Δευτέρα, Οκτωβρίου 16, 2006

Τα παρασκήνια της εκλογικής φιέστας.



TV Channel X: Έξω από κάθε στούντιο όπου γίνεται η μετάδοση των αποτελεσμάτων υπάρχει μία αίθουσα (συνήθως ένα άλλο στούντιο) που έχει μετατραπεί σε χώρο υποδοχής και δεξιώσεων. Πολυθρόνες, καναπέδες, μεγάλα τραπέζια, μπουφέδες (στην αρχή με γλυκά και μετά με φαγητά), μπαρ με ποτά οινοπνευματώδη και μη. Είναι το κέρασμα, η μικρή ανταμοιβή του καναλιού προς τους κάθε είδους ταλαιπωρημένους προσκεκλημένους.

Σε αυτή την αίθουσα περιμένουν την σειρά τους όσοι δεν βγήκαν ακόμα και παίρνουν ανάσα όσοι βγήκαν (εκτός κι αν είναι πιεσμένοι να φύγουν αμέσως για άλλο κανάλι). Στην πόρτα οι βοηθοί δημοσιογράφοι φτιάχνουν συνέχεια διαγράμματα. Έχουν το σχεδιάγραμμα του τραπεζιού με το seating order (τάξη καθίσματος) όπως το λένε στα επίσημα γεύματα. Και συνεχώς γεμίζουν νέα φύλλα με νέες συνθέσεις.

Σε κάθε σύνθεση πρέπει να υπάρχουν εκπρόσωποι των κομμάτων (δύο ή και τρεις για τα μεγάλα – από ένας για τα μικρά) δημοσιογράφοι σχολιαστές και οι απαραίτητοι μαϊντανοί: πνευματικοί άνθρωποι, ηθοποιοί, μοντέλες και άλλα celebrities. Όταν φεύγει κάποιος της Ν.Δ. αντικαθίσταται από έναν άλλο, του ιδίου κόμματος. Πρώτα οι ισορροπίες!

Κάθιδροι και λαχανιασμένοι, οι ταξινόμοι τραβάνε μεγάλο λούκι. Αργεί κάποιος και χαλάει το ισοζύγιο. Άλλος, καθισμένος στο στούντιο, δεν δέχεται να βγει. Αισθάνεται πως δεν μίλησε αρκετά και παρόλο που του κάνουν απεγνωσμένα νοήματα να σηκωθεί για να έρθει ο αντικαταστάτης του, αυτός δεν καταλαβαίνει Χριστό. Φυσικά δεν μπορούν να τον βγάλουν σηκωτό μπροστά στις κάμερες…

Στην διπλανή αίθουσα υποδοχής βλέπει κανείς την πραγματική όψη της πολιτικής. Άνθρωποι που σε λίγο θα σφαχτούνε μπροστά στην κάμερα, τα λένε αγκαλιασμένοι σαν φιλαράκια. Άλλοι που μόλις σφάχτηκαν, παραδέχονται πως είπαν υπερβολές και ψιλό-ψέματα. «Ναι μωρέ είχες δίκιο – αλλά τι ήθελες να πω;». «Α, καλά, σε καταλαβαίνω – κι εγώ το τράβηξα από την άλλη».

Όλοι είναι «επώνυμοι» - δηλαδή γνωστοί. Σε ξέρουν (ή κάνουν πως) και περιμένουν να τους ξέρεις. Κανείς δεν συστήνεται – θα ήταν προσβολή στην αίγλη του. Κι αν κάποιος το κάνει (έκανα εγώ το λάθος παλιότερα) αγανακτούν: «Μα τι λέτε κύριε Δήμου – δεν σας ξέρουμε;».

Κι εγώ, που έχω πρόβλημα με την αναγνώριση (άθλια μνήμη προσώπων – καλύτερη, αλλά όχι καλή, στα ονόματα) κυκλοφορώ ανάμεσα σε πρόσωπα που «κάπου τα ξέρω» αλλά δεν τα ξέρω. Με χαιρετούν και αντιχαιρετώ, χαμογελώντας αινιγματικά.

Αιφνιδιασμός: πασίγνωστη κυρία ηθοποιός (που την έχω δει μόνο επί σκηνής) ορμάει κατά πάνω μου, με αγκαλιάζει με πάθος, με βάφει κοκκινάδια, μάσκαρα και ρουζ, κραυγάζοντας σε στυλ Παξινού: «Δήμου, αγάπη μου!». Έντρομος, ψάχνω την πόρτα.

Σε καλούν για τις 7 («αλλά να είσαστε εκεί στις παρά τέταρτο») το επιβεβαιώνουν πέντε φορές στις δύο τελευταίες ημέρες, σου τηλεφωνούν στις 6 («ακόμα δεν ξεκινήσατε;») σε παίρνουν στο δρόμο κάθε δέκα λεπτά (ανάθεμα τα κινητά! κόντεψα να σκοτωθώ) κι όταν φτάνεις εκεί στις 6.25 σε στήνουν για μία ώρα και παίρνεις ένα κιλό μασουλώντας γλυκά από αμηχανία.

Μέσα στο στούντιο, αν δεν φωνάξεις, δεν υπάρχει περίπτωση να μιλήσεις. Μόνος σου θα πάρεις τον λόγο και θα τον υπερασπιστείς μέχρι βραχνιάσματος. Η δική μου τακτική: λέω δύο ή τρεις φράσεις σύντομες, αλλά όσο γίνεται ανατρεπτικές και φεύγω πριν μου κάνουν νόημα..

Γιατί πάω; Μα για όλα τα παραπάνω. Είναι ένα ανθρώπινο τσίρκο. Τόσα ενδιαφέροντα δείγματα του είδους άνθρωπος συγκεντρωμένα, δεν θα τα βρεις πουθενά. Η δουλειά μου είναι να μελετώ την ανθρώπινη φύση – και εδώ μου παρέχεται πλουσιοπάροχα. Όσο για τις φράσεις μου, τις λέω για όποιον τις ακούσει. Και πάντα μερικοί τις ακούνε.

Την άλλη μέρα θα πληροφορηθώ από τις εφημερίδες πως όλοι νίκησαν (βλέπετε και τις φωτογραφίες). Και θα αισθανθώ πολύ ωραία που δεν νίκησα εγώ…

123 σχόλια:

  1. Δύο ώρες με ταλαιπώρησε ο blogger για να ανεβάσω δύο φωτογραφιούλες και ένα κείμενο.

    Αν είναι δυνατόν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτά, δεν τα φανταζόμουν!!!!

    ΛΟΛ!

    Ναι, είναι τσίρκο. Αλλά συνήθως νομίζεις ότι, το τσίρκο περιορίζεται στα καθ' ημάς. Ότι, τελοσπάντων, μεταξύ των επωνύμων, των διανοουμένων, υπάρχει κάτι άλλο.

    Αλλά να καυγαδίζουν μπροστα στις κάμερες κι από πίσω να αγκαλιάζονται, νόμιζα ότι δεν πολυσυμβαίνει.

    Αν και θάπρεπε να ξέρω...

    Χρόνια πριν, παίρνω συνέντευξη από έναν άνθρωπο του Κούβελα. Τον πιέζω άγρια, δεν έχει αντίλογο κι αναλαμβάνω εγώ τον ρόλο .
    Την ώρα που πλακωνόμαστε, έχει γουρλώσει τα μάτια του και φωνάζει, ο τεχνικός μου σφυρίζει στ' ακουστικά:

    "Κόφτο, έπεσε κεραυνός και κατέβηκε η κεραία. Μόνο εγώ σας ακούω".

    Του το λέω (του πολιτικού) και μου λέει:

    - Άντε μπράβο και βαριόμουνα! πάμε για καφέ;

    ^^!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νομίζω πως θα κλάψω από την ευτυχία!!!

    Μετά από δέκα μήνες υπομονή...

    ΚΕΦΤΕΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμβουλή παλαιού πολιτικού για τους χαιρετισμούς σε συναντήσεις με τους ψηφοφόρους του.

    Τους πολύ γνωστούς, τους χαιρετώ με το μικρό τους όνομα και ένα νεύμα (Γειά σου Γιώργο). Τους λιγώτερο γνωστούς με χειραψία και αναφορά στο επώνυμο (Ω ! τον κύριο Παπαδόπουλο!). Αυτούς που κάπου έχω δει αλλά δεν θυμάμαι το όνομά τους με θερμή χειραψία (Τι κάνετε αγαπητέ!). Και τους τελείως αγνώστους με θερμό εναγκαλισμό και χτύπημα στην πλάτη (Φίλτατε, τι μου κάνετε;). Έτσι η θερμότητα του χαιρετισμού είναι αντιστρόφως ανάλογη προς την γνώση που έχω για τον άλλο.

    Ευχαριστούμε πάντως για την περιγραφή από τα παρασκήνια. Πάντως έχοντας περάσει λίγο από το χώρο της δημοσιογραφίας σε διαβεβαιώ πως δεν αναπολώ καθόλου το τσίρκο ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. (ΕΧΑΣΑ ΤΟΝ ΚΕΦΤΕ, ΤΟΝ ΠΗΡΕ Ο HEINZ)

    Χρόνια τώρα , βλέπω στους προθάλαμους των τηλεοπτικών studio, πολιτικούς από αντίπαλα στρατόπεδα να συζητάνε σαν κολλητοί φίλοι , όσο περιμένουν να βγούν ...

    ...μετά βγαίνουν στον αέρα, σφάζονται για κανα μισάωρο, εσείς τους βλέπετε και παθιάζεσθε...

    ... και μετά ξανασυναντιούνται στον προθάλαμο και φεύγουν παρεϊτσα και αγαπημένοι να πάνε για τίποτα μπύρες.

    Η συχνότητα με την οποία συμβαίνει το παραπάνω θα σας τρόμαζε...

    Δεν λέω ονόματα όσο και να με πιέσετε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπράβο Νίκο, πολύ ενημερωτικό το σημερινό σχόλιο γιά το τσίρκο των καναλιών, γιά μας όλους που δεν έχουμε ιδέα των παρασκηνίων αλλα φανταζόμασταν πως κάπως έτσι πρέπει να είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Takis Alevantis said: Συμβουλή παλαιού πολιτικού για τους χαιρετισμούς σε συναντήσεις με τους ψηφοφόρους του ...
    ----
    Ακόμη καλύτερη, νομίζω το είχα ακούσει κάποτε από τον Έβερτ:

    -Τι κάνεις, αγαπητέ, μου θυμίζεις το όνομά σου;
    -Παπαδόπουλος, υπουργέ.
    -Μα, έλα τώρα, αυτό το θυμάμαι βέβαια, αν είναι δυνατόν να σε ξεχάσω, το μικρό είναι που μου διαφεύγει ... (και ανάποδα).

    Όπως και να το κάνουμε, οι άνθρωποι δεν πιάνονται. Και είναι ακούραστοι. Γιατί, όπως ο μεγάλος Andreoti είπε κάποτε, "η εξουσία φθείρει μόνον όσους δεν την έχουν".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 1. Μόνο στις βουλευτικές εκλογές υπάρχει νικητής και χαμένοι -- εκεί, βλέπετε, κάποιος κάνει κυβέρνηση και όλοι οι υπόλοιποι κάθονται στην αντιπολίτευση. Σε όλες τις άλλες, δημοτικές, νομαρχιακές, φοιτητικές κ.τ.λ., όλοι νικητές είναι...

    2. Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι μπροστά στις κάμερες κάνουν σαν κοκκόρια (ή σκύλοι), αλλά πίσω απ' τις κάμερες είναι σχεδόν κολλητοί.

    3. Τσίρκο, ναι...

    4. Τα νούμερα δεν λένε απολύτως τίποτε -- το θέμα είναι η ερμηνεία τους, η οποία συχνότατα είναι αυθαίρετη. Πριν από λίγο, ο Καρατζαφέρης δήλωσε νικητής, γιατί, λέει, διπλασίασε το ποσοστό του (από 4% στο 7,5%), αποσιωπώντας, φυσικά, το γεγονός ότι αυτό το 7,5% αφορά μόνο στο δήμο Θεσσαλονίκης, όπου κατέβηκε ο ίδιος ως υποψήφιος, και πουθενά αλλού σε ολόκληρη τη χώρα -- όπου τα ποσοστά του κόμματός του ήταν πάρα πολύ χαμηλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "Γιατί πάω; Μα για όλα τα παραπάνω. Είναι ένα ανθρώπινο τσίρκο."

    Στο πραγματικό, πας για "να νιώσεις χαρά που ο ελέφαντας θα πάρει στο κυνήγι την σαχλο-ωραία αναβάτιδα".

    Σε αυτό, ποιός τελικά πρέπει να κυνηγήσει ποιόν;
    Υποθέτω ο "ορθός λόγος".

    Πρέπει όμως να ορθωθεί να γίνει 1.90 σαν τον Ζήκο(!) και να μην τους γλυτώνει άνθρωπος!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ε δεν ήταν και μικρές οι "φωτογραφιούλες"!!
    Ήταν φωτογραφίες νικητών!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Απολαυστικά τα στιγμιότυπα από τα παρασκήνια!

    Παρακολούθησα χτες το Μέγκα, από streaming (είχα χρόνια να παρακολουθήσω live τηλεοπτική βραδιά εκλογών). Τρομερή οχλαγωγία, με κενολογίες και ανοησίες να εκτοξεύονται πανταχόθεν από καλεσμένους και "οικοδεσπότες"... πήρα δυό ασπιρίνες πριν πάω για ύπνο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για αυτήν την ενημέρωση... Πραγματικά την περίμενα εναγωνίως και ειλικρινά με εντυπωσιάζει το γεγονός οτι τα "κοκόρια" τελικά είναι και φιλαράκια! Αθώος θα πει κανείς... Ρομαντικός θα πώ εγώ γιατί όσο κι αν απεχθάνομαι τους πολιτικούς, με ελάχιστες εξαιρέσεις, περίμενα τουλάχιστον να μιλάνει αντικειμενικά, σαν σοβαροί άνθρωποι με στοιχεία, έστω και κατασκευασμένα, και φυσικά να είναι οι πρώτοι υπεραστπιστές των θέσεων αλλά και της ιδεολογίας του κόμματος που εκπροσωπούν...

    Τα άλλα πάνω κάτω τα φανταζόμουν, ειδικά τις ισορροπίες που είναι εμφανέστατες, αλλά και τα νοήματα γιατί ειδικά χθες στον ΑΝΤ1 ουκ ολίγες φορές πίαστηκαν οι floor managers να κάνουν σα μανιακοί για να στήσουν σωστά το πάνελ...

    Τελικά είμαστε ένα απέραντο τρελοκομείο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το θαύμα... των εκλογών.
    -------------------------

    Έναν καιρό, για τον άμαχο πληθυσμό του σπιτιού μας, κάθε προεκλογική εκστρατεία ισοδυναμούσε με περίοδο ηρεμίας και γαλήνης, που άγγιζε τα όρια της ευτυχίας. Και ολα αυτά μέσα σε μια γιορταστική ατομόσφαιρα... κομματικού πανζουρλίσμού, όπου τον... πρώτο λόγο είχανε τα τραδούδια του Θεοδωράκη και του Λοϊζου!!!

    Για κάμποσα χρόνια, δυο τρεις μήνες πριν τις εκλογές, ο πατέρας (με δική του πρωτοβουλία(;) - ποτέ δεν έμαθα, ούτε και τα έξοδα έμαθα ποιος τα πληρωνε) ο πατέρας λοιπόν, μετέτρεπε το σπίτι μας σε χώρο "επικοινωνίας και καθοδήγησης" των προσφύγων της επαρχίας μας. Οπότε έβλεπες σιγά-σιγά να καταφθάνουν... καρέκλες από παντού, να πλημμυρίζουν το σπίτι, να κατακλυζουν τα μπακλονια και να ξεχειλίζουν ως τα μισά του δρόμου.

