Πέμπτη, Ιουνίου 28, 2007

Λίστα μουσική!



Έκλεψα την ιδέα από την Φιλομήλα (filomila) που την πήρε από τον christophorus (christophorus) που την πήρε από την Οίστρος. Πίσω και πριν από όλους αυτούς, είναι ένα κεφάλαιο από το βιβλίο μου "Λίστες" (1991) όπου καταγράφω τα αγαπημένα μου ελληνικά τραγούδια (τότε):


9 τραγούδια (λυπάμαι πάντα όταν τελειώνουν)


* "Πρωϊνό Τσιγάρο" του Νότη Μαυρουδή
* "Αχάριστη" του Βασίλη Τσιτσάνη
* "Πορνογραφία" του Μάνου Χατζιδάκι
* "Μπαλάντα των Αισθήσεων" του ίδιου
* "Πικρία" Θάνου Μικρούτσικου σε στίχους Νίκου Καββαδία (και όλο τον "Σταυρό του Νότου")
* "Ζεϊμπέκικο" και "Δημοσθένους Λέξις" του Διονύση Σαββόπουλου
* "Αρχάγγελος" - Γιάννη Μαρκόπουλου και Κ.Χ. Μύρη
* "Τα ήσυχα βράδια" του Λάκη Παπαδόπουλου και της Μαριανίνας Κριεζή


(Οι υπόλοιπες "Λίστες" εδώ).

Σας ζητάω λοιπόν να κάνετε μία λίστα από τα 10 αγαπημένα σας τραγούδια - ελληνικά ή ξένα. Να βάλουμε και ένα χρονικό όριο - μετά το 1950 (για να μην πέσουμε σε Σούμπερτ και Μάλερ). Τον τίτλο - κι από μία χαρακτηριστική φράση για το καθένα.


Ένα θέμα για καλοκαίρι και χαλαρό blogging.


336 σχόλια:

  1. 1.SUMMERTIME - (GERSHWIN) ΑΠΟ J. JOPLIN J. HENDRIX. Δεν γίνεται να μην περιλάβω αυτό το τραγούδι και όχι μόνο αυτή την εκτέλεση αλλά και από τον Miles Davis και από τον Louis Armstrong με την Ella.
    2.FRAGILE - STING Από τα πιο τρυφερά που με συντροφεύουν χρόνια τώρα.
    3.WHEN DOVES CRY - PRINCE Νεανική εμμονή ο Prince με πολλά αγαπημένα Purple Rain, Sign 'o the times, Around the world in a day, Under the cherry moon...
    4.THE THRILL IS GONE - B.B.KING. Πρέπει να πω κάτι για τον βασιλιά;
    5.ALBATROSS – FLEETWOOD MAC. Μουσική επένδυση ονείρων.
    6.BALL'IN - SNOOP DOG. Ο τύπος είναι μια κατηγορία μόνος του.
    7.IF LOVE IS A RED DRESS - MARIA MCKEE. Καμμένη από την αγάπη η κυρία τα λέει με πόνο μεγάλο.
    8.YELLOW MOON - NEVILLE BROTHERS. Γιατί πάντα μου θυμίζει όμορφες καλοκαιρινές βραδιές με έναν φίλο που "έφυγε", Γιώργο να είσαι καλά εκεί που είσαι και ελπίζω να απολαμβάνεις τη μουσική που πάντα αγαπούσες.
    9.SOUL MAKOSSA - MANU DIBANGO (& TO BESSOKA. Κάποιες εκτελέσεις στα live φτάνουν τα 20 λεπτά, φοβερός.
    10.SHAFT-ISAAC HAYES. Aπίστευτα cool.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυο τρεις προσθήκες επειδή τα ακούω τώρα. Τα Μαλαματένια Λόγια του Μαρκόπουλου, κάποια από Ελένη Βιτάλη(Σκυλάδικα, Honda, Κιβωτός, Όποιος Αγαπάει), και το τανγκό από το Άρωμα Γυναίκας (Pon Una Cabeza).
    Το Πήλιο καίγεται και η Αργαλαστή που έχω περάσει κάποια από τα ωραιότερα καλοκαίρια μου με το ζόρι θα γλιτώσει... Άντε να δούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ δύσκολο να κάνω μια λίστα με 10 μόνον τραγούδια. Στα ατέλειωτα ταξίδια μου, έχω μαζί μου μια κασετίνα με καμιά τριανταριά CD.
    Η συλλογή περιλαμβάνει:

    1.- Μάνο Χατζιδάκη
    Εχω όλα τα έργα του κυρίου Χατζιδάκη., Αισθάνομαι ένα δέος απεναντί του, τον θαυμάζω πολύ. Με συγκινεί βεβαίως πολύ γιατί μου θυμίζει τα χρώματα και την αισθητική παράδοση που έζησα στην Ελλάδα. Το “Θάλασσα Πλατιά” ήταν το πρώτο τραγούδι που έπαιξα στήν κιθάρα. Είχα βάλει πείσμα να το μάθω. Με παίδεψε αφόρητα.

    2. - Σταυρός του Νότου (έργο) – Θ. Μικρούτσικος.
    Μιά αριστουργηματική περίπτωση μελωποίησης ποίησης. Η μουσική δίνει έμφαση στον ποιητικό λόγο. Χείμαρος τρέχει η φαντασία στα μέρη που περιγράφει ο ποιητής Καββαδίας.

    3. - Ρεμπέτικο (εργο)– Σ. Ξαρχάκος.
    Ολη η ουσία του Ρεμπέτικου (ύφος, γλώσσα, χαρακτήρες) σε ένα έργο. Το θεωρώ αριστούργημα. Μου μεταδίδει ένα περίεργο συναίσθημα Ανατολής.

    4. - Παλιά τραγούδια του 70. Κορυφαία η “Πλατεία Αριστοτέλους” του Γ. Σπανού, και το “Εμείς νυχτώσαμε νωρίς” – με τον Γ. Πουλόπουλο.

    5. - Pink Floyd (Wish you were here) .
    Μου θυμίζει την άγρια εφηβία μου, τότε που ο κόσμος ήταν ακόμα ένα μυστήριο.

    6. - Cat Stevens,
    πρίν παρατήσει τελείως τη μουσική για ανεξήγητους λόγους.

    7. - Motzart (πολλά) & Vivaldi (Four Seasons ) -Μου θυμίζει τα χρόνια που έζησα στην Β. Ευρώπη. Ειδικά τις Κυριακές στα καφενεδάκια σε κάτι μπαρόκ πλατείες με ανισόπεδα τούβλινα πλακόστρωτα.

    8. - Silvio Rodriguez (Cuba).
    Ο άνθρωπος αυτός είναι θρύλος στη Λατινική Αμερική. Τον ανακάλυψα σε κάποια ταξίδια μου στη Βενεζουέλα. Εμαθα ισπανικά για να τον καταλαβαίνω. Εάν δεν τον ξέρετε, σαν παροτρύνω να τον ανακαλύψετε. Φοβερός σε στίχο και πνευστή ενορχήστρωση. Υπάρχουν βιντεάκια του και στο Youtube.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν επιτρέπετε…
    Χθες που το ανεβάσατε έπαθα μια σχετική πλάκα. Ήμουνα στη δουλειά και σκέφτηκα να σας στείλω μια λίστα με τη μια! Πλην όμως … κόλλησα. Κι αυτό γιατί αντιλήφθηκα αμέσως ότι τα «ατέλειωτα» τραγούδια που μ’ αρέσουν είναι περισσότερα από 10. Και το κυριότερο… ότι δεν μπορώ να μιλήσω για τραγούδια αλλά για δίσκους. Πόσοι δεν έχουμε λιώσει δίσκους ή και CD’s ακούγοντάς τα άπειρες φορές. Έχω δεκάδες τα οποία δεν «παίζουν» πλέον αλλά τα κρατάω για να θυμάμαι… ο νεκρόφιλος!
    Γύρισα λοιπόν ψες και άρχισα να κατεβάζω δίσκους, cd, συλλογές τα πάντα. Μέχρι τις 3 το πρωί αντί να κοιμηθώ άκουγα μουσική. Έμεινα και άυπνος (σηκώθηκα στις 7!). Όμως τρόμαξα! Είχα να κάτσω ν’ ακούσω μουσική, αγαπημένη μουσική, πολύ καιρό! Και παρόλο που νύσταζα, παρέα με μια Βίβλια Χώρα(!!!), θυμήθηκα ένα σωρό πράγματα. Αλλά κυρίως κατάλαβα πως η δουλειά, η ανάγκη και η καθημερινότητα σε κάνουν να αμελείς μερικές απλές χαρές. Ήταν ένα καλό ταρακούνημα. Και γι’ αυτό σας ευχαριστώ!
    10 πολύ δύσκολές επιλογές…
    1. Comfortably Numb – PINK FLOYD, όχι το πρωτότυπο αλλά live με συνοδεία στο solo της κιθάρας από τον Van Morrisson. Σπάνιο κομμάτι, μαγικό 4λεπτο solo. Θα ‘θελα πεθαίνοντας να ακούω αυτό το τραγούδι… Δεν το συζητώ για το δίσκο ούτε και για το συγκρότημα.
    2. Wish you were here – PINK FLOYD, ουδέν σχόλιο…
    3. One more cup of coffee – Bob Dylan, 1975, Desire. Για όλα εκείνες τις στιγμές που ζήτησα από τον εαυτό μου να αφήσει κάποια πράγματα πίσω του και να προχωρήσει, να συνεχίσει το δρόμο του…
    4. All along the watchtower – Bob Dylan, 1968, John Wesley Harding. Αν και για κάποιους η πιο ροκ διασκευή του Σαββόπουλου είναι καλύτερη… Απλά και μόνο γιατί ήταν το πρώτο κομμάτι που άκουσα από τον μεγαλύτερο ποιητή του 20 αιώνα… (ποιητική αδεία)
    5. Knockin’ on Heaven’s Door – Bob Dylan, 1973, Pat Garret & Billy the Kid. Γιατί κάποτε, μετά από ένα μεγάλο καυγά και ένα πικρό αντίο, μου το αφιέρωσε στο ραδιόφωνο μια κοπέλα που άξιζε …
    6. Brothers in Arms – Dire Straits, 1988 συλλογή Money for Nothing και γενικά όλος ο δίσκος είναι υπέροχος… Και ο Marc Knopfler στο πιο λυρικό solo του, ανώτερο και από το Sultans of Swing…
    7. TV screen – Iggy Pop, Goran Bregovic, 1993, Arizona dream. Η απώλεια και η πίκρα ενός χαμένου έρωτα, όπως ανταποκρίζεται στο τέλος του κοματίου όπου το μπάσο αναπαριστά μια καρδιά που αργοπεθαίνει… Μαζί με το Stairway To Heaven των Led Zeppelin δύο κομμάτια που πονάνε πάντα …
    8. The Weeping Song – Nick Cave & the Bad Seeds. (…)
    9. Dance me to the end of love - Leonard Cohen. Η υπέροχη αρχή και το πικρό τέλος μιας παράνομης σχέσης. Μια πρόσκληση στην ουτοπία και μια άτακτη φυγή. Αλλά και μια γλυκιά ανάμνηση.
    10. Play – Moby όλο το άλμπουμ. Έχω να τ’ ακούσω 3 χρόνια λόγω ότι «έλιωσε». Και σήμερα πήγα και το ξαναγόρασα και το ακούω τώρα… Όλα τα φοιτητικά μας χρόνια…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Active Member: "Δυτικά απ'το ποτάμι"
    "...Πες ένα ψέμα μήπως σ' ακούσει ο Θεός,
    ρίξε και εδώ μια ματιά, μήπως κοιτάξει κι αυτός
    είναι αδειανό το ποτάμι που μας χωρίζει καιρό
    κι όταν γεμίζει είναι μόνο για κακό..."

    Emerson Lake & Palmer "Pictures at an exhibition"
    Η θρυλική διασκευή του πιανιστικού έργου του Μούσοργκσκι

    King Crimson: "Epitaph"
    Για τα πάρτι εκείνα...

    Δήμου Μούτση: "Αγιος Φεβρουάριος"
    Συγκινητικό.

    Leonard Bernstein "Maria" απο το "West Side Story"
    O κόσμος των μιούζικαλ...

    Στάμου Σέμση: "Cairo"
    Πολύ προσωπικό.

    Pink Floyd: "The Wall"
    Τιμής ένεκεν (και ενδεικτικά...)

    Astor Piazzolla: "Libertango"
    Τραγούδι χωρίς λόγια!!

    Jacques Brel: "Ne me quites pas"
    στην εκτέλεση με τη Nina Simone

    Νίκου Ρουμπάνη: "Μισιρλού"
    Διεθνής καριέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ολο το βράδυ φρικαρισμένη στην τιβι, έλεγα δε μπορεί, τώρα θα πετάξουν τα αεροπλάνα, τι πα να πει δεν βλέπουν στον πυκνό καπνό, τώρα θα καταφέρουν ειδικές επίγειες δυνάμεις να το περιορίσουν, ακόμη και βάζοντας φωτιά για να περιορίσουν και να ελέγξουν το μέτωπο (τα είχαμε πει στο ποστ πέρισυ όντως) - τι πα να πει μες τη νύχτα δε γίνεται? Μajor issue στην Ελλάδα κι ακόμη δεν?

    ΜΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ Γ*** ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΤΟΥΣ Γ***?!?!?!??!?!?!?!??!?!?!

    Οχι τίποτα, αυτή τη στιγμή δεν έχω ακούσει άλλες ειδήσεις - δεν αντέχω, σιχαίνομαι! Δεν κάηκε και το Μον-Παρνές, θα τους γλύτωνε και όλη τη μανούρα και θα έπαιρναν και την ασφάλεια, έτσι που γέρνει και δεν ξέρουν τι να το κάνουν....

    Ολοι οι φίλοι γράφουν αηδιασμένοι, σοκαρισμένοι, ξεχωρίζω τα πιο αιχμηρά (πολιτικώς) των ioannisc, neutrino, mscmkr, dionm, kolassasb, antvol, να προσυπογράψω κιόλας... και φρίττω να είμαι στην ίδια πόλη με τους φωστήρες που μας φέρνουν εδώ, αφήνοντάς μας στο έλεος του κάθε καταπατητή... ας υπήρχε οργανωμένη επέκταση πόλης, και οργανωμένη προστατευόμενη περιοχή πράσινου, να μην κουνιόταν κανείς...

    Πώς το είπες doctor με την στάχτη -πολύ πρωί, κατεβάζω νήπια για το σχολικό. Με το που ανοίγουμε την εξώπορτα, μυρωδιά καμμένου, στάχτη φούρλες, τα μωρά ρωτάνε "Μαμά τι μυρίζει έτσι?" "Τι είναι αυτες οι σκόνες?" και πώς να συμπυκνώσω το τι γίνεται, χωρίς να πω ψέμματα και να μην τους αποκαθηλώσω ακόμη μία φορά το "οι μεγάλοι φροντίζουν για σας μικρά μου"... Πόσο Μπόζο μπορεί να νιώσει άνθρωπος, ε, αυτό...

    @delta-mike,

    ντρέπομαι που έχεις τόσο δίκιο στο ότι πραγματικά θα απαξιούσε ο άνθρωπος να ασχοληθεί... Πώς καταντήσαμε τόσο χοντρόπετσοι εδώ χάμω, που η ηθική διαπόμπευση να μην σημαίνει τίποτα απολύτως?

    Μισό, ακολουθεί ψυχραιμότερο σχόλιο, πουρ μουζίκα, να ξεφουντώσω πρώτα με μια αφιέρωση:
    Goin'Through - "Καλημέρα Ελλάδα" (και λίγα λένε - αλλά θα τους μπαγλάρωναν αμέσως αν τα έλεγαν πιο χύμα, εκεί βλέπετε είναι το πρόβλημα, στο τι φαίνεται...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 1) As above so below : Manfred Mann
    2) Children of Sunchez : Chuck Manzione
    3,4) On the border,
    Life in the dark water: Al Stewart
    5) Our darkness : Anne Clark
    6) Always look on the bright side of life: Art Garfunkel
    7) Poor man's moody blues : BJH
    8) Help me somebody(!): Brian Eno (my life in a bus of ghosts)
    9) Apollo, ΟΛΟ το album: Brian Eno
    10) Medusa : Clan of Xymox
    11) Do or die : Human League
    12,13) Baker street muse, Locomotive breath : Jethro Tull
    14) After midnight : JJ Cale
    15) Hope Ολο το album: Klaatu
    16) Get ready : Rare Earth
    17) The return of Pan : Waterboys
    18) The king will come : Wishbone Ash
    19) Hide in your shell : Supertramp
    20) Ολο το Mystic heart : Dennis Quinn
    21,22) Mountains of things, For my lover : Tracy Chapman.
    23) Love is like oxygene: Sweet

    Και πόσα δεν ανέφερα.. Ξέρω, θα το μετανοιώσω όσο θα θυμάμαι.

