Όταν ψηφιζόταν το Σύνταγμα του 1975 |
Πριν από αρκετές μέρες, σε μία συνάντηση, ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος (ο οποίος πρόσφατα έκανε το αποχαιρετιστήριο μάθημά του στο ΕΚΠΑ) με πλησίασε και σχεδόν συνωμοτικά και μου είπε στο αυτί: «Σου επιφυλάσσουμε μία ενδιαφέρουσα έκπληξη». Μου εξήγησε μετά, ότι μαζί με άλλους πέντε έχει επεξεργαστεί πρόταση για ένα νέο Ελληνικό συνταγματικό χάρτη. «Και επιτέλους θα είναι και σύντομο!» μου είπε με νόημα. (Είχα κάποτε παραπονεθεί για την φλυαρία του σημερινού συντάγματος).
Μερικές μέρες μετά, στην «Καθημερινή» της Κυριακής 29.5., διαβάζω τα εξής:
Ένας πολιτικός, ένας οικονομολόγος και τέσσερις καθηγητές του Δημοσίου Δικαίου –οι Νίκος Αλιβιζάτος, Παναγής Βουρλούμης, Γιώργος Γεραπετρίτης, Γιάννης Κτιστάκις, Στέφανος Μάνος και Φίλιππος Σπυρόπουλος– πήραν την πρωτοβουλία να συντάξουν μια πρόταση για ένα καινοτόμο Σύνταγμα. Αν και φρονούν ότι το ισχύον Σύνταγμα άντεξε τη δοκιμασία των μνημονίων, πιστεύουν ότι για τη χρεοκοπία της χώρας φταίει και αυτό. Έτσι, ξεκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες, κατέληξαν σε μιαν ολοκληρωμένη πρόταση για την αναθεώρησή του. Την υποβάλλουν για συζήτηση, με συναινέσεις στα βασικά και χωρίς αστερίσκους.
Τα σημαντικότερα σημεία της πρότασης «των έξη» είναι τα ακόλουθα:
• Η Βουλή να είναι κατ’ αρχήν Βουλή τετραετίας. Να μη διαλύεται πρόωρα.
• Αν η Βουλή θελήσει να «ρίξει» την κυβέρνηση, να μπορεί να το πράξει μόνον αν είναι σε θέση να αναδείξει νέα κυβέρνηση.
• Το κέντρο βάρους της νομοθέτησης να μετατεθεί από τη Βουλή στην κυβέρνηση.
• Το εκλογικό σύστημα να είναι πάγιο: ένα μεικτό σύστημα μονοεδρικών και πολυεδρικών περιφερειών, πλειοψηφικό και αναλογικό, αντίστοιχα. Οι μισοί βουλευτές τουλάχιστον να εκλέγονται σε μονοεδρικές περιφέρειες και οι υπόλοιποι στις πολυεδρικές περιφέρειες με λίστα, και όχι με σταυρό.
• Οι υπουργοί να είναι εξωκοινοβουλευτικοί.
• Οι ασυλίες των βουλευτών και τα ποινικά προνόμια των υπουργών να καταργηθούν.
• Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εξοπλισθεί με κάποιες ουσιαστικές εξουσίες και αρμοδιότητες. Ποτέ να μη διαλύεται η Βουλή με αφορμή την εκλογή του Προέδρου.
• Η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αποκτήσει δημοσιονομική αυτοτέλεια με θεσμοθέτηση οικονομικών ελέγχων από τους πολίτες.
• Το σώμα των δημοσίων υπαλλήλων να είναι ένα μικρό επιτελικό σώμα επίλεκτων τεχνοκρατών. Η μονιμότητα να καταργηθεί.
• Να υπάρχει ένα μόνο Ανώτατο Δικαστήριο.
• Το Σύνταγμα να αναθεωρείται από μια Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία.
• Να επιτραπεί η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.
• Να παρασχεθούν ειδικά κίνητρα για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων με σταθερό φορολογικό καθεστώς για επενδύσεις.
*
Η Καθημερινή της Κυριακής 5.6. θα φιλοξενήσει σε ειδικό χωριστό τεύχος το σχέδιο του νέου καινοτόμου συντάγματος. Επίσης σήμερα έδωσε και η Νέα Δημοκρατία στην δημοσιότητα ένα δικό της σχέδιο συντάγματος. Σε μερικά επικαλύπτεται με την πρόταση των έξη – αλλά γενικά μου φαίνεται άτολμο και συντηρητικό.
Οι βασικές μεταρρυθμίσεις των έξη φαίνονται ήδη από την περίληψη που σας έδωσα. Η γνώμη σας; Άλλες προτάσεις;
Θέμα για το Παρασκευό-Σαββάτο-Κύριακο!
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ολόκληρο το κείμενο της πρότασης υπάρχει ΕΔΩ
Συμφωνώ στα περισσότερα, ειδικά για ιδιωτ. παν/μια, κατάργηση μονιμότητας ΔΥ και θητεία Βουλής. Επιπλέον, ως πιο τολμηρή κίνηση θα καταργούσα την υποχρέωση διαμόρφωσης θρησκευτικής συνείδησης στα σχολεία ώστε να ανοίξει ο δρόμος γ κατάργηση θρησκευτικών, και θα προωθούσα διαχωρισμό Κρατους-Εκκλησιας. Αυτά βεβαια δε γινονται Ελλάδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελος, θα ενσωμάτωνα απαραίτητα το δημοσιονομικό κόφτη ως συνταγματικό άρθρο (έλλειμα ως 1% του ΑΕΠ μέχρι 2 χρονια), ώστε κάθε φορά που ξεφεύγουν τα ελλείματα να μπορεί μια κυβέρνηση χωρίς νομους να τα συμμαζέψει.
Μου έκανε κι εμένα εντύπωση πώς δεν θίγουν καν το θέμα χωρισμού Κράτους - Εκκλησίας. Φοβήθηκαν κι αυτοί τους Αγιατολλάδες μας; Ας περιμένουμε να δούμε το τελικό σχέδιο.
ΔιαγραφήΚύριε Δήμου, το τελικό σχέδιο περιέχει, μεταξύ άλλων, καινοτόμες διατάξεις και για τον χωρισμό Πολιτείας-Εκκλησίας. Αναμονή μέχρι την Κυριακή. Βεβαίως και δεν φοβόμαστε κανέναν, ιδιαίτερα δε τους Έλληνες Αγιατολλάδες. Με εκτίμηση, γιάννης κτιστάκις
ΔιαγραφήΕυχαριστούμε τον - εκ των συντακτών - κ. Γιάννη Κτιστάκη για την διευκρίνιση. Θα περιμένουμε το τελικό σχέδιο - αλλά νομίζουμε πως η εφημερίδα θα έπρεπε στην περίληψη να έχει αναφέρει και αυτό το θέμα μια και αποτελεί μία βασική διαφορά και καινοτομία.
ΔιαγραφήΠοιος ανόσιος και απάνθρωπος έχει να προτείνει συνταγματικές διαμορφώσεις, μετασχηματίσεις σύμφωνες με το Πνεύμα του πολιτικού και των συνταγματολόγων - προτάσεις που να διευκολύνουν την συνέχιση της κατοχής της Ελλάδος από το καθεστώς της Ευρωζώνης και τους δανειστές. Και οι έξι σας είσαστε βαρετοί και σιχαμένοι σαν ριάλιτι που δεν είδα.
Διαγραφή" Αν η Βουλή θελήσει να «ρίξει» την κυβέρνηση, να μπορεί να το πράξει μόνον αν είναι σε θέση να αναδείξει νέα κυβέρνηση".
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σημείο μπορεί να έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την λαϊκή βούληση. Εφόσον η κυβέρνηση απωλέσει την δεδηλωμένη, πάμε σε εκλογές εφόσον τα κόμματα δεν μπορούν να βρουν τρόπο να συμμαχήσουν.
Κατά τα άλλα συμφωνώ πλήρως.
Πράγματι δύσκολο θέμα. Όμως μπορεί να είναι ευεργετικό. Να πολεμήσει την κομματοκρατία. Άλλωστε με το νέο σύστημα εκλογής οι βουλευτές θα είναι πιο ανεξάρτητοι και όχι τυφλά κομματικά όργανα.
ΔιαγραφήΣκέφτομαι τους βουλευτές που θα φοβούνται τις εκλογές για να μη χάσουν τις έδρες τους. Μήπως ενδώσουν σε αφύσικους συμβιβασμούς για να μη γίνουν εκλογές; Για να μην αναφέρω και την περίπτωση χρηματισμού...
ΔιαγραφήΚαλό θα είναι να προβλέπει ότι αν για οποιονδήποτε λόγο γίνουν πρόωρες εκλογές να ξαναγίνουν στην κανονική λήξη της 4/ετίας.Νομίζω ότι αυτό ισχύει σε κάποια Σκανδιναβική χώρα και από τότε που θεσμοθετήθηκε δεν ξαναγιναν πρόωρες εκλογές!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλές καλές ιδέες αλλά και μερικές ενστάσεις:
ΑπάντησηΔιαγραφή- "Το κέντρο βάρους της νομοθέτησης να μετατεθεί από τη Βουλή στην κυβέρνηση."
Αυτή η πρόταση δεν παραβιάζει την ισορροπία νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας;
- "Να επιτραπεί η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων."
Μάλλον προέχει η αποκτάσταση των δημόσιων πρώτα. Καλό θα ήταν να θεσπιστεί συνταγματικά ότι η χρηματοδότηση της παιδείας δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από ένα προκαθορισμένο ποσοστό του ΑΕΠ, π.χ. 5%.
- "Να παρασχεθούν ειδικά κίνητρα για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων με σταθερό φορολογικό καθεστώς για επενδύσεις."
Με ταυτόχρονη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων όμως και κατά το δυνατόν (γιατί το πρόβλημα είναι διεθνές) εξάλειψη των δυνατοτήτων φοροποφυγής των επιχειρήσεων.