    Αντρες, κάθε ηλικίας, αλλα και μερικές γυναίκες, μπαινοβγαιναν σαν στο σπιτι τους, τρώγανε ό,τι βλεπανε στα τραπέζια, πινανε ό,τι "έθελαν", φωνάζανε όσο γούσταραν, αστειευόντουσαν και αισιοδοξούσαν για την νίκη...

    Ο πατέρας, ως εκ θαύματος, μεταμορφωνότανε ολότελα, συμπεριφερόταν ως γνήσιος οικογενειάρχης: Δεν μπεκρόπινε, δεν μας υποτιμούσε, δεν μας μουρμουρούσε, δεν εξευτέλιζε κανέναν μας. Ηταν υποδειμα οικογενειάρχη, ευχάριστος και όξω καρδιά με όλους, ακομα και με μας!

    Ηταν το... θαύμα των εκλογών.


    Με αγάπη

    Παράγραφος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. anastassios papadakis said...
    Για να πάω κι ένα βήμα πιο πέρα, με όλο το σεβασμό, το θεωρώ απαράδεκτο να ξέρεις ό,τι πρόκειται για τσίρκο(με άλλα λόγια, ό,τι όλοι κοροιδεύουν όλους και πάνω απ' όλους τον έλληνα ψηφοφόρο-πολίτη που περιμένει να ακούσει κάτι της προκοπής)και ωστόσο, να συμμετέχεις.

    Γιατί; Έχεις ανάγκη τόσο της προβολής;
    ---------------------------

    "Γιατί πάω; Μα για όλα τα παραπάνω. Είναι ένα ανθρώπινο τσίρκο. Τόσα ενδιαφέροντα δείγματα του είδους άνθρωπος συγκεντρωμένα, δεν θα τα βρεις πουθενά. Η δουλειά μου είναι να μελετώ την ανθρώπινη φύση – και εδώ μου παρέχεται πλουσιοπάροχα. Όσο για τις φράσεις μου, τις λέω για όποιον τις ακούσει. Και πάντα μερικοί τις ακούνε." (Από το ποστ)


    Για την αντιγραφή

    Παράγραφος - με αγάπη


    ΥΓ. Καλησπερα, φίλε Τάσσο. Σε πεθυμήσαμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. anastassios papadakis said... "Εγώ στη θέση σου Νίκο, δεν θα δεχόμουν να είμαι στην ίδια ομήγυρη με γελοίους".

    Αυτοί οι γελοίοι μας κυβερνούν - και καλό είναι να τους ξέρεις από κοντά.
    Όσο για την δική μου θέση την διατύπωσω άριστα ο Τακης Βασιλόπουλος χθες στις 1.15

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Για να ειμαι ειλικρινης , ανακουφιστηκα που μου επιβεβαιωσατε αυτο που υποπτευομουν. Οτι πισω απο τις καμερες ολοι ειναι μια μεγαλη αγαπημενη οικογενεια. Γιατι οταν τους βλεπω να μαλωνουν σαν ξαναμμενοι εφηβοι με πιανει μια ανησυχια μηπως πραγματι καποιοι απο αυτους νοιαζονται και εξακολουθουν να εχουν οραματα!!!
    Ευτυχως ομως εξακολουθουν να ειναι επαγγελματιες και αφιερωμενοι σε αυτο που γνωριζουν να κανουν καλα. Να παιζουν το ρολο που αναλογει στον καθενα στο τσιρκο της πολιτικης ζωης(!@#$!!!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Τάσο με άκουσαν πολλοί (και εδώ γράφτηκαν σχετικά σχόλια). Είναι αστείο να σκέπτεσαι ότι επιζητώ την προβολή όταν σχεδόν κάθε μέρα αρνουμαι να βγω σε "παράθυρα" (απορώ με την επιμονή τους). Είχα πρόσκληση για όλα τα κανάλια, πήγα μόνο σε ένα για να ξαναζήσω αυτή την ατμόσφαιρα που θυμίζει Φελίνι. Βλέπεις - δεν είσαι συγγραφέας... Από που θα είχε βγει αυτό το ποστ αν δεν πήγαινα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @miltos: Σωστός!

    Παρομοίως..
    "Δον Καμίλο", Μίμης Φωτόπουλος,
    Γ' πρόγραμμα. (Μην το θυμόμαστε μόνον στο σχετικό ποστ) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @ ΝΔ

    Η αποψη σας για την πολιτικη μου φαινεται λιγακι ισοπεδωτικη. Ασφαλως και εχει μεταφερθει απο το κοινοβουλιο στα τηλεοπτικα παραθυρα. Δεν νομιζω ομως οτι τα συμπερασματα που μπορουν να εξαχθουν απο μια εκπομπη εκλογων ειναι ασφαλη.
    Ο πολιτικος στην τηλεοραση παιζει εναν ρολο. Ο ιδιος πολιτικος ειναι διαφορετικος σε ενα στουντιο/ γηπεδο απ'οτι σε ενα στουντιο/ σαλονι.
    Το οτι πριν και μετα τον πολιτικο διαξιφισμο οι αντιπαλοι συμπεριφερονται φιλικα παραδεχομενοι τις υπερβολες τους, δεν μου λεει τιποτα (υπαρχει πολιτικος που δεν υπερβαλλει;). Σιγουρα δεν το θεωρω δειγμα υποκρισιας. Εαν πληροφορηθω πχ οτι στο τελος της εκπομπης ο Χ πιαστηκε στα χερια με τον Ψ θα το εκλαβω σαν απουσια πολιτικης κουλτουρας. Με την ιδια λογικη, υστερα απο μια σκληρη αντιπαραθεση στη βουλη, ο βουλευτης που θα πιει εναν καφε με τον πολιτικο του αντιπαλο δεν ειναι μετα βεβαιοτητας λαοπλανος!
    Πολλα γινονται για τα ματια του κοσμου. Δεν δεχομαι ομως οτι το αληθινο προσωπο της πολιτικης ειναι μονο αυτο που περιγραφετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. pensierix said...
    @ ΝΔ
    Η αποψη σας για την πολιτικη μου φαινεται λιγακι ισοπεδωτικη.

    Δεν διατύπωσα άποψη για την πολιτική - μία περιγραφή έκανα. Δεν γενικεύω ούτε έβγαλα συμπεράσματα για "την πολιτική".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @ ΝΔ

    "Στην διπλανή αίθουσα υποδοχής βλέπει κανείς την πραγματική όψη της πολιτικής. Άνθρωποι που σε λίγο θα σφαχτούνε μπροστά στην κάμερα, τα λένε αγκαλιασμένοι σαν φιλαράκια."

    Εγω αυτο το θεωρω γενικευση. Ταυτιζετε την συμπεριφορα συγκεκριμενων προσωπων με "την πραγματικη οψη της πολιτικης".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Δύο παρατηρήσεις:

    Ακριβώς επειδή το επίπεδο των συχναζόντων σε παράθυρα ή πάνελς είναι χαμηλό, είναι επικίνδυνο να αποκλείει κάποιος την παρουσία μιάς φωνής με ουσιαστικό λόγο.
    Ειδικά η τηλεόραση αποτελεί μοναδική πηγή πληροφορίας για πολλούς συμπολίτες μας, οπότε δεν είναι και τόσο καλή ιδέα να μένει το γήπεδο αποκλειστικότητα των απαράδεκτων.

    Παίζει μεγάλο ρόλο η προσωπικότητα του οικοδεσπότη-δημοσιογράφου.
    Τις περισσότερες φορές είναι παντελώς απροετοίμαστοι (πιό συχνό σε εκπροσώπους του ασθενούς φύλου με ειδικότητα, υποτίθεται, τον πολιτισμό), με αποτέλεσμα επιφανειακές ερωτήσεις και τροπή της συζήτησης όχι σε ουσιαστικά θέματα αλλά σε πιασάρικα κλισέ...

    Για να μην υπολογίσουμε και τη λογική επιλογής των καλεσμένων που συνήθως είναι η (έστω και εικονική) επιτυχία στο μαλλιοτράβηγμα και η λεκτική προκλητικότητα παρά η άρθρωση ενδιαφέροντος λόγου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. pensierix σε σχέση με αυτό που δείχνουν On camera το Off camera είναι πιο πραγματικό. Στο στούντιο παίζουν ρόλους...

    Τάσο - η Φώφη πέρα από το όνομα και ένα συμπαθητικό χαμόγελο δεν έχει κομίσει κάτι στην πολιτική - ούτε στην ζωή μας. Απλώς δεν ενόχλησε κανένα (εύκολο άμα δεν κάνεις τίποτα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Μου αρέσει που εκπλαγήκατε από τα παρασκήνια των "πολιτικών" εκπομπών.

    Πού να ξέρατε τι συμβαίνει στα παρασκήνια αυτού εδώ του blog!!!

    (Πώς το είπατε; Κάποιοι σφάζονται "δημόσια" και μετά πάνε για ...καφεδάκι; Άντε καλέ! Μα, συμβαίνουν τέτοια πράγματα; Δε μπορώ να το ...διανοηθώ καν :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Περιγράφετε πολύ ωραία το τσίρκο της τηλεόρασης. Είναι για όλους αυτούς τους λόγους που δεν παρακολουθώ εκπομπές "λόγου"-παραλόγου θα έπρεπε να λέγονται-ή συζητήσεις(!) στην τηλεόραση, εδώ και χρόνια.
    Ευτυχώς που γράφετε στο blog και σας διαβάζω, διότι αποκλείεται να σας έβλεπα στο γυαλί.
    Λοιπόν, αυτό με τα μαχαιρώματα επί της οθόνης και τα αγκαλιάσματα πριν και μετά, το έχω ζήσει μια φορά: σε μικρό κανάλι προσκεκλημένη συζητούσα ή μάλλον διαξιφιζόμουν με τον εκπρόσωπο παιδείας κοινοβουλευτικού κόμματος, ο οποίος ήταν και πανεπιστημιακός. Για θέματα ιδιωτικςη εκπαίδευσης φυσικά. Ήταν ιδιαίτερα αγενής, επιθετικός και προσβλητικός απέναντι μου, μετά βίας τον ανεχόμουν.
    Μόλις τέλειωσε η εκπομπή, άλλαξε αμέσως ύφος, μου έσφιξε το χέρι λέγοντας μου "μπράβο, μπράβο σας, είστε δυναμική". Εννοείται ότι σιχάθηκα! Ακόμη δεν μπορώ να το ξεχάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Είναι αρκετά εκνευριστικό σε συνεντεύξεις να μην εμφανίζεται περιοδικά το όνομα των προσκεκλημένων στην οθόνη.
    Δεν θεωρώ ότι είναι καλό οι πολιτικοί να "σφάζονται" και στην πραγματικότητα. Το καλύτερο θα ήταν ακόμα και στις κάμερες να διαφωνούν με βάση την λογική.
    Ίσως για αυτό σε ορισμένες χώρες, η τηλεοπτική μετάδοση των συνεδριάσεων των νομοθετικών σωμάτων γίνεται με κανόνες. Ένα συνηθισμένο κόλπο είναι να επιτρέπονται στην ολομέλεια, όπου ο κόσμος μπορεί να "απολαύσει" ατάκες, τσακωμούς, χειροκροτήματα, αλλά στις Επιτροπές, όπου γίνεται η σοβαρή δουλειά, όπου Κυβέρνηση και αντιπολιτευόμενα κόμματα βρίσκουν σημεία λογικής και συναίνεσης, να απαγορεύεται ή να είναι αυστηρά περιορισμένη.
    Φυσικά δεν τίθεται θέμα απόκρυψης πληροφοριών, καθώς δημοσιεύονται πρακτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. anastassios papadakis said... "Εγώ στη θέση σου Νίκο, δεν θα δεχόμουν να είμαι στην ίδια ομήγυρη με γελοίους".
    ---------

    Έχω την εντελώς αντίθετη άποψη. Και χαίρομαι ιδιαίτερα που άνθρωποι σαν τον Ν. Δήμου εμφανίζονται, από καιρού εις καιρόν, στην τηλεόραση.

    Γιατί, καλή η ελιτίστικη ματιά στο μέσο αυτό, αλλά πόσους αφορά; Πόσοι συμπατριώτες μας έχουν την ευχέρεια να σνομπάρουν την τηλεόραση και να επιλέγουν τις πηγές της ενημέρωσής τους από τον τύπο, το ίντερνετ, τα ξένα μέσα, τα σοβαρά περιοδικά και βιβλία;
    Και πόσοι, αντίθετα, ως μόνο παράθυρο στον κόσμο, έχουν την τηλεόραση; Την οποία και θεωρούν, πια, ως την απόλυτη αυθεντία; (το είπε και η τηλεόραση, κι αν το' χω ακούσει ...).

    Για όλους λοιπόν τους τηλεθεατές, αλλά, ειδικά γι αυτούς τους τελευταίους, που δεν είναι καθόλου λίγοι, αξίζει, χίλιες φορές, σε κάθε ευκαιρία, σοβαροί άνθρωποι να εμφανίζονται στα κανάλια. Για να δείχνουν ότι υπάρχει και άλλη φωνή, άλλη άποψη, άλλοι κόσμοι, ότι δεν είναι όλα επίπεδα, κούφια, ανούσια, αδιέξοδα. Για να εθίζουν το κοινό στη σύγκριση, στην αξιολόγηση, στην άλλη γνώμη, στο διαφορετικό, στην ποιότητα, και να αποκαλύπτουν, με την παρουσία και τον λόγο τους, τη γύμνια όσων δεν ντρέπονται να την περιφέρουν δημόσια.

    Μόνο να, θα ήθελα τα κανάλια, στις σπάνιες αυτές στιγμές, να μας προειδοποιούν και να εμφανίζουν στην οθόνη μια ένδειξη, π.χ.: προσοχή, σοβαρός άνθρωπος στο πάνελ, μην αλλάξετε σταθμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Τι γυρεύετε εσείς μέσα στη νύχτα των άλλων;Χτες προσπάθησα να δω Αντ1 από τις 7 ως τις 8, άντεξα με δυσκολία...Το σώου και το τζέρτζελο δεν πουλάνε, αλλά αυτό δεν το έχουν καταλάβει οι ιθύνοντες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Πολύ κατατοπιστικό ποστ για τα παρασκήνια των εκλογικών εκπομπών. Η σαφήνεια της περιγραφής ξεπερνάει την όποια φαντασία.

    Θυμήθηκα το φημισμένο απόσπασμα από ένα έργο του Σέξπιρ:

    All the world's a stage,
    And all the men and women merely players:
    They have their exits and their entrances;
    And one man in his time plays many parts...

    Αυτός βέβαια το είπε μεταφορικά, μόνο που σήμερα, με τις εμφανίσεις των πολιτικών στο γυαλί, ακούγεται σαν κυριολεξία…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Το ότι πίσω από την κάμερα οι αντίπαλοι πολιτικοί αγκαλιάζονται, είναι υγιές και δείχνει πολιτισμό. Όταν το κοινό τους γίνει αρκετά ώριμο, και αντί να επικροτεί, να μαυρίζει κάποιον που ουρλιάζει, τότε θα αρχίσουν να το κάνουν και μπροστά από την κάμερα.

