Δευτέρα, Ιουλίου 16, 2007

Ενός Λεπτού Μαζί



ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Την Πέμπτη 12 Ιουλίου, υπό την αιγίδα του Ιδρύματος "Παύλος Μπακογιάννης" με πρωτοβουλία της Ντόρας Μπακογιάννη, διοργανώθηκε συμπόσιο με τίτλο: "Ενός λεπτού μαζί" στην διαρκεια του οποίου 36 κορυφαίες προσωπικότητες από τον χώρο των τεχνών και των γραμμάτων αντάλλαξαν απόψεις, εμπειρίες και σκέψεις για την Ελλάδα του σήμερα και του αύριο, για την κοινωνία και τον πολιτισμό.

Κάθε καλεσμένος είχε στη διάθεσή του ένα λεπτό για να καταθέσει την απάντησή του στο ερώτημα: "Ελλάδα 2007 και μετά... Τι θα κρατούσα , τι θα άλλαζα".

_____________________________________

Ήμουν ένας από τους 36. Η δική μου απάντηση:


Η Ελλάδα είναι οι άνθρωποί της.

Ποιους θα ήθελα να κρατήσω και ποιους να αφήσω;

Θέλω μία Ελλάδα χωρίς:

• Ελληνάρες – γιατί μας βλάπτουν ανεπανόρθωτα.

• Αντι-δυτικούς, αντί-αμερικάνους αντι-οτιδήποτε, γιατί είναι μόνον αντί-

• Λαϊκιστές πολιτικούς και δημοσιογράφους,

• Μπάτσους βασανιστές – και κουκουλοφόρους χούλιγκαν

• Παπάδες που παρωδούν τον Χριστιανισμό και την Ορθοδοξία

• Πολιτικούς που φοβούνται το πολιτικό κόστος

• Γραφειοκράτες που βασανίζουν τον κόσμο

• Αεριτζήδες, λαμόγια, μιζαδόρους, καταπατητές, και αυθαιρετούχους

• Συντεχνιακούς συνδικαλιστές.


Θέλω μία Ελλάδα με:

Μεγάλους ποιητές, επιστήμονες ερευνητές, παθιασμένους αρχαιολόγους, τρυφερούς ζωόφιλους, τολμηρούς ναυτικούς, εργατικούς μετανάστες, δημιουργούς επιχειρηματίες, και απελευθερωμένους μειονοτικούς. Μια Ελλάδα με αυτοπεποίθηση, που γενναιόδωρα θα άφηνε το όνομα Μακεδονία στους γείτονες, χωρίς να παθαίνει υστερία.


__________________________________________




Το συμπόσιο έγινε στο αίθριο ΠΟΛΙΣ πάνω από την Στοά του Βιβλίου. Οι φωτό από κινητό. Όλες οι απαντήσεις θα ανέβουν σε ειδικό blog με τίτλο "Ενός Λεπτού Μαζί" (τίτλος συλλογής της Κικής Δημουλά). Το Δελτίο Τύπου δεν αναφέρει τη διεύθυνση.

Y. Γ. 16.7. Ξαναφέρνω το θέμα μπροστά γιατί δεν εξαντλήθηκε ακόμα... Eντωμεταξύ ανέβηκε όλη η εκδήλωση - θα την βρείτε εδώ: http://www.enosleptoumazi.gr

365 σχόλια:

  1. Φωτιά στον Υμηττό και έχει και αέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άσχετο.
    Η ΑΘΗΝΑ καίγεται!!!!!
    Η Αθήνα όχι το δάσος.
    Να χαιρόμαστε τις πρωτοβουλίες της κ. ΝΤΟΡΑΣ και την συμμετοχή των 36 σ' αυτήν για το καλύτερο ΑΥΡΙΟ της Ελλάδας.
    Ούτε το σήμερα μπορείτε να διαφυλάξετε το αύριο θα κάνετε καλύτερο;
    Καίγονται τα δένδρα στη μία πλευρά της Λεωφόρου Καρέα.
    Ο θεός να βάλει το χέρι του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το παρακάτω δεν είναι επί της ουσίας, αλλά επί της διαδικασίας, και επίσης είναι άνω του φράγματος λέξεων, οπότε θα θεωρούσα θεμιτό να κοπεί.

    Πριν μερικά χρόνια, κοντά στην αλλαγή του αιώνα, είχα την "ατυχία" να προσκληθώ σε μια ομάδα στόχευσης για την πορεία μιας μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας. Είμασταν περίπου 100 άτομα από όλο τον κόσμο και μείναμε μαζί για 48 ώρες.

    Καθένας μας (θεωρούμενος) ειδικός σε έναν συγκεκριμένο τομέα, όπου του είχε ανατεθεί και η σχετική εισήγηση. Για την εισήγηση είχαμε στη διάθεσή μας μία ώρα μαζί με τις δευτεροτριτολογίες επί ερωτήσεων. Κάθε πρωί θεματικές συναντήσεις 25 ατόμων, κάθε απόγευμα ανοιχτή συζήτηση επί των συνόψεων. Οι προτάσεις μας έπρεπε να είναι πρακτικές και εφαρμόσιμες και να καταδεικνύεται ο δρόμος εφαρμογής τους, πέρα από τη μακροπρόθεσμη αξία τους, μαζί με τις προϋποθέσεις τους.

    Προετοιμάστηκα πολύ σκληρά επί ένα μήνα (δωρεάν, πέραν των εξόδων ταξιδίου). Μου δώθηκε επιλεκτική πρόσβαση σε κρατικά αρχεία για στατιστικά και άλλα στοιχεία της χώρας για να θεμελιώσω τις προτάσεις μου. Κουβάλησα μαζί μου βιβλία, λάπτοπ, παραπομπές.

    Κανείς μας δεν ήταν άνω των 40 ετών - το μέλλον της χώρας συζητείτο, όχι η (απο)τίμηση του παρελθόντος της. Κανείς ζωγράφος ή κβαντομηχανικός δεν ανέλαβε να καταθέσει την άποψή του για την συγγραφή των βιβλίων ιστορίας. Ομως, όλων οι απόψεις κρίνονταν στον ανοιχτό απογευματινό διάλογο από όλους. Δεν ανήκαμε σε κάποιον κοινό μικρόκοσμο, οπότε οι κριτικές ήταν πολύ σκληρές.

    Φυσικά υπήρχαν και οι γκλαμουριές και τα κοκτέιλ και τα publicity stunts των υπουργών και παρατρεχάμενων, τα υποχρεωτικά 5λεπτα που έπρεπε να εξηγήσεις τα πάντα (!) σε μια τηλεοπτική κάμερα, τα κλειστά δείπνα με τον αρχηγό του κράτους όπου σερβιρίστηκε και ένα ατυχές Chablis (α, ρε έλληνα... κάτι θα βρεις να γκρινιάξεις...) και όλα τα σχετικά. Αλλά αυτά ήταν δίπλα στην ουσία, όχι αντί της ουσίας.

    O διάλογος συνεχίστηκε ηλεκτρονικά για περίπου ένα μήνα.

    Μας ευχαρίστησαν και μας εξήγησαν ότι κατέγραψαν τις προτάσεις μας και ότι σε μερικά χρόνια από σήμερα θα μας καλέσουν να μας δείξουν ποιές και πώς υλοποίησαν, ποιές και πώς απέρριψαν, και τί αποτελέσματα είχαν. Παρόντες στην αποτίμηση θα είναι και μια καινούργια γενιά 30άρηδων. Ιδωμεν.

    Δεν λέω πως αυτός είναι ο μόνος ή ο καλύτερος τρόπος για να γίνουν τα πράγματα. Λέω πως είναι εύκολο να ξεχωρίσει κανείς αν μια προσπάθεια έχει στόχο να γίνει κάτι ή να φανεί ότι γίνεται. Στα 60 δευτερόλεπτα, εκτός από το να κλέψεις αυτοκίνητο, όπως μας έμαθε το Χόλιγουντ, λίγα πράγματα μπορείς να κάνεις (που, τέλος πάντων, να οδηγήσουν σε κοινή απόλαυση:-)

    Η ιδέα ότι μπορούμε να ανατρέψουμε μια κατάσταση που στηρίζεται σε λαθεμένη συνθηματολογία αντιπαραθέτοντας μια "ορθή" συνθηματολογία δεν μου μοιάζει λειτουργική. Για να αλλάξεις πράγματα, φρονώ, δεν πρέπει να αλλάξεις το θυμικό. Πρέπει να βγεις από το θυμικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. traummeister
    Μου θύμισες μία ανάλογη επιτροπή σοφών που συνεδρίαζε επί μήνες για να σχεδιάσει το μέλλον του Κολεγίου Αθηνών. Το πρόγραμμα λεγόταν 2020 (τελικός στόχος το έτος 2020) και έγινε πολλή και καλή δουλειά.

    Πριν 10 χρόνια παραδόσαμε πανηγυρικά το πρόγραμμα (5 ογκώδεις φάκελοι) στην Διεύθυνση του σχολείου. Από τότε μένει κλειστό σε ένα συρτάρι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα σας.
    Σε μια συνέντευξή σας είχατε πει κάποτε ότι ο Καραμανλής εν έτει 197… είχε καλέσει ορισμένους καταξιωμένους στο χώρο τους ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιώτες (μεταξύ αυτών και εσάς) με την προοπτική να τους πείσει να ασχοληθούν με την πολιτική – ανεξαρτήτως παρατάξεως. Τελικά, είπατε, από το σύνολο των τότε προσκεκλημένων δεν καταδέχτηκε κανείς να ασχοληθεί έστω και έμμεσα…
    Στην συζήτηση αυτή – ή μάλλον στους παράλληλους μονόλογους – κληθήκανε γνωστά ονόματα των γραμμάτων και των τεχνών αλλά κανείς απ’ όσους ιδιωτεύουν και έχουν επιτύχει στον επαγγελματικό τους χώρο. Θα είχε ένα ενδιαφέρον να δούμε κάτι ανάλογο …
    Συγνώμη που σας κάνω όλο ερωτήσεις, αλλά επειδή έχετε βρεθεί και στις δυο πλευρές, μπορείτε να μου εξηγήσετε – αν θέλετε – γιατί τότε αρνηθήκατε ; Άραγε πόσοι από αυτούς που μίλησαν είναι ικανοί να αντιληφθούν τον τρόπο λειτουργίας της σημερινής κοινωνίας και δε ζουν στο δικό τους Πλατωνικό κόσμο ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. H φωτιά (την βλέπω στην τηλεόραση) μου έχει κόψει το κέφι για οποιαδήποτε συζήτηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. salvatore1789
    "δεν καταδέχθηκε..."
    Δεν ήταν αυτό - ήταν το γεγονός ότι ως έμπειροι άνθρωποι γνώριζαν τι τους περίμενε... Να, παράδειγμα ο Μάνος, επιτυχημένος επιχειρηματίας που μπήκε στην πολιτική και ...πρόκοψε.

    Το πόσοι από τους προχθεσινούς καλεσμένους ζουν σε Πλατωνικούς κόσμους δεν μπορώ να το απαντήσω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο/Η a_lexia είπε...
    ...Αλλωστε "δουλειά" των ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, δλδ των διανοουμένων, είναι – μεταξύ άλλων - να διατυπώνουν τις σκέψεις τους για την κοινωνία και τον πολιτισμό.
    -------------------------
    Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα a_lexia: ένας ζωγράφος (π.χ.) θεωρείται διανοούμενος και μπορεί να διατυπώνει τις σκέψεις του για την κοινωνία και τον πολιτισμό, ενώ ένας βιολόγος (π.χ.) όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. έλειψα μερικές μέρες, και έγινε χαμός πάλι...

    Πολύ ενδιαφέρον το σημερινό post Νίκο, αν και με μια πρώτη ανάγνωση νομίζω με κάλυψαν απόλυτα αυτά που είπες. Αν έχω κάτι να προσθέσω, θα επανέλθω αύριο το πρωί, γιατί η πρόσβασή μου στο net σήμερα είναι δυστυχώς περιορισμένη...

    Παρεμπιπτόντως, ένα σχόλιο που σου έστειλα κατευθείαν από Σιένα το προηγούμενο Σάββατο, μάλλον δεν το έλαβες ποτέ!

    :(

    Πάντως, τις υποδείξεις σας τις διάβασα όλες, και γύρισα πίσω και με 2 Riserva και 1 Brunello Montalcino, το οποίο λένε πως συνδυάζεται ιδανικά με κόκκινο κρέας. Περιμένω την αφορμή λοιπόν...

    Τοσκάνη: Παράδεισος επί γης. Θα μπορούσα να ζήσω στην Ιταλία, έτσι κι αλλιώς, το έχω πλέον αποφασίσει. Είναι η πιο όμορφη χώρα της Ευρώπης.

    Για τη Γελλάς: Κρίμα, δεν τη διάβασα ακόμη. Θα επανέλθω όταν τα καταφέρω.

    Αλλά αυτό για το οποίο στενοχωρήθηκα περισσότερο είναι που έχασα την αφορμή να σχολιάσω στο περί της χυλόπιτας... Να το αποτολμήσω ετεροχρονισμένα;

    Φιλιά σε όλους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτούς που ευχαρίστως θα πέταγα από τη σημερινή Ελλάδα είναι οι πυρομανείς-ψυχασθενείς της Αποκάλυψης που δεν διστάζουν να κάψουν(ή να εκμεταλλευτούν τις φωτιές)τα πάντα για το δικό τους θεόπνευστο όφελος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Είδα το φιλμάκι της βραδιάς στο blog και σκέφτηκα, πόσες παρλαπίπες ακούσατε εκείνο το βράδυ κ. Δήμου (από Μαρκουλάκηδες & σία)?!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. blade runner,

    Έτσι θα ήταν και η Ελλάδα (ωσάν τη γείτονα) αν δεν είχε υπάρξει χειρότερη λαίλαπα από αυτήν των δασών... ήτοι η αντιπαροχή -τσιμεντοποίηση...

    Δεν λέω ότι θα είχαμε συγκρίσιμο πλούτο, αλλά οπωσδήποτε θα ήταν καλύτερα (και δεν θέλω εδώ να ανοίξω πόλεμο με τους αρχιτέκτονες που μετέτρεψαν το λεκανοπέδιο σε φαιό νταμάρι).
    Θυμάμαι τη γειτονιά που μεγάλωσα, που με τα δίπατα σπιτάκια και τους μίνι μπαξέδες της προσέφερε σε εμένα περισσότερα από ότι σήμερα στους σημερινούς πιτσιρικάδες... Πνιγμένη στη βρώμα, στο αυτοκίνητο και στα ψηλά κτήρια χωρίς ελεύθερους χώρους πλέον, δεν αφήνει περιθώρια για παιδικά παιχνίδια...

    Τα σπίτια που είδα στα περίχωρα της Τοσκάνης μου θύμισαν πολύ εκείνα τα παλιά που τά φαγε η μαρμάγκα της αντιπαροχής...

    Ας όψεται, ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω, αλλά να αν άλλαζα κάτι με μαγικό ραβδάκι δεν είναι άλλο από την ανοησία μας να μετατρέψουμε μια όμορφη χώρα σε στάβλο...

    και συνεχίζουμε φίλοι μου... και συνεχίζουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Οι αποψεις εναντιον της αντιπαροχης & αστυφιλιας ειναι ρομαντικη αφελεια.
    Η αντιπαροχη ηταν & ειναι η πιο αποτελεσματικη μεθοδος πλουτισμου των φτωχων. Εβγαλε το κοσμο απο την ανεχεια & τον ανεβασε στη μεσαια ταξη.Προικισε ασχημες κορες που αν δεν...μπαντλαρονταν με σπιτι θα εμεναν στο ραφι.Εδωσε ενα κεραμιδι στους νιοπαντρους.
    Η αστικοποιηση δεν θα ηταν τοσο ενοχλητικη,αν οι Γραικοι δεν ειχαν σαν εθνικα τους χαρακτηριστικα τη βρωμια & το θορυβο.Σε Ιαπωνια/Γερμανια ειναι στοιβαγμενοι ο ενας-πανω-στον-αλλο.
    Ομως,υπαρχει ησυχια & καθαριοτητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κριτικακης

    μην γαματε πολυ αγαπητε θα πνιγουμε και εμεις οι Οστρογοτθοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. kritias
    ίδιος με τον αρχαίο σας συνονόματο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @Κριτία

    Αν εγώ νομίζω ότι πρέπει να έχω τίτλο ιδιοκτησίας δια να μένω εις έναν οίκον, παραλογίζομαι. Μπορώ να μένω σε ένα σπίτι μονίμως εντός του αλλά απαραίτητο δεν είναι να πείσω τον εαυτό μου ότι θα συγκριθώ με το σπίτι και θα αποφασίσω ότι μου ανήκει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μιας & αναφερθηκε το Κολλεγιο,μας ενδιαφερει να μαθουμε αν υπηρξε προταση απο Δημου ή αλλους για ...

    1) Ενα ποσοστο εισαγομενων να μπαινει κατοπιν εξετασεων ( αριστοκρατια του πνευματος,οπως στα Προτυπα σχολεια μεχρι τη λαιλαπα Πασοκ '81).

    2) Ενα ποσοστο με κληρωση ( για ικανοποιηση των αριστερων θεωριων οτι " εξυπνος δεν γεννιεσαι αλλα γινεσαι με τη σωστη εκπαιδευση" ).

    3) Ενα ποσοστο μειονοτικων,για ικανοποιηση του αντιρατσιστικου ρευματος που υπαρχει...εκτός GR.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ελληνάρας δεν γεννιέσαι αλλά γίνεσαι όταν παραδεχθείς ότι θα προσπαθούσες να αλλάξεις τους νεοέλληνες αν ενδιαφερόσουν να πεις αυτό που δεν θέλεις να εξηγήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. harrygreco
    δεν έχω πια σχέση με το Κολέγιο - παντως ένα ποσοστό εισάγεται με εξετάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ο/Η Lefteris είπε...
    …..Κρητικάκη, δεν έχω χρόνο να διαβάσω τις μαλακίες σου διότι είμαι πολύ busy…..

    Προτιμώ να διαβάζω τις μαλακίες του Lefteris και να γελάω παρά να είμαι busy και να παθαίνω εμφράγματα !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. harrygreco συμφωνώ με τα λίγα που λες, αλλά τώρα δεν χρειάζονται πια οι αστυφιλίες. Ο πόλεμος τελείωσε, η τεχνολογία ευνοεί την επαρχία και οι Έλληνες μένουν στο ράφι λόγω προσωπικής επιλογής κλπ.

    kritia, την έκφραση προσωπικής άποψης, εσύ την ονομάζεις "έπαρση";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ο/Η Nikos Dimou είπε
    Να, παράδειγμα ο Μάνος, επιτυχημένος επιχειρηματίας……..

    Μα οι αντίπαλοι του, του καταμαρτυρούν ότι πήρε την Αλατίνη και την έκλεισε !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. o nikiplos είπε:

    Ας όψεται, ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω, αλλά να αν άλλαζα κάτι με μαγικό ραβδάκι δεν είναι άλλο από την ανοησία μας να μετατρέψουμε μια όμορφη χώρα σε στάβλο...

    -----------------------

    Ας μην γινόμαστε τόσο υπερβολικοί και μίζεροι. Και κυρίως ας μην μπερδεύουμε την Αθήνα με την Ελλάδα. Δεν είναι ωραία η Ελληνική επαρχία; Δεν είναι υπέροχα τα νησιά μας; Η Στερεά Ελλάδα;
    Ένα θετικό έχουμε και εμείς , να ζούμε σε μια υπέροχη χώρα ασχέτως αν έχει μια αποκρουστική πρωτεύουσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Kritias said...

    ...Προφανώς, θέλετε μια χώρα χωρίς ιστορία (π.χ. USA;)...

    ----------------
    Διαμαρτύρομαι αγαπητέ,
    Οι ΗΠΑ χώρα χωρίς ιστορία? Είστε ανιστόρητος. Οι ΗΠΑ είναι ένα απο τα παλαιότερα κράτη έθνη, που κατάφερε να συμπυκνώσει μέσα σε 250 χρόνια ό,τι πολυτιμότερο διαθέτει σήμερα η ανθρωπότητα.

    Διαθέτει την μακρότερη κοινοβουλευτική δημοκρατία που μπροστά της η Ελλάδα ωχρειά, το καλλίτερο κοινοβουλευτικό σύνταγμα στο κόσμο - κοιτάξτε και το ανάλογο Ελληνικό, η Ευρωπαικό, και μια θαυμαστή ικανότητα να αμοιβει ανθρώπινες ικανότητες και όχι κολλητούς.

    Τα ρούχα που φοράτε, το τηλέφωνο που χρησιμοποιείτε, το αεροπλάνο που μάλλον είναι χρήσιμο, το κομπιούτερ, το αυτοκίνητο, όλα αυτά είναι πολιτισμός, όλα μέσα σε 250 χρόνια ιστορίας.

    Μετράτε την ίστορία μόνον ως χρονικό μήκος, ένα βλακώδες επιχείρημα που συναντάω συχνά στήν Ελλάδα. Αν η ποιότητα της ιστορίας είχε σαν μόνη συνιστώσα το μήκος του χρόνου, τότε η η Αίγυπτος θα ήταν η πιο σοφή χώρα στον κόσμο.

    Αρκετά με τις βλακείες περί Αμερικής. Δεν γνωρίζετε τίποτα, και δεν επιθυμείτε να μάθετε.

    Κάποια μέρα θα φτιάξω ενα blog μόνον γιά τήν Αμερική. Κριτική εκεί που πρέπει δεν γίνεται..

