Ως γνωστόν, σύμφωνα με την επίσημη κρατική τοποθέτηση, μειονότητες στην Ελλάδα δεν υπάρχουν, εκτός από μία: την μουσουλμανική.
Η οποία, αντίθετα με τα ψηφίσματα της ΔΑΣΕ, τα οποία έχουμε υπογράψει και εμείς, δεν έχει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Δεν μπορεί αν το θελήσει να ονομάζεται Τουρκική, έστω κι αν όλες οι διεθνείς συνθήκες και το Ευρωπαϊκό δικαστήριο της αναγνωρίζουν αυτό το δικαίωμα. (Ενώ οι απανταχού Ελληνικές μειονότητες δεν ονομάζονται …ορθόδοξες).
Πάντως άλλες μειονότητες – εθνοτικές, γλωσσικές, θρησκευτικές – δεν υπάρχουν: ούτε Εβραίοι, ούτε Ρομά, ούτε Βλάχοι, ούτε Αρβανίτες, ούτε Καθολικοί, Προτεστάντες ή Χιλιαστές.
Αλλά εκείνη η μειονότητα που ΔΕΝ υπάρχει ακόμα περισσότερο, είναι η ακατονόμαστη. (Ψιθυριστά): Μακεδονική, Σλαβο-μακεδονική, ή Σλαβόφωνη.
Κι όμως. Κι όμως.
Το Ελληνικό κράτος που επί δεκαετίες αρνείται την ύπαρξη αυτής της μειονότητας, είχε τυπώσει το 1925 ένα αναγνωστικό στην (ανύπαρκτη) γλώσσα της, για να την διδάσκει στα σλαβόφωνα παιδιά της Βόρειας Ελλάδας.
Ήταν μία φωτεινή στιγμή, η συμμόρφωση προς τα άρθρα 7, 8 και 9 της «Συνθήκης των Σεβρών» που υπογράφτηκε το 1920 με την εποπτεία της «Κοινωνίας των Εθνών» (προδρόμου του ΟΗΕ). Ειδικά το άρθρο 9 γράφει: «Σχετικά με την εκπαίδευση, η ελληνική κυβέρνηση στις πόλεις και περιοχές που κατοικεί μεγάλος αριθμός πολιτών οι οποίοι δεν ομιλούν την ελληνική, θα τους παραχωρήσει τις κατάλληλες διευκολύνσεις, ώστε να μπορούν τα παιδιά αυτών των Ελλήνων πολιτών στα δημοτικά σχολεία να μαθαίνουν την μητρική τους γλώσσα».
Το ΑBECEDAR το κυκλοφόρησε η ελληνική κυβέρνηση το 1925, όπως προβλέπονταν από την Συνθήκη των Σεβρών (1920) και το Πρωτόκολλο της Γενεύης (1924). Το συνέταξαν ο Έλληνας εθνολόγος-γλωσσολόγος Γεώργιος Σαγιαξής (που σπούδασε γλωσσολογία στην Γερμανία με υποτροφία του Υπουργείου Εξωτερικών) και οι Έλληνες φιλόλογοι Ιωσήφ Λαζάρου και Ι. Παπαζαχαρίου. Το παρουσίασε περήφανα στην Κοινωνία των Εθνών ο Έλληνας Επιτετραμμένος Βασίλειος Δερδάμης, στις 10-11-1925, λέγοντας πως «η Μακεδονική γλώσσα είναι διαφορετική από την Βουλγαρική και γι αυτό φτιάχτηκε αυτό το αλφαβητάρι της». Αυτή ήταν η επίσημη θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης – και ο λόγος που το βιβλίο δεν τυπώθηκε με κυριλλικούς αλλά με λατινικούς χαρακτήρες (για να ξεχωρίζει από τα βουλγάρικα).
