Το νεφέλωμα "της καρδιάς και της ψυχής" στον αστερισμό της Κασσιόπης φωτογραφημένο από τον Πάρνωνα (Δημήτρης Πλατύς) |
Υπάρχει πιο ωραία, πιο αγνή και ποιητική ερασιτεχνική
ενασχόληση από το να παρατηρείς το στερέωμα; Να παρακολουθείς, να εντοπίζεις και
να φωτογραφίζεις αστερισμούς, νεφελώματα και γαλαξίες; Να χάνεσαι στην
απεραντοσύνη του σύμπαντος, βλέποντας την ορθή κλίμακα της παρουσίας μας μέσα
στο άπειρο;
Ερασιτέχνες αστρονόμοι στην Ελλάδα; Ναι - και είναι
πολύ περισσότεροι από όσους θα μπορούσα να φανταστώ. Έτυχε να με καλέσουν δύο σύλλογοι: η
Αστρονομική Ένωση Σπάρτης «Διός Κούροι» και η Αστρονομική Εταιρία Πάτρας «Ωρίων».
Οργάνωσαν τις «Ημέρες Ορθολογισμού» αποδεικνύοντας ότι πέρα από την παρατήρηση
των άστρων, ενδιαφέρονται για όλόκληρο τον χώρο και την μέθοδο των επιστημών.
Άραγε να υπάρχουν παρόμοιοι επιστημονικοί σύλλογοι στην
Αθήνα; Προφανώς ναι – αν και δεν έχω
ακούσει κάτι γι αυτούς.
Αλλά η ιδέα πως στην παραμελημένη (και συχνά περιφρονημένη…)
«περιφέρεια», άνθρωποι ξοδεύουν χρόνο και χρήματα για τόσο υψηλούς
(κυριολεκτικά) στόχους, με συγκινεί αφάνταστα.
Είδα και δείγματα της
δραστηριότητάς τους, που σας μεταφέρω και εδώ. Το «Αστρονομικό Ημερολόγιο» που
εξέδωσε φέτος η Ένωση Σπάρτης περιέχει φωτογραφική δουλειά των μελών της που
εντυπωσιάζει με το επίπεδό της. Από εκεί έμαθα ότι ο Πάρνωνας θωρείται ως
ιδανικό παρατηρητήριο για το στερέωμα. Όπως γράφει το ημερολόγιο: «Σχεδόν 15
χρόνια τώρα, κάθε νέα Σελήνη, φίλοι από όλη την Ελλάδα βρίσκονται κάτω από τον
σκοτεινό ουρανό του Πάρνωνα για να παρατηρήσουν και να φωτογραφίσουν μεγάλα
νεφελώματα, γαλαξίες, αστικά σμήνη και άλλα».
Πάρνωνας εν δράσει. (Γιώργος Σταματούκος) |
Όταν πρωτοπήρα ένα email από την «Αστρονομική Ένωση Σπάρτης»,
παραξενεύτηκα και χαμογέλασα. Τώρα τους αντιμετωπίζω με θαυμασμό και σεβασμό. Πόσοι πια έχουν
όραμα στη ζωή;
Να και μερικά πράγματα που ξεπερνάνε την μιζέρια των ημερών
και δίνουν ανακούφιση και ελπίδα. Η απεραντοσύνη του σύμπαντος είναι μεγάλο
αντίβαρο για την μικρότητα των ανθρώπων.
Σύντροφοί μας στις παρατηρήσεις τώρα την άνοιξη είναι τα αηδόνια...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρατηρώντας το Σύμπαν και ακούγωντας τα τραγούδια των πουλιών γίνεσαι ένα με τον Κόσμο.
Τι ωραία! Ναι, το πανόραμα χρειάζεται ήχο...
ΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι τι υπέροχη η φράση του Ralph Waldo Emerson που έδωσε στον Isaac Asimov την έμπνευση για το υπέροχο διήγημά του Nightfall:
Διαγραφή"Αν έβγαιναν τα άστρα µια νύχτα κάθε χίλια χρόνια, πόσο θα πίστευαν οι άνθρωποι και θα λάτρευαν το Θεό και θα διατηρούσαν για πολλές γενιές την ανάµνηση της ουράνιας πολιτείας!"
Δεν ξέρω αν θα πίστευαν στο Θεό - σίγουρα όμως θα πίστευαν στο θαύμα!
Πού είναι οι υπολογιστές και οι βιβλιοθήκες, Ασιμοφ; Όταν έχουμε υπολογιστή βρίσκουμε βίντεο με την τσιριχτή φωνή και την αποφεύγουμε και δεν χρειαζόμαστε βιβλιοθήκη! στείλε μας το βιβλίο σε pdf να το δούμε και όλες τις ασκήσεις λυμένες. Μα τι θα μηχανευτείς για να μπορέσεις να μην αποκαλύπτεις την Βιολογία από το νηπιαγωγείο; Ήσουν γελοίος.
ΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Διαγραφή
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ ΕΡΩΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ
________________________
Πριν δεκαπέντε χρόνια στα Virgin Islans [St. Thomas/St. John-ανήκουν στις ΗΠΑ]. Ζέστη αποπνικτική, υγρασία ανυπόφορη, η θάλασσα είναι ζεστή κάτουρο από τις πέντε το πρωί.
Θυμήθηκα τον Χέμινγουέι λίγο πιο πάνω στην Κούβα που έζησε και πέθανε και προσπαθώ να μιμηθώ τις αντοχές του και τις παραξενιές του. Αγοράζουμε τρεις φίλοι τρία μεγάλα πούρα και στηνόμαστε στο μπαρ του ξενοδοχείου Ritz Carlton μετά τις 11.00 το βράδυ. Δεν κολλάει ύπνος, άπνοια, η υγρασία κάθεται με το κιλό στο σώμα. Και τρία malt παρακαλώ...
Μετά από λίγο ξανάρχονται ποτήρια. Τα πούρα στη μέση ακόμα.
Στο σανιδένιο πλατώ που καθόμαστε σχεδόν ανάσκελα στις πολυθρόνες και κοιτάμε τον ανέφελο ουρανό υπάρχει μια σκάλα κι ένα σκεπασμένο με ύφασμα -σαν μπουρί…- αντικείμενο
Ξάφνου προς τα μεσάνυχτα ένας με πιτζάμες πλησιάζει τη σκάλα. Ανεβαίνει με προσοχή και ξεσκεπάζει «το μπουρί». Είναι ένα τηλεσκόπιο που σκοπεύει τον ουρανό.
Ταραγμένος κάπως –για το είδος του πούρου που καπνίζουμε κυρίως- και φοβούμενος πως αντί για Χέμινγουέι θα αρκεστώ σε ρόλο Μπομπ Μάρλεϋ- ρωτώ τους συνδαιτημόνες μου
«Το είδατε και εσείς αυτό;»
«To ίδιο θέλαμε να σε ρωτήσουμε» μου κάνουν.
Ύστερα από λίγο κι άλλοι , αγόρια κορίτσια, και μεγαλύτεροι άνθρωποι πάντα με τις πιτζαμούλες τους προσέρχονται ήσυχα , ανεβαίνουν την σκάλα ένας ένας, κοιτάζουν για ένα λεπτό μέσα από το τηλεσκόπιο, κατεβαίνουν και δίνοντας θέση στον επόμενο λαμβάνουν αναμνηστική περγαμηνή από τον …πιτζαμάρχη τους!
Ο σερβιτόρος μου εξηγεί ότι οι άνθρωποι έχουν έρθει από τα πέρατα της γης για μια σύνοδο της Σελήνης με κάποιο …συγκεκριμένο αστέρι του οποίου αποτελούσαν fun club!!!
«Μεγάλος και ακατανίκητος ο έρωτας για τον ουρανό» το συμπερασμά μου…
ΥΓ. Πλησίασα τις 400 λέξεις . Συμπαθάτε με.
-στο breackfast του ξενοδοχείου υπήρχε ένα τμήμα ξεχωριστό που περιελάμβανε κάποια σπάνια και ποιοτικά πράγματα. Ονομάζονταν «πρωϊνό του Αλέξανδου Ιόλα»!!!
-Ξημερώματα πήγαμε για ύπνο. Στις πεντέμισυ ξαναξύπνησα να πάω να βουτήξω «στη θάλασσα κάτουρο». Ο φίλος μου μου λέει:
«Το είδες το …ελάφι που κυκλοφορούσε στον κήπο ψες βράδυ;” Κόντεψαν να ανατραπούν όλα όσα πίστεψα.
Την άλλη μέρα -ευτυχώς -καθώς πήγαινα στο δωμάτιό μου χωρίς να ’χω καπνίσει ή πιεί τίποτε ένα ελάφι πετάχτηκε και απομακρύνθηκε τρέχοντα μέσα από την πυκνή βλάστηση. Το ξενοδοχείο ήταν και βοτανικός κήπος και είχε και ζώα.