    Επίσης σχολιάζω τα θέματα που αναφέρει ο anastassios papadakis στις Δευ Οκτ 16, 10:34:01 μμ (διατηρώ την αρίθμησή του):
    1. Ο πολιτικός-επιχειρηματίας (αλά Μπουτάρης) είναι δίκοπο μαχαίρι. Ναι μεν ένας επιχειρηματίας μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός, από την άλλη έχει συνηθίσει να λειτουργεί με αυταρχισμό, χωρίς κάποιο κριτή πλην του χρήματος. Η περίπτωση Μπερλουσκόνι είναι χαρακτηριστική. Συμφωνώ πάντως ότι σε επίπεδο δημαρχίας ένας επιχειρηματίας μάλλον θα τα πήγαινε καλύτερα από ένα τυπικό πολιτικό.
    2. Όντως η Πατουλίδου δεν κάνει για νομάρχης. Δεν γίνεται ένας άνθρωπος που δεν έχει «τρέξει» κάποιο project μέχρι τα 40 του, ξαφνικά να συντονίζει αντιπλημμυρικά έργα. Από την άλλη, ακόμα και οι πέτρες κάνουν καλύτερα για νομάρχες από τον Ψωμιάδη...
    3. Η Φώφη όντως ψηφίζεται λόγω ονόματος και συμπαθούς φάτσας. Από την άλλη προκύπτει το κλασικό ερώτημα: Ποιος πολίτης είναι πραγματικά σε θέση να κρίνει αν η Φώφη έκανε έργο ή όχι? Ποιος πολίτης γνωρίζει πραγματικά τις αρμοδιότητες της ΥΠΕΡΝΟΜΑΡΧΙΑΣ, ώστε να εντοπίσει τις όποιες παραλήψεις της Φώφης?
    4. Ο Ψωμιάδης ψηφίζεται επειδή μιλάει όπως ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Με συνθήματα και καθόλου ουσία. Ειδικά για τη νομαρχία, που ελάχιστα μετράει το αν είναι «ψυχάρα» ο υποψήφιος –με τις αποχετεύσεις θα ασχολείται-, θα έπρεπε να ψηφίζεται κάποιος ταπεινός τεχνοκράτης/μάνατζερ και όχι ο φανφάρας Ψωμιάδης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Αυτό πάντως που εμένα μου άρεσε περισσότερο στην περιγραφή ήταν αυτό:

    Άλλος, καθισμένος στο στούντιο, δεν δέχεται να βγει. Αισθάνεται πως δεν μίλησε αρκετά και παρόλο που του κάνουν απεγνωσμένα νοήματα να σηκωθεί για να έρθει ο αντικαταστάτης του, αυτός δεν καταλαβαίνει Χριστό. Φυσικά δεν μπορούν να τον βγάλουν σηκωτό μπροστά στις κάμερες…

    Καταπληκτικό!

    Δεν συμφωνώ μόνο με την τελευταία φράση: γιατί να μην τον βγάλουν σηκωτό;

    Και τα νούμερα θα απογειωθούν και ο καραγκιόζης δεν θα παρεξηγηθεί!

    Αφού είναι τόσο γελοίος ώστε να μη φεύγει όταν του κάνουν νόημα, πιστεύετε ότι θα αρνηθεί την επόμενη πρόταση που θα του κάνουν να εμφανιστεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. To δεύτερο highlight είναι αυτό:

    Αιφνιδιασμός: πασίγνωστη κυρία ηθοποιός (που την έχω δει μόνο επί σκηνής) ορμάει κατά πάνω μου, με αγκαλιάζει με πάθος, με βάφει κοκκινάδια, μάσκαρα και ρουζ, κραυγάζοντας σε στυλ Παξινού: «Δήμου, αγάπη μου!».


    Αυτή είναι η ιδανική παρτενέρ του καραγκιόζη που λέγαμε πιο πριν, σε μπουζουξίδικο της παραλιακής με τη Μερτσέντα τη γκάμπριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Οι Νεοέλληνες έχουν διδαχθεί να εκδηλώνονται ως αδιάφοροι. Η παραφορά είναι η νεοελληνική αντίδραση στη δυστυχία του ποιητή που η Ελλάδα τον πληγώνει σε όποιο νοηματικό δρομολόγιο κι αν ταξιδέψει με ένα οποιοδήποτε μοιραίο αεροσκάφος. Και άλλα αεροπλάνα πίπτουν στη γραμματική και άλλα αεροπλάνα πηδούν από ύψος και καταδύονται και άλλα αεροπλάνα ταξιδεύουν στην αεριώδη ατμόσφαιρα και όχι στον αιθέρα. Την αινιγματική και παράξενη φράση του Κώστα Ταχτσή "ωραίος ως Έλληνας" την απόδωσαν ως έπαινο στους εαυτούς τους. Ανάρτησαν μάλιστα και τηλεοπτική εκπομπή όπου μαζεύονται και ευλογούν το βαμβακερό καλαμποκάλευρο. Οι βλοσυροί αθλητές της εθνικής μπάσκετ πολιτεύονται αποκλειστικά με το πασοκ επειδή χήρεψε η ελληνίδα μυλωνού και δεν έχει άντρα να συγκρίνει με τους πτυχιούχους πραματευτάδες να βρει
    κάτι που θα κανε τους φακούς επαφής μας που τηλεοπτικά ρετάλια τους αγαπούν και εθνικόφρονες ηθοποιοί χαρούμενοι και προσδοκία γεμάτοι να γελάσουν με κάποιο ψηφοδέλτιο που όπως λεν δε γέλασαν ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Καλημέρααααααααα!!!!

    Εμείς πάμε για δεύτερο γύρο. Μεταξύ υποψηφίου μικροπολιτικού εντελώς, Χουντίνι στα αντισταθμιστικά οφέλη για διάφορα έργα και όχι μόνον, και του άλλου που του είναι από... δήμαρχος κλητήρας η θέση αυτή, και αν. Δεν θα απορήσω καθόλου αν σε 4 χρόνια λίγο πριν τις εκλογές, θα έχουμε πάλι επιλεκτικό εμπρησμό σε συγκεκριμένους ορόφους του Δημαρχείου (όχι στα μητρώα βεβαίως...).

    Δεν θέλω κανέναν από τους δύο, αν ήταν θα τον είχα ψηφίσει από την πρώτη ώρα. ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΘΕΛΩ! Γιατί να πρέπει να υποστώ την ταλαιπωρία?

    Για να αισθάνομαι ότι έκανα το καθήκον μου, ακόμη κι αν ως αποτέλεσμα δεν θα με εκφράζει καθόλου? Για να επιβεβαιωθώ ως μλκς για άλλη μία φορά?

    Σα να μαγειρεύω για να φάει η οικογένεια, που περιμένει από μένα, τούβλα ωγκρατέν. Είναι καθήκον μου, αλλά δε με εκφράζει το τούβλο ως υλικό ρε παιδί μου!

    Ειδικά αν πρέπει ντε και σώνει να είναι βαμμένο. Δε τη θέλω τη γαλάζια και την πράσινη και την κόκκινη μπογιά, φεύγει στο... "βράσιμο" και παραμένει το τούβλο από μέσα!

    (ξεφύσημα)

    Την άποψή μου για τη συμμετοχή μας ως πολίτες την είπα στο προηγούμενο - θέλω να συμμετέχω, κι όχι να αντιδρώ απαξιώνοντας, και τελικά το 100% πλην το 42+% να εκλέγει ερήμην μου, δεν είναι δημοκρατία αυτό.

    Αλλά είπαμε, το βιβλιαράκι με όλα τα σχετικά, τι χρειάζεται, τι έκαναν, ποιοί είναι, τι θα κάνουν κι επίσης δημόσιο απολογισμό πριν τις επόμενες εκλογές, φοβάμαι ότι δεν θα τα δουν ούτε τα παιδιά μου...

    Για το μεγάλο ποσοστό αποχής, κουβέντα, ε? Ολοι νηκητές κατά τα άλλα... Και δεν συγκρίνω την Ελλάδα με άλλες χώρες με μεγαλύτερο ποσοστό, με μας παλαιότερα μας συγκρίνω.

    Θρησκευτική πίστη δεεεεεεε, πολιτική πίστη πνέει τα... ηλίθια (γειά σου heinz!), ζήτω η καταναλωτική πίστη!

    Ο-έ-ο!

    Είμαστε ζώα τελικά, όχι πολιτικά, σκέτα - θα αφήναμε αυτό να το κάνουν στα παιδιά μας? Κι όμως, το αφήνουμε να γίνεται σε μας, λες και δε μας αφορά...

    Ποιός πολιτικός ντράπηκε για την αποχή? Αυτόν και θα ψήφιζα με χέρια και με πόδια...

    Τεσπα, Γάτε μας, να πηγαίνεις σε εκπομπές, δεν πειράζει που δεν μπορείς να ολοκληρώσεις άποψη, είσαι μια υπενθύμιση ότι δεν είναι όλοι αρκουδοτόμαρα, και μπορεί να ντραπεί κάπου στο βάαααααααθος και κάποιος παρουσιαστής/συντονιστής που δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του σωστά.

    Ναι, είναι τσίρκο, όσοι έχουμε έστω και ελάχιστη πείρα από τιβι ξέρουμε πολύ καλά το τι γίνεται μπροστά, και τι γίνεται πίσω από τις κάμερες, το τι "show-time!" παίζει... Δεν θα έπρεπε να είναι τσίρκο, αλλά...

    Αλλά.

    Πάντως καλά να βγει κοκκινάδι και ρουζ, για να βγει όμως έως μάσκαρα πάνω στου Γάτε, ακόμη και όχι αδιάβροχη, πα να πει πως η κυρία... έκλαιγε με λυγμούς από τη χαρά της!!! ΛΟΛ!!!

    Είναι σχεδόν σκοτάδι ακόμη έξω, ψοφόκρυο, δεν έχω καμμία όρεξη να σκέφτομαι πλέον τα περί εκλογών, μας έχουν εξαπατήσει όλους.

    This is not the way it should be. Η πολιτική είναι και ολίγον heuristics, αλλά εμείς το έχουμε κάνει εντελώς... bakalistics!
    :(((((


    ΥΓ- όχι, η μονάδα μέτρησης των αναλγητικών δεν είναι πλέον η καρτέλλα, αλλά η χούφτα... Ας μην ενημερωθώ άλλο σήμερα, λέω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Καλημέρα!

    Πρωινή-πρωινή η Θεά σήμερα (άνοιξαν τα σχολεία;) και μας τα είπε καλά.

    Πάντως με την δική μου μέθοδο του hit and run προλαβαίνω να ολοκληρώσω τα λίγα που λέω. Και γιατί είναι λίγα και γιατί μη όντας κομματικός δεν πέφτουν επάνω μου οι αντίπαλοι να με διακόψουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. "...γιατί μη όντας κομματικός δεν πέφτουν επάνω μου οι αντίπαλοι να με διακόψουν"

    Πέφτουν όμως οι ...παρουσιαστές ;)

    Παπαδάκης (όχι ο Τάσος ο σχολιαστής) Rulez :(


    Καλημέρα κι απ' τον ...πρωινό πόντικα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Ομολογώ πάντως οτι ποτέ δεν περίμενα να σε δω ΝΔ μέσα σε εκείνο το μπάχαλο που συνήθως επικρατεί σε τ'ετοιες εκπομπές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Καλά βρε παιδιά - μη βαράτε. Είναι μία παράδοση δεκαετιών. Αφού σας ενοχλεί, δεν θα ξαναπάω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Καλημέρα σε όλους.

    Όχι γατούλη. Καλά κάνεις και πηγαίνεις! Αφού είπαμε, δεν είναι μια απλή παρουσία. Είναι ζήτημα σημειολογικής καταγραφής και κοινωνιολογικής ανάλυσης.

    Άλλο να νομιμοποιείς μια κατάσταση μέσω της συμμετοχής σου κι άλλο να την καταδεικνύεις και να την καυτηριάζεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. H πορεία των δύο τελευταίων ποστ δείχνει πόσο λίγο ενδιαφέρουν οι εκλογές...

    Θλιβερό - αλλά λογικό.

    Τελικά η δημοκρατία δεν είναι αυτό που συμβαίνει κάθε τέσσερα χρόνια με την ψήφο - αλλά αυτό που συμβαίνει κάθε μέρα με την ενεργοποίηση και κινητοποίηση του πολίτη.

    Ούτε από αυτό έχουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Και αναρωτιόμουν γιατί σας είδα στην τηλεόραση και μάλιστα σε τέτοια φάση...
    Ωραίος ο λόγος με κάλυψε... έχετε δίκιο :)
    (Ωχ συμφωνώ με τον Δήμου και μια φορά. Κάτι δεν πάει καλά :P)

    Εγώ απορώ πάντως πως έχουν τη θεαματικότητα που έχουν αυτά τα panel, καθόμουν και τα έβλεπα και οι φωνές ήταν τόσες και τόσο άναρθρες που με έπιασε πονοκέφαλος και κατέβασα panadol για να συνέλθω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Οι περισσότεροι σχολιαστές εδώ τάθηκαν υπέρ της αποχής και/ή του λευκού, και αυτός είναι ο λόγος της αποχής και σε αυτό το βλογ. Το λευκό δεν είναι λύση, ούτε στέλνει μηνύματα. Η απόχη? Ας μη πω τι είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. ΝΔ said: Καλά βρε παιδιά - μη βαράτε. Είναι μία παράδοση δεκαετιών. Αφού σας ενοχλεί, δεν θα ξαναπάω!

    Αγαπητέ Don μην ακούς κανένα ,εσύ να πηγαίνεις για να μαθαίνουμε και εμείς που δεν έχουμε πρόσβαση.
    Το πρωί στην TV κάποιοι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ παραπονιόντουσαν γιατί πήγαν για το αντιγριπικό εμβόλιο και τους είπαν να περάσουν το Νοέμβριο , τα εμβόλιο τέλος , αυτοί οι ίδιοι όμως την Κυριακή δεν ψήφισαν Ψωμιάδη κλπκλπ, τι να πεις, τελικά έχουν δίκιο που μας δουλεύουν.
    Το ανέκδοτο της ημέρας : Η κ Αράπογλου δήλωσε ότι είναι ευτυχής που τον κ Παπαγεωργόπουλο το καταψήφισε το 60% των Θεσσαλονικιών, όπως και για τον εαυτό της μάλλον θα είναι ευτυχής που την καταψήφισε το 80%.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. @IT IS

    Μα εχουν θεαματικοτητα ακριβως γιατι γινεται χαμος και σαματας....

    Ακριβως με τον ιδιο τροπο που προκαλειται το ενδιαφερον του κοσμου οταν γινεται ενας καβγας στον δρομο...

    Αλλα τελικα η ελλειψη ουσιας κουραζει.....

    Σκεφτομαι τον μοναχικο ανθρωπο μεσα στο σπιτι του που για να νιωσει ανθρωπινη παρουσια εχει παντα ανοιχτη την τηλεοραση....τι αναγκαζεται να βλεπει και να ακουει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. @cyberdust


    Γιατι το λευκο δεν στελνει μηνυματα?

    Δεν ειναι θεση το λευκο?

    Δεν δηλωνει οτι εχω την αποψη οτι κανενας δεν πιστευω οτι ειναι ικανος να κυβερνησει?

    Καπου ειχε γραψει ενα ωραιο κειμενο ο ΝΔ για το << λευκο >> αλλα δεν ειμαι σπιτι να το βρω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Ο επικοινωνιολόγος και συναγωνιστής Γρηγόρης Βαλλιανάτος με έχει βοηθήσει να αντιμετωπίζω παρόμοια διλήμματα με βάση μιαν αρχη. Πας εκει για να πεις αυτά που έχεις να πεις και απευθυνεσαι στο ακροατηριο σου. Δεν πας για το κανάλι ούτε για τους συνομιλητές. Για τον ιδιο λόγο και γραφεις κείμενα σε εφημερίδες όπου παραδίπλα ίσως υπάρχουν άλλα κείμενα άθλια. Γιατι σιγουρα περισσότεροι βλέπουν το ΝΔ στο κανάλι από όσοι τον απολαμβάνουν και εκτενέστερα εδώ. Η δε καταγγελία του κατα των κομμάτων και των ΜΜΕ που έχουν κάνει κακό στην τοπική αυτοδιοίκηση εξέφραζε πάμπολλους και -λες και ηταν συνεννοημένοι- έγινε πιο μαζεμένα μετά και από τον Μπουτάρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Καλημέρα σε όλους!