Μία στιγμή κρατάει μόνο μία στιγμή. Το αλφαβητάριο με το όνομα ABECEDAR αποσύρθηκε πριν καν διανεμηθεί στα σχολεία. Κι από κει και πέρα το Ελληνικό κράτος κάθισε επάνω στο φοβικό του ΟΧΙ και ΔΕΝ. Η επίσημη εκδοχή είναι τώρα ότι η «Μακεδονική» γλώσσα είναι δημιούργημα του Τίτο. (Μόνο που το 1925 δεν υπήρχε Τίτο). Για δεκαετίες η γλώσσα ήταν υπό διωγμόν – όποιος την χρησιμοποιούσε ανοιχτά, είχε να κάνει με τον χωροφύλακα. Επίσης – τι ειρωνεία! – όποιος δήλωνε πως ήταν «Μακεδόνας».
(Αργότερα, όταν ξέσπασε το «Μακεδονικό» στην δεκαετία του 90 – όλοι δήλωναν Μακεδόνες....)
Και για να είναι 100% σίγουρο, το κράτος μας έγινε το μόνο που σε όλες τις μεταπολεμικές απογραφές πληθυσμού εξαφάνισε τις ερωτήσεις για θρησκεία και γλώσσα…
Δεν κινδυνεύαμε ποτέ από τις μειονότητές μας. Ήμασταν μία χώρα με 96% ενιαίο πληθυσμό (πριν να έρθουν οι μετανάστες) από τις πιο συμπαγείς στην Ευρώπη. Γιατί άραγε μας κατείχε τέτοια ανασφάλεια;
(Μετά ψέγουμε την Τουρκία που δεν αναγνωρίζει τους Κούρδους ως μειονότητα. Ωστόσο ακόμα και αυτή δέχθηκε πρόσφατα να υπάρχουν εκπομπές στην Κουρδική γλώσσα – ας όψεται η Ε. Ε.).
Τελικά όμως μερικά αντίτυπα του ABECEDAR επέζησαν – ένα από αυτά στην Εθνική Βιβλιοθήκη. Και με την φροντίδα του Ευρωπαϊκού Γραφείου για τις Λιγότερο Ομιλούμενες Γλώσσες (EBLUL) ανατυπώθηκε και κυκλοφορεί. Σήμερα, στις 19:00, παρουσιάζεται στην Αθήνα, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20.
Εύχομαι αυτό το βιβλίο να λειτουργήσει ως αφύπνιση. Δεν είναι δυνατόν να κρυβόμαστε αιώνια πίσω από το δάχτυλό μας. Ούτε να φοβόμαστε τον ίσκιο μας. Πρέπει να αποδεχθούμε τις πραγματικότητες που μας περιστοιχίζουν. Ναι, υπήρχε και υπάρχει μία (κατ’ αρχήν γλωσσική και μετά όπως αυτοπροσδιορίζεται) μειονότητα στην Βόρεια Ελλάδα. Όπως εξίσου φυσιολογικά υπάρχει μια Ελληνική μειονότητα στην Νότια Αλβανία.
Δεν μπορούμε να αξιώνουμε τον σεβασμό των δικών μας μειονοτήτων όταν δεν σεβόμαστε εκείνες των άλλων. Ούτε να θεωρούμαστε ένα πολιτισμένο, δημοκρατικό κράτος όταν δεν αναγνωρίζουμε σε όλους τους πολίτες μας, όλα τα δικαιώματα.
Επάνω το εξώφυλλο στης νέας έκδοσης, στη μέση εσωτερική σελίδα και κάτω το εξώφυλλο από την πρώτη έκδοση.
Καλημέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘέμα για προβληματισμό!
Συμφωνώ απόλυτα!
Και θα ήθελα να προσθέσω πως τότε θα ήμουν πραγματικά υπερήφανος για τη χώρα μου!
Όταν το κράτος μου θα συμμεριζόταν τα προβλήματα των μειονοτήτων και των μεταναστών.
Όταν το κράτος μου θα ήταν το πρώτο που θα έκανε καινοτομίες σε θέματα διαφορετικότητας.
Δεν με ενδιαφέρει τι έκαναν οι άλλοι στους ΈΛληνες της διασποράς.