Εκεί δε για πρώτη φορά στη ζωή μου αντίκρισα και φωτογράφησα κολιμπρί…
Δεν μπορείτε να φανταστείτε κ.Δήμου, πόσο χάρηκα που είδα σήμερα το πρωί, την παραπάνω δημοσίευση στο blog σας για τους ερασιτέχνες αστρονόμους! :) Και πότε; Μία μέρα που ασχολούμαι με μία εργασία για τη σχολη μου, με θέμα "Αυτοματισμός σε τηλεσκόπια" ! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια κ.Δήμου που θίξατε και αυτό το θέμα (κρυφό καημό το είχα τόσα χρόνια, έλεγα, τόσα και τόσα θέματα έχει σχολιάσει, για την... ερασιτεχνική πληροφορική έχει μιλήσει, για την... ερασιτεχνική οδήγηση επίσης! :P Για την ερασιτεχνική αστρονομία δεν θα πει τίποτα; ). Αστειεύομαι φυσικά, με τι να πρωτοασχοληθεί κάποιος σε μία ζωή! :D
Αυτή είναι η αλήθεια κ.Δήμου, σύλλογοι και ομάδες ερασιτεχνικής αστρονομίας υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, άλλοι περισσότερο οργανωμένοι (όπως η Εταιρία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου), άλλοι λιγότερο. Μάθετε λοιπόν ότι και η πατρίδα μου η Λάρισα, έχει τη δική της ομάδα: Α-Polaris (ΑστροΠαρατηρησιακή Ομάδα Λάρισας) ! :) Και μάθετε επίσης, ότι έχω μιλήσει στο παρελθόν στην ομάδα για εσάς, προτείνοντας μάλιστα να σας προσκαλέσουμε κάποια στιγμή στη Λάρισα, για μία εκδήλωση επιστημονικού περιεχομένου! :) Και να λοιπόν, που κάποιoι άλλοι αστρονομικοί σύλλογοι μας προλάβανε! :D
Ημέρες Ορθολογισμού από αστρονομικούς συλλόγους;! Ακούγεται σαν μουσική στα αυτιά μου! Σαν τα πουλάκια που λέει και ο παραπάνω σχολιαστής! :) Εδώ στη Λάρισα δεν θυμάμαι να έχει διοργανωθεί κάτι αντίστοιχο! Ε, αυτό ήταν λοιπόν, αναλαμβάνω προσωπικά να διοργανωθεί μία ανάλογη εκδήλωση, και στην οποία θα είστε καλεσμένος! :) Ελπίζω εάν πραγματοποιηθεί, να αποδεχθείτε την πρόσκληση! :) Υπάρχει ήδη ένας πολύ όμορφος χώρος στη Λάρισα, που λέγεται Κλίμαξ, κάτι σαν βιβλιοθήκη-καφετέρια που στηρίζει τέτοιου είδους εκδηλώσεις! Θα μιλήσω μαζί τους το συντομότερο δυνατό, όπως και με την ομάδα μου A-Polaris, εάν μπορέσουμε να κάνουμε κάτι μέσα στο καλοκαίρι, ή το φθινόπωρο! :) Θα ανυπομονώ πραγματικά! :)
Ευχαριστώ που μού φτιάξατε τη μέρα κ.Δήμου, και καλοτάξιδο επί τη ευκαιρία το νέο σας βιβλίο περί Ορθολογισμού! :) Πόση ανάγκη το έχουμε πραγματικά... Και πόσο με λυπεί που όπως είπατε, τα περιοδικά Αστρολογίας να είναι ανάρπαστα, ενώ τα αστρονομικά και τα επιστημονικά να είναι στα αζήτητα! :( Αλλά σίγουρα υπάρχει ελπίδα! Δεν θα πιστέψετε για παράδειγμα πόση έκπληξη ένιωσα, όταν είχα την ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά τον σκηνοθέτη Μανούσο Μανουσάκη που είχε έρθει σε κινηματογράφο στη Λάρισα, να προλογίσει την ταινία του "Ουζερί Τσιτσάνης": Μου είπε ότι ασχολείται πολύ με την ερασιτεχνική αστρονομία, έχει φτιάξει όπως μου είπε, ένα δικό του μικρό αστεροσκοπείο! :) Τι παρήγορο να βλέπεις ανθρώπους του κινηματογράφου, της τηλεόρασης, κτλ, να έχουν τέτοιες επιστημονικές ανησυχίες! Απ' ότι φαίνεται λοιπόν, δεν είναι όλοι της.. αστρολογίας (όπως π.χ. σαν τον ηθοποιό Χαϊκάλη)!
Υ.Γ.: Για τα πουλάκια που είπε ο φίλος παραπάνω, θα σας μαγέψω: Είχα πάει μία φορά με 2 φίλους από την A-Polaris για παρατήρηση στο ύπαιθρο, αργά τη νύχτα, σε μέρος σκοτεινό και απομωνομένο (για να είμαστε μακριά από τη φωτορύπανση). Μονο πουλάκια και ζωάκια ακούγονταν! Και τότε, ο ένας από τους 2, που τυγχάνει να έχει σπουδάσει ηχοληψία ή μουσική, κάτι σχετικό τελοσπάντων, μας λέει: "Ακούτε γύρω σας; Αυτό είναι ένα υπέροχο ΗΧΟΤΟΠΙΟ" ! :) Ως συγγραφέας κ.Δήμου, είμαι σίγουρος ότι αυτή η λήξη θα σας ενθουσιάζει όσο και εμένα! :D
Αγαπητέ Σταύρο, οι Γερμανοί σκηνοθέτες ραδιοφωνικών σήριαλ ή θεατρικών έργων έχουν έναν όρο για τα ηχητικα εφέ που συνοδεύουν τον λόγο. Τα ονομάζουν Geräuschkulissen που σημαίνει "ηχητικά σκηνικά". Μοιάζει με το ηχοτοπίο του φίλου σου.
ΔιαγραφήΥ. Γ. Έκανα εξαίρεση στο όριο των 200 λέξεων για το ενθουσιώδες σχόλιό σου (και το προηγούμενο του Νώντα Τσίγκα). Το θέμα σηκώνει ενθουσιασμό - κι άλλωστε δεν νομίζω πως θα μαζέψει πολλά σχόλια. Μόνο η πολιτική πουλάει...
Ευχαριστώ για την απάντηση κ.Δήμου! :) Δεν ήξερα ότι υπήρχε όριο λέξεων, αλλά λογικό μου ακούγεται. Συγνώμη, είναι να μην παρασυρθώ, και γενικά, το έχω αυτό το... ελάττωμα, να γράφω και να μιλάω πολύ, όπως μου λένε οι φίλοι μου και οι γνωστοί μου τουλάχιστον! :D Μάλλον θα πρέπει να γίνω κι εγώ συγγραφέας! :P
ΔιαγραφήΓνωρίζω κάποια Γερμανικά, αλλά δεν ήξερα αυτή τη λέξη, πολύ ενδιαφέρουσα! :) Ευχαριστώ λοιπόν και για την εξαίρεση, θα έχω υπόψη μου το όριο για επόμενα σχόλια! Ναι, κι εγώ πιστεύω ότι δεν θα μαζέψει τόσα σχόλια όσα η πολιτική! Ανεβάστε ένα θέμα για... Αστρολογία, να δείτε τι χαμός θα γίνει! :P (Γελάμε, γελάμε, αλλά είναι για κλάματα!)
@Σταύρος
Διαγραφή2016-05-29 08:49:23+00:00
> Μονο πουλάκια και ζωάκια ακούγονταν! Και τότε, ο ένας από τους 2 μας λέει: "Ακούτε γύρω σας; Αυτό είναι ένα υπέροχο ΗΧΟΤΟΠΙΟ" !
Πιθανώς μετάφραση του "soundscape".
Απίστευτες οι φωτογραφίες! Αναρωτιέμαι τι εξοπλισμός χρειάζεται για τη λήψη τους. Εκτός από την τύρβη των μεγαλουπόλεων, είναι φυσικό αυτές οι αναζητήσει να ευδοκιμούν στην περιφέρεια – η φωτορύπανση εμποδίζει την θέαση των αστερισμών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠερισσότερα για την αστροφωτογραφία μπορείτε να βρείτε στην σελίδα της ομάδας Ελλήνων ερασιτεχνών αστροφωτογραφών : http://www.astrovox.gr/avat/
ΔιαγραφήΚαλοκαίρι, νύχτα σε νησί των Κυκλάδων. Κοιμάμαι μόνη στο σπίτι. Άνθρωπος δεν υπάρχει εκεί γύρω...Ξυπνώ με πανικό θανάτου. Δεν είναι η πρώτη φορά. Είναι παλιός γνώριμος αυτός ο πανικός, αλλά δύσκολα τιθασεύεται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣηκώνομαι με την καρδιά μου να χτυπάει ταμπούρλο. Βγαίνω έξω προσπαθώντας
να ηρεμήσω. Κοιτάζω ψηλά τον κατάμαυρο ουρανό γεμάτο αστέρια. Ξαφνικά μιά λάμψη διασχίζει τον ουράνιο θόλο!
Ο φόβος καταλαγιάζει, το ίδιο κι οι χτύποι της καρδιάς μου...Ηρεμία...
Τι μικρή που είμαι μέσα στο σύμπαν!
" Η απεραντοσύνη του σύμπαντος είναι μεγάλο αντίβαρο για την μικρότητα των ανθρώπων ".
Όπως πάντα τα είπατε όλα κ. Δήμου, και με τον καλύτερο τρόπο. Σας ευχαριστώ.
Το " Μικρό Εγχειρίδιο Ορθολογισμού " βρίσκεται δίπλα μου.
Π.