    Παρεπιπτόντως, συμφωνω σε πολλα με τον lefteris.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Η επαρχια ευνοειται μονο στο Αμερικα,λογω πολεοδομησης & γρηγορης μετακινησης.
    Η Ευρωπη εχει στενωση αρτηριων που δεν σηκωνουν ουτε bypass.
    H Λοντρα,με τα τερατωδη ενοικια ,δειχνει το ζοφερο μελλον.
    Το "επιχειρημα" εναντιον Μανου ειναι επιπεδου...17Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. kolassasB

    Ο Μάνος εγκατέλειψε την Αλατίνη για να κατέβει στην πολιτική.
    Μιά χαρά πήγαινε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Πάντως κ. Δήμου δε θα πρέπει να έχετε πια παράπονο, αναγνωριστήκατε επιτέλους ως "κορυφαία προσωπικότης"...

    Απ' ό,τι κατάλαβα, είσασταν κι ένας απ' τους "σοφούς" του Κολλεγίου...Μάλλον οι σοφοί δεν διακρίνονται ιδιαίτερα για τη μετριοφροσύνη τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ο/Η LocusPublicus είπε...

    Τα ρούχα που φοράτε, το τηλέφωνο που χρησιμοποιείτε, το αεροπλάνο που μάλλον είναι χρήσιμο, το κομπιούτερ, το αυτοκίνητο, όλα αυτά είναι πολιτισμός, όλα μέσα σε 250 χρόνια ιστορίας.

    -------------------------

    Συμφωνώ με τα περισσότερα που λέτε , αλλά τα ανωτέρω είναι κυρίως Ευρωπαϊκες εφευρέσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. agnostosx
    αυτές οι αναγνωρίσεις είναι άνευ οιασδήποτε σημασίας.

    Γίνονται για να προωθηθούν άλλοι στόχοι

    μάλλον αντικείμενο εκμετάλλευσης με βλέπω και στις δύο περιπτώσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ο/Η LocusPublicus είπε...

    Τα ρούχα που φοράτε, το τηλέφωνο που χρησιμοποιείτε, το αεροπλάνο που μάλλον είναι χρήσιμο, το κομπιούτερ, το αυτοκίνητο, όλα αυτά είναι πολιτισμός, όλα μέσα σε 250 χρόνια ιστορίας.

    -------------------------

    alexandros said...

    Συμφωνώ με τα περισσότερα που λέτε , αλλά τα ανωτέρω είναι κυρίως Ευρωπαϊκες εφευρέσεις.

    ---------------------

    Τα επιχειρήματά σας παρακαλώ. Οχι οτι με ενοχλεί, αγαπώ την Ευρώπη υπερβολικά, αλλά τα του Καίσαρος τω Καίσαρι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Τα μοιράζουμε:

    τηλέφωνο (Graham Bell) αεροπλάνο (Right brothers) HΠΑ

    computer (Turing) αυτοκίνητο (Benz) Ευρώπη

    τώρα τα ρούχα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Έκανα το εξής σχόλιο στο ιστολόγιο της εκδήλωσης:

    Τι θα κρατούσα; Όλη την Ελλάδα, όλους τους Έλληνες. Είμαστε πολύ λίγοι για να έχουμε την πολυτέλεια να μην κρατήσουμε κάποιον ή κάποιαν. Αλλά θα πρόβαλα προς μίμηση τα καλά παραδείγματα, τους δημιουργούς, τους ηγέτες, τους στοχαστές, τους «καλούς καγαθούς», τους ποιητές - όχι στίχων αλλά έργων και ψυχών. Αυτούς θα πρόβαλα κι όχι (μόνον) τους τραγουδοποιούς, τους ανθρώπους του θεάματος, ή τους παρουσιαστές/ριες των πρωινάδικων. Θα ενέπλεκα επίσης στα κοινά και όσους δεν συμμετέχουν σε κομματικούς μηχανισμούς, τους ανεξάρτητους, τους αμφισβητίες, τους πρωτοπόρους.

    Τι θα άλλαζα; Πρώτα την παιδεία. Είναι η ρίζα όλων μας των δεινών αλλά και όλων μας των επιτυχιών. Όπως λέει κι ο Παλαμάς «τον νου μας πρώτα στύλωσε και χτίσε, … δάσκαλος γίνε, αλήθεια αν ήρωας είσαι. Σε μια Βαβέλ δεμένους μας κρατάνε κακά στοιχειά …». Κι ύστερα κάθε τι που μας δημιουργεί καθημερινή ανασφάλεια - την υγεία, την προοπτική απασχόλησης, την κυκλοφορία και τις συγκοινωνίες, τη σχέση μας με τις δημόσιες υπηρεσίες και τους οργανισμούς κοινής ωφελείας, την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, την προστασία του περιβάλλοντος από τα σκουπίδια.

    Και πάνω απ’όλα θα «έβαζα πλάτη» και δεν θα διατύπωνα μόνο ευχολόχια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Αν λειτουργήσεις αφαιρετικά σ’αυτόν τον τόπο, αν προωράσαι σε όσα ακούς και όσα κοιτάζεις, αν απαρέγκλιτα ασχολήσαι πρώτα με σένα, μη αγνοώντας την ενδοσκόπηση που απλώνει και φέρνει ένα άλλο βλέμμα και για τον άλλον. Αν σιωπάς και αν αντέχεις να είσαι και μόνος κάποτε (γιατί τότε μόνο είσαι αδιάσπαστος στη σκέψη), τότε μπορείς λίγο να κατανοήσεις (όχι να συγχωρήσεις – έχει παρωδικές ηθικολογικές προεκτάσεις) και να σταθείς σαν σ’ένα λόφο με θέα. Θέα Θεούς και δαίμονες. Γιατί όλα περι-χωρούν στους τόπους ακόμα και σ’εκείνους των αδιάκοπων οχλήσεων:
    « Η τάξη αυτού του καλλίστου κόσμου, λέει ο Ηράκλειτος, μοιάζει με κεχυμένα, με πράγματα χυμένα, στην τύχη.
    Ένα χαϊκού του Bascho λέει: «Κάτω απ’ την ίδια στέγη
    κοιμόταν κι οι πόρνες,
    τριφύλλια και το φεγγάρι»
    Η ψυχή έχει χώρο για όλα, για τις πόρνες, τα τριφύλλια και το φεγγάρι (...) Η ψυχή δεν έχει όρια (…) Αν η ψυχή είναι δίχως πέρας, άπειρη, αν δεν συνιστά το πιο δικό του κάθε μεμονωμένου ανθρώπου, αν κατά έναν τρόπο είναι αυτά τούτα τα πράγματα, τότε ο καθένας μιλά και πράττει, ζει και πεθαίνει στο όνομα όλων.»

    Όσα κι αν έπρεπε να αλλάξουν… θα αλλάξουν μαζί με τις μονάδες τους. Και ό,τι αλλάζει σ’αυτόν τον τόπο, αλλάζει και για τον κόσμο όλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Κύριε Δήμου,

    Το αυτοκίνητο σαν μέσον μαζικής παραγωγής προσιτό στο μέσο άνθρωπο, προέρχεται απο τον H.Ford και το Τ-Μοdel. Δεν αναφέρομαι σε prototypes, ΄πειραματικά σχέδια που υπήρχαν στα συρτάρια...

    Τα "ρούχα" είναι βέβαια άστοχο παράδειγμα, εντούτοις αναφερόμουν στη παγκόσμια επίδραση της Αμερικανικής pop culture look and feel, κάτι που μπορούμε να συζητήσουμε στο μέλλον.

    Για την "μικρή" ιστορία της Αμερικής άλλωστε μιλούσα.

    Να μην μονοπωλώ τη συζήτηση,
    ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. εγώ συμφωνώ σχεδόν με όλους (εκτός από έναν). αυτοί που σε μένα ξεχώρισαν είναι (σε τυχαία σειρά):

    ζακ στεφανου (παιδεία, παιδεία, παιδεία και ξανά παιδεία!!!)
    κωστας μαρκουλακης (να πάμε εμείς στο εξωτερικό και να αφήσουμε το παρελθόν μας που μας κυνηγάει!!! να βάλουμε μαύρα πανιά σε όλα τα αρχαία!!!)
    δημητρης λιγναδης(υπουργείο παιδείας και πολιτισμού {και όχι θρησκευμάτων}!!!)
    νικος δημου (τα είπατε ο ίδιος!)
    αννα καφετση (για να είμαστε όμως μαζί, χρειάζεται να γνωριστούμε)


    επίσης ... το υπουργείο ανάπτυξης να γίνει 'αειφορου ανάπτυξης και τεχνολογίας΄

    το υπουργείο 'περιβάλλοντος, χωροταξίας και δημοσιών έργων' να διασπαστεί ...

    το 'δημοσιών έργων' να πάει στο 'αειφορου ανάπτυξης' και να υπάρξει υπουργείο 'περιβάλλοντος' (με διευρυμένες αρμοδιότητες) που εννοείτε από ορισμού του καλύπτει και το χωροταξίας.

    να σταματούσαν τα ρουσφέτια και οι ρουφιανιές

    και να υπήρχε παιδεία και αξιοκρατία στο δημόσιο. ο δημόσιος υπάλληλος να σκάβει και να βγαζει το καπέλο σε κάθε πολίτη που θα σέβεται το δημόσιο....

    να σταματήσουμε να αυξανόμαστε ως πληθυσμός άμα δεν μπορούμε να δημιουργησουμε ανθρώπους με παιδεία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Τι θα ήθελα; Ν’ αλλάξει προς την κατεύθυνση αυτών που αναφέρθηκαν σαν ευχές, ο μέσος Έλληνας. Μόνο τότε θα υπάρξουν ικανές προϋποθέσεις ν’ αλλάξει η Ελλάδα. Μέχρι τότε... κουπί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Το...πικαντικο στοιχειο στα σχολια του 1 λεπτου ειναι οι δηλωμενοι δεξιοι προσπαθουν να καμουφλαρουν τον φασισμο τους,ενω οι δηλωμενοι " αριστεροι " τον εκφραζουν...φορα παρτιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. θα προσπαθούσα να αφαιρεθεί από την νοοτροπία μας η έννοια της απόλυτης γνώμης περί πάντων...

    θα κρατούσα την ευγένια και τον πλουραλισμό που διάβηκα σε μία συναυλία των χαΐνηδων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Μουντάκης: Θεέ μου Πανάγαθε θεέ κοίταξε νάβρεις τρόπους να παίρνεις τους παράωρους και τους κακούς ανθρώπους, ξεδιάλεγε τους άχρηστους και τους ψευτονταήδες να αφήσεις μόνο στη ζωή Κουφοντίνες μερακλήδες που ξέρουνε και τραγουδούν και παίζουν και χορεύουν που διαβιούν στις φυλακές και δε σε κοροϊδεύουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Μόλις τώρα διάβασα το σχόλιο του Λευτέρη Κρητικάκη. Ακολουθώντας τις συμβουλές του λοιπόν, την επόμενη φορά που θα πάω σε μία εταιρεία περιωπής δεν θα πω "ήρθα να σας δώσω το βιογραφικό μου", αλλά θα πω "ήρθα να πηδήξω τη γυναίκα του προέδρου". Λες να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα έτσι;
    Για να μιλήσουμε σοβαρά, αυτό που ξέρω και αυτό που λειτουργεί στο εξωτερικό και δεν υπάρχει εδώ είναι ότι ναι λοιπόν, στέλνεις το βιογραφικό σου, παίρνεις τη δουλειά αν την αξίζεις και με την εξέλιξή σου ή τις επιτυχίες σου φτάνεις κι εσύ στο σημείο να κρίνεις τα βιογραφικά των άλλων. Κανείς δεν έχει σύμπλεγμα κατωτερότητας ή ανωτερότητας και κανείς δεν κάνει χάρη σε κανέναν.
    It's nothing personal.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Θα πέταγα όλους τους γονείς.
    Από τους άτεκνους θα πέταγα παπάδες, δασκάλους, στρατιωτικούς, μπάτσους, δικαστικούς, δικηγόρους, πολιτικούς, τραπεζικούς.
    Θα κράταγα τους υπόλοιπους άτεκνους. Και τα παιδιά μέχρι πέντε χρόνων.
    (Που δεν έχουν διαβρωθεί από την τηλεόραση).
    Υ.Γ. Όλους τους επιτρόπους, καντηλανάφτες, κυρίες του φιλόπτωχου και άγαμες θεούσες θα τις εξόριζα στο άγιον όρος.
    Υ.Γ. 2 Τους καλογήρους θα τους άφηνα στη θέση τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Lefteris είπε…

    Εγώ θέλω μια Ελλάδα στην οποία....
    ..β) απαγορεύονται τα διαμερίσματα...
    ---------------------------------------------------------------------------------

    Δυστηχώς στο θέμα τών διαμερισμάτων, Λευτέρη, οί έλληνες εισπράξανε αυτό πού ζητήσανε...

    Εάν κυττάξει κανείς τήν Αθήνα από τό Google earth βλέπει μία περίμετρο (τά όρια πόλεως) όπου δέν χωράει νά πέσει ούτε καρφίτσα καί μετά τό όριο πόλεως τίποτα! Έρημη ανεκμετάλλευτη γή. Παράλληλα μάλλον βλέπω μιά ελληνική κοινή γνώμη σύσσωμη ενάντια στήν επέκταση τών πόλεων. Βλέπω μία κοινή γνώμη (λαός, εφημερίδες, πολιτικοί - όλοι) πού εξισώνει τήν επέκταση τών πόλεων μέ αυτό πού αποκαλεί τσιμεντοποίηση καί ζητά ακόμη περισσότερους περιορισμούς στήν εκτός πόλεων δόμηση.

    Κατά τήν ίδια περίπου λογική ή ελλάδα είναι μία χώρα όπου ίσχυει ό ποαραλογισμός του νά απαγορεύεται σέ οποιονδήποτε άνθρωπο νά κατοικεί ανάμεσα σέ δένδρα – δάσος !!?
    Τόσο δέ καθοριστική θεωρεί ό έλληνας τήν απαγόρευση αυτή γιά τήν υπόσταση του πού τήν έχει μάλιστα συμπεριλάβει στό Σύνταγμά του - στό ιδρυτικό έγγραφο τού κράτους του!?? Δηλαδη misery by design. Πόσο γελείο πιά φαίνεται αυτό σέ μάς πού ζούμε στήν Αμερική σέ δύο εκτάρια πράσινο πού αγοράσαμε μέ 15χιλ δολλάρια. Στήν ελλάδα ή απαγόρευση έχει δήμιουργήσει τέτοια έλλειψη κατοικοισήμων χώρων μέ πράσινο πού ακόμα καί νά βρείς κάποιο πού έχει ξεφύγει τήν απαγόρευση θά τό πληρώσεις 2 εκ ευρω, καί θά κυνδυνέυεις νά κυριχτείς παράνομος ανά πάσα στιγμή.

    Τό αποτέλεσμα είναι ό «φυσιολάτρης» έλληνας νά ζεί σέ μία πυκνότητα 20,000 κατοίκων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο – χιλιόμετρο τσιμεντένιων κουτιών.

    Οπως λένε στήν Αμερική: “Beware of what you ask, because you may get it”.

    Well, dear fellow Greeks, you asked for it, you got it!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Καλημέρα
    μετά τη νυχτερινή βάρδια ξαναματαεπανήλθα, να διαβάσω σχόλια πρίν πάω για ύπνο (μπας και δω καλό όνειρο)

    Ελπίζω να αλλάξει το εξής:
    οι "ανθέλληνες" που δεν γουστάρουν τα κακώς κείμενα εδώ, να βρίσκουν την άκρη, τον τρόπο τους, να τα πολεμάνε... ΕΔΩ! όπως, ας πούμε, ο οικοδεσπότης.

    και όχι να βρίσκουν την άκρη, τον τρόπο τους, να την κάνουν για αλλού και μετά να μας δείχνουν τα αμπελοχώραφά μας... έχουμε καθημερινή, σε πραγματικό χρόνο ενημέρωση-υπενθύμιση για την άσχημη κατάσταση ΕΔΩ.
    Φαντάζεστε οι Αλβανοί μετανάστες να επικοινωνούν κάθε μέρα με το σπίτι τους λέγοντας πόσο καλύτερη είναι η Ελλάδα και τι άχρηστοι όσοι μείναν πίσω, αποχαιρετώντας με το "δε θα γίνεις Έλληνας ποτέεεε, Αλβανέεε..." τους εκεί συμπατριώτες τους ;

    Λευτέρη και λοιποί φίλοι στο φάρ ουέστ, όταν θα έχουν κατοικηθεί για 2-3 χιλιετίες και οι απέραντες ΟΥΣΑ (ή θα ...ανοίξουν τα σύνορα στους Μεξικάνους), δεν θα είμαστε εδώ να ξανασυζητήσουμε την πολεοδομική τους κατάσταση... ή μήπως μια ματιά στο Λ.Α και το Ν.Υ. για σύγκριση με την Αθήνα αρκεί; εσείς να μου πείτε... (μόνο σε ταινίες τα έχω δει προσωπικά)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Καλημέρα!

    Μπαίνουμε σε ρυθμούς διακοπών...

    Άντε μπας και χαλαρώσουμε λίγο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Ο/Η harrygreco είπε...
    Η αντιπαροχη ηταν & ειναι η πιο αποτελεσματικη μεθοδος πλουτισμου των φτωχων. ... Σε Ιαπωνια/Γερμανια ειναι στοιβαγμενοι ο ενας-πανω-στον-αλλο.
    ............................

    Ότι έγινε έγινε εις βάρος της χώρας παράγοντας ενεργοβόρες άναρχες και άσχημες πόλεις τόσο στο λεκανοπέδιο, όσο και στην άπασα επικράτεια που μιμείται την Αθήνα... Αν κάψω το δάσος και το κάνω σπίτι - γραφείο "λύνω" το δικό μου πρόβλημα, όμως καταστρέφω ανεπανόρθωτα τη χώρα...
    Πέρα από αυτό η πολεοδομική συγκέντρωση δημιουργεί αντικοινωνική συμπεριφορά καθώς "δεν χωράμε"... Στις ΗΠΑ έχουν γίνει πειράματα πολύ συγκεκριμένα από τη δεκαετία του 80 για αυτό και πλέον προτείνεται η αποκέντρωση στις εταιρίες, αλλά και οι job animals προβαίνουν σε downshipping.


    Το Λονδίνο έχει μπαξέδες και στη ζώνη 1, καθώς και ποικιλία πρασίνου που εμείς εδώ δεν την έχουμε φανταστεί... Στα 7 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου που αναλογεί στο μέσο ευρωπαϊκό όρο η Αθήνα (αλλά και άλλες πόλεις όπως η Θεσσ/νίκη) ασθμαίνοντας φθάνει στα 2 περίπου τετραγωνικά μέτρα... Προς ενημέρωση σας εμείς εδώ προσμετρούμε και τους ακάλυπτους(!!!) οι οποίοι είναι κοινόχρηστοι μόνο στα χαρτια.

    Επιτρέψτε μου να αμφιβάλλω για αυτά που λέτε για τη Γερμανία, καθώς είναι από τις πλέον αποκεντρωμένες και οργανωμένες χώρες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Ο cortlinux είπε...
    θα προσπαθούσα να αφαιρεθεί από την νοοτροπία μας η έννοια της απόλυτης γνώμης περί πάντων...

    ****

    Πολύ σωστά!

    Και ξέρετε, αυτό καλλιεργείτε από τα δελτία των 8.
    Κακαουνάκης, Τράγκας και τόσοι άλλοι έχουν γνώμη για ΟΛΑ και μάλιστα την παρουσιάζουν ως τη μόνη αληθινή.
    Αυτά τα πρότυπα έχει η μάζα, με αυτά άγεται και φέρεται, αφημένη στους καιροσκόπους και στους λαϊκιστές.
    Η μόνη λύση το διάβασμα, το ψάξιμο, ο ορθός λόγος, η εξύψωση του ατόμου και η απαλλαγή του από δόγματα, θέσφατα και λοιπά παραισθησιογόντα που τον υποβιβάζουν σε πιόνι και φερέφωνο και ενίοτε σε κρέας για τα κανόνια.

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Ο/Η J. είπε...
    Μόλις τώρα διάβασα το σχόλιο του Λευτέρη Κρητικάκη. Ακολουθώντας τις συμβουλές του λοιπόν, την επόμενη φορά που θα πάω σε μία εταιρεία περιωπής δεν θα πω "ήρθα να σας δώσω το βιογραφικό μου", αλλά θα πω "ήρθα να πηδήξω τη γυναίκα του προέδρου".

    ----------------------------
    Δεν χρειαζεται καν να το πειτε.. Θα σας το πει αυτη, κι αν οχι αυτη, μην ανησυχειτε, θα σας το πει καμμια γραμματεα παρα τω Προεδρω.. Πως νομιζετε πως κλεινονται οι δουλειες ; Με τα γερά βιογραφικα;

    Αλλαξαν οι καιροι..και οι γυναικες καριερας αρσενικοποιηθηκαν και εγιναν επιθετικες..τι κριμα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Λευτέρη έχω την εντύπωση ότι λες υπερβολές για μπουκόφσκυ και james dean και μορισον. ενδιαφέρουσες υπερβολες αλλα υπερβολες. Με την ιδια λογικη ο οβιδιος ειναι ενας μαλακας, που αμα δεν ηταν ρωμαιος δε θα τον ηξερε η μανα του. Ξερεις ποσοι μπαρμπες στο χωριό μου, γραφουν ερωτικες μαντιναδες...τι να λεει τωρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. τρία πουλάκια κάθονταν, ψηλά και αγναντεύαν. Εγώ σαν ειδικός, προτείνω την εξάλειψη της φτώχιας, της δυστυχίας, και του απανταχού κακού. Επίσης, όχι πόλεμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. μια ελλάδα που θα αρχισει να κανει Πασχα χωρίς βαρελότα και χριστούγεννα χωρις ταξίδια στο Μπαλί και παπούδες και γριες μόνους στα διαμερίσματα έστω πολυτελείας

    περισσότερη αλήθεια συν οτι ειπε ο Τάσος Μπουλμέτης:

    "ο πολιτισμός, είναι η μόνη διαχρονική μας εθνική άμυνα."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Ο/Η KRITIAS είπε...
    Ισως οι γείτονες ή οι πάτρωνές τους, που είτε χαίρονται με όσα γράφετε, είτε σας παρακινούν, σας χαρίσουν - αν δεν σας χάρισαν ακόμη - ένα άλλο σπίτι στη Macedonia τους!

