Τρίτη, Σεπτεμβρίου 04, 2007

Οι νέοι - σήμερα

Ξεκινάω με ένα σχόλιο – επιστολή (στο «παρά-γκάλοπ»):

Κύριε Δήμου,
πιστεύω ότι η ανεπανάληπτη καταστροφή του περιβάλλοντος, ο προβληματισμός για την επόμενη μέρα αλλά και οι επερχόμενες εκλογές κάνουν ίσως πολύ ενδιαφέρον ένα post για την νέα γενιά (20-35) σχετικά με το ρόλο της, τις προσδοκίες του κόσμου κλπ. Ίσως βέβαια να την έχετε κάνει παλαιότερα τη συζήτηση. Προσωπικά θα ήθελα να ακούσω γνώμες και εκτιμήσεις. Θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα επίκαιρο και ωφέλιμο.
Με εκτίμηση
simpaid1

Απάντησα λέγοντας ότι βρίσκω το θέμα ενδιαφέρον και θα προγραμματίσω ένα τέτοιο ποστ.

Και σήμερα, ανοίγοντας την Καθημερινή, διαβάζω στην πρώτη σελίδα ένα σχόλιο του Νίκου Γ. Ξυδάκη με τίτλο «Οι γνωστοί άγνωστοι» που καταπιάνεται με αυτό ακριβώς το θέμα. Αντιγράφω ένα μεγάλο μέρος του σχολίου:

Και μόνο η διαρκής αναταραχή στο εκπαιδευτικό σύστημα και τη νεολαία, το 2006 - 7, έδωσε αρκετά σημάδια για το πόσο συμπιεσμένοι νιώθουν οι νέοι, χαϊδεμένοι ή μη, στα «χαμηλά» της κοινωνικής και οικονομικής διαστρωμάτωσης. Αυτοί οι νέοι βλαστάνουν από τη βαθιά μεσαία Ελλάδα, δεν είναι λούμπεν· δείχνουν άρα τα αδιέξοδα της κοινωνίας καταγωγής και δείχνουν τις προσδοκίες ή τις χίμαιρες της διευρυμένης και μεταμορφωμένης μεσαίας τάξης. Τολμώ να πω, είναι τα δυνάμει νέα υποκείμενα που θα πιέσουν για την αναδόμηση του πολιτικού σκηνικού – υπό αδρές αναλογίες, ό,τι ήταν οι νεφελώδεις μα δυναμικοί και άκρως αποτελεσματικοί μικρομεσαίοι που ονόμασε ο Α. Παπανδρέου το 1981 καλώντας τους στο προσκήνιο.

Αυτά τα νέα υποκείμενα δεν είναι ασφαλώς ταραξίες που σπάνε βιτρίνες και πυρπολούν σκουπιδοτενεκέδες.

Είναι και οι ωριμότεροι ηλικιακά διαδηλωτές με τα μαύρα Prada, του φετινού καλοκαιριού των πυρκαγιών, είναι το άτυπο, ογκούμενο πολιτικό σώμα των SMS και των μπλογκ, είναι όσοι διεκδικούν την έκφραση και τη συμμετοχή, χωρίς να αρνούνται τον ευδαιμονισμό ή τη βολή, αρνούμενοι ωστόσο την τυφλή συμμόρφωση στο τρέχον σύστημα διαχείρισης, δυσπιστώντας ακόμη και προς τους ποικιλώνυμους μη κυβερνητικούς οργανισμούς που σπεύδουν να καλύψουν το κενό εξουσίας χωρίς ρίζα και νομιμοποίηση.

Μορφωμένοι, επικοινωνούντες, με καλό γούστο και απαιτήσεις, νεόπτωχοι, διαψευσμένοι και ελπίζοντες, αντιφατικοί, χωρίς συνείδηση ίσως, χωρίς πλατφόρμα, αυτοί οι πολίτες - ψηφοφόροι είναι οι γνωστοί - άγνωστοι στη φετινή κάλπη.

Είμαι δύο γενιές μεγαλύτερος από τους νέους που περιγράφει ο Νίκος Ξυδάκης και μου είναι δύσκολο να έχω άποψη. Ποια είναι η νέα γενιά; Αυτή που συμμετέχει στις αξιοπρεπείς σιωπηρές διαδηλώσεις, ή αυτή που χτίζει τους πρυτάνεις στα γραφεία τους και αρνείται κάθε είδους αλλαγή στο εκπαιδευτικό σύστημα;

Ποιοι δίνουν τον τόνο: Αυτοί που προσφέρουν εθελοντική εργασία, ή εκείνοι που ξημεροβραδιάζονται στις καφετέριες;

Οι επισκέπτες του blog ανήκουν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στην νεότερη γενιά – ή πάντως βρίσκονται πολύ πιο κοντά της, από ότι εγώ.

Ποιοι είναι οι νέοι σήμερα; Θα ήθελα να ακούσω την γνώμη σας.

Φυσικά και πάλι δεν θα αποφύγουμε γενικεύσεις και στερεότυπα. Όμως μπορεί να προκύψει κάποια εικόνα. Το θέμα είναι δύσκολο και κρίσιμο. Ας το συζητήσουμε.

339 σχόλια:

  1. Πολλά λόγια - πραξη 0.

    Προτείνω λοιπόν τά παρακάτω απελευθερωτικά βήματα γιά μία πιό ανταγωνιστική νεολαία:

    Α) Καταργήστε τό υπουργείο παιδείας. (Η Κα Γιαννάκου είναι ικανός άνθρωπος, μπορεί νά βρεί εύκολα άλλη δουλειά)

    Β1) Σέ όσους νέους/γονείς δέν θέλουν νά πάνε σέ δημόσιο σχολείο τό κράτος άς τούς επιστρέφει τά έξοδα δημοσίας εκπαίδευσης (οπότε θά μπορέσουν νά τά χρησιμοποιήσουν σέ ιδιωτικά σχολεία)
    η
    Β2) Από τόν ετήσιο φόρο άς αφαιρούνται τά έξοδα εκπαίδευσης από ιδιωτικά σχολεία.

    Προτιμώ τό Β2. Στό Β1 οί πόροι πάνε πρώτα στό κράτος καί μετά ξαναεπιστρέφουν, μέ τίς γνωστές απώλειες.

    Γ) Κάθε γονιός θά μπορεί νά στείλει τό παιδί του σέ οποιοδήποτε σχολείο τόν δέχεται.

    Δ) Η διδακτέα ύλη δέν θά καθορίζεται πιά από τό υπουργείο παιδείας η άλλο κεντρικό όργανο τού κράτους. Κάθε σχολείο θά είναι ελεύθερο νά αποφασίσει μόνο του τί θά διδάξει σέ ποιές τάξεις.

    Ε) Θά μπορούν οί γονείς νά μήν στείλουν τά παιδιά τους σέ ωργανωμένο σχολείο καί νά μπορούν νά τά διδάξουν στό σπίτι ή σέ μερική συνεργασία μέ άλλους γονείς / σχολεία (αυτό κάνω εγώ μέ τά παιδιά μου στήν Αμερική).

    Ζ) Προφανώς απελευθέρωση τής ανώτατης εκπαίδευσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λεφτέρη πόσο αξίζει η πατρίδα σου;

    Μια και είσαι πρακτικός άνθρωπος με εξαιρετική εμπειρία στο finance και στην κοστολόγηση σε ρωτώ το εξής:
    Αν κάποιος που είχε τα κεφάλαια για μια τοριστική επένδυση σου έλεγε Λεφτέρη έχω ένα ιδιόκτητο νησάκι έξω απο την Καλιφόρνια με ίδιες ακριβώς κλιματικές συνθηκες με την Κρήτη.
    Πόσο θα κοστίσει να φτιάξω ένα Κρητικό χωριό παρόμοιο με το δικό μας;
    Να μην του λείπει τίποτα, ένα ακριβές αντίγραφο με το χωριό.

    Πόσο θα κοστίσει ένα τέτοιο χωριό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο/Η giant13 είπε...
    Οι νέοι σήμερα :

    Ομορφότεροι εμφανισιακά.
    Περισσότερο μορφωμένοι, αλλά πολλοί και με βασικά κενά.
    ----------------------------------

    Για το πρώτο έχω να πω: "Την ασχήμια των γονιών τους θα πληρώσουνε σκληρά" (Νιόνιος)

    Για το δεύτερο, μάλλον είστε νέος γιατί είναι ανακριβές...

    Η μορφωση δεν είναι μόνο οι επιδόσεις στο σχολείο, ή το πόσο καλά ένας νέος χειρίζεται τα gadgets. Η μόρφωση πάει στη σφαιρική καλλιέργεια και πνευματική ανάταση ενός λαού, άρα και των νέων... Κρίνοντας την Ελληνική κοινωνία που απαξιώνει σταθερά τη μόρφωση και καλλιέργεια χρόνια τώρα μάλλον καθιστά τη δική μου γενιά (40) και τις νεότερες περισσότερο αμόρφωτες από τις προηγγούμενες... Μην κρίνετε από μεμονωμένες περιπτώσεις όπου τα παιδιά αυτά βασίζονται στη συστηματική δουλειά των ήδη μορφωμένων γονιών τους... Αυτά είνα ολίγα και μάλλον δυστυχισμένα...

    Στο θέμα της μόρφωσης έχω ξαναγράψει ότι εγώ ως αριστούχος μαθητής των 80s ήμουν σχεδόν αγράμματος σε σχέση με τους Βιεννέζους της ηλικίας μου... Και δεν μιλώ μόνο για γνώσεις τέχνης ποίησης κλπ, αλλά για στοιχεία του παγκόσμιου πολιτισμού, όπως ιστορία, επιστήμες, καλούς τρόπους έλλειψη κόμπλεξ κλπ...

    Ταξειδεύω συχνά στο εξωτερικό, και έχω τη δυνατότητα να συγκρίνω τους σημερινούς νέους της Ελλάδας (και τον εαυτό μου σε αυτούς εντάσσω αν και 40 σε πείσμα κάποιων αφελών 30ρηδων που θέλουν να γεράσουν νωρίτερα)... Δυστυχώς είμαστε πιο πίσω σήμερα σε σχέση με παλαιότερα... Το μόνο θετικό είναι ότι μιλούν καλά Αγγλικά, αποτέλεσμα όχι της πολιτείας αλλά των γονικών παροχών. Η συμπεριφορά των Ελλήνων στο εξωτερικό (που τα βρίσκουμε τόσα απωθημένα?) είναι εν πολλοίς ενοχλητική...

    Στις δε επιστημονικές γνώσεις μην το παίρνουμε επάνω μας το 10 του Μετσοβίου αξίζει μόνο επί των θεωρητικών Μαθηματικών... (και δη των ξεπερασμένων)... Στο Λονδίνο είχα ένα 24ρη από το Ισραήλ, που φυσσούσε στα peer2peer networks(προγραμματισμό, σχεδίαση, δομή κλπ) όχι ολίγον από p2p nets που διδάσκουν αυτοδίδακτοι εδώ... Αυτή η ανεπάρκεια άλλωστε είναι ολοένα και πιο ορατή στα επιστημονικά πεδία...

    ένα άλλο παράδειγμα: Το μαθηματικό Αθήνας διδάσκει σταθερά χρόνια τώρα ως διαφορική τοπολογία χώρους Banach με μέτρο Lebesque. Γιατί άνθρωπέ μου από όλο το δάσος της διαφορικής τοπολογίας διδάσκεις ετούτο το κακόμοιρο δεντράκι?
    1. Γιατί δεν απαιτείται αφού οι χαχώλοι θα τρέξουν στα ιδιαίτερα
    2. Γιατί δεν γνωρίζω κάτι άλλο... με μέσον διδάσκω...

    όλα αυτά δεν έχουν μηδενικό τίμημα όπως παράξενα ισχυρίζονται κάποιοι... έχουν σαφές τίμημα... Είμαστε πλέον οι πλέον αγράμματοι της ΕΕ. Είμαστε τρομερά ερασιτέχνες και πλέον αυτό δεν φτάνει καθώς οι απαιτήσεις έχουν γιγαντωθεί. (Θυμηθείτε τις πυρκαιές)


    Για αυτά και για αυτά συγνώμη για άλλο ένα παραλλήρημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν μπορώ να καταλάβω πως γίνεται να γκρινιάζουμε οι νέοι για ανεργία και να αναφερόμαστε σε ποσοστά 12% και λοιπά, ενώ στις εφημερίδες κάθε εβδομάδα οι αγγελίες είναι χιλιάδες για όλων των ειδών τις θέσεις, ιδίως για μικρομεσαίες. Είμαι 25 χρονών απόφοιτος ΙΕΚ και τέτοιο πρόβλημα δεν αντιμετώπισα ούτε το βλέπω γύρω μου να υπάρχει. Μήπως με τον όρο "άνεργος", οι νέοι εννοούμε τον απόφοιτο Κοινωνιολογίας, Ιχθυοκαλλιέργειας ή Κλωστοϋφαντουργίας που αρνήτε να δουλέψει ως π.χ υπάλληλος γραφείου και αντ' αυτού κάθετε σε μιά καφετέρια βρίζοντας το κράτος και τον κακό του τον καιρό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Χαμηλοί μισθοί και αναξιοκρατία στον ιδιωτικό τομέα".

    Κύριε Δήμου, εγώ αυτό το βίωσα στη Siemmens. "Διορισμένοι" από κομματικούς μηχανισμούς του ΠΑΣΟΚ, έπαιρναν πόστα με εύκολα tasks και καλά budgets, σαν αποπλήρωση προφανώς job από το κράτος.

    Βεβαίως αυτό συμβαίνει και στο εξωτερικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Quiz:

    Ποιός είπε το παρακάτω:

    "Στις παλαιότερες εποχές οι φοιτητές ήταν τακτικοί στα μαθήματα τους και είχαν περισσότερο ενδιαφέρον για τις σπουδές τους. Σήμερα, ο χρόνος που θα έπρεπε να αφιερώνεται στη μελέτη καταναλίσκεται σε συγκεντρώσεις και συζητήσεις"

    Περιμένω απαντήσεις, είναι εντυπωσιακό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. nikiplos said...
    "Χαμηλοί μισθοί και αναξιοκρατία στον ιδιωτικό τομέα".

    Κύριε Δήμου, εγώ αυτό το βίωσα στη Siemens.

    -----------------------------------

    Οι διαπλεκόμενες επιχειρήσεις, όσο διαπλέκονται είναι σαν το κράτος - κάτι σαν ΔΕΚΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ιδιοι με μας τους παλαιούς ίσως πιο "εξυπνοι" με λιγότερα στερεότυπα,με πολύ καλύτερη σεξουαλική ζωή,πιο χορτάτοι,λιγότερο φιλότιμοι,περισσότερο διαβασμένοι.
    Και ας μήν ξεχνάμε οτι είναι παιδιά μας αρα οτι στραβά έχουν τα πήραν απο μας..
    Καλημέρα σε ολους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Genghis
    προτιμώ το σύστημα με τα κουπόνια που έχει προτείνει ο Μάνος (ισχύει στην Σκανδιναβία).

    Κάθε οικογένεια παίρνει κουπόνια εκπαίδευσης από το κράτος και επιλέγει ελεύθερα σχολείο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. I.Kepaptsoglou
    δεν με ενδιαφέρι τι μισθό παίρνει τώρα ο τραπεζικός υπάλληλος - αλλά τι θα παιρνει σε 5 χρόνια.

    Ποτέ δεν ρώτησα πόσος θα ήταν ο πρώτος μισθός μου - πίστευα πως σε μερικούς μήνες θα είχε αυξηθεί χωρίς καν να το ζητήσω (και έγινε πάντα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Solon,
    "Σε μια κοινωνία που ακόμα ισχύει η προπολεμική νοοτροπία της απασχόλησης του αποφοίτου στον κλάδο των σπουδών του."

    Όταν ο γιός σας τελειώσει την ιατρική, θυμηθείτε να του πείτε αυτό που γράψατε και να τον ενθαρρύνετε να πάει να εργαστεί ως ιατρικός επισκέπτης σε φαρμακευτική εταιρία.
    Μόνο να στέκεστε σε απόσταση όταν του τα πείτε αυτά... (νέος γαρ)

    Βεβαίως ο μέσος Έλλην θα προτιμήσει να τον διορίσει σε κάποιο ασφαλιστικό ταμείο και να "λύσει" έτσι και το ασφαλιστικό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ Nikos Dimou

    Atixis i parenthesi pou parethesa me tous misthous. Stin mi aksiopoiisi talentou, i toulaxiston gnoseon ithela na anafertho. Oi anthropoi stous opoious anaferomai tha mporousan na prosferoun ergo stous organismous pou doulevoun kai antaftou doulevoune tamio.
    Pote den mou arese na sigrino me to xeirotero (px dimosio). Protimo na sigrino me to kalitero.

    To simperasma pantos pou vgazo os neos einai oti oute o idiotikos tomeas aksizei stin Ellada. Kai oxi logo xrimaton (i ellada exei alli poiotita zois), alla logo apousias diourgikotitas ston xoro ergasias.

    An douleva ellada afti ti stigmi ksero ti tha ekana. Stin kaliteri na antegrafa arithmous apo ena database se ena allo. Ki afto an den ekana frappedes. Kai milao gia ta kentrika tora kai ek (sintomis)peiras.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. oldman είπε,

    " Μήπως με τον όρο "άνεργος", οι νέοι εννοούμε τον απόφοιτο Κοινωνιολογίας, Ιχθυοκαλλιέργειας ή Κλωστοϋφαντουργίας που αρνήτε να δουλέψει ως π.χ υπάλληλος γραφείου και αντ' αυτού κάθετε σε μιά καφετέρια βρίζοντας το κράτος και τον κακό του τον καιρό? "
    -----------------------------
    Πολύ σωστο, η πλειονότητα, αφού έχει εξασφαλισμένο το αμάξι από την οικογένεια, όπως το ντύσιμο και το χαρτζηλίκι, πως να πάει να δουλέψει μέ 700-800 ευρώ πρώτο μισθό και να είναι και η τελευταία τρύπα του ζουρνά.
    Μιά θέση, έστω αν όχι προισταμένου, αλλά γραφείου, με πρώτο μισθό πάνω από 1500 ευρώπουλα, θα ήταν αποδεκτή.
    Διαφορετικά καλύτερη είναι η γκρίνια και η φραπεδιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @nikiplos

    Αν από τις εκατοντάδες επιλογές επαγγελματικού προσανατολισμού, κάποιος διαλέξει να γίνει γιατρός, δικηγόρος και οτιδήποτε παρεμφερές σήμερα εν Ελλάδι, τα θέλει ο πωπός του κι εκείνου. Μετά θα βγει να γκρινιάζει και θα του φταίει η κοινωνία και το κράτος, ποτέ το κεφάλι του το κλούβιο. «Δεν με ενδιαφέρει η διαμορφωθείσα έως τώρα κατάσταση κορεσμού στο αντικείμενο, εγω θέλω να γίνω γιατρός, κι εσείς κόφτε τον σβέρκο σας να με απορροφήσετε.»
    Ναι, ας πάει να γίνει ιατρικός επισκέπτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εγώ αυτά τα μοντέρνα δεν τα γουστάρω.
    Αρκετά με τη διαφθορά της νεολαίας της Πατρίδος μου.
    Το παιδί μου ξεκινά τη μέρα του με προσευχή, ντύνεται με τη στολή του και πηγαίνει σχολείο, επιστρέφει σπίτι, ξανά προσευχή, ανάγνωση εορτολογίου και λίγο Κοσμά Αιτωλό, μετά σεμινάριο δύο ωρών για τα Ιερά και Όσια του Έθνους (συγκινείται πολύ ειδικά με τους προγόνους του όπως οι 300).
    Τηλεόραση, playstation, σατανικές μουσικές και τέτοια κομμένα φυσικά, του βάζω dvd με παρελάσεις, Παπαφλέσα και άλλα ανυψωτικά.
    Για την αμαρτία του σεξ είναι φυσικά ενήμερος, το σεξ είναι μόνο για αναπαραγωγή, αφού λάβει τη Θεία Χάρη, άλλωστε εξομολογείται τακτικά στον πνευματικό του.
    Το όνειρό του είναι να γίνει Δάσκαλος του Έθνους, αν δεν τα καταφέρει θα γίνει καλόγερος.
    Τον έγραψα και στη Νεολαία Καρατζαφέρη.

    Μα έχει ένα ψυχικό δέσιμο με τον πνευματικό του... Όλο στα γόνατά του κάθεται. Τρείς φορές την ημέρα τον επισκέπτεται και γυρνάει σπίτι αναψοκκοκινισμένος απο την επαφή με το Θείο και γεμάτος καραμέλες.

    Είμαι περήφανος για το παιδί μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. οι νεοι σημερα ηταν αυτο που ηταν παντα οι νεοι καθε εποχης. Το σημαντικοτερο ειναι τι θα ειναι αυριο οι νεοι του σημερα.
    Ελπιζω να ειναι λιγο σοφοτεροι απο τους νεους του χτες που ειναι οι μεγαλοι του σημερα.
    Αν και δεν το νομιζω, τα ιδια λαθη θα κανουμε, τις ιδιες οδους θα ακολουθησουμε. Τουλαχιστο, να ζησουμε λιγο ρε αδερφε οτι κι αν σημαινει αυτο για τον καθενα.

    Υ.Γ. Λευτερη βλεπω πως η Αμερικη δε σε αλλαξε ως προς την ταση του λεγειν τουλαχιστο. "Κατηγορεις" τους ελληνες οτι μιλανε πολυ και δεν κανουν εργα, αλλα στο πρωτο παρεμεινες γνησιος ελληνας (γρεκαλβανος) κι εσυ :))). Ετσι, ετσι, πρωτα βγαινει η ψυχη και μετα το χουι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ο/Η oldman είπε...

    Δεν μπορώ να καταλάβω πως γίνεται να γκρινιάζουμε οι νέοι για ανεργία και να αναφερόμαστε σε ποσοστά 12% και λοιπά, ενώ στις εφημερίδες κάθε εβδομάδα οι αγγελίες είναι χιλιάδες για όλων των ειδών τις θέσεις, ιδίως για μικρομεσαίες.

    --------------------------------

    Φίλε Oldman o αριθμός των αγγελιών ανά εβδομάδα στο σύνολο των εφημερίδων είναι της τάξεως των εκατοντάδων και αρκετές από αυτές είναι αλληλοκαλυπτόμενες και συνεχίζουν να δημοσιεύονται σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της εβδομάδας. Από ιδία πείρα (έχω κάνει γύρω στις 10 διαφορετικές δουλειές και έχω περάσει από πολλές συνεντεύξεις) και κάνοντας μία συντηρητική εκτίμηση ένα ποσοστό πάνω του 50% των αγγελιών για θέσεις εργασίας καλύπτονται με το ελληνικό σύστημα αξιολόγησης, το περίφημο "είμαι γνωστός του τάδε..". Πάρα πολλές φορές οι αγγελίες μπαίνουν γιατί απλά πρέπει να μπουν. Είναι τόσο βαθιά ριζωμένη η νοοτροπία αυτή σε αυτή τη χώρα.

    Θα συμφωνήσω ότι όποιος είναι αποφασισμένος να δουλέψει για το ζειν θα βρει δουλειά και θα παίρνει τα 600-700 ευρώ. Το πρόβλημα είναι στο πόσο μπορεί να το συνεχίσει αυτό ειδικά αν δεν ανταποκρίνεται στα προσόντα του. Κάποια στιγμή θα έρθει που θα πρέπει να ζήσει μόνος του και τα 700 δεν φτάνουν ούτε για πλάκα.