Ευτυχώς που υπάρχει και το google αναζήτησα Αστρονομική αθήνα, η σύνταξη είναι λίγο κουλή και μου βγήκαν πολλά αποτελέσματα όπως: http://www.astrovox.gr/clubs.html άρα στην Αθήνα υπάρχουν 2. Όταν επέστρεψα να μείνω μόνιμα στην Ελλάδα με εντυπωσίασε ο ουρανός με τα αστέρια και μιας και είχα κάνει ένα μάθημα στο πανεπιστήμιο ασχολήθκα λίγο αγοράζοντας βιβλία και παρατηρόντας τους αστερισμούς για αυτό το λόγο είχα ονομάσει και έναν υπολογιστή μου Ωρίων :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν με καλούσαν να πεταχτώ στη Σελήνη θα προβληματιζόμουνα. Να βγω από τη Γη και να βρεθώ σε ένα μέρος χωρίς ατμόσφαιρα και ζωή. Και να δω ποιο θέαμα. Τη Γη από μακριά, το σκοτάδι, να στήσω τηλεσκόπιο να δω το αφρικάνικο μέλλον της Ελλάδας. Ή μήπως θα ευχαριστηθώ να πατήσω το έδαφος της Σελήνης. Μικρομέγαλα βήματα τιποτένιων τραπεζιτών των αστροναυτών τα βήματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήAstronomy through the ages, Robert Wilson, p.4:
ΑπάντησηΔιαγραφήearth formed 4500 million years ago
first micro-organisms: 3500 million
marine algae, primitive plants: 2500 million
multicellular plants introduce free oxygen into atmphosphere/atmopshere like today: 1500 million years ago
fish, primitive reptiles, insects: 300 million
large reptiles, toothed birds, primitive mammals
dinosaurs disappear: 65 million
mammals proliferate
human types appear: 3 - 4 million years ago
homo sapiens: 100000 years
civilization: 14000
modern industrial society: 200
Mikhail Ya. Marov - The fundamentals of modern astrophysics:
ΑπάντησηΔιαγραφήThe density of the gaseous Saturn is less than Jupiter’s and even less than the density of water; it is only 0.69 g/cm³. No other planet has such a low density. If we found a tub of enormous size, filled it up with water, and put Saturn in it, the planet would float!
Like Jupiter, Saturn consists mostly of hydrogen and helium, although its helium mixing ratio is about three times smaller. The minor components are primarily water, methane, and ammonia, which add to the composition of the clouds of ammonia, ammonium hydrosulfide, and frozen water.
Foundations of Astronomy, Seeds & Backman:
ΑπάντησηΔιαγραφήThe fist physical theory for the solar system's origin was proposed by the French philosopher and mathematician Rene Descartes. Because he lived and wrote before the time of Newton, Rene did not recognise that gravitation is the dominant force in the universe. Ruther, he believed that force was communicated by contact between bodies and that the entire universe was filled with vortices of whirling invisible particles. In 1644, he proposed that the sun and planets formed when a large vortex contracted and condensed. Rene proposed an evolutionary hypothesis involving common, gradual processes to produce the sun and the planets. A century later, in 1745, the French naturalist Georges-Louis de Buffon proposed an alternative hypothesis that the planets were formed when a passing comet collided with or passed close to the sun and pulled matter out of the sun. He did not know that the solid parts of comets are small, insubstandial bodies, but later astronomers modified his hypothesis to propose that a star, rather than a comet, interacted wuth the sun. According to the modified hypothesis, matter ripped from the sun and the other star condensed to form the planets, which were driven into orbit around the sun by the motion of the two stars' collision. Buffon's idea is a catastrophic hypothesis. The modern theory of the origin of the solar system had its true beggining with Pierre-Simon de Laplace, a brialliant French astronomer and mathematician. In 1796, he combined Rene's vortex idea with Newton's laws of gravity and motion to produce a model of a rotating cloud of matter that contracted under its own gravitation and flattened into a disk - the nebular hypothesis. As the disk grew smaller, it had to conserve angular momentum and spin faster and faster. Laplace reasonded that, when it was spinning as fast as it could, the disk would shed its outer edge to leave behind a ring of matter. Then the disk could contract further, speed up again, and leave an other ring. In this way, he imagined, the contracting disk would leave behind a series of rings, each of which could become a planet circling the newborn sun at the center of the disk. According to the nebular hypothesis, the sun should be spinning very rapidly, or, to put it in another way, the sun should have the most of the angular momentum of the solar system. As astronomers studied the planets and the sun, however, they found that the sun rotates relatively slowly and that the planets moving in their orbits actually have most of the angular momentum in the solar system. In fact, the rotation of the sun contains only about 0.3% of the angular momentum of the solar system. Because the nebular hypothesis could not explain this angular momentum problem, it was never fully successful. Today astronomers have a consistent theory for the origin of our solar system that is a modified version of the nebular hypothesis.
----------------------
ΑπάντησηΔιαγραφήΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ:
-----------------------
Όχι κάνετε -πάλι- λάθος ΔΕΝ ψιχαλίζει σύντροφοι!
Ούτε μας …ψεκάζουν.
http://lyricstranslate.com/en/krivi-smo-mi-its-our-fault.html
----------------------------------------------------------------------
https://www.youtube.com/watch?v=icK9XFTcfso
Υ.Γ.
Κάθε ομοιότητα για τον (κακό) καιρό, άλλων χωρών είναι εντελώς συμπτωματική.
D.
βέβαια υπάρχει και αυτή η αλήθεια…
Διαγραφήhttps://www.youtube.com/watch?v=bmGfIWOQ1Jk
εντάξει τώρα συντρόφια;
D.
Essential astrophysics, Kenneth R. Lang: All that exists, from atoms to planets and stars to galaxies, is always moving. This motion keeps cosmic objects suspended in space.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόσο χάρηκα που σας ξαναβρήκα (σχεδόν) όλους!
ΑπάντησηΔιαγραφήExtragalactic astronomy and cosmology, Peter Schneider:"Spiral galaxies are stellar systems in which active star formation is still taking place today, whereas elliptical galaxies consist mainly of old stars—their star formation was terminated a long time ago. The S0 galaxies, an intermediate type, show a disk similar to that of spiral galaxies but like ellipticals they consist mainly of old stars, i.e., stars of low mass and low temperature. Ellipticals and S0 galaxies together are often called early-type galaxies, whereas spirals are termed late-type galaxies. These names do not imply any interpretation but exist only for historical reasons."
ΑπάντησηΔιαγραφήExtragalactic astronomy and cosmology, Peter Schneider:"The radial velocity of galaxies, measured by means of the Doppler shift of spectral lines , is positive for nearly all galaxies, i.e., they appear to be moving away from us. In 1928, Edwin Hubble discovered that this escape velocity υ increases with the distance of the galaxy. He identified a linear relation between the radial velocity υ and the distance D of galaxies, called the Hubble law: υ = (hubble constant) x D.
ΑπάντησηΔιαγραφήGiulio Magli, Archaeoastronomy: The Milky Way is not flat, but it is a sort of flattened object, so that a main (theoretical) galactic plane can be defined. This galactic plane is inclined by about 60°with respect to the ecliptic, so that the Galaxy and the Ecliptic as seen from the Earth cross two times, between Scorpio and Sagittarius and between Taurus and Gemini (the direction from the Sun to the centre of the galactic plane—where with all probability a silent, gigantic blackhole assures the stability of the whole system —passes through Sagittarius).
ΑπάντησηΔιαγραφήPhysics of the plasma universe, Anthony Peratt: Plasma consists of electrically charged particles that respond collectively to electromagnetic forces. The charged particles are usually clouds or beams of electrons, ions, and neutrals or a mixture of electrons ions, and neutrals but also can be charged grains or dust particles. Plasma is also created when a gas is brought to a temperature that is comparable to or higher than that in the interior of stars. At these temperatures, all light atoms are stripped of their electrons, and the gas is reduced to its constituent parts: positively charged bare nuclei and negatively charged free electrons. The name plasma is also properly applied to ionized gases at lower temperatures where a considerable fraction of neutral atoms or molecules are present...On the earth, plasmas are found with dimensions of microns to meters, that is, sizes spanning six orders of magnitude...Lightning is a natural plasma resulting from electrical discharges in the earth’s lower troposphere. Such flashes are usually associated with cumulonimbus clouds but also occur in snow and dust storms, active volcanos, nuclear explosions, and ground fracturing.
ΑπάντησηΔιαγραφήModern Physics, Tipler, Llewellyn: We can see only the thin outer layer of the Sun, the photosphere, which emits the light that makes the Sun visible. The photosphere is generally considered to be the surface of the Sun. The energy per second per square meter that arrives from the Sun at the top of Earth’s atmosphere is called the solar irradiance or the solar constant f. It has been measured to be, f = 1.365 x 10³ W/m².
ΑπάντησηΔιαγραφή
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΣ
Το blog δεν είναι αγγλόφωνο. Η αντιγραφή από ξένα συγγράμματα δεν είναι η καλύτερη μορφη συμμετοχής και σχολιασμού.
Του λοιπού: αυτού του τύπου τα σχόλια θα κόβονται!
εγω προτεινω να κοβονται και οι παρλαπιπες σχόλια
ΔιαγραφήΤο πρόβλημα με τις παρλαπίπες είναι ότι τα όρια είναι ασαφή. Σε μερικούς αρέσει ο σουρεαλισμός του "Σαλτάρω" (έχει fan club!).
ΔιαγραφήΠάντως ήδη κόβω αρκετά - που δεν τα βλέπετε βέβαια...