    KRITIAS μαζί σου.......
    Κύριε Δήμου καλό το χιούμορ. Το να απαντούσατε όμως θα ήταν καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Glob, προφανώς και είναι ικανός ένας βιολόγος να διατυπώσει τις σκέψεις του και πιστεύω ότι θα ήταν και ουσιαστικότερες πολλών "απόψεων" που ακούστηκαν στην εκδήλωση.

    Εγώ απλώς "εκτίμησα" ότι οι διοργανωτές έκαναν τον συγκεκριμένο διαχωρισμό για να καταφέρουν να κάνουν την εκδήλωση. Γιατί αλλιώς μάλλον θα έμπλεκαν με τον ποιόν θα επέλεγαν και γιατί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Πολυ Μακεδονία έπεσε ρε γαμώτο. Έχω μια πρόταση να κάνω.

    Όσοι είναι εναντίον της χρήσης του ονόματος (ή παραγώγων του) της Μακεδονίας από τους σκοπιανούς, να αρχίσουν από σήμερα να λένε τη Βόρεια Ήπειρο Νότια Αλβανία και την Ανατολική Θράκη Ευρωπαϊκή Τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Giannis123 said...
    KRITIAS μαζί σου.......

    --------------------------------

    Μπράβο. Να κάνετε σύλλογο συκοφαντών.

    Αν δεν κρυβόσαστε πίσω από την ανωνυμία σας θα σας είχα κάνει μήνυση.

    Και θέλετε και διάλογο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Kε Δήμου καλημέρα

    μην το ψάχνετε...

    ...ΑΤΟΜΑΚΙΑ!!!

    ΠΟΥ ΒΡΉΚΑΝ ΈΝΑ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΈΞΩ ΑΠο αυτό που έχουν ΣΤΟ ΒΡΑΚΊ ΤΟΥς ΚΑΙ ΠΑΙΖΟΥΝ ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ Μ' ΑΥΤΟ.

    Για όσο διάστημα δεν είμαι blogger ανακάλυψα ότι ΜΠΟΡΏ ΝΑ ΤΗΝ ΛΕΩ ΣΤΙς ΦΑΤΡΙΕΣ ΤΩΝ BLOGGERS και είναι απίστευτα ανακουφιστικό αυτό.

    Οι έλληνες bloggers πάσχουν από εξάρσεις ουτοπίας λόγω της θλιβερής αναλογικής ζωής τους. Μιλώ για την πλειοψηφία. ΌΧΙ ΓΙΑ ΌΛΟΥς.

    Για να καταλάβετε εμένα με κατηγόρησαν για παιδεραστή όταν τους την χώθηκα τώρα που θέλουν να γίνουν διάσημοι μεγαλοκουμπάροι δημοσιογράφοι.

    ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΜΕ ΑΠΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΚΤΗΝΟΒΑΤΗ!

    Κι εδώ όμως άστοχοι.

    Άρα γιατί να καταλάβουν τι παίζει με ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Ο/Η Nikos Dimou είπε...
    Giannis123 said...
    KRITIAS μαζί σου.......

    --------------------------------

    Μπράβο. Να κάνετε σύλλογο συκοφαντών.

    Αν δεν κρυβόσαστε πίσω από την ανωνυμία σας θα σας είχα κάνει μήνυση.

    Και θέλετε και διάλογο!

    ............................
    κ. Δήμου εγώ δεν είμαι ανώνυμος.
    Σας έχω μιλήσει με το Ονοματεπώνυμό μου.
    Σε τι σας συκοφαντώ κ. Δήμου;
    Την απάντησή σας ζητώ.
    Νομίζω ότι όταν δεν έχετε να απαντήσετε υπεκφεύγετε.
    Όσο για τα μήνυσης κ.λ.π. ελπίζω οτι ήταν στιγμή εκνευρισμού.
    Δεν σας τιμά.
    Αντέχετε διαφορετική άποψη;
    Δεν έχετε πάντα δίκιο.
    Μήν αδικείτε τον εαυτό σας.

    Το σχόλιο δεν είναι ανάγκη να το δημοσιεύσετε απλά μου ήταν πιο εύκολο να το στείλω έτσι παρά σαν μέιλ.

    Με σεβασμό στο πρόσωπο και τις απόψεις.
    Με διαφωνία όμως γι αυτά που λέτε.(όχι πάντα).

    Γιάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Η λεξη " συκοφαντια " ειναι αρχαια,για τους ελ. που ειχαν & εθνικο φρουτο τα συκα...
    Η πολιτικα ορθη ειναι δυσφημιση.
    Οι Γκρεκοι ειναι ζηλοφθονοι & αντι να κονομησουν ολοι δασικο οικοπεδο δωρεαν,δεν κονομαει κανεις...
    Ας κατσουν στα κλουβια με θεα το κομπιναιζο τση γριας απεναντι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. είμαι από τα Ιωάνινα και ζω στα Ιωάννινα. Τα αποχωρίστηκα μόνον για σπουδές και για στρατό.
    τη δεκαετία του '80 μιλούσες στους κυβερνώντες την περιοχή και τη χώρα για Βόρειο Ήπειρο και κινδύνευες με λιθοβολισμό. Το '90 για μικροπολιτικούς λόγους η Βόρειος Ήπειρος επανέκτησε το ιστορικό της όνομα, με τρόπο όμως που όλοι (Βορειοηπειρώτες και Αλβανοί) γίναν Βορειοηπειρώτες, καταπιεσμένη μειονότητα της Αλβανίας.
    Όποιος επισκέφτηκε την Αλβανία, όποιος περπάτησε τα εδάφη της Αλβανικής Βορείου Ηπείρου, γνωρίζει το ελληνικό παρελθόν της περιοχής, ειδικά αν η επίσκεψή του έγινε πριν το 1990. Η ιστορία όμως έχει γραφτεί και τα σύνορα έχουν καθορισθεί. Οπότε τέλος με το θέμα της Βορείου Ηπείρου.
    Αντίστοιχο και το Μακεδονικό. Η Μακεδονία ως γεωγραφική περιοχή είναι δεδομένη. πολλές δεκαετίες τώρα μεγάλο της τμήμα ανήκε στην Ελλάδα και άλλο ανήκε στην πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβία. το γνωρίζαμε αυτό από πάντοτε. όταν "το ψέμα του Τίτο" διαλύθηκε οι σλαβόφωνοι που κατοικούσαν στην περιοχή της γιουγκοσλαβικής μακεδονίας βρήκαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν και αυτοί το κράτος τους. εθνική συνείδηση δεν είχαν ποτε τους (ταπεινή μου άποψη) οπότε το ευκολότερο και ορθότερο ήταν να ονομάσουν το νεοσύστατο κράτος βάση γεγραφικής θέσεως. η μοναδική ένσταση που έπρεπε να εγείρουμε ήταν(πάλι ταπεινή μου άποψη) στις οποιεσδήποτε διεκδικήσεις τους πάνω σε ιστορικά νέα ελληνικά εδάφη και στην ιστορία μας. Δηλαδή: μπορείτε να ονομαστείτε Βόρεια Μακεδονία, τα σύνορα σας είναι αυτά που έχετε κοκ
    Ευτυχώς η εθνική μας έπαρση δεν μας οδήγησε σε πόλεμο για να ενώσουε την Μακεδονία!
    από εκεί και πέρα θα μπορούσε να ξεκινήσει μια ολόκληρη κουβέντα για Θράκη,Κύπρο,Μικρασία και γιατί όχι Σικελία,Μασαλία,Επτάνησα κτλ


    υγ: α ρε Δήμου τι την ήθελες την ατάκα για τη Μακεδονία. ξυπνήσανε πάλι κάποια ζωα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Giannis 123
    καταλαβαίνετε τι γράφετε;

    Ο Κριτίας με κατηγόρησε ότι πληρώνουμαι από τους Σκοπιανούς
    ("πάτρωνες" "θα μου χαρίσουν σπίτι" κλπ), κι εσείς συμφωνήσατε!

    Αυτό είναι συκοφαντική δυσφήμηση. Ρωτήστε τον δικηγόρο σας και ανακαλέστε πριν πάω στον δικό μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Πάντως ρε Λεφτέρι ο Μόρισον έγραψε και κάτι στίχους σαν το The screaming of the butterfly. Επίσης τα μπαρ της Νέας Υόρκης εμένα μου φαίνονται μια χαρά. Ισως γιατί προτιμώ άλλα από αυτά που προτιμάς εσύ. Και σου συνιστώ να γνωρίσεις και κανα έξυπνο Αμερικάνο. Ξέρεις μπορεί να μη το πιστεύεις αλλά υπάρχουν πάρα πολλοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. θα θελα να πεταξω:

    ανθρωπους με στερεοτυπες και κομπλεξικες αποψεις οπως ο λεφτερης, εχει αρκετους κι εδω

    τις 36 κορυφαιες προσωπικοτητες που πηραν μερος στην εκδηλωση, including τον μετριοφρωνα ΝΔ (1 στους 36).

    τους "ελληνες" της διασπορας, αν και οι ιδιοι εχουν πεταχτει απο μονοι τους.

    Θα θελα να κρατησω,

    τις πολυκατοικιες, τους θορυβωδεις δρομους και τα βρωμικα σοκακια, την μιζερη υπαιθρο και τις αναχρονιστικες αποψεις. Την δεκαετια του 80, να ειναι μονιμα 10ετια του 80.

    μηνυσεις κ. "Ενας στου 36" κανουν οσοι εχουν τη μυγα και μυγιαζονται. Οι συκοφαντες φαινονται και τους κατακρινει ο νοημων κοσμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. gianis123 kai kritias

    Αλλο η λάθος, η στραβή άποψη, ή αυτή με την οποία δεν συμφωνούμε και άλλο οι συμπερασματική!! Τότε και κάποιος μπορεί να πει οτι τα πιάνετε από κάπου για να συκοφαντείτε τον ΝΔ εν προκειμένω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Κε Δήμου

    ΜΗΝ ΣΥΓΧΙΖΕΣΤΕ... έρχεται και το Κυπριακό σε λίγο!

    Θα ξεσπαθώσουν πάλι όλοι οι ελληναράδες.

    Γι' αυτό και φέτος πάλι προτείνω στους Νεοέλληνες να επεξεργαστούν καλύτερα την Μεγάλη ιδέα για την σύσταση των ΕΝΩΜΕΝΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ.

    Πιάνουν τα πάντα και καθαρίζουν και μια σειρά από θέματα: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΥΠΡΟΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕς ΣΧΕΣΕΙΣ μέχρι και τους αμερικάνουν θα ανακουφίσουμε: ΠΟΙΟ ΙΡΑΚ; ποιοί ΤΑΛΙΜΠΑΝ; Δικά μας ήταν όλα!!!

    :-))))

    ΥΓ:

    αυτή είναι XL ιδέα. ΌΧΙ ΤΟΥ ΚΡΗΤΙΚΟΥ.

    :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Η Αποκάλυψη της Ημέρας: Ο ΝΔ είναι Επιφανής Πράκτορας της Μεγάλης Διεθνούς Συνωμοσίας για τον Αφελληνισμό της Μακεδονίας Μας (μου αρέσουν τα πολλά κεφαλαία), που πληρώνεται από τα όργανα του Σκοπιανού Αλυτρωτισμού! Το γράφει και το βιβλίον του μοναχού Παΐσιου, προφητεία υπ' αριθ. 147 (θα το βρείτε στα βιβλιοπωλεία του κ. Λιακόπουλου).

    Κύριε Δήμου, την πατήσαμε! Μας ξεσκεπάσανε οι Δαιμόνιοι Ρεπόρτερ!

    Κέρατα δεν χάσατε, άρα κέρατα έχετε, όπως έλεγαν και οι σοφιστές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Στη Τζι-αρ υπαρχει ατιμωρησια,οπότε ας αφησουμε " τους δικηγορους " στην ακρη.

    Στη Ν.Αλβανια ζει μειονοτητα Γραικων,Αλβανοι χριστιανοι που εκγραικιστηκαν επι Βυζαντιου & Οθωμανικης & κοντραρισαν με το μωαμεθανικο μπλοκ Τουρκων-Τουρκαλβανων-Τσαμηδων.
    Ειναι ομογενεις με τους Αλβανους,οπως & η πλειονοτητα των Γκρεκων,αλλα σε διαφορετικο εθνος.

    Το ονομα Μακεδονια,συμφωνα με το Δικαιο του Εδαφους,ανηκει στο πλειονοτικο εθνος της περιοχης,το οποιο,στους νεωτερους χρονους,ειναι οι Μακεδονες.
    Οσοι επικαλουνται το Δικαιο του Αιματος,ειναι χαμενοι,διοτι δεν μπορουν να αποδειξουν υπαρξη & συνεχεια αρχαιου Αιματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Τι γίνεται εκει πάνω ρε παιδιά?

    Καιγεται το Χαλάνδρι, η Λούτσα και ο Βύρωνας? Έχουμε γίνει μια υπέροχη ατμόσφαιρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Ο/Η s_pablo είπε...
    Τι γίνεται εκει πάνω ρε παιδιά?

    Καιγεται το Χαλάνδρι, η Λούτσα και ο Βύρωνας? Έχουμε γίνει μια υπέροχη ατμόσφαιρα.
    .................................

    Kαι που να δεις τι γίνεται εδώ. Καιγόταν η Ναύπακτος. Αλλά με δύο βουτιές το αεροπλάνο την γλύτωσε από τα χειρότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Pepe είστε προβοκάτορας.

    Αυτό δεν είναι κατ' ανάγκην κακό, αλλά πιστεύετε ότι είναι καλό για εσάς να συντάσεστε με τον κάθε ανόητο που δεν καταλαβαίνει καν τι γράφει?

    Κύριε Δήμου,

    Το ότι εσείς κατανοήσατε τη συκοφαντία του kritia δεν σημαίνει ότι και ο ίδιος την κατανόησε. Προσοχή στις μηνύσεις. Υπάρχει και η απαλλαγή λόγω βλακείας, οπότε ο κόπος και το χρήμα πάει στο βρόντο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. harrygreco
    κάνετε λάθος
    έχουνε πέσει άγριες καμπάνες για ποινικά
    μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι την βγάζουν ατιμώρητοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Ο/Η Nikos Dimou είπε...
    μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι την βγάζουν ατιμώρητοι...
    -------------------------

    ποιους θα πετάγαμε είπατε ε?? αυτούς! :)

    πλάκα κάνω βέβαια, και οι δημόσιοι υπάλληλοι άνθρωποι είναι και ίσως το μεγάλο δημόσιο στην Ελλάδα να λειτούργησε ευεργετικά για ένα χρονικό διάστημα, αλλά πλέον να είναι ζημιογόνο και να πρέπει να συρρικνωθεί..
    να μια καλή ιδέα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Θα κρατούσα το φως και το χρώμα του ουρανού, τις ελιές, τα αμπέλια και το χώμα που μυρίζει γη κάθε φορά που βρέχει. Τα βουνά, τις θάλασσες και τα ποτάμια, τα νησιά του πελάγους, τα ζώα και τα πουλιά που κατοικούν τη μικρή, αλλά τόσο πλούσια σε παραστάσεις και ποικιλία, χώρα μας. Θα κρατούσα ό,τι παραπέμπει στην ομορφιά και τη σαγήνη της Μεσογείου.

    Και θα πετούσα τα άσχημα κτίρια, τις κεραίες από τις ταράτσες, τις διαφημιστικές πινακίδες, το κακό γούστο.

    Θα πετούσα τη μιζέρια, το συντηρητισμό και το φόβο απέναντι στο διαφορετικό και το καινούριο. Θα πετούσα τη νοοτροπία 500 και βάλε ετών, που έχει διαποτίσει τους Ελληνες βαθιά μέχρι και το ίδιο τους το κύτταρο: Απάτη, διαπλοκή, ζαμανφουτισμός, εγωκεντρισμός, κόμπλεξ ανωτερότητας και κατωτερότητας. Αγνοια, έλλειψη παιδείας και αισθητικής. Μια κοινωνία που με το που σηκώνει κεφάλι στο φως, τρώει ή δίνει η ίδια στον εαυτό της ένα γερό χαστούκι, και ξανά έρπει προς τα κάτω.

    --------------------------------

    Εχουμε τη χώρα που μας αξίζει. Συμφωνώ με την Ιουλία και το χαϊκού της: «Κάτω απ’ την ίδια στέγη κοιμόταν κι οι πόρνες,
    τριφύλλια και το φεγγάρι»
    Η ψυχή έχει χώρο για όλα, για τις πόρνες, τα τριφύλλια και το φεγγάρι (...) Η ψυχή δεν έχει όρια (…) Αν η ψυχή είναι δίχως πέρας, άπειρη, αν δεν συνιστά το πιο δικό του κάθε μεμονωμένου ανθρώπου, αν κατά έναν τρόπο είναι αυτά τούτα τα πράγματα, τότε ο καθένας μιλά και πράττει, ζει και πεθαίνει στο όνομα όλων.»

    Αλλά να, θα ήθελα η ποίηση να ήταν πιο διάχυτη γύρω μας σε αυτή τη χώρα, και να μην τη συναντά κανείς μόνο σε απέραντες σιωπές, σε στιγμές ενδοσκόπησης, στα δέντρα και στις γάτες που κοιτούν με διαπεραστικό βλέμμα από τις στέγες των σπιτιών. θα ήθελα να βλέπω την ποίηση και στα πρόσωπα των ανθρώπων γύρω μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Ο/Η Nikos Dimou είπε...
    Giannis 123
    καταλαβαίνετε τι γράφετε;

    1)Σε ότι αφορά τους πάτρωνες κ.λ.π. σαφώς και διαφωνώ. Και ζητώ συγνώμη δημόσια για την παρεξήγηση.
    Αναφερόμουν όμως στην υπόλοιπη τοποθέτηση του kritias. Επειδή όμως με έχετε τρομάξει με τα μακροσκελή σχόλια και το moderation στο "δείγμα" που πήρα από το σχόλιο έμεινε η τελευταία παράγραφος. Λάθος. Το αποσύρω.
    2)Δεν είπα ΣΥΜΦΩΝΏ είπα ΜΑΖΙ ΣΟΥ.
    3)Δεν σας ενόχλησε το σχόλιο του kritias απο χθές το βράδυ σας πείραξε που συντάχθηκα εγώ μαζί του σήμερα το μεσημέρι. Σας το ξανάπα αν δεν θέλετε να σχολιάζω ζητήστε μου να αποχωρήσω. Δεν έχω πρόβλημα.
    4)Δεν σχολιάζω πρώτη φορά σ' αυτό το μπλοκ. Το ύφος μου είναι γνωστό.
    Η πρόθεσή μου δεν είναι να προσβάλω το γράφοντα. Δεν είμαι ούτε αγενής ούτε συκοφάντης. Διαφωνώ με πολλές απόψεις σας. Αυτή τη διαφωνία εκφράζω. Νομίζω πάντα κόσμια. Αντίθετα είδα τον Ihafia να μας λέει μαλάκες χωρίς επιχειρήματα και χωρίς να αντιδράσετε.

    Farmer είστε εκτός τόπου και χρόνου.
    5)Περιμένω ουσιαστική απάντηση για την Μακεδονία. Το θέμα το ανοίξατε εσείς. Μου έχετε κόψει 2 σχόλια ως εκτός θέματος και αφήνετε αυτούς που συμφωνούν με την άποψή σας να συνεχίζουν να το επαναφέρουν.

    Αυτά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. @s_pablo

    δεν συνταχτηκα με τον κριτια, κι εγω πιστευω πως πεταξε ασυστατα ψεματα. την πρακτικη της μηνυσης προσπαθω να προβοκαρω.

    αναγνωριζω ομως τη μετριοφροσυνη του οικοδεσποτη που κατατασει εαυτον στους 36 (σαν κινημα μου κανει ενα πραγμα).

    επισης παρατηρω καποιες αποψεις που ειναι πολυ στερεοτυπες ρε παιδι μου, ο ωχαδερφιστης ελληνας για παραδειγμα. και να ειναι ετσι εγω αυτους θα κραταγα. μηπως δεν εχω δικαιωμα να διαφωνω? (ο οικοδεσποτης δεν ενοχλειται απο την αντιθετη αποψη).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. giannis123
    η άποψή μου για την Μακεδονία έχει διατυπωθεί από το 1992 μέχρι σήμερα σε δεκάδες άρθρα, βιβλία και blogs. Δεν χωράει σε ένα σχόλιο. Αν σας ενδιαφέρει τόσο πολύ μπορείτε να την βρείτε στα blogs και στο site μου, τζάμπα, ή εκτενέστερα στα βιβλία μου επί πληρωμή.

    Από κει και πέρα ΤΕΡΜΑ! Είναι αδιανόητο - εκατό θέματα θίξαμε κολλάμε συνεχώς στο ένα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Ξεκολλωντας απο το παραθέμα & μιλωντας γενικα,εχω την εντυπωση οτι ο δυσφημιστης ,σε οποιο Μεσο ,μενει ατιμωρητος αν δεν εχει περιουσια στο ονομα του.
    Ισως πρεπει να ενδωσουμε στην Αμερ. σχολη,αν & δεν ταιριαζει με τον βαλκανιο χαρακτηρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. Εγώ πάντως μίλησα για interactive net tools.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. kritias
    όχι μόνο δεν καταλαβαίνετε τι
    γράφετε
    δεν καταλαβαίνετε ούτε τι διαβάζετε

    πραγματικά δεν μας χρειάζονται τέτοιοι συνομιλητές που αντί για επιχειρήματα φέρνουν "πάτρωνες", "σπίτια" και την ...λέσχη Μπιλντερμπεργκ.

