Παρασκευή, Ιουνίου 10, 2016

Το «#Παραιτηθείτε!» έχει νόημα;







Από σκόρπιες ομάδες και άτομα στο χώρο του διαδικτύου ετοιμάζεται μία «μεγάλη» διαδήλωση για τις 15 Ιουνίου.

Η διαδήλωση αποσκοπεί να δείξει την αγανάκτηση των πολιτών με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και την πολιτική της.

Βέβαια η δυσαρέσκεια, η απογοήτευση και η απελπισία των πολιτών, έχει ήδη διατυπωθεί ξεκάθαρα στις δημοσκοπήσεις. 

Όπου, σε όλες τις μετρήσεις, η συντριπτική πλειοψηφία – φτάνει μέχρι το 90% - εκφράζεται αρνητικά.

Τι παραπάνω θα προσθέσει μία διαδήλωση;

Σίγουρα την οπτική υλοποίηση αυτής της αντίδρασης. Άλλο είναι τα νούμερα κι άλλο μία μεγάλη μάζα ανθρώπων που διαμαρτύρεται.

Αλλά θα είναι μεγάλη η μάζα; Και πόσο μεγάλη πρέπει να είναι για να αποκτήσει ειδικό βάρος τέτοιο που να έχει – κάποιο – αποτέλεσμα; Και ποιο θα ήταν αυτό το προσδοκώμενο αποτέλεσμα;

Και δύο εκατομμύρια άνθρωποι να πλημμυρίσουν το Σύνταγμα δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς που να νομίζει ότι η κυβέρνηση θα πανικοβληθεί και θα φύγει (έστω και χωρίς ελικόπτερα). Οι άνθρωποι αυτοί έκαναν τόσες θυσίες και παραχωρήσεις για να κρατήσουν τις καρέκλες τους – που δεν θα ξεκολλήσουν με τίποτα. 

Απαρνήθηκαν ιδανικά δεκαετιών, αναποδογύρισαν πιστεύω και ιδεολογίες, κατάπιαν αμάσητα τα ίδια τους τα λόγια – και θα φοβηθούν μία διαμαρτυρία;

Πάλι, να αλλάξουν πολιτική είναι εξίσου απίθανο: είναι τόσο δεσμευμένοι με μνημόνια, με συνθήκες, με προαπαιτούμενα, που δεν μπορούν να κουνήσουν ρούπι.

Το μόνο καλό που (ίσως) θα είχε μία πολύ μεγάλη συγκέντρωση θα ήταν να μετριάσει κάπως την αλαζονεία της εξουσίας, να πάψουν να διορίζουν τον κάθε Καρανίκα και να σεβαστούν λίγο παραπάνω την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Αλλά θα είναι τόσο μεγάλη η συγκέντρωση; Χωρίς πίσω της να υπάρχουν οργανώσεις, κόμματα, συλλογικότητες, φορείς… Ωραίο είναι το σύνθημα: «Ούτε χρώματα – ούτε κόμματα – ούτε συνδικάτα / πολίτες μόνο!» αλλά εκφράζει και την αδυναμία του εγχειρήματος.

Και είναι τώρα ο κατάλληλος χρόνος; Ή θα έπρεπε να περιμένουν τον Οκτώβριο που θα σφίξουν οι φόροι και θα μειωθούν κι άλλο τα έσοδα;

Διότι αν τελικά μαζευτούν μόνο δύο-τρεις δεκάδες χιλιάδες (που για τους κυβερνώντες θα είναι «τρεις κι ο κούκος») η συγκέντρωση όχι μόνο δεν θα τους συγκλονίσει, αλλά θα τους ενισχύσει.

Πολύ με προβληματίζει αυτή η πρόταση. Είναι γεγονός πως δεν πάει άλλο. Αλλά θα μπορέσει το φοβερό 90% των δημοσκοπήσεων να «γράψει» και στην πλατεία; Και θα βοηθήσει αυτή η διαδήλωση να αλλάξει κάτι;


(Ευτυχώς που την διαφήμισε και ο Φίλης με τις δηλώσεις του…).

172 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το "παραιτηθείτε" είναι πολύ επιθετικό, όταν δεν συνοδεύεται από αντιπρόταση. Δηλαδή αν και όταν παραιτηθούν τι θα γίνει μετά? Αν π.χ. η πλειοψηφία όσων θα κατέβουν στο Σύνταγμα επιθυμούν την επαναφορά της ΝΔ θα ήταν καλύτερα να το δηλώσουν ευθέως.

    Πέρα από αυτό, η συγκέντρωση πετυχαίνει μάλλον το αντίθετο από αυτό στο οποίο στοχεύει. (Το είχε αναλύσει πολύ ωραία κάποιος αρθρογράφος του protagon). Δίνει την ευκαιρία στην κυβέρνηση να βρει τους αντιπάλους που έψαχνε. Θα μπορεί από εδώ και πέρα να χρησιμοποιήσει τη θεωρία των ευαίσθητων αριστερών που νοιάζονται για τους λιγότερο ευνοημένους, ενάντια στους εύπορους, "μένουμε-ευρώπη", νεοφιλελεύθερους, οπαδούς της ΝΔ κ.ο.κ., που ζητάνε την παραίτησή της, γιατί η κυβέρνηση θίγει τα συμφέροντά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η μόνη διαφωνία που έχω στο σχόλιο σου είναι ότι η κυβέρνηση δεν χρειάζεται καμία διαδήλωση για να βρει "εχθρούς" μιας και το έχει ήδη κάνει :(

      Διαγραφή
  3. Οι διαδηλώσεις ανήκουν σε μια παλιά κουλτούρα που αποθέωνε την διαμαρτυρία στους δρόμους και στις πλατείες. Από την μεταπολίτευση και μετά δεν θυμάμαι καμμιά διαδήλωση που να έχει αποφέρει κάτι ουσιαστικό. Ουδέποτε εξουσία έχει αισθανθεί πίεση τέτοια ώστε να ξανασκεφτεί κάποιο μέτρο, πόσω μάλλον να παραιτηθεί. Αντιθέτως, πολλές συγκεντρώσεις έχουν επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδίωκαν. Όλοι θυμόμαστε μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις κομμάτων που φόβισαν τους αντιπάλους και τους συσπείρωσαν.Όλοι θυμόμαστε δεκάδες διαδηλώσεις που κατέληξαν σε καταστροφικό πάρτυ των "γνωστών-αγνώστων". Όλοι θυμόμαστε το φιάσκο της υπόθεσης "Ναι" πέρυσι, όπου πάτησαν πλείστοί όσοι πολίτες την μπανανόφλουδα Τσίπρα και μπήκαν σε άσκοπες διχαστικές λογικές.
    Στην εποχή μας, τα μονοδιάστατα μηνύματα που εκπέμπουν οι συγκεντρώσεις δεν μπορούν να συντελέσουν στον διάλογο και στην αναβάθμιση της δημόσιας ζωής. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν, και οι συγκεντρώσεις είναι δομημένες στην λογική του μανιχαισμού, που στην προέκτασή του είναι συνώνυμος του λαικισμού.
    Σ. Κουβέλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι και Εναντίον ποίου απεργούμε. Σε ποιον διαμαρτυρόμαστε για μία κατάσταση που ρυθμίζεται σωστά μόνο με αλληλεγγύη και λογική. Και ποιος θα μας ακούσει. Οι Μεγάλοι Έλληνες Εξωγήινοι; Και τι ζητούν όσοι θέλουν ανταλλαγή του δωσίλογου Κυριάκο και όχι του δωσίλογου Τσίπρα; Θα 'χουν κάλπικα όνειρα για την επανέκδοση της Ραδιοτηλεόρασης. Να φέρει και σφυροδρέπανο. Θα ήταν οι πρώτοι που εννόησαν την έννοια "ζωντανό γιαούρτι" και δεν απόρησαν χαζά. Θα βλέπουν Παπαδάκη. Ο Γιώργος μάς είπε να βάλουμε στο 1 τον αντέννα και στο 2 το μέγκα και δεν πειράζ' είπε αν προγραμματίσουμε με c+++ στο 3 το YouTube. Εγώ δε θυμάμαι τη ρήση του επιτυχημένου πρωινού καρακολιού της τράπεζας; Ή δε θυμάμαι τη διαφήμιση με το σαλάμι; Τα ΑΜΟ; Εγώ δε θα ζήσω ξανά τη διαπαρθένευση μου εν όψει εικονικής πραγματικότητας που θα με σαρώσει και θα την καταγγείλω; Παπαθεμελή, Παπαθεμελή, τα ζωτικά όργανα μου δωρίζω στο Χρήστο Νικολόπουλο για να επανεκλεγεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επειδή με έχει απάσχολήσει αρκετά:

    Στην αρχή ενθουσιάστηκα, λέω επιτέλους κάποιος θα αντιδράσει! Η σιωπή τόσο καιρό μου φαινόταν περίεργη και ανησυχητική. Μετά έπεσα σε ένα αισχρό βίντεο, δεν θέλω καν να το περιγράψω που μου έκοψε τα πόδια. Τους ρώτησα -μου είπαν δεν είχαν καμμία σχέση με αυτό. Κι όμως, μετά διάβασα λίγο κάποιες από τις θέσεις τους... Για να μην πολύλογώ λεγαν κάτι του στίλ "η κυβέρνηση είναι εθνικοσοσιαλιστική, "υφάρπαξε" την ψήφο του λαού με ψέμματα που ως ΤΑΝΚΣ (με κεφαλάια) κατέλυσαν την δημοκρατία..." κλπ. Κάπως έτσι.

    Τώρα έχουν συμμαζέψει κάπως τα μεγάλα λόγια, αλλά εμένα η πικρή γευση μου έχει μέινει. Αν ήμουν στην Ελλάδα ίσως (με το ζόρι) να πήγαινα στο Συνταγμα.

    Αλλά το θέμα για μένα είναι το εξής: Τι νόημα έχει άλλο ένα κίνημα με τέτοια φτηνή λαικίστικη ρητορική σε μία χώρα που βρίθει από κινητοποιήσεις και κόμματα τέτοιου επιπέδου?

    Και να πετύχει και να μην πετύχει αλλάζει κάτι? Τι ακριβώς καινούριο φέρνει στο προσκήνιο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για την κυβέρνηση συμφωνώ απόλυτα με ΝΔ και έχω τη χειρότερη άποψη γιατί με μερικούς έχω δουλέψει δίπλα δίπλα, αλλά αυτή η ιστορία του 'παραιτηθείτε' μου κάνει περίεργη.
    Τα τελευταία χρόνια έχουν περάσει άθλιες κυβερνήσεις και δεν θυμάμαι να υπήρξε τόσο οργανωμένη αντίδραση για παραίτηση. Δεν με πείθει ότι δεν υπάρχει κόμμα χρώμα από πίσω. Η ρητορική τους είναι λαικίστικη και μια από τα ίδια.

    Και μετά την παραίτηση τι; Αυτό δε μας λένε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς zoi20 είμαστε όλοι παγιδευμένοι στον λαϊκισμό. Είναι σαν μολυσματική ασθένεια που ενδημεί ακόμα και σε αυτούς που δεν ασθενούν. Σκέπτεσαι έναν μη λαϊκιστή πολιτικό (π. χ. κάποιον σαν τον Στέφανο Μάνο) πόσο κόσμο θα μαζευε στο Σύνταγμα;

      Δυστυχώς, εκτός από τον λαϊκισμό, ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταφέρει να διχάσει τους Έλληνες. Μία μικρή πια φανατική μειοψηφία που όμως έχει στα χέρια της ισχυρά μέσα, απαξιώνει όσους δεν στοιχίζονται με την κυβέρνηση - είναι οι "μενουμευρώπη", οι νεοφιλελέδες και - συμπερασματικά - οι έχοντες. Εξ ου και θυμήθηκαν τις κατασαρόλες τηνς Νότιας Αμερικής. Για να μην πούμε και οι ακροδεξιοί...

      Διαγραφή
  7. Έχω απογοητευτεί. Ήθελα να πάω και μάλλον θα πάω. Δεν πιστεύω οτι τέτοιου είδους κινητοποιήσεις θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τα θετικά μηνύματα και οι προτάσεις κάνουν τη διαφορά, όχι η άρνηση και η καταστροφή. Οπότε αναρωτιέται κανείς τι νόημα έχει η παραίτηση; Για να αλλάξει αυτός που μας εξαπατά;
    Θυμηθείτε τη ρητορική: Από το λεφτά υπάρχουν, στα Ζάπεια και στα νταούλια.
    Θυμηθείτε τι έγινε: Μπήκαμε στο ΔΝΤ, στη λάθος εφαρμογή του μνημονίου, στην ... διαιώνιση της λάθος εφαρμογής του μνημονίου.
    Όμως δεν είναι όλοι το ίδιο κακοί. Οι νυν ξεπερνούν κάθε φαντασία και η πορεία που ακολουθούν είναι καταστροφική (κάθε μέρα που περνά απλά μας ανεβάζει το λογαριασμό).
    Οπότε το να πέσουν θα ήταν κάτι θετικό (ακόμα και οι «λεφτά υπάρχουν» είναι κατά πολύ καλύτεροι). Είναι δύσκολο όμως να πέσουν και δυστυχώς δεν το έχουμε αντιληφθεί όλοι.
    Άρα μάλλον ο «μούστος χρειάζεται ακόμα χρόνο για να βράσει».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τι ήθελαν οι μένουμε-ευρώπη από τον ηλίθιο Τσίπρα; Να μείνουμε στο ευρώ. Μείναμε. Τώρα τι θέλουν; Να μείνουμε στο ευρώ και να φταίει ο Τσίπρας για τις κοινές τους επιδιώξεις και να φορτωθεί όλες τις ευθύνες ώστε να γίνει ομαλά η εναλλαγή στην εξουσία και με όσο γίνεται μεγαλύτερα ποσοστά για τον μεταρρυθμιστή Μητσοτάκη που δεν πρέπει να αναγκαστεί να συγκυβερνήσει με τον ηλίθιο Τσίπρα -και με λαό αποβλακωμένο και ζωή ξεφτιλισμένη όπως πάντα. Μόνο που οι μένουμε-ευρώπη είναι ακριβώς οι συνεργαζόμενοι και έχοντες συμφέροντα στα funds τραπεζίτες, οι καναλάρχες, όσοι έχουν υπαλλήλους τον κουτσούμπα και τον μιχαλολιάκο, και έχουν επενδύσει στη θανάτωση της ζωής και στον ανεμοστρόβιλο πάνω στην ελληνική γη, για να το κέρδος. Τι είναι οι μένουμε-ευρώπη επιτέλους. Οραματιστές; Διανοούμενοι; Ζωγράφοι; Έγινε καλλιτέχνης ο Καφετζόπουλος; Άντε! Πού παίζει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Άρα με τη δική σας λογική διαφωνείτε με κάθε είδους διαδηλώσεις, επειδή οι διαδηλώσεις δεν είναι πολιτικές αποφάσεις ή ψήφος ή δύναμη και επιρροή; Πότε πρέπει να διαδηλώνουν οι άνθρωποι αν όχι τώρα; Το μήνυμα είναι 'Παραιτηθείτε!'. Εσείς τους θέλετε στην εξουσία;

    Για παράδειγμα: Ποιος ήταν ο σκοπός του άρθρου σας "Αγανάκτηση!", να μεταλλάξετε τη χώρα ή να αναδείξετε τα κακώς κείμενά της με τα οποία διαφωνείτε; Αντίστοιχα, η έννοια του 'Παραιτηθείτε' είναι μια στάση αγανάκτησης, την οποία θεωρώ ότι συμμερίζεστε.

    Άρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και πραγματικά την συμμερίζομαι. Αναρωτιέμαι μόνο πόσο σωστό είναι να γίνει τώρα, τι επιπτώσεις μπορεί να έχει, πόσο μπορεί να βοηθήσει και πόσο να βλάψει (σε περίπτωση μικρής επιτυχίας) στο αδιέξοδο της σημερινής κατάστασης...