Κύριε Δήμου, μόνο για εσάς είναι ασαφή τα όρια. Οι υπόλοιποι είτε διαβάζουμε σχόλια που έχουν ειρμό και νόημα ή προσπερνάμε όσα είναι παραληρηματικά και δεν έχουν. Εκτός αν κάποια φορά υπάρχει η ανάλογη χαλαρή διάθεση να διασκεδάσει κανείς με την ιλαρότητα και τη φαντασία των σχολίων. Επιπλέον, είστε βέβαιος ότι υπάρχει fan club; Ή μήπως 1-2 άνθρωποι επανέρχονται με διαφορετικά προφίλ;
ΔιαγραφήΟι αλυσίδες είναι ωραίες. Έχουν την γραμμική πυκνότητα τους, τα ποσά είναι ανάλογα. Όμως είναι ο ειδικός εκπαιδευτικός που βρίσκεται στην κατάσταση: Σχεδίαζα να δω το θέμα σου αλλά νιώθω ότι μάλλον είναι αργά για μένα και θα επανέλθω, μη με παρεξηγείς, αύριο το πρωί. Για την ώρα καληνύχτα. Βλέπουν τα θέματα, βλέπουν την ώρα - αλλά βλέπουν και τη ζωή και ρωτούν αν είναι τρέλα τάχα ή λάθος. Η σύγχρονη φυσική είναι η αγαπημένη τους - όταν ξεφυλλίζουν δια της μελέτης τα συγγράμματα των πανεπιστημιακών εδρών του κράτους. Γίνεται η δομή και η παρουσίαση της πρότασης και ένα ιδιαίτερο φυσικό ενδιαφέρον. Διότι οι εκπαιδευτικοί δεν συγχωρούν αυτούς που απο έρωτα εκπέσανε.
ΑπάντησηΔιαγραφή¨Δύο πράγματα γεμίζουν το συναίσθημα με πάντοτε νέο και αυξανόμενο θαυμασμό και σεβασμό, όσο συχνότερα και πιο μόνιμα απασχολείς με αυτά την σκέψη σου: Ο έναστρος ουρανός από πάνω μου και ο ηθικός νόμος μέσα μου".
ΑπάντησηΔιαγραφήImmanuel Kant, "Κριτική του Πρακτικού Λόγου".
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΔιαγραφήΚαι μιά και συζητάμε για αστρονομία, ένα από τα βιβλία του πατέρα μου, που αγαπούσε πολύ την αστρονομία, και βρίσκεται τώρα πιά στην βιβλιοθήκη μου, είναι η "Λαική Αστρονομία " του Camille Flammarion .
ΑπάντησηΔιαγραφήΠ.
Κλασικό βιβλίο - ελπίζω να είναι σε καλή κατάσταση!
ΔιαγραφήΣε εξαιρετική! Όλη η οικογένεια αγαπούσε, αγαπά και σέβεται τα βιβλία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠ.
Για να δούμε, θα καταφέρω να φτάσω τις 200 λέξεις;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάθε φορά που αντιμετωπίζω δυσκολίες, κυρίως από δικά μου λάθη και πάθη, καταφεύγω σε ένα ακατανίκητο συνδυασμό: πρωινό τρέξιμο, λογοτεχνία ή ιστορία για το ναζισμό, τα γκουλάγκ και τον Εμφύλιο και αστρονομία.
Μη φανταστείτε όμως ότι είμαι αθλήτρια, αν και μάταια προσπάθησα να πάρω μέρος στον μικρό Μαραθώνιο και φυσικά δεν είμαι... αστρονόμος.
Όμως με το τρέξιμο διώχνω τις αρρωστημένες μου σκέψεις, τις εμμονές μου, τις ζήλιες μου, τις κακίες μου, όλα όσα με βασανίζουν. Μόνο για μια μέρα όμως...
Με την αστρονομία, πχ τα βιβλία του Γραμματικάκη και του Hawking, με βοηθούν να συνειδητοποιήσω πόσο τιποτένιο άτομο είμαι και ότι αξία έχουν μονάχα έχει η αγάπη, η συγγνώμη και η συμπόνια. Φυσικά και εδώ η επίδραση είναι σύντομη.
Τις τελευταίες μάλιστα μέρες που απέχω και από γυμναστική και από ιστορία και από λογοτεχνία και από αστροφυσική, δεν με υποφέρω. Και αναρωτιέμαι, έτσι για να πω και την κακία της ημέρας: είναι με τα καλά τους όσοι διακηρύσσουν το δόγμα "να είσαι ο εαυτός σου"!!!
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΔιαγραφήΟ σκοτεινός έναστρος ουρανός συνοψίζεται στο παράδοξο του Olbers. Γιατί ο ουρανός είναι σκοτεινός τη νύχτα; Τι απλό ερώτημα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ ουρανός είναι γεμάτος ερωτήματα. Εσείς οι Ελλαδίτες έχετε πάψει να κάνετε ερωτήματα διότι τα έχετε 'απαντήσει' όλα.
Το παράδοξο της σκοτεινής νύχτας. Δε διαβάζεται. Λόγια όπως: "το φως εξασθενεί" είναι φράσεις που μας πλήγωσαν και ποτέ δε μας χρησίμευσαν. Είναι προτιμότερο να διαβάσουμε και να λύσουμε ασκήσεις με το φως από τα εξωσχολικά της Γ' Λυκείου. Εκεί πάλι υπάρχει η κεφάτη απαγόρευση που μας καλεί να μη ζωγραφίσουμε ποτέ ακτίνες και γωνίες, που ζωγράφισαν παλιά ο Descartes Rene και ο Fermat.
ΔιαγραφήΗ πρωτη φορα που θα αποκαλυφθει σ'ενα παιδι της πολης ο εναστρος ουρανος ειναι μαγικη. Σαν καποιος να τραβηξε μια κουρτινα και ξαφνικα να παρουσιαζεται ενας τελειως διαφορετικος κοσμος που ουτε που φανταζοτανε οτι υπηρχε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυτυχως για μενα, αυτο το πρωτο ξαφνιασμα το νιωθω καθε φορα που εχω καιρο να βρεθω βραδυ στη φυση και ισως να ειναι αυτος ο λογος που δεν θελησα να διαβασω για τα αστρα. Φοβαμαι μηπως στα ματια μου χασουν την γοητεια τους.
Ο πανεπιστημιακός, πολιτειακός υπάλληλος Δανέζης στα τριάντα τρία λιθάρια λέει την αλήθεια: "δυστυχώς η παιδεία η Δυτική...και τώρα και η ελληνική...δεν διδάσκει καν ευκλείδεια γεωμετρία". Αυτή τη μη διδασκαλία της ευκλειδείας εμείς πάθαμε σαν περίπατο δρεπανηφόρο. Και αν είναι ο φόνος ένας φόνος νεαρής ζωής, μα την αλήθεια, γίνεται ένα τατού που δε σβήνει, δεν εξαλείφεται από το σώμα, ας πω, του Καββαδία. Είναι χτύπημα ύπουλο. Δε μπορούμε να μιλάμε τιμωμένους ορθολογισμούς σε νεαρή ελληνική ζωή πληγωμένη, απελπισμένη, που δεν γαληνεύει ποτέ να χαράξει μία ευθεία να τμήσει ένα τρίγωνο. Μπορούμε να είναι κάποιος κύριος με μαύρο παντελόνι και λευκό πουκάμισο, να κατέβει τα σκαλοπάτια, να κόψει ένα φύλλο του βασιλικού, να χαϊδέψει ένα άνθος πικροδάφνης, να πιει δροσερό νερό για να θυμηθεί καλύτερα τι θα πει ακριβώς, αλλά αν λέει για τον ορθολογισμό, αναγκαστικά θα μιλήσει μόνον εις ψυχάς των επιτυχημένων γραφειοκρατών, στα λαμόγια, στον καλόγερο Εφραίμ στα 2007, στην γενικευμένη απουσία παρουσιαστού Μπογδάνου κατά το σωτήριον έτος 2008, ποτέ όμως θα μιλήσει στη ζωντανή, υπαρκτή, ζωντανή ζωή που σκέπτεται και ζει φυσιολογικά. Αν ο Δυτικός πολιτισμός δεν διδάσκει ευκλείδεια, τότε και οι ορθολογιστές δεν έμαθαν ευκλείδεια γεωμετρία και η κατανόηση τους για τις δύο διαστάσεις είναι προβληματική και άρα στις τρεις διαστάσεις οι ορθολογιστές θα δημιουργήσουν τέρατα, πολεμικές μηχανές ίσως δηλαδή, και ούτε που ποτέ θα βρεθούν στην ευχάριστη θέση να καταλάβουν συνεπείας των λόγων και των πράξεων των. Το Ευαγγέλιο του Ευκλείδη είναι η ειρήνη. Και στην Ελλάδα χρειαζόμαστε περισσότερη δουλειά με απλές εφαρμογές και ασκήσεις και λιγότερους ορθολογισμούς και διαλέξεις με εντροπίες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Μαρία Νεφέλη για τα αστέρια:
ΑπάντησηΔιαγραφήΚιόλας η ώρα εννιά στον μόλο της Μυκόνου
έσβηνα μες στα ούζα και στα εγγλέζικα
θαμώνας ενός ουρανού ελαφρού όπου όλα
τα πράγματα βαραίνουν δυο φορές το βάρος τους
ενώ τεντώνεται από τ'άστρα ο λωρος
να κοπεί και χάνεσαι...
