Δευτέρα, Μαρτίου 12, 2007

Profiles

Όλοι εμείς που γράφουμε εδώ μπορεί να μην έχουμε πρόσωπο, αλλά έχουμε ένα προφίλ – ή profile.

Μας το ζητάει ο Blogger για να αποκαλύπτουμε (ή να κρύβουμε) στοιχεία από την ταυτότητά μας.

Χαζεύω τα προφίλ των σχολιαστών και αναρωτιέμαι.

Μερικοί δεν επιτρέπουν καν την πρόσβαση στο προφίλ τους. Αυτοί είναι συνήθως τρολς – αλλά και σοβαροί σχολιαστές (π. χ. athanasia).

Άλλοι δίνουν μόνο μία ξερή πληροφορία (π. χ. chris).

Άλλοι πάλι (ελάχιστοι) γράφουν ολόκληρο βιογραφικό. Μερικοί προσθέτουν και site (αν έχουν) και email.

Αν γράψεις την ημερομηνία γέννησης (πράγμα που κυρίες και υπερήλικες συνήθως αποφεύγουν) σου βγάζει αυτόματα το ζώδιο και το ζωδιακό έτος (;). Εγώ δεν έγραψα ηλικία (άλλωστε είναι γνωστή) ακριβώς για να μην εμφανίζονται αυτές οι αστρολογικές σαχλαμάρες.

Μου κάνει εντύπωση όμως πόσο λίγοι από εμάς χρησιμοποιούμε το ερωτηματολόγιο του προφίλ για να δώσουμε μία εικόνα του εαυτού μας.

Γιατί; Προστατεύουμε την ανωνυμία μας; Βαριόμαστε; Σνομπάρουμε;

Και καλά αν έχουμε δικό μας blog – μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για μας, διαβάζοντάς το. (Εφόσον υπάρχει υλικό….). Αλλά υπάρχουν και πολλοί που δεν έχουν – γράφτηκαν στον blogger μόνο για να σχολιάσουν.

Σε μία λειτουργία επικοινωνίας, όπως είναι το blogging, θα περίμενε κανείς περισσότερο πλούτο πληροφοριών. Εντάξει – κι από τις απόψεις και τα σχόλια διαμορφώνουμε μία εικόνα – αλλά αν ήξερα για τον «Χ» ότι παίζει σκάκι, ή κιθάρα, ότι του αρέσουν τα b movies και ο Bob Dylan, ότι είναι φιλόλογος ή μηχανικός, ότι ζει στην Καλαμάτα ή το Βανκούβερ – όλα αυτά κάτι θα πρόσθεταν…

Πέρα από την γνώμη του άλλου, μας ενδιαφέρει και το πρόσωπο. Έστω το ανώνυμο: να έχει τουλάχιστον ένα προφίλ…

261 σχόλια:

  1. Καλήμερα!!!

    Συμφωνώ.
    Αρκεί στην επώνυμη εμφάνισή μας να κρατούμε την "ορμή" που εξασφαλίζει η ανωνυμία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θωμάς Λιόλιος said...
    Αρκεί στην επώνυμη εμφάνισή μας να κρατούμε την "ορμή" που εξασφαλίζει η ανωνυμία.

    ----------------------

    Παρεξηγήσατε. Δεν ζητώ επώνυμη εμφάνιση. Ζητώ ένα πληρέστερο προφιλ - περισσότερες πληροφορίες για να έχουμε μία εικόνα του συνομιλητή μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Nikos Dimou said...
    Σε μία λειτουργία επικοινωνίας, όπως είναι το blogging, θα περίμενε κανείς περισσότερο πλούτο πληροφοριών...


    Διαφωνώ.
    Έτσι αίρεται μία από τις βασικές αρχές του blogging, η ανωνυμία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα, καλή εβδομάδα! Έχετε δίκιο, κύριε Δήμου, έκανα τις ίδιες σκέψεις με σας, ανατρέχοντας στα διάφορα προφίλ. Τελικά όμως, έχω την αίσθηση ότι ο γραπτός λόγος αποκαλύπτει περισσότερα και πιο ενδιαφέροντα πράγματα για τα άτομα που ανταλλάσσουν εδώ μέσα, απ'ό,τι θα πρόσφερε μια πληροφορία σχετική με τα γούστα ή τις ασχολίες τους. - Αλήθεια, τι θα πει τρολ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το δικό μου είναι σχετικά πτωχό, γιατί υπάρχει και το αντίστοιχο στο myspace...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Trolls (από τα μικρά σκανδιναβικά δαιμόνια) είναι οι "γνωστοί άγνωστοι" των blogs που αλλάζουν συχνά ονόματα και γράφουν (συνήθως) υβριστικά σχόλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα!

    Στο θέμα ανωνυμίας τι να πω που γράφω επώνυμα και παρουσιάζω και τη δουλειά μου επώνυμα στο site μου από την πρώτη στιγμή.

    Μια που σας αρέσουν τα στοιχεία όμως, θα επανέλθω με ονόματα και διευθύνσεις αγνώστων αργότερα.

    :-)))

    Προς το παρόν χρειαζόμαστε στους Bloggerines ξεκούραση γιατί μαζί με την αποδόμηση του όποιου θέματος πιάνουμε καθε φορά, θα αποδομήσουμε στο τέλος εαυτόν. Ο οποίος κομμάτι-κομμάτι γίνεται όλο και πιο προσωποποιημένος διαδικτυακά. Θα καταλάβετε.

    PROFILES UNDER CLOSE SCRUTINY.

    Κι όποιος αντέξει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. redpunkt said...
    Διαφωνώ.
    Έτσι αίρεται μία από τις βασικές αρχές του blogging, η ανωνυμία.

    -----------------------

    Σοβαρά το λέτε; Από τα χόμπι και το επάγγελμα θα προκύψει το όνομα; (Σε πόσους φοιτητές αρέσουν οι Beatles?). Στο χέρι του blogger είναι να αποκαλύψει τόσα, ώστε να προστατεύεται η ανωνυμία του.

    Διαφωνώ όμως και στο δεύτερο σκέλος. Η ανωνυμία δεν είναι πια από τις βασικές αρχές του blogging. Όλο και περισσότερα blogs είναι επώνυμα (εκτός από αυτά στις δικτατορίες).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα!
    Λοιπόν επειδή ποσώς με ενδιαφέρει η κάλυψη της ανωνυμίας και καμμία παραπανίσια ορμή δε μου δίνει, θα προβώ σε αποκαλύψεις για το προφίλ μου (to know us better):
    θήλυ, ελληνίς (το καυχιέμαι, ξεύρω την καταγωγή μου), δικηγόρος μερικής απασχόλησης, κριτικός τέχνης πλήρους απασχόλησης, αρθρογράφος, μεταφράστρια.
    Ηλικία σιγά μη σας πω, μου αρέσει να γράφω με τη μουσική τέρμα το volume (περίπου), στη μεγάλη κούραση σταθερά συνοδεύει ο Βάγκνερ (το Δαχτυλίδι το περίφημο που πάει και πάει και πάει και πάει και συντροφεύει), στις ακεφιές και τις ανέμπνευστες ώρες ο Ζαμπέτας. Ενδιαμέσως, ό,τι πάει με το θέμα και το πολεμόχαρο της διάθεσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα, καλή βδομάδα,

    Συμφωνώ με τον Γάτο.
    Μπαίνοντας κάποιος στο δικό μου blog, φαίνεται πως από τα μέχρι τώρα λίγα πόστ και τα σχόλια αυτών, δεν έχω να κρύψω και τίποτα σπουδαίο. Οταν γράφω πως ο μεγάλος μου γιός είναι 26, προσδιορίζω και την ηλικία μου, έστω στο περίπου.
    Οταν γράφω στην mtryfo (γειτόνισσα), την ακριβή τοποθεσία (διασταύρωση δρόμων), που μένω, είναι σα να γράφω την διεύθυνση μου.
    Ο andy με την σειρά του, πιστεύω γράφοντας γιά την μπαμπίνα, και μετακομίσεις, δεν έκρυβε πολλά.
    Το ίδιο και ο Mickey, o Katsaris, η eleni63, φυσικά η θεά μας η Αφρο και πολλοί άλλοι που έχουν δικά τους blog, εδώ στο μεγάλο σπίτι του Γάτου, και τα οποία όσο μπορώ επισκέπτομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Είμαι επίσης φανατική γατόφιλη και ζωόφιλη.
    Το βιβλίο σας για τους γάτους με μελαγχολεί βαρύτατα και δεν έχω καταφέρει να το αγοράσω ακόμη, παρά το γεγονός ότι είναι must για τη συλλογή μου με την άλλη εργογραφία για τους γάτους (π.χ. του Τέρρυ Πράτσετ).
    Anyhting goes όσον αφορά σε ράτσες κλπ., αλλά ομολογώ προτίμηση στα Σιάμ. Αυτές οι γάτες μεταμορφώνονται ανάλογα με το φως και τη γωνία που τις κοιτάει κανείς. Χώρια η συζήτηση. Έχετε δει πιο ομιλητικά γατιά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Συμφωνώ πως είναι αναγκαίες κάποιες βασικές πληροφορίες. Άλλωστε λίγα λεπτά χρειάζονται για να τις συμπληρώσεις.

    Άσε που δεν είναι και απαραίτητο να είναι αλήθεια. Περισσότερα για τον καθένα γνωρίζεις στην πορεία των συζητήσεων, αν είναι τακτικός σχολιαστής.

    Για τα τρολ, μας είχε παραπέμψει ο λαδοπόντικας κάποτε σε ένα σχετικό λινκ, το οποίο θα ψάξω να βρω και θα το στείλω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Επίσης κ.Δήμου τα άβαταρ των bloggers, έχουν κι αυτά πολλά να πούνε.

    Μια εικόνα χίλιες λέξεις.

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αναρωτιέμαι, μήπως η εικόνα που σχηματίζει κάποιος από ένα πλούσιο προφίλ «δηλητηριάζει» την κρίση του για τα γραφόμενα από τον Blogger; Αν πχ. ο Vrennus έγραφε ότι είναι πχ. ψαράς, δεν θα τον έκριναν με βάση την ιδιότητά του αυτή (του τύπου «τι να μας πει ένας ψαράς για τα πανεπιστήμια», ας πούμε); Για σας που δηλώνετε συγγραφέας - πόσο περιοριστικό των ενδιαφερόντων σας - πόσοι που δεν σας γνωρίζουν θα έλεγαν ελαφρά της καρδία πχ. «τι να μας πει ο Δήμου για αυτοκίνητα, μηχανικός είναι», και πάει λέγοντας. Νομίζω ότι. με δεδομένο ότι ζούμε την εποχή της τυραννίας των «ειδικών», το ν' αποκαλύπτουμε το επάγγελμά μας ή την - ληξιαρχική - ηλικία μας δεν προσφέρει ιδιαίτερα!

    Αναφορικά με τη με το ζόρι ταξινόμησή μας σε κάποιο ζώδιο, τι να πω. Σημεία των καιρών! Εκτός από την τυραννία των «ειδικών» υφιστάμεθα, εκόντες άκοντες, και την τυραννία του profiling!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Στο παιχνίδι της εικονικής (virtual) πραγματικότητας ο καθένας (επιβάλλεται να;) κάνει τις δικές του προβολές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Το προβλημα της ηλικιας πρεπει να το ξεπερασουν ολοι. Σημασια εχει να δειχνεις υγιης & νεανικος. Τοτε,δεν εχεις προβλημα να τη δηλωνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μας έχουν που μας έχουν φακελωμένους, τουλάχιστον ας περιορίζονται στις τυπικές πληροφορίες. Δεν είναι ανάγκη να τους παραπέμπουμε στο blog μας μέσω ενός πλούσιου profile για να οσμιστούν και την ψυχοσύνθεσή μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλημέρα κ καλή 7μάδα!
    Πάντως εμένα το somebody δεν είναι της ανωνυμίας! Πχ 'Κάποιος έγραψε οτι' κλπ.

    Είναι από Beatles:
    Help! I need somebody
    help! Not just anybody!

    :) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Και το αβατάρι μου δηλώνει την σκεπτική-ερευνητική ματιά που βλέπω όσα συμβαίνουν γύρω μου, ακόμα και τα άγνωστα, με την έκφραση να λέει:
    Βρε, λες?...

    Ο ένας ..μάτης! Ο άλλος είναι αλλού 'ντ αλλού!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Θραύσματα πραγματικών προσωπικοτήτων σε έναν εικονικό κόσμο?

    Στο βαθμό που η μπλογκόσφαιρα εκλαμβάνεται ως εικονική μεν αλλά αναπόσπαστη προέκταση του πραγματικού κοινωνικού χώρου το αίτημα είναι έγκυρο, σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, πιστεύω, όχι.

    Για μένα οι σχολιαστές ΕΙΝΑΙ τα usernames τους και η εικαζόμενη προσωπικότητα τους εκείνο που σχηματοποιείται στο μυαλό μου απ’ όσα θεωρώ ότι διαφαίνονται στα γραφόμενα τους.

    Τα όποια πρόσθετα δηλούμενα χαρακτηριστικά (εντός και εκτός προφίλ), ελάχιστα προσθέτουν στην “εικόνα” μου για εκείνους αν και συχνά με κάνουν να νιώθω ότι βοηθούν στο να κατανοήσω καλύτερα τα “Γιατί” πίσω από συγκεκριμένες “θέσεις” και εικονικές “συμπεριφορές”.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Σωστό κι αυτό...αλλά που σταματάει το προφίλ και που ξεκινούν τα "ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλημέρα σε όλους!

    Ο λόγος που δεν δίνω προφίλ είναι ότι: (α) οι πληροφορίες που παίρνει το Google είναι βαρετές και(β) δεν πιστεύω στις προγραμματικές δηλώσεις στις ανθρώπινες σχέσεις.

    Τα προφίλ μου φαίνονται λίγο σαν μια σειρά από κλειστές πληροφορίες που κατά κάποιον τρόπο παγιώνουν την εικόνα ενός ανθρώπου (σαν επιτύμβια στήλη).

    Την πρώτη φορά που συμπλήρωσα το προφίλ μου και το εμφάνισα στο Google, μου φάνηκε πολύ ανόητο (έβγαλε ζώδια (δυτικό και κινέζικο!), ηλικία, επάγγελμα και διάφορες γενικολογίες για ενδιαφέροντα). Οπότε επέλεξα -καλώς ή κακώς- να μην είναι προσβάσιμο.

    Δεν βρίσκω κανένα γούστο στις μάσκες και τις πολλαπλές ταυτότητες. Την ανωνυμία δεν την βλέπω σαν ευκαιρία να "είμαι μια άλλη".

    Μιλώ μόνον για όσα μ'ενδιαφέρουν και για ό,τι αισθάνομαι, αλλιώς δεν λέω τίποτα (εντός και εκτός διαδικτύου).

    Αυτό ελπίζω να δίνει ένα "προφίλ" για μένα, με τον ίδιο τρόπο που προκύπτει τέτοιο "προφιλ" και στις εκτός διαδικτύου σχέσεις, δηλαδή σταδιακά, όχι πάντα με την ίδια πρόοδο, όχι "πλήρες" (υπάρχει τέτοιο;). Εξαρτάται από τη διάθεση, τον χρόνο μου, την περίσταση και τους ανθρώπους που ακούν.

    Η ανωνυμία μου είναι χρήσιμη μόνο για να μιλάω ελεύθερα για κοινωνικά ή πολιτικά ζητήματα, επειδή -λόγω δουλειάς- πρέπει να είμαι προσεκτική.

    Υ.Γ. Σε κάποιο σημείο, που είχαν εμφανιστεί μαζεμένα διάφορα trolls, θεώρησα υποχρέωσή μου να δώσω την ταυτότητά μου στον οικοδεσπότη (μαζί με το προσωπικό μου email).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ίσως το καλύτερο θα ήταν να μπορούσαμε να διατηρήσουμε τις δυνατότητες που παρέχει η ανωνυμία στο διαδίκτυο, με μια συμπεριφορά η οποία θα είχε την ίδια υπευθυνότητα με την περίπτωση που ήταν επώνυμη.

    Η ανωνυμία δίνει την δυνατότητα να εκφραστείς πιο ελεύθερα, γιατί καταλύει μερικά προσκόμματα που περιορίζουν την επικοινωνία μας στην κανονική μας ζωή.
    Σου δίνεται η ελευθερία να εκφραστείς χωρίς να φέρεις το βαρίδι του περιβάλλοντός σου.

    Η μάσκα μπορεί να είναι τόσο ένα λυτρωτικό μέσο που καταλύει τον φόβο και τις αναστολές για να μιλήσεις και να εκφραστείς ελεύθερα, όσο και μια "κουκούλα" που σου δίνει την δυνατότητα συμπεριφέρεσαι ως τραμπούκος, με τρόπο που, εάν διατηρούσες την επωνυμία σου, θα σου ήταν αδύνατος.

    Οπότε το ζήτημα είναι νομίζω, και πάλι, το πως θα χρησιμοποιήσουμε αυτή μας την ανωνυμία.

    Και κάτι διαφορετικό: ακόμα και η δημιουργία εναλλακτικών προσωπείων είναι χρήσιμη.
    Πόσοι άλλωστε μπορούν να ισχυριστούν ότι και στην εξωδιαδικτυακή του ζωή (για να μη λέω πραγματική όλο!) διατηρούν μια απόλυτα ακέραιη και συνεκτική εικόνα του εαυτού τους;
    Το θέμα είναι να μην γίνεται αυτό με επιβουλή.

    Τελικά ίσως όλα είναι θέμα (καλών) προθέσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Κάπως το περίμενα αυτό το θέμα, ένα καλό προφίλ του καθενός μας βγαίνει εύκολα από τα σχόλια που κάνουμε :-)

    Προσωπικά δεν έχω βάλει λεπτομέρειες στο προφίλ και δεν έχω αβανταρ, γιατί; μα αυτό ακριβώς προσπαθώ να αποφύγω γιατί και αν το συμπληρώσω πάλι φτωχό και άδειο θα φαίνεται ;-( ίσως να είναι και στο χαρακτήρα μου να μην θέλω να εξωτερικεύομαι... (αν και ξέρω ότι είναι λάθος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. καλημερα! απαξ και υπαρχει μπλογκ, ειναι πολυ πιο ενδιαφερον να αντλει κανεις πληροφοριες απο το μπλογκ. και 2-3 κουβεντες στο προφιλ θεωρω πως ειναι αρκετες (ομως απαραιτητες). σαν μπουσουλας βρε αδερφε! (καλα μη βαρατε, i know i know εγω δεν ειμαι υποατομικο σωματιδιο)

    κι εγω παντως πολλες φορες εχω εκνευριστει που εχω δει ενδιαφεροντα σχολιαστη χωρις προφιλ ή δικο του μπλογκ.