    Για να διαφωνήσω με κάποιον πρέπει να έχει απόψεις - όχι λάσπη.

    Οι λασπολόγοι είναι ανεπιθύμητοι σε αυτό το blog.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. Ο Giannis123 είπε...
    5)Περιμένω ουσιαστική απάντηση για την Μακεδονία. Το θέμα το ανοίξατε εσείς. Μου έχετε κόψει 2 σχόλια ως εκτός θέματος και αφήνετε αυτούς που συμφωνούν με την άποψή σας να συνεχίζουν να το επαναφέρουν.

    Tue Jul 17, 04:00:00 PM

    *****

    Γνωρίζετε ποιος δημιούργησε τους σλαβομακεδόνες ώστε να μην χαρακτηριστούν βούλγαροι και προκύψει θέμα αλυτρωτισμού εκ του νεοσυσταθέντος βουλγαρικού κράτους;
    Γνωρίζετε για το αυτογκόλ που έβαλαν κάποιοι έλληνες και το οποίο ζητάτε να ακυρωθεί 100 χρόνια μετά;

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. "αλλά θα πω "ήρθα να πηδήξω τη γυναίκα του προέδρου". Λες να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα έτσι;"

    Θα σου πούνε "στην ουρά με τους άλλους"

    "ή μήπως μια ματιά στο Λ.Α και το Ν.Υ. για σύγκριση με την Αθήνα αρκεί;"

    To google earth το έχεις; Ρίξε μια ματιά στα προάστεια του Σικάγου. Ας πούμε,
    βάλτου διεύθυνση "Glenview, IL, USA", ή Niles, IL USA (εκεί που μένω προς το παρόν).
    Μετά βάλτου Inola, Oklahoma (εκεί που έμενα ένα χρόνο σε νοικιασμένη μονοκατοικία με
    δύο στρέμματα κήπο και έξοδα τριών ατόμων με δύο αυτοκίνητα, 1.400 δολάρια το μήνα, μαζί με το νοίκι).
    Φύση και ησυχία. Αλλά έκανε και ζέστη, οπότε του χρόνου θα δοκιμάσω North Carolina.

    Η ΝΥ είναι μπουρδέλο (παλιά πόλη), αλλά το Σικάγο και LA έχουν μικρό κέντρο
    και τεράστια προάστεια.
    Εγώ εξακολουθώ να λέω ότι οι ιδιοκτήτες σπιτιών έχουν διαφορετική
    (και πιο θετική) νοοτροπία από τους κατοίκους διαμερισμάτων.


    "Αλλαξαν οι καιροι..και οι γυναικες καριερας αρσενικοποιηθηκαν και εγιναν επιθετικες"

    Γι' αυτό και χάσανε τη δύναμή τους και τώρα τις έχουν όλοι χεσμένες.
    Το ίδιο συμβαίνει με τους θηλυκοποιημένους άντρες. Δέκα λεπτά κρατάει ο καθένας.

    "Επίσης τα μπαρ της Νέας Υόρκης εμένα μου φαίνονται μια χαρά."

    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Σε σχέση με τα μπαράκια στις παραλίες της Κρήτης;
    Τα περισσότερα μπαρ της Αμερικής είναι για καταθλιπτικούς μεθύστακες και απελπισμένους (ες)... σκοτεινιά μαύρη εκεί μέσα. Κηδεία έχουμε; Ή μπας κι είναι όλοι τόσο άσχημοι και ντροπαλοί;

    Τέλος πάντων, για να μένω και στο θέμα:
    Μια Ελλάδα αποκεντρωμένη πραγματικά (και έως τώρα, δε λέω, καλά τα πάει, λόγω νησιών κλπ).
    Μια Ελλάδα πλούσια θέλω. Τα άλλα (καλλιέργειες και τέχνες) ακολουθούν ΜΕΤΑ τον πλουτισμό.
    Πρώτα να κονομήσουμε καλά, ν' αποκτήσουμε γη, να ξεφορτωθούμε το κόμπλεξ του "βιογραφικού",
    να φτιάξουμε δικές μας δουλειές.

    Θέλω μια Ελλάδα πλούσια με πάμπλουτους κατοίκους και διάδοση της Ελληνικής στα βαλκάνια.
    Γιατί όχι;

    Λευτέρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. Τα έχω διαβάσει κ. Δήμου.
    Και μάλιστα επί πληρωμή(την απολογία εννοώ).
    Συνεχίζω να διαφωνώ.
    Διαφωνούσαμε ανέκαθεν. Από τότε που οδηγούσατε ALFA ROMEO.(Μήπως κρατάει από τότε η Βεντέτα)
    ΤΕΡΜΑ το θέμα λοιπόν.
    Αν κάποιος επαναφέρει τη Μακεδονία μπορώ να σχολιάσω;
    Είμαι Έλληνας Μακεδόνας ρε γαμώτο και οφείλω να υπερασπιστώ την πατρίδα μου. Και η πατρίδα μου είναι από τις Πρέσπες και το Ορμένιο μέχρι το Καστελόριζο και τη Γαύδο.
    Μέσα και η Μακεδονία.

    Τελικά. ΕΙΜΑΙ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. giannis123
    Προφανώς ή δεν έχετε διαβάσει τίποτα - ή δεν έχετε καταλάβει τι διαβάσατε.

    Το ίδιο ισχύει και για τα αυτοκίνητα: ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΕΧΩ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΑΛΦΑ ΡΟΜΕΟ!

    Εδώ τέρμα ο διάλογος μαζί σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. Πάντως υπάρχει και η άλλη πλευρά στα γραφόμενα του kritias:

    Αν οι Σκοπιανοί πάτρωνες είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν από ένα σπίτι σε όποιον απλώς γράφει (και μάλιστα χωρίς να εκπροσωπεί την εξουσία) ότι παραχωρεί το όνομα Μακεδονία στους γείτονες, τότε μπορούμε να το κάνουμε συλλογικά, έτσι ώστε να αποκτήσουμε εκεί δεκάδες χιλιάδων σπίτια, γη κλπ, να απωθήσουμε τους τωρινούς κατοίκους και το όνειρο εκατοντάδων χρόνων πάλι ...δικό μας θάναι!!!

    Ελεος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. μισο λεπτο κ. ΝΔ. Για να θεωρησετε οτι καποιος εχει καταλαβει πρεπει να συμφωνει απαραιτητως μαζι σας?
    Δηλαδη εσεις δεχεστε την αντιθετη αποψη μονο ως παρανοηση των θεσεων σας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. Ο/Η pepe είπε...

    επισης παρατηρω καποιες αποψεις που ειναι πολυ στερεοτυπες ρε παιδι μου, ο ωχαδερφιστης ελληνας για παραδειγμα.

    --------------------------------

    Με βρίσκετε απολύτως σύμφωνο. Πάντως προβοκάτορας παραμένετε και δεν το λέω για κακό.

    Όσο για τη μετριοφροσύνη του κου Δήμου, που καλώς κάνει και δεν απαντά επί αυτού, τι σας κόφτει? Άλλωστε, σας αρέσει ή όχι είναι ένας πολυγραφότατος, αναγνωρίσιμος και αναγνωρισμένος συγγραφέας. Θα μπορούσε να στέκεται στο απυρόβλητο της φήμης του και να μην έχει την υποχρέωση να συνδιαλέγεται με εμάς, αλλά επιλέγει να εκτίθεται.

    Δικαίωμα του λοιπόν να αυτοχαρακτηρίζεται όπως θέλει. Σπίτι του βρίσκεται, άλλωστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. @harrygreco,

    Απολαμβάνω ιδιαίτερα τα σχόλια σου. Τα βρίσκω ευφυέστατα.

    Υπάρχουν και άλλοι πολλοί που με εντυπωσιάζουν να τους διαβάζω. Θα τους αναφέρω στο μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. s_pablo said...
    Δικαίωμα του λοιπόν να αυτοχαρακτηρίζεται όπως θέλει.
    --------------------

    Mα δεν αυτοχαρακτηρίστηκα - παρέθεσα μία παράγραφο από το Δελτίο Τύπου. Να το λογοκρίνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. pepe said...
    μισο λεπτο κ. ΝΔ. Για να θεωρησετε οτι καποιος εχει καταλαβει πρεπει να συμφωνει απαραιτητως μαζι σας?

    -----------------------

    Όχι βέβαια αλλά να μην ξαναρωτάει πράγματα στα οποία έχω απαντήσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. Μες το χακί με ντύσανε
    μου δώσανε και όπλα
    μα εγώ θα φύγω ξαφνικά
    και θα με βρουν στα Σκόπια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. Ο/Η Nikos Dimou είπε...
    s_pablo said...
    Δικαίωμα του λοιπόν να αυτοχαρακτηρίζεται όπως θέλει.
    --------------------

    Mα δεν αυτοχαρακτηρίστηκα - παρέθεσα μία παράγραφο από το Δελτίο Τύπου. Να το λογοκρίνω;

    ---------------------------------

    Είναι προφανές αυτό κε Δήμου.
    Απορώ γιατί το συζητάμε. Λάθος μου που δεν το επεσήμανα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. Aγαπητέ Λευτέρη,

    Ικανότητα αφήγησης έχετε άφθονη. Μου είστε συμπαθής, και ο λόγος σας περιέχει και πολλές αλήθειες.

    Ο συναισθηματισμός σας όμως είναι διάχυτος στην επιχειρηματολογία σας. Εκεί που πάτε να κερδίσετε τον αναγνώστη, πετάτε μερικά κουφά επιχειρήματα ("οι μετανάστες πετυχαίνουν γιατί εδώ δεν έχει ανταγωνισμό", η Νέα Υόρκη δεν έχει τίποτα να δείξει, viva Midwest και κάτι τέτοια).

    Δώστε παρακαλώ μία ισορροπημένη εικόνα της Αμερικής. Δεν είναι χώρα ηλιθίων. Το ξέρετε αυτο. Και έξυπνος είστε, και ικανότητα μεταφοράς έχετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. το οτι ο κ. ΝΔ επιλγει να εκτιθεται τον τιμα ομως δε σημαινει πως θα πρεπει να τον κολακευουμε κιολας.
    Φανταζομαι και ο ιδιος δεν εκτιθεται μονο για την κολακεια αλλα πιστευει πως με την κριτικη αυτη θα αποκομισει καποιο πιθανο ωφελος, οπως το προσδιοριζει ο ιδιος.
    Τωρα σχετικα με το θεμα μετριοφροσυνης ή οχι, οντως προσπαθω να τον τσιγκλισω αλλα δεν τσιμπα. Σκοπος μου παντως ειναι να δειξω πως μερικες φορες ασυναισθητα περιαυτολογουμε οταν εκτιθομαστε ισως σαν μια ενστικτωδης αμυνα. Θα μπορουσε να ειχε διατυπωσει αλλοιως βεβαια την παραγραφο. Στη θεση του (πωωω! εφιαλτης) θα αντιμετωπιζα με αυτοσαρκαστικη διαθεση την διατυπωση του δελτιου τυπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  94. Στο λίγο χρόνο μου πριν να εκτεθώ στη ροή της εθνικής καρμανιόλας (πηγαίνω κατά Αργαλαστή): Διασωθήκαμε ως φυλή επειδή αδιαφορούσαμε. Είχαν τα βάσανα μέσα στην καρδιά και προβληματίζουνταν με τις σκοτούρες τους οι βάρβαροι, όχι όμως εμείς, οι Έλληνες, αμέτοχοι στον πόλεμο και ερωτομανείς στην ειρήνη, δεν βασανιζόμασταν και δεν σκοτιζόμασταν. Αδιαφορούσαμε. Υπομονή Νίκο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  95. κε Δήμου, στο Απολογία ενός Ανθέλληνα (1996) αναφέρετε:

    Κάπου έχει γράψει ο Nietzsche (δεν θυμάμαι ακριβώς το χωρίο και δεν το ξαναβρήκα) ότι οι Αντι-Γερμανοί υπήρξαν οι καλύτεροι Γερμανοί.

    Η διατύπωσή σας ίσως γεννά παρεξηγήσεις.

    Το πιθανότερο, αναφέρεστε σε απόσπασμα από το Menschliches, Allzumenschliches (Ανθρώπινο, υπερβολικά ανθρώπινο), 1878.

    Στην ονλάιν εκδοχή του (Gutengerg Project) βρήκα στα γρήγορα μόνον το εξής:

    Es fehlt nicht an Gründen, weshalb sich dies die heutigen Deutschen sogar noch zur Ehre anrechnen könnten: schlimm genug für Einen, der in diesem Stücke undeutsch geartet und gerathen ist!

    Ομως, σε ένα απόσπασμα της μετάφρασης του R. J. Hollingdale (CUP, 1986) γίνεται φανερό τί εννοεί ο Νίτσε, και -ελπίζω- τί εννοείτε και εσείς:

    ... He therefore who has the interests of the Germans at heart should for his part see how he can grow more and more beyond what is German. That is why a change into the ungermanic has always been the mark of the most able of our people...

    Undeutsch και ungerman λοιπόν... Είναι κάπως ατυχές ότι στα ελληνικά η λέξη ανθέλληνας (αντι-έλληνας) ή αφέλληνας (από-έλληνας) έχουν πολύ αρνητικούς συνειρμούς και υπονοούν μίσος και επίθεση κατά των ελλήνων και της ελληνικότητας.

    Αυτό που ο Νίτσε μάλλον λέει (και σίγουρα αυτό που εγώ εισπράττω από τον λόγο του ΝΔ, από την πρώτη μέρα που διάβασα τη Δυστυχία) είναι πως για να μπορέσεις να συνεισφέρεις, να βοηθήσεις στο ανέβασμα του οποιουδήποτε λαού, πρέπει να ξεφύγεις, να αποστασιοποιηθείς από το τί συνιστά ο τρέχων ορισμός αυτού του λαού. Να βγεις έξω από τα φαντασιακά χαρακτηριστικά που συνθέτουν την "ταυτότητά" του, να σταθείς απένΑΝΤΙ και να τον κοιτάξεις στα μάτια (κι ας βουρκώνουν τα δικά σου).

    Στο ίδιο χωρίο λέει κι άλλα ενδιαφέροντα ο Νίτσε, για το πώς μια χώρα εγκλωβίστηκε στην ιστορία της, πάγωσε, έγινε μια χώρα μνημείο. Κατονομάζει μεν την Αίγυπτο, αλλά τότε ήταν 1878. Αραγε, αν το έγραφε σήμερα; Ποιός ξέρει...

    Αλλά, κ. Δήμου, καταλαβαίνω πόσο κουραστικό πρέπει να είναι τόσα χρόνια να προσπαθείτε να απαντάτε συνεχώς, σημείο-προς-σημείο, ώσπου να φτάσετε στον τοίχο της κακοπιστίας των κατηγόρων σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  96. Για να φτιαξουμε το κλιμα του ποστ,ας εχουμε υπ' οψη μας κατι καλο...
    Οσοι γειτονευουν με Βαλκ. χωρες,εχουν μεγαλες ευκαιριες για φτηνα εξοχικα.
    Με 50 χιλ.παιρνεις κτημα & φτιαχνεις σπιτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  97. traummeister
    danke
    ακριβώς αυτό το undeutsch εννοούσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  98. Περί αστυφιλίας, μπετονοποίησης κλπ:

    είδα κάπου το αστείο να συγκρίνεται χωροταξικά η μικρή και ορεινή Ελλάδα με τις αχανείς ΗΠΑ, φρονώ αυτό δεν χρειάζεται περαιτέρω σχολιασμό.

    Υπόθεση εργασίας:

    Εχετε την διοίκηση μίας μικρής αγροτικής χώρας, κατεστραμμένης οικονομικά από έναν εμφύλιο που κόστισε μισό εκατομμύριο ψυχές, χωρίς υποδομές και με άδεια ταμεία.

    Προσθέστε σε αυτό μία ρημαγμένη ύπαιθρο της οποίας ο απελπισμένος πληθυσμός παίρνει τον δρόμο γιά τα εργοστάσια του εξωτερικού.

    Πως θα δημιουργήσετε οικονομική ανάπτυξη?

    Κατά την άποψή μου, ο Καραμανλής δεν είχε άλλη επιλογή από το να φέρει τον κόσμο στις πόλεις.

    Τα σωζόμενα κτίρια της περιόδου του, τελών του 50 - αρχών 60 δεν είναι καθόλου άσχημα αισθητικά.

    Το πολεοδομικό έγκλημα συντελέστηκε επί χούντας.

    Θα συμφωνήσω ότι καλό θα ήταν οι πόλεις να είχαν διατηρήσει τον πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό τους χαρακτήρα, οι ανάγκες τότε ήταν άλλες και πολύ πιό επιτακτικές και δυστυχώς δεν είμαστε Ελβετία, οπότε ισχύει το δυοίν κακοίν προκειμένοιν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  99. Φίλε Ελευθέριε

    σωστά τα λες συνήθως, και ποιός δεν θέλει λεφτά και τον πολιτισμό που έπεται... Όμως, επειδή εσένα "σου έκατσε" η ΟΥΣΑ, μην το παρουσιάζεις σαν παράδεισο επί της γης και παράδειγμα προς μίμηση... είναι μια "τεχνητή" κοινωνία και πολύ καινούρια στην ιστορία (ακολουθάει όμως παλιά συνταγή, αυτή των αρχαίων Ελλήνων και όχι των νεο-γραικών, ρώτα και το Χάρυ)

    Επίσης, ο δρόμος που έχει πάρει αυτή η κοινωνία, που σήμερα είναι "ζηλευτή", δεν προδιαγράφεται λαμπρός. Είναι ανόητο να χαρακτηρίζουμε μια κοινωνία (την πορεία των γενεών προς το μέλλον), ανάλογα με το τι βάλαμε απόψε στη τσέπη μας και με το "ότι φάμε, ότι πιούμε και ότι αρπάξει ο κÖλος μας".
    Δες το παγκόσμια το θέμα και σκέψου προς τα που θα πάνε τα πράγματα εκεί μετά από 100-200 χρόνια... (το πρόβλημα "καινούριας" κοινωνίας είναι ότι "μέλλον" θεωρεί τα επόμενα 10-20 χρόνια)

    δεν είναι δυνατόν να υπάρξει αλλού κοινωνία τύπου USA και όταν επιχειρείται να υπάρξει αλλού, το αποτέλεσμα θυμίζει Ελλάδα, Τουρκία και λοιπές Βαλκανικές χώρες...
    παρομοίως πριν αιώνες οι Ιεραπόστολοι επισκέφθηκαν "πρωτόγονους" που τους επιβλήθηκε ο Ευρωπαϊκός-Χριστιανικός "πολιτισμός". Το αποτέλεσμα είναι ο σημερινός Τρίτος Κόσμος.

    Θα έλεγα λοιπόν ότι ένα ακόμη από αυτά που πρέπει να αλλάξουν είναι να ξεχάσουμε την ανάπτυξη σαν "αντιγραφή" έτοιμων μοντέλων, τα μισά άσχημα που έχουμε οφείλονται στην προσπάθεια να Αμερικανοποιήσουμε ή Γερμανοποιήσουμε κ.λ.π αποσπασματικά τη ζωή και τη χώρα μας μέσα σε λίγες δεκαετίες. Είναι τόσο διαφορετικά τα μεγέθη και οι συνθήκες εδώ που δεν εφαρμόζεται η αντιγραφή. Μακάρι όσοι τραβούν μπροστά, αυτούς που λέμε Ηγέτες, Διανοούμενους κ.λ.π. να τραβήξουν ένα άλλο ταιριαστό σε μας δρόμο.
    Φαίνεται όμως πως πλέον, το ρόλο αυτό έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αντίστοιχα, εκεί θα παιχτεί όλο το παιχνίδι, θα βρεθούν καινούριοι τρόποι ταιριαστοί σε κάθε μέρος και κοινωνία για τη συνέχεια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  100. Μακεδονία και Ολοκαύτωμα - σίγουρες συνταγές για τρακοσάρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  101. Νιώθω, βεβαίως, ασφαλής ως κοινωνός της μεγάλης μου Ιδέας, της κατηγοριοποίησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  102. Διαβάζοντας τα σχόλια η λίστα με τις αλλαγές που θέλω μεγάλωσε υπερβολικά.

    Από τους τοπικιστικές (η Κρήτη είναι το ΠΑΝ στον κόσμο πχ) στα Trolls περνώντας στους Μακεδονομάχους κλπ κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  103. Και θρησκεία για πεντακοσάρες +

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  104. Αν ήθελα πράγματι ένα πράγμα αυτό θα ήταν να είχαμε σοβαρές εφημερίδες, δηλαδή σοβαρούς αρθρογράφους και αναλυτές, και όχι Λυγερούς ή Δελαστίκ.

    Αν είχαμε σοβαρές εφημερίδες παραμυθάκια του στυλ ότι η Γαλλία επέβαλε στην ΜΒ να μην αποκαλείται ΜΒ θα προκαλούσαν γέλια και όχι τριβές με τους γείτονες μας.