      Διαγραφή
  11. Και φυσικά τα σχόλια του ελλαδίτη ίσαμε τώρα είναι τα γνωστά: Paralysis by Analysis.
    1. Καλώς να γίνει διαδήλωση. Ο Τσίπρας σας ξεφτύλισε. Ένα ΝΑΙ του 65% το έκανε ΟΧΙ με το έτσι θέλω. ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΘΙΞΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ, ΝΤΟΥΒΑΡΙΑ!!!
    2. Αν δεν πάτε όλοι πως θα γίνει γνωστή η δυσαρέσκειά σας; Μήπως δια της αξιοπρεπούς σιωπής;
    3. Τα κόμματά σας καραδοκούν να την καπελώσουν παλιά μου τέχνη κόσκινο ιδίως το ΚΚΕ. Αυτό δεν είναι κόμμα είναι καπελάδικο (πιλοποιείο νομίζω ε;) ήδη από το 1945. Όπου δεν μετέχει και δεν ευλογεί δεν είναι γνήσιο λαϊκό κίνημα λέει.
    4. ΝΑ ΠΑΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΣΠΑΣΕΤΕ ΟΛΑ. Και βρωμόξυλο σε όποιον κομματικό τολμήσει να πατήσει το πόδι του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ένα θέατρο σκιών αποτελούν όλοι τους και ως τέτοιο αλληλομάχονται ψευδώς και εγκλωβίζουν τον κόσμο, και τούτο φαίνεται, ανάμεσα σε πολλά άλλα, και από το γεγονός ότι συνασπίζονται για να αντιμετωπίσουν τις όποιες κατηγορίες δέχονται από τους εκτός, οι οποίοι και χαρακτηρίζονται ως αντιευρωπαϊστές, ακραίοι, χρυσαυγίτες και με ένα σωρό άλλα. Η πλειοψηφία του κόσμου δεν εκφράζεται ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά ούτε και από αυτούς που έχουν ως συνθήματα τα "Ζητάμε επιτέλους ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ χωρίς ΕΧΘΡΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ απέναντι στην υπόλοιπη ΕΥΡΩΠΗ" και "Λέμε ΌΧΙ στην δημιουργία ΨΕΥΤΙΚΩΝ ΕΧΘΡΩΝ στο Εξωτερικό και στο ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ της χώρας" με τα οποία δεν ζητάνε στην ουσία τίποτα άλλο πέρα από τον ήσυχο θάνατο της χώρας ως συγκροτημένο κράτος, τον οποίο θάνατο τον έχει δρομολογήσει ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ με τα 99 χρόνια εκποίησης, οι επόμενοι θα σεβαστούν τη "συνέχεια του κράτους" για να καταλήξουμε σε ασυνέχεια. Αυτοί οι άνθρωποι θα έχουν κακό τέλος από τους ίδιους τους αόρατους νόμους της ζωής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι αόρατοι της ζωής οι νόμοι. Η ζωή ίσως να μην γνωρίζει όλους τους αόρατους κινδύνους και τα βάθη τους (εφόσον ποτέ δεν έμαθε τι είναι αυτά - ποια Παιδεία; εκείνη που μου στερεί την πληροφορία ότι αναπνέω και τι σημαίνει αναπνοή;), αλλά είναι [η ζωή] απολύτως ορατή, υλική, περιβάλλουσα, αιμάτινη και θα αντιδράσει εξοντωτικά. Φυσικά, ζωή και ευρωζώνη ασύμβατα. Ένα ευρώ σήμερα με δάγκωσε. Πιατάκι έβαλα μπροστά στην τηλεόραση και προσφέρω τα ευρώ που με δαγκώνουν για τον αντιλαϊκό, φαλακρό, κολοσσιαίο, ευτελή πολιτισμό της ΕΡΤ, όποτε ακούσω κανένα mp3 ιδιαζόντως πολιτιστικό. Γιατί στην ΕΡΤ μαζεύτηκαν όλες οι απέθαντες μεγαλοκοπέλες τύπου milf, μαθήτριες του Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου, και ωραιοποιούν τον πίθηκο Αλέξη;

      Διαγραφή
  13. Έχετε διαδηλώσει ποτέ για κάτι, οτιδήποτε, με οποιονδήποτε τρόπο; Κι αν ναι, γιατί;
    Επειδή διαβάζοντας το άρθρο μου δόθηκε η εντύπωση ότι είστε κατά των διαδηλώσεων.

    Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι έχω διαδηλώσει πολύ πριν γεννηθείτε οι περισσότεροι. Αρχές της 10ετίας του 50, μαθητές ακόμα, διαδηλώναμε για το Κυπριακό και κατεβάζαμε τις επιγραφές των μαγαζιών που είχαν αγγλικά ονόματα. (Τι είχε τραβήξει εκείνο το Picadilly!)

      Νομίζω πως οι διαδηλώσεις μπορούν να παίξουν ρόλο στην πολιτική αρκεί να μην γίνονται συνεχώς και για ψύλλου πήδημα. Στην Ελλάδα τα 4 πρώτα χρόνια του Μνημονίου γίνονταν σε μέσο όρο 15 διαδηλώσεις την ημέρα. Δεν μας ωφέλησαν και πολύ...

      Διαγραφή
    2. Μάλλον δεν μας ωφέλησαν επειδή δεν ηρεμήσαμε και δεν συλλογιστήκαμε και δεν μελετήσαμε καλά το πολύ σύνθετο πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε. Αν τα ζητούμενα μας επαληθεύονταν από τη ζωή και ήταν πραγματικά μέχρι και οι διαδηλώσεις και οι συγκεντρώσεις θα ήταν τόποι ενημέρωσης, μαζικής ευφορίας και λύτρωσης.

      Διαγραφή
  14. Επιτρέψτε μου να το λέω λίγο ωμά:

    Η μάζα (όχι μόνο στην Ελλάδα βέβαια!) είναι τόσο κουτή.

    Όταν διαβάζω λ.χ. "η συντριπτική πλειοψηφία – φτάνει μέχρι το 90% - εκφράζεται αρνητικά." [ως προς την κυβέρνηση και την πολιτική της] αναρωτιέμαι: Μα μόλις τώρα, τους τελευταίους μήνες δηλαδή, προέκυψαν οι λόγοι που δικαιολογούν αυτήν τη δυσαρέσκεια;

    Οι τελευταίες κοινοβουλετικές εκλογές έγιναν μόνο πριν από 9 μήνες περίπου (στις 20 Σεπτεμβρίου 2015)! Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε το 35,46% των ψήφων (με ελάχιστη απώλεια 0,88% απέναντι στις προηγούμενες εκλογές τον Ιανουάριο του ίδιου χρόνου).

    Όταν τώρα οι άνθρωποι νιώθουν "δυσαρέσκεια, απογοήτευση, απελπισία", σκέφτομαι: Καλά να πάθουν! Τουλάχιστον όσοι ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ για δεύτερη φορά τον Σεπτέμβριο. Για το ότι την πάτησαν την πρώτη φορά (τον Ιανουάριο) δεν φταίνε. (Θα μου συνέβαινε και εμένα ...). Αλλά το ότι έκαναν συνειδητά το ίδιο λάθος τον Σεπτέμβριο, αυτό είναι ασυγχώρητο.

    Προφανώς αρκετοί από τους τωρινούς διαδηλωτές έπαθαν διπλή αμνησία: την πρώτη στις εκλογές του Σεπτέμβρη (ξεχνώντας την τεράστια απάτη/προδοσία εκ μέρους τού ΣΥΡΙΖΑ η οποία είχε γίνει μετά το δημοψήφισμα) - και τη δεύτερη αμνησία τώρα, που έχουν ξεχάσει πώς ψήφισαν οι ίδιοι τον Σεπτέμβριο.

    Ο Νότης Σφακιανάκης σίγουρα είναι αρκετά προβληματική προσωπικότητα, αλλά κάτα τη γνώμη μου έχει απολύτως δίκιο λέγοντας σε μια συνέντευξη τον Μάρτη αυτής της χρονιάς:

    "Όταν όμως μετά από έξι μήνες αυτόν που σε κορόιδεψε πας και του ξαναδίνεις δύναμη, δεν έχεις καμία δικαιολογία. Είσαι άξιος της μοίρας σου την οποία φτιάχνεις εσύ."
    Συνέντευξη (33:17 - 33:28)

    Ακριβώς έτσι είναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι έτσι, διότι αφενός τα ποσοστά είναι πλασματικά και αφετέρου δεν είναι η κοινωνία turbo αυτοκίνητο για να στρίβει σε χρόνο dt, xώρια που μέχρι τον Σεπτέμβρη έκανε καθυστερήσεις και υποσχόταν ότι θα απορροφηθούν οι συνέπειες από τη ψήφιση του τρίτου μνημονίου από ένα παράλληλο πρόγραμμα

      Διαγραφή
    2. Δεν είμαστε μάζα, Vienneze. Είμαστε ζωντανοί οργανισμοί και μπορούμε να ζήσουμε σε ακραίες συνθήκες καταπόνησης. Άρα μπορούμε να συνηθίσουμε. Αυτό:
      Ο Φιλελευθερισμός είναι μία πολιτική φιλοσοφική θεωρία που ξεκίνησε τον 17ο αιώνα και τόνισε την προτεραιότητα της ελευθερίας ως πολιτικής και κοινωνικής αξίας. Απέρριψε τις τότε κυρίαρχες ιδέες των κληρονομικών προνομίων, της κρατικής θρησκείας, της απόλυτης (ελέω Θεού) μοναρχίας. Ο ιδρυτής του Τζον Λοκ όρισε πως κάθε άτομο έχει ένα φυσικό δικαίωμα στην ζωή, την ελευθερία και την ατομική ιδιοκτησία. Από εκεί οι εξελίξεις στην θεωρία και την πράξη οδήγησαν στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία, την διάκριση των εξουσιών, την θέσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, το κράτος δικαίου – πράγματα σήμερα αυτονόητα, αλλά ανύπαρκτα πριν δυόμιση αιώνες. (Και ακόμα ανύπαρκτα σε μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας).
      είναι πάρα πολύ σημαντικό και να το σκεφτούμε και να το δηλώσουμε και να το διαβάσουμε και να μας το υπενθυμίσουν.
      Αυτή η παρατήρηση: "Φοβάμαι πως εδώ έχουμε πάλι την κλασική σύγχυση ανάμεσα σε φιλελευθερισμό και νέο-φιλελευθερισμό. Ίσως θα ήταν χρήσιμο, πριν προχωρήσουμε στην συνέντευξη να δώσω μερικούς βασικούς ορισμούς για να είναι σαφές τι εννοώ («ονομάτων επίσκεψις»)." σημαίνει ενδιαφέρον για τη ζωή και φανερώνει αγάπη. Πού είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα σήμερα στην Ελλάδα;

      Διαγραφή
  15. Το “παραιτηθείτε” πραγματικά δεν έχει νόημα ούτε λύση δίνει. Οι πολιτικοί εκλέγονται από τον λαό, είναι επιλογή του. Η δημοκρατία είναι σύστημα ευθύνης και όχι να πετάμε το μπαλάκι δεξιά και αριστερά. Ορθολογικά να σκεφτούν αυτοί οι κάτοικοι του τόπου δεν το βλέπω, επομένως αν θέλουμε να πάμε μπροστά θα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις έστω και με το ζόρι αλλιώς θα παραμείνουμε η Βενεζουέλα της Ευρώπης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις: να πολεμήσουμε την ανεργία με απολύσεις (αυτά λέει ο ορθολογισμός; σε ποιο ζαλισμένο εγκέφαλο μιλάει και τα λέει;) και όχι με έξοδο από την ευρωζώνη και δική μας οικονομική και νομισματική πολιτική και δημόσιες επενδύσεις.

      Διαγραφή
  16. Άκουσα ότι στην Ελλάδα καταλύθηκε η έννοια του κράτους σαν νομική προσωπικότητα. Έγινε, λένε, υπερταμείο που ενεργοποιεί το νόμο περί δικαιώματος επιφανείας (που πέρασε τον Ιούλιο του 11 - πλατείες - εφαρμοστικοί νόμοι). Αυτός που παίρνει ένα περιουσιακό στοιχείο του δημοσίου αποκτά δικαίωμα επιφανείας σε οτιδήποτε αφορά την εδαφική επικράτεια, τον εναέριο χώρο, τα χωρικά ύδατα, όπου δραστηριοποιείται η επιχείρηση. Λένε, είναι αυτό το πράγμα ξεπούλημα στον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας (άλλο κράτος). Αλαβάνος: "ο Τσίπρας και η παρέα του εγκληματούν και οι εγκληματίες κάθονται στο σκαμνί". Πώς θα εγγυηθούμε την επιβίωση του εγκατεστημένου μόνιμα πληθυσμού μας; Πώς θα συνάψουμε σχέσεις με τη διεθνή κοινότητα και τα άλλα κράτη; Άκουσα. Μετά το 2018 θα έχουμε όχι στρατό αλλά ένα μισθοφορικό σώμα υπό νατοϊκή διοίκηση. Δεν θα έχουμε εθνική άμυνα. Τι ακριβώς θα μείνει από τη χώρα; Όποιος πάρει τις παραλίες θα επαναδιαμορφώσει τις ακτογραμμές με απλή υπουργική απόφαση και μετά από έγκριση των θεσμών. Ιδιωτικοποιούμαστε και αλλάζουν τα σύνορα της χώρας. Μας έχουν βομβαρδίσει με τα χαρτάκια από το μπάνιο του Αλέξη και ξεχνάμε ποιες θεμελιώδεις θεσμικές αλλαγές γίνονται στη χώρα μας. Μετά το πολυνομοσχέδιο ποιος δικαστής θα δικαιώσει ένα δανειολήπτη; Θα επικρατήσει το δίκαιο σκοπιμότητας, λένε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν νομίζω πως είναι σωστά όλα όσα ακούσατε. Μερικά από τα αρχικά, ναι - μετά όμως αρχίζουν θεωρίες συνωμοσίας και επιστημονικής φαντασίας.

      Διαγραφή
    2. Κύριε Δήμου σας το είπα και στο παρελθόν, αυτά που συμβαίνουν τώρα πριν μια δεκαετία θα χαρακτηριζόντουσαν θεωρίες συνωμοσίας, και ναι σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου στην ανατολική Ευρώπη, το αναφέρω γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συμβεί, δεν νομίζω να μην μας κατσικωθούν οι Νατοϊκές δυνάμεις στο Αιγαίο

      Διαγραφή
  17. [μετά απο διόρθωση]

    Φοβάμαι πως η ανάρτηση κινείται "στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας" [δήλονότι ανεβαίνει ...λίγο μετα την ανάρτηση για το καινούργιο Σύνταγμα. Τυχαίο; Δεεεε νομίζω!].

    Πάντως κάτι θά 'χουν πάθει εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πια φανερό. Ήλπιζα πως θά αγκάλιαζαν με θέρμη την διαδήλωση. Θα λειτουργούσε με καθαρτήριο τρόπο σαν κολυμβήθρα του Σιλωάμ*. Η πρώτη φορά τόσο αριστεροδεξιά κυβέρνηση να ζητά σύσσωμη από τον εαυτό της να παραιτηθεί...
    [πράγμα που φυσικάαααα δεν θα έκανε ποτέ από υψηλή αίσθηση ευθύνης απέναντι στο Λαό και εν ονόματι του Ταξικού φοροαμελκτικού αγώνα που αυτή διεξάγει εν πλήρει συγχύσει...].

    Η διαδήλωση βέβαια όπως όλες οι εκδηλωσεις εκτόνωσης θα απασχολήσει λίγες μέρες τα μίντια θα τραβηχτούν και οι αναμνηστικές φωτογραφίες με το σήμα της νίκης σαν κέρατα στα μούτρα μας. Θα πλακώσουν τά φατσο-λάϊκς απανωτά και κατά εκατομμύρια. Ύστερα τα φώτα θα χαμηλώσουν ξανά και ο μόνος που θα ΄χει παραιτηθεί θα 'ναι το κουράγιο μας...

    [ Ο Καρανίκας θα υπομειδιά διαπιστώνοντας ότι μπήκε και πάλι ο άξιος μισθός του στο ολόσωστο IBAN...]

    * Όπως τείνω να πιστέψω πως λειτουργούν οι δηλώσεις των Κατρούγκαλων, Σπίρτζηδω, Δριτσαίων , Καμμένων κλπ ύστερα από τα γλιστρήματα -όλο και πιο βαθειά στο λάκκο του Νεοφιλελευθερισμού - του αρχομανούς Αλεξίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Επτά(7)χρονάκια πέρασαν και τώρα τελευταία σκέφτομαι πως η κανονικότητα ήταν να πάνε όπως πήγανε. Οπότε φτάσαμε και στην πρώτη αντισυριζαικη διαδήλωση(φεισμπουκικη άρα και λαϊκιστική)που θα είναι μικρή γιατί εμάς η μαζικότητα κάπως μας μυρίζει. Τα παιδιά θα παραιτηθούν στην επόμενη διαδήλωση, σ'αυτή που θα κάνουν εκείνοι που τους ψηφίσανε με θέρμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Τον 21ο αιώνα, οι διαδηλώσεις, τα συλλαλητήρια και οι πορείες είναι σαν τις ομαδικές προσευχές: ένας πομπώδης τρόπος για να παριστάνουμε ότι κάνουμε κάτι, ενώ στην πραγματικότητα δεν κάνουμε τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολλά τα μέρη του ζητήματος που καλογνωρίζουν. Το ιδεολογικό, το πολιτικό, το ηθικό, το εθνικό. Αλλά το χρηματικό δεν είναι μέρος "του (καλογνωρισμένου) ζητήματος". Ποιου ζητήματος όμως. Κάποτε πρέπει και να μας πουν ποιο είναι το ζητούμενο του καλώς γνωρισμένου ζητήματος τους. Όταν το βρουν.

      Διαγραφή
  21. Μερικές γενικές παρατήρησεις: το μνημόνιο Τσίπρα-Καμμένου το ψήφισαν όλα τα κόμματα που ήταν στη Βουλή τον Αύγουστο του 2015 οπότε όταν ακούω την αντιπολίτευση να κατηγορεί τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΟΠ μου προκαλεί πολύ άσχημα αισθήματα εκτός αν είναι πράγματι μωρές παρθένες κάτι που είναι χλωμό...

    Όποια κυβέρνηση και αν έχουμε θα ακολουθήσει το μνημόνιο όχι μόνο γιατί το ψήφισε η Βουλή αλλά και γιατί η ανοχή των εταίρων μας έχει εξαντληθεί, δεν έχουν ξεχάσει τα shows του Γιάνη Βαρουφάκη...

    Πέρα από αυτό φοβάμαι ότι όποια κυβέρνηση και αν έχουμε, όταν γίνουν εκλογές, θα τις κερδίσει η ΝΔ αγνοώ με ποιο κόμμα θα συνεργαστεί αλλά σε μεγάλο βαθμό είναι δευτερεύων μιας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα καταφέρει να κερδίσει τους κρατικοδίαιτους στο κόμμα του, που είναι πολλοί αν όχι η πλειοψηφία :(

    Συμφωνώ απόλυτα ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΟΠ είναι απόλυτα κολλημένοι με τις καρέκλες και δεν είναι μόνο ο Καρανίκας... Επίσης σημασία έχει πόσοι θα πάμε, αν είμαστε λίγοι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΟΠ θα πανηγυρίζουν ότι αποτύχαμε.

    Κάτι αυτονόητο: σε καμία περιπτωση αυτή η κίνηση δεν έχει καμία σχέση με τους αγανακτισμένους, οι εκλεκτοί των οποίων μας κυβερνάνε...

    Σε κάθε περίπτωση θα πάω μιας και κάπως πρέπει να αντιδράσουμε και γιατί οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΟΠ πρέπει να γυρίσουν στα σπίτια τους!