- Κάποια πρόταση για μείωση των βουλευτών σε 200 και για διαφάνεια στην υποβολή και δημοσιοποίηση των πόθεν έσχες τους; (όχι 4 και 5 χρόνια αργότερα)
Το ποσοστό ΑΕΠ για την παιδεία είναι πολιτική απόφαση, όχι πολιτειακή. Με την ίδια λογική θα έπρεπε να έχουμε προκαθορισμένο ποσό στις ένοπλες δυνάμεις και για την υγεία. Αυτές είναι αμιγώς πολιτικές αποφάσεις και εξαρτώνται απο τισ προτιμήσεις του σώματος των πολιτών. Βεβαίως πρέπει να επιτραπεί η ίδρυση ιδιωτικών πανεμιστημίων και αυτό δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη θα κάνουμε στο δημόσιο πανεπηστήμιο. Το ένα δεν εξαρτάται απο το άλλο. Φοραποφυγή των επιχειρήσεων δέν είναι συνταγματικό θέμα. Το σύνταγμα δεν είναι κατάλογος του καλού και κακού. Δεν βάζουμε μέσα ότι μας αρέσει ή για ότι προτιμούμε. Είναι το πολίτευμα και κάποια θεμελιώδη δικαιώματα (Δικαιώματα τα οποία δεν εξαρτώνται από ύψος χρήματων και κατα συνέπεια, εξ ορισμού, μη θεμελιώδη.) Το σύνταγμα δεν πρέπει να αλλάζει παρα 1-2 φορές κάθε 100 χρόνια (για αυτό είναι σύνταγμα). Η πολιτική ζωή προσαρμόζεται στην κάθε εποχή μέσω νόμων, όχι συντάγματος. Άν αλλάζει το Σύνταγμα κάθε 10 χρόνια, τότε δεν είναι Σύνταγμα και προφανός έχουν μπεί πράγματα τα οποία δεν θά έπρεπε.
Διαγραφή@Λάζαρος Μελίδης
Διαγραφή2016-06-03 11:11:53+00:00
> - "Να επιτραπεί η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων."
> Μάλλον προέχει η αποκτάσταση των δημόσιων πρώτα. Καλό θα ήταν να θεσπιστεί συνταγματικά ότι η χρηματοδότηση της παιδείας δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από ένα προκαθορισμένο ποσοστό του ΑΕΠ, π.χ. 5%.
Αυτό φταίει, που δεν πάνε αρκετά λεφτά στις τσέπες των δημοσίων υπαλλήλων της δημόσιας παιδείας.
@Λάζαρος Μελίδης
ΔιαγραφήΔιαφωνώ με τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ μιας και σε μεγάλο βαθμό είναι επικοινωνιακό, το ουσιώδες είναι να γίνεται σωστή διαχείριση των χρημάτων αν δεν συμβεί αυτό και το 100% του προϋπολογισμού να πήγαινε στην παιδεία θα ήταν πεταμένα λεφτά...
Επιπλέον μερικά ΑΕΙ (όπως το ΕΚΠΑ) έχουν σημαντική περιουσία που θα μπορούσε, διαχειριζόμενη σωστά, να τους δώσει αρκετούς πόρους.
ΔιαγραφήΘα προτιμούσα να ανεώνεται η Βουλή τμηματικά οπως στις Η.Π.Α. για να υπάρχει συνέχεια, άλλα και να χρειάζεται οι πολίτες να επιβεβαιώνουν σταθερά την προτιμησή τους για μια στροφή στην πολιτική ως που να ολοκληρωθεί. Όχι όπως γίνεται σήμερα, απο μια συμπτωματική πλειοψηφία να μπορούν να ξεθεμελιωθούν τα πάντα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο τρίτο bullet point αναφέρεται:
ΑπάντησηΔιαγραφή• Το κέντρο βάρους της νομοθέτησης να μετατεθεί από τη Βουλή στην κυβέρνηση.
και στο πέμπτο:
• Οι υπουργοί να είναι εξωκοινοβουλευτικοί.
Η εκλεγμένη Βουλή δεν είναι το νομοθετικό όργανο της Δημοκρατίας? Ο συνδυασμός αυτός δεν το ανατρέπει ?(ερώτηση κάνω, δεν τρολάρω)
Εξαιρετικό θέμα, αφού πάνω από όλα οι 'Ελληνες, εκτός από προπονητές, γιατροί, σεισμολόγοι κλπ., είναι κατεξοχήν συνταγματολόγοι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυθαίρετα: Χρήση για μία γενιά μόνο (μέχρι τον θάνατο αυτού που το έκτισε), μετά να περνάει στο κράτος.
Διαγωνισμοί δημοσίου (μελέτες – κατασκευές) καθώς και προμήθειες: όλα online και μόνο κριτήριο η οικονομική προσφορά. Για οτιδήποτε ξεπερνάει ποσό πχ 300 ευρώ, ώστε να μην μείνει καμία δημόσια υπηρεσία από κωλόχαρτο και κατηγορηθεί το σύστημα.
Κατάργηση μετακλητών κλπ, στελέχη της σχολής Δημ. Διοίκησης μόνο με απόσπαση και μπόνους χρόνο συνταξιοδοτικό. Διαγωνισμοί/μοριοδότηση μέσω ΑΣΕΠ μόνο, προσλήψεις μόνο μέσω ΑΣΕΠ παντού (και στη βουλή). Και χωρίς συνέντευξη, μέχρι να γίνουμε κράτος και οι συνεντεύξεις να είναι αποδεκτές από όλους.
Ενιαίο μισθολόγιο βαθμολόγιο (επιτέλους) σε ότι λέγεται δημόσιο, στενό, φαρδύ, ευρύτερο κλπ.
Ειδικό δικαστικό σώμα για το δημόσιο (απάτες κλπ) με γραμματείς και υποστήριξη φοιτητών (έναντι μικρής αμοιβής και μπονους εμπειρίας).
ps. Ευτυχώς που κατά γενική απαίτηση, τα θέματα καθυστερούν περισσότερο στην αλλαγή! :-)
@civil
ΔιαγραφήΑυθαίρετα: Χρήση για μία γενιά μόνο (μέχρι τον θάνατο αυτού που το έκτισε), μετά να περνάει στο κράτος.
Διαφωνώ τα αυθαίρετα θα πρέπει να κατεδαφίζονται αλλίως θα υπάρχει πάντα το κίνητρο να χτίσει κάποιος ένα.
Έχω ένα μικρό ενδιασμό στη πρόταση: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εξοπλισθεί με κάποιες ουσιαστικές εξουσίες και αρμοδιότητες. Γιατί μπορεί ο ΠτΔ να είναι ένα ανθρωπάκι σαν τον Πάκη, φαντάζεστε να είχε περισσότερες εξουσίες;
Διαγραφή@ΙωάννηςΚ
ΔιαγραφήΑς είμαστε ρεαλιστές, ζούμε στην ίδια χώρα (από κοντά ή από μακριά). Πόσες φορές το έχουμε ακούσει αυτό για την κατεδάφιση? Με αυτό που προτείνω, το αυθαίρετο το χρησιμοποιεί όποιος το χτίζει για κάποιο χρόνο αλλά δεν μπορεί να το μεταβιβάσει, πουλήσει ή νομιμοποιήσει. Από το '70 έως σήμερα, υπάρχουν 3-4 γενιές αυθαιρέτων, κάθε φορά ακούμε ότι η νομιμοποίηση θα είναι η τελευταία ευκαιρία. Βρείτε τα χρήματα να κατεδαφίσετε τα αυθαίρετα αφού βγάλετε τη γιαγιά έξω.
Όσο για τον Πάκη, δώστε του εξουσία να αντιμετωπίσει την ανεργία διορίζοντας ακόμ 150.000 στο δημόσιο. Μετά τον Πάκη, κάθε 'Ελληνας μπορεί να ονειρεύεται ότι γίνεται Ο Πρόεδρος. 'Ισως, ο πρόεδρος να ψηφίζεται από τον λαό (μετά από πρόταση των κομάτων).
@ΙωάννηςΚ (πρώην ioannisk)
ΑπάντησηΔιαγραφή2016-06-03 13:50:07+00:00
> Έχω ένα μικρό ενδιασμό στη πρόταση: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εξοπλισθεί με κάποιες ουσιαστικές εξουσίες και αρμοδιότητες. Γιατί μπορεί ο ΠτΔ να είναι ένα ανθρωπάκι σαν τον Πάκη, φαντάζεστε να είχε περισσότερες εξουσίες;
Τότε ν' αφαιρέσουμε κι απ' τον Πρωθυπουργό τις εξουσίες και αρμοδιότητές του, διότι μπορεί να είναι κάποιος σαν το Τσίπρα. Το ίδιο κι απ' τον Υπουργό Αμύνης, που μπορεί να είναι κάποιος σαν τον Καμμένο. Κτλ. κτλ.
#• Να παρασχεθούν ειδικά κίνητρα για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων με σταθερό φορολογικό καθεστώς για επενδύσεις#.
ΑπάντησηΔιαγραφήTo [εξαποδώ ] φορολογικό καθεστώς για τους γηγενείς που ασκούν εδώ έπιχειρηματική δραστηριότητα θα παραμείνει άραγε σε άλλο μήκος κύματος από αυτό των πολυαναμενόμενων "επενδυτών";
Σε πολλά σημεία με βρίσκει σύμφωνο όπως η πρόβλεψη & στήριξη -με κανόνες επιτέλους!- της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων. Δεν μπορεί οι σπουδες στην Κοζανη ή στη Μυτιλήνη να κοστίζουν πιο πολύ [σπουδες και διαμονή μαζί] από το πανεπιστήμιο πχ Shurrey του Λονδίνου και να αποτελει αυτό μονόδρομο για τον έλληνα.
#• Αν η Βουλή θελήσει να «ρίξει» την κυβέρνηση, να μπορεί να το πράξει μόνον αν είναι σε θέση να αναδείξει νέα κυβέρνηση.