    Μετά τα δικά μου ντράβαλα (με τη δεύτερη φορά πανελλαδικών στην Πάτρα, την τρίτη στην Αθήνα λόγω οικονομικών δυσκολιών, με δουλειές ταυτόχρονα με το Φυσικό της Αθήνας - μπρρρρ - και στρατό (18μηνών) στα 30 βγήκα επίσημα στην αγορά εργασίας) έχω αποφασίσει ότι η βέλτιστη διαδρομή για ένα αγόρι είναι ότι αν περάσει σε σχολή να μην πάει και να πάει πρώτα στρατό, μετά σχολή και μεταπτυχιακό με καλό ρυθμό ώστε στα 25-26 να βγεί στο ταρτάν. Για τα κορίτσια είναι λίγο πιο χαλαρά τα πράγματα (ακούω γνώμες)..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. οσο αναφορα το θεμα της ανεργιας που εθιξε ο oldman και οι αλλοι συνομιλητες, θα ελεγα να μην ειναι τοσο αφορηστικοι και αφελεις, υπαρχουν και αλλες παραμετροι που δεν εχουν σκεφτει καν ή δεν εχουν μπει στον κοπο να σκεφτουν. Ας σταθουμε, τουλαχιστο με σεβασμο, σε ενα πραγματι μεγαλο προβλημα των σημερινων νεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Με όλο τον σεβασμό αλλά αν ακουγα οτι κάποιος τελείωνε την Ιατρική και για κάποιο διάστημα ή ακομα καιγια πάντα δούλευε σαν ιατρικός επισκέπτης θα του έβγαζα το καπέλο θα τον θεωρούσα ανθρωπο της αγοράς και θα ήταν πιστεύω πιο πολύ επιτυχημένος απο κάποιους άλλους.Θα θεωρούσα δε αποτυχία αν μετά απο τόσα χρόνια σπουδών ερχόταν να ρωτήσει εμένα για το τι θα κάνει στην επαγγελματική σταδιοδρομία του/της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. nikiplos είπε,

    "Για το δεύτερο, μάλλον είστε νέος γιατί είναι ανακριβές...

    Η μορφωση δεν είναι μόνο οι επιδόσεις στο σχολείο, ή το πόσο καλά ένας νέος χειρίζεται τα gadgets. Η μόρφωση πάει στη σφαιρική καλλιέργεια και πνευματική ανάταση ενός λαού, άρα και των νέων..."
    --------------------------------

    Δεν είμαι καθόλου νέος, ο μεγάλος μου γιός είναι στα 26.

    Γράφω ακριβώς στο σχόλιο μου (01.33ΑΜ),
    "Περισσότερο μορφωμένοι, αλλά πολλοί και με βασικά κενά."
    Ισως ήταν λίγο λακωνικό, αλλά τα "βασικά κενά" είναι αυτά που αναλύεις εσύ και ακόμη περισσότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Όσον αφορά στην ανεργία στους νέους: στις μικρές αγγελίες για πτυχιούχους οι μισές και περισσότερες είναι για καθηγήτριες/καθηγητές αγγλικών και άλλων ξένων γλωσσών (δυστυχώς έχω εργαστεί σε τέτοια θέση και οδηγήθηκα σε καταγγελίες στην επιθεώρηση εργασίας και στο ΙΚΑ), κάποιες άλλες για καθηγητές μαθηματικών, φυσικής κτλ. και κάποιες λίγες για μηχανικούς και τεχνικούς Η/Υ. Οι μικρές αγγελίες για 'υπαλλήλους γραφείου' είναι κατά το μεγαλύτερο ποσοστό για πωλητές/προωθητές προϊόντων ('sales representative', 'υπεύθυνος πωλήσεων') ασφαλιστές ('χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι') και κάποιες δουλειές νεροκουβαλητή (πχ ντελίβερι, εξωτερικές εργασίες κτλ). Σε όλες τις περιπτώσεις κατά πολύ μεγάλο ποσοστό πρόκειται για ωρομίσθια ημιαπασχόληση (της τάξεως των 5-6 ευρώ την ώρα) με αμφίβολα ένσημα και μηδενικές προοπτικές σοβαρής μακροχρόνιας απασχόλησης.
    Αυτά όλα δεν σημαίνουν ότι δεν μπορεί κανείς να βρει και μια καλή αγγελία, είναι θέμα κυρίως τύχης και επιμονής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @ND & i.kepaptsoglou,

    Kαλημέρα! Έχετε κι οι δυό δίκιο.
    :-)

    Από τη δική μου εμπειρία, είναι μάλλον δικαιολογημένο το παράπονο και η ανησυχία των νεότερων εργαζομένων σε οργανισμούς που -για τα ελληνικά δεδομένα- θεωρούνται "μεγάλοι". Δυστυχώς, το φαινόμενο δεν περιορίζεται μόνον στους κρατικοδίαιτους...

    Ειδικά στους οργανισμούς για τους οποίους μιλάει ο i.kepaptsoglou είναι προσφατες οι αλλαγές στην αγορά και δεν έχουν καλά χωνευτεί (τουλάχιστον όχι κατά γενικό κανόνα). Η τεχνογνωσία είναι ακόμη ανεπαρκής, το σύστημα διοίκησης είναι "ιεραρχικό" παλαιού τύπου και η αγωνία του "προϊσταμένου" ή "διευθυντή" να διατηρήσει το "κύρος" του τονίζοντας τη δική του συνεισφορά και υποβαθμίζοντας τη συνεισφορά των άλλων δεν είναι καθόλου σπάνια.

    Αυτό δεν αναδεικνύει ταλέντα, δεν πλουτίζει σε γνώση, δεν δίνει επαγγελματική αυτοτέλεια και ευθύνη και, επιπλέον, περιορίζει το εύρος της εμπειρίας. Με τα δεδομένα αυτά, ούτε στην ίδια δουλειά ούτε σε άλλη δουλειά υπάρχει σοβαρή προοπτική σημαντικής βελτίωσης των αποδοχών. Και, νομίζω, καλά κάνει ο i.kepaptsoglou και βρήκε την πρώτη δουλειά στο Λονδίνο, όχι μόνον για το μισθό αλλά και για τις ευκαιρίες μάθησης και ανάδειξης.

    Βλέπω και την άλλη πλευρά του νομίσματος, επί της οποίας έχει δίκιο ο ΝΔ. Αρκετά παιδιά έρχονται με υπερβάλλουσα αυτοπεποίθηση λόγω ενός πτυχίου κι ενός μεταπτυχιακού και με την αγωνία να έχουν καλές αποδοχές γρήγορα (γιατί έχουν βαρεθεί να ζητούν λεφτά από τους γονείς αλλά θέλουν και να διατηρήσουν ακριβώς το ίδιο επίπεδο ζωής). Ο συνδυασμός αυτός σε αρκετούς δημιουργεί μεγάλη δυσκολία αποδοχής του τί σημαίνει να βάλεις σε κίνηση ένα θεωρητικό υπόβαθρο για να λύσεις ένα συγκεκριμένο ζήτημα, τί σημαίνει να δουλεύεις σε ομάδα, και πόση διαφορά έχει να είσαι καλός μαθητής και φοιτητής από το να είσαι καλός στη δουλειά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. με τα τελευταία σχόλια ετέθη θέμα της σχέσης παιδείας με την αγορά εργασίας και πως αυτά (δεν) συνδέονται στην ελλάδα - τεράστιο θέμα που ίσως πρέπει να του αφιερωθεί άλλο ποστ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Μήπως έχουμε ξεφύγει λίγο από το αρχικό θέμα: ''οι νέοι σήμερα''; Πράγματι η ανεργία είναι ενα σοβαρό πρόβλημα αλλά ας μην ξεχνάμε οτι ανεργία υπάρχει σε όλο τον κόσμο και στην κοντινή γειτονιά μας την Ευρώπη.. Εκτιμώ δε, οτι κάπου εκεί υπάρχει αυτό το ανύπαρκτο άλλοθι του τύπου κατέχω πολλά γράμματα (έχω 1 πτυχίο και κάνα 2 μεταπτυχιακούς τίτλους) και τώρα που ψάχνω για δουλειά είμαι ''overqualified'' για την Ελλάδα (γιατί βαριόμουν να δουλέψω και σπούδαζα τα τελευταία 10 χρόνια)και τώρα κάθομαι και βολεύομαι απο το υστέρημα του μπαμπά και το αυτοκίνητο της οικογένειας, που αν δεν είναι αρκετά ''trendy'' δεν το πολυκυκλοφορώ. Τα βλέπω και στον εαυτό μου δλδ...Μήπως τελικά είμαστε η ''νέα'' γενιά των overqualified και overminded miserables;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Με χίλια ευρώ ζείς μια χαρα σε ένα δυαράκι, αν έχεις και σύζυγο με άλλα τόσα, είστε οκ. Παίρνεις και ένα μεταχειρισμένο 1.400αράκι πενταετίας και είσαι τακτοποιημένος.
    Το πρόβλημα ξεκινάει από την στιγμή που με χίλια ευρώ μισθό, θες να κάνεις και οικογένεια και μάλιστα άνω του ενός τέκνου. Και όλα αυτά από την κοινωνική εκείνη προπαγάνδα που προστάζει κάθε άνθρωπο να αναπαραχθεί και να παλέψει ανεξαρτήτως συνθηκών, «αλλιώς η ζωή του θα είναι λειψή και δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ ως προσωπικότητα». Όποιος πάλι –χωρίς να τον σηκώνουν τα οικονομικά του- κάνει παρ’ όλα αυτά οικογένεια για λόγους εθνικούς-εθνικιστικούς, καλά να πάθει. Δεν είναι μόνο η οικογένεια βέβαια που χαλάει την μαγιονέζα, είναι και διάφορα άλλα στερεότυπα που έχουν να κάνουν με την επίπλωση και τον εξοπλισμό του σπιτιού, τον ρουχισμό, τα μέρη που θέλουμε να πάμε διακοπές κ.α., συγκρίνοντας την αφεντιά μας με τον Σουηδό πολίτη, τον Αμερικάνο, τον Γερμανό κλπ. λες και ως λαοί στην ιστορικο-κοινωνικο-πολιτική μας διαδρομή μοιραστήκαμε την ίδια φιλοσοφία ζωής, εθνική ιδιοσυγκρασία και πολιτισμό με εκείνους.
    Αν όμως κουνήσουμε το κεφάλι μας και συγκριθούμε με τα μεγέθη χωρών και λαών του δικού μας βεληνεκούς και νοοτροπίας, θα δούμε πως είμαστε καλά. Μπορούμε ακόμα καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Eίμαι βέβαια από την "άλλη όχθη" και κοιτάω τους νέους απέναντι. Στο θέμα της δουλειάς βλέπω ότι υπάρχουν τεράστιες παρεξηγήσεις για τις οποίες ευθύνονται η οικογένεια και η κοινωνία. Αυτή η υπερπληθώρα πτυχιούχων και επιστημόνων, η περιφρόνηση των "κατώτερων" επαγγελμάτων, η έλλειψη πρωτοβουλίας και δημιουργικότητας μέσα στον χώρο της εργασίας συντηρούνται εδώ και δεκαετίες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @ ALEX

    akolouthontas aftin tin logiki tote eimai overqualified gia tin Ellada kai oxi gia tin Agglia. Den leo na kanoume tin Ellada Agglia (gia na prolavo ta antistixa sxolia). Den mporoume omos (kapos-kapote) na parexoume kai stin ellada tin idia dinamiki?

    Mporo na gino poli sigekrimenos os pros to pos to City tou londinou kai to Canary Wharf (pou prin 10 xronia eixe ouranoksistes-fantasmata) exoun ginei to oikonomiko kentro tis evropis alla den einai afto to thema mas.

    opote epistrefoume stin apopsi tou delta_mike. Exoume ksefigei apo to thema.

    I mipos i ekriksi diatiposis anisixion apo neous gia (polla) parallila themata einai mia apantisi sto thema?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @ oldman

    An yparxei paradeigma-ekseresi sto modelo "me 1000 euro oiikogeneia den kaneis" den einai mia periptosi opou i ekseresi katariptei kai den epiveveonei ton kanona (logiki "kapoios to ekane ara ginete")?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Βλέπω ότι όλοι οι σχολιαστές επιδιώκουν να κρίνουν την νέα γενιά και να την εντάξουν κάπου (πού όμως? Στα δικά τους νεανικά όνειρα?) παραμερίζοντας να τους κρίνουν με βάση την δέσμευσή τους μέσα στην πιο οργανωμένη μορφή εξουσίας στην Ελλάδα: ΤΗΝ «ΑΘΑΝΑΤΗ» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. Την πιο κτηνώδης μορφή εξουσίας που έχει εφεύρει ποτέ ανθρώπινος νους.
    Αυτή που σε στηρίζει, για να μπορεί να το επικαλείται μια ζωή ως χρέος…
    Αυτή που σου παρέχει τα πάντα για να μην τολμήσεις να της το προσάψεις ποτέ…
    Αυτή που σου σχεδιάζει τη ζωή, για να κομπορρημονεί αν πετύχεις ή να σε σιχτιρίζει αν αποτύχεις….
    Αυτή που θα σε βοηθήσει να «σπουδάσεις» όχι με γνώμονα την παιδεία αλλά την κοινωνική καταξίωση…
    Αυτή που θα φιλήσει «κατουρημένες ποδιές» για να υπηρετήσεις δίπλα στο σπίτι…
    Που θα ξεπουληθεί σε οποιονδήποτε κομματάρχη για μια θέση…
    Που θα ξεπουληθεί για να πάρει δάνειο και να χτίσει τριώροφο (αυθαίρετο!!) ώστε να μένουν πάνω η μεγάλη θυγατέρα, στο μέσον η μικρή και κάτω, φυσικά, οι γονείς για να ελέγχουν το πήγαιν’ έλα….
    Αυτή που προτιμά να κρατάει τα 30+ παιδιά της δέσμια στο σπίτι μόνο και μόνο για να έχει την απόλαυση της πνιγερής υπερπροστασίας…
    Αυτή που ευνουχίζει την φαντασία κάθε νέας γενιάς στο βωμό της «οικογενειακής» αγάπης και προστασίας…
    Πως το πε κάποιος γνωστός γνωστός…. : «Όλοι οι άνθρωποι έχουν Ο Έλληνας έχει το σόι του» !!!

    Και δεν υπάρχει λυτρωμός για καμιά γενιά….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Γενιά 20-35 ετών: Η γενιά των άλλοθι

    Είμαι ανήθικος όταν ως φοιτητής εγγράφομαι σε φοιτητική παράταξη για να ευνοηθώ στις σπουδές μου ή στον επαγγελματικό στίβο; Όχι βέβαια αφού υποστηρίζω τον Χριστόδουλο και είμαι θρήσκος. Θρήσκος και ανήθικος γίνεται;
    Είμαι μισαλλόδοξος όταν λέω ότ όποιος πιστεύει στο Θεό είναι ηλίθιος; Όχι βέβαια αφού είμαι άθεος. Άθεος και μισαλλόδοξος γίνεται;
    Είμαι πιο βολεμένος όταν όλες τις σπουδές τις χρηματοδοτούν οι γονείς μου και ετοιμάζομαι για μεταπτυχιακό σε ιδιωτικό Πανεπιστήμιο του εξωτερικού από έναν που τα προσπαθεί να τα βγάλει πέρα μόνος του; Όχι βέβαια αφού πάω σε πορείες και θα ψηφίσω και Αλαβάνο. Αλαβάνος και βολεμένος γίνεται;
    Έχω ελλείψεις σε λογοτεχνία όταν δεν έχω διαβάσει Ντοστογιέφσκυ; Όχι βέβαια αφού έχω διαβάσει Κοέλιο. Κοέλιο και αγράμματος γίνεται;
    Είμαι λαμόγιο όταν θέλω με πολιτικό μέσο να βρω θεσούλα στο Δημόσιο; Όχι βέβαια αφού έτσι κάνουν όλοι. Να είναι όλοι λαμόγια γίνεται;
    Άλλοθι, στερεότυπα και αυταπάτες. Μια γενιά που βαυκαλίζεται ότι είναι καλύτερη από τις προηγούμενες.

    Υπάρχει παρόλα αυτά και τμήμα της νεολαίας που αγωνίζεται, δεν κάνει εκπτώσεις, ενδιαφέρεται για τις τέχνες κια τον αθλητισμό, ενημερώνεται διαρκώς. Για όσους έχουν απαυδήσει από τις εργασιακές συνθήκες της Ελλάδας, ένα έχω να πω: Ευρώπη.

    Υ.Γ. Είμαι 28 ετών και μέχρι τα 23 μου, που έφυγα για σπουδές στο εξωτερικό είχα και εγώ κάποιες από τις παραπάνω αυταπάτες και στερεότυπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Nέος 27 ετών. Ερωτευμένος με την κοπελλιά του ίδιας ηλικίας. ΔΟυλεύουν για 700 ευρώ περίπου ο καθένας. Απόφοιτοι λυκείου. Θέλουν να εγκαταλείψουν την Αθήνα και να ξεκινήσουν μια επιχείρηση στην επαρχία. Τι ευκαιρίες έχουν; Στην Ελλάδα αν δεν ξεπουληθούν οι γονείς καμία. Έθεσα το θέμα σε μια φίλη μου που θεωρείται κορυφή στην δουλειά της -στον τραπεζικό τομέα. Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες εδώ. Η απάντησή της ήταν στυγνή. Στην Ελλάδα αυτή την στιγμή να το ξεχάσουν, εκτός και αν απευθυνθούν σε τράπεζα της ευρωπαικής ένωσης. Το σχετικό δίκαιο υπάρχει. Υπηρεσίες δεν υπάρχουν. Η ανάπτυξη αυτών των υπηρεσιών θα έιναι το μέλλον για τα επόμενα 15 χρόνια. Προς το παρόν άλλη μια γενιά χάνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. @I.Kepaptsoglou

    Δεν με καταλάβατε. Συμφωνώ πως δεν κάνεις οικογένεια με χίλια ευρώ και μάλιστα άνω του ενός τέκνου. Γι' αυτό, απλά μη κάνεις.
    Όπως επίσης να αγοράζεις υπηρεσίες-προϊόντα λειτουργικά και καλαίσθητα, χωρίς να στεναχωριέσαι για το γεγονός πως ίσως δεν ανήκουν στην κατηγορία εκείνη των πραγμάτων που ονομάζονται «σύμβολα status», σκάζοντας από τον καημό σου που δεν μπορείς να συναγωνιστείς το κοινωνικό επίπεδο του γείτονα, του κολλητού ή του ξάδερφού σου. Αν δεν μπορείς να έχεις τηλεόραση plasma 42”, πάρε CRT 36”.
    Αν η γυναίκα σου σε πρήζει και γκρινιάζει που δεν μπορείτε να πάρετε αποχυμωτή που ψήνει καφέ, φύγε από το σπίτι για δύο εβδομάδες και τράβα για ψάρεμα. Αν όταν επιστρέψεις συνεχίσει τα ίδια, χώρισε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. παραθέτω ένα προσωπικό παράδειγμα: γιά μερικά χρόνια ήμουν μέλος της διοίκησης τεχνικής - εμπορικής εταιρεία εισαγωγής βαρέων μηχανημάτων.

    το αντικείμενο ήταν κυρίως εμπορικό αλλά άκρως εξειδικευμένο, ο ιδεώδης υπάλληλος έπρεπε να έχει πτυχίο μηχανολόγου μηχανικού, να ξέρει εκτός από ελληνικά (δυστυχώς όχι αυτονόητο) άπταιστα αγγλικά και καλά γαλλικά και να παίζει στα δάχτυλα το ms office, αυτό που στην αμερική ονομάζεται sales engineer - μηχανικός με mba.

    η ζήτηση συνεχής, με αγγελίες στο δελτίο του τ.ε.ε και στον τύπο, η ανταπόκριση δυστυχώς μικρή και underqualified.

    το ίδιο και με την γραμματειακή υποστήριξη, οι περισσότερες κοπέλες που ήλθαν από σχολές και είδαν τις απαιτήσεις της δουλειάς έφυγαν τρέχοντας - δεν αναφέρω το επίπεδο λαθών στα γραπτά από όλους.

    τα ίδια συμβαίνουν και σε άλλες επιχειρήσεις που γνωρίζω, υπάρχει τεράστια ζήτηση γιά εξειδικευμένο προσωπικό με πολύ ικανοποιητικές αποδοχές - ο ιδιωτικός τομέας δεν ζητεί βολεψάκηδες αλλά ανθρώπους με διάθεση να δουλέψουν (πολλές φορές σκληρά).

    καλό και το πτυχίο, αλλά σήμερα χρειάζονται πολλά άλλα προσόντα πέραν αυτού γιά να έχει αντίκρυσμα στην εργασιακή πραγματικότητα.

    ΥΓ νέος μηχανικός 24 ετών που είχε προσληφθεί και δούλεψε γιά δύο χρόνια στην εταιρεία - καλό και πολύ εργατικό παιδί αλλά όχι φωστήρας - πήγε στην αμερική και μου στέλνει email λέγοντάς μου ότι βγάζει τόσα λεφτά που δεν ξέρει πως να τα δαπανήσει γιατί δουλεύει σαν είλωτας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Θα αποφύγω το ψυχογράφημα. Άλλωστε αυτά γίνονται καλύτερα όταν είσαι, μερικώς, απ’έξω. Σίγουρα ό,τι ειπώθηκε μέχρι τώρα, σε κάποιο βαθμό, ισχύει κι ό,τι περιγράφηκε αντικατοπτρίζει ένα μέρος των νέων.

    Προτιμώ να εστιαστώ στα πρότυπα.
    Όλοι εσείς που θέλετε τους νέους να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, να μην βολεύονται, να δημιουργούν και να παθιάζονται, κοιτάξτε τι αφήνετε οι ίδιοι πίσω. Γιατί όταν λέω "μα, ο Δήμου χωρίς εκπτώσεις τα κατάφερε", παίρνω την απάντηση "ο Δήμου είναι ένας, κοίτα γύρω σου όλους τους άλλους". Γίνετε 10-20 Δήμου, (δε με νοιάζει να ‘στε παραπάνω - το εύχομαι βέβαια), να δω κι εγώ ότι δεν είναι μονόδρομος όλα.

    Δεν αποποιούμαι ευθύνες. Από μια ηλικία και μετά, κανείς δεν ευθύνεται για τις δικές μου επιλογές. Μόνο να ‘στε λίγοι να φωτίζετε κι ένα διαφορετικό μονοπάτι. Δείξτε επιχειρηματίες που τα καταφέρνουν, να δείτε πόσοι νέοι θα μιμηθούν. Κι επαγγελματίες που εργάζονται με όρεξη και μεράκι, να πάψουν οι νέοι να αναπαραγάγουν μιζέρια.

    Παλιότερα πίστευα ότι όταν με το καλό "αποδημήσουν" οι σημερινοί 50 και άνω θα αρχίσει η κατάσταση να βελτιώνεται. Αφελέστατη άποψη. Στα χνάρια αυτών θα προχωρήσουν οι σημερινοί νέοι και σε εκείνων οι επόμενοι. Παρέα πρέπει να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε.


    ---


    Κι ένα σχόλιο όσον αφορά στο ευ blogging:
    Ο ρυθμός των σχολίων και το μέγεθος πολλών είναι εξαντλητικός. Ας παρακαλέσω παλιούς, νεότερους και νέους σχολιαστές να μετριάσουν τον αριθμό των σχολίων τους. Κάποιος που θέλει να παρακολουθήσει τη συζήτηση εξαντλείται σε απαντήσεις επί απαντήσεων – δεν είμαστε όλοι οικοδεσπότες εδώ για να απαντάμε στον καθένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. filomila

    πες τα χρυσόστομη!

    Για το ευ blogging κυρίως (ΚΑΙ στα υπόλοιπα συμφωνώ).

    Με έχουν κουράσει πολύ τα τεράστια σχόλια - κι όχι βέβαια μόνον εμένα. Κάποτε είχαμε συμφωνήσει για ένα όριο 200 λέξεων.

    Συγκρατηθήτε βρε παιδιά - δεν θέλω να πάρω το ψαλίδι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Highlights που κράτησα από τον διάλογο:

    - Τη φράση "Τα Ίμια; κάτι βράχια είναι, ας τα πάρουν. Την Μύκονο μη μας ζητήσουν" (drunk_tank)

    - Τον αφορισμό "οι πενταήμερες έχουν μετατραπεί σε μια μεγάλη παρτούζα όπου διαγωνίζονται ποιος θα πάει με περισσότερους" (s_pablo) (μάλλον η δική μου πενταήμερη ήταν για τα μπάζα :Ρ)

    - Το αναπάντητο παράπονο του oldman "Διακρίνω αμυδρά μια κλιμακούμενη τραχύτητα στην στάση του κυρίου Δήμου τελευταία, έναντι συγκεκριμένων σχολίων σε posts των τελευταίων μηνών..."