    Τέλος με ξενέρωσε τα μέγιστα που στη σελίδα στο FB γράφουν: Εθνικολαϊκιστικό μόρφωμα της Αριστερο-δεξιάς οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΟΠ είναι εθνολαϊκιστές παρόλο που δεν έχουν πρόβλημα με τους πραγματικούς εθνικολαϊκιστές της Χ.Α...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Έχει δίκιο ο θιασάρχης Λαφαζάνης που λέει: ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣΗΣ - ΝΔ ΓΙΑ ΤΟ ΨΕΥΤΟΚΙΝΗΜΑ #ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ. Καλά, ο Λοβέρδος είχε πει για την Χρυσή Αυγή ότι είναι το πρώτο αυθεντικό κίνημα που γεννιέται μετά την μεταπολίτευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Δεν θα γίνει απολύτως τίποτε. Καμία παραίτηση και καμία διαδήλωση και για τίποτε. Ο κόσμος είναι καθηλωμένος, απογοητευμένος και παραιτημένος. Διαδήλωναν μόνο επειδή τους ξεσήκωνε ο τσίπουρας και φούμαρα. (Οι μη τσιπουριασμένοι δεν έχουν καμία απολύτως παράδοση στις διαδηλώσεις και στις κινητοποιήσεις.)

    Από την άλλη, τίθεται και το ερώτημα σε ποιους θα παραδώσει τα ηνία ο τσίπουρας; Στη Νέα Δημοκρατία και στο πασόκ; Ζήτησε ο Κυριάκος συγγνώμη για όσα δεινά επισώρευσε το ντουέτο Καραμανλής-Παυλόπουλος; Ζήτησε το ΠαΣΟΚ συγγνώμη για τις καταστροφές και τις μίζες; Τίποτε. Τσιμουδιά:

    Γι αυτό και κανείς δεν εμπιστεύεται τους επίδοξους διαδοχους των τσιπρανέλ. Τι καλύτερο θα κάνουν;

    Α, ναι, θα αντικαταστήσουνε τους τσιπραναλήτες με τους δικούς τους γαλαζο-πρασινορουφιάνους οι οποίοι όσο είχανε την εξουσία δεν κάνανε καμία μεταρρύθμιση και περιμένουνε να... πεσει ο τσίπουρας για να κάνουνε τη διαφορά...

    Όλα γίνονται για την εξουσία και τα λίγα πια χρήματα που απομένουν από τα δάνεια για διανομή στους ημετέρους...

    Ο καθένας για την πάρτη του και όλοι μαζί για κανέναν.

    Μετά τιμής,
    Κάπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η "μαύρη αλήθεια"...
      Παραίτηση κατάθλιψη κοινωνία καθημαγμένη.
      "Ελλάααδα! Οικόπεδο και αποικία!" που έλεγε κι ο Σαββόπουλος κάποτε στη "Ρεζέρβα".

      Διαγραφή
    2. Νέα Δημοκρατία ή Σύριζα; Πασόκ ή Σύριζα; Αυτό που όλοι εναντιώνεστε στον Τσίπρα, αλλά όταν έρθει η ώρα για εναλλακτική τον προτιμάτε με ξεπερνάει.

      Διαγραφή
    3. Δεν είναι όμως όλοι το ίδιο κακοί.
      Επίσης υπάρχουν και πολύ χειρότερα.
      Οι νυν το πάνε για Βενεζουέλα, οπότε ξανασκεφτείτε το.

      Διαγραφή
    4. "Γι αυτό και κανείς δεν εμπιστεύεται τους επίδοξους διαδόχους των τσιπρανέλ. Τι καλύτερο θα κάνουν;" Πραγματικά πιστεύετε ότι οι τσιπρανελ είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα; Φανερώνονται σιγά σιγά οι ψηφοφόροι του Σύριζα φοβάμαι, από εκεί που δεν το περιμέναμε...

      Διαγραφή


    5. @ Anonymous10 June, 2016 23:59

      Ψηφίζω Ποτάμι και τώρα στηρίζω το Κωνσταντίνο Γάτσιο και τον Αλέκο Παπαδόπουλο.

      Μακριά λοιπόν από μένα οι επαγγελματίες πασοκονοδούδες και τσιπραναλήτες.

      Μετά τιμής,
      Κάπα

      Διαγραφή
    6. Αν δηλώνετε προτίμηση στο Ποτάμι, πάει να θυμηθούμε ένα καθαρματικό γύμνασμα του Παλαμά σας:

      Στ’ ακάθαρτα κυλήστε μας του βούρκου,
      και πιο βαθιά. Πατήστε μας με κάτι
      κι από το πόδι πιο σκληρό του Τούρκου.

      Διαβασμένοι, ντοτόροι, σπιρουνάτοι,
      ρασοφόροι, δασκάλοι, ρουσφετλήδες,
      οικοπεδοφαγάδες, αβοκάτοι,

      κομματάρχηδες και κοτσαμπασήδες,
      και της γραμματικής οι μανταρίνοι
      και της πολιτικής οι φασουλήδες,

      ταρτούφοι, ραμπαγάδες, ταρταρίνοι!
      – Αμάν! Αγά, στα πόδια σου! άκου! στάσου! –
      Βυζαντινοί, Γασμούλοι, Λεβαντίνοι.

      Ρωμέικο να! Με γεια σου, με χαρά σου.

      Διαγραφή
    7. Ειρωνικό ήταν το σχόλιο και τώρα που το ξαναδιαβάζω συγγνώμη, ήταν προσβλητικό (δεν ήθελα να είναι προσωποποιημένο, ήταν μια κραυγή απόγνωσης). Αυτό που με προβλημάτισε και δεν το ανέμενα από πολλούς σχολιαστές είναι πως τελικά παραδέχεστε τον ΣΥΡΙΖΑ ως το καλύτερο κόμμα για την εξουσία, από αυτά που μπορούν να την λάβουν (στο ΠΟΤΑΜΙ αν και συμφωνώ, τα ποσοστά δεν το καθιστούν εφικτό σύντομα). Συγγνώμη και πάλι.

      Διαγραφή
    8. Το ποίημα ισχύει πάντα - δυστυχώς. Δεν νομίζω όμως ότι ισχύει η άποψή σας - δηλάδή ότι πολλοί σχολιαστές θεωρούν τον ΣΥΡΙΖΑ ως το καλύτερο κόμμα. Νομίζω ότι η απελπισία τους έχει οδηγήσει στην αδράνεια και την παραίτηση. Δεν τολμούν καν να ελπίσουν...

      Διαγραφή
    9. Δεν έχουμε ζωτική δύναμη να σκεφτούμε και να ξεχωρίσουμε τον εαυτό μας απο την προπαγάνδα. Θα βρούμε ξανά τις δυνάμεις μας και πολύ σύντομα μάλιστα. Διότι αυτή η προοπτική δεν καθορίζεται από τους γραμματικούς του λόγου του δεκάρικου και τους χολιασμένους μανδαρίνους, κάτι παραβουρκίσιες βρούβες, κάτι "σοβαρούς" αλεκοπαπαδόπουλους, που δεν είναι και διαφορετικοί από τον Αλέξη και τις κλαίουσες πασοκονουδούδες που μεταγράφτηκαν και που δεν ένιωσαν ποτέ άλλο ρόλο εκτός από το τρίξιμο των σάπιων δοντιών τους προς το μέρος της ζωής.

      Διαγραφή
  24. Δυστυχής! Παρηγορία μόνη σου έμενε, να λές περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαίς....

    Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 2009, πρώτες εκλογές του Συριζα με Αλέξη αρχηγό, 4,13% το ποσοστό του. Για πιο σύριζα μιλάτε? Αυτή είναι η πραγματική δύναμή του.
      Από το υπόλοιπο 35-36%, είναι πασοκ και νδ που πάνε όπου φυσά ο άνεμος.

      Και ο Κυριάκος να βγει, πρέπει να ταίσει το ποσοστό αυτό για να μείνει. 'Οπως σωστά λέει ο κάπα, ο καθείς για την πάρτη του.

      ps. 'Αραγε στο γερο-Μαρτίνη του ερυθρού τσιγάρα ποιός πάει?

      Διαγραφή
  25. Θα ήθελα να πάω αλλά δυστυχώς έχω κανονίσει επίσκεψη στη Βουλγαρία, στην νέα μου επιχείρηση εκεί. Δυστυχώς όσο πληρώνουμε φόρους στους κρατιστές τόσο αυτοί θα αποθρασύνονται και θα ζητάν περισσότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διόρθωση: Θέσμιση και όχι θέσπιση. Ήταν μεγάλη η διαφορά για τον Κορνήλιο.

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  27. Ειλικρινά ποια είναι η πολιτική και ηθική διαφορά μεταξύ των συριζανελ και των παραιτηθείτε (πασόκ/νδ);

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μιλάτε σαν οι "συριζανέλ" και οι "παραιτηθείτε" να ήταν χωριστές κατηγορίες ανθρώπων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Αν εξαιρέσουμε τον σκληρό πυρήνα (τα κομματόσκυλα) οι περισσότεροι δεν "ανήκουν" σταθερά σε κάποιο κόμμα - κι αυτό έχει φανεί καθαρά τα τελευταία χρόνια. Όσο για τις ηγεσίες - κι εκεί υπάρχει μεγάλη ρευστότητα. Περισσότερο από ότι άλλαξαν τα χαρακτηριστικά των "συριζανελ" μέσα στον τελευταίο χρόνο δεν γνωρίζω άλλο παράδειγμα.

      Διαγραφή
  28. Μοιάζει το #παραιτηθείτε (προς τι η δίεση; θα 'ναι εξ αιτίας επιστήμης) φρούτο του κάμπου εξωτικό. Να εκπροσωπεύει άραγε τα μήκη και τα πλάτη της μαγικής, χονδρής και λιγνής λέξης Χονολουλού; Να είναι απογευματινός ήλιος στο τζάμι του αεροπλάνου και να είναι οι καθαριστήρες του γυαλιού του αεροπλάνου υγρές, στεγνές, μαύρες εκτοπισμένες, ελληνίδες σοβαρές, αξιοπρεπέστατες, σταθμευμένες σαν γυμνάστριες κ' εκγυμνάστριες της πτήσης; Χονολουλού με τα γεράνια σου, τα μαύρα τα γεράκια σου, και τις σταυραετίσιες φάλαινες τις απροσκύνητες, όταν ο ήλιος βασιλεύει στας Κυκλάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον θα αγνοείτε την διάλεκτο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (π. χ. Twitter). H "δίεση" που ονομάζεται hashtag αποτελει σύνδεσμο που σας οδηγεί σε ότι έχει γραφτεί γι αυτό το θέμα (δημιουργεί μία κατηγορία).

      Διαγραφή
    2. Πολύ διαφωτιστική εξήγηση, αλλά και λόγω ηλικίας βλέπετε, η αληθινή τεχνολογία με έχει ξεπεράσει.

      Διαγραφή
  29. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Το σχόλιο του kappa-skeptikos, 10 june είναι εξαιρετικό.
    Προσωπικά δεν έχω καμιά εμπιστοσύνη στο μέγα-πλήθος που ψήφιζε Γιωργάκηδες και Κωστάκηδες για το ρουσφέτι και το προσωπικό συμφέρον.
    Νομίζω πως το μικρόβιο του ρουσφετιού στα "χαμηλά" και της λαμογιάς στα "υψηλά" έχει περάσει παντού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Οι ειδήσεις: "δεκατρείς Βρετανοί κάτοχοι Νόμπελ τάσσονται υπέρ της παραμονής του UK στην ΕΕ" - και γελάμε με την συμπαντική ηλιθιότητα των δωσιλόγων βραβευμένων βρετανών επιστημόνων. Ενώ οι βρετανοί πολίτες, που γνωρίζουν καλά τι σημαίνει αποικιοκρατία, λένε -τάσσονται- 55% υπέρ της εξόδου. Η εφημερίς συνεχίζει: "Ο κίνδυνος Brexit τρομάζει τον πλανήτη". Δηλαδή: η Γη μας θα βγει εκτός τροχιάς. Κινδυνεύουμε. Τα ποτάμια θα στερέψουν. Κινδυνεύουμε. Οι σολωμοί θα χορεύουν μακαρένα. Κινδυνεύουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Γεια σας.Συγνωμη που πιθανόν να είναι εκτός θέματος, αλλά ήθελα να ρωτήσω ποια είναι η γνώμη σας κύριε δήμου για το θέμα των Τσάμηδων και τις αξιώσεις που εγείρονται τώρα τελευταία και μάλιστα ανήρτησαν και πανό στο γήπεδα του Euro;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είμαι ειδικός σε αυτό το θέμα αλλά έχω διαβάσει ένα ενδιαφέρον βιβλίο που σας συνιστώ. Είναι του ιστορικού Γιώργου Μαργαρίτη:

      "Ανεπιθύμητοι συμπατριώτες, Στοιχεία για την καταστροφή των μειονοτήτων της Ελλάδας: Εβραίοι, Τσάμηδες".
      Βιβλιόραμα, 2005

      Διαγραφή
    2. O κ. Μαργαρίτης ξεπλένει ενδεχομένως το κόμμα του και τον ρόλο που αυτό διαδραμάτισε στην διακήρυξη της αυτονομίας των μειονοτήτων στην Ήπειρο και στη Μακεδονία πολύ πριν καταφθάσουν οι Γερμανοί και οι Ιταλοί.

      Διαγραφή
    3. Αυτού του καημένου που πολιτεύεται με το ΚΚΕ και δεν ξέρει αν πρέπει να ελέγχουμε (άρα δημοκρατία) τις σχέσεις εκμετάλλευσης (με εθνικό νόμισμα) ή αν πρέπει να τις αφήνουμε ανεξέλεγκτες (με το ευρώ). Γίνεται να ξέρω το δεδομένο και να αφεθώ να διαβάσω έναν σαν αυτόν φασίστα; Γιατί να το πάθω αυτό το πάθημα. Και τι θα κάνω αν αποφασίσει το βέβαιο: να με μετατρέψει σε έναν ανεπιθύμητο συμπατριώτη. Θα νομίζω ότι βλέπω οφθαλμαπάτες επειδή θα πιστεύω ότι ένας συγγραφέας που διάβασα δεν θα μπορούσε ποτέ να με προδώσει;

      Διαγραφή
    4. Αναφερόμενος στο πρόσφατο ταξίδι του στην Αλβανία, διεμήνυσε ότι «θέμα Τσαμουριάς δεν υφίσταται».

      Χαρακτήρισε κέρδος για την εξωτερική πολιτική ότι ο "O Έλληνας ΥΠΕΞ δήλωσε ότι ο Αλβανός ομόλογός του δήλωσε ότι θέμα Τσαμουριάς δεν υπάρχει και ότι κατήγγειλε και καταδίκασε όλους αυτούς που μιλάνε για Τσαμουριά, καθώς επίσης και ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός δεν έθεσε το θέμα ούτε μία φορά".

      Διαγραφή
  33. George Athanatios Tsoukaladakis:
    "Τα νοσοκομεία μας και η ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη στα χειρότερα επίπεδα όλων των εποχών.
    Η φορολογία μας στο Θεό. Η ασυδοσία των κυβερνώντων, μαζί με την υποκρισία και το θράσος τους στο κόκκινο.
    Η Αλβανία, η Τουρκία, τα Σκόπια, η Βουλγαρία όλοι κάνουν πάρτι μαζί μας.
    Οι συντάξεις πετσοκόβονται, οι νέοι οπου φύγει φύγει και εμείς σκεφτόμαστε αν είναι λογικό να πάμε μια μέρα να διαμαρτυρηθούμε.
    Περίεργο μου κάνει. Το ομολογώ."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Όποιος δεν πάει στην συγκέντρωση αυτό τον αφορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανεξάρτητα με το αν οι άλλοι είναι καλύτεροι (που είναι – δηλαδή δεν είναι οι προηγούμενοι και οι επόμενοι τόσο κακοί), αν έμενα κοντά σε έναν τόπο διαδήλωσης και δεν είχα άλλες ανελαστικές υποχρεώσεις θα πήγαινα διότι η νυν κυβέρνηση με προσβάλει σε όλα τα επίπεδα. Θεωρώ αδύνατο να υπάρξει κάτι χειρότερο.

      Διαγραφή
    2. Ποιο είναι το επίπεδο σας, κύριε Λεωνίδα κύριε Πυθαγόρα; Είσαστε ο Ελύτης; Τι επίπεδο έχουν οι καλύτεροι σας; Βρίσκεστε ομοεπίπεδοι με τους καλύτερους σας (τους άλλους);

      Διαγραφή
    3. Δεν είναι θέμα επιπέδου. Η νυν προσβάλει καθημερινά την έννοια της εργατικότητας, της αξιοκρατίας, της αριστείας, της ειλικρίνειας, της δημοκρατικότητας, του διαλόγου.
      Καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν αμφισβήτησε την αξία της αριστείας, αξιοκρατίας, δημοκρατίας. Η νυν μάχεται μόνο για τα δικαιώματα του τεμπέλη, του ανίκανου και του ξένου (ό,τι και αν είναι αυτός). Αδυνατεί να αντιληφθεί ότι αν δεν προστατεύσει και τους ικανούς, ποιος στον ευχή θα βοηθήσει τους τεμπέληδες και τους ανίκανους;

      Ποιος στην ευχή θα πάει να ποτίσει τα ζώα το απόγευμα;
      Ποιος στην ευχή θα πάει να ταΐσει τις κότες και να φέρει τα αυγά;

      Διαγραφή
  35. Το #παραιτηθείτε δεν έχει νόημα. Αν όμως το ενισχύσω με νόημα, το νόημα θα είναι ο νεοφιλελευθερισμός, δηλαδή η ατίμωση της ζωής στην πατρίδα να διαλάμψει σαν αίτημα του λαϊκού κινήματος. Οι ευρωναζιστές (και η ναζιστικότατη ΚΝΕ που φτιάχνει εκείνο που οι ποιοτικοί νιώθουνε και το καλούν "βιντεάκι της ΚΝΕ") ξεκινούν την επανάσταση των τραπεζιτών από ένα σάιτ και την οδηγούν στο πλατύ τηλεοπτικό κανάλι, στην ενημέρωση, για να την ελέγξουν και να την οδηγήσουν στις επιδιώξεις τους. Από την ΕΕ ό,τι θα μείνει: ο γλοιώδης Αυτιάς και η σχέση εξουσίας του με τις μασκαρευμένες συμπαρουσιάστριες (Εφραίμ, Ζαχόπουλος, Χριστόδουλος, Φώτης Κουβέλης).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Η τελευταία δημοσκόπηση (ΚΑΠΑ Research - ΒΗΜΑ σήμερα) δείχνει ότι μετά το κλεισιμο της αξιολόγησης, η κυβέρνηση βελτίωσε τη θέση της (και ο κ. Τσίπρας την δική του). Εκλογές τώρα θέλουν μόνο το 35,5% έναντι 56,2%.
    Περισσότερα: ΕΔΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ψέματα: "Παραμονή στο ευρώ, αναλογικό σύστημα και αναθεώρηση του Συντάγματος ζητούν οι πολίτες". Εμείς δεν ζητάμε. Εμείς θα κάνουμε. Σφηνιά; Ξαναπέσε.