#-Ποτέ να μη διαλύεται η Βουλή με αφορμή την εκλογή του Προέδρου
Ωωωω! Σε τρεις σειρες η αποτροπή δραμάτων που συνέβησαν και για τα οποία πληρωνει ΑΚΡΙΒΑ τα τελευταία 70 χρόνια η Πατρίς...
Αλλά η πρωτοβουλία μάλλον θα χτυπηθεί ως "εξωθεσμική, κατευθυνομενη κλπ από μια ακαδημαϊκή [αν μή τι άλλο] ελίτ"... Η κινητικότητα δε μέσω της "Κ" πάντως -λαμβανομένων υπόψη και των χωρίς νόημα πρόσφατων φαιδροτήτων με τον "τέως"- θα προκαταλάβει πολλους δυσμενώς.
Ας το προσεξουν αυτό οι καθ' ολα αξιοσέβαστοι συνταγματολογοι.
Μη παει στραφι απο την αρχή η υπόθεση που ούτως ή άλλως πρέπει να προχωρήσει.
Διαχωρισμό πλήρης νομοθετικής με εκτελεστική εξουσίας. Ακομα και ίδρυση κι αλλης βουλής με λιγοτερα φυσικα βουλευτές . Ορισμος από το συνταγμα (μπορεί και να ναι τραβηγμενο) τον αριθμό των υπουργείων. Κατάργηση της μπουρδας περί ασυμβιβαστου βουλευτών ωστε να πολιτευονται οι αξιοι, σε συνδυασμό με κατάργηση του νόμου περι ευθυνης υπουργών. Δεν χρειάζεται περισσοτερες ευθυνες ο πρόεδρος ανδρεικελο.... Μόνο αν εκλέγεται κι αυτος απευθειας απο τον λαό και σε διαφορετική ημερομηνια από τις βουλευτικές εκλογές. Άρση μονιμότητας με θεσπιση αξιολόγησης επιστημονικά διαμορφομενης ωστε να αποφευχθεί η ομηρια των δημ υπαλληλων
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροέρχομαι από οικογένεια αστική και Βενιζελική. Είχα μεγαλώσει μαθαίνοντας τα δεινά που έφερε στην χώρα ο διχασμός. Στο δημοψήφισμα του 1974, ψήφισα με απόλυτη πίστη κατά της Βασιλείας. Όταν μάθαινα ότι ο τάδε ήταν βασιλικός, τον κοίταζα σαν να του έλειπε κάτι από τις δυνατότητες νόησης. Πέρασαν 42 χρόνια. Είδαμε πολλά. Τις εξουσίες που προεβλέποντο για τον πρόεδρο, τις κατήργησε ο Παπανδρέου, μετά μόλις τέσσερα χρόνια στην εξουσία, με τα έγχρωμα ψηφοδέλτια, αδειάζοντας άκομψα τον Καραμανλή. Μετά, το Σύνταγμα έγινε λάστιχο κατά τα συμφέροντα των διαφόρων κρατούντων, ιδεοληψιών και ίσως και συμφερόντων. Το μόνο που δεν άλλαξε ήταν ο σχεδόν διακοσμητικός χωρίς αρμοδιότητες πρόεδρος, (ποιόν πρωθυπουργό θα συνέφερε ο έλεγχος;)και η ηλίθια διάταξη για την απαίτηση 180 ψήφων για την εκλογή ενός διακοσμητικού προέδρου. Θυμάμαι τον Κων/νο Καραμανλή να υποστηρίζει αυτήν την διάταξη λέγοντας ότι θα ανάγκαζε τα κόμματα να συνεννοηθούν για να αποφύγουν τις εκλογές. Ακόμα και εγώ, ο μη πολιτικός και μη νομικός, και νεαρός τότε, αναρωτιόμουν: Και αν γίνει κατάχρηση; Αν χρησιμοποιηθεί αυτή η διάταξη όχι για να αποφευχθούν εκλογές αλλά για να προκληθούν; Η συνέχεια γνωστή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜετά είδαμε τους προέδρους. Τα κριτήρια επιλογής τους... Δεν χρειάζεται να μπω σε λεπτομέρειες. Έχουμε σκεφτεί που θα μπορούσε να μας πάει ένας ιδεοληπτικός ανεξέλεγκτος ουσιαστικά πρωθυπουργός, με εκλογές και δημοψηφίσματα; Θυμόσαστε τις αγωνίες πολλών από μας, πριν από ένα χρόνο; Ξέρετε ότι ο δημαγωγός Χίτλερ έκανε δικτατορία με εκλογές και ότι η βουλή ψήφισε την κατάργησή της; Ποτέ δεν κατέβασε τανκς στους δρόμους. (Της Γερμανίας... Σε άλλες χώρες τα τανκς του όργωναν). Εν πάσει περιπτώσει και για να μην πλατειάζω, λαμβάνοντας υπόψιν κυρίως την κατάπτωση της χώρας από το 1974 και μετά, με ταχύτερους ρυθμούς μετά το 1981 και με ακόμη ταχύτερους μετά το 2004, δηλώνω ευθαρσώς ότι αν γινόταν δημοψήφισμα τώρα θα ψήφιζα υπέρ της Βασιλείας. Κάποιος πρέπει να κρατάει ισορροπίες. Αν δεν είναι ο Βασιλιάς πρέπει να είναι κάποια γερουσία ή κάτι ανάλογο. Τώρα συνειδητοποιώ την επιμονή του Τσώρτσιλ για εγκαθίδρυση βασιλευομένης δημοκρατίας στην Ελλάδα. Δεν πρέπει να προβλέπουμε μόνο την περίπτωση οι κυβερνώντες να είναι τέλειοι αλλά και την περίπτωση οι κυβερνώντες να είναι δημαγωγοί. Είμαστε λαός που παρασύρεται από τα συναισθήματα και τα πάθη του. Ελάχιστα ορθολογικοί.
Δυστυχώς όμως Διονύση η βασιλεία στην Ελλάδα δεν πολιτεύθηκε με τον τρόπο που κινείται στην Αγγλία ή στις Σκανδιναυικές χώρες. Και φοβάμαι πως αν επανέλθει θα πολιτευόταν με τον ίδιο μεροληπτικό τρόπο...
ΔιαγραφήΣυμφωνώ Νίκο. Βεβαίως στην Αγγλία και την Σκανδιναβία, Βέλγιο, Ολλανδία, αντιμετωπίζεται ο βασιλιάς διαφορετικά από τον λαό και τους πολιτικούς. Τα αντεπιχειρήματα είναι γνωστά και εν πολλοίς σωστά. Όμως ούτε Δημοκρατία έχουμε ανάλογη με την Αγγλία και τις Σκανδιναβικές χώρες. Αν είχαμε... Ούτε συζήτηση!
ΔιαγραφήΕίχαμε βασιλευόμενη δημοκρατία και συνδυάζαμε την κομματική φαυλοκρατία με την δραχμή. Σήμερα, με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, η προδεερευόμενη δημοκρατία λειτουργεί αποτελεσματικότερα. Η θέληση για δημοκρατική καθαρότητα προκύπτει από την θέληση για αληθινότητα. Υπάρχει και ο κανόνας του Wienn που εφαρμόστηκε στην Κίνα του Μάο (και λίγα χρόνια στην Ταϊβάν) και δεν απέφερε τα αναμενόμενα...
ΔιαγραφήΑν έχουμε Πρόεδρο με αυξημένες αρμοδιότητες τι να τον κάνουμε τον βασιλιά. Δεν είναι μια βελτίωση της Βασιλείας;
ΔιαγραφήΟ συνταγματολόγος Ματ Ντέιμον απορεί: "πώς θα είναι η Βρετανία σε 25 χρόνια αν φύγει από την ΕΕ". Τα θεμελιώδη προβλήματα της ανθρωπότητας ως προς τον συνταγματολόγο Ματ: Brexit, κλιματική αλλαγή, προσφυγική κρίση. Το ελληνικό Σύνταγμα δεν αναφέρεται. Μπορούν άρα να το ρυθμίσουν οι έξι και δεν χρειάζεται να ασχοληθεί η CIA. Μήπως όμως κάποιοι από τους έξι μισθοδοτούνται από τη CIA; Ο καιρός θα δείξει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο Σύνταγμα των έξι πρέπει να προβλέψει το λαϊκό δικαστήριο που θα τους δικάσει. Θα στηθούν κρεμάλες και θα φιλοξενήσουν εκείνους που θέλουν τους τραπεζίτες για εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς, την διάλυση και το ξεπούλημα της πατρίδας, την απόκρυψη της αλήθειας, την ενίσχυση της καταπίεσης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια απορια: Ποιος αποφασιζει οτι πρεπει να γινει αναθεωρηση του συνταγματος; η εκαστοτε κυβερνηση;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυζήτηση για σημεία για τα οποία δεν έχει διατυπωθεί στόχος, σκεπτικό και τα οποία δεν συνοδεύοναται από τεκμηρίωση (δεν υπάρχει ακόμη το πλήρες κείμενο των προτεινόντων) δε βλέπω να έχει ιδιαίτερο νόημα για παραγωγή αποτελέσματος. Από την άλλη, δεν παραγνωρίζω ότι το θέμα μπορεί να παρουσιάζει ενδιαφέρον για συζήτηση για να περνάει η ώρα. Θεμιτό κι ευχάριστο κι αυτό. Απλώς, από το τελευταίο έχουμε πλεόνασμα σε αυτή τη χώρα, ενώ από το πρώτο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΒ.Θ.