    - Το σχόλιο Ο Λευτέρης πρέπει να είναι ο μόνος άνθρωπος που όταν λέει καληνύχτα εννοεί "πριν πάρετε ανάσα θα επανέλθω" (s_pablo)

    - Τη λέξη "κομπορρημονεί" (salvatore1789)

    cheers

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. delta_mike said...
    η ζήτηση συνεχής, με αγγελίες στο δελτίο του τ.ε.ε και στον τύπο, η ανταπόκριση δυστυχώς μικρή και underqualified.

    --------------------------

    FLEVA petixes delta_mike, tis proines ores ypolitourgo fenetai..
    Se alla epaggelmata oi ypopsifioi einai overqualified kai se alla underqualified. Alla tha anoiksoume kai pali allo thema. Zitisi apo tin agora gia epaggelmaties kai paragogi tous apo to ekpedeftiko sistima...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Συγνώμη, τελευταίο (και ημι-άσχετο) σχόλιο, αλλά γιατί πρέπει να τηρήσουμε με πειθαρχία κανόνες τέτοιους στο blog, οι οποίοι μαζί με τα θετικά που θα επιφέρουν, περιορίζουν δραστικά την έκφραση, την ζωντάνια και την «αυτόνομη εξέλιξη» της πορείας κάθε συζήτησης? Γνώμη μου είναι πως καλύτερα να γράφει ο καθένας ότι νομίζει και όσο θέλει, με τον οικοδεσπότη να κρίνει και να αποφασίζει τι θα δημοσιευθεί, διευθύνοντας την πορεία των συζητήσεων. Δεν νομίζω να υπάρχει σοβαρός σχολιαστής εδώ που θα το πάρει προσωπικά κάνοντας λόγο για "λογοκρισία" αν κοπεί το σχόλιό του. Μην το κάνουμε σαν τα τηλεοπτικά debate με το χρονόμετρο.
    Μην το κάνουμε σαν τα τηλεοπτικά debate με το χρονόμετρο. Στο κάτω-κάτω τα μεγάλα σεντόνια απλά ας μη τα διαβάζει εκείνος ενοχλείται. Τα άσχετα σχόλια απ’ την άλλη, αντιμετωπίζονται με ένα γρήγορο eye-scanning κατά το scrolling πριν σταθούμε να διαβάσουμε τι έγραψε κάποιος. Δεν χρειάζεται να βουτάμε την σελίδα από την αρχή και να διαβάζουμε τα πάντα μέχρι κάτω σπιθαμή προς σπιθαμή. Κουδουνίζει το κεφάλι ούτως ή άλλως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Σας χαιρετώ από την όμορφη Κομοτηνή.

    Συγγνώμη, αλλά δεν πρόλαβα να διαβάσω όλα τα σχόλια, όμως θα ήθελα να θέσω τα εξής ρητορικά ερωτήματα…

    τι να πούμε για τους μαθητές της Β΄ Γυμνασίου που αναρωτιούνται «πώς να είναι τώρα στον Όλυμπο με τους θεούς»; «άραγε, τι να τρώνε και να πίνουν εκεί»; «έχει βρεθεί καμιά φωτογραφία του Αχιλλέα»;

    για αρκετά παιδιά της Β΄ Λυκείου που δεν ξέρουν αν ο Σοφοκλής, ο Δημοσθένης, ο Ισοκράτης και ο Λυσίας ήταν π.Χ. ή μ.Χ.;

    για τους μαθητές που αναρωτιούνται «η Αντιγόνη έπαιζε την Αντιγόνη στο θέατρο»;

    για τους μαθητές των ΤΕΕ που δεν ξεχωρίζουν τον Γ. Παπαδόπουλο από τον Γ. Παπανδρέου και τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο από τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι;

    για τους μαθητές Λυκείου που θεωρούν ότι πνευματικοί άνθρωποι σήμερα είναι ο Πατάκης, ο Σαββάλας, ίσως και ο διευθυντής του φροντιστηρίου τους;

    για αρκετούς δοκίμους της Σχολής Αστυφυλάκων που τελούν εν πλήρει αγνοία σχετικά με τον 5ο αι. π.Χ., τον Πελοποννησιακό πόλεμο και για μερικούς που νομίζουν ότι ο Θουκυδίδης ήταν κάποιος που πολέμησε με τον Βενιζέλο;

    Φταίει η οικογένεια; η παιδεία; το ότι τα παιδιά τρέχουν σαν ντοπαρισμένα άλογα κούρσας στον ιππόδρομο για μια θέση στο πανεπιστήμιο;

    Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι παραπάνω έχουν πτυχία ξένων γλωσσών, υπολογιστών, και έχουν εισαχθεί σε Α.Ε.Ι..
    Ασφαλώς και δε διατείνομαι ότι αυτή η μερίδα των νέων «δίνει τον τόνο», όμως υπάρχουν κι αυτοί, έτσι δεν είναι;

    (232 λέξεις)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. [Γιατί, oldman, όπως θα έπρεπε μέχρι τώρα να έχετε αντιληφθεί, ο οικοδεσπότης σπάνια κόβει σχόλια.

    Είναι δική σας ευθύνη να αξιολογήσετε το σχόλιό σας και να αποφασίσετε αν συνεισφέρει στη συζήτηση. Να "παρεκτραπείτε" μια και δυο φορές δεν έγινε και τίποτα. Το να μονοπωλείτε τη συζήτηση, όμως, εσείς, εγώ κι ο οποιοσδήποτε, είναι κουραστικό και αποθαρρύνει άλλους σχολιαστές από το να συνεχίσουν τον διάλογο.

    Επιπλέον, είναι τουλάχιστον ευγενικό προς εκείνους που θέλουν να διαβάζουν τα σχόλια (και που δεν προκρίνουν ότι ένα σχόλιο δεν αξίζει να διαβαστεί) να σεβόμαστε τον χρόνο που μας αφιερώνουν.

    Τέλος, όταν ο ίδιος ο οικοδεσπότης το ζητάει είναι μάλλον αγενές να επιμένει κάποιος να το αγνοεί και να κάνει κατάχρηση της υπομονής του (και των υπολοίπων).]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Ο/Η Aphrodite είπε...

    "ΟΙ νέοι - σήμερα: [...]
    Πρέπει να είναι σαν σύνολο οι ομορφότεροι που έχουν βγει ποτέ"

    ................................

    Kάθε εποχή έχει την αισθητική της στα πάντα, συμπεριλαμβανομένης και της εξωτερικής εμφάνισης. Μην αποκλείεις, Aphrodite, το 1500 ένας νέος να έβλεπε μια σημερινή νέα σαν τέρας (αν γινόταν να τη δει). Οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν ως ωραιότερο το εκάστοτε "σημερινό", διότι απλά αυτό μαθαίνουν.


    "Είναι πανέξυπνοι, εύστροφοι και μες την πατέντα για τα πάντα. Εννοείται τρομακτικά εξοικειωμένοι με την τεχνολογία και η γνώση τους αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο στο κάθε-τι."

    .................................

    Κλασική ψευδαίσθηση οφειλόμενη στον πολλαπλασιασμό των ερεθισμάτων που έχουμα σήμερα. Αυτό όμως δεν σημαίνει πάντα αύξηση της γνώσης και σε καμία περίπτωση, της ευφυϊας.


    "Είναι πιο ανοικτοί στο καινούριο, λιγότερο "κολλημένοι" και καταλαβαίνουν ότι υπάρχει κι ένας ολόκληρος πλανήτης, πέραν του στενού περίγυρου."

    ...................................

    Χμμ...η γενιά των Λαμπράκηδων και του Πολυτεχνείου απέδειξε εμπράκτως ότι σ' αυτό ξεπέρασε κατά πολύ τους σημερινούς νέους.


    "Είναι πιο εκδηλωτικοί, ευφάνταστοι, και funky στο πώς βλέπουν τον έρωτα."

    ...............................

    Αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε με βεβαιότητα. Πάντως ο "Μέγας Ανατολικός" πριν μισό αιώνα και βάλε γράφτηκε...

    Σημείωση: είμαι μόλις 32 ετών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Δεν θα μιλήσω γενικά για γενιές ή ευθύνες . Ποτέ δεν ένιωσα εκπρόσωπος της δικής μου γενιάς ή άλλης ομάδας (με βάση την τάξη, το φύλο κλπ) Για να είμαι σύντομη θα παραθέσω παραδείγματα αληθινών ανθρώπων (στην κατηγορια 25-35):


    1/ Απόφοιτος Φ.Π.Ψ. οσμιζομενος τις αναγκες της αγορας και χωρις να περιχαρακωνεται πισω από το πτυχιο του(αφου το’χει ψαξει αλλα χωρις αποτελεσμα) καταληγει (μετα από απλη συνεντευξη και ως «ενοικιαζομενος» υπαλληλος-τι αξιοπρεπες!) στο τμημα πωλησεων ιδιωτικης εταιριας (μιας εκ των δυο στο χωρο) σε τομεα της ενεργειας καινουριο στην Ελλαδα
    (ο κοσμος το’χει τουμπανο κι εμεις κρυφο καμαρι!).
    Ενώ λοιπον όλα ηταν στα σπαργανα και ολοι δουλευαν νιωθωντας «πρωτοποροι» γινονται οι εκλογες του 2004 οπου ερχονται δυο κοπελες (ας τις λεμε «Πρασινες») για να πιασουν δουλεια προεκλογικα («ενοικιαζομενες» κι αυτές).

    Μετεκλογικα εγινε το «ελα να δεις»!
    Ολη η Καρδιτσα μεταναστευσε στην Αθηνα (και χωρις προβληματα πυρκαγιων) οπου πανω από 30 ατομα (ας τα λεμε «Γαλαζια»)
    «ενοικιαστηκαν» χωρις ιδιαιτερο αντικειμενο, περιμενοντας μονιμοποιηση σε παραπλευρα υπουργεια.

    Καποιος που εχει επενδυσει εστω λιγα χρονια από τη ζωη του ν’ασχοληθει με εντελως εξειδικευμενο αντικειμενο, δουλευοντας παρα πολύ για λογους που μονο προσωπικες εμμονες μπορουν να δικαιολογησουν και χωρις την αναλογη οικονομικη αναγνωριση (η ηθικη περισσευει!) τι πρεπει να κανει;
    Να ασχοληθει με τη γεωργια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. 2/ Κοπελα τελειωνει το Αρχαιολογικο (όχι από τυχη αλλα από τρελο μερακι) με φιλοδοξια να παρει μερος σε ανασκαφες.
    Οποιος ξερει από αυτά ξερει ότι το κυκλωμα είναι κλειστο κι οι ανασκαφες λιγες (δεν συζητω για τα χρηματα!)

    Την βρηκα μετα από χρονια (με μεταπτυχιακο , «να μη πανε χαμενα τα χρονια του περιμενε») εκτακτη στο υπουργειο Πολιτισμου να κανει ασχετα και ν’αγωνια για τις εκλογες.

    3/ Εχοντας την τυχη να δουλευω με ξενους δεν εχω τα γνωστα προβληματα της Ελληνικης αγορας. Αυτό που κανω εχει νοημα όταν η οικονομια πηγαινει καλα αφου δεν είναι ειδος πρωτης αναγκης.

    Με βαση την αβεβαιοτητα του ελευθερου επαγγελματια προτιμω αντι να παρω αυτοκινητο (θα ηταν ειδος πολυτελειας αφου μενω στο κεντρο) να εχω τα λεφτα για να μπορω να επιλεγω τις δουλειες που μ’ενδιαφερουν και να αποφευγω τις «αρπαχτες» του επαγγελματος.

    Ειδα τη διαφημιση για την χρηματοδοτηση μικρων και «πολύ μικρων» μονοπροσωπων επιχειρησεων μεσω Ευρωπης. Μετα από ψαξιμο ειδα ότι οι «πολύ μικρες» είναι αυτές που εχουν ετησιο εισοδημα το ελαχιστο 30.000 ευρω.
    Το ότι δεν ειμαι μεσα δεν είναι τραγικο. Καποια σχεδια που ειχα για «επεκταση» μπορουν να γινουν κι αργοτερα.
    Πιο πολύ με πειραξε η ετικετα , το ότι ημουν κατω κι από τους πολύ μικρους. Πραγματικα αναρωτιεμαι τι κανω και τι προοπτικες υπαρχουν σε μια τοσο μικρη αγορα…


    Δεν μιλαω για καφεδες, για ναρκωτικα, για αθλια εκπαιδευση.

    Οι απειροι καφεδες εχουν τον καιρο τους, τα ναρκωτικα χρειαζονται ένα συγκεκριμενο υποβαθρο στην ψυχολογια του χρηστη, που χρειαζεται προσοχη πριν αρχισουν τα διλημματα «ηρωινη ή αλκοολ» κι η εκπαιδευση μπορει να’ναι αθλια αλλα υπαρχουν και διεξοδοι, ειτε μεσω οικογενειας ειτε μεσω τυχης να πεσεις σε εμπνευσμενο καθηγητη.

    Αυτό που δεν καταλαβαινω είναι πως μια κοινωνια που ενώ αν αξιωσεις την αξιοπρεπεια σου (χωρις βυσματα, ρουσφετια ή «λεφτα του μπαμπα») σου λεει «κοψε τον λαιμο σου» μετα ερχεται και ρωτα τι θα κανεις για αυτή ως μελος μιας γενιας Χ,Y ή Ω.

    Από εκεί που πρέπει να μάθουμε κολύμπι μόνοι μας, πρέπει να λογοδοτήσουμε γιατί πνίγηκαν οι υπόλοιποι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
    Σήμερα στην Ελευθεροτυπία ο Χρήστος Μιχαηλίδης αρχίζει την στήλη του "Πρόσωπα και Προσωπεία" με το εξής κείμενο:

    ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (ΣΥΡΙΖΑ) και ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (ΛΑ.Ο.Σ.). Τα δύο πρόσωπα που φαίνεται να συγκεντρώνουν τις προτιμήσεις των περισσότερων επισκεπτών του http:/doncat.blogspot.com, που είναι το μπλογκ του συγγραφέα Νίκου Δήμου, ο οποίος τούς ζήτησε να απαντήσουν στην ερώτηση «ποιο πρόσωπο της πολιτικής μας ζωής (ασχέτως κόμματος και παράταξης) εκτιμάτε περισσότερο και ποιο λιγότερο;». Δεν χρειάζεται, νομίζω, να διευκρινίσουμε ποιος από τους δύο προαναφερθέντες χαίρει περισσότερης εκτίμησης ανάμεσα στους επισκέπτες του συγκεκριμένου μπλογκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Η Dion.M. είπε...

    Ας μην έχουμε αμφιβολία ότι οι εθελοντές των Ολυμπιακών Αγώνων, που απέδειξαν πόσο υγειείς δυνάμεις υπάρχουν ακόμα σε αυτόν τον τόπο και εξέπληξαν όλους μας

    ..................................

    Κοροϊδάρες υπάρχουν! Χορός δισεκατομμυρίων γίνεται στους Ολυμπιακούς.


    Η Nikos Dimou είπε...

    Παρακαλώ μην συνεχίζετε περί θρησκείας - το θέμα μας είναι οι νέοι!

    .................................

    Κάτι που έχει σχέση και με τα δύο και ενισχύει τις απόψεις του οικοδεσπότη: τη 10ετία του '80 οι νέοι που έκαναν πολιτικό γάμο ήταν 15%. Σήμερα έχουν πέσει στο 5%.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. ο Πασκάλ είχε πει "I have made this letter longer than usual, only because I have not had the time to make it shorter."
    (Έκανα αυτό το γράμμα μακρύτερο από ότι συνήθως, μόνο γιατί δεν είχα τον χρόνο να το κάνω μικρότερο.)

    Αφιερώνοντας όλοι λίγο παραπάνω χρόνο στην απλή συντόμευση του σχολίου μας, θα τον κερδίσουμε πολλαπλάσια με την ευκολότερη ανάγνωση και παρακολούθηση της συζήτησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ
    Για το κόψιμο των σχολίων:

    Κόβω εκείνα τα σχόλια που ΔΕΝ έρχονται όταν υπάρχει moderation...

    Δηλαδή: όσο υπάρχει Μ. σχεδόν δεν χρειάζεται.

    Αν βγει όμως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Κύριε Δήμου ήδη οι περισσότεροι εδώ έχουν δώσει λεπτομερείς περιγραφές για τη σημερινή εικόνα των νέων αν και ίσως λιγότερο για τα αίτια αυτής. Με βάση τα όσα διαβάσατε αλλά και των προσωπικών σας εκτιμήσεων ποια είναι τα δικά σας συμπεράσματα από τη συζήτηση; Τι προσδωκάτε εσείς από τη γενιά αυτή;

    -------
    Τολμώ να συνδέσω τη συζήτηση και με τις επερχόμενες εκλογές και θέτω σε όλους του εξής προβληματισμούς: Ποιά πιστέυετε ότι θα είναι η στάση των νέων στις εκλογές; Θεωρείτε ότι μπορεί ο ρόλος τους να φανεί καταλυτικός; Δεδομένων των προβλημάτων που συζητήσαμε ποια θεωρείτε ότι θα έπρεπε να είναι η επιλογή των νέων; Ποιοι χώροι μπορούν να εκφράσουν καλύτερα αυτή τη γενιά και τα προβλήματά της; Δεν απαιτώ απαντήσεις βεβαίως! Απλά καταθέτω προβληματισμούς. Eξάλλου δεν είναι δικό μου το blog να κατευθύνω τη συζήτηση όπου θέλω. Ίσως τελικά να πρέπει να αποκτήσω κι εγώ ένα. Αλλά έτσι μάλλον θα πρέπει να παρατήσω τη δουλειά...

    Με εκτίμηση
    simpaid1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. @ nikiplos
    Όταν ο γιός σας τελειώσει την ιατρική, θυμηθείτε να του πείτε αυτό που γράψατε και να τον ενθαρρύνετε να πάει να εργαστεί ως ιατρικός επισκέπτης σε φαρμακευτική εταιρία.
    +++
    Στον Economist είχα διαβάσει ότι στην Ελλάδα έχουμε τους περισσότερους γιατρούς ανά κάτοικο στον κόσμο. Δεν ξέρω αν είναι σωστό αλλά αν είναι, είναι φυσιολογικό να έχει πρόβλημα ο απόφοιτος ιατρός.
    Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν είναι κακό ο απόφοιτος οικονομικών να δουλέψει σερβιτόρος. Ο πτυχιούχος σερβιτόρος έχει περισσότερες πιθανότητες από τον μη πτυχιούχο να έχει δικό του εστιατόριο σε μερικά χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Σε μια Ελλάδα που για 25 χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, μαζί με τους πρώην συντρόφους "αντίπαλους" συνδικαλιστές της αριστεράς, σπατάλησαν όχι μία άλλα μισή ντουζίνα ευκαιρίες για οικονομική ανάπτυξη και εκμετάλλευση των τεραστίων επενδυτικών κεφαλαίων απο την Ευρωπαϊκή Ένωση, σήμερα όλοι περιμένουν απο τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να βρουν καλοπληρωμένες θέσεις για ένα τεράστιο αριθμό σε σχέση με την οικονομία της χώρας πτυχιούχων.

    Πτυχιούχοι που το ίδιο το μίγμα πολιτικαντισμού και ανικανότητας στην εκπαίδευση και στην οικονομία παρήγαγε.
    Πού ήταν οι οικονομικοί φωστήρες του ΠΑΣΟΚ όπως ο κύριος Σημίτης όταν οι παραγωγικές βιομηχανίες και επιχειρήσεις χρεοκοπούσαν η μία μετά την άλλη ή ξεπουλιόντουσαν σε τιμές πλειστηριασμού στις ευρωπαϊκές πολυεθνικές;

    Πού ήταν επίσης οι ίδιοι φωστήρες όταν όλες οι οικονομίες και αποταμιεύσεις του ελληνικού λαού καταβροχθίστηκαν απο την φούσκα του χρηματιστηρίου σε εταιρίες μαϊμούδες χωρίς έλεγχο αντί να επενδυθούν σε παραγωγικές επιχειρήσεις ώστε να υπάρχουν αυτές οι καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας σήμερα.

    Είμαστε σήμερα ένα προτεκτοράτο της Ευρώπης βασισμένοι στον μαζικό τουρισμό για την επιβίωση της επαρχίας (παραλείπω τα σκάνδαλα του ΠΑΣΟΚ στον τουριστικό τομέα για την διάσωση των ματιών του κυρ Νίκου και της Φιλομήλας).

    Έχουμε μια οικονομία χωρισμένη σ'ένα τεράστιο δημοσιοϋπαλληλικό τομέα και σε μια πολυεθνικής ιδιοκτησίας εισαγωγική και μηχανή χονδρικού και λιανικού εμπορίου που απορροφά τα εισοδήματα του Έλληνα για να εξάγει τα κέρδη στο εξωτερικό με μικρή φορολογία.

    Πληρωνόμαστε για τις ίδιες ώρες εργασίας τον μισό μισθό των άλλων Δυτικοευρωπαίων αλλά πληρώνουμε τις ίδιες τιμές με εκείνους ή και ακριβότερες τα εισαγόμενα τρόφιμα και είδη.

    Τι χαρά στα πρόσωπα της κυβέρνησης Σημίτη που μας επέτρεψαν οι Ευρωπαίοι στην ζώνη του ευρώ και τώρα μπορούμε να πληρώνουμε στις ξένες τράπεζες τα καταναλωτικά δάνεια μας για διακοπές στην Ευρώπη σε ευρωπαϊκό νόμισμα και όχι σε υποτιμημένη δραχμή.