    Να κάνω μία ερώτηση; Γιατί τα γιουσουφάκια του Πούτιν σαν αυτά που ανέφερα θεωρούνται σοβαροί αναλυτές αλλά αν κάποιος πει το αυτονόητο δηλαδή ότι όλη η ανθρωπότητα ονομάζει τους γείτονες μας Μακεδονία θα χαρακτηριστεί προδότης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  105. Αν καποιος απορριπτει το Τζι-αρ μοντελο,τοτε του μενουν ξενα προτυπα προς εφαρμογη.
    Αμερ. Πολιτεια των 11 εκ ( με πολλους...μαυρους),κρατος ΕΕ,κρατος Γ' κοσμου...
    Μοντελοσυζητηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  106. Παρακολουθώ τη συζήτηση εδώ και αρκετά σχόλια. Ξεφύγαμε κύριοι και κυρίες. Αναλωνόμαστε σε επιθέσεις, παρεξηγήσεις και διαπληκτισμούς. Ο γραπτόςς λόγος είναι "περίεργος" και πιστεύω πως όλοι εδώ έχουν ικανότητες ώστε να το χειριστούν περιορίζοντας τις παρεξηγήσεις. Αν ο κ. Δήμου ήθελε να φτιάξει ένα blog με ανθρώπους που να κολακεύουν ο ένας τον άλλο πιστεύω θα το είχε κάνει. Και προφανώς δεν χρειάζεται να συμφωνούμε όλοι μεταξύ μας, άλλωστε πόσο ίδιοι είμαστε για να το κάνουμε? Απλά δίνουμε ο καθένας την οπτική του για το εκάστοτε θέμα. Και πιστέψτε νιώθω πολύ τυχερός που έχω τέτοιους συνομιλητές. Δεν χρειάζεται λοιπόν γκρίνια. Λίγη προσοχή, και λίγος σεβασμός. Δεν είναι δύσκολο να χαθεί ο έλεγχος.

    Υ.Γ. προχθές διάβαζα, στην Καθημερινή, ότι ψάχνουν τρόπους ώστε να "ελέγχουν" τις συνομιλίες στο ίντερνετ. Δηλαδή το πως θα περιοριστούν οι "ανώνυμοι" που τα κάνουν όλα μπάχαλο αλλά και αυτοί που έχουν δυο, τρεις ή και περισσότερες ταυτότητες και χρησιμοποιούν την καθεμία όποτε τους συμφέρει. Ένας τρόπος που συζητιέται είναι να περιοριστεί ο καθένας με κάποιον τρόπο σε μία διαδικτυακή ταυτότητα. Το αρθρο κατέληγε πως είναι μάλλον καλύτερο ο καθένας να σκέφτεται τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει ελέγχοντας τον εαυτό του, και ο έλεγχος και η απαξίωση από τους εκάστοτε συνομιλητές κάποιου "troll". Βλέπετε? Είναι κοντά οι μέρες που και το δίκτυο δεν θα είναι "ελεύθερο".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  107. Ο/Η delta_mike είπε...

    Υπόθεση εργασίας:

    Εχετε την διοίκηση μίας μικρής αγροτικής χώρας, κατεστραμμένης οικονομικά από έναν εμφύλιο που κόστισε μισό εκατομμύριο ψυχές, χωρίς υποδομές και με άδεια ταμεία.

    Προσθέστε σε αυτό μία ρημαγμένη ύπαιθρο της οποίας ο απελπισμένος πληθυσμός παίρνει τον δρόμο γιά τα εργοστάσια του εξωτερικού.

    Πως θα δημιουργήσετε οικονομική ανάπτυξη?

    --------------------------------

    Να ρημάξουμε λίγο ακόμα την ύπαιθρο? Καλή ιδέα. Ας γκρεμίσουμε τη μισή Αθήνα για να κάνουμε πολυκατοικίες να έχουν να μείνουν οι επαρχιώτες που δεν μπορούν να ζήσουν στα χωριά τους.

    Είχε κανείς την ιδέα να ενισχύσουμε την ύπαιθρο? Ανοησίες. Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα που η γεωγραφία της δεν ευνοεί την ύπαρξη μιας κεντρικής εξουσίας, αλλά, ας πούμε το καντονιακό σύστημα της Ελβετίας (α ρε Καποδίστρια καλά έκανες και την έφαγες τη σφαίρα, γλύτωσες νωρίς), σιγά μην κάτσουμε να σκοτιστούμε. Άλλωστε τι να τα κάνεις τα άκρα αν έχεις κεφάλι?

    Έτσι φτάσαμε ο νομός Ρεθύμνου που ζω τώρα να έχει 80.000 κάτοικους και η Αγία Παρασκευή, ένα σχετικά μικρό προάστειο της Αθήνας, που ζούσα στο παρελθόν να έχει 100.000 κάτοικους.

    Και φανταστείτε, μιλάμε για την Κρήτη που άνετα θα μπορούσε να είναι και αυτόνομο κράτος, αλλά μέχρι το 1981 δεν είχε ούτε ένα σχετικά υποφερτό οδικό δίκτυο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  108. Και το χρυσο πάει στον.... ΣΩΤΗΡΗ ΣΟΡΟΓΚΑ, περίπτωση έλληνα αριστερόφρονα κουλτουριάρη, που εμφανίστηκε στο συνέδριο για να καταγγείλει μεταξύ των άλλων το γεγονός πώς στην Ελλάδα "γράφονται βιβλία κατα παραγγελία ξένων κέντρων". Δείτε το βίντεο και θαυμάστε τον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  109. Λοιπόν τι λέγαμε?

    Τελικά ουτε ενα λεπτό δεν μπορούμε μαζί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  110. Μακάρι να γίνουν πιο σοβαρές οι εφημερίδες μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  111. @s_pablo

    εσείς τι θα κάνατε?

    πως θα δίνατε ζωή στην κατεστραμμένη επαρχία στα μέσα του 50?

    το σύστημα της αντιπαροχής ήταν στην βάση του του αυτοχρηματοδότηση και έδωσε θέσεις εργασίας με αποτέλεσμα να μην χάσουμε και άλλο πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό και να κινηθεί η αγορά.

    η αποκέντρωση που επαγγέλεστε έπρεπε να ξεκινήσει αφού ορθοποδήσαμε από τα μέσα 60 - αρχές 70, φυαικά όπως όλοι γνωρίζουμε αυτή δεν έγινε ποτέ, πέραν κάτι αστειοτήτων που ακούν σε 'Υπουργείο Β. Ελλάδος', 'Υπουργείο Αιγαιου' κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  112. Giannis123,

    "Είμαι Έλληνας Μακεδόνας ρε γαμώτο και οφείλω να υπερασπιστώ την πατρίδα μου. Και η πατρίδα μου είναι από τις Πρέσπες και το Ορμένιο μέχρι το Καστελόριζο και τη Γαύδο.
    Μέσα και η Μακεδονία."

    Εννοείτε αυτή τη Μακεδονία;

    Διότι εκτός της γεωγραφικής περιοχής των Σκοπίων/Γιουγκοσλαβίας/FYROM, η συγκεκριμένη "Μακεδονία" περιλαμβάνει και το ένα τέταρτο της Ασιατικής ηπείρου.
    Μήπως να εκστρατεύσουμε και για εκείνα τα χαμένα πάτρια εδάφη ή ας μην είμαστε και τόσο "πατριώτες" εκεί που δεν μας παίρνει;

    Μήπως εννοείτε "μέσα" και ο συγκεκριμένος γεωγραφικός τόπος που ανήκει από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος και ονομάζεται "Μακεδονία" διότι ανήκε στην ομώνυμη αυτοκρατορία 2300 χρόνια πριν;

    Και αν ομιλείτε περί αυτού, δεν καταλαβαίνω τον λόγο να εξάπτεστε. Κανένας δεν απείλησε την εδαφική ακεραιότητα της ελληνικής Μακεδονίας. Εισέβαλλαν τα Σκόπια και δεν το πήρα χαμπάρι; Ή μήπως είστε 2300 ετών, που η πατρίδα σας, το χωριό σας ήταν στην περιοχή της σημερινής Bitola και τελεί σήμερα υπό την κατοχή της Σκοπιανής κυβέρνησης;

    Αν δεν συμβαίνει κάτι από τα παραπάνω, αν εννοείτε το όνομα "Μακεδονία" και τα δικαιώματα χρήσης του, τότε αγαπητέ μου φίλε δεν είστε πατριώτης, αλλά εθνικιστής. Εθνικιστής με ξένα κόλυβα, ξένο ιδρώτα, ξένο αίμα...
    Και όπως όλοι οι καλοί εθνικιστές, εν μέρει αγνοείτε, και εν μέρει εθελοτυφλείτε.

    Δεν εκστρατεύσατε μαζί με τον Αλέξανδρο μέχρι το Hindu Κush, δεν φάγατε το μανίκι και ως εκ τούτου δεν δικαιούστε περισσότερο τον χαρακτηρισμό Μακεδόνας απ' όσο τον δικαιούνται οι κάτοικοι των Σκοπίων, του Ιράν, του Αφγανιστάν, της Αιγύπτου και πάει λέγοντας.

    Αυθαίρετα ονομαστήκαμε Ελληνες, αυθαίρετα μπορούν να ονομαστούν και οι γείτονές μας Μακεδόνες.

    Στεναχωριέμαι για την Ιστορία, όχι όμως για τους εκμεταλλευτές της και τους καιροσκόπους.
    Κάντε κάτι για την προκοπή του τόπου σας αγαπητέ μου, ξεκινώντας με την απομάκρυνση κάθε βδέλας που σας ρουφάει το αίμα κραυγάζοντας "Η Μακεδονία είναι Ελληνική!", είτε είναι νομάρχης, είτε δήμαρχος, είτε υποψήφιος πρωθυπουργός!

    Βγάλτε τις παρωπίδες, αποστασιοποιηθείτε, δείτε τις πραγματικές διαστάσεις των πραγμάτων. Ειδάλλως και αύριο την ίδια κουβέντα θα κάνουμε και θα είναι εξίσου ατελέσφορη και μάταιη.

    Αντε να φύγουμε από την περίοδο του Homo ethnokavlous μπας και ασχοληθούμε και λίγο με τον πλανήτη για να ζήσουμε καλύτερα όλοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  113. ΔΕΝ θεωρώ "κορυφαίες προσωπικότητες από τον χώρο των τεχνών και των γραμμάτων" (εκτός αν το κριτήριο είναι οι επιδόσεις στις δημόσεις σχέσεις) τους - κατά τα άλλα συμπαθέστατους, στο είδος του ο καθένας - Θοδωρή Αθερίδη, Πέμυ Ζούνη, Κων/νο Μαρκουλάκη και Σταμάτη Φασουλή. Και βρίσκω ότι χωράει πολλή συζήτηση και για το αν αρκετοί από τους υπόλοιπους είναι "κορυφαίες προσωπικότητες". Οπότε το τι θα κρατούσα και τι θα άλλαζα στην Ελλάδα το 2007 ξεκινά με αρκετές από τις "κορυφαίες προσωπικότητες" του εν λόγω συμποσίου.;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  114. Τον τόνο για τα σχόλια τον δίνει ο εκάστοτε ιδιοκτήτης του εκάστοτε blog -καθότι αναρχικό στοιχείο, ο Νίκος αρέσκεται στο μπάχαλο ...για να το καταδικάζει με την πρώτη ευκαιρία(/διαφωνία)

    Δε βγαίνει άκρη κι εγώ δεν θα ξανασχολιάσω σε "σοβαρά θέματα" -στο εξής μόνο σε ποστ με θέματα "ρολόγια, κινητά, πασατέμπο πάρτε κόσμε..."

    Θα έμπαινα στον πειρασμό να πω "βάλε τάξη Νίκο -πολλοί σχολιαστές "την έκαναν" από την 02/01/2006...", αλλά δεν ακούς κανέναν.

    Κάκως, κάκκιστα θίγεις θέματα όταν δεν είσαι έτοιμος(διατεθειμένος) να δεχθείς διαφωνίες και να δώσεις εξηγήσεις. Και να κουραστείς. Διότι οι 300άρες έχουν και το τίμημά τους(ή καλύτερα θα έπρεπε να το έχουν)...


    Λευτέρη, είσαι όαση εδώ μέσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  115. Μην πιάνεστε από τις "κορυφαίες προσωπικότητες" αυτές είναι οι δημόσιες σχέσεις της Ντόρας. Εξετάστε την ουσία - μερικοί πραγματικά κορυφαίοι δεν είπαν τίποτα και άλλοι τα είπαν καλά.

    Luke ξέρεις πολλούς που να έχουν ακούσει και ανεχθεί όσα εγώ σε αυτό το blog; Διάλογο κάνω συνέχεια και με όλους εκτός από αυτούς που ξεπερνάνε τα όρια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  116. @delta mike

    Η αποκέντρωση πέθανε όταν στο όνομα της βιομηχανικής ανάπτυξης της χώρας αποφασίσαμε ότι Ελλάδα είναι μόνο η Αθήνα.

    Ξέρετε πόσο δύσκολο είναι να φύγεις από την Αθήνα και να ζήσεις σε οποιαδήποτε επαρχιακή πόλη? Πόσο δύσκολο είναι να βρεις δουλειά για να ζήσεις αξιοπρεπώς?

    Ξέρετε ότι τα νοσοκομεία δεν έχουν γιατρούς και οι κλινικές τους κλείνουν η μια μετά την άλλη. Πόλη 30.000 κατοίκων έχει δύο ασθενοφόρα, αλλά το κέντρο ΕΚΑΒ είναι σε άλλη πόλη. Φανταζομαι τι συμβαίνει στα νησιά των 1.000 κατοίκων.

    Στο όνομα ποιας ανάπτυξης έγιναν αυτά? Ο μέγας εθνάρχης σκεφτόταν με προοπτική χρόνων αντί δεκαετιών. Εδώ ξήλωνε το τραμ ως αναχρονιστικό μέσο, το ίδιο τραμ που εγκαταστάθηκε ως σύγχρονο μέσο το 2000. Οι Αυστριακοί και οι Ολλανδοί που το διατήρησαν και το εκσυγχρόνισαν ήταν χαζοευρωπαίοι.

    Ποιον να κατηγορήσω? Αυτόν που το ξεκίνησε ή αυτόν που το συνέχισε? Ανόητοι μικροπολιτικοί αντιλαμβάνονται τη χώρα σαν το ψιλικατζίδικο της γειτονιάς και σχεδιάζουν το μέλλον της βάσει του συμφέροντος της πελατείας τους.

    Μπορώ να πετάξω όλους τους πολιτικούς από το 1831 μέχρι σήμερα? Δυστυχώς όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  117. Η αποκεντρωση δεν εγινε διοτι...δεν τη ηθελε ο λαος.
    Ο κοσμος ηθελε να αστικοποιηθει,ν' αφησει "το χωριο". Να μη παντρευτει απο τα 18,να παει πολη,να σπουδασει,να γυρισει,να γκομενισει.
    Οι κουλτουριαρικες θεωριες αγνοουν τη ψυχολογια των μαζων.
    Με την αντιπαροχη...μπαντλαριστηκαν νυφες & γαμπροι.Οποιοι (κατα)πατησαν ενα κομματι χωμα,εγιναν πλουσιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  118. harry ωραίο το ανέκδοτο. Ξέρω κι εγώ μερικά.

    Η μάνα μου έφυγε 9 χρονών από το χωριό και μπήκε εσωτερική υπηρεσία σε σπίτι για δουλειά, σαν αυτές που βλέπεις στις ταινίες. Το έκανε για να αστικοποιηθεί?

    Αλλά ακόμα κι αν ισχύει αυτό που λέτε, το πρόβλημα είναι η μη ανάπτυξη της περιφέρειας. Γιατί να θέλεις να φύγεις και να αστικοποιηθείς, αν έχεις ότι χρειάζεσαι στον τόπο σου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  119. Ωρε ενα νομοσχέδιο που βγήκε για την Ερευνα. Το φοβερότερο είναι ότι όλα τα ερευνητικά και κυρίως τα Πανεπιστημικά Ινστιτούτα υποχρούνται σε αξιολογηση ανα διετία από εξωτερική επιτροπή και το απαιχτο που θα κάνει τους Πανεπιστημιακούς να φτύσουν καρύδια είναι οτι η χρηματοδότηση ελέγχετε από Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν αντιπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα. Ωρε γλέντια που θα εχουμε από αυριο στα e-mail μας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  120. s_pablo said...


    ..."Μπορώ να πετάξω όλους τους πολιτικούς από το 1831 μέχρι σήμερα? Δυστυχώς όχι."

    -------------------------------


    Εχω την εντύπωση ότι υπερβάλλετε ελαφρώς, αλλά το να αναλύσουμε την πορεία του νεώτερου ελληνικού κράτους από συστάσεώς του ξεφεύγει πολύ από τον σκοπό του παρόντος πόστ.

    Οπως είπα και προηγουμένως ο κόσμος της επαρχίας έπρεπε να ξεφύγει από από την απίστευτη μιζέρια και εξαθλίωση που είχε περιέλθει μετά το πέρας του εμφυλίου και άλλη λύση δεν υπήρχε.

    Χαίρομαι που ο πάντα εύστοχος χάρυ συμφωνεί μαζί μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  121. @ Harrycreco

    Κάθε αλλαγή τέτοιου τύπου , στην προκειμένη περίπτωση η αστικοποίηση στις δεκαετίες '50 & '60 , συντελείται με μοναδικό γνώμονα την οικονομική βιωσιμότητα και ανάπτυξη. Όλα τα υπόλοιπα περί ψυχολογίας και λοιπά έπονται. Είναι κάτι αντίστοιχο με την παγκοσμιοποίηση. Δεν συνωμότησαν ξαφνικά πριν εκατοντάδες χρόνια κάποιοι με σκοπό να συντελεστεί η παγκοσμιοποίηση. Ήταν φυσικό ,οικονομικής φύσεως επακόλουθο , το οποίο δεν έλαβε υπόψη του ούτε ψυχολογίες λαών ούτε μαζών ούτε τιποτα.
    Έτσι και η αστικοποίηση στην Ελλάδα. Δυστυχώς μπορεί να ζούμε σε μια πολύ όμορφη χώρα αλλά έχει και κάποιες ιδιαιτερότητες (δεκάδες νησιά , ορεινά εδάφη , μεγάλες κλιματικές και γεωμορφολογικές αντιθέσεις) με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η οικονομική ανάπτυξη χωρίς την δημιουργία ενός συγκεντρωτικού πόλου όπως η Αθήνα. Έτσι νομίζω τουλάχιστον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  122. harrygrego said :

    "..Οσοι γειτονευουν με Βαλκ. χωρες,εχουν μεγαλες ευκαιριες για φτηνα εξοχικα.
    Με 50 χιλ.παιρνεις κτημα & φτιαχνεις σπιτι".

    Ντροπή!
    (έχετε οδηγήσει στη Δημοκρατία της Μακεδονίας; Έχει άθλιο οδικό δίκτυο.
    Εκθέτεται τους Έλληνες σε Εθνικές Περιπέτειες : Βουλκανιζατέρ, συνεργεία, επίσης άθλια)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  123. H αστικοποίηση δεν είναι ελληνικό φαινόμενο - εμφανίστηκε σε όλες τις υπανάπτυκτες και υπό ανάπτυξη χώρες.

    Μόνο οι ανεπτυγμένες με σωστή αποκέντρωση, άντεξαν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  124. Ο/Η Alexandros είπε...

    Δυστυχώς μπορεί να ζούμε σε μια πολύ όμορφη χώρα αλλά έχει και κάποιες ιδιαιτερότητες (δεκάδες νησιά , ορεινά εδάφη , μεγάλες κλιματικές και γεωμορφολογικές αντιθέσεις) με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η οικονομική ανάπτυξη χωρίς την δημιουργία ενός συγκεντρωτικού πόλου όπως η Αθήνα. Έτσι νομίζω τουλάχιστον...

    --------------------------------

    Και την είδατε αυτήν την ανάπτυξη? Μήπως χρειαζόμασταν το ακριβώς αντίθετο ή πιστεύετε ότι επειδή υπάρχει η Πολιτεία και η Γλυφάδα μπορούμε να αδιαφορούμε για τους Λειψούς και τις Φιλιάτες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  125. Nikos Dimou said...

    H αστικοποίηση δεν είναι ελληνικό φαινόμενο - εμφανίστηκε σε όλες τις υπανάπτυκτες και υπό ανάπτυξη χώρες.

    ------------------------------

    Πόσες πόλεις δεν δημιουργήθηκαν γύρω από μεγάλες βιομηχανίες, Πίτσμπουργκ, Ντητρόιτ, Σαουθάμπτον, Λυών, Τορίνο, Χόλυγουντ και βεβαίως σήμερα έχουμε την Καλιφόρνια με την σίλικον βάλευ ως νέο πόλο έλξης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  126. Να προσθέσω στην wish list και τον σχεδιασμό πόλεων...

    H αστικοποίηση ξεκίνησε με την βιομηχανική επανάσταση και για πολλές δεκαετίες οι συνθήκες διαμονής ήταν τραγικές (η λογοτεχνία του 19ου αιώνα είναι γεμάτη περιγραφές). Στην πορεία έγιναν αναπλάσεις των πόλεων με σωστό σχεδιασμό. Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι τι έγινε πριν από 50 χρόνια αλλά τι κάνουμε τώρα και είναι απλό: χτίζει ο καθένας ότι θέλει όπου θέλει χωρίς σχεδιο πόλης. Παράδειγμα Γέρακας.

    Η αποκέντρωση σαν πολιτική ξεκίνησε μετά τον B' ΠΠ στις χώρες που υπήρχε μία μεγάλη πόλη που κυριαρχεί καθολικά στην υπόλοιπη χώρα (Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία) και δεν είχε πολύ επιτυχία. Παρίσι και Λονδίνο είναι σχεδόν συννόνημα με Γαλλία και ΜΒ. Οι χώρες που ήταν από πριν αποκεντροποιημένες (Γερμανία, Ολλάνδια) δεν χρειάστηκαν τέτοιες πολιτικές και είναι ακόμα αποκεντροποιημένες. Τελικά ίσως είναι θέμα ιστορίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  127. delta_mike said...
    Πίτσμπουργκ, Ντητρόιτ, Σαουθάμπτον, Λυών, Τορίνο,

    -------------------------------

    Μα δεν μιλάμε για τέτοιες πόλεις σε λογικά μεγέθη - αλλά για Σαο Πάουλο, Μέξικο Σιτυ, Σαγκάη κλπ - δηλαδή για μεγκα-πόλεις και υδροκεφαλισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  128. Nikos Dimou said...