Σκέψου
αλήθεια
δεν εχω διαφορά μεγάλη από τη Sophie von Kuhn
μ'αρέσουνε και μένα τα πετρώματα
οι καρρώ μπερτες τα λουλούδια
ως και η φυματίωση εαν υπήρχε ακόμη
τρόπος να πεθάνεις και να σ'ενταφιάζουνε πριγκιπικά
στρατεύματα της νύχτας με τη λογχη εφ'όπλου
επειδη κλαίω ακόμα στα κρυφά
καταπιάνομαι ακόμη με όνειρα
καιρών τ'ουρανού σκοτεινών
τόσο που αν πας εκείνη τη στιγμή να μ'αγκαλιάσεις
πασαλείβεσαι άστρα
Η Σπάρτη είναι η πιο ωραία ανάμνηση της ανεόρταστης ζωής μου και του απροδιόριστου βίου μου. Είδα τη Σπάρτη σήμερα πάλι στο βιβλίο του Σαρηγιάννη, πρωτότυπα συνδυαστικά θέματα, εκδόσεων Πατάκη. Αυτό που είδα ήταν ένα μαύρο, ένα πευκοφυτεμένο στιγμιότυπο στη σελίδα 227, η χαρά σημερινής και αυριανής λακωνικής ζωής. Το Παρίσι, κάτι Τολέδα, κάτι Βαρκελώνες, άλλες γεωγραφικές περιοχές της σφαίρας, είναι μέρη που δε θα τα πατήσω. Είδα και τον ουράνιο ουρανό. Τέσσερα φωτάκια αναβόσβηναν: οι νυχτερινές αερομεταφορές των νυσταγμένων -επιφανειακώς- κοριτσιών. Αστεράκια ανάμεσα στον ηλιακό θερμοσίφουνα και τα φυλλώματα. Να μάθω ονόματα και θέσεις ουρανίων σωμάτων αποκλείεται, διότι δεν έχω μέθοδο και δεν έχω πληροφορίες και ματαίως θα προσπαθήσω να πάω να ψάξω κι αν ψάξω δε θα ξέρω να προσανατολιστώ, χαμένος κόπος. Θα ήθελα να είμαι της οικογένειας Colubridae, dispholidus typus, disambiguation, orthotranscendental. Να ακούω από τις παράξενες γλώσσες των ειδικών τη λέξη taxonomy να ακούω και να μου υπενθυμίζεται γενικώς από τα ηχητικά τους κύματα το τοξικό μου δηλητήριο. Γιατί δεν έρχεστε λιγάκι πιο κοντά μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε 'Σαλτάρω', παραμορφώθηκες.
ΔιαγραφήΒλέπω την ανόητη κλίμακα, τα καρφωμένα αυτά στα μαύρα πλαίσια αλλά πιο πολύ μου ταιριάζει αυτό μόνο να το βλέπω. Δεν είμαι εγώ αράπης και με τακτοποιημένο μόριο εμφανώς να βγω από το ταχυδρομείο Clerk St να υπολογίζω σπάνια μέταλλα και να μην πολεμήσω την άγρια θάλασσα που φέγγει μέσ' στα μάτια σου. Να φτιάξω κομπολόι με αληθινά αεροπλάνα να τα περιστρέφω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΞαπλωμένη σην αμμο, δίπλα στο κύμα. Νύχτα , αστροφεγγιά και φεγγαράδα,
ΑπάντησηΔιαγραφήΑφήνεις το μυαλό σου να φύγει, το σώμα σου να χαθεί στο άπειρο και χάνεσαι....
Χάνεσαι στο σύμπαν και νοιώθεις- γιατί με το μυαλό το ξάρεις ήδη- πως δεν είσαι ΤΙΠΟΤΑ.
Είσαι ένα ελάχιστο μόριο στην υπέροχη και τρομακτική και αγνωστη απεραντοσύνη .
Είσαι ένα κούτσικο μόριο, που κι αν χαθεί,
τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει στο σύμπαν, η απουσία σου δεν θα επιρρεάσει ούτε κατα το ελάχιστον το αιώνιο στροβίλισμα των πλανητών, την αέναη κίνηση και μετάλλαξη των πάντων.
Κοιτώντας τον έναστρο ουρανό συνειδητοποείς βαθιά μέσα σου , με τρόμο και με ταυτόχρονη ανακουφιση ότι η ζωή σου κι η ζωή των άλλων, όλων των άλων, και των αγαπημένων σου και των δικών σου και των φίλων σου δεν έχουν την ΠΑΡΑΜΙΚΡΉ αξία για την ΜΕΓΑΛΗ ΕΙΚΟΝΑ του ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ.
Το σύντομο πέρασμα μας από τον ασήμαντο αυτό μικρό πλανητη είναι ένα παιχνίδισμα της τύχης, το αποτέλεσμα μιας σειράς συμπτώσεων, το καπρίτσιο ενός βιτσιόζου δημιουργού ? Ο'τι και να είναι , μπρός στην ΑΠΕΡΑΝΤΟΣΥΝΗ του ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ , είναι μη υπολογίσιμο. Ανάξιο για να το πάρει κανείς πολύ στα σοβαρά.
Ν.
Ναι, είσαι ένα τίποτα - αλλά και αυτό το τίποτα είναι ένας ολόκληρος κόσμος...
ΔιαγραφήΝαι, είσαι ένα τίποτα - αλλά και αυτό το τίποτα είναι ένας ολόκληρος κόσμος...
Διαγραφή@Nikos Dimou
ΑπάντησηΔιαγραφή2016-05-29T08:34:00+03:00
> Η ιδέα πως στην παραμελημένη (και συχνά περιφρονημένη…) «περιφέρεια», άνθρωποι ξοδεύουν χρόνο και χρήματα για τόσο υψηλούς (κυριολεκτικά) στόχους, με συγκινεί αφάνταστα.
> Να και μερικά πράγματα που ξεπερνάνε την μιζέρια των ημερών και δίνουν ανακούφιση και ελπίδα. Η απεραντοσύνη του σύμπαντος είναι μεγάλο αντίβαρο για την μικρότητα των ανθρώπων.
"We are all in the gutter, but some of us are looking at the stars."
Oscar Wilde
Και για τους μη αγγλομαθείς:
ΔιαγραφήΕίμαστε όλοι στη λάσπη - αλλά μερικοί από μας ατενίζούν τ' αστέρια.
Moby : „We are all made of stars“ (αυτό μου ήρθε πρώτο στο νου) κι ενα σωρό άλλα τραγούδια που „στέλνουν“ (από-μέχρι). Μην ξεχάσω την Joni. Εαν ο οικοδεσπότης έβαζε και ραδιο (το΄χει σκεφτεί άραγε;) ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΘαυμάζω και την αστροφωτογραφία θαυμάζω και ένα βιβλίο ODE, Dover, του 1963, με σταχτί εξώφυλλο και μαύρα γράμματα. Οι συγγραφείς μοιράζουν τα λόγια τους με λόγια αφείδωλα και η τάση μου είναι να πιστεύω τα σύμβολα τους. Θέλω απλώς να ασχοληθώ και να μη σκέπτομαι άσχημα και να παίξω ελεύθερα με τις λέξεις και τα σχήματα μέσα στο μήνα Ιούνιο. Εγώ έχω λάβει καλά το νεολληνικό μάθημα μου: το φυσιολογικό δεν γίνεται.
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.astrovox.gr/
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://www.youtube.com/watch?v=d3Zj3HqRWRs
Ξέρω ότι ίσως αγαπήσω κάποια παρθένα από astrovox, herefordshire, mathematica. gr κλπ αλλά δεν κάνω λογαριασμό και αυτές προτιμούν τους μοδάτους. Τα επαρχιακά σάιτς είναι πιο αυθόρμητα, αλλά και εκεί δεν μπορώ πια να πάω και να μείνω. Τι astrovox. Αγόρασε για εμένα ένα τετράδιο Διεθνές με εκατό φύλλα, ένα μολύβι, μύτες, μία γόμα, στυλό, κόλλες Α4. Μου φτάνουν. Μη με βασανίζεις. Βρεθείτε, όσοι και όσες είσαστε course F300 και F305 και F315, βγάλετε τα μάτια σας, αφήσετε με να ζήσω.
ΔιαγραφήΚαι που να έγραφα για το μεγαλείο παρατήρησης καταμεσής του ωκεανού μέσα στο απέραντο σκοτάδι...
ΔιαγραφήΝαι αυτό θα ήθελα κάποτε να αντικρίσω.
Κανείς με τέτοια εμπειρία...
Α! Η βαρκούλα. Μπήκα σε δύο βαρκούλες. Η βαρκούλα της ημέρας είναι αμέτρητη και δεν καταλογίζεται. Μία με ένα οποιοδήποτε φάντασμα και ήταν το νερό κυανό κυανότατο και ψαρεύαμε νερά ανοιχτά και προς το μαύρο και τρώγαμε και εκείνος έτρωγε ένα ψωμάκι και του στάθηκε και ήπιε θαλασσινό νερό της φούχτας του. Η πλεύση είναι βύθισμα στην άβυσσο πολύχρωμης τσούχτρας γιατί ο όγκος της θάλασσας είναι τεράστιος και σαν είναι κυανά και μαύρα τα νερά και το σώμα πέσει στο νερό καρχαρίας αν έρθει αυτή η έλευση είναι η τελευταία ησυχαστική λεπτομέρεια. Αν ήμουνα έστω ηθελημένος ναυαγίσει σε νυχτερινή θάλασσα δε θα έβλεπα το μαύρο το νερό της θάλασσας λόγω του σκότους αλλά ο μαύρος αστεράτος ουρανός θα μου το υπενθύμιζε. Νερό ψυχρό και απεριόριστο και σκότος και φονικά ονόματα ουρανίων σωμάτων θα ήταν πνιγμός δεκαετίες πριν από τηντού πτερυγίου εμφάνιση. Αλλά μάλλον ο καρχαρίας μου δε θα φανεί στην επιφάνεια του θέρους. Ίσως και να πηγάζει από τα κατακόρυφα βάθη.