      Διαγραφή
  37. Mαθαίνω ότι στην Asian Infrastructure Investment Bank που σχηματίστηκε πρόσφατα με έδρα το Πεκίνο συμμετέχουν οι χώρες του πυρήνα της Ε.Ε., εκτός της δέκατης χώρας της ΕΟΚ. Δεν μπορεί, για να συνεχίζει να υπάρχει αυτή η χώρα μάλλον θα έχει κάποιον Θεό που την προστατεύει. Mένουμε Ευρώπη, με άλλα λόγια είμαστε στη μέση του ωκεανού με σωσίβιο που ξεφουσκώνει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Ο σκυλάς τραγουδιστής Λεβέντης με ναζιστικά διαγγέλματα διχάζει την σπουδάζουσα τηλεοπτική νεολαία: «έχουμε 330.000 συνταξιούχους που λαμβάνουν τρεις κύριες συντάξεις. Να συγχωνευθούν σε μία, που δεν θα υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ». Γιατί ένας τέτοιος χαμαίτυπος, αντιπρόσωπος επί ελληνικής γης των δανειστών θα αρνιόταν στη CIA το άνοιγμα των τόπων μαρτυρίου για να φιλοξενήσουν τα κορίτσια που δε νιώθουν κανένα βάρος και καμιά υποχρέωση να στερήσουν το ξεροκόμματο ή να δολοφονήσουν έστω κάποια πλούσια γιαγιά και να κλέψουν τα εσώρουχα; Και η Χίλαρι τι θα κάνει με τη βράκα της ελληνίδας γιαγιάς; Θα ντυθεί και θα χορέψει τσιφτετέλι πάνω στο οβαλ τραπέζι του οβαλ γραφείου; Θα ντύσει μήπως τον ανεξάρτητο αστυνόμο Θεοχάρη και θα χορεύουν μαζί; Και ο Λεβέντης θα καπνίζει την πουράκλα και θα θαυμάζει όπως ο Ανδρέας Φιλιππίδης την Ισμήνη Καλέση; Και ο Λαζόπουλος τι θα κάνει; Θα πέσει στα γόνατα, με ανοιχτό στόμα και θα καταπίνει τη στάχτη της πουράκλας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένα από τα "σουρρεαλιστικά" σχόλια που τείνουν να επικρατήσουν στις αφίξεις. Το δημοσιεύω σαν δείγμα μια και περιέχει ψήγματα αλήθειας... Δέκα έρχονται εννέα κόβω.

      Διαγραφή
  39. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Δεν μου αρέσουν οι συγκεντρώσεις - με τρομάζουν και θεωρώ οτι έχουν ένα πανηγυρίστικο χαρακτήρα που δεν με εκφράζει. Παρ'όλα αυτά, στις 15 Ιουνίου θα προσπαθήσω να κάνω μια υπέρβαση και να πάω στο Σύνταγμα. Οχι ότι περιμένω να γίνει κάτι δραστικό (αλλωστε δεν συμφαίρει να γίνουν πάλι εκλογές), αλλά κάπως πρέπει να δείξουμε ότι υπάρχει και μία μερίδα πολιτών που αντιδρά σε μια κυβέρνηση που χωρίς καμμία ντροπή ψηφίζει χειρότερα μέτρα από τις προηγούμενες, παραμυθιάζοντάς μας κιόλας ότι η αριστερή λιτότητα είναι καλύτερη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Ελπίζω η μούγγα που έχει πέσει στο blog να μην σημαίνει και παραίτηση.
    Σχετικά το πρόσφατο κείμενο του Πιτσιρίκου ΕΔΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δίκιο έχει.

      Το ότι χρησιμοποιείται από πολλούς η ορθή διαπίστωση «οι άλλοι δεν είναι καλοί» για να μην πάνε να διαδηλώσουμε τι φανερώνει; Την απόλυτη παραίτηση: Και αυτοί είναι χάλια, και οι άλλοι ήταν χάλια, και θα είναι χάλια αν ξαναβγούν, … Η απόλυτη παραίτηση αναφορικά με την κοινοβουλευτική δημοκρατία.

      Όμως αυτό είναι λάθος διότι δεν είναι όλοι το ίδιο χάλια.

      Τι προσδοκούμε όμως; Μαγκιές; Οι μαγκιές θέλουν μάγκες.
      Επανάληψη των μπαρουφοδιαπραγματεύσεων; Μπά. Τώρα αρχίζουμε να τις πληρώνουμε.

      Εγώ εάν μπορούσα να πάω στη διαδήλωση θα πήγαινα με πανό «Γιατί διορίσατε τον Καρανίκα;».
      Δεν μπορώ να το χωνέψω με τίποτα ότι στο γραφείο στρατηγικού σχεδιασμού της κυβέρνησης της χώρας μου τοποθετήθηκε αυτό το άτομο.

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    3. Τι θα κάνω λοιπόν αν δεχθώ να διανύσω "διαστήματα πολύωρης σιωπής-σιγής" -και δίχως την έγκριση του Βλάση ή την έγκριση ατόμων άλλων, βλασικών. Θα νιώσω ξεκάθαρα την απειλή (από όπου και αν προέρχεται):


      Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΠΕΙΛΗΣ
      Έχουν αρχίσει να με κυκλώνουν επικίνδυνα οι ώρες.
      Ακούω τα φυλλώματα σήμερα
      γινήκαν ανήσυχα χορικά.
      Πρέπει να ζήσω τις αντίστροφες δυνάμεις.
      Ω καρδιά μου – τρομαχτικότερη σελήνη!

      -

      ή με το άλλο ποίημα να νιώσω και να είμαι να είμαι ωκεάνια:


      ΠΙΣΩΠΛΑΤΟΣ ΗΛΙΟΣ ΜΕ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΕΞΟΔΑ
      κι ωστόσο
      πάω στο σκοτεινότερο· πίσσα· γεωγραφική χλεύη.
      Δεν πειράζει· έτσι κ’ έτσι θα ’πεφτα που θα ’πεφτα
      στην άβυσσο.
      Κι αν είπα οράματα κι αστροφυσικά ερέβη
      καπνός ανέβηκε·
      κι αν ομνύω ακόμη στον άγγελο που
      θα γίνει ο αρουραίος,
      η όραση χιλιάδες χρόνια χωλαίνει.
      Στίγμα ζωής: απολαύσαμε φρίκη.
      Μέλλοντας ουρλιάζει με παρελθόντα.
      Στίβω κομήτες και γαλαξίες αύριο
      το Σύμπαν είχε γίνει ωκεάνεια λεμονάδα.

      Διαγραφή
  42. @Nikos Dimou Σχετικά με το κείμενο του Πιτσιρίκου, υπάρχει και χειρότερη εκδοχή: να αρχίσουν οι κότες να τρώγονται μεταξύ τους όταν τελειώσει το καλαμπόκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Εκεί πραγματικά φταίγανε οι τραπεζίτες - έκαναν τράπεζες καζίνα που δίνανε εξωπραγματικά επιτόκια και ξεπλένανε όλα τα μαύρα. Οι δικοί μας τραπεζίτες μάλλον θύματα της κρίσης έγιναν... Απλούστα με τις ανακεφαλαιοποιίσεις έχασαν τις τράπεζές τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η μετοχική σύνθεση αυτών των τραπεζών είναι ένας κυκεώνας υπόγειων διαδρομών ανάμεσα στα μεγάλα τζάκια του εσωτερικού και γνωστά ή λιγότερο γνωστά επενδυτικά κεφάλαια του εξωτερικού (θεσμικοί επενδυτές, offshore, funds, κοκ) που ειδικεύονται σε χρηματιστικά παιχνίδια άγριας κερδοσκοπίας. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι στην μετοχική σύνθεση ιδιαίτερα των μεγάλων ιδιωτικών τραπεζών υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός μετοχών με μεγάλη διασπορά σε φυσικά πρόσωπα. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο για να αντλούν οι τράπεζες κεφάλαια από το χρηματιστήριο την παλιά καλή εποχή των παχιών αγελάδων της χειραγώγησης. Ο μεγάλος αριθμός φυσικών προσώπων στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών χρησιμεύει και στο να κρύβονται πίσω από μετόχους-βιτρίνες ισχυρά συμφέροντα από το εξωτερικό, κομματικά ταμεία, ακόμη και εγκληματικά κυκλώματα.
      Στην μετοχική σύνθεση αυτών των τραπεζών θα τους βρούμε σχεδόν όλους. Από τα συμφέροντα του Μαρκ Μόμπιους της Templeton, έως τους κολοσσούς της διατραπεζικής απάτης Morgan Stanley, Merrill Lynch, Goldman Sachs και πάει λέγοντας. Πρόκειται για μετόχους που κατέχουν φαινομενικά μικρά, ή και ασήμαντα ποσοστά, τα οποία όμως μεταφράζονται σε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ, όπως επίσης και άλλους επώνυμους και μη θεσμικούς, ή και στρατηγικούς επενδυτές, οι οποίοι παραμένουν άγνωστοι. Και μάλιστα σχεδόν το σύνολο αυτών των μετόχων διαχέονται και στις τέσσερεις τράπεζες με διάφορους τύπους και βιτρίνες. Είναι δύσκολο να βρει κανείς πιο τυχοδιωκτική και κερδοσκοπική μετοχική σύνθεση, τουλάχιστον στον αποκαλούμενο ανεπτυγμένο κόσμο.
      Η μετοχική σύνθεση αυτή ταιριάζει απόλυτα σε τράπεζες που δεν προσδοκούν να επενδύσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας, ούτε στην διαχείριση δανείων και καταθέσεων, αλλά στην κερδοσκοπία με το ξέπλυμα και την εξαγωγή κεφαλαίου, με την ρευστοποίηση στοιχείων του ενεργητικού, με τη συμμετοχή στις ιδιωτικοποιήσεις και το γενικό ξεπούλημα της χώρας, με τις αθρόες τιτλοποιήσεις και μάλιστα υψηλού ρίσκου, καθώς και με ποικίλα χρηματιστικά παιχνίδια εντός και εκτός Ελλάδας, που αφορούν κυρίως στην βιομηχανία πλυντηρίου μαύρου επιχειρηματικού, πολιτικού και εγκληματικού χρήματος στο τρίγωνο Ευρώπη-Βαλκάνια-ευρύτερη Μέση Ανατολή.
      Το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, χωρίς να χάνει τον τοκογλυφικό και σαράφικο χαρακτήρα του, προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες. Ο «τραπεζικός χάρτης» ξαναγράφεται, με τους βασικούς μετόχους και τους ανθρώπους που έχουν τη δύναμη, κατ' αρχήν με τις μετοχές που κατέχουν, να επηρεάσουν την πορεία των πραγμάτων, να αναδειχθούν σε «πόλους» ευρύτερων κεφαλαιακών συσπειρώσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ώστε να διεκδικήσουν μερίδιο από το πλιάτσικο. Στα πλαίσια αυτά δεν υπάρχει χώρος για κρατικές τράπεζες, έστω και για δήθεν, ούτε και για αμιγώς τραπεζικά ιδρύματα, όπως είναι η Εμπορική με την Credit Agricole. Χρειάζονται τράπεζες πολύ πιο ευέλικτες και προσαρμοσμένες απόλυτα στα παιχνίδια της χρηματιστικής αγυρτείας.

      Διαγραφή
  44. Πάντως από branding το "παραιτηθείτε" δεν εμπνέει. Ούτε το "μένουμε". Και τα δύο παθητικά και ίσως βαρετα...

    Τον είχα ξεχάσει τον Πιτσιρίκο, δεν ακούγεται και πολύ καλά!

    Καλή σας ημέρα! ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Τώρα έχει αρχίσει η προπαγανδιστική αντεπίθεση της κυβέρνησης:

    "Αυτοί που θα συγκεντρωθούν στο Σύνταγμα την Τετάρτη θα κατέβουν με Καγιέν και αν τους γυρίσεις ανάποδα και του τινάξεις θα πέσει από τις τσέπες τους το μισό ελληνικό χρεός".

    Με κίνητρο ένα βασικό νεοελληνικό αίσθημα, τον φθόνο προσπαθούν να διαιρέσουν την κοινωνία για να αποσείσουν τις ευθύνες τους.

    Βλέπεω το φάσμα ένός νεόυ διχασμού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπα μόνο στο φτωχό τους το μυαλό υπάρχει ο διχασμός. Πάντα οι αριστεροί δικαιολογούν την ανικανότητά τους συκοφαντώντας όλους τους άλλους.
      Ας μην ξεχνάμε όμως ότι αντιπροσωπεύουν μόνο το 4%.

      Το ότι έχουμε αυτό το 4% να μας κυβερνούν είναι τραγικό.
      Το δοκιμάσαμε για μερικούς μήνες, δεν γινόταν διαφορετικά,
      όμως τώρα που όλοι έχουμε δει περί τίνος πρόκειται, τι κάνουμε;
      Δεν είναι εγκληματικό το να αφήνουμε να συνεχίζεται αυτήν η κακή παράσταση σαν να μη συμβαίνει τίποτα;

      Διαγραφή
    2. Ο Νίκος Δήμου με τα γνωστά συνθήματα: Όποιος επικρίνει κοινωνική αδικία, φθονεί (και "προσπαθεί να διαιρέσει την κοινωνία"). Και προκειμένου να κάνουμε αυτόν τον "φθόνο" και εθνικό ελάττωμα, το χαρακτηρίζουμε άλλωστε "βασικό νεοελληνικό αίσθημα". (Το γνωρίζετε, κύριε Δήμου, ότι λ.χ. και οι αυστριακοί ομοϊδέατες σας ακριβώς το ίδιο λένε για την Αυστρία; Δηλαδή ότι αυτού του είδους φθόνος είναι δήθεν χαρακτηριστικό των Αυστριακών.)

      Με άλλα λόγια: Η συνηθισμένη προπαγανδιστική επίθεση των εκπροσώπων του φιλελευθερισμού / καπιταλισμού ως αντίδραση στην "προπαγανδιστική αντεπίθεση της κυβέρνησης".

      Καμία από τις δύο πλευρές δεν εμπνέει εμπιστοσύνη ...

      Διαγραφή
    3. Λέτε ο Εντμόν Αμπού το 1840 να ήταν νεοφιλελεύθερος; Όπως και εκείνος που επινόησε την βασική ελληνική ευχή: "να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα!".

      Έχω ζήσει σε αρκετές ξένες χώρες και μου έκανε πάντα εντύπωση πόσο φιλικοί και υποστηρικτικοί είναι οι άνθρωποι - αντίθετα με την Ελλάδα όπου προσπαθούν να σε θάψουν. (Και είπαμε: όχι μόνο για οικονομικούς λόγους).

      Ειδικά για την Αυστρία δεν ξέρω. Διαισθάνομαι πως είναι και λίγο Βαλκάνια, όπως έλεγε ο πανέξυπνος συγγραφέας της Gregor von Rezzori αλλά και ο οργισμένος της Thomas Bernhardt...

      Διαγραφή
    4. Έχει κάποιος στοιχεία που να στηρίζουν στο ότι ο Έλληνας σήμερα έχει περισσότερο ή λιγότερο φθόνο από τον Τούρκο, τον Ιταλό, τον Φιλανδό, τον Γερμανό ή τον Καναδό; Κύριε Δήμου αρκείστε στις προσωπικές εμπειρίες σας (που τις ερμηνεύεται λάθος διότι εξαρτάται ο ρόλος που είχατε σε κάθε χώρα που ζήσατε) και στο τι έγραψε ο ένας ή ο άλλος (μπορεί κανείς να βρει υποστηριχτές για κάθε τρέλα που μπορεί να φανταστεί κανείς – άλλο όμως το να υπεργενικεύει).

      Μου δημιουργείτε την εικόνα κάποιου που φοράει για γυαλιά 2 μαύρα χαρτόνια στα οποία κάποιος έχει δημιουργήσει κάποιες οπές (ώστε να περνάει φως από αυτές) που σχηματίζουν έναν κύκλο, ένα πεντάγωνο και ένα σκιουράκι.
      Όπου και να κοιτάξετε πάντα βλέπετε τα ίδια πράγματα: έναν κύκλο, ένα πεντάγωνο και ένα σκιουράκι, ακόμα και εάν μπροστά σας στέκεται ένα ελέφαντας.

      Διαγραφή
    5. ΄Φυσικά αυτά τα πράγματα δεν αποδεικνύονται - αλλά υπάρχουν τόσες μαρτυρίες και παραδείγματα ελλήνων που σταδιοδρόμησαν έξω, ένω εδώ τους είχαν παραμερίσει. Και είναι φυσικό - οι μεγάλες ξένες κοινωνίες είναι πιο γενναιόδωρες γιατί έχουν μεγαλύτερο εύρος δυνατοτήτων. Εδώ είμαστε στριμωγμένοι και μίζεροι και ισχύει: ο θάνατός σου - η ζωή μου!