    Θαυμάζουμε την σταθερότητα του νομίσματος την υπεραξία του σε σχέση με τα άλλα νομίσματα ώστε τώρα τα κινέζικα εισαγόμενα προϊόντα να είναι ακόμη πιο φθηνά απο τα παραγόμενα Ελληνικά.
    Μια ολόκληρη ακμάζουσα βιομηχανία αποτελούμενη απο βιοτεχνίες μάλλινων ειδών στην Μακεδονία αποδεκατίστηκε σε λίγα χρόνια απο τα φθηνότερα Κινέζικα προϊόντα.
    Όπως σήμερα και αύριο η πολύ φτηνότερη Τουρκική τουριστική προσφορά θα αποδεκατίσει τα κέρδη του Ελληνικού τουρισμού και τελικά θα οδηγήσει σε ανεργία τους ανθρώπους που εργάζονται εκεί.
    Οι αιτίες της ανεργίας και υποαπασχόλησης...δεν τελειώνουν.
    Στο επόμενο οι λύσεις, γιατί υπάρχουν κι' αυτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. H μεγάλη μου κόρη (20 ετών), την “έκανα” μικρός, συζητώντας με την αδελφή της (18ετων) είπε:
    -τα παιδιά σήμερα είναι πολύ έξυπνα!! αναφερόμενη σε 10χρονα.
    Χαμογέλασα ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. @solon

    εκτός από γιατρούς έχουμε και υπερβολικά πολλούς δασκάλους,καθηγητές,μηχανικούς και οτιδήποτε μπορείς να σπουδάσεις για να γίνεις.
    τοις πταίει; οι προηγούμενες γενιές που μεγάλωσαν τις νεότερες με τη λογική "αν δε πας στο πανεπιστήμιο δεν είσαι τίποτα" ακόμα και αν μπορούσαν ή θέλαν αρκετοί να ακολουθήσουν άλλη πορεία. φταίει και το ελληνικό κράτος(και η ΕΕ) που επέτρεψε σε όσους δεν είχαν τα φόντα να σπουδάσουν (άλλη ιστορία ο τρόπος εισαγωγής) σε εγχώριο πανεπιστήμιο και αποφάσισαν να πάρουν το δρόμο της ξενιτιάς γι αυτό το σκοπό. φταίει ο μη αποσαφηνισμός του διακριτού ρόλου ΤΕΙ-ΑΕΙ. φταίνε εκείνοι που ορίζουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων διαφόρων σχολών.
    όσον αφορά τους πτυχιούχους σερβιτόρους που αναφέρατε ποιος ο λόγος να σπουδάζουν κάτι άλλο τότε; για να χαλάν τα λεφτά των γονιών τους; ή μήπως να "πετάξουν" τα ανεκτίμητα, αν μη τι άλλο, χρόνια τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. simpaid1
    δεν βγάζω ποτέ συμπεράσματα από τέτοιες συζητήσεις - ο καθένας βγάζει τα δικά του. Όσο για τον ρόλο των νέων στις εκλογές εμφανίζεται πάντα σαν ένα μεγάλο ερωτηματικό - που όμως τελικά αποδεικνύεται προβλέψιμο. Συνήθως οι νέοι ψηφίζουν σαν τους γονείς τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Ήρθα να βάλω και 'γω το κερασάκι στην τούρτα!
    Η δουλειά μου με φέρνει σε επαφή με πολλούς ανθρώπους από διαφορετικές τάξεις και διαφορετικά επίπεδα μόρφωσης.
    Άποψη μου είναι πως ποικίλουν και οι κατηγορίες των νέων σήμερα!
    Σε μια εταιρεία που μετέχω ελπίζαμε πως η νέα γενιά (εγώ είμαι 29 και είμαι ήδη 9 χρόνια) θα φέρεις τις αλλαγές που προσδοκούσαμε!
    Δυστυχώς οι προηγούμενοι δημιούργησαν αντίγραφα!
    Όσοι ήταν πρωτοποριακοί και καινοτόμοι τους ακολούθησε και η επόμενη γενιά, όσοι ήταν προβληματικοί και κακοί συνεργάτες ακόλουθησε στα ίδια χνάρια και η διάδοχος κατάσταση!
    Εντύπωση μου προκαλούν κάποιες επαναλαμβανόμενες συμπτώσεις.
    Απο βαθειά θρησκευόμενες οικογένειες προέκυψαν άθεοι,αντίθετα από οικογένειες άθεων προέκυψαν θρησκόληπτα παιδιά!
    Δεν ξέρω αν είναι σύμπτωση, απλά επειδή είναι φαινόμενο που το συνάντησα ξανά και ξανά το σημειώνω!
    Τέλος για να μην πολυλογώ να σημειώσω πως ενώ η σημερινή γενιά είναι πιο μορφωμένη ταυτόχρονα και ακαλλιέργητη!
    Νομίζω πως αιτία γι αυτό είναι το χαμηλό επίπεδο των καθηγητών και η αίσθηση αγγαρείας που έχουν για τα μαθήματα τους αλλά και η απουσία κολεγίων που σημειώθηκε νωρίτερα!
    Αυτά για την ώρα!
    Καλησπέρα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Μου ήρθε και μια ερώτηση!
    Νίκο υποθετικά:
    Αν σήμερα έβγαινες στον επαγγελματικό στίβο τι πιστεύεις οτι θα έπρεπε υποχρεωτικά να αλλάξεις σε σχέση με αυτά που έκανες πριν κάποια χρόνια προκειμένου να επιβιώσεις του ανταγωνισμού?
    Οι συνθήκες είναι σήμερα πιο δύσκολες και σε ποιούς τομείς!
    Με ευχαριστίες για τον κόπο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Οι συνθήκες είναι σήμερα πιο δύσκολες και σε ποιούς τομείς!

    ?
    ερωτηματικό ερωτηματικό όχι θαυμαστικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Σταύρο, η συνταγή της επιτυχίας παραμένει ίδια εσαεί:

    Γνώση και μεράκι.

    Χωρίς γνωσεις το μεράκι είναι τυφλό.

    Χωρίς μεράκι η γνώση είναι νεκρή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Συνήθως οι νέοι ψηφίζουν σαν τους γονείς τους...


    Εβεβαια...γιαυτό τπτ δεν παει καλά σε αυτό τον τόπο! Που είναι η ριζοσπασστική-ανατρεπτική αντίληψη..οεο; Δεν θα ξεχάσω φυσικά τον πατέρα μου από το διπλανό παραβάν όταν σε κάποιες εκλογές (οι πρώτες μου ως ενεργός πολίτης) σχεδόν έκραζε: μην ξεχνάς το ΠΑΣΟΚ το ΠΑΣΟΚ...οτι ναναι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. "Αν κάποιος που είχε τα κεφάλαια για μια τοριστική επένδυση σου έλεγε Λεφτέρη έχω ένα ιδιόκτητο νησάκι έξω απο την Καλιφόρνια με ίδιες ακριβώς κλιματικές συνθηκες με την Κρήτη.
    Πόσο θα κοστίσει να φτιάξω ένα Κρητικό χωριό παρόμοιο με το δικό μας;"


    Τι να το κάνεις το χωριό εκεί; Οι Αμερικανοί θέλουν πιοτά και πουτάνες. Γι' αυτό φτιάξανε το Λας Βέγκας στη μέση της ερήμου (πιάσανε την έρημο και φτιάξανε εκεί ολόκληρη πόλη, με λίμνες, χιόνια (!) και υδροηλεκτρικά φράγματα που δίνουν ρεύμα και στην Καλιφόρνια), για να μπεκροπίνουνε, να τζογάρουν και να ψάχνονται.

    Για το θέμα του κλάδου σπουδών, ε, πρέπει και οι νέοι να προσέχουν. Δεν μπορεί ο άλλος να λέει "πάω να σπουδάσω τεχνολογία πολικών κλιμάτων" και μετά να αναρωτιέται γιατί δε βρίσκει δουλειά στην Κρήτη.
    Δεν είναι υποχρεωμένη η αγορά ή και το κράτος να παράγουν εργασίες ανάλογα με τα γούστα των πτυχιούχων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Έχουμε κουτάνει τα παιδιά στο διάβασμα, φροντιστήρια, μπαλέτα - καράτε σου ξου μου ξου μανταλάκια. Τους βάζουμε τα κεφάλια στο υπερ εντατικό πλυντήριο, ώστε να είναι έτοιμοι να τρέξουν κι αυτοί στους ρυθμούς της παγκοσμιοποίησης.

    Στις 11.00 το βράδυ που γυρίζουν σπίτι έχουν ακόμα να ετοιμαστούν και για το σχολείο! Αν προσθέσουμε και το download των αμέτρητων πληροφοριών από internet κλπ, δεν είναι να απορεί κανείς γιατί δεν διαβάζουν και λογοτεχνία μετά! Ούτε γιατί πλέον αντίδραση είναι να πιουν καφέ!

    Έχουν την ελευθερία να εκφράσουν την σεξουαλικότητά τους, αλλά το κάνουν μέσω sms και στα γρήγορα, όπως γρήγορα τρώνε και γρήγορα παιχνίδια παίζουν. Στα 5χ5 παίζουν ποδόσφαιρο οι 30+, όχι οι νέοι!

    Από τους τελευταίους της "τεμπέλικης" γενιάς, που και τα μαθήματα τελείωνε, και φροντιστήρια δεν έκανε και μπάλα έπαιξε! (35+)

    Η απορία μου είναι πώς και αν θα τους βγει αυτό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Αγαπητοί νέοι,
    Η ευτυχία είναι προσωπικό θέμα. Δεν είμαι σοφός, ούτε καν πιο έξυπνος απο σας. Είμαι σαράντα χρόνων, προιόν και εγώ μιάς προβληματικής παιδείας. Οσα λέτε για το σύστημα είναι σωστά. Αλλά ευτυχώς για όλους μας, ζούμε σε καλή ιστορική περίοδο, και έχουμε εναλλακτικές λύσεις.

    Δεν προτείνω σε κανέναν να ξενητευτεί, ξέρω καλά το τίμημα της φυγής, το έχω βιώσει. Αλλά, θα πρέπει πλέον να σκεφτείτε σε πανευρωπαικό επίπεδο. Ταξιδέψτε όσο μπορείτε, ειδικά στη Ευρώπη όπου δεν χρειάζονται χαρτιά εργασίας. Μεταφράστε το βιογραφικό σας στα Αγγλικά, και ξεκινήστε μια εκστρατεία για εργασία, σε πανευρωπαικό επίπεδο. Κάντε μερικά χρόνια έτσι, κατόπιν βάλτε άλλους στόχους.

    Σπουδάστε μόνον αυτό που αγαπάτε, στην Ελλάδα η αλλού, μάθετε όσες πιο πολλές γλώσσες μπορείτε, φιλοδοξείστε απεριόριστα. Η ζωή εκτός από μικρή, είναι και ενδιαφέρουσα. Αποκτήστε ελιτίστικη σκέψη. Αν δεν μπορείτε να πάτε σε κάποιο ελίτ σχολείο, αποκτήστε τη μόρφωση μόνοι σας. Γινεται. Υπάρχουν βιβλία και μέθοδοι εκμάθησης για τα πάντα. Μόνον μεράκι χρειάζεται.

    Συνάντησα φίλους στην Ελλάδα που επαναπαύτηκαν με κάποια πολιτική δουλειά των 1000 ευρώ. Μερικοί απο αυτούς έχουν πιο πολλά λεφτά απο μένα, γιατί τους βοήθησαν όλοι. Είναι όλοι τους πολλοί δυστυχισμένοι. Ενώ εγώ δεν είμαι. Εγώ ρουφάω τη ζωή καθημερινά. Ασχολούμαι μόνον με πράγματα που μ’αρέσουν. Εκείνοι πλήττουν, αισθάνονται παγιδευμένοι.

    Δεν υπάρχουν προγνωστικά. Κανείς δεν είναι πιο έξυπνος απο εσάς. Δεν χρειάζεται δα να αφομοιώσεις και μια βιβλιοθήκη για να πετύχεις στο κόσμο. Μονον μην ξεχνάτε πως αν δεν ζητήσετε αυτό που θέλετε, κανείς δεν θα σας το δώσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. @ Lefteris

    To an i agora i/kai to kratos einai ypoxreomenoi na paragoun ergasies me vasi ta gousta ton ptixiouxon tha eprepe na einai erotima kai oxi dilosi.

    To idio kai gia to an oi ptixiouxoi tha eprepe na paragoun gousta analoga me tis anages tis agoras i/kai tou kratous.

    Gia na exoume dio akra, mallon yparxei kai mia mesi odos..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Μακάρι όλοι λίγο παραπάνω χρόνο στην απλή συντόμευση του σχολίου μας να αφιερώναμε και να τον κερδίζαμε πολλαπλάσιο με την ευκολότερη ανάγνωση και παρακολούθηση της συζητήσεως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Delta_mike
    ..ετέθη θέμα της σχέσης παιδείας με την αγορά εργασίας και πως αυτά (δεν) συνδέονται στην ελλάδα- τεράστιο θέμα που ίσως πρέπει να του αφιερωθεί άλλο ποστ...

    Ναί θα ήταν ένα ενδιαφέρον πόστ, με πικάντικες απόψεις. Επι του παρόντος μόνον οι ισλαμικές χώρες έχουν πετύχει την απόλυτη αποσύνδεση παιδείας και αγοράς. Τα αποτελέσματα οπώς ξέρετε είναι εντυπωσιακά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Ο/Η Nikos Dimou είπε...
    ... Συνήθως οι νέοι ψηφίζουν σαν τους γονείς τους...
    ---

    Εδώ στη Γαλλία, την κοιτίδα της αμφισβήτησης και της νεανικής εξέγερσης, κατέβηκαν, πριν από λίγο καιρό, και σε διαδήλωση χέρι χέρι με τους γονείς τους, διεκδικώντας να μην αλλάξει τίποτε (και μη χειρότερα) ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. ίσως να κάνω και λάθος αλλά...
    οι σημερινοί νέοι είναι μεγαλώμένοι σε καλύτερες συνθήκες. Δέν ήταν οι παλιότεροι νέοι καλύτεροι. Πλεόν οι συνθήκες άλλαξαν, η παγκοσμιοποίηση μπήκε (και) στην ζωή του νεοΕλληνα.

    Άσε η "Παιδεία"!
    Χρόνο με το χρόνο την διαλύουν τα "ξένα" συστήματα που προσπαθούν να εφαρμόσουν. Έχουν συνθλιβεί νέοι και νέοι...το μέλλον τους αβέβαιο. Ξεκίνησαν με το Γυμνάσιο-Λύκειο και τώρα αποδιοργάνωσαν και εξευτέλισαν και τα ΑΕΙ.
    Βέβαια το πρώτο περιβάλλον που αντιμετωπίζουν, το οικογενειακό έιχε-έχει και θα έχει την ευθύνη του.
    Οι νέοι παρασύρονται έυκολα το έιπατε. Θέλουν καθοδήγηση και ευκαιρίες. Οι πιο πολλοί πέφτουν Θύματα της τριτοκοσμικής παιδείας (απο δημοτικό-ΑΕΙ) και χάνονται σε αδιέξοδα.
    Όποιοι "βολεύονται" θα ζήσουν.

    Αμάν πιά έχω σιχαθεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. antvol

    Πάνε πια οι καιροί που η Γαλλία ήταν η πατρίδα της αμφισβήτησης. Τώρα είναι συντηρητική, γερασμένη, γραφειοκρατική και φοβική. Δεν ξέρω αν ο Σαρκό θα μπορέσει να τους ξυπνήσει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. "To an i agora i/kai to kratos einai ypoxreomenoi na paragoun ergasies me vasi ta gousta ton ptixiouxon tha eprepe na einai erotima kai oxi dilosi."

    Μάλιστα. Δηλαδή εάν οι πτυχιούχοι και το κράτος αποφασίσουν, τότε θα γεμίσουν την αγορά με τετράγωνες ρόδες, διότι αυτό μάθανε και σπουδάσανε. Και μετά θα με υποχρεώσουν κι εμένα να τις αγοράσω; Ή μήπως θα μείνουν στα απούλητα και θα καλυφθούν τα έξοδά τους με λεφτά των φορολογουμένων;

    Η αγορά δεν είναι τίποτα άλλο παρά ικανοποίηση των εκάστοτε αναγκών των καταναλωτών και κάποιες φορές, δημιουργία επιπλέον προϊόντων (πολυτέλειες) που γίνονται σιγά σιγά ανάγκες (π.χ. Windows Vista Aero).

    Εάν ο υποψήφιος των σχολών δεν καθήσει λίγο να μελετήσει ποιες υπηρεσίες και προϊόντα θα έχουν ζήτηση και απ' αυτά να επιλέξει αυτά που του αρέσουν, τότε είανι ή τεμπέλης, ή ανεύθυνος του στυλ "εγώ θα διαλέξω να κάνω ότι γουστάρω και οι άλλοι πρέπει να με υποστηρίξουν υποχρεωτικώς, έστω και με χρήματα των φορολογουμένων".
    Αυτά είναι παράλογα πράγματα.

    Ακόμα και οι Κινέζοι σπουδάζουν και παράγουν προϊόντα με βάση τις ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς.
    Στην Ινδία αυτή τη στιγμή, εκτός από το ότι η Ινδία είναι η 1η δύναμη παραγωγής software στον κόσμο, υπάρχουν ακόμα και εταιρίες που παρέχουν υπηρεσίες συμβουλευτικής (consulting) σε... Αμερικάνικες εταιρίες. Αυτές οι εταιρίες είναι στελεχωμένες από Ινδούς, πολλοί εκ των οποίων σπούδασαν σε ΗΠΑ-Αγγλία... κάτι τέτοιο στην Ελλάδα θα εφαρμοζόταν από ανεξάρτητα άτομα πολύ πιο αποτελεσματικά, με δεδομένο το ότι η Ελλάδα είναι ήδη δυτική χώρα και μικρή, άρα ευέλικτη.

    Εάν στην Ελλάδα δεν έχουν ακόμα καταλάβει ποια είναι τα κριτήρια της επιλογής σχολών, τότε είναι πάρα πολύ πίσω... μα πάρα πολύ πίσω.

    Υπάρχει βέβαια και το άλλο: εάν εγώ θέλω να σπουδάσω συντήρηση έργων τέχνης της αναγέννησης, με γεια μου με χαρά μου. Μετά, θα πάω να εργαστώ στην Ιταλία και στη Γαλλία. Το να κάθομαι στην Ελλάδα με τέτοιο πτυχίο, θα ήταν τουλάχιστον προσωπική ηλιθιότητα. Θα ήταν σαν να επιμένω να με προσλάβει κάποιος στη Ρόδο ως τεχνολόγο υδροηλεκτρικών φραγμάτων... αυτά ρε παιδιά είναι βασικά πράγματα, δεν χρειάζεται καν να συζητάμε γι' αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Πριν λιγο στον Σκαι:

    Καποιος από τον Ερυθρο Σταυρο εδωσε μπροστα στην καμερα ένα τρακτερ σε πυροπληκτο πολυτεκνο (ηλικιακα μεσα στο 25-35 target group).
    Ο ανθρωπος χιλιοευχαριστουσε και με δακρυα στα ματια υποσχεθηκε δημοσια να βοηθα στο χωριο με το τρακτερ.

    Παραλιγο να τα μπηξω κι εγω.
    Μονο εγω τρελαινομαι όταν βλεπω ανθρωπους να κλαινε στη τηλεοραση; Δεν είναι κακο να δειχνουμε τα συναισθηματα μας, ουτε να’μαστε φιλανθρωποι αλλα δεν υπηρχε άλλος τροπος να γινει;


    Ασχετα με γενιες και παιδεια κι εκλογες πιστευω (δυστυχως είναι μονο θεμα πιστης) ότι όλα θα ηταν καλυτερα αν ειχαμε περισσοτερη αξιοπρεπεια μα πανω απ’όλα αν φροντιζαμε να μη πληγωσουμε την αξιοπρεπεια του αλλου.

    Δεν ξερω αν βγαζει νοημα αλλα μιλω για την αξιοπρεπεια με την εννοια της συνειδητοποιησης της προσωπικης αξιας που είναι τοσο ευθραυστη και τοσο απαραιτητη.

    (Αν θελετε να το κοψετε επειδη είναι ασχετο με το θεμα δεν υπαρχει προβλημα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. "Πάνε πια οι καιροί που η Γαλλία ήταν η πατρίδα της αμφισβήτησης. Τώρα είναι συντηρητική, γερασμένη, γραφειοκρατική και φοβική."

    Αυτά τα τέσσερα που τόνισα, αποτελούν κοινά χαρακτηριστικά των "σοσιαλιστικών" κοινωνιών της ηπειρωτικής Ευρώπης. Αυτό θα πρέπει να προβληματίσει πολλούς.

    Ο έλεγχος της ζωής και των επιλογών από το κράτος, ευνουχίζει, σκοτώνει τη φαντασία και την τόλμη, κάνει τον κόσμο ευθυνόφοβο και ανεύθυνο και εξαρτημένο από "αόρατες" δυνάμεις.

    Ποιος σκέφτηκε στην Ελλάδα να πει "θα πάω πίσω στο χωριό να φυτέψω καλαμπόκι" (χρησιμοποιείται σήμερα σε πολλαπλές εφαρμογές και επί σειρά ετών, ούτε ένας σπόρος δεν έχει μείνει απούλητος).
    Όποιος το έκανε και κατάφερε να ξεφύγει από γραφειοκρατίες και να πουλήσει το προϊόν του στις διεθνείς αγορές, τώρα έχει 5 σπίτια και καλή ζωή.

    Γιατί έρχονται εδώ μετανάστες από Γαλλία (πάρα πολλοί, ειδικά στην Καλιφόρνια) και ξεφορτώνονται οι περισσότεροι αυτές τους τις ιδέες περί "μη αλλαγής", περί "γραφειοκρατίας", περί "επανάστασης κατά των βιτρινών και αυτοκινήτων της γειτονιάς" (!!!) και κοιτάνε τη δουλειά τους και προοδεύουν; (επί τη ευκαιρία... οι νέοι Έλληνες μετανάστες απ' όσο έχω παρατηρήσει - συμμετείχα σε διάφορα french groups του Σικάγου), είναι πολύ πιο πετυχημένοι κοινωνικά και οικονομικά από τους Γάλλους μετανάστες...

    ΓΙΑΤΙ οι Ευρωπαίοι μετανάστες στις ΗΠΑ γίνονται ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΕΣ της καινοτομίας, των νέων ιδεών, της παραγωγικότητας, ενώ στις χώρες τους κάνανε σαν φοβισμένες γριές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Η σωστή ερώτηση κάθε Έλληνα που έρχεται στις ΗΠΑ θα έπρεπε να είναι "πόσο χρόνο θα χρειαστώ για να φτάσω στο κορυφαίο 10% της κοινωνίας εδώ;". Κάτι που για τους μετανάστες με ένα ταλέντο και κάποια μόρφωση είναι εύκολο (δεν κάνω καμία πλάκα -- το έχουν καταφέρει τουλάχιστον οι μισοί).

    Αντιθέτως, ακούω πολλούς από Ελλάδα και με ρωτάνε "πόσος είναι ο ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ μισθός στις ΗΠΑ;"

    Αυτή τη νοοτροπία μάθαμε στα Ελληνικά σχολεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ..


    ..είναι εδώ,
    και τραγουδάει ακόμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Να συνυπογράψω την προτροπή προς την πιο νέα γενιά, που συνάντησα σε σχόλια που προηγήθηκαν :
    -Ταξιδέψτε!
    Με όλες τις αισθήσεις σας σε επιφυλακή, αφουγκραστείτε, γευθείτε, νιώστε, άλλες χώρες, άλλους ανθρώπους, άλλους πολιτισμούς, άλλους βιορυθμούς, άλλες κοινωνίες. Μελετήστε επί τόπου διαφορετικούς τρόπους σκέψης, εντοπίστε διαφορετικές αξιακές κλίμακες. Συγκρίνετε.

    Ταξιδέψτε, πρώτα στην Ευρώπη, παντού. Πολύ. Όσο αντέχει το βαλάντιο, αν και συνήθως με σωστή οργάνωση πιο φθηνά θα σας βγει.

    Δεν μιλάω για πέντε ημέρες στο Λονδίνο με φίλους Έλληνες, να τα λέμε μεταξύ μας και να κάνουμε ψώνια, χωρίς να μιλήσουμε με έναν Άγγλο.

    Ταξιδέψτε μέχρι να ποτίσει η ψυχή και το μυαλό σας εμπειρίες ώστε μετά την επιστροφή στο μικρό μας χωριό, να νοιώθετε και να είστε πραγματικοί πολίτες του κόσμου.
    Πραγματικά πλουσιότεροι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. Τελευταίο σχόλιο για σήμερα, πάνω στο θέμα που θίγουν μερικοί περί παιδείας και αγοράς. Αν επιχειρούσα να τονίσω τρία στρατηγικά πλεονεκτήματα της Αμερικής με τον υπόλοιπο κόσμο, θα ανέφερα τα εξής:

    Η Αμερική μπορεί σχετικά εύκολα και γρήγορα, να μεταβάλει τη βάση της οικονομίας της ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς. Παράδειγμα: κάποτε είχε βαριά βιομηχανία, αυτοκίνητα και τέτοια. Εχασε πολλές δουλειές λόγω μεταφοράς στο εξωτερικό. Το γύρισε στα ηλεκτρονικά. Με τον καιρό, τα έχασε κι’αυτά στην Ασία. Το γύρισε στην πληροφορική. Τώρα που και αυτές οι υπηρεσίες μετακινούνται προς την Ινδία, το γυρίζει σε βιολογία, ιατρικές έρευνες, κλπ. Αν η Ελλάδα αντιμετώπιζε τέτοιο φάσμα αλλαγών, η οικονομία της θα είχε καταρρεύσει. Η Αμερική, στη χειρότερη περίπτωση συνεχίζει με ετήσια ανάπτυξη της τάξης του 3-4%.

    Σε χρόνο μηδέν, τα Αμερικανικά πανεπιστήμια προσαρμόζουν την διδακτέα ύλη τους πάνω σε ότι χρειάζεται η αγορά. Στη Βοστώνη, ενας εργαζόμενος 50 χρόνων που δουλεύει το πρωί, μπορεί να παρακολουθήσει μαθήματα πληροφορικής το βράδι. Αν ταξιδεύει μαθαίνει online. Σπουδές anytime, anywhere. Η κοινωνία της γνώσης. Τα μεγάλα πανεπιστήμια έχουν και τμήματα που δεν τραβάει η αγορά. Αν σε κάποιον αρέσουν οι Ελληνικές Κλασικές σπουδές, ή η Ανθρωπολογία, η γνώση υπάρχει.