    επισης πολυ συμφωνω με το περι αβαταρ μια εικονα=χιλιες λεξεις, ομως εμενα ο γουγλης δεν με αφηνει να πω τις χιλιες λεξεις μου με την ησυχια μου, γιατι δεν μπορω να ανεβασω το αβαταρι που θελω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Κι εκεί που επεξεργαζόμουν τις σκόρπιες σκέψεις μου, προκειμένου να δώσω μια σαφή απάντηση-σχόλιο στα ερωτήματα του γατούλη, "έπεσε" σα βόμβα χειρουργικής ακρίβειας το σχόλιο της "Athanasia" το οποίο βρήκε τις λέξεις (και με τη σειρά) που έψαχνα:

    Athanasia said...
    [Ο λόγος που δεν δίνω προφίλ είναι ότι: (α) οι πληροφορίες που παίρνει το Google είναι βαρετές και(β) δεν πιστεύω στις προγραμματικές δηλώσεις στις ανθρώπινες σχέσεις.

    Τα προφίλ μου φαίνονται λίγο σαν μια σειρά από κλειστές πληροφορίες που κατά κάποιον τρόπο παγιώνουν την εικόνα ενός ανθρώπου (σαν επιτύμβια στήλη).

    Την πρώτη φορά που συμπλήρωσα το προφίλ μου και το εμφάνισα στο Google, μου φάνηκε πολύ ανόητο (έβγαλε ζώδια (δυτικό και κινέζικο!), ηλικία, επάγγελμα και διάφορες γενικολογίες για ενδιαφέροντα). Οπότε επέλεξα -καλώς ή κακώς- να μην είναι προσβάσιμο...]



    Προτιμώ οι "πληροφορίες" για 'μένα να προκύπτουν από τα λεγόμενά μου κι όχι από το επάγγελμα μου, τη μουσική που ακούω ή από τον κινέζικο...ζωδιακό κύκλο.

    Έλεος δηλαδή!!! (που θα έλεγε κι ο Γεωργίου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. "ξερεις ποιος ειμαι εγω?"...δες το προφιλ μου!!!!!
    Το θεμα δεν ειναι ποιος νομιζω εγω ποιος ειμαι (προφιλ)αλλα το ποιος πραγματικα ειμαι και τι λενε οι αλλοι γιαυτο, κατι που φαινετε ΜΟΝΟ απο την συμμετοχη και τα γραφουμενα του καθενα μας!!!!Προσωπικα ποτε δεν κοιταω προφιλ..το θεωρω χασιμο χρονου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Το προφίλ δε λέει κ πολλά πράγματα για κάποιον. Μετά, με το τι γράφουμε φαίνεται ο πραγματικός μας εαυτός.

    Επίσης να σας πω ότι από σήμερα στις 12.00 είμαι επίσημα άνεργη κ θα σας πρήξω στα σχόλια μέχρι να δω τι θα κάνω με τη ζωή μου:) Α! κ εγκατέλειψα την Αθήνα γιατί τη βαρέθηκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Στην αρχή είχα ενδοιασμούς. Δεν ήξερα, τι μπορεί να είναι ο καθένας. Μου την έπεσε ο Μίκυ τότε, ότι μόνο τα τρολς δεν έχουν μέϊλ. Ένοιωσα πολύ άσχημα και έφτιαξα ένα στο γιαχού. Ακόμα βέβαια δεν ξέρω τι σημαίνει τρολ: να μην είσαι προσβάσιμος ή να βρίζεις καθ’ οιονδήποτε τρόπο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Kalnmera Kurie Dimou kai kalimera se olous,

    Arxika sugnwmn pou grafw me agglikous xaraktires! Ekana format prosfata ton upologisti mou kai esbisa tnv epilogi gia ellinika!

    Sxetika me to post to idio skeptiko eixa me sas kurie Dimou otan dimiourgousa to profile mou sto facebook (an to gnwrizete) to opio otan psakseis gia kapion sou bgazei automata koina endiaferwnta!! Blog den dimiourgiasa akomi!

    Genika niw8w oti zwntania kai ekfrasn pane mazi. Pisteuw omws sto posa apokalipti kapios gia ton eauto tou paizoun megalo rolo n ilikia kai n katastasn pou briskete. Kai gi'auto ftaiei n koinwnia kai oi upeu8unwtites pou prepei na paroume apenanti se koloarxes kai kolosustimata pou autodimiourgisame. Px ena mwro exei dikaioma na ekfrastei se opio ba8mo 8elei :-) kai 8a tous peis kai bravo. To idio kai enas enilikas pou ekane tnv zwn tou einai se kalutern 8esn na sxoliasei kai na einai se 8esn na ton sxoliasoun xwris na riskarei kai polla pragmata! Sumfwnite!?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. btw se liges meres paw Monaxo gia douleia, gi'auto kai sas 8umi8ika ... apo palia posts!! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Νομίζω ότι η παράθεση περαιτέρω στοιχείων για το πρόσωπό μας δεν έχει νόημα. Άλλωστε η επικοινωνία προϋποθέτει θα έλεγα μια άμεση επαφή, και αυτή δεν είναι μόνον η γνώμη της κυρίας Τσουκαλά (κύριε Δήμου εσείς θα θυμάστε τη φοβερή εκπομπή των μέντιουμ!).Παίζουμε ψευδαισθητικά... Τουλάχιστον ας το κάνουμε σαφές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Nομίζω πως η διαμάχη είναι χωρίς αντικείμενο. Ξεκαθάρισα από την αρχή ότι δεν ζητώ την κατάργηση της ανωνυμίας - αλλά την παροχή περισσότερης πληροφόρησης. Ανάμεσα στο Όλα και στο Τίποτα υπάρχει ένας μέσος δρόμος.

    Όσο για την ένσταση της Αθανασίας. Συμφωνώ ότι μερικές από τις επιλογές του Google είναι άσχετες - ωστόσο στο δικό του γήπεδο μας φιλοξενεί, πρέπει να τις αποδεχθούμε. Το δεν μου αρέσουν τα μισά, δεν γράφω και τα άλλα - είναι σαν να πετάς το μωρό με το νερό της μπανιέρας...

    €λισάβετ - το φακέλλωμα του Google είναι το πιο ανώδυνο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. κύριε Δήμου, τα κείμενά μας δεν "ζωγραφίζουν" το προφάιλ μας;
    Γράφω π.χ. στο δικό μου που είναι τουλάχιστον ελλειπές.
    "Ζει και εργάζεται σαν οδοκαθαριστής και αλιεύς μαργαριταριών. Ταυτόχρονα δε, τις Κυριακές είναι δεξιός ψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Σαβαώθ στο Μοντεβίδεο της Ουρουγουάης καλύπτοντας μία από τις πάγιες ανάγκες της εκεί ομογενειακής μας κοινότητος."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Μετά από ολιγοήμερη απουσία είχα πολλά να διαβάσω. Καλή εβδομάδα, και ελπίζω όλοι να είναι καλά και υγιείς. Η ανοιξιάτικη βαρεμάρα να βασιλεύει και τα κέφια όλων στο ζενίθ.
    Επί του θέματος, το οποίο βρίσκω πολύ ενδιαφέρον θα ήθελα να παρατηρήσω τα ακόλουθα:
    Η ανωνυμία έχει παραλήπτη τον άλλο. Ενα ψευδώνυμο επιτρέπει στην "Μαριορή" να κρύψει την ταυτότητά της πχ. Η απουσία πληροφοριών επιτρέπει στον ίδιο τον Ανώνυμο να αποκρύψει τον εαυτό του. Συνεπώς η "Μαριορή" του παραδείγματος μπορεί να κρύβεται και από τον εαυτό της. Να ξεχνά τι αγαπά και πώς πορεύεται. Συχνά από πληροφορούμαι αρσενικά παρουσιάζονται ως θηλυκά, μαύροι ως άσπροι κοκ. Το avatar επιτρέπει την φαντασίωση να εξάπτεται. Είδατε τη μούρη που επέλεξε η αφεντιά μου. Πρώτη μούρη!
    Θα μπορούσε η συνολική αυτή ανωνυμία να επιτρέψει σε κάποιους να απελευθερωθούν εντελώς και να δημιουργήσουν χωρίς αναστολές. Να μεταμορφωθούν. Ισως για κάποιους να συμβαίνει. Τις περισσότερες φορές φυσικά η μπλογκική ανωνυμία επιτρέπει κυρίως εξομολογήσεις προσωπικών πληροφοριών ή ύβρεις ή πολύ συχνά (και αυτό)τη συμπεριφορά ωσάν να πρόκειται περί μεγίστου γραφέως ή συγγραφέως !
    Προσωπική μου διαπίστωση από τη συγκεκριμένη εμπειρία του μπλογκινγκ είναι πάντως ότι όσο πιό κοντά είναι κανείς στην αληθινή του ταυτότητα τόσο πιό ενδιαφέροντα αυτά που γράφει και τόσο πιό ενδιαφέρουσα η παρουσία του.
    Δείτε τον Antvol. Τον τόσο απολαυστικό μου φίλο και εξαιρετικό όπως φαίνεται νομικό. Στο πρώτο του μπλογκ διηγείτο ιστορίες. Πολύ καλές. Ο άνθρωπος έχει ικανότητες είναι φανερό. Φαινόταν όμως και η πετριά, η επαγγελματική του διαστροφή...αν μου επιτραπεί ο όρος.
    Στο δεύτερο μπλογκ που δεν κρύβει την επιστημονική του ταυτότητα είναι εξαιρετικός. Εχει γνώμη και θέση. Και σε πολλά ζητήμτα αξίζει παραπομπής σε επιστημονικά περιοδικά. Προσωπικά το έχω ήδη αποτολμήσει όπως και παραπομπές σε άλλα μπλογκ που πρόσφεραν είτε πληροφόρηση είτε ιδέες.
    Ε ναι λοιπόν, πιστεύω ότι ο αλθινός εαυτός είναι ο καλύτερος. Οι άλλοι εαυτοί, αυτοί που ίσως επιτρέπουν την υποτιθέμενη απελευθέρωση δεν είναι παρά της Μαριορής ο φερετζές.
    Και τελευταία προσωπική πλέον επισήμανση. Ο λόγος του ψευδωνύμου και της παράλειψης πληροφοριών για μένα αφορούσε μόνον το χάος στο οποίο θα μπορούσα να εκτεθώ μη γνωρίζοντας το συγκεκριμένο χώρο. Φοβάμαι ότι δεν είχα άδικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. roidis said...
    κύριε Δήμου, τα κείμενά μας δεν "ζωγραφίζουν" το προφάιλ μας;


    παρότι η ερώτηση δεν απευθύνεται σε μένα... θα έλεγα πως όχι. Προσωπικά έχω αλληλογραφήσει με ποικίλες ταυτότητες. Και άνετα θα μπορούσα ως Dolly να σας γράψω gay post. Σκληρό όπως πολλά που εμφανίζονται. Εξάλλου να επισημάνω ότι κάποτε έλαβα επίμονο σχόλιο σε ποστ, ότι αν δεν δήλωνα θηλυκό, κάποιος σχολιαστής θεωρούσε ότι είναι ο ΝΔ. Ναι ο Don, αν έχεις το θεό σου δηλαδή!!!!!!!!!!! Οσο και να με κολακεύει είναι ολοφάνερο το ατόπημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Ζοι20 ...
    Επίσης να σας πω ότι από σήμερα στις 12.00 είμαι επίσημα άνεργη κ θα σας πρήξω στα σχόλια μέχρι να δω τι θα κάνω με τη ζωή μου:) Α! κ εγκατέλειψα την Αθήνα γιατί τη βαρέθηκα.

    Μακάρι να ήξερες πόσο σημαντικές είναι αυτές οι στιγμές στη ζωή κάποιου και πόσο πολύτιμες. Πρόσεξε μόνον τι θα προσευχηθείς να γίνει. Γιατί όπως λέει και ο συγγραφέας
    "Περισσότερα δάκρυα χύνονται για τις προσευχές που εισακούονται, παρά γι'αυτές που δεν εισακούονται".

    Τράβα μπρός!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Eleni63 μου,
    δεν φαντάζεσαι πόσο μέσα έπεσες. Ακριβώς σε αυτή τη φάση είμαι, δεν ξέρω τι να ευχηθώ.
    Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον πάντως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Λίγες σχέψεις με αφορμή το άκρως ενδιαφέρον πόστ.
    ----------------------

    Συχνά, όταν διαβάζω κάτι καλογραμμενο και από άγνωστο, σπεύδω στο profile του. Θα χαιρόμουνα ακόμα περισσότερο αν δεν έπεφτα πάνω στη φραγή, αν μπορουσα να μελετήσω κι άλλα κείμενά του.

    Από την άλλη, αρκετοί καλόγνωμοι συνεπισκέπτες του εδώ μπλογκ, με έχουν τιμήσει με την εγκάρδια αλληλογραφία τους και μέσω αυτής μου έχουν εμπιστευτεί ουκ ολίγα προσωπικά τους δεδομένα. Κι όμως, πολλοί από αυτούς τους εκλεκτούς συνομιλητές, επιθυμούν την ανωνυμία, δηλαδή την διακριτική τους παρουσία.

    Δεν τους αδικώ. Αλλωστε, ας μη ξεχνάμε, έτυχε μερικές φορές κάποιοι γνωστοί-άγνωστοι, να περιφέρονται δεξιά και αριστερά πλαστογραφώντας πρόσωπα και πράγματα. (Την πρώτη φορά που μου συνέβη, λίγο έλειψε να σκάσω από την στεναχώρια μου - εμφανιζόμουν να... βρίζω άλλους συνομιλητές!!!) Μετά όμως, έπαψε να με αποσχολεί το ζήτημα. "Εκείνοι τη δουλειά τους κι εμείς τη δική μας", είπα ανασηκώνοντας τους ώμους.

    Σε ορισμένες περιπτώσεις, προσφέρθηκαν αρκετά άτομα (κάποια από αυτά είναι ΑΜΕΑ) να πουν την ιστορία τους στο μπλογκ μου (οικογενειακές περιπέτειες με ασθένειες πάσης φύσεως). Οταν όμως τους προειδοποίησα τι μου είχε συμβεί ή τι είχε συμβεί σε έναν δυο φιλοξενουμένους μου (κάποιος πήρε τα λεγόμενά τους και τα παρουσίζε σε άλλα μπλογκς κατά τρόπο βάρβαρο και διαστροφικό), δικαιολογημένα, ανέκρουσαν πρυμναν.

    Οσο και να μην θέλουμε να το παραδεχτούμε, κάποτε η κακοήθεια κοστίζει...

    Είναι και αυτός ένας λόγος για να κρύβονται οι άνθρωποι, ενας τρόπος αυτοπροστασίας.

    Με αγάπη

    Παράγραφος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Δεν ψάχνω ποτε σχεδον να δω το προφιλ του άλλου διότι εφ'όσον δεν θα τον γνωρίσω ποτε δεν με ενδιαφερει. Αν τύχει και τον γνωρίσω τότε φυσικό είναι να μάθει ο ένας για τον άλλον πολλά πρισσοτερα απ'όσα λέει ένα προφιλ.

    Οσο δε για το δικό μου, δεν έβαλα στην αρχή, διότι 2-3 άνθρωποι έμειναν να μου μιλάν στην Ελλάδα, και είπα, λες να σπάσει ο διάβολος το ποδάρι του και να διαβαζουν το μπλογκ, να με καταλάβουν και να μου κόψουν κι αυτοί την καλημέρα; ΠΟυ εδω που τα λέμε αν το διαβάζουν μάλλον με καταλαβαν.... Και εδω που τα λέμε και να μου κόψουν κι αυτοί την καλημερα κάτι τρέχει στα γύφτικα, αλλά αυτό το σκεπτικό θα έπρεπε να το είχα αναπτύξει στο προηγούμενο ποστ.

    Πάλι όμως δεν το βάζω... δεν πιστεύω να ενδιαφέρει κανεναν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Καλημέρα!
    Από τότε που ανακάλυψα το ιντερνετ και τα τσατ έγραφα επώνυμα.
    Ο λόγος ήταν αστείος αλλά έμεινε συνήθειο.
    Άρχισα να κάνω τσατ στα 18.
    Ήταν πολύ εύκολο να σου ανοίξει την ψυχή της μια γυναίκα ακόμη και μεγαλύτερη όταν έβλεπε πως γράφεις επώνυμα.
    Μάλιστα στην αρχή έμπαινα ως RHET BUTTLER αλλά πολύ γρήγορα αποκάλυπτα το πραγματικό μου όνομα καθώς και την ηλικία μου.
    Αυτό έγινε συνήθειο και έτσι όταν μπήκα στον κόσμο των μπλογκς κράτησα τη παλιά μου συνήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Εγώ πάλι θα προτιμούσα να μη φαίνεται καν ποιος γράφει, αλλά μόνο τι γράφει. Έτσι οι απόψεις θα κρίνονταν καθ' εαυτές, κανείς δε θα βιαζόταν να συμφωνήσει (ή να διαφωνήσει) με μια θέση, μόνο και μόνο επειδή την εξέφρασε ο τάδε ή η δείνα. (Μετά το πέρας της συζήτησης θα είχε πλάκα κι ενδιαφέρον ν' αποκαλύπτονταν οι ταυτότητες των συνομιλητών).

    Τα παραπάνω ισχύουν βέβαια όταν το αντικείμενο δεν είναι οι ίδιοι οι συνομιλητές και οι εμπειρίες τους. Ειδαλώς, όσο περισσότερα ξέρει κανείς για τους άλλους, τόσο το καλύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. @ eleni63

    Συμφωνώ απολύτως. Ειδικά με την άποψη ότι, όσο πιο κοντά μένει κανείς στον πραγματικό του εαυτό, τόσο πιο σωστά και όμορφα γράφει.

    Γιατί, για μένα, σημαντικό δεν είναι τόσο να συναντώ εδώ μεγάλες ιδέες, υψηλές απόψεις, καταραμένους ποιητές και παραγνωρισμένους λογοτέχνες (άτιμη κοινωνία), όσο ανθρώπους που επιθυμούν και επιδιώκουν, ξεδιπλώνοντας την ψυχούλα τους, να εκφράσουν την δική τους οπτική και τα προσωπικά τους πιστεύω για τα διάφορα θέματα που συζητάμε.

    Κι αν συμβαίνει πολλοί απ' αυτούς να έχουν και ικανότητα γραπτής έκφρασης, το αποτέλεσμα είναι απολαυστικό.