    Θέλω να διαφωνήσω με αυτούς που υποστηρίζουν να μην πηγαίνει ο ΝΔ δε εκπομπές τέτοιου είδους.
    Δεν είμαι καλός στις αναλύσεις θα προσπαθήσω να εξηγήσω τη θέση μου.

    Ο ΝΔ πρεσβεύει μια διαφορετική φιλοσοφία μια άλλη άποψη και σίγουρα μια άλλη αισθητική.
    Το ερώτημα είναι μας ενδιαφέρει αυτή η αισθητική να γίνει αντιληπτή και σε άλλους ανθρώπους?
    Υπάρχουν άνθρωποι που υπάρχει το χωράφι αλλά χρειάζονται οι κατάλληλες συνθήκες και ο κατάλληλος άνθρωπος να το σπείρει.
    Το ζήτημα είναι να κρατήσεις (και την κράτησε μια χαρά) την αξιοπρέπεια σου και να μην ακολουθήσεις τα βήματα των Κουλούρηδων.
    Έστω και ένας άνθρωπος να επηρεαστεί από τη στάση του ΝΔ είναι κέρδος.
    Ακριβώς εκεί βρίσκετε και η διαφωνία μου με τη ΦΣ και το ψήφισμα της.
    Έχει μια νοοτροπία καθηγητίστικη με έπαρση και αφ υψηλού!
    Μπορείς να κερδίσεις την εκτίμηση του κόσμου με τη στέση ζωής και το επίπεδο σου.
    Δεν χρειάζεται ούτε η ελιτίστικη συμπεριφορά και σαφώς ούτε και το ξεκατίνιασμα!

    Καλημέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Να περιμένουμε λοιπόν οσονούπω το πρώτο ριάλιτυ δημοσιογραφίας με αμοντάριστα πλάνα από τον προθάλαμο του στούντιο όπου οι καλεσμένοι καταβροχθίζουν γλυκά, αγκαλιάζονται με τον εχθρό τους και ρίχνουν μάτι και στις home blondes του καναλιού... Πολύ ωραίο αυτό το παρασκηνιακό post!

    Για τον Αντρεότι, αγαπητέ antvol, να υπενθυμίσω ότι ήτανε τόσο ερεθισμένος με την εξουσία που τον λέγανε Παπαντρεότι επί εποχής...

    ΄Οσο για τον Ψωμιάδη, επιτρέψτε μου να δανειστώ μια παρατήρηση από το τελευταίο μου post: Εντελώς cool ο Πανίκας, τον κατηγορούσανε ότι δίνει εργολαβίες στο catering της γυναίκας του και μας κέρασε σοκολατάκια από το catering για να γιορτάσουμε τη νίκη. Ευτυχώς που δεν τον κατηγορούσανε και για σεξουαλική παρενόχληση, μπορεί και να μας είχε τσιμπήσει τον πισινό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. epikairos said...
    Κατά τα άλλα βέβαια συχνά-πυκνά παραπονιέσαι που σε έχουν "κομμένο" τα μέσα. Μας δουλεύεις μου φαίνεται ώρες-ώρες...

    Με έχουν κομμένο ως συγγραφέα. Έχεις δει πολλές εκπομπές αφιερωμένες στο έργο ή στα βιβλία μου - κάποιο άρθρο ή συνέντευξη σε εφημερίδα; Ως γενικής φύσεως διανοούμενο και σχολιαστή με θέλουν - αλλά ποτέ δεν γυρίστηκε "Παρασκήνιο" ή "Μονόγραμμα" γι αμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Υπάρχει ένας όρος στην ψυχολογία: hyper-reality. Σημαίνει την πραγματικότητα της τηλεόρασης όταν γίνεται πιστευτή από το κοινό. (Π.χ., ο ηθοποιός που έπαιζε τον γιατρό στη σαπουνόπερα Μπεν Κέισι, παρουσίασε δεκάδες εισηγήσεις σε ιατρικά συνέδρια. Ή, στο Τόλμη & Γοητεία κάποιος έβαφε τον τοίχο του αντιπάλου του με δηλητηριώδες χρώμα - και βρήκε το σκυλί του δηλητηριασμένο στην αληθινή ζωή, με το σημείωμα «σταμάτα να σκοτώνεις τον τάδε».)

    Τώρα, η δική μας «υπερπραγματικότητα», είναι πως πιστεύουμε πως οι πολιτικοί μας μισούνται στ’ αλήθεια. Πιστεύουμε πως οι φωνές και ύβρεις στα πάνελ είναι αληθινές. Δεν είναι κάτι καινούριο, θυμάμαι το σοκ όταν βγήκαν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της συζήτησης για την οικουμενική κυβέρνηση μεταξύ Κώστα Μητσοτάκη και Ανδρέα Παπανδρέου. Τα πρωτοσέλιδα έγραφαν: «Κώστα μου – Ανδρέα μου». Η φιλικότητα μεταξύ ορκισμένων εχθρών σόκαρε ακόμα και δημοσιογράφους.

    Δεν νομίζω πως μάθαμε τίποτα καινούριο, παρά τη λογική αλήθεια. Υπάρχει κέρδος, καθώς είναι μια ευκαιρία να καταλάβουμε ότι μας δουλεύουν κανονικά στις τηλεοράσεις: ποτέ δεν θα ξεχάσω τον Βύρωνα Πολύδωρα, που ωρυόταν χωρίς λόγο σε ένα πάνελ και στο τέλος δεν άντεξε, κατέβασε το κεφάλι σκασμένος στα γέλια και στα άλλα παράθυρα όλοι μείναν αμήχανοι (ο βασιλιάς είναι γυμνός!) Και φυσικά, να απαιτούμε οργανωμένες συζητήσεις στην τηλεόραση, χωρίς φωνές. Το «σόου» των πολιτικών που φωνάζουν στήνεται για μας – μα από τη μια είναι φτιαχτό και από την άλλη μας κάνει κακό γενικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Σημερινή δήλωση Μπουτάρη: «Ο Ψωμιάδης είναι φίλος μου και τον συμπαθώ.»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Καλημέρα!

    Η θεά έγραψε! Κι είχα ανησυχήσει μήπως δε μιλούσε καθόλου!

    Δε καταλαβαίνω ΚΑΝ γιατί γίνεται θέμα του αν θα πάει ο γάτος μας σε τέτοιου είδου εκπομπές. Στο προηγούμενο post εγώ ο ίδιο είχα πει οτι σίγουρα δε του ταιριάζει στη φιλοσοφία του και την ευγένια που τον χαρακτηρίζει αλλά αυτό δε σημαίνει πως εγώ και ο κολλητός μου τον δε τον ψάχναμε εναγωνίως -απο τις 5 ακούγαμε τον Εισαγγελάτο να τρελένεται με το αποκλειστικό γκάλοπ- δε σημαινει, επίσης, ότι άνθωποι των γραμμάτων και του πνεύματος δε πρέπει να προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα τους μέσα από τα διαθέσιμα μέσα της κοινωνίας μας.

    Χαράς το κουράγιο σας Γάτε, έχω να πω εγώ. Οχι καλέ το κουράγιο να αντέξετε την αγέλη.. όοοοοοοχι. Το κουράγιο να μη λίωσετε στα γέλεια με όλο αυτό το θέατρο. Είμαι κατά των εννοιών "σνομπισμός" και "ελιτισμός" και χαίρομαι πάρα πολύ όταν άνθρωποι που θέλουν την αλλαγή στην κοινωνίας μας, που είναι καυστικοί και έχουν ένα σωρό τρόπους αλλά και βήματα, δε ντρέπονται να εκφράσουν την (αντι)θέση τους δημοσίως. Γιατί μέσα από αυτό το blog οι αλλαγές πόση έκταση μπορεί να έχουν;

    Καλώς ή κακώς το παιχνίδι στην εποχή μας παίζεται στην τηλεόραση, στα ραδιόφωνα και στα λοιπά ΜΜΕ... Έχουμε λοιπόν ευθύνη και δικαίωμα να πούμε όχι στη μπουρδολογία και να την αντιμετωπίσουμε εκ των έσω... Να είστε καλά Γάτε να σας ξαναδούμε σύντομα!


    Υ.Γ. Ακόμη και σαν παρατηρητής των ανθρώπων ακόμη και ως συγγραφέας ΟΝΤΩΣ έχει το απόλυτο κίνητρο κανείς για να βρεθεί σε τέτοια πανηγύρια "κατάθεσης ψυχής"... LOL!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. @maiosone
    "η άποψη που διατυπώθηκε εδώ ότι ο πολιτικός πρέπει να είναι και τεχνοκράτης είναι λανθασμένη"

    Ειδικά οι νομάρχες που είναι και το θέμα μας, πρέπει να είναι τεχνοκράτες και μόνο. Θεωρητικά δεν λαμβάνουν καμία στρατηγική απόφαση και απλά είναι διεκπεραιωτές προσχεδιασμένων ή επαναλαμβανόμενων έργων (πχ ετήσια συντήρηση αντιπλημμυρικών).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Nikos Dimou said...

    "H πορεία των δύο τελευταίων ποστ δείχνει πόσο λίγο ενδιαφέρουν οι εκλογές... Θλιβερό - αλλά λογικό."

    O κ.Πάσχος Μανδραβέλης, γράφει σχετικά :

    "...βεβαίως και θα πρέπει να μας θλίβει η αυξανόμενη αποχή των πολιτών από τα κοινά. Δεν πρέπει όμως να θλιβόμαστε για το σύμπτωμα, δηλαδή για την αποχή από τις εκλογές. Πολλές φορές, θεραπεύοντας το σύμπτωμα, δεν κρύβουμε απλώς την ασθένεια, αλλά την επιδεινώνουμε. Χαμηλή συμμετοχή στα κοινά με υψηλή (λόγω νομικής υποχρέωσης) συμμετοχή στις εκλογές αφήνει μεγάλο περιθώριο να ανθήσει ο λαϊκισμός. Δηλαδή, σε μια χώρα με την χαμηλότερη αναγνωσιμότητα εφημερίδων στον δυτικό κόσμο, η αποχή μπορεί να αποδειχθεί τελικά ευεργετική για το πολιτικό σύστημα. Οι πολιτικοί δεν θα λειτουργούν με βάση τους παροξυσμούς των καναλιών και οι πολίτες δεν θα ψηφίζουν με βάση ποιος «γράφει καλύτερα στο γυαλί». Οποιοι ενδιαφέρονται πραγματικά πρέπει να ψηφίζουν. Ο ανεπεξέργαστος λαϊκιστικός λόγος δεν θα έχει ελπίδα σε ένα εκλογικό σώμα που αποτελείται κυρίως από συνειδητοποιημένους ψηφοφόρους."

    Διαβάστε εδώ το πλήρες άρθρο στη σημερινή "Καθημερινή".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Σόρι, αλλά δεν θα συμφωνήσω με την άποψη ότι αποχή σημαίνει κίνδυνο λαϊκισμού. Τουλάχιστον όχι αναγκαστικά.

    Και εξηγούμαι: θυμάστε πως παρέδωσαν την εξουσία οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ μετά τις τελευταίες εκλογές; Στην πόρτα περίμεναν τους αντικαταστάτες τους, σαν έτοιμοι από καιρό! Σκεφτόμουν λοιπόν ότι έπρεπε να ήμασταν εξυπνότεροι και να ψηφίσουμε ΠΑΣΟΚ. Δεν έπρεπε να τους κάνουμε τη χάρη να δραπετεύσουν και μετά να κάνουν κριτική εκ του ασφαλούς. Το 2002 το ΠΑΣΟΚ είχε ξεμείνει από δικαιολογίες, ο κόσμος είχε απηυδήσει και περίμενε επιτέλους τα φιλολαϊκά μέτρα. Ήταν η τέλεια ευκαιρία να γελοιοποιηθεί ένα κόμμα εξουσίας – πόσο συχνά έχουμε τέτοια συγκυρία;

    Σίγουρα, η γελοιοποίηση της πολιτικής μπορεί να επιφέρει λαϊκισμό και λαϊκιστές ηγέτες – αλλά όχι αναγκαστικά. Εξίσου πιθανό είναι να λειτουργήσουν τα αντανακλαστικά των κομμάτων εξουσίας, που είναι τεράστιοι μηχανισμοί, να ενεργοποιηθούν και θεσμοί της Ε.Ε. (σε ένα καράβι είμαστε όλοι) και να σοβαρευτούν λίγο. Να νιώσουν πως τα πράγματα και οι ψηφοφόροι δεν είναι τόσο δεδομένα όσο νομίζουν.

    Με ακριβώς την ίδια λογική, θεωρώ πως ένα μεγάλο ποσοστό συνειδητής αποχής από της εκλογές, ικανό στην ιδανική περίπτωση να τις καταστήσει άκυρες, θα κάνει καλό στον τόπο. Θα τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια εφησυχασμένων, κυνικών πολιτικών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Ασχετο. Πριν μια ωρα ειχαμε συγκρουση 2 τρενων στο μετρο της Ρωμης. Ηδη ενας νεκρος και παρα πολλοι τραυματιες. Το ατυχημα εγινε 2 λεπτα πριν παρω το μετρο, γι'αυτο ειμαι σπιτι τωρα. Συγγνωμη για το ασχετο, απλα ειμαι λιγακι ταραγμενος.
    Συνεχιστε με τον Ψωμιαδη διοτι μου φτιαχνετε την διαθεση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Τι εννοείς yannis h όταν λες "να τις καταστήσει άκυρες";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Nikos Dimou said

    Καλά βρε παιδιά - μη βαράτε. Είναι μία παράδοση δεκαετιών. Αφού σας ενοχλεί, δεν θα ξαναπάω!



    Δικαίωμα σας να ξαναπάτε. Αλλά προσωπικά με ενοχλεί να σας βλέπω να συγχρωτίζεστε δημόσια με άτομα ανειλικρινή την παρέα των οποίων στο κάτω-κάτω δεν έχετε ανάγκη. Δεδομένου επίσης ότι είστε τόσο εκλεκτικός στις παρέες σας. Αρχίστε μια δική σας εκπομπή στην τηλεόραση, σπάστε τις ακροαματικότητες. Με την εμπειρία σας εύκολα θα βρείτε κανάλι να σας φιλοξενήσει. Όλοι το περιμένουμε. Είσασταν διστακτικός με το blogging και είδατε τι έγινε με το που το τολμήσατε. Μιά απόφαση είναι


    Με έχουν κομμένο ως συγγραφέα. Έχεις δει πολλές εκπομπές αφιερωμένες στο έργο ή στα βιβλία μου - κάποιο άρθρο ή συνέντευξη σε εφημερίδα; Ως γενικής φύσεως διανοούμενο και σχολιαστή με θέλουν - αλλά ποτέ δεν γυρίστηκε "Παρασκήνιο" ή "Μονόγραμμα" γι αμένα.

