Τετάρτη, Φεβρουαρίου 21, 2007

Ο Νόμος-Πλαίσιο




Άκουσα πριν λίγο στο ραδιόφωνο έναν εκπρόσωπο της ΠΟΣΔΕΠ που έλεγε: "Είναι σαφές ότι θέλουν να κάνουν τα Πανεπιστήμια επιχειρήσεις. Αλλιώς γιατί ζητάνε τετραετή προγραμματισμό;"


Ωστε λοιπόν, προγραμματισμός σημαίνει επιχείρηση. Ενώ ένα ΑΕΙ διοικείται έτσι... χωρίς πρόγραμμα.


Προσπάθησα να βρω (από εφημερίδες, το in.gr και Flash.gr) μερικά από τα βασικά σημεία του σχεδίου νόμου που εγκρίθηκε χθές από το Υπουργικό Συμβούλιο, και τα παραθέτω για να τα συζητήσουμε. Συγκεκριμένα. Οι γενικόλογες απορρίψεις και το "ναι αλλά δεν αυξάνουν τα κονδύλια" ή "εμείς έχουμε καλύτερο πρόγραμμα", δεν μου αρκούν. Σημείο προς σημείο, τι δεν μας αρέσει και τι γιατί.


Οι βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου:


Προβλέπεται η «μεγαλύτερη δυνατή, σύμφωνα με το Σύνταγμα» οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των πανεπιστημίων, καθώς δίνεται η δυνατότητα να σχεδιάζει από μόνο του κάθε ΑΕΙ και ΤΕΙ τα προγράμματά του.

Διασφάλιση οικονομικής και διοικητικής αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ με τη σύνταξη τετραετούς ακαδημαϊκού - αναπτυξιακού προγράμματος το οποίο θα προσδιορίζει τις εκπαιδευτικές, ερευνητικές και διοικητικές ανάγκες τους και θα έχει ως στόχο την αποτελεσματική διαχείριση των σχετικών ζητημάτων. Αν δεν συνταχθεί πρόγραμμα, αναστέλλεται η κρατική χρηματοδότηση.

Κάθε χρόνο η υπουργός Παιδείας θα καταθέτει στη Βουλή προς ενημέρωση και συζήτηση, ετήσια έκθεση για την κατάσταση των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και την πορεία του τετραετούς ακαδημαϊκού - αναπτυξιακού προγράμματος. Έτσι επιτυγχάνεται η κοινωνική λογοδοσία των ΑΕΙ. Με την παροχή δυνατότητας λειτουργίας των πανεπιστημίων μέσω εσωτερικών κανονισμών επιτυγχάνεται η ενδυνάμωση της αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ.

Ένα άλλο σημείο είναι η ενίσχυση της διαφάνειας και δραστηριότητας των πανεπιστημίων. Έτσι, θα εφαρμοστεί η αρχή της δημοσιότητας της λειτουργίας τους και θέσπισης υποχρέωσης των πανεπιστημίων να παρέχουν πληροφορίες αναφορικά με μορφωτικά, διοικητικά και οικονομικά θέματα και μέσω διαδικτύου έτσι ώστε η λειτουργία των πανεπιστημίων θα είναι πλέον προσβάσιμη σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Κάθε ΑΕΙ, ΤΕΙ θα πρέπει εντός εξαμήνου από την δημοσίευση του νόμου να καταρτίσει εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας και έως ότου το πράξει θα ισχύσει ένας πρότυπος κανονισμός που θα σχεδιαστεί από το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας.

Δεν δημιουργείται θέση εκτελεστικού διευθυντή αλλά αναβαθμίζεται η θέση του γραμματέα ΑΕΙ με αρμοδιότητα τις οικονομικές και διοικητικές υποθέσεις.

Το άσυλο δεν καταργείται. Αφορά μόνο τους χώρους διδασκαλίας και έρευνας. Προβλέπεται ότι κάθε ΑΕΙ, ΤΕΙ θα ορίσει ποιοι χώροι αποτελούν άσυλο. Η απόφαση για την άρση του θα λαμβάνεται κατά πλειοψηφία από το πρυτανικό συμβούλιο και η αστυνομία θα εισέρχεται στο πανεπιστήμιο με την παρουσία εισαγγελέα.

Καταργείται το φαινόμενο των αιώνιων φοιτητών. Για τους φοιτητές που θα μπαίνουν στο εξής στα πανεπιστήμια, καθώς και για εκείνους που βρίσκονται σε κάποιο εξάμηνο της κανονικής φοίτησής τους προβλέπεται ότι οφείλουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους σε διπλάσιο χρόνο από εκείνο που ορίζει το πρόγραμμα σπουδών τους. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στα ιδρύματα να παρέχουν έναν επιπλέον χρόνο σε φοιτητές που έχουν κάποιους συγκεκριμένους λόγους.

Για όσους φοιτητές έχουν εξαντλήσει το χρόνο που ορίζει το πρόγραμμα σπουδών τους προβλέπεται παροχή μιας 5ετίας, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Στους αιώνιους φοιτητές τα πανεπιστήμια θα απευθύνουν επιστολή με την οποία θα καλούνται να δηλώσουν εάν ενδιαφέρονται να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Επιπλέον, φοιτητές που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα θα έχουν το δικαίωμα να ζητούν διακοπή της φοίτησής τους έως πέντε (5) χρόνια, χωρίς να είναι αναγκασμένοι να αιτιολογήσουν.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ακόμη ότι οι νέοι φοιτητές που έχουν ανάγκη θα τυγχάνουν στήριξης, όπως άτοκων εκπαιδευτικών δανείων και ανταποδοτικών υποτροφιών.

Προβλέπεται καθολική ψηφοφορία των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές (όχι δι’ αντιπροσώπων).

Όσον αφορά στα συγγράμματα, προβλέπεται ότι κάθε σχολή θα συντάσσει κατάλογο συγγραμμάτων από τον οποίο θα επιλέγει ο φοιτητής. Ένα θα δίνεται δωρεάν για κάθε μάθημα, ενώ για το ένα δέκατο του συνόλου των προτεινομένων συγγραμμάτων θα υπάρχουν αντίτυπα στις πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες. Το σύνολο των προτεινομένων συγγραμμάτων θα εξετάζεται από το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας.

Για το θέμα των προαπαιτουμένων μαθημάτων θα αποφασίσει κάθε ΑΕΙ, ΤΕΙ ξεχωριστά.

Τέλος, προβλέπεται ότι για κάθε νέο πανεπιστημιακό τμήμα που θα προτείνεται προς δημιουργία, θα πρέπει να υπάρχει πλήρη έκθεση σκοπιμότητας και βιωσιμότητας από το ΑΕΙ, ΤΕΙ, προκειμένου να ληφθεί η απόφαση. Η πρόταση θα εξετάζεται από το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας.



Σχολιάζουμε;
-------------------------------------------------

324 σχόλια:

  1. Άντε να ...συνεχίσουμε από δω.

    Αφού ο @#!$%blogger δεν έχει ένα στοιχειώδες paging στις σελίδες των σχολίων των posts, ας επιστρατεύσουμε το ..ελληνικόν δαιμόνιον ;)


    Σεφτέ έκανα τουλάχιστον;

    (καθένας με τον ...πόνο του :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άσυλο: καταργείται εκτός από εκεί που παραμένει, στα εστιατόρια έχουμε ειδικούς χώρους για τους κανπιστές στα πανεπιστήμια θα έχουμε ειδικούς χώρους για την αστυνομία; Νομίζω πως αυτή η πρόταση είναι ανέκδοτο.

    "Αιώνιοι" φοιτητές. Αν κατάλαβα καλά το νομοσχέδιο προβλέπει διπλάσιο χρόνο σπουδών + 5 χρόνια. Δεν αλλάζει τίποτα.

    Τα υπόλοιπα σημεία είναι καλά, αλλά στα χαρτιά. Στην πράξη όμως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα σε όλους. Κάνω σεφτέ?
    O Mickey που είναι?
    Το θέμα είναι να αποφασίσουν να ξυπνήσουν και να μην είναι βολεμένοι οι Πανεπιστημιακοί και οι οικογένειες τους.
    Θα επανέλθω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα αγαπητέ Νίκο.
    Πολύ καλή ιδέα η συζήτηση πάνω σε συγκεκριμένα θέματα. Στην πορεία θα βρεθεί τρόπος να περάσουμε και στις αφηρημένες έννοιες ωστε να μπορέσουμε να πλακωθούμε με την ησυχία μας...
    Για το νόμο πλαίσιο τώρα, δεν ξέρω τι ίσχυε, δεν ξέρω τι απ' όλα αυτά θα εφαρμοστεί, αλλά μου φαίνονται λογικά και προς τη σωστή κατεύθυνση. Μόνο η ενασχόληση με τους αιώνιους μου φαίνεται υπερβολική. Δεν κοστίζουμε δα και τίποτε. Θέλουμε να γεράσουμε αεί διδασκόμενοι. Κάτω τα χέρια απ' τους αιώνιους!! Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!! Η αιωνιότητα δεν είναι εμπόρευμα!!
    (ζητωκραυγές)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μια αρχική επισήμανση για το παρακάτω:

    "Όσον αφορά στα συγγράμματα, προβλέπεται ότι κάθε σχολή θα συντάσσει κατάλογο συγγραμμάτων από τον οποίο θα επιλέγει ο φοιτητής. Ένα θα δίνεται δωρεάν για κάθε μάθημα, ενώ για το ένα δέκατο του συνόλου των προτεινομένων συγγραμμάτων θα υπάρχουν αντίτυπα στις πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες. Το σύνολο των προτεινομένων συγγραμμάτων θα εξετάζεται από το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας."


    Μήπως θα ήταν καλό να έχει κάθε Τμήμα και ένα Web Site της προκοπής, στο οποίο θα μπορεί να παραθέτει (και να ανανεώνει συνεχώς) λίστα με προτεινόμενα ηλεκτρονικά συγγράμματα και sites ειδικού ενδιαφέροντος;

    Υπάρχει άφθονο και λίαν αξιόλογο υλικό στο Internet (και μάλιστα δωρεάν και νόμιμα) για όλα τα academic disciplines, ενώ και αρκετά επιστημονικά περιοδικά και φορείς, έναντι μικρής αμοιβής, προσφέρουν ειδικές "συνδρομές" σε ακαδημαϊκά ιδρύματα, ώστε καθένας που μπαίνει στα sites τους μέσω του δικτύου υπολογιστών του ιδρύματος (ακόμα και εξ αποστάσεως) έχει πρόσβαση σε έναν πραγματικό θησαυρό δημοσιεύσεων.

    Βοηθούν μάλιστα εξαιρετικά στη σύνταξη πτυχιακών και διπλωματικών εργασιών, ενώ είναι μάλλον "must" για Διδακτορικές Διατριβές.

    Μην παραμείνουμε στον 21ο αιώνα στο ...χαρτοβασίλειο και τις βιβλιοθήκες με τις περιορισμένες τους δυνατότητες (θα τις διατηρήσουμε κι αυτές φυσικά - δε λέω να καταργηθούν).

    Σήμερα η γνώση είναι ...αλλού ;)


    Θα επανέλθω αργότερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σε γενικές γραμμές ικανοποιητική διατύπωση. Για τα περί του ψευδεπίγραφου ασύλου έχω εκφραστεί, απλώς δεν υπήρχε η τόλμη να καταργηθεί μιας και διά παντός αυτό το μόρφωμα, καθ' ότι είναι ένα από τα ταμπού της σύγχρονης ελληνικής τριτοκοσμικής πραγματικότητας.

    Ας ελπίσουμε ότι το όργανο το επιφορτισμένο με την κατά πλειοψηφία (πολύ σωστό) λήψη αποφάσεως περί επεμβάσεως θα είναι λιγότερο εξαρτημένο από τις γνωστές...προοδευτικές τραμπουκικές μειοψηφίες επαγγελματιών φοιτητοσυνδικαλιστών, και αρκετά τολμηρό ώστε να αντέξει τις άναρθρες κραυγές και τον θόρυβο που θα ξεσηκώσουν τα κανάλια της προοδευτικής αραχνιασμένης συντήρησης στην πρώτη προσπάθεια εφαρμογής της έννομης τάξης στο εντός του πανεπιστημίου κομμάτι της ελληνικής επικρατείας.

    Στα περί κοινωνικής λογοδοσίας, μένει να δούμε την εφαρμογή τους. Το όνομα του πολιτικού που θα κόψει κονδύλι από τους χρυσοκάνθαρους των πανεπιστημίων επειδή δεν παρήγαγαν τίποτε θα γραφεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία της νεωτέρας Ελλάδος.

    Πολύ καλό για να είναι αληθινό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Διάβασα το σχετικό άρθρο της Καθημερινής.

    Στο προηγούμενο σχόλιο μου έκανα ένα λάθος, τα +5 χρόνια ισχύουν μόνο για τους νυν φοιτητές.

    Δεν συμφωνώ με την επιλογή συγγραμμάτων από τους μαθητές. Ο καθηγητής διαλέγει το βιβλίο που ταιριάζει καλύτερα στο μάθηματα και αυτό πρέπει να διαβάζουν οι φοιτητές.

    Ένα σημείο που δεν αναφέρει το post είναι ότι αν ένας φοιτητής αποτύχει σε ένα βασικό προαπαιτούμενο μάθημα τότε δεν μπορεί να παρακολουθήσει τα επόμενα μαθήματα.

    Διαφωνώ και με την κατάργηση της υποχρέωσης του κράτους στην παραχή ανώτατης παιδείας αλλά είμαι υπέρ των ιδιωτικών και κερδοσκοπικών ΑΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οι αλλαγές στην παιδεία είναι τόσες πολλές όση και αναποτελεσματικότητά τους.

    Να δω πως θα βάλει το σώβρακό του τώρα ο Μανωλιός!

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ...ή μάλλον πολύ καλό για να γίνει αληθινό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Να μου επιτρέψετε τα σχόλια επί του συγκεκριμένου να τα κάνω αργότερα... κατόπιν μελέτης... όμως...

    Η διάσπαση των φοιτητών σε "κρατικούς" και "ιδιωτικούς" έχει ήδη επιτευχθεί με τη βοήθεια Κυβέρνησης, Αντιπολίτευσης και Λοιπών Κομμάτων.

    Τη ζημιά αυτή θα την πληρώσουν οι ίδιοι οι φητητές και θα το καταλάβουν αυτό όταν θα είναι πολύ αργά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν βγαζω σημαντικη ακρη απ' ο,τι διαβασα,εκτός απ' οτι... δεν καταργουνται οι αιωνιοι φοιτητες.
    Μια ζωη Ψ/κωσταινα,δεν αλλαζει τιποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εγώ δεν έχω καταλάβει γιατί να μην είναι επιχειρήσεις τελικά τα πανεπιστήμια. Στα ΑΕΙ ο κόσμος πάει για να αποκτήσει εξειδίκευση, δεν πάει για να μορφωθεί. Από τη μία οι φοιτητές γκρινιάζουν για την ανεργία κι από την άλλη δεν θέλουν σύνδεση των σπουδών με την αγορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Και κάτι ...γενικότερο:

    Θεωρώ ΓΕΛΟΙΟ να ασχολούμαστε τον 21ο αιώνα με ζητήματα, όπως οι αιώνιοι φοιτητές, η επιλογή συγγραμμάτων και το ...άσυλο. Αυτά (και ΠΟΛΛΑ ακόμα) έπρεπε να έχουν τακτοποιηθεί εδώ και δεκαετίες με ...συνοπτικές διαδικασίες και όχι με πορείες, καταλήψεις και ...αέναο "διάλογο".

    Άλλα είναι τα θέματα ζωτικής σημασίας που καθορίζουν το μέλλον ενός κράτους και των πολιτών του. Εδώ ακόμα και τα καλύτερα ακαδημαϊκά ιδρύματα του κόσμου προσπαθούν να επαναπροσδιορίσουν τον ρόλο τους και να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα, όπου η γνώση παράγεται και διαδίδεται με φρενήρεις ρυθμούς - ίσως σε μερικές δεκαετίες να μην έχουν καν λόγο ύπαρξης.

    Θα χαιρόμουν ιδιαίτερα αν στο νέο νόμο-πλαίσιο έβρισκα διατάξεις που να ενθαρρύνουν τη γνώση, την έρευνα και την καινοτομία με ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ τρόπο, αντί απλώς αναφορές σε ψευδοπροβλήματα και ...γραφειοκρατικές διαδικασίες - αλήθεια, BTW θα επιβάλλουν στις γραμματείες των ΑΕΙ και ΤΕΙ να είναι ανοιχτές καθημερινά για πολλές ώρες και να εξυπηρετούν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ τον κόσμο ή ακόμα και το 2007 θα έχουμε το γνωστό "περάστε Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή 11:00 με 13:00 - αρκεί να μην έχουμε ...στάση εργασίας φυσικά" ;)

    Κατανοώ φυσικά πως βρισκόμαστε ακόμα στον εκπαιδευτικό μεσαίωνα, αλλά δεν έχουμε την πολυτέλεια να χρονοτριβούμε με "μεσοβέζικες", συμβιβαστικές λύσεις.

    Πότε άλλωστε θα ξανατολμήσει κάποια Κυβέρνηση να φέρει έναν επόμενο και πραγματικά ρηξικέλευθο νόμο-πλαίσιο; Το ...2040;


    Υ.Γ. Έχουμε χάσει πολλά "τρένα" μέχρι στιγμής. Ας προλάβουμε εκείνο της γνώσης τουλάχιστον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Kαλημέρα!

    Η συνοπτική περιγραφή του νομοσχεδίου με ικανοποιεί.

    Περιμένω να δω το πλήρες κείμενο (ελπίζω να βρίσκεται σε λίγο στην ιστοσελίδα της Βουλής), κυρίως για να δω τι γίνεται με τα εξής:

    (α) Πώς αξιοποιείται η περιουσία των Πανεπιστημίων, επειδή (απ' όσο ξέρω) λίγο οι διατάξεις περί δημοσίου λογιστικού, λίγο η αδιαφορία και η άγνοια έχουν οδηγήσει στην μη αξιοποίηση.

    (β) Αν τα ΑΕΙ θα έχουν τη δυνατότητα να καθορίζουν τα ίδια τις προϋποθέσεις για την εισαγωγή νέων φοιτητών στις σχολές τους, ή αν θα συνεχίσει το καθεστώς της αενάου μεταρρυθμίσεως με βάση τις ιδεοληψίες του εκάστοτε Υπουργού Παιδείας.

    (γ) Αν θα δοθεί η δυνατότητα οριζόντιας κινητικότητας φοιτητών, ώστε π.χ. ο φοιτητής που ξεκίνησε να σπουδάζει νομικά αλλά κατάλαβε ότι δεν τον ενδιαφέρουν αρκετά να μπορεί (υπό ορισμένες προϋποθέσεις) να μετακινηθεί στα οικονομικά ή στη φιλολογία και αντιστρόφως.

    Για να δούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Να πω και την προσωπική μου άποψη.

    Βρίσκω το νομοσχέδιο σωστό αλλά ...ολίγο.

    Θα ήθελα ακόμα περισσότερες μεταρρυθμίσεις στο πνεύμα που προτείνει η athanasia.

    (Π. χ. το Καποδιστριακό έχει τεράστια αναξιοποίητη περιουσία - θα μπορούσε να αυτοχρηματοδοτείται άνετα).

    Πάντως μετά από τόσες κόντρες, από το ολότελα καλή και η ...Μαριέττα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ...όσο για την ΠΟΣΔΕΠ, βρίσκεται ακόμη στο αλήστου μνήμης "παιδεία για το λαό και όχι για το ΝΑΤΟ και τα μονοπώλια".

    Προφανώς αλλιώς διατυπώνεται ο δεύτερος νόμος της θερμοδυναμικής για το λαό και αλλιώς για τα μονοπώλια.

    Θέλει επίσης να μας πει ότι μέσα στα πανεπιστήμια - καρνάβαλους, εξαμβλωματικά προϊόντα του προηγουμένου νόμου - πλαισίου, υπάρχει κλίμα που ευνοεί ιδιαιτέρως την παραγωγή μεγάλων θεωρητικών, γιγάντων της παγκόσμιας διανόησης, που δεν μπορούν να υποτάξουν το ανήσυχο πνεύμα τους στη λογική των επιχειρήσεων.

    Venceremos. Με την νίκη σύντροφοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. NΔ said:

    "Πάντως μετά από τόσες κόντρες, από το ολότελα καλή και η ...Μαριέττα."


    Αυτό είναι δυστυχώς το πρόβλημα. Πρέπει να προχωρούμε πάντα σε σχέση με το ολότελα για να μην τρομάξουν οι κνίτες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Kαλημέρα Κε Δήμου

    Σε γενικές γραμμές καλά τα λέει η Μονόχνωτη.

    Αλλά σε πολύ πολύ γενικές.

    Το πρόβλημα όμως στην Ελλάδα είναι οι ειδικές.

    Και για την ανάθεση δημοσίων έργων υπάρχει νόμος πλαίσιο, όμως όλοι γνωρίζουμε πως γίνονται τα δημόσια έργα.

    Κοινωνική λογοδοσία των ΑΕΙ - ΤΕΙ μέσω ''ετήσιας έκθεσης για την κατάσταση των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και την πορεία του τετραετούς ακαδημαϊκού - αναπτυξιακού προγράμματος, που θα καταθέτει κάθε χρόνο η υπουργός Παιδείας στη Βουλή'';


    ΜΕ ΣΥΓΧΩΡΕΙΤΕ ΑΛΛΑ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ. Είναι εκείνο που οι εργολάβοι γίνονται μετά δημοτικοί σύμβουλοι και στο τέλος βουλευτές.


    Αυτοδιοίκηση αυτοδιαχείρηση στα ΑΕΙ ΤΕΙ μέσω 4ετούς προγράμματος;

    ΣΑΦΩς ΝΑΙ...ΑΛΛΑ...

    ...να κοπούν και οι αλλαξοκωλιές μεταξύ καθηγητών διοικητικών και φοιτητών ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ.

    ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΤΟΥΖΑ!!!

    Και δεν κάνω καθόλου πλάκα.

    Μόνο και μοναδικό ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΌ κριτήριο θα έπρεπε να είναι η συνεχής αξιολόγηση των καθηγητών και του ερευνητικού τους έργου.

    ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΙΠΟΤΑ ΣΧΕΤΙΚΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Τελείωσα πέρσι το Πολυχνείο και βρέθηκα φέτος να είμαι μεταπυχιακός φοιτητής στο Berkeley. Στην αρχή ήμουν λίγο διστακτικός για αυτή μου την κίνηση. Τώρα νιώθω απλά τυχερός. Ενώ το φοιτητικό "κίνημα" κρατάει τις σχολές κλειστές προασπιζόμενη το "άσυλο" εγώ νιώθω πιο ελεύθερος από ποτέ.

    Τώρα ακούω on-line τις μπαρούφες των αριστεριστών-κρατιστών που λένε στο ραδιόφωνο και μου έρχεται να κλάψω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ihadafarminafrica said...
    ΜΕ ΣΥΓΧΩΡΕΙΤΕ ΑΛΛΑ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ.

    ---------------------------

    Σύμφωνοι - η κακή ή μερική εφαρμογή είναι πιθανότατο παρεπόμενο.

    Αλλά τότε τι; Να μην γίνει τίποτα;

    Να γίνει πιο αυστηρός και ειδικός ο νόμος; Αλλά όσο πιο αυστηρός είναι ένας νόμος στην Ελλάδα, τόσο λιγότερο τηρείται...

    Εσείς τι προτείνετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Γράφω γρήγορα γιατί πρέπει να φύγω.

    Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ.

    Ο καθένας να μπορεί να μπει στο ΑΕΙ ΤΕΙ της προτιμήσεώς του δίχως αυτό να σημαίνει ότι νται και καλά θα το τελειώσει κιόλας.

    ΠΩς;

    Το κάθε ΑΕΙ ΤΕΙ ορίζει ένα επίπεδο βαθμολογίας ως προαπαπαιτούμενο εισόδου του υποψήφιου φοιτητή. Στην συνέχεια ορίζει ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα σπουδών ( με την αναγκαία ευελιξία για ειδικές περιπτώσεις) και το πρόβλημα λύθηκε. Δεν χρειάζονται πολλά πολλά.

    Επίσης στην εποχή του internet είναι αστείο να μιλάμε ακόμα για το ''σύγγραμμα''. Η ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΜΑΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗς ΠΡΟΚΟΠΗς. ΤΟ copy paste στις εργασίες (όποτε και όπου γίνονται) και στις πτυχιακές λύνει και δένει. Καμία αξιολόγηση των ευρημάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Εσείς τι προτείνετε;

    -------------------
    Η αρχη ειναι το μισο του ολου...απο το νηπιαγωγιο ξεκινας μια μεταρυθμιση(χωρις πολιτικο κοστος!!!!) τα υπολοιπα ειναι μπαλωματα, σαφως καλα κανουν και λαβαινουν χωρα, απλα, ομως θα παραμεινουν μπαλωματα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @Nikos Dimou

    ''Αλλά τότε τι; Να μην γίνει τίποτα;

    Να γίνει πιο αυστηρός και ειδικός ο νόμος; Αλλά όσο πιο αυστηρός είναι ένας νόμος στην Ελλάδα, τόσο λιγότερο τηρείται...

    Εσείς τι προτείνετε;'''

    -------------------------


    ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΕ ΔΗΜΟΥ

    Εκείνο που προτείνω είναι αφενός πραγματικά η σκληρή εφαρμογή του νόμου. Ναι μπορεί στην ελλάδα ένας σκληρός νόμος να τηρείται λιγότερο αλλά το ίδιο πράγμα είναι και οξύμωρο. Ένας νόμος ή είναι αποτέλεσμα δικαίου οπότε και εγαρμόζεται πάση θυσία ή αν δεν εφαρμόζεται δεν έχει να κάνει σε τίποτα και με ΝΟΗΤΟ ΗΛΙΟ που λέει και ο Βαλκάνιος συμπολίτης μας.

    :-))

    ΑΦΕΤΕΡΟΥ:

    1) Το είπα και προηγουμένως:

    ΣΚΛΗΡΉ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΒΑΘΜΙΔΩΝ.

    2) Κατάργηση πανελλαδικών και σκληρά προγράμματα σπουδών ( με την αναγκαία ευελιξία σε ειδικές περιπτώσεις).

    3) υποδομές για την εισδοχή και χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας

    4) δια βίου εκπαίδευση.

    5) συγκεκριμμένες διατάξεις μέσα στο νόμο πλαίσιο που να καθορίζουν με ακρίβεια αν τηρούνται και πότε οι υποχρεώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @Mickey

    Στη χθεσινή σας "κριτική" της φράσης μου "Σαν μπλογκερς τα καταφέρνουμε καλύτερα" εννοώντας τις ρηξικέλευθες προτάσεις, συμφωνώ μαζί σας.

    Το σχόλιο μου δεν ήταν ειρωνικό και όταν το έγραφα είχα στο νου μου και κάποιες από τις προτάσεις σας. Αυτές για την κατάργηση του χαρτοβασιλείου είναι όντως οι πιο ελκυστικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλημέρα.
    Είμαι ιδιαίτερα προβληματισμένος!
    Παρατηρώ παιδιά που είμαστε κοντά στην ηλικία και να ανησυχούν για το άσυλο, τις κομματικές νεολαίες, κατεστημένα και ένα σωρό άλλες ανοησίες την στιγμή που σε παγκόσμιο επίπεδο οι αλλαγές είναι ριζικές και ταχύτατες.
    Από την μια μέρα στην άλλη κάτι καινούριο ξεφυτρώνει.
    Εδώ στα ψιλά περνάει η έρευνα, οι νέες τεχνολογίες, τα νέα επαγγέλματα που θα δημιουργήσουν νεες θέσεις εργασίας.
    Αντίθετα καιγόμαστε για το άσυλο, τις κομματικές νεολαίες και ένα άλλο απίστευτα πράγματα.
    Λίγα χρόνια αργότερα οι ίδιοι νέοι θα πρωταγωνιστούν και πάλι στις τηλεοράσεις ως αδιόριστοι δημόσιοι υπάλληλοι σε αναμονή!!
    Κρίμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Και κάτι τελευταίο:

    Δεν έχω τίποτα με την Μονόχνωτη.

    Πρόβλημα δικό της.

    Δικό μου και όλων όμως είναι το πρόβλημα που θα ξαναζήσω σε λίγα χρόνια όταν και αν ΚΑΙ αυτός Ο ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟς δεν λειτουργήσει σωστά.

    ΑΦΟΥ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΚΥΡΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΛΕΙΣ...

    ...Ε...

    ΚΑΜΕ ΤΟ ΣΩΣΤΑ...

    ... να μην ταλαιπωρούμαστε πάλι με χρόνια με καιρούς ...

    ... και δώστου ξανά αλητήρια συλλαλητήρια και πηλάλες με τα oh la la guys του επόμενου ΠΟΛΥ-DORA!!!

    :-)))

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Κ. Δήμου καλημέρα.

    Χαίρομαι ειλικρινά για την τόσο δυναμική μεταστροφή στην θεματολογία του blog, & προβλέπω ότι θα πάρουν φωτιά τα πληκτρολόγια!! Βρίσκεστε στην 1η γραμμή της επικαιρότητας.

    Επί του προκειμένου λοιπόν:

    Θεωρώ απόλυτα θετική την υποχρέωση σύνταξης ακαδημαϊκού – αναπτυξιακού προγράμματος από κάθε ΑΕΙ και ΤΕΙ, & πολύ περισσότερο την σύνδεσή του με την χρηματοδότηση. Και επειδή φαντάζομαι ότι αρκετά ιδρύματα θα καθυστερήσουν την σύνταξη των προγραμμάτων, (στο πλαίσιο της γενικότερης κοινωνικής μας «αλλεργίας» στα ζητήματα προγραμματισμού), θα έβλεπα με πολύ χαρά ,την διακοπή της χρηματοδότησης αυτών των ιδρυμάτων.

    Είμαι υπέρ της απόλυτης κατάργησης του ασύλου, μιας & η ύπαρξή του αποτελεί σημείο κατώτερων κοινωνιών, που έχουν ανάγκη την ύπαρξη προστατών, για την ομαλή λειτουργία τους. Έχουμε μία από τις καλύτερες δημοκρατίες στην Ευρώπη, με πάνω από 30 χρόνια πολιτικής & κοινωνικής σταθερότητας, & τίποτε δεν φαίνεται ότι μπορεί να προσβάλλει αυτήν την κατάσταση. Πιθανότατα, η κοινωνία μας είναι φοβική & δεισιδαιμονική, συντηρώντας εικόνες του παρελθόντος, που καμιά σχέση δεν έχουν με την τωρινή κατάσταση.

    Επίσης θεωρώ απόλυτα λογική την καθολική συμμετοχή των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές, μιας & είναι ευρέως γνωστή, σε όλους όσους έχουν & την μικρότερη επαφή με τα Πανεπιστήμια, η χυδαία συναλλαγή που γίνεται μεταξύ των εκπροσώπων των φοιτητών & των υποψηφίων καθηγητών (γνωστοποίηση της θεματολογίας των εξετάσεων, προνομιακή βαθμολόγηση, ανάθεση διατριβών, συμμετοχή σε δημοσιεύσεις & συνέδρια.....).

    Όσον αφορά στα συγγράμματα, ίσως θα έπρεπε, στην ιντερνετική πια εποχή, αντί να δίδεται ένα δωρεάν σύγγραμμα, να χορηγείται η ελεύθερη πρόσβαση των φοιτητών στα διεθνώς καταξιωμένα επιστημονικά περιοδικά. Βέβαια, τα οικονομικά συμφεροντα των καθηγητών από την χορήγηση των συγραμμάτων τους σε χιλιάδες φοιτητές, (τα περισσότερα από τα οποία, αν κρίνω από την ιατρική σχολή, είναι clopy right ξένων βιβλίων), είναι τέτοια, που μάλλον τελικά, θα γίνει ένα μοίρασμα των μαθημάτων, μεταξύ των καθηγητών της κάθε σχολής.

    Τέλος, θεωρώ θετική την εφαρμογή του θεσμού των προαπαιτούμενων μαθημάτων, μιας & είναι παράλογο κάποιος φοιτητής να εξετάζεται στην χειρουργική χωρίς να’χει περάσει το μάθημα της ανατομίας, ή να εξετάζεται στο μάθημα της παθολογίας χωρίς να’χει περάσει το μάθημα της φυσιολογίας.

    Συγνώμη για το μακρύ σχόλιο, αλλά το θέμα δεν χωρά σε σύντομα σχόλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Νομίζω ότι ο διάλογος για τα πανεπιστήμια έχει πάρα πολλές ομοιότητες με αυτόν για την κατάσταση στο ελληνικό Ποδοσφαίρο. 15 αθλητικές εφημερίδες και χ ραδιοφωνα συζητάνε για την κατάντια του ελληνικό πρωταθλήματος (λες και αυτοί είναι άριστοι δημοσιογράφοι), προτείνουν λύσεις για τη βελτίωση του, συμφωνούν με τα αυτονόητα κάποιοι νηφάλιοι στην αρχή και στο τέλος έρχονται οι φανατικοί και τα ακυρώνουν όλα.

    Το πρόβλημα για μένα ξεκινάει από τις υποδομές. Έχουμε χάλια γήπεδα (στην Ιταλία τα ακατάλληλα τα κλείσανε) και χάλια πανεπιστημιακά κτήρια (ακόμα και τα καινούρια.)

    Τα κτήρια πρέπει να είναι όμορφα, λειτουργικά και ευχάριστα στο διδακτικό προσωπικό και στους διδασκόμενους. να εμπνέουν σεβασμό με την αρχιτεκτονική και το design (να μη νιώθεις σαν να είσαι σε αχούρι δηλαδή και να πετάς γόπες και καφέδες όπου να ναι ή να κολλάς αφίσες λες και είσαι σε προεκλογική περίοδο το 80)τους και να αναβαθμίζουν το αστικό περιβάλλον.