    Προσωπικά, δεν ζητώ από τους φίλους εδώ να μου αποκαλύπτουν κανένα προσωπικό τους στοιχείο. Θα ήθελα ένα μόνο να ξέρω, το φύλο τους. Βλέπω όμως ότι κάποιοι αποφεύγουν και αυτό να δηλώσουν, επιλογή που θα 'χει, βέβαια, τους λόγους της, γι αυτό και τη σέβομαι.

    ΥΓ Σ' υχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. συμφωνώ με το vrennus.
    το προφίλ απλώς εξυπηρετεί τον ορισμό του άλλου στερεοτυπικά με έτοιμες κατηγορίες που μας οδηγεί να προσλαμβάνουμε τα λεγομένα του με τις προκαταλήψεις που κουβαλάμε.

    μου αρέσει και το μόττο του: "είμαι αυτά που γράφω"

    συμφωνώ και με την athanasia.
    και στις εκτός διαδικτύου σχέσεις δε ζητάμε... βιογραφικό. Εμένα τουλάχιστον με απωθούν οι άνθρωποι που με το "καλημέρα" αρχίζουν το τι δουλειά κάνεις, τι σ' αρέσει να κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου κλπ. Γνωρίζουμε τον άλλο μέσα από τη συζήτηση, σταδιακά. Ανάλογα με το τι επιλέγει να μας αποκαλύψει η σχέση προχωρά περισσότερο ή μένει μια απλή γνωριμία, για να γυρίσω και στο θέμα του προηγούμενου post.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. @ zoi20

    Μη στενοχωριέσαι, είμαι απόλυτα σίγουρος πως θα βρεις κάτι καλύτερο. Απλά προχώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. @I_döda_vinkeln
    [Δευ Μαρ 12, 12:00:00 μμ]
    :-)))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Στην δικιά μου περίπτωση έχω κάνει το αντίθετο, είμαι επώνυμα στο blog αλλά με πτωχό προφίλ. Ο λόγος είναι ότι θεωρώ τις ερωτήσεις ηλίθιες...πως μπορώ να δώσω συνοπτικές απαντήσεις για τα βιβλία, μουσική κτλ που μου αρέσουν...αλλάζουν συχνά. Την μόνη πληροφορία που δίνω είναι το που μένω και την εργασία μου γιατί είναι σχετικά σταθερές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Ευχαριστώ όλους για το ενδιαφέρον. Μην ανησυχείτε είμαι μια χαρά. Έκανα μια υπεξαίρεση από το δημόσιο κ πάω να τα φάω στη Βραζιλία...όχι εντάξει πλάκα κάνω.

    Απλά μετακομίζω στην πατρίδα(Θεσσαλία) κ ήδη σκέφτομαι διάφορα για το επόμενο βήμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. redpunkt said:
    "Έτσι αίρεται μία από τις βασικές αρχές του blogging, η ανωνυμία."

    η επιλεκτική ανωνυμία θα έλεγα..όσα στοιχεία και να δώσει κανείς για τον εαυτό του, το κάνει επιλεκτικά τονίζοντας όποιες πτυχές του χαρακτήρα του θέλει..για μένα που άρχισα να συμμετέχω πρόσφατα στη bloggoσφαιρα, έχει περισσότερο ενδιαφέρον να κρίνω τις απόψεις και τα σχόλια χωρίς το "συνοδευτικό πακέτο".Δε θεωρώ τη bloggοσφαιρα "εικονική", αλλά ουσιαστική προέκταση της πραγματκότητας τη στιγμή μάλιστα που η ανωνυμία διευκολύνει και κάνει την επικοινωνία πιο άμεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Τώρα μπορώ να αποκαλύψω ότι σκοπός του σημερινού ποστ ήταν η διερεύνηση της σχέσης που έχει ο καθένας μας με την ιντερνετική persona του - και με την την persona των άλλων. Ένα μεγάλο μέρος αυτής της σχέσης εκφράζεται και στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε τα profiles.

    Άλλοι μεταμφιέζονται 100% (μέχρι που να αλλάζουν φύλο) άλλοι κρύβονται 100% κλειδώνοντας το προφίλ, άλλοι δίνουν λίγα στοιχεία (ποια;), αλλοι μπλογκάρουν επώνυμα... όλα αυτά κάτι σημαίνουν.

    Εγώ ας πούμε αδυνατώ να εμφανιστώ με ψευδώνυμο. Μου φαίνεται σαν να ψεύδομαι δημόσια. Δεν είναι θέμα ηθικής - ίσως να είναι εγωισμός. Δεν μπορώ να κρύψω το εγώ μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. @ND (01:45)

    Point taken, access enabled.

    Δεν συμπλήρωσα στο προφίλ ηλικία και ημερομηνία γέννησης. Επειδή πάντως δεν έχω πρόβλημα με τις ηλικίες (τα ζώδια που βγάζει το Google δεν μ' αρέσουν), είμαι 45 (Νοέμβριος 1961).

    Ούτε ενδιαφέροντα συμπλήρωσα, μάλλον βγαίνουν απ' ό,τι γράφω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Πάντως οι φίλοι που είπαν ότι από τα σχόλια του καθενός φαίνονται πολλά, είναι αλήθεια. Φαίνεται ο θυμός, η απογοήτευση, λίγο η ηλικία, οι πολιτικές θέσεις (δεν είναι και δύσκολο), τα ενδιαφέροντα...Το υπάκουο ή το ανυπάκουο, το ώριμο ή το ανώριμο. Χμ, χμ, ενδιαφέρον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Το πώς επιλέγει να εμφανιστεί ο καθένας - και το 'προφίλ' που επιλέγει - είναι μια απόλυτα προσωπική επιλογή. Και γι'αυτόν το λόγο πρέπει να είναι σεβαστή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Όταν πρωτοβγήκα να γράψω σε φόρουμ, το 1999, υπέγραφα φαρδιά-πλατιά με ονοματεπώνυμο. Μετά από λίγους μήνες κατάλαβα ότι ήταν λίγο παρακινδυνευμένο. Έγραφα τότε στο soc.culture.greek κι εκεί ο φανατισμός και το μίσος είναι ο κανόνας. Μετά από λίγους μήνες, αφού μάζεψα κάμποσες βρισιές και μερικές απειλές, κατάλαβα ότι ήταν προτιμότερη η ανωνυμία, τουλάχιστο σε ένα τέτοιο χώρο. Φυσικά συνέχισα να διατηρώ το δικό μου ύφος και να μην παρασύρομαι από τα τρόλς, απλώς ένιωθα πιο άνετα στο ότι οι συνομιλητές μου με γνώριζαν μόνο μέσα από τα κείμενά μου.

    Στα μπλογκς το κλίμα είναι καλύτερο, οπότε δεν έχω πρόβλημα. Όσο για το άβατάρ μου, «το σερφάρισμα», είναι ζωγραφιά του γιου μου όταν ήταν 5 χρονών . Εμπνευσμένο από την Ολυμπιάδα του Σίδνεϋ.
    Σήμερα είναι 11, αλλά οι καλύτερες ζωγραφιές του ήταν μέχρι τα 6. Είχαν έναν αυθορμητισμό και μια απλότητα. Κάποιες απ’ αυτές τις έχω σκανάρει και τις έχω στη σελίδα μου. Δε θυμάμαι το όνομα του ζωγράφου που είχε πει τη φράση «γέρασα για να μάθω να ζωγραφίζω σαν παιδί».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. dimitris,

    ο ζωγράφος ήταν ο Pablo Picasso στον οποίο αποδίδονται τα:

    * Every child is an artist. It's a challenge to remain an artist when you grow up.

    * It took me four years to paint like Raphael, but a lifetime to paint like a child.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Είστε σινεφίλ; Εχω το θάρρος-θράσσος να σας καλέσω στο blog μου να λάβετε μια πρόσκληση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Πριν από κάποιο καιρό δεν είχα τίποτα στο profile μου γιατί θεώρησα ότι είναι καλύτερα να έχουν βαρύτητα αυτά που λέω ανεξάρτητα από το τι είμαι.
    Δεν είμαι σίγουρος για την ορθότητα αυτής της άποψης ωστόσο πλέον έχω δώσει λίγα στοιχεία για μένα γιατί ενστικτωδώς μου φαίνεται σωστότερο.

    Κάποια στιγμή θέλω να bloggαρω επώνυμα αλλά έχω παρατηρήσει ότι αρκετές φορές γράφω πράγματα που δεν με εκφράζουν πραγματικά ή γράφω ναρκισσιστικά...Γι αυτό ακόμα προτιμώ την ανωνυμία. Ήθελα να ξερα όμως γιατί παρατηρείται αυτό μόνο στo blogging και όχι ας πούμε στο προφορικό λόγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Nikos Dimou said...
    Άλλοι δίνουν μόνο μία ξερή πληροφορία (π. χ. chris)
    ---

    Π Ρ Ο Β Ι Β Α Σ Τ Η Κ Α

    χουραααααααααααααααααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Διάλεξα το avatar μου επειδή πιστεύω ότι οι αίλουροι είναι τα ωραιότερα ζώα, και οι τίγρεις, ιδιαίτερα της Σιβηρίας, οι ομορφότεροι αίλουροι. Επί πλέον εν αντιθέσει με τα λεοντάρια, οι τίγρεις είναι μοναχικά ζώα. Ο συνδυασμός που αναδύεται στα αιλουροειδή, του τρυφερού και του επικίνδυνου, νομίζω ότι είναι συμβολικός και ερωτικός.

    ...Επί πλέον ήταν και εκείνο το ...ελπιδοφόρο ποίημα του heinz, στις 22 Απρ. 2006, ώρα 2.49.44 στο πρώτο blog... heinz

    Ανεξαρτήτως του προφίλ, νομίζω ότι κατά καιρούς, την ταυτότητά και το επίθετό μου τα έχω δείξει.

    Κρατάω κάποια ανωνυμία, εντελώς προσχηματική, για να μπορώ να είμαι εντελώς αυθόρμητος, ...γιατί το χρειάζομαι.

    Είχα απαυδίσει να παριστάνω τον Αιμιλιανό Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. @highvolatagepress:

    Γράφω στα γρήγορα και θα επανέλθω στο σημερινό,ενδιαφέρον θεμα.
    Αν θυμάμαι καλά,σας ενδιαφέρουν ή διαβάζετε βιβλία για γάτες - αν δεν είστε εσείς ή δε διάβασα σωστά,συγχωρέστε με αλλά τρε΄χω σαν τον Βέγγο αυτήν την εποχή και δεν είμαι σίγουρη αν θυμάμαι καλά.
    Ήθελά απλώς να προσθέσω ένα μικρό βιβλίο με θέμα τις γάτες,της Πατρίτσια Χάισμιθ,την οποία εκτιμώ πολύ.
    Αυτά.Θα επανέλθω.Καλησπέρα Νίκο,καλησπέρα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Να συμφωνήσω με τον επώνυμο ξάδελφο Θωμά τον οποίο νομίζω ότι παρεξήγησε ο αγαπητός ΝΔ:

    Η ανωνυμία πέρα από το αίσθημα ελευθερίας που δίνει στα ανώριμα άτομα δίνει την δυνατότητα της έκφρασης χωρίς ντροπή και περιττές συστολές σε όσους έχουν περιεχόμενο.

    Όντως υπάρχουν και καλαίσθητοι ανώνυμοι, αλλά majority sucks.

    Γιατί; Επειδή όπως λέει και ο Woody Allen, πάντα θέλανε νάναι κάποιος άλλος.

    Τελικά για μερικούς είναι πολύ αργά για μια ευτυχισμένη παιδική ηλικία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Πολλές φορές είναι αποκαλυπτική και η επιλογή κάποιου ψευδωνύμου. Δεν είναι μόνο ο λόγος, αλλά και η "μάσκα" που τα εκφέρει. Η Ελένη Ουράνη έγραφε για τη δική της μάσκα, τον Άλκη Θρύλο:«Μήπως συγκεντρώνει ο Άλκης μια κακία που φωλιάζει στα βάθη του είναι μου, που την καταπνίγω στην καθημερινή μου ζωή και στις άλλες σχέσεις μου με τους ανθρώπους και βρίσκει μέσον αυτού διέξοδο; Αν αυτό συμβαίνει έχω την υποχρέωση να το συνειδητοποιήσω αμέσως, και αμέσως να σκοτώσω τον Άλκη»...Κι αλλού πάλι, στο κείμενό της "Δεν έχει πλοίο για σε" παραδεχόταν: «οι μάσκες ποτέ δεν πέφτουν. Αποτελούν ένα αναπόσπαστο μέρος της οντότητάς μας, αληθινότερο κι από τον εαυτό μας»... Αυτά ως μερικές σκέψεις (έστω και δανεικές) για μια άλλη μορφή απόκρυψης-αποκάλυψης, τη σημειολογία των ψευδωνύμων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Πλάκα Πλάκα κλείνω 1 χρόνο ακριβώς από την πρώτη φορά που σχολίασα!

    Στην ουσία τώρα. Δεν με θεωρώ μπλόγκερ. Από τα πολλά που έχουν ειπωθεί κρατάω δύο τρία (τσιτάτα του νίκου δήμου).
    -Αυτό που είπε για το συγγραφέα και το κοινό του. Ως κοινό με αντιλαμβάνομαι, που σχολιάζει - καμία σχέση με μπλογκερ.
    -Αυτό που είπε για το ηλεκτρονικό βιβλίο με τις σημειώσεις του περιθωρίου. Σβήνω και γράφω συνεχώς στα περιθώρια.
    -Τελευταίο, αυτό που διατυπώνει με κάθε ευκαιρία η paragrafos. Αντιλαμβάνομαι το σχολιασμό στο μπλογκ του Νίκου Δήμου ως εργαστήριο - ήθους, διαλεκτικής, διαχείρισης προβλημάτων, εφαρμοσμένης σκέψης, εκπλήξεων (το Πάρτυ ήταν μια τέτοια περίπτωση, η δε "Λευκανσία" ίσως η μεγαλύτερη ιντερνετική μου έκπληξη ever). Ήξερα πολύ καλά ποιός είναι ο άνθρωπος, δεν περίμενα εδώ να το μάθω. Μαθαίνω και άλλα πολλά από τον ίδιο και - προπαντώς - τους άλλους σχολιαστές.

    H athanasia μίλησε και για μένα:

    "Μιλώ μόνον για όσα μ'ενδιαφέρουν και για ό,τι αισθάνομαι, αλλιώς δεν λέω τίποτα (εντός και εκτός διαδικτύου)."

    υ.γ.: Με το άβαταρ κόβεις δρόμο. O εικονιζόμενος είναι ο Albion W. Small. Λέτε να πάσχω από διχασμό προσωπικότητας; Ή μήπως τριχασμό (ο Άλμπιον, ο κρις και εγώ);

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Cris said...
    Π Ρ Ο Β Ι Β Α Σ Τ Η Κ Α

    χουραααααααααααααααααααααααααα


    ---------

    Με τόση μελέτη, τόσους επαίνους και ευφήμους μνείας...
    Πώς να μην προβιβαστείς!

    Συγχαρητήρια πάντως!...

    :-(

    :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. doratsirka τα ψευδώνυμα είναι ένας ολόκληρος κόσμος. Θα θυμίσω τον Πεσσόα - που έγραφε με διαφορετικά ονόματα και υποδυόταν ποιητές με ιδιαίτερο στιλ ο καθένας, ή τον Κίρκεργκωρ που έγραψε τα περισσότερα έργα του με ψευδώνυμα.

    Μερικές φορές σκέπτομαι πως στα blog υλοποιείται "ο θάνατος του συγγραφέα" αυτό το αξίωμα της Νέας Κριτικής που έβαζε το κείμενο να στέκεται αυτόνομο χωρίς αναγωγή σε κάποιον δημιουργό του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Έχετε δίκιο, απλώς η παρενδυσία της Θρύλου σε επίπεδο ψευδωνύμου ήταν ένα ενδιαφέρον στοιχείο, ειδικά για τα χρόνια που έγραφε (το χρησιμοποίησε ήδη από τη δεκαετία του 20). Όσο για το θάνατο του συγγραφέα, ήταν μάλλον το απαραίτητο στάδιο για την εισβολή της θεωρίας δεξίωσης και την κυριαρχία του αναγνώστη, και αν κάνουμε την αναγωγή, του ανώνυμου ή επώνυμου σχολιαστή ενός blog

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Σινεκριτικη. Καθοδηγητης. Επαγγελματικα καλη,απομυθοποιει τη CIA. Ενα ρουφιαναδικο οπου ενιοτε πεφτανε & μερικες μαπες. Ο διευθυντης ειχε βιτσιο να σαβουρωνει με κουφες γκομενες. Μιζερια & ανωμαλια.Καταλληλο για τους επιρρεπεις σε θεωριες συνομωσιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. doratsirka said...
    η παρενδυσία της Θρύλου σε επίπεδο ψευδωνύμου ήταν ένα ενδιαφέρον στοιχείο, ειδικά για τα χρόνια που έγραφε.

    -------------------------------

    Μα έγινε ακριβώς γιατί έγραφε εκείνα τα χρόνια, όπου μία γυναικεία υπογραφή σε κριτική ήταν αδιανόητη. Θυμάμαι πως ακόμα και και μεταπολεμικά απαξιώναν τις κρίσεις της με την φράση: "τι περιμένεις - είναι γυναίκα". Ο Βεάκης την έλεγε "Η Άλκα Θρύλα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Ο Ανδρέας Ανδρεάδης, μέγας οικονομολόγος και καθηγητής των αρχών του εικοστού αιώνα (έγραψε τον τόμο Ελλάς στην έρευνα Κάρνενγκι, παραπομπή σε παραδόσεις του Μ. Βέμπερ, κλασική η Ιστορία του για την Τράπεζα της Αγγλίας κτλ κτλ) έγραφε με ψευδώνυμο κριτικές θεάτρου - μέχρι το τέλος της ζωής του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση που μου θυμίζει ένας φίλος:

    "Άνθρωποι που δεν θα είχαν κανένα απολύτως πρόβλημα - ή και θα ήθελαν - να γνωστοποιήσουν περισσότερα στοιχεία της ταυτότητάς τους, ακόμη και το όνομά τους, ΔΕΝ μπορούν όμως να το κάνουν λόγω της ιδιότητάς τους, της θέσης που κατέχουν στον δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα κλπ. (σε μια χώρα γεμάτη από Τριανταφυλλόπουλους, Εσπρέσσο και άλλες τέτοιες χυδαιότητες)".

    Αυτό το καταλαβαίνω. Άλλωστε και την δική μου επωνυμία την έχω πληρώσει ακριβά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. @ND + Dora Tsirka,

    Ανάλογη περίπτωση ήταν η Κάρεν Μπλίξεν.