δεν ειμαι της δικηγορικης δεν εχω αποψη, απλα ηθελα να πω οτι φαινεται η ΕΛλαδα ως νεα χωρα μετα την τουρκοκρατια ξαναγεννιεται, και ξαναπεθαινει, σχεδον καθε φορα που καποιος ανακοινωνει ενα νεο κομμα, μια νεα ιδεα, μια νεα θεωρια για αυτο που μας συμβαινει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην πραγματικοτητα ολα εξηγουνται ευκολα:
1) απο την αρχη του 1821 ελληνικο κρατος σημαινει πλιατσικο για οποιον εκλεγεται για να κλεβει τους ιδιους τους πολιτες ασυστολα
2) ενας λαος ραγιας χωρις καμια υποσταση περα απο χωριατοσυνη και αμορφωσια, με καποια ελαχιστα ψηγματα βυζαντινης λογιας ...κατερευσης, προσπαθει να γινει ''ελλαδα''οταν μαλλον αυτο ειναι ανεφικτο δεδομενου οτι η κουλτουρα μας ειναι καθαρα οθωμανικη.
3) η μονη εξαιρεση ειναι οι ''ελληνες του εξωτερικου'' ο οποιοι ομως παντα σχεδον δολοφονουνται ή απομακρυνονται απο την πολιτικη και κοινωνικη ζωη της ελλαδιτσας ως 'περιεργοι΄, 'ξενα φρουτα', και με αλλα επιθετα δημοσιου διασυρμου σε μια κοινωνια κατα βαση αγροτικη οθωμανικη και μεσαιωνικη τολμω να πω.
Αν μεσα σε ολα αυτα η αλλαγη του στυλ του συνταγματος και της καταμετρησης λεξεως φερει μια πανω-κατω αλλαγη θα μου κανει πολλη εντυπωση.
Στην Σκανδιναυια εχουν τεραστια κοινωνικα προβληματα αυτον τον καιρο και ολως περιεργως παρομοια με την Ελλαδιτσα: ακροδεξιοι, θυμωμενοι μεταναστες, ελλειψη κοινωνικη συνοχης, παραλληλοι κοσμοι, και αλλα τετοια ωραια.
Στην δε ΝΟρβηγια δεν ψηφισανε δεξιο κομμα προσφατως να συγκυβερνησει λιγο μετα το μακελειο με τον ''κρητικο'' Μπρειβικ; (ο οποιος σκοτωσε καμπιγνκ νεων της αριστερας).
Στη Σουηδια μαλωνουν με τη Δανια πως θα φερθουν στους μεταναστες με τροπο μαλλον οχι και τοσο αγαπητικο. Δεν τρελενονται κιολας, παρ'οτι η ΣΟυηδια παντα τυπικα και επισημα ισχυριζεται οτι θελει να αγκαλιασει ολους τους ξενους και να ειναι χωρα-προτυπο κατα του ρατσισμου. Κι ομως στο μη θεωρητικο επιπεδο της καθημερινης ζωης δεν συμβαινει ακριβως αυτο παντα...
Εδω απο τι πεθανε ο Ουλοφ Παλμε; ΟΙ Σουηδοι εχουν μια πολυ οργανωμενη και επικινδυνη ακροδεξια η οποια οπως και η δικη μας πηρε τα πανω της τελευταιως ακριβως επειδη πολλοι Σουηδοι εχουν κουραστει με τις ανοιχτες πολιτικες της χωρας τους οσον αφορα την μεταναστευση.
Βραζει καποιο καζανι εκει πανω. Δεν θα ελεγα οτι ειναι χωρες-προτυπο σε ολα εκτος απο το....Συνταγμα και τη διαφανεια στην πολιτικη και την παιδεια που δινουν στα παιδια του. Σε ολα τα αλλα δεν ειναι καθολου "υποδειγμα".
Το κυρίαρχο κίνητρο αδυνατώ να καταλάβω. Μήπως έχει τεθεί θέμα «μνημονιακότητας» του «συντάγματος»; Ξεκίνησε ως αστείο, όμως δυστυχώς ίσως κατά κει πάμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήZ
Εγώ δεν κατάλαβα. Αν η νομοθετική εξουσία πάει στην κυβέρνηση, με υπουργούς εξωκοινοβουλευτικούς, η βουλή τι ρόλο θα έχει; Τι θα κάνει;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι θα κάνετε με τον ΕΝΦΙΑ κύριε Κτιστάκη; Θα μας σώσετε με την συνταγματολογία, αλλά τι θα κάνετε με τις δημευτικές, αντισυνταγματικές φορολογήσεις; Θα τις διατηρήσετε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠριν περισσότερο από 50 χρόνια συζητούσα με τον πατέρα μου περί πολιτικής. Όπως είπα ο πατέρας μου ήταν υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας, όπως και εγώ τότε. Πως εγύρισε κάποτε και μου είπε αναφερόμενους στα ηχηρά πολιτικά ονόματα της εποχής. Οι περισσότεροι από αυτούς που δεν θέλουν τον Βασιλιά, θέλουν να πάρουν την θέση του! Ξαφνιάστηκα. Πως είναι δυνατόν; Τώρα, με τον νεποτισμό και τις κλίκες, τα ίδια και τα ίδια ονόματα... Πόσα είναι 5; 6; 7; maximum. Τώρα λοιπόν κατάλαβα. Αχ πατέρα, Πόσο δίκιο είχες; Αναβιώσαμε τον θεσμό της κληρονομικής πρωθυπουργίας με εναλλασσόμενες οικογένειες. Πλην λίγων εξαιρέσεων. Για να μην παρεξηγηθώ... Υποστηρίζω τον Κυριάκο Νομίζω πως αυτός είναι ο καταλληλότερος. Πλην όμως έχει πολλή και δύσκολη δουλειά να κάνει με την ...άλλη οικογένεια στο κόμμα. Εύχομαι να πετύχει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι εγώ υποστηρίζω τον Κυριάκο. Διότι το φως των αστεριών μέχρι να φτάσει στη Γη απορροφάται εν μέρει από το μεσοαστρικό υλικό. Ο Κυριάκος θα φέρει περισσότερο φως στη Γη, γιατί θα μεταρρυθμίσει την απορρόφηση του φωτός από το μεσοαστικό υλικό και θα την εκμηδενίσει. Θα φτιάξει φωτογραφίες με πολιτικά μηνύματα και θα τις διαμοιράσει στο τουήτα. Θα φάμε με χρυσά κουτάλια. Γιατί να καταναλώνουμε την χλωρίδα και την πανίδα του πλανήτη; Να φάμε φως.
ΔιαγραφήΠραγματικά ξεκαρδιστικό άρθρο. Στα μάτια ενός μηχανικού και όχι νομικού μοιάζει με δουλειά επαγγελματιών ΟΦΑ ... Ο-που Φ-υσάει ο Ά-νεμος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ αλιβιζάτος και τα συντρόφια του στο πανεπιστήμιο να υποθέσω ότι αποδέχονταν από καθηγητικής έδρας τόσα χρόνια ως ορθό το άρθρο του συντάγματος που προέβλεπε ότι μια κυβέρνηση στηριγμένη σε 151 βουλευτές μπορούσε να ανατραπεί από 121 κατά την ψηφοφορία για τον πρόεδρο της δημοκρατίας? Τώρα ξυπνήσαμε συντρόφια?
Και μόνον το γεγονός ότι οι τύποι προτείνουν συνταγματική κατοχύρωση της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων ενώ δεν προβλέπουν καμία διάταξη - βάση του δημοσιεύματος τουλάχιστον - για την δυνατότητα πρόκλησης δημοψηφίσματος με δεσμευτικό για την κυβέρνηση αποτέλεσμα με πρόταση πχ του 10% των πολιτών καθιστά στην καλύτερη περίπτωση την πρωτοβουλία άνευ ουσίας και στην χειρότερη ύποπτη.
Αλήθεια μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος από τους σούπερ-ειδικούς πώς συμβιβάζεται η θεωρία περί διάκρισης των εξουσιών με την προτεινόμενη μετάθεση του κέντρου βάρους της νομοθέτησης από την βουλή στην κυβέρνηση?
"Αν και φρονούν ότι το ισχύον Σύνταγμα άντεξε τη δοκιμασία των μνημονίων" ... Το ότι ο Γιωργάκης εξελέγει με το σύνθημα "λεφτά υπάρχουν" και ότι εν συνεχεία δέσμευσε την χώρα με αποδοχή διεθνών υποχρεώσεων για δεκαετίες χωρίς να έχει κανενός είδους ουσιαστική πολιτική και ηθική νομιμοποίηση και χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως συνταγματική δικλείδα ασφαλείας αποτροπής, λογοδοσίας ή ελέγχου (πχ παρέμβαση ΠτΔ, Δημοψήφισμα κτλ) είναι ΟΚ για τους Φαντάστικ Σίξ να υποθέσω?
Ρε τι διαβάζω Σαββατιάτικα, πρωί πρωί ...
Η υπόθεση που κάνεις, μηχανικέ, είναι λανθασμένη. Και ο Αλιβιζάτος και οι άλλοι συντάκτες της πρότασης έχουν κάνει συχνά κριτική και σε αυτή τη διάταξη (γι αυτό προτείνουν και την αλλαγή της) και σε άλλες. Δυστυχώς τα συντάγματα δεν τα συντάσσουν οι συνταγματολόγοι - αλλά οι πολιτικοί. (Με εξαίρεση τον Βαγγέλη Βενιζέλο που, ως πολιτικός, ξέχασε τον συνταγματολόγο...).
