tag:blogger.com,1999:blog-28447674.post8030194482943986192..comments2023-11-02T18:01:50.448+02:00Comments on DONCAT: Η ιστορία του «Pandeli»Nikos Dimouhttp://www.blogger.com/profile/01548849227196496048noreply@blogger.comBlogger142125tag:blogger.com,1999:blog-28447674.post-68209891651156241412015-12-27T23:43:33.008+02:002015-12-27T23:43:33.008+02:00Μετάφραση του άρθρου της «Sabah»:
2000.01.11
Ο &...Μετάφραση του <a href="http://arsiv.sabah.com.tr/2000/01/12/l06.html" rel="nofollow">άρθρου</a> της «Sabah»:<br /><br />2000.01.11<br /><br /><b>Ο "Pandeli" σε κρίση!</b><br /><br /><em>Μέχρι χτες οι πελάτες του έκαναν ουρά μπροστά στην πόρτα του· τώρα μόλις 15‒20 άτομα περνάνε απ' το παλαιικό εστιατόριο.</em><br /><br />Το ιστορικό εστιατόριο της Αιγυπτιακής Αγοράς, έδρα του αγορανόμου στην οθωμανική περίοδο, ψάχνει με το κερί τα περασμένα μεγαλεία.<br /><br />Με πρώτο-πρώτο τον Ατατούρκ ο «Pandeli» φιλοξένησε αμέτρητες διασημότητες, από τον (παλιό πρόεδρο της Τουρκίας) Τζελάλ Μπαγιάρ μέχρι τον Πήτερ Ουστίνωφ, από τη βασίλισσα Ελισάβετ μέχρι τον Ρόμπερτ ντε Νίρο, αλλά τώρα τα τραπέζια του είναι άδεια. Απ' εκείνες τις παλιές ημέρες δεν απέμεινε ίχνος…<br /><br />Ο Τζεμάλ Μπιμπερτζί, επί τεσσερακονταπενταετία αφεντικό του «Pandeli», μιας από τις πιο ποιοτικές και φημισμένες Πολίτικες ταβέρνες και μ' ενεργητική συμβολή στον τουρισμό, δηλώνει: «Χρωστώ στην πιάτσα 15 δις (παλιές τουρκικές) λίρες (κάπου $10.000 του 2000). Παλιά στο μαγαζί (που χωρά 120 άτομα) δεν έπεφτε καρφίτσα, τώρα αν μας έρθουν 15‒20 πελάτες λέμε και φχαριστώ» και προσθέτει: «Παλεύουμε να τα βγάλουμε πέρα…».<br /><br />Ο Μπιμπερτζί εξηγεί ότι καθώς η οικονομική κρίση επηρέασε τόσο τη μεσαία τάξη, όσο και τους πλούσιους, η πελατεία υπέστη μεγάλη μείωση. Με τη μείωση και του αριθμού των ξένων τουριστών επιδεινώθηκε η στενότητα, δηλώνει ο Μπιμπερτζί και καταλήγει: «Ό,τι και να γίνει, θα κρατήσουμε με αυταπάρνηση ζωντανό αυτό το ιστορικό μαγαζί. Θα το πετύχουμε με κάθε τρόπο…».Ein Steppenwolfhttps://www.blogger.com/profile/01050569954300868302noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-28447674.post-28842455707755057822015-12-27T19:40:00.364+02:002015-12-27T19:40:00.364+02:00Για να δούμε, μπορεί να δημοσιευθεί σχόλιο σε παλι...Για να δούμε, μπορεί να δημοσιευθεί σχόλιο σε παλιά ανάρτηση;Ein Steppenwolfhttps://www.blogger.com/profile/01050569954300868302noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-28447674.post-28623247790198969692008-09-11T20:20:00.000+03:002008-09-11T20:20:00.000+03:00Nikos Dimou said...gerasimos said...Δεν κατάλαβα μ...Nikos Dimou said...<BR/><BR/><I>gerasimos said...<BR/>Δεν κατάλαβα μόνο τι μεσολάβησε από το 1992 μέχρι το 2007 και 'έπεσε' το εστιατόριο.<BR/><BR/>---------------------<BR/><BR/>Mα το είπα - μετανάστευσε το βασικό επιτελείο στην Ελλάδα...