    Τέλος πρέπει να συντηρούνται και να προστατεύονται από επαγγελματίες και όχι από την πανεπιστημιακή κοινότητα η οποία απρόσκοπτα θα πρέπει να είναι αφιερωμένη στο ακαδημαϊκό και πνευματικό της έργο

    Ναι και πάρτι μπορούν να γίνονται μέσα στα Πανεπιστήμια αλλά μόνο σε ειδικά δια μορφωμένους χώρους για αυτό το σκοπό και όχι όπου να ναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. ΑΑΑ...

    επίσης:

    δεν άκουσα ούτε μια κουβέντα για το ποσοστό του ΑΕΠ που θα πηγαίνει στην έρευνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Η ΠΟΣΔΕΠ δεν ξέρει τι να πει και λέει ένα σωρό ανοησίες. Στην ουσία δεν έχουν καμία όρεξη να ξεβολευτούν και να δουλέψουν.

    Για τους αιώνιους η φοίτηση είναι vX2+1. Που το πρόβλημα;

    Για το άσυλο, τα Πανεπιστήμια θα ορίσουν τους χώρους (όλους τους χώρους) που θέλουν να καλύπτονται από το άσυλο και η άρση γίνεται με πλειοψηφία αντί για ομοφωνία. Αυτή είναι η μόνη αλλαγή. Που το πρόβλημα;

    Ο εσωτερικός κανονισμός γίνεται αναγκαστικός για να μπορούν να παίρνουν διοικητικές αποφάσεις. Σωστότατο μέτρο. Που το πρόβλημα;

    Τα Πανεπιστήμια θα υποβάλλουν 4ετή προγραμματισμό και σύμφωνα με αυτόν θα χρηματοδοτούνται. Που το πρόβλημα;

    Τα Πανεπιστήμια θα έχουν την δυνατότητα χωρίς ειδικό έλεγχο να μεταφέρουν 20% της χρηματοδότησης όπως αυτά θεωρούν ότι πρέπει για να καλύψουν τις ανάγκες τους με ευελιξία. Που το πρόβλημα;

    Το υπουργείο δεν θα μπορεί από μόνο του να ανοίξει νέες σχολές, αλλά μόνο με συμφωνία του Πανεπιστημίου και μάλιστα μετά από μελέτη για την ανάγκη της σχολής. Που το πρόβλημα;

    θα σας πω που είναι το πρόβλημα... Στον κάλο στον εγκέφαλο των κομματόσκυλων!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Σας κάλεσα στο παιχνίδι με τα 5 πράγματα για τον εαυτό σας.

    Η ζωή σας είναι σαν ανοιχτό βιβλίο αλλά εσείς έχετε την τέχνη να κάνετε ένα πολύ ωραίο post. Θα είναι και ελαφρό για να ξεφύγουμε από την πολιτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Προτείνω υπερ-εντατικά μαθήματα αλλαγής νοοτροπίας.
    Αλλά ξέχασα πως ο εκσυγχρονισμός είναι ταμπού.

    Άσχετο: Τι ωραίο που είναι το ντεμπούτο του Ted Nugent!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Διεκδικώ σκληρά σκληρή αξιολόγηση. Γράφει στίχους ο ισαάκ σούσης:

    όχι δεν έχει άλλο χάδι
    σου δούλεψα υπερωρίες
    τις φοβερές σου ιστορίες
    άκουσα όλες σε ένα βράδυ

    όχι δεν έχει άλλο τραγούδι
    γύρε στο πλάι και κοιμήσου
    δυο νύχτες χώνεψα μαζί σου
    και το κουκούτσι και το φλούδι

    όχι δεν έχει άλλο ουίσκι
    το σκουπιδιάρικο περνάει
    η νύχτα όσο κι αν πατάει
    άλλο κανάλι πια δε βρίσκει

    όχι η μέρα δένει τα κορδόνια
    πάω στο φούρνο να ψωνίσω
    ελπίζω όταν θα γυρίσω
    να χουν περάσει κάποια χρόνια

    είναι η τελευταία πράξη
    άλλα χατίρια δε σου κάνω
    αυτό το στρώμα θα βουλιάξει
    αν πεις μια λέξη παραπάνω

    κοιμήσου ή κάνε ότι κοιμάσαι
    και στο μπαλκόνι του ονειρού σου
    σα γάτος θα ισορροπήσω
    πάνω απ' την αύρα του κορμιού σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Τελικά το πρόβλημα είναι ο φόβος για το καινούριο, η αδυναμία να πάρουμε πρωτοβουλίες και ατολμία να προχωρήσουμε μπροστά.
    Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το άσυλο και οι αιώνιοι φοιτητές είναι το μέγιστο πρόβλημα ενώ η ποιότητα των σπουδών και η γνώση δεν είναι προβλήματα.

    Τα μέτρα είναι σωστά αν και θα τα ήθελα περισσότερο τολμηρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. "Δεν δημιουργείται θέση εκτελεστικού διευθυντή αλλά αναβαθμίζεται η θέση του γραμματέα ΑΕΙ με αρμοδιότητα τις οικονομικές και διοικητικές υποθέσεις."

    -------------------

    1. Πολύ ωραία τα λόγια. Απορώ, όμως, πώς στην ευχή αυτα τα λόγια θα γίνουν πράξη.

    Θα γίνω πιο συγκεκριμένη: το Παν/μιο Αθηνών έχει τεράστια περιουσία σε ακίνητα. Ποιος την διαχειρίζεται; Ουσιαστικά, κανείς.

    Το μόνο που ήλθε στην επιφάνεια, για την διαχείρησή της, ήταν η τύχη της οικίας του αείμνηστου Σβώλου που την είχε κληροδοτήσει στον Παν. Αθηνών.

    Θυμάστε τι απέγινε;

    Για να σας βοηθήσω, θα σας πω ότι πρόκειται για μία μισοεγκατελειμμένη νεοκλασική κατοικία στην οδό Φυλής...

    2. Η περιουσία των πλουσίων πανεπιστημίων απλώς κοιμάται και όσο δεν δίνεται η διαχείρισή της στον ιδιωτικό τομέα (όλο το πακέτο)πλην των αμιγώς παν/κών εγκαταστάσεων, ουσιαστικά οι νέες αρμοδιότητες του Γραμματέα είναι δώρον άδωρον.

    Υπάρχουν και στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, ένα σωρό καταξιωμένες "διαχειριστικές" εταιρίες, που αναλαμβάνουν την αξιοποίηση/κερδοφορία μιας επένδυσης.

    3. Οσο για τα διοικητικά καθήκοντα: ας μας πει κάποιος έναν θεσμό που κατάφερε να εξορθολογισθεί εκ των ένδον. Εκείνο που συμβαίνει, συνήθως, είναι η αναπαραγωγή των αγκυλώσεων χάριν των υφισταμένων συντεχνιακών συμφερόντων.

    4. Τι έπρεπε να γίνει; Ας ρωτήσουν ένα πανεπιστήμιο του εξωτερικού να τους πουνε.

    Με αγάπη

    Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Ανία και πλήξις. Χασμουρητό ξεγυρισμένο. Νυστάζ ζ ζζ ζζζζζζ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Ό,τι και αν γίνει, ό,τι και αν κάνουνε, κατι δημόσιο δεν παύει ποτέ να αποτελεί κάτι δημόσιο και, στην Ελλάδα τουλάχιστον, κάθε τι δημόσιο είναι, αυτομάτως, και χαμηλής ποιότητας (κοινώς "χάλια"). Όσα άρθρα επι άρθρων και αν βγούν, όσα νομοσχέδια και αν ψηφισθούν, όσες βιτρίνες της Πατησίων και αν σπάσουν, το δημόσιο στην Ελλάδα μια ζωή δημόσιο θα είναι!
    Ιδιωτικά και πάλι ιδιωτικά λοιπόν, να σκάμε κάτι παραπάνω αλλα τουλάχιστον να παίρνουμε πτυχίο την ώρα που πρέπει και όχι με 4 χρόνια καθυστέρηση, λόγω καταλήψεων! Και το "κάτι παραπάνω" που θα έχουμε δώσει, θα το πάρουμε γρήγορα πίσω, γιατί, όταν ο άλλος του κρατικού θα πολεμάει να πάρει πτυχείο, ο "ιδιωτικάκιας" θα το έχει ήδη, θα δουλεύει και έτσι, όταν ο του κρατικού θα παίρνει πτυχείο, "ιδιωτικάκιας, δουλεύοντας, θα έχει ήδη ξεχρεώσει τα δίδακτρα του ιδιωτικού! Μεγάλη πρόταση, ναί, αλλά σωστά συντεταγμένη!!!
    Άντε και καλη λευτεριά!
    Σ.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. "Διασφάλιση οικονομικής και διοικητικής αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ με τη σύνταξη τετραετούς ακαδημαϊκού - αναπτυξιακού προγράμματος το οποίο θα προσδιορίζει τις εκπαιδευτικές, ερευνητικές και διοικητικές ανάγκες τους και θα έχει ως στόχο την αποτελεσματική διαχείριση των σχετικών ζητημάτων. Αν δεν συνταχθεί πρόγραμμα, αναστέλλεται η κρατική χρηματοδότηση."

    Ωραία παχιά λόγια.
    Τι θα γίνει αν αλλάξουν οι ανάγκες κατά τη διάρκεια της τετραετίας?
    Ο περίφημος αναβαθμισμένος γραμματέας του ΑΕΙ θα είναι προφανώς ισχυρότερος παράγων από τον Πρύτανη...
    Αν δεν κάνει δε και το πρόγραμμα θα κλείσει και το Αθήνησι. Απλά...


    "Κάθε χρόνο η υπουργός Παιδείας θα καταθέτει στη Βουλή προς ενημέρωση και συζήτηση, ετήσια έκθεση για την κατάσταση των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και την πορεία του τετραετούς ακαδημαϊκού - αναπτυξιακού προγράμματος. Έτσι επιτυγχάνεται η κοινωνική λογοδοσία των ΑΕΙ."

    Ετήσια έκθεση εσόδων-εξόδων? (αυτό είναι το θέμα?)

    "Με την παροχή δυνατότητας λειτουργίας των πανεπιστημίων μέσω εσωτερικών κανονισμών επιτυγχάνεται η ενδυνάμωση της αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ."

    Εδώ δεν κανονίζουν τα ΑΕΙ τον αριθμό εισακτέων, τον τρόπο εισαγωγής τους κλπ. Εσωτερικός κανονισμός ναι αλλά για ποιά πράγματα? (λειτουργία της βιβλιοθήκης?)


    "Ένα άλλο σημείο είναι η ενίσχυση της διαφάνειας και δραστηριότητας των πανεπιστημίων. Έτσι, θα εφαρμοστεί η αρχή της δημοσιότητας της λειτουργίας τους και θέσπισης υποχρέωσης των πανεπιστημίων να παρέχουν πληροφορίες αναφορικά με μορφωτικά, διοικητικά και οικονομικά θέματα και μέσω διαδικτύου έτσι ώστε η λειτουργία των πανεπιστημίων θα είναι πλέον προσβάσιμη σε κάθε ενδιαφερόμενο."

    Αν συζητάμε το 2007 για τέτοια πράγματα τότε...
    Εκτός αν εννοούμε τη διαφάνεια όπως νομοθετικά έχει θεσπισθεί για τον δημόσιο βίο (τρομάρα μας).

    "Κάθε ΑΕΙ, ΤΕΙ θα πρέπει εντός εξαμήνου από την δημοσίευση του νόμου να καταρτίσει εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας και έως ότου το πράξει θα ισχύσει ένας πρότυπος κανονισμός που θα σχεδιαστεί από το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας."

    Δεν το είδαμε βέβαια και αυτό ακόμα.
    Προφανώς είναι ήσσονος σημασίας...

    "Δεν δημιουργείται θέση εκτελεστικού διευθυντή αλλά αναβαθμίζεται η θέση του γραμματέα ΑΕΙ με αρμοδιότητα τις οικονομικές και διοικητικές υποθέσεις."

    Να μην μας πούνε και τεχνοκράτες...
    Αλλαγή πόλου εξουσίας στα ΑΕΙ?

    "Το άσυλο δεν καταργείται. Αφορά μόνο τους χώρους διδασκαλίας και έρευνας. Προβλέπεται ότι κάθε ΑΕΙ, ΤΕΙ θα ορίσει ποιοι χώροι αποτελούν άσυλο. Η απόφαση για την άρση του θα λαμβάνεται κατά πλειοψηφία από το πρυτανικό συμβούλιο και η αστυνομία θα εισέρχεται στο πανεπιστήμιο με την παρουσία εισαγγελέα."

    Θα υπάρχουν και ειδικά σχεδιαγράμματα για την πορεία που θα ακολουθούν οι αστυνομικές δυνάμεις και ειδικός φοιτητής-πλοηγός (απο εδώ κ. μοίραρχε γιατί απο εκεί έχει άσυλο κλπ) για να αποφευχθούν τυχόν λάθη.
    Απόφαση μπορούσε να ληφθεί και μέχρι τώρα και ουδέποτε πάρθηκε. Το άσυλο είναι ένα ψυχολογικό ταμπού για τη γενιά του Πολυτεχνείου και χρειάζεται ομαδική δημόσια ψυχανάλυση για το τί εννοού(ν)με, τι φοβόμαστε, τι πρέπει να γίνει κλπ.



    "Καταργείται το φαινόμενο των αιώνιων φοιτητών. Για τους φοιτητές που θα μπαίνουν στο εξής στα πανεπιστήμια, καθώς και για εκείνους που βρίσκονται σε κάποιο εξάμηνο της κανονικής φοίτησής τους προβλέπεται ότι οφείλουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους σε διπλάσιο χρόνο από εκείνο που ορίζει το πρόγραμμα σπουδών τους. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στα ιδρύματα να παρέχουν έναν επιπλέον χρόνο σε φοιτητές που έχουν κάποιους συγκεκριμένους λόγους.
    Για όσους φοιτητές έχουν εξαντλήσει το χρόνο που ορίζει το πρόγραμμα σπουδών τους προβλέπεται παροχή μιας 5ετίας, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Στους αιώνιους φοιτητές τα πανεπιστήμια θα απευθύνουν επιστολή με την οποία θα καλούνται να δηλώσουν εάν ενδιαφέρονται να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
    Επιπλέον, φοιτητές που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα θα έχουν το δικαίωμα να ζητούν διακοπή της φοίτησής τους έως πέντε (5) χρόνια, χωρίς να είναι αναγκασμένοι να αιτιολογήσουν."

    Δεν αντιλαμβάνομαι ακριβώς σε τι ενοχλούν οι αιώνιοι φοιτητές, αλλά θα προτιμούσα ένα αυστηρό εξεταστικό σύστημα (τρεις ή τέσσερεις περιόδους κλπ) ή το σχέδιο Βερέμη που προέβλεπε ν+ν/2 έτη σπουδών (όπου ν τα προβλεπόμενα απο το πρόγραμμα της σχολής) ή έστω το υπάρχον, παρά το προτεινόμενο το οποίο ουσιαστικά θεσμοθετεί τη χαλαρότητα (μπορείς να κάνεις 13 χρόνια τη σχολή να πάρεις και 2 άδειες δυο χρόνια η καθεμιά και μετά θα εξετάσουμε την περίπτωσή σου: σύνολο περίπου 20 χρόνια, καλά είναι...)

    "Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ακόμη ότι οι νέοι φοιτητές που έχουν ανάγκη θα τυγχάνουν στήριξης, όπως άτοκων εκπαιδευτικών δανείων και ανταποδοτικών υποτροφιών."

    Με τι κονδύλια, κριτήρια κλπ ουδείς γνωρίζει βέβαια και με το ποσοστό του προυπολογισμού για την παιδεία στο ναδίρ. Δηλαδή σας πετάω το μπαλάκι και τώρα με τα λίγα χρήματα εσείς τα ΑΕΙ είσαστε υπεύθυνοι που δεν βγαίνουν οι λογαριασμοί και άμα δεν τα καταφέρετε θα σας κλείσω κιόλας! Γειά σου Μαριέττα!!

    "Προβλέπεται καθολική ψηφοφορία των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές (όχι δι’ αντιπροσώπων)."

    Μου θυμίζει λίγο τους οργανωμένους οπαδούς των ποδοσφαιρικών ομάδων. Οι ίδιες οι ομάδες (με ελάχιστες εξαιρέσεις) στην ουσία διατηρούν τις ενώσεις και υποθάλπουν την παραβατική συμπεριφορά τους γιατι τους παρέχει πιο ισχυρή έδρα, δύναμη στην εξέδρα, πίεση προς τον διαιτητή κλπ. Κατά τα άλλα όλοι είναι εναντίον της βίας κλπ.
    Ετσι και στα ΑΕΙ. Οι ίδιες οι νεολαίες αποτελούν τροχοπέδη σε αυτό που τα κόμματα προσπαθούν (?) να διορθώσουν νομοθετικά...

    "Όσον αφορά στα συγγράμματα, προβλέπεται ότι κάθε σχολή θα συντάσσει κατάλογο συγγραμμάτων από τον οποίο θα επιλέγει ο φοιτητής. Ένα θα δίνεται δωρεάν για κάθε μάθημα, ενώ για το ένα δέκατο του συνόλου των προτεινομένων συγγραμμάτων θα υπάρχουν αντίτυπα στις πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες. Το σύνολο των προτεινομένων συγγραμμάτων θα εξετάζεται από το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας."

    Τόσο ενημερωμένες είναι οι πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες, ώστε χρειάζεται ειδικός νόμος να τις αναγκάσει να έχουν το 10% των εγκεκριμένων ειδικών για κάθε μάθημα συγγραμάτων? Καλά πάμε...
    Προφανώς έτσι (με το ελεύθερο σύγγραμα) πρέπει να αλλάξει όμως και ο τρόπος διδασκαλίας και διδακτέας ύλης (και ποιός φοιτητής θα πάρει άλλο βιβλίο απο αυτό που ξέρει ότι ακολουθεί ο καθηγητής...)
    Συμφωνώ εδώ με όλες τις γνώμες για την ανάγκη αναβάθμισης και διευκόλυνσης χρήσης του δικτύου ως πηγής πληροφοριών.

    "Για το θέμα των προαπαιτουμένων μαθημάτων θα αποφασίσει κάθε ΑΕΙ, ΤΕΙ ξεχωριστά."

    Αν θυμάμαι καλά πάντως, τα προαπαιτούμενα υπήρχαν και πριν σε πολλά ΑΕΙ και χωρίς την παρέμβαση του Υπουργείου.

    "Τέλος, προβλέπεται ότι για κάθε νέο πανεπιστημιακό τμήμα που θα προτείνεται προς δημιουργία, θα πρέπει να υπάρχει πλήρη έκθεση σκοπιμότητας και βιωσιμότητας από το ΑΕΙ, ΤΕΙ, προκειμένου να ληφθεί η απόφαση. Η πρόταση θα εξετάζεται από το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας."

    Γιατί τα ΑΕΙ πρότειναν τη σπορά κατακερματισμένων τμημάτων σε κάθε κωμόπολη, χωρίς σχεδιασμό και λειτουργικότητα, χωρίς επιστημονικά και ακαδημαϊκά κριτήρια, ή το Υπουργείο?

    Τέλος υπάρχει διάταξη που μεταφέρει τη διαδικασία και έγκριση εκλογής ΔΕΠ στα ΑΕΙ απο το Υπουργείο (εκτός απο περιπτώσεις ενστάσεων κλπ). Στη γραμμή προφανώς δεν σας δίνω άλλα χρήματα, αλλά πρέπει να προβλέψετε για 4 χρόνια πόσες θέσεις ΔΕΠ θα προκηρύξετε και να τις καλύψετε οικονομικά... Ωραία!!
    Και επίσης η Μαριέττα δεν μας είπε αν θα είναι καθορισμένο το ποσό για κάθε ΑΕΙ και με βάση αυτό θα καταρτίζεται το 4ετές ή αν το κάθε ΑΕΙ θα ζητά ό,τι νομίζει και το Υπουργείο θα στέργει σε βοήθεια...


    Γενικότητες χωρίς πρακτική αξία και χωρίς βάσανον...

    Εντυπωσιακό επίσης το γεγονός ότι στη συνέντευξη τύπου σχεδόν όλες οι ερωτήσεις είχαν να κάνουν με το άσυλο (ακανθώδες εκπαιδευτικό και ακαδημαϊκό σύγχρονο θέμα...). Εκφραση της συλλογικής παρεξήγησης σε σχέση με τα προβλήματα των ΑΕΙ που διατηρούν τα ΜΜΕ?

    Ερευνα είπατε?
    Το Υπουργείο το ξέρει?

    Μισθοί ΔΕΠ, κλπ θα τα αναλάβει ο γραμματέας του ΑΕΙ. Η Μαριέττα δεν ξέρει τίποτα πια... Καθηγητές μερικής απασχόλησης? Δεν θυμάμαι κάτι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Καλημέρα σας.
    Πράγματι, φαίνεται ότι το νομοσχέδιο ασχολείται με γραφειοκρατικά θέματα που θα έπρεπε να είχαν λυθεί πριν χρόνια.

    Έστω, ας γίνουν τώρα. Θα γίνουν ? Υπάρχουν συμφέροντα (από το μαγαζί που φωτοτυπεί τα συγγράμματα, μέχρι τον καθηγητή που ανεξέλεγκτα μπορεί να διαχειρίζεται κονδύλια). Το θέμα είναι αν και πως θα εφαρμοστούν οι διατάξεις. Στην Ελλάδα στην εφαρμογή είναι πάντα το πρόβλημα, όχι στην διατύπωση. Και για να έχεις εφαρμογή, πρέπει πραγματικά να υπάρχει η πολιτική απόφαση, αφ'ενός, και ο προγραμματισμός για το πώς θα πάψει να υπάρχει η πίεση των συμφερόντων.

    Συγκεκριμένα τώρα.
    Για το άσυλο. Πιστεύω στην κατάργησή του. Δημιουργήθηκε κάποια άλλη εποχή. Η ανάγκη τώρα έχει εκλείψει (ναι, revelation.... δεν έχουν συνωμοτίσει όλοι οι λαοί για να μας καταστρέψουν... έχουν σοβαρότερα προβλήματα). Το άσυλο αυτήν την στιγμή όχι μόνο δεν προστατεύει την δημοκρατία, αλλά την καταργεί, από την στιγμή που προστατεύει ακόμη και εγκληματικές καταστάσεις (όπως είναι η 'απαγωγή' βουλευτών...).

    Για τους αιώνιους... Διπλάσιο του χρόνου.... Έτσι για την πλάκα ? Γιατί ? Εγώ κι εσύ δεν το πληρώνουμε (δεν καταργείται ο δημόσιος χαρακτήρας). Γιατί να πληρώνω κάποιον για διπλάσιο χρόνο ? Όταν αυτός ο άνθρωπος βγει στην ελεύθερη αγορά, θα δουλεύει τετράωρο και θα πληρώνεται για οχτάωρο ???? Άποψη μου. Αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος, δίνεις το δικαίωμα για 2-3 εξεταστικές και μετά δρόμο.

    Βέβαια, δεδομένου ότι το πανεπιστήμιο λειτουργεί αξιοκρατικά και με σωστή αξιολόγηση των καθηγητών (πχ χρωστάω 10 χρόνια το τάδε μάθημα λόγω του τάδε καθηγητή). Δεν βλέπω στο νομοσχέδιο κάτι σχετικό για σοβαρή αξιολόγηση και με ανησυχεί. Και δεν μιλάω για οικονομική αξιολόγηση του προυπολογισμού, αλλά για εκπαιδευτική ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ. Υπάρχει κάποια οδηγία που να υποχρεώνει τα πανεπιστήμια να επιχορηγούν με συγκεκριμένο ποσοστό την έρευνα ???

    Συγγράμματα. Στην Αγγλία που σπούδασα, μπορούσες να περάσεις με τις σημειώσεις από τις παραδόσεις του καθηγητή, και με ένα ή δύο βιβλία που θα ήταν η βασική ύλη (και βέβαια τα πληρώναμε). Σε κάθε μάθημα υπήρχε και reference list για να επεκτείνουμε προεραιτικά τις γνώσεις μας. Στις εργασίες, 'έπαιζε' έρευνα. Στις βιβλιοθήκες. Ψάξιμο σε βιβλία. Τότε δεν υπήρχε σε έκταση το Ιντερνετ. Ήταν ένα σύστημα που δούλευε καλά.

    Αυτά για τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Επιτέλους κάποιος τολμά να ξεκινήσει για να βάλει μια στοιχειώδη τάξη στα πανεπιστήμια... Ακαδημαϊκή ελευθερία δεν σημαίνει μη ελέγξιμη ασυδοσία. Το νοικοκύρεμα είναι πάντα πιο δύσκολο από την διατήρηση των κακώς κειμένων. Ας κοιτάξουμε λίγο πως δουλεύουν ιδρύματα άλλων χωρών με τα οποία θα θέλαμε να μοιάσουμε... Συμφωνώ με τα σχόλια του VASSILIS και επαυξάνω: κατάργηση της μονιμότητας του διδακτικού επιστημονικού προσωπικού, αντί γιαυτό προταιρεότητα για την επανεκλογή μετά απο τετραετή θητεία ΜΕ ΒΑΣΗ ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (απο πλευράς φοιτητών, επιστ. ανακοινώσεων, δημοσιεύσεων, συναδέλφων, έδρας, απόκτηση κονδυλίων απο τρίτους πόρους κλπ).
    Δημοσιοϋπαλληλήκι και πανεπιστήμιο είναι έννοιες ασύμβατες.
    Χρειάζεται πολύ νοικοκύρεμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Βλέπω σχόλια που αναφέρονται στην ακίνητη περιουσία των ιδρυμάτων, και στην έλλειψη εκμετάλλευσης.

    Μα, ζούμε στην χώρα όπου τα Ολυμπιακά έργα μένουν παντελώς ανεκμετάλλευτα (εκτός κάποιων εξαιρέσεων).

    Ίσως και για τα μεν και τα δε θα πρέπει να καλέσουν συμβούλους από την μητρόπολη. Δεν μέμφομαι. Είναι ένα πράγμα στο οποίο η εκκλησία σκίζει. Η διαχείριση της περιουσίας της. Και στην Κύπρο δε, ακόμη περισσότερο. Πραγματικά δεν κοροιδεύω, ούτε ανοιγω θρησκευτικό θέμα. Είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα προς μίμηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. etherovamon
    μπα ούτε η Εκκλησία τα καταφέρνει στην διαχείριση. (Η Κυπριακή ίσως).
    Μάλλον συμφωνώ με την Παράγραφο - να κληθεί μια ιδιωτική εταιρία διαχείρισης (σκέπτεστε τι θα ακούσει;).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. καλημερα κι απο εμενα, πολυ χαιρομαι που απασχολουμαστε με το θεμα αυτο εδω και 2 ποστ, μια και ως φοιτητρια τα βιωνω απο πρωτο χερι και φυσικα μεσα στο πανεπιστημιο η οποιαδηποτε ορθολογικη ερμηνεια του νομου πλαισιου ειναι a priori απορριπτεα.
    πριν λοιπον παω προς το παενπιστημιο για ψηφισω στη γενικη συνελευση (οπου θα αποφασιστει αν θα συνεχιστει ο ενας μηνας+ καταληψεων), ριχνω μια ματια στην οαση του ορθολογισμου, επειδη με αυτα που προκειται να δω και να ακουσω (για αλλη μια φορα -συνελευση εχουμε καθε εβδομαδα αλλωστε) δεν εγγυωνται την διανοητικη και ψυχικη μου υγεια.

    θεωρουσα και τον προηγουμενο νομο στη σωστη κατευθυνση, και το ξεδοντιασμενο μορφωμα του παντως κινειται, κατα τη γνωμη μου, και αυτο σωστα.
    αν και οι αιωνιοι φοιτητες δεν θιγονται ουσιαστικα (ειναι φαινομενο αρνητικο, για οσους το ρωτησαν σοβαρα, επειδη, οπου δεν υπαρχει αναγκη, παραμενουν στα πανεπιστημια κυριως ως "φοιτητοπατερες" -καθε παραταξης. επισης υπαρχουν πολλες διευκολυνσεις -οικονομικες και αλλες- που εκμεταλλευονται με την ιδιοτητα του φοιτητη)

    το ασυλο δεν το συζυτω καν. καταρχας θα ηταν ενδιαφερον ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ αφου ουδεποτε τεθηκε καν τετοιο θεμα (αν και κατα τη γνωμη μου επισης δεν θα ηταν παραλογο να τεθει, η ακαδημαικη ελευθερια δεν απειλειται σε μια δημοκρατια οπως η σημερινη Ελληνικη, ακομα και στο πιο τρομλαγνικο σεναριο). Μακαρι με την αναβαθμιση αυτη να αρχισει να εφαρμοζεται, οπου υπαρχει αναγκη, χωρις το φοβο πολιτικου κοστους (οταν λεω αναγκη, οχι δεν εννοω "η αστυνομια να αλωνιζει στα πανεπιστημια και να χτυπαει αναρχικους" οπως ακουω απο ολες τις πλευερες, και δυστυχως οχι για αστειο-εδω ρε παιδια φοβουμενοι το πολιτικο κοστος δεν εμπαιναν σε αυτοφωρα κακουργηματα και εξαιφνης θα αρχισουν να μπαινουν και να δερνουν κοσμακη; και να το ηθελαν τα ΜΑΤ (που δεν το θελουν -γιατι δεν εχουν αυτονομη βουληση), η ελληνικη κοινωνια σε αυτα δε δεχεται μυγα στο σπαθι της-και με ιδιαιτερα μαλιστα αποτελεσματικο τροπο). εν παση περιπτωσει, ελπιζω με την σωστη λυση της πλειοψφηιας στο πρυτανικο, να εφαρμοζεται οπου υπαρχει αναγκη (και παλι βεβαια δε θα παταχθουν παντως τα φαινομενα να γινεται ορμητηριο κουκουλοφορων ετσι, αλλα τεσπα).

    τα συγγραμματα, αλλαγη προς τη σωστη κατευθυνση νομιζω, ως μια προσπαθεια να παταχθει και το αντιεπιστημονικο φαινομενο του ενος συγγραματος που πλουτιζει μεμονωμενους καθηγητες. Φυσικα για οσους φοβουνται πως ο καθηγητης δε θα μπορει να κανει το μαθημα του συμφωνα με το ενα συγγραμμα που εχει στο μυαλο του, ας μην ανησυχουν, στην Ελλαδα ζουμε: παρα την δυνατοτητα επιλογης, ολοι οι φοιτητες το ιδιο συγγραμμα θα σπευδουν να παρουν. Τουλαχιστον υπαρχει το προσχημα –επιστημονικα- της επιλογης. Και φυσικα δεν τιθεται (ουτε τεθηκε ποτε) θεμα για πληρωμη των συγγραματων, κατι που βεβαια ακουγεται κατα κορον στα πανεπιστημια (μα πραγματικα, ελεχθη αυτο ποτε απο το υπουργειο;)

    Οι καθολικη πλειοψηφια των φοιτητων, δεν θεωρω πως θα παταξει το φαινομενο της κομματικοποιησης της εκλογης. Απλα τωρα αντι για τους εκλεγμενους κομματικα αντιπροσωπους, θα «πεφτει γραμμη» και η κομματικη μαζα θα ψηφιζει ο,τι θα ψηφιζε ο ενας. Τελικα, ως ποσοστο, θα βγαινει το ιδιο, νομιζω. Το ελαχιστο ποσοστο των συνειδητοποιημενων και ενημερωμενων (κατι που αντικειμενικα ειναι πολυ δυσκολο, ποιος φοιτητης νομικης στο ΑΠΘ γνωριζει το ποιον του υποψηφιου πρυτανη, καθηγητη κτηνιατρικης, πχ;) σε αυτο το θεμα. Αλλαγη που δεν προσφερει κατι, αλλα λαικιστικα δειχνει να δινει δημοκρατικα δικαιωματα στους φοιτητες.

    Για τα περι οικονομικης αυτονομιας και της θεσης του Γραμματεα, ιδωμεν πως θα εφαρμοστουν (δειχνουν καλα σε θεωρητικο επιπεδο).
    Αν οι αλλαγες που πρεπει να γινουν ειναι 100, προτεινονται οι 10 (και αν). Και ολα αυτα στην διατυπωση του νομου (που οπως ξερουμε, απο αρχαιοτατων χρονων, η Ελλας διαπρεπει). Στην εφαρμογη (που οπως ξερουμε η Ελλας ..αστο καλυτερα) θα γελασουμε πολυ: μαλλον η κυβερνηση καταφερε κατι πολυ σημαντικο: εφαγε ολο το πολιτικο κοστος στα μουτρα, για να μην κανει καμια αλλαγη ουσιας. Κριμα.

    Παω απο τη συνελευση να βομβαρθισθω με αναρθρες κραυγες και παραλογα επιχειρηματα. Ομορφα..
    Καλη συνεχεια.

    *σορυ για το σεντονι! !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Αιώνιοι φοιτητές: κατά τη γνώμη μου εντελώς επουσιώδες ζήτημα που δεν θα έχει καμιά επίπτωση στην ποιότητα σπουδών. Το μόνο θετικό είναι ότι επιτέλους θα φύγει από τη μέση, δεν θα μπορούν οι επιτροπές "σοφών" που θα συσταθούν στο μέλλον να το αναδεικνύουν ως το νούμερο ένα πρόβλημα. Οπότε ίσως ασχοληθούν και με τα ουσιαστικά ζητήματα.
    Άσυλο: θεωρώ ότι το ισχύον πλαίσιο είναι σωστό, το πρόβλημα είναι στην εφαρμογή του. Υποτίθεται ότι οι κατά πλειοψηφία αποφάσεις θα διευκολύνουν τις πρυτανικές αρχές, αλλά προβλέπω ότι και πάλι ακριβώς την ίδια στάση θα τηρούν και δεν πρόκειται να δούμε κάποια ουσιαστική αλλαγή.
    Συμφωνώ με την καθολική συμμετοχή των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές, είναι κάτι που θα πλήξει τις υπόγειες συναλλαγές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. dimitrizzzzzz

    κατ' εσέ εγώ είμαι ετοιμοθάνατος, αμόρφωτος, αποτυχημένος, διαφημιστής, θηλυπρεπής, πληρωμένος και βλάκας (ξέχασα κάτι;).