    Αυθαίρετα το πήγα στα 23 και χωρίς να τολμήσω να αγγίξω τις δισκοcdοθήκες..
    Οταν την κάθε σου στιγμή την έχεις ντύσει με μουσική, τότε η μουσική είναι η ζωή σου και η ζωή σου μουσική..

    Αυτός είναι και ο λόγος, για να πω και κάτι άλλο, που δεν θέλω τις στιγμές της ζωής μου σε αντίγραφα cdr..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "Καλή"σπέρα...

    Κρίμα για τα δάση. Ειδικά για το Πήλιο, που δεν μπόρεσα ακόμη(!) να επισκεφθώ. ΓΑΜ@@@!

    Είναι πάντως πράγματι περίεργο: ενώ έχεις καταφέρει να πηγαινοέρχεσαι στο Φεγγάρι, πολεμάς ακόμη με τις μάνικες(!) να σβήσεις τις φωτιές... (πού στην ευχή είναι η σύγχρονη τεχνολογία να μας σώσει και πάλι; Όποιος βρει τη λύση, θα γίνει δισεκατομυριούχος -αλλά πολύ αργεί...)

    Σχετικά με το θέμα, μου κάνει εντύπωση η απουσία από όλες τις λίστες, του μεγάλου BARRY WHITE(ακόμη κι από τη δική μου! -μου διέφυγε).

    Επίσης των ABBA.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πριν τη κανουμε για καλοκαιρι,κανενα νεο απο Παραγραφο ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. harrygreco
    Από ότι μαθαίνω θα είναι κοντά μας σε 2-3 εβδομάδες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πριν μιά εβδομάδα, έστειλα τα παιδιά μου για διακοπές στην Ελλάδα. Χθές και σήμερα βλέπω στο ΒΒC την πύρινη λαίλαπα. Η καρδιά μου ράγισε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αφιέρωση στη μέρα, κομμάτι για τη Μ.Εβδομάδα, από το μπλογκ του stavros(isisdoros). Με στοιχειώνει ακόμα: "Μια πνοή αντί ευχών..."

    @Γάτε,

    δεν κατάλαβα ότι ήτο διαγωνισμός, εκτός αν ήτο "πρόχειρο διαγώνισμα", τύπου "Βγάλτε μια κόλλα χαρτί". (Οπου επί χρόνια περίμενα να ακούσω "βγάλτε μια κόλλα UHU", και συνέχεια "να κολλήσετε μια που σπαστήκατε και σήμερα στο σχολείο").

    Οπότε κατάχρηση στα favourites, και το E.Prydz -"Proper Education". Don't ruffle your feathers Floyd-lovers, δείτε το σαν μια κίνηση προς κάτι περισσότερο από άλλο ένα "shake your thing" τσουλο-γκλαμ βίντεο, προς τους νέους... Και χορεύεται κι απίστευτα...


    @ihadafarminafrica,

    "Ο μόνος λόγος για να ξεκουνηθώ στο φετινό συναυλιακό καλοκαίρι θα ήταν για μια Λειτουργία του Ακάθιστου ύμνου / arfoΔΥΤΗ ρίξε μια βουτιά εδώ - /Αφιερωμένο εξαιρετικά!!!"

    Κατάνυξη, τάμα στα γόνατα για την ακρίβεια, αλλαξοπιστεί κανείς εξαιρετικά, εξαιρετικά, εξαιρετικά! Τι να λέμε τώρα... It's because... :^*

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Θεά συνήθως είσαι πρώτη στα innuendos πως δεν το έπιασες. Έγραφα "το θέμα του διαγωνισμού (δηλαδή ποστ)"...

    Φυσικά και δεν είναι διαγωνισμός! Τι θα ήταν το αντικείμενο - και πιο το έπαθλο;

    Απλώς, όπως σωστά παρατήρησαν μερικοί:

    α) πλουτίζουμε τους μουσικούς μας ορίζοντες (εγώ έμαθα ένα σωρό νέα τραγούδια)

    β) γνωρίζουμε καλύτερα ο ένας τον άλλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. 1.Pink Floyd - Comfortably numb

    2.Skeeter Davis - The end of the world

    3.Ismael lo -Tajabone

    4.Ghetonia - καληνύφτα

    5.Harry Chappin - Cats in the Craddle

    6.Leonard Cohen - A partisan

    7. Ella Fitzerald - Fever

    8. Colonel Bagshot - Six Day War

    9. Metamorfose Ambulante (city of god o.s.t.

    10. Σωτηρία Μπέλλου - Μην κλαίς (όσο και αν πονάει, και όσο και αν δε με αφορά)


    Αυτά είναι, όπως είπατε κ.Δήμου, αυτά που δε θέλω να τελιώσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @Γάτε (με πέταλα!)

    "...συνήθως / πρώτη στα innuendos, πώς δεν..." -

    εμ, αυτό έλεγα, έπαιζα με το innuendo, και σου έκανα πλακίτσα ΑΚΡΙΒΩΣ στο literal "το θέμα του διαγωνισμού (δηλαδή ποστ)"...

    Μόλις ξεπερνώ το ρεαλιστικό φρίκουλο του σε τι χώρα ζούμε (δες locus publicus "… έστειλα τα παιδιά μου για διακοπές στην Ελλάδα…. βλέπω στο ΒΒC την πύρινη λαίλαπα. Η καρδιά μου ράγισε..."), όλα μου φαίνονται σαν ευκαιρία για συνωμοτικό σπρώξιμο με αγκώνα, ξέρεις, "ζούμε που ζούμε σε μια Ελλάδα(κόσμο)-τσίρκο, έλα τώρα, πάμε, η ζωή είναι μικρή..."

    Ποιού διαγωνισμού λοιπόν καρντιά μου?

    Βέβαια το "βγάλτε μια κόλλα χαρτί", με το οποίο έπαιξα πριν, δλδ γράψτε ό,τι ξέρετε ΤΩΡΑ, χωρίς homework, για μένα είναι η επιτομή του ποιοί είμαστε. Αυτό που σου αφήνει η οποιαδήποτε προετοιμασία που κάνεις ποτέ για το παραμικρό. Δεν έχει καμμία σημασία πόσο λουστράρεσαι για κάτι, αφού ο βασικός εμπλουτισμός σου και η ουσιαστική καλλιέργεια είναι ό,τι ΜΕΝΕΙ πίσω, μόλις σβήσουν τα δημόσια φώτα του perfοrmance.

    Είναι μεγαλειώδες concept. Και κολλάει εδώ το χύμας-στο-κύμας Nirvana - "Come as you are"

    Come as you are, as you were, as I want you to be.
    As a friend, as a friend, as an old enemy.
    Take your time, hurry up, the choice is yours, don't be late.
    Take a rest, as a friend, as an old memory ah
    Come doused in mud, soaked in bleach, as I want you to be.
    As a trend, as a friend, as an old memory ah

    When I swear that I don't have a gun
    No, I don't have a gun

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Το έγραψες βέβαια στην αρχή, "το θέμα θέλει σκέψη και ψάξιμο - έχετε όλο τον χρόνο για να γράφετε και να σβήνετε...", οπότε δεν είναι ακριβώς come as you are. Κι αν δεν γράψουμε αυθόρμητα σχόλιο, παρά βάλουμε –είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι- την προετοιμασία στη μέση, αρχίζει και η επέμβαση του να βγει κάτι «αντιπροσωπευτικό» και «ολοκληρωμένο» προς τα έξω («Την δική μου λίστα την έχω έτοιμη» π.χ.) Δηλαδή our need to be taken seriously in communicating sometimes overrides our true self. Εμπροσθοφυλακή ο υπεύθυνος PR και Ρublic Image (μη σου πω και Image Maker) μας. Εκτός αν συμπίπτουν τα δυο (need – true self), οπότε όλα καλά.

    Ετσι στα δύο points που παρέθεσες,

    "α) πλουτίζουμε τους μουσικούς μας ορίζοντες (εγώ έμαθα ένα σωρό νέα τραγούδια)
    β) γνωρίζουμε καλύτερα ο ένας τον άλλο",

    προσθέτω και ένα βαθύ δικό μου:

    Το ποστ αυτό για μένα είναι ακόμη μία άσκηση (τεχνηέντως μασκαρεμένη από τον Μάστερ του είδους σαν «χαλαρό μπλόγκινγκ»), να μη φοβόμαστε να είμαστε εμείς.

    Με όχημα ό,τι καλούμαστε να συμπυκνώσει την άποψή μας κάθε φορά, εδώ τραγουδο-λίστα (σε άλλες φάσεις, άλλα).

    Ετσι είναι, η πραγματική ζωή είναι στα πολύ μικρά κι ανθρώπινα - πώς όταν γλυτώνει ο αγαπημένος άνθρωπος από του Χάρου τα δόντια, και αναβλύζουν αυτές οι πρώτες λέξεις? Οι όποιες πρώτες λέξεις?

    Που ποτέ δεν είναι "είσαι μεγάλο καθήκι", "χρωστάς κοινόχρηστα", "σφάζονται στο Ιράκ" - είναι...

    ....

    ....

    ....

    Αυτό λοιπόν, ό,τι fills in the blanks για τον καθένα μας. Και αυτό έβγαλαν τόσοι φίλοι εδώ, κάνοντας την «άσκηση»... Αυτό που μένει μετά την προετοιμασία...

    You can’t beat that Don!
    ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΥΓ- κι όταν έγραφα "βαθύ δικό μου" δεν ενοοούσα ότι αυτά που γράφω έχουν το... "χαίρε βάθος αμέτρητον!" στην κλίμακα αξιών, αλλά το ότι χτυπάει πολύ βαθιές χορδές σε μένα... Εμ, να εξηγούμεθα για να μην παρεξηγούμεθα εδώ μέσα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. συμφωνω με Αφροδιτη κι εγω ετσι τα διαλλεξα τα τραγουδια, επειδη τα τραγουδαω με ολο μου το παθος τις απροσποίητες ώρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. MainMenu said...
    τα τραγουδαω με ολο μου το παθος τις απροσποίητες ώρες

    ----------------------

    Καλά αν έχεις διαλέξει τραγούδια που τραγουδιούνται εύκολα - αλλά αν είναι τίποτα στριμμένα που δεν βγαίνουν ούτε κάτω από το ντους...

    ...κι αν είσαι φάλτσος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. 1. Alpha (Vangelis: Δεν έχει λόγια)
    2. Comfortably Numb (Pink Floyd: The child is grown the dream is gone...)
    3. Kasmir (Led Zeppelin: I am a traveller in time and space...)
    4. Ο Σταυρός Του Νότου (Αιμ. Σαρρή: Μούπες με φωνή ετοιμοθανάτου, να φοβάσαι τα άστρα του νοτιά...)
    5. The Sound of Silence (Simon & Garfunkel: silence like a cancer grows...)
    6. Καινούργια Ζάλη (Τρύπες: Πες μου ποιός φόβος σε νίκησε πάλι...)
    7. April (Deep Purple: Grey sky where I should see you...)
    8. Equinox IV (Jean Michele Jarre : Δεν έχει λόγια)
    9. Hotel California (Eagles: You can check out any time you like... but you can never leave!!!)
    10. Φοβάμαι (Μπλε: Φοβάμαι, μην ακούς τι λέω...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. 10 τραγούδια χωρίς πολλή σκέψη.

    1) ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΞΕΝΗΤΙΑΣ
    (Θεοδωράκης, Ε.Θαλασσινός)

    Στείλε ουρανέ μου ένα πουλί...

    2) ΒΡΕΧΕΙ ΣΤΗ ΦΤΩΧΟΓΕΙΤΟΝΙΑ
    (Θεοδωράκης, Λειβαδίτης)

    Ελληνικός νεορεαλισμός σε 3 λεπτά...

    3) Η ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΤΟΥ ΟΥΡΙ
    (Χατζηδάκις, Γκάτσος)

    Ουρανέ, όχι δεν θα πω το ναι...

    4) ΑΧΑΡΙΣΤΗ
    (Τσιτσάνης)

    Οχι μόνο είναι κακούργα, σέρνομαι και μακριά...

    5) ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΓΝΩΜΗΣ
    (Αδελφοί Κατσιμίχα)

    Στιγμή αυτοκριτικής.
    "Ενας χαζός και ζαλισμένος ανθρωπάκος,
    μες του φαλλού μου το φολκλόρ να κοροιδεύομαι."

    6) ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
    (Συνήθεις Υποπτοι)

    "Και μπροστά απ' τους κολασμένους περνάω εγώ σα μια σκιά
    Που σεργιανάει στον Άδη τη δικιά σου μυρωδιά
    Κι είναι λέω ο παράδεισος για μας αγάπη μου μικρή
    Να μοιραζόμαστε τούτη την κόλαση μαζί..."

    7) ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ
    (Χριστοδουλίδης, Γκανάς)

    Οι Νταλάρας, Π.Κατσιμίχας τραγουδούν...

    "Μουριά χωρίς τα φύλλα της
    που τα 'φαγε σκουλήκι
    υφαίνοντας πρωί και βράδυ
    το γαλανόλευκο σκοτάδι."

    8) ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΖΑΛΗ
    (Τρύπες)

    "Ο Χρόνος είναι ο χειρότερος γιατρός.."

    9) ΜΕ ΒΛΕΠΕΙΣ ΣΑ ΦΙΛΟ
    (Δεληβοριάς)

    "Μου λες, αν μπορώ να κρατήσω
    τη σχέση αγνή και παρθένα,
    μα κι ο ίδιος ο Πλάτων, αν σ'ήξερε εσένα
    θα μου 'λεγε αλλιώς να ενεργήσω..."

    10) ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ
    (Αδελφοί Κατσιμίχα, Λ.Παππά)

    "Μες το κλειστό δωμάτιο υπάρχουν όλα.
    Αν έχεις μάτια να τα δεις, αν έχεις χέρια να τ'αγγιξεις
    μπορείς να βρεις κλειδί να ξεκλειδώσεις τη σιωπή τους..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Γάτε μας βάζεις δύσκολα!

    Πολυτιμότερα τραγούδια, αυτά που με συντρόφευσαν σε περασμένες περιόδους της ζωής μου και χαίρομαι ακόμα να τ' ακούω να μου λένε πράγματα που κανείς άλλος δεν θα ακούσει, να ξεκλειδώνουν αναμνήσεις και να ξυπνούν συναισθήματα.

    - Let it be, Beatles. Μακάρι να μπορούσα να το τραγουδάω κάθε μέρα και να το εννοώ...

    - Eleanor Rigby, Beatles. Μελαγχολία ένα συννεφιασμένο πρωινό για κάποια...

    - Oxford Suite - Ed Alleyne-Johnson. Απλά μαγεία!

    - Blowin' in the wind, Bob Dylan. Ποτέ κανείς δεν έφερε την ματαιότητα τόσο κοντά στην ελπίδα. Wicked!

    - Hurricane, Bob Dylan. Η εξιστόρηση σε... νέους ρυθμούς. Μεγάλος μουσικός και άνθρωπος!

    - Riders on the storm, Doors, για χαλαρές βόλτες με τη μηχανή!

    - Pulp Fiction, για τις υπόλοιπες...

    - Mass Destruction, Faithless. Ξυδάκι για τα νεύρα!

    - Zombie, Cranberries ...κι άλλο ξυδάκι! Τελικά, μου αρέσω νευριασμένος και στην τσίτα! Αυτό ομολογώ πως δύσκολα το προτίμησα από τα Go your own way και Promises...