    @Gitsaki + Highvoltagepress:

    Θυμίζω και το I am a cat του Soseki Natsumi (αν και δεν είναι ακριβώς για γάτες, είναι από μια γάτα για τους ανθρώπους).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Μια που αναφερθήκατε και η περίπτωση του Πεσσόα, λέει κάπου αναφερόμενος στα ετερώνυμά του:

    "Αν μου έλεγαν πως είναι παράλογο να μιλώ έτσι για ανθρώπους που δεν υπήρξαν ποτέ, θα απαντούσα πως ούτε για τη Λισαβώνα έχω αποδείξεις ότι υπήρξε ποτέ ούτε για τα γραφτά μου ή για οτιδήποτε άλλο, όποιο κι αν είναι αυτό".

    Πάντως τα "πλαστά" αυτά πρόσωπα μέσω των οποίων έγραφε ο Πεσσόα, ήταν περισσότερο από απλά ψευδώνυμα ή χαρακτήρες. Είναι χαρακτήρες που λειτουργούν αυτόνομα, παίζοντας με τα πρόσωπα και τα προσωπεία.
    Αποτελούν μια ιδιαίτερη και πολύ γοητευτική περίπτωση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. Ευχαριστώ athanasia. Θα το δω μόλις βρω λίγο χρόνο.
    Έχω πάντοτε πρόχειρα σενάρια για το τι σκέφτεται η γάτα μου και οι υπόλοιπες του είδους...Και διαφωνώ κάθετα με τον φίλο μου τον Γκέοργκ που λέει -πολύ πεζά- ότι στο μυαλό της έχω το σχήμα που έχει και το ανοιχτήρι της κονσέρβας.
    Μια μέρα θα φτιάξω ένα κόμικ πάνω στο θέμα αυτό.
    Να θυμίσω κι εγώ με τη σειρά μου, τον (παλιό)γάτο των Freak Brothers.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. chris said...
    Ο Ανδρέας Ανδρεάδης

    ---------------------------

    Προσθέτω: ανεψιός και βιογράφος του Ροΐδη, εκδότης των Απάντων του - καθηγητής του πατέρα μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. Προσθέτω, παρέα με τον Πετροκόκκινο, χιώτη λόγιο και δημοτικιστή και φίλο του Ψυχάρη μέχρι τα τελευταία του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. Πολύ ενδιαφέρον θέμα για post.

    Ο καθένας μας εμφανίστηκε στη blogοσφαιρα σε διαφορετική στιγμή, με άλλο στόχο και δικές του, ιδιαίτερες φοβίες.

    Αλλοι είναι επώνυμοι και διάσημοι (όπως ο ΝΔ, που σαφώς αισθάνεται αλλιώς την ανωνυμία, θα ήταν σαν να κρύβεται), άλλοι βρίσκονται σε εργασιακό χώρο που πιθανόν να αντιδρούσε άσχημα (αν και αδικαιολόγητα). Μερικοί θέλουν να επιδειχθούν, ή να βρουν διέξοδο επιβεβαίωσης. Κάποιοι ήξεραν το παιχνίδι, άλλοι δεν είχαν συμπληρώσει προφίλ στη ζωή τους μέχρι την ώρα που θέλησαν να σχολιάσουν κάτι...

    Ο χώρος αυτός δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να ξεφύγει απο τα καθιερωμένα που τον ακολουθούν χρόνια και να δοκιμάσει να επικοινωνήσει σε μηδενική βάση με καινούριους ανθρώπους. Δεν τους προκαταλαμβάνει με δηλώσεις προτίμησης που μπορεί να εκληφθούν με αμφιλεγόμενο τρόπο, δεν υποχρεώνει τον εαυτό του να επαναλάβει τα στερεότυπα. Ανοίγεται σε έναν ανοιχτό διάλογο και σε μια κοινωνία πολύχρωμη, όπου σε μεγάλο ποσοστό οι συνομιλητές του έχουν διαφορετική (συνήθως λάθος!) εικόνα για αυτόν, σε διάφορα πεδία.

    Αυτό δημιουργεί μια ανασφάλεια γύρω του(ς), αλλά διευρύνει και τα όρια της όποιας προσλαμβάνουσας αντίδρασης. Σίγουρα παίζει εδώ ρόλο ο βαθμός ειλικρίνειας και οι προθέσεις. Πολλές φορές δημιουργούνται έντονες παρεξηγήσεις από διαφορετικές εκτιμήσεις και ψυχανεμίσματα.

    Το avatar επίσης, μπορεί να δείχνει κάτι, αλλά ίσως και να δημιουργεί μια εικονική πραγματικότητα γύρω απο ένα πρόσωπο τελείως αναληθή.

    Συνειδητά δεν συμπληρώνω το προφίλ μου, γιατί δεν έχω τόσο συγκεκριμένες απαντήσεις και οι τυχόν επιλεκτικές αναφορές, μάλλον θα δρούσαν παραπλανητικά και ανεπαρκώς... Επίσης, μπαίνοντας σε ένα νέο χώρο σκέφτηκα να τον αφήσω να με διαμορφώσει (ως προς αυτόν) και να μην προκαταλάβω τα πάντα.

    Σχολιάζοντας (κυρίως) στο παρόν blog ή σε blogs σχολιαστών του, δήλωσα εξ αρχής την ταυτότητά μου στον Don για να αποσαφηνίσω τις προθέσεις μου.

    Δεν είμαι καθόλου σίγουρος αν θα παρακολουθούσα με την ίδια λαχτάρα αυτό το blog, αν ήξερα τα πάντα για τους σχολιαστές και τις απόψεις-προτιμήσεις τους.
    Αλλωστε, πολλοί απο αυτούς έχουν τελείως διαφορετικό "πρόσωπο" σε άλλα blogs.
    Η αγαπητή paragrafos θα μπορούσε να γράψει βιβλίο πάνω σε αυτό...

    Για παράδειγμα, με ξάφνιασε η απόφαση (?) της zoi20. Δεν ξέρω αν προσέθεσε κάτι στην εικόνα της ή αν με μπέρδεψε ακόμα περισσότερο...
    Σίγουρα πάντως θα περιμένω με ενδιαφέρον τις επιλογές της.

    Είμαι, απο χαρακτήρα, πολύ περίεργος και κυνηγός της πληροφορίας. Αναγνωρίζοντας το στοιχείο αυτό στον εαυτό μου, προσπάθησα να το παρακάμψω, δίνοντας χώρο στην ουσία, όπως βέβαια την αντιλαμβάνεται ο καθένας "εδωμέσα"...

    Αποδεχόμενος παράλληλα το γεγονός ότι για πολλούς οι ελλιπείς πληροφορίες στο προφίλ, αποτελούν αρνητική βάση εκκίνησης.
    Ας ελπίσουμε ότι η κούρσα θα έχει καλό (όπως το εννοεί ο καθείς) φίνις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. Καλησπέρα σε όλους.
    Νομίζω πως μέσα στην απέραντη ελευθερία που επιτρέπει ο χώρος των blogs σημασία έχει περισσότερο
    να μένει το άρωμα του διαλόγου στο τέλος. Καί μόνο διαβάζοντας τα σχόλια μπορείς να νοιώσεις σε κάθε θέμα την ποιότητα όσων αντάλλαξαν απόψεις. Ιδιαίτερα στο blog σας κ.Δήμου αναρωτιέμαι πως μπορεί κανείς να μην επιστρέψει, έστω και σαν απλός αναγνώστης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. Το αγαπημένο μου στοιχείο στο προφίλ του Μπλόγκερ:

    Industry: Non-Profit

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. @Filomila said...
    dimitris,

    ο ζωγράφος ήταν ο Pablo Picasso
    ---

    Ευχαριστώ για την υπενθυμιση !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. @ND
    Αυτό το καταλαβαίνω. Άλλωστε και την δική μου επωνυμία την έχω πληρώσει ακριβά...
    ___________________________________

    Motivations Faktor MUT?
    Oder Leichtsinn?

    Some people act, take the risk
    (and pay the bill)

    other
    have fun in their shelter

    just take it
    or leave it
    it s just
    your life

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. @
    Ihadafarminafrica

    PROFILES UNDER CLOSE SCRUTINY.

    Κι όποιος αντέξει!
    _________________________________

    keep on rocking!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. chris said...
    Ο Ανδρέας Ανδρεάδης, μέγας οικονομολόγος και καθηγητής των αρχών του εικοστού αιώνα (έγραψε τον τόμο Ελλάς στην έρευνα Κάρνενγκι, παραπομπή σε παραδόσεις του Μ. Βέμπερ, κλασική η Ιστορία του για την Τράπεζα της Αγγλίας κτλ κτλ) έγραφε με ψευδώνυμο κριτικές θεάτρου - μέχρι το τέλος της ζωής του!

    Δευ Μαρ 12, 07:46:00 μμ

    ----------

    Εκπληκτικό!

    Δεν γνώριζα ότι ο καθηγητής ασκούσε τέτοιες παράλληλες δραστηριότητες.

    Μπράβο του!

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. Απο την αρχη γραφω με το πραγματικο μου ονομα.....

    Σεβομαι βεβαια τις περιπτωσεις που χρησιμοποιουν ψευδωνυμο....

    Ο καθενας για τους λογους μου...

    Βεβαια ενας αλλος λογος που χρησιμοποιω το πραγματικο μου ονομα ειναι οτι θελω να εκτιθεμαι...Να εκτιθεμαι για να υπαρχω....Νιωθω κουρασμενος για να υπαρξω με αλλο τροπο...

    Τωρα τελευταια ισως ειναι και ο μονος τροπος ( το μπλογκ εννοω ) ....

    Οντως ΝΔ,ο Πεσσοα ηταν εξαιρετικη περιπτωση....Και ποιος αραγε ξερει ποιος ηταν ο πραγματικος του εαυτος?Ολες οι προσωπικοτητες η καμια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. Με αγάπη κάνω αυτό το σχόλιο. Δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι μπήκα στον φιλόξενο χώρο του κ. Δήμου για να εκφράσω με κάποια ευκαιρία την εξής απορία απέναντι στο συγγραφέα που αγάπησα.

    Κύριε Δήμου, μόνος εσείς σε μια χοάνη ανωνυμίας, μόνος εσείς απέναντι σε μια ακατάσχετη φλυαρία δεν φοβηθήκατε μήπως προκαλέσετε πλήγμα στο σημαντικό οπωσδήποτε συγγραφικό σας έργο; Ο κίνδυνος άραγε της καθημερινής "έκθεσης", της σχεδόν προγραμματισμένης συγγραφής ηλεκτρονικών κειμένων, ο κίνδυνος της εξάντλησης, δεν είναι υπαρκτός;

    Γράφω γιατί μου έλειψαν τα τυπωμένα γραπτά σας... Γιατί ακόμη πολύ φοβάμαι ότι μια μακρινή επόμενη φορά που θα δω το όνομά σας σε κάποια επιφυλλίδα το κείμενο δεν θα φαίνεται τόσο ακριβό-άσχετο αν θα είναι.

    Στην Τέχνη νομίζω ότι οι σιωπές παίζουν σημαίνοντα ρόλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. doctor said..
    Εκπληκτικό!

    Δεν γνώριζα ότι ο καθηγητής ασκούσε τέτοιες παράλληλες δραστηριότητες.

    Μπράβο του!
    ---
    Κι όμως ντοκ.
    Το κουφό είναι ότι προέκυψε (πάλι) σχέση με το γάτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. vrennus said...

    "Αν πχ. ο Vrennus έγραφε ότι είναι πχ. ψαράς, δεν θα τον έκριναν με βάση την ιδιότητά του αυτή (του τύπου «τι να μας πει ένας ψαράς για τα πανεπιστήμια», ας πούμε);"

    AΠΑΝΤΗΣΗ

    ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ...

    κακα τα ψέματα, παιζει ρολο και το "στατους" της επαγγελματικης ιδιοτητας, οπως στην πραγματικη επαφή άλλωστε, τα ίδια και εδώ

    γιατι να ειναι διαφορετικά?

    zoi20 said...

    Το προφίλ δε λέει κ πολλά πράγματα για κάποιον. Μετά, με το τι γράφουμε φαίνεται ο πραγματικός μας εαυτός.


    ναι και εγω αυτο σκεφτηκα μολις διαβασα το σημερινο ποστ του Οικοδ.

    το μονο που συμφωνω ειναι οτι πρεπει να εχουν οι αχολιαστες δικο τους μπλογκ/γραφή, διοτι νιωθω ολιγο κοροιδο εγω να εχω 10 και ο αλλος να εχει 0 ή ενα "για δειγμα"

    λιγο φέαρ πλέυ δεν κανει κακο, και ξερω μερικοι θα πουν "δεν εχω χρονο", ε πειραζει να ενημερωνεις ενα μπλογκ μια φορα την εβδομαδα εστω? αυτα για τους "τουρίστες" σχολιαστες...(που μερικοι ειναι πολυ ενδιαφεροντες απο τα σχολια τους αλλα δεν εχουν καν προφιλ ή καθολου μπλογκ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. Γουτεμβέργιος said...
    δεν φοβηθήκατε μήπως προκαλέσετε πλήγμα στο σημαντικό οπωσδήποτε συγγραφικό σας έργο;

    ----------------------------------

    Aντίθετα έχω την αίσθηση ότι το ολοκληρώνω. Δεν βλέπω καμία διαφορά ανάμεσα στο ηλεκτρονικό κείμενο και το τυπωμένο. Αν επισκεφθείτε το site μου θα βρείτε πάνω από το μισό τυπωμένο μου έργο σε ηλεκτρονική μορφή. Δεν απαξιώνεται γι αυτό το λόγο.

    Αυτό που κάνω εδώ είναι κάτι καινούργιο: ένα έργο συλλογικό με πάνω από χίλιους συνεργάτες, με άμεση ανάδραση και διάλογο, κάτι που πάντα ονειρευόμουν σαν συγγραφέας.

    Το παλιο μου τυπωμένο έργο υπάρχει και ισχύει - τώρα προσθέτω ένα νέο πολύ μεγάλο κεφάλαιο.

    Ίσως αργότερα κριθεί ως το πιο αξιόλογο. Σίγουρα πάντως ως το πιο καινοτόμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. 1)Γράφετε (συχνά) "αιρετικά" posts
    2)Σχολιάζουν τα (συχνά) "αιρετικά" σας posts "αιρετικοί ανθέλληνες αμερικανοεβραίοι".
    3)Έχετε σχεδόν αναβιώσει το (αιρετικό) κρυφό σχολειό - πάνω που πήγε να καταρριφθεί ο μύθος από το αιρετικό βιβλίο του Δημοτικού.
    Συμπεράσματα:
    1) Είστε αιρετικός
    2) Όσοι σχολιάζουν είναι αιρετικοί.
    3) Θα καείτε όλοι στην κόλαση είτε είστε επώνυμοι, είτε ανώνυμοι, με avatars ή χωρίς, με κινέζικο ζώδιο ή χωρίς, με ενδιαφέροντα ή χωρίς, τεχνοφοβικοί ή όχι.
    Με κολάσατε και θα καώ κι εγώ μαζί σας που ξανα-σχολίασα στο αιρετικό σας blog.
    Αλλά όπως λέει και ένα σατανιστικό τραγουδάκι "we don't need no water, let the m!#@@#$$%#r burn".

    Από έναν τουρίστα σχολιαστή (indeed) μια περίεργη καλησπέρα σε όλους (τους αιρετικούς).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. @ st_darwin

    Προσωπικά, την χρειαζόμουνα πολυ αυτήν την εύθυμα απολογιστική (όπως θα έλεγε και ο Μαρωνίτης) καλησπέρα που μας κεράσατε.

    Σας ευχαριστώ θερμά και να είστε πάντα καλά!

    Με αγάπη

    Παράγραφος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. Θα προτιμούσα να μην υπάρχουν καν στο προφίλ τα ενδιαφέροντα του καθενός,η ηλικία,το επάγγελμα,οι μουσικές,οι ταινίες,τίποτα που να τον εκθέτει(σίγουρα όχι ανεπανόρθωτα).Θα προτιμούσα ωστόσο,μια που πιστεύω ότι έχει δίκιο ο ΝΔ ως προς το ότι θα ήταν ωραίο αν γνωρίζαμε μερικά πράγματα για τον δημιουργό του μπλογκ,να μας έλεγε ας πούμε "άχρηστα" φαινομενικά,πράγματα όπως αν του αρέσει να φοράει άρωμα και ποιο,ποιο χρώμα του αρέσει,ποιο είναι το αγαπημένο του φαγητό,η αγαπημένη του πόλη-χώρα.Κι ένα σωρό παρόμοιες πληροφορίες - όποιες θα ήθελε εκείνος.Πληροφορίες που σίγουρα δεν εκθέτουν κι άρα δεν θα υπήρχε τρόπος να είναι ψεύτικες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  94. gitsaki, ευχαριστώ γαι τη Χάισμιθ, και προσθέτω και το βιβλιο της Κολέτ, που μου ήρθε τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  95. θα συμφωνήσω ότι η ανωνυμία είναι από τα σημαντικότερα αίτια που οδήγησαν σ' αυτή την ανάπτυξη των μπλογκς.
    Πιστεύω ότι 3/4+ των μπλόγκες δεν θα έγραφαν ποτέ ότι γράφουν αν ήταν επωνύμως.

    αυτό δείχνει πολλά για την υποκρισία στην κοινωνία μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  96. Κύριε Δήμου,

    Κατανοώ ώς ένα βαθμό την άποψή σας, σίγουρα όμως τη σέβομαι. Είναι πολύ πιθανό ότι ύστερα από χρόνια δεν θα κάνουμε διακρίσεις μεταξύ τυπωμένων και μη έργων. Είναι ενδιαφέρον το πείραμα που γίνεται εδώ, δεν λέω. Όμως, αυτή η διαδραστική μορφή κειμενικότητας, είναι πράγματι συγγραφικό έργο, και μπορεί να κριθεί ως τέτοιο; Δεν ξέρω, ομολογώ.