    Λόγω ιστορικών λόγων, και μεγάλης παράδοσης σε Speculation, η Αμερική έχει επίσης το καλλίτερο σύστημα χρηματοδότησης νέων εταιρειών. Χωρίς να λέω πως είναι εύκολο, υπάρχουν χιλιάδες εταιρείες (Venture Capitals Firms) που το μόνο πράγμα που κάνουν είναι να ψάχνουν νέες ιδέες και τεχνολογίες για χρηματοδότηση.

    M’ αυτό τον τρόπο υπάρχει μια δυναμική στην αγορά που δημιουργεί νέες δουλειές συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. @ Lefteris

    Fenete pos den diavases olokliro to sxolio mou mias kai fenete na kolises sto proto simio.

    San neos eimai yper tou na exei o neos tou mellontos tin EPILOGI
    -an thelei na spoudasei afto pou exei anagi i agora na mporei na vrei ti exei anagi i agora, kai
    -an thelei na spoudasei sintirisi ergon texnis NTE KAI KALA kai na minei kai stin ellada apo pano na kserei ti ton perimenei
    -an aptin alli thelei na paei sto Parisi me gia tou me xara tou. Efxomai pantos mexri tote na exoume kana ergo texnis na mporei na sintirisei se kana mousio (an kai den to vlepo)

    Einai emfanes pos gia tin genia mou den perimeno tipota. Den pistevo se thavmata...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. Άντε. Αφού εδώ οι συνθήκες είναι για τα μπάζα και τρικοκοσμικές, σιγά σιγά οι απόγονοι των ελλήνων Αρχοντοχωριατών να την κάνουν για το εξωτερικό αφού έλαβαν την τόσο εξαιρετική τους μόρφωση στα elit schools και στην συνέχεια σπούδασαν στα καλύτερα πανεπιστήμια της αλλοδαπής.


    Έτσι θα γλιτώσουμε από όλους αυτούς που νομίζουν ότι ''κάτι είναι''.

    ...ΚΑΙ ΘΑ ΕΊΜΑΣΤΕ ΌΛΟΙ ΚΑΛΑ

    ..ΚΙ ΑΥΤΟΊ ΚΑΙ ΜΕΙς.

    :-))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. το σχόλιο του locuspublicus ήταν μία όαση λογικής σε αντιπαράθεση με τις ιερεμιάδες των υπολοίπων εν ηνωμέναις πολιτείαις σχολιαστών...

    η αμερική όμως είναι πολλά πράγματα ταυτόχρονα, εκτός από τον περιγραφόμενο παράδεισο υπάρχει και η άλλη αμερική, η αμερική της θανατικής ποινής, των σαράντα εκατομμυρίων ανασφάλιστων, του ρατσισμού, των inner city ghettos, των homeless, του affirmative action, του jerry springer και πολλών άλλων δεινών τα οποία οι φίλοι μας βολικά παραλείπουν να αναφέρουν.

    θα παραμείνει προπύργιο του μονεταρισμού και των ελεύθερων αγορών σε σύγκριση με την πιό κουρασμένη, προστατευτική και κοινωνικά ευαίσθητη ευρώπη - οι συγκρίσεις και οι προτροπές ως εκ τούτου κινούνται στον χώρο της αφέλειας ή του νεόπλουτου μανταμσουσουδισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. Και οσοι κατα λαθος βρεθουν στην αλλοδαπη μην διανοηθουν να κανουν δικια τους επιχειρηση...το κρατος θα το βρουν μπροστα τους με ολη την δυναμη του ετοιμο να τους συντριψει...και θα αναπολησουν τις καλες στιγμες των αντικειμενικων κριτηριων της Ελλαδας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. 1. alekos markellos και άλλοι, προς τους νέους : Ταξιδέψτε!
    ----------------------------
    Εξαιρετική η σύστασή σας. Πόσο όμως την κοστολογείτε; Δεν χρειάζονται τουλάχιστο 10-15000 ευρώ;; Ποιος τα έχει; Κάποια ελίτ ναί, και πολύ περισσότερα μάλιστα. Αλλά τότε δεν είναι προτροπή προς την πλεινότητα της νεολαίας.

    2. advocatus diaboli: πολλοί νέοι ασχολούνται με αθλητισμό, τέχνες, ενημέρωση.
    ------------------------------- Σαν ξέδωμα μου ακούγεται αυτό. Δεν πρόκειται περί στόχων που διαφοροποιούν αυτούς τους νέους για κάτι σημαντικό που επιλέγουν.

    3.Το σωστό να λέγεται:Τα δικά μας ινδάλματα.
    -------------------------------
    Πού βρίσκονται αυτά τα "δικά μας" (υποθέτω εμάς των Ελλήνων) ινδάλματα που πρέπει να "ξεθάψουν" οι νέοι; Εμείς, η προηγούμενη γειά, τα είχαμε; Τα ακολουθήσαμε; Τα επαυξήσαμε; Τα παραδώσαμε; ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ. Γιατί δεν υπάρχουν στο λεξιλόγιο των περισσότερων νέων λέξεις όπως ευθύνη, ευγένεια, ευθύτητα, ευγνωμοσύνη, ευλογία, ευποιία, ευυποληψία, ευαρέσκεια, ευδοκία, ευεργεσία, ευθυκρισία, ευνομία,ευπρέπεια, ευφροσύνη, ευσπλαχνία, ευχαριστία;; Μήπως πρέπει να πούμε τουλάχιστον το "Mea culpa";;

    4. Εκτός από την εργασία και την στοιχειώδη ψυχαγωγία που είναι απαραίτητες για τον άνθρωπο και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση η αναγκαιότητά τους για την επιβίωση, αναρωτιούνται οι νέοι μας σήμερα στη ζωή τους:
    α) υπάρχει δίπλα μου κάποιος/α που με χρειάζεται και τί κάνω εγώ γι' αυτόν/ήν;;
    β)από πού έρχομαι και προς τα πού πηγαίνω;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. Σκεφτόμουν χθες τι είναι αυτό που έχει ή δεν έχει αυτή η γενιά για την οποία συζητάμε και δεν ξέρω αν κατέληξα σωστά, αλλά κατέληξα ότι της λείπει ο προσδιορισμός.

    Είχαμε στο παρελθόν τη γενιά του πολέμου, της ανοικοδόμησης, του 60, της χούντας, του πολυτεχνείου, της μεταπολίτευσης, και μετά?

    Η γενιά του Τσέρνομπιλ? Η γενιά της πτώσης του τείχους? Η γενιά του ειδικού δικαστηρίου? (πλάκα κάνω) Η γενιά της τεχνολογίας?

    Είχαμε την ευκαιρία να αυτοπροσδιοριστούμε, και νομίζω ότι αποτύχαμε. Πόσους καλλιτέχνες, ποιητές, ηγέτες έβγαλε αυτή η γενιά? Το google και το linux είναι τα επιτεύγματα μας?

    Φοβάμαι ότι είμαστε η πρώτη γενιά fashion victim...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. Ο/Η sadosadist είπε...
    Άντε. Αφού εδώ οι συνθήκες είναι για τα μπάζα και τρικοκοσμικές, σιγά σιγά οι απόγονοι των ελλήνων Αρχοντοχωριατών να την κάνουν για το εξωτερικό αφού έλαβαν την τόσο εξαιρετική τους μόρφωση στα elit schools και στην συνέχεια σπούδασαν στα καλύτερα πανεπιστήμια της αλλοδαπής.


    Έτσι θα γλιτώσουμε από όλους αυτούς που νομίζουν ότι ''κάτι είναι''.

    ...ΚΑΙ ΘΑ ΕΊΜΑΣΤΕ ΌΛΟΙ ΚΑΛΑ

    ..ΚΙ ΑΥΤΟΊ ΚΑΙ ΜΕΙς.

    :-))))

    Wed Sep 05, 08:17:00 PM




    Να κρατηθεί αυτό στα πρακτικά, ότι συμφωνώ απόλυτα. Επίσης περίτρανη απόδειξη ότι αυτά τα ελιτ σκοολ είναι και πάντα ήταν σκέτη αποτυχία είναι η μόρφωση που έχει ο χαρυσσς και μερικοί άλλοι που περνιούνται για σπουδαίοι μέσα στην επαρχιώτικη νοοτροπία τους. Έτσι μας προέκυψαν οι καθηγητάδες που είδαν την πάντειο σχολή σαν το μαγαζάκι τους. Αλλά, τι άλλη απόδειξη απαξιώνει πιο πολύ τον Μάνο από αυτή την πέρα για πέρα ηλίθια πρόταση του για τα κουπόνια, και μαζί με αυτόν και μερικούς σε αυτό το φόρουμ που αρέσκονται να πετούν εξυπνάδες από εδώ και εκεί υποστηρίζοντας την. Αυτά είναι τα αποτελέσματα των ελιτ σκοολ και καλώς κάλλιστα έπραξε το Πασοκ να τα αναμορφώσει και μία κατεδάφιση θα ήταν πιο σωστή. Δεν περιμένω καμία δημοσίευση αυτού του σχολίου, η μαρμάγκα θα το φάει πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. "Μού θυμίζει τό κρεββάτι τού Προκρούστη. Όλοι διδάσκονται τά ίδια βιβλία στήν ίδια ηλικία."

    Αυτό αγαπητέ genghis αποτελούσε κάποτε αναγκαιότητα για τρεις λόγους:
    α) Προσπάθεια δημιουργίας ενός έθνους από διαφορετικές εθνικές ομάδες μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους (ή άλλους). Μια ομοιογενής κοινωνία η οποία θα μιλούσε την ίδια γλώσσα.
    β) Λόγω έλλειψης χρημάτων στην αγορά και γενικευμένης φτώχειας, το κράτος έπρεπε να τυπώσει βιβλία και να οργανώσει σχολεία.
    γ) Είναι πιο φτηνό και καλύτερα ελεγχόμενο για το κράτος να το κάνει αυτό.

    Τώρα πια όμως, στην παγκόσμια αγορά, οι επιλογές αποτελούν το κρισιμότερο στοιχείο. Η ομοιομορφία δεν χρειάζεται πλέον. Τώρα χρειαζόμαστε ανθρώπους που θα σκέφτονται με διαφορετικές απόψεις και μια χώρα στην οποία θα έχει κάποιος όσο το δυνατόν περισσότερες επιλογές, χωρίς να χρειάζεται να τις αναζητήσει στο εξωτερικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. "Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ..


    ..είναι εδώ,
    και τραγουδάει ακόμα!"


    Φοβερό performance, φοβερό πνεύμα, φοβερό τραγούδι, ωραίος κόσμος! Μου έφτιαξες το κέφι μεσημεριάτικο. Όχι σαν τις αμερικάνικες μαλακίες με britney spears και άλλα ψευτογαμησιάρικα του κώλου και τους αράπηδες με τα gangster rap - ναι, με έχουν κάνει ρατσιστή με τις κακόγουστες μαλακίες τους και τις χειρονομίες μαϊμούς).

    Είναι δυνατόν ρε τέτοια γενιά πανέμορφων ανθρώπων, με υλικό κουλτούρας χιλιετιών και να σας κυβερνάνε το μέλλον και το παρόν οι πολιτικοί και οι θεωρίες του κώλου; Θάψτε τους ρε! Άκου να δεις που σαν αποκοιμίσανε με πανεπιστημιακά άσυλα και άλλα άχρηστα πράγματα για σκόνη στα μάτια σας... για να ξην μπορείτε να δείτε παραπέρα και να πετάτε τέτοια νειάτα και τέτοια ορμή και δύναμη στα σκουπίδια των ευρωπολιτικών ιδεών που ανήκουν στην παλαιολιθική εποχή (να δεις που σε λίγο το τρίγωνο κίνας-ινδίας-ταϊβαν θα ξεπεράσει ολόκληρη την ευρώπη που έχει κολλήσει στην αναγέννηση και φλερτάρει με το μεσαίωνα μέσω της διαδηλωτικής αριστεράς).

    Οι Ρώσοι ρε θα σας πουν τι θα σκεφτείτε, οι Αμερικάνοι ή οι Γάλλοι; Δεν είναι ρε ντροπή τα χοντρά και ανεδέστατα αμερικανάκια (μου κοστίζουν μια δεκάρα το κεφάλι) να έχουν περισσότερες επιλογές από μια τέτοια γενιά Ελληνόπουλων;
    Αυτά με τσατίζουν και λέω καλύτερα να μη συμμετέχω σε συζητήσεις γιατί συγχύζομαι ως συνήθως. Άκου τέτοια γενιά και να τους κυβερνάνε οι ΚΝΙτες, οι πρεσβευτές της πιο γκρίζας καταθλιπτικής κατάστασης και χώρας στον κόσμο... ή οι δεξιοί ή άλλοι παλιάτσοι με IQ 3 και ανίκανοι για οτιδήποτε άλλο... ρε σεις, καλύτερα να ακούγατε τους Κινέζους, τουλάχιστον θα ξέρατε και κάνα καράτε.

    Λευτέρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. Ανακοίνωση:

    Νέο post στο dimoutech για το πως έμεινα χωρίς κινητό...

    Από αύριο αρχίζω συνεργασία με το LiFO. Προμηθευτείτε το (τζάμπα είναι). Για τους μη Αθηναίους και μη προλάβαντες, τα κείμενα θα δημοσιεύονται - αργότερα - και στο blog.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. Η σύγκριση μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής δεν είναι δυνατή. Διαφορετικά μεγέθη, συνθήκες κλπ. Αλλά ας πάρουμε 2 συγκρίσιμες χώρες. Άκουγα προχθές στο ραδιόφωνο (νομίζω BBC) έναν Αλγερινό που έχει καθαριστήριο στο Λονδίνο και μιλούσε για το πως ξεκίνησε κλπ. Στην ερώτηση γιατί δεν έμεινε στο Παρίσι όπου και μεγάλωσε είπε ότι ο αδελφός του που άνοιξε καθαριστήριο στο Παρίσι περίμενε 14 μήνες για άδειες, εφοριακές εγκρίσεις κλπ. Στο Λονδίνο οι διαδικασίες πήραν 3 εβδομάδες. ¨Ένας φίλος μου στην Αστυπάλαια για να κτίσει ένα ξενοδοχείο 10 δωματίων περίμενε 30 μήνες για τις άδειες. Και δεν θα το ανέφερα αν δεν πίστευα πως δεν είναι εξαίρεση αλλά κανόνας. Αυτό είναι το πρόβλημα. Οι δυσκολίες στο επιχειρείν περιορίζουν τις θέσεις εργασίας και ο απόφοιτος με 3 γλώσσες παίρνει 650 ευρώ.
    Κάποιος είπε ότι αντί να μιλάμε για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων να κοιτάξουμε να βελτιώσουμε τα δημόσια. Ποια δημόσια φίλτατοι, εγώ δεν έχω δει δημόσια Πανεπιστήμια στην Ελλάδα, όλα κρατικά είναι.
    Αυτές οι βοηθητικές ρόδες που λέγονται Κράτος είναι που εμποδίζουν τους νέους ποδηλάτες να τρέξουν. Αλλά αντί να πάρουμε ένα κατσαβίδι να τις βγάλουμε προσπαθούμε να τις κάνουμε πιο μεγάλες για να μας στηρίζουν καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. Από αύριο αρχίζω συνεργασία με το LiFO.

    Bravo στο Lifo - Οποτε είμαι Ελλάδα το διαβάζω - φτιάχνει ωραία ομάδα. Εχουν online έκδοση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. Ο/Η alfakaiomega είπε...
    1. alekos markellos και άλλοι, προς τους νέους : Ταξιδέψτε!
    ----------------------------
    Εξαιρετική η σύστασή σας. Πόσο όμως την κοστολογείτε; Δεν χρειάζονται τουλάχιστο 10-15000 ευρώ;; Ποιος τα έχει; Κάποια ελίτ ναί, και πολύ περισσότερα μάλιστα. Αλλά τότε δεν είναι προτροπή προς την πλεινότητα της νεολαίας.

    alfakaiomega πρόκειται για εξαιρετική σύσταση και σε εξαιρετική τιμή: γνωρίζω πολλούς νέους που γύρισαν και γυρίζουν την Ευρώπη με inter-rail. Άλλους πάλι που κάνουν εθελοντική εργασία, κυρίως τα καλοκαίρια, σε ευρωπαϊκές χώρες ή εντάσσονται ως φοιτητές σε πανεπιστημιακά προγράμματα ανταλλαγής. Άλλοι πάλι απλά παίρνουν το αυτοκίνητό τους ή τη μηχανή τους και όπου τους βγάλει: σε μια Ευρώπη χωρίς σύνορα δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν. Αρκεί να μην κουβαλούν στις αποσκευές τους προκαταλήψεις, ξενοφοβία και στενομυαλιά. ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. @cyberdust

    Νομίζω ότι αντιφάσκετε. Δεν γνωρίζετε ότι οι του Παντείου είναι δημιούργημα της ίδιας νοοτροπίας που ήθελε να καταργήσει τα πρότυπα σχολεία;
    Σχολεία σαν τα πρότυπα δημόσια σχολεία είναι από τις μεθόδους για να μην διαιωνίζεται συνέχεια η ίδια ελίτ. Η ίδια ελίτ που θα στείλει τα παιδιά της στα ακριβότερα ιδιωτικά ελίτ σχολεία και στα καλύτερα Πανεπιστήμια του εξωτερικού είναι φυσικό να μην θέλει να έχουν ίδια εκπαίδευση "επαρχιώτες" με μόνο προσόν την επίδοσή τους χωρίς μάλιστα να πληρώνουν δίδακτρα. Το ΠΑΣΟΚ βέβαια δεν θα μπορούσε να καταργήσει τα ιδιωτικά σχολεία και έτσι κατήργησε ουσιαστικά τα πρότυπα σχολεία (πρότυπα σχολεία χωρίς αντίστοιχους μαθητές είναι contradictio in terminis). H ελίτ συνέχισε να αναπαράγεται όπως έκανε πάντα και η νέα ελίτ που άρχισε να δημιουργείται είχε ένα τεράστιο προσόν καλύτερο από επιδόσεις: ήταν κομματικοί. Τώρα πώς πειθόταν ο ελληνικός λαός ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου, γιος πρωθυπουργού και ο Αρσένης, αμφότεροι με σπουδές στα 2 μεγαλύτερα ιδιωτικά Πανεπιστήμια του κόσμου (Χάρβαρντ και ΜΙΤ) θίγονταν από την δήθεν ανισότητα των πρότυπων δημοσίων σχολείων και τα κατήργησαν ως γνήσιοι "άνθρωποι του λαού" είναι άλλο θέμα.

    Υ.Γ. Φοίτησα σε απλό δημόσιο σχολείο επαρχίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ,
    ΜΕ ΤΟ ΚΑΡΑΤΕ ΣΟΥ !!!


    Μού ‘φτιαξες κι’ εμένα το κέφι απόψε…

    (..παρά τα ψιλο-φαουλάκια στο κείμενό σου..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. Ό,τι πιο άθλιο έχουν δει τα μάτια μου είναι ο τηλεμαραθώνιος που κάνουν μέχρι αυτή την στιγμή τα ιδιωτικά κανάλια για τους πυροπαθείς. Οι εφοπλισταράδες ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλον με τον πιο αισχρό τρόπο. Πιο ΆΘΛΙΑ μέχρι στιγμής η Κλ.Χατζηιωάννου ρωτά: -ΠΌΣΑ ΈΧΕΙ ΔΏΣΕΙ ΌΛΗ Η ΕΛΛΆΔ ΑΜΈΧΡΙ ΣΤΙΓΜΉς; -5.700.000 ευρώ της απαντάνε. - Ε, εγώ δίνω μόνη μου άλλα τόσα ακριβώς.

    Ρε ουστ!

    Το πιο αισχρό απ' όλα ήταν ότι μπερδεύτηκαν οι τηλεπαρουσιαστές γιατί λίγο πιο πριν είχε προηγηθεί ο ΧΑτζηπατέρας με μια προσφορά μαμούθ 20.000.000 ΕΥΡΏ. Η Χατζηιωάννου είχε πληροφορηθεί προφανώς για τα 5.700.000 και μάλλον της ήρθε ένα μικρό εγκεφαλικό όταν άκουσε 25.700.000. Το μάζεψαν στον αέρα οι παρουσιαστές και στο δευτερόλεπτο - αλλά και για άλλον έναν λόγο ακόμα: Ο ΧατΖΗΠΑΤΈΡΑς δήλωσε ευθέως ότι θέλει να δώσει τα χρήματα ό ίδιος στα χέρια των πληγέντων. Προφανώς τους έξοψε την ορθόδοξη μιξοχαρά τους. Δεν ξέρω τελικά αν το ποσό του θα συμπεριληφθεί στο τελικό συγκεντρωτικό.

    Πάω για ύπνο. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΑΥΤΟς ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΑΓΑΠΩ. Αυτό μόνο εύχομαι. ΗΜΑΡΤΟΝ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. η νεότητα είναι μια προβληματική κατηγορία η οποία ορίζεται και επενδύεται με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά κάθε φορά τα οποία έχουν σαν στόχο τον έλεγχό της. κι αυτό γιατί δε γεννιέται κανείς γνωρίζοντας πως να αποδεχθεί τους όρους της κοινωνίας στην οποία ζει. πρέπει αντίθετα να τους μάθει. κι άντε να εξηγήσεις σε ένα παιδί, έφηβο, νέο "γιατί έτσι είναι" ή να υποστεί όλα όσα είναι "για το καλό του". οι αντιφάσεις είναι πολλές αλλά έχω την αίσθηση πως όσο χοντραίνει το παιχνίδι με τις πολιτικές που περιορίζουν τις ελευθερίες και αποθεώνουν τον ατομισμό, ανταγωνισμό, την απομόνωση άλλο τόσο αυτές μεγαλώνουν. τη μια είμαστε παντοδύναμοι κι έχουμε τα μέσα να αλλάξουμε τον κόσμο (τι μπορεί να γίνει με ένα μήνυμα σε κινητό, σε ένα μπλογκ) από την άλλη γκρεμιζόμαστε στην αδυναμία της μοναχικότητας και της έλλειψης ζωντανής επικοινωνίας. αλλά αυτή η αίσθηση του ζωντανού πλήθους στους δρόμους, βουβό αλλά έτοιμο να εκραγεί γιατί τέρμα τα ψέματα: δεν πρόκειται να ζήσουμε καλύτερα από τους γονείς μας. θα μας βρουν μπροστά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. α επίσης η χρονιά που πέρασε σφραγίστηκε με τον αγώνα της σπουδάζουσας νεολαίας ενάντι στην αναθεώρηση του άρθρου 16. τα μμε με έκπληξη είδαν τη γενιά του φραπέ να βγαίνει στους δρόμους και να διεκδικεί κερδίζοντας σταδιακά και την κοινή γνώμη. το σημαντικότερο, για όσους δεν το γνωρίζουν, το κίνημα αυτό ήταν νικηφόρο καθώς έσπασε τη συναίνεση νδ και πασόκ πάνω στο θέμα (η πασπ στις σχολές στήριζε καταλήψεις, ηγετικά στελέχη εξέφρασαν αντίθετη γνώμη, άλλα στελέχη στήσαν επιτροπές στις γειτονιές και κέρδιζαν κόσμο) με αποτέλεσμα το άρθρο να πάει στην επόμενη βουλή απαιτώντας αυξημένη πλειψηφία για γίνει η αναθεώρηση. το παράδοξο βέβαια είναι πως στα βιβλία της ιστορία η γενιά αυτή θα περάσει ως η γενιά των αντιστάσεων (όπως η γενιά του πολυτεχνείου για παράδειγμα απέναντι σε μια άλλη χούντα)ενώ η αίσθηση όταν μιλάμε για τους νέους είναι αυτή των απολιτίκ, βολεμένων, προβληματισμένων χωρίς όμως διεξόδους κτλ κτλ. μήπως έτσι μας θέλουν τελικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. α επίσης η χρονιά που πέρασε σφραγίστηκε με τον αγώνα της σπουδάζουσας νεολαίας ενάντι στην αναθεώρηση του άρθρου 16.
    +++

    Κάτι που μας πήγε 50 χρόνια πίσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  94. Καλημέρα

    Πραγματικά πιο λάθος πράγμα από τις κινητοποιήσεις της νεολαίας τον τελευταίο καιρό δεν έχω ζήσει.
    Ήταν μία γενική αντίδραση χωρίς στόχο - ένα κίνημα αρνητισμού που υπερασπιζόταν τι; Το χάλι των Ελληνικών ΑΕΙ! Που χειρότερα δύσκολα θα μπορούσαν να γίνουν.