      Διαγραφή
    6. Μα δεν υπάρχουν «μαρτυρίες και παραδείγματα ελλήνων που σταδιοδρόμησαν μέσα;» Τις μετρήσατε; Βγάλατε ποσοστά; Κάνατε σωστές αναλογίες; Τις συγκρίνατε;

      Εκφράζετε απόψεις αμφιβόλου ορθότητας.
      Δεν θυμάμαι ποιος είχε πει ότι άποψη είναι κάτι μεταξύ της άγνοιας και της γνώσης.

      Διαγραφή
    7. "αλλά υπάρχουν τόσες μαρτυρίες και παραδείγματα ελλήνων που σταδιοδρόμησαν έξω"

      Μάλλον αυτός ο τρόπος σκέψης είναι μέρος του προβλήματος: Για σας το βασικό κριτήριο για ευτυχισμένους (και επιτυχημένους) ανθρώπους και για μια ευτυχισμένη (και επιτυχημένη) κοινωνία φαίνεται να είναι η σταδιοδρομία.

      Διαγραφή
    8. Anonymous:
      Αν και πιστευω οτι χανω τα λογια μου μια και οι αποψεις σου ειναι καλα τσιμεντομενες, παραθετω καποια προσφατα αρθρα με στοιχεια για το ερωτημα που θετεις. Απο τον καθηγητη Ιωαννιδη που δουλεια του ειναι η στατιστικη των επιστημων.

      http://www.huffingtonpost.gr/ioannis-ioannidis/-_2283_b_8458912.html

      http://www.huffingtonpost.gr/ioannis-ioannidis/-_5914_b_10313980.html

      http://www.huffingtonpost.gr/ioannis-ioannidis/-_600_b_7651540.html

      Διαγραφή
  46. Είναι ορθολογισμός το ο φθόνος ως βασικό νεοελληνικό συναίσθημα; Και αυτά τα πράγματα όντως θα τα πίστευα και εγώ αν δεν ζούσα για λίγο και στο εξωτερικό, όπως και τα πίστευα παλιότερα. Nαι σίγουρα, στις άλλες κοινωνίες οι φτωχοί από μακρυά βλέπουν τους πλούσιους και άρα δεν υπάρχει θέμα φθόνου, αποδεχόνται κιόλας την κοινωνική τους θέση, κατάλοιπα του φεουδαρχισμού, από την σκάλα οι φτωχοί, με το ασανσέρ οι πλούσιοι τις παλιότερες δεκαετίες του εικοστού αιώνα.
    Εδώ που φτάσαν τα πράγματα σας μείναν δύο δρόμοι, εννοώ όλους εσάς που τα βλέπετε μονά-ζυγά των ξένων, ή να αυτογελοιοποιηθείτε ιδεολογικά ακολουθώντας δηλώσεις σαν αυτές που έκανε η Βαγενά περί Τουρκοκρατίας αλλά στο πιο σοβαρό, καθείς και το μυαλό του και οι γνώσεις του, ή θα αναθεωρήσετε, οι περισσότεροι θα επιλέξουν τον πρώτο δρόμο, άλλος από ιδεοληψία και άλλος από πρακτικό οικονομικό συμφέρον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διαβάστε τον Ράμφο. Ο φθόνος δεν αφορά μόνο οικονομικά θέματα - είναι υπαρξιακή παράμετρος. Φθονείς τον άλλο επειδή είναι πιο έξυπνος, πιο ικανός, πιο όμορφος...

      Κανείς δεν αναγνωρίζει την ανωτερότητα του άλλου - και αυτό από παλιά. Ο Αμπού, γράφοντας το 1840, απορούσε γιατί οι Έλληνες δεν αποδέχονταν ακόμα και τους ηγέτες τους. "Ναι, αλλά..." σου έλεγαν και τους έθαβαν.

      Διαγραφή
    2. Ο κύριος Δήμου κάλλιστα μπορεί να αποδίδει φθόνο στις προσωπικές επιθέσεις που δέχτηκε και που εκκινούν από μια σχετική αδυναμία σκέψης του επιτιθέμενου. Ο επιτιθέμενος αδυνατεί να συλλάβει ότι ένας άλλος άνθρωπος κατάφερε να μπορεί να γίνει αρκετά ελεύθερος ώστε να μην πειθαρχεί σε διαταγές ή ελεύθερος να αποφασίσει ή και να κινείται ελεύθερα στο χώρο. Εκεί μάλλον έχει απόλυτο δίκιο. Η ελληνική κοινότητα ω λαχαίνει πλήρης ανωρίμων ατόμων που παράξενες πολύ εκλάμψεις παθαίνουν ως προς τις ικανότητες των άλλων ατόμων στις μαθήσεις, στις εκπνοές, στις σκέψεις που συντηράνε τις ζωές. Όλες οι κοινότητες λαχαίνουν. Ποιο ποίημα ποτέ μπορεί να απευθύνεται σε κάποιον τύπο σαν τον Σταύρο Θεοδωράκη, ή τον Ράμφο, ή στον αρχιτεμπέλη που βρίσκει δημοκρατικό το ναζισμό που εκείνος ασκεί και δέχεται. Χρειάζεται μεγάλη απόσταση από το σημείο της ηλιθιότητας. Δεν μπορείς να νιώθεις ωραία και να μοιράσεις την ωραιότητα της ζωής στους μισερούς και οι μισεροί βρίσκονται οπουδήποτε, γιατί να μη βρίσκονται. Όλοι πρέπει να προσέχουμε. Φωνές στο σκύλο νύχτα-μέρα. Ρόκι, έλα εδώ. Σε ένα μήνα, το βλέπω, ο Ρόκι θα τα μιλήσει τα ελληνικά και θα δει και Βουλή channel. Πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις κάποιον που σε παίζει από την αρχή μέχρι και το τέλος και σου λέει ότι αφού εσύ πιστεύεις ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα δεν ξεπλένουν χρήμα (εφόσον εσύ είσαι χαζός και πιστεύεις ότι είσαι ακίνδυνος για τον εαυτό σου άρα δικές σου οι τράπεζες και αθώες όσο εσύ που είσαι ολωσδιόλου χαζός άρα επικίνδυνος για την ίδια τη ζωή σου) καλά θα πάθεις το ό,τι πάθεις. Είναι υπαρξιακή παράμετρος ο φθόνος; Υπαρξιακή παράμετρος της ύπαρξης του Ράμφου. Εμείς δεν έχουμε ύπαρξη. Δεν θα επιτρέψουμε να μας μελετήσουν με την ύπαρξη, τον χρόνο. Θα τους αποφύγουμε. Ο Ελύτης, καλό παράδειγμα, έζησε και σύνθεσε βέβαια ερήμην των Ράμφων. Η ζωή γίνεται ερήμην των μπιστικών της εξουσίας. Να πάει ο Ράμφος να δει την φιλενάδα του Ελύτη, να της πει τι; Να τη ντύσει με ράσο; Η κοπελιά αγαπάει γυμνή το άνοιγμα των ισοσκελών σκελών της στο κυματάκια. Δεν φοβάται τα ψευτο-καβουράκια της βιομηχανίας του θανάτου. Θα τιμωρήσει τους φασίστες και ζύσει παντού, πολύ.

      Διαγραφή
    3. Άλλο η ανωτερότητα λόγω ευφυΐας ή ικανότητας και άλλο η ανωτερότητα λόγω πλούτου και οικονομικής ισχύος. Το ότι (και) το δεύτερο προκαλεί συνεχώς τον θαυμασμό σας, κύριε Δήμου, το ξέρουμε. Παρ’ όλα αυτά, όμως, η μη αναγνώριση τέτοιας ανωτερότητας δεν είναι κάτι το μεμπτό.

      Διαγραφή
    4. Γιατί δεν είναι μεμπτό; Μόνο το χρήμα μετράει; Πολύ νεοφιλελέ μου ακούγεται αυτό!

      Διαγραφή
    5. "Γιατί δεν είναι μεμπτό; Μόνο το χρήμα μετράει; Πολύ νεοφιλελέ μου ακούγεται αυτό!"

      Ακριβώς το αντίθετο εννοούσα (στη "ΜΗ αναγνώριση" αναφέρθηκα). Μάλλον το διατύπωσα λίγο μπερδεμένα.

      Αφετηρία ήταν το παράπονό σας πως "Κανείς δεν αναγνωρίζει την ανωτερότητα του άλλου". Και "ρίξατε στο ίδιο τσουβάλι" οικονομικά θέματα, εξυπνάδα, ικανότητα, ομορφιά. Δηλαδή ζητάτε αναγνώριση της ανωτερότητας σε όλους αυτούς τους τομείς. Δεν το γράφετε αυτό ρητά, αλλά είναι η λογική ερμηνεία: Φθόνος είναι για σας το ίδιο με το να μην αναγνωρίζεται η ανωτερότητα - σε όλα τα θέματα που αναφέρατε. Δεν κάνατε διάκριση.

      Αντίθετα, εγώ νομίζω πως τέτοια διάκριση επιβάλλεται: Το να μην αναγνωρίζεις ότι κάποιος άλλος είναι πιο έξυπνος ή ικανός από σένα, όντως μάλλον είναι ελάττωμα (φθόνος, ματαιοδοξία κ.λπ.). Το να μην αναγνωρίζεις, όμως, πως κάποιοι είναι πάμπλουτοι (άρα ισχυροί) ενώ άλλοι (ίσως και εσύ ίδιος) δεν έχουν σχεδόν τίποτα (άρα είναι αδύναμοι), αυτό δεν έχει να κάνει με φθόνο (εκτός για τους προπαγανδιστές του καπιταλιμσού). Αναμφισβήτητα ο πάμπλουτος (λ.χ.) είναι ανώτερος, αλλά δεν υπάρχει λόγος να αναγνωριστεί / να γίνει σεβαστή αυτόματα τέτοιου είδους ανωτερότητα. Το αντίθετο: Καλό είναι (κατά τη γνώμη μου) να γίνει αμφισβήτηση (μη αναγνώριση) τέτοιας ανωτερότητας. Με άλλα λόγια: τέτοια αμφισβήτηση (μη αναγνώριση) δεν είναι κάτι το κακό, δεν είναι κάτι το μεμπτό (σε αντίθεση με ό,τι εσείς υπαινίσσεστε τουλάχιστον).

      Διαγραφή
    6. Ο φθόνος δεν είναι έλλειψη αναγνώρισης (ίσα ίσα προϋποθέτει έστω και σιωπηλά την αναγνώριση). Ο φθόνος είναι το μίσος απέναντι σε αυτό που δεν είμαι και που δεν μπορώ να είμαι. Ο φθόνος είναι η προσπάθεια να απαξιώσεις την επιτυχία του άλλου (για μένα λέγαν πως κληρονόμησα περιουσία - ενώ είχα κληρονομήσει μόνο χρέη). Ο φθόνος είναι μία έντονη ζήλεια (ζηλοφθονώ).

      Στο θέμα του πλούτου τα πράγματα μοιάζουν. Αναγνωρίζεις αυτονόητα ότι ο άλλος είναι πλούσιος (ο πλούτος δεν κρύβεται) αλλά προσπαθείς να αποδείξεις ότι άδικα ή ανέντιμα πλούτισε. Δεν δέχεσαι ότι πλούτισε με την δουλειά του και με την αξία του. Κατα τη γνώμη μου ο αυτοδημιούργητος πρέπει να αναγνωρίζεται - ο κληρονόμος μπορεί να αμφισβητείται.

      Διαγραφή
    7. Αυτή η συζήτηση περί φθόνου χτυπάει κέντρο στο όλο ελλαδίτικο ζήτημα. Είναι το κεντρικό θέμα.
      Αυτό που έλεγα πάντα είναι ότι αυτό που φταίει στο βάθος είναι η ματιά του ενός ελλαδίτη προς τον άλλον. Είναι υποτιμητική. Υποτιμάτε ο ένας τον άλλον. Δεν δέχεστε την πρόοδο του άλλου. Και έτσι ενώ έξω στέκεστε μια χαρά (γιατί μη γελιόμαστε για τον μέσο ελλαδίτη ένας δυτικός ομοιάζει με τρυφερό μοσχαράκι) μέσα είστε ένας βούρκος.
      Γιατί; Διότι οι σταθεροί κανόνες καλύπτουν το ψυχικό σας έλλειμμα των αιώνων του σκοταδιού.
      Η ελίτ σας μετακινεί συνεχώς τα γκολπόστ ώστε να μην έχετε την παραμικρή ευκαιρία. Λ.χ. κάθε χρόνο αλλάζουν ΟΛΑ στην παιδεία. Είναι μια εχθρικά διακείμενη ελίτ όπως σε όλες τις υπανάπτυκτες χώρες. Δείτε και τα προηγούμενα σχόλιά μου.

      Διαγραφή
    8. Συμφωνώ απολύτως ότι αυτοί τείνουν στη μετακίνηση των γκολπόστων για να μη βρούμε slit, slot. Πλην όμως τα ζητήματα στις εξετάσεις και η εκμάθηση τους από τα αιώνια βιβλιαράκια τα χρήσιμα δεν μετατοπίζονται. Και επειδή δεν μπορούν να αλλάξουν αυτό μαίνονται με τις μεταρρυθμίσεις και με τις εμφανίσεις στα κανάλια τους. Όποιος δεν αποδώσει υπέρ το δέον σημασία στην προπαγάνδα, αμύνεται αποτελεσματικά. Έξω δεν στέκεστε μία χαρά. Έχετε απλώς ένα μισθουλάκι. Αν θέλετε να στέκεστε, αν θέλετε στη ζωή σας να σταθείτε, σταθείτε, ποιος σας εμποδίζει - και μη συγκρίνεστε, γιατί μόνο συγκρίνετε την ανικανότητα σας να σταθείτε στη ζωή σας με την ανικανότητα άλλων, άσχετων και μόνο τον προσωπικό σας βούρκο ανακινείτε. Θα βρούμε όμως, δεν θα βρούμε, slit, slot, double slit-slot.

      Διαγραφή
  47. Τον Καποδίστρια βέβαια λίγο νωρίτερα τον αποδεχόντουσαν και τον αγαπούσαν οι Έλληνες. Το 1840 το 90% των Ελλήνων ζούσε εκτός Ελληνικού κράτους ενώ εντός Ελληνικού κράτους κυριαρχούσαν οι Βαυαροί που κατήργησαν τις κοινότητες, τί να αποδεχθούν οι Έλληνες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. @ Viennezos Συμφωνώ με εσάς ότι η δύναμη που δίνει ο πλούτος καθόλου δεν θα επρεπε να αναγνωρίζεται ως ανωτερότητα, αλλά πολλές φορές φορές συμβαίνει ο πλούσιος στην Ελλάδα να είναι εξ ορισμού ανήθικος, κλέφτης, εκμεταλευτής εργαζομένων και άλλα πολλά. Πολυ συχνα έχω ακούσει την κουβέντα για κάποιον πλούσιο και πετυχημένο: "ποιός ξέρει με ποιόν τρόπο απόκτησε αυτός τα λεφτά του..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που περιγράψατε Ντίτα είναι ο καρκίνος της Ελλάδας. Ο φθόνος απέναντι σε κάθε επιτυχημένο και η καχυποψία απέναντι στον πλούσιο. Από εκεί μέχρι την λογική του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι επιχειρηματίες είναι κλέφτες - είναι ένα βήμα.

      Έτσι φτάσαμε στο παράδοξο να θέλουμε επενδύσεις αλλά όχι επενδυτές. Άκουσα βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να λέει στην τηλεόραση ότι "δεν χρειαζόμαστε μάνατζερ - γιατί οι μάνατζερ είναι εκμεταλλευτές του λαού".

      Ο παραδοσιακός φθόνος του λαού έδεσε υπέροχα με την αριστερή ιδεολογία...

      Διαγραφή
    2. Πιο πάνω ο Νίκος Δήμου γράφει:

      "Κατα τη γνώμη μου ο αυτοδημιούργητος πρέπει να αναγνωρίζεται - ο κληρονόμος μπορεί να αμφισβητείται."

      Βεβαίως ο κληρονόμος μπορεί να αμφισβητείται, αλλά όχι μόνο αυτός. Από τη στιγμή που κάποιος πλουτίζει αξιοποιώντας τη δουλειά άλλον, δεν είναι πια αυτοδημιούργητος! Από αυτή την άποψη μού φαίνεται πέρα για πέρα σωστή η (υποτιθέμενη)
      "λογική του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι επιχειρηματίες είναι κλέφτες".
      (Αν και αμφιβάλλω πως έτσι σκέφτονται πραγματικά.)

      Αυτοδημιούργητος πλούσιος κατά βαθός είναι ένας καλλιτέχνης ή ένας αθλητής (αν και αυτοί βέβαια επωφελούνται συνήθως από τη δουλειά τρίτων, αλλά η ουσία είναι η προσωπική τους επίδοση). Ένας επιχειρηματίας δεν είναι αυτοδημιούργητος – διότι άλλοι δουλεύουν για αυτόν και με τη δική τους δουλειά τον κάνουν πλούσιο.

      To εξώφυλλο ενός παλιού δίσκου του Θωμά Μπακαλάκου ("Οι προστάτες") παραμένει επίκαιρο: Οι εργαζόμενοι στηρίζουν τον πλούσιο (τον επιχειρηματία).

      Κατά κάποιον τρόπο το εξώφυλλο είναι η οπτικοποίηση των όσων αναφέρει (χωρίς να τα συμμερίζεται) η Ντιτα:

      "[...] αλλά πολλές φορές φορές συμβαίνει ο πλούσιος στην Ελλάδα να είναι εξ ορισμού ανήθικος, κλέφτης, εκμεταλευτής εργαζομένων και άλλα πολλά. Πολυ συχνα έχω ακούσει την κουβέντα για κάποιον πλούσιο και πετυχημένο: "ποιός ξέρει με ποιόν τρόπο απόκτησε αυτός τα λεφτά του..."