    Έχω περιηγηθεί σε όλες τις γωνιές του φιλόξενου σάιτ και έχω δει το υπο ηλεκτρονική μορφή έργο σας. Πράγματι, είναι ένα από τα κοσμήματα του ελληνικού διαδικτύου, δεν μου έρχεται δεύτερο αυτή τη στιγμή στο μυαλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  97. Παράγραφε, αν προκάλεσα το χαμόγελό σας (με τα αιρετικά μου), έστω κι αν είναι το μοναδικό, χαίρομαι πολύ!!
    Εξάλλου κουβαλάω πολύ ανόητο χιούμορ πάνω μου (ενίοτε και καλό). Μερικοί φίλοι (για να το συνδέσω και με το προηγούμενο post) στην πόλη μου θα το έλεγαν "καλλλλλά πόσα κιλλλλά μ#λλλλλ#$@α κουβαλλλλάς πάνω σου?!" Και όλοι αυτοί τώρα να έβλεπαν ότι την βγάζω και στο ψυχρό, αιρετικό και άψυχο internet (σύνδεση με την προηγούμενη κόντρα στο προηγούμενο post)!! Καζούρα μέχρι τα βαθιά γεράματα! Οπότε κρυβόμαστε πίσω από μια (αιρετική πάντα) ανωνυμία και γλιτώνουμε (σύνδεση με το παρόν post).
    Συμπέρασμα:
    1 ευχαριστία, 3 συνδέσεις με προηγούμενα posts και όσα κιλλλλά βλλλακία βάζει ο νους σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  98. gitsaki said...
    Θα προτιμούσα ωστόσο,μια που πιστεύω ότι έχει δίκιο ο ΝΔ ως προς το ότι θα ήταν ωραίο αν γνωρίζαμε μερικά πράγματα για τον δημιουργό του μπλογκ,να μας έλεγε ας πούμε "άχρηστα" φαινομενικά,πράγματα όπως

    αν του αρέσει να φοράει άρωμα και ποιο ,ποιο χρώμα του αρέσει,ποιο είναι το αγαπημένο του φαγητό,η αγαπημένη του πόλη-χώρα.Κι ένα σωρό παρόμοιες πληροφορίες - όποιες θα ήθελε εκείνος.Πληροφορίες που σίγουρα δεν εκθέτουν κι άρα δεν θα υπήρχε τρόπος να είναι ψεύτικες.

    Δευ Μαρ 12, 11:02:00 μμ

    -------------------

    Άρωμα: Fahrenheit

    Αγαπημένο φαγητό: Πέρκα με λαχανικά στο φούρνο.

    Αγαπημένη πόλη-χώρα: Στοκχόλμη-Σουηδία.

    Επίσης πίνω τον καφέ μου χωρίς ζάχαρη.

    Next please!

    -------------

    St-darwin η αίρεση της αφαίρεσης συντελείται όταν αφαιρείς την αίρεση αίροντας την αφαίρεση πλέοντας σε έναν βερμπαλιστικό ωκεανό στην ίδια σχεδία με τον Βέλτσο.
    Κατάλαβες; lol

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  99. "κακα τα ψέματα, παιζει ρολο και το "στατους" της επαγγελματικης ιδιοτητας, οπως στην πραγματικη επαφή άλλωστε, τα ίδια και εδώ"

    Ναι, είναι κακά τα ψέματα όντως!
    Πόσοι ταξιτζήδες, πορτιέρηδες, σερβιτόροι απόφοιτοι ΑΕΙ πχ...

    Να "χ..." το στάτους!

    Ο ίδιος είμαι, και ως άνεργος, και ως υπεύθυνος μηχανογράφησης μεγάλου δήμου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  100. Και επίσης: Κάποτε είχα γραφτεί σε ένα site που ζήταγε ως πληροφορία τι μάρκα κινητό έχουμε!

    Μήπως οι πολλές πληροφορίες είναι τροφή των προκαταλήψεων και των κλισέ που μας 'ταΐζουν'?

    Η, για να κάνουμε την ζωή μας πιό 'εύκολη' να 'πετάμε' ανθρώπους με ανόητα και ηλίθια κριτήρια?

    Αει σιχτίρ, τσαντίστηκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  101. passport said...
    Γιατι τοσος πολυς φοβος, διαχυτος

    Ισως διοτι το ανωνυμο κουστουμι
    ειναι πιο ανετο απο το επωνυμο

    και παιζει και ρολο
    πανωπλιας

    Δευ Μαρ 12, 11:26:00 μμ

    -----------------

    Εμένα τα blogs μου θυμίζουν τα "λευκώματα" των μαθητικών μου χρόνων όπου όλοι υπέγραφαν με ψευδώνυμο υποχρεωτικά...

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  102. Για αρκετούς ανθρώπους η πλήρης ανωνυμία λειτουργεί απελευθερωτικά. Τους επιτρέπει να εκφραστούν πιο ελεύθερα. Αυτό είναι, πιστεύω, καλό τόσο για τους ίδιους όσο και στα πλαίσια μιας συζήτησης στην οποία μπορεί να συμμετέχουν. Σημασία έχει το τι έχει να πει κάποιος de profundis, και όχι αν γνωρίζουμε το ζώδιό του ή τα χόμπι του. Εμένα, τουλάχιστον, στο διαδίκτυο με ενδιαφέρει περισσότερο αυτό που έχει να καταθέσει ο καθένας, παρά το ποιος είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  103. "Εμένα, τουλάχιστον, στο διαδίκτυο με ενδιαφέρει περισσότερο αυτό που έχει να καταθέσει ο καθένας, παρά το ποιος είναι."

    Αυτό είναι και κάτι που ο ίδιος ο οικοδεσπότης μας το είχε πει κάποτε στις αρχές της δημιουργίας του blog.

    "Και ο τελευταίος μαλάκας μπορεί να έχει δίκιο"..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  104. Συνήθως (αλλά σχεδόν καθημερινώς) μόνο διαβάζω. Μία ή δύο φορές έχω γράψει. Άρα η επωνυμία δεν με εμποδίζει. Υπάρχει η μαγεία του άγνωστου, που μας λείπει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  105. Εγω αρχισα να κανω blogging το 2003, και ενα χρονο αργοτερα, στην διαρκεια της προεκλογικης περιοδου εδω στις ΗΠΑ, αρχισα το δικο μου μπλογκ. Στις αρχες ολοι ειχαμε καποιο ψευδονυμο, ισως γιατι σκεφτομαστε οτι αυτα που γραφουμε μπορει να ηταν σε αντιθεση με την οποια πολιτικη στο χωρο της επαγγελματικης μας απασχολησης, η για να μην σταθουν εμποδιο σε μελλοντικη εργασια. Τωρα αυτα για τους περισσοτερους εχουν περασει. Ειναι πολυ ευκολο να βρεις καποιος πολλα στοιχεια εαν ξερει το ονομα μου, μονο το Google βγαζει 2 σελλιδες για μενα, αυτα που εχω γραψει, και αλλες δραστηριοτητες. Και επειδη εγω εχω ηδη «εκτεθει» δεν με απασχολει πλεον. Βεβαια ειμαι τυχερος που μπορω να κανω αυτο που μου αρεσει χωρις να εχω προβλημα επιβιωσης—οπως αλλα ατομα που λογω θεσεις δεν μπορουν να δειξουν τις δραστηριοτητες τους στο μπλογκιγκ.

    Τωρα εχω ενα ονομα, Andros, με το οποιο ειμαι γνωστος στο blogosphere—δηλαδη εδω στις ΗΠΑ και συγκεκριμενα ιn the politically active community—ε, μετα απο τοσα χρονια το κραταω και μου αρεσει. Μαλλιστα αρκετοι με γνωριζουν (η μαλλον ειναι πιο ευκολο να θυμουνται αυτο το ονομα) ως Andros αντι του πραγματικου μου ονοματος. Το Internet δημιουργει παρεες και φημες (καλες η κακες) οπως ολοι γνωριζετε.

    Δεν νομιζετε οτι ενα ατομο που εχει μπλογκ και γραφει αραδες μπορει να το γνωρισετε καλυτερα απο ενα ατομο που εχει μονο ενα προφιλ? Οταν γραφεις βγαζεις εξω αυτα που εχεις μεσα σου, δειχνεις πως σκεφτεσε, τις προτιμισεις σου, και ισως και τον χαρακτηρα σου. [εδω υπαρχει καλη παρεα, αλλα και μερικοι που ειναι ..αναποδοι]

    Παντως εχω θα ελεγα σε οποιονδηποτε να γραφει. Εαν χρειαζεται ανωνυμια, it’s OK. Ολοι πρεπει να καθονται να γραφουν, γιατι ετσι σκεπτονται με καποια ηρεμια, να οργανωνουν τις ιδεες τους, να προσπαθουν να χρησιμοποιουν ενα καλο λεξιλογιο, κλπ. Ισως ειναι πιο ευκολο να πεις κατι οταν εχεις ανωνυμια. Περισσοτερη αξια εχει αυτα που λες.

    Πολλοι μεγαλοι λογοτεχνες εγραφαν με ψευδονυμο. One of my favorites, George Orwell. Actually, he was born as Eric Arthur Blair.

    Τωρα γιατι διαλεξα το Andros... αυτο ειναι αλλο θεμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  106. Sorry for the mistakes. I'm trying to write in good Greek, but the spelling needs a great deal of ..artwork. As for the accents (τονοι), forget about it. I have no idea how to do it.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  107. Λοιπόν, για να ξεκαθαρίζουμε:
    Οποιος περιμένει από ένα προφίλ να κρίνει, αφενός δεν έχει θέση εδώ, αφετέρου είναι 'κινητός' στις απόψεις του!
    Τι να το κάνω να μου 'πλέξει το εγκώμιο' κάποιος επειδή έχει δει στο προφίλ μου πως κατέχω επάγγελμα ΄σοβαρόν'..?
    Η να μη με πάρει σοβαρά επειδή πχ είμαι ...Ζυγός στο ζώδιο! (Καλό ζώδιο πάντως, είναι και ο ΝΔ!) :)
    Θα βάλω 'σκουπιδιάρης' και να δω τότε..
    Και εξαλλου είναι αυτό που ο ΝΔ μάχεται χρόνια τώρα!
    Τα γ......α τα κλισέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  108. Αndros
    Αν ανοίξετε το βιβλίο του Κυριάκου Ντελόπουλου για τα ελληνικά λογοτεχνικά ψευδώνυμα θα βρείτε γύρω στις 4000!

    Ακόμα και τα δύο Ελληνικά Νόμπελ ο Γεώργιος Σεφεριάδης και ο Οδυσσεύς Αλεπουδέλης με ψευδώνυμα έγραφαν.

    Κάτι λοιπόν υπάρχει στα ψευδώνυμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  109. @andros
    Πολλοι μεγαλοι λογοτεχνες εγραφαν με ψευδονυμο

    __________________________________

    ναι
    το αντιθετο ομως δεν ισχυει αυτοματως,

    νομιζω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  110. Τς τς τς....

    Βρε σεις όλα αυτά τα και καλά πληροφοριακά στο προφίλ μας είναι γιατί δεν είμαστε face-to-face να αρχίσουν οι πρώτες εντυπώσεις, πώς είμαστε, τι φοράμε, πόσα μάτια έχουμε κι αν μας περισσεύει κάνα πλοκάμι πουθενά...

    Από κάπου δεν πρέπει να αρχίσουμε σε αυτό το διανοητικό παιχνίδι?

    Είναι στη φύση μας να κόβουμε δρόμο στο να σχηματίζουμε εικόνα για μια κατάσταση, και δη όταν εμπλέκει και κάποιον άλλον του είδους μας, ώστε να ξέρουμε to fight or to flight (or to flirt, argue, love, hate etc) και το μέσον βραχυκυκλώνει όλα τα perceptive organs.

    Οπότε κάπως πρέπει να αναπληρώσουμε...

    Ασε, Γάτε, σε μάθαμε, πες ότι ψήνεσαι για τις καινούριες!
    ;)))

    ΛΟΛ ΛΟΛ ΛΟΛ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  111. Καλά, κάποιοι εδώ μέσα με τα σχόλιά μας μόνο ...το σώβρακο που φοράμε δεν έχουμε γράψει (με το μπαρδόν φυσικά) και μας πείραξε αν στο προφίλ μας γράφουμε την αγαπημένη μας ταινία ή αν παίζουμε ...σαξόφωνο;

    Και τι σχέση έχει η μουσική που ακούει κανείς ή τα όποια ενδιαφέροντά του με το ύφος, το περιεχόμενο ή την όποια αξία των σχολίων του;

    BTW σήμερα, μέσα σε μια βολτίτσα διάρκειας μόλις μιάμισης ώρας άκουσα κλασική (δωματίου και ορχήστρας), jazz (big band και acid), rock, pop (80s), country, παλιά "κλασικά" ελληνικά του Μπιθικώτση και λίγο ...φλαμένκο.

    Υποθέτω πως το μόνο "ασφαλές" συμπέρασμα που θα μπορούσατε να βγάλετε είναι πως είμαι μάλλον ...σχιζοφρενής :))

    Καλά και άγια τα διάφορα ουσιαστικά ή "χαριτωμένα" που γράφονται στο προφίλ μας, αλλά προσωπικά με ενδιαφέρει πολύ περισσότερο να υπάρχει μια διεύθυνση email ώστε να μπορώ να επικοινωνήσω και προσωπικά με κάποιον, για άρση παρεξηγήσεων, αποκατάσταση σχέσεων ή απλώς για να ρωτήσω κάτι πιο "προσωπικό" ή που απλώς με ενδιαφέρει - όπως π.χ. συμβουλές για αγορά ...μεταχειρισμένου αγωνιστικού αυτοκινήτου ;)

    Αν δεν απαντήσει, no problem - αλλά τουλάχιστον να υπάρχει η δυνατότητα ρε παιδιά!


    Άλλωστε κατά καιρούς αρκετοί επιδόθηκαν σε αήθεις (μέχρι και χυδαίες) απρόκλητες προσωπικές επιθέσεις, χωρίς να έχουν όμως το θάρρος να μας τα ...εξηγήσουν κιόλας σε προσωπική επικοινωνία μέσω μιας email address - που ο καθένας μπορεί να φτιάξει άνετα μέσα σε δυο λεπτά και εντελώς τζάμπα.

    (τζάμπα ...μάγκες είναι μάλλον - τουλάχιστον ο ίδιος ό,τι έχω να πω το γράφω ευθέως και ...λούζομαι και τις όποιες συνέπειες, χωρίς "υπεκφυγές")

    Άλλωστε το είχα επισημάνει κάπως νωρίτερα - μόλις ...14 μήνες πριν :))

    Και από την έναρξη της παρουσίας μου φρόντισα να διαθέτω email address και να ανακοινώσω το πραγματικό μου όνομα - αν και το επώνυμο μου προτιμώ να μην το αποκαλύψω, παρά μόνο σε έμπιστους ανθρώπους για ...ευνόητους λόγους (αυτό γίνεται συνήθως στην πρώτη "live" συνάντησή μας, αφού ανταλλάξουμε πρώτα τηλέφωνα φυσικά).


    Υ.Γ. Δε θα κάνω άλλο σχόλιο, μια και "πάσχω" από το γνωστό σύνδρομο "Internet Addiction Disorder" (IAD) και μετά το σχετικό τεστ, αποφάσισα να κάνω εντατική ...θεραπεία :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  112. Κι όσο για την ανωνυμία, πόσες γυναίκες γράφουν επώνυμα εδώ μέσα?

    Α, είπα μήπως...
    ;)

    (και δε μιλάω όταν υπάρχει ιερός σκοπός, π.χ. παράγραφος, diablog)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  113. Somebody said...
    Λοιπόν, για να ξεκαθαρίζουμε:
    Οποιος περιμένει από ένα προφίλ να κρίνει, αφενός δεν έχει θέση εδώ

    --------------------------

    Μην είσαι απόλυτος και υπερβολικός στις απόψεις σου! Εξ αρχής έγραψα πως η προσωπικότητα ξεδιπλώνεται στα μπλογκ και τα σχόλια. Αλλά δεν βλάπτει να υπάρχει και το προφίλ! Κι αν κανείς το εκμεταλλευθεί έξυπνα (σπάνιο) μπορεί να γίνει κι αυτό ένα στοιχείο του προσώπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  114. (Μϊκυ θηρίο προλαβαίνεις να φορέσεις και ρούχα? Και νόμιζα πως ζώνεσαι το πληκτρολόγιο μόνο...)

    (καλά ντε, μη βαράς! είμαι και στη φάση απεξάρτησης, δεν κάνει, με αποσυντονίζεις!)

    ΛΟΛ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  115. Διάλεξα να γράψω ελάχιστα στο προφίλ μου διότι πιστεύω ακράδαντα ότι δε θα έπρεπε να έχει καμία σημασία ποιος είσαι αλλά το τι λες. Ο blogger και το internet γενικότερα σου δίνει τη δυνατότητα να αρχίσεις από φαινομενικά μηδενική βάση όσον αφορά το γνωστό της προσωπικότητάς σου και δημιουργεί την ευκαιρία για εξάλειψη των υπαρχόντων προκαταλήψεων και συγκέντρωση μόνο στις ιδέες σου και τα λεγόμενά σου.
    Είναι δύσκολο να "παραλήψεις" την έμφυτη ανάγκη των ανθρώπων όμως (και ακόμα περισσότερο των μεσογειακών από άλλους) να αφουγκραστούν, να μυρίσουν, να πιάσουν, να γευτούν και να χρησιμοποιήσουν τα αντανακλαστικά και τις αισθήσεις τους (αντί μόνο τη λογική τους) όταν βρίσκονται με άλλες "μονάδες" ακόμα και σε ένα "εικονικό" χώρο. Ίσως για να συγκριθούν, να αυτο-ταξινομηθούν και τελικά να αισθανθούν "άνετα".
    Χαιρετισμούς σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  116. Αφροδίτη!

    το diablog είναι επώνυμο!

    Και με φωτογραφία μάλιστα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  117. Νιιιικο!!!! Μιλώ για εκείνους που κοιτάνε προφίλ και εγκρίνουν/απορρίπτουν!
    Αυτό δλδ που καταδικάζεις!

    Ζητώ συγγνώμη που δεν το έκανα σαφές! :)

    Αλλωστε το προφίλ μου είναι συμπληρωμένο! Μέχρι και msn έχω δώσει! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  118. Mickey υπάρχει και άλλο συμπέρασμα: ότι έχεις ευρύ μουσικό γούστο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  119. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  120. @ΝΔ,

    "Αφροδίτη!

    το diablog είναι επώνυμο!

    Και με φωτογραφία μάλιστα!
    Τρι Μαρ 13, 12:06:00 πμ"

    Αντε τώρα πάλι να το σπάω σε δίφραγκα... Αυτό ακριβώς εννούσα. Αλλά μια που το θες, ορίστε τι έγραψα:

    "Κι όσο για την ανωνυμία, πόσες γυναίκες γράφουν επώνυμα εδώ μέσα?

    Α, είπα μήπως...
    ;)

    (και δε μιλάω όταν υπάρχει ιερός σκοπός, π.χ. παράγραφος, diablog)"
    Τρι Μαρ 13, 12:00:00 πμ


    ΑΡΑ ΓΑΤΕ ΜΟΥ?