    Και μόνον το ότι ανέχονται αυτή την κατάσταση είναι αρνητικό για την σημερινή νεολαία - όχι και να μάχονται υπέρ αυτής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  95. Nikos Dimou said...

    Καλημέρα

    Πραγματικά πιο λάθος πράγμα από τις κινητοποιήσεις της νεολαίας τον τελευταίο καιρό δεν έχω ζήσει.

    -------------------------------

    ήταν λάθος στα όρια του σαδισμού να εφαρμόζεις ασφυκτικό κεφαλοκλείδωμα σε μία ολόκληρη πόλη γιά μία ή δύο μέρες κάθε εβδομάδα επί μήνες.

    το δυστύχημα είναι ότι αν στις 17 έχουμε κυβέρνηση κωστάκη θα έχουμε κοινωνικό πόλεμο σε πολλά μέτωπα, δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  96. αυτοί γράψαν ιστορία και η ιστορία δεν ξεγράφεται. ξαναγράφεται βέβαια. κάποια μελλοντικά βιβλία θα μιλάνε για συνωστισμό μπροστά στη βουλή μιας νεολαίας, πολύ σωστά ειπώθηκε, γενικευμένου αρνητισμού και αντίδρασης που όσο περνούσε ο καιρός τόσο πιο κοντά ερχόταν σε ζητήματα που αφορούν την ίδια τη δομή αυτού του κόσμου διαπιστώνοντας με τρόμο πως αποτελεί τη νέα εκμεταλλευόμενη τάξη (εκτός αν οι γονείς έχουν φράγκα αλλά αν σκεφτώ τα τελευταία νούμερα που παρουσίασε ο αλογοσκούφης με 2.000.000 έλληνες να φοροαπαλλάσσονται-δηλαδή να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, δεν ξέρω πόσο πιθανό είναι αυτό. εκτός αν οι ίδιοι πάλι πιστεύουν πως είναι άξιοι και ικανοί να τα καταφέρουν. μεταπτυχιακά, διδακτρικά, ξένες γλώσσες κτλ σούπερ εξειδίκευση. όλα τα έχουμε. μόνο που δεν αποφασίζουμε εμείς αν αυτά είναι χρήσιμα. μόνο που οι εξελίξεις τρέχουν και αυτά παλιώνουν πολύ γρήγορα). μάλλον ζούμε σε άλλον πλανήτη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  97. Nikos Dimou said...
    προτιμώ το σύστημα με τα κουπόνια που έχει προτείνει ο Μάνος (ισχύει στην Σκανδιναβία).

    Απ ότι ξέρω ισχύει στήν Ολλανδία (από το 1917, σύμπτωση!). Επισης στην Σουηδια (απο το 1992) καί τήν Δανία δημόσιοι πόροι γιά τήν εκπαίδευση μπορούν νά ακολουθήσουν μαθητές στά ιδιωτικά σχολεία. Περιέργως καί ή Χιλή έχει κάποιο παρόμοιο σύστημα καί νομίζω μερικές πρώην κουμμουνιστικές χώρες, Τσεχία καί ίσως Ουγκαρία. Επίσης ισχύει σέ διάφορες μορφές στίς πολιτείες Φλόριδα, Γουισκόνσιν, Οχάιο, Μέιν και Βερμόντ τών ΗΠΑ.

    Κανένα βέβαια από τά συστήματα αυτά δέν θεωρώ πλήρως ελέυθερα. Στά ευρωπαικά συστήματα τής Ολλανδίας καί τής Σουηδίας τό κράτος ασκεί σημαντικό έλεγχο στά ιδιωτικά σχολεία όπου τά κουπόνια μπορούν νά χρησιμοποιηθούν. Πχ.στήν Ολλανδία τό κράτος καθορίζει τήν διδακτέα ύλη, ελέγχει τήν ποιστοποίηση των δασκάλων, ορίζει τίς αποδοχές τους, ορίζει πού καί πότε μπορούν νά δημιουργηθούν ιδιωτικά σχολεία, απαγορεύει στά ιδιωτικά σχολεία πού δέχονται κουπόνια νά χρεώνουν επιπλέον δίδακτρα και απαγορεύει τό κέρδος. Ευρωπαικά πραγματα.

    Στά Αμερικανικά συστήματα δέν υπάρχει μέν αυτός ο έλεγχος αλλά το πρόγραμμα των κουπονιών είναι πιό περιορισμένο σέ άλλες λεπτομέρειες. Το αποτέλεσμα είναι ότι τελικά τα Αμερικανικά συστήματα, όπως έχουν σήμερα τουλάχιστον, είναι λιγότερο ελεύθερα από τής Σουηδίας καί πιθανόν καί τής Ολλανδίας. Ελπίζουμε σέ κάτι καλλίτερο στό μέλλον. Ακόμα τά πράγματα είναι εν εξελίξει στήν Αμερική στόν τομέα αυτό.

    Είναι ενδιαφέρον ότι στήν Ολλανδία όπου τό σύστημα ισχύει από τό 1917, τό 75% των μαθητών πηγαίνουν σέ ιδιωτικά σχολεία ενώ στήν Σουηδία όπου ισχύει μόλις από τό 1992 μόνο ένα 10% τό έχει εκμεταλλευτεί.

    Επίσης κάποια μέρα θά μέ ενδιέφερε νά μάθω γιατί προτιμάτε τό σύστημα μέ τά κουπόνια έναντι τής έκπτωσης στό φόρο. Είναι επειδή συνιστά μία ακόμα μέθοδο ανακατανομής πλούτου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  98. Μετά την ιδιωτικοποίηση των παράλιων εκτάσεων, μετά την ιδιωτικοποίηση των βουνών και λαγκαδιών, σε λίγο και η ιδιωτικοποίηση των σχολείων. Όσοι καλοί προσέλθετε. (Καλοί είναι αυτοί με το χοντρό παρά, άντε εμπεδώστε το επί τέλους, να μην ξαναλέμε τα ίδια και ίδια). (Οι άλλοι καλά να πάθουν και να πρόσεχαν). Παρακαλώ κανένα λινκ για αυτά τα 75%. Θανκ γιου βερυ ματς ανδ γκοντ χελπ ιρακι πιπλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  99. Πάντως τα γεγονότα μαρτυρούν ότι το αμερικάνικο σύστημα education είναι το καταλληλότερο για να παράγει ηλίθιους σπεσιαλίστες ειδικευμένοι στο έπακρο, αλλά με μηδέν γνώσεις και κριτική σκέψη. Έτσι και ο καλώς Μπους (κατόπιν επικοινωνίας με τον Θείο Πάτερ Υμών) μπόρεσε και τους κορόιδεψε όλους. Τόσοι ηλίθιοι που είναι με τόση ελλιπή μόρφωση, έχαψαν τα πάντα για τα WMD.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  100. Σαν σήμερα πριν 52 χρόνια, στις 6 Σεπεμβρίου του 1955, έγιναν στην Κων/πολη από τους Τούρκους τα λεγόμενα "Σεπτεμβριανά".

    Οσοι είστε νέοι και δεν έχετε ακούσει καθόλου τι έγινε τότε, αιτία που ο γράφων εγκατέλειψε την πατρίδα του και ευρίσκεται σήμερα μαζί σας, επισκευθείτε το ιστολόγιο www.bosporusforever.bogspot.com για να δείτε και τι έκαναν οι Τούρκοι αλλά και πως αντέδρασε η Μητέρα Ελλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  101. Διόρθωση:
    www.bosporusforever.blogspot.com

    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  102. Ο/Η Nikos Dimou είπε...

    Πραγματικά πιο λάθος πράγμα από τις κινητοποιήσεις της νεολαίας τον τελευταίο καιρό δεν έχω ζήσει.
    Ήταν μία γενική αντίδραση χωρίς στόχο - ένα κίνημα αρνητισμού που υπερασπιζόταν τι; Το χάλι των Ελληνικών ΑΕΙ! Που χειρότερα δύσκολα θα μπορούσαν να γίνουν.

    ---------------------------------

    Μεγάλη αλήθεια. αυτό και μόνο αρκεί για να καταλάβει κανείς την κατάσταση και να αντλήσει σαφέστατα συμπεράσματα.

    το αποτέλεσμα όλων αυτών το βιώνουμε όλοι οι φοιτητές εδώ και δύο χρόνια, εξεταστική μέσα στον Ιούλη με 40 και 45 βαθμούς Κελσίου, διπλές + τριπλές εξεταστικές περίοδοι μέχρι το Νοέμβρη, συρρικνωμένο καλοκαίρι (μετά βίας ένας μήνας)..

    το μέγεθος της παράνοιας αρκεί για να εκθέσει την πραγματικότητα.

    αν δεν κοιτάξουμε την αλήθεια κατάματα και ορθολογιστικά, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει, στην ίδια μετριότητα θα μένουμε πάντα!

    ---------------------------------

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  103. Πάντως τα γεγονότα μαρτυρούν ότι το αμερικάνικο σύστημα education είναι το καταλληλότερο για να παράγει ηλίθιους σπεσιαλίστες ειδικευμένοι στο έπακρο, αλλά με μηδέν γνώσεις και κριτική σκέψη.


    Ποια γεγονότα το μαρτυρούν αυτό;
    Η κριτική σκέψη και η διαφοροποίηση της σκέψης πάνε χέρι-χέρι. Ανθρώπους με κριτική σκέψη έχω γνωρίσει και στις δύο χώρες (Ελλάδα και ΗΠΑ), στο ίδιο ποσοστό. Περισσότερη κριτική σκέψη και μάλιστα καλά ακονισμένη έχω δει στους περισσότερους μετανάστες εδώ. Η ίδια η μετανάστευση και η επαφή με κάτι διαφορετικό τους ξυπνάει το στοιχείο της κριτικής σκέψης.
    Λόγω των πολλών διαφορετικών εθνικών στοιχείων και παραδόσεων κλπ, πολλοί Αμερικανοί έχουν αναπτύξει εξαιρετική κριτική σκέψη σε σχέση με άλλους που ζουν σε ομοιόμορφες κοινωνίες (π.χ. έχω παρατηρήσει εξαιρετική κριτική σκέψη σε ανθρώπους που ζουν στο Σικάγο, σε σχέση με άλλους που ζουν στις ομοιόμορφες κοινωνίες του νότου).
    Το θέμα βέβαια είναι, τι μπορείς να κάνεις με την κριτική σκέψη. Διότι εάν δεν τη χρησιμοποιείς, τότε είναι μη χρήσιμη (δηλαδή άχρηστη).
    Τα πανεπιστήμια τη χρησιμοποιούν, η κοινωνία στις πόλεις τη χρησιμοποιεί σε κάποιο βαθμό.

    Το ποσοστό των ανθρώπων που ζει καλύτερα λόγω της κριτικής σκέψης, είναι μικρό και στις δύο χώρες. Πρόκειται ουσιαστικά για το ποσοστό των ανθρώπων που χρησιμοποιεί την κριτική σκέψη για να κάνει καλύτερες επαγγελματικές κλπ επιλογές.
    Μην τσουβαλιάζεις μια χώρα σαν τις ΗΠΑ με ένα απόφθευγμα του καφενείου. Εγώ είμαι 10 χρόνια εδώ κι ακόμα ανακαλύπτω ένα σωρό πράγματα, ακόμα και θεμελιώδη.

    ============================

    "αν δεν κοιτάξουμε την αλήθεια κατάματα και ορθολογιστικά, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει, στην ίδια μετριότητα θα μένουμε πάντα!"

    Δυστυχώς έχετε καθιερώσει ήδη θεσμούς και νόμους που δυναμιτίζουν κάθε προσπάθεια βελτίωσης:
    α) Τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα δεν είναι ούτε δημόσια, ούτε κοινοτικά, ούτε ιδιωτικά. Είναι μόνο κρατικά και μόνο το κράτος (μια μικρή ομάδα) αποφασίζει ποιους θα δέχονται και τι θα κάνουν.
    β) Το πανεπιστημιακό άσυλο, το οποίο δεν έχει χρησιμεύσει σε τίποτα, παρά μόνο στο να δίνει ασυλία σε κοινούς χούλιγκανς.


    Πώς είναι δυνατόν να αλλάξει το αποτέλεσμα, εάν εξακολουθείτε να κάνετε τα ίδια πράγματα με τις ίδιες διαδικασίες και τα ίδια θεσμικά πλαίσια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  104. “Ποια γεγονότα το μαρτυρούν αυτό;”

    Τα γεγονότα τα εξής. Ρωτούν τα αμερικανόπουλα που βρίσκετε το Σικάγο και αυτοί δείχνουν Αργεντινή, που είναι το Λος Άντζελες, και μας προκύπτει Ισπανία. Το Λάς Βέγας βεβαίως, βεβαίως είναι στο Μέχικο, η Νέα Υόρκη μία συνοικία του Λονδίνου. Σε κάθε άλλοι χώρα του κόσμου θα τουφέκιζαν τον Μπους επί τόπου, στας χώρας σας τον εκλέγουν δύο και τρεις και τέσσερις φορές ισόβια. Πολύ μόρφωση αυτοί οι αμερικάνοι, φτού να μην μασκαρευτούν. Ο Θεός να λυπηθεί τους Ιρακινούς με σας που έμπλεξαν τους αμόρφωτους κανίβαλους. Οι πάπουα γνωρίζουν πολύ περισσότερα από εσάς τους αγρίους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  105. Αν και το μυαλό μου τρέχει στις εικόνες του Νικολαΐδη - μετράω τη "Γλυκειά Συμμορία" σαν την αγαπημένη ελληνική ταινία της ύστερης εφηβείας μου - με τρώει το χέρι μου να μεταφέρω το διάλογο της συντρόφου μου με φίλη της, ετών 27.

    Η σύντροφος: Δεν μου κάνει καρδιά να ψηφίσω τον Γιωργάκη.

    Η φίλη: Ούτε και μένα. Λέω να ψηφίσω κάποιον από τους μικρούς. Ξέρω, βέβαια, ότι έτσι "δίνω" την ψήφο μου στη Νέα Δημοκρατία. Με αυτούς, όμως, μπορεί να βρω κάπου να βολευτώ...

    Νομίζω πως δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό - έχουν αναφερθεί αρκετοί σχολιαστές στο φαινόμενο. Το βόλεμα των νέων στο Δημόσιο αποτελεί στόχο (όνειρο!) των ίδιων και των γονέων τους από συστάσεως ελληνικού κράτους. Με το δοβλέτι, λοιπόν, και τσιμέντο να γίνει, κυριολεκτικά. Υπάρχουν, βέβαια, και οι άλλοι, εκείνοι που αρμενίζουν κόντρα στο ρεύμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  106. "Πολύ μόρφωση αυτοί οι αμερικάνοι, φτού να μην μασκαρευτούν."

    Ούτε και τα Ελληνόπουλα είναι πια τόσο "φωτισμένα" σε θέματα γεωγραφίας. Διαβάζω τα σχετικά στις Ελληνικές εφημερίδες.
    Από την άλλη, μπορείς να μου εξηγήσεις γιατί τότε η Αμερική πρωτοπορεί στις επιστήμες και τέχνες σήμερα; (και όχι περίεργα όπως "αγοράσανε τους καλύτερους επιστήμονες", γιατί θα σου πω κι εγώ "γιατί δεν τους αγοράζανε οι Ευρωπαίοι;"¨)

    Στις ΗΠΑ βρίσκονται τα περισσότερα από τα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο, με πρωτοπορία στην έρευνα (το ποσοστό κεφαλαίων που ξοδεύεται για έρευνα στις ΗΠΑ είναι πολλαπλάσιο αυτό της Ευρώπης), οι περισσότεροι από τους καλύτερους ερευνητές και είναι και η χώρα με τα περισσότερα διπλώματα ευρεσιτεχνιών.
    Εάν πεις "ναι, αλλά αυτά τα κάνουν μόνο ορισμένοι, οι υπόλοιποι είναι βλάκες", θα σου απαντήσω ότι έχεις δίκιο και ότι αυτό συμβαίνει επίσης και στην Ελλάδα και σε κάθε άλλη χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  107. Μαζεύτηκαν πολλά και καλά σχόλια.
    Λεφτέρη το far west Κρητικό χωριό δεν αναφέρθηκε για χάρη των Αμερικανών αλλά για δική σου χάρη.

    Το Λας Βέγκας είναι για μεγάλους τζογαδόρους.
    Έλληνες και Κινέζους. Τι κάνουν οι Αμερικανοί ερασιτέχνες ανάμεσα σε επαγγελματίες χαρτοπαίκτες.

    Γράφεις: «Εγώ είμαι 10 χρόνια εδώ κι ακόμα ανακαλύπτω ένα σωρό πράγματα, ακόμα και θεμελιώδη» Σωστά τα λόγια σου Λεφτέρη, αναλαμπές Κρητικής σοφίας.
    --------
    Αγαπητέ Κεπαπτσόγλου υπάρχουν πολλοί οδοί σπουδών αλλά το να περιμένει κάποιος η αγορά και το κράτος να δημιουργούν δουλειές με βάση τα γούστα των πτυχιούχων δεν είναι οδός είναι αδιέξοδο.
    Επαγγελματικός προσανατολισμός!
    Ένα πεδίο σπουδών/εμπειρίας που κάθε υποψήφιος απόφοιτος Λυκείου πρέπει να ασχοληθεί όσο δυνατόν πιο αναλυτικά..
    Να πως λύνεται το πρόβλημα ανεργίας στην Ελλάδα γι’ αυτή και τις επόμενες γενιές νέων.
    --------
    Αγαπητή viewokto,
    Δεν υπάρχει ντροπή όταν ο άνθρωπος δείχνει την ευγνωμοσύνη του έστω και με δάκρυα.
    Ντροπή είναι να δείχνει την αχαριστία του.
    Η προσωπική αξία του αγρότη που δέχθηκε το τρακτέρ από τον Ερυθρό Σταυρό θα αναδειχθεί όταν κι αυτός βοηθήσει άλλους αγρότες μ’ αυτό το τρακτέρ.
    --------
    Αλέκο καλή συμβουλή για επαφή με άλλους Ευρωπαίους, δεν χρειάζεται να αρχίσουν οι νέοι με ταξίδια στην Ευρώπη όμως αλλά με ταξίδια στην Ελλάδα το καλοκαίρι που είναι γεμάτη Ευρωπαίους τουρίστες απ’ όλες τις χώρες.
    Τολμήστε και μιλήστε τους, ρωτήστε τους για την χώρα τους και την ζωή εκεί χωρίς προκαταλήψεις, οι περισσότεροι αγαπάνε την Ελλάδα και τους Έλληνες.
    Είναι μια πολύ καλή, σχεδόν ανέξοδη εκπαίδευση.
    ---------
    Σαδοσαδιστή είναι κι αυτό μια λύση, η ξενιτιά, γι’ αυτούς που το θέλουν.
    Αλλά δεν είναι τόσο εύκολη για όλους . Οι κανακάρηδες θα πρέπει να περάσουν πρώτα από κόλαση πριν βρουν τον επαγγελματικό παράδεισο.
    Όσο για τις υποσχέσεις στους πυροπαθείς από τους μεγαλοκαρχαρίες,
    όταν ακούς για πολλά και χονδρά κεράσια πάρε μικρό καλαθάκι.
    Όλα αυτά είναι για την μόστρα.
    Να μας δείξουν την γενναιοδωρία τους πληρώνοντας τους φόρους και τα δάνεια που χρωστάνε στο κράτος.
    Αν δεν έχουν όλα τα χρήματα ας κόψουν ένα τσεκ με τα μισά που υπόσχονται και να το παραδώσουν μπροστά στις κάμερες. Θα λάβουν φορολογική απαλλαγή και θα τους θαυμάζει ο κόσμος στην τηλεόραση του προγράμματός τους. Win Win situation.
    Αλλά μην πας να κοιμηθείς πριν δώσεις σαδοσαδιστή κάτι ουσιαστικό, ας είναι και λίγο, στους αγρότες που καταστραφήκαν.
    ----------
    Delta_mike, cyberdust μιλάτε για την Αμερική σαν να είναι κόλαση.
    Γιατί τότε τόσοι Ευρωπαίοι νέοι προσπαθούν να αντιγράψουν τα χειρότερα της Αμερικανικής κοινωνίας χωρίς να διαγράψουν τα χειρότερα της κοινωνίας της χώρας τους, που δεν τα βρίσκεις στην Αμερική;
    ----------
    Άλφακαιωμέγα έχεις δίκιο, η δική μας προηγούμενη γενιά γνώριζε όλες αυτές τις πολύτιμες λέξεις που ανέφερες. Άλλες τις έθαψε και άλλες τις άρμεξε μέχρι εξάντλησης. Όλη αυτή η σπατάλη για το προσωπικό συμφέρον και την μίζερη ζωή αλοιφής που έχουν σήμερα.
    -----------
    Ευχαριστούμε greconik για την υπενθύμιση της γενοκτονίας των Σεπτεμβριανών απο τους Τούρκους.
    Να μην ξεχνάμε ότι ακόμη η επίσημη τουρκική κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει απολογία και δεν έχει αποζημιώσει αυτούς που καταστραφήκαν και έχασαν τους δικούς τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  108. Να κρατάς 299 εκ. πληθυσμό στην αμάθεια και στην μιζέρια για να υπάρχει το υπόλοιπο στην χλιδή, δεν θέλει και πολύ μόρφωση να το καταλάβεις. Έτσι και σε όλους τους μαθητικούς διαγωνισμούς τα αμερικανάκια βγαίνουν πάντα πίσω από τους ευρωπαίους, ακόμα και από τα καταραμένα ελληνόπουλα. Έτσι και προ ημερών ολυμπιονίκης της πληροφορικής είναι ευρωπαίος (Έλληνας) και όχι αμερικάνος. Το Νόρτον και την Άππλε την έγραψαν Ινδοί και Ισραελίτες. Τα αμερικανάκια χάφτουν τις αηδίες των κάθε Μπούς, που να ‘χουν καιρό για βιβλία. Εδώ στην Ευρώπη εμείς οι κομουνιστάδες διαλέξαμε την μόρφωση να ανήκει στο λαό και όχι στους αφέντες. Έτσι γουστάρουμε και λογαριασμό δεν θα δώσουμε σε αγρίους κανίβαλους.

    Ότι και να γράψεις αγαπητέ Λευτέρη και ο άλλος ο μογγόλος είναι μάταια. Πάντα θα σας έχουν του μπάτσου και του κώλου άξιους μόνον να ξεσκατώνετε τους αφέντες σας. Το μόνο που σας μένει είναι να αλλάξετε επίθετο προς το ιταλικό και να μάθετε κάνα σπαστό ιταλικό να περνιέστε για ιταλούς. Αυτούς τους ανέχονται κάπως, είναι σε ανώτερη κλάση. Στο αμερικάνικο δεν βλέπω να προκόβετε, βλέπεις είναι και αυτό το μεσογειακό χρώμα του δέρματος, τον ρατσισμό τον έχετε νιώσει στο πετσί σας, να μη σας το θυμίσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  109. Ακόμα περιμένω ένα λινκ για το 75%. Ξέρει ποιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  110. Ο/Η Nikos Dimou είπε...

    Πάνε πια οι καιροί που η Γαλλία ήταν η πατρίδα της αμφισβήτησης. Τώρα είναι συντηρητική, γερασμένη, γραφειοκρατική και φοβική. Δεν ξέρω αν ο Σαρκό θα μπορέσει να τους ξυπνήσει..

    ---------------------------

    Δεν ξέρω πόσο καλύτερη μπορεί να ήταν η Γαλλία παλιά, και δεν ξέρω με ποιες χώρες τη συγκρίνετε,

    αλλά συντηρητική, γερασμένη, γραφειοκρατική, φοβική, δεν είναι σε καμία περίπτωση.

    με αυτό θα διαφωνήσω. ήμουν για ένα μήνα στο Παρίσι σε ινστιτούτο Γαλλικού πανεπιστημίου και έμεινα με τις καλύτερες εντυπώσεις για την οργάνωση, την καθαριότητα, την ευγένεια, τη δυναμική τους.