    Μα δεν μιλάμε για τέτοιες πόλεις σε λογικά μεγέθη - αλλά για Σαο Πάουλο, Μέξικο Σιτυ, Σαγκάη κλπ - δηλαδή για μεγκα-πόλεις και υδροκεφαλισμό.

    ----------------------------
    Εχετε δίκιο, αλλά η Ελλάδα μη έχοντας περάσει το στάδιο της βιομηχανικής επανάστασης - η πρώτη αν δεν απατώμαι γίνεται εδώ με το κύμα προσφύγων του 22 - δεν είχε την απαραίτητη 'προϋπηρεσία' ώστε να μεταβεί ομαλά από μία κατ' ουσίαν αγροτική οικονομία σε μεικτή, αν προσθέσουμε σε αυτό την λαίλαπα του Β Π.Π. και του εμφυλίου που ακολούθησε, η μετάβαση ήταν βίαιη και ο υδροκεφαλισμός αναπόφευκτος, νομίζω ότι κατ' ουσίαν συμφωνούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  129. Μακάρι να αποκτήσει η πατρίδα μας περισσότερες και όλο και πιο κορυφαίες προσωπικότητες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  130. Μακάρι να μην έκτιζε καθένας όπου ήθελε και να μην ήταν τέτοιο παράδειγμα ο Γέρακας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  131. Η μαζοψυχη " φτιαχνει " την οικονομια ή η οικονομια "διαμορφωνει φυχισμους " ?
    Θεμα πολυπλοκο,δυσκολο & χωρις νικη της μιας "σχολης" ή της αλλης.
    Προσωπικα,πιστευω οτι η ψυχη ειτε προηγειται ειτε πρεπει να προηγειται του χρηματος.
    Αν με μαγικο τροπο,με εργοδοτη το Δημοσιο,whatever,δημιουργουνταν καλες θεσεις εργασιας σε ξερονησια,αλλοι θα εμεναν ,αλλα πολλοι θα εφευγαν & θα πηγαιναν Αθηνα,ακομα & για λιγοτερα λεφτα.
    Αν εβρισκα δουλεια στη Λοντρα με πολλα λεφτα & μια με λιγοτερα στο Αμερικα,θα πηγαινα νοητοηλιο & μονο για να μη τρελλαθω με το δεξιοτιμονο & την ...αναποδη οδηγηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  132. delta_mike,

    Πως θα σας φαινόταν το σχέδιο Marshal αντί να πάει σε τσέπες και να "εκβιομηχανίσει" το Λεκανοπέδιο να απλωνόταν στην περιφέρεια (και στην πρωτεύουσα φυσικά)σε ισόνομους όρους ανάπτυξης? Από απόψεως Regional Science είναι εκ των ουκ άνευ... Παράλληλα εκεί οι πόλεις να αναπτύσσονταν κατά πλάτος με ελεύθερους χώρους πλατείες κλπ...

    Νομίζετε ότι δεν υπήρχαν αυτές οι φωνές στην Ελλάδα... Σφάλλετε... Υπήρξαν και μάλιστα μέσα στην παράταξη του Λαικού Συναγερμού... Επίσης υπήρξαν οι επιστήμονες που ξιφούλκισαν αρκετά για αυτό. Ο Κιτσίκης κι ο Ράπτης ήταν ανάμεσά τους.

    Όμως το μετεμφυλιακό κράτος ήθελε να ελέγξει τις μάζες, κι έτσι δεν μάζεψε μόνο τον κόσμο στο λεκανοπέδιο αλλά και τα στρατόπεδα... Και το ρυμοτομικό σχέδιο της Αθήνας αποφασίστηκε εν μια νυκτί από μια συντροφιά κυριών των Αθηνών... Εν τω μεταξύ ξεκοκαλίστηκαν τόσο πολύ τα χρήματα του Marshal που οι ΗΠΑ ίδρυσαν εξεταστική επιτροπή για τα θέματα αυτά της Ελλάδας...

    Υπήρξε και η κακή συγκυρία να έχουμε στο παλάτι τους χειροτέρους κοπρώνυμους που μπορούσαμε... οπότε μην τα πολυψάχνουμε...

    Ούτε οι Αμερικάνοι μας φταίνε ούτε κανένας... Και οι Εθνάρχες (γαλάζιοι, πράσινοι και άλλες αποχρώσεις) ας όψονται για τους οπαδούς τους...


    ΝΔ αυτό είναι και κυρίως που με πληγώνει... Στο εξωτερικό διαφέρουμε τόσο πολύ από τους Άραβες και τους έτερους υποανάπτυκτους της Μεσογείου, αλλά οι πόλεις μας είναι τόσο ίδιες... Με ένα πλεονέκτημα για εκείνους... Εκείνοι παραδέχονται ότι είναι (και είναι) ανατολίτες...
    Έχοντας φιλοξενηθεί σε πολύβουη πολυκατοικία της Δαμασκού μου έκαναν εντύπωση οι ισχυροί δεσμοί μεταξύ των γειτόνων... Όταν κάποιος ενοχλούσε με τη μουσική και του το υποδείκνυαν ζητούσε συγνώμη και αγκαλιαζόταν με τον παραπονούντα... Εδώ εμείς ως γάιδαροι στραβομουτσουνιάζουμε με τους "παράξενους" γειτόνους και γκαρίζουμε στα μπαλκόνια...

    Βαυκαλιζόμαστε ότι είμαστε ευρωπαίοι... Πιστεύουμε στο Άτομο ενώ οι κοινωνία μας έχει ανάγκη τους δεσμούς και τη συνοχή για να επιβιώσει... Αλλά φευ εμείς ψάχνουμε την ιδιωτικότητά μας μέσα από Δυτικό τρόπο σκέψης σε Ανατολίτικο καμβά.

    Κάτι σαν να πηγαίνουμε με φουστανέλα και τσαρούχια σε γκαλά και να το παίζουμε ψηλομύτες...

    Όσον αφορά όοοολους αυτούς που διατείνονται ότι αγαπούν την Αθήνα, θα τους δείτε στο πρώτο τριήμερο ή αργία να συνωστίζονται στις Εθνικές οδούς να φύγουν μακρυά της μήπως και ζήσουν στιγμές πιο ανθρώπινες σε γραφικά χωριά και οικισμούς που κτίστηκαν τότε που δεν υπήρχε η πολεοδομία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  133. Ο/Η s_pablo είπε...

    Και την είδατε αυτήν την ανάπτυξη? Μήπως χρειαζόμασταν το ακριβώς αντίθετο ή πιστεύετε ότι επειδή υπάρχει η Πολιτεία και η Γλυφάδα μπορούμε να αδιαφορούμε για τους Λειψούς και τις Φιλιάτες?

    --------------------------

    Είμαι ο τελεταίος που θα υποστήριζε να αδιαφορήσουμε για τα νησιά και τα χωριά. Άλλωστε σε νησί (Σάμος) μένω και μάλιστα από αυτά με την χειρότερη ακτοπλοϊκη σύνδεση με τον Πειραιά. Απλά δεν μπορώ να φανταστώ μία τόσο μικρή χώρα με μοναδική ''βαριά'' βιομηχανία τον τουρισμό , πως θα μπορούσε να πετύχει πριφεριακή οικονομική ανάπτυξη. Δεν είμαι ειδικός αλλά είναι λίγο δύσκολο να ταιριάξεις την Ορεστιάδα με την Πάρο ας πούμε.
    Ενώ χώρες όπως η Ολλανδία , το Βέλγιο , η Γερμανία , η Ελβετία κ.οκ. έχουν όπως και να το κάνουμε μία ομοιομορφία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  134. Εγω απ'την Ελλάδα θα τα κρατούσα όλα. Μόνο το όνομα θα άλλαζα.
    "Ευρωπαϊκή Σαχάρα" νομίζω είναι ό,τι πρέπει.

    Άντε εβίβα κι όλα στα κάρβουνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  135. Πώς λες ότι δεν έχεις οδηγήσει Άλφα Ρομέο; Εγώ θυμάμαι παλιά δισέλιδο για την Αλφα 164 (πολύ καλό) στους 4 Τροχούς, όπου έγραφες σε ερωτικό κλίμα ότι πρίν την επιστρέψεις την έπλυνες και τη στέγνωσες με το χέρι για να αισθανθείς τις καμπύλες της! Ο τίτλος ήταν Dark beauty ή κάτι τέτοιο (είχε μαύρο χρώμα η καλλονή...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  136. Είχαμε πρόγραμμα για την πραγματική Επανάσταση με το νικηφόρο πέρας του Εμφυλίου, και δεν θα γινόμασταν Αλβανοί, όπως συχνά και πυκνά μας ακούμε να μας κατηγορούν οι μικροαστοί χειροκροτητές του Νταλάρα, και από την Πνύκα και από τα βήματα άλλων ημιυπαίθριων πολιτιστικών κέντρων. Έκκεντρη θέση μας ήταν ότι τους πολίτες και τους ευτυχισμένους ανθρώπους τους δημιουργεί η Παιδεία. Αυτό ακριβώς που σήμερα διαπιστώνουν και μας υπενθυμίζουν οι πολωμένοι Ellines μπλόγκερς. Η πρώτη μας επαναστατική δράση θα ήταν απλή. Θα μεταθέταμε την τηλεοπτική στήλη της Ελευθεροτυπίας, από την κατηγορία της Τέχνης, όπου τώρα εβρίσκεται, στην κατηγορία Πολιτική. Αν, παραλλήλως, όπως πρότειναν σύντροφοι πολύ, διατηρούσαμε το θεσμό της βασιλευομένης δημοκρατίας και το Βασιλιά Κωνσταντίνο στην κορυφή του παγόβουνου που σκόνταψε ο Τιτανικός, οι έφηβοι σοσιαλιστές βουλευτές μας, όλοι θα χάριζαν το ήπαρ τους στον αρχιεπίσκοπο και δεν θα εξαναγκαζόταν να το προμηθευτεί από την Αμερική με τη χορηγία γνωστού αντικομουνιστικού αναψυκτικού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  137. @alexandros

    Ακριβώς γι' αυτό που λέτε περί βαριάς βιομηχανίας ήταν απαραίτητη η ανάπτυξη της περιφέρειας.

    Συγκεντρώνοντας όλον τον κόσμο στην Αθήνα φτιάξαμε καμιά αυτοκινητοβιομηχανία και δεν το έχω αντιληφθεί? Αφήστε που στη μετεμφυλιακή Ελλάδα δεν νομίζω να υπήρχε κανείς που να σκεφτόταν τον τουρισμό.

    Αγροτική χώρα ήμασταν και θέλαμε να γίνουμε βιομηχανική. Κούνια που μας κούναγε. Τελικά και τον αγροτικό χαρακτήρα χάσαμε και βιομηχανία δεν αναπτύξαμε ποτέ.

    Φανταστείτε μια χώρα με 5-6 πόλεις του εκατομυρίου, ανεπτυγμένες σωστά και με σχεδιασμό. Φανταστείτε πολλά μικρά κέντρα εξουσίας (κάτι σαν τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, αλλά με πραγματικές εξουσίες) και μετά συζητάμε και για ψυχολογίες μάζας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  138. Mε την ευκαιρία, είναι αλήθεια ότι έφυγες από τους 4Τ λόγω γειτνίασης με Ζουράρι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  139. Κύριε Δήμου να μου επιτρέψετε να σας πω ότι όλη η εκδήλωση και στο σύνολό τους γενικά οι συμμετέχοντες πλάϊ στην υποψήφια πρόεδρο της Ν.Δ. μου φάνηκε εντελώς άκαιρη, άστοχη κι αηδιαστική...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  140. Α, πάλι για το Μακεδονικό τσακώνονται ορισμένοι - σε αυτό το ζήτημα έχω ακριβώς την ίδια άποψη με τον Νίκο Δήμου, άσε που αν οι πολιτικοί μας ήταν ευφυέστεροι, θα είχαν αναγνωρίσει στην ΠΓΔΜ το δικαίωμα να φέρει το όνομα που διακαώς επιθυμεί, με μικρές παραλλαγές και με ανταλλάγματα πολύ πιο ουσιαστικά και συμφέροντα για τη χώρα μας, από την δήθεν προάσπιση της εθνικής κληρονομιάς και ιστορίας της... Αναρωτιέμαι πόσοι από αυτούς που κόπτονται, νοιάζονται πραγματικά για την ελληνική Μακεδονία ή για την ιστορία της Ελλάδας. Φευ, η ΠΓΔΜ θα μπορούσε να είναι μια άριστη ευκαιρία για διεύρυνση της ελληνικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, αλλά εμείς περί άλλων τυρβάζουμε... Ολοι κόπτονται για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, σε μια περιοχή του χάρτη όπου οι ζυμώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από μόνες τους μαρτυρούν μια ενιαία, αν όχι καταγωγή, τουλάχιστον πορεία μέσα στο χρόνο όλων των σημερινών Βαλκανικών λαών... Τι μάταια που είναι όλα ετούτα. Κι αυτά είναι σίγουρα μια παλιά ιστορία, οπότε ας μην επεκταθώ και αρχίσουν ορισμένοι να χασμουριούνται.

    Το πρόβλημα είναι ότι ενώ εμείς τσακωνόμαστε, κάποιοι άλλοι επιτήδειοι, που φυσικά κανένα ενδιαφέρον δεν έχουν ούτε για την Ελλάδα, ούτε για τους Ελληνες, κατασπαράσουν τα έτσι κι αλλιώς ελάχιστα εναπομείναντα δάση της χώρας, και κάνουν το τοπίο του μέλλοντος να μοιάζει ακόμη πιο ζοφερό.

    Για το αν η ΠΓΔΜ έπρεπε να λέγεται Μακεδονία ή όχι, θα πλακώνονταν εις τον αιώνα των αιώνων χιλιάδες Ελληνες, μέχρι να δοθεί λύση και να ξεχαστεί κι αυτό. Γενικά, έχουμε μια τάση να πλακωνόμαστε εμείς οι Ελληνες για τέτοια ζητήματα, στο δια ταύτα όμως γραμμένη την έχουμε τη χώρα μας και τα ιδεώδη που θέλουν ορισμένοι να πιστεύουν ότι εξακολουθεί να πρεσβεύει, λόγω της μακρινής - πλέον - σχέσης μας με το αρχαίο ελληνικό πνεύμα.

    Για τα δάση που καίγονται και το 1 τετραγωνικό μέτρο πρασίνου που αναλογεί σε κάθε Αθηναίο, ή τα λίγα περισσότερα που αναλογούν σε κάθε Ελληνα, όμως, τουμπεκί ψιλοκομμένο.

    Μακάρι όλοι οι Ελληνες να αγαπούσαν την Ελλάδα με τον τρόπο που την αγαπάει ο ... ανθέλλην Νίκος Δήμου (πολύ διαφωτιστικό το σχετικό σχόλιο του traummeister νωρίτερα). Θα ζούσαμε τότε σε καλύτερη χώρα και θα είμασταν και καλύτεροι πολίτες και καλύτεροι άνθρωποι.

    Δεν συνηθίζω να γράφω για ... πολιτική σε τούτο εδώ το blog, γιατί ορισμένοι έχω την εντύπωση ότι το επισκέπτονται μόνο και μόνο για να επιτεθούν στον οικοδεσπότη ή για να αναπαράξουν το κλίμα των τηλεοπτικών πάνελ. Αλλά έχω βαρεθεί να ακούω τα ίδια και τα ίδια για ορισμένα ζητήματα. Ευφυείς προσεγγίσεις δεν βλέπω, και διαφυγή από το πραγματικό αδιέξοδο που μας κυκλώνει ολοένα και περισσότερο...

    Συγνώμη για το μακροσκελές σχόλιο. Καληνύχτα σε όλους και ειρήνη υμίν και ημίν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  141. Δεν είμαστε λαός - και συντάσσομαι μετά της Θεάς Blade Runner. Έξοχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  142. "Όμως, επειδή εσένα "σου έκατσε" η ΟΥΣΑ, μην το παρουσιάζεις σαν παράδεισο επί της γης και παράδειγμα προς μίμηση... "

    Ποτέ δεν το έκανα αυτό, don't get defensive. Στις ΟΥΣΑ αποφάσισα να παραμείνω για να βρω ησυχία σε απομονωμένα και φτηνά μέρη (στην Ελλάδα, ακόμα και στο χωριό να πας, θα σε κυνηγάει η τηλεόραση και τα πολιτικά).
    Κι είδα τελικά, ότι εάν κανείς έχει καθαρό και πρακτικό μυαλό, μπορεί να κάνει άριστη ζωή σε κωμοπόλεις των 15-20 χιλιάδων κατοίκων (άντε, έως 100.000). Από κει και πάνω χάνεις τον καιρό σου στην ουρά για ένα καφέ. Στις μεγάλες πόλεις πληρώνεις και πιο πολλά για όλα (ειδικά για σπίτι), επειδή οι πιο φιλόδοξοι και "πρόθυμοι να πληρώσουν", ανεβάζουν τις τιμές άθελά τους (ανταγωνισμός στις αγορές ακινήτων).

    Όντως σε πολλά πράγματα "μου έκατσε" η ΟΥΣΑ. Κυρίως επειδή δεν ανακατεύτηκα με Ελληνοαμερικάνους ή άλλους των οποίων γνώριζα από την Ευρώπη κιόλας ότι οι κουλτούρες τους έβριθαν ζηλοφθονίας και αρνητισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  143. Θα σβήσω τρία σχόλια (σβήστε τα σείς κύριες Δήμου με την άδειά μου), για να δημοσιεύσω το παρόν. Ελπίζω να συγχωρεθώ για το μέγεθος.

    ===============================
    Όλοι λένε "κάτω η γραφειοκρατία", αλλά μόλις βρεθούν σε χώρα χωρίς πολύ γραφειοκρατία, τότε αντιδράνε και λένε ότι "δεν είναι σωστό έτσι".

    Στις ΗΠΑ για παράδειγμα, δεν υπάρχουν "θεωρημένα" τιμολόγια. Ο καθένας κόβει ότι θέλει (δεν είναι υποχρεωτικό για τους περισσότερους). Έρχεται λοιπόν ο Έλληνας εδώ και μόλις αντιμετωπίζει το θέμα λέει "μα δεν είναι σωστό αυτό, πρέπει να υπάρχει κάποιος έλεγχος" (!!!!).
    ================================
    Στις ΗΠΑ, μπορείς να βγάλεις κάρτα και να πεις "τώρα είμαι οικογενειακός σύμβουλος". Ότι θέλεις δηλώνεις (εκτός από γιατρός κλπ). Για τα περισσότερα επαγγέλματα, δεν χρειάζεται άδεια. Άμα το κάνεις αυτό στην Ελλάδα, γυρνάνε όλοι και λένε "στην Ελλάδα είσαι ότι δηλώσεις".
    Ε, και κακό είναι αυτό; Δηλαδή, τι έπρεπε; να είμαι ότι δηλώσουν οι άλλοι για μένα;
    ================================

    Φωνάζουν όλοι "κοίτα τι κολοκοινωνία στο Wall των Pink Floyd και λοιπά" και μετά πάνε και φωνάζουνε "Ζήτω!" όταν οι Παπαρήγες δοξάζουν τις "μαζικές κοινωνίες", τα "μαζικά κινήματα", τις κολλεκτίβες και τις απόλυτες ομοιομορφίες και "ισότητες".
    (!!!!!!!!)
    ==============================

    Μιλάνε για ελευθερίες, επιλογές και εργασία. Πας σε μια τράπεζα εδώ στις ΗΠΑ και οι ταμίες είναι κοριτσάκια απόφοιτοι γυμνασίου ή διετούς σχολής (άσχετης με τα τραπεζικά, μια και δεν χρειάζεται πτυχίο για να κάνεις καταθέσεις-αναλήψεις, αυτά και μαϊμού τα κάνει).
    Ο Έλληνας όμως θέλει να δει Διδακτορικό από το Χάρβαρντ για να πάει ταμίας στην τράπεζα... (!).

    ================================

    Και η νέα γενιά, ΔΕΝ έχει ξεφύγει απ' αυτή τη νοοτροπία. Την επαναλαμβάνει και την ενισχύει. Ακόμα κι εδώ στο blog, για να εκφράσει κανείς "έγκυρη" άποψη, πρέπει να παρουσιάσει διαπιστευτήρια. Ρε σεις, από πότε οι "απόψεις" είναι "έγκυρες"; Σφραγίδα της ενορίας χρειάζομαι για να μιλήσω; Πάτε καλά, δεν ντρέπεστε λίγο να μιλάτε για διαπιστευτήρια και να κοροϊδεύετε τις απόψεις των άλλων εάν δεν είναι του Τσόμσκι; Από πότε είναι πιο "έγκυρος" ο Τσόμσκι από την κυρά-Μαρία; ΠΟΥ το έχετε δει γραμμένο ότι οι απόψεις ("απόψεις", δηλαδή προσωπικός αέρας) είναι, σε ελεύθερο βήμα όπως αυτό το blog, πιο έγκυρες από άλλες; (εκτός κι αν μιλάμε για δικαστήρια, για συγκεκριμένες και απόλυτα εξειδικευμένες εφαρμογές, όπου όμως, ακόμα και οι "αυθεντίες" κάνουν συχνά μεγάλα σφάλματα, όμως εκεί, δεν εκφράζουν γενικά κι απόριστα γνώμες, αλλά εξειδικευμένες γνωματεύσεις).==================
    ==============================

    Από τη στιγμή που η νέα γενιά επαναλαμβάνει τις κακές νοοτροπίες της παλιάς (περί εγκυροτήτων, περί ανωτερότητας-κατωτερότητας απόψεων και υποστάσεων, εθνικιστικών κόμπλεξ ανασφάλειας, ξενομανίας, κλπ) τότε προκοπή δεν θα γίνει.