    Νομίζω ότι ήταν ο Mariosp που σας είπε ότι έχετε πρόβλημα με την διαχείριση της δημόσιας εικόνας σας. Γυρίστε το δικό σας "Παρασκήνιο" ή "Μονόγραμμα". Καιρός να αφήσουμε τους εγωισμούς και να ασχοληθούμε με τους εαυτούς μας (Altan)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Άμα ο ΝΔ δεν πηγαίνει στις εκπομπές αυτές, κι όσοι άλλοι έχουν να πουν κάτι άλλο, τότε θα τρώμε στη μάπα τις διάφορες και τους διάφορους %^&^$! και να μην διαμαρτυρόμαστε.

    Αν έχουμε τη λογική της κάστας, την πατήσαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Alogaki: Εννοώ να είναι τόσο μεγάλη η αποχή που θα βγουν άκυρες οι εκλογές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Συμφωνώ (άλλη μία φορά) με τον Μανδραβέλη - άλλωστε ήδη έγραψα πριν:"Τελικά η δημοκρατία δεν είναι αυτό που συμβαίνει κάθε τέσσερα χρόνια με την ψήφο - αλλά αυτό που συμβαίνει κάθε μέρα με την ενεργοποίηση και κινητοποίηση του πολίτη".

    Αντώνης Λιολιος - κανένα κανάλι δεν θα μου δώσει εκπομπή (ούτε μου πρότεινε εδώ και 12 χρόνια). Τα έχουμε πει: για να βγεις στα κρατικά πρέπει να έχεις δόντι - για τα ιδιωτικά πρέπει να έχεις θεαματικότητα και να φέρνεις διαφήμηση. Εγώ ούτε το ένα έχω ούτε το άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Προς Αναστάσιο Παπαδάκη και άλλους. Ένα έργο της Γεννηματά που γνωρίζω προσωπικά είναι τα αντιπλυμηρικά έργα στο Δήμο Βριλησσίων με κόστος 11-12 εκ. ευρώ. Το έργο έγινε και μάλιστα (σπάνιο αυτο) με καλές προδιαγραφές και όχι ψεύτικα υλικά, έβαλαν κάτι αγωγούς δύο μέτρα διάμετρο!. Αυτα για να μην τα μηδενίζουμε όλα.
    Καλά κάνει ο ΝΔ και πάει στα κανάλια (δυστηχώς δεν τον είδα) ας ακούγεται και καμμία διαφορετική φωνή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Κύριε Δήμου,

    Η διαφοροποίηση της εξουσίας από το εκλεκτορικό της σώμα, είναι εγγενής στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία (δημοκρατία δι' αντιπροσώπων!!!).

    Αργά ή γρήγορα, κι όσο καταρρέουν οι παραδοσιακές κοινωνικές δομές, θα συνέβαινε.

    Και ΔΕΝ υπάρχουν θεσμοί για να υλοποιηθεί η δημοκρατία ως καθημερινή συμμετοχή. Χειρότερα ακόμα, δεν υπάρχει συνειδητοποίηση της ανάγκης τέτοιων θεσμών - ούτε του ίδιου του προβλήματος άλλωστε.

    Τόχω ξαναπεί: η αντιπροσωπευτική δημοκρατία έφαγε τα ψωμιά της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Δεν είχα φανταστεί την άλλη πλευρά αυτού που βλέπουμε στο γυαλί. Μου φάνηκε πολύ πιο ενδιαφέρουσα έτσι όπως την περιγράψατε. Νομίζω πως αν κανουν ένα ριάλιτι με όλα αυτό το παρασκήνιο, θα σκίσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Aγαπητέ yannish,

    νομίζω ότι παρανόησες τα λόγια του Μανδραβέλη.
    Λέτε και οι δύο το ίδιο πράγμα - θετικό δείγμα η μεγάλη αποχή.


    @antonis liolios,
    πως φαίνεται ότι δεν γνωρίζεις από media! Εκπομπή στα μεγάλα, ιδιωτικά κανάλια δεν παίρνεις
    ακόμα και το Χριστόδουλο κουμπάρο να 'χεις.

    Εκεί σφάζονται όλα στο βωμό της τηλεθέασης.

    Στα κρατικά κανάλια, χρειάζεσαι πιστοποιητικό φρονημάτων.

    Στα μικρά κανάλια, πρέπει να τους πας τον σπόνσορα.

    Ο ΝΔ νομίζω ότι και σπόνσορα να έβρισκε (π.χ. το Ίδρυμα Ωνάση... ή το ανύπαρκτο ίδρυμα Popper) έτσι κι αλλιώς ποτέ δε θα ΄βγαινε στο Blue Sky και το Fuck Me Hard TV.

    Άλλωστε, απ' όσο γνωρίζω, ο ίδιος ο ΝΔ δεν επεδίωξε ποτέ να κάνει κάτι - όλες τις φορές που είχε δική του εκπομπή ήταν επειδή κάποιος άλλος τον πρότεινε.


    Να και άλλα δύο κείμενα του ΝΔ, σχετικά με το θέμα μας: Φαντασία και εξουσία και Οι αιώνια αναποφάσιστοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Αυτό είναι φοβερή φαντασίωση!!!!

    Ένα survivor με όλους τους επώνυμους. Εκεί να δούμε ξεβράκωμα προσωπικοτήτων...

    Ωραίο helorus!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Yannis H said...
    "Εννοώ να είναι τόσο μεγάλη η αποχή που θα βγουν άκυρες οι εκλογές."

    Μα, αυτό που λες δεν παίζει!
    Αφού τα ποσοστά τον κομμάτων καθορίζονται μόνο από τα έγκυρα ψηφοδέλτια. Και το 80% να φτάσει η αποχή, τα ποσοστά των κομμάτων δεν αλλάζουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Nikos Dimou said

    Αντώνης Λιολιος - κανένα κανάλι δεν θα μου δώσει εκπομπή (ούτε μου πρότεινε εδώ και 12 χρόνια). Τα έχουμε πει: για να βγεις στα κρατικά πρέπει να έχεις δόντι - για τα ιδιωτικά πρέπει να έχεις θεαματικότητα και να φέρνεις διαφήμηση. Εγώ ούτε το ένα έχω ούτε το άλλο.

    Διαφωνώ ριζικά και κάθετα. Δεν θα σας το ζητήσουν, θα το προτείνετε. Αφήστε τα κρατικά αν και κει πιστεύω ότι μπορείτε.

    Μέσα στο blog σας εχετε πλέον ένα θησαυρό αξιόλογων ατόμων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να κάνετε μια ποιοτική εκπομπή πρωτοφανή για Ελλάδα.

    Μπορείτε να έχετε συμβούλους για θέματα οικονομικά, ιατρικά, νομικά, ΙΤ κλπ. Και μην μιλήσω για την Αφροδίτη που είναι ένα κεφάλαιο από μόνη της

    Μην το δείτε σαν την δική σας "προσωπική" εκπομπή αλλά σαν μια προέκταση του blog σας το οποίο τελικά είναι ένα βήμα από το οποίο ακούγονται πολλές ποιοτικές φωνές.

    Η εκτίμηση μου είναι ακριβώς λόγω της διάχυτης παρακμής έχει ωριμάσει πια ο καιρός για ένα come back. A brand new world

    Στο πλευρό σας θάμαστε, τολμήστε το.

    Συν-bloggers πέστε και σεις κάτι αν συμφωνείτε γιατί εμένα ο κ. Δήμου δεν με πολυακούει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Και ένα επίκαιρο σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη απο την καθημερινή

    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_78556_17/10/2006_201725

    (πωσ το δηλώνουμε σαν Link βρε παιδιά;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Andy said

    πως φαίνεται ότι δεν γνωρίζεις από media! Εκπομπή στα μεγάλα, ιδιωτικά κανάλια δεν παίρνεις
    ακόμα και το Χριστόδουλο κουμπάρο να 'χεις.

    Εκεί σφάζονται όλα στο βωμό της τηλεθέασης.


    Βρε Άντυ μη μου το χαλάς!

    Τηλεθέαση θα έχουν με το κιλό αν αποφασίσει ο οικοδεσπότης να ενεργοποιηθεί, δεν βλέπεις τι γίνεται στο blog; Δεν θα φέρει τηλεθέαση ο master της διαφήμισης και των media; Και μάλιστα ποιοτική τηλεθέαση.

    Ένα βήμα είναι, μακάρι για όλους μας να το κάνει.

    Aim high Andy, aim high

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Περί νομαρχίας.

    Μετά από προσπάθειες πολλών ετών, έπεισα μερικούς γείτονες να βάλουμε κάτι από την τσέπη μας να φτιάξουμε μόνοι μας ένα τεχνικό έργο (αντιπλημμυρικό) στη γειτονιά μας.

    Μιλάμε για budget € 100.000, που θα καλύπταμε μόνοι μας, διότι αν περιμέναμε απ' τη Φώφη...

    Φυσικά, χρειαζόμασταν έγκριση, μιας και - όπως είπε κι ο Κρητικάκης προχθές - θα μας μπαγλαρώνανε.

    Ο δρόμος που θα γινόταν το έργο είναι ο κεντρικότερος άξονας της Ανατολικής Αττικής, οπότε λογικό είναι να χρειάζεται έγκριση πολλών φορέων.

    Πήγαμε στον τοπικό Δήμο για να μας δώσουν έγκριση, μας έστειλαν στη Νομαρχία (Ανατολικής Αττικής).

    Από κει στο ΠΕΧΩΔΕ (γραφείο Δ10 και Δ12), ξανά πίσω στη Νομαρχία, πέρασαν τα χρόνια.

    Εν τω μεταξύ, σε κάθε μεγάλη πλημμύρα, η γειτονιά μας φιγουράρει στα πρώτα πλάνα των καναλιών - αγγίζουμε βάθος 1m νερού, διακόπτεται η κυκλοφορία για πολλές μέρες.

    Σε κάθε δυνατή βροχή, αποκλειόμαστε για 3-4 μέρες, αλλά γινόμαστε πολύ χαρούμενοι που βλέπουμε τους γείτονές μας να γίνονται διάσημοι για 15 δευτερόλεπτα στα ρεπορταζόπουλα της TV.


    Το Δ10 μας είπε ότι δεν υπάρχι μελέτη για τη συγκεκριμένη περιοχή και δεν γνωρίζουν πότε θα γίνει.

    Ζητήσαμε να μας συστήσουν το γραφείο που θα έκανε τη μελέτη για λογαριασμό του ΠΕΧΩΔΕ, έτσι ώστε να έχουμε σωστή μελέτη, να τους πληρώσουμε απ' την τσέπη μας και να προχωρήσουμε.

    Με λίγα λόγια, η πρόταση ήταν να πάρουμε οι ιδιώτες τα πράγματα στα χέρια μας, με τη σύμφωνη γνώμη του κράτους (δεν ζητούσαμε ρουσφέτι - χάρη θέλαμε να κάνουμε, στους εαυτούς μας και σε όλο τον κόσμο), να βάλουμε τα λεφτά απ' την τσέπη μας κι ας μην μας πουν κι ευχαριστώ.

    Οι καρεκλοκένταυροι της Νομαρχίας και του ΠΕΧΩΔΕ έκαναν τα πάντα για να μην δοθεί λύση.

    Και το κατάφεραν.
    Μετά από 3 χρόνια προσπαθειών τα παρατήσαμε.


    Αφιερωμένο εξαιρετικά στον κο Σουφλιά, στην κα Γεννηματά, στον κο Κουρή και σε όσους τους ψήφισαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. Άντυ: έχεις δίκιο, παρανόησα το κείμενο – πάντως η μεγάλη αποχή μπορεί κάλλιστα να φέρει λαϊκισμό (μιλάμε, στην ουσία, για απαξίωση της πολιτικής).

    Alogaki: υποθέτω ότι υπάρχει και στην Ελλάδα ένα πλαφόν συμμετοχής, κάτω από το οποίο οι εκλογές κηρύσσονται άκυρες. Δεν ξέρω όμως πόσο είναι ακριβώς - αν κάποιος ξέρει, παρακαλώ να το πει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. Νομίζω πως δεν υπάρχει κανένα τέτοιο πλαφόν συμμετοχής στις εκλογές. Αν κάποιος γνωρίζει κάτι, ας με διορθώσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. Tελικά ο δήμος μας είχε από τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής: 92,73!! Πάμε όμως για την άλλη Κυριακή για το τελικό αποτέλεσμα. Σε μικρούς δήμους η κινητοποίηση είναι μεγαλύτερη, νοιάζεται ο καθένας περισσότερο μια και υπάρχει προσωπική επαφή με τους άρχοντες του τόπου συχνά και εύκολα.

    Η γνώμη μου είναι να συμμετέχει ο ΝΔ, και όλοι οι πνευματικοί άνθρωποι στην TV. Το ήθος και ο σεβασμός του ομιλητή προς τους υπόλοιπους συμμετέχοντες τους χαρακτηρίζει και τους διαχωρίζει από τον όχλο και την προσπάθεια πρόκλησης εντυπώσεων από τους υπόλοιπους και κυρίως τους πολιτικούς. Ακούσαμε και πάλι να ομιλούν όλοι μαζί, να μην αφήνουν να ολοκληρώνει την σκέψη του αυτός που έχει το λόγο, να διακόπτεται βάναυσα και φυσικά πιστεύουν πως έτσι «κέρδισαν» τους ακροατές. Μα τόσο λίγο μυαλό κουβαλάνε επιτέλους ή παίζουν με τα νεύρα μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Σχετικά με τη συμμετοχή σε αντίστοιχες εκπομπές, νομίζω ότι η εξήγηση που έδωσε ό ίδιος ό ΝΔ, για τη δυνατότητα να παρατηρεί εκ του σύνεγγυς μαζεμένους ανθρώπους μιας συγκεκριμένης ομοταξίας, θά ’πρεπε να μας καλύψει.

    Όμως επειδή εκφράζονται κάποιες απόψεις σχετικά με τα θετικά συμμετοχής σε αντίστοιχες εκπομπές και περί μηνυμάτων, ή ακόμα και περί δημιουργίας τηλεοπτικών εκπομπών, κ.λ.π. θα ήθελα να καταθέσω και εγώ τη γνώμη μου.

    Κατ’ αρχήν, σε τηλεοπτικές συζητήσεις δεν μπορείς να εκφράσεις ολοκληρωμένη άποψη – δεν θα σ’ αφήσουν.

    Κατά δεύτερο λόγο, οι τηλεθεατές δεν ενδιαφέρονται πλέον για απόψεις αλλά για θέαμα, σόου και τίποτε άλλο.

    Όπως σωστά έχει πει και ο Μάρσαλ Μακλιούαν, «το μέσον είναι το μήνυμα» (The medium is the message).

    Και στην τηλεόραση, ότι και να βλέπεις, συντείνει στην αποβλάκωση και στην απονέκρωση κάθε κυττάρου του εγκεφάλου του θεατή. Είναι ένα από τα πιο σκληρά ναρκωτικά που σου απορροφά τον χρόνο και τελικά την ίδια τη ζωή.

    Υπάρχει περίπτωση να κλείσει κάποιος την τηλεόραση για να καθίσει να σκεφτεί αυτό που είδε ή άκουσε;

    Το πιο εντυπωσιακό με την εξέλιξη της τηλεόρασης τα τελευταία χρόνια, είναι η απίστευτη πτώση της ποιότητας των εκπομπών της. Αναρωτιέσαι αν υπάρχει χειρότερο και τελικά σε κάθε επερχόμενη σαιζόν διαπιστώνεις πως υπάρχει.

    Ο μέσος χρόνος τηλεθέασης στην Ελλάδα είναι συνεχώς αυξανόμενος και φτάνει τις 4 ώρες περίπου το 24ωρο. Στους συνταξιούχους ή στις νοικοκυρές, τα πράγματα είναι τραγικά. Είναι οι λεγόμενοι heavy viewers και χτυπάνε πάνω από 10 ή και 12 ώρες.