ΔιαγραφήΕνώ είμαι το αυγό της ερχόμενης ωραιότητας, συνήθως καταναγκάζομαι στο βρασμό του αυγού της επόμενης ασχήμιας. Συγκεκριμένα, σαφή, αλλιώς η επιστήμη γίνεται προπαγάνδα. Τα διαστημικά θεάματα δεν μας έρχονται μόνο με το κοίταγμα στον ουρανό, αλλά και με την έννοια της αγωγιμότητας, τον θαυμασμό ωμικών αντιστατών συνδεμένων παράλληλα, τα κίτρινα πολύμετρα. Είμαστε διαστημικά θεάματα αν είμαστε όπως λένε από αστερόσκονη (καρβουνιασμένη, συνεπή, με έξι ηλεκτρόνια). Μεθυσμένοι γύφτοι στις καλαμιές είναι και αυτοί διαστημικά λιθάρια της νύχτας, είναι νυχοκόπτες αστραφτεροί, είναι και λίμνες που έχουν στα βάθη τους αδιάβροχους φούρνους και καμινάδες αδιάβροχες επίσης που υψώνονται ίσα με την επιφάνεια του νερού και ξεφυσούν τους καπνούς τους για να μεθύσουν τα πρωινά πουλιά και τα νυχτερινά πουλιά για να τα καταρρίψουν αν τα καταρρίψουν όσο μπορούν οι καπνοί των αδιάβροχων καμινάδων του ζεστού ψωμιού να καταρρίψουν την αθλιότητα της φυσικής φιλοσοφίας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΥΖΟΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ
Η κότα έκανε τ’ αβγό
ή το αβγό την κότα;
Είτε-είτε;
Ούτε-ούτε.
Η μη-κότα έκανε το μη-αβγό
ή το μη-αβγό τη μη-κότα;
Είτε-είτε;
Ούτε-ούτε.
Η κότα έκανε το μη-αβγό
ή τ’ αβγό τη μη-κότα;
Είτε-είτε;
Ούτε-ούτε.
Η μη-κότα έκανε τ’ αβγό
ή το μη-αβγό την κότα;
Είτε-είτε;
Ούτε-ούτε.
Η κότα-μη-κότα έκανε τ’ αβγό
ή το αβγό-μη-αβγό την κότα;
Είτε-είτε;
Ούτε-ούτε.
Η κότα-μη-κότα έκανε το μη-αβγό
ή το αβγό-μη-αβγό τη μη-κότα;
Είτε-είτε;
Ούτε-ούτε.
Η κότα-μη-κότα έκανε τ’ αβγό-μη-αβγό
ή το αβγό-μη-αβγό την κότα-μη-κότα;
Είτε-είτε;
Ούτε-ούτε.
Ζωή να μας έρχεται πέρα τα πέρα μέρη, τα εκτός Γης, δεν θα δούμε. Οι δηλητηριώδεις μεταβολές στην ατμόσφαιρα της Γης θα προηγηθούν των μετεωριτών και των γεωλογικών διεργασιών και θα εξαφανίσουν φυσιολογικά το είδος μας. Εγώ θα διαψευστώ; Τι θα κάνεις αν βγεις έξω από τη Γη; Θα σκάψεις να βγάλεις ενέργεια από τον κενό χώρο χυδαίε τύπε του 2100;
ΑπάντησηΔιαγραφήΌποια μορφή του 2ου νόμου του Νεύτωνα και αν γράψουμε είμαστε εκδρομές στα φώτα των άστρων. Ποια είναι η διαφορά. Γιατί να διαφέρουν, η άμμος που πέφτει πάνω σε έναν ατέρμονα ιμάντα, η σκόνη που πλημμυρίζει μια πλατφόρμα στο διάστημα, η έκρηξη σώματος στο διάστημα, το διαμέρισμα της ανερχόμενης πολυκατοικίας που ξεκόλλησε και πέφτει, το κόψιμο στο δέρμα. Δεν ανήκω σε κανέναν ουρανό και σε κανένα άστρο. Ανήκω στη ζωή. Πρέπει να κλείσω σε κλουβιά όλους τους τραπεζίτες ψηλά στα 30 χιλιάδες πόδια και να τους ταΐζω με ραδιερνεργά drones.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο Σύμπαν που αγάπησα: "Ο Καντ αρνιόταν την αντικειμενική ύπαρξη της αρχής της αιτιότητας, που είχε διατυπωθεί πριν 100 χρόνια από τον Καρτέσιο (Descartes Rene, 1596-1666) και ήθελε "τίποτα να μη γίνεται από το μηδέν". Σύμφωνα με την άποψη του, ο χρόνος και ο χώρος δεν αποτελούν ιδιότητες της φύσης, αλλά δυνατότητες της ανθρώπινης γνωστικής ικανότητας. Δηλαδή, ο χρόνος, σύμφωνα με τον Καντ, είναι ένα υποκειμενικό μέσο γνώσης των πραγμάτων". Υπάρχει και ένα ποίημα αφιερωμένο στην αρχή:
ΑπάντησηΔιαγραφή"της φύσης εμείς μικροί, εφήμεροι, θνητοί·
του Ήλιου παιδιά, πλασμένα απ' το κορμί του,
στο φως λουσμένοι,
τ' αστέρια ατενίζουμε.
των νόμων των άστρων μαθητές και δάσκαλοι,
των αιωνίων, συμπαντικών δρόμων
χαράκτες και οδοιπόροιμ
στα Σύμπαντα οδηγούμε την ψυχή μας.
πατρίδα μας οι άπειροι συμπαντικοί χώροι.
η Γη, μικρή φυλακή του κορμιού μας.
ποινή μας, μια ολιγόχρονη ειρκτή,
που σύντομα τελειώνει,
για να πορευτούμε επιτέλους λεύτερα,
στις αθέατες ουράνιες πολιτείες".
Απαράδεκτο: "Κάποιος (νομίζω πως ήταν ο θείος Παντελής) θεώρησε καλό να με μάθει κολύμπι με την προαιώνια μέθοδο: από τη βάρκα με πέταξε στα βαθιά".
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιάσπερς: "Η επιστήμη δεν μπορεί να μου δείξει το νόημα της ζωής, αλλά μπορεί να μου αναπτύξει τη σημασία αυτού που επιθυμώ, και ίσως έτσι να μου αλλάξει αυτόν τούτον τον σκοπό της βούλησης". Βλακείες. Ο Γιάσπερς, επειδή δεν αφιέρωσε ποτέ δύο ώρες την ημέρα να διαβάσει μια θεωρία και δεν έλυσε μια σειρά ασκήσεις, τις ασκήσεις κάτω από το πεζό, νομίζει ότι μπορεί να κακοποιεί και να εξευτελίζει αυτό που νομίζει επιστήμη αυτός. Η επιστήμη δείχνει τη ζωή. Μας λέει να διαπιστώσουμε ότι ζούμε και να παραδεχθούμε το γεγονός της ζωής. Τι επιθυμίες και βουλήσεις. Αν σέβομαι δεν καταλογίζω στη ζωή επιθυμίες και βουλήσεις. Δεν πάω να βάλω στο χέρι τους ζωντανούς οργανισμούς. Εσείς, Dion.M., τι λέτε: θα βρίσκατε οπαδό τον Γιάσπερς στην ξεφτιλισμένη ανώμαλη σύλληψη σας, ότι ο λαός μας διάφθειρε το Παλάτι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕντάξει - σαν τρολ την δουλειά σας κάνετε - αλλά λίγος σεβασμός δεν βλάπτει. Ο Γιάσπερς ήταν σημαντικός φιλόσοφος και σπουδαίος άνθρωπος. Επίτηδες άφησα το σχόλιο να περάσει για να το σχολιάσω.