    Ωραία - μπορείς τώρα να μας αφήσεις ήσυχους;

    Εμένα με συνέθλιψες με τις κατηγορίες σου. Οι άλλοι δεν σου φταίνε τίποτα να υφίστανται moderation για χάρη σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. ioannisk

    ευχαριστώ για την πρόσκληση.

    Θα το σκεφτώ αν έχω 5 πράγματα να πω που δεν είναι παγκοσμίως γνωστά - κι αν βρω 5 bloggers που δεν έχουν ήδη λάβει μέρος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Το πλήρες κείμενο του σχεδίου νόμου και η εισηγητική έκθση διατίθενται εδώ.

    Νομίζω πως πρόκειται για ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Πιστεύω ότι η υπευθυνοποίηση των διοικούντων τα πανεπιστήμια είναι κάτι πολύ καλό. Όμως άλλο ένας νόμος κι άλλο η πραγματικότητα. Και η Σοβιετική Ένωση λεγεται πως είχε τπ πιό δημοκρατικό σύνταγμα στον κόσμο, αλλά οι πολίτες της υπέφεραν από έλλειψη δημοκρατίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Συμφωνώ κι εγώ πως ο νέος νόμος είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά πολύ άτολμος (καταλαβαίνω όμως γιατί).

    Τρία σημεία θα ήθελα να θίξω μόνο.

    1. Θα έπρεπε να δίνεται το δικαίωμα στην κάθε σχολή να καθορίζει τον αριθμό των εισακτέων και να απαγορευτούν οι μεταγραφές. Έτσι θα αυξανόταν αυτομάτως το ποσοστό των φοιτητών κάθε σχολής που ενδιαφέρεται για τις σπουδές του (τουλάχιστον στα μεγάλα πανεπιστήμια της Αθήνας και Θεσσαλονίκης).

    2. Άκουσα συνέντευξη του κ. Τσίπρα το πρωί, στην εκπομπή του κ. Μιχαηλίδη στον ΑΝΤ1. Είπε πως το ουσιαστικό πρόβλημα της παιδείας είναι η υποχρηματοδότηση. Και συμφωνώ. Αλλά ποιος θα διαχειριστεί αυτά τα χρήματα δε μας είπε! Γιατί ειναι κακό να υπάρχει οικονομικός διαχειριστής και πρόγραμμα?

    3. Το θέμα του ασύλου. Είναι αστείο και να το συζητάμε. Ας μου εξηγήσει κάποιος γιατί είναι κακό να μπαίνει η αστυνομία π.χ. μέσα στους δρόμους της πανεπιστημιούπολης. Περιορίζει την ελευθερία κανενός? Στο ΑΠΘ απ'οσο γνωρίζω ο κόσμος φοβάται να αφήσει το αυτοκίνητό του μετά τη δύση του ηλίου γιατί γίνονται πολλές κλοπές. Γιατί θα ήταν κακό να υπάρχει αστυνομία μέσα εκείνη την ώρα???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Αιώνιοι φοιτητές: Σε παλιότερη επίσκεψή του ο υπουργός Παιδείας της Σουηδίας (αν θυμάμαι καλά) είχε πει ότι οι αιώνιοι φοιτητές δεν στοιχίζουν τίποτα. Και φυσικά και στην Ελλάδα δεν στοιχίζουν τίποτα, αφού μετά το 6ο έτος (για τις σχολές με 4ετή φοίτηση) δεν δικαιούνται ούτε δωρεάν σύγγραμα, ούτε εκπτώσεις στα ΜΜΜ, ούτε κάποιο άλλο προνόμιο.

    Για sites: οι "σοβαρές" σχολές/τμήματα έχουν κάποιο site. Εχουν ομάδες συζήτησης ανά μάθημα και διάφορα άλλα παρωχημένα

    Για το άσυλο: τις πορείες όπου διαφροροι κουκουλοφόροι καίνε αυτοκίνητα, σπάνε βιτρίνες, τις κάνουν μέσα σε άσυλο? Η τρέχουν γρήγορα και προλαβαίνουν να μπουν σε χώρους που υπάρχει άσυλο?

    Υπάρχει εταιρεία που έχει πρόγραμμα για 4ετία. Μόνο οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα βγαίνουν με πρόγραμμα για 4ετία και φυσικά δεν κάνουν τίποτα απο αυτά που λένε (αντε, οι "καλές" κάνουν ελάχιστα), μπαίνουν μέσα, και μετά ζητάνε έξτρα εισφορές (με αυτό το θέμα να ασχοληθείς Ν.Δ.)

    Τώρα για το αν κάποιος θέλει, θα μάθει. Αν δεν θέλει δεν θα μάθει. Αν θέλει να μάθει θα μπορεί να κάνει μεταπτυχιακό στο Berkeley (και έχει και τα λεφτά φυσικά), αν δεν μάθει δεν θα τον δεχτούν σε μεταπτυχιακό ουτε στην Ουγκάντα.

    Οσο για τα ιδιωτικά. Η Οξφόρδη και το Κέμπριτζ είναι ιδιωτικά?

    Kakaskimos

    Υ.Γ.

    Ν.Δ.
    κατ' εσέ εγώ είμαι ετοιμοθάνατος, αμόρφωτος, αποτυχημένος, διαφημιστής, θηλυπρεπής, πληρωμένος και βλάκας (ξέχασα κάτι;).
    ----------
    Είμαι τα παραπάνω εκτός απο πληρωμένος. Οποιος θέλει ας με πληρώσει. Ακόμα κι έτσι Ν.Δ. το θέμα δεν είναι τι είσαι, αλλά το τι λες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Εγώ που σε σκέφτομαι neutrino στη συνέλευση να περιμένεις τις καλύτερες ημέρες λέω πως είτε σε ανοιχτούς χώρους είτε σε κλειστούς, λέω πως ακόμα και αν ακούμε τις πλέον απάνθρωπες ανοησίες ή αν μετέχουμε στο ακροατήριο με τα ποιήματα των ποιητών των ακραιφνών και των αχράντων, λέω πως δεν παύει και δεν παύεται ο πλανήτης μας να βρίσκεται στη μέση του πουθενά μετέχοντας στις κινήσεις του και ο πολιτισμός συσσωρευμένο άγριο άγχος τσουτσουναμιών που υπνώττουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Προβλέπεται ότι κάθε ΑΕΙ, ΤΕΙ θα ορίσει ποιοι χώροι αποτελούν άσυλο? Ω διάολε..! Φαντάζομαι στα επεισόδια...

    Εδώ ρε είναι άσυλο? Δεν είναι? πιο κεί είναι? Ε που να τη ρίξω τη μολότωφ ρε Μήτσο?

    και οι μπάτσοι:
    Ρε Βάγγο ορμάμε? Κάτσε είναι πίσω απ'τη γραμμή. 'Αμα την περάσει τσάκω' τον...

    Σε περιπτώσεις που είναι αμφισβητούμενη η φάση δηλαδή Θα βγαίνουν οι καθηγητές με σφυρίχτρα? Και οι πρυτάνεις θα κάνουν τους ασυλικούς δικαστές??

    Ε ρε έεεχουμε να δούμε ντέρμπι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. επισης να προσθεσω οτι συμφωνω και με τα 2 τελευταια σημεια που σπανιως σχολιαζονται 1.(τα προαπαιτουμενα μαθηματα να καθοριζονται απο το τμημα)

    2.και να υπαρχει αιτιολογια για καθε νεο τμημα (ελπιζω αιτιολογια του τυπου: "βοηθαει την εμπορικη κινηση της περιοχης", να μη γινεται δεκτη).

    επισης, οχι αμεσα σχετικο, αλλα βρηκα παρα πολυ ενδιαφερουσα την προταση Βερεμη προ 2μηνου or something για την αλλαγη στο συστημα των εισαγωγικων. επιτελους ας διαχωριστουν οι πανελληνιες απο το λυκειο. με το καλο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Θα μπορούσαμε επίσης να πούμε πως εκτρέφουν οι Έλληνες αγωνίες υπερβολικές για την ανώτατη εκπαίδευση επειδής στα πανεπιστήμια η ελληνίς οικογένεια εκεί ξεφορτώνεται τα παιδιά της. Όμως δεν θα μας πιστέψουν. Για την ακρίβεια, σε αυτή τη γνώμη δεν θα αποδωθεί αξία. Απαιτούνται μανιοκαταθλιπτικά επιχειρήματα και νεοφιλεύθερος Μητροπάνος διαδραστικής προελεύσεως για να διαδραματιστεί διάλογος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Όχι, γιατί μου τη δίνει αυτή η άχρηστη γενικολογία σου, τα ηλίθια κείμενα σου που μόνο σε απομονωμένους από την πραγματική ζωή περνάνε, ιδίως σε κάτι μογγόλους έλληνες του εξωτερικού που νομίζουν τους φταίει η ελλάδα για την αποτυχία του να ζήσυν εδώ, και αφοριστική συμπερασματολογία σου που κατ' επιλογήν χρησιμοποιεί ακραία παραδείγματα και αγνοεί επαναλαμβανόμενα πραγματικά γεγονότα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Πάρε το προηγούμενο θέμα σου για πράδειγμα, μιλάς για μαζικές παρακρούσεις και σενάρια συνομωσίας, στην αναφορά όμως συγκεκριμένων περιστατικών, προτίμησες να σβήσεις αντί να απαντήσεις.
    Οι βρισιές μπήκαν μετά, γιατί όταν ο βλάκασ σβήνει αντι να απαντάει δεν αξίζει τίποτα άλλο από μπινελίκωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Εγώ δεσποινίς αν εσείς με τον dimitrizzzzz συμφωνείτε, τι θα πω, όχι θα πω; Ποτέ. Σκοπός της ζωής μας είναι η αγάπη. Αν η αγάπη γίνεται με το να εξυβρίζουμε το Νίκο Δήμου, να καταραστούμε το θυμό και να γίνει. Ω, έρωτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Λοιπόν δεν υπάρχει τίποτα. Ακόμα κι αν υπήρχε δε θα μπορούσε να γίνει κατανοητό από τον άνθρωπο. Ακόμα κι αν γινόταν όμως δεν θα μπορούσε αυτός να το μεταδώσει στους συνανθρώπους του.

    Γοργίας, εντάξει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. -------------------
    Απο το κείμενο
    -------------------
    Προβλέπεται η «μεγαλύτερη δυνατή, σύμφωνα με το Σύνταγμα» οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των πανεπιστημίων, καθώς δίνεται η δυνατότητα να σχεδιάζει από μόνο του κάθε ΑΕΙ και ΤΕΙ τα προγράμματά του.

    Διασφάλιση οικονομικής και διοικητικής αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ με τη σύνταξη τετραετούς ακαδημαϊκού - αναπτυξιακού προγράμματος το οποίο θα προσδιορίζει τις εκπαιδευτικές, ερευνητικές και διοικητικές ανάγκες τους και θα έχει ως στόχο την αποτελεσματική διαχείριση των σχετικών ζητημάτων. Αν δεν συνταχθεί πρόγραμμα, αναστέλλεται η κρατική χρηματοδότηση.
    -----------------------

    Η κυβέρνηση που φέρνει το νόμο προεκλογικά είχε δεσμευθεί για 5% του ΑΕΠ για την παιδεία. Το ποσοστό ήταν κάπου στο 4,5%. Οχι μόνο δεν το πήγε στο 5%, οχι μονο δεν το αύξησε, αλλά το μείωσε !!!

    Φαίνεται ότι με τον καινούριο νόμο δεν χρειάζονται περισσότερα κονδύλια.

    -------------------
    Απο το κείμενο
    -------------------

    Κάθε χρόνο η υπουργός Παιδείας θα καταθέτει στη Βουλή προς ενημέρωση και συζήτηση, ετήσια έκθεση για την κατάσταση των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και την πορεία του τετραετούς ακαδημαϊκού - αναπτυξιακού προγράμματος. Έτσι επιτυγχάνεται η κοινωνική λογοδοσία των ΑΕΙ.
    --------------------

    Η έκθεση θα πρέπει να περιέχει συγκεκριμένα θέματα, ή θα έει "ελεύθερο θέμα"? Ποιος θα καθορίζει το τι πρέπει να αναφέρει? Θα αξιολογείται? Τι επιπτώσεις θα έχει χαμηλή επίδοση?

    -------------------
    Απο το κείμενο
    -------------------

    Δεν δημιουργείται θέση εκτελεστικού διευθυντή αλλά αναβαθμίζεται η θέση του γραμματέα ΑΕΙ με αρμοδιότητα τις οικονομικές και διοικητικές υποθέσεις.
    -------------------

    Δηλαδή οι άνθρωποι που διοικούν τα πανεπιστήμια είναι ικανοί αλλά δεν είχαν την κατάλληλη θέση/τίτλο.


    -------------------
    Απο το κείμενο
    -------------------

    Για το θέμα των προαπαιτουμένων μαθημάτων θα αποφασίσει κάθε ΑΕΙ, ΤΕΙ ξεχωριστά.

    -------------------

    Για τα προαπαιτούμενα: τώρα δηλαδή απο που καθορίζονται? Τα καθορίζουν οι φοιτητές? Η δεν υπάρχουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Dimitrizzzzz,
    Είσαι το χαρακτηριστικότερο δείγμα Έλληνα!
    -Βρίζεις με τον χειρότερο τρόπο!
    -Δεν σέβεσαι κανέναν και τίποτα!
    -Στο μπλογκ σου κάνεις δώρο στον Δήμου κάσα
    -Το χιούμορ σου είναι τουλάχιστον κακόγουστο.
    -Θεωρείς οτι μόνο αυτό που λες είναι το σωστό.
    -Δογματίζεις σε οτιδήποτε και να πεις
    και έχεις βέβαια και την απαίτηση ο άλλος να κάνει διάλογο? μαζί σου!
    Αθάνατος ΈΛληνας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Yet everything is perfect,
    Because it is empty,
    Because it is perfect
    with emptiness,
    Because it's not even happening.

    Και λίγος Kerouac, γιατί φυσάει αέρας στα πανιά μου την σήμερον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. (1).Οικονομική και διοικητική αυτοδιοίκηση με σύνταξη ακαδημαϊκών-αναπτυξιακών προγραμμάτων.

    Καμία αντίρρηση. Βεβαίως θα πρέπει να προηγηθεί η καταγραφή των διαθέσιμων πόρων. Αν προκύψουν ανισομέριες, αν δηλαδή διαπιστωθεί ότι το ακαδ./αναπτυξ. πρόγραμμα απαιτεί πόρους που δεν καλύπτονται υπό τις παρούσες συνθήκες, τι γίνεται; Π.χ. έστω ότι έχω ένα πρόγραμμα πληροφορικής το οποίο απαιτεί συγκεκριμένα εργαστήρια, υποδομές και μια εύλογη αναλογία διδακτικού προσωπικού προς διδασκόμενους, τότε πώς θα λυθεί το πρόβλημα; Με 200 φοιτητές ανά έτος (συν κάποιες δεκάδες ακόμα ατόμων από προηγούμενα έτη) εφόσον δεν έχεις τους απαραίτητους πόρους διώχνεις φοιτητές ή προσλαμβάνεις επιπλέον διδακτικό προσωπικό και αγοράζεις νέους χώρους και υλικά; Βάσει τίνος ορθολογισμού ως προς το σκοπό αποφασίζεις;

    Η κοινωνική λογοδοσία (2) είναι απαραίτητη (βλέπε αξιολόγηση), δεν θα πρέπει όμως να διευθετηθεί πρώτα το παραπάνω πρόβλημα;

    Το αυτό για την αρχή της δημοσιότητας (3) και για τον εσωτερικό κανονισμό (4).

    Ο εκτελεστικός διευθυντής ή ο γενικός γραμματέας (5) υφίσταται υπό κάποια μορφή και στη σημερινή διοίκηση των πανεπιστημίων. Το θέμα δεν είναι κατά τη γνώμη μου τόσο ο τύπος όσο η ουσία: η θέση αυτή είναι νευραλγική και θα πρέπει να υποβάλλεται στους αυστηρότερους ελέγχους σε τακτική βάση (τουλάχιστον 3 ή 4 φορές το χρόνο, είναι το "λογιστήριο" με άλλα λόγια του παν/μιακού θεσμού και θα πρέπει να διέπεται τουλάχιστον στην καταγραφή των μεγεθών από τον αυστηρότερο ορθολογισμό!)

    Το ζήτημα του ασύλου (5) έχει καταντήσει αστείο. Δεν θα πρέπει καν να τεθεί. Εννοείται ότι η ελευθερία των ιδεών αφορά την έδρα, όπως και ότι στα πανεπιστήμια δεν γίνεται εμπόριο όπλων, ανθρώπινων οργάνων, ανθρώπινης σάρκας κοκ. Σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο εννοείται ότι η συστηματική οργάνωση της έρευνας θα περάσει μέσω της συγκλήτου ή οποιουδήποτε άλλου οργάνου και θα τεθεί τέρμα στο έγκλημα. Η ζέση με την οποία έχουν διαφορετικών συμφερόντων άνθρωποι καταπιαστεί με το εν λόγω ζήτημα οφείλεται στην αργοπορημένη δημοκρατική τους ευαισθησία.

    Το ζήτημα των αιώνιων φοιτητών (6) πάει πακέτο με την οργάνωση του προγράμματος σπουδών. Ο έλεγχος είναι ελλειπής. Με το πέρας του μισού προγράμματος πανελλαδικές εξετάσεις στο σύνολο της διδακτέας ύλης. Τρεις φορές δικαίωμα επανεξέτασης. Όσοι δεν περνούν την εν λόγω εξέταση να πάρουν ένα χαρτί που να δίνει μια επαγγελματική ικανότητα αλλά να μην παίρνουν επιστημονική επάρκεια!!!!

    ...to be continued/.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Ο σεβασμός και σαν ευσεβισμός απαγόρευση είναι. Αν δεν αποδέχεται να εξυβριστεί δεν εξυβρίζεται. Τα κριτήρια για το ποιος κάνει κακόγουστο χιούμορ ποιος τα ορίζει και με τι σκοπό. Αυτό που γράφει είναι η γνώμη του άρα εξ' ορισμού δογματική. Ο διάλογος που διαπράττουν οι μορφωμένοι του ιντερνέτ και του διαδιχτύου της πλάκας είναι, απουσιάζει από αυτόν ο σκοπός για τον οποίο οι άνθρωποι συνήθως συζητούν. Τον προτιμούμε τον dimitrizzzzz περισσότερον από το δικό σου εβραιοχριστιανικό παρανοϊκό πτωχοπροδρομισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. χαχαχαχα
    Έχουν μαζευτεί ε΄δω πέρα όλοι οι μιζεριασμένοι και φουρκισμένοι που δεν καταλαβαίνοθν οτι τους φταίει η δική τους μιζέρια, αλλά είναι σίγουροι οτι τους φταίει κάτι στην ελλάδα.
    Μήπως είναι ο ελληνικός αέρας;;;
    χαχαχαχαχαχα
    ΚΛΑΦΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Πιστεύω οτι αν ζούσατε στο εξωτερικό θα είσασταν όλοι πρωθυπουργοί, αλλά τι να το κάνεις!!!
    Κρίμα που δεν αναγνωρίζει την υπεροχή σας αυτή η χώρα!
    Γρήγορα στο εξωτερικό να σας κάνουν βασιλιάδες!
    χαχαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Εσείς τι προτείνετε;
    ---------------------

    Θα προτεινα κ.Δημου το επομενο ποστ να ειναι αφιερωμενο στην ελευθεροστομια...μην το εχει μονο ο ζζζζ αυτο το προνομιο!!!!!Αλλωστε η παιδεια ειναι το θεμα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Α ρε Ελλάδα τρως τα παιδιά σου, και τα έχεις περιθωριοποιήση στα γκέτο του ιντερνετ και του μπλογκ.
    Αν ζούσε έξω ο ετοιμοθάνατος θα του είχαν κάνει άγαλμα.
    Κουράγιο επαναστάτη δήμου, εσύ και οι γάτες μια μέρα θα αναγνωριστείτε!!!
    χαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Dimitrizzzzz,
    Ήσουν το χαρακτηριστικότερο δείγμα Έλληνα!
    Τώρα,
    -Γίνεσαι όλο και προκλητικότερος
    -Έχεις μπερδέψει τη λεκτική σου αφόδευση με τη χαρά
    -Κάθε φορά που διαβάζω ένα καλό σχόλιο ανησυχώ αν θα ακολουθήσει ή αν θα προηγηθεί η χυδαιότητά σου.

    Δυστυχώς σε λυπάμαι και ακόμη χειρότερα δεν μπορώ να κάνω τίποτα για αυτό. Μπορείς όμως να κάνεις εσύ κάτι για σένα: δοκίμασε να απέχεις από το σχολιασμό/.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Σας χαλάω όλη αυτή την ηλεκτρονική κλάψα για την ελλάδα τους άλληνες τους γλάρους και δεν ξέρω κι εγω τι άλλο, ε;
    Τόσο κλάψα δεν έχω ξαναδεί μαζεμένη.
    μπουχουχουχουχουχουχου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Τόσο κλάψα δεν έχω ξαναδεί μαζεμένη
    ---------------
    ... εσυ γιατι κλεγεσαι ζζζζζζ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Μα δεν έχουν πρόβλημα. Το δημιουργούν.

    Όταν λένε πως "πρόβλημα οι αιώνιοι φοιτητές" εννοούν πως φοβούνται να σπουδάσουν επειδή οι ίδιοι θα γίνουν αιώνιοι φοιτητές.

    Φόβος. Οι Έλληνες είναι φοβισμένοι.

    Όταν λένε για ανάπτυξη της ελεύθερης οικονομίας, την εννοούν για τους άλλους. Οι ίδιοι στο δημόσιο. Παράνομα. Όπως εσύ dimitrizzzzz.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. dimitrizzzz

    χαχαχαχα
    Έχουν μαζευτεί ε΄δω πέρα όλοι οι μιζεριασμένοι και φουρκισμένοι που δεν καταλαβαίνοθν οτι τους φταίει η δική τους μιζέρια, αλλά είναι σίγουροι οτι τους φταίει κάτι στην ελλάδα.
    Μήπως είναι ο ελληνικός αέρας;;;
    χαχαχαχαχαχα
    ΚΛΑΦΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟ

    -----------

    Κι εσυ εδώ μέσα είσαι ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. Όπως εγώ τι;
    Έτσι στο άσχετο;
    χαχαχαχαχα
    'Ολοι οι μογγόλοι εδώ μπαινουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. Ε, βέβαια, αφού προσφέρετε γέλιο.
    Αν δεν μπαίνω πως θα γελάω μαζί σας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. Έμαθα: Μια καυλοπυρέσσουσα κορασίς διεθνούς φήμης είναι διαθέσιμη, να σου δώσω το τηλέφωνό της ΜήτσοΖουζού μήπως και αντιληφθείς το νόημα της άνοιξης.

    Θα κάνω διατριβή στο πόσο άρρηκτα συνδέεται η κλάφτα χαράλαμπε σεξουαλική ζωή με το βύθισμα στη νετ επικοινωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. αναμφίβολα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αν και είναι λίγο ligh. Για το θέμα των αιωνίων θα έπρεπε να ήταν πιό αυστηρό, ίσως +2 ή +3 χρόνια από το κανονικό πέρας των σπουδών. Για όσους απορούν γιατί υπάρχει κόλημα με τους αιώνιους αφού δεν ενοχλόυν κανένα, πέρα από το προφανές ότι η αξία ενός πτυχίου αποκτημένου στη 10ετία ή 15 είναι ευτελής στην ουσία. - Ακόμα και ένας μπαμπουίνος θα μπορούσε να αποφοιτήσει δίνοντας 4 μαθήματα σε ένα χρόνο !!!! - έχει αναφερθέι πολλάκις ο διαλυτικός ρόλος των υπέργηρων φοιτητοπατέρων οπ[ου πέρι άλλων τυρβάζουν. Όσον αφορά τις εκλογές του πρύτανη αυτό είναι ένα μέτρο που θα σπάσει την "κάστα". Υπάρχει μεγάλος αριθμός φοιτητών που δεν είναι τόσο πρόβατα όσο νομίζετέ, απλά μέχρι τώρα απείχαν απο τις διαδικασίες είτε γιάτι δεν βλέπουν καποιο λόγο, αφού οι με΄σαζοντες τους εξαφανίζουν, είτε γιατί έχουν αηδιάσει με τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία στα πανεπιστήμια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. Μας λένε, δηλαδή, ότι μερικές «γραφειοκρατικές» ρυθμίσεις συνιστούν … μεταρρυθμίσεις. Αυτό είναι αστείο.

    1) Το άσυλο είναι επουσιώδες ζήτημα. Το πρυτανικό συμβούλιο (όπως κάνει σήμερα η Επιτροπή Ασύλου και η Σύγκλητος) θα ρωτάει την εκάστοτε Κυβέρνηση. Ανάλογα με τη συγκυρία, η Κυβέρνηση θα δίνει το πράσινο φως (οπότε τα μέλη του αρμοδίου οργάνου θα ψηφίζουν αναλόγως), όπως έγινε στο ΕΜΠ το 1991, το 1992 και το 1997, ή θα σφυράει αδιάφορα, όπως έγινε όλες τις άλλες φορές, και είναι όλοι ευχαριστημένοι. Σε κάθε περίπτωση, είναι ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ να υποστηρίζει κανείς ότι τα προβλήματα των ελληνικών ΑΕΙ και ΤΕΙ οφείλονται στην κατάχρηση του θεσμού του ασύλου. Μεταρρύθμιση θα ήταν να πούμε ότι, για οποιαδήποτε παρανομία διαπιστώνεται, μπορεί ο οποιοσδήποτε να καλέσει την αστυνομία και τον εισαγγελέα, όπως γίνεται, άλλωστε, για οτιδήποτε συμβαίνει στο … οικιακό άσυλο!

    2) Οι αιώνιοι φοιτητές. Δεν κατάλαβα ποιο ακριβώς πρόβλημα επιλύεται. Δηλαδή, πόσο επιβαρύνει το ΑΕΙ/ΤΕΙ ο φοιτητής που δεν δικαιούται συγγράμματα, σίτιση, στέγαση, μειωμένα εισιτήρια και οποιαδήποτε άλλη παροχή, και, επιπλέον, δεν καταλαμβάνει χώρο στα έδρανα (παρά μόνον αν τυχόν εμφανιστεί σε καμία εξέταση); Σε τέτοιο γελοίο θέμα δεν χωρεί μεταρρύθμιση.

    3) Όποιο διοικητικό σχήμα και αν επιλεγεί για τη διαχείριση των οικονομικών των ΑΕΙ./ΤΕΙ, δεν πρόκειται να αυγατίσουν οι πόροι. Επιπλέον, η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων προϋποθέτει αλλαγή ολόκληρου του θεσμικού πλαισίου περί διαχειρίσεως της δημόσιας περιουσίας και περί διαχειρίσεως των κληροδοτημάτων. Αυτό θα ήταν μεταρρύθμιση.

    4) Κατάργηση της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων χωρίς ανάπτυξη σοβαρών βιβλιοθηκών δεν νοείται. Αυτό κι αν θα ήταν μεταρρύθμιση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. Troll said...
    Θα προτεινα κ.Δημου το επομενο ποστ να ειναι αφιερωμενο στην ελευθεροστομια...μην το εχει μονο ο ζζζζ αυτο το προνομιο!!!!!Αλλωστε η παιδεια ειναι το θεμα!!!!

    ---------------------------------

    Δεν χρειάζεται να το αφιερώσω εγώ - το έκανε μόνος του.

    Ήθελα απλώς να δείξω σε όσους είχαν ενοχληθεί από την moderation πόσο μακριά μπορεί να πάει την βαλίτσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. Στα μικρά στα έρημα νησιά τα μωρά παιδιά χρειάζονται τη βοήθεια στα μαθήματα. Ποιος αδιόριστος πτυχιούχος θα πάει να βοηθήσει. Ο dimitrizzzzz.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. για να συνεχίσω, και σε σχέση με τις εκλογές του πρύτανη, θα δείτε πόσο λυσσαλέα αντίδραση θα υπάρξει, για να δείτε πόσο πραγματίκα πιστεύουν στις δημοκρατικές διαδικασίες αυτοι που κατα κόρον τις επικαλούντε. Τις επικαλόυντε απλά σαν προκάλυμα των συμφερόντων τους. Εν κατακλείδη, στη σωστή κατεύθυνση, λίγο, αλλα με την ιδεοληψία που μας κατατρέχει ισως ειναι και το καλυτερο που μπορουμε να εχουμε στην παρουσα φαση.....και μια υποσημειωση, διαβασα Ελευθεροτυπια σημερα, πραγματικα ειναι θλιβερο πως αντιμετωπίζεται το ζητημα απο μια εφημερίδα με τόση επιρροη....πραγματικα με τοση ιδεοληψία και τετοιες παρωπίδες είμαστε καταδικασμένοι να μείνουμε στον πάτο για παντά. Η εφημερίδα αντιμετωπίζει τη μεταρύθμιση σαν ένα είδος πραξικοπηματος που καταλύει τη δημοκρατία και την δωρεάν εκπαίδευση....ΚΡΙΜΑ!!!! λίγη κοινή λογική συντροφοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. Και τα συγγράμματα κακογραμμένα και επουσιώδη. Τα πανεπιστήμια έχουν εξελιχθεί σε εργοστάσια. Μπορείς να μάθεις ό,τι σου λένε και να τους το επιστρέψεις. Να πληροφορηθείς όμως και να καταρτιστείς όχι. Το να συνδέεις το πτυχίο με την ατομική πρόοδο, την επιστημονική και την ηθική, σφάλμα. Αυτό το λάθος επιμένουμε να κάνουμε με τις συζητήσεις ή τις διαμαρτυρίες και οι εξετάσεις και οι μεταρρυθμίσεις αυτό το σκοπό εξυπηρετούν. Να βυθιστούμε περισσότερο στην αδιαφορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. @ Dimitrizzzzz (πόσα z;)

    "Αυτές οι παρεξηγήσεις, πάντα προς το χειρότερο, είναι η ιστορία της ζωής μου. Τελικά συνήθισα να τις προκαλώ από ένστικτο."

    Διάβασα το σημερινό σου post και το βρήκα ειλικρινώς πολύ ενδιαφέρον. Μήπως όμως η παρουσία-απουσία σου εδώ κυνηγάει με μανία να επιβεβαιώσει πιστά ακριβώς αυτό που περιγράφεις;

    Όσοι Έλληνες απέτυχαν στην Ελλάδα (δεν είμαι από αυτούς, αν και παραλίγο - και να δούμε ακόμα) πάσχουν από μογγολοειδή ιδιωτεία κατ' εσέ; Περιλαμβάνονται σε αυτούς και αυτοί που θριάμβευσαν αλλού και βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος της προόδου άλλων χωρών;

    Όταν κάποιος δυσκολεύεται να προσαρμοσθεί σε μια χώρα ή κατ' ουσίαν απορρίπτεται από αυτή και αντιθέτως τα καταφέρνει καλά σε μία άλλη, και, παρεμπιπτόντως αυτή η άλλη βρίσκεται παρασάγγες μπροστά σε όλους τους δείκτες προόδου, ευμάρειας, δημιουργίας, τότε το πρόβλημα το έχει ο...δυσπροσαρμοστικός, εξορισμένος από την Ελλάδα, πολίτης ή μήπως περισσότερο η (θα μπορούσαμε να την πούμε και αποτυχημένη) χώρα μας;

    Δεν έχει ανάγκη η Ελλάδα τον ανθό της που στέλνει στο εξωτερικό για να στελεχώσει πανεπιστήμια, εταιρείες, επιταχυντές, αντιδραστήρες, NASA και ESA; Ερμηνεία σου είναι ότι η ηλιθιότητα όλων αυτών δεν τους επέτρεψε να προσαρμοστούν στο μεγαλείο της Ελλάδος;

    Κανείς δεν σε υποτιμά που μένεις στην Ελλάδα. Και ούτε είπε κανείς ότι όσοι μένουμε εδώ είμασθε άχρηστοι και όσοι φεύγουν διαμάντια.

    Απλώς, πολλοί εδώ στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και εγώ, θεωρούμε ότι υπαίτιοι της μοίρας μας είμασθε πρωτίστως εμείς οι ίδιοι και όχι οι ποικιλλώνυμοι "ξένοι δάκτυλοι", που μπορεί να παίζουν και αυτοί το ρολάκι τους, αλλά όχι πρωταγωνιστικό. Και ότι αυτή η δικαιολογία περί υπαρκτών και ανύπαρκτων ξένων συνομωσιών είναι μια καλή δικαιολογία για να μην ιδρώσουμε να κάνουμε τίποτα για να αλλάξει η μοίρα της Ελλάδας.

    Ο ΝΔ, με όσα και αν του καταμαρτυρείς, δημιούργησε ένα βήμα ανταλλαγής απόψεων. Άνοιξε μια πόρτα προς κάτι άλλο. Γιατί αυτοεξορίζεσαι από αυτό; Πρέπει δηλαδή ντε μου και καλά "να προκαλείς τις παρεξηγήσεις από ένστικτο";

    Ειλικρινώς φιλικά,

    Univers

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. Τι θα γινει με τους τρελλους που μαγαριζουν το μπλογκ ?

    Παρε σβυστηρι
    & στειλ' το κολλητηρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. DimitrizZzZz said...
    "...προτίμησες να σβήσεις αντί να απαντήσεις.
    Οι βρισιές μπήκαν μετά, γιατί όταν ο βλάκασ σβήνει αντι να απαντάει δεν αξίζει τίποτα άλλο από μπινελίκωμα".