</I><BR/><BR/>Το μαγαζί στην Κηφισιά <A HREF="http://www.gastronomia.gr/restaurant.php?restaurantId=1050&languageId=1" REL="nofollow">άνοιξε το 2003</A>,<BR/>αλλά τα τραπέζια ήταν άδεια <A HREF="http://arsiv.sabah.com.tr/2000/01/12/l06.html" REL="nofollow">ήδη απ' το 2000</A> (άρθρο της Sabah στα τουρκικά). Ο συνιδιοκτήτης Cemal Biberci απέδιδε την πτώση στην κρίση της οικονομίας και του τουρισμού.Ein Steppenwolfhttps://www.blogger.com/profile/01050569954300868302noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-28447674.post-77642906696371083392007-05-08T18:04:00.000+03:002007-05-08T18:04:00.000+03:00Τι έκπληξη! Γύρισα μόλις χθές απο την Πόλη και ο Α...Τι έκπληξη! Γύρισα μόλις χθές απο την Πόλη και ο Αντώνης με ενημέρωσε πως το doncat-blog ξανάνοιξε και μάλιστα με θέμα την Κωνσταντινούπολη!<BR/><BR/>Χάρηκα γιατί τα post συντηρούσαν τη χαρά που κουβάλησα μαζί μου επιστρέφοντας απο μία ιδιόρυθμη εκδρομή. (Γιατί "ιδιόρυθμη" καθώς και φωτογραφίες <A HREF="http://vertom.blogspot.com" REL="nofollow">εδώ.</A>Θωμάς Λιόλιοςhttps://www.blogger.com/profile/05152629142816196156noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-28447674.post-87872080367881312172007-05-07T20:56:00.000+03:002007-05-07T20:56:00.000+03:00Σχόλιο Ν.Δ. για Πολίτικη κουζίνα<A HREF="http://www.ndimou.gr/newsarticle_gr.asp?news_id=100" REL="nofollow">Σχόλιο Ν.Δ. για Πολίτικη κουζίνα</A>Somebody961https://www.blogger.com/profile/15356843790865138582noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-28447674.post-57409396047907992402007-05-07T18:09:00.000+03:002007-05-07T18:09:00.000+03:00Nikos Dimou said... doratsirka λεπτομέρειες μόνο ι...Nikos Dimou said... <BR/>doratsirka λεπτομέρειες μόνο ιδιωτικά <BR/><BR/><BR/>Μήπως να αποσυρθούμε διακριτικά εμείς οι υπόλοιποι;<BR/><BR/>;-))))ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΙΟΛΙΟΣhttps://www.blogger.com/profile/14743684359177380131noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-28447674.post-44709280396290563482007-05-07T17:50:00.000+03:002007-05-07T17:50:00.000+03:00doratsirka λεπτομέρειες μόνο ιδιωτικά :))doratsirka λεπτομέρειες μόνο ιδιωτικά <BR/><BR/>:))Nikos Dimouhttps://www.blogger.com/profile/01548849227196496048noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-28447674.post-24209081498164308502007-05-07T17:42:00.000+03:002007-05-07T17:42:00.000+03:00Λίγα ήταν κύριε Δήμου μας για μια τέτοια μυσταγωγί...Λίγα ήταν κύριε Δήμου μας για μια τέτοια μυσταγωγία. Και ήθελα και φωτογραφίες....Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-28447674.post-1802621314198109162007-05-07T17:27:00.000+03:002007-05-07T17:27:00.000+03:00doratsirkaσυλλάμβάνεστε αδιάβαστη (ή απρόσεχτη). Γ...doratsirka<BR/>συλλάμβάνεστε αδιάβαστη (ή απρόσεχτη). Για τα λουτρά έγραψα ήδη!Nikos Dimouhttps://www.blogger.com/profile/01548849227196496048noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-28447674.post-69134025953627200372007-05-07T17:04:00.000+03:002007-05-07T17:04:00.000+03:00Σε αυτούς που επιμένουν ότι υπάρχει Ελληνική κουζί...Σε αυτούς που επιμένουν ότι υπάρχει Ελληνική κουζίνα, και κάνουν την σύγχυση να θεωρούν Ελληνικό ό,τι μαγείρευε ή μαγειρεύει η μαμά τους (ή η σύζυγός τους), παραπέμπω -για να μην κάνω κατάχρηση του χώρου- στο σχόλιο που είχα κάνει στις 8.51 μ.μ. <A HREF="https://www.blogger.com/comment.g?blogID=28447674&postID=116214499017543961" REL="nofollow">εδώ</A><BR/><BR/>Ακολουθεί και σχόλιο του pagis στις 9.02 μ.μ.<BR/><BR/>Η τότε συζήτηση είχε σχετικό θέμα. (Απλές γεύσεις)<BR/><BR/>Να προσθέσω ότι χαρακτηριστικό της Τούρκικης κουζίνας, σαν μέρος κουλτούρας λαού με νομαδικές καταβολές, είναι το βούτυρο (αντί για το λάδι, που είναι χαρακτηριστικό γεωργικού λαού) και γενικώς τα κτηνοτροφικά προϊόντα όπως το γιαούρτι (Γιαουρτλού).Dion.M.https://www.blogger.com/profile/04229470708077449492noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-28447674.post-29583529826642758092007-05-07T16:55:00.000+03:002007-05-07T16:55:00.000+03:00Στο SARAY ποτε δεν μενεις στο ενα γλυκο Ν.Δ.Το καλ...Στο SARAY ποτε δεν μενεις στο ενα γλυκο Ν.Δ.Το καλυτερο καζαν ντιπι της Πολης εδω.<BR/>Εκτος απο φανταστικα γλυκα η σπεσιαλιτε τους ειναι και το μενεμεμ.<BR/>Πολυ καλα εστιατορια για ψαρι στο Βοσπορο.Στην Ταραμπια το καλυτερο ανηκει σε Ελληνα.<BR/>Γενικα πολυ καλο φαγητο και καλες τιμες.<BR/>Μετα το προσφατο ταξιδι μου στην Πολη κατεβασα 7 συνεχομενα ποστ με φωτογραφιες απο αυτη την υπεροχη πολη.<BR/>Και λιγα ειναι...akishttps://www.blogger.com/profile/05859908858177830818noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-28447674.post-9967240632212426432007-05-07T16:46:00.000+03:002007-05-07T16:46:00.000+03:00Οι φωτογραφίες από την Αιγυπτιακή Αγορά είναι κατα...Οι φωτογραφίες από την Αιγυπτιακή Αγορά είναι καταπληκτικές. Θυμάμαι κατηφορίζοντας από το Καπαλί Τσαρσί τα μαγαζάκια τους, σαν τους δικούς μας Συνεταιρισμούς, με τα νυφικά ν' ανεμίζουν στον πολίτικο αέρα και τα βαπτιστικά να συνθέτουν ένα πολύχρωμο μωσαϊκό. Θα το επισκεφθώ κάποια στιγμή το εστιατόριο που λέτε. Κρίμα που φθάρηκε νωρίς η αίγλη του. Χμ...αλλά τσιμουδιά για τα λουτρά (εμμονή κι εγώ που την έχω)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-28447674.post-63597195828161231042007-05-07T15:58:00.000+03:002007-05-07T15:58:00.000+03:00Όταν έβλεπα την ταινία "Πολίτικη Κουζίνα" σκεπτόμο...