    - Ζεϊμπέκικο, Σωτηρία Μπέλου και Διονύσης Σαββόπουλος. Νιώθω πως αυτό το τραγούδι έχει μέσα του τόση δύναμη, τόση ενέργεια, που μπορεί να συγκινήσει όποιον διαθέτει ακοή.

    Υ.Γ: Ο καιρός χορεύει σε Αφρικανικούς ρυθμούς και οι πυρκαγιές μας θυμίζουν την τριτοκοσμική μας νοοτροπία για τον κόσμο γύρω μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Μου φαίνεται ξέχασα ένα από τα πιο αγαπημένα μου (τα είχα στείλει και του Νίκου πριν από πολλά χρόνια): Cole Porter (με Ella Fitzgerald)
    - Under my skin
    - What is this thing called love

    κλπ κλπ

    και το πιο σέξι τραγούδι της συλλογής μου (για την έκπληξη): Venus (των Bananarama)
    Να μου να νέος για μια μέρα ακόμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Η μουσική που άκουγα στην Γαλλία...

    Francis Cabrel

    Francis Cabrel

    La rue Ketanou

    Bratsch!

    Carla Bruni
    Alain Bashung

    Manu Chao

    Lhasa

    Rachid taha-Khaled-Faudel

    orchestr national de barbes

    Γιατί Γαλλική μουσική δεν είναι μόνο ο Brel...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. 1. Tom Sawyer-RUSH
    2. Witch-hunt/Vital Signs-RUSH
    3. The Torture Never Stops-FRANK ZAPPA
    4. Kashmir- LED ZEPPELIN
    5. Symptom Of The Universe-BLACK SABBATH
    6. Close To The Edge-YES
    7. Inertia Creeps-MASSIVE ATTACK
    8. H.-TOOL
    9. Garden-PEARL JAM
    10. Pleasing Falsetto-MOIST

    Και δυο ελληνικά: 1)Δημοσθένους Λέξις-Δ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ, 2)Γουίλλυ-Θ. ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ακούω πολλή μουσική, αλλά δεν μπορώ να ξεχωρίσω αγαπημένα μου τραγούδια όλων των εποχών. Αυτά που σκέφτομαι πιο συχνά τελευταία είναι:

    1. This mortal coil-Song to the siren

    2. Cocteau Twins-Sugar hiccup

    3. Χατζιδάκις - Τ'αστέρι του βοριά

    4. Craig Armstrong-Wake up in New York

    5. Radiohead - Climbing up the walls

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Εκανα λάθος και ο πρώτος Cabrel μου βγήκε Bashung...sorry.
    Εδώ το τραγούδι που ήθελα να βάλω...

    Francis Cabrel"je t'aimais, je t'aime, et je t'aimerais..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @ ΝικόΔημο
    @ Afro
    Οι Έλληνες όπως πάντα πρωτοπόροι είχαν γράψει το τραγούδι « έλα όπως είσαι » πριν ακόμα γεννηθούν οι Nirvana.
    Δυστυχώς δεν θυμάμαι άλλα στοιχεία και νομίζω ότι αγαπητός Νικόδημος θα μπορούσε να βοηθήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. @REACTOR 69 + όλους

    Αντιδραστήρα είδα στην λίστα σου το Μass destruction - Faithless.

    Δες εδώ μια μικρού μήκους ταινία με τίτλο GOD IS A DJ (εμπνευσμένη κατευθείαν από τους Faithless).

    :-)))

    Πώς επηρεάζει η μουσική τα πράγματα.

    ;-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Για γουστα & για χρωματα δεν πρεπει να διαμαχομαστε,λενε οι Φραγκοι,αλλα...πολυ αναρχοπεριθωριο εχει πεσει στο μπλογκ...
    Τραγουδια που δεν τα ξερει ουτε η θεια του συνθετη
    Που ειναι ο Βαγκνερ
    Που ειναι ο Πουτσινι
    που πηγαν ολοι εκεινοι
    οι mainstream σχολιαστες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. @ Θεά
    Μεγάλη μου τιμή!

    Είναι ένας μεταμεσονύχτιος αυτοσχεδιασμός στείς 3 στάσεις του επιταφίου μετά από αρκετά ποτήρια τσίπουρου.Μια φωνή του κλαρίνου όπως τη φύσηξα τότε.Μόνο bloggers την ακούν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. @Exafricanlandlord,

    "Πώς επηρεάζει η μουσική τα πράγματα."

    Well, Music matters!

    In a way, bombs too!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. πολυ ωραια η faithless τροπη της συζητησης. πολυ μ'αρεσει αυτο το ποστ. το βιντεακι του ihafia ειναι zuper. λιγα σκρατς, μια μπαλα και αγαπη αρκουν.. :)
    αλλα και το βιντεο κλιπ του god is a DJ ειναι τελειο-προσκυνω maxi jazz.
    και ασχετη ερωτηση: συναυλια των faithless φετος στην αθηνα εγινε/θα γινει/ακυρωθηκε; εγω γιατι ετοια σιωπη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Η ΛΙΣΤΑ ΜΟΥ,
    ΜΕ ΤΑ
    10 ΞΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ..


    1. LITTLE MAN / με τον SONNY BONO και τη CHER
    2. UMULIYE / απο τους BLACK BLOOD.
    3. POP CORN / Gershon Kingsley, και άλλες εκτελέσεις
    4. A CASA D’ IRENE / του NICO FIDENCO
    5. WHEN I’M A KID / Ντέμης Ρούσσος
    6. HELP / Beatles
    7. YELLOW RIVER / Christie
    8. DISCO BOYZOYKI / Vangarde, Kluger
    9. CHICANO / BLACK BLOOD
    10. BLACK IS BLACK ( ή, NOIR C’ EST NOIR / Johnny Haliday )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Neutrino,

    "πολυ ωραια η faithless τροπη της συζητησης. πολυ μ'αρεσει αυτο το ποστ. το βιντεακι του ihafia ειναι zuper. λιγα σκρατς, μια μπαλα και αγαπη αρκουν.. :)"

    Να θυμάσαι, όμως, και τα σοφά λόγια του πρώην αφρικανού κτηματία, σχετικά με το "πώς επηρεάζει η μουσική τα πράγματα" και την πατήσεις σαν τη Θεά που άκουσε το Insomnia και έχει να κοιμηθεί από το '95!

    ;)))
    (Κλείστε το Cd Player ρεεεεεέ!)

    Υ.Γ: Αν θυμάμαι καλά, έχουν δυο χρόνια να δώσουν συναυλία στην Αθήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. TO 2o ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
    ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ


    Μετά τα ‘Ζαβαρακατρανέμια’, για τα οποία αφού δέν ξέρει κανείς τί λένε τα λόγια, πέστε μου τουλάχιστον τί ...ΝΟΜΙΖΕΤΕ πως λένε, ρε παιδιά!

    Τί σκέφτεστε όταν ακούτε αυτό το τραγούδι δηλαδή; Με τί ΕΙΚΟΝΕΣ το συνδυάζετε στο μυαλό σας;

    -------

    Λοιπόν..

    Το 2ο (..αλλα ΚΑΙ ΤΟ 3ο !) ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ του κόσμου, είναι εδώ !

    (..θέλει λίγη υπομονή στην αρχή, αλλα η συνέχεια ΑΠΟΖΗΜΙΩΝΕΙ 100% !)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Ως γνήσια Ρεμπέτισσα δεν θα μπορούσα να προτείνω και τίποτε διαφορετικό...
    1. "Τα μπλε παράθυρα"
    2. "Ψηλά μη κτίζεις τη φωλιά"
    3. "Μαύρα μάτια, μαύρα φρύδια"
    4. "Καραβοτσακίσματα"
    5. "Αλάνα Πειραιώτισα"
    6. "Αγγελοκαμωμένη"
    7. "Καραντουζένι"
    Και επειδή είναι ατέλειωτος ο Μάρκος... προσθέτω στη λίστα μου:
    8. "Η καρδιά του μάγκα"
    9. "Το μινόρε του τεκέ"
    10. "Άσπρο πουκάμισο φορώ"

    Και προσοχή:Η προσφορά ρεμπέτικων από το "Βήμα" έχει κακές εκτελέσεις, όχι αυθεντικές και με πολλά λάθη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Ελπίζω ο προβληματισμός του Χάρρυ και το χαλαρό της ώρας να κάνει πιο ευέλικτο το μοδερέισον για μια μίνι συλλογή από τραγούδια μεγάλων στιχουργών ή εκτελεστών που βοήθησαν ο καθένας από τη μεριά του στη προαγωγή του ελληνικού πολιτισμού.

    10. Latin- G. Dalaras
    9. Mantouvala- S. Kazadzidis
    8. Zigkouala- tou idiou
    7. Koufala- then prolave o Stellaras
    6. Meine mazi mou egkios, eimai poly feregkios-L. Pantazis
    5. Glyke mou falakra, gia sena ftano sta akra -(?)
    4. Αν πας με άλλη, θα σου σπάσω το κεφάλι-Πεγκυ Ζήνα
    3. Δεν φτάνει μόνο η ομορφιά, χρειάζεται και λιγο πουτ@νιά.-Σούλα Δανέζη
    2. Πάρε τηλέφωνο τον κερ@τά, καλύτερα τώρα παρά μετά-Σ. Λιβυκός

    and the winner is:
    1. Και είχε ένα φεγγάρι σαν κομμένο νύχι,
    άλλο να στο λέω
    και άλλο να σου τύχει
    -Αντζυ Σαμίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. kato patissia, να ζήσεις για το video!
    Μας εντυπώνονται σε εφηβική ηλικία, είπε ο οικοδεσπότης. Λάθος!Ακόμα νωρίτερα.
    Δημοτικό ήμουν όταν έμαθα απ' έξω τα τραγούδια του αγώνα.
    Πως να μη συγχωρούμε έπειτα τα πάντα στο Θεοδωράκη με τέτοια τραγούδια που έγραψε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. ΤΟ ..ΥΠΟΛΟΙΠΟ
    ΤΟΠ-10
    ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ..


    Εντάξει, ο Θεοδωράκης αρκεί για να γεμίσει όλο το τοπ-10.. Το ίδιο και ο Μαρκόπουλος.

    Άν αφαιρέσουμε αυτούς τους δύο, οι υπόλοιπες θέσεις 3-10 της λίστας μου, είναι οι εξής :

    3. Μή μου ξαναφύγεις πιά / Τσιτσάνης, Μπέλλου
    4. Ακορντεόν / Νεγρεπόντης, Λοϊζος
    5. Το θαλασσινό τριφύλλι / Λίνος Κόκοτος
    6. Το πεπρωμένο / Νταλάρας
    7. Ο χάρος βγήκε παγανιά / Μούτσης, Ελευθερίου, Μητροπάνος
    8. Σάν σφυρίξεις τρείς φορές / Χατζηδάκις, Βογιατζής
    9. Άγια Κυριακή / Βίρβος, Πλέσσας, Κουμιώτη
    10. Ο κυρ-Αντώνης / Χατζηδάκις
    11. Χαλασιά μου / παραδοσιακό Ηπείρου, Γαλάνη


    ..όπου, εννοείται πως αφήνω απέξω τραγούδια που με συγκινούν βαθειά, και ότι ακολουθώ την πρακτική των άλλων σχολιαστών αναφέροντας 11άδα τελικά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. 1.Κήπος (Σ.Μάλαμας) και με Χ.Αλεξίου

    (Τα φτερά μου ανοίγω στον αέρα
    ό,τι απομένει απ’ τη ζωή είναι μια Μέρα…)

    2.Μάνα κι αν έρθουν φίλοι μου (Ριζίτικο Ν.Χυλούρης)

    (Να μην τους πεις κι απόθανα
    και τους βαροκαρδίσεις
    στρώσε τους τάβλα να γευτούν…)

    3. Στα περβόλια μες τους ανθισμένους κήπους
    (Θοδωράκης –Μπιθικώτσης)
    (Στα περβόλια μες τους ανθισμένους κήπους
    αν σε πάρω Χάρε στο κρασί
    αν σε πάρω στο χορό και στο τραγούδι
    Χάρισέ μου μια σταλια Ζωή…)

    4.Άσπρα πουλιά της θάλασσας (Κρητικό- Λιδάκης)

    (Άσπρα πουλιά της θάλασσας που χαμηλοπετάτε
    Αν δείτε την αγάπη μου να μου τη χαιρετάτε…)

    5.Τα δάκρυα είναι δυό λογιών (Λουδοβίκος)

    Ήθελα να’μαι δάκρυ σου
    Όταν θα κλαίς να βγαίνω
    Στο όμορφό σου πρόσωπο …

    6. Να ξημερώνει (Μαμαγκάκης – Σ. Παπάζογλου)
    (Από Στεναγμό Ανατολίτη)

    …κι εγω να σεριανώ στις μουσικές μ’ένα ρεμπέτη
    που ξεγέλασε το χρόνο…

    7. 9/8 , Ζεμπέκικο της Πατησίων (Βούλα Σαββίδου)

    (Εννέα βήματα Ζωής
    Γεννέθλια ημέρα
    Οκτώ στη γή και σταθερά
    Και τ’άλλο στον αγέρα…)


    8. Σήματα φωσφορικά (Σ. Μάλαμας)

    Τα αιώνια κακός μπελάς
    Στα εφήμερα χρονοτριβώ…

    (Είχες μια φέτα φεγγαριού στα διάφανά σου χέρια…)

    9. Νυχτολούλουδο (Σ. Μάλαμας)

    ανοιξε νυχτολούλουδο να δω την ομορφιά σου
    άμα δεν χάσω το μυαλό
    πως θα’βρω τη καρδιά σου…΄

    10. Νοτιάς (Σ.Μάλαμας)
    ΄
    Εσένα που περνάς έξω απ’ τη πόρτα μου Νοτιά
    θα πω μια προσευχή
    Νάναι τα δέντρα ήσυχα
    Και τα παράθυρα ανοιχτά …
    όμορφα θαύματα ζεστά για τα μάτια είναι τα δάκρυα
    για τους χειμώνες είναι η φωτιά…

    (Απλά πράγματα…)




    Εκεί πάνω απ’τη θάλασσα ,κάτω απ το φεγγάρι
    Στο Βόρειο άκρο της Εύβοιας
    αντίκρυ στον Παπαδιαμάντη
    (ω ! των ανθρώπων ατέλειαι..)
    θ’ακούω αυτά κι άλλα χίλια…

    ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Τι αντιπαθητική άσκηση να πρέπει να κόψεις αγαπημένα σου τραγούδια!
    Ξεκίνησα να καταγράφω (ένα τραγούδι από κάθε καλλιτέχνη, έτσι ώστε να χωρέσουν παραπάνω), σταμάτησα στο 40 κι άρχισα να κόβω.
    (μια φορά παλιά που είχα δοκιμάσει να καταγράψω τα τραγούδια που μου άρεσαν πολύ (τονίζω το πολύ), σταμάτησα στο 5.000)

    Έφτασα με δυσκολία στο 20 και είπα να στείλω τη λίστα με 20 τραγούδια.
    Μετά σκέφθηκα ότι είναι ζαβολιά και έφτασα στα 15.
    Στα 15 είπα ότι δεν πάει άλλο, δεν κόβω κανένα, αδύνατον!

    Όμως θέλησα να παίξω το παιχνίδι μέχρι τέλους.
    Άρχισα να θυμάμαι πόσες φορές έκλαψα, συγκινήθηκα, εκστασιάστηκα.
    Τελικά έβγαλα μια λίστα, αλλά το μυαλό μου σιγοτραγουδά αυτά που έμειναν απ’ έξω.

    Επειδή αρκετοί διαβάζοντας τη λίστα θα νομίσουν ότι είμαι σνομπ, να πω ότι μόνο δύο απ’ τα δέκα τραγούδια της λίστας μου
    έχουν πουλήσει λιγότερο από 500.000 αντίτυπα στον κόσμο... (στην Ελλάδα δίνουν χρυσό δίσκο και με 10.000 αντίτυπα...)
    Όχι ότι θεωρώ ότι η ποσότητα των πωλήσεων αντικατοπτρίζει απαραίτητα την αξία τους, αλλά για να μην νομίζετε ότι είναι άγνωστα.

    Πολλά από τα τραγούδια που αναφέρθηκαν από άλλους μέχρι τώρα, θα μπορούσαν να είναι και στη δική μου λίστα (και πάρα πολλά θα μπορούσαν επίσης να είναι στη λίστα μου με τα πιο αντιπαθητικά!!!).