    Θεωρώ ότι το να κρίνουμε στην Ελλάδα με τα μαύρα χάλια που έχουμε τη Γαλλία, ούτε για ανέκδοτο δεν κάνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  111. "Το Λας Βέγκας είναι για μεγάλους τζογαδόρους.
    Έλληνες και Κινέζους. Τι κάνουν οι Αμερικανοί ερασιτέχνες ανάμεσα σε επαγγελματίες χαρτοπαίκτες."

    Κάνεις λάθος. Το Las Vegas είναι η Disneyland των ενηλίκων, ειδικά αυτών που δεν έχουν λεφτά να πάνε σε εξοτικά μέρη. Τα εισητήρια είναι φτηνά, τα ξενοδοχεία πάμφτηνα (στους νεόνυμφους δωρεάν σουίτες) και η διασκέδαση και φαγητό είναι στις μισές τιμές απ' οποιαδήποτε πόλη των Η.Π.Α.

    Εκεί άλλωστε μετακομίζουν οι συνταξιούχοι της Καλιφόρνια, επειδή τα σπίτια είναι πολύ φτηνά, ο καιρός είναι ζεστός και το φαγητό είναι φτηνό. Α, και το πιο σημαντικό γι' αυτούς: ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ NEVADA ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΦΟΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ.

    Το κλειδί είναι βέβαια να μπορείς να ανεχτείς τη ζέστη και να μην τζογάρεις (γιατί όποιος τζογάρει, χάνει).
    Λας Βέγκας έχω πάει τρεις φορές, δεν έπαιξα ούτε δεκάρα (πήγαινα κάθε βράδυ στα shows και στα clubs) και πέρασα μια χαρά. Αλλά πολύ ζέστη αδερφάκι μου, πολύ ζέστη... δεν θα μπορούσα να ζήσω εκεί.

    Cyberdust, από τότε που ήρθα Αμερική δεν έχω πια "αφεντικά". Το μελαμψό δέρμα με κάνει εκλεκτό στις κυρίες και εξωτικό, ανήκω ήδη εισοδηματικά στο κορυφαίο 15% του Ιλλινόις, έχω ταϊσει μπόλικα αμερικανάκια, κάνω ότι γουστάρω και πάω όπου θέλω, οι Έλληνες στο Σικάγο ανήκουν στο κορυφαίο 10% (δεν τους πολυκάνω όμως παρέα, λόγω βλαχιάς που κουβαλάνε από τα χωριά τους... και λόγω έλλειψης κοινών ενδιαφερόντων).

    Οι Ινδοί και Πακιστανοί και Κινέζοι που αναφέρεις, έχεις δίκιο, αυτοί μαζί με τα έξυπνα Αμερικανάκια προκόβουν, αλλά μην ξεχνάς ότι είναι κι αυτοί Αμερικανοί όπως κι όλοι οι άλλοι που είναι εδώ.
    Οι ευκαιρίες πολύπλευρης μόρφωσης στις ΗΠΑ είναι κάτι το απίστευτο (και με ελάχιστα χρήματα) σε σχέση με την Ελλάδα.

    Και κάτι άλλο για να βουλώσει λίγο ο βόθρος που άνοιξες: Επειδή εργάζομαι από το Ίντερνετ εδώ και 9 χρόνια, δεν έχω ανάγκη να βρίσκομαι στο Αμέρικα. Μπορώ να πάω όπου θέλω και οι πελάτες και συνεργάτες μου ποτέ δεν ξέρουν που είμαι. Άμα θέλω πάω αύριο Αυστραλία ή Ελλάδα και το ίδιο ακριβώς κάνει (δουλειές και πληρωμές είναι όλα μέσω δικτύου). Οπότε, κάποιο λόγο (ή μάλλον, πολλούς λόγους) θα έχω για να παραμερίζω όλα τα βαρετά του USA και να κάθομαι ακόμα εδώ, αντί να μετακομίσω στην Κέρκυρα ή στην Κρήτη και πάλι... για να το βρεις, καταλαβαίνω από τα λεγόμενά σου ότι δεν πρόκειται να το μάθεις από άλλους ή από οποιαδήποτε πηγή.


    Τέλος, η "μόρφωση για το λαό", well, εδώ στις ΗΠΑ τη βρήκα. Στο Ελλάντα, έπρεπε για να σπουδάσει κανείς να πουλήσει ο μπαμπάς τρία χωράφια για να τον στείλει σε άλλη πόλη να κάνει καταλήψεις. Από Ελλάδα έφυγα στα 29 μου, με ιστορικό εργασίας σε διάφορους τομείς 11 χρόνια και σπουδές, την κοινωνία την έζησα καλά από μέσα, τις μαλακίες πούλα τις σε άλλους, εγώ τα ξέρω...

    Λευτέρης

    ΥΓ. Το Μπους μόνο εσείς εκεί κάτω τον ακούτε... εδώ έχει να βγει στην τηλεόραση κάτι μήνες... στην Ελλάδα, όπου πέφτει κολοβάρεμα μέχρι αηδίας από ορισμένους, αυτοί ασχολούνται με "πολιτικές" και "πολιτικούς". Οι υπόλοιποι απ' ότι έχω ακούσει στην Ελλάδα βγάζουνε από 4.000 - πάνω από 10.000 ευρώ το μήνα. Γιατί δεν ασχολούνται με μαλακίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  112. "Όσο για τις υποσχέσεις στους πυροπαθείς από τους μεγαλοκαρχαρίες"

    Μια απορία. Γιατί όσοι έχουν πλούτο στην Ελλάδα (ακόμα κι αν τον έχουν χτίσει με τα ίδια τους τα χεράκια), αποκαλούνται "καρχαρίες", ή κάτι άλλο που έχει αρνητικό νόημα; Μπας και υπάρχει ακόμα το κόμπλεξ του γκιαούρη εκεί κάτω; Δηλαδή, εάν έρθει ένας Αλβανός και αποκαλέσει το μέσο μισθωτό της εφορίας "Καρχαρία" γιατί βγάζει πάνω από τα 50 ευρώ του Αλβανού, ποια θα είναι η αντίδραση;

    Απαγορεύεται κάποιος να εργαστεί και να κάνει λεφτά; Ή μήπως μόλις τα κάνει τα λεφτά, πρέπει να ορμήσουν τα τσογλάνια να τον κλέψουν;

    "Δώσε θάρρος στο χωριάτη..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  113. adhoul
    Προφανώς περάσατε τον μήνα στο ινστιτούτο

    εκτός από τα στατιστικά στοιχεία (έχει μείνει πίσω σε πολλούς ζωτικούς τομείς) τα άλλα που είπα ήταν οι θέσεις του Σαρκό τις οποίες επιβεβαίωσαν και οι Γάλλοι με την ψήφο τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  114. @soufis,

    Θα τα… σπάσω σε δίφραγκα, δεν μου αφήνετε περιθώριο!
    :)))))

    Αν διαβάζατε όλα τα σχόλια, θα είχαν απαντηθεί / συμπληρωθεί τα όσα λέτε, αλλά μια που πατήσατε πάνω σε δικό μου σχόλιο και μου απευθύνατε το δικό σας, οφείλω να επανέλθω:

    “…. Ο/Η Aphrodite είπε...

    "ΟΙ νέοι - σήμερα: [...]
    Πρέπει να είναι σαν σύνολο οι ομορφότεροι που έχουν βγει ποτέ"

    ................................

    Kάθε εποχή έχει την αισθητική της στα πάντα, συμπεριλαμβανομένης και της εξωτερικής εμφάνισης. Μην αποκλείεις, Aphrodite, το 1500 ένας νέος να έβλεπε μια σημερινή νέα σαν τέρας (αν γινόταν να τη δει). Οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν ως ωραιότερο το εκάστοτε "σημερινό", διότι απλά αυτό μαθαίνουν.”


    Τς τς τς... Μην αποκλείετε dear soufis, ότι υπάρχει η έννοια του «κάλλους» πέραν των αισθητικών κριτηρίων κάθε εποχής, τα οποία ορίζουν την ομορφιά με fashion terms, για να μην πω fad terms. Τόσες μελέτες έχουν γίνει επί του θέματος – και μάλιστα, interracial και πέραν χρονολογικών περιορισμών. Τα έχουμε αναπτύξει επί μακρόν στο doncat, μην τα ξαναλέμε. Αυτό στο οποίο αναφερόμουν είναι το ότι οι σημερινοί νέοι είναι μακράν η ομορφότερη γενιά που έχει βγει ποτέ επί ελληνικού εδάφους (δεν είναι εξαίρεση τα όμορφα πλάσματα, είναι η πλειονότητα), όχι γιατί ακολουθούν το «σημερινό», και άρα μας φαίνονται πιο ελκυστική, αλλά γιατί είναι η ευρωστότερη και η πιο σύνθετα (hint: πολλά κριτήρια στη μέση) κι αντικειμενικά ωραία γενιά όλων όσων προηγήθηκαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  115. @soufis

    "Είναι πανέξυπνοι, εύστροφοι και μες την πατέντα για τα πάντα. Εννοείται τρομακτικά εξοικειωμένοι με την τεχνολογία και η γνώση τους αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο στο κάθε-τι."

    .................................

    Κλασική ψευδαίσθηση οφειλόμενη στον πολλαπλασιασμό των ερεθισμάτων που έχουμα σήμερα. Αυτό όμως δεν σημαίνει πάντα αύξηση της γνώσης και σε καμία περίπτωση, της ευφυϊας.


    Δεν μιλάμε με ποσοτικά κριτήρια, αλλά με ποιοτικά. Το ότι δεν επιλέγουν να διοχετεύσουν αυτήν την γεωμετρικά ανεπτυγμένη αντίληψη και κατανόηση σε τομείς που θα έχουν και ποσοτικό αποτέλεσμα, είναι θέμα άλλης συζήτησης, στην οποία έχουμε τεράστιο μερίδιο ευθύνης οι πρηγούμενοι.

    Και κάτι ακόμα: «Κλασική ψευδαίσθηση», συγνώμη κιόλας, σας ξέρω κι από χτες?!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  116. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  117. @soufis,

    "Είναι πιο ανοικτοί στο καινούριο, λιγότερο "κολλημένοι" και καταλαβαίνουν ότι υπάρχει κι ένας ολόκληρος πλανήτης, πέραν του στενού περίγυρου."

    ...................................

    Χμμ...η γενιά των Λαμπράκηδων και του Πολυτεχνείου απέδειξε εμπράκτως ότι σ' αυτό ξεπέρασε κατά πολύ τους σημερινούς νέους.


    Πολύ ωραία. Ετσι ακριβώς εννούσα τα περί «στενού περίγυρου» και μόλις γίνατε ζωντανό παράδειγμα!

    ---------

    "Είναι πιο εκδηλωτικοί, ευφάνταστοι, και funky στο πώς βλέπουν τον έρωτα."

    ...............................

    Αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε με βεβαιότητα. Πάντως ο "Μέγας Ανατολικός" πριν μισό αιώνα και βάλε γράφτηκε..."


    Με βεβαιότητα δεν μπορεί να το ξέρει κανείς, παρά μόνον εάν κρεβατώνεται με όλη την καινούρια γενιά (και την αμέσως πριν, και την αμέσως μετά για να πιάνουμε και τα άκρα, να βγαίνει σωστά η καμπύλη-καμπάνα) και ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ άλλους τόσους, για control group. Αν βέβαια προσεγγίζατε αρκετούς νέους (για στατιστικά δεδομένα, κι ένα απλό γκρουπάκι των 30 ατόμων μας κάνει), μάλλον θ’αλλάζατε γνώμη. Διότι καταλαβαίνω ότι με το να αφουγκράζεστε απλώς, καταλήγετε σε αυτά που μου γράφετε....

    ----------

    «Μέγας Ανατολικός» - εξαίσιος! Αλλά... Με συγχωρείτε, ακόμη εκεί είστε?!?!?!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  118. @soufis,

    "Σημείωση: είμαι μόλις 32 ετών."

    Και σκέφτεστε σαν υπερ-διπλάσια/ος?!

    Αυτή είναι η δεύτερη μεγάλη έκπληξή μου από το ποστ αυτό:

    η πρώτη ήταν ο svensken, που γράφει τόσο φρέσκα και αντιλαμβάνεται τα σημερινά σα να ζούσε ανάμεσα στους νέους και μάλιστα εδώ, στην Ελλάδα, κι όχι έξω, και η δεύτερη εσείς – από την ανάποδη!

    Ε, όσο και να πει κανείς, οι ανατροπές στο doncat είναι πάντοτε πολύ ενδιαφέρουσες...

    ------------

    Και δωράκι στο σχόλιό σας Wed Sep 05, 02:23:00 PM, παρ'όλο που δεν απευθυνόταν σ'εμένα:

    «τη 10ετία του '80 οι νέοι που έκαναν πολιτικό γάμο ήταν 15%. Σήμερα έχουν πέσει στο 5%.»


    Συγνώμη, βλέπετε καθόλου τι γίνεται από όλο το "life-style" brain-washing που μας πετάν στα μούτρα τα ΜΜΕ? Ποιά νέα σε ακόμη εύκολα εντυπωσιάσιμη ηλικία ειδικά δεν θέλει «Το γάμο του αιώνα / της δεκαετίας / του χρόνου / της εβδομάδας / των 8:45΄έστω», με γονείς να σιγοντάρουν («τουλάχιστον τούτη δεν ξεστράτισε») και τον αντίστοιχο γαμπρό έρμαιο της κατάστασης («ας της παρέχω τουλάχιστον αυτό, αφού τη νοιάζει τόσο, εμένα στ’@@μου έτσι ή αλλιώς).

    Δεν έχει να κάνει με τον θεσμό του πολιτικού γάμου να περνάει κρίση. Αλλά με τον θρησκευτικό να έχει ένα budget για... P.R. από πίσω (λησμονείτε το τί μεγάλη «μπίζνα» είναι και για την ίδια την εκκλησία?!?!) που τύφλα νά’χει η CocaCola! Επίσης τα έχουμε συζητήσει σε παλιότερο ποστ στο doncat...


    Καληνυχτίζω την ομήγυρη και C U in the next posts!
    :)))))


    ΥΓ- Και για όσους (νέους bloggers) φίλους ρωτούν, η έννοια "νέος" για μένα ισχύει γενικά με την έννοια "stamina" και "zest" (nai, eimai anapiri greeklish-wise), όπως όταν μιλάμε για τον Γάτο. Από κει και πέρα, έβγαλα εαυτόν "εκτός" από την.. "πρώτη μου φορά" (ναι, ξαναδιαβάστε, θα καταλάβετε ποιά -παγκόσμια- πρώτη εννοώ).

    Κι αυτό γιατί συνειδητοποίησα ότι από τη στιγμή που ήμουν έτοιμη (βιολογικά τουλάχιστον) να φέρω παιδί στον κόσμο, όφειλα να βλέπω τα πράγματα με τη σοβαρότητα ενός πολύ μεγαλύτερού μου ανθρώπου, κι όχι με το ακαταλόγιστο της ηλικίας μου. Οπότε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  119. Όλα σου καλά Λεφτέρη αλλά τόσα χρόνια στην Ελλάδα έζησες δεν γνώρισες ότι οι μεγαλοκαρχαρίες της Ελλάδας είναι διαφορετικά είδη από τις Αμερικανικές φάλαινες;

    Στην Αμερική όταν ανακοινώνουν δωρεές κτίζονται πανεπιστήμια, νοσοκομεία και μουσεία.
    Στην Ελλάδα όταν ανακοινώνουν ότι θα κάνουν δωρεές είναι για να υπογράφονται επικερδείς συμβάσεις με το δημόσιο, για κρατικά δάνεια, για φοροαπαλλαγές, για φοροδιαφυγές και για χαρισματικές άδειες ΜΜΕ.
    Όλα αυτά μέχρι πρόσφατα!

    Όποιος επιχειρηματίας ήθελε να εργαστεί σκληρά για να κάνει λεφτά χρειαζόταν τεράστια υπομονή και σπατάλη ενέργειας για να ξεπεράσει την γραφειοκρατία.
    Τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα!

    Με τις νέες εκλογές θα υπάρξει τέτοιο μεγάλο κύμα εμπιστοσύνης από το κράτος και τα συνδικάτα γι αυτούς που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα που ακόμα και συ Λεφτέρη θα αποφασίσεις να επιστρέψεις στην Ελλάδα για να επενδύσεις στο μέλλον της.

    Είναι όλα θέμα εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλήνων όπως είπε κι ο Καραμανλής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  120. "Όποιος επιχειρηματίας ήθελε να εργαστεί σκληρά για να κάνει λεφτά χρειαζόταν τεράστια υπομονή και σπατάλη ενέργειας για να ξεπεράσει την γραφειοκρατία."

    Τα έζησα στο πετσί μου. Μικροεπιχειρηματίας ήμουνα...

    Εάν θέλω να επενδύσω σε κάτι, είναι στους Έλληνες, όχι στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  121. Ουπς!

    Μόλις έπιασα τον δαίμονα του μπλογκογραφείου με την κοιλιά τούρλα από τις χτεσινοβραδυνές ατασθαλίες... Οπότε διορθώνω το σχόλιό μου Fri Sep 07, 02:34:00 AM:

    "... η ομορφότερη γενιά που έχει βγει ποτέ επί ελληνικού εδάφους (δεν είναι εξαίρεση τα όμορφα πλάσματα, είναι η πλειονότητα), όχι γιατί ακολουθεί το «σημερινό», και άρα μας φαίνεται πιο ελκυστική, αλλά γιατί είναι η ευρωστότερη..."

    Εμ, με τόσο debate που είδα, ξέχασα και τα ελληνικά μου!
    :ΡΡΡΡΡΡΡ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  122. Δεν είδα πουθενά το 'Μάθε παιδί μου γράμματα'. Από τις ταινίες που όποτε την ξαναπετύχω θα κάτσω να την ξαναδώ, και ας την έχω δει τόσες φορές. Επίσης και δύο με τον πολύ καλό τότε Γιώργο Κωνσταντίνου: 'Η δε γυνή να φαοβείται τον άνδρα' και η άλλη με το λαχείο και τον ποιητή Φαμφάρα (δε θυμάμαι τίτλο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  123. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  124. Εγώ μπορώ να μιλήσω για δύο υποκατηγορίες: την υποκατηγορία των μεγαλωμένων στα βόρεια προάστια εικοσάρηδων και την υποκατηγορία των φοιτητών της νομικής, όπου και σπουδάζω.

    Εγώ προσωπικά είμαι 21 ετών.

    Στα βόρεια προάστια τα τελευταία 4-5 χρόνια περάσανε δύο κυρίως μόδες. Πρώτα το punk. Κάποια στιγμή στην Κηφισιά έβλεπες συνέχεια παιδάκια με φαρδιά παντελόνια επιμελώς κατεβασμένα για να φαίνεται το μποξεράκι από μέσα να κάνουν σκέιτ. Αυτό ήταν το trendy της εποχής. Τώρα τα Β.Π. έχουν γίνει πιο ροκ και έντεχνα. Πολλοί από αυτούς που γεμίσανε ασφυκτικά τις συναυλίες του Μάλαμα και του Ιωαννίδη αυτό το καλοκαίρι ήταν από τα Β.Π. ενώ πολλοί απογοητεύθηκαν που ακυρώθηκε η συναυλία των Smashing Pumpkins. Το πιο in club στο Κολωνάκι είναι το Rock ‘n roll που βάζει μέχρι και Rage against the machine. Το εναλλακτικό εδώ πάνω έχει πια γίνει μόδα και δίνει τον τόνο. Όπως λέγαμε με κάτι φίλους, ζούμε στην εποχή του Μάλαμα.
    Σε ό,τι αφορά τον φοιτητικό κόσμο, στην μακρά περίοδο των καταλήψεων αναδείχθηκαν 3 τάσεις. Μία πλειοψηφική που στήριζε ή και ανεχόταν τις καταλήψεις (χονδρικά το 25%), μία μερίδα που λυσσωδώς αντιδρούσε (γύρω στο 15%) και μία τρίτη που θα έλεγα ότι αδιαφόρησε (60%). Αυτοί που στήριζαν τις καταλήψεις είναι θα έλεγα οι κλασικοί αριστεροί, εναλλακτικοί φοιτητές που στο δίλημμα εξάρχεια-κολωνάκι απαντούν εξάρχεια. Στο ντύσιμο απορρίπτουν τις μάρκες (αυτό δεν είναι κανόνας όμως), φοράνε σταράκια, έχουν τατουάζ και πολλά σκουλαρίκια. Ακούνε Θανάση, Αγγελάκα, ξένο ροκ, heavy metal αλλά και πολύ ρεμπέτικο. Κοινωνικά θα έλεγα ότι αντιπροσωπεύουν κυρίως τη μεσαία τάξη, εκείνο όμως το κομμάτι της που νιώθει ότι απειλείται. Η δεύτερη μερίδα, κυρίως γύρω από τη φοιτητική παράταξη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ (ΝΔ), είναι η κλασική trendy νεολαία που κυκλοφορεί στο Κολωνάκι, συνωστίζεται στα μεγάλα clubs όπως το Ακρωτήρι, ντύνεται στην τρίχα και όλα αυτά τα συνδυάζει με μια άκρως συντηρητική πολιτική τοποθέτηση. Με αυτούς από κάποια στιγμή και έπειτα συντάχθηκαν και αρκετά «φυτά», παιδιά δηλαδή που δεν έχουν ζωή πέρα από το διάβασμα και να ξέρετε ότι αυτά στη νομική δεν είναι λίγα. Για τους τρίτους τώρα που είναι και οι συντριπτικά περισσότεροι. Πολλοί από αυτούς διαφωνούσαν και με το νέο νόμο αλλά και με τις καταλήψεις. Πολλοί δεν πήραν καν χαμπάρι. Πολλοί από αυτούς πάτησαν στις πρώτες συνελεύσεις για να ψηφίσουν υπέρ της κατάληψης ούτως ώστε να χάσουν την εξεταστική. Στο τέλος όμως ψήφισαν κατά. Αυτούς θα τους βρείτε κυρίως στο Θησείο και στου Ψυρρή να πίνουν ρακόμελα μέχρι τελικής πτώσεως, στο Μακρόπουλο και τον Κιάμο, σε κανα κλαμπάκι πού και πού και πολλούς στα γήπεδα είτε του ΠΑΟ είτε του ολυμπιακού. Η άποψή τους για την πολιτική κυμαίνεται, αλλά κυρίως θα έλεγα είναι προς την προοδευτική κατεύθυνση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  125. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  126. Καταρχάς, χαιρετισμούς σε όλους. Είναι το πρώτο μου post και ζητάω συγγνώμη για λάθη που μπορεί να κάνω.
    Στο δια ταύτα τώρα. Πιστεύω ότι είναι πολύ δύσκολο να βγάλουμε γενικές ιδέες και συμπεράσματα για "τους νέους". Η δυσκολία οφείλεται στο ότι κάθε άνθρωπος κρύβει μέσα του πολλές αντιφατικές δυνάμεις. Για παράδειγμα, κάποιος, ο οποίος είναι ο,ας πούμε κλασσικός, φοιτητής της καφετέριας, μπορεί να συμμετείχε στη σιωπηλή διαμααρτυρία για της φωτιές, και στη συνέχεια, στις 16 Σεπτέμβρη να ψηφίσει ΠΑ.ΣΟ.Κ ή Ν.Δ, για δικούς του λόγους. Θέλω, δηλαδή, να θέσω στη συζήτηση και την παράμετρο των πολλών και πολλές φορές αντιφατικών πτυχών της προσωπικότητας ενός ανθρώπου, που κάνουν δύσκολη την κατηγοριοποίησή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  127. @tslyns

    δηλαδή άμα βάλω κι εγώ κάνα Link σε σελίδες με μαργαριτάρια ελλήνων
    όπως το
    http://my.aegean.gr/web/article51.html
    ή δεκάδες άλλα, αυτό σημαίνει ότι έχω δώσει αντιπροσωπευτικό δείγμα των Ελλήνων νέων ή διασήμων;

    Αν ειναι δυνατόν! Σοβαρευτείτε λίγο, ούτε 5 χρονών είστε, αλλά ούτε κι όσοι φύγαμε στα 25-30 μας δεν ξέρουμε τι γίνεται στην Ελλάδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  128. Οχι βρε Λευτερη μου, απλα το συγκεκριμενο ειχε πολυ πλακα και δεν μπορεσα ν'αντισταθω
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  129. "Οχι βρε Λευτερη μου, απλα το συγκεκριμενο ειχε πολυ πλακα και δεν μπορεσα ν'αντισταθω
    :) "


    Και καλά, κοτζάμ Μπους έχουμε που πετάει τα πιο απίστευτα πράγματα, κι εσύ κάθεσαι και κοροϊδεύεις τις πιτσιρίκες της επαρχίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  130. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  131. "Και καλά, κοτζάμ Μπους έχουμε που πετάει τα πιο απίστευτα πράγματα, κι εσύ κάθεσαι και κοροϊδεύεις τις πιτσιρίκες της επαρχίας;"


    Αυτην τουλαχιστον την βλεπεις και χαιρεσαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  132. Aphrodite, λέτε:

    [...]"είναι η ευρωστότερη και η πιο σύνθετα (hint: πολλά κριτήρια στη μέση) κι αντικειμενικά ωραία γενιά όλων όσων προηγήθηκαν."