    (ήρθε ένας από Ελλάδα, μορφωμένος άνθρωπος, να καταθέσει στο δικαστήριο σε μια υπόθεση και γυρνάει και μου λέει (30άρης): "είδα γυναίκες στο δρόμο με σπορτέξ παπούτσια... στην Ελλάδα δεν τα επιτρέπουμε αυτά τα πράγματα"
    (εννοούσε γυναίκες που είχαν βγάλει τα τακούνια για να πάνε γρήγορα και άνετα από το ένα γραφείο στο άλλο, όπου ξαναφοράνε τα τακούνια στο ασανσέρ... πρακτικά πράγματα).

    Αυτά τα παράξενα "κολήμματα"... θαυμάζουν τους Σουηδούς, αλλά εάν κάποιος 'Ελληνας συμπεριφέρεται σαν Σουηδός, τον λένε παράξενο.

    Λέει η κυρα-Μαρία: "κοίτα πρακτικοί οι Σουηδοί, βάζουν το μωρό στον ώμο και πάνε ταξίδι... μπράβο τους". Μετά, η ίδια κυρα-Μαρία βλέπει μια Ελληνίδα να κάνει το ίδιο πράγμα και λέει "ρε την αλήτισσα δεν ντρέπεται, που το πάει το παιδί!".

    ===============================

    Δώστε παρακαλώ μία ισορροπημένη εικόνα της Αμερικής. Δεν είναι χώρα ηλιθίων. Το ξέρετε αυτο.

    Εάν οι Αλβανοί στην Ελλάδα είχαν τις ίδιες ευκαιρίες και δικαιώματα (και αντιμετώπιση) που έχουν οι μετανάστες στις ΗΠΑ, τότε θα σας είχαν φάει ζωντανούς. Οι μετανάστες γενικά, είναι πολύ φιλόδοξα ζώα και μια και δεν έχουν "βαλτώσει" ακόμα στο νέο τόπου τους, το ρίχνουν στη δουλειά (γιατί δεν έχουν και πολλούς φίλους ή άλλες ενασχολήσεις) και μόλις βλέπουν ευκαιρία, βουτάνε και την αρπάζουνε.
    Εκτιμούν περισσότερο και είναι κατά κανόνα πιο εργατικοί και λόγω ζορίσματος, βάζουν το μυαλό και δουλεύει. Γι' αυτό και στις ΗΠΑ οι ανταγωνιστές δεν έχουν και πολύ ανταγωνισμό.
    Οι Αμερικανοί ηλίθιοι; Χμμμ. Βρες μου οποιονδήποτε διαγωνισμό μαθηματικών, φυσικής, γεωγραφίας κλπ, και πες μου εάν υπάρχει έστω και ένας (εκτός από την κατανάλωση κακής μπύρας) που οι Αμερικανοί ξεπεράσανε τους Ασιάτες ΕΝΤΟΣ των ΗΠΑ.
    Βρες μου 100 εταιρίες με προσωπικό άνω των 1000 ατόμων και ρώτα τους ποιοι είναι οι πιο εργατικοί, πιο μορφωμένοι, πιο καλοπληρωμένοι και φιλόδοξοι εκεί μέσα (εξαιρούνται financial εταιρίες και τράπεζες -- αλλά πιάσε τα "ελεύθερα" πεδία, δηλαδή εταιρίες υψηλής τεχνολογίας και βρες μου "Αμερικανούς" εκεί μέσα... όλοι σχεδόν Ινδοί και Κινέζοι είναι...).

    Η Αμερική ΩΦΕΙΛΕΤΑΙ στους μετανάστες της. Είναι άλλωστε χώρα μεταναστών. Το 9,4% του πληθυσμού (ΣΗΜΕΡΑ) έχει γεννηθεί σε άλλη χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  144. delta_mike said...

    …είδα κάπου το αστείο να συγκρίνεται χωροταξικά η μικρή και ορεινή Ελλάδα με τις αχανείς ΗΠΑ, φρονώ αυτό δεν χρειάζεται περαιτέρω σχολιασμό.
    ---------------------------

    Συμπεριλαμβάνω τό παραπάνω σχόλιο στή λίστα τών μύθων / δικαιολογιών πού προβάλλουν οί έλληνες όταν μιλάνε περί Αμερικής.

    Παραθέτω τίς πυκνότητες πληθυσμού τών πρώτων 20 πιό πυκνοκατοικημένων πολιτειών τής Αμερικής σέ σχέση μέ τήν ελλάδα.

    Κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο:

    Ελλας 84.24

    1 New Jersey 438.00
    2 Rhode Island 387.35
    3 Massachusetts 312.68
    4 Connecticut 271.40
    5 Maryland 209.23
    6 New York 195.18
    7 Delaware 154.87
    8 Florida 114.43
    9 Ohio 107.05
    10 Pennsylvania 105.80
    11 Illinois 86.27
    12 California 83.85
    13 Hawaii 72.83
    14 Virginia 69.03
    15 Michigan 67.55
    16 Indiana 65.46
    17 North Carolina 63.80
    18 Georgia 54.59
    19 Tennessee 53.29
    20 New Hampshire 53.20

    Όπως βλέπετε ένα σημαντικό μέρος τής Αμερικής είναι πιό πυκνοκατοικοιμένο από τήν Ελλάδα. Συμπτωματικά τό Illinois (Chicago) πού ανέφερε καί ό Λεφτέρης έχει περίπου τήν ίδια πυκνότητα πλυθισμού μέ τήν Ελλάδα.

    Πάρ όλα αύτα ένα μεγάλο μέρος από εμάς εδώ στό Αμέρικα βρίσκουμε τόν τρόπο νά ζούμε σέ 1-2 εκτάρια γής ό καθένας (1 εκτάριο = περίπου 4 στρέμματα) τά οποία κατά μέσον όρο μάς στοιχίζουν γύρω στά 65χιλ δολλάρια σέ αστική περιοχή.. Ο τυπικός αμερικανός ζεί σέ μονοκατοικία σέ οικόπεδο 500-1000τμ. Γιατί έιναι αυτό αδύνατο στήν ελλάδα. Ποιά εξωγενής συνωμοσία σάς απαγορέυει νά ζείτε μέ παρόμοιο τρόπο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  145. Καλημέρα

    Ο/Η Genghis είπε............ Ποιά εξωγενής συνωμοσία σάς απαγορέυει νά ζείτε μέ παρόμοιο τρόπο;

    Wed Jul 18, 06:53:00 AM

    ..................................ΚΚαμία εξωγενής συνωμοσία Αγαπητέ. Απλά λάθη και συνήθειες.

    1. Η αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας σαν κινητηριου μοχλου της Ελληνικής οικονομιας.
    2. Η όποια πορεία οικονομικής αναπτυξης της Ελλάδος που συγκέντρωσε κόσμο στις μεγαλουπόλεις
    3. Η γωγραφία της χωρας. Εξαιρετικά ορεινή και με πολλά νησιά διάσπαρτα. Εχετε δει σε πολλά χωρια της Ελλάδος η σε νησιά τους οικισμούς. Δεν νομίζω οτι θα μπορουσε ο καθείς να εχει και από ενα εκατριακι για αυλίτσα. Τέλος μην μπερδευεται τον τρόπο ζωής ενός λαού (Αμερικανικού) που εχει συνδεσει την ζωη του με την συνεχη μετακίνηση (και ορθως εχει κανει) με τον τρόπο ζωής ενός λαου (του Ευρωπαικού) που εχει πιο μονιμες συνθηκες εγκαταστασης με ακραιο παραδειγμα τον Ελληνα που απαξας και εγκατασταθει κάπου δύσκολα ξεκολαει.

    Για να αποκτησεις ενα εκταριο στην Ελλαδα και να φτιαξεις ενα σπιτι σε αυτό απαιτει ποσά που δυσκολα τα εχει ο μεσος Ελληνας πια. Επίσης μην απατασται. Οι συνθηκες ζωης down town στις περισσοτερες μεγαλουπολεις της Αμερικής ειναι πιο δυσκολες απο τις αντιστοιχες Ελληνικές.

    Τελος και εκει δεν μπορουν ολοι να εχουν ενα εκτάριο!! Και εδω καποιοι εχουν και καποιοι δεν εχουν.

    Το οτι εσεις η καποιοι στην Αμερική εχετε αυτη την δυνατοτητα σας πληροφορω οτι την ιδια δυνατοτητα εχουν και οι ιθαγενεις εδω στην ιδια η παραπλησια οικονομικη κατασταση με σας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  146. ΥΓ Να σκεφτεσται την αναλογια των μεγεθων πάντα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  147. "Ο τυπικός αμερικανός ζεί σέ μονοκατοικία σέ οικόπεδο 500-1000τμ. Γιατί έιναι αυτό αδύνατο στήν ελλάδα."

    Στην Ελλάδα, άμα απομακρυνθείς λίγο, είσαι "παράξενος και ψυχρός". Άμα πλησιάσεις πολύ, σε βρίζουνε γιατί χαμογέλασες στη γυναίκα τους.
    Κι οι Αμερικανοί έχουν κι αυτοί τις παραξενιές τους... έχεις παρατηρήσει ότι εδώ στις ΗΠΑ, οι "σοσιαλιστές" είναι μεγαλοαστοί;
    (το Μανχάταν, με το υψηλότερο κατά κεφαλήν, ψηφίζει Γκορ 85% -- ενώ η επαρχία ψηφίζει Μπους).
    Όλοι μου οι "σοσιαλιστές" φίλοι ζουν σε lilly white suburbs ή σε πανεπιστημιουπόλεις με πανάκριβα δίδακτρα. Το Χάρβαρντ είναι γεμάτο σοσιαλιστές των 150Κ+ το χρόνο.

    Αυτά που λες, οφείλονται σε συνήθειες. Από τις συνήθειες δεν φεύγει κανείς εύκολα. Πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι. Το ίδιο κάνουν κι οι Γάλλοι. Πρόπερσι πεθάνανε 11.000 Γάλλοι στο Παρίσι από τη "ζέστη" (όχι τόση ζέστη όπως η Αθήνα, αλλά είναι σοσιαλιστές και δεν έχουν κλιματιστικά παρά μόνο στα νοσοκομεία -- γενικώς, οι σοσιαλιστές τη βγάζουν στα νοσοκομεία που είναι δωρεάν και υψηλής ποιότητας).

    Τα διαμερίσματα ήταν αναγκαία μετά τον πόλεμο. Για να ολοκληρωθεί η θεραπεία μας από τις συνέπειες του πολέμου, πρέπει να κάνουμε ένα ακόμα - δύσκολο και δαπανηρό - βήμα: να ξεφύγουμε από την πόλη, να ανοιχτούμε, ν' αποκτήσουμε και πάλι το ΣΠΙΤΙ μας, τον κήπο μας. Να φύγουμε από το μεταπολεμικό κλουβί του διαμερίσματος και από τη νοοτροπία του κλουβιού και της κολλεκτίβας. Αυτό βέβαια δεν το θέλει το ΚΚΕ, που μας θέλει σε ελεγχόμενα από το κόμα "κουτάκια". ενώ ο καπιταλισμός (που μας θέλει σε ελεγχόμενες μεγάλες μονοκατοικίες, διότι όσο πιο μεγάλο το σπίτι τόσο πιο πολλούς φόρους μαζεύουνε για να τρώνε οι άχρηστοι), το θέλει. Από τους απατεώνες, προτιμώ αυτούς που με ενθαρρύνουν να έχω τα περισσότερα κομφόρ και τις πιο εντυπωσιακές ψευδαισθήσεις (στον κομμουνισμό, ακόμα και οι ψευδαισθήσεις είναι μίζερες, δια τους μη έχοντες τεστοστερόνη, που προσπαθούν να ρίξουν γκόμενες με βιβλία και σημειωματάρια).

    Θα γίνει κι αυτό, σιγά σιγά, οι μονοκατοικίες και ο πλουτισμός των Ελλήνων. Είναι κλειδί για την αλλαγή νοοτροπίας. Εγώ το επιθυμώ σφοδρώς. Θα ήθελα να λέω "είμαι από την Ελλάδα, την πιο πλούσια χώρα της Ευρώπης" (διότι το να λέμε μόνο "την πιο ιστορική", ή "την πιο όμορφη", ακούγεται σαν δικαιολογίες και υπεκφυγές).

    Λευτέρης

    ΥΓ. Καληνύχτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  148. Lefteris said...
    Όλοι λένε "κάτω η γραφειοκρατία", αλλά μόλις βρεθούν σε χώρα χωρίς πολύ γραφειοκρατία, τότε αντιδράνε και λένε ότι "δεν είναι σωστό έτσι".

    Να προσθέσω,
    πχ.
    Τό ξέρετε αγαπητοί Ελληνες ότι στήν Αμερική γιά νά χτίσεις σπίτι δέν χρειάζεσαι μηχανικό; Αδιανόητο γιά τόν Ελληνα ε? Πόσο μάλιστα ή αμοιβή τών μηχανικών ανά τμ. νά ορίζεται διά νόμου!!!!

    Αλλά τόση είναι ή ελευθερία πού πρέπει νά αποδεχτείς αγαπητέ Ελληνα γιά νά ευημερήσεις. Ελευθερία τού πράττειν όχι απλώς ελευθερία τού λέγειν. Τήν ελευθερία τού νά κολλάς αφίσσες παντού τί νά τήν κάνεις? Η ελευθερία τού λέγειν υπάρχει πιά σχεδόν παντού στόν δυτικό κόσμο είναι σχεδόν δεδομένη. Η ελευθερία τού πράττειν μετράει. Πόσο εύκολο είναι νά ανοίξεις μία επιχείρηση/εταιρία χωρίς έμμεσα να χρειαστεί νά πείσεις πρώτα τήν πληοψηφία (δηλδ τούς αντιπρωσώπους της κραστικούς γραφειοκράτες) ότι ή εταιρεία σου θά συμβάλλει στό γενικό καλό τού συνόλου?
    Ο άνθρωπος πού έχει ιδέες καί καινοτομεί δέν έχει καιρό νά ασχοληθεί μέ τούς διαφόρους κουλτουριάρηδες αντιπροσώποπυς τής πλειοψηφίας πού τού λένε «δείξε μου ότι ή εταιρία σου θά οφελήσει τό σύνολο καί θά σέ αφήσουμε νά τήν ανοίξεις». Μέχρι νά σέ πείσω πάει τό πουλί, πέταξε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  149. @kirk
    Όταν εργαζόμουν για τους 4Τροχούς είχα δοκιμάσει πάρα πολλά αμάξια. Όταν λέω ότι δεν είχα Άλφα Ρομεο εννοώ ότι δεν ήμουν ποτέ κάτοχος - μία δοκιμή δεν μετράει.

    Από τους 4Τ έφυγα γιατί α) κουράστηκα (έγραφα 11 χρόνια) β) δεν μου άρεσε η νέα ατμόσφαιρα (και ο Ζ.).

    ΤΟ σχόλιο της νύχτας το έγραψε η Blade! Ευχαριστούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  150. Ο/Η Genghis είπε...
    ...Τό ξέρετε αγαπητοί Ελληνες ότι στήν Αμερική γιά νά χτίσεις σπίτι δέν χρειάζεσαι μηχανικό;
    ----------------
    Ενδιαφέρον. Ας πούμε ότι έχεις ένα οικόπεδο και θέλεις να χτίσεις ένα τετραόροφο. Ποιος θα αναλάβει την αρχιτεκτονική μελέτη; Τα στατικά; Τα μηχανολογικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  151. GLOB said...
    Ενδιαφέρον. Ας πούμε ότι έχεις ένα οικόπεδο και θέλεις να χτίσεις ένα τετραόροφο. Ποιος θα αναλάβει την αρχιτεκτονική μελέτη; Τα στατικά; Τα μηχανολογικά;
    ---------------------------------------
    Στά περισσότερα counties ισχύει γιά μονοκατοικίες καί 2 οροφα, κυρίως γιά ξύλινες κατασκευές. Πιθανόν στά πολυόροφα ζητούν περισσότερα, αλλά αυτό αλλάζει από county σέ county (το county είναι κάτι αντίστοιχο μέ τόν ελληνικό νoμό). Εάν ακολουθήσεις κάποιες λίγο πολύ στάνταρ αρχές κατασκευής δέν χρειάζονται στατικά καί υπογραφές μηχανικών καί αρχιτεκτόνων.

    Αυτό έκανα όταν έφτειαξα τό δικό μου σπίτι. Μόνος μου τό σχεδίασα. Η άδεια μού στοίχισε 300 δολλάρια, πήγα τό πρωί στίς 9 στό δήμο κάθισα 2 ώρες, 3 υπάλληλοι τού δήμου έλεξαν διαδοχικά τά σχέδιά μου καί στίς 11 τό πρωί βγήκα από τό δήμο μέ τήν άδεια στά χέρια. Στήν κατασκευή ακολούθησαν 4 - 15λεπτες επισκέψεις από ελεγκτές τού δήμου σέ τέσσερα διαδοχικά στάδια τής ανέγερσης γιά νά ελέξουν ότι όντως ακολούθησα τίς στάνταρ αρχές κατασκευής πού υποσχέθηκα στά σχέδια μου (τά 300 δολλάρια της άδειας ήταν γιά τίς 4 επισκέψεις του ελεγκτή από $70 ή κάθε μία + $20 for document processing). Άλλα πάρε δώσε μέ κράτος καί αρχές δέν είχα.

    Καί ω τό απίθανο!, Ενα 30% τής συνολικής εργασίας κατασκευής τήν έκανα μόνος μου! Ούτε ένσημα ΙΚΑ ούτε παρόμοιες σαχλαμάρες. Ούτε αποδείξεις υλικών «γιά νά πάρω ρεύμα» (δέν μπορώ νά συγκρατηθώ από τά γέλια πού τό σκέφτομαι).

    Κάποτε σέ ένα γεύμα μέ επενδυτές (προσπαθούσαμε νά βρούμε χρηματοδότες γιά τήν εταιρία μάς) έτυχε νά περιγράψω τήν ελληνική τακτική όπου ακόμα καί εάν χτίσεις τό σπίτι σου μόνος σου τούβλο πρός τούβλο πρέπει νά πληρώσεις τά ένσημα τού ΙΚΑ πού ΘΑ ΑΝΑΛΟΓΟΥΣΑΝ άν τό είχαν χτίσει εργάτες. Οί συνομιλιτές μου μέ κύτταξαν σάν νά περιέγραφα κάποια κοινωνία ταλιμπάν! Οχι ανάγκαστηκα νά τούς εξηγήσω δημοκρατία είναι ή ελλάδα, τό θέλανε οί ίδιοι οί έλληνες καί τό εφαρμόσανε αυτό στόν εαυτό τους!

    Τελικά αυτή ή ελευθερια μετράει γιά μένα. Ελευθερία τού πράττειν, τού τώρα, όχι θαυμασμός τού τότε. Τί νά τήν κάνω τήν ευρωπαική κουλτούρα, τά μέγαρα μουσικής, τά μετρό, τά λεπτά μαζί, τά ποιήματα καί τίς εκδηλώσεις βιβλίου στό πεδίο τού Αρεως. Ψίχουλα παρηγοριάς μού φαίνονται, γιά όσους ζούνε στίς κοινωνίες μέ τούς 100,000 νόμους, περιορισμούς ρυθμιστικά πλαίσια καί διατάγματα πού οί ίδιοι έμμεσα ή άμεσα ψηφήσανε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  152. GLOB είπε...
    Ο/Η Genghis είπε...
    ...Τό ξέρετε αγαπητοί Ελληνες ότι στήν Αμερική γιά νά χτίσεις σπίτι δέν χρειάζεσαι μηχανικό;
    ----------------
    Ενδιαφέρον. Ας πούμε ότι έχεις ένα οικόπεδο και θέλεις να χτίσεις ένα τετραόροφο. Ποιος θα αναλάβει την αρχιτεκτονική μελέτη; Τα στατικά; Τα μηχανολογικά;


    Αγαπητέ glob,
    να ένα απο τα χαρακτηριστικά του νεοέλληνα που θα προτιμούσα να αποχωρισθεί.
    Η πολυπραγματαοσύνη, ο ξερολισμός και η υπερβολή.

    Ας εξηγηθώ για να μην παρεξηγηθούμε.

    Ο Λεφτέρης κι Ο Τζενκίς Χαν(θα ζει στις στέππες της Αμερικής) όντας αμφότεροι θερμοκέφαλοι μετανάστες στην Αμερική την έχουν κάνει την χώρα των ονείρων, αναρχική ουτοπία, στον νού τους αλλά και σε όσους άτυχους εδώ τους πιστεύουν.

    Για να χτίσεις σπίτι σε οικόπεδο όχι μόνο χρειάζεσαι άδειες και τοπογραφικά survey αλλά πρέπει να ακολουθήσεις αυστηρούς κανόνες για το πηγάδι του σπιτιού ,για την αποχέτευσή, για το ηλεκτρικό, για τα υδραυλικά, για το ύψος του σπιτιού για το μέγεθος του γκαράζ, για τους φράκτες γύρω απο το σπίτι και ούτω καθεξής.
    Παράδειγμα το βιβλίο Electric Code για τους ηλεκτρολόγους είναι ένα πολύ χοντρό βιβλιαράκι με ένα σωρό κανόνες.
    Ο Ηλεκτρολόγος και ο υδραυλικός πρέπει να έχουν εκπαίδευση και ειδική άδεια απο την κάθε πολιτεία.
    Όλα αυτά τα έργα και οι επαγγελματίες θέλουν επίβλεψη είτε απο τον αρχιτέκτονα είτε απο τον μηχανικό, ή απο τον εργολάβο με γνώσεις μηχανικού.
    Δηλαδή πληρώνεις αμυδρά κάποιον για όλες αυτές τις ευθύνες, τα σχέδια, τις άδειες και την επίβλεψη των subcontractors.
    Μετά έχουμε τις απαιτήσεις της τράπεζας που σου δίνει το δάνειο, τις ασφάλειες και ούτω καθε εξής.
    Η αλήθεια είναι ότι η κρατική γραφειοκρατία εκεί είναι πιο οργανωμένη και δεν σε ταλαιπωρεί όσο εδώ, αλλά παίρνει αρκετό καιρό να βγούν οι άδειες, να γίνει η εξέταση απο τους δημοσίους υπαλλήλους για να λάβεις το COO (certificate of occupancy), την τελική άδεια κατοίκησης.