ΔιαγραφήΑν εκπέμπω ακτινοβολία και είμαι στους 1000 βαθμούς Κελσίου το χρώμα της ακτινοβολίας μου είναι κόκκινο. Στους 3000 πορτοκαλί. Στους 6000 βαθμούς C όπως του ήλιου. Σε υψηλότερες θερμοκρασίες μπλε και ιώδες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμαστε της δύσκολης κατάστασης. Ζούμε και ξέρουμε το μέλλον της Γης, το μέλλον του Σύμπαντος, το μέλλον του σώματος μας, το μέλλον των σκέψεων μας, το μέλλον μας στον ύπνο, τους απατηλούς δεινόσαυρους στο προαύλιο του ύπνου, τον κήπο της κατάστασης, την οδό με το όνομα της, την πτώση του γενικού γραμματέα, την Ζ' Οικουμενική Σύνοδο στο Τσερνομπιλ. Βλέπουμε, μεγάλο γκρεμό, τις ενημερώσεις των σχολίων. Τα γράμματα τους σαν μύτες HB από διαμάντι που έγραψαν στην επιφάνεια της πέτρας τα γελαστά σπασίματα του καπιταλισμού. Γιατί ο ύπνος είναι γαλάζια πτώση παγωμένη πάνω σε πέτρες από σύρσιμο βημάτων που δεν εκνευρίζουν και σπρέι δεν ακούγεται ούτε πλυντήριο στον Κρόνο ούτε παγώνουν τα γαλάζια νερά του απλοϊκού καταρράκτη για μιαν εξύψωση του Πολύφημου ανάμεσα στους άλλους κατατρεγμένους Ποσειδώνες από ένα Δία-νυχτερίδα ούτε σπάμε τα πλευρά άμα πέσουμε πάνω στα βότσαλα του ύπνου ούτε βλέπουμε φωτογραφίες που δείχνουν μύτες κυρίας πάρα πολύ κοροϊδευτικής, τρύπες πλυσταριού, γιάφκες αθώες προδομένες, της ζωής λαγούμια, φωτιές κενές μέσα στα ενωμένα πέλματα. Γιατί να βλάψει κάποια πρόσθετη εκχύμωση θυμού επιπλέον; Αν εκτοξεύσουμε μία πένα στο διάστημα, όταν θα ρουφηχτεί το Σύμπαν, την πένα θα ρουφήξει. Αν είναι και ζωγραφιστή, με χορταράκια, κατέρυθρα φρούτα κινούμενων σχεδίων, θα ταξιδέψει στο διάστημα (η πιο αδέσποτη σφαίρα) αλλά θα ρουφηχτεί, η πένα με το μικρό ανταλλακτικό, από Σύμπαν που τελειώνει το μελάνι του και δε θα ξαναγράψει άλλες λίμνες. Μας λένε και τα αστεία τους. Ότι θα δούμε R με τον εκθέτη n και θα χρειαστούμε χρήματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχουμε λοιπόν το ποθητό ημίτονο. Βλέπουμε στο microsoft mathematics δωρεάν. Και πιο βαρετές είναι οι μη ερωτικές και μη σεξουαλικές παρατηρήσεις του ημιτόνου. Ξεκινάει από ένα ύψος, κατεβαίνει, χώνεται στο μηδέν στις κατάλληλες θέσεις, εισχωρεί, βυθίζεται, βγαίνει, μπαίνει. Δεν είναι κάτι, το ημίτονο, που θα ξεκινήσει από ψηλά και θα χωθεί στα μηδενικά άπατα, δεν είναι κάτι αυτό που θα το παραιτηθούμε να μας το πουν άλλο από ξεχειλισμένη σεξουαλική ανταπόκριση σε κάλεσμα ερωτικό του κενού χώρου του μαύρου. Δεν μπορούμε να ζήσουμε με τα αίσχη τους. Δεν μπορούμε να μελετήσουμε ένα sinx χωρίς να σκεφτόμαστε την γρηγοράδα του επιτραπέζιου βίου στην απομάκρυνση από το τραπέζι της αστήριχτης πράξης. Η τριγωνομετρία είναι ερωτική λύτρωση. Αρέσει ή δεν αρέσει στους Καρτέσιους, στους καθηγητές, αυτό είναι. Πότε αυτοί ήταν εκεί όταν κάναμε εμείς -ζούμε, εμείς- την αναγωγή στο πρώτο τεταρτημόριο, τις γωνίες που διαφέρουν κατά π. Είναι μπροστά μας μία σωρός ζωντανών βιβλίων, φυσάμε τα τρίμματα της γόμας, αγαπάμε σαν αίμα το κόκκινο μελάνι αυτής της φτηνιάρας πένας, που όσο γράφει περισσότερο το κόκκινο μελάνι της ερυθραίνει και απλώνουμε στα μάτια μας τον ελεύθερο χώρο της γραφής μας. Δεν μπορούμε να ζούμε με συναισθήματα άλλων. Η ελάχιστη ασχήμια όταν σκεφτόμαστε γίνεται επειδή παραδίνουμε το νου μας εκεί που δεν υπάρχει τίποτα δικό μας. Τα βιβλία αυτά, τα στιβαγμένα βιβλία, ανήμπορα στο αχλάδι και ατάιστα, κρύβουν τη ζωή μας από τα μάτια των κακών ανθρώπων, των ηλιθίων και μωρών. Δεν είναι η ζωή μας αυτοκινητικό δυστύχημα. Οι απαιτήσεις της τριγωνομετρίας χάσκουν εαυτοερωτικές. Αν ένα Σύμπαν επιτρέπει την σχετική ελευθερία, την τριγωνομετρική, ας παρατηρηθεί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ γυναίκα μου είναι ερασιτέχνης αστροπαρατηρίτρια. Έτσι, έχω πάει στην αστρονομική γιορτή του Πάρνωνα – και πράγματι, είναι γιορτή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΉταν ακόμα οι αρχές της κρίσης. Φτάνω και βλέπω εκατοντάδες τηλεσκόπια να κοιτούν τον ουρανό. Ξαφνικά γέμισα αισιοδοξία! Μου ήρθε στο μυαλό η φράση «Είμαστε όλοι στον βούρκο αλλά μερικοί κοιτάζουμε τα αστέρια».
Τη νύχτα έβγαζα φωτογραφίες. Η αστροπαρατήρηση όμως απαιτεί απόλυτο σκοτάδι. Το μάτι μετά από 45 λεπτά στο σκοτάδι παράγει μια ουσία που αυξάνει την όραση – αλλά και το πιο ελάχιστο φως τη διαλύει και χρειάζεται άλλα 45 λεπτά για να επανέλθει.
Είχα ντύσει λοιπόν με κόκκινη ζελατίνη ακόμα και την οθόνη της μηχανής μου. Μετά από 3-4 ώρες φωτογράφισης κατάλαβα ότι είχα αφήσει το καπάκι στον φακό. Πρέπει να με άκουσε όλο το οροπέδιο.
Κάποια στιγμή ακούω: «σε δέκα δευτερόλεπτα το iridium στις (δεν θυμάμαι πόσες) μοίρες!» Στον ουρανό εμφανίστηκε μια λάμψη: η αντανάκλαση των ηλιακών πάνελ ενός δορυφόρου.
Το πρωί είχε βγει η Αφροδίτη.
Καθίσαμε κουρασμένοι και ξενυχτισμένοι έξω από την σκηνή και βγάλαμε …τσίπουρο. Κανείς δεν ήθελε να τελειώσει εκείνο το βράδυ.
Στο site μου η φωτογραφία στην πρώτη σελίδα είναι από εκείνη την νύχτα στον Πάρνωνα: http://yannis-h.wix.com/yannish
Δ. Νανόπουλος: Για μένα μια εξίσωση είναι πιο ωραία από ένα έργο τέχνης. Χρειάζεται μια πλήρης επίδειξη πλήρους προσοχής. Νιώθω αυτά που σκέπτομαι. Μου πεις εμένα για εξίσωση, μου πεις για έργο τέχνης, την ώρα τούτη, θα σου πω 25 επί 50 (μήκος και τιμή, το σύρμα της κεραίας που είπα στον ηλεκτρολόγο να μου αφήσει στο χρυσοχοείο της γυναίκας του να το πληρώσω και να το πάρω). Ακούω το μυαλό μου. Με κρατώ και με πάω και μου φορώ το λευκό νυφικό της Νικολίτσας Γεωργοπούλου-Λιαντίνη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα μεγάλα ερωτήματα της ζωής είναι επιστημονικά. Η επιστήμη θέτει το ερώτημα του νοήματος. Όταν είμαι 13 ετών και λύνω μόνη μου μιαν άσκηση και κοιτάω στο τέλος του βιβλίου το αποτέλεσμα και το βρίσκω σωστό και χαίρομαι, τι ερώτημα θέτω; Του νοήματος της ζωής μου όλης το ερώτημα του νοήματος θέτω και είμαι. Και δεν κάνω εγκλήματα. Δηλαδή: αν αρχίσω να γίνομαι επιστημονική διάλεξη και επιτυχία θα προδώσω τη ζωή μου. Θα 'μαι σαν Λιαντίνης. Σαν αυταρχικός κρατικός υπάλληλος και κομματόσκυλο που δέρνει θα 'μαι. Αν είμαι στην Ελλάδα και διαβάζω και αρχίσω να σκέπτομαι αν η προσπάθεια μου θέτει ερώτημα και καταλήξω ότι είμαι ένα σκουπίδι, ποιου το παιχνίδι παίζω; Είναι εντυπωσιακό το κατόρθωμα το εξής: ένας άνθρωπος να υποστηρίζει διάφορα πράγματα που είτε χωράνε πολύ νερό είτε δεν είναι μα καθόλου όπως λέγονται, αλλά, με τεράστια φυσικότητα να φαίνεται σοβαρός και να τα λέει. Αυτή η ικανότητα σε πιο μάθημα της Φιλοσοφίας παραδίνεται. Λοιπόν υπάρχει απόδειξη ότι η επιστήμη θέτει το νόημα του νοήματος της ζωής. Είναι ο ζωντανός οργανισμός που εκπαιδεύεται. Θα έλεγα που "αυτενεργεί" αλλά αυτό το λένε οι καθηγητές του σχολείου στις τάξεις για να μαζέψουν στα ιδιαίτερα τους τα παιδιά που σακατεύει το ελληνικό πορνο-φροντιστήριο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν ξέρουμε τι γίνεται με την δημόσια σφαίρα, και αφού πατάμε πάνω στον σφαιρικό πλανήτη μας, και αφού η ζωή γεμίζει και αυτή ένα μεγάλο μέρος της Γης, με το δικαίωμα της, θα ξέρουμε αλήθεια και τα σημερινά στρώματα της δημόσιας ατμόσφαιρας και τις ιδιότητες τους. Για να δώσουμε την απάντηση στο ερώτημα: η τροπόσφαιρα πότε ήταν περισσότερο ελπιδοφόρα, περισσότερο παραδοσιακή και πιο αληθινή; Όταν ζούσαν οι αρχαίοι Έλληνες ή τώρα που ζουν οι Καλιφορνέζοι; Που είναι η διάλεξη στο YouTube που υποσχέθηκε ο Πάρνωνας να μας ανεβάσει μέχρι τα έσχατα όρια της δημόσιας τροπόσφαιρας;
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι δεινόσαυροι...το αχανές διάστημα...η ζωή...ο μόνιμος πόλεμος στην Αφρική...οι κομήτες (ποιος δεν είδε τον μπομπ-χάλεϊ από την Ελλάδα)...οι τηλεπικοινωνίες και ο ηλεκτρικός πολιτισμός που με μία ηλιακή καταιγίδα παύουν...και οι 672 απαγορευμένες ιστοσελίδες (τυχερών παιχνιδιών) σαν είδηση. Εγώ δεν φοβάμαι τις μεταβολές στον Ήλιο...τι θα γίνει...το Σύμπαν θα με καταπιεί...θα με ανακυκλώσει...αλλά μαθαίνω ότι μου μέλλεται απροσδιόριστη σκέψη εξ αφορμής "απαγορευμένων". Έχω κουραστεί να επικυρώνω με τα μάτια μου τις κραιπάλες. Και είναι και είδηση που δεν με αφορά. Ούτε οικονομολόγος. Ούτε νομικός - να προσπαθώ να είμαι μέσα στο υποτιθέμενο όλον και να ανοίγω επαγγελματικές ευκαιρίες κερδοσκοπίας. Κάποτε οι ειδήσεις από τα σάιτ των εφημερίδων θα διδάσκονται ως παραδείγματα άμεσης επιβολής της κατάθλιψης. Θα υπάρχουν καμένες παραγκουπόλεις όπου θα ζουν σαν ράκη όποιοι θα επιλέγουν την βαρβαρότητα της γραφειοκρατίας. Οι ταινίες του Χόλυγουντ κάτι ξέρουν που δείχνουν παρόμοια τοπία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΆνω Σύμπαν: ποιότητα και δικαιωματική εξέλιξη του στοιχείου (στοιχεία: πνεύμα, ψυχή, άνθρωπος). Μεγάλες ικανότητες εισαγωγής σε αντίληψη. Συνέπειες: μάθηση και ολοκληρωμένη κατάσταση. Διοικούμενη αντινομία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΙεραρχία Άνω Σύμπαντος: Δημιουργός Πατέρας, 12 Πατέρες Διοικητές Συμπάντων, Διοικητές γαλαξιακών συστημάτων, Αυτόνομοι Λειτουργοί.