    Ακόμη κι αν δεχτούμε όσα λέτε προηγουμένως περί έννοιας του "κάλλους", ο παραπάνω ισχυρισμός σας είναι αυθαίρετος.

    ..................................

    Aphrodite, λέτε:

    "Δεν μιλάμε με ποσοτικά κριτήρια, αλλά με ποιοτικά. Το ότι δεν επιλέγουν να διοχετεύσουν αυτήν την γεωμετρικά ανεπτυγμένη αντίληψη και κατανόηση σε τομείς που θα έχουν και ποσοτικό αποτέλεσμα" [...]

    Η παραπάνω διατύπωση εμπεριέχει αντίφαση: Αφ' ενός λέτε ότι μιλάμε με ποιοτικά κριτήρια κι αφ' ετέρου μιλάτε για γεωμετρικά ανεπτυγμένη αντίληψη...

    .................................

    Aphrodite, όταν μίλησα για γενιά Λάμπράκηδων και Πολυτεχνείου είπατε:

    "Πολύ ωραία. Ετσι ακριβώς εννούσα τα περί «στενού περίγυρου» και μόλις γίνατε ζωντανό παράδειγμα!"

    Στενός περίγυρος για μένα οι Λαμπράκηδες και το Πολυτεχνείο; Τότε δεν είχα καν γεννηθεί! (Ολόκληρο σχόλιο γράψατε παρακάτω για την ηλικία μου!...)

    ..................................

    Aphrodite, λέτε:

    "Αν βέβαια προσεγγίζατε αρκετούς νέους (για στατιστικά δεδομένα, κι ένα απλό γκρουπάκι των 30 ατόμων μας κάνει), μάλλον θ’αλλάζατε γνώμη."

    Εδώ πέσατε τραγικά έξω: έχω προσεγγίσει παραπάνω νέους από όσους νομίζετε. Eίμαι εκπαιδευτικός (από αυτούς που ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΥΝ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  133. Αν θέλετε οπωσδήποτε να κατηγοριοποιήσουμε τους νέους, νομίζω ότι δεν πρέπει να το κάνουμε με βάση το αν είναι εξτρεμιστές ή όχι, ταραξίες ή ήσυχα παιδιά, "ανταγωνιστικοί" ή μη. Το κριτήριο που οφείλουμε να θέσουμε είναι αν θέλουν να αλλάξουν το μέλλον τού τόπου προς το καλύτερο, ή απλώς να βελτιώσουν τη δική τους θέση μέσα στο σύστημα, ακόμη και με μέσα αθέμιτα (ρουσφέτι και βόλεμα).
    Με αυτό το δεδομένο ως αφετηρία, θα έπρεπε να βλέπετε με μεγαλύτερη συμπάθεια, κε Δήμου, επιτρέψτε μου να πω, τα παιδιά που χτίζουν πρυτάνεις σε γραφεία. Ούτε σε μένα αρέσουν τέτοιου τύπου δράσεις, αλλά
    , όταν έχουν απέναντί τους ανθρώπους που εκμεταλλεύθηκαν το σύστημα για να "βολευτούν" ή να πλουτίσουν (πχ δείτε τα σκάνδαλα στο Πάντειο και τον ήδη αποφυλακισθέντα καταχραστή
    δημοσίου χρήματος), τί περιμένετε να κάνουν αυτά τα παιδιά? Να πιστέψουν ότι αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι ενδιαφέρονται να καλυτερέψουν την κατάσταση στα Πανεπιστήμια? Πώς να πιστέψουν ότι καθηγητές που πήραν έδρες κληρονομικώ δικαιώματι ή εξαργυρώνοντας την κομματική τους ταυτότητα, θα γίνουν ξαφνικά τίμιοι? Γιατί να εμπιστευτούν όσους πληρώνονται ως "πανεπιστημιακοί δάσκαλοι", αλλά διδάσκουν μια φορά το δεκαπενθήμερο, επειδή παραλλήλως κάνουν και εξωτερικές δουλειές, χωρίς ουσιαστικά να αφοσιώνονται στο διδακτικό τους έργο? Μπροστά στην απαξίωση στην οποία οδήγησαν τα Α.Ε.Ι. αυτοί οι κύριοι, που τώρα αυτοαναγορεύονται σωτήρες, το "χτίσιμό" τους είναι τίποτα.
    Και ακόμη, λέτε ότι κάποιοιοι νέοι αρνούνται "κάθε αλλαγή" στις Σχολές. Αλλά δεν είναι έτσι. Το κίνημα των καταλήψεων, οι οποίες κόστισαν κυρίως στους ίδιους τους φοιτητές,
    διαδήλωσε υπέρ τής δημόσιας δωρεάν παιδείας. Ίσως τάσσεσθε υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων, και είναι δικαίωμά σας, όπως δικαίωμα της νεολαίας (ή μάλλον μερίδας της) αποτελεί η προσπάθεια, να διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα του το σημαντικότερο αγαθό τής κοινωνίας μας - η παιδεία.
    Μέχρι σήμερα, κουτσά-στραβά, κάθε Ελληνόπουλο είχε τη δυνατότητα να μορφώνεται, ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς του, εφόσον πετύχαινε στις Πανελλήνιες εξετάσεις(και ξέρω παιδιά που αρίστευσαν χωρίς φροντιστήρια).
    Όταν όμως τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια έρθουν και επισήμως και στη χώρα μας - πράγμα που σύντομα θα συμβεί,
    και οι θέσεις στα δημόσια μοιραία μειωθούν,
    και τα κριτήρια εισαγωγής γίνουν και οικονομικά,
    όταν τα πιο ξακουστά και "ανταγωνιστικά" ιδρύματα θέσουν απαγορευτικά για πολλούς δίδακτρα και προσφέρουν λίγες σχετικά υποτροφίες,
    τότε για τί είδους αξιοκρατία και τί είδους ίσες ευκαιρίες θα μιλάμε?
    Θέτω απλώς αυτό το ερώτημα. Δεν αναμένω να σας πείσω, θέλω ωστόσο να σας παρακαλέσω να σεβαστείτε και την άλλη πλευρά. Μπορεί να μην συμφωνείτε με
    τις απόψεις τους ούτε με τη δράση τους, αλλά οφείλετε να δείτε τη λογική στην αντίδρασή τους. Μπορεί να απορρίπτετε τις θορυβώδεις διαδηλώσεις τους, παρ'όλ'αυτά λάβετε υπ'όψη σας ότι η αλήθεια τους, την οποία μόλις σάς ανέλυσα, δεν μπορεί να ακουστεί με "βουβές" διαμαρτυρίες - και πολύ φοβάμαι ότι
    ούτε με τις φωνές ακούστηκε.
    Τελικά, τί προτιμάτε? Νέους που βολεύονται, που τη μια στιγμή κατεβαίνουν στη σιωπηρή διαμαρτυρία για τα καμένα και την άλλη στιγμή ξεχνούν τα καμένα και ψηφίζουν στο παρα-γκάλοπ σας υπέρ τού Σουφλιά (υπενθυμίζω - Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.=ΠΕριβάλλοντος, ΧΩροταξίας και Δημοσίων Έργων)? Ή
    νέους που μπορεί να διαφωνείτε μαζί
    τους, ως προς τον τρόπο κινητοποίησής τους και ως προς τις (κατ'εσάς) παρωχημένες απόψεις τους, αλλά τουλάχιστον έχουν κάτι να πουν, και με -έστω υπερβάλλοντα- ζήλο προστατεύουν ό,τι θεωρούν ιερό?
    Κλείνοντας, να σας παρακαλέσω για άλλη μια φορά - όταν κρίνετε τους νέους, αφουγκραστείτε τί λένε, όχι πώς το λένε.

    ΥΓ1. Τα λαμπόγυαλα στις πορείες ΔΕΝ τα κάνουν φοιτητές.
    ΥΓ2. Ανάμεσα σε νέους που παρεκτρέπονται και σε πολιτικούς που αφήνουν να καεί η χώρα, προτιμώ τους νέους που παρεκτρέπονται.
    ΥΓ3. Ανάμεσα σε νέους που παρεκτρέπονται και σε Μπασιάκ-ους που, λίγες μέρες πριν την αντιπυρική περίοδο καταθέτουν νομοσχέδια για νομιμοποίηση αυθαιρέτων, προτιμώ τους νέους που παρεκτρέπονται.
    Με εκτίμηση,
    μία νέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  134. Κάθε γενιά ειθισται να δαιμονολογεί για τους νεους.
    Δεν ειναι πρώτη φορά που οι "μεγάλοι" προβλέπουν οτι με αυτους τους νέους θα ελθει η συντεέεια του κόσμου.
    Το σιγουρο ειναι οτι η συντέλια αργει.......
    Τωρα ποιοι ειναι νεοι?
    Απλα αυτοι που ειναι στο στοχασρτο των έτσι και αλλιώς βολεμενων επειδη εννοουν να διαφερουν.....
    Οταν παψουν να διαφερουν?
    Ε τοτε δεν ειναι νεοι.... και κανεις δεν ασχολειται μαζι τους
    Είναι σωστό οτι η πλειοψηφία τους ειναι με τους φραπέδες αλλά για να σκεφτουμε τι κανει η πλειοψηφια των "μεγαλων" οταν δεν ειναι στην δουλεια.....
    Το οτι η δουλεια τους στερει το αραγμα και τους φραπεδες δεν σημαινει οτι αυτη γενιά ειναι εναντιον των φραπεδων.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  135. Απάντηση στην νέα Αντιγόνη:

    Δεν υπάρχει συμπάθεια στην αναρχία.
    Όπως είπε ο γνωστός σας Σοφοκλής «ΑΝΑΡΧΙΑΝ ΔΕ ΜΕΙΣΟΝ ΟΥΚ ΕΣΤΙ ΚΑΚΟΝ», δηλαδή δεν υπάρχει μεγαλύτερο κακό από την αναρχία.
    Ο λόγος είναι απλός, η αναρχία οπλίζει την βία και η βία τρέφει περισσότερη αναρχία.

    Η έλλειψη συναγωνισμού και αξιοκρατίας στα δημόσια πανεπιστήμια και οι στεγανές συντεχνίες κομμάτων, καθηγητών και κομματικών φοιτητικών νεολαίων χρειάζεται δημιουργικές δημοκρατικές λύσεις για να αντιμετωπισθεί.
    Ο ανταγωνισμός από μη κερδοσκοπικά ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι μία αποδεδειγμένη λύση.
    Είναι παράλογο να απαιτούν περισσότερα χρήματα ενώ ταυτόχρονα καταστρέφουν την πανεπιστημιακή περιουσία και δημιουργεί φυσιολογικά ερωτηματικά ως προς τις προθέσεις αυτών των «φοιτητών».

    Όσον αφορά στο θέμα της ισότητας που είναι η δικαιοσύνη στην εκπαίδευση όταν δεν υπάρχουν υποτροφίες και ευκαιρίες για μετεκπαίδευση επειδή οι πόροι αυτοί πρέπει να καλύψουν την δωρεάν εκπαίδευση σπουδαστών από οικογένειες με υψηλά εισοδήματα;
    Στα φροντιστήρια για την είσοδο στα πανεπιστήμια δεν ξοδεύονται ολόκληρες περιουσίες;
    Γιατί να υπάρχει ένα μεγάλο κόστος σαν κι αυτό και να μην διατεθούν τα τεράστια αυτά ποσά για την καλυτέρευση της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες.

    Αυτοί που ωφελούνται οικονομικά ή πολιτικά από την τελμάτωση της δημόσιας εκπαίδευσης είναι οι ίδιοι που προτρέπουν τους φοιτητές και μαθητές σε καταλήψεις και αποχές από τις σπουδές τους, τώρα ακόμη και στο δημοτικό σχολείο.

    Η πλειονότητα των μαθητών και φοιτητών απέχουν από αυτές τις προβοκατόρικες και πολιτικάντικες ενέργειες των λίγων «αναρχικών» συμμαθητών τους γιατί έχουν αηδιάσει με αυτές τις ανοησίες και την βία που τις ακολουθεί.

    Το μόνο βέβαιο αποτέλεσμα αυτής της βίας είναι η περαιτέρω κατάπτωση της ποιότητας της Παιδείας στην Ελλάδα και αδυναμία των αποφοίτων μας να έχουν την ικανότητα για εργασία στην ειδικότητά τους ενάντια στις δυνατότητες τους.

    Το λίγο το παρεκτρεπόμενο σκ..ό μαγαρίζει ακόμα και το καλύτερο φαγητό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  136. Κύριε Δήμου,
    Θεωρώ πως η άρνηση του τωρινού συστήματος διαχείρησης δείχνει πως οι νέοι αντιλαμβάνονται πως κάτι δεν λειτουργεί σωστά. Από την άλλη σε αυτή την αντίδραση θεωρώ πως δεν υπάρχουν όρια. Και ως σημαντικότατο όριο αντιλαμβάνομαι τον σεβασμό της προσωπικότητας του ανθρώπου που ίσως να έχει μια "άλλη" άποψη από αυτήν του οποιουδήποτε νέου. Καταδικάζω επομένως αυτήν την μερίδα των νέων που χρησιμοποιούν πρακτικές όπως το χτίσιμο πρυτάνεων στα γραφεία τους γιατί δείχνουν πως δεν σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια οποιουδήποτε "τολμά" να έχει αντίθετη άποψη. Δείχνουν ακόμη πως μάλλον διακατέχονται από μία ναρκισσιστική διάθεση να επιδείξουν την, ας μου επιτραπεί η έκφραση, "μαγκιά" τους.
    Η "μαγκιά" μπορεί να εκφραστεί με πολλούς τρόπους και ιδιαίτερα με την τέχνη της πειθούς και τον διάλογο.
    Από την άλλη,ΟΚ,οι παλαιότερες γενιές φταίνε για πολλά. Οι νέοι δεν έχουν τις δικές τους ευθύνες?
    Κάποτε για πρώτη φορά παρακολούθησα ένα επιδοτούμενο σεμινάριο για ανέργους και με έκπληξή μου διαπίστωσα πως υπήρχαν νέοι ηλικίας από 23-29 ετών που επέλεγαν συνειδητά να παρακολουθούν κατ' εξακολούθηση αυτά τα σεμινάρια και να ζούν με το επίδομα των 300 Ευρώ τον μήνα αντί να ψάξουν να βρούν μια δουλειά......
    Από την άλλη υπάρχουν νέοι όπως οι εθελοντές στους Ολυμπιακούς του 2004 που με εξέπληξαν. Νέοι και νέες χαμογελαστοί με διάθεση να προσφέρουν και να εργαστούν ακούραστα και εξαντλητικά ατέλειωτες ώρες χωρίς ανταμοιβή.
    Το μόνο που μπορώ να συμπεράνω είναι πως κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις μπορούν οι νέοι μας να εργαστούν και να χτίσουν ένα καλύτερο αύριο......Αρκεί να το θέλουν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  137. Kalimera...
    Tous "EMO" tous gnorizete? Ta pedia auta pane akoma sxolio, foroun t-shirts me roz nekrokefales, paramerizoun sixna tin makria tous frantza kai ine poli "emotional". O babas mou tha tous elege apla gay (xoris na thelo na thikso kanenan). To thema ine pos i "EMO" ine kapos afelis, glikoulides kai epipolei ki omos kiriarxoun stous dromous, sta sxolia, stis vitrines. Ine i EPOMENI genia...
    Ime molis 23 kai dipla tous niotho to xasma pou mirizi barouti...
    Pos sas fenonte?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  138. Είμαι 23 χρονών. Δεν είμαι σίγουρη αν είμαστε καλύτερη ή χειρότερη γενιά.. είμαι όμως σίγουρη ότι αν και θεωρητικά δεν έχουμε στερηθεί τίποτα γιατό φρόντισαν γι'αυτό οι γονείς μας.. στην πράξη έχουμε στερηθεί πολλά..
    -Σας επισυνάπτω κάτι που όταν το διάβασα σκέφτηκα πόσο πιο καλά μεγάλωσαν οι δικοί μου.. αυτά γιατί δεν μου τα πρόσφεραν;;; -

    -----Αφιερωμένο σε όσους γεννήθηκαν πριν το 1985-----

    H αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω πώς καταφέραμε να επιβιώσουμε. Ήμαστε μια
    γενιά σε αναμονή: περάσαμε την παιδική μας ηλικία περιμένοντας. Έπρεπε να
    περιμένουμε δύο ώρες μετά το φαγητό πριν κολυμπήσουμε, δύο ώρες μεσημεριανό
    ύπνο για να ξεκουραστούμε και τις Κυριακές έπρεπε να μείνουμε νηστικοί όλο
    το πρωί για να κοινωνήσουμε. Ακόμα και οι πόνοι περνούσαν με την αναμονή.

    Κοιτάζοντας πίσω, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί.
    Εμείς ταξιδεύαμε σε αυτοκίνητα χωρίς ζώνες ασφαλείας και αερόσακους. Κάναμε
    ταξίδια 10 και 12 ωρών, πέντε άτομα σε ένα Φιατάκι και δεν υποφέραμε από το
    «σύνδρομο της τουριστικής θέσης». Δεν είχαμε πόρτες, παράθυρα, ντουλάπια
    και μπουκάλια φαρμάκων ασφαλείας για τα παιδιά. Ανεβαίναμε στα ποδήλατα
    χωρίς κράνη και προστατευτικά, κάναμε ωτο-στοπ, καβαλάγαμε μοτοσικλέτες
    χωρίς δίπλωμα. Οι κούνιες ήταν φτιαγμένα από μέταλλο και είχαν κοφτερές
    γωνίες.

    Ακόμα και τα παιχνίδια μας ήταν βίαια.
    Περνάγαμε ώρες κατασκευάζοντας αυτοσχέδια αυτοκίνητα για να κάνουμε κόντρες
    κατρακυλώντας σε κάποια κατηφόρα και μόνο τότε ανακαλύπταμε ότι είχαμε
    ξεχάσει να βάλουμε φρένα. Παίζαμε «μακριά γαϊδούρα» και κανείς μας δεν
    έπαθε κήλη ή εξάρθρωση. Βγαίναμε από το σπίτι τρέχοντας το πρωί, παίζαμε
    όλη τη μέρα και δεν γυρνούσαμε στο σπίτι παρά μόνο αφού είχαν ανάψει τα
    φώτα στους δρόμους. Κανείς δεν μπορούσε να μάς βρει. Τότε δεν υπήρχαν
    κινητά. Σπάγαμε τα κόκκαλα και τα δόντια μας και δεν υπήρχε κανένας νόμος
    για να τιμωρήσει τους «υπεύθυνους» Ανοίγανε κεφάλια όταν παίζαμε πόλεμο με
    πέτρες και ξύλα και δεν έτρεχε τίποτα. Ήταν κάτι συνηθισμένο για παιδιά και
    όλα θεραπεύονταν με λίγο ιώδιο ή μερικά ράμματα. Δεν υπήρχε κάποιος να
    κατηγορήσεις παρά μόνο ο εαυτός σου. Είχαμε καυγάδες και κάναμε καζούρα ο
    ένας στον άλλος και μάθαμε να το ξεπερνάμε.

    Τρώγαμε γλυκά και πίναμε αναψυκτικά, αλλά δεν ήμασταν παχύσαρκοι. Ίσως
    κάποιος από εμάς να ήταν χοντρός και αυτό ήταν όλο. Μοιραζόμασταν μπουκάλια
    νερό ή αναψυκτικά ή οποιοδήποτε ποτό και κανένας μας δεν έπαθε τίποτα.
    Καμιά φορά κολλάγαμε ψείρες στο σχολείο και οι μητέρες μας το αντιμετώπιζαν
    πλένοντάς μας το κεφάλι με ζεστό ξύδι.

    Δεν είχαμε Playstations, Nintendo 64, 99 τηλεοπτικά κανάλια, βιντεοταινίες
    με ήχο surround, υπολογιστές ή Ιnternet. Εμείς είχαμε φίλους. Κανονίζαμε να
    βγούμε μαζί τους και βγαίναμε. Καμιά φορά δεν κανονίζαμε τίποτα, απλά
    βγαίναμε στο δρόμο και εκεί συναντιόμασταν για να παίξουμε κυνηγητό,
    κρυφτό, αμπάριζα... μέχρι εκεί έφτανε η τεχνολογία. Περνούσαμε τη μέρα μας
    έξω, τρέχοντας και παίζοντας. Φτιάχναμε παιχνίδια μόνοι μας από ξύλα.
    Χάσαμε χιλιάδες μπάλλες ποδοσφαίρου. Πίναμε νερό κατευθείαν από τη βρύση,
    όχι εμφιαλωμένο, και κάποιοι έβαζαν τα χείλη τους πάνω στη βρύση.
    Κυνηγούσαμε σαύρες και πουλιά με αεροβόλα στην εξοχή, παρά το ότι ήμασταν
    ανήλικοι και δεν υπήρχαν ενήλικοι για να μας επιβλέπουν. Θεέ μου!

    Πηγαίναμε με το ποδήλατο ή περπατώντας μέχρι τα σπίτια των φίλων και τους
    φωνάζαμε από την πόρτα. Φανταστείτε το! Χωρίς να ζητήσουμε άδεια από τους
    γονείς μας, ολομόναχοι εκεί έξω στο σκληρό αυτό κόσμο! Χωρίς κανέναν
    υπεύθυνο! Πώς τα καταφέραμε;

    Στα σχολικά παιχνίδια συμμετείχαν όλοι και όσοι δεν έπαιρναν μέρος έπρεπε
    να συμβιβαστούν με την απογοήτευση. Κάποιοι δεν ήταν τόσο καλοί μαθητές όσο
    άλλοι και έπρεπε να μείνουν στην ίδια τάξη. Δεν υπήρχαν ειδικά τεστ για να
    περάσουν όλοι. Τι φρίκη!

    Κάναμε διακοπές τρεις μήνες τα καλοκαίρια και περνούσαμε ατέλειωτες ώρες
    στην παραλία χωρίς αντιηλιακή κρέμα με δείκτη προστασίας 30 και χωρίς
    μαθήματα ιστιοπλοΐας, τένις ή γκολφ. Φτιάχναμε όμως φανταστικά κάστρα στην
    άμμο και ψαρεύαμε με ένα αγκίστρι και μια πετονιά. Ρίχναμε τα κορίτσια
    κυνηγώντας τα για να τους βάλουμε χέρι, όχι πιάνοντας κουβέντα σε κάποιο
    chat room και γράφοντας ; ) : D : P

    Είχαμε ελευθερία, αποτυχία, επιτυχία και υπευθυνότητα και μέσα από όλα αυτά
    μάθαμε και ωριμάσαμε. Δεν θα πρέπει να μάς παραξενεύει που τα σημερινά
    παιδιά είναι κακομαθημένα και χαζοχαρούμενα.

    Αν εσύ είσαι από τους «παλιούς»... συγχαρητήρια! Είχες την τύχη να
    μεγαλώσεις σαν παιδί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  139. Χρειάζεται η ανθρωπότητα τον σύγχρονο παρατηρητή οπού θα δει στις διαδήλωσεις πια τα όσα παρατηρούσαν και παρατηρούν στους ανθρώπους μέσα στις εκκλησίες οι γέροι και γριές κουτσομπόλες, τα μαύρα prada του χαμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.