Όταν έβλεπα την ταινία "Πολίτικη Κουζίνα" σκεπτόμουν πόσο μας φοβίζουν οι λέξεις... Είχα γράψει τότε και ένα σχόλιο στα "Επίκαιρα". Δεν υπάρχει βέβαια "Πολίτικη" κουζίνα... αλλιώτικο είναι το όνομά της.Nikos Dimouhttps://www.blogger.com/profile/01548849227196496048noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-28447674.post-56582692529530667992007-05-07T15:53:00.000+03:002007-05-07T15:53:00.000+03:00Καλησπέρα!Να προλάβω και ΄γω ο καλοφαγάς να σχολιά...Καλησπέρα!<BR/>Να προλάβω και ΄γω ο καλοφαγάς να σχολιάσω πριν περάσει τέτοιο θέμα έ?<BR/><BR/>Τρέχω αυτές τις μέρες με τα επαγγελματικά μου και απλώς το βράδι πριν πάρω το δρόμο για το κρεββάτι μου ρίχνω μια ματιά στα σχόλια όλων σας αλλά μετά δεν υπάρχει δύναμη να αφήσω σχόλιο! <BR/>Λιώμα είμαι!<BR/>Σήμερα η μέρα είναι πιο χαλαρή!<BR/>Λοιπόν...<BR/>βλέποντας πρώτη φορά το σχόλιο μου θύμισε την ταινία Πολίτικη κουζίνα!<BR/>Μετά που κοίταξα τις φωτογραφίες πιο καλά, θυμήθηκα πόσο καλός φωτογράφος είναι ο οικοδεσπότης!(μου έχει μείνει εκείνη η φωτογραφία από την χιονισμένη στροφή).<BR/>Όταν πια ξανακοίταξα το σχόλιο με πιασε μια λιγούρα.......και μετά ήρθαν οι ενοχές (τώρα ήταν ανάγκη να τα φας όλα αυτά και τέτοια!!!<BR/><BR/>Συμφωνώ απόλυτα για την Τούρκικη κουζίνα!<BR/>Είναι απείρως πιο ελαφριά απλώς ο κόσμος νομίζει διαφορετικά!<BR/><BR/>sizenagir ωραίο σχόλιο!! :))Stavros Katsarishttps://www.blogger.com/profile/06876136551149493531noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-28447674.post-41974464960296500272007-05-07T13:37:00.000+03:002007-05-07T13:37:00.000+03:00Πολύ ωραία η παρομοίωση sizenagir - κρίμα θα ήταν ...Πολύ ωραία η παρομοίωση sizenagir - κρίμα θα ήταν να είχε χαθεί στον δρόμο...<BR/><BR/>Λιόλιος - όλες οι παρεξηγήσεις λύθηκαν.Nikos Dimouhttps://www.blogger.com/profile/01548849227196496048noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-28447674.post-80057191971077078092007-05-07T13:28:00.000+03:002007-05-07T13:28:00.000+03:00Αγαπητέ Sizenagir,νομίζω ότι ο κ. Δήμου αποκαλύφτη...Αγαπητέ Sizenagir,<BR/><BR/>νομίζω ότι ο κ. Δήμου αποκαλύφτηκε πιά και μαζί και οι προθέσεις του:<BR/><BR/>Θέλει φίλους και παρέα αλλά από μακριά! Για παράδειγμα τώρα μας έχει όλους μες το σαλόνι του αλλά η μόνη φυσική παρουσία δίπλα του είναι οι γάτοι του.<BR/><BR/>Και σκέφτεται μέσα του "Γίνετε σαν τα γατιά μου πρώτα και μετά βλέπουμε!"<BR/><BR/>Με πολλή αγάπη (για να μην παρεξηγηθώ βεβαίως βεβαίως)<BR/><BR/>ΑντώνηςΑΝΤΩΝΗΣ ΛΙΟΛΙΟΣhttps://www.blogger.com/profile/14743684359177380131noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-28447674.post-75066843078427898092007-05-07T13:18:00.000+03:002007-05-07T13:18:00.000+03:00Πάντως σε ό,τι αφορά μπακλαβάδες και τα συναφή, θα...Πάντως σε ό,τι αφορά μπακλαβάδες και τα συναφή, θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω, απ' όσο βέβαια γνωρίζω.<BR/><BR/>Οι μπακλαβάδες κλπ. που δοκίμασα στη Σμύρνη δεν ήταν καλοί, αντίθετα οι Συριακοί μπακλαβάδες ήταν απίστευτοι!