    Περιττό το αντισχόλιο, εκτός αν το έκανες για να μας υπενθυμίσεις το λινκ, οπότε δεκτόν.

    Διάβαζέ με αν έχεις την καλωσύνη πριν την επίπληξη!
    ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  121. Και με αφορμή τον Mickey να πω πως είμαι φύσει ...ακατ-άστατος!
    Οποιος μπει στον χώρο μου απλά τα χάνει!
    Μπορεί να φτιάξει ένα ..history σε στυλ explorer πχ κοιτώντας περιοδικά/βιβλία έχω αφήσει δίπλα στο κρεβάτι μου.
    Από hitech, χρονικό του χρόνου, εφημερίδες, δυστυχία να είσαι έλληνας, ασκητική του Καζαντζάκη...
    Από μουσική δε! Ασε καλύτερα! Χάος (για τους απέξω). Μία είναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  122. ΥΓ- όσο για την "Παράγραφο", που είναι άλλο ένα νικ, το πολιτικό όνομα της λατρεμένης μπλόγκερ είναι πλέον πολύ γνωστό, είναι σα να είναι επώνυμη πια. Χαίρει μάλιστα "προστασίας" μια που με τον τρόπο μας βοηθάμε όλοι στη διάδοση του σκοπού της και στο να μην δέχεται επιθέσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  123. Nikos Dimou said...
    Όλο και περισσότερα blogs είναι επώνυμα (εκτός από αυτά στις δικτατορίες)

    (απλά μου άρεσε)

    Πιστεύω, ότι στο μέλλον τα blogs θα είναι κατά βάση επώνυμα. Το θεωρώ ώς φυσική εξέλιξη της σημερινής "ανώνυμης" κατάστασης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  124. Πάντως εμένα μου συμβαίνει συχνά να είμαι έξω με παρέα κ να ανυπομονώ να γυρίσω για να επικοινωνήσω με όλους εσάς.
    Είναι φυσιολογικό τώρα αυτό?:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  125. Περί προφίλ λοιπόν.

    Κατ’ αρχήν το νικ το πήρα μάλλον τυχαία επειδή τον καιρό που έφτιαξα το προφίλ μου, είχα ακούσει συμπτωματικά, σε άσχετες φάσεις, από δύο διαφορετικούς ανθρώπους, πως «ξαναγυρίσαμε στο μεσαίωνα…» και μ’ άρεσε.


    Όταν κάποιος σχολιαστής λέει κάτι "έξυπνο", με δεξί κλικ δοκιμάζω να δώ το προφίλ του και αν έχει και μπλογκ, ακόμα καλύτερα.

    Πέρισυ το καλοκαίρι, τον Αύγουστο, που είχα χρόνο, έκανα και μια προσπάθεια για μπλογκ και
    (αντ)έγραψα ένα ποστ με διάφορες εξυπνάδες που μου είχαν στείλει με μέηλ. Για όποιον ενδιαφέρεται είναι:εδώ.


    Σχετικά με την ηλικία: Όταν κάποιος έγραφε "ανοησίες", με δεξί κλικ πάλι έβλεπα την ηλικία του και αν ήταν λ.χ. 25, έ, έλεγα, δικαιολογημένα...

    Τώρα σχετικά με το δικό μου προφίλ, νομίζω πως έβαλα ό,τι απαραίτητες πληροφορίες θα ήθελε να δει κάποιος. Ξέχασα να βάλω πως μένω Αθήνα.
    Και την ηλικία, είμαι 50 (γεν. 1957), δεν την έβαλα, γιατί υπέθετα πως μην γνωρίζοντας κάποιος την ηλικία μου θα δικαιολογούσε πιο εύκολα τα αντίστοιχα «ανόητα» σχόλιά μου.


    Βιβλία, ταινίες και μουσική, ας πούμε ότι «διάβασα, είδα κι άκουσα», ό,τι οι περισσότεροι της γενιάς μου..
    ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  126. @ahilleas999
    αυτό δείχνει πολλά για την υποκρισία στην κοινωνία μας...
    Δευ Μαρ 12, 11:12:00 μμ

    Ότι η κοινωνία μας δεν είναι σώνει και καλά πιο υποκριτική από κοινωνίες που προηγήθηκαν ή που θα έρθουν, είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα και δεν σκοπεύω να το θίξω.
    Ωστόσο, πιστεύω πως η χρήση ψευδωνύμου, μολονότι είναι δυνατό να έχει ως κίνητρο την υποκρισία, δεν έχει μόνο αυτήν, ούτε πάντα αυτήν. Ίσως αυτή να καλύπτει πολύ μικρό ποσοστό στην κατηγοριοποίηση των κινήτρων της χρήσης ψευδωνύμου. (Είδαμε παραπάνω πόσα εντόπισε ο Ντελόπουλος.)
    Θα θυμίσω αρκετά γνωστή ιστορία. Όταν ο Γρηγόριος Ξενόπουλος, στα 1910, αν θυμάμαι καλά, παρουσίασε τον «Πειρασμό» του, απέκρυψε την ταυτότητά του. Στις εφημερίδες ανακοινώθηκε πως το έργο ανήκε σε Γάλλου συγγραφέα. Μετά την επιτυχία της παράστασης, ο Ξενόπουλος αποκαλύφθηκε. Γιατί αυτή η συνωμοσία; μα γιατί οι κριτικοί της εποχής ήταν επιφυλακτικοί απέναντι στην ελληνική κωμωδία, ενώ αντίθετα, υποδέχονταν με ευχαρίστηση τα ξενόφερτα, και προπάντων, τα γαλλικά έργα. Ο Ξ., γνωρίζοντας τη δύναμη των στερεοτύπων, που θα λειτουργούσαν υπέρ του γαλλικού και μάλλον ενάντιο του δικού του έργου, κατέφυγε στη χρήση του γαλλικού ονόματος. (Ο ίδιος πάντως, δεν «κρυβόταν» πίσω από το διάσημο «Φαίδων» με το οποίο ασπαζόταν τα Διαπλασόπουλα της αρχής του περασμένου αιώνα, καθώς η ταυτότητά του ήταν πασίγνωστη.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  127. Και μια αφελής απορία:
    Αν η google ήταν ελληνικό μαγαζάκι, ο Christslave θα απαιτούσε να αναγράφεται και το θρήσκευμα στα profiles?

    Yellow_raven :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  128. Doctor, extra credits για το άρωμα και την πέρκα!!!!


    * * * * * * * * * * *


    Συνήθως, όταν βλέπω νέο σχολιαστή εδώ, είτε πριν (!) ακόμα διαβάσω το σχόλιο (ειδικά αν το νικ μου φανεί κάπως «τρολλικό») είτε αφού το διαβάσω και μου φανεί ενδιαφέρον, πηγαίνω στο προφίλ, και στο blog αν υπάρχει...

    Να είμαι ειλικρινής, το εκτιμώ όταν κάποιος γράφει κάτι - ακόμη κι αν αυτό είναι όπως του traummeister: "intentionally left blank"!
    Αν δεν γράφει τίποτα, και πάλι ok.

    Μου αρέσει, όμως, μέσα σε τόσο σύντομο χώρο και με διάβασμα 1 λεπτού να μου δώσει ο άλλος ΚΑΤΙ για την μπλογκο-προσωπικότητά του. Ό,ΤΙ θεωρεί ο ίδιος αντιπροσωπευτικό του.

    Ας παρακάμψει τις διόλου ευφάνταστες ερωτήσεις του blogger.
    Θα απολάμβανα αν στο προφίλ της Αθανασίας διάβαζα «(α) οι πληροφορίες που παίρνει το Google είναι βαρετές και (β) δεν πιστεύω στις προγραμματικές δηλώσεις στις ανθρώπινες σχέσεις.»

    Ο σχολιαστής από τα σχόλια "τσεκάρεται", όχι από το προφίλ. Κυρίως από τα σχόλια. Για εμένα περισσότερο, ίσως, κι από τα post του. Στα σχόλια φαίνεται η ευγένεια και η ικανότητα διαλόγου..

    Όμως - όπως πολύ πιο όμορφα το έθεσε ένας φίλος - το προφίλ, η επωνυμία, η φωτογραφία «σπρώχνει προς την κατεύθυνση της ελαχιστοποίησης της δικτυακής παραπλάνησης, διότι (το άτιμο) το δίκτυο μας παραπλανεί, ειδικά όσους έχουμε a priori καλή πρόθεση».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  129. Nikos Dimou said...
    Αndros
    Αν ανοίξετε το βιβλίο του Κυριάκου Ντελόπουλου για τα ελληνικά λογοτεχνικά ψευδώνυμα θα βρείτε γύρω στις 4000!

    Mmmmm, I wish I had that book when I was trying to come up with a nickname for my blog. Although, I'm happy with what I've got. It's Greek and easy to pronounce.

    Funny thing: early on, someone said, "Oh, you're from the Bahamas, heh?"... Andros is the biggest island there! Did you know this? [learn more here]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  130. An-Lu said...

    Σωστό κι αυτό...αλλά που σταματάει το προφίλ και που ξεκινούν τα "ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα";

    Σωστή παρατήρηση.
    Νομίζω ότι στην προσπάθεια οριοθέτησης θα χαθούμε στο κυνήγι των ορισμών.

    Σε ό,τι αφορά εμένα, όταν συμπλήρωνα το ερωτηματολόγιο για το προφίλ, πραγματικά δεν μπορούσα να απαντήσω σε κάποια ερωτήματα.
    Αγαπημένο βιβλίο δεν βρήκα. Σχεδόν από όλα κάτι αποκόμισα.

    Το blog είναι ο καλύτερος οδηγός για την αξιολόγηση του blogger.

    Όσοι θέλουν να είναι απλώς σχολιαστές θα το πετύχουν με ή χωρίς προφίλ.

    Μπήκαμε ανώνυμοι στον χώρο της ανωνυμίας, αλλά τελικά με κάποιους γνωριστήκαμε καλύτερα. Έχω ανταλλάξει email και ταχυδρομική διεύθυνση με κάποιους bloggers, έχω μιλήσει τηλεφωνικώς, και με κάποιους έχω συναντηθεί, με αφορμή το blog.

    Δεν θυμάμαι το προφίλ κανενός.

    Νομίζω ότι το προηγούμενο post (Ποιοι οι Φίλοι) ταιριάζει και στον χώρο της μπλογκόσφαιρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  131. "Και ο τελευταίος μαλάκας μπορεί να έχει δίκιο".

    Το μέγα ερώτημα είναι ποιος είναι αυτός (ο τελευταίος μαλάκας, εννοώ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  132. Καλημέρα!
    @finteias, φυσικά αυτό το ποστ είναι συνέχεια του προηγούμενου!


    username said...
    Το μέγα ερώτημα είναι ποιος είναι αυτός (ο τελευταίος μαλάκας, εννοώ).

    Απάντηση: εκείνος μετά τον προτελευταίο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  133. Έχω την εντύπωση πως τα περισσότερα μπλόγκς του εξωτερικού είναι επώνυμα. Ετσι μου φάνηκε τουλάχιστον αφου έριξα μια ματια στα αμερικάνικα.(καλά εκεί γράφουν και περισσότερα από ότι θα ήθελε κανείς να ξέρει...). Ας το επιβεβαιώσει (αν υπάρχει) κάποιος που έχει προσέξει το ίδιο.
    Γιατί λοιπόν στην Ελλάδα προτιμούμε την ανωνυμία; Φοβόμαστε τ'οσο πολύ την γνώμη των άλλων; Σε μία χώρα τόσο μικρή; περίεργο δεν είναι;

    Εγώ δεν έγραφα τίποτα στο προφίλ στην αρχή γιατί ποτέ δεν σκέφτηκα πως θα ενδιαφέρει κάποιον. Τώρα που έχω το δικό μου μπλόγκ λέω ίσως και πολλά. Δεν με απασχόλησε ιδιαίτερα το θέμα παντως είναι η αλήθεια.

    Ίσως ο Νίκος νιώθει λίγο ...μόνος, όταν αυτός είναι τόσο διάφανος και εμείς όλοι κρυβόμαστε πίσω απο μάσκες. Είναι λίγο άδικο όπως και να'χει.

    Αλήθεια πως είναι να είναι κάποιος τόσο, συγνώμη ΤΟΣΟ ανοιχτός και ειλικρινής ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο;
    (είναι λίγο τρομαχτικό τώρα που το σκέφτομαι...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  134. Andros said:Funny thing: early on, someone said, "Oh, you're from the Bahamas, heh?"... Andros is the biggest island there!

    --------

    Bέβαια, και πολλοί πιστεύουν ότι εκεί υπάρχουν ίχνη της... Ατλαντίδας.

    Κάποτε είδα μια εκπομπή με υποβρύχιες εξερευνήσεις. Στην αρχή νόμιζα ότι πρόκειτο για την Ανδρο των Κυκλάδων αλλά δεν... έμοιζε! Μετά κατάλαβα ότι πρόκειτο για τις Μπαχάμες.

    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  135. Καλημέρα σας και ...καλή Τρίτη και 13!

    Μια και σας ενδιαφέρουν λοιπόν οι προσωπικές αποκαλύψεις, σας έχω μία ηχητική έκπληξη εδώ.

    Ακούστε την και ελπίζω να σας αρέσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  136. (όποιος θέλει, μπορεί να με ακούσει και στο δικό μου blog φυσικά)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  137. Ελπίζω πλέον να μην υπάρχουν παράπονα περί ...προφίλ και ανωνυμίας ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  138. Rallou said...
    Αλήθεια πως είναι να είναι κάποιος τόσο, συγνώμη ΤΟΣΟ ανοιχτός και ειλικρινής ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο;
    (είναι λίγο τρομαχτικό τώρα που το σκέφτομαι...)

    -----------------------------

    Είναι το βίτσιο μου - exhibitionist - επιδειξιμανής.

    (I am joking).

    Είναι ο τρόπος μου να πλησιάζω τους ανθρώπους. Να, έτσι είμαι εγώ - εσύ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  139. Ξεκίνησα την δικτυακή μου παρουσία με ένα πολύ αναλυτικό προφίλ. Ελεγε τα πάντα για μένα, μπορώ να πω αυτό δεν ήταν προφίλ, ήταν ανφάς! Ωσπου συνέβη κάτι αλλόκοτο...

    Μπαίνοντας τακτικά και πού να δω το προφίλ μου (vanity check) διαπίστωσα ότι το προφίλ μου άλλαζε από μόνο του! Στην αρχή έλεγε ότι λαχανιάζω στις σκάλες, μετά ότι ξεχνούσα ονόματα.. Σύντομα, ανέφερε και την "ασθένεια των κοντών χεριών", δλδ. ότι αν είχα λίγο πιο μακριά χέρια να τεντώσω τα χαρτιά από τις συσκευασίες θα μπορούσα να διαβάζω άνετα τα ψιλά γράμματα και έγραφε επίσης ότι αρέσκομαι να πασπαλίζω τα μαλλιά μου με μπλάνκο...

    Μετά, αλλοίωσε τα χόμπι μου, άρχισε να τα παρουσιάζει βαρετά.. Υστερα τις απόψεις μου: έλεγε ότι μου προκαλούσαν όλα πλήξη, ότι οι άνθρωποι γύρω μου και οι σημασίες τους ξέφτιζαν, ότι οι προσδοκίες μου είχαν διαψευστεί η μία πίσω από την άλλη, τίποτα απ΄όσα περίμενα δεν είχε αλλάξει ουσιαστικά όλα αυτά τα χρόνια, και ότι μολονότι καταλάβαινα τώρα πολύ περισσότερα στη ζωή μου αλλά και στη δουλειά μου, δεν είχα πλέον το σφρίγος, την ευστροφία και το ενδιαφέρον να τα θέσω σε εφαρμογή.

    Κόντευε να μου στρίψει: το προφίλ μου γερνούσε!

    Ευτυχώς, δόξα τω Δαρβίνω, εγώ άντεχα και δεν με είχε αγγίξει τίποτα από αυτά.

    Οπως καταλαβαίνετε, το ζιπάρισα αμέσως και το καταχώνιασα σε έναν μαλακό δίσκο 5, 25" που φυλάω σε υγρό υπόγειο. Κάποτε θα το ξανανοίξω, και αν συνάδει με την τότε αλήθεια μου, θα το ξανα-αναρτήσω.

    Traum

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  140. traum

    το προφίλ του Dorian Gray!

    COL

    (Crying out loud...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  141. Την καλημέρα μου, κ. Δήμου, και τη ζήλεια μου: πώς καταφέρνετε να μη γερνάτε ούτε εσείς, αλλά ούτε και τα γραπτά σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  142. Προσπάθησα να ακούσω το MP3 του Mickey και μου έκλεισε τον Explorer - αναγκάστηκα να ξαναμπώ με FireFox.

    Τι ήταν αυτό βόμβα Μολότωφ στα θεμέλια της Microsoft;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  143. Νίκο (και όποιος άλλος), μπορείς και να το κάνεις download (ούτε 3 MB δεν είναι) από το link που παρέθεσα στο πρώτο σχόλιό μου στο PC σου και να το ακούσεις με την ησυχία σου.

    Επίσης μπορείς να κάνεις copy το link και στη συνέχεια να ακούσεις το αρχείο απευθείας ως stream μέσα από τον Windows Media Player με την επιλογή File->Open URL... και paste.

    Στο blog μου διαπίστωσα κάποιο πρόβλημα με Firefox αλλά στον Internet Explorer όλα είναι μια χαρά.

    (να δω πότε επιτέλους θα απαλλαγούμε από όλες αυτές τις "πρωτόγονες" τεχνικούρες :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  144. Πάντως σε μένα, με απλό κλικ πάνω στο link ξεκινά να παίζει το αρχείο μέσα από τον Windows Media Player, χωρίς ...πολλά πολλά ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  145. Καλημέρα!Mickey σε άκουσα μια χαρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  146. Καλημέρα κι από 'μένα.

    Κι εγώ σε άκουσα μια χαρά Mickey !

    θα ήταν ενδιαφέρον να βάλουν όλοι σε ένα post, δείγμα της φωνής τους. Θα το αναλάβεις να μαζέψεις τα mp3;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  147. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  148. Kαλημέρα σε όλους!

    @Mickey,

    Η φωνή σου είναι (σε ό,τι με αφορά) συμβατή με τα σχόλιά σου.

    @Rallou,

    Νομίζω στην Ελλάδα προτιμούμε την ανωνυμία ακριβώς γιατί είναι μικρή κι όλοι γνωρίζουν (ή νομίζουν ότι γνωρίζουν) όλους.