ΔιαγραφήΔυο λέξεις που είναι της μόδας στα Αγγλικά (και στην Αγγλία) αυτές τις μέρες είναι leadership και vision. Καλό θα ήταν να έχουμε σύνταγμα που να κοιτά στο μέλλον και όχι στο 1821. Ο Μπέος, ο Καμμένος, ο Μιχελογιαννάκης, ο Ταμήλος, όλα τα άλλα αστέρια και οι εκατοντάδες χιλιάδες συμπολιτών μας που τους εκλέγουν αναμένουν ανυπόμονα το νέο Σύνταγμα για να γίνουμε επιτέλους Δανιμαρκεία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΞέρουμε ένα ποίημα του Καρούζου, που ταιριάζει γάντι στους αλιβιζάτους, στους βασιλόφρονες των στριφογυριστών πατέρων (από Σεφέρη αβοήθητους), και είναι:
ΑπάντησηΔιαγραφήΛΟΥΣΟ Η ΕΓΚΑΡΣΙΑ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ
Ροχαλητό δεν ακούγεται στην αιωνιότητα
η αμάχη μου καταστρέφει λαμπτήρες γνωσιολογίας
αναισθησιογόνα είν' αυτά τα ελεεινά ποιήματα
τριπλασιάζοντας το όνειδος της γλώσσας επί τέσσερα
βρακιά κωμικών και αρλεκίνων έως το γήπεδο
θα σκουριάσω βρε άτιμοι από φλόγα σε αχρηστία
με κάνατε λαχνό που δεν κληρώθηκε στην πολιτική σας
ασχημοσύνη
θαν τα λέω έτσι τώρα ό,τι μου 'ρχεται θα σας ταράξω
ω φιλομειδέστατοι
υπήρξαμε έλληνες κι αυτό είν' το μεγάλο μας δυστύχημα
ο μαγνήτης το ήλεκτρο τα βελούδινα παχυλά ιδεογόνα
ειδύλλια καπνιστά συμπολίτες αριθμοί πατριώτες άγγελοι
ριχ' τους οξύτονα πολλά στη μούρη εσύ που αγάπησες τόσο
κυρίως τα προπαροξύτονα
μην τους αφήνεις τώρα σε χλωρό κλαρί λέγονται έναστροι
στην πραγματικότητα είναι προβατίνες.
Τύχη και τούτη να βλέπεις το θάνατο στα ρολόγια
παλιά ρολόγια εκκρεμή σαν τη μάνα μου...
Σάρωθρο μόλις μετενσαρκώθηκα και σαρώνω κρετίνους.
Σύνταγμα νέο με συντακτική συνέλευση θα φτιάξουμε. Τα ευρωλάγνα αγόρια των πανεπιστημίων θα τρέχουν στους πλαστικούς με αυτιά κομμένα, μύτες κομμένες, σαγόνια σπασμένα. Στο ομοφοβικό Σύνταγμα μας θα γράψουμε ό,τι που χρειαζόμαστε για να ζήσουμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπαγορεύονται οι καταλήψεις δημοσίων χώρων και οι παράνομες απεργίες (εφόσον έτσι αποφασίσουν τα δικαστήρια).
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν δεν υπάρξει μία τέτοια νομοθετική πρόνοια, όλα τα συντάγματα θα εκπίπτουν σε κουρελούδες.
Μετά τιμής,
Κάπα
Συμφωνώ ότι το σύνταγμα πρέπει να αλλάξει διότι το υπάρχον είναι τροχοπέδη και εξάμβλωμα. Ενθαρρυντική η συζήτηση με Αλιβιζάτο, όπως και η πρόταση της ΝΔ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά... Ακόμη και το σύνταγμα με τις καλύτερες προθέσεις εφαρμόζεται και ερμηνεύεται ή ακόμα και αναθεωρείται από τους πολιτικούς. Εν προκειμένω από τους πολιτικούς μας, τα κόμματά τους και τις πλειοψηφίες τους. Πως το έλεγε ο Καραγκιόζης; Ε ρε Γέλια!
A pro po, το όνομα Αλιβίζος, Αλιβιζάτος είναι Επτανησιακό και είναι παραφθορά του Αλοϊσιος.
Με το σύνταγμα μας θα κάνουμε αυτό, κύριε Dion.
Διαγραφήà propos
ΔιαγραφήΟ Νίκος Αλιβιζάτος ανήκει στο μεγάλο σόι των Αλιβιζάτων που έδωσε πολλούς καθηγητές πανεπιστημίων, γιατρούς κ.ά. Εκεί ανήκε και ο μακαρίτης φίλος μου Τζων Αλιβιζάτος. Δες και το ποστ της 17.1.
ΔιαγραφήΝίκο, ευχαριστώ πολύ. Το είχα διαβάσει και βεβαίως το ξαναδιάβασα. Πολύ ευγενής άνθρωπος ακόμα και στην φυσιογνωμία. Στην Ζάκυνθο το Αλιβίζος, συναντάται και ως μικρό όνομα. Και βεβαίως το -ατος παραπέμπει στην Κεφαλλονιά. Νομίζω ότι το είχα διαβάσει και την εποχή που έγραφες για τους τέσσερεις φίλους. Ευχαριστώ.
ΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ.
ΔιαγραφήΕπίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε το σύνταγμα και για να προστατευόμαστε από τις κυβερνήσεις. Οπότε ένα ερώτημα που τίθεται είναι: είναι συνετό να εμπιστευτούμε κυβερνήσεις που στηρίζονται από κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ να αλλάξουν το σύνταγμα; Και αν ναι σε τι βαθμό;
Μην ανησυχείτε! Κυβερνήσεις με την νοοτροπία των μέχρι σήμερα πολιτικών αποκλείεται να ψηφίσουν ένα καινοτομικό σύνταγμα σαν αυτό που προτείνεται. Θα είναι αντίθετο με όλη την μέχρι σήμερα πολιτεία τους.
ΔιαγραφήΓια σιγουριά θα έκανα μόνο 1 αλλαγή στο υπάρχον. Θα επανέφερα τον εξοστρακισμό (https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82) και μάλιστα σε πολύ συχνή βάση.
ΔιαγραφήΜε αυτόν θα μπορούσα να εκφραστώ, π.χ. να μπορώ να γράψω διάφορα ονόματα όπως Χατζηνικολάου, Λάκη, Τρέμη, Πρεντ, Σταύρο, Αλέξη, Γιώργο, Αντώνη, Κυριάκο, Ντόρα, Φώφη, Φίλη, Πάκη, Δήμου, κ.α. πολλά, ανάλογα με την περίσταση.
Αντί να αλλάζετε συντάγματα γιατί πρώτα δεν εφαρμόζετε τους νόμους που έχετε; Όχι ότι δεν χρειάζονται αλλαγές σε αυτό που έχετε. Αλλά ο τρόπος που αναφέρεστε στις αλλαγές είναι σαν να έρχεται ο Μεσσίας. Οπότε ας γράψουμε πέντε λογάκια σε ένα χαρτί κι όλα θα λυθούν μαγικά. Σε τι ακριβώς διαφέρει αυτό που κάνετε από ένα ευχέλαιο; Μια ζωή στην ευκολία, στις εξυπνάδες και στη λοβιτούρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπως έγραφε πριν 140 χρόνια κι ο Ροΐδης: "Εν Ελλάδι ενός νόμου έχομεν χρείαν: περί τηρήσεως των κειμένων νόμων".
ΔιαγραφήΟπισθοδρομούν τις κοινωνίες και γυρεύουν να αλλάξουν και το σύνταγμα για να θωρακιστεί καλύτερα η κοινοβουλευτική ολιγαρχία. Τους ακούτε να λένε για τέσσερα χρόνια αλλά δεν λένε κουβέντα για το τι θα συμβαίνει αν δεν υλοποιούν τα κόμματα αυτά που υπόσχονται ή αν πράττουν τα ακριβώς αντίθετα, βεβαίως και να αλλάξει το σύνταγμα, όποιος έχει λεφτά έξω να μην έχει δικαιώματα πολίτη, να πάει να ζήσει όπου έχει τα λεφτά του, όποιος έχει εταιρία στην Ελλάδα ή όποιος σχετίζεται εμπορικά με την Ελλάδα να φορολογείται η εταιρία του εδώ, αυτά και άλλα πολλά πρέπει να γίνου, αντί αυτού θέλουν ένα σύνταγμα που να διευκολύνει την εκποίηση της χώρας, άμα δεν μας κάνουν Κούρδους της Ευρώπης δεν θα κλείσουν τα μάτια τους, αφού πρώτα για δεκαετίες μας φλόμωσαν στα ψέμματα σε ότι έχει να κάνει με την σύγχρονη Ευρώπη
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω ότι είστε λίγο προκατειλημμένος... :)
ΔιαγραφήΊσως να εκποιούν αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ξέρουν όλες τις τηλεοπτικές εκδοχές της ομοφυλοφιλίας (εκτός από την μητροπολιτική μορφή) και δεν τις ψευτο-υπερασπίζουν έστω και σε μία εκποιημένη χώρα και δε σημαίνει επίσης ότι δε θα τις φορολογήσουν. Το γελοίο είναι που πιστεύουν ότι οι ίδιοι είναι αδιαπέραστοι στην εκποίηση. Βλέπεις, για τον αυτοκρατορικό στρατό των συνταγματολόγων, θα βγαίνουν πάντοτε τα σχετικά κρατικά κονδύλια.
ΔιαγραφήΠροκατειλημμένος όχι-θα ήμουν πιθανότατα αν έγραφα τα ίδια πριν 10 χρόνια-, μετριοπαθής θα έλεγα διότι δεν βάζω στην εξίσωση το παγκόσμιο γίγνεσθαι , μετά βίας συγκρατιέται το χάος που έρχεται καλπάζοντας
ΔιαγραφήΠρώτη ματιά στο προτεινόμενο νέο σύνταγμα: α) είναι σύντομο (11.500 λέξεις έναντι 25.000 του σημερινού β) Δεν αρχίζει με την επίκληση της Αγίας Τριάδος ούτε αναφέρεται στην ορθοδοξία ως "επικρατούσα θρησκεία". Στο άρθρο 12 αφού πει ότι η "ελευθερία της συνείδησης είναι απαραβίαστη" γράφει ότι "το κράτος είναι θρησκευτικά ουδέτερο".
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχει πολλές καινοτομίες - αξίζει να αγοράσετε την Καθημερινή για να το διαβάσετε. Δεν ξέρω αν θα το ανεβάσουν και στο Διαδίκτυο.