    Τετ Φεβ 21, 02:35:00 μμ

    -------------------------------------------

    Κι αυτό ποιος το αποφασίζει ρε μεγάλε;

    Δηλαδή εσένα αν δε σου απαντήσει κανείς τον μπινελικώνεις;

    Κι αν δε σου απαντήσει κάποιος στο δρόμο τι κάνεις, τον δέρνεις;

    Μπερδεύεις την ευφυία σου με την αγένεια και τα ψυχολογικά σου.

    Σκέφτηκες βρε ταλαίπωρε ότι δε θα σε βγάλει πουθενά αυτό; ότι τσάμπα χαραμίζεις τα όποια χαρίσματά σου;

    Σκέφτηκες ποτέ ότι τα πιο πολλά σου σχόλια και κυρίως τα υβριστικά αφορούν μάλλον εσένα;

    Καλή η κριτική σου, την αυτοκριτική σου την έκανες ποτέ;

    Ώπα ρε μεγάλε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. Εγώ προτιμώ τα ζζζουζζζζζζουνίζζματα απ' το moderation, εφ' όσον μπορώ να προσπερνάω όποιο σχόλιο δε γουστάρω να διαβάσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. Συζητάμε για την αποτελεσματικότητα του τρόπου που θα προτείνουμε να υιοθετήσει το υπουργείο παιδείας για να φοβερίσει περισσότερο τα ελληνάκια, να τα καθηλώσει και να τα οδηγήσει με τα διφραγκάκια τους στα ιδρύματα του εξωτερικού. Ακόμα τα ληστεύουν τα δημόσια ταμεία, με τις μεταρρυθμίσεις (παλιότερα ήταν η μετανάστευση για τη δουλειά). Ο Αρσένης, μας έλεγε ότι στον ύπνο του βλέπει τη μεταρρύθμιση και εμπνέεται και εφαρμόζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. Τι άλλαξε από τότε που έγραφες...ανάμεσα τους τριγυρνάνε οι δοσίλογοι για να προσέχουν μην αλλάξει η ιστορία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. Ωραία dimitrizzz έδωσες το show σου, ελεύθερα.

    Αρκετά.

    Έχουμε και πιο σοβαρά θέματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. Ταπεινή μας άποψη, ότι ο νόμος πλαίσιο περιέχει διατάξεις που είναι μάλλον ρυθμίσεις σε κάποια κακώς κείμενα, αλλά σε καμία περίπτωση μεταρρύθμιση (με εξαίρεση ίσως το ζήτημα του προγραμματισμού).

    Βλέπετε όλα όσα αγγίζονται είναι όσα αφορούν εμάς που το βλέπουμε απέξω το θέμα και με την τηλεοπτική του διάσταση.

    Τα προβλήματα των φοιτητών έχουν να κάνουν με τη στέγαση, με την αφομοίωση των γνώσεων, με το περιβάλλον μάθησης, με την εκμάθηση περισσότερων γλωσσών από μία, με τη συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα, με την αναζήτηση βιβλιογραφίας, με τη βαθιά γνώση των υπολογιστών και των δικτύων (internet, e-βιβλιοθήκες) κ.ο.κ.

    Σ’ αυτά δε δίνεται λύση. Ο νόμος είναι εκτός πραγματικότητας, αλλά εντός της τηλεοπτικής πραγματικότητας ή μήπως αναγκαιότητας;

    Το χειρότερο είναι ότι και οι φοιτητές πια δεν μπορούν να αρθρώσουν οργανωμένο λόγο και αναπαράγουν τα συνθήματα των κομματικών γραφείων ή άλλων κέντρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. Διάβασα πιο πάνω ένα σχόλιο φοιτητή στο Μπέρκλεϋ που νιώθει τυχερός που είναι εκεί.
    Αυτό λείπει απο τον Έλληνα φοιτητή -νομίζω-. Η χαρά, το προνόμιο, το οξυγόνο της μάθησης. Η απόλαυση να βρίσκεσαι σε ένα ίδρυμα, που είναι άψογα εξοπλισμένο, πεντακάθαρο,που ενθαρρύνει την έρευνα, που η νοοτροπία της μάθησης επικρατεί παντού, που το online learning έχει εισβάλλει σοβαρά,που με το παραμικρό παρατράγουσο, οποιοσδήποτε μπορεί να σηκωσει το τηλέφωνο και να καλέσει το σικιούριτυ. Χωρίς να ζητήσει την άδεια από κανέναν. Ενα ίδρυμα που θυμίζει μια επιτυχημενη επιχείρηση, οπου το "value added" είναι ο στόχος καθηγητών, διοίκησης και φοιτητών. Και εμπνέει τέτοια εκτιμηση ώστε να γινεται αποδέκτης πάμπολλων δωρεών και κληροδοτημάτων, των οποίων η διαχείρηση βρισκεται στα χέρια ικανων μανατζερ.

    Το ιδανικό, θα ήταν όλοι να κάνουν ένα τετράμηνο σε πανεπιστήμιο του εξωτερικου. ΟΙ περισσοτεροι θα σοβαρευαν. Λίγοι θα συνέχιζαν τις γελοιότητες για τους ξενέρωτους. Αλλά που τα χρήματα για κάτι τέτοιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. Η πρώτη απόπειρα ανάγνωσης του προσχέδιου νόμου διεκόπη λόγω γέλωτος:

    Άρθρο 5
    Ακαδημαϊκός-Αναπτυξιακός Προγραμματισμός
    ……..
    2. Τα τετραετή ακαδημαϊκά-αναπτυξιακά προγράμματα αποτελούν συνιστώσα της γενικότερης ανάπτυξης της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα και αναφέρονται, τουλάχιστον, στα ακόλουθα θέματα:
    α) Στον καθορισμό, την ιεράρχηση και κατά προτεραιότητα επιδίωξη των στόχων κάθε ακαδημαϊκής μονάδας.

    ……..


    Επιτέλους! Χρειαζόταν ένας Καραμανλής και πάλι για να παρθούν σοσιαλιστικά μέτρα στην Ελλάδα! Τρέμε Ανδρεάδη και πού είσαι Εμπορική! Κάρρονας του θείου!

    Τώρα, λοιπόν, όποιος ακαδημαϊκός δεν πιάσει τους στόχους της χρονιάς, βουρ σε χειρότερα κολχόζ ή τουλάχιστον στην Αλλόνησο να κάνει καλοκαιρινά σεμινάρια new age σε φοιτήτριες!

    Φυσικά, χωρίς διαδικασία αξιολόγησης, σου θέτω εγώ στόχους...

    Το άλλο, με τον Τοτό, που είναι ακαδημαϊκός και κάνει business plan τετραετίας το ξέρετε; Χα-χα, φοβερό..

    Αλλά, ξαναδοκίμασα...

    Άρθρο 13
    Ανταποδοτικές υποτροφίες - Εκπαιδευτικά δάνεια
    ….

    2. Οι φοιτητές ή σπουδαστές που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν άτοκα εκπαιδευτικά δάνεια από πιστωτικά ιδρύματα της χώρας που επιθυμούν, εφόσον έχουν εξεταστεί με επιτυχία σε όλα τα υποχρεωτικά μαθήματα του προηγούμενου εξαμήνου από το εξάμηνο στο οποίο φοιτούν και δεν έχουν υπερβεί τον ανώτατο χρόνο σπουδών. Το ποσό του δανείου θα καταβάλλεται τμηματικά στους δικαιούχους στο τέλος κάθε εξαμήνου, ανάλογα με την πρόοδο των σπουδών τους ανά εξάμηνο. Η αποπληρωμή των δανείων γίνεται τμηματικά με ευνοϊκούς όρους μετά από πενταετή άσκηση επαγγέλματος και σε κάθε περίπτωση σε δεκαπέντε έτη από τη λήψη του συνολικού ποσού του δανείου. Η διαδικασία και οι λεπτομέρειες χορήγησης των εκπαιδευτικών δανείων καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.


    Κι έλεγα και γω τις προάλλες, ποιά κατηγορία Ελλήνων που έχει σοβαρά (!) οικονομικά προβλήματα δεν χρωστά πλέον στις τράπεζες ώστε να αυξήσουν την πελατειακή τους βάση.. Μα, οι φοιτητές! (χρωστούν οι γονείς τους, βέβαια - όσο μπορούν κι αυτοί.. Μπορεί και να πεθάνουν, όμως, αν τα βλαστάρια μείνουν αιώνιοι, κι αν τα παιδιά είναι μάγκες και κάνουν αποποίηση κληρονομιάς, θα ‘χουμε πρόβλημα...)

    Και επίσης, όταν λέμε προσχέδιο, εννοούμε κάτι γραμμένο από Γκανέζο που έχει μάθει Ελληνικά ακούγοντας σε βραχέα τα σίριαλ των Ρήγα – Αποστόλου;

    Κορυφαία η επεξήγηση του στυλ, "προηγούμενου εξαμήνου από το εξάμηνο στο οποίο φοιτούν", ε;

    Και τί θα πει, στα γραικικά, “από πιστωτικά ιδρύματα της χώρας που επιθυμούν”;

    Ποιοί επιθυμούν; Τα πιστωτικά ιδρύματα ή οι φοιτητές;

    Δηλαδή, αν είμαι φοιτητής και επιθυμώ να πάρω δάνειο από την Bank of Nova Makedoniskajia θα επικαλεστώ τον νόμο της Μαριέττας και την απόφαση του Αλογοσ/γκούφη;

    Ή μήπως χρειάζεται νόμος για να πειστούν οι τράπεζες της χώρας μου, αν επιθυμούν, να μου δώσουν δάνειο;

    Πού ακούστηκε σε “οικονομία της Αγοράς” (μη χέ..ω) να “προτείνει” (sic) ο (λεγόμενος) νομοθέτης τί προϊόντα θα βγάλουν οι τράπεζες; Η έλλειψη νομοθετικού πλαισίου τις σταματά σήμερα; Ή το φάσμα της ανεργίας που κάνει την επένδυση επισφαλή;

    Εκτός αν προετοιμάζει εγγύηση του Κράτους (δλδ. δωρεάν προμήθειες για τις τράπεζες, upsale opportunity και το κεφάλαιο γκαραντί).

    O (λεγόμενος) νομοθέτης σκέφτηκε καθόλου ποιό ρόλο παίζει σήμερα και ποιόν θα παίζει αύριο το ΙΚΥ ή το άφησε για το επόμενο επεισόδιο, που βγάζει η Μαρία τα σιδεράκια;

    Ε, κάπου εδώ το παράτησα...

    @ΝΔ

    Μην το λέτε έτσι αβασάνιστα αυτό το “από το τίποτα, καλή και η Μαριέττα..”

    Δεν σας έχει τύχει να είστε σε έναν χώρο και να μπει κάποιος με τόσο αρνητική ενέργεια που να αναρωτηθείτε ποιός έφυγε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. TraumMeister
    οι παρατηρήσεις σας αφορούν την (ατυχή πράγματι) διατύπωση.

    Για την ουσία δεν μιλήσατε. Και στόχους πρέπει να έχουν τα ΑΕΙ (όχι τα άτομα) και τα φοιτητικά δάνεια είναι ένας απόλυτα χρήσιμος θεσμός που έχει πετύχει σε πολλές χώρες του κόσμου.

    Είναι εύκολη η ειρωνία - αλλά ελάχιστα εποικοδομητική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  94. Ειναι εσφαλμενη & αποπνεει κομπλεξισμο η φραση της μοδας για Γκρεκους που διαπρεπουν εξω & ειναι αιχμη δορατος κλπ.
    Οι GR σε χωρες μεγαλοδυναμες στην εκπαιδευση,δεν ειναι ποσοστιαια περισσοτεροι ή ποιοτικα ανωτεροι απο αλλα εθνη των 10 εκ.
    Μυθος λοιπον ο greek scientist,οπως & ο greek lover.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  95. Ναυαγός said...

    Τα προβλήματα των φοιτητών έχουν να κάνουν με τη στέγαση, με την αφομοίωση των γνώσεων, με το περιβάλλον μάθησης, με την εκμάθηση περισσότερων γλωσσών από μία, με τη συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα, με την αναζήτηση βιβλιογραφίας, με τη βαθιά γνώση των υπολογιστών και των δικτύων (internet, e-βιβλιοθήκες) κ.ο.κ.
    -----

    Ναυαγέ πράγματι αυτή είναι η ουσία του προβλήματος. Μη ξεχνάμε όμως ότι δεν γίνονται θαύματα, δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη να λυθούν αυτά που ονομάζεις. Για να υπάρξει λύση πρέπει να ακολουθηθεί μια στρατηγική, η οποία στο εν λόγω ζήτημα προϋποθέτει διάλογο βάσει αρχών. Και μπορεί η πρόταση της υπουργού να είναι πρωτόλεια αλλά κινείται σε αυτή τη λογική. Το ανησυχητικό είναι ότι από τους άμεσα ενδιαφερόμενους της "άλλης" πλευράς δεν υπάρχει καμιά εναλλακτική πρόταση. Τί περιμένουν; Μήπως να τους δοθεί επίδομα για να εργαστούν συστηματικά πάνω στην επίλυση των προβλημάτων ΤΟΥΣ;
    Ας σημειωθεί ότι δεν υποστηρίζει σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα τις ριζοσπαστικές θέσεις εκείνων που κλείνουν τους δρόμους της επικοινωνίας στο όνομα της δήθεν προταιρεότητας του (αυτονόητου) δημόσιου χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης. Νομίζω ότι οι περιστάσεις απαιτούν εντατικές διεργασίες και συγκεκριμένες προτάσεις, όχι ευχολόγια και ασαφείς διακηρύξεις.

    Πανάσχημη..

    Το αίτημά σου για παραμονή σε ιδρύματα του εξωτερικού έχει γίνει πράξη από τα προγράμματα (εράσμους κά.) ανταλλαγής φοιτητών. Πολλοί έχουν εκμεταλλευτεί την εν λόγω δυνατότητα. Η καθαριότητα, τα κληροδοτήματα κτλ αποτελούν δευτερεύοντα ζητήματα (αρκετά πανεπιστήμια έχουν και κληροδοτήματα και καθαριότητα). Σοβαρή στρατηγική χρειάζεται, υπομονή, προσανατολισμός, όχι εφησυχασμός και αγκυλώσεις του τύπου ΟΛΑ Ή ΤΊΠΟΤΑ. Το ερώτημα είναι γιατί αυτό δεν συμβαίνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  96. Δυστυχώς πολλές Ελληνίδες και πολλοί Έλληνες δεν έχουν αντιληφθεί ότι η ελληνική ανώτατη εκπαίδευση υπολείπεται αιώνες των υπολοίπων ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών ανώτατων ιδρυμάτων. Οι πρώτοι που έπρεπε να συμφωνήσουν με τις διατάξεις του συγκεκριμένου σχεδίου νόμού, είναι οι φοιτητές (του παρόντος) με καταφανείς λόγους που τους καθιστούν πιο ανταγωνίσιμους στην αγορά εργασίας. Αναφέρω μερικούς:
    1. Το 4ετές business plan από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, επιβάλλει μια συλλογική αναζήτηση και προσαρμογή στις επιταγές του σύγχρονου εκπαιδευτικού και εργασιακού τοπίου.
    2. Η αξιολόγηση βελτιώνει την λεγόμενη "παρεχόμενη" εκπαίδευση αφού πλέον ο κάθε καθηγητής υποχρεούται να επιτύχει κάποιους στόχους. Δεν είναι δυνατόν εν έτει 2007 να υπάρχουν καθηγητές που δεν εμφανίζονται στα προκαθορισμένα μαθήματα και οι μαθητές να αναγκάζονται στις εξεταστικές περιόδους να προσπαθούν να "βγάλουν το φίδι από την τρύπα"!
    3. Το άσυλο είναι μια παρεξηγημένη έννοια σήμερα, που καταστρέφει ότι με πολύ κόπο αποκτιέται από τον κάθε εργαζομένο στην χώρα μας. Επίσης, οι καταστροφές που επιτελούνται κάθε φορά που κάποιοι αναρχικοί αποφασίζουν να "γλεντήσουν" σε κάποια σχολή είναι εις βάρος των φοιτητών που "χάνουν" τις υποδομές (πράγματι αξιολόγες) των ελληνικών πανεπιστημίων. Θα προτιμούσα - και πιστεύω κάθε Έλληνας φορολογούμενος - τα χρήματα που σπαταλούνται για να επανέλθουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε προγενέστερη κατάσταση (μετά από μια κατάληψη) να αφιερώνονται σε ερευνητικούς σκοπούς, που αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που διατίθενται.
    4. Οι διατάξεις που αφορούν τα συγγράμματα, προσωπικά πιστεύω, ότι εξυπηρετούν όχι μόνο τους καθηγητές (όπως γινόνταν μέχρι τώρα) αλλά και τους φοιτητές, αφού εμπλέκονται και αυτοί στην επιλογή τους.

    Υπάρχουν πολλά ακόμα σημεία που βελτιώνουν την υπάρχουσα κατάσταση και επιτέλους καταργούν την "υπεροψία" και την "αυθεντικότητα" καθηγητών και σχολών που αυτοπροσδιορίζονται διαμορφωτές του μέλλοντος στην χώρα μας. Προσωπικά πιστεύω, ότι αυτός που είναι σοβαρός και όντως παράγει έργο και σε εκπαιδευτικό και σε ερευνητικό επίπεδο, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από το υπό συζήτηση νομοσχέδιο.

    Αυτά τα λίγα ή πολλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  97. @ traummeister:

    Δεν μπορώ να βρω και εγώ κοινό έδαφος ανάμεσα στο πνεύμα των όσων λέτε και σε όσα εγώ πιστεύω, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ "ΠΟΥ".

    Η αντικατάσταση του "οποίος", "οποίου" "την οποία", "για το οποίο" και πλείστων όσων άλλων αντωνυμιών με το ξερό και ανέκφραστο "που" είναι στοιχείο της σύγχρονης Βαβέλ που επικρατεί απ' άκρου εις άκρον της Ελλάδος. Έρχεται η ώρα να συμπληρώσεις ένα δημόσιο έγγραφο και δεν καταλαβαίνεις τι σου ζητάνε. Και πώς να το καταλάβεις όταν δευτερεύουσες προτάσεις δεν ξέρεις αν αναφέρονται στο υποκείμενο ή στο αντικείμενο της κυρίας πρότασης;

    Όσο για τα περί αρνητικής ενέργειας, όσο πιο δυσάρεστα πράγματα έρχεται να πει και να κάνει κανείς σήμερα στην Ελλάδα τόσο με περισσότερη "αρνητική ενέργεια" χρεώνεται από τους συμπολίτες μας.

    Μήπως φορτώνουμε με το κουσούρι της "αρνητικής ενέργειας" όσους δεν συμμερίζονται την άλογη αισιοδοξία μας για το παρόν, αντιθέτως βλέπουν τα χάλια και τα αδιέξοδα και θέλουν να τα αλλάξουν;

    Μήπως μας ενοχλεί το ότι μας ξυπνούν από την αποχαυνωτική μας αισιοδοξία, την "θετική μας ενέργεια" η οποία μας επιτρέπει να πατάμε γκάζι δύο βήματα από τον γκρεμό;

    Μήπως γιατί μας θυμίζουν τα χάλια μας και την προσπάθεια που πρέπει να καταβάλουμε για τα αλλάξουμε (κάτι που θα σήμαινε το τέρμα του αέναου διονυσιακού νεοελληνικού πανηγυριού);

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  98. Δείγμα της αδυναμίας και ανωριμότητας του κοινωνικοπολιτικού μας συστήματος να λειτουργήσει σωστά είναι το διαρκές λαϊκό (;) αίτημα για τη ρυθμιση των βιοτικών μας σχέσεων με τη συντήρηση -ενίοτε παρωχημένων- παλιών αλλά και με τη θέσπιση νέων νόμων και συνταγματικών -κυρίως περιοριστικών- διατάξεων. Με λίγα λόγια η πολυνομία.

    Στην Αγγλία, αντίθετα, το πολίτευμα επι δεκαετίες λειτουργεί εύρυθμα και αρμονικά και με την ύπαρξη, συν τοις άλλοις, συνταγματικών συμβάσεων ή συνθηκών, οι οποίες δεν παρουσιάζονται με τη μορφή γραπτών ή κωδικοποιημένων νόμων, αλλά είναι κανόνες που ρυθμίζουν πρακτικά και λειτουργικά ζητήματα των τριών -όχι και τόσο διακριτών- σωμάτων εξουσίας και του Στέμματος και εφαρμόζονται ανεμπόδιστα χάρη στην πρόθυμη ή απρόθυμη συγκατάβαση των μερών που συναποτελούν το όλον σύστημα.

    Είναι γνωστό επίσης ότι δεν υπάρχει κανένα Bill of Rifhts (see USA) ή χαρτα δικαιωμάτων που προστατεύει τα ατομικά διακαιώματα των Βρετανών πολιτών παρόλα αυτά η παροχή των ατομικών ελευθεριών είναι συνυφασμένη με την Αγγλική ιστορία και ο προσδιορισμός της έννοιας τους με επιφανείς Βρετανούς φιλοσόφους.

    Άλλα ήθη κι άλλα έθιμα θα μου πείτε και δε θα έχετε άδικο βεβαίως

    Στην Ελλάδα, από την άλλη,κάποιοι μας θεωρούν τόσο βλάκες ώστε να μη μπορούμε να εφαρμόσουμε το άσυλο, την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών δηλαδή, με τη μορφή ενός άγραφου κοινωνικού συμβολαίου. Έλα όμως που οι εποχές άλλαξαν και ο νόμος περι ασύλου σήμερα δημιουργεί εντελώς διαφορετικά προβλήματα από αυτά που κάποτε επεδίωκε να επιλύσει.

    Καλοί είναι οι νόμοι ρε μάγκες αλλά ακόμη καλύτερα είναι όταν επιτυγχάνουμε τα ίδια και καλύτερα αποτελέσματα χωρίς αυτούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  99. @ harrygreco περί ποσοστών και κομπλεξισμού

    Harry, δεν είπα ότι είναι περισσότεροι ή λιγότεροι από άλλους προερχόμενους από χώρες με τον ίδιο πληθυσμό (δεν τους μέτρησα). Και ούτε παραληρώ για τα ελληνικά μεγαλεία (θα το πρόσεξες στα κείμενά μου).

    Αυτό που είπα είναι ότι θα τους είχαμε (όσους είναι, 2, 3, 10, 20) ανάγκη εδώ.

    Και εν τέλει ίσως ΕΙΝΑΙ πράγματι ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ περισσότεροι, αφού εκπατρίζονται σε μεγαλύτερο ποσοστό (ανάγκα...) απ' ότι συνάδελφοί τους δυτικών χωρών (όχι βέβαια και μη δυτικών, όπως πχ. η επιστημονομάνα Ινδία).

    Μην δημιουργείς αντίστροφο κομπλεξισμό (κατωτερότητας).

    Στα περί Έλληνα εραστή, πιθανώς πρόκειται για μύθο, αν και εδώ ο ήλιος και το κλίμα πιθανώς δρουν ευωδοτικά στα του έρωτα (αν όχι και το ραχάτι).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  100. Αν ολοι ειχαμε την οργη που εχει ο Univers τοτε θα βρισκομασταν σε καλο δρόμο. Χρειαζεται οργη για να αλλαξεις. Να μην ανεχεσαι το κοροϊδιλικι με το οποίο σε έχουν εμποτισει για την "μαγκια" μας εν γενει (δεν γινομαι συγκεκριμένη για να μην επαναλάβω γνωστές ηλιθιότητες).

    Αλλα στο σχολιο ενος νεου απο το προηγούμενο ποστ, οτι δεν τους σκεφτομαστε, κανει λάθος. Τους σκεφτομαστε και με το παραπανω. Δεν χρειάζεται να εχει μυαλο Αϊνσταϊν κανείς για να καταλάβει οτι η σωστή παιδεία βάζει τις βάσεις της αναπτυξης. Και αν εχω οργιστεί με ολους τους υπερασπιστες της στασιμότητας, ειναι γιατί στερουν απο τη νέα γενια το δικαίωμα στη βελτίωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  101. Η ειρωνεία (και το χιούμορ) είναι, νομίζω, το τελευταίο καταφύγιο πριν το γοερό κλάμα, για κάθε άτομο που διαβιεί στην ελλαδική επικράτεια.

    Να σχολιάσω δλδ. στα σοβαρά έναν νόμο που ομολογεί την ανικανότητα του ΥΠΕΠΘ να γράψει ένα γράμμα σε δύο μήνες;

    Αρθρο 5, παρ. 4: “Ο προγραμματισμός για τα ανωτέρω θέματα εξειδικεύεται και εκτελείται κάθε φορά σε ετήσια βάση, μετά από έγκριση του απολογισμού του προηγούμενου έτους.” .... “Η διαδικασία της έγκρισης του απολογισμού από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ολοκληρώνεται εντός δύο μηνών από την υποβολή του. Εάν η προθεσμία αυτή παρέλθει άπρακτη, ο απολογισμός θεωρείται εγκεκριμένος.

    Αυτό δεν το ‘χανε προβλέψει όταν κάνανε κάθε ραχούλα και ΑΕΙ, κάθε στάνη και ΤΕΙ, ε; Και τώρα, θα κουραστούν τα παλληκάρια και καβατζώνουν και έναν αυτόματο πιλότο μέσα στον ίδιο τους το νόμο!

    Περίμενα (όπως και άλλοι φαντάζομαι) ότι κάμποσα χρόνια στην αντιπολίτευση θα έκαναν αυτούς τους ανθρώπους να σκεφτούν μία ολοκληρωμένη ιδέα (έστω και λαθεμένη) για την παιδεία, και όχι να μου παρουσιάσουν μιαν άρπα-κόλλα που έφτιαξαν το τριήμερο επειδή δεν φύσαγε για να πετάξουν αετό.

    Αυτό το συμπίλημα (ορθών, ως επί το πλείστον) μικρορυθμιστικών διατάξεων που ουδεμία δουλειά έχουν να βρίσκονται σε νόμο του κράτους, αλλά έπρεπε να εμφανίζονται σε προεδρικά διατάγματα και κοινές υπουργικές αποφάσεις, ανήκει στην κατηγορία “απαντήσεις σε ερωτήματα που δεν τέθηκαν” (π.χ. άσυλο, αιώνιοι φοιτητές, συγγράμματα, δάνεια) και εξ΄αυτού κάθε σοβαρή κριτική του ανήκει σε προηγούμενο ποστ, περί του σχετικού δαιμονίου της φυλής.

    Αν κάποιος πιστεύει ότι όψεις της ανώτατης παιδείας σαν αυτές (άσυλο, αιώνιοι φοιτητές, συγγράμματα, δάνεια) εξηγούν την κατάστασή της, ή ότι η ανικανότητα του κράτους να διαχειριστεί την ακαδημαϊκή περιουσία θα αλαφρυνθεί από την ικανότητα των ακαδημαϊκών μας να την διαχειριστούν, τότε τί να πω...

    Διατελώ εις αναμονή του επόμενου νόμου, περί του έτους 2040.

    Στο μεταξύ, περιμένω και άλλους πρωτότυπους νόμους, π.χ. έναν που να λέει ότι ο εισαγγελέας ενώπιον του οποίου κάποιος πετάει μολότωφ σε αστυνομικό υποχρεούται (ή μήπως δύναται;) να δώσει εντολή σύλληψης για αυτόφωρο κακούργημα.

    Ααχχχ.. πότε επιτέλους θα δημοσιευθεί αυτός ο ρημάδης, ο "επί της ισχύος της κείμενης νομοθεσίας"...

    Traum

    ΥΓ. Univers, είναι γνωστό: a proposition is something you must never end a sentence with.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  102. Νομιζω οτι η Νεα Δημοκρατια κατεθεσε το πρωτο της Νομοσχεδιο ως κυβερνηση.
    Αν και η γενικη κατευθυνση με βρισκει συμφωνο πιστευω οτι το πιο σημαντικο ειναι οτι μπαινουμε σε ενα κυκλο αλλαγων στην παιδεια , με τα χαλια που εχουμε μαλλον σε καλο θα μας βγει.
    Αντε και μετα να αντιμετωπισουμε το δραμα των 14 ετων πριν απο τα 4 του Πανεπιστημιου , για μενα εκει ειναι το μεγαλυτερο προβλημα , τα 17αχρονα "καμμενα" της ελληνικης παιδειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  103. Παρακαλώ να μου επιτραπεί εισέτι μιά ακόμα παρέμβαση εκτός θέματος σε θέμα που επέτρεψε να θιγεί ο οικοδεσπότης (στου οποίου την διακριτική ευχέρεια αφήνω την δημοσίευση ή όχι αυτού του σχολίου):

    Ο Δημήτρηζζζ

    Θάθελα να κάνω την υπεράσπιση του διαβόλου.

    Νομίζω ότι τον αδικούμε όταν του προσπάπτουμε κατηγορίες του "τυπικού έλληνα", "υβριστή" κλπ.

    Ας δούμε το γεγονός ότι επανέρχεται συνέχεια σε έναν χώρο που κλείνει ερμητικά για πάρτη του.

    Γιατί;

    Κατ΄αρχάς όντως υπάρχει πολύ ενοχλητική κλάψα εδώ μέσα. Είναι εύκολο να αποδίδεις την μιζέρια σου σε εξωτερικές συνθήκες και ειδικότερα όταν ο στόχος είναι εύκολος όπως μιά χώρα σε ανέλιξη σαν την Ελλάδα. Δεν θα με εξέπληττε αν πολλοί εδώ μέσα που γράφουν υπέρ της διατήρησης του ασύλου και των δωρεάν συγγραμάτων είναι φοιτητές σε ξένα πανεπιστήμια όπου και δίδακτρα πληρώνουν και το άσυλο είναι δισκογραφική εταιρία. Grow up.

    Αλλά αυτό που βλέπει ο Δημήτρης και πιστεύω τον εξιτάρει είναι ότι ο ΝΔ ανήκει στις λίγες φωνές στην Ελλάδα που όντως λένε ειλικρινά , απλά, γλαφυρά και ανεξάρτητα αυτά που πιστεύουνε. Διαφορετικά απ' αυτά που ίσως πιστεύει ο καθένας μας αλλά ποτέ υστερόβουλα.

    Όντως είναι δύσκολο να υποτάξεις και να ελέγξεις τον ΝΔ. Οι συνηθισμένοι ανταποδοτικοί πειρασμοί που υποτάσσουν τους περισσότερους από μας και δη τους πολιτικούς μας (χρήματα, θέσεις, δόξα κλπ) δεν σημαίνουν τίποτε γι αυτόν.

    Όλα λοιπόν είναι θέμα αντεστραμένης αγάπης.

    Το σημείο που κάνει λάθος ο Δημήτρης είναι το ύφος του. Δεν βλέπει ότι ο λόγος που τώρα διαβάζει αυτές τις γραμμές και δεν μπορεί να συμμετέχει μοιραζόμενος ίσως τις ιδέες του είναι ο ίδιος. Με λίγα λόγια πέφτει στο ίδιο ατόπημα για το οποίο κατηγορεί τους άλλους.

    Ευπρεπή σχόλια του έχει δημοσιεύσει και ο ΝΔ αλλά και άλλα blogs.

    Προς τι λοιπόν η παρέμβαση;

    Διότι είναι κρίμα να χαλάμε τις καρδιές μας από χαρακτηριολογικές και σημειολογικές παρεξηγήσεις χωρίς νόημα. Να χάνονται νοήματα in the translation.

    Όσο δεν ξεπερνιέται αυτός ο σκόπελος, οι συζητήσεις παραμένουν κούφια λόγα, μικροί μονόλογοι εις ώτα μη ακουόντων.

    Over now.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  104. Η πρόταση της πανάσχημης ήταν πράγματι πολύ ενδιαφέρουσα. Έχω διαπιστώσει ότι παιδιά που βγήκαν έξω κι έκαναν ένα εξάμηνο σε άλλο ίδρυμα άλλης χώρας, τις περισσότερες φορές γυρίσαν πιο συνειδητοποιημένα για τις σπουδές τους. Είναι δυστυχώς από αυτά που δεν τα εκμεταλεύτηκα εγώ όταν έπρεπε και το έχω μετανοιώσει. Ίσως με κάποιο μεταπτυχιακό να ζήσω αυτή την εμπειρία.

    Σχετικά με την γραφειοκρατία. Είναι ένα ζήτημα που πονά. Λίγες σχολές έχουν καταφέρει να το λύσουν ή έστω να το περιορίσουν. Ακόμη και μέσα στα ίδια τα ιδρύματα μεταξύ των σχολών υπάρχουν τρελές διαφορές. Η μια σχολή πχ στο ΤΕΙ Αθηνών μπορεί να τελειώσει τις εγγραφές σε μία μέρα και η άλλη να χρειάζεται μία βδομάδα. Η μια σχολή επίσης τις εγγραφές να τις κάνει μέσω διαδικτύου (παραδόξως ήταν οι Ηλεκτρονικοί αυτοί που το κάναν πρώτοι κι όχι οι Πληροφορικάριοι) ενώ στην άλλη σχολή να χρειάζονται πεντακόσια χαρτιά (λέγε με Αισθητική ).
    Ακόμη και στις βιβλιοθήκες υπάρχουν τρελές διαφορές. Πχ στην βιβλιοθήκη της σχολής καλών τεχνών (τουλάχιστον πριν 2 χρόνια) ήταν σχεδόν αδύνατο να κάνεις αναζήτηση βιβλίου στις βάσεις της μέσω διαδικτύου. Αντίστοιχα στο ΤΕΙ Αθηνών είναι πολύ εύκολο (ίσως να ευθύνεται ότι εδρεύει και η σχολή βιβλιοθηκονομίας εκεί).

    Γενικά η οργάνωση είναι ένα από τα βασικά σημεία που θα πρέπει να αλλάξουν στα ιδρύματα ώστε να μειωθεί έστω η γραφειοκρατία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  105. Antonios Liolios said...
    Ο Δημήτρηζζζ
    Θάθελα να κάνω την υπεράσπιση του διαβόλου.
    Ας δούμε το γεγονός ότι επανέρχεται συνέχεια σε έναν χώρο που κλείνει ερμητικά για πάρτη του.