    Για παράδειγμα, εμένα δεν με απασχολεί μεν η γυναικεία ανωνυμία που έθεσε η Aprhodite (την καταλαβαίνω όμως και αυτή την ανάγκη - όσοι δεν έχουν δική τους ζωή ψάχνουν τις ζωές των άλλων, ιδίως των γυναικών).

    Προσέχω όμως πολύ λόγω δουλειάς τα πολιτικά και κοινωνικά, κι εκεί η ανωνυμία είναι για μένα πολύ χρήσιμη.

    @Φιλομήλα,

    Αν το έβαζα εξ αρχής στο προφίλ αυτό που έγραψα σ'αυτό το ποστ (τώρα που φαντάζομαι με ξέρετε καλύτερα), πιθανόν να με θεωρούσατε (αν όχι εσείς, ίσως άλλοι) λίγο μπλαζέ (which -friends gladly say- is not the case for me).

    Τώρα, για την παραπλάνηση, δεν ξέρω για άλλους, αλλά αυτό που "εισπράττω" από την μπλογκοπαρέα είναι απολύτως συμβατό (συχνά χαριτωμένα ταυτόσημο) μ' αυτό που "εισπράττω" στην τρισδιάστατη ζωή μου.

    @Αll,

    Αναφορικά με τις επαγγελματικές δραστηριότητες (και το μορφωτικό υπόβαθρο ή την οικονομική και κοινωνική θέση που τυχόν υποδηλώνουν):

    Τόσο εντός και εκτός διαδικτύου, έχω παρατηρήσει ότι αποτελούν κλασικά στερεότυπα, ειδικά αν χρησιμοποιούνται με το καλημέρα σας.

    Με την εξαίρεση θεμάτων που απαιτούν εντελώς τεχνικές γνώσεις (στα οποία προφανώς έχει σημασία ποιός μιλάει), σ' όλα τα άλλα ισχύει αν μετράει αυτό που λες. Αν είσαι ψαράς ή όχι, που λέει κι ο Vrennus, δεν έχει σημασία αν λες σωστά πράγματα (έστω και όχι πολύ κομψά ειπωμένα).

    Όλοι μας έχουμε ακούσει φλύαρες ανοησίες από "μορφωμένους και επιτυχημένους επαγγελματίες", όπως και πολύ σοφές κουβέντες από "απλούς ανθρώπους".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  149. Nikos Dimou said...
    Προσπάθησα να ακούσω το MP3 του Mickey και μου έκλεισε τον Explorer -
    ---

    Λέτε να 'χει βάλει μέσα κάναν ιό, να μετονομαστούν όλα τα αρχεία του σκληρού μας δίσκου σε "mickey13";

    Κι αυτά τα λέω χωρίς να τα συνδέω με το ότι το μήνυμα στάλθηκε Τρίτη και δεκατρείς. Γιατί, το τελευταίο πράγμα που μπορεί να πει κανείς για μένα είναι ότι είμαι προληπτικός, αν είναι δυνατόν, χτύπα ξύλο ...

    ΥΓ Εγώ πάντως άκουσα το μήνυμα χωρίς πρόβλημα. Καθώς μάλιστα έκανα μπάνιο κι είχα ξεχάσει τον media player στην "επανάληψη", το άκουσα τόσες φορές που το 'μαθα απέξω.

    Τόσο, όσο να νομίζω ότι θα κάνω καιρό να θελήσω να το ξανακούσω ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  150. Antvol said:

    "Τόσο, όσο να νομίζω ότι θα κάνω καιρό να θελήσω να το ξανακούσω..."

    Πάντα με τον καλό λόγο στο στόμα :))


    Anyway, να σας αφήνω, γιατί πρέπει να συνεχίσω τη ...θεραπεία. Μην κάνω συνεχώς παρασπονδίες ;)

    Την καλημέρα μου (και γραπτά).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  151. @Αlogaki,

    Να εδώ, με τις φωνές, είναι που θα μπλέξουμε.

    Αν στείλω ένα mp3 εγώ (45) κι ένα η κόρη μου (24) μπορεί και να μας μπερδέψετε. Μας συμβαίνει συχνά στο τηλέφωνο και γελάμε πολύ.

    :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  152. Σας στέλνω εδώ το αντίστοιχο ηχητικό δείγμα της δικής μου φωνής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  153. @ mickey

    Αντί να συγκινηθείς που σε άκουσα τουλάχιστον πέντε φορές, κι αυτό πριν ακόμη πιω τον καφέ μου ...

    Βρες άλλον με το σκορ αυτό και μετά τα λέμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  154. Τώρα που ξεγυμνώθηκε ο πόντικας ηχητικά , όλοι εύχονται να ακολουθήσουν το παράδειγμά του οπτικά και άλλες!

    Το παρόν ποστ εξελίσσεται κάτι σαν την… αγαπημένη ταινία του ΝΔ «ο κύκλος των ανώνυμων σχολιαστών» (αλήθεια, που δημοσιεύτηκε η κριτική για αυτή την ταινία;) και τους ΑΑ!

    Σε λίγο ένας-ένας επηρεασμένος από το κλίμα θα βγαίνει και θα αποκαλύπτει τα εσώψυχά του. Είμαι ο τάδε και είμαι έτσι, είμαι ο δείνα και είμαι γιουβέτσι…

    Στο τέλος όλοι μαζί, ανεβασμένοι στο σκαμπό τους, θα αναφωνήσουν: “O Captain! my Captain!”… και ο γάτος θα πάρει στο κυνήγι τον πόντικα!

    ΥΓ. Πάντως, αν ο πόντικας μείνει ποτέ άνεργος, μια καλή καριέρα στο ραδιόφωνο, νομίζω –και πιστεύω πως θα συμφωνήσουν όλοι μαζί μου- τον περιμένει με ανοιχτές αγκάλες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  155. @ nikos dimou

    Κ. Δήμου,

    Με ενδιαφέρον παρατηρώ ότι το εξαιρετικό σας blog, παράδεισος, μέχρι τώρα, του γραπτού λόγου και των λεπτών νοημάτων, μεταλλάσσεται, σιγά σιγά, σε podcast.

    Αν βέβαια συμφωνείτε, καμία αντίρρηση, ίσως μάλιστα να 'ναι και καλύτερα. Και, ποιος ξέρει, σε λίγο να αρχίσουμε να στέλνουμε και βιντεάκια, να χτυπήσουμε το youtube ...

    Στην περίπτωση αυτή, πάντως, θα πρότεινα να ηχογραφήσετε λίγο νιαούρισμα του doncat και να βάλετε το σχετικό link στον τίτλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  156. Αυτό με τη φωνή είναι kind of ενδιαφέρον. Προσωπικώς δίνω μεγάλη σημασία στη φωνή του άλλου. Όχι τόσο στη φυσική χροιά της, όσο στον τόνο, στα σκαμπανεβάσματα και στο ρυθμό της. Ακόμα και στην προφορά. Νομίζω, πως η φωνή μας, η προφορική μας έκφραση μαρτυρά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  157. athanasia said...

    Αν στείλω ένα mp3 εγώ (45) κι ένα η κόρη μου (24) μπορεί και να μας μπερδέψετε. Μας συμβαίνει συχνά στο τηλέφωνο και γελάμε πολύ.

    Είδατε που ο Γουάιλντ, στο Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι, δεν παραδοξολογούσε όταν έλεγε πως μια γυναίκα δεν είναι ευχαριστημένη, εκτός αν δείχνει μισή στα χρόνια από την κόρη της:-;

    Αλλά τότε δεν είχε εφευρεθεί το τηλέφωνο, πόσο μάλλον το ΜΡ3!

    Ας αναφωνήσουμε όλοι μαζί, άνδρες και γυναίκες: "Σε ευχαριστώ, ω Ιντερνέτ!"

    @ all

    Και να σκεφτεί κανείς, ότι η ανωνυμία στο Ιντερνετ γιορτάστηκε ως νίκη κατά του "ρατσισμού" των στερεοτύπων και θρίαμβος κατά του ψυχολογισμού. Εχει γούστο τώρα να ξεσπάσει "ρατσισμός" εναντίον αυτών που παραμένουν όσο το δυνατόν περισσότερο ανώνυμοι...

    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  158. Καλημέρα σ' όλους,

    Πόντικα μου, κατέβασα σε secs το αρχειάκι, χωρίς πρόβλημα και το άκουσα.
    Φυσικά 13 σήμερα, το νούμερο μου!! και πιστεύω πως η μέρα θα κυλίσει δημιουργικά και ήρεμα. Δεν με ενοχλεί καθόλου που τυχαίνει να είναι και Τρίτη ταυτόχρονα.
    Οσο γιά το μήνυμα τέλειο από κάθε άποψη, τι χροιά φωνής!!
    Δίνω ρέστα.
    Μάλλον πρέπει να πας γιά οντισιόν στον Φάρμερ και την Θεά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  159. athanasia said...

    "@Mickey,

    Η φωνή σου είναι (σε ό,τι με αφορά) συμβατή με τα σχόλιά σου."


    --------------

    Ναι, όπως και τα σχόλια, δείχνει άνθρωπο σίγουρο για τον εαυτό του, θα έλεγα.


    "Προσέχω όμως πολύ λόγω δουλειάς τα πολιτικά και κοινωνικά, κι εκεί η ανωνυμία είναι για μένα πολύ χρήσιμη."

    That's the point.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  160. Θα συμφωνήσω μαζί σου. Πιστεύω πως η δημιουργία των blogs έγινε για μια μορφή επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπων και όχι μεταξύ εικονογραφημένων "ψευτοαντικειμένων"... Ελπίζω να τα λέμε μιας και είμαι καινούριος στο σύστημα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  161. Καλημέρα!

    Άσχετο μεν.....πολύ ενδιαφέρον δε.....

    Αν θέλετε να μάθετε και σεις πόσο απατεώνας είναι ο πάροχος του ADSL σας (η απατεωνία του σχετίζεται με το τι και για πόσο πληρώνουμε και το τι μας προσφέρει στην πραγματικότητα) μπείτε στο http://us.mcafee.com/root/speedometer/

    Γιάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  162. @παντες ενδιαφερομενους

    απο την αρχη που μπηκα και γραφω σε τουτο το μπλογκι και σε αλλο το κανω επωνυμα
    αναφεροντας απο χομπι μεχρι και ιστοσελιδα
    απο αυτην βρισκετε *σχεδον* τα παντα για εμενα, βεβαιως τηλεφωνα και διευθυνση.

    Ενα δυο επαφες δημιουργηθηκαν με την αποστολη του T Shirt doncat,
    η μεσω προσφορας ευγενικης για να μου σταλει καποιο DVD...
    ευχαριστη εμπειρια μεταλλαξης απο το εικονικο στο πραγματικο ατομο που μαλιστα μου κανει και χαρη!!

    Και σκεφτομαι
    εγω πως να το ανταποδωσω...

    Α ναι
    προβλημα μηδεν λογω επωνυμης παρουσιας δεν μου βγηκε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  163. Tρίτη και 13... λοιπόν:
    1. Ερώτηση πώς θα ήταν αν ο ΝΔ είχε ανώνυμο/ ψευδώνυμο μπλογκ?
    2. Τό επώνυμο μπλογκ είναι το ίδιο αν κάποιος είναι "επώνυμος" ή ανώνυμος? Τι επισκεψιμότητα θα είχε το μπλογκ Ε. Βενιζέλου αν έγραψε ως "Μις Τουίγκι"? ακόμη και αν το έγραφε ο ίδιος ?
    3. Τι θα συνέβαινε αν μαθαίναμε ότι η Αφροδίτη είναι στην πραγματικότητα η κ. Δάφνη Σιμήτη?
    καλή μέρα σε όλους.
    Σκέφτηκα να στείλω και εγώ τη φωνή μου αλλά φοβήθηκε ότι θα με αναγνωρίζατε όλοι. Οπως κάποτε όλοι αναγνώριζαν τη σεραίικη φωνή του μακαρίτη του θεού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  164. eleni63 said..

    Τι θα συνέβαινε αν μαθαίναμε ότι η Αφροδίτη είναι στην πραγματικότητα η κ. Δάφνη Σημίτη?

    Απλό. Κανείς δεν θα μπορούσε να την φαντασιωθεί μετά ως Δάφνη Σημίτη.

    Και ως φαντασίωση θα μας έμενε μόνο η Αφροδίτη.

    Σημίτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  165. Έχω μαστόρους στο Ψυχικό και μόλις τώρα μπόρεσα να ξανανοίξω υπολογιστή. Άκουσα και το μήνυμα του Mickey (ως άκρως τεχνολογικά προηγμένο, χρειαζόταν Windows Vista). Καλή δουλειά (και το λέω με 40 χρόνια ραδιοφωνική πείρα).

    Eleni63 said...
    1. Ερώτηση πώς θα ήταν αν ο ΝΔ είχε ανώνυμο/ ψευδώνυμο μπλογκ?

    ------------------------------

    Και που ξέρετε ότι δεν έχω; Άλλωστε σε σχέση με το nikosdimou το doncat ήταν ...ψευδώνυμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  166. @eleni63

    "...του μακαρίτη του θείου" (εννοείς, όχι του θεού)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  167. Προσωπικα δεν εχω στοιχεια στο προφιλ μου.
    Οποιος ενδιαφερεται να με γνωρισει ας ανατρεξει στα ποστ μου να "διαβασει" τις φωτογραφιες και τα κειμενα μου.
    Εξαλλου ο ανωνυμος μετα απο καποια ποστ η σχολια γινεται 'επωνυμος',αποκτα μια ταυτοτητα εδω.
    Τα κλισε συγχεουν τους βιαστικους...
    Καλημερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  168. Eixa akousei , den xero an isxyei,pos o steven king egrafe gia kairo me allo onoma kai katafere pali na kanei epityxia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  169. @mickey

    Tι βλέπω;

    Η φωνή των bloggers έγινε μόδα;

    Μickey οι bloggerines σε πρόλαβαν μια μέρα!!!

    :-))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  170. @ Nikos Dimou

    Mέσα στα πλαίσια του υγιούς ανταγωνισμού σας κάνουμε πρόταση για την πρώτη διαδικτυακή συνέντευξή σας ως επώνυμος blogger στους bloggerines.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  171. ihadafarminafrica said:

    "@mickey

    Tι βλέπω;

    Η φωνή των bloggers έγινε μόδα;

    Μickey οι bloggerines σε πρόλαβαν μια μέρα!!!

    :-))))"



    Δεν καταλαβαίνω - ειλικρινά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  172. Mickey
    σούπερ σέξυ φωνή κ ωραίο μήνυμα. Αλλά κ πολύ σοβαρή, τόσο σοβαρή που μου φαίνεται θα σταματήσω να σου γράφω τις συνηθισμένες μου σαχλαμάρες...γιατί είσαι μεγάλος άνθρωπος κ όχι καρτούν όπως νόμιζα :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  173. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  174. Συγγνώμη για την τριπλή αποστολή του ίδιου μηνύματος.Ο ηλεκτρονικός δαίμων έβαλε την κεραία του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  175. @zoi20:

    Προς αποφυγήν εσφαλμένων εντυπώσεων, θα ηχογραφήσω κι ένα μήνυμα όχι και τόσο ...σοβαρό ;)

    (ήταν η πρώτη απόπειρα και είπα να είμαι κάπως ...συγκρατημένος :)))


    BTW, ευχαριστώ όλους για τα καλά λόγια. Πάντως ούτε το είχα προσχεδιάσει ούτε κάθησα να κάνω ...πρόβες (και ο εξοπλισμός ήταν ένα παμπάλαιο πλαστικό μικροφωνάκι των 2 ευρώ).

    Απλά μού ήρθε αυθόρμητα η ιδέα γύρω στις 5:30 τα ξημερώματα, ενώ ετοιμαζόμουν να πάω για ύπνο (δεν έχω κοιμηθεί ακόμα φυσικά).

    Τελικά έχω διαπιστώσει πως "στατιστικά" είναι πάνω-κάτω η ώρα που μου έρχονται διάφορες "φαεινές" ιδέες - for better or worse.

    Χάρηκα που σας άρεσε πάντως και ελπίζω από δω και πέρα να βοηθήσει ώστε να αποκτήσουμε μια πιο ολοκληρωμένη και ουσιαστική επικοινωνία, χωρίς να καταναλώνουμε ώρες ατέλειωτες σε χαζοκόντρες και ανούσιες αντιπαραθέσεις.

    Άλλωστε στο ίδιο διάστημα θα μπορούσαμε να βγάλουμε ολόκληρη ...ραδιοφωνική εκπομπή :))

    Μήπως να ξανασκεφτούμε τον Doncat 666 FM;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  176. ethelontes said...
    Επιτρέψτε μου κάτι άσχετο με το σημερινό σας θέμα.

    -------------------------------

    Επειδή ακριβώς είναι άσχετο και επειδή μπορεί να προκαλέσει εκτενή συζήτηση θα άξιζε να γίνει κεντρικό θέμα σε κάποιο μελλοντικό ποστ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  177. takis vasilopoulos said...
    Eixa akousei , den xero an isxyei,pos o steven king egrafe gia kairo me allo onoma kai katafere pali na kanei epityxia

    -------------------------------

    Η μεγαλύτερη επιτυχία με ψευδώνυμο είναι η εξής: ο πολύ καλός Γάλλος συγγραφέας Romain Gary που είχε ήδη κερδίσει το Goncourt, στα γηρατειά του και ενώ όλοι τον θεωρούσαν ξωφλημένο, έγραψε ένα καταπληκτικό βιβλίο και το εξέδωσε με το όνομα ενός μακρινού ανεψιού του, του Emile Ajar. Αφού εισέπραξε διθυραμβικές κριτικές και ξανακέρδισε το Goncourt (απαγορεύεται από τον κανονισμό του) αποκάλυψε την ταυτότητά του.
    (Αυτός ο θρίαμβος δεν τον εμπόδισε να αυτοκτονήσει λίγο αργότερα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  178. Επειδή εντός ολίγου θα με φάει και πάλι το σκοτάδι σκληρής εργασίας, παραθέτω ένα πολύ ωραίο ποίημα του Auden για τους φίλους (αφιερωμένο σ' ένα ζευγάρι φιλων του και την φιλοξενία τους).

    Βρίσκω ότι ταιριάζει πολύ για τον Doncat και τον οικοδεσπότη του (τον τρίτο στίχο μην τον πάρετε τοις μετρητοίς).

    Ιδού:

    For Friends Only by W. H. Auden

    [for John and Teckla Clark]

    Ours yet not ours, being set apart
    As a shrine to friendship,
    Empty and silent most of the year,
    This room awaits from you
    What you alone, as visitor, can bring,
    A weekend of personal life.