<BR/><BR/>Άριστος δε πάντων μπακλαβάς παραμένει βεβαιώς ο της συζύγου μου (διαβάζει και το blog, οπότε την ανάγκην φιλοτιμίαν... κλπ.)heinzhttps://www.blogger.com/profile/11961002232853573109noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-28447674.post-23497360334817932672007-05-07T12:57:00.000+03:002007-05-07T12:57:00.000+03:00Φαίνεται ότι δεν έφτασε κάποιο ενδιάμεσο σχόλιο μο...Φαίνεται ότι δεν έφτασε κάποιο ενδιάμεσο σχόλιο μου.<BR/><BR/>Συγνώμη.<BR/><BR/>Ο Νίκος Δήμου ήταν κάποτε ο διασημότερος blogger της Αθήνας. Ιδιαίτερα αγαπητός στους "καλοφαγάδες" της υψηλής κοινωνίας, που τον τιμούσαν συχνά με την παρουσία τους.<BR/><BR/>Όμως, στα γνωστά έκτροπα του 2006-2007, συρφετός, που τον κέντριζαν και τον οιστρηλατούσαν διάφοροι επιτήδειοι, έκαψε, γκρέμισε και λεηλάτησε το διάσημο αυτό Blog. <BR/><BR/>Ενοχλημένος, αποφάσισε να μην το ξανα-ανοίξει. Ήταν ήδη μεγάλος για μια νέα αρχή.<BR/><BR/>Η είδηση ότι έκλεισε οριστικά το αγαπημένο τους blog, ανησύχησε τους Έλληνες "γαστρονόμους". Πήγανε να τον βρουν «αγάδες, πασάδες, δερβισάδες» (που λέει και το άσμα του Καραγκιόζη). «Εφέντη Νίκο», του είπαν, «εμείς που θα "τρώμε" τώρα;».<BR/><BR/>«Να μην το καίγατε!» απάντησε ο Νίκος.<BR/><BR/>Η συνέχεια .....Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-28447674.post-47469103598094755662007-05-07T12:56:00.000+03:002007-05-07T12:56:00.000+03:00sizenagir said... Λογοκρισία?Γιατί?---------------...<B>sizenagir said... <BR/>Λογοκρισία?<BR/>Γιατί?<BR/><BR/>-----------------------------------<BR/>Dimou said<BR/><BR/>Τώρα σας καταλαβαίνω ακόμα λιγότερο. Ποιος μίλησε για λογοκρισία;</B><BR/><BR/>Λοιπόν θα το ονομάσω το σύνδρομο των 120 σχολίων! Με το που τα πλησιάζουμε αρχίζει η παρεξήγηση!<BR/><BR/>Στο σημερινό post λέτε να φταίει η υπογλυκαιμία;ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΙΟΛΙΟΣhttps://www.blogger.com/profile/14743684359177380131noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-28447674.post-72618631599191444482007-05-07T12:53:00.000+03:002007-05-07T12:53:00.000+03:00Nikos Dimou saidΣοβαρά τώρα, τα έθνικ ρεστοράν σε ...<B>Nikos Dimou said<BR/><BR/>Σοβαρά τώρα, τα έθνικ ρεστοράν σε όλη την γή (και στην Νέα Υόρκη - έχω ιδίαν πείρα) είναι χλωμές απομιμήσεις των ντόπιων. Φυσικό αφού δεν έχουν τις φρεσκιες πρώτες ύλες.</B> <BR/><BR/><BR/>Δεν διαφωνώ. Και πέραν τούτου προσαρμόζονται και στις τοπικές συνήθειες με τραγελαφικά μερικές φορές αποτελέσματα. Το "σουβλάκι" ή καλαμάκι (κατά τους Αθηναίους) της Αστόρια (περιοχή της Νέας Υόρκης με πολλούς έλληνες) ήταν σχεδόν το μισό γουρούνι! Η χωριάτικη περιείχε κανά κιλό λάχανο (!) και πάει λέγοντας! Παρόμοιες παρατηρήσεις άκουγα και από φίλους άλλων εθνοτήτων για τις κουζίνες τους.