    Νομίζω πως οποιαδήποτε «αξιόλογη» εκπομπή στην τηλεόραση είναι εκ των προτέρων καταδικασμένη, ως μη μαζική – πέρασαν οι εποχές του Μπερνάρ Πιβό με τη θρυλική εκπομπή του «Apostrophes».

    Ευτυχώς που κάποιοι αντιδρούν και δεν έχουν καν τηλεόραση. Σε άλλες χώρες έχουν αναπτυχθεί και αντίστοιχα κινήματα ενάντια στην τηλεόραση και διοργανώνουν χάπενιγκς, εκδίδουν ενημερωτικά φυλλάδια, κ.λ.π.
    Κάποτε ελπίζω να φτάσουν κι εδώ, μέχρι τότε…αντισταθείτε, που έλεγε κι ο Μιχάλης Κατσαρός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. zoferos mesaionas said...
    "Και στην τηλεόραση, ότι και να βλέπεις, συντείνει στην αποβλάκωση και στην απονέκρωση κάθε κυττάρου του εγκεφάλου του θεατή".

    ΩΠ! ΩΠ! ΩΠ: Όχι γενικεύσεις. Βλέπω αρκετή τηλεόραση (όχι ελληνική) ARTE, BBC, TV5, ZDF II, και άλλα ξένα κανάλια και απολαμβάνω ποιότητα. Σε συζητήσεις, σε ρεπορταζ, σε features, σε αναμεταδόσεις συναυλιών , θεάτρου και μπαλέτων - και σε ταινίες.

    Χθες το Filmnet 1 είχε την ταινία "Οι τρεις ταφές του Μελκιάντες Εστράντα" - ένα αριστούργημα.

    Επίσης δεν είναι αλήθεια πως και το ελληνικό κοινό δεν θα πρόσεχε μία ποιοτική εκπομπή. Στον καιρό τους οι "Περιπέτειες Ιδεών" είχαν διπλάσια θεαματικότητα από τον μέσον όρο της ΕΤ1 - μερικές φορές περνούσαν και το talk show του Χατζηνικολάου στο MEGA.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. Αγαπητέ κ. Δήμου,
    η αλήθεια είναι ότι ήσασταν σαν τη μύγα μεσ΄ στο γάλα. Εσείς η μία μύγα και ο Μ. Ρασούλης η άλλη.
    Ειδικά ο Ρασούλης, όταν υπερασπίστηκε τον Ψωμιάδη, χάλασε τη μανέστρα των παρουσιαστών. Η σπέκουλά του ήταν το high light της εκπομπής. Ο Καμπουράκης λίγο έλειψε να καταπιεί το μικρόφωνο (ο Οικονομέας το κατάπιε)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. Για online τηλεόραση:

    http://freetube.co.nr/

    http://www.live-online-tv.com/

    http://throwawayyourtv.com/

    (έσβησα το προηγούμενο comment γιατί φαινόταν σαν spam)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. Nikos Dimou said...
    Όχι γενικεύσεις...Βλέπω αρκετή τηλεόραση (όχι ελληνική) ARTE, BBC, TV5, ZDF II, και άλλα ξένα κανάλια και απολαμβάνω ποιότητα. Σε συζητήσεις, σε ρεπορταζ, σε features, σε αναμεταδόσεις συναυλιών , θεάτρου και μπαλέτων - και σε ταινίες.

    Κάποιες φορές οι γενικεύσεις είναι αναπόφευκτες.

    Ας εξηγηθώ.
    Ναι, υπάρχουν και κινηματογραφικές ταινίες που μπορεί να δει κανείς στην τηλεόραση (αν αντέξει τις διαφημίσεις, την ανακρίβεια στην ώρα έναρξης, κ.λ.π.), αλλά ο φυσικός τους χώρος είναι η κινηματογραφική αίθουσα - έχει μεγάλη διαφορά (αλλά αυτό είναι άλλο θέμα).
    Επιπλέον, σήμερα μπορείς και να νοικιάσεις ή και να αγοράσεις την ταινία που έχασες, σε dvd, και να τη δεις όποτε θέλεις και όσες φορές θέλεις.

    Το να επιλέγεις συγκεκριμένες «ποιοτικές» εκπομπές για να δεις, προφανώς είναι καλύτερα από το να κάνεις zapping. Μόνο που έτσι (zapping) κάνουν όλοι. Είναι μεγάλο θέμα, τι να πω για τη βία, τα σκουπίδια, κ.λ.π. τα έχουν πει τόσοι καλύτερα από μένα.

    Αντίστοιχα ισχύουν και για τα υπόλοιπα τηλεθεάματα, αλλά τέλος πάντων το ερώτημα που θέλω να καταλήξω είναι το εξής:

    Τι (θα) έκανε όλος αυτός ο κόσμος όταν (ή εάν) δεν έβλεπε τηλεόραση, (θα) ήταν "φτωχότερος";


    Στον καιρό τους οι "Περιπέτειες Ιδεών" είχαν διπλάσια θεαματικότητα από τον μέσον όρο της ΕΤ1 -

    Σήμερα, φοβάμαι πως θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. Λέτε ότι και το ελληνικό κοινό θα πρόσεχε μια ποιοτική εκπομπή και συμφωνώ μαζί σας.
    Έτυχε τα τελευταία χρόνια να πάρει κι εμένα το μάτι μου κάποιες εκπομπές που μου άρεσαν, άσχετα αν μπορώ να τις παρακολουθήσω συστηματικά, όπως οι εκπομπές της Εύης Κυριακοπούλου, του Σ. Κραουνάκη, της Σ. Τσιλιγιάννη, παλιότερα. Εννοείται ότι θεωρώ εξαιρετικές και τις εκπομπές έρευνας, όπως του Κούλογλου, γιατί όχι και του Παπαχελά ή και άλλες παρεμφερείς, βλ. Αυγερόπουλος, Καρχιλάκη κ.α.
    Όμως το κακό είναι ότι στην εποχή μας κάνουν φοβερό θόρυβο οι δήθεν εκπομπές λόγου, αυτές των τηλεστάρ. Ανακυκλώνονται, καλώντας ο ένας τον άλλο ή αναφερόμενοι ο ένας στον άλλο, προκαλούν σκάνδαλα εντός ή εκτός πλατώ, δημιουργούν πρωτοσέλιδα με υπόγεια μέσα-π.χ. ανταλλαξιμότητες, χρηματισμός κ.α., προσκαλούν πρόσωπα-κράχτες τα οποία τα διαμορφώνουν ως ακόμη περισσότερο κράχτες και ούτω καθεξής. Επίσης, έχουν χάσει κάθε πρόσχημα πλέον, που είχαν κάποιοι από αυτούς στο ξεκίνημα της καριέρας τους, αφού πλέον οι καλεσμένοι τους αλλά και ο τρόπος αντιμετώπισης των θεμάτων που πραγματεύονται είναι στο επίπεδο των πρωινάδικων.
    Ρυπαίνει την αισθητική μας αυτό το τηλεοπτικό τοπίο και φοβάμαι ότι είναι πολύ πιο δύσκολο από παλιά για μια ποιοτική εκπομπή να ξεχωρίσει πραγματικά. Ίσως, βέβαια, αυτό το γεγονός να συνηγορεί ακόμη περισσότερο για τη διάδοση των νέων μέσων, κυρίως του Internet, προς ενημέρωση και πνευματική τέρψη όσων δεν επιθυμούν να υποκύψουν σ' αυτή την πλήρη διαστρέβλωση του συνειδησιακού τους πεδίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. ΚΑΛΗΜΕΡΑ Κε ΔΗΜΟΥ

    ΤΟ ΠΟΣΤ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ ΤΗς ΕΚΛΟΓΙΚΗς ΦΙΕΣΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΣΕΜΝΟ!!!

    :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. Όλα αυτά τα βαρύγδουπα περί "ρύπανσης αισθητικής και πλήρους διαστρέβλωσης του συνειδησιακού πεδίου" μπορεί να είναι και σωστά αλλά μου ακούγονται λίγο υπερβολικά.

    Προσωπικά, συμφωνώ με την ήδη εκπεφρασμένη άποψη του γατούλη που λέει ότι αφού κρατάς εσύ το τηλεκοντρόλ -και κρίνεις ότι κινδυνεύει το "συνειδησιακό πεδίο και η αισθητική σου"- μπορείς αν θέλεις να αλλάξεις κανάλι ή να κλείσεις την τηλεόραση.

    Τόσο απλό - τόσο σωστό !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. Βέβαια υπάρχει πάντα και η πιθανότητα, να μην έχεις εσύ το τηλεκοντρόλ, να σε έχουν δέσει στην πολυθρόνα με ακινητοποιημένο το κεφάλι και οδοντογλυφίδες στα μάτια για να μην κλείσουν, οπότε εκεί υπάρχει πραγματικό πρόβλημα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. Από την σημερινή "Καθημερινή":

    "...Μεσαιωνικό και μεσσιανικό δράμα θύμιζε ο δραματικός μονόλογος του νικητή της νομαρχίας Θεσσαλονίκης. Καθώς σκάνε πυροτεχνήματα, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης διακόπτει την ομιλία του και στυλώνει το βλέμμα του κάπου στο υπερπέραν. Η παύση διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα. «Και οι ουρανοί είναι δικοί μας!» ανακράζει. Μάλιστα. Και οι ουρανοί αινούν δόξαν κυρίου νομάρχη! Του θνητού που, σύμφωνα με τη δική του διαβεβαίωση, «σταυρώθηκε και αναστήθηκε». ..."

    Απέκτησε Μεσσία η Θεσσαλονίκη!

    Ωσαννά!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. Συγνώμη για την επανάληψη αλλά έστειλα σήμερα τον λεπτομερή σχολιασμό που σας είχα υποσχεθεί για τη διακήρυξη της ΦΣ. Καλή ανάγνωση ... αν έχετε κουράγιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. Κύριε Αλεβαντή,
    Σας βλέπω εμπεριστατωμένο κι επεξηγηματικότατο, όπως πάντα.

    Μάλλον το κουράγιο, είναι όλο δικό σας!

    φιλικά,

    Αλογάκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. Nikos Dimou said...
    Στον καιρό τους οι "Περιπέτειες Ιδεών" είχαν διπλάσια θεαματικότητα από τον μέσον όρο της ΕΤ1 - μερικές φορές περνούσαν και το talk show του Χατζηνικολάου στο MEGA.

    ΝΔ το είπες και μόνο σου.Πιστεύω ότι ο Αντώνης έχει δίκιο.Μιά ποιοτική εκπομπή έχει πάντα απήχηση.Το υλικό υπάρχει.Αξιοποιήση χρειάζεται τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  94. Stavros P (isisdoros) said...
    ΝΔ το είπες και μόνο σου.Πιστεύω ότι ο Αντώνης έχει δίκιο.Μιά ποιοτική εκπομπή έχει πάντα απήχηση.Το υλικό υπάρχει.Αξιοποιήση χρειάζεται τώρα.

    Αξιοποίηση πώς; Μάλλον μου θυμίζετε Κοέλιο ("οταν θέλεις κάτι πολύ, ολόκληρο το σύμπαν... κλπ."). Δεν νομίζω πως θα μου ξαναδοθεί η ευκαιρία για τηλεόραση - και ίσως είναι καλύτερα έτσι. Είναι φοβερά κουραστική δουλειά. Με τσάκιζε ήδη στα 50 μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  95. Όσον αφορά το θέμα της απουσίας (ή όχι) του γατούλη - ως ανθρώπου της διανόησης - από τις τηλεοπτικές συζητήσεις, ίσως έχει ενδιαφέρον το παρακάτω απόσπασμα κειμένου το οποίο έγραψε ο ίδιος σε μια εποχή που (δεν υπήρχε το Internet) υπήρχαν μόνο δύο κανάλια και ο τηλεοπτικός χρόνος δεν ήταν τόσο νευρικός και βεβιασμένος :

    "Αγαπητοί Έλληνες διανοούμενοι, - είσαστε ΑΠ' ΕΞΩ !
    Αθεράπευτα ρομαντικοί, εγκληματικά απληροφόρητοι, μονότονα επαναληπτικοί, ερμητικά εγκλωβισμένοι σε προσωπικά προβλήματα, ανίκανοι για διάλογο - έχετε χάσει κάθε επαφή με αυτό για το οποίο έπρεπε να ζείτε. Με το κοινό. Και δεν φταίει σ' αυτό ούτε το κράτος, ούτε το "σύστημα", ούτε οι "σκοταδιστές", ούτε βέβαια το ίδιο το κοινό. Φταίτε -κυρίως- εσείς.

    Μισείτε τα Μ.Μ.Ε. αλλά αν τα χρησιμοποιούσατε - αντί να τα βρίζετε - θα είχατε κερδίσει το παιχνίδι σας. Σνομπάρετε την τηλεόραση, αλλά αν γνωρίζατε την τεχνική της, αν την πλησιάζατε με ενδιαφέρον, θα μπορούσε να είναι ο καλύτερος σύμμαχός σας. (Αλίμονο όποτε εμφανίζεστε σ' αυτή, το κάνετε με τέτοιο τρόπο, που να τρέπετε σε φυγή όλους τους θεατές).

    Κι όμως έχετε ένα ρόλο να παίξετε σ' αυτή την κοινωνία. Είσαστε (ή πρέπει να είσαστε) οι ηγέτες, οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης. Στη δυναμική των ομάδων είσαστε αναντικατάστατοι σας πομποί και δέκτες. Είσαστε οι δημιουργοί και οι φορείς της επικοινωνίας των ιδεών.[...]

    Μπορεί να έχετε τις πιο σωστές ιδέες αλλά, όταν οι ιδέες δεν κυκλοφορούν, είναι άχρηστες. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ! Μελετήστε τις τεχνικές και τα μέσα επικοινωνίας και αξιοποιήστε τα. Οι δυνατότητες είναι εκπληκτικές. Το κοινό διψάει. Αλλά πρέπει να μάθετε τη νέα γλώσσα![...]

    Ζητάω από τους διανοούμενους αυτή της χώρας να κοιταχτούν μια φορά στον καθρέφτη. Να συνειδητοποιήσουν πως αυτό που ονομάζουν μοναξιά τους, είναι τελικά η δική τους απουσία - για να μην πω λιποταξία τους. Και αν τελικά καταλήξουν πως έχουν ρόλο να παίξουν, να ανασκουμπωθούν και να τον παίξουν.

    Η χώρα αυτή δεν έχει πια πνευματική ηγεσία. Την κατευθύνουν οι κακοί δημοσιογράφοι και οι κατασκευαστές των σήριαλς. Οι πολιτικοί και οι δημοκόποι. Διανοούμενοι! - φταίτε γι' αυτό. Παραμελήσατε την επικοινωνία και η σκέψη έγινε μονόδρομος. Λησμονήσατε την τρίτη διάσταση και η νόηση έγινε επίπεδη.[...]"


    "Ανοιχτή Επιστολή" του Νίκου Δήμου
    από το βιβλίο του "Οι Νέοι Έλληνες"
    Σελ.193, Εκδ.Νεφέλη, 1984.
    (πρώτη έκδοση 1982)

    Γατούλη, ζητώ συγγνώμη για τον τεμαχισμό του κειμένου, προσπάθησα να κάνω οικονομία χώρου και χρόνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  96. Alogaki το κείμενο αυτό έχει γραφτεί πριν 26 χρόνια (πρώτη δημοσίευση στα "Επίκαιρα" το 1980). Τρομάζω όταν αντιμετωπίζω τόσο παλιά μου κείμενα - και αφού τα διαβάσω ανακουφίζομαι (γιατί ισχύουν εκόμα) και θλίβομαι (για τον ίδιο λόγο.