      Πιθανότατα όχι με δική του, τίμια δουλειά. ;-)

      Εδώ ταιριάζουν και τα λόγια ενός (σοφού) Γερμανού, του Karlheinz Deschner (γνωστός έγινε ως κριτικός της καθολικής εκκλησίας):

      "Reichtum ist selten mehr als der Rest von Verbrechen."
      ("Ο πλούτος σπάνια είναι κάτι παραπάνω από το υπόλοιπο εγκληματικών πράξεων.")

      "Große Vermögen und große Verbrechen gehören gewöhnlich zusammen wie Dotter und Ei."
      ("Μεγάλες περιουσίες και μεγάλα εγκλήματα συνήθως αποτελούν μια ενότητα όπως ο κρόκος και το αβγό.")

      (Karlheinz Deschner: "Ärgernisse (Aphorismen)", σελ. 51 [ελληνική μετάφραση δική μου])

      Συμπεράσμα: Αν είναι πραγματικά έτσι όπως γράφει ο ΝΔ (με πολεμική διάθεση και επιμένοντας στον υποτιμητικό όρο "φθόνος"):

      "Ο παραδοσιακός φθόνος του λαού έδεσε υπέροχα με την αριστερή ιδεολογία..."

      τότε αξίζει ένα μεγάλο μπράβο σε αυτό το λαό!

      (Και για να κλείσουμε τον κύκλο γυρίζοντας στο αρχικό θέμα: Μακάρι να έδειχνε ο λαός αυτή την - πάλι υποτιθέμενη - στάση και στις κάλπες τον περασμένο Σεπτέμβριο. Πραγματικώς αριστερά κόμματα θα υπήρχαν προς επιλογή, απ’ ό,τι μπορώ να κρίνω.)

      Διαγραφή
    3. Πάλι το βαθύτατο χάσμα που μας χωρίζει.

      Έζησα πάνω από 20 χρόνια της ζωής μου μαζί με επιχειρηματίες - βιομήχανους, εμπόρους αλλά και επιτυχημένους ελεύθερους επαγγελματίες (δικηγόρους γιατρούς). Όλοι ήταν εύποροι - μερικοί πλούσιοι. Κανένας τους δεν ήταν απατεώνας ή εκμεταλλευτής. Ίσα ίσα που έδιναν δουλειά και εισόδημα σε τρίτους. (Εσείς βέβαια αυτό το αποκαλείτε εκμετάλλευση. Προτιμάτε να μένουν άνεργοι).

      Φυσικά δεν ισχυρίζομαι πως όλοι οι επιχειρηματίες είναι άγιοι - αλλά η άποψή σας πως είναι όλοι κλέφτες είναι και υπερβολική και επικίνδυνη. Για ένα πολύ σημαντικό λόγο: είναι απαραίτητοι!

      Χωρίς επιχειρηματίες δεν παράγεται πλούτος - δεν το έχετε ακόμα καταλάβει αυτό; Ένας αιώνας πειραμάτων δεν σας έπεισε; Θα εξακολουθήσετε να παράγετε και να μοιράζετε φτώχεια; Πόσα τείχη πρέπει να πέσουν ακόμα για να συνειδητοποιήσετε τα λάθη σας;

      Διαγραφή
    4. Προφανώς ο βιενέζος μας δεν έχει φτιάξει ποτέ στη ζωή του ένα διάγραμμα γκαντ για να καταλάβει ότι οι παραγωγικοί συντελεστές είναι τέσσερις: Γη, Εργασία, Κεφάλαιο, Επιχειρηματικότητα. Χωρίς τον τέταρτο οι πρώτοι τρεις είναι σύνεργα που σκουριάζουνε σε γύφτικη σπηλιά.

      Διαγραφή
    5. @ Nikos Dimou:

      Αυτή τη συζήτηση την κάναμε πια (βλ. λ.χ. την ανάρτηση "Η TINA και ο Ludwig" τον Απρίλιο και τα σχετικά σχόλια). Όπως είναι αναμενόμενο, επίμενετε στην πεποίθησή σας ότι ο καπιταλιμσός είναι φυσικός νόμος (όπως ο νόμος της βαρύτητας, ας πούμε). Εγώ εξακολουθώ να διαφωνώ, για τους λόγους που ήδη ανέπτυξα τότε.

      Όσον αφορά αυτό:

      "Κανένας τους δεν ήταν απατεώνας ή εκμεταλλευτής. Ίσα ίσα που έδιναν δουλειά και εισόδημα σε τρίτους."

      Ως γνωστόν, με αυτό το επιχείρημα ωραιοποιείτε ακόμα και την παιδική εργασία στον τρίτο κόσμο. Αυτό και μόνο φτάνει ως απόδειξη για τη σαθρότητα του επιχειρήματος.

      Και κάτι άλλο ακόμα. Σε παλιότερη συνέντευξη είπατε:

      "Είμαι ένας άνθρωπος, μέχρι βιαιότητας ελεύθερος, που το μόνο πράγμα που έχει (το ’χω γράψει κιόλας), είναι μόνιμο άγχος ελευθερίας. Δεν μπορώ να αισθάνομαι κανενός είδους περιορισμό.
      [πηγή: περιοδικό "Μάνατζερ", τεύχος 17, Φεβρουάριος 1980, όπως είναι δημοσιευμένο στο βιβλίο σας "Κι εσείς διαφημιστής, Γιόχαν Σεμπάστιαν;", σελ. 167]

      Και συνεχίζετε, αναφερόμενος στα χρήματα:

      "[...] σε βοηθάνε όμως να μην κάνεις αυτά που δε θέλεις.
      Τουλάχιστον έχεις τη δύναμη να μην συμβιβάζεσαι, δεν είσαι υποχρεωμένος να σκύβεις μπροστά στο συμφέρον. Δεν έχεις κανέναν ανάγκη, είσαι αυτάρκης.

      [σελ. 168]

      Και σας καταλαβαίνω πλήρως. (Έχω λίγο-πολύ την ίδια στάση και νοοτροπία.) Αλλά προφανώς νομίζετε ότι ένας "κανονικός" εργαζόμενος (είτε εργάτης στη Γερμανία, είτε υπάλληλος στην Ελλάδα, είτε παιδί στον τρίτο κόσμο κ.λπ.) ή δεν νιώθει ανάλογη επιθυμία με εσάς ή δεν δικαιούται να ζει (έστω ως ένα βαθμό) σύφωνα με αυτή την επιθυμία. Αφού σίγουρα ούτε και εσείς δεν θα υπoστηρίξετε πως ένας εργαζόμενος δεν "αισθάνεται κανενός είδος περιορισμό" η "πως δεν έχει κανέναν ανάγκη, είναι αυτάρκης". Το αντίθετο συμβαίνει: Εξαρτάται από εκείνους που "δίνουν δουλειά και εισόδημα σε τρίτους" (όπως γράφετε). Σε αυτή την περίπτωση, όμως, η εξάρτηση όχι μόνο δεν σας ενοχλεί, αλλά την παρουσιάζετε μάλιστα ως ευεργεσία (εκ μέρους των εργοδοτών).

      Διαγραφή
    6. Περίεργο να μιλάτε για ελευθερία - όταν το τα δικά σας συστήματα την καταργούν a priori εν ονόματι της ισότητας...

      Αντίθετα στην ελεύθερη οικονομία ο εργαζόμενος έχει την ελευθερία που του δίνει η ποιότητα της δουλειάς του. Αν ο εργοδότης δεν του κάνει, θα πάει σε αλλον (και συνήθως με καλύτερους όρους).

      Φυσικά μιλάμε για πραγματικά ελεύθερη οικονομία - κι οχι για σκλαβοπάζαρο, όπως στον τρίτο κόσμο.

      Αλλά τελικά σε κανένα σύστημα που βάζει την ισότητα πάνω από την ελευθερία δεν έχει επιτευχθεί: α) η ισότητα, β) η ελευθερία και γ) η ανάπτυξη.

      Παραπέμπω στην μελέτη μου "Σύστημα Ελευθερίας" ΕΔΩ

      Διαγραφή
    7. Κύριε Δήμου, αφετηρία του δικού μου σχολίου δεν ήταν η αντιπαράθεση συστημάτων (γιατί όπως είπα, αυτό το είχαμε συζητήσει πια σε άλλο σημείο, και τώρα δεν προέκυψαν καινούργια στοιχεία σχετικά με το ζήτημα αυτό).

      Το θέμα τώρα ήταν διαφορετικό: Για τον εαυτό σας θεωρείτε ύψιστο αγαθό την προσωπική ελευθερία – και αυτό όχι μόνο σε κάποιο γενικό πολιτικό ή νομικό επίπεδο, αλλά και σε μια πολύ συγκεκριμένη μορφή, στον καθημερινό, διαπροσωπικό τομέα (Όταν έχεις χρήματα "δεν έχεις κανέναν ανάγκη, είσαι αυτάρκης.", "Δεν μπορώ να αισθάνομαι κανενός είδους περιορισμό." κ.λπ.). Και αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι ασυμβίβαστο με την παραδοχή και υποστήριξη της μισθωτής εργασίας η οποία αναπόφευκτα δημιουργεί μια έντονη σχέση εξάρτησης του εργαζόμενου από τον εργοδότη.

      Αποφύγατε να γράψετε έστω μία λέξη για αυτή την παράξενη αντίφαση: Άλλα διεκδικείτε για τον εαυτό σας (δικαιολογημένα, όπως έχω ήδη τονίσει) και αλλά – που είναι το ακριβώς αντίθετο – υπερασπίζετε ως καλύτερη δυνατή έως ιδανική λύση για τη μάζα των εργαζομένων.

      Μέχρι στιγμής έχω ρίξει μόνο μια σύντομη ματιά στη μελέτη σας "Σύστημα Ελευθερίας" (θα την διαβάσω πιο αναλυτικά κάποια άλλη στιγμή). Αλλά ελπίζω ότι αυτή η αντίφαση δεν έχει να κάνει με όσα γράφετε εκεί:

      "Η ελευθερία για την οποία μιλάμε, είναι, φυσικά, η ελευθερία όλων. Κι επειδή κι αυτός ο όρος μπορεί να παρεξηγηθεί - δεν εννοώ μία ελευθερία ισομερώς μοιρασμένη σαν κομμάτια πίτας."

      Δηλαδή άλλη η ελευθερία του Νίκου Δήμου, άλλη εκείνη των επιχειρηματιών και άλλη η ελευθερία της μάζας η οποία εξαρτάται από τη μισθωτή εργασία;

      Τα όσα αναφέρετε εδώ (στο σχόλιο) σχετικά με τη δήθεν ελευθερία του εργαζόμενου, είναι απλώς απαράδεκτα και κυνικά (και ανταποκρίνονται στη συνηθισμένη καπιταλιστική προπαγάνδα):

      "Αντίθετα στην ελεύθερη οικονομία ο εργαζόμενος έχει την ελευθερία που του δίνει η ποιότητα της δουλειάς του. Αν ο εργοδότης δεν του κάνει, θα πάει σε αλλον (και συνήθως με καλύτερους όρους)."

      1. Το έχετε πει σε κάποιον άνεργο που μάταια έχει στείλει 90 ή 100 αιτήσεις για πρόσληψη; (Και αυτός ο αριθμός δεν είναι υπερβολικός.) Μα πόσο μακριά από την πραγματικότητα βρίσκεστε με τις θεωρητικές ιδέες σας! Πρόκειται για κυνισμό, για άγνοια ή για την ανικανότητα να ξεφύγετε από έναν ορισμένο (φιλελεύθερο) τρόπο σκέψης;

      2. Αλλά ακόμη κι αν υπήρχε στην πράξη αυτή η δυνατότητα εύκολης επιλογής και αλλαγής του εργοδότη – πάλι δεν θα άλλαζε το βασικό ζήτημα: ότι η λεγόμενη ελευθερία του εργοδότη αποκλείεται να είναι η ελευθερία του επιχειρηματία και πολύ λιγότερο η ελευθερία που δικεδικεί ο Νίκος Δήμου για τον εαυτό του.

      Τέλος, να σας παραπέμψω κι εγώ σε ένα άρθρο του δικού μου μπλογκ (στα γερμανικά), όπου έχω συγκεντρώσει μερικά σχόλια τρίτων στα οποία επικρίνεται η έλλειψη προσωπικής ελευθερίας:
      Freiheit

      Διαγραφή
    8. Έγραψα μία εκτεταμένη απάντηση και με μία λάθος κίνηση την εξαφάνισα. Δεν έχω το κουράγιο να την ξαναγράψω.

      Παρεξηγήσατε την έννοια της "ελευθερίας όλων". Είναι απόλυτη - αυτό εννοώ ότι δεν τεμαχίζεται. Αλλά προσοχή: πρόκειται για ελευθερία "από" (εξαρτήσεις κλπ) και όχι για ελευθερία "προς". Αυτή τη θεσπίζει κάθε άτομο μόνο του - αλλιώς δεν είναι ελευθερία.

      Όσο για την προσωπική ανεξαρτησία - αυτή εκφράζεται από μία σχέση: αναγκών και μέσων. Με την κρίση έχω μειώσει τις ανάγκες μου στο ελάχιστο για να παραμείνω ανεξάρτητος. Θα μπορούσα να πουληθώ ακριβά - αλλά δεν το έκανα ποτέ.

      Και με αυτοδημιούργητο εννοώ αυτον που ξεκίνησε από το μηδέν και έχτισε κάτι μόνος του χωρίς εξωτερική βοήθεια. Αν δεν είναι αυτοαπασχολούμενος (π. χ. ελεύθερος επαγγελματίας) μπορεί από ένα σημείο και πέρα να χρειαστεί συνεργάτες. Το αν είναι έντιμος το κρίνω από το πώς θα μοιραστεί μαζί τους τα έσοδα της δουλειάς.

      Διαγραφή
    9. "Με την κρίση έχω μειώσει τις ανάγκες μου στο ελάχιστο για να παραμείνω ανεξάρτητος. Θα μπορούσα να πουληθώ ακριβά - αλλά δεν το έκανα ποτέ."

      Αυτή η στάση σάς τιμά. Αλλά και αυτή προϋποθέτει την κατά κάποιον τρόπο προνομιούχα (σε σύγκριση με έναν "κανονικό" εργαζόμενο) θέση σας – δηλαδή την ήδη υπάρχουσα ανεξαρτησία σας. Όποιος χρειάζεται επειγόντως κάποιο εισόδημα για να καλύψει έστω τις πιο βασικές ανάγκες (στέγη, φαγητό, έξοδα για τα παιδιά κ.λπ.) είναι υποχρεωμένος να πουληθεί – και ούτε καν ακριβά, αλλά φθήνα. Οι περισσότεροι δεν έχουν την πολυτέλεια να είναι εκλεκτικοί ή να επιδιώξουν κάποια ανεξαρτησία.

      "Αν δεν είναι αυτοαπασχολούμενος (π. χ. ελεύθερος επαγγελματίας) μπορεί από ένα σημείο και πέρα να χρειαστεί συνεργάτες."

      Ακριβώς. Και κατά περίεργο τρόπο συνήθως μόνο ύστερα αρχίζει να πλουτίζει. ;-)

      "Το αν είναι έντιμος το κρίνω από το πώς θα μοιραστεί μαζί τους τα έσοδα της δουλειάς."

      Και σε μια γενική θεώρηση το αποτέλεσμα είναι προφανώς το εξής:

      "Οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι σε σχέση με τους πλούσιους – όχι σε σχέση με τον προηγούμενο εαυτό τους. [...]

      Η ανισοκατανομή του πλούτου είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα του καπιταλισμού."


      Ποιος το λέει; Εσείς ο ίδιος. (Βλ. την ανάρτησή σας Σε τι χρησιμεύουν οι πλούσιοι [3η και 4η παράγραφος])

      Και δεν νομίζω ότι το φαινόμενο οφείλεται ή περιορίζεται μόνο σε μια μικρή ομάδα των 100 ή 1000 ή 5000 υπερπλούσιων.

      Διαγραφή
    10. Ποια χώρα που στηρίχθηκε στις ξένες επενδύσεις έχει πραγματικά παρουσιάσει οικονομική άνοδο τέτοια που είναι προς όφελος της πλειονότητος του λαού;

      Διαγραφή
  49. Ζητάμε ΑΛΛΑΓΗ πολιτικής ΤΩΡΑ.
    Ψέμα. Ο Τσίπρας κάνει ακριβώς αυτό που θέλουν οι πολιτευόμενοι.
    Ζητάμε επιτέλους ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ χωρίς ΕΧΘΡΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ απέναντι στην υπόλοιπη ΕΥΡΩΠΗ!
    Δηλαδή ζητάμε δικτατορία. Γιατί "εχθρική συμπεριφορά" είναι η ελάχιστη ιδέα δικαιωμάτων του ανθρώπου στην Ελλάδα.
    Ζητάμε την γρήγορη ΕΞΟΔΟ της Ελλάδας από τα Μνημόνια στα ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ. Τι να συμβαίνει άραγε στην μαρτυρική Κύπρο. Θα ρωτήσω τον Άδωνι Κύρου.
    Ζητάμε ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ και των νέων ΕΜΜΕΣΩΝ και ΑΜΕΣΩΝ ΦΟΡΩΝ τους οποίους επιβαρυνόμαστε για τις… ‘Αυταπάτες’ κάποιων ανεύθυνων πολιτικών!
    Ψέμα. Ευρώ χωρίς χαράτσωμα και θάνατο δεν γίνεται.
    Είναι η αριστεία ρετσινιά; Είναι. Διότι οι άριστοι, κατά το 99 επί τοις εκατό των είναι όπως αυτοί εδώ οι νοσταλγοί της χούντας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι κάποιες δημοσιεύσεις που ενώ μπορείς να κάνεις τον αντίλογο, γρήγορα και αβίαστα, σκέφτεσαι πως αυτός που θα συμφωνήσει με τη δημοσίευση θα διαφωνήσει έτσι κι αλλιώς με τον αντίλογο κι αυτός που θα διαφωνήσει με τη δημοσίευση δεν τον χρειάζεται τον δικό σου αντίλογο...