Πολύ παράξενο που ο εκφωνητής ενημερώνει τούς ακροατές της δημοσίας τηλεοράσεως ότι: το σύστημα ιδεών του Ιωάννη βρίσκει τις ρίζες του στον Αριστοτέλη.
Όταν πρέπει να διαπιστώσουν "ζω" αυτοί προτιμούν να πουν "είμαι ζώο λογικό". Αυτό λέγεται κατάθλιψη.
Θαυμάζουμε αποστάσεις στο Stellarium στο Ubuntu:
ΑπάντησηΔιαγραφήΛαμπαδίας: 66.64 ly
Βέγας: 25.04 ly
Δίφρος: 42.8 ly
Αλφεράτζ: 97.01 ly
Iridium 70, τεχνητός δορυφόρος.
Ο πονηρός συνήθως λέει: "εγωιστικό να πιστεύω ότι ο άνθρωπος είναι μόνος του στο Σύμπαν". Η πονηρή συνήθως λέει: "αυτό το αστέρι δεν υπάρχει εκεί από τύχη". Κυκλοφορούν...
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιαδίδουν ότι πεθάναμε. Αλλά εκατό χρόνια μετά το 2016 πάλι ρωτιόμαστε:
ΑπάντησηΔιαγραφή- ποιες να είναι άραγες οι εφαπτομένες της συνάρτησης 3χ² + 2χ +1 κάθετες στην ευθεία -3χ + ψ + 23 = 0
- διέρχονται;
Η βροχή του Clementine.
Παρακολουθώ συνέντευξη διακεκριμένου έλληνα επιστήμονα στο δημοσιογράφο Μάρδα και νιώθω άσχημα. Εννοώ την ειδική σχετικότητα σαν εφιάλτη. Σαν κολύμβηση μέσα σε καυτό χυλό. Σαν διάψευση της απλότητας και της ηρεμίας της ζωής. Ότι διαγωνίζομαι στη Στιγμή της αλήθειας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο νόημα μάλλον είναι: ζούμε; εφόσον ζούμε και το γνωρίζουμε μπορούμε να αποφασίσουμε τις αποφάσεις του ζωντανού. Το ξέρουμε και χωρίς να δούμε το φιλμ και χωρίς το φιλμ. Το φιλμ λέει βλακείες. Θα παραμερίσω ό,τι νιώθω και θα δω τεχνολογικώς καταγραμμένες ανοησίες; Μέχρι πότε θα γίνεται αυτό. Ξέρει το φιλμ τι μπορώ και τι θα κάνω εγώ που ζω για να διατηρηθώ στην φυσιολογική κατάσταση μου; Αυτή που κρίνω εγώ φυσιολογική. Δεν ξέρει. Το φιλμ δεν ζει. Ούτε το περιεχόμενο του ζει. Αν στο δρόμο ακούσω κάποιους να σκέπτονται όπως στο φιλμ, θα προσπεράσω. Φιλμ, αστέρια, χώματα, χρηματιστήρια και οικονομικές αβεβαιότητες. Έχει διαφορά να βλέπω το φιλμ από το να βομβαρδίζομαι στα χαρακώματα; Αλλά το φιλμ είναι διδακτικό. Μου λέει ότι μπορείς να ξεχάσεις ότι αναπνέεις και χωρίς περιττά και να σε αναλάβουμε και να σου δείξουμε ίσως με ποιο τρόπο -που τον ξέρεις- συνεχώς παραδίνεσαι και σε άλλες, πολύ καταστροφικές καταστάσεις, από στιγμή σε στιγμή. Είναι και γελοίο ότι θα αμφισβητήσουμε την αυθεντία. Πώς θα γίνει αυτό χωρίς να νιώθουμε το λάθος της αυθεντίας. Κάνουν αναφορά και έχουν βάλει κουίζ: "να είμαστε ευτυχείς ή δυστυχείς που είμαστε έλληνες;". Ζιάκας και ιδιόκτητες-του ηλιθιότητες: "οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται ότι είναι μονοδιάστατα όντα στο χρόνο - ο ιστορικός χρόνος είναι καμπύλος και έχει την ανοδική πλευρά και την καθοδική". Α! εδώ έχουμε τον "ιστορικό" χρόνο και τις κλίσεις του χρόνου (άνοδος και κάθοδος). Να δώσουμε στον κύριο Ζιάκα μια ευθεία να μας πει τι είναι η κλίση της, σίγουρα θα ξέρει. Να διακρίνεται άραγε η κλίση της ευθείας από την ιστορική κλίση της ευθείας; Να έχει κλίση ο καμπύλος ιστορικός χρόνος; Και πώς να ορίζεται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Δήμος Αιγάλεω προβληματίζεται: υπάρχει δεν υπάρχει ευφυής ζωή στο Σύμπαν; Η Χούντα έδειχνε ποδόσφαιρα. Η δικτατορική ΕΕ, με τους εγχώριους τοπάρχες, προβάλλουν Αστρονομία. Αποτύχαμε και δεν γίναμε ειδικοί στο ποδόσφαιρο. Θα εξειδικευτούμε στην Δημοτική Αστρονομία και θα επιτύχουμε. Και το ερώτημα είναι συγκλονικό: υπάρχει + ευφυής ζωή. Μάλλον ευφυής ζωή ως προς τον επιστήμονα καλείται η ζωή που δεν ξέρει ότι ζει και δέχεται τις κακοποιήσεις αδιαμαρτύρητα και όσο πιο αδιαμαρτύρητη τόσον ευφυέστερη. Τα ακροατήρια θα 'ναι οι αυθεντικές εκφράσεις των ευφυών ζωών. Δεν ξέρω τώρα ποιαν ουσία (καθαρή) θα ζωοπροσθέσουμε στην σκέτη ζωή για να γίνει και ευφυής· η ζωή. Καθηγητές...
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ επιστήμη, αντίθετα με την πολιτική ή κάποιες κοινωνικές επιστήμες, δεν προχωρεί με “ανατροπές” αλλά με γενικεύσεις. Βρίσκουμε ένα σημείο όπου κάποιος νόμος θα αντικατασταθεί από κάποιον άλλο γενικότερο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι άνθρωποι της οχλαγωγίας νιώθουν άσχημα με σύστημα και πρόγραμμα. Εμφανίζονται απλώς για να παρουσιάσουν την κουτοπόνηρη πρόθεση τους περί της απόκρυψης των παθών και των σφαλμάτων τους. Το μήνυμα φτάνει στον παραλήπτη του.
ΑπάντησηΔιαγραφή1:52: έχετε υπερεκτιμήσει τις αισθήσεις σας. Όμως, αν σέβομαι τις αισθήσεις μου, οι αισθήσεις μου απορρίπτουν κυρίως την Ιστορία ως ζωντανό οργανισμό και προσανατολίζονται στην επιστήμη. Αλλά στην αληθινή επιστήμη, που ξέρει ότι χωρίς βιόσφαιρα χάνομαι, όχι σε μια επιστήμη που προφασίζεται Τοπολογία απλώς για με αναγκάσει να παραλείπω όλα τα στοιχεία όλων των επιστημών. Ζω στην βιόσφαιρα. Δεν ζω σε κανένα Σύμπαν και Κόσμο. Η Τοπολογία δεν λέει πουθενά ότι θα αλλάξω τις συνθήκες της αγέλης μου δίχως να προβληματιστώ για την βιόσφαιρα. Ο homo sapiens sapiens έχει αναλάβει την αποστολή να εξοντώσει την λογική που του προμηθεύουν οι αισθήσεις του (και άλλη από αυτή δεν ξέρει - γιατί και την τοπολογία και την φυσική με αυτές τις αισθήσεις την ανακάλυψε) μέχρι εκεί που δεν παίρνει. Και λογική μηδέν στα λόγια κοινού και διδασκάλου.
ΑπάντησηΔιαγραφή