    Προσπάθησα να μην επιλέξω τραγούδια που αναφέρθηκαν ήδη (πχ όλα μου τα αγαπημένα Ελληνικά τραγούδια αναφέρθηκαν ήδη)
    , εκτός κι αν δεν γινόταν με τίποτα!


    Sorry που δεν βάζω links και δεν τα σχολιάζω ένα-ένα, αλλά δεν έχω άλλο χρόνο.


    (αλφαβητικά)

    “Love to love you” Caravan
    “Everybody moves” Died Pretty
    “Transformation” Dramarama
    “Like a Rolling Stone” Bob Dylan
    “I’ve got something on my mind” Left Banke
    “Roof with a hole” Meat Puppets
    “We are underused” Pavement
    “The story of love” The Saints
    “No one knows” Screaming Trees
    “Dancing Barefoot” Patti Smith

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Top 10 songs Παρασκευής 29.6.2007 (αλφαβητικά)

    The Assembly – Never never
    Bjork – Big time sensuality
    The Commodores – Nightshift
    Marianne Faithfull – As Tears Go By
    Harry Nilson - Without you
    Talking Heads - Slippery people
    George Thorogood & The Destroyers - Bad to the Bone
    Tanita Tikaram – Twist in my sobriety
    UB40 -- I' ll be your baby tonight
    Yazoo – Only You

    Και bonus track:
    regina spektor – fidelity


    Κάποια άλλη μέρα (ή νύχτα) θα κάνω πρόγραμμα και με τους Rolling stones, Beatles, Rory Gallagher, Bob Dylan, Amalia Rodrigues, Leonard Cohen, κ.λ.π.


    Καλή διασκέδαση...


    ...και Καληνύχτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Ειμαι και εγω θυμωμενος με την φωτια, ειναι απλα απιστευτο αυτο που συνεβη. Απο τη μια λεω αυτη ειναι η Ελλαδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Αργησα, ξέρω. Κατόπιν εορτής, και για να μην επιβαρύνω κι άλλο αυτό το μπλογκ: στο δικό μου, http://mariosp.wordpress.com , μια εκδοχή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Μην κουραστείς να μ'αγαπάς
    κι αν κουραστείς μη φύγεις..

    Δεν μπορώ να αποχωριστώ τη λίστα μου και να φτιάξω μια 10δα,έτσι, χωρίς να νιώθω πως αφήνω ένα κομμάτι μου,
    και με ποιο κριτήριο;
    καθοριστικό; μ;
    Κι αυτά σαν να μη θέλουν να φύγουν,όλο γυροφέρνουν, δήθεν πως κρύβονται,
    και με θύμησες ή αφορμές έρχονται και ξανάρχονται.
    Και δεν έρχονται πάντα μαζί, λόγια και μελωδίες,
    άλλοτε ψιθυρίζω στίχους,
    άλλοτε σφυρίζω ή νοσταλγώ μελωδίες.

    Κάθε στιγμή,κάθε σκέψη,τα όποια συναισθήματα,ακολουθούνται από τα δικά τους τραγούδια,
    γι αυτό και μένουν με τα χρόνια στο νου μας.

    Να βρω μια 10δα ανάμικτα και τυχαία.

    1.Αχ χελιδόνι μου..του Λοϊζου με τον Νταλάρα.
    2.Θυμάμαι μονάχα τη θάλασσα..του Κώστα Χατζή.
    3.Της Καλαμαριάς τ'αγόρια..του Γιάννη Γλέζου με την Αλέκα Μαβίλη.
    4.Θεσσαλονίκη..του Ζαμπέτα με τον Μητροπάνο.
    5.Οι μουσικές του κόσμου,ξένα τραγούδια, μελωδίες μάλλον.
    6.Μια θάλασσα μικρή..του Σαββόπουλου
    7.Αστέρι μου φεγγάρι μου..του Θεοδωράκη με τη Μελίνα.
    8.Ο μπαγάσας..του Νικόλα Άσημου.
    9.Αύγουστος..του Νίκου Παπάζογλου.
    10.Ο παλιάτσος..του Νότη Μαυρουδή με την παιδική χορωδία Δ.Τυπάλδου.

    Τα 1,2,3,4 με πέρασαν από την εφηβεία και με πήγαν πέρα από τα παραδοσιακά τοπικά ακούσματα.
    Το 5 με έβαλε στον κόσμο, στη νιότη και στους λαούς.
    Τα 5,6,7,8,9 στα φοιτητικά χρόνια,την αμφισβήτηση,τους έρωτες, τα όνειρα.
    Το 10 με γαληνεύει και με γεμίζει ελπίδα. Η αθωότητα των παιδιών και ο παλιάτσος χλευάζουν τους μεγάλους και τους υπεύθυνους.


    Μα και πάλι λειψά βγήκαν.

    Θα φωνάξω λοιπόν τους μάστορες να με βοηθήσουν,όπως έκαναν τόσα χρόνια.
    1.Λευτέρης Κογκαλίδης, κρυφά το ραδιόφωνο με μπαταρίες στο δωμάτιο μου.
    2.Ζακ Μεναχέμ, στις μουσικές των λαών της γης.
    3.Γιώργος Παπαστεφάνου,στην ποιότητα,με σεβασμό στους καλλιτέχνες και στους ακροατές.
    4.Γιάννης Πετρίδης,ο θησαυρός της ξένης μουσικής στην ώρα της.
    5.Μάνος Χατζιδάκις,στο τρίτο πρόγραμμα με ύψος και αξιοπρέπεια.
    6.Διονύσης Σαββόπουλος,ζήτω(ώ;) το ελληνικό τραγούδι.
    7.Τα τραγούδια της παρέας,β'πρόγραμμα.
    8.Όσα η παρέα πιάνει για να θυμηθεί,να διασκεδάσει,να ξαναγίνει νιότη,να αγγίξει τους νέους στίχους και ρυθμούς.
    -----------------------------------
    Το χαμόγελο της Τζοκόντας.....
    (όταν έρχονται τα σύννεφα...
    η παρθένα της γειτονιάς μου...)

    Καλημέρα

    Καλή μέρα για τους λήσταρχους γης,
    τρόμος και αηδία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. 1 Led Zepelin “Stareway to Heaven”
    2 Queen “Bohemian Rhapsody”
    3 Black Sabbath “Paranoid”
    4 Jannis Joplin “Summertime”
    5 Depeche Mode “Never Let me Down again”
    6 Ray Charles “Georgia on my mind”
    7 Boney M “Rasputin”
    8 Nina Simone “Love me or Leave me”
    9 Johnny Cash “One”
    10 Zbigniew Preisner “Song for the Unification of Europe”

    post modern list !

    Ο/Η andy dufresne είπε...
    Sorry που δεν βάζω links και δεν τα σχολιάζω ένα-ένα, αλλά δεν έχω άλλο χρόνο.
    ---
    επίσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Καλημέρα!

    Ζαλάδα μου έχει έρθει με την προσπάθεια να παρακολουθήσω τις επιλογές σας.

    Αισθάνομαι πως έχω ήδη μείνει μετεξεταστέος.

    Π. χ. από τις επιλογές του σούπερ έξπερτ Andy, εγώ ξέρω μόνο δύο. (Μπορεί να έχω ακούσει και άλλα, χωρίς να γνωρίζω τον τίτλο τους).

    Το ίδιο συμβαίνει και με άλλους σχολιαστές - μάλιστα από μία λίστα δεν ήξερα κανένα!

    Μα σε άλλους κόσμους ζούμε; αναρωτήθηκα.

    Και μετά σκέφθηκα: ευτυχώς! Σκέψου να είχαμε γράψει όλοι τα ίδια τραγούδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Χωρίς αρίθμη
    ση.

    Bob Dylan - Like a rolling stone
    Bruce Springsteen - Spirit in the night
    Steely Dan - Your gold teeth
    The Clash - London Calling
    Jimi Hendrix - Purple Haze
    Led Zeppelin - Immigrant song
    Velvet Underground - I'm waiting for my man
    Ray Charles - What'd i say
    John Coltrane - Achnowledgement
    Thelonious Monk - Evidence

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Τώρα εδώ ένας στατιστικολόγος θα μπορούσε να βγάλει ενδιαφέροντα νούμερα.

    Π. χ. μου παρατηρεί με email ένας αναγνώστης ότι δεν έχει αναφερθεί ούτε ένα Ιταλικό τραγούδι!

    Ποιο τραγούδι έχει προταθεί περισσότερες φορές; Τι ποσοστό τα ελληνικά και τα ξένα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Το ευχάριστο είναι πως σήμερα υπάρχει σε πολύ μεγάλο ποσοστό το ελληνικό τραγούδι.
    Αν το θέμα είχε αναρτηθεί πχ το 1985-90, τα ελληνικά θα ήταν ένα πολύ μικρό ποσοστό. Τότε θα υπήρχε και το ιταλικό. "Φοριόταν" πολύ τότε, ιδιαίτερα 70-80.
    Για εκείνους που αναπολούν: Τότε οι "επιτυχίες" είχαν στίχο, είχαν νόημα.
    Τώρα οι "επιτυχίες" χωρίς να αποκλείεται, είναι κενές μα την ποιότητα πρέπει να την αναζητήσεις. Το προτιμώ!
    Οπως λέει ο Λουδοβίκος, το όμορφο, σε χρεώνει με την ανακάλυψη του.
    Σκέφτομαι πόσα άλματα έχει κάνει η Ελληνική μουσική και χαίρομαι.
    Οσο λίγα πράγματα πια σήμερα σε κάνουν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. πιτσιρίκος said...
    Où sont-ils à présent mes vingt ans?

    --------------------------

    Τι να πούμε κι εμείς που το τραγουδάμε επί 30 χρόνια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. http://www.youtube.com/watch?v=sbFEnoITiWE

    http://www.last.fm/music/Wim+Mertens/_/Struggle+for+Pleasure

    http://elmariachi.com/songs/paloma_negra.asp


    Δεν ακουω ολες τις στιγμες και τις φασεις της ζωης μου τα ιδια..

    Αλλα ακουω οταν ειμαι ερωτευμενη, άλλα οταν ειμαι νευριασμενη, άλλα οταν λυπαμαι κι αλλα οταν χαιρομαι.. Ποικίλλα συναισθηματα, ανεξαντλητες οι λιστες.

    ΥΓ. Παντως μες στον καυσωνα τραγουδουσα: "Καιγομαι, καιγομαι ριξε κι αλλο λαδι στη φωτια" (ομοιοπαθητικη λετε)?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. N.D said...
    "δεν έχει αναφερθεί ούτε ένα Ιταλικό τραγούδι! "

    Λάθος! Ένας ο δικός μου ο Paolo Conte και κάποιος ανέφερε το A Casa di Renne...

    (Τίποτα δεν μου ξεφεύγει...)

    α)Η δική σας λίστα που είναι;

    β)Ποιά είναι η λίστα από την οποία δεν αναγνωρίσατε ούτε ένα τραγούδι;

    γ)Το πιτσιρίκι μας βγήκε ρομαντικό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. @Reactor69 + @Neutrino

    Ο Faithless πατριώτης μου είναι πολύ μπαμπέσης! ΦΑΤΣΑ.

    :-))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. A CASA D’IRENE


    @ΝΔ, που έγραψε :
    «..Π. χ. μου παρατηρεί με email ένας αναγνώστης ότι δεν έχει αναφερθεί ούτε ένα Ιταλικό τραγούδι!».


    Διαψεύδω!
    Έχω βάλει ως 4η επιλογή μου στη λίστα με τα ξένα το «A CASA D’ IRENE», του NICO FIDENCO.

    (..αλλα βέβαια, οι εξαιρέσεις δέν αναιρούν τον κανόνα.. )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. 10 Αγαπημένα τραγούδια (χωρίς ιεράρχηση και από διαφορετικές μουσικές σχολές γιατί η μουσική δεν πρέπει να έχει σύνορα) και οι συνειρμοί τους:


    Black Magic Woman / Oye Como Va (Santana)
    - Life is a party -

    Αlone in Paris - Alphonse Mouzon (εκτέλεση Les Ombres)
    - αναμνήσεις ενός ταξιδιού που τελείωσε-

    Memory - Elaine Page (Andrew Lloyd Weber)
    - ο χρόνος περνάει πολύ γρήγορα -

    I am shipping up to Boston - Dropkirck Murphys (soundtrack του "Πληροφοριοδότη")
    - Raw power -

    Diamonds and Rust (Joan Baez)
    - life is a mixed bag-

    Sebastian - Cockney Rebel
    -σκοτεινές σκέψεις-

    Famous Blue Raincoat - Leonard Cohen
    -ανιδιοτελής αγάπη-

    Vienna - Utravox
    - ιδανική διαδρομή -

    Concerto in E3 - Zbiniew Preisner (OST Η διπλή ζωή της Βερόνικα)
    - Iδανικό Requiem?-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Με δυσκολεύει αφάνταστα η ιδέα της λίστας. Το καλύτερο τραγούδι το ακούς φευγαλέα στη στροφή του δρόμου και ξέρεις ότι παίζεται για σένα. Μπορώ να θυμηθώ τραγούδια που άκουσα κάποτε και τότε με συγκίνησαν
    Θυμάμαι το μινόρε της αυγής, τα τραγούδια στου σταυρού του νότου, το the road to hell, τη δημοσθένους λέξις. Ολα αυτά δεν είναι ούτε τα καλύτερα ούτε χειρότερα από κάποια άλλα. Απλά ήταν εκεί όταν τα χρειαζόμουν.

    Τα τραγούδια που μου αρέσουν αποφεύγω να τα ακούω. Προτιμώ να τα θυμάμαι δεμένα με καταστάσεις διάφορες. Πάντα έχω το φόβο ότι η συχνή επανάληψη θα νερώσει τη δύναμη τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. @ ihadafarm...

    Δεν έφτασα Ελλάδα ακόμα, αλλά το μυαλό μου είναι ήδη εκεί...
    (Can't wait...)

    Λίγες μέρες πριν ήμουν στην Τιχουάνα,(μισή ώρα από εδώ), και σκεφτόμουν ακριβώς αυτό...πόσο μου θυμίζει την "Τιχε"...η πατρίδα όταν παίρνω το ταξι από το αεροδρόμιο...

    You got it!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Και μερικά ποπ κομψοτεχνήματα:

    1)interlude/morrissey,siouxsie
    http://www.youtube.com/watch?v=yjUKAETwDKg

    2)turn!turn!turn/the byrds
    3)Hide in your shell/surertramp
    4)Summer lightning/camel

    Και τα πρόσφατα:
    5)Les nuits/nits
    http://www.youtube.com/watch?v=WwmIQBJsnkw
    6)You tell me/paul mccartney
    http://www.youtube.com/watch?v=L9_56HrzeUQ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Ήρθε η ώρα να εκτεθώ και εγώ (ελπίζω όχι ανεπανόρθωτα) γράφοντας τις επιλογές μου. (Σαφώς όμως θα εκτεθώ …ηλικιακά).

    Φοβάμαι πως μερικές επιλογές μου έχουν ήδη αναφερθεί, αλλά είχα καταλήξει στην λίστα μου πριν από το ποστ – και δεν βλέπω λόγο να κάνω αλλαγές λόγω πρωτοτυπίας.

    Οι πέντε πρώτες επιλογές είναι ουσιαστικά ολόκληροι δίσκοι γιατί έχουν μία ενότητα που χαλάει αν αποσπάσεις ένα τραγούδι. Τυπικά βάζω τραγούδι, αλλά ουσιαστικά εννοώ δίσκο.

    1. Ω! Μακάρια Πετεινά (Μάνος Χατζιδάκις, Γιώργος Μούτσιος) και ολόκληροι οι «Όρνιθες» (όπου ο Χατζιδάκις γίνεται ο σύγχρονος Μότσαρτ στη φινέτσα, την ευρηματικότητα και την τρυφερότητα).

    2. Lucy in The Sky with Diamonds (John Lennon & Paul McCartney) αλλά ουσιαστικά πάλι ολόκληρο το Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band – για μένα το σημαντικότερο δημιούργημα της ροκ μουσικής.