Με ενδιαφέρει τι κάνουμε εμείς.
Δεν χωρούν ρεβανσισμοί όταν έχεις να κάνεις με ανθρώπους.
Ο σεβασμός αρμόζει σε όλους!
Καλημέρα!
Θα επανέλθω!
Αγαπητέ Don,
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα. Ανοίγεις μεγάλο θέμα σήμερα. Θα έχουμε ενδιαφέρουσες απόψεις και κόντες πολλές με το σημερινό θέμα.
Γιατί ο εθνικισμός και ο φανατισμός ιδίως σε θέματα παιδείας και πολιτισμού είναι ότι χειρότερο υπάρχει.
Αναρωτιέμαι τι θα έλεγε ο Παρασκευαϊδης για το ζήτημα. Θα μας κατηγορούσε για εθνικούς μειοδότες. Τέλος πάντων.
Καλημέρα.
Καλημέρα! Συμφωνώ απόλυτα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν μπορούμε να αξιώνουμε τον σεβασμό των δικών μας δικαιωμάτων όταν δεν σεβόμαστε εκείνα, των άλλων.
Αυτό ισχύει παντού.
Καλημέρα
ΑπάντησηΔιαγραφήένα "μπράβο" κύριε Νίκο, που έχετε ενδιαφέρον και πρόσβαση και ανοίγετε και σε μας τέτοια θέματα. Παραπονιέστε για την ηλικία... Ευτυχώς που έχουμε και μερικές δεκαετίες διαφορά, δεν θα σας πιάναμε με τίποτα διαφορετικά!
Με τις όποιες ιστορικές γνώσεις μπορούμε να έχουμε οι νεότεροι, στα σχολεία που μεγαλώσαμε, έχω την αίσθηση ότι η "Ελληνική" κοινωνία ήταν για αιώνες αυτό που χαρακτηρίζουμε τώρα με τον πολύ ...μοντέρνο νεοελληνικό όρο "πολυπολιτισμική", δεν υπήρξε ποτέ "καθαρό" έθνος και δυστυχώς είναι δύσκολο(?) να ανακαλύψουμε τις αιτίες για τις οποίες τον τελευταίο αιώνα ήταν τέτοιας "φασιστικής" κατεύθυνσης η πορεία της χώρας... (όλως τυχαίως από την περίοδο άνθησης στην Ευρώπη του φασισμού-ναζισμού και έπειτα...)
Ίσως το μόνο που μένει να κάνουμε είναι να μεριμνήσουμε για να μην επαναληφθεί το παρελθόν, να αποδεχθούμε όσους "ξένους" ζουν πια μαζί μας, την γλώσσα και τις συνήθειές τους, το ότι προέρχονται από φτωχότερες χώρες δεν τους κάθιστά ακατάλληλους για συμβίωση.
Θα παρακολουθώ τα σχόλια, ιδιαίτερα του Harry σήμερα!
Ελπίζω σε μια εποικοδομητική συζήτηση και όχι σε αρένα που σκόπιμα θα επιδιώξουν να καταστήσουν το blog κάποιοι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ πατέρας μου είναι Αρβανίτης όπως και όλο το χωριό που κατάγομαι.
Εκεί ακόμη και σήμερα όταν αυτοπροσδιορίζονται λένε "ούνου γιαμ σκιπτάρ" δηλαδή "είμαι Αλβανός", αλλά φυσικά όλοι πλέον νιώθουν έλληνες.
Οι δάσκαλοι στα μεταπολεμικά χρόνια έδερναν τους μαθητές όταν αυτοί συνομιλούσαν στα αρβανίτικα.
Σήμερα ελάχιστοι τα ομιλούν και πολλοί ντρέπονται για την αλβανική τους καταγωγή.
Και το οξύμωρο: Πολλοί Αρβανίτες είναι και ρατσιστές με τους ελληνοπόντιους!