    Αλλά αν θέλεις να το παίξεις αρχιτέκτονας σου το επιτρέπουν με όλες τις γνωστές πιθανόν καταστροφικές επιπτώσεις.
    Αποτέλεσμα των αδίστακτων εργολάβων, υπάρχουν κι αυτοί ή αποτέλεσμα της δικής σου αμάθειας στο κτίσιμο ενός σπιτιού με αποτέλεσμα σχεδόν πάντα να υπερβαίνεις τον προυπολογισμό του σπιτιού με φαιδρά αποτελέσματα.

    Στην Αμερική σου δίνουν την ελευθερία και το σχοινί να κρεμασθείς απο όσο πιο ψηλό σημείο μπορείς.

    Η απόλυτη πλειοψηφία των Αμερικανών αγοράζει ή κτίζει σπίτι με την βοήθεια των επαγγελματιών και μόνο μετά απο πολύχρονη εμπειρία στο κτίσιμο σπιτιών και την απαραίτητη εκπαίδευση αποφασίζει να γλυτώσει κάποιος "μερακλής" το 20% της αξίας κτισίματος του σπιτιού.
    Το αντίτιμο που θα του κόστιζε για να πληρώσει έναν architect and general contractor.
    Αυτό σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης θα πάρει την ευθύνη πάνω του για ένα σωρό απο αρμοδιότητες επαγγελματιών, που απαιτεί γνώση και χρόνο.


    Επίσης ο αριθμός των Αμερικανών που ζουν σε εκτάσεις του ενός και δύο εκταρίων είναι μικρός.

    Οι περισσότεροι είναι στιβαγμένοι σε μικρά κουτάκια σε μεγαλοπόλεις και συνοικιακά διαμερίσματα λίγο μεγαλύτερα απο τον μέσο όρο έκτασης των ευρωπαικών διαμερισμάτων σε πόλεις όπως το Λονδίνο, Παρίσι, ΄΄Αμστερνταμ ή Αθήνα.

    Υπάρχουν βέβαια τα προάστια (suburbs) με σπίτια μονόροφα ή διόροφα σε μικρά οικόπεδα του 1/5 or 1/6 of acre, παρόμοια με τις κατοικίες στα βόρεια προάστεια.
    Αλλά για να σας δώσω σαν παράδειγμα στην Μητροπολιτική Περιοχή της Νέας Υόρκης και στην πολιτεία της που έχει έκταση όση η Ελλάδα και πληθυσμό μεγαλύτερο, μια μειοψηφία (δεν είμαι σίγουρος αλλά θα υπολογίσω υπερβολικά όχι πάνω απο το 1/5 του πληθυσμού) ζει σε αγροτικές, ημιαστικές ή αστικές περιοχές σε ιδιόκτητα σπίτια μιάς οικογένειας.

    Πολύ συχνά θα βρεις μισή ή και μία ντουζίνα μετανάστες να "ζουν" σ' ένα σπίτι (συνήθως οι παράνομοι ζουν άσχημα και στιβαγμένοι σε παράνομα σπίτια).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  153. nikiplos said...

    Πως θα σας φαινόταν το σχέδιο Marshal αντί να πάει σε τσέπες και να "εκβιομηχανίσει" το Λεκανοπέδιο να απλωνόταν στην περιφέρεια (και στην πρωτεύουσα φυσικά)σε ισόνομους όρους ανάπτυξης? Από απόψεως Regional Science είναι εκ των ουκ άνευ...

    .. οπότε μην τα πολυψάχνουμε...

    ------------------------------

    γιατί να μην το πολυψάχνουμε αγαπητέ? να το ψάχνουμε και να το παραψάχνουμε, εξ' άλλου διάλογο με επιχειρήματα κάνουμε.

    οι ισχυρισμοί σας μου φέρνουν λίγο σε ασκήσεις επί χάρτου γιά να μην χρησιμοποιήσω τον όρο ρεβιζιονιστικοί που δεν μου πολυαρέσει, αυτό που δεν αναφέρετε είναι το κλίμα του απόλυτου ψυχροπολεμικού τρόμου που πλανιόταν πάνω από την ανθρωπότητα την εποχή εκείνη.

    Οι δύο υπερδυνάμεις έτρεμαν η μία την άλλη, υπήρχε η κρίση στην Κορέα και φυσικά η αντικομμουνιστική υστερία στο απόγειό της, η οποία φυσικό ήταν να επηρρεάσει και εμάς και να καθορίσει πολιτκές, κατάσταση που όπως πολύ εύστοχα είπε ο Σεφέρης ξεκίνησε από την Πλάκα με τα Δεκεμβριανά του 44.

    Οποιες αποφάσεις πάρθηκαν τότε, πάρθηκαν εν πολύ θερμώ.


    Genghis said...



    Συμπεριλαμβάνω τό παραπάνω σχόλιο στή λίστα τών μύθων / δικαιολογιών πού προβάλλουν οί έλληνες όταν μιλάνε περί Αμερικής.

    ----------------------------

    Και συνεχίζετε λέγοντάς μας ότι οι 11 από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ (το 20% δηλ) είναι πιό πυκνοκατοικημένες από την Ελλάδα χωρίς να λαμβάνετε καθόλου υπ όψιν παράγοντες όπως η μορφολογία και φυσικά τα απόλυτα μεγέθη.



    Παρακάτω λέτε

    "Πάρ όλα αύτα ένα μεγάλο μέρος από εμάς εδώ στό Αμέρικα βρίσκουμε τόν τρόπο νά ζούμε σέ 1-2 εκτάρια γής ό καθένας (1 εκτάριο = περίπου 4 στρέμματα)"

    Αν αγαπητέ η Ελλάδα ήταν τοσο spread thin όπως οι ΗΠΑ, θα είχε οικοπεδοποιηθεί μέχρι και η κορυφή του Ολύμπου!

    Δεν θα επανέλθω καθότι και εγώ φιλοξενούμενος είμαι εδώ, αν ήταν το μπλόγκ μου θα συζητούσαμε ad nauseam ενδεχομένως, δεν θα κάνω άλλη κατάχρηση της ανοχής του ευγενούς οικοδεσπότου ΝΔ, καθώς αντιλαμβάνομαι ότι ίσως τα 2 σχόλιά μου περί Μακεδονικού και πολεοδομικού έγιναν αιτία να λοξοδρομήσει το πόστ - του οποίου το θέμα δεν είναι τι έγινε τότε αλλά τι κάνουμε τώρα -προς άλλη κατεύθυνση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  154. Το σωστό να λέγεται said...
    (στην Αμερικη) Για να χτίσεις σπίτι.... πρέπει να ακολουθήσεις αυστηρούς κανόνες.

    Ναί. Κανόνες πρέπει νά ακολουθήσεις αλλά ή κύρια διαφορά είναι ότι είσαι ελεύθερος νά τούς ακολουθήσεις μόνος σου.

    Το σωστό να λέγεται said...
    Όλα αυτά τα έργα και οι επαγγελματίες θέλουν επίβλεψη είτε απο τον αρχιτέκτονα είτε απο τον μηχανικό, ή απο τον εργολάβο με γνώσεις μηχανικού.

    Αυτό δέν είναι αλήθεια. Δέν ισχύει στά περισσότερα counties/δημους.
    Καί έχετε γενικότερα ύπ όψιν σας ότι ή Νέα Υόρκη δέν είναι καί τόσο χαρακτηριστική τής Αμερικής γενικότερα. Η Νέα Υόρκη είναι κοινωνικά στή μέση τού δρόμου μεταξύ Ευρώπης καί Αμερικής οπότε παράλληλα χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη κολλεκτιβιστική νοοτροπία σέ σχέση μέ τήν υπόλοιπη Αμερική.

    Το σωστό να λέγεται said...
    ...Οι περισσότεροι (Αμερικανοί) είναι στιβαγμένοι σε μικρά κουτάκια σε μεγαλοπόλεις και συνοικιακά διαμερίσματα λίγο μεγαλύτερα απο τον μέσο όρο έκτασης των ευρωπαικών διαμερισμάτων...

    Παραθέτω συνοπτικά μερικά στατιστικά στοιχεία:
    Τά 2/3 τών Αμερικανών ζούνε σέ μονοκατοικίες καί 80% εξ αυτών είναι ιδιοκτήτες τους.
    Το μέσο μέγεθος οικοπέδου είναι 12,000 τετραγωνικά πόδια, χοντρικά 1100 τετραγωνικά μέτρα (στοιχεία 2000).

    Οσοι ενδιαφέρονται μπορούν νά κυττάξουν Google Earth καί νά βγάλουν κάποια δικά τους συμπεράσματα.

    Το σωστό να λέγεται said...
    Η απόλυτη πλειοψηφία των Αμερικανών αγοράζει ή κτίζει σπίτι με την βοήθεια των επαγγελματιών...

    Ναί αλλά αυτό αποτελεί προσωπική τους επιλογή καί προτίμηση. Οπότε είναι άσχετο μέ τήν συζήτηση περί ατομικής ελευθερίας.

    Οπως έχω αναφέρει επαννηλημένα τό πρόβλημα τής Ελλάδας είναι ότι οί συνήθειες καί οί προτιμήσεις τής πλειοψηφίας γίνονται νόμος γιά όλους. Αυτό είναι άλλωστε τό σήμα κατατεθέν τής κολλεκτιβιστικής κοινωνίας.

    Το σωστό να λέγεται said...
    Ο Λεφτέρης κι Ο Τζενκίς Χαν(θα ζει στις στέππες της Αμερικής) όντας αμφότεροι θερμοκέφαλοι μετανάστες στην Αμερική την έχουν κάνει την χώρα των ονείρων, αναρχική ουτοπία, στον νού τους αλλά και σε όσους άτυχους εδώ τους πιστεύουν.

    Οχι δέν είναι αναρχική ουτοπία.
    Καί όντως υπάρχουν μάλιστα μερικές πτυχές όπου ο κολλεκτιβισμός έχει αναπτυχθεί καί στήν Αμερική καί σέ μερικές μάλιστα σπάνιες περιπτώσεις έχει ξεπεράσει τόν ευρωπαικό κολλεκτιβισμό (πχ. ή ηθικολογική καταδίωξη τών καπνιστών). Θά τίς αναφέρω όταν παρουσιαστεί η ευκαιρία, υπεθυμίζοντας ότι αποτελούν εξαιραίσεις.

    Αλλά αυτό πού πάντα μέ προβλημάτισε στήν σύγκριση Αμερικής Ελλάδας/Ευρώπης είναι πόσο μιά τελικά μέτρια διαφορά στόν βαθμό ατομικών ελευθεριών έχει τόσο τεράστιες επιπτώσεις στήν ευημερία. Διότι είμαι πεπισμένος ότι η διαφορά ευημερίας οφείλεται στόν διαφορετικό βαθμό που οί δύο κοινωνίες σέβονται τίς ατομικές ελευθερίες.

    Το σωστό να λέγεται said...
    ...αλλά και σε όσους άτυχους εδώ τους πιστεύουν

    Περιγράφω τίς πολύχρονες παρατηρήσεις μου στίς διαφορές μεταξύ Αμερικής καί Ελλάδας/Ευρώπης. Σέ τελική ανάλυση ο καθένας είναι ελεύθερος νά τίς ερμηνεύσει καί νά τίς χρησιμοποιήσει όπως θέλει. Γιά μένα προσωπικά τά όσα συμβαίνουν στήν Ελλάδα έχουν μικρή επίπτωση. Αλλά ομολογουμένως μού αρέσει νά διατηρώ κάποια επαφή διαβάζοντας τό doncat.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  155. delta_mike said...
    Αν αγαπητέ η Ελλάδα ήταν τοσο spread thin όπως οι ΗΠΑ, θα είχε οικοπεδοποιηθεί μέχρι και η κορυφή του Ολύμπου!
    --------------------------------------------

    Τό σχόλιο σου μέ έβαλε καί έκανα τόν πρόχειρο υπολογισμό διότι διερωτήθηκα πώς καί δέν έχει οικοπεδοποιηθεί όλη ή Αμερική:

    Πόσα άτομα ζούνε σέ κάθε ελληνικό σπίτι? Ας υποθέσουμε χοντρικά 3. Ο ελληνικός πλυθυσμός 11 εκαττομύρια, μάς κάνει 3,600,000 σπίτια. Αν υποθέσουμε ότι τό κάθε σπίτι χτίζεται πάνω σέ ένα στρέμμα, μάς κάνει 3,600,000 στρέμματα δηλαδή 3600 τετραγωνικά χιλιόμετρα δηλαδή 2.8% από τά συνολικά 131,000 τετραγωνικά χιλιόμετρα τής Ελλάδας.

    Δηλαδή συμπέρασμα,

    Αν όλοι οί Ελληνες ζούσανε σέ μονοκατοικία σε 1 στρέμμα (1000τμ) γής ή κάθε μία, τότε οικοπεδοποιείται τό 2.8% τής συνολικής επιφάνειας τής Ελλάδος.
    Μεγάλη καταστροφή ε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  156. Genghis said...
    ...Πιθανόν στά πολυόροφα ζητούν περισσότερα, αλλά αυτό αλλάζει από county σέ county (το county είναι κάτι αντίστοιχο μέ τόν ελληνικό νoμό). Εάν ακολουθήσεις κάποιες λίγο πολύ στάνταρ αρχές κατασκευής δέν χρειάζονται στατικά καί υπογραφές μηχανικών καί αρχιτεκτόνων.
    ------------------------
    Ποιος θα τις ακολουθήσει αυτές τις «στάνταρ αρχές» αν όχι ο μηχανικός;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  157. Genghis said...


    Δηλαδή συμπέρασμα,

    Αν όλοι οί Ελληνες ζούσανε σέ μονοκατοικία σε 1 στρέμμα (1000τμ) γής ή κάθε μία, τότε οικοπεδοποιείται τό 2.8% τής συνολικής επιφάνειας τής Ελλάδος.
    Μεγάλη καταστροφή ε?


    ---------------------------------

    Αγαπητέ Genghis,

    Δεν ξέρω τι σας κάνουν εκεί στο Αμέρικα, αλλά μάλλον χάνετε την αίσθηση των μεγεθών και της πραγματικότητος.


    Απλή γεωγραφία δημοτικού από την wiki:

    "Greece consists of a mountainous and craggy mainland jutting out into the sea at the southern end of the Balkans...

    ...Four-fifths of Greece consist of mountains or hills, making the country one of the most mountainous in Europe."


    Εχουμε και λέμε, και προσέξτε γιατί δεν θα επανέλω:

    131.000 τετραγωνικά χλμ Χ 1/5 = 26.200 θεωρητικά οικοδομήσιμα τ.χλμ


    Τα 3600 τ. χλμ που υπολογίζετε αποτελούν το 13,7% αυτής της εκτάσεως, χωρίς να υπολογίσουμε χώρους γιά αγροτικές καλλιέργειες κλπ.

    Πόσο επί τοις εκατό ποσοστό των ΗΠΑ είπατε είναι οικοπεδοποιημένο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  158. Το όνομα Μακεδονία δεν το αφήνω με τίποτα στου γείτονες. Αν ήθελαν να το μοιραστούμε κανένα πρόβλημα. Αλλά αυτοί θέλουν να το φάνε. Έτσι δεν είμαστε γενναιόδωροι. Λαλάκες είμαστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  159. Τι θα κρατούσα, τι θα άλλαζα;

    Θα κρατούσα αρχικά το κεφάλι μου για να μην φύγει από τη θέση του με όλα αυτά που βλέπει, ακούει, αισθάνεται.

    Θα συν-κρατούσα τα νεύρα μου όταν ο κάθε ανισόρροπος προσπαθεί να μου χαλάσει και τη δική μου ψυχική ισορροπία. Και θα τα κρατούσα μαζί (συν) με αγαπημένα πρόσωπα. Δηλαδή την κοπέλα μου και τους φίλους μου. Γι’αυτό θα κρατούσα τον έλληνα έρωτα και την ελληνίδα φιλία.

    Θα ήθελα να κρατήσω την ελληνική ύπαιθρο, κρατώντας τους έλληνες (νέους - αγρότες) στην ύπαιθρο, δίνοντας κίνητρα να μείνουν εκεί.

    Θα κρατούσα αυτούς που δεν τους κρατά η πατρίδα μας (επιστήμονες, καλλιτέχνες, δημιουργούς) παρέχοντάς τους επιβράβευση και αξιοκρατικό πεδίο δράσης.

    Θα κρατούσα τις ελάχιστες ελληνίδες γιαγιάδες που έχουν τετρακόσια τα λογικά και πάνω από πεντακόσια τα παραμύθια, τις ιστορίες, τις λαϊκές ρύσεις.


    Δεν θα άλλαζα τα ρούχα μου (εγώ ο Μανωλιός) και ούτε θα τα έβαζα αλλιώς. Δεν θα τα άλλαζα μεν, αλλά θα τα έπλενα που και που για να μην γεμίσουμε με άπλυτα και καμιά φορά βγουν στη φόρα… Άρα ειλικρίνεια, ευθύτητα, αμεσότητα και ανάληψη της ευθύνης των λόγων μου.

    Θα άλλαζα που και που θέση στον καναπέ μου χαζεύοντας ΤV για να μην πήξει το άιμα μου, το μυαλό μου…

    Θα άλλαζα τηλέφωνο και λόγια με άλλους ανθρώπους πιο εύκολα και λιγότερο καχύποπτα.

    Θα άλλαζα φιλιά και ευχές με άλλους ανθρώπους πιο συχνά.

    Θα άλλαζα τα όνειρα που έκανα παιδί και θα τα έκανα πραγματικές καθημερινές εμπειρίες ζωής, ακόμα και με κόστος τη ζωή μου. Εξάλλου για να γίνει ένα όνειρο ζωή (για όσους πιστεύουν ότι η ενέργεια δεν χάνεται απλά αλλάζει μορφή), πρέπει μια ζωή να γίνει όνειρο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  160. delta_mike
    Δηλαδή θεωρείς ότι μόνο ή πεδιάδα οικοδομείται;
    Αμφιβάλλω άν πάνω από τό 20% τής Ελλάδας έχει κλίση πάνω από 20%. Οσο γιά οικοδόμηση ανετα οικοδομεις καί σέ κλίση πάνω από 20%.
    Αν οί αγροτικές εκτάσεις είναι άς πούμε 10% τότε σέ κόφτει άν 2% επιπλέον οικοδομηθεί ώστε νά αποκτήσετε όλοι σπίτι σέ 1 στρέμμα?
    Σάς βλέπω νά τσακώνεστε συνεχώς γι αυτό τό θέμα "οικοπεδοποιειται το 1.1%? το 1.6% το 2.8%?" κλπ. καί γελάω. Γιά 2.8% τής συνολοκής επιφάνειας μάξιμουμ μιλάμε.
    Αλλά αυτό είναι τυπική Ελλάδα. Αλλοι είναι ήδη στόν αέρα καί πετάνε καί εσείς ακόμα τσακώνεστε άν θά πάρετε ταξί η λεωφορείο γιά τό αεροδρόμιο.

    delta_mike said...
    Δεν ξέρω τι σας κάνουν εκεί στο Αμέρικα, αλλά μάλλον χάνετε την αίσθηση των μεγεθών και της πραγματικότητος.

    Οπως νομιζεις. Το αποτελεσμα δειχνει/θα δειξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  161. ΑΣΧΕΤΟ
    ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ
    (και επείγον)

    Ένας συνάνθρωπός μας, ο Λάζαρος Καρακοντάκης, είναι σοβαρά άρρωστος και χρειάζεται αίμα τύπου 0- (μηδέν αρνητικό). Η ομάδα αυτή θεωρείται σπάνια και δεν μπορούν να βρεθούν αρκετές μονάδες αίματος σε εύλογο διάστημα για να καλύψουν τις ανάγκες του.

    Αν είναι δυνατόν παρακαλώ πολύ να γίνει μια ανακοίνωση ώστε εάν κάποιος έχει την ομάδα αυτή ή γνωρίζει άλλον που την έχει και ενδιαφέρεται να βοηθήσει, μπορεί να το κάνει δηλώνοντας ότι είναι για τον Λάζαρο Καρακοντάκη που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Θεαγένειο Θεσσαλονίκης. Ακόμη καλύτερα, εάν κάποιος μπορεί να το κάνει στο ίδιο το νοσοκομείο Θεαγένειο Θεσσαλονίκης για οικονομία χρόνου.

    τηλέφωνο επικοινωνίας: 6977 245835

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  162. Θα πέταγα: τη νοοτροπία "Τσοβόλα δώστα όλα" και "όσα φάμε, όσα πιούμε κι όσα αρπάξει ο κώλος μας".

    Θα κρατούσα: Όλα τα υπόλοιπα.

    ΥΓ. Συγνώμη που διακόπτω τις διακοπές σας για να κάνετε moderation. Δε με πειράζει να συνεχίσετε ξένοιαστος, χωρίς να δημοσιευτεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  163. Καλησπέρα πρώτη φορά κι από μένα.

    Για το ερώτημά σας:
    θα πέταγα την ελληνική αγένεια και θα κρατούσα τη ζεστή ελληνική ψυχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  164. Με ξέκανε η γραφειοκρατία του διαδικτύου!!! Έλεος!όχι κι΄εδώ.
    Είχα γράψει εμπνευσμένο σχόλιο αλλά χάθηκε στην ιντερνετική διαδικασία ταυτοποίησης.
    Τώρα βαριέμαι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.