      Διαγραφή
  50. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα ρουσφέτια είναι απόρροια της κατάργησης του κοινοτισμού, δεν υπήρχαν-και πως άλλωστε;- στους εξωμερίτες Έλληνες μέχρι το 1922

      Διαγραφή
  51. «Άντε και καλή διασκέδαση και προσοχή στα καλσόν»!

    Ανδρέας Νεφελούδης
    γγ. Υπουργείου Εργασίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πριν λίγα χρόνια ήταν στην ΔΗΜΑΡ και κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ που βέβαια τότε έλεγε άλλα από αυτά που κάνει σήμερα.Κλασικός καιροσκόπος της τσέπης και της θέσης

      Διαγραφή
  52. @Viennezos Αν κατάλαβα σωστά, πιστεύετε ότι κανένας επιχειρηματίας δεν μπορεί να θεωρηθεί αυτοδημιούργητος αφού με την εργασία των υπαλλήλων του κατάφερε να γίνει πλούσιος. Τότε για ποιές περιπτώσεις ανθρώπων ταιριάζει ο όρος 'αυτοδημιούργητος', τη στιγμή που ζούμε σε κοινωνίες αλληλο-εξαρτώμενων;

    Όσο για την απορία(;) σας αν γίνεται κάποιος πετυχημένος και πλούσιος να δημιούργήσει την περιουσία του με τη δικιά του τίμια δουλειά, εγω θα προσέθετα το ΚΑΙ με την δικια του ΚΑΙ με των εργαζομένων. Αφηστε που πολλές φορές ο ιδιοκτήτης μιας επιχείρησης δίνει το καλό παράδειγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Αν κατάλαβα σωστά, πιστεύετε ότι κανένας επιχειρηματίας δεν μπορεί να θεωρηθεί αυτοδημιούργητος αφού με την εργασία των υπαλλήλων του κατάφερε να γίνει πλούσιος."

      Σωστά. Εξαίρεση θα ήταν ο μικροεπιχειρηματίας που διατηρεί μόνος του (ή έστω με την οικογένειά του) ένα μπακάλικο, ας πούμε. Αλλά τέτοιου είδους επιχειρηματίας ποτέ δεν θα ανήκει στους πλούσιους. ;-)

      "Τότε για ποιές περιπτώσεις ανθρώπων ταιριάζει ο όρος 'αυτοδημιούργητος', τη στιγμή που ζούμε σε κοινωνίες αλληλο-εξαρτώμενων;"

      Όπως είπα: πιο πολύ μάλλον για καλλιτέχνες και αθλητές. Πάρτε για παράδειγμα έναν συγγραφέα. Η επίδοσή του (η οποία αμοίβεται) είναι τα κείμενα που έψει γράψει. Το ανάλογο ισχύει για έναν τραγουδοποιό (ο οποίος ερμηνεύει λίγο-πολύ αποκλειστικά δικά του τραγούδια) - σαν τον Σαββόπουλο, ας πούμε. Το πράγμα αλλάζει λίγο στην περίπτωση καλλιτεχνών που είναι αποκλειστικά ερμηνευτές: έναν Νταλάρα σίγουρα θα τον χαρακτήριζα αυτοδημιούργητο, αλλά ποτέ δεν θα έπρεπε να ξεχάσουμε τους συνθέτες και στιχουργούς που έδωσαν τα τραγούδια τους σε αυτόν (Κουγιουμτζής, Λοΐζος, Νικολόπουλος, Λευτέρης Παπαδόπουλος κ.λπ.). Άλλο παράδειγμα: ποιος θα μπορούσε να αμφισβητήσει ότι ο πλούτος ένος τενίστα οφείλεται στην ουσία στη δική του προσωπική επίδοση; (Όσο παράλογο κι αν μου φαίνεται πως κάποιος αμοίβεται για τέτοιου είδους πέρα για πέρα ασήμαντη επίδοση – αλλά αυτό δεν είναι το θέμα.)

      Αλληλο-εξαρτήσεις υπάρχουν βέβαια πάντα (είπαμε για τους συνθέτες και στιχουργηούς, έχουμε και οργανοπαίκτες, έχουμε τυπογραφεία, εκδοτικούς οίκους, γιατρούς και προπονητές για τους αθλητές κ.λπ. κ.λπ.). Αλλά νομίζω πως τέτοιου είδους σχέσεις (ή και εξαρτήσεις από τις υπηρεσίες τρίτων) σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνονται με τη σχέση η οποία υφίσταται ανάμεσα σε έναν εργάτη, έναν λογιστή ή μια πωλήτρια και το αφεντικό τους.

      "Όσο για την απορία(;) σας αν γίνεται κάποιος πετυχημένος και πλούσιος να δημιούργήσει την περιουσία του με τη δικιά του τίμια δουλειά, εγω θα προσέθετα το ΚΑΙ με την δικια του ΚΑΙ με των εργαζομένων."

      Αλλά η περιουσία (όπως το ονομάζετε σωστά) συγκεντρώνεται στον επιχειρηματία. Ο καρπός της "κοινής" δουλειάς καταλήγει σε δυσανάλογα μεγάλο βαθμό σε αυτόν.

      Διαγραφή
    2. Νταλαροειδής μαρξισμός. Να ακούω Λευτέρη Παπαδόπουλο είναι σαν να παρακολουθώ ριάλιτι. Διότι μπαίνω σε ένανε σκουπιδολάγνον πολιτισμό, ούτε λόγιο ούτε λαϊκό ούτε προσημασμένο, αλλά πολιτισμό της κίτρινης φυλλάδας, αγράμματον όσον ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος, τον οποίον εάν δεν επαναφέρομεν στον βούρκο του πολύ φοβούμαι πως δεν πρόκειται ποτέ να ιδούμε την εξυγίανσιν της ελληνικής βιομηχανία παραγωγής κασετών 8-track ώστε να παραχθούν εις πλήθος ευρύ αι κασέται αύται δια να απολτομήσομε σθενερώς την εγγραφήν επί αυτών παλαιών και νέων μορφών mp3 και mp4.

      Διαγραφή
    3. @Viennezos

      Σχετικα με την τελευταια σας παραγραφο, μαλλον λαθος χρησιμοποιησα τη λεξη 'περιουσια'. Κερδη ηθελα να πω. Και πραγματι πιστευω οτι υπαρχουν σωστοι επιχειρηματιες που με δικαιο τροπο μοιραζουν τα κερδη της επιχειρησης. Εχω παραδειγματα εργαζομενων για πολλα χρονια σε εταιριες που καταφεραν να ανεβασουν κατα πολυ το βιωτικο επιπεδο της ζωης, δυσαναλογα με αυτο των εργοδοτων τους που παρεμεινε σχεδον σταθερο.

      Οσο για τους καλλιτεχνες και αθλητες, πιστευω οτι εχουν μια πιο υπουλη μορφη εξαρτησης, που δεν φαινεται με την πρωτη ματια. Πρεπει να εισαι αρκετα αυταρκης οικονομικα για να καταφερεις να φτασεις καπου ψηλα. Ή να σε αναλαβει καποιος σπονσορας με ανταλλαγμα την ελευθερια σου.

      Διαγραφή
    4. @ Anonymous:

      Λίγο μπερδεμένο το σχόλιο, αλλά περιέχει μια χαριτωμένη έκφραση:

      "Νταλαροειδής μαρξισμός."

      Αυτός ο συνδυασμός μού αρέσει. Ενώνει δύο σπουδαία φαινόμενα. ;-)

      Όπως ο συνδυασμός τον οποίο διατύπωσε ο οικοδεσπότης λίγο πιο πάνω:

      "Ο παραδοσιακός φθόνος του λαού έδεσε υπέροχα με την αριστερή ιδεολογία..."

      @ Ντιτα:

      "μαλλον λαθος χρησιμοποιησα τη λεξη 'περιουσια'. Κερδη ηθελα να πω."

      Εντάξει, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: Τα κέρδη μεταμορφώνονται σε περιουσία.

      "Εχω παραδειγματα εργαζομενων για πολλα χρονια σε εταιριες που καταφεραν να ανεβασουν κατα πολυ το βιωτικο επιπεδο της ζωης, δυσαναλογα με αυτο των εργοδοτων τους που παρεμεινε σχεδον σταθερο."

      Δεν μπορώ βέβαια ούτε να το επιβεβαιώσω ούτε να ισχυριστώ πως δεν είναι αλήθεια. Πάντως φαντάζομαι πως μάλλον για εξαιρέσεις πρόκειται. Και επιπλέον είναι και θέμα των συγκεκριμένων μεγεθών: Όταν ο υπάλληλος κατάφερε να αυξήσει το βιωτικό επίπεδο από 20 σε 40 (θεαματικός διπλασιασμός!) και το αφεντικό "μόνο" από 100 σε 110, η διαφορά παραμένει παρ’ όλα αυτά τεράστια.

      "Οσο για τους καλλιτεχνες και αθλητες, πιστευω οτι εχουν μια πιο υπουλη μορφη εξαρτησης, που δεν φαινεται με την πρωτη ματια."

      Σίγουρα υπάρχει και αυτό. Ας σκεφτούμε μόνο την περίφημη υπόθεση Καζαντζίδη – Μάτσα. (Αν και σε καμία περίπτωη δεν θέλω να υποστηρίξω πως ο Καζαντζίδης ήταν αναμφισβήτητα το θύμα!) Τους καλλιτέχνες και αθλητές απλώς τους ανέφερα γιατί μου φαίνεται πως εκείνοι εκπροσωπούν στο μεγαλύτερο βαθμό τους αυτοδημιούργητους που απέκτησαν τον ενδεχόμενο πλούτο τους κυρίως λόγω της δικής τους δουλειάς και επίδοσης, χωρίς την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης τρίτων.

      Διαγραφή
  53. Και στον υπαρκτό σοσιαλισμό και στον νεοφιλελευθερισμό σήμερα-παραγωγή πλούτου έκανε και ο πατέρας μου που ήταν απλά αγρότης και όχι επιχειρηματίας- τα κλειδιά της οικονομίας βρίσκονται στα χέρια λίγων ανθρώπων, στον υπαρκτό σοσιαλισμό στα χέρια της κομματικής νομενκλατούρας και σήμερα σε αυτά αυτών που απολαμβάνουν την προστασία και την εύνοια του κράτους, για αυτό και τα δύο συστήματα για να συνεχίσουν να υπάρχουν απαιτούν κράτη με αντιδραστικό και αυταρχικό χαρακτήρα, στο όνομα του λαού παλιότερα, για το καλό του έθνους σήμερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί να κάνω αυτή τη σκέψη: Προφανώς δεν είναι οπωσδήποτε ο πλούσιος «απατεώνας» ούτε και ο φτωχός απαραίτητα «τίμιος».- Τι θα κερδίσω.

      Διαγραφή
    2. Στην περίπτωση της Ελλάδος και όχι μόνο, το πρωτογενές είναι ότι κλέψαν την ανατολική Μεσόγειο για να δανείσουν, κανείς δεν τους ενοχλούσε, αυτοί ερχόντουσαν για αιώνες προς τα εδώ, εννοώ δυτικό-βορειό ευρωπαίους.
      Πρωτογενώς να το εξετάσει κανείς, βλέποντας την κάθε χώρα και περιοχή ως κλειστό σύστημα, μπορεί να θέσει την εξής ερώτηση, που έχει ο άνθρωπος περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσει και να ζήσει με κάποια ευμάρεια, στην Μεσόγειο που δέχεται μερόνυχτα ενέργεια από τον ήλιο, δηλαδή ζωή, ή στον βορρά;

      Διαγραφή
    3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    4. Το παράπονο του Ιούδα14 Ιουνίου, 2016 13:49

      Το σπίτι μας το δίνουμε. Το σπίτι μας και η ζωή μας μέσα στο σπίτι μας δεν είναι πλούτη φυσικοί. Το δίνουμε. Αν είχαμε πετρέλαιο, δε θα το δίναμε. Σκέψου: αν είχαμε πετρέλαιο, θα είχαμε φυσικά πλούτη. Τώρα όμως δεν έχουμε φυσικά πλούτη. Το σπίτι μας δεν πατάει στη γη πάνω - δεν είναι του φυσικού πλούτου πλούτος. Το παιδί με το κοχίμπα τα 'κανε απόψε λίμπα. Το ξεροχώραφο δεν είναι φυσικού πλούτου πλούτος. Το δίνουμε. Αν είχαμε πετρέλαιο σε τι θα διαφέραμε από τις πέτρες. Τώρα διαφέρουμε από τις πέτρες. Γιατί τα ξεροχώραφα περιέχουν πέτρες και ξέρουμε ότι εμείς δεν είμαστε πέτρες. Δεν είμαστε πελεκημένες πέτρες.

      Διαγραφή
  55. ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΣΑΜΠΟΤΑΖ!

    Αιφνίδια στάση εργασίας στα ΜΜΜ ανάγκασε τους εμπνευστές της συγκέντρωσης να φέρουν την ώρα νωρίτερα: στις 18:30.

    Για όσους θα κατέβουν στο Σύνταγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματι, καλυτερη διαφημιση δεν θα μπορουσαν να κανουνε, σας ξεπερασαν!

      Διαγραφή
    2. Ε όχι και διαφήμιση! Σύγχιση προκαλεί, ανωμαλία και δυσκολία πρόσβασης.

      Διαγραφή
  56. Ο Μανολάκης (από #Erasmus) στο 12 λέει ότι είναι ανοιχτότεροι και βοηθητικότεροι - οι άνθρωποι-καθηγητές του στην Ελλάδα εν συγκρίσει από τους ανθρώπους-καθηγητές του στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Εμείς καταγράφουμε τα αντίθετα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. ΑΣΧΕΤΟ

    Σκέπτομαι πως το επόμενό μου blog θα έπρεπε να είναι πορνογραφικό. Ένα στα δύο σχόλια που κόβω έχει σκηνές "ακατάλληλες". Μερικές είναι και χαριτωμένες. Κρίμα να πηγαίνει χαμένο τόσο υλικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Νίκη Λοϊζίδη14 Ιουνίου, 2016 17:54

    "Είναι συνήθως "συστήματα πίστης" που χρησιμοποιούνται για να κινητοποιούν τους λαούς - ή που μας δίνουν συναισθηματική σιγουριά.". Ποιο είναι το σύστημα πίστης. Εκεί γίνεται δια της βίας, της ψυχολογικής και της άλλης βίας, αναίρεση της υγείας μας, της προικισμένης από τον εγκέφαλο λογικής μας, αναιρείται η σύνδεση του εγκεφάλου με τα νεύρα. Δεν έχουμε εδώ ένα σύστημα πίστης. Ποτέ δεν ήταν αυτό. Μόνον είναι μέθοδος εκμάθησης της προπαγάνδας στις αθώες λευκές ψυχές που ξεκινούν με λαχτάρα για τα γράμματα και καταλήγουν δολοφόνοι ή οργανωτές μαζικών δολοφονιών. Αλλά υπάρχει ένα σύστημα εξολόθρευσης, μερικής ή ολοκληρωτικής, του οργανισμού, που είναι ακριβώς η ίδια η οικονομική οργάνωση. Απόδειξη ο χημικός (διατροφικός και ασθενικός) πόλεμος στην Αφρική. Απόδειξη η εξολόθρευση της υγείας του ελληνικού πληθυσμού και ο εγκλωβισμός της υγείας αυτής στην προπαγάνδα των τραπεζιτών, ότι το ευρώ ανήκει στη ζωή, ότι εμείς χρωστάμε τη ζωή μας και πρέπει να πληρώσουμε με τον αυτοεξευτελισμό της ζωής μας καθεστιγμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Βλέπω με (όχι) έκπληξη τι πόλεμο από τα κόμματά σας και τα ΜΜΕ σας δέχεται η συγκέντρωση. Χάνουν το ψωμάκι τους γαρ.
    Μέχρι και ένας καράφλας δημοσιογράφος έβγαλε λέει τον άνθρωπο πίσω από όλα αυτά. Πώς αποδεικνύεται ότι αυτός τα οργάνωσε όλα; Σας αρκεί ο λόγος του καράφλα;
    ΜΜΕ, κόμματα, ελίτ. Για να δούμε.
    Ωραίος όμως ο ΚΚΕς σας. Το έστησε λέει ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί είναι εύκολος αντίπαλος. Καλά αυτός ο τύπος λέει τέτοια και πληρώνεται για αρχηγός κόμματος;
    Μου είναι προφανές πλέον γιατί η Δέλτα Πληροφορική ή Σίγκιουλαρ ή πώς αλλιώς τη λένε παίρνει χρόνια τώρα εργολαβία την μετάδοση στο υπουργείο εσωτερικών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. la sessuologa assistenza a domicilio14 Ιουνίου, 2016 23:20

    Μα γιατί να ασχοληθώ με έναν καθηγητή. Δεν είμαι ένα υποδασκάλεμα. Και γιατί να αναμιχθώ στη συζήτηση περί αναγνώρισης ομοτέχνων (όποιοι και να είναι αυτοί). Γιατί να μου λένε μόνο: "ε, εντάξει, λες αυτό, αλλά δεν είναι, γιατί θα μεγαλώσεις θα μάθεις, ε, περνούν τα χρόνια και θα τύχεις και σε εκείνα, τα απίθανα, που νόμισες πως δε θα σου συμβούν, θα φτύσεις το γάλα της μαμάς σου". Όχι. Θα κρατηθώ πλήρως μέσα στον εαυτό μου και δεν θα γίνω υλικό σοβατισμάτων - και αν είμαι, θα ξεγίνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Το κάθε νόημα μπορεί να το δημιουργεί και να το τροποποιεί διαρκώς (σύμφωνα τουλάχιστον με μία άποψη) η κάθε χρήση ενός γλωσσικού όρου.Προφανώς,αυτό το αγνοεί,προς ζημίαν του, ο κυβερνητικός,φαιών αποχρώσεων,μηχανισμός προπαγάνδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Λαζόπουλος: "Να πάει στο διάβολο και η Ευρώπη και το ευρώ και η αλληλεγγύη τους και αυτές οι γελοίες συζητήσεις...". Ο Λάκης έγινε ένας ειλικρινής άνθρωπος επιτέλους! Αρκεί να μην αρχίσει να λέει για το παράλληλο νόμισμα της γραφειοκράτισσας Κωνσταντοπούλου και άλλων παρόμοιων της Ζωής Χιτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύκολα λές "να πάει στο Διάβολο το Ευρώ!" όταν έχεις βγάλει αρκετά ευρώ από την χώρα (υποτίθεται σαν κεφάλαια για το γύρισμα ταινίας - αλλά αν όχι και για να περάσεις άνετα την υπόλοιπη ζωή σου...)