Ο Ραφαηλίδης έγραψε κάτι σοφό: "Όσο πιο μπάσταρδος είσαι, τόσο πιο πολύ θέλεις να αποδείξεις την καθαρότητά σου" (βλ.φαινόμενο Ψωμιάδη).
doctor
Διαβάστε οπωσδήποτε το παρακάτω:
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.triaridis.gr/keimena/keimD046.htm
doctor
Ούτε να θεωρούμαστε ένα πολιτισμένο, δημοκρατικό κράτος όταν δεν αναγνωρίζουμε σε όλους τους πολίτες μας, όλα τα δικαιώματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήπώς να αναγνωρίσουν δικαιώματα, ούτε τη φάτσα μας αναγνωρίζουν, ούτε το μέρος μας (http://tr0l.blogspot.com)
Καλημέρα Don, ρε γάτε τι ιδέα είναι αυτή που είχες πρωί – πρωί, με την τσίμπλα στο μάτι και μας ρίχνεις στα βαθειά, ελπίζω να βρεθεί κανένας στην παρέα με καλές γνώσεις μπας και μας ξεστραβώσει, αυτό όμως που ξέρω από φίλο που έχει ασχοληθεί με το θέμα είναι ότι μερικές μειονότητες ξέχασαν την γλώσσα τους με τον αστυφύλακα και το ξύλο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ποιο ωραίο είναι ότι διαβάζοντας το βιβλίο του Τίτου Γιοχάλα « ΕΥΒΟΙΑ ΤΑ ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΑ»,ο πατέρας μου ήταν από την Εύβοια, ανακάλυψα ότι το επίθετο μου είναι καθαρά αρβανίτικο, κρίμα και εγώ νόμιζα ότι είμαι κατευθείαν απόγονος του Σωκράτη.
Don για καλό και κακό ετοιμάσου για μάχη, γιατί που ξέρεις, μπορεί να διαβάσουν το post κανένας Καρατζαφέρης η κανένας Παπαθεμελής.
Δύο κουβέντες μόνον: Έχετε άγρια μεσάνυχτα. Περιορισθείτε στον Πόππερ και αφήστε τα υπόλοιπα να τα διαχειρισθούν πιο σοφοί άνθρωποι.
ΑπάντησηΔιαγραφήkolassas said...
ΑπάντησηΔιαγραφή..μερικές μειονότητες ξέχασαν την γλώσσα τους με τον αστυφύλακα και το ξύλο.
------
Πόσο γνωστό είναι αυτό στους πολλούς;
Έχετε απόλυτο δίκιο.
doctor
Συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο. Να προσθέσω πως αν κανείς διαβάσει το κεφάλαιο «Ο Μακεδονικός αγώνας» του τόμου ΙΔ' της Ιστορίας του Ελληνικού Έθνους της Εκδοτικής Αθηνών (και μελετήσει προσεκτικά τους δημοσιευόμενους εκεί χάρτες), αλλά και το σχετικό κεφάλαιο του τόμου Μακεδονία (πάλι της Εκδοτικής) θα καταλάβει πολύ καλύτερα τους ανθρώπους αυτούς. Οι οποίοι είχαν αναπτύξει μια Μακεδονική συνείδηση μιλώντας Βουλγάρικα. Διαφοροποιημένοι και από τους Έλληνες και από τους Βούλγαρους (όταν ο πρωθυπουργος της FYROM συναντάται με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας χρησιμοποιεί διερμηνέα σε αντίθεση με τον Βούλγαρο που καταλαβάινει χωρίς κανένα πρόβλημα), καταδιώχτηκαν ή και χρησιμοποιήθηκαν και από τους δύο αλλά και από τους Σέρβους κατά το δοκούν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια υπέροχη ταινία (συμπαραγωγή Βουλγαρίας και FYROM) η Подгряване на вчерашния обед (Warming Up Yesterday's Lunch) περιγράφει το δράμα των απλών ανθρώπων στην Δημοκρατία της Μακεδονίας από την εποχή της Σέρβικης κατοχής μέχρι και την ανεξαρτησία. Κάτι αντίστοιχο πέρασαν και οι σλαβόφωνοι στην Ελλάδα.