    In a house backed by orderly woods,
    Facing a tractored sugar-beet country,
    Your working hosts engaged to their stint,
    You are unlike to encounter
    Dragons or romance: were drama a craving,
    You would not have come.

    Books we do have for almost any
    Literate mood, and notepaper, envelopes,
    For a writing one (to "borrow" stamps
    Is the mark of ill-breeding):
    Between lunch and tea, perhaps a drive;
    After dinner, music or gossip.

    Should you have troubles (pets will die
    Lovers are always behaving badly)
    And confession helps, we will hear it,
    Examine and give our counsel:
    If to mention them hurts too much,
    We shall not be nosey.

    Easy at first, the language of friendship

    Is, as we soon discover,
    Very difficult to speak well, a tongue
    With no cognates, no resemblance
    To the galimatias of nursery and bedroom,
    Court rhyme or shepherd's prose,

    And, unless spoken often, soon goes rusty.
    Distance and duties divide us,
    But absence will not seem an evil
    If it make our re-meeting
    A real occasion. Come when you can:
    Your room will be ready.

    In Tum-Tum's reign a tin of biscuits
    On the bedside table provided
    For nocturnal munching. Now weapons have changed,
    And the fashion of appetites:
    There, for sunbathers who count their calories,
    A bottle of mineral water.

    Felicissima notte! May you fall at once
    Into a cordial dream, assured
    That whoever slept in this bed before
    Was also someone we like,
    That within the circle of our affection
    Also you have no double.
    _____

    Ίσως τα ξαναπούμε αργότερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  179. athanasia
    Ευχαριστούμε όλοι (αλλά εγώ ιδιαιτέρως) για το ποίημα. Σε αυτά τα conversational tones o Auden είναι αξεπέραστος.

    "within the circle of our affection
    Also you have no double".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  180. "Τι θα συνέβαινε αν μαθαίναμε ότι η Αφροδίτη είναι στην πραγματικότητα η κ. Δάφνη Σιμήτη?"

    χαχα! Ε όχι και Δάφνη Σημίτη! Ούτε καν Μπόκοτα!

    Η Αφρο είναι ένα από τα παρακάτω πρόσωπα:

    1) Σώτη Τριανταφύλλου
    2) Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ
    3) Άβερελ Ντάλτον
    4) MOKA του Ανδρουλάκη
    5) Playstation του Ανδρουλάκη (κλείνοντας το μάτι μου είπε κάποτε ότι θα ήθελε να είναι το Playstation του Μίμη, ομολογώ όμως πως το σεξουαλικο υπονοούμενο δεν το κατάλαβα)
    6) Μικρή Αννούλα
    7)Σύζυγος ΝΔ (καλές πιθανότητες διότι όλο και κάποιο νικ θα έχει η σύζυγος)
    8) Ο ίδιος ο ΝΔ (λίγες οι πιθανότητες, μεγάλη η απόδοση στο στοίχημα)
    9) Έλενα Ράπτη (cool!)
    10) Θεά Αφροδίτη αυτοπροσώπως!

    Όποιος το βρει κερδίζει μια κρουαζιέρα με τη συνοδεία της Άφρος στο Μύτικα. Ευγενική χορηγία του doncat.blogspot.com

    May the 12 Gods be with you!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  181. H ιστορία με τον Εmile Ajar και το πανέμορφο βιβλίο του La vie devant soi (η ζωή μπροστά σου)(δημοσίευσε με το όνομα αυτό και άλλα δύο )επισημαίνω ότι ο Romain Gary γεννήθηκε με το όνομα Roman Kacew. Και το Romain Gary ήταν ψευδώνυμο.

    Για να ευθυμήσουμε θα σας πω μια μικρη περιπέτειά μου όταν έλαβα βιβλίο (με ερωτικό περιεχόμενο) κάποιου αναφερόμενου ως Ανίβας Ανίβα Αρνέλου. Λίγο καιρό μετά έλαβα επιθετικό τηλεφώνημα από κάποιο συνάδελφο ο οποίος ζήτησε να με δει. Μη γνωρίζοντας το λόγο δέχθηκα και τότε με σκυλόβρισε που δεν τον ευχαρίστησα (πώς τάχα??) και που δεν μερίμνησα για την προβολή του βιβλίου του (!) μέσω κάποιων δήθεν γνωστών μου εκδοτών. Εκπληκτη αναρωτήθηκα πως είναι δυνατό να εικάσω ότι ήταν αυτός ο συγγραφέας. Αντιπαρήλθε το θέμα επιμένοντας να μεσολαβήσω για την προβολή και τονίζοντας ότι πλήρωνε όσα όσα. Εφυγε θυμωμένος.
    Λίγο καιρό μετά:
    α. το βιβλίο του Αρνέλου έγινε σαλόνι στο Κυριακάτικο Βήμα
    β. έλαβα άλλο βιβλίο αγνώστου συγγραφέα σε εμένα θεατρικό αυτή τη φορά και νέο τηλεφώνημα του ιδίου συναδέλφου με παράπονα που δεν τον συνεχάρην και ευχαρίστησα.
    Εννοείται ότι δεν εξέφρασα έκπληξη για την ποικιλία των ονομάτων.
    Του έστειλα εγκάρδια επιστολή και υπόμνηση ότι ο πνευματικός κόσμος αναμένει το νέο έργο του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  182. Alogaki said...
    @eleni63

    "...του μακαρίτη του θείου" (εννοείς, όχι του θεού)

    Προφανώς του θεού Αλογάκι, του θεού του γκόλφερ. Ο οποίος βέβαια είναι και θείος του ανηψιού. Εχεις απόλυτο δίκαιο.
    Τελικά μήπως στην πολιτική συμβαίνει το αντίθετο από τη λογοτεχνία?
    μήπως δηλαδή ονομάζονται διάφοροι
    Καραμανλής, Παπανδρέου, Μητσοτάκης, Βενιζέλος,ενώ δεν έχουν σχέση με τις οικογένειες? μήπως είναι όλα ψευδώνυμα? Πάντως του Ευάγγελου δεν είναι το πραγματικό του όνομα το Βενιζέλος... για την ιστορία.
    Με συγχωρείται γιατί ξαφνικά ξέχασα ποιά είμαι και εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  183. Με εντυπωσιάζει πραγματικά η κατάρτιση των σχολιαστών μου.
    Πραγματικά έχει δίκιο ο Mickey όταν γράφει ότι αυτή η σύναξη είναι μοναδική - και όσο πάει γίνεται καλύτερη.

    Και κάτι ακόμα για τον Romain Gary. Μόνο ο Malraux είχε πιο πολυτάραχο βίο. Ήταν πιλότος, διπλωμάτης και σκηνοθέτης κινηματογράφου. Είχε νυμφευθεί την πανέμορφη Jean Seberg (A bout de souffle). Αυτοκτόνησε μετά την δική της αυτοκτονία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  184. g.a.n.g (fka bdb) said...
    Η Αφρο είναι ένα από τα παρακάτω πρόσωπα:
    Τρι Μαρ 13, 03:52:00 μμ

    -----------------

    Εγώ νομίζω ότι η Αφροδίτη είναι η Άντζελα Δημητρίου σε διαλείψεις πνευματικότητας!

    Και γω σ'αγαπάω Αφροδίτη μου!!!

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  185. Και μιας που μιλάμε εδώ για προφίλ και ταυτότητες (πού είναι αλήθεια ο heinz;) να μην παραλείψουμε και την αναφορά στον πρωτομάστορα της ζωής με πολλαπλές ταυτότητες και πιθανώς "ιδρυτή" της νεωτερικότητας:

    Πολλοί ξέρουν πως ο Θερβάντες έγραψε τον Δον Κιχώτη σε δύο τόμους και αρκετοί πως ισχυρίζεται (ψευδώς) ότι το κείμενό του είναι μετάφραση από κάποιον άραβα συγγραφέα. Λιγότεροι ίσως ξέρουν πως τον έγραψε σε δύο τόμους με απόσταση δέκα ετών. Πιθανώς ακόμη λιγότεροι ότι στο ενδιάμεσο εμφανίστηκε ένας "μούφα" δεύτερος τόμος από κάποιον για τον οποίον δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία ως προς το ποιός ήταν. Πώς αντέδρασε ο Θερβάντες; Στον δικό του δεύτερο τόμο βάζει τον "κανονικό" Δον Κιχώτη να συναντά τον γιαλατζί!

    Αχ, Ιντερνέτ μου, πόσα καινούργια πράγματα μας έφερες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  186. Και βεβαίως έχει μεταφράσει μαζί με τον φίλο (και ερωμένο) του Chester Kallman τον Μαγικό Αυλό (1956). Στον Auden αναφέρομαι/.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  187. Θα είμαι λίγο αυστηρός...

    Μπορεί κάποιος να μου δώσει έστω και έναν λόγο για τον οποίο γράφει ανώνυμα ;

    Δεν ζούμε σε ολοκληρωτικό καθεστώς , δόξα τω Θεώ !!
    Το να γράφει λοιπόν κανείς ανώνυμα -πως να το κάνουμε τώρα - δεν μοιάζει λίγο δειλό;

    Δεν λέω να μην έχει κανείς άβαταρ και ψευδώνυμο. Διαφωνο στο να έχει κανείς ΜΟΝΟ αυτό.

    Ίσως βέβαια , κατά περίπτωση να υπάρχουνε λόγοι ανωνυμίας. Εξάλλου πολλοί συγγραφείς γράφανε με ψευδώνυμο (πχ Τέλος Άγρας = Σαράντης-Τέλλος Αγαπηνός , Οδυσσέας Ελύτης= Οδυσσέας Αλεπουδέλης) αλλά αυτό αποτελούσε εξαίρεση και εν πάσει περιπτώσει τις περισσότερες φορές ήταν γνωστό και το πραγματικό όνομα του δημιουργού.

    Με τους bloggers τι συμβαίνει?

    Με αγάπη
    πατήρ Άζραελ ,
    (ο μοναδικός άγιος
    που δακρύζει ο ίδιος αυτοπροσώπως,
    και όχι απλά η εικόνα του)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  188. Περί ορέξεως...
    Έχω δει υπέροχα blogs μe σχεδόν ανύπαρκτο profile και απίστευτα βαρετά και συνηθισμένα "σοβαρά blogs απόψεων" με αναλυτικότατο C.V. του εκάστοτε γράφοντος. Αυτή είναι η μαγεία του blogging. Δεν υπάρχουν σταθερές συνταγές. Το blogging μπορεί να είναι ανώνυμο, επώνυμο, καυστικό ή ήπιο μέ ή χωρίς παρελκυόμενα. Είναι θέμα προσωπικής έκφρασης...

    Υ.Γ. Ο W.H. Auden είναι αξεπέραστος καθώς και ελάχιστα (έως καθόλου;) μεταφρασμένος στα Ελληνικά (αν κάνω λάθος διορθώστε με...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  189. @Sandiago Nasar,

    Δεν έχω υπόψη μου ελληνική μετάφραση αλλά, για να πώ την αλήθεια, δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει καλή (έτσι που να μη χαλάει η μουσική των στίχων). 'Ετσι κι αλλιώς, αγγλικά ξέρουν πολλοί και, νομίζω, τ' αγγλικά του Auden δεν είναι "δύσκολα" (κι ο τρόπος του πολύ ευθύς, χωρίς "ποιητικά").

    Όσοι τυχόν δεν ξέρουν τον Auden, μάλλον ξέρουν ήδη ένα ποίημά του (νομίζω υπάρχει μια απαγγελία στο "4 Γάμοι και 1 Κηδεία"). Είναι το ποίημα που ξεκινά "Stop all the clocks, cut off the telephone". Ξέρω τουλάχιστον 3 ανθρώπους που τον ανακάλυψαν απ' αυτό το ποίημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  190. Σας θυμίζω και έναν ακόμη:
    τον Κανέλλο Αθανασόπουλο που επί χρόνια αρθρογραφούσε ΄συνήθως στην πρώτη σελίδα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ. Ο κ.Δήμου θα ξέρει ποιος βρισκόταν πίσω από την υπογραφή. Άλλωστε δεν θέλει και πολύ φαντασία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  191. @azrael

    Θα θέλατε μια προσωπική απάντηση από τον συγκεκριμένο “ανώνυμο” συνομιλητή σας?

    - Ο συνειδητά ανώνυμος σχολιαστής ΕΚΟΥΣΙΑ ΑΚΥΡΩΝΕΙ την σύνδεση της δικτυακής του προσωπικότητας με τον πραγματικό κόσμο.

    - ΔΕΝ θεωρεί την μπλογκόσφαιρα συνέχεια του φυσικού κοινωνικού χώρου συνεπώς δεν έχει κανενός είδους «αίσθηση του ανήκειν». Δηλώνει και είναι μπλογκοσφαιρικά άπατρις ...

    - ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ υπομειδιώντας για τις ποικιλόμορφες εκδηλώσεις του οποιουδήποτε μπλογκοσφαιρικού “esprit de corps” αρνούμενος να υποκύψει στα θέλγητρα τους …

    - ΑΡΝΕΙΤΑΙ κάθε προνόμιο που θα μπορούσε η “επωνυμία” του να του παράσχει ενώ ταυτόχρονα δεν αναγνωρίζει κανενός είδους υποχρέωση απέναντι σε κανέναν οικοδεσπότη ή σχολιαστή πέραν των όσων στο netiquette διακριτικά προτείνονται.

    - ΑΞΙΩΝΕΙ να κρίνεται από τα γραπτά του και μόνον, αρνούμενος οποιαδήποτε πρόσθετη αλληλεπίδραση με οικοδεσπότη και σχολιαστές. Στις περιπτώσεις δε που επιλέγει να δώσει οποιοδήποτε πρόσθετο στοιχείο για τον φυσικό εαυτό του, το κάνει για να υποστηρίξει τις θέσεις του (απευθυνόμενος στους ενεργούς αναγνώστες του και όχι στους οποιουσδήποτε περίεργους περαστικούς).

    - ΔΕΝ αναζητά την αναγνώριση, την επιδοκιμασία και τον έπαινο ως αναγνωρίσιμο φυσικό πρόσωπο. Αδιαφορεί γι αυτές ή τις επιζητά ως μια ΑΛΛΗ αυτόνομη/αυτοτελής εικονική δικτυακή περσόνα και μόνον.

    - Και τέλος ΔΕΝ ψαρεύει “πελάτες”, δεν πουλάει την πραμάτεια του, και ΔΕΝ αυτοικανοποιείται κάνοντας κωλοτούμπες στη βιτρίνα του μαγαζιού του οικοδεσπότη.

    Μπορεί να είναι δύστροπος, παρόλαυτα είναι συνεπής καταβάλλοντας το κόστος γι αυτό ... ή μήπως όχι?

    Μπορείτε να αναφέρετε λοιπόν έστω και έναν λόγο για τον οποίο, σε αυτό το πλαίσιο, ο συγκεκριμένος “ανώνυμος” συνομιλητής σας θα πρέπει να απαρνηθεί την “ανωνυμία” του?

    Υ.Γ. Τεχνικά μιλώντας οι έννοιες της “επωνυμίας” και της “ανωνυμίας”, του “ιδιωτικού” και του “δημόσιου” στο διαδικτυακό περιβάλλον (υποκείμενες δικτυακές υποδομές και πρόσθετες υπηρεσίες) είναι ιδιαιτέρως προβληματικές από τεχνολογικής και νομικής άποψης ... αλλά αυτό είναι μια διαφορετική και πολύ μακριά συζήτηση ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  192. ο λόγος, το ύφος, οι απόψεις, οι θέσεις, οι λέξεις και ο τρόπος ανάλυσης είναι αρκετά για να καταλάβει κάποιος με ποιον μιλάει.
    Η πολύ πληροφόρηση οδηγεί σε εκ των προτέρων κατηγοριοποίηση και αντίστοιχα σε αποδοχή ή απόρριψη.

    Εμείς πάντως όταν έρθει ο καιρός θα ανοίξουμε τα χαρτιά μας.

    Γενιά των 700 Ευρώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  193. Αγαπητέ k2825 ,

    Δεν κατάλαβα την απάντηση σας, οπότε δυστυχώς δεν μπορώ να σας βοηθήσω και στην ανεύρεση της αιτίας που μου ζητάτε.

    Γράφετε όμως ωραία όμως και μου θυμήσατε τον αγαπητό κ. Βέλτσο.

    Πάντως σε καμία περίπτωση δεν ήθελα να προσβάλλω κανέναν από τους ανώνυμο επισκέπτες του doncat Εάν έδωσα τέτοια εντύπωση ζητώ συγγνώμη.

    Ταπεινά δικός σας,
    πατήρ Αζραελ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  194. @traummeister, eleni63, doctor, gangsta (ex bdb)φίλοι και φυσικά dοn-simply-the-best-cat-host,

    άντε, για μια φορά...

    Ηδη η φωνή κυκλοφορεί από χτες στο δίχτυ, ώρα να βγω με ονοματεπώνυμο, όπως κυκλοφορώ τα βράδια μου...

    Μια που όμως ό,τι λεω το κάνω, να σε δω Μίκυ να ακολουθείς κι όταν θα βγουν κορμιά στον αέρα...

    Bloggerines είναι αυτοί!

    meowww....
    Don, ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  195. Τελικά το Διαδίκτυο έχει τη χάρη να μας δίνει όλες τις δυνατότητες.

    Επώνυμα... ανώνυμα... ημιεπώνυμα...

    Διαλέγετε και παίρνετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  196. k2825
    Πρέπει να είμαι από τους τακτικότερους αναγνώστες σου. Προσωπικά δεν θέτω ζήτημα ανωνυμίας και τα συναφή. Αλλά σχεδόν όλα όσα αρνείσαι τα έχεις κάνει: και κωλοτούμπες αυτοϊκανοποίησης και στοιχεία για τον εαυτό σου μας έχεις δώσει και άλλα πολλά.

    Σχολιάζω την "εκούσια ακύρωση [χρησιμοποιείς ρήμα] της σύνδεσης μεταξύ ηλεκτρονικής και πραγματικής σου ταυτότητας" [παράφραση δική μου]. Αυταπατάσαι - δικαίωμά σου...μην έχεις την απαίτηση να φάνε οι άλλοι κουτόχορτο.


    υ.γ.:
    Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλιά σου, όπου οξυδέρκεια και ευστροφία έχουν την τιμητική τους. Είτε το θέλεις είτε όχι, εδώ μέσα προεκτείνεις ένα από τα πολλά νήματα του ηλεκτρονικού εργόχειρου που ανιδιοτελώς ξετυλίγει ο γάτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.