    3. Kuro Siwo (Νίκος Καββαδίας - Θάνος Μικρούτσικος) αλλά βέβαια ολόκληρο το έργο «Γραμμές των Οριζόντων» (τέως «Σταυρός του Νότου») για μένα το πιο αξιόλογο έργο μελοποιημένης ελληνικής ποίησης μαζί με τον «Μεγάλο Ερωτικό» του Χατζιδάκι.

    4. Who by Fire (Leonard Cohen) αλλά όλος ο δίσκος Cohen Live που αρχίζει με το Dance me to the End of Love και κλείνει με το Suzanne.

    5. Νύχτα (Κώστας Καρυωτάκης, Λένα Πλάτωνος, Σαβίνα Γιαννάτου) αλλά ολόκληρο τον δίσκο «Καρυωτάκης, 13 τραγούδια» από την πιο ταλαντούχο συνθέτη μας (μαζί με την Ελένη Καραΐνδρου).

    6. Nantes (από και με την Barbara) το πιο συγκλονιστικό τραγούδι απώλειας που έχω ακούσει ποτέ.

    7. Ζεϊμπέκικο του Διονύση Σαββόπουλου (κι εγώ προτιμώ την πρώτη εκδοχή, παρά την φωνάρα της Μπέλλου).

    8. Επιφάνεια Αβέρωφ (Γιώργος Σεφέρης – Μίκης Θεοδωράκης) Το γνωστό: «Κράτησα την ζωή μου». Α. Καλογιάννης.

    9. Κάτω από την Μαρκίζα. Γιάννης Σπανός-Μάνος Ελευθερίου. Πρώτη διδάξασα Χαρούλα Αλεξίου – αλλά προτιμώ την Μοσχολιού.

    10. Jacques Brel: Les Vieux. Γιατί το εκκρεμές σημαίνει…
    ________________

    Δεν έβαλα Τσιτσάνη και Μάρκο γιατί θεωρώ ότι τα καλά τραγούδια τους τα έγραψαν πριν το 1950. Μεγάλος απών ο Bob Dylan – αλλά τον αναφέρανε τόσοι άλλοι… Στον Θεοδωράκη έπαιζα ανάμεσα στα «Επιφάνεια» και τις «Μπαλάντες» αλλά κέρδισε ο Σεφέρης. Στον Σπανό ήθελα να βάλω την «Έξοδο κινδύνου» (έξοχο τραγούδι) αλλά κέρδισε η Μοσχολιού. Θα ήθελα να είχα αναφέρει την Eleanor Rigby και το Imagine. Άλλα 102 τραγούδια έμειναν απέξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Παράλειψη: οι στίχοι στους Όρνιθες είναι του Αριστοφάνη σε (πολύ) ελεύθερη μετάφραση του Βασίλη Ρώτα. (Ο λυχνοστάτης μπορεί να ομοικαταληκτεί με το Σωκράτης - αλλά δεν τον αναφέρει ο Αριστοφάνης...).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. @ ΝΔ

    Από ολόκληρο το τεράστιο και τόσο σημαντικό έργο του Brel ξεχωρίζετε το Les vieux; Πάνω από Amsterdam, le plat pays, jojo, il neige sur Liege, les bourgeois, les prenoms de paris etc etc...
    Και σε ότι αφορά την Barbara καλό (αν και κάπως μελό) το Nantes, αλλά θεωρώ πολύ καλύτερα το La solitude ή το l' aigle noir.

    Όπως και να έχει σεβαστές οι επιλογές του καθενός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. titmus

    ίσως επειδή έχει πολύ ωραίους στίχους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Οσα χρονακια και να περασαν αυτα για μενα ειναι αξεπεραστα και συνεχιζω να τα ακουω μανιωδως, προβληματιζομαι βεβαια γιατι κατα τα 60 τι θα γινει, αμα με δει κανενας να ακουω Purple Haze, φοβαμαι μη με στειλουν στο Αιγινητειο.....
    1. Like a rolling stone - Bob Dylan
    2. Sweet child of mine -Guns and Roses
    3. London calling - Clash
    4. Purple Haze - J. hendrix
    5. Layla - Derek and the Dominos
    6. Stairway to heaven - Led Zeppelin
    7. Sunshine of your love - Cream
    8. California Dreaming -The mamas and the Papas
    9. Brown eyed girl - Van Morrison.
    10. LA Woman - Doors

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Όσες φορές έχω προσπαθήσει στη ζωή μου να κάνω λίστα με αγαπημένα τραγούδια, παρατηρώ ότι είναι πάντα διαφορετική και επηρεάζεται από την διάθεση της στιγμής. Δεν λέω ότι δεν έχω διαχρονικά αγαπημένα τραγούδια, αλλά δεν μου έρχονται πάντα τη στιγμή που τα θέλω.

    Σήμερα όμως αν προσπαθήσω θα μου έρθουν στο μυαλό μόνο λυπημένα τραγούδια. Έχω πάθει μεγάλο σοκ με αυτό που έγινε στην Πάρνηθα και από την Πέμπτη είμαι πολύ στεναχωρημένος.

    Γιαυτό δεν θα γράψω λίστα έτσι σε ένδειξη πένθους. Θα σας γράψω απλώς το τραγούδι που θεωρώ από τα πιο λυπητερά που έχω ακούσει ποτέ μου και μου έχει κολλήσει από την καταστροφή και μετά.

    Είναι Το παπάκι (δεν είμαι σίγουρος ότι είναι έτσι ο τίτλος) του Νικόλα Άσιμου με τη Χαρούλα Αλεξίου. Πολύ κλάμα αυτό το τραγούδι.

    Καημένη μου Πάρνηθα...
    Παράδεισέ μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Το βρήκα ολόκληρο

    Στίχοι: Νικόλας Άσιμος
    Μουσική: Νικόλας Άσιμος
    Πρώτη εκτέλεση: Χαρούλα Αλεξίου

    Έχω ένα παπάκι να μου κάνει πα
    να μου κάνει πα, πα, πα
    Και ένα κουνελάκι που όλο μου κουνάει
    που όλο μου κουνάει τ' αφτιά

    Και δε μου καίγεται καρφί
    αν εσύ περνάς και δε μου ξαναμιλάς

    Ίσως να ξανάρθεις όταν θα έχω πια
    όταν, θα έχω πια χαθεί
    κι ή θα μ' έχουν θάψει ή θα έχω μα-
    ή θα έχω μαραθεί

    Και ας μη σου καίγεται καρφί
    Και ας συνήθισες και ας συνήθισες και εσύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. aggelos-x-aggelos
    πραγματικά πολύ τρυφερό το παπάκι του Άσιμου - το είχα παίξει στην εκπομπή μου, τα ηρωικά χρόνια του 9.84.

    Ο Νικόλας Άσιμος - τον θυμάμαι να πουλάει τις κασέτες του στην Λαϊκή της Καλλιδρομίου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Από τις "Ορνιθες" περισσότερο μου αρέσει -και πάντα μου άρεσε από την πρώτη φορά που το άκουσα- το "Ω καλή μου ξανθιά", με την φωνή του Μούτσιου.

    Ω καλή μου ξανθιά,
    συντροφιά μου γλυκιά,
    που μαζί σου λαλώ
    κάθε ωραίο σκοπό,
    ήρθες, ήρθες εφάνης
    με σουραύλι να υφάνεις
    ύμνους, κελαηδισμούς.
    Ηχους εαρινούς,
    εμπρός, αρχίνα, πέσ' τους
    γλυκά τους αναπαίστους.


    "Επαιζε" για την πρώτη δεκάδα αλλά προτίμησα το "Ασμα Ασμάτων".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. είναι ατέλειωτα τα κομμάτια που μ άρεσουν.Τί να επιλεξω;
    Οσα παραθέτω τ ακουω τούτες τις μέρες, αλλά αδικω δεκάδες άλλα....
    Chris de Burgh: the lady in red
    Bjork : Play dead
    The Stylistics:you make me feel brand New
    Shirley Bassey:Climb every mountain
    Kωστας Βαρναλης, Δεκαπέντε ποιήματα
    Κωσταντίνος Β., 2
    Μανος Χατζιδάκης, Νικος Γκάτσος, Χειμωνιάτικος Ηλιος
    Matisse, Call me Call me
    Cats
    Puchini, Boem
    Ρίτσα Μασούρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. http://www.frmusique.ru/mainfr.htm

    Ένα ρωσικό(!) site με πολύ καλή database στίχων γαλλικών τραγουδιών. Δεν έχω βρει τίποτα πιο πλήρες και (έως τώρα) δεν έχει ιούς!
    Ενδιαφέρον έχει η σελίδα με τα 100 καλύτερα διαχρονικά γαλλικά τραγούδια, όπως έχουν ψηφιστεί στις 4 γαλλόφωνες χώρες (Γαλλία, Βέλγιο, Ελβετία, Καναδάς). Πρώτο βγαίνει το Ne me quitte pas (Brel) και ακολουθούν La mer (Trenet), L' aigle noir (Barbara) κοκ
    Οι φίλοι του chanson θα ενθουσιαστούν από το site!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Και για την Πάρνηθα...

    "Θρήνος για τον Ιγνάτιο Σάντσεθ Μεχίας"
    Στίχοι Λόρκα, Μετάφραση Γκάτσος, Μουσική Ξαρχάκος και εκτέλεση Κώστας Πασχάλης. Αφηγητής Μάνος Κατράκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. 1.Led Zeppelin - Stairway to Heaven (το συγκλονιστικότερο ροκ κομμάτι που γράφτηκε ποτέ)

    2.Portishead - Sour Times ("Nobody loves me, it's true...", ρομαντισμός και συναίσθημα στα άκρα)

    3.Massive Attack - Angel (η πεμπτουσία της σύγχρονης μουσικής)

    4.Nirvana - Smells Like Teen Spirit (μακράν το πιο αναγνωρίσιμο κομμάτι της δεκαετίας του 90)

    5.PJ Harvey - Rid of me (γιατί από κάποιους έρωτες δεν θα ξεφύγουμε ποτέ)

    6.Radiohead - Paranoid Android (μελωδία, συναίσθημα, ανατριχίλα)

    7.Prodigy - No Good (Start the Dance) Για τρελούς χορούς μέχρι τελικής...πτώσης.

    8.Leonard Cohen - First we take Manhattan (...then we take Berlin)

    9.Concrete Blonde - Mexican Moon "I look up at the sky, I am tired and dry, thinking of you..." Θα μπορούσε να αναφέρεται και στο ελληνικό φεγγάρι...

    10.Rage Against the Machine - Freedom (live in Mexico) (γιατί με ραπ & ροκ ξεκινά η κοινωνική αφύπνιση)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. Παροράματα...

    Τούς Ορνιθες και όχι τις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. 1. Whish you were here -Pink Floyd
    2. Sultans of swing - Dire Straits
    3. This is the end - The Doors
    4. Smoke on the water - Deep Purple
    5. Sympathy for the devil - Rolling Stones
    6. Στη Ρωγμή του Χρόνου - Μανώλης Ρασούλης
    7. Το Μακρύ Ζεϊμπέκικο για το Νίκο - Διονύσης Σαββόπουλος
    8. Η Μπαλάντα των Αισθήσεων και των Παραισθήσεων - Μάνος Χατζηδάκις
    9. Raprsody in blue - George Gerswinn
    10. Singing in the rain - Gene Kelly

    Κι άντε απόψε, που στο θέατρο Γης η ΚΟΘ θα εκτελέσει τη Γαλάζια Ραψωδία και θα συμπράξει ο Gillan με το Smoke On The Water να μην πάω! Χα! Έφυγα! Τα λέμε κατά τη 01.00 -μετά τη συναυλία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. Έχω άλλα 10! Να ξαναβάλω;
    (Ούτε τη συναυλία θα προλάβω)!

    -Θα επανέλθω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Ίσως θα ήταν ενδιαφέρον να παραθέσω εδώ την λίστα του περιοδικού Rolling Stone με τα δέκα καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών:

    1. "Like a Rolling Stone," Bob Dylan

    2. "(I Can't Get No) Satisfaction," The Rolling Stones

    3. "Imagine," John Lennon

    4. "What's Going On," Marvin Gaye

    5. "Respect," Aretha Franklin

    6. "Good Vibrations," The Beach Boys

    7. "Johnny B. Goode," Chuck Berry

    8. "Hey Jude," The Beatles

    9. "Smells Like Teen Spirit," Nirvana

    10. "What'd I Say," Ray Charles

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. Ανάλογα την ώρα, τη στιγμή τον τόπο και το χρόνο,μπορώ να θεωρήσω αγαπημένο μου τραγούδι το δημοτικό ϊτια-ιτιά μοσχοϊτιά¨,μέχρι και οποιο κομμάτι κλασικής μουσικής.
    Δεν καταλαβαίνω Νίκο,πως μπορείς να ξεχωρίσεις μέσα από εκατοντάδες αγαπημένα τραγούδια,τα εννέα καλύτερα.Γίνεται;
    Θα μπορούσα ωστόσο να πω για το:¨δυό πορτες έχει η ζωή-άνοιξα μιά και μπήκα-σεργιάνισα ένα πρωινό-κι ως που να 'ρθει το δειλινό- από την άλλη βγήκα...¨ .
    Στο δίσκο αναγράφεται σαν στιχουργός ο Καζαντζίδης,κάτι που φυσικά δεν είναι αλήθεια,μιάς και ο Στέλιος έβαλε δεν ξέρω για ποιούς λόγους το όνομά του,αντί του σωστού,της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου δηλαδή.
    Κατά τα άλλα σας εύχομαι καλό καλοκαίρι και ραντεβού τον Αύγουστο.Φεύγω αύριο πουρνό-πουρνό,αλλά δεν λέω που πάω,μη και πλακώσετε όλοι στην ήσυχη παραλία που ανακάλυψα,οπότε θα πάψει να είναι ήσυχη-η παραλία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. diastimata
    Μα η Rhapsody in Blue δεν είναι τραγούδι - είναι κοντσέρτο για ορχήστρα και πιάνο!

    (Το είδα και σε άλλες λίστες αυτο - ορχηστρικά να μπαίνουν ως τραγούδια).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. Καλές διακοπές syneas! Οι λίστες είναι χρήσιμες για να μαθαίνουμε γούστα και τραγούδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. Και για να συνεχίσω με τις λίστες του Rolling Stone -
    Top Ten Albums:

    1. Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, The Beatles

    2. Pet Sounds, The Beach Boys

    3. Revolver, The Beatles

    4. Highway 61 Revisited, Bob Dylan

    5. Rubber Soul, The Beatles

    6. What's Going On, Marvin Gaye

    7. Exile on Main St., The Rolling Stones

    8. London Calling, The Clash

    9. Blonde on Blonde, Bob Dylan

    10. The Beatles (The White Album), The Beatles

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. nikos dimou said:

    Επιφάνεια Αβέρωφ (Γιώργος Σεφέρης – Μίκης Θεοδωράκης)
    ------

    Τι μου θυμίσατε τώρα...
    Αν έβαζα ένα ακόμη τραγούδι θα ήταν ή αυτό ή το "Εμπρός βοηθάτε να σηκώσουμε τον ήλιο" σε μουσική του Μίκη και ποίηση Α.Σικελιανού από το Πνευματικό Εμβατήριο.
    Μεγάλες στιγμές από τον παλιό καλό Θεοδωράκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. giasafox
    τελείως διαφορετικά έργα. Τα Επιφάνεια Αβέρωφ έχουν μία εσωτερικότητα σπάνια για Θεοδωράκη. Αντίθετα το Πνευματικό Εμβατήριο είναι πομπώδες και εξωστρεφές. Ο Μίκης που δεν μου αρέσει (και ο Σικελιανός που δεν μου αρέσει).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. 01.SGT PEPPER'S - THE BEATLES
    02.HOT RATS - FRANK ZAPPA
    03.THE HARDER THEY COME - OST
    04.BLONDE ON BLONDE - BOB DYLAN
    05.OK COMPUTER - RADIOHEAD
    06.ARE YOU EXPERIENCED-JIMI HENDRIX
    07.ASTRAL WEEKS - VAN MORRISON
    08.LIVE AT THE APOLLO-JAMES BROWN
    09.A LOVE SUPREME - JOHN COLTRANE
    10.ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΗΣ ΤΖΟΚΟΝΤΑ - Μ.Χ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. Γιατι το πομπωδες, το εξωστρεφες και το μελο φαινεται οτι τελικα μου αρεσουν…

    Κι επειδη πριν λιγο ειχα μια ιδιαιτερα uncanny experience…I had to share!