    Ήμουν ο πρώτος συγγραφέας και πνευματικός άνθρωπος που βγήκε στην τηλεόραση πρσπαθώντας να κάνω πράξη όσα έγραφα γι αυτή. (Δεν μου συγχωρέθηκε ποτέ).

    Τελικά η ρήση του McLuhan ήταν μία κούφια παρόλα. Το μέσο ΔΕΝ είναι το μήνυμα - αντίθετα: το μήνυμα κάνει το μέσο. Ο κινηματογράφος ήταν κάποτε ένα "θέαμα για χαζούς" (και μέχρι το 1930 ο Φώτος Πολίτης τον θεωρούσε μη τέχνη). Κάποιοι όμως τον έκαναν τέχνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  97. Διαχρονικό κείμενο αυτό που αντέγραψε το αλογάκι.
    Φυσικά, οι διανοούμενοι και οι ιδέες και η πνευματική ηγεσία και η επίπεδη νόηση είναι φράσεις κενές και δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα.
    Υπάρχει πάντοτε η εγκληματική μισερή αντίληψη για την ανθρώπινη ελευθερία που οι φελλοί ανά τους αιώνες αποδείχθησαν ανίκανοι να αντιληφθούν έστω και ως πιθανότητα.
    Οι συμβάσεις, τα συστήματα, οι τίτλοι, οι ομάδες, οι μηχανισμοί, οι ιδέες, κάθε στιγμή απουσιάζουν. Είμαστε εμείς μόνοι με τους ανθρώπους. Αν αντί να τους φορτωνόμαστε, τους βλέπαμε ως μετέχοντες σε κάποιο κοινό παρόν, θα είχαμε βρει την άκρη του νήματος για τη λογική που διδάσκεται από αυτούς που πριν από εμάς βρέθηκαν στον Κόσμο.
    Η βιομηχανική και η τεχνολογική επανάσταση είναι πολύ φρέσκιες. Το άγχος για την επιβίωση δεν έπαψε ακόμα και όταν άρχισαν να φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα. Η ανθρωπότητα κινείται με αυτή την τεράστια κεκτημένη ταχύτητα από αυτή τη δράση φυγής προ της βίας που τυφλώνει.
    Χαίρε Νέρωνα! Χαίρε χριστιανομάχε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  98. @ΝΔ,

    άμα κάνεις εκπομπή, έρχομαι να σου κάνω τη γλάστρα. Τζάμπα! Μόνο και μόνο να σε βλέπω να μιλάς. Εγώ θα μιλάω μόνο off-camera, στη ροή προγράμματος, I promise!

    Επανέρχομαι με σοβαρότερα, αμάν (με τις σάχλες σου ψωνάρα Αφρο!)
    :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  99. Nikos Dimou said
    Τελικά η ρήση του McLuhan ήταν μία κούφια παρόλα. Το μέσο ΔΕΝ είναι το μήνυμα - αντίθετα: το μήνυμα κάνει το μέσο.

    Δεν ξέρω αν το μήνυμα κάνει το μέσο ή αν το μέσο ταυτίζεται με το μήνυμα, πάντως, σε ένα πράγμα θα συμφωνήσουμε, υποθέτω. Το μέσον επιβάλλει κάποιους περιορισμούς στο μήνυμα κι αυτό συμβαίνει de facto.
    Αν αυτοί οι περιορισμοί είναι ασφυκτικοί, τότε το μέσον είναι το μήνυμα.

    Κατά την άποψή μου, όσο περνάει ο καιρός, τόσο περισσότερο επαληθεύεται ο ΜcLuhan.

    Υ.Γ. Βέβαια, ο ίδιος ο McLuhan μπορεί να διαφωνούσε μ’ αυτά που λέω. Τον θυμάμαι που είχε εμφανιστεί ό ίδιος στην ταινία «ο νευρικός εραστής» του Γούντι Άλλεν και τα έβαζε με έναν τύπο που επικαλείτο το όνομά του, γιατί «δεν ήξερε τι έλεγε…»
    ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  100. HE said

    Αξιοποίηση πώς; Μάλλον μου θυμίζετε Κοέλιο ("οταν θέλεις κάτι πολύ, ολόκληρο το σύμπαν... κλπ.").


    Μάλλον μας δουλεύετε! Ο Κοέλιο έγραφε αυτά τα χαζο-motivational για ανθρώπους που δεν είχαν πετύχει τίποτα στη ζωή τους και περιμέναν να συνομωτήσει το σύμπαν και να τους βγάλει filthy rich celebrities από την πολυθρόνα τους. Εσείς δεν έχετε δικαιολογία, ακόμα σας θυμάμαι μουστακαλή να συντονίζετε το "Μιά ταινία μιά συζήτηση!"

    Δεν νομίζω πως θα μου ξαναδοθεί η ευκαιρία για τηλεόραση - και ίσως είναι καλύτερα έτσι. Είναι φοβερά κουραστική δουλειά. Με τσάκιζε ήδη στα 50 μου...

    Κρίμα...Οπότε μας μένουν αυτά που έχουμε. Κι αν επιμέναμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  101. Ζοφερός Μεσαίων έφα:

    ....Τον θυμάμαι που είχε εμφανιστεί ό ίδιος στην ταινία «ο νευρικός εραστής» του Γούντι Άλλεν και τα έβαζε με έναν τύπο που επικαλείτο το όνομά του, γιατί «δεν ήξερε τι έλεγε…»
    ;)


    Απίστευτη σκηνή, από τις αστειότερες στο κινηματογράφο ειδικά όταν ο Γούντυ κυτά στην κάμερα και λέει "Πάντα ήθελα να το κάνω αυτό!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  102. Zoferos mesaionas said...
    "Κατά την άποψή μου, όσο περνάει ο καιρός, τόσο περισσότερο επαληθεύεται ο ΜcLuhan".

    Φράση με την οποία δεν θα συμφωνούσαν οι περισσότεροι ειδικοί της επικοινωνίας.

    Λιόλιος - το θέμα δεν είναι να επιμείνετε ή όχι. Πέρα από τις δικές μου δυνάμεις το να εξασφαλίσει κάποιος σαν κι εμένα μία εκπομπή σε μεγάλο κανάλι και σε καλή ώρα μετάδοσης αγγίζει τις πιθανότητες του 0. Ακόμα και τα κρατικά προτιμούν την κυρία Δρούζα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  103. Ακόμα και τα κρατικά προτιμούν την κυρία Δρούζα...

    Τι να πω...Την είδα το μεσημέρι να μιλάει για UFO και σπηλιά του Νταβέλλη και...

    Και σεις να μην μπορείτε να ακουστείτε...Μου φαίνεται δύσκολο να το πιστέψω αλλά σας πιστεύω. End of story for me.

    When is psychoanalysis coming up?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  104. nikos dimou said...
    Alogaki το κείμενο αυτό έχει γραφτεί πριν 26 χρόνια (πρώτη δημοσίευση στα "Επίκαιρα" το 1980). Τρομάζω όταν αντιμετωπίζω τόσο παλιά μου κείμενα - και αφού τα διαβάσω ανακουφίζομαι (γιατί ισχύουν ακόμα) και θλίβομαι (για τον ίδιο λόγο.
    ------------------

    Γατούλη, κι εγώ αντίστοιχα τρόμαξα, γιατί πρώτα διάβασα το κείμενο και μετά είδα πότε το έγραψες.

    Sorry για την αναστάτωση, νομίζω πάντως ότι άξιζε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  105. @ΝΔ, Η δική μου τακτική: λέω δύο ή τρεις φράσεις σύντομες, αλλά όσο γίνεται ανατρεπτικές και φεύγω πριν μου κάνουν νόημα..

    Και μια λέξη να σε αφήσουν να πεις έχεις τον τρόπο να πεις αυτό που θέλεις. Θάθελα σε πολλά πράγματα να μοιάζω με τον ΝΔ, ένα από τα πολλά είναι η παραπάνω τακτική (ταλέντο λέω εγώ).

    Σε παλαιότερο Post, με αφορμή τις εκλογές και την υποψηφιότητα της Καραχασάν είχες σαν επικεφαλίδα τον τίτλο: Καρα-χασάν-μανλής-τζαφέρης. Εδώ λοιπόν στη Δράμα η τοπική εφημερίδα ΗΧΩ έχει κύριο τίτλο για τη συντριβή του συνδυασμού της Καραχασάν το εξής: Καραχάσαν στην υπερνομαρχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  106. "το να εξασφαλίσει κάποιος σαν κι εμένα μία εκπομπή σε μεγάλο κανάλι και σε καλή ώρα μετάδοσης αγγίζει τις πιθανότητες του 0"

    Ισως αν τους παρέθετες τα στατιστικά του blog και με επιπλέον στοιχείο το γεγονός ότι μέσα σε μία οικογένεια, συνήθως στο blog ο αναγνώστης είναι ένας. Αν όμως είναι τηλεόραση τότε τα στατιστικά του blog πολλαπλασιάζονται...

    Δεν ξέρω. Υπεραισιόδοξος ίσως?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  107. somebody said...
    "Ισως αν τους παρέθετες τα στατιστικά του blog"

    Λες να ξέρουν τι είναι blog;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  108. nikos dimou said: Ακόμα και τα κρατικά προτιμούν την κυρία Δρούζα...
    ----

    Κρατικά κανάλια, ωραίο ανέκδοτο. Υβρίδια που μιμούνται τα κακά της ιδιωτικής τηλεόρασης (έλλειψη ποιότητας) με τα κακά του κράτους (ψηλή φορολογία για ανύπαρκτη αντιπαροχή).

    Δέστε πόσα πήραν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός για τους αγώνες τους από την κρατική τηλεόραση (δηλ. από μας). Ή καλύτερα μη δείτε, θα πάθετε κατάθλιψη. Κι όποτε μεταδίδουν κανένα καλό έργο, το βάζουν μετά τα μεσάνυχτα. Λες και το target group τους είναι οι νυχτοφύλακες και οι νυχτερινές νοσοκόμες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  109. Με πρόλαβε η Αφροδίτη!! Μπορούσα να κάνω ανετότατα κι εγώ τη γλάστρα σε ενδεχόμενη εκπομπή του ΝΔ στην TV...! Ευτυχώς η θέση του floor manager είναι κενή. Να σου πλύνω εγώ πάτωμα...!!!
    Πάντως είμαι της άποψης ότι αν δεν πάει ο ΝΔ στους τηλεθεατές, πάνε οι τηλεθεατές στον ΝΔ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  110. O takis vasilopoulos θυμήθηκε νωρίτερα ένα κείμενο του ΝΔ για τη λευκή ψήφο.

    Συμπτωματικά, το κείμενο δημοσιεύτηκε πριν 20 χρόνια (παρά 2 ημέρες)!

    Παραθέτω απόσπασμα από το κείμενο αυτό.



    O θάνατος του λευκού

    Να λοιπόν που φτάσαμε στην κατάργηση της διαφωνίας.

    Μιλώ για τη λευκή ψήφο.

    Από τη μια πλευρά η κυβέρνηση την υποβαθμίζει (και ουσιαστικά την καταργεί) συνυπολογίζοντας τα λευκά με τα άκυρα ψηφοδέλτια. Από την άλλη, τα κόμματα τη χρησιμοποιούν σαν κατευθυνόμενο διαπραγματευτικό όπλο και σαν συγκεκριμένο εκλογικό τέχνασμα για να βγει – ή όχι – κάποιος υποψήφιος. Και παίρνουν αποφάσεις που απαγορεύουν – ή επιτρέπουν – στους οπαδούς τους να ψηφίσουν «κατά συνείδησιν». (Κι εγώ, ο αφελής, που νόμιζα πως όλοι οι ελεύθεροι άνθρωποι ψηφίζουν κατά συνείδησιν. Ξαναμιλήστε μου για τη δημοκρατικότητα των κομμάτων!).

    Αλλά η υποβάθμιση και η εκπόρνευση της λευκής ψήφου είναι μεγάλο πλήγμα για τη δημοκρατική διαδικασία. Ουσιαστικά καταργεί τη δυνατότητα ολοκληρωτικής διαφωνίας!

    Η λευκή ψήφος είναι η πιο σημαντική – και η πιο ελεύθερη – δημοκρατική πράξη. Είναι η συνειδητή επιλογή εκείνου που δεν απορρίπτει μόνον ένα κόμμα ή έναν υποψήφιο – αλλά ολόκληρο το σύστημα. Του ανθρώπου που νιώθει παγιδευμένος μέσα σε μια τεχνητή επιλογή, η οποία δεν τον εκφράζει ούτε τον αφορά. Που ξέρει πως όποιος κι αν τελικά εκλεγεί δεν θα τον εκπροσωπεί.

    Από τη λευκή ψήφο ξεκινάει η διάθεση για αλλαγή, για αναμόρφωση του συστήματος. Με αυτήν ανανεώνεται και εξελίσσεται η δημοκρατία. Οι εκτός κομμάτων ανένταχτοι είναι (συνήθως) οι ελεύθεροι και οι στοχαστικοί. Οι μόνοι (φοβάμαι) που ψηφίζουν πραγματικά κατά συνείδησιν. Θα ’πρεπε η λευκή τους ψήφος να μετράει για δύο.

    Αντ’ αυτού ομαδοποιείται με το άκυρο – με το λάθος του απρόσεκτου και του αγράμματου! Εξαφανίζεται στους στατιστικούς πίνακες. (ποιος θυμάται το προχθεσινό ποσοστό λευκών;). Δεν μετράει, δεν βαραίνει πουθενά. Παρά μόνο σαν τέχνασμα – ψηφίστε λευκό για να βγει ο άλλος…



    Πλην όμως η εξουσία λέει: Λευκό ίσον λάθος!
    Δεν είναι τυχαίο. Η εξουσία θέλει να παίζουμε το παιχνίδι της, θέλει να υποβιβάσει τη διαμαρτυρία.



    Αν προσθέσουμε ακόμα το γεγονός πως ούτε η αποχή (άλλος δείκτης διαμαρτυρίας) είναι νομικά δυνατή στη χώρα μας – βλέπουμε πόσο στενά μας έχει μαντρώσει το σύστημα.

    Γιατί να ψηφίσω λευκό; Προς τι; Για να καταμετρηθώ ως μεταμφιεσμένος οπαδός κάποιου Κόμματος; Ή για να εκληφθώ ως αγράμματος; Την αηδία μου για την όλη κατάσταση, για τα παζάρια και τις συναλλαγές, για τις κομματικές αποφάσεις που προκαθορίζουν την κρίση και τη συνείδηση του πολίτη για την ψευτιά και τη μικρότητα – πώς θα την εκδηλώσω; Ακόμα και η διαμαρτυρία ξεφτιλίστηκε στο άθλιο αυτό τόπο!



    Καλή ψήφο σε όλους – αλλά όχι αυταπάτες. Η δημοκρατία δεν εξαντλείται με την ψήφο, αυτή την τεχνητά προκαθορισμένη επιλογή κάθε τετραετίας. Αυτοί, που εκτονώνονται με ένα λευκό, κάνοντας το ίδιο λάθος με τους καλούς αστούς που νομίζουν ότι ψηφίζοντας κάθε δυο-τρία χρόνια εκπληρώνουν τα δημοκρατικά τους καθήκοντα. Σημασία δεν έχει τόσο η ψήφος, όσο οι προϋποθέσεις και η ερμηνεία της. Αυτές, τώρα, για τη λευκή ψήφο δεν υπάρχουν. Και πρέπει να δημιουργηθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  111. Θυμήθηκα κι ένα κείμενο του ΝΔ της ίδιας εποχής ('84-'85) για τους πολιτικούς, το

    "Ζώον Πολιτικόν"

    Βρέθηκα προχθές σε μια παρέα πολιτικών. Και διαπίστωσα, γι' άλλη μια φορά, τις αθεράπευτες βλάβες που επιφέρει στο χαρακτήρα του Νεοέλληνα κάθε ενασχόληση με την πολιτική.