    --------------------------------

    Μα ο ίδιος τον κλείνει! Όπως λες, τα μη υβριστικά σχόλιά του δημοσιεύονται. Θα μπορούσε να συμμετέχει στον διάλογο επί ίσοις όροις. Αλλά δεν το θέλει.

    Και κάτι ακόμα: μην ονομάζουμε "κλάψα" την κριτική. Μου έχει κάνει εντύπωση πόσα σημαντικά σχόλια γράφτηκαν και σε αυτό και στο προηγούμενο ποστ. Κανένα δεν ήταν κλάψα.

    Η κριτική είναι η αρχή και η βάση για κάθε βελτίωση. Τι νόημα θα είχε απλώς να δοξολογούμε και να χειροκροτούμε τα ό,σα καλά υπάρχουν (που φυσικά υπάρχουν).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  106. George said...
    4. Οι διατάξεις που αφορούν τα συγγράμματα, προσωπικά πιστεύω, ότι εξυπηρετούν όχι μόνο τους καθηγητές (όπως γινόνταν μέχρι τώρα) αλλά και τους φοιτητές, αφού εμπλέκονται και αυτοί στην επιλογή τους.
    ----

    Νομίζω ότι συμφωνώ. "Απαγόρευση της υπόδειξης ενός συγγράματος". Δεν νομίζω ότι υπάρχει χειρότερη τροχοπέδη για τη γνώση. Ας υπάρχει μια ενδεικτική βιβλιογραφία, ας δίνονται φάκελοι κειμένων διαφορετικών συγγραφέων (ενδεικτικά), ας υποστηρίζονται οι παραδόσεις με τις βιβλιογραφικές παραπομπές (στο τέλος, στην αρχή ή κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους) αλλά όχι ΈΝΑ συγγράμα. Πέραν αυτών δεν θεωρώ ότι πρέπει να δίνεται οτιδήποτε δωρεάν. Να υπάρχει βεβαίως ένα εξατομικευμένο φοιτητικό κονδύλι για την αγορά βιβλιογραφίας αλλά τίποτα τζάμπα. Στη Στοκχόλμη θυμάμαι αγοράζαμε "ολόκληρη" την ύλη. Όσοι ενδιαφέρονταν για περαιτέρω ανάγνωση έτρεχαν στη βιβλιοθήκη. Βεβαίως οι προϋποθέσεις ήταν διαφορετικές...ας μιλήσουμε, ας εργαστούμε λοιπόν για αυτές


    g.a.n.g (fka bdb) said...

    Στην Αγγλία, αντίθετα, το πολίτευμα επι δεκαετίες λειτουργεί εύρυθμα και αρμονικά..
    ----

    Μα εκεί ανακάλυψαν τον κοινοβουλευτισμό! Ωστόσο το "εύρυθμα και αρμονικα" δεν θα το δεχόμουν αβασάνιστα. Είχαν και αυτοί καλές και κακές στιγμές. Για την πολυνομία ή τη λειτουργία δίχως την ανάγκη νομικών υποδείξεων είμαι μαζί σου. Μήπως όμως κάτι τέτοιο απαιτεί την εσωτερίκευση, δηλαδή το υψηλότερο είδος αυτοελέγχου; Αν ο τελευταίος δεν υφίσταται πόσο εύκολα μπορούμε να αρνηθούμε την εξουσία του (εξωτερικού) νόμου; Όσον αφορά το άσυλο έχω την εντύπωση ότι η φασαρία των ημερών αποτελεί αναχρονισμό [νβ. οι λόγοι που θα μπορούσαν να το προσβάλλουν έχουν πεθάνει :)] Η κουβέντα μας πάει αλλού/.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  107. Συμφωνώ με τον ΝΔ και πολλούς άλλους θαμώνες του μπλογκ. Το νομοσχέδιο είναι γενικά προς τη σωστή κατεύθυνση, για αυτό και υποστηρίζω την ψήφιση του. Όμως πολλά προβλήματα θα μείνουν άλυτα. Π.χ.

    1. Διατηρείται το εξωφρενικά μεγάλο ποσοστό συμμετοχής των φοιτητών σε εκλογές πρύτανεων και προέδρων των τμημάτων, και μάλιστα ανεξάρτητα από το βαθμό προσέλευσης. Δηλαδή, αν το 20% των φοιτητών ψηφίσει, αυτό το 20% θα καθορίζει κατά 40% το αποτέλεσμα της εκλογής. Είναι απαράδεκτο. Η καθολική ψηφοφορία είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά δε νομίζω ότι θα βελτιώσει επαρκώς τη διοίκηση των πανεπιστημίων.

    2. Η διάταξη για το άσυλο είναι στη σωστή κατεύθυνση αλλά θα έχει ελάχιστη επίπτωση στην ανομία που επικρατεί. Βέβαια, τίποτα δεν εμποδίζει το κάθε πανεπιστήμιο από μόνο του να καταρτίσει πανεπιστημιακή αστυνομία στα πλαίσια του εσωτερικού κανονισμού του. Όμως αμφιβάλλω ότι οι σημερινές διοικήσεις των πανεπιστημίων θα το αποπειραθούν. Ο πρύτανης του Π. Ιωαννίνων προσπάθησε να προσλάβει ιδιωτική εταιρεία φύλαξης του πανεπιστημίου, αλλά υποχώρησε μπροστά στις αντιδράσεις.

    3. Γίνονται ελάχιστα για την ενίσχυση της αξιοκρατίας στις εκλογές μελών ΔΕΠ. Η πρόβλεψη για 1/3 των μελών των εκλεκτορικών σωμάτων από άλλο τμήμα θα είναι μάλλον ατελέσφορη γιατί δεν είναι δύσκολο να επιλεχθούν φιλικά διακείμενα άτομα. Πολλά άλλα θα μπορούσαν να είχαν γίνει που θα ήταν πιό αποτελεσματικά, π.χ. η απαίτηση να μην προσλαμβάνονται άτομα που έκαναν το διδακτορικό τους στο ίδιο τμήμα χωρίς ένα διάστημα σε άλλο ίδρυμα. Αρκετοί το προτείναμε αυτό και δεν έχω ακούσει ούτε ένα αντεπιχείρημα. Κανένα από τα μέτρα του νομοσχεδίου δεν βοηθά στην επιστροφή επιστημόνων από το εξωτερικό και αναστροφή του brain drain. Επίσης, αρκετοί πανεπιστημιακοί πρότειναν στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΠΘ (forum-paideia.gr) να γίνουν μυστικές οι ψηφοφορίες για εκλογές και προαγωγές. Και αυτή η απλή πρόταση αγνοήθηκε.

    4. Από ότι κατάλαβα, θα συνεχιστεί η απαράδεκτη πρακτική των απεριόριστων εξετάσεων. Θυμίζω την απλή πρόταση μας να συνυπολογίζονται στο γενικό βαθμό όλοι οι βαθμοί που πέτυχε ένας φοιτητής. Αυτό θα ήταν επαρκές κίνητρο για να μην προσέρχονται οι φοιτητές απροετοίμαστοι στις εξετάσεις προσβλέποντας στη θεά τύχη.

    5. Διαφωνώ με το άρθρο 25, παρ. 4: «Οι θέσεις που κενώνονται για οποιαδήποτε αιτία ... επαναπροκηρύσσονται εκτός προγραμματισμού». Τέτοιες διατάξεις οδήγησαν στο γιγαντισμό κάποιων τμημάτων σε κεντρικά πανεπιστήμια. Είναι σκανδαλώδης η έλλειψη πολιτικής βούλησης για λύση του προβλήματος αυτού. Έχουμε κεντρικά τμήματα με 120 μέλη ΔΕΠ και περιφερειακά τμήματα να λειτουργούν κυρίως με συμβασιούχους ΠΔ/407. Το απόγειο του ανορθολογισμού.

    Επίσης, υπάρχουν πολλά σημεία που είναι υπερβολικά λεπτομερειακά για νόμο πλαίσιο. Τέλος πάντων. Ας ψηφιστεί αυτό αλλά χρειάζεται να συνεχιστεί ο διάλογος για μιά πιο ριζική μεταρρύθμιση, σε συνδυασμό και με την αναθεώρηση του άρθρου 16.

    ΥΓ. Εδώ πέθανα στα γέλια: «Η απώλεια της φοιτητικής ιδιότητας επέρχεται και σε περίπτωση θανάτου του φοιτητή» ! Ήξερα για αιώνιους φοιτητές αλλά όχι και για φοιτητές-ζόμπι ...

    ΥΓ2. Οι αντιδράσεις της ΠΟΣΔΕΠ, του ΚΚΕ, και του ΣΥΝ είναι απαράδεκτες. Δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  108. Στην Ελλάδα δεν νομίζω ότι υποφέραμε από έλλειψη νόμων οι οποίοι να εκφράζουν μια κοινή λογική (ακόμα και για την παιδεία).
    Όμως υποφέρουμε από την πολυ-νομία που δυσκολεύει την ερμηνεία και δημιουργεί νομικά "παράθυρα" καθώς και από ένα απίθανο και φοβερό συγκεντρωτισμό (όλα περνούν από τους υπουργούς ή από τους παρά αυτών).
    Και τέλος τίποτα δεν αξιολογείται με κοινά αποδεκτό τρόπο ...
    Εκφραστικά μπορεί πολλά από αυτά που αναφέρονται να είναι περίφημα... εκτελεστικά έχω τεράστιες επιφυλάξεις (ο νόμος πλαίσιο νομίζω ότι είναι ελλιπής σε αυτό το πεδίο).

    Επίσης θα έλεγα ότι μια μεταρρύθμιση έχει ως βάση μια μακροπρόσθεσμη στρατηγική η οποία υποστηρίζεται εκτελεστικά από νόμους... Τέτοια στρατηγική για την παιδεία δεν έχω δει από την κυβέρνηση και δεν μπορώ να καταλάβω προς τι η χρήση της λέξης "μεταρρύθμιση". Ένας νόμος πλαίσιο είναι που θα καταργηθεί ή θα αλλαχθεί από τον επόμενο υπουργό (καμιά φορά ίσως και από τον ίδιο).
    Και αν θέλετε ένα μικρό παράδειγμα το πως βλέπουν άλλα κράτη την στρατηγική για την παιδεία δεν έχετε παρά να κάνετε ένα click στο παρακάτω URL από το υπουργείο παιδείας της Φιλανδίας
    Strategy 2015

    (όσο αναφορά την προσέγγιση).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  109. Nikos Dimou said

    Μου έχει κάνει εντύπωση πόσα σημαντικά σχόλια γράφτηκαν και σε αυτό και στο προηγούμενο ποστ. Κανένα δεν ήταν κλάψα....Η κριτική είναι η αρχή και η βάση για κάθε βελτίωση. Τι νόημα θα είχε απλώς να δοξολογούμε και να χειροκροτούμε τα ό,σα καλά υπάρχουν (που φυσικά υπάρχουν).


    Ουσιαστικά συμφωνούμε, πολλά σχόλια είναι καταπληκτικά αλλά δεν βλάπτει κάπου-κάπου να ερχόμαστε σε επαφή με την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα δεν είναι ποτέ άσπρο-μαύρο.

    Η άκρατη κριτική όπως και η απόλυτη δικαιοσύνη καταλήγουν στην αντίδραση και στην αδικία. Η εναλλαγή κριτικής-επαίνου είναι από τις βασικές αρχές της παιδαγωγικής, μήπως θάπρεπε να διδαχτούμε κάτι από την επιστήμη αυτήν;

    Για παράδειγμα διαβάστε αυτό το υπέροχο άρθρο για την Ελλάδα που δημοσιεύτηκε στην Ελευθεροτυπία την παραμονή του millenium.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  110. αυτό που δεν πρόσεξες πιθανόν στο σχόλιό μου πανάσχημη στο προηγούμενο ποστ είναι ότι οι νέοι , ακόμη κι αυτοί που κατεβαίνουν κάτω στο δρόμο δεν θέλουν αυτό που υπάρχει. πολλοί δεν θεωρούν ότι έγινε καν διάλογος. αλήθεια γιατί το χαρτί μπαινόβγαινε και προσπάθησαν να περάσουν τον νόμο πέρσι τέτοιο καιρό στα μουλωχτά; οι νέοι δεν θέλουν ούτε αυτό που υπάρχει αλλά ούτε κι αυτό που θέλουν να φέρουν. χρειάζεται κάτι διαφορετικό. η όποια πόλωση έγινε από αντιπολίτευση και κυβέρνηση. έχουν ισάξιες ευθύνες για αυτό που υπάρχει τώρα.

    όσο για το άσυλο. σε μια δημοκρατία πράγματι δεν υπάρχει νόημα η θέσπιση ενός τέτοιου θεσμού. σε μια εφαρμοσμένη δημοκρατία. αλήθεια θεωρείτε ότι ζείτε σε δημοκρατία όταν αστυνομική χωρίς σήμανση έχουν παρατηρηθεί να κάνουν ελέγχους εξακρίβωσης στοιχείων; όταν ασφαλίτες πιάνουν άτομα του όποιου χώρου (αναρχικού κυρίως χώρου) και τα δέρνουν στη μέση του δρόμου (υπάρχουν τέτοια βίντεο όχι σε κάποιο αναρχικό μπλογκ αλλά στο e-rooster ). Για μένα η δημοκρατία μας πάσχει. Το δικαστικό και αστυνομικό σώμα ζουν ακόμη με όνειρα για νέους παρθενώνες και γκουλάγκ. Ή δεν τα βλέπετε ή εθελοτυφλείτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  111. antonios liolios,
    επειδή έμμεσα αναφέρθηκες και σε 'μενα ήθελα να διευκρινήσω ορισμένα πράγματα:

    Στο συγκεκριμένο χώρο εγώ προσωπικά υπάρχω γιατί εκτιμώ ιδιαίτερα τον οικοδεσπότη και μου είναι ιδιαίτερα ευχάριστω να συμμετέχω στο διάλογο που γίνετε.
    Στην πορεία γνώρισα και άλλλους ανθρώπους που πραγματικά ανεξάρτητα αν διαφωνώ ή όχι με τις απόψεις τους μου αρέσει πολύ να συνυπάρχουμε.
    Όμως, οποιοσδήποτε δεν σέβεται τον χώρο τον οικοδεσπότη και τους συμμετέχοντες είναι τουλάχιστον φαουλ.
    Όταν ο χοντραίνει μου είναι αδύνατο να μην αντιδράσω.
    Φάνταζομαι πως ίσως να μην πρόσεξες πως σε αποκάλεσε μογγόλο,μιζεριασμένο, φουρκισμένο και δεν θυμάμαι και τι άλλο.
    Αν αντιδρώ δεν αντιδρώ μόνο για μένα, αντιδρώ τόσο για τον οικοδεσπότη όσο και για τους υπόλοιπους.
    Μου αρέσει η διαφωνία οι κόντρες αλλα μέχρις εκεί.
    Και οπωσδηποτε δεν θέλω να χαθεί ή να χαλάσει αυτή η όμορφη παρέα που σ'εμένα προσωπικά έχει προσφέρει πάρα πολλά!

    Ευχαριστώ και συγνώμη για την επαναφορά του θέματος.
    Δεν θα επανέλθω στο συγκεκριμένο ζήτημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  112. @ traummeister:

    Έχετε δίκιο για τα περί εφαρμογής υφιστάμενων νόμων.

    Θυμάμαι ότι ο Ροΐδης είχε πει:
    "Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέους νόμους. Χρειάζεται μόνον ένα νόμο που θα επιβάλλει την εφαρμογή των ήδη υπαρχόντων" (σε ελεύθερη από μνήμης απόδοση)

    Στο χωριό μου λένε "Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, σαράντα μέρες κοσκινίζει".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  113. Εγω θελω να κανω το συνηγορο ενος σοβαρου διαβολου,του Πασοκ. Εσπειρε τους ανεμους του μπολσεβικισμου το '81,βγαινοντας την απ' αριστερα στη Σ. Ενωση,με Γαμα δρομο για σοσιαλισμο,με Αραφατοκανταφηδες & Γιουγκοσλαυιες,κυνηγωντας τον ιδιωτικο τομεα Τωρα αντιμετωπιζει τη θυελλα της λαικιστικης πανουκλας που δαιμονιζει τον μισο λαο & σχεδον ολους τους ψηφοφορους του. " Στο δημοσιο σπουδαζεις δωρεαν,στο ιδιωτικο πληρωνεις.". Πηγαινει κοντρα στο συνολο των ψηφοφορων του. Καλα κανει ο Μπεν Ζελον & " αποστασιοποιεται". Αντε,να περασουν τα ιδιωτικα,οπως περασαν τα καζινο,με το ζορι,σιγα-σιγα να εκπολιτιζομαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  114. chris said...
    "Μη ξεχνάμε όμως ότι δεν γίνονται θαύματα, δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη να λυθούν αυτά που ονομάζεις. Για να υπάρξει λύση πρέπει να ακολουθηθεί μια στρατηγική, η οποία στο εν λόγω ζήτημα προϋποθέτει διάλογο βάσει αρχών".

    Πολύ σημαντικότερα πράγματα έχουν λυθεί στο παρελθόν ακριβώς από τη μια στιγμή στην άλλη.

    Και βέβαια αν δούμε το πρόβλημα από αυτή την οπτική γωνία (δηλαδή των φοιτητών), είναι σίγουρο ότι θα τους έχουμε με το μέρος μας.

    Δεν είναι πολύς ο καιρός που ήμουν στο Πανεπιστήμιο. Τις φασίζουσες μειονότητες αυτές (ΠΑΣΠ, ΔΑΠ, ΕΑΑΚ, ΠΚΣ κτλ), οι περισσότεροι φοιτητές τις έχουν στην μπούκα.

    Όραμα και έμπνευση χρειάζεται και όχι απολιθωμένα μυαλά. Οι πολιτικοί μας σήμερα πολλάκις έχουν αποδείξει ότι δεν είναι τολμηροί, τους λείπει το στοιχείο εκείνο της ευφυίας, να δουν πιο μακριά και να πάρουν τον κόσμο μαζί τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  115. Πρόταση για το blog

    Επειδή το μεδερέισιον είναι μάλλον κουραστικό για όλους ίσως θα ήταν καλύτερα αν ο ΝΔ "προσλάμβανε" κάποια άτομα της απόλυτης εμπιστοσύνης του προκειμένου να διαχειρίζονται το μπλογκ τις ώρες που δε θα ευκαιρεί ο ίδιος. Να κόβουν δηλαδή έγκαιρα, πριν αποπροσανατολιστεί η συζήτηση από το κυρίως θέμα, όσα σχόλια είναι ανάρμοστα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  116. Antonios Liolios said...

    Νομίζω ότι τον αδικούμε όταν του προσπάπτουμε κατηγορίες του "τυπικού έλληνα", "υβριστή" κλπ.

    Ας δούμε το γεγονός ότι επανέρχεται συνέχεια σε έναν χώρο που κλείνει ερμητικά για πάρτη του.
    -----

    Μικρή παρέκβαση. Νομίζω ότι η στάση του Νίκου Δήμου είναι επωφελής για ΟΛΟΥΣ (κανέναν δεν έχει αποκλείσει)! Η θέσπιση ενός κανόνα (τον οποίο τον έχει αποδεχτεί, τηρήσει και εξηγήσει επανειλημμένα ο ν.δ.), συγγνώμη, δεν αποτελεί λογοκρισία. Γνωρίζεις το μύθο με τον "Πουίτο την κωλοτρυπίδα"; Είναι μια ιστορία των ινδιάνων του Αμαζονίου (την παραθέτει κάπου ο Κλοντ Λεβυ Στρος). Στα προσεχώς..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  117. g.a.n.g (fka bdb) said...
    Πρόταση για το blog
    Επειδή το μεδερέισιον είναι μάλλον κουραστικό για όλους...

    ---------------------------------

    Για όλους, όχι. Τα σχόλιά σας δημοσιεύονται σε χρόνο dt. Για μένα ναι - που κάθομαι πάνω από τον υπολογιστή συνεχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  118. Συγγνώμη που δεν μπορώ να ανακαλέσω τον σχολιαστή που ανέφερε πως η κατάργηση της εκλογής πρυτανικών αρχών διά αντιπροσώπων των φοιτητών θα σταματήσει την υπόγεια συναλλαγή.

    Τουναντίον. Τώρα οι κομματάρχες, μελλοντικοί βουλευτές, με ανύπαρκτη επιστημονική υπόσταση, θα εκπαιδευτούν καλύτερα στη συλλογή ψήφων και θα πουλάνε τον κόσμο τους που κουβαλάνε να ψηφίσει και όχι την ψήφο τους.

    Κατάργηση των εκλογών χρειάζεται. Γιατί ο τάδε καθηγητής να μπορεί να γίνει Πρόεδρος Τμήματος ή Κοσμήτορας ή Πρύτανης και να μην μπορεί ο άλλος. Ας μαζευτούν όσοι θέλουν τα αξιώματα και ας ρίξουν κλήρο. Αφού το πρόγραμμα θα δημιουργηθεί από συλλογικά όργανα.

    Το ίδιο και οι φοιτητές. Τι σύστημα παιδείας είναι αυτό που δεν εκπαιδεύει τους φοιτητές, την ελπίδα του τόπου στην εκτέλεση διοικητικών καθηκόντων;

    Αυτό παρεμπιπτόντως είναι και το πρόβλημα στα ξένα Α.Ε.Ι. Οι εκλογικές διαδικασίες εκεί είναι πανηγύρια και οι καμπάνιες των υποψηφίων εμετικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  119. Stavros Katsaris said

    antonios liolios,
    επειδή έμμεσα αναφέρθηκες και σε 'μενα ήθελα να διευκρινήσω ορισμένα πράγματα:



    Όχι Σταύρο ειλικρινά δεν αναφέρθηκα σε σένα αλλά διάβασα με ενδιαφέρον αυτά που γράφεις

    Φάνταζομαι πως ίσως να μην πρόσεξες πως σε αποκάλεσε μογγόλο,μιζεριασμένο, φουρκισμένο και δεν θυμάμαι και τι άλλο.

    Σοβαρά; Δεν το πρόσεξα! Ε αυτό σηκώνει παρεξήγηση!

    Άντε παιδιά πάμε πίσω στην κουβέντα για το άσυλο, τα λόγια είναι εύκολα, η αγάπη δύσκολη (και αναφέρομαι σε μένα!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  120. ωραίο το διαφορικό

    για τα διπλά ολοκήρωματα αυτοί γράφουν d²t

    και για τα τριπλά ολοκληρώματα γράφουν d³t

    και έχουν νόημα οι συμβολισμοί τους και θα είναι ωραία να ξέρεις τι λένε και να νιώθεις ασφαλής μόνο επειδή σκέφτεσαι το βαθύτερο νόημα

    τον φυσικό κόσμο

    μακάρι να μας έλεγαν κι εμάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  121. Μια ακόμη μικρή παρέμβαση, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, γιατί βγήκα και είδα εφημερίδες και ... συγχύστηκα:-)

    Πρώτον, δεν αναφέρω τη γνώμη μου για την Παιδεία, σεβόμενος την οδηγία του οικοδεσπότη, να μείνουμε στα συγκεκριμένα του ν/σ. Σωστόν, θα θέλαμε 17 blog ο καθένας για να αναλύσουμε τις 5 γνώμες μας επί της Παιδείας.

    Δεύτερον, δεν κάνω κριτική στο ν/σ από "αριστερά" όπως (τάχα μου) κάτι φυλλάδες εκεί έξω, αλλά από "δεξιά". Γιατί δεν μ΄αρέσει το "και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ" που έχει αυτό το ν/σ.

    Εξηγώ: πού ακούστηκε νομοθετική εισαγωγή τετραετούς αναπτυξιακού προγράμματος με την απειλή της περικοπής χρηματοδότησης; (απειλή που είναι και τσούφια, αν διαβάσετε τον νόμο, μισθοί και λειτουργικά έξοδα δεν κόβονται, τρέμετε 407άκηδες δηλαδή).

    Πώς θα κάνεις αναπτυξιακό πρόγραμμα με απειλή; Γιατί να μην το κάνεις όπως σε όλο τον κόσμο με κίνητρο;

    Εχετε δει άνθρωπο να κάνει πετυχημένο business plan με όραμα τη μη χρεοκοπία;

    Ούτε νεοκόπανος (ήγουν, neocon) δεν θα σκεφτόταν κάτι τέτοιο...

    Traum

    @harrygreco

    Το νομοσχέδιο είναι σε πολλά σημεία κόπια-καρμπόν από τις εκπεφρασμένες θέσεις του ΠΑΣΟΚ. Μη σας πω τόσο verbatim, που φοβάμαι ότι το κείμενο το έχει γράψει η Δαμανάκη, που ξέρει και από καλό άσυλο:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  122. Univers said...
    Στο χωριό μου λένε "Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, σαράντα μέρες κοσκινίζει".
    ---
    Τι σύμπτωση! Και στο δικό μου...αλήθεια πόσο συχνό είναι το φαινόμενο στο χωριό σας;


    Kostas K said...

    Και αν θέλετε ένα μικρό παράδειγμα το πως βλέπουν άλλα κράτη την στρατηγική για την παιδεία δεν έχετε παρά να κάνετε ένα click στο παρακάτω URL από το υπουργείο παιδείας της Φιλανδίας
    Strategy 2015
    (όσο αναφορά την προσέγγιση
    ----

    Να το τυπώσουμε και να το μοιράσουμε αριστερά και δεξιά!
    thnx
    Αναρωτιέμαι πόσοι από όσους εμπλέκονται στο ζήτημα των ημερών και από θέση ισχύος (κυβέρνηση, αντιπολιτευση, διαδηλωτές κτλ) το έχουν υπόψη τους.

    ναυαγέ..
    Συμφωνούμε. Απλώς το όραμα των πολιτικών στο οποίο αναφέρεσαι εγώ το μεταφράζω ως "στρατηγική" (βλέπε λινκ κώστα κ)!
    Βεβαίως δεν θα ήμουν αυστηρός στο ζήτημα των νεολαιών - φασίζουσες δεν νομίζω ότι είναι ο κατάλληλος χαρακτηρισμός (μπάι δε ουέι, ποιούς εννοείς με το πρώτο πρόσωπο πληθυντικού στο "με το μέρος μας";)

    Όσο για το θέμα της κλήρωσης των αξιωμάτων η άποψη μου φαίνεται ετερόδοξη, ουτοπική, πρωτάκουστη στα ελληνικά χρονικά! Θα την ψήφιζα και με τα δύο χέρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  123. Κύριε Δήμου σας παρακολουθώ πολλά χρόνια και μέσω διαδικτύου, αλλά είναι η πρώτη φορά που σας γράφω.
    Θα ξεκινήσω με ένα προσωπικό σχόλιο.
    Εκεί που είχα αρχίσει να πιστεύω ότι αναβιώνεται τον κήπο του Επίκουρου στην διαδικτυακή του εποχή, γράφεται δυο εξαιρετικά άρθρα κοινωνικού προβληματισμού. Κατανοώ ίσως τους λόγους απόσυρσης του ενδιαφέροντός σας από τις πολιτικοκοινωνικές εξελίξεις. Όμως, θεωρώ ότι θα ήσασταν περισσότερο χρήσιμος στην πολιτικοαισθητική σας διάσταση, αν βέβαια πιστεύεται ακόμα στην έννοια της κοινωνικής χρησιμότητας.
    Όσον αφορά το περιεχόμενο του Νόμου Πλαισίου, που διάβασα στη σελίδα σας, θα υπερθεματίσω και εγώ. Επιτέλους, κάτι δείχνει να κινείται στα θολά νερά της ελληνικής πραγματικότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  124. 1. Συμφωνώ απόλυτα με το ναυαγό. Όποιος έχει την παραμικρή επαφή με τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, μπορεί να δει ότι η ρύθμιση για τις πρυτανικές όχι μόνο δεν θα λύσει το πρόβλημα (που υποτίθεται ότι η κυβέρνηση θέλει να λύσει)αλλά θα το μεγενθύνει. Η διαφθορά δεν ξεκινά από τους φοιτητές, αλλά από τους καθηγητές που θέλουν τις θέσεις και τα αξιώματα.

    2. Πόσο μακριά μου φαίνεται ότι βρίσκεστε οι περισσότεροι σχολιαστές από την πραγματικότητα. Δεν έχετε αντιληφθεί ότι επί ένα σχεδόν χρόνο γίνονται φοιτητικές συνελεύσεις με γεμάτα αμφιθέατρα και όλες - μα όλες οι συνελεύσεις (ακόμα και αυτές που δεν παίρνουν απόφαση για κατάληψη) είναι εναντίον του νόμου πλαίσιο. Τόσο οπισθοδρομικοί είναι οι χιλιάδες φοιτητές σε όλη την Ελλάδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  125. Και πάλι δε θα γίνει τίποτε, όπως δε γίνεται τίποτε πουθενά. Γενικά καλά τα μέτρα , αλλά το κύριο πρόβλημα βρίσκεται αλλού.
    Σήμερα οι πλειονότητα των διδασκόντων στα πανεπιστήμια είναι επιστημονικά ανεπαρκείς, γλείφτες, πολλαπλά διαπλεκόμενοι με οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, άγνωστοι στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, αλλά πανίσχυροι στη ντόπια. Εχει τα κότσια το υπουργείο παιδείας να βάλει μπροστά διαδικασία επανάκρισης, τουλάχιστον των καθηγητών των δύο πρώτων βαθμίδων, από διεθνείς κριτές; Οι κριτές να μην είναι έλληνες που διαπρέπεουν στο εξωτερικό, αλλά ξένοι επιστήμονες από διάφορες χώρες.
    Ε, αν δεν γίνει κάτι τέτοιο για να ξεκαθαρίσει η σαπίλα, ας μην περιμένουμε ούτε πενιχρα αποτελέσματα. Σε δέκα χρόνια θα συζητάμε πάλι πως τα πανεπιστήμιά μας θα γίνουν πανεπιστήμια. Αλλά το πουλί θάχει πετάξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  126. Pico said...
    Εκεί που είχα αρχίσει να πιστεύω ότι αναβιώνεται τον κήπο του Επίκουρου στην διαδικτυακή του εποχή... [] Όμως, θεωρώ ότι θα ήσασταν περισσότερο χρήσιμος στην πολιτικοαισθητική σας διάσταση, αν βέβαια πιστεύεται ακόμα στην έννοια της κοινωνικής χρησιμότητας.

    ------------------------------

    Χρήσιμος; Οι επισκέπτες εδώ έχουν άλλη γνώμη... Αλλά και ο Κήπος υπάρχει ("στο βάθος", που λένε) και θα επανέλθει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  127. Kostas K said..."Στην Ελλάδα δεν νομίζω ότι υποφέραμε από έλλειψη νόμων οι οποίοι να εκφράζουν μια κοινή λογική (ακόμα και για την παιδεία).
    Όμως υποφέρουμε από την πολυ-νομία που δυσκολεύει την ερμηνεία και δημιουργεί νομικά "παράθυρα" καθώς και από ένα απίθανο και φοβερό συγκεντρωτισμό (όλα περνούν από τους υπουργούς ή από τους παρά αυτών).
    Και τέλος τίποτα δεν αξιολογείται με κοινά αποδεκτό τρόπο ..."


    Σωστά. Ετσι κι αλλιώς σημαντικότερο από τους νόμους είναι το κοινωνικό συμβόλαιο, η επιθυμία της εξουσίας και ενός σημαντικού αριθμού πολιτών να επιτευχθεί συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Και αυτό γίνεται είτε υπάρχουν νόμοι είτε όχι.

    Νόμοι, καλοί ή κακοί, που δεν έχουν τη συγκατάθεση του πολίτη και εφαρμόζονται (η δεν εφαρμόζονται καθόλου) απρόθυμα από τις αρχές δεν είναι νόμοι - και τέτοιους έχουμε πολλούς στην Ελλάδα.

    Ποιος για παράδειγμα πιστεύει ότι νομός που περιορίζει το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους μπορει να εφαρμοστεί σήμερα; Στο μέλλον ίσως! Μήπως και ο ΚΟΚ δεν είναι εν μέρει εν υπνώσει;

    Ο νόμος περί ασύλου προβλέπει την επέμβαση της αστυνομίας σε ορισμένες περιπτώσεις. Η αστυνομία όμως ήταν απρόθυμη να τον εφαρμόσει, όποτε χρειάστηκε στο παρελθόν. (βλέπε Καλφέλη

    Και η πολυνομία ίσως να πηγάζει από την πολυπλοκότητα του συντάγματος μας.

    Κοιτάξτε π.χ με πόσες λίγες λέξεις προστατεύει ή παρέχει το Αμεκάνικο σύνταγμα τα ατομικά δικαιώματα και κοιτάξτε και με πόσες πολλές τα περιορίζει το Ελληνικό
    ******

    Όταν έλεγα ότι το μοδερεσι κουράζει όλους εννοούσα κυρίως το ΝΔ, ο οποίος κάνει μια υπέρβαση αυτή τη στιγμή. Για αυτό και πρότεινα μια διαχείριση τύπου Ανδρουλάκικου μπλογκ ώστε να μην κουράζεται ο οικοδεσπότης και να μην ακούει τα παράπονα ορισμένων. Τουτέστιν διπλή κούραση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  128. Chris said...

    "Βεβαίως δεν θα ήμουν αυστηρός στο ζήτημα των νεολαιών - φασίζουσες δεν νομίζω ότι είναι ο κατάλληλος χαρακτηρισμός (μπάι δε ουέι, ποιούς εννοείς με το πρώτο πρόσωπο πληθυντικού στο "με το μέρος μας";)"

    -------------------------------------------------
    Στο πρώτο κομμάτι για τις νεολαίες έχετε δίκιο. Υποκινούμενες και γραφικές είναι σωστότεροι όροι.