    Το cd player αρχισε μονο του (???) να παιζει ενα cd που ειχα ξεχασει μεσα.
    Ηταν το “jesus christ Superstar”. Tο’χα βαλει για να φτιαξω διαθεση πριν τη παρασταση του Απριλιου.


    Κι ενω σκεφτομουν ποσα τραγουδια αφησα απ’εξω (κουλτουρε και μη), ηρθε το …«σημαδι» απο «ψηλα» (το cd player ειναι ψηλα σε ραφι…) και ρισκαροντας το λιθοβολισμο (γιατι πολυ αναθεμα εχουν σηκωσει…) αναφερω ταχεως συντροφους πιστους κι αγαπημενους (καμια σχεση με τη λιστα του Rolling stones)


    - απο το «Phantom of the Opera” του A.L.Webber το «Past the point of no return”
    “…The bridge is crossed, so stand and watch it burn…»

    -απο «Les Miserables» το «One day more» γιατι το ακουω τωρα…

    - απο την «Οπερα τη πενταρας» του Kurt Weill ( ναι ξερω προ ‘50) το «Mack the Knife” (=διαχρονικο)

    - απο το «Cats” για να καλοπιασω τον ιδιοκτητη του blog (και οχι μονο) το «The Ad-dressing of Cats» …
    Καλο Σαββατοβραδο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. @ ΝΔ

    μα σκεφτείτε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γράφτηκε το πνευματικό εμβατήριο (Χειμώνας 1969 φυλακές Ζάτουνας).

    Γράφει ο Θεοδωράκης στο ημερολόγιό του: "...Εξω χιονίζει. είμαι μόνος. Ακούω τη χάλκινη φωνή του Σικελιανού. Τον βλέπω γιγάντιο άγγελο να περνά και να ξαναπερνά ... ο στίχος του με τυλίγει σαν ανεμοστρόβιλος"

    Ο Μίκης έγραψε πολλά λυρικά ("μελιστάλακτα") κομμάτια αλλά, νομίζω ότι άλλαξε ύφος με σκοπό να αφυπνίσει τον κόσμο σε περίοδο "εθνικής ύπνωσης" ('67-'74)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. Γάτος said,

    Π. χ. μου παρατηρεί με email ένας αναγνώστης ότι δεν έχει αναφερθεί ούτε ένα Ιταλικό τραγούδι!
    --------------------------------

    Νίκο, πιστεύω πως οφείλεται στο γεγονός πως οι περισσότεροι σχολιαστές είναι γύρω στα 35.
    Γιά τα ιταλικά πρέπει να έχεις νεανικά βιώματα, αλλοιώς δεν.
    Τα σημερινά πριν ελαχίστων εξαιρέσεων δεν έχουν να πουν κάτι το αξιόλογο.
    Εμένα παντως οι Ντομένικο Μοντούνιο, Σέρτζιο Εντρίγκο, Τζιάννι Μοράντι, Μαρι Ζελινότι, Αντριάνο Τσελεντάνο, Κατερίνα Καζέλλι και αρκετοί ακόμη μου κρατούν συντροφια, για να μη αναφέρω και την αντίστοιχη χρονικά γαλλική σχολή με Μυρέιγ Ματιέ, Ερβέ Βιλάρ, Ανταμο, Δαλιδά και βάλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. Ο/Η Syneas είπε: "Θα μπορούσα ωστόσο να πω για το:¨δυό πορτες έχει η ζωή-άνοιξα μιά και μπήκα-σεργιάνισα ένα πρωινό-κι ως που να 'ρθει το δειλινό- από την άλλη βγήκα...¨ .
    Στο δίσκο αναγράφεται σαν στιχουργός ο Καζαντζίδης,κάτι που φυσικά δεν είναι αλήθεια,μιάς και ο Στέλιος έβαλε δεν ξέρω για ποιούς λόγους το όνομά του,αντί του σωστού,της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου δηλαδή."

    Ίσως σας ενδιαφέρει η εξής πληροφορία:
    Η σπουδαία Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου είναι πιθανό να άκουσε την ιδέα του τραγουδιού στα καταγώγια όπου σύχναζε. Παραλλαγές των στίχων αυτών υπάρχουν σε παμπάλαια δερβίσικα τραγούδια, σε ολόκληρη την ανατολή. Στην Ελλάδα, τέτοια λόγια τραγουδιούνταν συχνά (μέσα σε σύνολα δίστιχων ή τετράστιχων που εναλλάσσονταν κατά βούληση) στους τεκκέδες (μοναστήρια) των "αιρετικών" "μουσουλμάνων" μπεκτασήδων. (Ο τελευταίος μπεκτασήδικος τεκκές στην Ελλάδα έκλεισε, αν δεν κάνω λάθος, το 1950. Προπολεμικά, οι τεκκέδες αποτελούσαν μέρη όπου σύχναζαν ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικοί, χριστιανοί ή όχι. Τους τεκκέδες πχ της Θεσσαλονίκης τίμησαν συχνότατα, μεταξύ άλλων, ο Τσιτσάνης και ο Παπαϊωάννου, και από κει εμπνεύστηκαν διάφορα τραγούδια τους --πχ: Γκιούλμπαχαρ, ένα κρυπτικό τραογούδι που, ερήμην του Τσιτσάνη, διασώζει μεσαιωνικές μνήμες κοινωνικών κινημάτων.)
    -------------------------------
    Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τις μουσικές προτάσεις των φίλων. Δεν τολμώ να δώσω δική μου δεκάδα. Τα αγαπημένα μου τραγούδια δεν υπάρχουν σε δίσκους (τα έχω ηχογραφήσει ο ίδιος σε διάφορες περιοχές της Μέσης Ανατολής). Και, από αυτά που βρίσκονται στην αγορά, για το τοπ-10 μάλλον θα διάλεγα τραγούδια γραμμένα πριν από το '50.

    Δεν αντιστέκομαι όμως σε 4+1 προτάσεις σπουδαίων (περισσότερο ή λιγότερο γνωστών) τραγουδιών --για... ρέκτες "παλιακών" μελωδιών:
    1. "Συμέλα (ή Σουμέλα) λεν την Παναγιά". Μάλλον δεν είναι από τα πολύ παλιά ποντιακά. Σε καλή εκτέλεση (πχ από τον Χρύσανθο) αναδεικνύεται ολόκληρη η αέρινη μελωδική και ρυθμική αγωγή που χαρακτηρίζει άλλωστε πολλά ποντιακά. Από τα ωραιότερα 9άρια (=εννιάσημου ρυθμού).
    2. "Απόψε είδα στ' όνειρό μου". Εχει και παλαιότερη, αρβανίτικη εκδοχή. Αναζητήστε την εκτέλεση στην έκδοση του Λυκείου των Ελληνίδων με τίτλο "Τραγούδια και χοροί της Σαλαμίνας". Προσέξτε το ταίριασμα της τοπικής, σαλαμινώτικης προφοράς με τη χροιά κάποιων φωνών αλλά και με τη συνολική μελωδική οργάνωση.
    Απόψε εί- γαλανό, μπιρμπιλό, μαντζιρά-να μου μάτια-πόψε εί-δα στ'όνειρό μου, ..., μαύρα μάτια στο πλευρό μου...
    Καταπληκτική σύλληψη, μελωδία, τόλμη (η εκδοχή του "Λυκείου" δεν περιλαμβάνει ερωτικότερες στροφές --που οι γυναίκες προσέθεταν κατά βούληση).
    3. "Της τριανταφυλλιάς τα φύλλα". Απλώς αριστούργημα...
    4. "Στο 'πα και στο ξαναλέω". Όχι τραγουδισμένο από τον Νταλάρα.

    Και για... bonus track:
    "Ηijo de la luna", όχι όμως από τη Monserrat Caballe ή άλλες πριμαντόνες. Υπάρχει και σε δίσκο (τον οποίο δυστυχώς δάνεισα και έχασα) με συγκλονιστική Ισπανίδα λαϊκή ερμηνεύτρια.

    Σταματώ εδώ. Είμαι πολύ εκτός θέματος, και δεν θέλω να κουράσω περισσότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. Οι αδελφή Κατσιμίχα έχουν πιάσει το νόημα όλο με τούτο δω το τραγουδάκι όλο:

    στην πιο σκληρή σου φάμπρικα με πέταξες ζωή
    εγώ που σ΄ερωτεύτηκα απ' όλους πιο πολύ
    τόσα τσαλαπατήματα και όλα αυτά μαζί
    μπορούσαν να ξεκάνουνε κι αυτόν τον Ηρακλή

    αυτά που αρνηθήκαμε χτύπησαν πάλι εμάς
    όντα φτωχά κι αδύναμα στο μπλογκ της αγοράς
    στα εικονογραφήματα της ολικής φτοράς
    ίσως να ζει μια ίνα μας που δεν παρατηράς

    δεν έχει πλέον πέρασμα γι' αυτούς που αγαπάν
    πα στου κορμιού το γέρασμα κι αυτοί τα παρατάν
    θυμίζουν απορρίμματα που όλοι τους τα πετάν
    τα καραβάκια θύματα που πνίγηκαν και παν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. Και το πλέον αγαπημένο μου τα τελευταία χρόνια, εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. giasafox said:

    "μα σκεφτείτε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γράφτηκε το πνευματικό εμβατήριο (Χειμώνας 1969 φυλακές Ζάτουνας)."

    Δεν είχε, ούτε έχει φυλακές η Ζάτουνα.
    Εκτοπισμένος ήταν εκεί ο Θεοδωράκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. Σχολιασμός λίστας (βλέπε παραπάνω).

    1 Yes, there are two paths you can go by
    But in the long run
    Theres still time to change the road youre on

    2 O Mercury ήταν τεράστια προσωπικότητα. Τι Ρωμιοσύνη μου λέτε...Με γυναικείο όνομα για ψευδώνυμο παρακαλώ.

    3 All day long I think of things but nothing seems to satisfy
    Think Ill lose my mind if I dont find something to pacify
    Ανακωχή.

    4 Γυναικάρα, άτυχη

    5 Το κομμάτι της πρώιμης εφηβείας μου.

    6 Ότι και η Ιθάκη του Καβάφη, αλλά με φορά προς τα μπρος. Το ταξίδι στο χρόνο είναι μια δυνατότητα που δεν αποκλείεται από τους νόμους της φυσικής.

    7 Αναρχοαυτόνομοι. Ο τραγουδιάρης γράφει σήμερα συμφωνίες κ.λπ. Παρτουζιάρικο κομμάτι.

    8 Ακριβώς το αντίθετο του 7!
    "I'd rather be lonely than happy with somebody else"
    Αφιερωμένο στη γυναίκα μου η οποία απουσιάζει 6 μήνες το χρόνο.

    9 Ο Σοφός Μεγάλος Johnny.

    10 Προς Κορινθίους Α 13
    http://www.xs4all.nl/~beren/picshtm/cor1.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. Για να συγγράψεις τα τραγούδια που λέγουν οι φίλοι ότι από αυτά και δια αυτών εκαθορίσθησαν απαιτείται να είσαι Ποιητής και Άμλετ της Χλωρίνης ή να κατακλέπτεις έτερα πλάσματα οντολογικά που δεν είναι και τόσον κατά πιτσιρίκον Ποιητές. Ποιηταί οι πασόκοι, οι μεταπασόκοι, οι εσταυρωμένοι και οι σταυρωτές με συναισθήματα και με φυλλάδια και με TENA καρμπόν, οι αναγνωρίζοντες την αξία των αθέατων θεσμών (βουλή των εφήβων, κρατική τηλεόραση, εφημερίς ελευθεροτυπία και φιλολογική ελευθεροτυπία της κυριακής, νανοακαδημία και πιεζοψυχομπατσολογία, σύλβια πλαθ) φαρισαίοι και θηρευταί ποταπών συναισθημάτων και λούπινα. Και οι παραδεχόμενοι εν γένει τις αληθινές αλήθειες τις καθολικώς άχρηστες που σε όλη τους την έκταση δεν τις καταδέχονται μηδέ οι θαμνοψηφόροι. Οι πρωτοπόροι της ζωής διαμορφώνουν και απλώνονται στις εμπειρίες στις πυρές στις πείρες και μιλάνε με τις πραγματικές πραγματικότητες και καταθέτουνε ψυχή στο δρόμο όπου μαχαίρωνε και κάρφωνε και μαχαίρωνε ο Όθωνας τη Στέλλα Μπεζαντάκου και διαδίδουν αποκλειστικώς τα αόρατα και τα ορατά και περιγράφουν την ουσία για το πως υπάρχουν τα αδρά μυστήρια και φαίνονται και γίνονται. Και όταν τα διαπράξουν αλλάζει εντός τους ο ρυθμός του κόσμου δηλαδή επικοινωνείται στο κοινό με τηλεβόα ο στρεβλός τρόπος με τον οποίο προσανατολίστηκαν στο χάος και ξαναγράφουν στίχους άπληστους συλλαμβάνοντας τη νομοθεσία του Κέπλερ σαν εντελέχεια σκοτοδίνης τρίτου τύπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  94. Aχ το παπακι του Ασιμου

    Να ξερατε τι μου θυμισατε....

    Πολυ ενδιαφερον ποστ.

    Μαθαινω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  95. To να κανω μια λιστα τραγουδιων θα ηθελε πολυ χρονο ( δυστυχως λογω εξεταστικης πνιγομαι ) και περισσοτερες μουσικες εμπειριες...

    Παντως ενα τραγουδι που εχω παντα μεσα στην καρδια μου και αυτες τις μερες το σκεφτομουν ειναι το ιδανικο του Γιαννη Αργυρη...

    Ποιος ξερει τον Γιαννη Αργυρη?

    Ισως οι παλαιοτεροι...

    Ισως καποιοι εδω μεσα μου πουν καποiα στοιχεια..

    Το μονο που ξερω ηταν οτι τραγουδουσε στην μποατ εσπεριδες ( νομιζω ηταν και δικια του για πολλα χρονια )

    Σκαλιζοντας πριν καποια χρονια καποιους δισκους βρηκα και αυτον που περιειχε το << ιδανικο >> και αλλα πολυ αξιολογα κομματια.


    Παραθετω τα λογια ( μακαρι να μπορουσα και τη μουσικη )


    Ι Δ Α Ν Ι Κ Ο

    Ξέρω πως άδικα σε ψάχνω
    αφού δεν έζησες ποτέ
    παρά στη σκέψη μου μικρό μου
    Ιδανικό μου, ιδανικό μου.

    Ξέρω πως έννοια μου ‘ χεις γίνει
    χωρίς να είμαστε εραστές
    και αξίζεις όσο τ ‘ όνειρο μου
    ιδανικό μου, ιδανικό μου.

    Σε ψάχνει τ ΄άδειο βλέμμα μου
    μα είσαι μεσ΄ το αίμα μου..

    ίσως και να ‘ σαι μια αμαρτία
    και μια θρησκεία μου κρυφή
    μα είσαι αρρώστια μου γλυκό μου
    ιδανικό μου , ιδανικό μου.


    Οποιος ξερει καποιες πληροφοριες για αυτον τον τραγουδιστη και μπορει να βοηθησει....

    Δεν ξερω καν αν ζει ακομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  96. Προλαβαίνω να δώσω κι ένα Τοπ τεν ελληνικών τραγουδιών; (εξαιρουμένων φυσικά των Χατζιδάκη, Σαββόπουλου, Θεοδωράκη, κ.λ.π.)