Άλλα θετικά του νέου Συντάγματος: δεν φορολογούμαστε αναδρομικά για το εισόδημά μας. Η φορολόγηση του σπτιού μας γίνεται με βάση την αξία κτήσης. Αστική και ποινική δίκη για την ίδια υπόθεση κρίνονται μαζί.
ΔιαγραφήΤερμα το πελατειακό σύστημα. Και λόγω αλλαγής του εκλογικού συστήματος και λόγω του ασυμβίβαστου Βουλευτή και Υπουργού και το κώλυμα εκλογιμότητος του Υπουργού στις επόμενες εκλογές.
Εφημερίδες δεν αγοράζουμε. Πεινάμε.
Διαγραφή«Τερμα το πελατειακό σύστημα.» ! Ωραίο που το blog έχει και χιουμοριστικό χαρακτήρα.
ΔιαγραφήΚαλά και άγια ακούγονται όλα αυτά. Κάποιον τρόπο, κάποια δικλείδα ώστε να ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ για ΟΛΟΥΣ οι ισχύοντες νόμοι; Τροπολογίες της τελευταίας στιγμής ή σε άσχετα νομοσχέδια;
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ εφαρμογή δεν είναι αστείο. Το πράγμα πάει μάλλον ανάποδα: οφείλουν να ψηφίζονται μόνο αυτά που εγγυημένα μπορούν να εφαρμοστούν αλλιώς είναι ευχολόγια και αριστερίστικος βολονταρισμός. Επομένως αιτιολογικές εκθέσεις μετρημένες σωστά κι όχι κοπυπαστάδες απ’ τα γραφεία των συνεργατών. Νόμος που ψηφίστηκε και δεν εφαρμόστηκε σε εύλογο χρονικό διάστημα είναι σαν να χάνεται η δεδηλωμένη από το λαό. Δεν είναι υπόλογη η βουλή; Δεν πρέπει μετά να πάει στα εξ ων συνετέθη; Αυτά όμως θέλουν δουλειά πεδίου και ως γνωστό ο ελλαδίτης είναι τεμπέλης ολκής με ινδιάνικη αίσθηση χρόνου, χαμερπής δουλοπρεπής ανατολίτης.
Κύριε Δήμου,
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα ήθελα να ρωτήσω την άποψή σας για τη συγκέντρωση των "Παραιτηθείτε" που θα γίνει στο Σύνταγμα στις 15 Ιουνίου (συμφωνείτε, διαφωνείτε). Πραγματικά με ενδιαφέρει η άποψή σας.
Σας ευχαριστώ πολύ,
Άρια
Για να έχει κάποιο αποτέλεσμα μία τέτοια συγκέντρωση πρέπει να είναι συγκλονιστική. Αν είναι έστω μέτρια θα ενισχύσει την θέση της κυβέρνησης. Δεν έχω την αίσθηση ότι ο κόσμος είναι ώριμος.
ΔιαγραφήΦανταζόμουν πως σήμερα, με την κυκλοφορία της πρότασης για το νέο Σύνταγμα, θα ξεκινούσε μία ουσιαστική συζήτηση - πράγμα που δεν έγινε. Ίσως τα πιο πιεστικά προβλήματα μας εμποδίζουν να δούμε πιο μακριά. Πάντως συγκέντρωσε λιγότερους αναγνώστες από όλα τα τελευταία θέματα - ούτε το 25% από το τσιγάρο του Πολλάκη...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάλλον είμαστε ανίκανοι για να κάνουμε τις λεπτές συζητήσεις με τα κρατικοδίαιατα υπαλληλάκια των δανειστών. Ίσως και να μην είμαστε οι ηλίθιοι που μας νομίζουν και μας θέλουν. Αποτύχαμε στη ζωή. Τι τραγικό.
Διαγραφή@ Nikos Dimou
Διαγραφή" Ισως τα πιο πιεστικα προβληματα μας εμποδιζουν να δουμε πιο μακρια."
Για μενα ισχυει αυτο ακριβως. Οταν καθε μερα πρεπει να υπολογισεις τι αλλο πρεπει να κοψεις για να τα βγαλεις περα, η αναθεωρηση του συνταγματος μοιαζει κατι πολυ μακρινο. Ειναι κριμα, δεν θα επρεπε, αλλα δυστυχως ετσι ειναι.
Υ.Γ. Οσο για την αναρτηση με τον Πολακη, ευκαιρια ζητουσαμε μεσα απο την αγανακτηση μας, να ξεθυμανουμε καπως.
Οι συζητήσεις ούτως ή άλλως για εμάς τους περισσότερους δεν έχουν ουσιαστικό νόημα όταν στην τελική ευθεία προτάσσονται απατεωνιές του στυλ "η κυβέρνηση πρέπει να κυβερνήσει", "δεν λογαριάζουμε το πολιτικό κόστος και δεν ενδίδουμε στον λαϊκισμό", κοινώς σας έχουμε γραμμένους, "σκληρός νόμος αλλά νόμος", "η κυβέρνηση βλέπει τη συνολική εικόνα και εξυπηρετεί το κοινό συμφέρον", για να μην ξεχνιόμαστε ότι αίσχος συμβαίνει την τελευταία εφταετία διαπράττεται στο όνομα του κοινού και εθνικού συμφέροντος
ΑπάντησηΔιαγραφήα) να υπαρξει τμημα του Ανωτατου δικαστηριου που θα κρίνει την συνταγματικότητα των νόμων
ΑπάντησηΔιαγραφήβ)Να καθιερωθούν τα ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα όταν συγκεντρωθούν οι αναγκαίες υπογραφές
γ)Να διαχωριστεί η Εκκλησία από το κράτος
Το τρίτο θέμα έχει ήδη προβλεφθεί - δείτε και το σχετικό μου σχόλιο πιο πάνω.
ΔιαγραφήΔεν συμφωνώ με το πρώτο θέμα διότι στην Ελλάδα οι Κυβερνήσεις διορίζουν ή επηρεάζουν εμμέσως ή αμέσως τους πρόεδρους και τα μέλη των δικαστηρίων. Επίσης δεν συμφωνώ στο δεύτερο θέμα διότι δεν μπορούν να μεταβιβάζονται στον λαό οι ευθύνες των πολιτικών, κυρίως σε μεγάλα θέματα. Άλλωστε οι πολιτικοί είναι υποχρεωμένοι να βλέπουν μακρύτερα, να σκέφτονται ορθολογικά ενώ ο λαός λειτουργεί με πιο συναισθηματικά κριτήρια και πολλές φορές παρασύρεται. Δηλαδή δεν συμφωνώ με την άμεση δημοκρατία. Το πρόσφατο δημοψήφισμα, όπως και το δημοψήφισμα του 1920 είναι παραδείγματα.
ΔιαγραφήΣυμφωνώ με το τρίτο θέμα. Αν κάνατε δημοψήφισμά όμως θα απερρίπτετο μετ' επαίνων.
Ακριβώς. Αυτή είναι η χρήση του ορθολογισμού. Να βρεθεί ένας μόνος σαν χρωματιστό πουλί, μία εγκόσμια διάρρηξη του χρηματοκιβωτίου του όντος, ένας πατριώτης, ένας Άνθρωπος, που θα τον συγχύσει με την καθαρή λογική της ζωής και να υποστηρίξει ότι μόνον οι πολιτικοί είναι υποχρεωμένοι να σκέπτονται λογικά επειδή μόνο αυτοί μπορούν ή πρέπει ζήσουν. Τι χαρά.
ΔιαγραφήΤο αντιγράφω από το fb του Διονύση Γουσέτη, επειδή το βρίσκω ενδιαφέρον:
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίχα πάντα αμφιβολία κατά πόσον νομικά και διοικητικά μέτρα μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας, δεδομένου ότι πρόκειται περί ζητήματος όχι νομικού, αλλά πολιτιστικού. Για παράδειγμα, το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας (1822) ήταν από τα πιο προοδευτικά, αν όχι το προοδευτικότερο, της εποχής του. Δεν καθόρισε όμως την πορεία της επανάστασης ή της χώρας. Ωστόσο, τα επίσημα κείμενα -τα συνταγματικά ιδιαίτερα- μπορούν να συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας, ακόμη και στον πολιτισμό της.
Ένα τέτοιο κείμενο είναι η πρόταση για «ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» που δημοσιεύτηκε ως ένθετο με τη σημερινή Κυριακάτικη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Το συνέταξε μια ομάδα που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του ακαταπόνητου Stefanos Manos, στην οποία μετέχουν άνθρωποι που γνωρίζω προσωπικά, όπως ο Νίκος Αλιβιζάτος και ο Γιάννης Κτιστάκις και άτομα που δεν γνωρίζω αλλά υπολήπτομαι όπως ο Παναγής Βουρλούμης.
Το κείμενο για το οποίο μιλώ, είναι ένα διαμάντι. Το διαβάζει κανείς και νιώθει μιαν ευεξία, διότι αποπνέει φρεσκάδα ιδεών. Διότι σε κάνει να ξεχνάς, προς στιγμή, τη στασιμότητα, την καθυστέρηση, την ιδιοτέλεια. Οι αναλύσεις, οι επιμέρους συμφωνίες ή διαφωνίες έρχονται μετά.
Περί Αγγλικού Συντάγματος εδώ Το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν έχει Σύνταγμα. Η Ελλάς είναι από τις πρώτες χώρες που απέκτησαν Σύνταγμα. Αυτό δεν το γράφω για να μειώσω την σημασία του Συντάγματος και της προσπάθειας που γίνεται -αντιθέτως ευελπιστώ- αλλά για να καταδείξω την αξία του παράγοντα του πολιτισμού και της κοινωνίας, στην τήρηση των νόμων.