      Διαγραφή
    2. Άπληστος είναι. Όταν κάνουμε εθνικό νόμισμα, αν θέλει αυτός να φέρει τα ευρώ του στην Ελλάδα αποσκοπώντας όχι σε επενδύσεις στην ελληνική οικονομία, απλώς θα χάσει τα μισά. Ο άπληστος θα γίνει χρήσιμος. Για να μην χάσει τα μισά λεφτάκια του θα προτιμήσει να χρηματοδοτήσει κινηματογραφικές και άλλες παραγωγές και θα προσφέρει έτσι δουλειά στους άνεργους ηθοποιούς και φτηνιάρικα έργα τέχνης για να γελάει ο κόσμος.

      Διαγραφή
    3. Μπα κ. Δήμου, αυτό δεν είναι ad hominem στον Λαζόπουλο; Δεν δικαιούται να έχει άποψη; Πρέπει ντε και καλά να έχει ιδιοτελή κίνητρα;

      Για μένα βέβαια, δεν είναι καθόλου ad hominem. Με είχατε κατηγορήσει όμως γι' αυτό όταν είπα ότι ο καπιταλισμός σας αρέσει επειδή ωφεληθήκατε από αυτόν. Όπως και να έχει με αυτό το σχόλιό σας έρχεστε στα λόγια μου. Άλλο η κακόβουλη προσωπική επίθεση και άλλο η γενική εξέταση της ζωής ενός ανθρώπου και ο έλεγχος αν πράξεις και λόγια συνάδουν. Σε εσάς ας πούμε, συνάδουν. Ωφεληθήκατε από τον καπιταλισμό, τον υποστηρίζετε με επιχειρήματα, τέλος.

      Ο Λαζόπουλος όμως είναι υποκριτής. Αλλά και έξυπνος κωμικός. Και ωφελήθηκε από τον καπιταλισμό. Και είναι και αριστερός. Και ήταν (είναι;) και ΣΥΡΙΖΑ.

      Διαγραφή
    4. Ούτε και για μένα είναι ad hominem. Δεν συζητάω αυτή τη στιγμή με τον Λαζόπουλο ούτε χρησιμοποίησα ως επιχείρημα (argumentum ad..) κάποιον προσωπικό χαρακτηρισμό - απλώς εξέθεσα δύο γεγονότα...

      Ανώνυμε - όποιος έχει ευρώ έξω δεν θα χάσει τα μισά αν πάμε στην δραχμή - θα τα πολλαπλασιάσει (ανάλογα με την υποτίμηση της δραχμής...).

      Διαγραφή
    5. "Τέλος, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι στα φρέμια μια τέτοιας πολιτικής δεν είναι αναγκαία η πολιτική των διαρκών υποτιμήσεων, ούτε το νόμισμα θα δεχτεί τρομαχτικές υποτιμητικές πιέσεις. Άλλωστε η αξία ενός νομίσματος το οποίο δεν παίζει στις διεθνείς αγορές νομισμάτων, καθορίζεται από την δυναμική της εσωτερικής παραγωγής και την έκταση των διεθνών οικονομικών δεσμών και σχέσεων, που σήμερα είναι σε τραγικό επίπεδο. Η διαδικασία αυτή εξασφαλίζει μια ομαλή μετάβαση από το ευρώ στο νέο εθνικό νόμισμα, χωρίς βίαια τραντάγματα και σε αντιστοιχία με τις ανάγκες των εσωτερικών συναλλαγών." Θα υπάρχει έλεγχος στην κίνηση κεφαλαίου. Θα υπερασπιστούμε τη γη μας με κάθε τρόπο.

      Διαγραφή
    6. Ο Δημήτρης Καζάκης, στο οποίο παραπέμπει το link σας ζει σε ένα δικό του κόσμο. Τα μέτρα τα οποία προτείνει προϋποθέτουν την εγκαθίδρυση μίας απόλυτης και στυγνής δικτατορίας (εθνικοποιήσεις και δημεύσεις των πάντων) και την ανοχή όλης της διεθνούς κοινότητος - πράγματα ουτοπικά - χωρίς φυσικά να υπάρχει κάποια εγγύηση για την επιτυχία τους. Και μόνο η ανάγνωσή τους μου προκάλεσε φρίκη: το 1984 του Όργουελ μοιάζει παιδική χαρά σε σύγκριση...

      Διαγραφή
    7. Και με ποια δύο βιβλία της βιβλιοθήκης γειτονεύει το 1984. Είναι πολλά τα στοιχεία της πραγματικότητας που έχουμε να εξετάσουμε. Τώρα όμως έχουμε την #επανάσταση των τραπεζιτών. Δεν μπορούμε να πάμε στη θάλασσα. Θα μείνουμε μέσα να θαυμάζουμε τις ειδήσεις. Όλα θα γίνουν.

      Διαγραφή
    8. Το πραγματικό πρόβλημα είναι: γιατί η ζωή δεν μπορεί να αυτοπροστατευτεί; Δηλαδή: μία ελάχιστη άμυνα κατά της δολοφονικής οικονομικής οργάνωσης, όπως την αποφασίζουν όσοι εξουσιάζουν, ορίστηκε να θεωρείται σαν αδιανόητη ή σαν θεωρία συνωμοσίας ή σαν εγκληματική πράξη. Σκέφτηκα αυτό και χωρίς να διαβάσω το 1984. Που δεν μπορώ και να το διαβάσω και δεν το διάβασα ποτέ και ούτε πρόκειται γιατί %(&@!!!!/@#!!!. Νιώθω ποιος είναι ο λαβύρινθος και δεν μπορώ να καταστρέφω τις αισθήσεις μου για να με βιάζει ένας όποιος Όργουελ και να πουλάει.

      Διαγραφή
  63. Λοιπόν σε λίγες ώρες θα ξέρουμε. Και το βράδυ θα συζητήσουμε εδώ τις εντυπώσεις μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Καλά αν είχαμε ηγεσία να μας πάει συντεταγμένα σε εθνικό νόμισμα-το βλέπουν ότι είναι μονόδρομος ακόμα και αυτοί που είναι αντίθετοι-, ο καθένας δεν θα έκανε ότι ήθελε εκείνες τις στιγμές αλλά και στη συνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Εγώ, Ελύτη, δεν θέλω την "συνειδητοποίηση του υποβάθρου της Ευρώπης". Ούτε θέλω να μου πεις γραφειοκρατικές γενικότητες, ιστορικοτραπεζικές αναδρομές. Ενδιαφέρομαι να μάθω στα ίσα τι πρέπει να κάνω για να ζήσω φυσιολογικά και να ζήσουν μια χαρά και οι άλλοι σήμερα, τώρα. Δεν θα μου πεις εμένα τα συνηθισμένα. Δεν αποκαλύπτει κανένα νόημα για τη ζωή "η μίμηση του ανερχόμενου από το λαό που μιμήθηκε τους αστούς". Ούτε η "απομόνωση" ούτε οι πολιτισμοί. Θα μου πεις τι πρέπει να σκέπτομαι και τι πρέπει να κάνω για να συντηρήσω το φαινόμενο της ζωής. Γιατί μόνο σου κάνω και μόνο μου μιλάς αν μπορείς να με κατεβάσεις στο επίπεδο της συνείδησης και της νόησης του κρατικού υπαλλήλου που διαβάζει και κάνα ποίημα, Οδυσσέα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Τελικά ούτε επιτυχία ούτε αποτυχία η συγκέντρωση - επιτρέπει σε όλους να βγάλουν τα συμπεράσματα που τους βολεύουν. Χειρότερα νέα για την κυβέρνηση είχε η τελευταία δημοσκόπηση - όπου το 80% θεωρεί πως η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να βγάλει την χώρα από την κρίση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσες χιλιάδες θεωρείται επιτυχία;

      Διαγραφή
  67. Θα εχει ενδιαφερον να δουμε ποιοι συμμετειχαν στη συγκεντρωση. Μαλλον οχι αριστεροι. Ανταποκριση απο καποιον συμμετεχοντα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Aυτόν εδώ πολύ θα ήθελα να τον χαστουκίσω [ αν και δεν έιναι του χαρακτήρα μου]:

    «Πού είναι ο κύριος με τη σαμπάνια; Λειψανδρία στους "Παραιτηθείτε" ή θα κάνει εμφάνιση αργότερα;»*

    *Πρόκειται για τον γνωστό "ταξικό αποστάτη" -Υπουργό με το overdosage ΚΥΝΙΣΜΟΥ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Η συγκέντρωση είχε απ' όλα: απογοητευμένους αριστερούς, δεξιούς, κεντρώους, συνταξιούχους χωρίς ΕΚΑΣ και δικηγόρους χωρίς γραβάτα. Από νούμερα γύρω στους δέκα χιλιάδες που δεν είναι κακό για μία μάζωξη μέσω Facebook - αλλά βεβαίως δεν ρίχνει κυβέρνηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Μα οσοι πηγαμε, δεν πιστεψαμε ποτε οτι θα ριχναμε την κυβερνηση. Μια συγκεντρωση διαμαρτυριας ηταν και ως τετοια μαλλον ειχε επιτυχια. Μου εκανε εντυπωση οτι ακομα και οταν οι διοργανωτες παρακινουσαν τον κοσμο να φωναζει διαφορα συνθηματα, ελαχιστοι το εκαναν, γεγονος που μαλλον επιβεβαιωνει οτι δεν υπηρξε καθοδηγηση απο καποιο συγκεκριμενο κομμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Ο ανθέλληνας δημοσιογράφος: Για το μέχρι πέρσι υπαρκτό δίλημμα «ευρώ ή δραχμή», εσείς τι γνώμη έχετε; Ο Κωνσταντίνος (Κώστας) Έκτωρ Δημήτριος Μεγήρ: "Πρέπει να διαχωρίζουμε οπωσδήποτε το τι πρέπει να κάνει κανείς τώρα, ή σε μια ιδεατή κατάσταση για το πώς θα έπρεπε να είναι σχεδιασμένο το ευρώ, ή για το αν θα έπρεπε να μπει η Ελλάδα από την αρχή ή όχι. Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα δεν είναι αναγκαστικά οι ίδιες. ​Τι θα κερδίσουμε από μια έξοδο από το ευρώ; Όχι απλά δεν θα κερδίσουμε, αλλά θα χάσουμε σε έναν απερίγραπτο βαθμό. Σήμερα είμαστε στο ευρώ, αν φύγουμε, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι καταστροφικό. Τι θα σήμαινε αυτό; Ότι θα αναδομήσουμε το χρέος από το ευρώ σε δραχμές, αυτό όμως είναι ουσιαστικά χρεοκοπία. Επίσης τη στιγμή που θα βγούμε από το ευρώ, αυτό δεν σημαίνει ότι η ουσιαστική υποτίμηση που θα συμβεί θα τονώσει την ελληνική οικονομία και ξαφνικά θα παράγουμε προϊόντα τα οποία θα πουλάμε στο εξωτερικό. Τα εγγενή προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δεν θα επιτρέψουν μια τέτοια ανάπτυξη. Άρα όλη αυτή η υποτίμηση θα μετατραπεί σε πληθωρισμό. Θα καταστρέψει τις αποταμιεύσεις των Ελλήνων κι ότι κεφάλαια υπάρχουν στην Ελλάδα, εφόσον δραχμοποιηθούν. Οπότε τι θα κερδίσουμε από μια τέτοια έξοδο; Όχι απλά δεν θα κερδίσουμε, αλλά θα χάσουμε σε έναν απερίγραπτο βαθμό". Δηλαδή: μας τη φέραν οι βάρβαροι (οικονομολόγοι υπηρεσίας και δημοσιογράφοι υπηρεσίας) μας τη φέραν οι βάρβαροι, μας θαμπώσαν με τις ηλεκτρομαγνητικές αυτοφωτογραφίες του Maxwell, με θεραπευτικά ραδιενεργά κατάλοιπα και πληθωριστικά ράλικα ευρώ. Εμείς θα αναδομήσουμε χρέος; Εμείς δεν θα αναγνωρίσουμε χρέος. Κι αν είναι χάσουμε πολύ...θα το κάνουμε...για να χάσουμε. Εμείς θέλουμε να χάσουμε. Εσύ τι ζόρι τραβάς και παραζορίζεσαι. Μήπως το ζόρι της αγάπης; Αν εμείς χάσουμε, (τότε) ποιος θα κερδίσει; Αχ Κωνστίνε Έκτωρ Δημήτριε Μεγήρ αυτή η πατρίδα δεν είναι η πατρίδα σου. Ατιμάζεις τη γη και ατιμάζεις τη ζωή. Όξω αποδώ εσύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Το σύνθημα στην πραγματικότητα δεν ήταν #παραιτηθείτε για την Ελλάδα, αλλά παραιτηθείτε γιατί όσο μένετε μας εξευτελίζετε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. Η εφημερίς: Μπροστά το Brexit με 51,6% - Στο 48,4% το Bremain". Η ΕΕ: διαλύεται! Επιτέλους! Θα ζήσουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε η Αγγλία δεν συμμετέχει στην ΟΝΕ και ήδη από πέρυσι έχει ειδική σχέση με την ΕΕ έτσι ώστε να την γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της όπου το εθνικό της συμφέρον το επιτάσσει

      Διαγραφή
    2. Να ζήσετε και να ευτυχήσετε στην φασιστική Ευρώπη του Φάρατζ, του Ορμπάν και της Λεπέν!

      Διαγραφή
    3. Στην Ελλάδα μας θα ζήσουμε εμείς. Και όπου θέλουμε. Ποιοι είναι Φάρατζ, Ορμπάν, Λεπέν; Γλύπτες;

      Διαγραφή
    4. Είναι αυτοί που μας υποχρεώνουν να κρατάμε εδώ 60.000 προσφυγες (που αύριο θα είναι περισσότεροι) που προς το παρόν ακόμα μας δανείζουν με 0,8% (όταν οι "αγορές" ζητάνε 10 φορές επάνω) και αύριο θα χαρούν πολύ αν χρεοκοπήσουμε.

      Διαγραφή
    5. Λέτε για το χρέος που ήταν σε δραχμές και πουλήθηκε σε ευρώ από τον τρισμέγιστο του τίποτα Σημίτη; Zήτω ο Θεός της αγοράς, βέβαια το πιο χυδαίο είναι ότι τους εμφανίζετε και ως πολιτισμικούς απόγονους του Αριστοτέλη και γενικότερα των αρχαίων Έλληνων ενώ πρεσβεύουν το ακριβώς αντίθετο. Ξανά ζήτω οι αγορές, κάτω οι φασίστες-λαοί

      Διαγραφή
    6. Ο Σαχτούρης στο ποίημα του, κύριε Παπαδόπουλε, αναφέρνει κάποιους Κατσιμπαλήδες. Ποιοι είναι αυτοί;

      ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΚΑΡΟΥΖΟ
      Καημένε Νίκο
      τι ζωή ήταν κι αυτή
      κατατρεγμένος από τους Κατσιμπαλήδες
      οι πλούσιοι φτύναν πάνω στη φτώχεια σου
      όμως εσύ καλά έκανες
      έπινες τα ουζάκια σου
      κι όλους αυτούς τους μούντζωνες
      και πριν να φύγεις
      πρόφτασες κι αρπάχτηκες
      από ένα κάτασπρο σύννεφο
      από ψηλά τώρα από το σύννεφο αυτό
      κοιτάζεις
      την αθανασία σου.

      Διαγραφή
    7. Μπορεί να υποχωρήσει, αρκεί να βρούμε τους σωστούς ισχυρισμούς. Αλλά και αν ένας αμφισβητίας υποχωρήσει στο θέσιμο της προπαγάνδας που επιχειρεί, πώς θα την αντιμετωπίσουμε; Εμένα, αυτές τις μέρες, οι καταδείξεις τύπου πρόσφυγες + καλοί δανειστές, δηλαδή τα πολύ σύνθετα θέματα δε με αγγίζουν σαν αφορμές για να γίνω χάλια. Γιατί οι μεν δανειστές προφανώς φορολογούν αγριότατα τους λαούς τους, τους κλέβουν, και δίνουν τα λεφτά στους κερδοσκόπους, που αποκαλούν "Ελλάδα", ενώ το προσφυγικό είναι ένα θέμα αναζητήσεως του οργανωτή του πολέμου. Και ταυτοχρόνως κάνει και την πρόταση: αθώο μέλος της ανθρωπότητας, εφόσον ισχυρίζεσαι ότι σκέπτεσαι, αφού εμφανίζεσαι εδώ και μας γράφεις, γιατί τώρα δεν τρως τα μούτρα σου σε όλη την προπαγάνδα να γελάσουμε. Ξέρω επίσης ότι η DB χρωστάει 60+ τρις και ότι ο πλανήτης "παράγει" 70+ τρις. Για ό,τι αληθινά δεν είμαι έτοιμος είναι η ζωή του νου μου.

      Διαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.