    Αρλέτα – Τα μικρά παιδιά ( που κρατούν μεσ’ στο χέρι τους / σαν τον ήλιο τον χάρτινο / τις ελπίδες μας)
    Μελίνα Ασλανίδου – Το τσιγάρο βαρύ
    Βαγγέλης Γερμανός – Εισ’ ένας διάβολος
    Αλκίνοος Ιωαννίδης – Το καρυδότσουφλο
    Λιζέτα Καλημέρη - Ένα παιδί ταξιδεύει
    Μελίνα Κανά – Ο μικρός πρίγκηπας
    Νίκος Ξυδάκης – Ήμουν θαλασσινό πουλί (…μα το δικό σου το φιλί / ήταν αλάτι σε πληγή)
    Ελένη Τσαλιγοπούλου – Χίλιες σιωπές
    Χαΐνηδες – Παραλήρημα
    Χειμερινοί Κολυμβητές –Τώρα που παντρεύεσαι ( σου το λέω άλλη μια/ πως σ’ αγαπάω );)

    Κι ένα μπόνους τρακ:
    Το παλιό «Κάπου υπάρχει η αγάπη μου» σε νέα εκτέλεση από την Ελευθερία Αρβανιτάκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  97. Ας προτείνω κι εγώ μια λίστα με ξένα-αν και είναι απλά ενδεικτική, κάποια από τα τραγούδια μπορούν να αντικαθίστανται με άλλα:

    1. Freebird-Lynyrd Skynyrd
    2. The Passenger-Iggy Pop
    3. Summertime-Janis Joplin
    (και μόνο μ' αυτήν)
    4. Shine on you crazy diamond-Pink Floyd
    5. Bohemian Rapsody-Queen
    6. Lady Grinning Soul-David Bowie
    7. Let the Sunshine in-(σε οποιαδήποτε εκτέλεση)
    8. The chase-Giorgio Morroder
    9. I put a spell on you-Greedence Clearwater Revival
    10. Across the Universe-The Beatles
    11.Private investigation-Dire Straits

    Εννοείται,είναι εντελώς της στιγμής και ενδεικτική. Κλαίω για κάμποσα που άφησα απ' έξω. Θα χρειαζόταν δουλειά μηνών για να ξεχωρίσεις πραγματικά.
    (ζαβολιά, βάζω κι άλλα: Mocking Bird-Barklay James Harvest, Blue Sunday-The Doors, California Dreaming-the Mamas and the Papas, Hotel California-Eagles, Highway Star-Deep Purple, I wish upon a star-σε οποιαδήποτε εκτέλεση, ο μισός Bowie, οι μισοί Beatles, σχεδόν όλοι οι Doors και άλλα πολλά, πολλά, πολλά).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  98. Και για να μη με περάσετε για αρχαιολογία, μια που έχω κόρες στην εφηβεία και ψιλοενημερώνομαι, ας γράψω και κανένα πιο πρόσφατο:
    -Placebo: Every me and every you
    -Evanescence:my Immortal
    -Blue States:Season song (τρελλάθηκα από την πρώτη φορά που το άκουσα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  99. Από μια βιαστική ματιά που έριξα, μόνο ένας έχει συμπεριλάβει το Summertime. Ιδού, λοιπόν, ένα Top-10 με εκτελέσεις του.

    1. Ella FITZGERALD & Louis ARMSTRONG
    2. Sam COOKE
    3. Billie HOLIDAY
    4. Janis JOPLIN
    5. FUN BOY THREE
    6. Billy STEWART
    7. Nina SIMONE
    8. Sarah VAUGHAN
    9. Miles DAVIS
    10.Peter GABRIEL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  100. Με κίνδυνο να με πετάξετε έξω συνεχίζω την επανάσταση:
    -Santana-She's not there (υπέροχο και στη διασκευή του Mc Laren)
    -Good Night Moon-Shivaree
    Από R.E.M. εγώ θα έβαζα το Fretless.
    Και ένα από τα ωραιότερα ερωτικά:
    Incomplete-Backstreet boys
    Μα τι μας κάνετε!
    Βέβαια, ίσως το νόημα της λίστας να είναι ποια βάζει αυθόρμητα κανείς, με πρώτη σκέψη. Έτσι αποκαλύπτεται όχι το σύνολο των ακουσμάτων και προτιμήσεων ίσως, αλλά μια συγκεκριμένη στιγμή. ΟΚ, είναι ενημερωτικό και ενδιαφέρον, ούτως ή άλλως. Καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  101. Υπέροχοι Ελία Καζάν και Μάνος Χατζιδάκις στο ¨Αμέρικα-Αμέρικα¨ πριν λίγο στη TV. Νομίζω ότι χρωστάμε και μια λίστα για τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Τουλάχιστον ένα μουσικό κομμάτι δεν το γνωρίζεις αλλά το πιθανότερο είναι να το έχεις ακούσει. Κάποια ταινία δεν μπορεί να την έχεις δει σε ανύποπτο χρόνο και έτσι οι πληροφορίες από ένα τέτοιο ποστ θα είναι ακόμα πιο χρήσιμες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  102. Καλημέρα σας και καλό μήνα Ιούλιο! (Οι μισοί ήδη λείπουν... αλλά μερικοί αθεράπευτοι μπλογκάρουν και από την αμμουδιά!).

    Νομίζω ότι ένας μουσικοψυχολόγος (υπάρχει αυτή η ειδικότητα;) θα έβγαζε φοβερά συμπεράσματα από αυτά τα σχόλια.

    Καλύτερα όμως να ακούμε τις μουσικές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  103. Λιστών συνέχεια:

    Η πιό έγκυρη πηγή γιά πωλήσεις singles και LPs είναι η RIAA (Recording Industry Association of America). Ακολουθούν οι λίστες με τους τροπαιούχους:

    Singles

    1. "Candle in the wind (1997)", Elton John. 10.000.000 +

    (αρχικά αφιερωμένο στην Monroe την δεκαετία του '60, ο πονηρός Elton βρήκε την ευκαιρία να το ξανααμπαλάρει και να το μοσχοπουλήσει επί τη ευκαιρία του θανάτου της πρίνσεςς Νταϊ τέτοιες μέρες πριν 10 χρόνια, τότε που το Λονδίνο είχε μετατραπεί σε τεράστια πίστα σκυλάδικου από το άνθος).

    Τα παρακάτω singles έχουν όλα πωλήσεις άνω των 4.000.000 (παρατίθενται αλφαβητικά):

    2. "Another One Bites the Dust", Queen

    3. "Ballad of the Green Berets", Sgt Barry Sadler

    4. "The Chipmunk Song", The Chipmunks

    5. "(Everything I Do) I Do It for You", Bryan Adams


    6. "Eye of the Tiger", Survivor

    7. "Hey Jude", The Beatles

    8. "Hound Dog"/"Don't Be Cruel", Elvis Presley

    9. "I Want to Hold Your Hand", Beatles

    10. "I Will Always Love You", Whitney Houston

    11. "I'll Be There", Jackson 5

    12. "Islands in the Stream", Kenny Rogers & Dolly Parton

    13. "I Think We're Alone Now", Tiffany

    14. "Let's Get It On", Marvin Gaye

    15. "Le Freak", Chic

    16. "Macarena", Los Del Rio

    17. "We are the world", Michael Jackson and friends

    18. "Stayin' Alive", Bee Gees

    19. "Whoomp! (There It Is)", Tag Team

    LPs

    1. The Eagles- Their Greatest Hits (1971-1975) (Asylum, 1980)- 29 times platinum

    2. Michael Jackson - Thriller (Epic, 1982) - 27 times platinum


    3. Led Zeppelin - Led Zeppelin IV (Atlantic, 1971) - 23 times platinum

    4. Pink Floyd - The Wall (Columbia, 1979) - 23 times platinum

    5. AC/DC - Back in Black (Atlantic, 1980) - 21 times platinum

    6. Billy Joel - Greatest Hits, Vols. 1 & 2 (Columbia, 1985) - 21 times platinum

    7. Shania Twain - Come on Over (Mercury, 1997) - 20 times platinum

    8. Garth Brooks - Double Live (Capitol, 1998) - 20 times platinum

    9. The Beatles - The Beatles ("The White Album") (Apple, 1968) - 19 times platinum

    10. Fleetwood Mac - Rumours (Warner Bros., 1977) - 19 times platinum


    Σημ 1: όπου platinum εννούνται εκατομμύρια άλμπουμς

    Σημ 2: Το ανωτέρω σύστημα μέτρησης θεσπίστηκε από την RIAA το 1958, έτσι αναπόφευκτα singles όπως το White Christmas του Irwing Berlin που τραγούδησε ο Bing Crosby to 1942 μοιραία αδικούνται, καθώς αυτό σύμφωνα με το Guiness book of records έχει πωλήσεις άνω των 50 εκατομμυρίων. Το ίδιο ισχύει και γιά τον Sinatra κοκ.

    Σημ 3: Τα ανωτέρω αφορούν πωλήσεις στις ΗΠΑ μόνον, είναι αδύνατη η μέτρηση σε παγκόσμιο επίπεδο.


    Καλημέρα και καλό μήνα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  104. Καλημέρα,

    Καλό μήνα...1η Ιουλίου!

    Και τώρα στις παραλίες...

    Μελίνα Τανάγρη:

    "Βυζάκια έξω λοιπόν"!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  105. Ε τώρα οι πωλήσεις είναι άλλος δείκτης. Ποια η μουσική αξία του Michael Jackson;

    Διάβαζα σήμερα στο Κ της καθημερινής μία συνέντευξη του Paul McCartney με αφορμή τα 40 χρόνια του Sgt. Pepper. Eξακολουθεί να συνθέτει και να βγάζει δίκσο - αλλά (γνώμη μου) χωρίς τον Lennon είναι τόσο λίγος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  106. Καλημέρα και καλό μας μήνα! Δίπλα το παρέλειψα εν όψει σεφτέ!

    Κι εσείς Γάτε, μουσικό post κι ούτε ένα τραγουδάκι στο background!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  107. Εχετε δίκιο, αλλά οι λίστες του Rolling Stone είναι αποτέλεσμα ψηφοφορίας καλλιτεχνών του ροκ και rock music experts (ότι και αν σημαίνει αυτό) και καθορίζεται αναγκαστικά από την ηλικία/προσωπικά γούστα και βιώματα των ψηφισάντων. Παρέθεσα τις λίστες της RIAA γιά να υπάρχει μία πιό σφαιρική εικόνα του τι "παίζει" σε επίπεδο κριτικών/πωλήσεων.

    Οσο γιά τον Jackson, έχει μία μουσική αξία, πίσω του κρύβεται ο Quincy Jones o οποίος είχε την διεύθυνση παραγωγής του Χαμόγελου της Τζοκόντας (φημολογείται εντόνως ότι έβαλε το χεράκι του στην ενορχήστρωση, δεν θα με εξέπληττε, είναι σπουδαίος ενορχηστρωτής).

    Ο McCartney ήταν ο μελωδός των Σκαθαριών και το alter ego του Lennon γιά τον οποίο μπορούμε να πούμε ότι ήταν η συνείδησή τους. Προσωπική μου άποψη είναι ότι οι καρριέρες αμφοτέρων μετά την διάλυσή των Σκαθαριών το 1970 απέδειξαν πόσο είχε ανάγκη ο ένας τον άλλον, κλασσική περίπτωση συνόλου greater than the mere sum of its parts.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  108. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  109. Ο/Η Nikos Dimou είπε...
    Ε τώρα οι πωλήσεις είναι άλλος δείκτης. Ποια η μουσική αξία του Michael Jackson;

    Διάβαζα σήμερα στο Κ της καθημερινής μία συνέντευξη του Paul McCartney με αφορμή τα 40 χρόνια του Sgt. Pepper. Eξακολουθεί να συνθέτει και να βγάζει δίκσο - αλλά (γνώμη μου) χωρίς τον Lennon είναι τόσο λίγος... "

    Καλημέρα!Κι όμως το thriller του Michael Jackson είναι σε πολλές λίστες με τα καλύτερα όλων των εποχών και σε αυτή του rolling stone (στο νούμερο 20)και στου Πετριδι κλπ. Επίσης είναι το εμπορικοτερο άλμπουμ όλων των εποχών με 40 εκατομμύρια πωλήσεις σε όλο τον κόσμο.Οι eagles είναι πρώτοι σε πωλήσεις στην Αμερική.Και τέλος νομίζω και γω ότι ο Παύλος είναι λίγος χωρίς τον Γιάννη αλλά σε κάθε του lp υπάρχει τουλάχιστον ένα πανέμορφο τραγούδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  110. resident
    ωραία τραγούδια υπάρχουν πολλά - αλλά σαν το Let it be και την Eleanor Rigby κάθε εκατό χρόνια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  111. Ο McCartney "λίγος" χωρίς τον Lennon; Κι όμως, τόσο το Let It Be όσο και το Eleanor Rigby (όπως και πάμπολλα άλλα) είναι δικά του!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  112. Μεγαλοκοπέλα
    μα ακριβώς γι αυτό τα αναφέρω. (στην E. R. είχε ανάμιξη και ο Lennon). Αλλά φαίνεται πως η παρουσία του ενός ερέθιζε και γονιμοποιούσε τον άλλο.

    Μόνος του ο Lennon έδωσε και το Imagine...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  113. @ND
    Ο τελευταίος που θα διαφωνήσει είμαι εγώ, και με την ευκαιρία να προσθέσω στα αγαπημένα μου το Golden slumber /Carry that weight.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  114. Και να θυμίσω την συνεργασία του Michael Jackson και Paul McCartney στο Thriller με το girl is mine αλλά και στο Pipes of peace (LP του Paul McCartney)με το say say say και the man.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  115. Μια ετερόκλητη και συμβιβαστική λίστα, και από μένα...

    1. Blue Monday - New Order: όχι άδικα ο δίσκος (12'') με τις περισσότερες πωλήσεις.
    2. Don't look back in anger - Oasis: από τα δυο αδέρφια του Μάντσεστερ και την... Sally.
    3. Paranoid android - Radiohead: Τόσο μελαγχολικό και τόσο υπέροχο.
    4. Bittersweet symphony - The Verve: αλήθεια, τι άλλο είναι η ζωή παρά μια γλυκόπικρη συμφωνία;!
    5. Shake the disease - Depeche Mode: σίγουρα, έχουν πάθει πολλοί αυτή την "ασθένεια" μιλώντας με τις κοπέλες τους.
    6. Unfinished sympathy - Massive Attack: κομματάρα, γυναικεία φωνάρα.
    7. Can't stop - Red Hot Chilly Peppers: τέλεια εισαγωγή και φοβεροί στίχοι.
    8. Clandestino - Manu Chao: αν και δεν καταλαβαίνω πολλά, μ'αρέσει αυτός ο τυπάκος.
    9. Take me out - Franz Ferdinand: νεανική τρέλα, τρελές κιθάρες, και επιτέλους βγάλτε με έξω από εδώ.
    10. This is the end - The Doors: δεν θα μπορούσε να λείπει το μουσικό και στιχουργικό παραλήρημα του Jim και των φίλων του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  116. Τελευταίο: Νομίζω ότι διαβάζοντας την λίστα με τα αγαπημένα μου, ο μουσικοψυχολόγος θα μου συστήσει να παίρνω prozac.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  117. Τελικά, καθολου χαλαρό αυτό το post.
    Μας "ξύπνησε" όλους και μας τσιτάρισε. Πολύ καλό. Πρόκληση για όσους, όπως εγώ, λατρεύουν τα τραγούδια και τα θεωρούν σημαντικό κομμάτι της ζωής τους, συνδέοντας τα με στιγμές, περιόδους κι αισθήματα. Όπως και πολλοί άλλοι εδώ, απ' ότι βλέπουμε.

    Μιλήσαμε για τραγούδια που δεν θέλουμε να τελειώσουν.
    Υπάρχει για μένα ένα ελληνικό τραγούδι που όταν το ακούω δεν το αφήνω να τελειώσει-το βάζω ξανά και ξανά, μου έχει τύχει να το βάλω και δέα φορές συνέχεια.
    Αποφεύγω αν το βάζω συχνά για να μη "κολλάω". Νιώθω ότι, αν και απλό, έχει βαθύτατο αίσθημα.
    Το αναφέρω γιατί έχει σχέση με το θέμα μας:
    "Ωρες σιωπής/Φταίνε τα τραγούδια"-Διονύσης Τσακνής

    Συνεχίζω να πιστεύω ότι το Freebird των Lynyrd Skynyrd είναι ίσως το ωραιότερο ροκ κομμάτι που έχει γραφτεί.