ΑπάντησηΔιαγραφήMακάρι να γίνει ο διαχωρισμός εκκλησίας και κράτους, μόνο όφελος θα έχει η εκκλησία, να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να σταματήσουν και οι πολιτικοί όποτε τους συμφέρει να στηρίζονται στην εκκλησία, να δούμε και πόσα απίδια χωράει ο σάκος του καθενός. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι δεν θα το κάνουν διότι το χάσμα ανάμεσα στον λαό και τα πολιτικά κόμματα θα διευρυνθεί ακόμα περισσότερο, οπότε θα συνεχιστεί η τωρινή κατάσταση με τους μισούς να συμπορεύονται ιδιοτελώς με την εκκλησία και τους άλλους μισούς να διαφωνούν εκ του ασφαλούς, τί να πει κανείς; Aκόμα και η ενσωμάτωση των ξένων στην Ελληνική κοινωνία μέσω της εκκλησίας γίνεται, με τις φανφαρόνικες εκδηλώσεις και τους κενούς λόγους περί νεωτερικού κράτους-αυτού που σήμερα αποβάλλεται με τη βία από την ιστορία, πράγμα που από ότι φαίνεται μόνο οι Γάλλοι καταλαβαίνουν τόσο βαθιά- δουλειά δεν γίνεται
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Γιάσπερς διαφωνεί, κύριε Παπαδόπουλε. Διότι λέει: "Η αλήθεια δεν κείται στις φιλοσοφικές σκέψεις, παρά μόνο στην ιστορική ύπαρξη [Existenz], που μ' αυτές συνειδητοποιεί τον εαυτό της". Η ιστορική ύπαρξη του Κράτους αδυνατεί να λάβει το άβουλο όφελος από την φιλοσοφική σκέψη της Εκκλησίας και να συνειδητοποιήσει την αυθύπαρκτη νεωτερικότητα.
ΔιαγραφήΦοβάμαι πως η ΔΗΜΟΣΙΑ πρόταση για την αλλαγή του Συντάγματος στην παρούσα χρονική στιγμή ..."πέρασε και δεν ακούμπησε" [ακόμα και τον "πολιτικό κόσμο"]. Παντελώς ασχολίαστο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΙδιαίτερα όταν η πρωτοβουλία ξεκίνησε από τον "επικατάρατο" Στέφανο Μάνο...
ΔιαγραφήΤι να καταλάβει ο πολιτικός κόσμος. Αφού δεν είναι ένας κόσμος ορθολογικός. Λειτουργεί με συναισθηματικά κριτήρια, παρασύρεται, δεν βλέπει μακρύτερα. Εδώ χρειάζεται ισχυρή επιμονή. Μαστίγωμα με τον ορθολογισμό. Ο ορθολογισμός του μαθητευόμενου μάγου Στέφανου Μάνου, που διάβασε την Καινή Διαθήκη και μας είπε: "λένε οι θεωρίες ότι θα απολύσουμε 400 χιλιάδες υπαλλήλους και η οικονομία θα συνέλθει". Γιατί δεν απολύει τον εαυτό του από τη ζωή να ελέγξουμε μήπως επαληθευτούν οι θεωρίες του και να κρατήσουμε και σημειώσεις.
ΔιαγραφήΔεν υπήρξε καμία απολύτως δημόσια πρόταση. Υπήρξε απλά πάρε-δώσε αντιπαροχών προσωπικής προβολής και πώλησης φύλλων μεταξύ της "καθημερινής" και των φαντάστικ σιξ. Με μια ολίγη από γκρίζα διαφήμιση από ανθρώπους όπως ο ΝΔ.
ΔιαγραφήΟι τύποι που καταθέτουν δημόσια "πολιτική" πρόταση για νέο Σύνταγμα (την εποχή που ακόμα και το κάθε δευτερότριτο κωλάδικο έχει παρουσία σε ιντερνετικά κοινωνικά δίκτυα κτλ) ΔΕΝ ΤΟ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΚΑΝ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ για την ενημέρωση του γενικού πληθυσμού.
"Από τα μικρά φαίνονται τα μεγάλα" ... αν μάλιστα γκουγκλάρει κανείς τα βιογραφικά των φαντάστικ σίξ μπορεί να εικάσει τον βαθμό των αγνών τους προθέσεων και των κινήτρων τους για να "μας σώσουν" ... "Συνταγματικώς" ορισμένοι, "Πολιτικώς" κάποιοι άλλοι.
«των έξη» «των έξη» «των έξη» k2825
ΔιαγραφήΠιστεύω πως πολύ γρήγορα θα ανέβει και στο Διαδίκτυο - αν δεν έχει ήδη ανέβει.
ΔιαγραφήΟ Κυριάκος λαϊκίζει: "Δεν θα δεχθώ άλλες μειώσεις μισθών-συντάξεων. Κατηγορηματικό όχι στις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων. Ο ΕΝΦΙΑ μπορεί να μειωθεί". Οι συνταγματολόγοι δεν θα έλεγαν αυτά. Αντίθετα θέλουν να τροποποιήσουν το Σύνταγμα για να το κάνουν πιο ανεκτικό στο ευρώ, το κοινό μας νόμισμα. Νομισματική πολιτική κάνουν. Δεν λαϊκίζουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα
ΑπάντησηΔιαγραφήΣύνδεση και διασυνδεση αρμοδιοτήτων και αποφάσεων των τοπικών κοινοτήτων με την βουλή δηλαδή γιατί ν α έχω 300 + δημάρχους να έχω 300 ή 400 αλλά να μην έχω βουλευτές αφου οι δήμαρχοι θα είναι οι βουλευτές. Συνεδρίαση της βουλής μια στις 7 μέρες ή στις 15. εκλογή προέδρου Δημ από τους πολίτες. 2 θητείες μαξ για υπουργούς και πρωθ και δύο για πρόεδρο μαξ 10 έτη - 3 για δημάρχους (βουλευτές) μαξ 12 έτη. Δημιουργεία γερουσίας με 10ετή θητεία χωρίς εκλογη αλλά με ορισμό (ορισμός απο όλο τον ελληνικο πλυθησμό) ελεγχος και συμβουλες για όλα τα θέματα αποφάσεις της βουλής. Μονιμότητα στο δημόσιο - οχι- . Δημόσια παιδεία / δημόσια υγεία ναι .- Κατάργηση των φοιτητικών εκλογών και παρατάξεων. Θέσπιση γάμου / συμφωνου συμβίωσης ως υποχρέωση///αποσύνδεση πράξεων του κράτους και των πολιτων από πραξεις και γραφειοκρατια της εκκλησίας. κατάργηση θρησκευτικών στα σχολεία αντικατάσταση με φιλοσοφία. Η αναθεώρηση του συντάγματος να γίνεται σε τακτα χρονικά διαστήματα 10ετη (λήξη θητρείας γερουσίας) από θεσμοθετημενο σώμα (γερουσία). Όλα μα όλα προϋποθέτουν ενεργούς πολίτες και κοινωνικο συμβόλαιο / συμφωνία. Τέλος, αν δεν αλλάξουν πολλα στο δικαστικό σύστημα αποτέλεσμα δεν θα έχουμε σε τίποτα.
Έστειλα tweet προς Μάνο και Κτιστάκη ρωτώντας πότε θα ανεβάσουν το πλήρες κείμενο της πρότασής τους στο Διαδίκτυο. Περιμένω.
ΑπάντησηΔιαγραφήHabemus Papam!!!
ΔιαγραφήΚαι στην Ιταλία επίκειται συνταγματική αναθεώρηση κατά τον Οκτώβρη, για τη Γαλλία τα είπαμε, "θυμίζει κάτι από ελληνικές αγκυλώσεις", με αυτά και με εκείνα μέχρι το 2020 μέσα στο ευρώ θα μείνουμε εμείς ως περιπλανώμενοι Καρδούχοι, οι Γερμανοί και οι λακέδες της ανατολικής Ευρώπης
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι να είναι η δημοκρατία. Πρέπει κάποτε να μάθω. Αλλά και αν μάθω, τι με αυτό. Πάλι δεν θα συναντήσω στο δρόμο μου κάποιο Κύριο βιαστικό που θα με σπρώξει και θα με χλευάσει λόγω που θα είναι επαγγελματίας, ειδικότερος και θα μου προτείνει να βγάλω τον σκασμό; Και πώς θα κάνω επανάσταση άμα δεν ξέρω ούτε το απολύτως τίποτα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν η ροπή του πνεύματος αγωγιμότητας, δηλαδή του συνηθισμένου πνεύματος που διαρρέει ένα Σύνταγμα, διακόπτεται από έναν πληθυσμό, τότε η εφαρμογή της νοοτροπίας των συνταγματολόγων θα οδηγήσει σε σφάλματα. Οι νεοφιλελεύθεροι συνταγματολόγοι βιάζονται να προτείνουν στο δωσίλογο πρωθυπουργό και ο καημένος να υϊοθετήσει και να συζητήσει για να κερδίσει χρόνο στο αξίωμα να καπνίσει τα πουράκια του -ο επικαμπύλιος μπέμπης- και να ρυθμίσει στη μελωδία της παρηγοριάς το iphone του τότε που θα είναι άεργος και θα κυνηγάει κάποια επιδότηση και κανένα παραθυράκι του νόμους, ειδικό για αριστερούς τεμπέληδες. Έχει πλάκα: από τη μία ο Ampere και από την άλλη οι προδότες της ζωής. Ο Ampere λέει την αλήθεια. Οι προδότες ζουν σε μία προϊστορική εποχή. Ένα τεξανό μοσχάρι , ας πούμε, πιστεύει ότι έτσι πρέπει να γίνεται. Άλλο να μας αποκαλύπτει και η ζωή και εμείς να ακολουθούμε τη γραμμή της απανθρωπιάς, του εξευτελισμού της νόησης του μικρού παιδιού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελικα τους φοβηθηκαν τους αγιατολάδες
ΑπάντησηΔιαγραφήΧειρότεροι αγιατολάδες από τους νεοφιλελεύθερους στην ευρωσταλινική και την δεξιά εκδοχή δεν υπάρχουν, διότι τί είναι αγιατολάχ; Tο να βιάζει μια ομάδα ανθρώπων τη θέληση της κοινωνίας, το να κάνει ότι θέλει χωρίς να λογαριάζει τις αντιδράσεις και τα θέλω της, το να την καταπιέζει. Ποιος είναι σήμερα αγιατολάχ, ο παπάς του χωριού και της αστικής ενορίας ή όλη αυτή η εγγράμματη τσογλαναρία, και δεξιά και αριστερά, που βγάζει ιερεμιάδες εναντίον της Ελληνικής κοινωνίας;
ΔιαγραφήΟ παπάς ίσως να είναι κολλητός. Όμως και εγώ μπορώ πολύ εύκολα να ξεπουλήσω και να προδώσω τον εαυτό μου αν παραλείψω να μάθω τι είναι το Σύνταγμα, τι πρέπει να κάνω με αυτό για να ζήσω. Και όταν η ευθύνη βαραίνει εμένα, όσο με βαραίνει, και εγώ δεν αυτενεργώ, ζω μια κόλαση.