    Στο δεύτερο κομμάτι το "με εμάς" αναφέρεται βέβαια στην μπλογκοκυβέρνηση του Νίκου Δήμου, που σχηματίστηκε στα τέλη του 2006 και μάλλον οι περισσότεροι την ξέχασαν.

    Και αν δε σας αρέσει αυτό το "με εμάς" είναι όλοι οι νέοι αυτού του τόπου ("Νέος σημαίνει να θέλεις να αλλάξεις τον κόσμο" Ν. Καζαντζάκης)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  129. Ξαναδιαβάζοντας τα μέτρα πιστεύω ότι λύσεις δεν θα μπορέσουν να δώσουν και στην πράξη θα δούμε πάλι μια από τα ίδια.

    Ποιος θα τολμήσει να πάρει ριζοσπαστικά μέτρα και αποφάσεις χωρίς να πέσουν να τον φάνε μόνο και μόνο για να μην ταράξουμε τα κεκτημένα μας.

    Πως άλλωστε αφού δεν δίνεται η δυνατότητα στα πανεπιστήμια να διαλέξουν αυτά ποιότητα/ποσότητα εισακτέων. Βέβαια γίνεται λόγος για άσυλο και αιώνιους, ζωή να έχουνε να τους χαιρόμαστε, λες και αυτό είναι το βασικό μας πρόβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  130. Αμφιβαλλω αν οι ψευδοεπιτροπες των οβαλ γραφειων του υπουργειου "βασανισαν" αυτο το σοβαρο θεμα τοσο πολυ οσο εδω.
    Αρκετες αποψεις ειναι ενδιαφερουσες και δειχνουν ενα βαθυ προβληματισμο για ενα τοσο σοβαρο θεμα.
    Απο την κρυα(αλλα ομορφη-στο μπλογκ μου)Φραγκφουρτη σας ευχομαι καλη συνεχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  131. πάντα σκεπτικιστής said...
    Kαι για την υποχρηματοδότηση κουβέντα η Μαριέττα!

    ---------------------------------

    Τι δουλειά έχει η Μαριέττα με την χρηματοδότηση; Ζούμε σε ένα κράτος όπου η εξυπηρέτηση των δανείων, οι αμυντικές δαπάνες και οι μισθοί των υπαλλήλων υπερβαίνουν κατά πολύ τα συνολικά έσοδα του προϋπολογισμού. (Εξού και τα νέα δάνεια). Χρήματα για παιδεία, πολιτιμό και άλλες πολυτέλειες δεν υπάρχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  132. Nikos Dimou said...

    Τι δουλειά έχει η Μαριέττα με την χρηματοδότηση

    Να σας πω εγώ λοιπόν:

    Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, διδάσκοντες (Π.Δ. 407, "εντεταλμένοι επίκουροι") είναι απλήρωτοι 11 μήνες. Σύνηθες φαινόμενο.

    Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, διδάσκοντες (Π.Δ. 407, "εντεταλμένοι επίκουροι" ή "εντεταλμένοι λέκτορες"), πληρώνονται τα μισά λεφτά και τα μοιράζονται μεταξύ τους.

    Στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, διδάσκοντες ΠΔ 407, ΔΕΝ πληρώνονται (ναι, υπάρχουν και τέτοιες συμβάσεις) και απλώς διδάσκουν τζάμπα για να γεμίζουν τα βιογραφικά τους με διδακτικές ώρες.

    Το ΥΠΕΠΘ, ΑΡΝΕΙΤΑΙ να προκηρύξει τις οργανικές θέσεις διδασκόντων.
    Ταυτόχρονα, το ΥΠΕΠΘ, συστηματικά και κάθε έτος, αναθέτει στα Τμήματα ΔΙΠΛΑΣΙΟ αριθμό νεοεισαγομένων φοιτητών από αυτόν που τα τμήματα (κατόπιν ερωτήματος του ΥΠΕΠΘ) δηλώνουν ότι αντέχουν.

    Θα συνεχίσω αργότερα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  133. heinz εννοώ ότι το ΥΠΕΠΘ δεν έχει δικά του χρήματα - ότι του δίνουν, δίνει. Και το Υπουργείο Πολιτισμού χρωστάει περσινές και προπέρσινες επιχορηγήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  134. ας προσθέσω και γώ μερικές απλές απάδες στο επίκαιρο θέμα.
    Μου αρέσει ο νόμος-πλαίσιο στα βασικά του όπως τον έχει ο Γάτος στο πόστ.
    Αυτό που μου ξενίζει είναι ο καθορισμός του έκαστοτε χώρου του ασύλου από τις πρυτανικές αρχές. Λες και είναι κινούμενη άμμος.
    Υπάρχει ρε παιδιά σε άλλες χώρες πανεπιστημιακό άσυλο με την έννοια που το εννοούμε εδώ;
    Μπορεί μιά φατρία στην Γερμανία, στην Αγγλία, Ολλανδία, να στερεί τους υπόλοιπους από τις σπουδές τους;
    Μπορεί να μπαίνει ο κάθε τσόγλανος που τον αποκαλούμε, χαιδεύοντας τον, αντιεξουσιαστή ή αναρχικό να μπαίνει μέσα να σπάει να καίει και μεις να δεόμεθα αν ο κ. πρύτανις επιτρέψει τις αρχές να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα;
    Χθές βράδυ, η δημοτική tv της Θεσ/νίκης φιλοξενούσε σε μιά εκπομπή 3 καθηγητές του πανεπιστημίου Θεσ/νίκης.
    Είχε μεγάλη πλάκα, σε ερωτήσεις του κοινού πού τους μετέφερε ο δημοσιογράφος, όπου τους συνέφερε έπρεπε να είμαστε σαν την Γερμανία, όπου όχι, " εεεεεε.....δεν είμαστε Γερμανία, Ελλάδα είμαστε, εδώ δεν μπορούν να εφαρμοστούν αυτά".
    Να γελά και να κλαίς μαζί.

    Υ.Γ. Τον γιό μου στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου με το ζόρι και κατόπιν ένστασης τον κράτησαν στην σχολή στο τρίτο προς τέταρτο έτος, επειδή δεν πέρασε στις επαναληπτικές του Σεπτέμβρη 2 μαθήματα. Του πρότειναν να του δώσουν μιά βεβαίωση σπουδών, ένα "χαρτί" καλής διαγωγής και να ψάξει να βρεί κάποιο άλλο ίδρυμα να συνεχίσει τις σπουδές του.
    Εδώ μιλάμε γιά ετη σπουδών Χ 2, σύν ένα ακόμη και βάλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  135. Μερικές σκόρπιες σκέψεις σε ένα ανεξάντλητο θέμα.

    Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ν.1268/82 ήταν τομή στην ελληνική παιδεία. Για άλλους χαντάκωσε το ελληνικό πανεπιστήμιο, για άλλους τού έδωσε νέα ώθηση. Η γνώμη μου είναι ότι θεράπευσε πολλές από τις ασθένειές του και για την εποχή του ήταν πρωτοποριακό. Ύστερα από 25 χρόνια εφαρμογής του όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να αλλάξει. Η συσσωρευμένη κακή πρακτική και τα παραθυράκια έφθειραν το νομικό πλαίσιο και τελικά επικράτησε η άσχημη πλευρά.

    Η πείρα μου λέει ότι η πλειονότητα των φοιτητών και των καθηγητών επιθυμούν αλλαγές στη δομή του πανεπιστημίου. Μην ακούτε αυτούς που φαίνονται. Είναι οι συνδικαλιστές, οι μελλοντικοί δημόσιοι υπάλληλοι, τα αυριανά στελέχη κομματικών μηχανισμών, οι εν δυνάμει δήμαρχοι/νομάρχες/βουλευτές. Στην ΠΟΣΔΕΠ ανήκουν περίπου το 10% των πανεπιστημιακών. Κι όμως, εκπροσωπούν και μιλάνε εκ μέρους όλων.

    Επί της ουσίας: ο νέος νόμος-πλαίσιο δεν είναι καθόλου «πλαίσιο». Είναι απλά κάποιες τροποποιήσεις του υπάρχοντος νόμου-πλαισίου, οι οποίες βέβαια είναι αναγκαίες. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι άτολμος. Θα έπρεπε να είναι περισσότερο ανατρεπτικός, αλλά δυστυχώς τότε το πολιτικό κόστος θα ήταν αβάσταχτο.

    Και βέβαια, μένει να δούμε πώς θα εφαρμοστεί. Για παράδειγμα, όλοι συμφωνούμε στην κατάργηση του μοναδικού συγγράμματος. Όμως, για να λειτουργήσει αποτελεσματικά θα πρέπει να ενισχυθούν οι πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για πολλαπλά συγγράμματα, αλλά στη βιβλιοθήκη να υπάρχουν 2-3 αντίτυπα μόνο. Επίσης, χρειάζεται να εφαρμοστεί άμεσα το νοικοκύρεμα των οικονομικών του πανεπιστημίου. Να μειωθούν οι σπατάλες και να οριστεί διαχειριστής. Όμως, η απαγκίστρωση από τον κρατικό έλεγχο παραμένει. Γνωρίζετε ότι αν κάποιος θελήσει να κάνει μια δωρεά σε μια πανεπιστημιακή σχολή σήμερα, δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για την αποδοχή της; Είναι παράλογο, αλλά έχει συμβεί στο ΑΠΘ. Για το άσυλο δεν το συζητάω. Κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος αδυνατεί να καταλάβει τι εξυπηρετεί.

    Τι γίνεται όμως με τα άλλα μεγάλα προβλήματα του ελληνικού πανεπιστημίου; Στις διάφορες σχολές εισάγονται πενταπλάσιος αριθμός φοιτητών από αυτόν που μπορεί να εκπαιδεύσει ικανοποιητικά η κάθε σχολή. Τι γίνεται με την οικονομική ευελιξία; Η έρευνα χρειάζεται χρήματα άμεσα, όχι ύστερα από μήνες. Τι γίνεται με την επιστημονική αυτοδιαχείριση; Όταν μια σχολή χρειάζεται έναν άνθρωπο σε ένα νέο γνωστικό αντικείμενο, δεν μπορεί να περιμένει 2 χρόνια για να εγκριθεί αυτή η θέση από το υπουργείο.

    Σε γενικές γραμμές λοιπόν μιλάμε για ένα νομοσχέδιο τροποποιητικό του υπάρχοντος νόμου, το οποίο πράγματι βοηθάει σημαντικά, αλλά όχι όσο θα έπρεπε (και επιθυμεί η πανεπιστημιακή κοινότητα), προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του ελληνικού πανεπιστημίου και της παιδείας γενικότερα. Ας σκεφτούμε όλοι με σοβαρότητα πώς θα μπορέσουμε να στηρίξουμε το πανεπιστήμιο μέσα από το νέο νομικό πλαίσιο.

    Και βέβαια, δεν μπορώ να καταλάβω πώς άνθρωποι που αυτοαποκαλούνται προοδευτικοί και μεταρρυθμιστές προτιμούν τη στασιμότητα από την (έστω και μικρή) πρόοδο. Αλλά, δυστυχώς πρόκειται για άλλη μια έκφανση της σύγχυσης εννοιών την οποία βιώνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  136. Καλησπέρα.


    Κάποιος που βρισκόταν σε δεινή θέση, είχε πει κάποτε:

    "Οποιαδήποτε αλλαγή, είναι καλή...".

    Όπως και για πολλά άλλα ζητήματα, πιστεύω πως και στο θέμα της Παιδείας, χρειάζονται Αλλαγές -πολλές!

    Ο νέος νόμος, είναι σαφώς προς τη σωστή κατεύθυνση. Πολύ απλά γιατί πίσω από όσα λέει, βρίσκεται -επιτέλους!- η κοινή λογική, η οποία προστάζει:

    "Προγραμματισμό-Οργάνωση-Νοικοκύρεμα".

    Από μόνος του πάντως, δεν θα πετύχει το παραμικρό, αν δεν υπάρξουν καθηγητές αλλά και φοιτητές που θα τον στηρίξουν.

    Πάντως, το ότι άργησε να έρθει, είναι (και) θετικό. Δεν έγινε "στο πόδι", δεν έγινε "για τα μάτια του κόσμου". Όποιος ήθελε να πει τη γνώμη του και να επηρεάσει -όσο και όπως μπορούσε- την τελική μορφή του, είχε την ευκαιρία του.

    Θα περάσουν χρόνια πάντως μέχρις ότου φανούν τα αποτελέσματά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  137. Nikos Dimou said...

    "Ζούμε σε ένα κράτος όπου η εξυπηρέτηση των δανείων, οι αμυντικές δαπάνες και οι μισθοί των υπαλλήλων υπερβαίνουν κατά πολύ τα συνολικά έσοδα του προϋπολογισμού."
    ----

    Bingo!

    Το ζήτημα είναι λοιπόν πως θα αποφύγουμε τον αλόγιστο δανεισμό, πως θα περιορίσουμε τις στρατιωτικές δαπάνες και πως θα εξορθολογιστούν γενικότερα τα λογιστικά του κράτους, ενώ την ίδια ώρα θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για τον πολιτισμό, την παιδεία κτλ κτλ εν συντομία το κοινωνικό κράτος.

    Ότι καλό προκύψει ξεκινά από αυτή την παραδοχή. Προτάσεις στο υπουργείο οικονομικών: έπαθλο το πρώτο (ελληνικό) Νόμπελ στις κοινωνικές επιστήμες!

    (Με τέτοιο αγγούρι αποκλείεται να μην τύχουν παγκόσμιας αναγνώρισης οι καλές απαντήσεις)
    Σοβαρά..

    ναυαγέ...
    Όντως είχα ξεχάσει την κυβέρνηση του καλοκαιριού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  138. giant13 said...
    "Μπορεί να μπαίνει ο κάθε τσόγλανος που τον αποκαλούμε, χαιδεύοντας τον, αντιεξουσιαστή ή αναρχικό να μπαίνει μέσα να σπάει να καίει"

    Επιτρέψτε μου να πω πως εκεί ακριβώς είναι το μεγάλο πρόβλημα. Στο πως οι μεγαλύτεροι βλέπουν τα παιδιά.

    Άλλοι τους αποκαλούν έτσι, άλλοι τους χρησιμοποιούν για δικές τους επιδιώξεις και κανείς δεν τους σέβεται.

    Κι όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για την πιο έξυπνη, εύπλαστη, συζητήσιμη και επαναστατική μερίδα της ελληνικής κοινωνίας.

    Αυτό που εμείς ορίζουμε ως "τσόγλανοι" είναι τα αποτελέσματα της δικής μας επιρροής πάνω τους, που γίνεται με το σύστημα των κομματικών παρατάξεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  139. Πραγματι,οι αναρχες που καινε αυτοκινητα ειναι τα καλυτερα παιδια. Ο πλουτος του εθνους...

    En Blogi Coufainomai Ego ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  140. Ναυαγός said (Τετ Φεβ 21, 07:31:00 μμ):
    "Στο δεύτερο κομμάτι το "με εμάς" αναφέρεται βέβαια στην μπλογκοκυβέρνηση του Νίκου Δήμου, που σχηματίστηκε στα τέλη του 2006 και μάλλον οι περισσότεροι την ξέχασαν."

    Όπως λέει και το "σλόγκαν" του ...οικοδεσπότη:

    ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ!

    (σιγά μην αφήσω να μου φάνε τα ...οφφίτσια - δε γίνεσαι Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κάθε μέρα :)))

    . . .

    Όσο για ένα άλλο σου σχόλιο, που απευθύνθηκες σε μένα (Τετ Φεβ 21, 11:24:00 πμ), να διευκρινίσω πως δεν εξέλαβα ειρωνικά το ...χτεσινό. Απλώς βρήκα αφορμή να πω κάποια πράγματα. Αν υπήρξα άδικος, ζητώ συγγνώμη - δεν ήθελα να δώσω προσωπικό τόνο.

    Άλλωστε, στη συντριπτική τους πλειονότητα, τα όσα γράφονται εδώ πέρα (ακόμα κι αν δε συμφωνώ μαζί τους) και το επίπεδο του συζήτησης είναι ΑΠΕΙΡΩΣ καλύτερα από τον so called "εθνικό διάλογο" για την Παιδεία. Τουλάχιστον εδώ δεν έχουμε πορείες, καταλήψεις, επεισόδια και ξυλοδαρμούς και μπορούμε να διαφωνούμε πολιτισμένα και κόσμια.

    Ελπίζω και ο dimitrizzzzz να μην καταφύγει ξανά σε χυδαιολογίες. Αν έχει συγκροτημένη άποψη, είμαι βέβαιος πως μπορεί να την εκφράσει σαφώς με καλύτερο (και πιο κόσμιο) τρόπο.

    Dum spiro spero...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  141. Στο μπλογκ Βενιζελου γινεται χαμος. Μπατε να σπασετε πλακα πριν πεσει σβυστηρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  142. Καλησπέρα
    Να προσθέσω απλά ότι συμφωνώ με Farmer κ Τακη Αλεβαντή και Univers οτι το πρόβλημα στην Ελλάδα εντοπίζεται κυρίως στην εφαρμογή παρά στη σχεδίαση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  143. 10+1 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:

    1)Να καθιερωθεί αξιολόγηση των καθηγητών από καθηγητές άλλων πανεπιστημίων και από μαθητές, και αν είναι πολύ χαμηλή για 2 συνεχόμενες φορές να απολύεται ή να αλλάζει πανεπιστήμιο αν τον δέχονται. Αυτόματα.

    2)Αφού δεν υπάρχουν πόροι, να πληρώνουμε δίδακτρα εκτός από τις χαμηλόμισθες οικογένειες και τους αριστούχους.(Άντε να περάσει αυτό αλλά...)

    3)Κατάργηση του υπουργείου παιδείας και θρησκευμάτων(ειδικά αυτό...) και δημιουργία οργάνου με τη συμμετοχή κυρίως καθηγητών και φοιτητών αλλά και εκπροσώπων όλων των κομμάτων με αρμοδιότητα την έρευνα πάνω στο εκπαιδευτικό σύστημα και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

    4)Αφήστε ιδιώτες και επιχειρήσεις να χρηματοδοτούν σχολές και να πληρώνουν για έρευνα!

    5)Ελλατώστε τις σχολές που μπορεί να δηλώσει ένας υποψήφιος σε 5-6.

    6)ΚΑΤΑΡΓΗΣΤΕ το άσυλο για την ελεύθερη διακίνηση ιδεών...

    7)Ενθαρρύνετε την κατασκευή ιστοσελίδων και fora για κάθε σχολή και για τους φοιτητές. Ανεβάστε σημειώσεις στο διαδίκτυο...

    8)Εκμεταλευτείτε τις νέες τεχνολογίες σε θέματα οργάνωσης για εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος.

    9)Καθιερώστε εβδομαδιαίες ή 15μερες ή μηνιαίες εργασίες και μετράτε παρουσίες με ελάχιστο όριο για να περάσει κάποιος το μάθημα. Γι αυτους που εργάζονται κάντε ρύθμιση.

    10) Αφήστε να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια.Δεν έβλαψαν καμία χώρα όπου τα επέτρεψαν...

    bonus) Και επιτέλους μάθετε τρόπους στους καθηγητές. Οι φοιτητές δεν είναι υφιστάμενοί τους αλλά ακόμα και να ήταν θα έπρεπε να δέχονται τουλάχιστον τον σεβασμό τους αν όχι την ισοτιμία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  144. Ποιο ευκολα θα αποδεχονταν οι Ελληνες την κατοχη απο ξενη δυναμη παρα το σκληρο βαδισμα σε προγραμμα τετραετες / συμφωνιες θα κανουμε τωρα_....

    ΟΧΙ και παλι ΟΧΙ !!

    τετοια προγραμματα δεν τα σηκωνει ο λαος, αντιλαικα ειναι, αντισυνδικαλιστικα επισης, κοντρα στον αναρχοσοσιαλισμο και στον κρατισμο,

    σιγα να μη βγαζουμε και ημερισιο δελτιο παραγωγικοτητας στα ιδρυματα

    οι καταληψεις θα συνεχιστουν μεχρι το καλοκαιρι, οποτε εκλογικη περιοδος και βλεπουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  145. Πάντως με όλα τα προβλήματα τους τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα, είναι καλά. Το ξέρω γιατί έχω σπουδάσει σε άλλες 2 χώρες κ τώρα δουλεύω στο Καποδιστριακό.
    Το κακό είναι ότι το τι συμβαίνει μέσα στο μάθημα κ στα εργαστήρια επαφίεται στον καθηγητή. Αν είναι φιλότιμος, πάει καλά, αν όχι μπορεί να κοροϊδεύει τον κόσμο μέχρι να πάρει σύνταξη. Το ίδιο συμβαίνει κ με τα χρήματα, ειδικά τα ευρωπαϊκά που ήρθαν τελευταία. Κανείς δεν ξέρει που πάνε.
    Κάποιος ελεγκτικός μηχανισμός δεν γίνεται να υπάρχει κ για τις δύο παραπάνω περιπτώσεις?
    Όσο για τους φοιτητές, μια χαρά είναι τα παιδιά. Κ είναι στο χέρι μας να τους κάνουμε καλύτερους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  146. Με αφορμή τον ΝΠ φάνηκε πόσο πίσω είμαστε στο θέμα της γνώσης...ακόμα δηλαδή εμείς ανακαλύπτουμε τον τροχό... Δεν είδα καμία παρατήρηση σχετικά με την απίστευτη γραφειοκρατεία που προβλέπεται απο το νομοσχέδιο. "Διαπιστωτίκή Πράξη" για τον φοιτητή που ζητάει αναστολή, αίτησή του στο Πανεπιστήμιο χωρίς αιτιολόγηση, απόφαση της ΓΣ του Τμήματος, 5+5 χρόνια σπουδών, συμμετοχή στα εκλεκτορικά 1/3 εξωτερικών μελών ΔΕΠ(άντε να τους μαζέψεις, να τους φέρεις στο Περιφερειακό, να τους πληρώσεις μετά από 6 μήνες), 4ετής προγραμματισμός και έγκριση(απο ποιούς θα γίνεται η αξιολόγηση και η έγκριση; μήπως απο την εκάστοτε κυβέρνηση κι αν ναι ποιός εξασφαλίζει την αξιοκρατία;), τα χρήματα θα μοιράζει ο Πρύτανης(με ποιπά κριτήρια; Τον Πρύτανη ποιός θα τον ελέγχει; Αυτό το κάθε χρόνο η Κυβέρνηση θα περνάει απο τη Βουλή ενημέρωση και απολογισμό μου θυμίζει εντελώς μια απο τα ίδια για να λέμε ότι κάτι κάνουμε...όπως όλα τα νομοσχέδια. Το θέμα της γνώσης δεν θίγεται με το ΝΠ κι αυτό είναι το πρόβλημα. Συνδέουμε την αγορά εργασίας με τις σπουδές; Και τελικά μετά το δημόσιο Πανεπιστήμιο προσφέρουμε τη γνώση μας δημόσια ή μήπως εισπράττουμε και κανένα φακελάκι; Γιατί αν η γνώση είναι δημόσια -δημόσια πρέπει να δίνεται. Τελικά αυτό το Νομοσχέδιο έρχεται απλά να σφουγαρίσει ένα βρώμικο πάτωμα χωρίς όμως να εκπαιδεύσει τους ένοικους πώς να μην το λερώνουν και με ποιό τρόπο θα το συντηρούν καθαρό. Ερχεται για να έλθει...η παιδεία και η γνώση δεν έχει καμία τύχη μέσα σε αυτή την ιστορία, δυστυχώς...το λίγο που λέγατε κε Δήμου, είναι πιο λίγο απ'ότι φαντάζεστε στην Πράξη...ακούστε με γιατί τυγχάνει να είμαι γραμματέας σε περιφερειακό πανεπιστήμιο και τόχω ζήσει στο πετσί μου...Οσο για τους φοιτητές...τι να σας πώ: Ούτε το άσυλο ξέρουν να προστατεύσουν, ούτε τον εαυτό τους αφού το μόνο που τους εκπαίδευσαν να ενδιαφέρονται είναι το "ΧΑΡΤΙ"....λυπηρό για τους νέους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  147. Είπε ο harrygreco - για το ΠΑΣΟΚ: "Τωρα αντιμετωπιζει τη θυελλα της λαικιστικης πανουκλας που δαιμονιζει τον μισο λαο & σχεδον ολους τους ψηφοφορους του."

    Νομίζω ότι αυτή είναι η ουσία του θεάτρου παραλόγου που παρακολουθούμε. Οι αραχνιασμένες, οπισθοδρομικές ιδεοληψίες δεν στοιχειώνουν μόνον τους ψηφοφόρους γνωστών αγκυλωμένων μειοψηφικών παρατάξεων (λυπάμαι αν θίγονται μερικοί), αλλά έχουν απήχηση σε ευρύτερα, πολύ ευρύτερα τμήματα του ελληνικού πληθυσμού, και σ' αυτούς ακόμη τους ψηφοφόρους της λεγόμενης (φτου κακά) δεξιάς.

    Σήμερα σχεδόν όλοι οι Έλληνες είναι αναχρονιστικοί κρατικιστές. Απλώς μερικοί θεωρούν εαυτούς φιλελεύθερους. Όταν όμως μια πραγματική αντι-αγκυλωτική μεταρρύθμιση βρίσκεται επί πύλης, που αναπόφευκτα θα μας βγάλει από τον λήθαργο του κρατικού προστατευτισμού, τότε είμαστε όλοι κρατικιστές (κατά το είμαστε όλοι Βερολινέζοι).

    Γι' αυτό και οποιαδήποτε μεταρρύθμιση θα είναι ανεπαρκής και αδύναμη. Για να δώσει στον Ελληνικό λαό τον χρόνο να παλέψει με την δυσπροσαρμοστικότητά του και να πολεμήσει διά της αυτοψυχανάλυσης μερικά του ταμπού.

    Το αυγό του φιδιού εκκολάφθηκε με επιτυχία για δεκαετίες στην Ελλάδα. Τώρα πρέπει να σκοτώσουμε τα φίδια που πολλαπλασιάσθηκαν και συρίζουν δυσοίωνα, διαισθανόμενα τον κίνδυνο. Πρέπει να πεισθούμε για το (στον πολιτισμένο κόσμο) αυτονόητο. Και θέλουμε το χρόνο μας. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει χρόνος...

    Ας περάσουν λοιπόν ακόμη 20 χρόνια με αστειότητες σχετικά με το πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί στον χώρο του πανεπιστημίου να εφαρμόζεται ο νόμος. Στο τέλος μπορεί και να καταλάβουμε το αυτονόητο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  148. harrygreco hat gesagt...
    Τι θα γινει με τους τρελλους που μαγαριζουν το μπλογκ ?
    __________________________________

    δυσκολη η λυση στο προβλημα αυτο/ ειναι ομως επομενο λογω της ανωνυμιας
    και το στιλ

    }εμενα κοιτα, τον προβοκατωρα(,

    εχει την χαρη του ...

    ισως πειραματικα καποτε προχωρησει ο οικοδεσποτης σε ενα αποκλειστικα επωνυμο μπλογκ, εστω για ενα φεγγαρι μονο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  149. ...Προς το παρόν ας μείνουμε δέσμιοι των "συντονιστικών των καταλήψεων", αυτών των φασιστοειδών μορφωμάτων σταλινικής εμπνεύσεως, που θεωρούν ότι μπορούν να εμποδίζουν την πλειοψηφία (ή την μειοψηφία, μού είναι αδιάφορο) από την πρόσβαση σε αγαθά-υπηρεσίες και άσκηση δικαιωμάτων αυτονοήτων.

    Με ποιο δικαίωμα κάποιοι (πλειοψηφίες, ή ακόμη χειρότερα μειοψηφίες) αποφασίζουν την επ' αόριστο και κατά βούληση στέρηση της πρόσβασης των υπολοίπων στην εκπαίδευση (από δημοτικά μέχρι πανεπιστήμια); Διαχειρίζονται αγαθό που παράγουν οι ίδιοι; Απεργούν μήπως και άρα στερούν την κοινωνία από το παραγόμενο από αυτούς προϊόν, όπως έχουν κάθε δικαίωμα;

    Τίποτε από όλα αυτά. Οι φοιτητές και οι μαθητές δεν είναι εργαζόμενοι. Είναι πολίτες που η κοινωνία επενδύει σ' αυτούς και περιμένει ανταπόδοση. Μπορούν να επαναστατήσουν, να απέχουν από τα μαθήματα, να εκφραστούν ελεύθερα, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΝ ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.

    Ακριβώς με αυτά τα "μαθήματα δημοκρατίας" στο ενεργητικό τους θα μάθουν πώς αργότερα θα βασανίζουν εκβιαστικά το σύνολο της κοινωνίας για να επιτύχουν τις αξιώσεις τους, όχι στερώντας την κοινωνία από το προϊόν της δουλειάς τους, όπως έχουν κάθε δικαίωμα (απεργία), αλλά παρεμποδίζοντας την εύρυθμη λειτουργία του κράτους σε τομείς άσχετους με το εργασιακό αντικείμενό τους.

    Μέθοδος αλάνθαστη για την επιβολή και αγγόγγυστη χρηματοδότηση από το σύνολο της κοινωνίας προνομίων σκανδαλωδών για ορισμένες συντεχνίες, προνομίων που οι υπόλοιποι ούτε ονειρεύονται. Μέθοδος αλάνθαστη ιδιαίτερα αν το παραγόμενο από την συντεχνία προϊόν έχει πλήρως απαξιωθεί από την κοινωνία, οπότε η στέρησή του δεν αποτελεί και αποτελεσματικό μέσο πίεσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  150. Το να λες κάποιους φίδια,σκουλίκια, αμφίβια,πέστροφες, και με άλλες απαξιωτικές εκφράσεις απλά επειδή διαφωνούν μαζί σου είναι η εύκολη λύση. Το να προτείνεις κάτι διαφορετικό και να το στηρίζεις με επιχειρήματα, αυτό ναι είναι δύσκολο.

    Οι ταμπέλες μόνο στην πόλωση βοηθάνε και όχι σε διάλογο ή έστω σε απλή συζήτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  151. heinz hat gesagt...
    Nikos Dimou said...

    Τι δουλειά έχει η Μαριέττα με την χρηματοδότηση

    Να σας πω εγώ λοιπόν:

    Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, διδάσκοντες (Π.Δ. 407, "εντεταλμένοι επίκουροι") είναι απλήρωτοι 11 μήνες. Σύνηθες φαινόμενο.
    ___________________________________

    Παρομοια κατασταση ειχε παρουσιαστει και στην Ρωσια στα χρονια 1992/1995, αν θυμαμαι καλα, αλλα βλεπεις οι Ρωσοι μαζεψαν καπως το μπαχαλο τους με την βοηθεια της ραγδαιας ανοδου της τιμης των ορυκτων/

    Στην Ελλαδα δυστυχως τετοια προοπτικη δεν υπαρχει,
    την νυφη την πληρωνουν ηδη οι εκτος του κρατικου κορβανα τρεφωμενοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  152. Καλησπέρα κι από μένα!

    Ειλικρινά θα χρειαζόμουν ολόκληρο μπλογκ για να σχολιάσω τα σημεία, κι όχι γιατί εμένα περίμεναν, αλλά είναι τόσα πολλά που έχουν πάει ΤΟΣΟ στραβά και έχουν καλλιεργήσει τέτοιο κλίμα, που δε λέγονται σε σχόλια μόνον.

    Χρειάζεται όχι μόνο αναδιοργάνωση των πάντων, αλλά και ολόκληρη καμπάνια για να εκπαιδευτούν γονείς, παιδιά (μαθητές και φοιτητές), καθηγητές, ακαδημαϊκοί, πολιτικοί κτλ στο ΠΟΣΟ ΣΟΒΑΡΟ ΚΑΙ ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΣ είναι το θέμα και χρειάζεται την εκ βάθρων αναδιοργάνωση, ώστε να την στηρίξουν και να συνεισφέρουν κι όχι να την πολεμούν.

    Το βασικότερό μου πρόβλημα όμως αυτή τη στιγμή είναι ότι οκ ο Νόμος-Πλαίσιο, εντάξει όλα όσα λένε, αλλά είναι ΛΙΓΑ. Απευθύνονται σε μια πραγματικότητα 20 το λιγότερο χρόνια πίσω. Οταν πηγαίνουμε με διαστημόπλοιο, το να μου λένε περί 4-ετούς αυτοδιοίκησης, λογοδοσία (σε ποιά επιτροπή ακριβώς?), 2-μηνα χρονοδιαγράμματα, εσωτερικούς κανονισμούς που μέχρι τότε πάρτε τη ρετσέτα-πασπαρτού του ΕΣΠ και διαφάνεια / πρόσβαση μέσω ίντερνετ κι όλα τα υπόλοιπα, είναι για να τραβάς τα μαλλιά σου! Ναι, δεν είναι αραμπάς, αλλά ο γάιδαρος δε μου κάνει.

    Προφανέστατα είναι άτολμο εγχείρημα, αηδιαστικά απ’έξω-απ’έξω, να κάνουμε πέντε πράγματα γιατί πνιγόμαστε, αλλά δεν μπορούμε να τα κάνουμε κι όλα διότι πολιτικό κοστος ξεύρετε (και αυτό είναι το μόνο ΑΠΟΛΥΤΑ διάφανο όλων των κυβερνήσεων που ακούμπησαν το πρόβλημα ως τώρα). Δυστυχώς προκειμένου να συνεχίσει η τόσο ξεφτιλιστική κατρακύλα, ας τα δεχτώ, αλλά ως ΑΡΧΗ κι όχι τελικός προορισμό, έλεος δλδ.