    Επιτρέψτε μου να σας αποχαιρετίσω με ένα υπέροχο ερωτικό:
    "Nothing compares to you"-Sinnead 'O Connor.
    Αφιερωμένο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  118. Σας το χρωστάω:

    "If I leave here tommorow, would you still remember me?
    'Cuz' I must be travelling on now,
    'cuz there's too many places I've got to see.
    But If I stayed here with you girl,
    things just couldn't be the same,
    for I'm as free as a bird now
    and this bird you cannot change.
    ...
    Lord knows I can't change.
    Lord, help me, I can't change!"

    Lynyrd Skynyrd-Free bird

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  119. Στην Νέα Ορλεάνη είχα την ευκαιρία να ξαναέλθω σε επαφή με την cajun ή creole γαλλόφωνη μουσική της Louisiana.
    Πρώτη επαφή ήταν πριν μια δεκαετία με τα γαλλικά τραγούδια της Celine Dion.

    Μερικά δείγματα της μουσικής του Αμερικάνικου Νότου στα:

    http://www.youtube.com/watch?v=S7s19FFCZaE&NR=1

    http://www.youtube.com/watch?v=C0bHcVFEbAQ

    http://www.youtube.com/watch?v=2bRdZ3R2414

    http://www.youtube.com/watch?v=TNDuSH4TQRw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  120. Δίκιο έχετε αγαπητέ οικοδεσπότη.
    (Κι αν μπούμε σε τέτοιο λούκι, πού να φθάσουν δέκα λίστες)!
    Τζαζίζει, όμως και μ΄ αρέσει...
    Να τη βγάλω να βάλω το Bohemian Rapsody των Queen που τους αδίκησα πάνω στη βιασύνη μου να προλάβω τη συναυλία του Gillan;

    ΥΓ. Συγνώμη για την καθυστέρηση, αλλά μετά τη συναυλία το συνεχίσαμε και μας πλάκωσε το στρώμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  121. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
    Ο Ίσκιος έπεσε βαρύς

    ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ
    Ήσουν καλός σαν τον Χριστό

    ΚΑΛΔΑΡΑΣ
    Οποία και νασαι

    ΞΑΡΧΑΚΟΣ
    Το λεωφορείο

    ΣΠΑΝΟΣ
    Αν ήξερες τις νύχτες μου

    ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
    Γεννήθηκα στην Σαλονίκη

    ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ
    Ωδή στον Διονύση

    ΚΡΑΟΥΝΑΚΗΣ
    Αυτή η Νύχτα Μένει

    ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ
    Τι μ΄ ωφελούν οι άνοιξες

    ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ
    Η αχάριστη

    ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ ΘΑΝΟΣ
    Δίκοπη ζωή

    ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
    Ναμαστε πάλι εδώ Ανδρέα

    ΛΟΙΖΟΣ
    Τίποτα δεν πάει χαμένο

    ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ
    1922

    ΑΣΗΜΟΣ
    Βαρέθηκα την μίζερη μου φύση

    ΖΑΜΠΕΤΑΣ
    Μάλιστα Κύριε

    ΚΑΡΑΙΝΔΡΟΥ
    Η τιμή της αγάπης

    ΜΟΥΤΣΗΣ
    Αύριο πάλι

    ΔΕΡΒΕΝΙΤΩΗΣ
    Ίσως

    ΜΑΧΑΙΡΙΤΣΑΣ
    Διδυμότειχο Μπλουζ

    ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣ
    Μαλαματένια μου ζωή

    ΛΕΟΝΤΗΣ
    Που να χωρέσει το όνειρο

    ΒΑΡΔΗΣ
    Στην Ελλάς του 2000

    ΑΦΟΙ ΚΑΤΣΙΜΙΧΑ
    Κορίτσια τη συγνώμης

    ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ
    Ζωή κλεμμένη

    ΑΚΗΣ ΠΑΝΟΥ
    Όταν σημάνει η ώρα

    ΣΕΜΣΗΣ ΣΤΑΜΟΣ
    Ένα πλοίο η Ρεβέκκα

    ΥΠΟΓΕΙΑ ΡΕΥΜΑΤΑ
    Μαύρες γραμμές

    ΚΟΥΝΑΔΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ
    Δεν περισσεύει υπομονή

    ΔΗΜΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
    Θέλω να πω

    ΧΑΤΖΗΝΑΣΙΟΣ
    Παπαρούνα

    ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
    Ο γυρισμός

    ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ
    Να μ’αγαπάς

    ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗΣ
    Λίγη είναι σάρκα

    ΟΠΑ
    Με στα δυο της μάτια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  122. τελευταίος και κάθιδρος...
    (θα νομίζετε ότι το κάνω επίτηδες για να φαίνεται καλά η λίστα μου :-Ρ)


    Dubrovniks - Holy town

    Radio Birdmann - Anglo girl desire

    Barclay James Harvest - The iron maiden

    World Party - Is it like today

    The Lords of The New Church - Dance with mε
    (αλλά προτιμώ την εκτέλεση από Nouvelle Vague)

    Hector Zazou - Annuka Suaren Neito

    Mano Negra - Out of time man
    (αδυνατώ να διαλέξω μεταξύ του αυθεντικού και της επανεκτέλεσης από Maximum Kouette)

    DJ Krush - Danger of love

    Antonio Carlos Jobim & Luiz Bonfa -
    Manha de Carnaval
    (στην ουσία ολόκληρο το soundtrack του Orfeo Negro "παίζει" γύρω από το μοτίβο του τραγουδιού αυτού. btw είναι και το soundtrack υπό τους ήχους του οποίου γράφεται η λίστα)


    και ένα "ορχηστρικό" νεο-τζαζ:

    Jan Garbarek - In praise of dreams


    και προσωπική εξομολόγηση: αγαπημένη ενασχόληση η ηχογράφηση συλλογών για αγαπημένα "πρόσωπα", με πνεύμα άλλοτε λατρείας, ευγνωμοσύνης, συχνά και υστεροβουλίας ;-)

    όποιοι έχουν διαβάσει το Hi-Fidelity καταλαβαίνουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  123. προσωπικά θα δώσω τα 10 αγαπημένα μου τραγούδια αυτής της στιγμής. γνωρίζοντας ασφαλώς ότι θα αδικήσω αρκετούς, ξεκινάω:



    1. "γιατί δεν έρχεσαι ποτέ" στην εκπληκτική εκτέλεση αλκίνοου και σωκράτη
    2. "αν νοσταλγώ"-ενδελέχεια
    3."γιορτή"-τρύπες, έτσι όπως το άκουσα από τον γιάννη και τους επισκέπτες προχτές στα γιάννενα με πανσέληνο
    4."i'm your man" του τριστεράστιου leonard cohen στην τζαζ εκτέλεσή του από τον nick cave
    5."tonight we fly-divine comedy" γιατί με ταξιδεύει
    6."waltzing along-james" για τον ανεπανάληπτο στίχο "these wounds are self-imposed"
    7."dog on wheels-belle and sebastian" για τον ίδιο λόγο με το 5
    8."to me you are a work of art - morrisey" για τους υπέροχους στίχους
    9."all the fools sailed away-ronnie james dio" γιατί μου θυμίζει το τελευταιο βράδυ που πέρασα μαζί της
    10."last good day of the year-cousteau" γιατί είναι το πιο μελαγχολικό καλοκαιρινό τραγούδι των τελευταίων ετών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  124. και οι αγαπημενοι μου στιχοι για το καλοκαιρι, ευκολονοητοι οι λογοι, :

    (θανασης παπακωνσταντινου,σωκρατης μαλαμας)
    Πολλοί θέλουν την άνοιξη
    κι άλλοι το καλοκαίρι,
    και το χειμώνα το βαρύ
    μονάχα οι καλογέροι.

    Έλα βοριά, καλέ βοριά
    χιόνι και καταιγίδα
    να πέσουνε τα μάνταλα
    να σφραγιστούν οι θύρες
    να μην περνούν οι έμορφες
    και πέσω σε παγίδες.

    Γιατί είμαι αδύναμο σκαρί
    και χάνω τη σειρά μου
    όταν γυναίκα δαίμονας
    περάσει από κοντά μου.

    Η πίστη θέλει στήριγμα
    θεό που να λατρεύει
    και μοναστήρι πέτρινο
    κελί σαν μαύρη απόχη
    στρώμα από άγριο μαλλί
    τα όνειρα να διώχνει.

    Έλα βοριά, καλέ βοριά
    χιόνι και καταιγίδα
    να πέσουνε τα μάνταλα
    να σφραγιστούν οι θύρες
    να μην περνούν οι έμορφες
    και πέσω σε παγίδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  125. @ΝΔ, @Megalokopela
    Η πλακα ειναι οτι συμφωνω με ΝΔ για Paul, αλλα ελα που ο μεγιστος Bob Dylan, εχει δηλωσει οτι ο Paul ειναι πολυ μεγαλος και δεν εχει αναφερθει στον Jhon, μηπως πρεπει να αναθεωρησουμε, κατι παραπάνω θα ξερει ο Bob...., εκτος και αν τον ζηλευε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  126. Όντως, ωραίο θέμα για καλοκαιρινό χαλαρό blogging (ειδικά ενώ έχω δουλειά και προσπαθώ με κάθε τρόπο να την αναβάλω!)

    Λοιπόν, να η λίστα στην οποία κατέληξα. Η οποία φυσικά επιφυλάσσομαι να αλλάξει σύντομα... Πολύ βασανιστικό να πρέπει να διαλέξεις μόνο 10 τραγούδια!! Τα τραγούδια που τελικά διάλεξα δεν είναι σε σειρά προτίμησης.

    1) America (Simon & Garfunkel) (και ως δεύτερη επιλογή- που δεν πιάνεται!- από τους S & G, το Kathy's song). Γιατί μου θυμίζουν τον πατέρα μου που μου έβαζε Simon & Garfunkel να ακούω όταν ήμουν μικρή... Εκείνου με τη σειρά του οι S & G του θύμιζαν τα μοναχικά του χρόνια στην Αμερική.

    2) Julia (Beatles). Γιατί μου θυμίζει τη μητέρα μου που της αρέσουν οι Beatles! Αν και δεν είμαι σίγουρη ότι προτιμάει τους late Beatles. Και γιατί το τραγούδι είναι γραμμένο για τη μητέρα του J. Lennon και είναι συγκινητικό (από κοντά και το Oh my love του John Lennon, στην ίδια ατμόσφαιρα)

    3) Άνοιξε λίγο το παράθυρο (Μίκης Θεοδωράκης... (και ως δεύτερη- που δε μετράει και πάλι!- επιλογή Την πόρτα ανοίγω το βράδυ). Γιατί ο Θεοδωράκης γράφει καταπληκτικά τραγούδια όταν δεν ασχολείται με το να κάνει εθνικιστικές δηλώσεις.

    4) Broken bicycles (Tom Waits). Άλλο ένα λυπητερό, συγκινητικό τραγούδι (φαίνεται έχω μια έφεση σ'αυτά) με θέμα τη νοσταλγία και τις μεγάλες αγάπες.

    5) Love her του Μάνου Χατζιδάκι (σε οποιαδήποτε ερμηνεία). Τελευταία μου αρέσει πολύ η ερμηνεία των Raining Pleasure. Δεύτερο απ'τον ίδιο δίσκο σε πολύ κοντινή απόσταση το dedication.

    6) Lilac wine (Nina Simone, αλλά και στην καταπληκτική ερμηνεία του Jeff Buckley). Γιατί μ'αρέσουν οι στίχοι, η μουσική, και η φωνή της Nina αλλά και του Jeff Buckley (σε μια εντελώς διαφορετική ερμηνεία απ'της Nina)

    7) Βρέχει στην εθνική οδό (Μανώλης Ρασούλης / Νίκος Ξυδάκης / Διονύσης Σαββόπουλος. Αλλά και στην πολύ καλή ερμηνεία του Νίκου Πορτοκάλογλου). Ένα τραγούδι για το χωρισμό.

    8) One of us cannot be wrong (Leonard Cohen). Γιατί λατρεύω τον Cohen (και πάλι, για την απλότητά του). Δυσκολεύτηκα να διαλέξω ένα μόνο απ'τα τραγούδια του... αλλά τελικά κατέληξα- για σήμερα- σε αυτό για τους φευγάτους και υπέροχους στίχους του- 'Then I took the dust of a long sleepless night, and put it in your little shoe. And then I confessed that I tortured the dress that you wore, for the world to look through".

    9) Moon river (Henry Mancini, σε όλες τις ερμηνείες). Γιατί με συγκινεί και μου προκαλεί πάντα μια νοσταλγική διάθεση (στο ίδιο κλίμα και το What are you doing the rest of your life)

    10) Song to the siren (Tim Buckley). Κάπως... παλιομοδίτικη επιλογή, αλλά αυτό το τραγούδι παραμένει δυνατό μέσα στα χρόνια. Με μαγεύει η φωνή του Buckley αλλά και η μελωδία.

    11) Δικαίωση (Ηδύλη Τσαλίκη, στίχοι του Κώστα Καρυωτάκη). Το ξέρω ότι έπρεπε να διαλέξουμε 10 τραγούδια, αλλά αυτό είναι ένα τραγούδι για το θάνατο οπότε βγαίνει εκτός της λίστας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  127. Λίγο σαλάτα έγινε το θέμα ,δεν πειράζει καλοκαίρι έχουμε.Μερικά τραγούδια από τα τοπ-τεν που είδα μου είναι άκρως βασανιστικά,ειδικά σε όσα οι "καλιτέχνες" που τα δημιούργησαν μεταλάχτηκαν από το σύστημα.Το Λαύριο(Σαββόπουλος)σε γιαούρτι φάγε, το Aνθρώπων ..δάνεια(Αλκηστις),Ο Σταυρός της.. Πάτρας πολιτιστική, οι (πολλοί) καταχραστές του Χατζιδάκη κλπ.
    Εντύπωση όμως μου κάνει η απουσία των τραγουδιών του Πυθαγόρα και ειδικά το Υπάρχω ένα κατεξοχήν μουσικό κομμάτι
    "και θα υπάρχω στα τραγούδια που θα ακούς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  128. 1.A louse is not a home-PETER HAMMILL
    2. Still life-VAN DER GRAAF GENERATOR
    3.Pleasant street-TIM BUCLEY
    4.Shine on you crazy diamond-PINK FLOYD
    5.She fell away-NICK CAVE
    6.Throw down the sword-WISHBONE ASH
    7.Κανένας δεν ξέρει-ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΜΑΛΑΜΑΣ
    8.Στη ρωγμή του χρόνου-ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ
    9.Όνειρο ήτανε-ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
    10.Βροχή-ΜΑΝΟΣ ΧΑΝΤΖΙΔΑΚΗΣ

    Ένα δείγμα από μεγάλους κατά τη γνώμη μου καλλιτέχνες που με συγκλόνισαν σε διάφορες φάσεις της ζωής μου.Καθυστερημένο αλλά συγχωρήστε με,είναι το πρώτο μου post.Καλώς σας βρήκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  129. @Chris
    Τα 5 πρώτα στην λίστα σου είναι διαμάντια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  130. O basik στο Top-10 με εκτελέσεις του Summertime αμέλησε να συμπεριλάβει την κατ' εμέ καλύτερη: από την Carmen McRay...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  131. Και η δική μου λιστα με καθυστέρηση λόγω απουσίας. Τα τραγουδια που λυπάμαι οταν τελειώνουν είναι εκατοντάδες.Παρακάτω αυτά που αγάπησα περισσότερο.
    1.Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ.
    (αν ήμουν προθυπουργός για μια μέρα θα το επέβαλα ως τον εθνικό μας ύμνο.)Ευχαριστούμε Αντώνη Λιολιο για το φοβερό λινκ.
    2.Motorcycle emptyness. Manic street preachers.( All you want are the kiks you re giving us...)
    3.Something changed .Pulp (Jarvis for ever!)
    4.Yesterday.Beatles.(καλύτερο και απο το Imagine!)
    5.Sweet caroline.Neil Diamond.
    6.There is a light that never goes down. The Smiths.
    7.Δεκαπενταυγουστος .Γλυκερία.
    8.Storie di tutti i stori.Ricardi Fogli.(το ιταλικό που ζητήσατε)
    9.Space oddity. Bowie
    10.Τελειωσαμε .Στρατος Διονυσιου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  132. "Music is a dream without the isolation of sleep in fact whilst listening to music, your ego is living.But your universal ego - your principle watching of yourself ego –is taking a new level of participation, the dream is reality because you are living the dream ,and your dreams control your reality".Klaus Schulze. "mirage"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.