ΔιαγραφήΔάσκαλος εσαεί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιαβάζω ξανά το κείμενο και βλέποντας την εικόνα της εφημερίδας του 75 αναρωτιέμαι αν υπάρχει εύκολη πρόσβαση στις παλιές εφημερίδες.
Πληκτρολογώ , βρίσκω , επιλέγω προφανώς την πιο παλιά :1/11/1883.
Έκθαμβη μένω ξανά στην πληθώρα της πληροφορίας.
Επειδή όμως η δουλειά περιμένει βιαστικά ξεφυλλίζω και πάω στο τέλος.
Τι να δω πρώτο ; Από άνοιγμα καταστήματος σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών .
Από το ταξίδι του βασιλιά στις ανταποκρίσεις από άλλες χώρες ( με την ένδειξη αυθημερόν για τα φρέσκα νέα!).
800.000 λίρες κόστισε σεισμός στη Χίο .
Φόνος . Απόπειρα βιασμού 12ετής κόρης . Εύρεση πτώματος. Κι άλλα πολλά…
Και τέλος παρατηρώ:
«Το δημοτικόν συμβούλιον Τολοφώντος διά ψηφίσματος του απεφήνατο ίνα επεκταθή επί τετραετίαν ο επι των ωνίων δασμός , και εις τα προς την εσωτερικήν του δήμου κατανάλωση εισαγόμενα εμπορεύματα , οπώρας και άλευρα , ζώα και λοιπά ένεκα της ανεπάρκειας των δημοτικών πόρων».
Καμιά φορά σκέφτομαι πόσο παλιά μπορεί να πηγαίνει ο ίδιος φόρος . Ή ίδιες πολιτικές επιλογές.
Ξανά και ξανά απο την αρχαιότητα έως σήμερα τα ίδια λάθη.
Χωρίς δίδαγμα.
Καλημέρα!
ΠΡΟΣΟΧΗ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟλόκληρο το κείμενο του νέου προτεινόμενου Συντάγματος υπάρχει ΕΔΩ
Διαβάσαμε και: Σχολιάζοντας "ένα καινοτόμο Σύνταγμα για την Ελλάδα"
ΔιαγραφήΘέλουν διάβασμα... Απο τη μια η πρόταση απ΄την άλλη αυτό που ισχύει για να κατανοήσεις.
ΔιαγραφήΚαι η παραπομπή του συναναγνώστη καλό κείμενο.
Σωστό και "το μόνο αρνητικό στην σύνθεση της ομάδας αυτής θα έλεγα ότι είναι η απόλυτη υπερίσχυση του φύλου τους"!
Νίκο ποια είναι η γνώμη σου για το 1ο άρθρο και το σχόλιο για το έθνος;
Χάρηκα τοσο πολύ που έφυγε η Αγία Τριάδα (με την οποία άρχιζε το παλιό σύνταγμα) που αρχικά δεν έδωσα σημασία.
ΔιαγραφήΤώρα που το ξανασκέπτομαι κι εφόσον στο δεύτερο άρθρο μιλάει για "λαϊκή κυριαρχία" θα μου πήγαινε περισσότερο ότι οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό. Το Έθνος είναι μία αφηρημένη έννοια, δεν ψηφίζει και δεν προσθέτει κάτι (πλην του εθνικισμού)...
Οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό; Ποιος είναι ο Λαός; Είναι ψηλός; Είναι κοντός; Ξανθός ή μελαχρινός;
ΑπάντησηΔιαγραφήΘέλω να πω ότι και ο Λαός είναι μια αφηρημένη έννοια. Οι αγανακτισμένοι ήταν Λαός; Οι πέντε διαδηλωτές που κλείνουν το Σύνταγμα είναι Λαός;
Ο λαός είναι το σύνολο των πολιτών. Το έθνος είναι μία "φαντασιακή κοινότητα" όπως την χαρακτήρισε ο Benedict Anderson. Λαοί υπήρχαν πάντοτε - τα έθνη δημιουργήθηκαν μετά την Γαλλική Επανάσταση.
ΔιαγραφήΜάλλον οι έξι δεν με θέλουν πολίτη αλλά δουλοπάροικο. Και να είναι το έθνος μου η τάξη μη-τάξη των δούλων. Όπως όταν ζούσα στο νησί του Dr. Moreau.
ΔιαγραφήΜου λέει Κυριάκος: "Η Νέα Ελλάδα που οραματιζόμαστε χρειάζεται νέο Σύνταγμα" αλλά εγώ δεν οραματίζομαι Νέα Ελλάδα και Νέα Ελλάδα με Κυριάκο. Δεν θέλω να οραματιστεί και να αποφασίσει για εμένα κανένας Κυριάκος. Είναι σαν να μου πουν ότι θα τσακώσουν ένα παίχτη από ριάλιτι σόου να τον φέρουν για απεμπλουτισμένο Μαχακασυάπα να καθορίσει την καθημερινότητα μου και να είναι Σύνταγμα οι απόψεις του για την διακόσμηση του σπιτιού. Ομοίως για τους έξι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφώνως τ' Αλαβάνου είναι οι ιδιωτικοποιήσεις αντισυνταγματικές: Το άρθρο 106 του Συντάγματος που αναφέρεται στα της δημόσιας περιουσίας στην παράγραφο 1 αναφέρει ως στόχους της οικονομικής δραστηριότητας του Κράτους την «εδραίωση της κοινωνικής ειρήνης και την προστασία του γενικού συμφέροντος» - του «γενικού» κι όχι του «ιδιωτικού» ώστε έτσι, άρθρο 2, το Kράτος προγραμματίζει και συντονίζει την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα». Οι παράγραφοι 3, 4 και 5 αναφέρονται στην εξαγορά από το κράτος ιδιωτικών επιχειρήσεων. Το αντίθετό της, η αγορά κρατικής περιουσίας από ιδιώτες, στην έκταση μάλιστα που γίνεται, δεν έχει καμία μνεία στο Σύνταγμα. Απολύτως καμία. Ελπίζω ότι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας θα κινηθούν άμεσα δικαστικά σε βάρος του πρωθυπουργού και των αρμοδίων υπουργών. Οι δκηγορικού σύλλογοι προδίδουν την πατρίδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοιου ανθρώπου άραγε ευτυχία συνολική κι απροσδιόριστη να είναι το εξεικόνισμα της παλαιάς εφημερίδας. Κανένας που να χαίρεται και να καταλαβαίνει ιπτάμενα φίδια δηλαδή χαρά της ζωής με το κύρος της εμφάνισης του φύλλου;
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρειαζόμαστε ένα Σύνταγμα που να αποκαλύπτει το ταξίδι της ζωής μας. Ένα αριθμολογικό Σύνταγμα. Ένα Σύνταγμα αριθμολογικό που να μιλάει ο Προκόπιος και να τα λέει χύμα για την Ιουστιανιανό! Με αριθμούς! Με αριθμούς. Γραπτό κείμενο και το Σύνταγμα. Ένα Σύνταγμα-ποίημα ίσως. Το ποίημα της ζωής του Προκόπιου και το ποίημα της ζωής του Ιουστινιανού. Ο έκτος αιώνας, η εικονογραφία, η διατροφή του συναισθήματος, ας συνυπολογιστούν. Γέλιο που θα κάνει ο ελληνισμός που θα ψάχνει στο ιντερνετ και θα βλέπει την ανοησία του παρελθόντος. Και τους ψευτο-σοφούς που έλεγαν ναζιστικές εξάψεις και νόμισαν ότι ποτέ από τη ζωή δε θα γνωρίσουν κρίση. Τι να 'ναι άραγε η φιλοσοφία των αριθμών. Αλλά αν η φιλοσοφία των αριθμών -ο παγκόσμιος μήνας, η παγκόσμια μέρα, το παγκόσμιο έτος και ταλιμπάν και ταλιμπάν και ταλιμπάν- αν είναι κάτι ανόητο και επιβλαβές αυτή, τι είναι η ζωή που η ζωντάνια της εκπηγάζει από και ανευρίσκεται από τον έκτο αιώνα -"π.Χ." (δημοσιογράφου συμπλήρωσις)- και μόνο έτσι ζωντανεύει στους δημόσιους λόγους των πρωτοπόρων της σκέψεως. 15:30, "ύπαρξη υπονόμων". Γίνεται και η ύπαρξη των υπονόμων και έρχεται στο φως η μυστική ζωή του Λαμπρούκου Μπαλαντέρ. Ισχυρισμός φιλοφιλόσοφου: είδες παιχνίδια με τις λέξεις στις ταινίες του Κωνσταντάρα; Είδες. Προβληματίστηκες λιγάκι επιφανειακά για τη γλώσσα σου; Ναι. Άρα, ήρθε η ώρα του Ιουστινιανού. Θα μάθεις Ιουστινιανό και θα πεθάνεις, ρε φίλε, θα πεθάνεις! Με οποιαν προφασιζόμενη αφορμή θα πεθάνεις, θα πεθάνεις.
ΑπάντησηΔιαγραφή