    Τι σύνδρομο είναι αυτό, τι ιός, τι αρρώστια!


    Προσβάλλει τους πάντες. Ελάχιστες οι -φωτεινές- εξαιρέσεις. Σοφοί και ανόητοι, σεμνοί και προπετείς, νυν και τέως παρουσιάζουν τα ίδια συμπτώματα. Φθάνει να έχουν περάσει ένα -έστω και μικρότατο- διάστημα από την πολιτική και σ' όλη την υπόλοιπη ζωή τους επιδεικνύουν ταυτότητα συμπεριφοράς.


    Πρώτα-πρώτα έχουν το "προεδρικόν ύφος". Βλέμμα που ατενίζει μακριά, κεφάλι όρθιο και σαν να εξέχει τουλάχιστον είκοσι πόντους από το πλήθος, πολλή σοβαρότητα και επισημότητα στις κινήσεις.


    Δεύτερο χαρακτηριστικό: το προσποιητό -καμιά φορά και θεατρικό- της ομιλίας. Δεν έχει σημασία τι λένε: είτε “νόστιμο το γιουβετσάκι σας”, είτε “η κυβερνητική αυθαιρεσία ξεπερνάει τα όρια” το ύφος είναι ενιαίο: αποφασιστικά εμφατικό με υπογραμμισμένη κάθε μία λέξη.


    Τρίτο γνώρισμα του πολιτικού ανδρός: η βαρηκοΐα. Ψυχικής μάλλον προέλευσης. Δεν ακούει ποτέ τι του λένε οι άλλοι - γιατί συγκεντρώνεται πάντα στα όσα (θαυμάσια) μελετάει να πει αυτός. Επιφανειακά αποθηκεύει μία φράση η λέξη του συνομιλητή σαν “ατάκα” για τη δική του αγόρευση.


    Τέταρτο γνώρισμα: η αίσθηση μοναδικότητας. Η πεποίθηση στη σημασία της αποστολής του. Ό,τι και να του πεις, ό,τι και να συμβεί, είναι ασήμαντο - ενώ αυτό που συνέβη σ' αυτόν το 1964 στην Ελασσόνα, είναι κοσμοϊστορικό γεγονός.


    H συνέχεια εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  112. ΠΑΛΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Η ΦΙΛΕΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ;

    ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΔΩΣΑΜΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΗΜΑΣΙΑ ΑΠ' ΟΤΙ ΤΗς ΠΡΕΠΕΙ.

    I don't want to be over yet

    ΤΕΛΙΚΑ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΑΘΑΙΝΕΤΑΙ Ή ΚΛΗΡΟΝΟΜΕΙΤΑΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  113. Καλησπέρα κε Δήμου.
    Πέρασα να πώ μια καλησπέρα. Και απ' όλη αυτή την βαβούρα κρατάω "Είναι ένα ανθρώπινο τσίρκο. Τόσα ενδιαφέροντα δείγματα του είδους άνθρωπος συγκεντρωμένα, δεν θα τα βρεις πουθενά". Πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα (όσο και προβλέψιμη βέβαια) η ανθρώπινη φύση.
    "Την άλλη μέρα θα πληροφορηθώ από τις εφημερίδες πως όλοι νίκησαν", φυσικά όλοι νίκησαν κε Δήμου. Να ξέρεις να χάνεις είναι αρετή. Μα μεγαλύτερη αρετή είναι να έχεις επίγνωση των πραγμάτων, καλών και κακών, να έχεις αυτογνωσία. Κι αυτό ένα ακόμη δείγμα (σπάνιο) του είδους είναι...

    Ουφ! ¿Para qué tanto circo?

    Καλό ξημέρωμα σε όλους,
    Ξ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  114. Περί εκπομπών-«τσιρκο-λελέτα»:

    Yπάρχει κόσμος (δυνητικά target-group ώστε να υποστηριχτεί η όποια εκπομπή από ad budgets, εξαίρεση η κρατική που την πληρώνουμε ακόμη κι αν απλώς έχουμε ένα λαμπτήρα νυκτός σε ξωκλήσι με μηδενικό λογαριασμό, πέραν του παγίου) με διαφορετικά γούστα & αντοχές, και κανάλια με διαφορετικές ταυτότητες, δυνατότητες και στόχους.

    Το πεδίο σηκώνει απ’όλα και συνεχώς μεταβάλλεται, υποκύπτοντας στον χαμηλότερο δυστυχώς κοινό παρονομαστή, μην τα ξαναλέμε. Οι καλές εκπομπές είναι λίγες, ξεχωρίζουν. Αλλά δεν απολαμβάνουν την προβολή και την υποστήριξη των άλλων, των «ελαφρών» (ευφημισμός ήταν αυτό τώρα), που είναι οι κράχτες της υπόθεσης.

    Ακόμη και να τις προωθούσε όμως ο σταθμός (ο οποίος τις θέλει αν μη τι άλλο, για να προσθέτει το «κύρος» στο προφίλ του – βασικό όταν διεκδικεί μερίδιο διαφημιστικής πίτας, προβαίνει σε τιμολογιακή πολιτική, επιλογή υλικού και δυναμικού κτλ κτλ κτλ), μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για εταιρίες που έχουν ως σκοπό την κερδοφορία, κι όχι την καλλιέργεια των τηλεθεατών τους.

    Το δεύτερο δεν είναι αναγκαίο, παρά μόνον αν πρόκειται για τοπικό κανάλι περιορισμένης εμβέλειας, με ελάχιστα έξοδα, και το παρακολουθεί περιορισμένο κοινό. Το πρώτο όμως (κέρδος) είναι κανόνας. Οι σοβαρές εκπομπές λόγου δεν έχουν συνήθως τα αναμενόμενα έσοδα (αν πούμε δε για εκπομπές τέχνης, θα κλάψουμε!)

    Αρα, πίεση εμείς ως τηλεθεατές δεν μπορούμε να ασκήσουμε (το zapping δεν είναι πίεση, σπορ είναι), από τη στιγμή που οι αμφιλεγόμενης αξιοπιστίας μετρήσεις δεν βγάζουν δημοφιλείς τέτοιας ποιότητας εκπομπές, παρά εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων. Να υπενθυμίσω δε ότι το δέλεαρ, ακόμη και για κάποιον άμεσα ενδιαφερόμενο του θέματος μιας τέτοιας εκπομπής, όταν η ώρα προβολής είναι ακατάλληλη, οι παρουσιαστές βομβαρδίζουν πριν καν εισάγουν θέμα και οι συμμετέχοντες πυροβολούν πριν αρθρώσουν επιχειρήματα, αποδυναμώνεται τόσο που καθίσταται σχεδόν αδιάφορο...

    (εδώ το λαϊκό Εισαγγελάτειο Δικαστήριο, κι αντί ουσιαστικού διαλόγου και υποστήριξης θέσεων έναντι σοβαρών κατηγοριών, και στο τέλος καταλήγουμε στα γνωστά βρισίματα εκτέρωθεν, πώς να τα παρακολουθήσει κανείς και πού να περάσουμε σε κάτι πιο δύσπεπτο...)

    Τι μπορούμε να κάνουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  115. Να επιμένουμε σε καλές εκπομπές, να τις συζητάμε και να τις προωθούμε όσοι έχουμε πρόσβαση σε ΜΜΕ και να αντιστεκόμαστε με στάση ζωής σε κάθε σκουπίδι που μας προβάλλουν, λέγοντας ότι «αυτά θέλει ο κόσμος». Ναι, μπορεί (πόσον Παπαχελά να αντέξεις όταν είσαι χώμα από μια τρελλή ημέρα στο γραφείο, και πόσο θα παρακολουθήσεις με συνέπεια την εκπομπή στο βίντεο την επομένη?!?!) αλλά αν του παρέχει κανείς κι άλλα, ο «κόσμος» θα θελήσει κι από αυτά.

    Οχι κατ’ευθείαν, θέλει με δόσεις το απαίδευτο μάτι και αυτί, αλλά μπορεί σιγά-σιγά να πλησιάσει, με τη σχετική υποστήριξη. «Προϊόν» είναι κι αυτό, μπορεί να γίνει αρκετά sexy, ώστε να πουλήσει χωρίς να εκχυδαϊστεί...

    Τώρα, από άποψη τηλεοπτικής «αξίας» ο ΝΔ είναι άνετος. Ξέρει να στήνεται ωραιότατα στις κάμερες και να ξεκινά, να συντονίζει, να κρατά το ενδιαφέρον χωρίς «κοιλιές» και να κλείνει άριστα τη συζήτηση. Από καλεσμένους και θεματολογία δε, άλλο τίποτα! Ψυχολογική υποστήριξη έχει, όσους δεν τον έχουν προβάλλει δεν τους έχει ανάγκη, διότι το έργο του μιλάει από μόνο του, οπότε μας χρειάζεται μόνο κάτι μικρό: η παρουσίαση ενός καλά δομημένου σενάριου και πιλότου εκπομπής (ακόμη και εκ των ενόντων, τι τα έχουμε τόσα gadgets?!) σε ιδιωτικό και μόνον κανάλι (αν υπήρχε το Seven-x με το αρχικό του προφίλ θα ήταν ιδανικό).

    Α, και κάτι ακόμη μικρότερο, κόντεψα να το ξεχάσω!

    Χρειαζόμαστε κι έναν itsy-bitsy μικρό (σε σχέση με τον προϋπολογισμό του κράτους μικρό) χορηγό, που να μπορεί να καλύψει για ένα μήνα τα διαφημιστικά έσοδα του καναλιού την ώρα προβολής της εκπομπής και τα τυχόν διαφυγόντα κέρδη (τι αστείο!) έτσι και η εκπομπή πατώσει, οπότε χρειαστεί να ξανασηκώσουν την ώρα προβολής με άλλο πρόγραμμα. Από τη στιγμή όμως που θα είναι εσωτερική παραγωγή άρα μίνιμουμ έξοδα (τα.. φυτά του ντεκόρ τουλάχιστον τα βρήκαμε ήδη!), με τη βοήθεια του σπόνσορα η απόφαση του σταθμού να την προβάλλει θα είναι ελάχιστου ρίσκου.

    Μια πενταπλή υποθήκη της Παράσχου και των Κιούρκων δεν θα έβλαπτε επίσης...
    ;)


    ΥΓ- Μπορεί να μην ξέρουν ακόμη τι είναι blog, αλλά αν πιάσεις τον υιό Κυριακού π.χ. και τον αφιονίσεις με τη ντρόγκα μας, ε, θα καταλάβει...

    Λέω να μην επανέρθω... Εχω συλλαλητήριο αύριο! (not!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  116. (ψιθυριστά)

    (Ειιιιι!)

    (Ψιτ!)

    (ξημέρωσε!)

    (καλά, γυρίστε από την άλλη, ωραίος ο ύπνος του πλουσίου...)

    (σσσσσσς!)

    (εγώ φταίω που δεν σας αρχίζω με τη ντουντούκα της πορείας...)
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  117. Καλημέρα!

    Καλά - ρεσιτάλ με κείμενα Ν. Δ. έγινε αυτό το ποστ.

    Πόσα βγάλατε από το σεντούκι;

    Ευτυχώς στο τέλος έριξε δύο καλά σεντόνια η Θεά και ήρθαμε στα ίσια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  118. Καλημέρα σε όλους.

    Άσχετη με το θέμα μας, είδηση :

    Σαν σήμερα το 1979 βραβεύεται με το Νόμπελ ο Ελύτης μας.

    Η Άννα Ναθαναηλίδου γράφει σήμερα στην Καθημερινή :

    -Με έμαθε να αφουγκράζομαι τις θάλασσες μας, τα κυκλαδίτικα σπίτια, τις αμμουδιές μας : «Αφησα την καρδιά μου χάμω σαν το κοχύλι μες στην άμμο»

    -Με έμαθε να σέβομαι την ιστορία του τόπου μου: « Τώρα κείτεται απάνω στην τσουρουφλισμένη χλαίνη»

    -Με έμαθε να αγαπώ την ελληνική γλώσσα : «Την γλώσσα μου έδωσαν ελληνική το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου»


    -Με έμαθε να ακολουθώ μια αισθητική φωτεινή και αέρινη σαν τους στίχους του: «Λάμπει, λάμπει κι η χαρά μου σαν τα μάρμαρα της Πάρου»

    -Με έμαθε να λούζομαι από το φως του ηλιάτορα : « Φωτιά ναι ' το πηγούνι του χρυσάφι το πιρούνι του»

    -Μ' έμαθε να χαλαρώνω με τη διαδοχή των λέξεων : «Σαν ποταμός εξ' αίματος εξάδελφος του Ευξείνου»

    -Μ΄έμαθε να βρίσκω δρόμους στα αδιέξοδα: «Eίναι φορές που βγαίνω στον αέρα λες και διαβάζω την Ιλιάδα»

    -Μ΄ έμαθε να απολαμβάνω τη χαρά μου : «Xείλι πικρό που σ' έχω δεύτερη ψυχή μου, χαμογέλασε!»

    Για τα παραπάνω καθώς επίσης και για αυτά που ακολουθούν, ο Οδυσσέας Ελύτης, Αξιος Εστί,όχι μόνο για μ'ένα αλλά για όποιον αισθάνεται την ποίηση μέρος της ζωής του και της καθημερινότητάς του.


    Διαβάστε ΕΔΩ το πλήρες άρθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  119. Γατούλη, ζητώ συγγνώμη για την εκτροπή από τη συζήτηση με "τα παρασκήνια της εκλογικής φιέστας" αλλά νομίζω ότι η σημερινή επέτειος σε συνδυασμό με τους θυελλώδεις ανέμους που πνέουν σήμερα στο Αιγαίο, αξίζουν μια παρενθεσούλα με τη μαγεία του Ελύτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  120. Εκπληκτική περιγραφή! Άψογο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  121. Διάβασα την διακύρηξη της ΦΣ.Ωραία λοιπόν είναι αλαζονική αλλά φαντάζομαι όλα αυτά δεν είναι γραμμένα στην πέτρα.

    Απο την άλλη όλοι αυτοί στους οποίους τα χώνει τι είναι; Είναι ταπεινοί;

    Νίκο προτείνω να κάνεις ένα post για το θέμα.Νομίζω θα έχει ενδιαφέρον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  122. Εκλογές;

    Προτίμησα Στοχκόλμη και Αμβούργο.
    Τώρα είμαι στην Στοκχόλμη και δεν έχω ιδέα για τις εκλογές (όχι ότι με νοιάζει).

    doctor

    Y.Γ. Η Σουηδία είναι κλάσεις ανώτερη σε όλα από την Γερμανία, ειδικά στο ντύσιμο και στην ευγένεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  123. @demosthenes,

    "...What are you talking about? Enlighten us, maybe? Ποιούς δρόμους θα κλείσεις και σε ποιά πόλη?"

    Αναφερόμουν στα τελευταίας εσοδείας συλλαλητήρια των εκπαιδευτικών με ΑΔΕΔΥ μαζί. Τώρα βέβαια που το ρωτάς, πες μου καλύτερα εσύ πού μένεις, να έρθω πριν ξεκινήσεις για δουλειά, να γεμίσω το δρόμο σου με τριαντάφυλλα και σελίδες από F.T.... Να πας χαρούμενος στη δουλειά σου!
    ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.