<BR/><BR/>Όσο αφορά το σχόλιο ότι οι τούρκοι φίλοι μου δεν θέλαν να με στεναχωρήσουν, συμφωνώ απόλυτα. Στην ουσία ψάχναν με πιο τρόπο θα με χαροποιήσουν, υπερτονίζοντας μερικές φορές λεπτά σημεία που πιστεύαν ότι γιά έναν έλληνα θα είχαν σημασία. Παράξενο πράγμα γεύσεις....ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΙΟΛΙΟΣhttps://www.blogger.com/profile/14743684359177380131noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-28447674.post-17342623483947985682007-05-07T12:31:00.000+03:002007-05-07T12:31:00.000+03:00sizenagir said... Λογοκρισία?Γιατί?---------------...sizenagir said... <BR/>Λογοκρισία?<BR/>Γιατί?<BR/><BR/>-----------------------------------<BR/><BR/>Τώρα σας καταλαβαίνω ακόμα λιγότερο. Ποιος μίλησε για λογοκρισία; Αναρωτηθήκατε για τις προθέσεις μου - σας τις είπα. Αναφερθήκατε σε "κάποιο" blog κι επειδή δεν κατάλαβα τι εννοούσατε σας ρώτησα.Nikos Dimouhttps://www.blogger.com/profile/01548849227196496048noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-28447674.post-43505449753958936852007-05-07T12:29:00.000+03:002007-05-07T12:29:00.000+03:00@ΝΔ μαλλον εχετε δικιο τα μπερδεψα. Anyway, η δικη...@ΝΔ <BR/>μαλλον εχετε δικιο τα μπερδεψα. Anyway, η δικη μου εμπειρια απο τουρκικη κουζινα ηταν στο Birmingham φοιτητης, οπου συχναζαμε στο kebabτζιδικο ενος Τουρκου. <BR/>Εν αντιθεση με τα απειρα πακιστανικα και ινδικα fast food, ηταν οτι πιο καλο ειχα (ειχαμε) δοκιμασει. <BR/>Στον τοιχο ειχε και μια ασπρομαυρη πλαια φωτογραφια του παππου του απο την Μυτιληνη να πινει με διαφορους χωριανους, λιγα χρονια πριν φυγουν και εγκατασταθουν Τουρκια.tolisMhttps://www.blogger.com/profile/08532863411833355598noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-28447674.post-43295426621151933912007-05-07T12:20:00.000+03:002007-05-07T12:20:00.000+03:00Σοβαρά τώρα, τα έθνικ ρεστοράν σε όλη την γή (και ...Σοβαρά τώρα, τα έθνικ ρεστοράν σε όλη την γή (και στην Νέα Υόρκη - έχω ιδίαν πείρα) είναι χλωμές απομιμήσεις των ντόπιων. Φυσικό αφού δεν έχουν τις φρεσκιες πρώτες ύλες.Nikos Dimouhttps://www.blogger.com/profile/01548849227196496048noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-28447674.post-44445783341636758862007-05-07T12:11:00.000+03:002007-05-07T12:11:00.000+03:00Λογοκρισία?Γιατί?Δεν ήταν σε καμιά περίπτωση κακόβ...Λογοκρισία?<BR/><BR/>Γιατί?<BR/><BR/>Δεν ήταν σε καμιά περίπτωση κακόβουλη η παρατήρηση μου.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-28447674.post-84333716270296369902007-05-07T12:10:00.000+03:002007-05-07T12:10:00.000+03:00@lioliosόπως έλεγε και ο giorgos κι όπως έχω διαπι...@liolios<BR/><BR/>όπως έλεγε και ο giorgos κι όπως έχω διαπιστώσει και εγώ, οι Τούρκοι είναι εξαιρετικά ευγενείς. Δεν ήθελαν να σε πληγώσουν... :))Nikos Dimouhttps://www.blogger.com/profile/01548849227196496048noreply@blogger.com