    Και λέω κατρακύλα, γιατί και λαμπρά μυαλά σε όλους τους εμπλεκόμενους έχουμε, και κάλλιστες προθέσεις έχουμε, και γνώσεις διαθέτουμε, και μπορούμε να τα καταφέρουμε περίφημα – αν μη τι άλλο, θυμηθείτε ορισμένα πράγματα στους Ολυμπιακούς πχ που το είχαμε πάρει ζεστά το θέμα και μέχρι στην οδήγηση, φροντίζαμε τις λωρίδες κυκλοφορίας για διευκόλυνση, ως κόρην οφθαλμού, εμείς, οι γκαζοφονιάδες ελληναράδες... Θαύματα μπορούμε να κάνουμε, ειδικά επειδή έχουμε σπουδάσει/ζήσει έξω και ξέρουμε τι γίνεται. Αλλά χρειάζεται όχι απλώς κομπρέσες, μα χειρουργείο. Τεχνητό μέλος αν χρειαστεί. Ακου ξαναμανά επιτροπές και το red-tape να τους τυλίγει όλους σαλάμι...

    Μου είναι ειλικρινά αδύνατον να τα πάρω ένα-ένα, το μόνο που θα ήθελα να συνεισφέρω για κατάληξη, είναι το ότι εάν δεν οργανωθούν ως SBUs (strategic Business Units) ενός μεγαλύτερου οργανισμού (φανταστείτε κάτι σαν μίνι-θυγατρικές ενός Ομίλου που κινείται σε πολλά πεδία, ανεξάρτητα, αλληλοκαλυπτόμενα έως και ανταγωνιστικά) από MANAGERS κι όχι πολιτικούς ή ακαδημαϊκούς (να είναι ΚΑΙ πολιτικοί ή ακαδημαϊκοί, θαύμα, τόσο το καλύτερο, αλλά όχι ΜΟΝΟΝ αυτό), δεν θα υποφέρει μόνο η Παιδεία, αλλά και όλοι μας, μια που οι φοιτητές μετά μπαίνουν στη ζωή και γίνονται η επόμενη κοινωνία πολιτών, με οικογένειες, επαγγέλματα, σφαίρες επιρροών κτλ.

    Στο παγκόσμιο χωριό και για την ακρίβεια, τον Δυτικό Τομέα όπως βλέπεις την τάφρο, είμαστε στον προθάλαμο για σουτ, το καταλαβαίνει κανείς αυτό?
    :(((

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  153. Διασφάλιση οικονομικής και διοικητικής αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ με τη σύνταξη τετραετούς ακαδημαϊκού - αναπτυξιακού προγράμματος ........ αποτελεσματική διαχείριση των σχετικών ζητημάτων. Αν δεν συνταχθεί πρόγραμμα, αναστέλλεται η κρατική χρηματοδότηση.
    ___________________________________
    Προγραμματα οσα τραβαει η ψυχη σας,
    μην υποτιματε τους ελληνες καθηγητες, υπαρχουν και τσακαλια, που σας βγαζουν ταχιστα business plan, το θεμα ειναι ποιος θα ελεγχει τις αποκλισεις και τι συνεπειες θα ακολουθησουν...

    Τιποτε δεν αναφερει επι τουτου το σχεδιο...πολιτικον κοστος γαρ

    Ενα δυο τρια και αλλαγη

    που μας τραγουδησε ο Λουκιανος Κηλαιδονης,
    Ντορος να γινεται...γεμιζουμε και εμεις το μπλογκι

    ΝΙΚΟΔΗΜΕ διαφωνω ...
    (απ το ολοτελα καλη κι Παναγιωτενα...(

    sorry, η Μαριετα,
    μπα, καποια καλυτερη εναλλακτικη ΠΡΕΠΕΙ να βρεθει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  154. sokianos

    "πρέπει" να βρεθεί;

    από που; ποιούς;

    εδώ κι αυτό το πλαίσιο ψαλιδίστηκε, περικόπηκε, ευνουχίστηκε και να δούμε αν θα περάσει.

    Οι δυνάμεις της συντήρησης και της αντίδρασης πολεμάνε ακάθεκτες για να μην αλλάξει τίποτα

    κι εσύ θέλεις περισσότερα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  155. harrygreco said...
    Πραγματι,οι αναρχες που καινε αυτοκινητα ειναι τα καλυτερα παιδια. Ο πλουτος του εθνους...

    En Blogi Coufainomai Ego ...

    Τετ Φεβ 21, 09:40:00 μμ

    -------------------------------------------------------

    Μπορεί να μη φταίει το μπλόγκινγκ για την κώφωση αλλά η απόσταση από τα νιάτα, τα χρόνια που περνούν αδυσώπητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  156. @ cortlinux:

    Να αντιλαμβανόμαστε την διαφορά ανάμεσα στην κυριολεξία και την μεταφορά...

    Όσο για τις απόψεις μου και τις θέσεις μου, πιο εκτενώς δεν μπορώ να τις (ξανα)γράψω, δεν θα μου φτάνει η μέρα. Αλλά συνοψίζω, για αρχή και για να σε σοκάρω: Κατάργηση του ψευδεπίγραφου ασύλου, απαγόρευση των πάσης φύσεως παράνομων και φασιστικών καταλήψεων. Όποιος θέλει να παρακολουθήσει παρακολουθεί, οι υπόλοιποι για συνδικαλισμό και επαναστατική γυμναστική στα σπίτια τους. Αξιολόγηση της παραγωγής των πανεπιστημίων και σύμφωνα με αυτή κατανομή των κονδυλίων. Αξιολόγηση των διδασκόντων. Κατάργηση της συμμετοχής των φοιτητών στις κρίσεις καθηγητών. Κατάργηση των πανελλαδικών αλλά και αποσύνδεση της εγγραφής σε πανεπιστημιακό τμήμα από την αποφοίτηση (όχι αυτόματα επειδή μπήκα πρέπει και να πάρω χαρτί). ΝΑΙ στην εντατικοποίηση των σπουδών. Το πώς θα γίνουν αυτά; Δεν είμαι νομοθέτης ούτε εκτελεστική εξουσία και δεν με αφορά.

    Δεν συνεχίζω γιατί φοβάμαι για την υγεία σας.

    Σας ενημερώνω ότι πάνε μερικά χρόνια που έχω πάψει να αυτολογοκρίνομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  157. Nikos Dimou hat gesagt...
    sokianos

    "πρέπει" να βρεθεί;

    από που; ποιούς;.....

    .....................
    Οι δυνάμεις της συντήρησης και της αντίδρασης πολεμάνε ακάθεκτες για να μην αλλάξει τίποτα

    κι εσύ θέλεις περισσότερα;
    ___________________________________

    ΝΑΙ! Απο αυτην την κυβερνηση> να περασει τουλαχιστον στην ιστορια οτι τολμησε να σκεφτει και να προχωρησει δυναμικα, ΓΙΑΤΙ

    σε χλιαρο νερο δεν βραζει η κοτα,


    πως ειπε και η Αφροδιτη, εδω ειμαστε για σουτ:::::::

    Aναφερω και ενα αλλο ιστορικο του 1967&1968>
    SEID REALISTEN
    VERLANGT DAS UNMÖGLICHE!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  158. ναυαγός said,

    Κι όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για την πιο έξυπνη, εύπλαστη, συζητήσιμη και επαναστατική μερίδα της ελληνικής κοινωνίας.

    Αυτό που εμείς ορίζουμε ως "τσόγλανοι" είναι τα αποτελέσματα της δικής μας επιρροής πάνω τους, που γίνεται με το σύστημα των κομματικών παρατάξεων
    -------------------------------
    Βλέπετε εξυπνάδα και ευπλαστικότητα, στην νεολαία που καίει και ρημάζει τα αυτοκίνητα και τα μαγαζιά;
    Τότε αυτοί που σκύβουν πάνω στα βιβλία τους, τις σπουδές τους, τις εργασίες τους τι είναι;
    Αρτιοσκληρωτικοί, καθυστερημένοι, οπισθοδρομικοί;
    Τέλος ποιά κομματική ταμπέλα είδατε σε αυτούς που ρημάζουν τα πάντα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  159. ...τουλάχιστον έχω πάψει να αισθάνομαι ενοχές για αντιλήψεις που άλλοτε πολύ περισσότερο πήγαιναν αντίθετα στο ρεύμα της εποχής (γιατί η αυτολογοκρισία-αυτοσυγκράτηση είναι υποσυνείδητη και ενδεχομένως θεμιτή).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  160. Καλησπέρα κι από μένα.

    Επιστροφή στις παλιές καλές εποχές, με εξαιρετικά εύστοχα ποστ και με 500άρες! (Ακόμα και με μοντερέισιον!!!) Αν και πόνεσαν τα μάτια μου δυο βράδια να διαβάζω τόσα σχόλια, νομίζω πως αυτό είναι το μπλογκ που θέλουμε – ζωντανό με διαφωνίες και πολλές ενδιαφέρουσες απόψεις – ακόμα και αντικρουόμενες. Και αυτό που μας είχε λείψει τόσο καιρό, είναι οι απόψεις του οικοδεσπότη επί των διαφόρων θεμάτων της επικαιρότητας, απόψεις αιχμηρές, καίριες, ερεθιστικές, και πάνω απ’ όλα αδογμάτιστες και χωρίς υστεροβουλία.


    Τώρα επί του θέματος:
    Ώδινεν όρος και έτεκε μυν ή πολύ κακό για το τίποτα.

    Από όλα τα πορίσματα της επιτροπής των «σοφών», κράτησε η κ. Υπουργός τα μισά κι αυτά κουτσουρεμένα. Αυτό δεν είναι μεταρρύθμιση, είναι μετατόπιση των προβλημάτων στο μέλλον. Σκιαμαχεί με τα τεράστια (διάβαζε ανύπαρκτα) προβλήματα του ασύλου και των αιωνίων φοιτητών και δεν τα λύνει, ενώ αφήνει τα σοβαρά απ’ έξω.
    Αλήθεια θυμάται κανείς το θέμα της αξιολόγησης διδασκόντων; Το ’κανε γαργάρα!
    Είχα διαβάσει θυμάμαι ακόμα και για αξιολόγηση ομοειδών σχολών, σύγκριση των προγραμμάτων σπουδών με αντίστοιχα εξωτερικού, όλα στο μέλλον…

    Τουλάχιστον είναι στη σωστή κατεύθυνση;
    Μου φαίνεται, είναι σα να ξεκινήσω να ανηφορίζω με τα πόδια τη Συγγρού και να ρωτήσω ένα περαστικό, καλά πάω για Θεσσαλονίκη;
    Ε, καλά πάω, αν θα φτάσω ποτέ είναι άλλο θέμα.

    Και το χειρότερο ακόμα είναι, γιατί όλες αυτές οι αντιδράσεις;
    Για τα ιδιωτικά!
    Επειδή λέει, εκτός των άλλων, δεν επαναλαμβάνεται η δέσμευση του κράτους να παρέχει ανώτατη εκπαίδευση.

    Μετά απ’ όλα αυτά είναι προφανές πως …πάμε για εκλογές.
    ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  161. ...Και δεν θα ντραπώ βέβαια για την (τολμηρή όντως) μεταφορά μου να χαρακτηρίσω φίδια τις οργανωμένες μειοψηφίες που κυριαρχούν απ' άκρου εις άκρον στη χώρα μας και εννοούν με τον τσαμπουκά να επιβάλλουν την θέλησή τους στο παραλυμένο, ανήμπορο και θεσμικά αθωράκιστο σύνολο.

    (Σκέφτομαι ακόμη και να κάνω χρήση του - ως κόρην οφθαλμού διαφυλασσομένου - πολύτιμου αγαθού του πανεπιστημιακού ασύλου, προκειμένου να εκφράσω τις ιδέες μου σε πανεπιστημιακό χώρο - αστειεύομαι βέβαια, δεν σάλεψα ακόμα και αγαπώ τη ζωή μου!)

    Δημοκρατία είναι κατ' αρχάς ο σεβασμός της πλειοψηφίας και όχι ο τσαμπουκάς του φωνακλά και η ιδεολογική τρομοκρατία των οργανωμένων ομάδων κρούσης.

    Και η πλειοψηφία εκφράζεται στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία με το νομοθετικό έργο της βουλής. Η συζήτηση είναι απαραίτητη, αλλά στο διά ταύτα η βουλή αποφασίζει. Δεν αποφασίζει το πεζοδρόμιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  162. οι νεοέλληνες είναι βλάκες επειδή επιμένουν

    να θέλουν από την οικογένεια να καταξιώνει

    από το πανεπιστήμιο να καταξιώνει

    μετράνε πράγματα που δεν μετριούνται και αποδίδουν αξία

    προσπαθούν να λύσουν τα προσωπικά και ανθρώπινα με απάνθρωπη μέθοδο

    πως να καταλάβει τώρα ο giant13 ότι παραλογίζεται αφού δεν θέλει και κρύβει την εξίσωση πτυχίο = ζωή

    τι να συζητήσουμε
    είναι και υπερήλικες αυτοί οι αιώνιοι έφηβοι οι υπεράνω του διαδικτύου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  163. στις μειοψηφίες κύριε να εντάξεις τα κόμματα που κυβερνούν και τους επιχειρηματίες που συγκυβερνούν

    και αυτούς να πεις φίδια

    αλλά πως να το πεις και πως να δεις και καμιά πραγματικότητα όταν επιμένεις πως τα παράλογα είναι λογικά

    όπως π.χ. ότι το κοινοβούλιο εξυπηρετεί τη δημοκρατία και η δημοκρατία έχει νόημα που αποδίδει αυτός που περιμένει να σωθεί από αυτήν

    τι να πούμε με τους αφιονισμένους τηλεθεατές που μόνο στη φαντασία τους υπάρχουν ως υγιείς ψυχοσυνθέσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  164. @sokianos,

    "SEID REALISTEN
    VERLANGT DAS UNMÖGLICHE!"

    Αυτό που μου τη σπάει είναι ότι κατά βάθος όλοι το ξέρουν κι όλοι εύχονται να μπορούσε να πραγματοποιηθεί, όταν πέφτουν το βράδυ να κοιμηθούν και δεν τους παίρνει ο ύπνος στο μαξιλάρι... Αλλά το άλλο πρωί βουρ μία από τα γίδια! [(c)andy]

    Soki, έχω και ντουντούκα, πάμε να το γκαρίξουμε?
    :))


    @Zofooooos,

    Εδώ ήσουνα πουλάκι μου, μας διάβαζες, ε?

    "... Αλήθεια θυμάται κανείς το θέμα της αξιολόγησης διδασκόντων; Το ’κανε γαργάρα!"

    Εμ, πού να τολμήσει να το πιάσει απ'το μαλλί το ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΤΕΡΟ ΟΛΩΝ, ρίξ'τους ένα άσυλο με οδόραμα κι εκατοστόμετρα ισχύος να πορεύονται... Τόλμα να πεις ότι έτσι και δεν παράγετε ΚΑΙ ερευνητικό/ακαδημαϊκό έργο αντί να τα κλωσσάτε, άμα τη αφίξει του καλύτερου, τζους! Να σου πω εγώ! Αύριο εκλογές και ψηφίζουν μέχρι οι μαυρούληδες της Ομόνοιας!

    @cortlinux,

    ίσως να σε στεναχώρησα χτες που έλεγα μα τι κάνει όλη η νεολαία στις καφετέριες... Δεν έριχνα το φταίξιμο φυσικά στον φοιτητή, θα ήταν σα να έλεγα σε ένα παρατημένο παιδί ότι είναι ηλίθιο που αισθάνεται παρατημένο, αφού οι έντιμοι γονείς του του πήραν μισό πατίνι για να τρέξει φόρμουλα... Απλώς και εμείς δεν φροντίσαμε να τα κάνουμε όλα λαμπόγυαλο μπας και στρώσουμε τον δρόμο για εσάς, στην ηλικία σας, και τώρα δεν κάνουμε τα απαραίτητα (ψήφο-ψόφο και απαξία στη μονιμότητα) και δεν καθόμαστε να σας ακούσουμε για το πώς θα πάμε ΜΑΖΙ από το πατίνι στην F-1... (αλλά άσε κάτω το μαδέρι παιδί μου, θα βγάλουμε κάνα μάτι!)
    :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  165. Οι παρακάτω, για όσους δεν ξέρουν, είναι μερικές πανεπιστημιακές σχολές της Ελλάδας.

    -Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης (Βόλος)
    -Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας (Λάρισα)
    -Αρχειονοµίας και Βιβλιοθηκονοµίας (Κέρκυρα)
    -Τεχνών Ήχου & Εικόνας (Κέρκυρα)
    -Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας (Μυτιλήνη)
    -Γεωγραφίας (Μυτιλήνη)
    -Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας (Μυτιλήνη)
    -Τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικών - Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών (Σάμος)
    -Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών (Ρόδος)
    -Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων (Σύρος)
    -Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού (Σπάρτη)
    -Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Κόρινθος)
    -Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών (Καλαμάτα)

    Ένα από τα κριτήρια αξιολόγησης μιας σχολής ή ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος είναι το ποσοστό των αποφοίτων που απασχολούνται στο αντικείμενο των σπουδών τους 6 μήνες, 12 και 24 μήνες μετά την αποφοίτηση.
    Μπορείτε να μαντέψετε χωρίς προσπάθεια τι τύχη θα έχουν οι απόφοιτοι των παραπάνω σχολών.

    Α, και δεν αναφέρθηκα καθόλου σε ΤΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  166. Σχετικά με το νέο Νόμο Πλαίσο:

    Καλή η ρύθμιση για καθολική ψηφοφορία στις εκλογές πρυτάνεων κλπ.

    Τα περί πολλών συγγραμμάτων δεν τα κατάλαβα ποτέ. Αφού κάθε καθηγητής διδάσκει και εξετάζει από ένα σύγγραμμα, ποιος θα ασχοληθεί να διαβάσει από κάποιο άλλο?

    Δυστυχώς πήραν πίσω την κατάργηση των μετεγγραφών. Εκλογές πλησιάζουν, πως θα εξυπηρετήσουν την εκλογική τους πελατεία. Κρίμα. Ήταν ίσως η καλύτερη από τις προτάσεις της επιτροπής.

    Κατά τα’ άλλα όντως καλό αλλά πολύ λίγο.

    Πολύ σωστή και η επιστροφή στην παλιά μορφή του μπλογκ. Επιτέλους !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  167. Διόρθωση: "Κατάργηση της συμμετοχής των φοιτητών στις κρίσεις καθηγητών" - Εννοούσα στις πρυτανικές εκλογές.

    Έχει γούστο να συμμετέχουν και στις κρίσεις των πανεπιστημιακών γισ την βαθμίδα... (όχι πως επειδή αποφασίζουν μεταξύ τους για την πανεπιστημιακή τους εξέλιξη είναι όλα μέλι - γάλα. Όσο δεν κρίνονται για το προϊόν που παράγουν...).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  168. @ lazaross:

    Ζήτω οι εξωκοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Κάτι συμβαίνει ασφαλώς στην κάλπη και νοθεύεται η λαϊκή εντολή. Για όλα φταίνε τα μονοπώλια.

    Νεκρανάστησες τα ζόμπυ του '80. Συγχαρητήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  169. @ dimitris:

    Προσυπογράφω για τις μεταγραφές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  170. giant13 said...
    ναυαγός said,

    "Βλέπετε εξυπνάδα και ευπλαστικότητα, στην νεολαία που καίει και ρημάζει τα αυτοκίνητα και τα μαγαζιά;
    Τότε αυτοί που σκύβουν πάνω στα βιβλία τους, τις σπουδές τους, τις εργασίες τους τι είναι;
    Αρτιοσκληρωτικοί, καθυστερημένοι, οπισθοδρομικοί;
    Τέλος ποιά κομματική ταμπέλα είδατε σε αυτούς που ρημάζουν τα πάντα;"

    Τετ Φεβ 21, 11:58:00 μμ

    ---------------------------------------------------

    Όχι. Σε αυτούς που σπάζουν και ρημάζουν βλέπω οργή. Οργή μαζεμένη από την προσωπική τους ζωή, από την κοινωνική τους ζωή, από το σύστημα. Πίσω από την οργή τους ίσως να βρείτε όλα όσα τους αρνείστε, χωρίς να είναι και απαραίτητο.

    Αυτούς που σκύβουν πάνω στα βιβλία τους, τούς συμπαθώ ιδιαίτερα και ουδέποτε εκδήλωσα κάτι διαφορετικό.

    Στο Πανεπιστήμιο κομματικές παρατάξεις λέγαμε και τις παρατάξεις που πρόσκεινταν στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά και το Συνασπισμό και που είχαν σχέσεις με τους αριστεριστές.

    Το λάθος νομίζω το κάνουν αυτοί, που προσπαθούν να βάλουν ταμπέλες στη νεολαία, να διατυπώσουν επιχειρηματολογία μαύρου - άσπρου, να κρίνουν από την αδικαιολόγητη συμπεριφορά μιας μειοψηφίας και να επιχειρήσουν να τους λύσουν τα προβλήματα επειδή αυτοί ξέρουν καλύτερα.

    Είναι οι ίδιοι μάλιστα που καθοδηγούν τις νεολαίες τους, τάζοντας σε στελέχη πολιτικές καριέρες και μαύρο χρήμα, ώστε αυτές να ποδηγετήσουν τους φοιτητές με κίβδηλα διλήμματα και με τις γελοίες εκλογές τους.

    Οι φοιτητές σπάζουν και ρημάζουν και κάνουν καταλήψεις γιατί φταίμε εμείς γι' αυτό. Η ατολμία μας, η αδυναμία μας να τους αφουγκραστούμε, τα κομματικά μας μικροσυμφέροντα, η έλλειψη ευφυίας στην πολιτική κάστα της μεταπολίτευσης και πολλά ακόμα για τα οποία ευθύνονται όχι οι 20χρονοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  171. @Ζόφε,

    Αμάν κι εσύ να φέρεις την καταστροφή!!! Και ποιός θα σκούπιζε την πίστα από τον γαρουφαλλοπόλεμο, που τα σπάει ο αμόρφωτος λαδέμπορας? Εσένα ποιός θα σε σερβίριζε τη ντηζαινάτη φραπεδιά σου? Βοηθός Βοηθού του Γ' Καρπαζοεισπράχτορα στο Δημο ποιός θα γινόταν, να κάθεσαι να γυρνάς από τον έναν στον άλλον να κάνεις και γνωριμίες, που όλο μπλόγκινγκ, μπλόγκινγκ, μέσα κάθεσαι και μονοχνωτίζεις? ΛΟΛ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  172. Η λίστα του Ζοφερού Μεσαίωνα με διασκέδασε αρκετά και είπα να το ψάξω κι εγώ λιγάκι το θέμα. Δε χρειάστηκε να πάω ...μακριά, σε κάνα ΑΕΙ της Ζαχάρως ή ΤΕΙ της Άνω Μακρινίτσας. Ανακάλυψα το εξής:

    Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών


    Προσοχή στη ...λεπτομέρεια: Η Τουρκία προφανώς ΔΕΝ είναι Σύγχρονη Ασιατική χώρα - διαφορετικά προς τι ο πλεονασμός; Τώρα να εννοεί ο ποιητής (γιατί μόνο ποιητής θα μπορούσε να φτιάξει τέτοιο ...τίτλο) πως η Τουρκία έχει "ευρωπαϊκό" προσανατολισμό (και άρα δε θεωρείται ασιατική χώρα) ή απλώς της "την λέει" υπογείως, εννοώντας πως δεν είναι ...σύγχρονη;

    Διαλιέχτε και πάρτε - από ονόματα ...σκίζουμε πάντως :)))

    Το παραπάνω είναι Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής στο παλιό, καλό Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

    (μην ξεχνάμε το "Καποδιστριακό" - το ...σκέτο "Πανεπιστήμιο Αθηνών" είναι πολύ ...φτωχό για τις "λόγιες" ανησυχίες των ακαδημαϊκών μας)


    Έγραφα και χτες για ...βιομηχανίες πτυχίων. Χαρτί να 'ναι κι ό,τι να 'ναι.

    Αχ, αμόρφωτε γάτε μας που παρέμεινες απλός ...απόφοιτος Λυκείου. Δε μπορούσες να γίνεις τουλάχιστον ..."Διαχειριστής Πολιτιστικής Κληρονομιάς";

    (με τόσα λείψανα του παρελθόντος που έχουμε στην Παιδεία μας, θα ήσουν τώρα ...Πρύτανης :)))


    BTW, νομίζω πως μόλις περάσει ο νόμος-πλαίσιο και επιτραπεί η Ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων, καλό θα είναι να φτιάξουμε ένα:

    Ντονκάτειο και Νικοδήμειο Ιστολογικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος

    (άμα λάχει να 'ουμ' - που θα 'λεγε κι ο Χάρυ Κλιν - καλύτερα είναι δηλαδή αυτά που έχουμε;)

    Πρύτανης φυσικά ο οικοδεσπότης μας, ενώ προλαβαίνω να κατοχυρώσω από τώρα τη "ταπεινή" θέση του Προέδρου (ισόβιου φυσικά) στο Τμήμα Πληροφορικής

    (σε όποια Σχολή κι αν το ...εντάξετε - προτιμώ την "παραδοσιακή" Θετικών Επιστημών - προβλέπω να γίνει σφαγή για τη θέση του ...Κοσμήτορα)

    Τα υπόλοιπα σας αφήνω να τα μοιραστείτε μεταξύ σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  173. ΥΓ- σο περί Ζόφου: Υπάρχει και μεγαλύτερη θλίψη από αυτή, το πτυχίο χωρίς αντίκρυσμα, να είσαι head-hunter και να σου έρχονται όλα αυτά τα παιδιά με γνώσεις, ζήλο και ελπίδα να τους βρεις δουλειά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  174. Οσοι τα σπανε & τα καινε ,ειναι κ*λοπαιδα της κοινωνιας της αφθονιας,αληταμπουρες χωρις αιτια & χρειαζονται ψεκασμα. Εξ αλητων πηγαζει τα φαυλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  175. Α και να μην το ξεχάσω:

    Το νεοσύστατο μας Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο (κερδοσκοπικό ή μη, μου είναι αδιάφορο - εγώ για χάρη των νέων μας ...θυσιάζομαι, άλλωστε θα τα τσεπώνω από τα κοινοτικά κονδύλια για την "Κοινωνία της Πληροφορίας") θα έχει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ και Έδρα ...Σεξολογίας.

    Δε νομίζω πως χρειάζεται να αναφέρω ΠΟΙΑ θα διδάσκει το μάθημα ;)

    Προβλέπω να στενάζουν τα αμφιθέατρα στις παραδόσεις της - και όχι μόνο αυτά!


    Τότε είναι που θα έχουμε "αιώνιους" φοιτητές - ποιος θα τολμά να ...αποφοιτήσει και να στερηθεί τη χαρά της ...γνώσης;

    Σίγουρη και εγγυημένη ...πελατεία - άσε που θα γίνει χαμός και με τις μετεγγραφές ;)


    ΑΥΤΕΣ είναι μεταρρυθμίσεις. Θα τους κλείσουμε το ...campus :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  176. βασικά για μένα θεά μεγάλοι μικροί έχουν ευθύνη. Για τους ενήλικες πάντα μιλάω. Δεν δέχομαι ότι την ευθύνη την έχουν αποκλειστικά οι νέοι ή οι μεγαλύτεροι ή οι ηλικιωμένοι. Απλώς τόνισα ότι πολλές φορές τονίζοντας μόνο τα αρνητικά τελικά ακόμη κι ένα θετικό να υπάρχει θα χαθεί. Το μόνο είναι αυτό που είναι κακό. Όχι το να λέγονται τα αρνητικά

    Univers δυστυχώς δεν καταλάβατε τίποτα από όσα είπα. Εγώ δεν μίλησα για λογοκρισία. Είπα για κάτι άλλο. Είναι εύκολο απλώς να σας ρίξω μια ταμπέλα και να ξεμπερδεύω. Αυτό θα μου ήταν το εύκολο. Δεν το κάνω. Εσείς αντιθέτως συνεχίζετε και σαν παιδάκι προσπαθείτε να με σοκάρετε και καλά. Είναι η άποψή σας. Κι οι απόψεις δεν με σοκάρουν. Με τους χαρακτηρισμούς (οι οποίοι ούτε αυτοί με σοκάρουν) απλά έχω πρόβλημα. Έχω πρόβλημα γιατί θεωρώ ότι σε αυτό το μπλογκ, αλλά και γενικά όταν γίνεται μια σοβαρή συζήτηση, προβάλλονται απόψεις με επιχειρήματα κι όχι με αφορισμούς.

    Για μένα όπως, και για πολλούς συναδέλφους , δεν υπήρξε ο διάλογος που αναφέρει η κυρία Γιαννάκου. Αντιθέτως είδαμε να προσπαθούν να περάσουν τον νόμο στα κρυφά και μάλιστα καλοκαίρι. Τόσο σοβαρά είχαν δει το θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  177. Ετοίμασα και Business Academic Plan (666 λέξεις):

    1. Το Ίδρυμα μας θα διαθέτει 6 σχολές, 66 τμήματα και ...666 έδρες.

    Τα ονόματα και η ακριβής δομή θα ακολουθήσουν αργότερα, ενώ αν στερέψουμε από ιδέες, μπορούμε να εμπνευστούμε και από τα ανεκδιήγητα υπάρχοντα ονόματα των δημόσιων σχολών και τμημάτων μας - μόνο μη μου χαλάσετε τα ...νούμερα.


    2. Όλα τα μαθήματα θα αναμεταδίδονται online σε ειδικό site και οι εργασίες θα παραδίδονται ηλεκτρονικά

    Έτσι, ακόμα και οι κρεβατωμένοι δε θα χάνουν παραδόσεις - αν και προβλέπω στις παραδόσεις της Άφρο να έρχονται στο campus ακόμα και ...ημιθανείς :))


    3. Θα υπάρχει ειδικός διαχειριστής κοινοτικών και άλλων ερευνητικών προγραμμάτων, που θα αναλαμβάνει τις "ειδικές" αποστολές - να δω ποιος θα αναλάβει το "καυτό" πόστο.

    Πέραν του μισθού του, θα αμείβεται και με bonus 5% επί του προϋπολογισμού κάθε προγράμματος, ώστε να έχει κίνητρα για να μαζεύει "πράμα", προκειμένου να βγάζουμε τα ...υψηλά έξοδα "διαχείρισης" - βλέπε παρακάτω.


    4. Θα υπάρξει πληθώρα δημοσιεύσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ώστε το Ίδρυμά μας να αποκτήσει σύντομα το απαιτούμενο κύρος και να αναρριχηθεί τάχιστα στην κορυφή της παγκόσμιας λίστα αξιολόγησης

    Μαζί με τον Broccoli θα κατασκευάσουμε ειδικό software, το οποίο θα σαρώνει το Internet και ειδικά τα top επιστημονικά sites και θα ενημερώνεται διαρκώς για κάθε δημοσίευση που κυκλοφορεί. Κατόπιν θα δημιουργεί λίστες με αναφορές και θεματικές ενότητες και θα συγγράφει original κείμενα με διαγράμματα και εικόνες (όχι ξερό copy-paste) με χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Θα τα περνάμε κι από έναν έλεγχο, μην τυχόν και πάθουμε κάνα χουνέρι - δείτε ένα δείγμα εδώ, το οποίο έγινε "δεκτό" από διεθνές συνέδριο, αν και εμείς θα φτιάξουμε καλύτερα φυσικά ;)


    5. Μια και στο Ίδρυμά μας θα εισρέουν τα μεγαλύτερα μυαλά της υφηλίου (και θα μας τα ακουμπάνε χοντρά), το Ίδρυμα θα διαθέτει (ως added value services) όλα τα απαραίτητα facilities για άνετη παρακολούθηση των μαθημάτων και ...απερίσπαστη μελέτη

    Πέραν των ...συνηθισμένων (εργαστήρια, βιβλιοθήκες, καφετέριες κλπ), θα διαθέτει ξενοδοχείο (και σουίτες), γυμναστήριο, θέατρο, κινηματογράφο, γήπεδα ποδοσφαίρου και τένις, κλειστό στίβο, κολυμβητήριο, πισίνα, shopping center, κομμωτήριο, hi end χώρους ακρόασης μουσικής, πίστα αγώνων αυτοκινήτου, πασαρέλα για επίδειξη μόδας, ιδιωτικό τζετ και ...διαστημοδρόμιο, ενώ τα μέλη ΔΕΠ θα έχουν δωρεάν και απεριόριστη πρόσβαση σε όλα τα παραπάνω - τα έξοδα θα καλύπτονται από τα δίδακτρα των φοιτητών και τα ...ερευνητικά προγράμματα ;)


    6. Μια και ένας τέτοιος "πρότυπος" χώρος γνώσης και ελεύθερης διακίνησης ιδεών (και όχι μόνο) θα προκαλέσει την μήνιν των "παραδοσιακών" θεματοφυλάκων της Δωρεάν (ο ...θεός να την κάνει) Παιδείας μας και αναπόφευκτα θα προκληθούν επεισόδια από τους ...γνωστούς-αγνώστους, την αναγκαία περιφρούρηση του χώρου θα αναλάβουν ειδικοί φύλακες-ρομπότ, που θα ενεργούν με βάση προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης για την αναγνώριση παράνομων δραστηριοτήτων με τη βοήθεια ενός πυκνού δικτύου από κάμερες - οι οποίες θα διαγράφουν αυτόματα το άσχετο με την ασφάλεια μας υλικό, ώστε να προστατεύονται τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των υπολοίπων

    Αυτό θα το αναθέσω ως ομαδικό project στους φοιτητές του Τμήματός μου - φυσικά τα ρομπότ θα ακολουθούν τους τρεις νόμους του Ασίμοφ, ώστε να μην πάθει κανείς τίποτα, ενώ αν καταστραφούν ολοσχερώς από μολότοφ και αποτύχει το project θα προσλάβουμε ...cheerleaders - εκείνες αποκλείεται να τις χτυπήσουν οι κουκουλοφόροι, άσε που μάλλον θα μας έρθουν και πιο ...φτηνά ;)


    7. Η επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων μας θα είναι εξασφαλισμένη - αρκεί να το επιθυμούν και εκείνοι φυσικά.

    Μετά το πέρας των βασικών σπουδών τους, θα ακολουθούν μεταπτυχιακά προγράμματα ειδίκευσης, διδακτορικά και post-docs, ώστε να απορροφηθούν από τα spin-offs του Ιδρύματός μας (νέα ακαδημαϊκά τμήματα, αλλά και ιδιωτικά λύκεια, γυμνάσια, δημοτικά και νηπιαγωγεία), που θα έχουν ξεφυτρώσει ανά την Επικράτεια, διδάσκοντας τους ...επόμενους ;)

    Έτσι και αλλιώς, αργά ή γρήγορα ΟΛΟΙ θα καταλήξουν να επιλέξουν το δικό μας εκπαιδευτικό σύστημα. Άλλωστε και σήμερα κάτι ανάλογο συμβαίνει με το Δημόσιο, καθώς οι απόφοιτοι των δικών του ιδρυμάτων διδάσκουν τους "επόμενους" δυστυχείς και ταλαίπωρους ή προσλαμβάνονται στις υπηρεσίες του. Τουλάχιστον εμείς θα παράγουμε και πλούτο για τη χώρα - θα εκτοξευθεί το ΑΕΠ στα ύψη!



    Εμπρός για μια καλύτερη παιδεία!

    Ζήτω το DES (Doncat Educational System).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  178. Καλησπέρα,
    Μόλις τελείωσα την ανάγνωση του νομοσχεδίου.
    Οι εντυπώσεις μου; Υπερβολική λεπτομέρεια σε πράγματα δευτερεύοντα, όπως τα προαπαιτούμενα μαθήματα, τα φοιτητικά δάνεια, ακόμα και τα syllabus που μοιράζουν οι καθηγητές! (μη με παρεξηγήσετε, όλα αυτά τα θεωρώ θετικά, αλλά δεν ανήκουν σε ένα νόμο-πλαίσιο),

    από την άλλη υπερβολική ασάφεια για αυτά που είναι οι πραγματικές δομικές αλλαγές, όπως είναι το τετραετές ακαδημαϊκό-αναπτυξιακό πρόγραμμα. Εξηγούμαι ρωτώντας:
    (1) ποια ακριβώς είναι η διαπραγμάτευση που γίνεται για αυτό το πρόγραμμα; το υπουργείο έχει λόγο επί της ουσίας ή απλώς παρακολουθεί αν επιτελείται το προβλεπόμενο έργο. Με άλλα λόγια έχει λόγο το υπουργείο π.χ. για τις ερευνητικές κατευθύνσεις του κάθε ιδρύματος; πρέπει να τις 'εγκρίνει' προκειμένου να το χρηματοδοτήσει;
    (2)(συναφές με το προηγούμενο) τι προηγείται ο καθορισμός του προυπολογισμού ή το πρόγραμμα/συμβόλαιο; λέει το υπουργείο 'τόσα χρήματα υπάρχουν στον προυπολογισμό για το πανεπιστημιό σας προκειμένου να σας τα δώσουμε πείτε μας πώς θα τα διαθέσετε' ή λέει 'δείξτε μας το πρόγραμμά σας για να αποφασίσουμε πόσα χρήματα θα δώσουμε';. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντική διαφορά, γιατί αν ισχύει το δεύτερο το υπουργείο μπορεί να χρησιμοποιήσει τη χρηματοδότηση ως μέσο πίεσης και άσκησης πολιτικής σε βάρος της αυτονομίας των ιδρυμάτων.
    (3) υπάρχουν κάποια σταθερά κριτήρια για το τι αναλογεί σε κάθε πανεπιστήμιο; ή είναι όλα θέμα διαπραγμάτευσης, με ό,τι σημαίνει αυτό;
    (4) αναλαμβάνει το υπουργείο τις σταθερές οικονομικές υποχρεώσεις του πέραν του αναπτυξιακού προγράμματος; για παράδειγμα -- όπως ανέφερε κάποιος -- το υπουργείο εξακολουθεί να καθορίζει τον αριθμό των εισακτέων σε κάθε σχολή. Αυτό δε θα έπρεπε να συνοδεύεται από κάποιες συγκεκριμένες οικονομικές υποχρεώσεις;
    (5) αναλαμβάνει το υπουργείο τις υποχρεώσεις του όταν η υλοποίηση του προγράμματος καθυστερεί με υπαιτιότητα της κυβέρνησης και όχι με υπαιτιότητα του πανεπιστημίου -- όταν π.χ. καθυστερεί την αποδέσμευση κονδυλίων;
    (6)ο "προγραμματισμός της χρηματοδότησης από άλλες πηγές" είναι αναγκαίο συστατικό του προγράμματος, που θα πει, προϋπόθεση για την κρατική χρηματοδότηση;

    Παρακαλώ μην θεωρήσετε ότι λέω "όχι στον προγραμματισμό". Όπως παρατήρησε και κάποιος άλλος, το πρόβλημα με όσα ακούμε είναι ότι οι γνώμες χωρίζονται σε "συλλήβδην ναι" και "συλλήβδην όχι". Θέτω λοιπόν συγκεκριμένα ερωτήματα, στα οποία θα πρέπει να ζητηθούν διευκρινήσεις και συγκεκριμένες νομικές διατυπώσεις [η προχειρολογία που διέπει το νομοσχέδιο ήδη καυτηριάστηκε από τον TraumMeister]. Τώρα ποιος να ζητήσει τις διευκρινήσεις και από ποιον;

    Θα κλείσω αφοριστικά: το μεγαλύτερο εμπόδιο στις μεταρρυθμίσεις είναι ότι δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε την (κάθε) κυβέρνηση ότι λέει αυτό που εννοεί και εννοεί αυτό που λέει. Ότι δεν κλείνει πονηρά το μάτι προς διάφορες κατευθύνσεις. Γι΄αυτό και η 'φοβία' των 'νεοελλήνων' δεν είναι δυστυχώς απολύτη 'παράνοια'.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  179. :((((
    η μετάβαση στο νέο blogger μου διάλυσε τελείως τα identities.
    τα διέλυσα λοιπόν και γω και τα ξανάχτυσα.
    Αρχίζω πάλι απ΄' την αρχή....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  180. Απορία πρωϊνή: Αραγε θα ζήσω να δω την ημέρα που οι κόρες μου θα πηγαίνουν Πανεπιστήμιο όπως αξίζει σε όλα τα παιδιά του κόσμου? (αν θέλουν, γιατί μπορεί να διαλέξουν κάτι άλλο, στην περίπτωση όμως που θα το γουστάρουν, θα υπάρχει Παιδεία αντάξια των παιδιών μας?)
    :(((

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  181. Ουπς, ξέχασα την καλημέρα μου!

    Λέω να πάω σαφάρι σήμερα, ανέξοδο κιόλας, χωρίς ν'αλλάξω ήπειρο: ας κατέβω ως το κέντρο, έτσι, για πλάκα!
    :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  182. Καλημέρα!

    Χθες βραδυ και σήμερα πρωί ο blogger σερνόταν ή κολλούσε εντελώς.

    Κάθε φορά που πήγαινα να κάνω moderation ή μου έβγαζε κενή σελίδα ή το "Λάθος 800ΧΧΧ" (δεν θυμάμαι).

    Από όλα τα blogs που προσπαθούσα να δω έβγαινε μόνο το ...Satanaki.

    (Πάλι κι εδώ τα κατάφερε, το τέρας!).

    Κυριολεκτικά μου έσπασε τα νεύρα. (Ευτυχώς κρατήθηκα και δεν έσπασα και το laptop).

    Ας ελπίσουμε πως δεν θα συνεχιστει αυτή η ταλαιπωρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  183. (για να καταλάβω βρε Γάτε, διάβασες το σχόλιο του Μίκυ και δεν σου έφτιαξε αμέσως το κέφι?!?!?!?!)

    ΛΟΛ ΛΟΛ ΛΟΛ ΛΟΛ!!!

    @Mickey, αν έχουμε και Dean's list για καλή απόδοση στα courses με σένα Dean, προβλέπω το DES να μετατρέπεται σε παντοκρατορία θηλυκών και να μένουν στην απ'όξω οι άντρες. Και ναααα οι βότκες και οι μολότωφ!!!

    Μέχρι και Άντουανέττα με προτάσεις σε ροζ επιστολόχαρτα προβλέπω...

    (άντε, κι ακόμη δε μίλησα για την BMW-γυναικοπαγίδα που έχεις...)
    :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  184. Αφροδίτη - μου το έφτιαξε το κέφι ΑΦΟΥ το διάβασα - μέχρι να το διαβάσω όμως...

    Τι είμαστε εμείς...

    Κυβερνήσεις φτιάχνουμε, πανεπιστήμια στήνουμε, πολυγαμικά κοινόβια σχεδιάζουμε... η πιο προοδευτική κοινότητα του Διαδικτύου!

    (Και ύστερα ξυπνάμε).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  185. Το μονο θεμα που με προβληματιζει ειναι το ασυλο. Ειμαι περιεργος.
    Αν στις 17 Νοεμβρη ηταν στο χερι του πρυτανικου συμβουλιου να αποφασισει τι θα εκανε ο στρατος και η αστυνομια, τι θα αποφασιζε;
    Να μπουν ή να μην μπουν;
    Συμφωνω στο να βρεθει τροπος να σταματησουν οι βανδαλισμοι των γνωστων ανεγκεφαλων. Αλλα αν υποθεσουμε οτι το πρυτανικο συμβουλιο αποφασιζει με το παραμικρο να επεμβει η αστυνομια τοτε θα ειναι σωστο το μετρο;
    Ακομα και αν το πρυτανικο συμβουλιο δεν βγαζει αποφαση για εισοδο της αστυνομιας, ποιος μας λεει οτι θα κανουν το ιδιο σε περιπτωση που απειληθει η καριερα τους ή ακομα και η ζωή τους? (στην περιπτωση της χουντας ας πουμε)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  186. @ΝΔ,

    (Και ύστερα ξυπνάμε).

    ΠΟΙΟΣ ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΓΑΤΕ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΕΙ? ΜΕ ΤΟ0Ν ΠΟΝΟ ΜΟΥ ΠΑΙΖΕΙΣ?!?!?!

    μπουχουχού.... κλαύθμ και οδύρμ {(c)cyrus geo]

    Δες τι ώρες έκανα σχόλια σε σένα π.χ. και πότε ανέβασα ποστς και ανταποκρίσεις στα δικά μου και πες μου...

    (ρε μπας και όντως ονειρεύομαι? πώς γίνεται χρόνιο μπλόγκινγκ άνευ ύπνου χωρίς κόκα ας πούμε?!)
    :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  187. Στα πλαίσια της ανανέωσης πάντα, της διόρθωσης των κακώς κείμενων, της αλλαγής και της επάνδρωσης με νέα άτομα / νέες ιδέες το άρθρο 27 αλλάζει και γίνεται ...
    (κάνω cite γιατί είναι δύσκολο να αποδόσει κανείς διαφορετικά τις προθέσεις του νομοθέτη...)

    "..β) Η παράγραφος 5 του άρθρου 45 του ν. 2413/1996 (ΦΕΚ 124 Α’) αντικαθίσταται ως εξής: «5. Μέλη Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι., που αποχωρούν λόγω συμπληρώσεως του ορίου ηλικίας (τα 67 για όσους δε γνωρίζουν, που συχνά μάλιστα "μετακινούνται" λόγω του συχνού φαινομένου των πυρκαγιών σε ληξιαρχικά γραφεία με την επακόλουθη απώλεια των ληξιαρχικών βιβλίων), διατηρούν την ιδιότητα του μέλους τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής υποψήφιων διδακτόρων, την ιδιότητα του επιβλέποντος καθηγητή, και την ιδιότητα μέλους επταμελούς εξεταστικής επιτροπής για τελική αξιολόγηση και κρίση διδακτορικών διατριβών, τις οποίες έχουν πριν την αποχώρησή τους (chic). Διατηρούν επίσης τις θέσεις σε διοικητικά συμβούλια Ν.Π.Δ.Δ. (μμμμ...), ή σε κάθε είδους επιτροπές, στις οποίες είχαν διορισθεί ως μέλη Δ.Ε.Π. πριν την αποχώρησή τους (μμμμ...), συνεχίζουν να συμμετέχουν σε όσα ερευνητικά προγράμματα συμμετείχαν πριν από αυτή (μμμμ...) και μπορούν να ορίζονται ως μέλη εισηγητικών επιτροπών για την κρίση μελών Δ.Ε.Π. (τι ωραία...και η ζωή συνεχίζεται...χαχαααα). Τέλος μπορούν να παραδίδουν μεταπτυχιακά μαθήματα και να διδάσκουν σε ινστιτούτα δια βίου εκπαίδευσης(αυτό το τελευταίο ήταν που τους απασχολεί ιδιαίτερα...χεχεεε).»

    Για αποφυγή παρεξηγήσεων, τα σχόλια στις παρενθέσεις είναι δικά μου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  188. Lefteris Kritikakis said...
    Διότι η Ελλάδα τρέφει το πιο άχρηστο συναίσθημα όλων: την περηφάνεια.

    ------------------------

    Για να γυρίσω στο περασμένο ποστ - αυτή είναι που μας κάνει να έχουμε όλες τις απαντήσεις - και καμία ερώτηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  189. Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω πως είναι δυνατόν 'σοβαρές' εφημερίδες να παρουσιάζουν τα γεγονότα με τόσο μεγάλη δόση προπαγάνδας...

    Διαβάζω πχ στην Ελευθεροτυπία τα πρωτοσέλιδα, τους τίτλους, τις λεζάντες, ακόμα και τις προσεκτικά επιλεγμένες φωτογραφίες πχ της Μαριέτας (που την δείχνει αποκρουστική - αν και μπορεί το συγκεκριμένο να μην χρειάζεται και τόσο προσπάθεια)...

    Διαβάζω:

    'Νόμος εκτός πλαισίου' (πρωτοσέλιδο)

    'ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΑ στο άσυλο για την ΕΛ.ΑΣ. ανοίγει η Γιαννάκου' (τίτλος)

    'ΝΟΜΟΣ- ΘΗΛΙΑ' (τίτλος)

    '
    «Ενα ακόμη χτύπημα στη δημόσια Παιδεία»' (τίτλος) ...

    'Δεκανίκι της Γιαννάκου ο Καραμανλής' (τίτλος)

    '«Ωθούν τα ιδρύματα στον Μεσαίωνα»' (τίτλος) ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  190. Για το εξαιρετικής σημασίας θέμα της παιδείας (με το οποίο αρκετές φορές έχω ασχοληθεί), είναι σαφές ότι στον περιορισμένο αυτό χώρο απαρίθμηση μόνο θέσεων και προτάσεων μπορεί να γίνει. Επισημαίνω μόνο ότι, για να έχει έστω και ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας, οποιαδήποτε εκπαιδευτική μεταρρύθμιση πρέπει να συγκεντρώνει όσο το δυνατόν περισσότερες από τις εξής προϋποθέσεις (σειρά τυχαία):

    1. Να αποτελεί καρπό συναίνεσης σημαντικού μέρους των πολιτικών δυνάμεων της χώρας και πάντως όχι έκφραση βούλησης μόνο του κυβερνώντος κόμματος.

    2. Να περιλαμβάνει όχι μόνο την ανώτατη, αλλά και την ανώτερη, καθώς και την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

    3. Ειδικά για την ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση, να τελεί σε αρμονία με τις κοινοτικές οδηγίες περί επαγγελματικών δικαιωμάτων και τις σχετικές αποφάσεις του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ήδη αναμένεται καταδίκη της χώρας για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τεράστιο θέμα που τα κόμματα προσποιούνται πως δεν υπάρχει).

    4. Να επιβάλλει σαφείς υποχρεώσεις στο διδακτικό προσωπικό, να θεσπίζει σύστημα ουσιαστικής αξιολόγησής του και να εγγυάται σοβαρούς μηχανισμούς ελέγχου και κυρώσεων για τις περιπτώσεις παραβιάσεών τους.

    5. Να επιβάλλει, ομοίως, σαφείς υποχρεώσεις στους μαθητές / φοιτητές και να θεσπίζει σύστημα ουσιαστικής αξιολόγησής τους.

    6. Να εγγυάται την προστασία της δημόσιας περιουσίας (κτίρια, εξοπλισμός κλπ) και να επιτρέπει την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας στις περιπτώσεις καταστροφής της. Είναι σαφές ότι απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η πλήρης αναμόρφωση του θεσμού του πανεπιστημιακού ασύλου και ο επαναπροσανατολισμός του προς τον σκοπό, ιδίως, της προστασίας των εκπαιδευτικών χώρων και εγκαταστάσεων, καθώς και εκείνων που πραγματικά τους χρησιμοποιούν.

    7. Να καταργήσει, σταδιακά, τη δωρεάν διανομή συγγραμμάτων και να την αντικαταστήσει από σύστημα ενίσχυσης εκείνων που είναι σε μειονεκτική οικονομική θέση. Αυτονόητη η ίδρυση σοβαρών πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών και η χορήγηση υποτροφιών.

    8. Να περιορίσει, στο μέτρο του εφικτού, την κομματικοποίηση των φοιτητικών οργανώσεων και την ισχύ μειοψηφικών αποφάσεων.

    9. Να καταργήσει όσες σχολές παράγουν άχρηστα πτυχία και να επανατοποθετήσει τα εκπαιδευτικά ιδρύματα στη χώρα με βάση ολοκληρωμένο και ορθολογικό σχεδιασμό.

    10. Να αξιοποιήσει την τεράστια και αναξιοποίητη πανεπιστημιακή περιουσία και να αυξήσει τα κονδύλια για την παιδεία.
    ---

    ΥΓ1. Οι θέσεις αυτές διατυπώνονται με βάση το άρθρο 16 Συντάγματος όπως τώρα ισχύει. Γι αυτό και δεν θέτουν θέμα αλλαγής της μορφής των ΑΕΙ, αυτοδιοίκησης, μη κρατικών ιδρυμάτων κλπ.

    ΥΓ2. Στις παγκόσμιες πατέντες που η χώρα αυτή κατέχει, περιλαμβάνεται και η "επίλυση" προβλημάτων με την ψήφιση νόμων. Που, βέβαια, όχι μόνο δεν λύνουν το αληθινό πρόβλημα, αλλά στην καλύτερη περίπτωση δεν κάνουν τίποτε και στη χειρότερη (και συνηθέστερη) το επιτείνουν.

    ΥΓ3. Το σύνολο σχεδόν των πολιτικών δυνάμεων της χώρας - αλλά και της κοινωνίας - έχει, δυστυχώς, επαναπαυθεί στη δημοσιοϋπαλλική αντίληψη των πραγμάτων, την οποία και αναπαράγει με συνέπεια. Αντίληψη που έχει ως αποτέλεσμα το ζήτημα της παιδείας (και όχι μόνο), χρόνο με τον χρόνο, να χειροτερεύει.

    ΥΓ4. Μου προκαλεί εντύπωση η προσπάθεια πολλών πολιτικών και εκπαιδευτικών να αποσυνδέσουν, όσο μπορούν, τους ακαδημαϊκούς από τους επαγγελματικούς τίτλους και να ξορκίσουν από την εκπαίδευση την αγορά και τους νόμους της, λες κι οι πτυχιούχοι ΑΕΙ ή δεν θα έχουν ανάγκη να εργάζονται, ή θα εργαστούν σε άλλη, παράλληλη αγορά, που θα λειτουργεί με άλλους νόμους και κανόνες. Κι όταν αναλογίζομαι πως οι εκφραστές της τάσης αυτής στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ απόλυτα ενταγμένοι στην υπαρκτή και μόνη αγορά, φτάνω σε συμπεράσματα που δεν θα 'θελα να τα θίξω εδώ.

    ΥΓ5. Η αληθινή πραγματικότητα - κι όχι η εικονική μέσα στην οποία έχουμε όλοι βυθιστεί - έχει κι εδώ δώσει τις λύσεις. Όσοι μπορούν, σπουδάζουν σε ιδιωτικά σχολεία και, στη συνέχεια, σε σοβαρά ιδρύματα του εξωτερικού. Μετά μάλιστα την αναμενόμενη καταδίκη της χώρας από το Δικαστήριο των Κοινοτήτων, τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών θα θεριέψουν, με προφανείς επιπτώσεις στην (όποια έχει απομείνει) ποιότητα των σπουδών. Και τα εγχώρια ιδρύματα θα παράγουν πληθωριστικά πτυχία, η ισχύς των οποίων στην αγορά εργασίας θα ισοδυναμεί με την αξία των χαρτονομισμάτων που τύπωναν οι κατοχικές κυβερνήσεις. Φαίνεται όμως πως η προοπτική αυτή δεν πολυανησυχεί εκείνους που θα 'πρεπε. Ίσως γιατί αυτοί, πάντως, έχουν δουλειά, ίσως πάλι γιατί, όπως λέει κι ο φίλος Λευτέρης, κάλλιο περήφανος πτυχιούχος, έστω κι άνεργος, παρά εργαζόμενος μεν, αλλά στην άδικη αυτή και ξενοκίνητη αγορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  191. lakis
    Κάποτε η "Ε" ήταν η "εφημερίδα των συντακτών" της που πραγματικά έφερε μία ανανέωση στον Ελληνικό Τύπο.

    Όσο περνάει ο καιρός γίνεται πιο φανατική και μονόπλευρη...

    Κρίμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  192. antvol έθεσες υποψηφιότητα για "σχόλιο της ημέρας".

    Το προτείνω σαν βάση για συζήτηση.

    Και περιττό να πω ότι συμφωνώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  193. Δεν νομίζω ότι παρά τις καλές του προθέσεις, το συγκεκριμένο σχέδιο μπορεί να φέρει σαρωτικές αλλαγές στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
    Μου φαίνεται λιγάκι ευχολόγιο, λιγάκι ανανεωτικό, λιγάκι φοβισμένο.
    Όσο για το άσυλο και τους αιώνιους φοιτητές, τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα...Μου φαίνεται σχέδιο για μια χώρα που δεν εμπιστεύεται τους θεσμούς, πολιτικοί, διοίκηση και πολίτες εξίσου.
    Λυπηρό που κανείς δεν μπορεί να πάρει την απόφαση να τα βάλει με το λαικισμό, αλλά τον χρησιμοποιεί κατά βούληση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  194. Λοιπόν , κατ’ αρχας δεν συμφωνώ με το απ’ολοτελα καλή και η Γιαννάκου, αγαπητέ ΝικόΔημε δεν περίμενα από σένα να ικανοποίησε με μισές λύσεις!! Καλή η Γιαννάκου άλλα δεν βάζει το μαχαίρι μέχρι το κόκαλο, εδώ χρειάζονται πολιτικοί που να μην υπολογίζουν πολιτικά κόστη και κλπκλπ, αφού γενικά ο κόσμος περιμένει μια ζωή κάτι να αλλάξει, γιατί κανείς δεν τολμάει; Επιτέλους ας δω μια φορά κάποιον να τολμάει και εάν δεν τον αφήσουν, να πάρει το καπελάκι του και να πει άντε γεια, δεν πάτε να γ…….. εσείς και η παιδεία σας. Και επιτέλους ας πάρει κάποιος το θάρρος να πάει να πει στους ψηφοφόρους του ΚΚΕ ότι ο κουμμουνισμός έχει καταρρεύσει και ότι ο Στάλιν έχει πεθάνει !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  195. Πολύ ωραία πρόταση antvol. Οι προτάσεις σου πραγματικά είναι ουσιαστικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  196. Καλησπέρα σε όλους!

    Συμφωνώ με τον Antvol επί της αρχής και σημειώνω (ακολουθώντας τη δική του αρίθμηση) γιατί -κατά τη γνώμη μου- τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα.

    1. Φοβάμαι ότι η μόνη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων συνίσταται στην προτίμησή τους να κολακεύουν τα όνειρα του κάθε οικογενειάρχη, τις φιλοδοξίες και οικονομικές ανάγκες των "τοπικών κοινωνιών" και, βεβαίως, τις φιλοδοξίες πολιτικών και προσωπικών φίλων τους που θέλουν να γίνουν academics. Στο πλαίσιο αυτό, μετονομάζονται ανώτατες σχολές σε πανεπιστήμια και ιδρύονται νέα πανεπιστήμια, σχολές και τμήματα. Κωμικοτραγικές περιπτώσεις αναφέρθηκαν ήδη από άλλους σχολιαστές, προσθέτω απλώς ότι υπάρχει και "Τμήμα Σλαβικών Σπουδών" (νομίζω στο "Πανεπιστήμιο Μακεδονία", δηλαδή την παλιά ΑΒΣΘ).

    2. Η ζημιά γίνεται στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και δεν διορθώνεται μετά. Κάθε τόσο έχουμε μεταρρυθμίσεις (ιδίως στη δευτεροβάθμια), ωστόσο εξακολουθούν τα πολλά (σε αριθμό) μαθήματα, η παπαγαλία, η αδιαφορία για την κριτική σκέψη, ο έπαινος της κοινοτοπίας και της φιλολογίζουσας διατύπωσης, ο "κατηχητικός" χαρακτήρας της εκπαίδευσης. Όσοι από εμάς έχουμε ζητήσει από νέους συναδέλφους να αξιολογήσουν δεδομένα, να αποδελτιώσουν πληροφορίες (πετώντας τις άχρηστες), να διατυπώσουν συμπεράσματα με λογική αλληλουχία, απλότητα και σαφήνεια και, τέλος, να είναι σε θέση να συνοψίσουν το συλλογισμό τους, έχουμε διαπιστώσει ότι μόνον μια πολύ μικρή μειοψηφία περνάει αυτή τη δοκιμασία επιτυχώς. Το δράμα είναι ότι αυτά έπρεπε να είναι λυμένα από το σχολείο, όχι από το Πανεπιστήμιο.

    3. Οι κοινοτικές οδηγίες είναι μια πονεμένη ιστορία. Θα γίνει ακόμη πιο πονεμένη, αφού (σε πολλούς τομείς της αγοράς) η βαλκανική μας άγνοια οδηγεί σε πλήρη σύγχυση ως προς την αξία του κάθε πτυχίου (Βρετανία ακούει ο άλλος και νομίζει ότι όλα τα Βρετανικά πτυχία είναι το ίδιο).

    4. Στο εκπαιδευτικό προσωπικό, χρειάζεται νόμος για να σταματήσει ο ιδρυματισμός που αναπόφευκτα προκύπτει όταν κανείς παίρνει το πτυχίο του και κάνει το μεταπτυχιακό του στο ίδιο Πανεπιστήμιο και μετά εκεί γίνεται και "πανεπιστημιακός"; Γίνεται έτσι αξιολόγηση;

    5. Για την ουσιαστική αξιολόγηση των μαθητών/φοιτητών, έχουμε εφεύρει σύστημα, τις συνεχείς εξετάσεις, τις οποίες οι μαθητές/φοιτητές αντιμετωπίζουν επιτυχώς με δύο θαυμάσιους τρόπους: παπαγαλία και αντιγραφή. Οι πιο φιλότιμοι τα καταφέρνουν με προσωπικό κόστος, δυστυχώς δυσανάλογο προς το αποτέλεσμα.

    6. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς που να διαφωνεί ότι χρειάζεται προστασία των χώρων και εγκαταστάσεων και του δικαιώματος χρησιμοποίησής τους. Ωστόσο, έχω συχνά την αίσθηση ότι η συζήτηση για το άσυλο διεξάγεται κυρίως ανάμεσα: (α) στη γενιά που έζησε τη δικτατορική και προδικτατορική περίοδο και φοβάται την αυθαιρεσία, και (β) σε μια κατά τα άλλα συμπαθή τάξη, που πιστεύει ότι η ευταξία εξαρτάται πρωτίστως από αστυνομικά μέτρα. Προσωπικά, πιστεύω ότι οι άνθρωποι σέβονται τους χώρους από τους οποίους παίρνουν κάτι, με άλλα λόγια ότι ο σεβασμός προϋποθέτει σεβασμό. Αυτό νομίζω εξηγεί γιατί σε σοβαρά Πανεπιστήμια υπάρχει ευταξία χωρίς να απαιτείται αστυνομική δύναμη. Για την ιστορία, πάντως, επειδή εργάζομαι στο Κέντρο, δεν μου αρέσει καθόλου η υπερβολική παρουσία αστυνομικών με στρατιωτικές σχολές (σαν να είμαστε στο Μπέλφαστ) και η συχνά απαράδεκτη συμπεριφορά τους.

    7. Η ιστορία των δωρεάν συγγραμμάτων εξυπηρετεί πάρα πολύ τους συγγραφείς τους, για οικονομικούς πρωτίστως λόγους (είναι γνωστά αυτά, δεν χρειάζεται να αναλυθούν). Οι Πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες είναι εντελώς ανεπαρκείς και προφανώς χρειάζεται να βελτιωθούν. Τι κάνουμε όμως με τους διδάσκοντες που "εξετάζουν" μόνο από το δικό τους βιβλίο; O νόμος θα το λύσει κι αυτό;

    8. H κομματικοποίηση δυστυχώς δεν αποφεύγεται δια νόμου. Η πικρή αλήθεια είναι ότι είναι μεγάλος ο πειρασμός για τον φιλόδοξο και φυγόπονο νεαρό να μπει κι αυτός στον δρόμο που χάραξαν οι πολιτικοί μας: 'Αλλα θα τον ρωτάνε, άλλα θα απαντάει, θα ρητορεύει, θα συγκρούεται εκεί που είναι εύκολο, θα ασκείται στον ισορροπισμό εκεί που δεν τολμά να συγκρουστεί, θα αποκτήσει χρήσιμες γνωριμίες ως "παράγων" στο "χώρο" του και, μετά, θα έχει σοβαρές ελπίδες πολιτικής ανάδειξης (η οποία, ως γνωστόν, καθόλου δεν προϋποθέτει επιστημονική ή επαγγελματική ανάδειξη).

    9. Βεβαίως απαιτείται κατάργηση ορισμένων σχολών. Οι σχολές με ασαφές ή υπερβολικά εξειδικευμένο αντικείμενο (που προσιδιάζει σε μεταπτυχιακό και όχι προπτυχιακό επίπεδο) συνήθως έχουν μηδενικό αντίκρυσμα στην αγορά εργασίας και κοστίζουν. Αντίθετα, λείπουν σχολές επαγγελματικής εκπαίδευσης για κατώτερα ή μεσαία στελέχη (όποιος ψάχνει γραμματέα ή -αν προτιμάτε- pa, ξέρει το πρόβλημα). Θα τολμήσει κανείς να σταματήσει να κοροϊδεύει τους ψηφοφόρους, χαρίζοντάς τους μερικά χαμόγελα όταν "μπεί" το παιδί στο Πανεπιστήμιο και πολλά δάκρυα αργότερα;

    10. Για την πανεπιστημιακή περιουσία, τσιμουδιά το σχέδιο νόμου. Πολύ θα ήθελα να μου εξηγήσει κάποιος τι είδους τετραετές πρόγραμμα μπορεί να φτιάξει κανείς χωρίς να είναι σε θέση να αξιοποιήσει με επαγγελματισμό όλους τους διαθέσιμους πόρους.

    Ζητώ συγγνώμη για το μακροσκελές σχόλιο, ας όψεται ο Antvol και τα ζητήματα που έθεσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  197. kolassas said...
    Λοιπόν , κατ’ αρχας δεν συμφωνώ με το απ’ολοτελα καλή και η Γιαννάκου, αγαπητέ ΝικόΔημε δεν περίμενα από σένα να ικανοποίησε με μισές λύσεις!

    ---------------------------------

    Ποιος είπε ότι ικανοποιούμαι; Ήδη έχω γράψει (χθες 10:43) ότι βρίσκω το νομοσχέδιο "λίγο". Από κει και πέρα, όταν κάθε δεύτερη μέρα παραλύει η Αθήνα και οι καταλήψεις έχουν ακινητοποιήσει τα ΑΕΙ, για αυτό το λίγο... σκεφτείτε να ήταν και πολύ!

    Ας είμαστε ρεαλιστές. Η Δημοκρατία (και μάλιστη η στρεβλή, λαϊκίστικη δική μας) δεν επιτρέπει επαναστάσεις. Θα αρκεστούμε στην βαθμιαία βελτίωση, το piecemeal engineering του Karl Popper, ως που να πετύχουμε (κάποτε) τους στόχους μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  198. Μια καλή ιδέα θα ήταν το πνεύμα των προτάσεων του antvol για την παιδεία, να μετουσιωθεί επίσης σε νόμο που θα ρυθμίζει τα της ελληνικής οικογένειας:

    1. Να αξιολογούνται αυστηρά οι γονείς από αδιάβλητο σύστημα ελέγχου και να θεσπιστούν αυστηρά μέτρα όπως η απαγόρευση εισόδου σε παιδοτόπους.

    2. Να αποκτήσουν επιτέλους υποχρεώσεις τα παιδιά, γιατί όλο δικαιώματα έχουν και να αξιολογείται η απόδοσή τους από την ηλικία των 2 ετών, με προφορικούς και γραπτούς διαγωνισμούς.

    3. Να τους κοπεί το στάνταρντ χαρτζηλίκι και να τους δίνονται μικροποσά μόνο για τσίχλες και αυτό όταν χρειάζεται.

    Πέρα από την πλάκα, πολλές από τις προτάσεις είναι σοβαρές. Στην οπτική γωνία πάσχουμε. Λύσεις από μεγάλους για τα προβλήματα έτσι όπως τα βλέπουν οι μεγάλοι. Καμία διάθεση να δούμε το πρόβλημα μέσα από τα παιδιά.

    Πιστεύουμε ότι θα αφομοιώσουν τη γνώση αν τα αξιολογούμε συνεχώς. Αυτά όμως τα έχει καταργήσει η παιδαγωγική επιστήμη πολλές δεκαετίες τώρα. Και παιδαγωγούς δεν έχουμε πια στην Ελλάδα.

    Η οποία Ελλάδα μοιάζει με εκείνα τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα που προσπαθεί ο οδηγός να ξεπαρκάρει μία με πρώτη και μία με όπισθεν, χτυπώντας πάντα το μπρος και το πίσω αυτοκίνητο,ακριβώς επειδή δεν του κόβει να στρίψει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.