Όσο για την Ελληνική πολιτική επί του θέματος αποτελεί σχιζοφρενικό παράδειγμα προς αποφυγή. Αποδεχτήκαμε πλήρως στα πλαίσια των διεθνών διασκέψεων του ΟΗΕ για τα γεωγραφικά ονόματα το δικαίωμα της YROM να ονοματοδοτεί ως ανεξαρτητη οντότητα (είχα γράψει σχετικά στο Σαμιτζατ, ένα περιοδικάκι που έχει πια πάψει να κυκλοφορεί), λάμψαμε δια της απουσίας μας από τον διεθνή οργανισμό τυποποίησης όταν τα διεθνή πρότυπα συμπεριέλαβαν την μακεδονική γλώσσα επίσημα (και πως θα μπορούσαμε άλλωστε να αντιταχθούμε αφού, όπως μας δείχνει το σημερινό σου άρθρο Νίκο, εμείς την «δημιουργήσαμε», προφανώς για να υποσκάψουμε τους Βούλγαρους ...) και στη συνέχεια (παρακινημένοι από πολιτικούς σαν τον Σαμαρά και τον Παπαθεμελή, που σίγουρα γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν δικαιούμεθα δια να ομιλούμε) διαδηλώνουμε στους δρόμους απαιτώντας η FYROM να μη χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία. Και παράλληλα αρνούμεθα την ύπαρξη μακεδονικής μειονότητας, προσπαθώντας να κρύψουμε τις βλακείες μας «σαν τη γάτα το σκατό της» ...
στο γυμνασιο η φιλολογος μας εφερε βιβλια των παιδιων της Θρακης ακριβως ιδια με τα δικα μας, αλλα στην τουρκικη γλωσσα
ΑπάντησηΔιαγραφήμαθαινουν τον εθνικο μας υμνο στην τουρκικη γλωσσα επισης!
η κυρια Ο. μας τα εφερε για να δουμε οτι εχουμε μειονοτητες (η ιδια καθηγητρια ειχει βοηθησει αφιλοκερδως να "τρεξουν" ταξεις κατι βορειοηπειρωτακια που λογω της μεταναστευσης ειχανε χασει 2 χρονιες)
ωραια ολα αυτα αλλα στην τηλεοραση λεει οτι το μεγαλυτερο ποσοστο μουσουλμανοπαιδων της Θρακης δεν φοιτουν στο σχολειο:(
εν μερει επειδη δεν θελουν οι γονεις τους να μαθουν ελληνικα τα παιδια τους!
στην θρακη το περιεργο ειναι οτι δεν μιλανε ελληνικα ενω στην Κυπρο οι περισσοτεροι, ειδικα οι παλιοι, μιλανε πολυ καλα τα ελληνικα (κυπριακα) οπως και οι τουρκοι της κρητης μιλουσαν κρητικα απταιστα
μη ξεχναμε και τον παρολιγο βιασμο μιας ηθοποιου απο το οργισμενο πληθος στην Ξανθη πριν 2 χρόνια
κατι ασχημο καλλιεργειται εκει ,μισος και φανατισμος, γιατι και απο ποιον, και κυριως, ποιον εξυπηρετει
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφή@oldman - άλλο να δεχτούμε ότι υπάρχει μακεδονική μειονότητα στην Ελληνική Μακεδονία κι άλλο να περάσουμε στο άλλο άκρο και να ισχυριστούμε ότι η Μακεδονία δεν ήταν ποτέ Ελληνική. Νομίζω πως τα κείμενα της Ιστορίας του Ελληνικού Έθνους που ανέφερα δίνουν ακριβώς μια ισορροπημένη θεώρηση των πραγμάτων - και οι δημοσιευόμενοι εκεί χάρτες δείχνουν ότι η Μακεδονία (τουλάχιστον στις αρχές του 20ου αιώνα) ήταν ένα μίγμα εθνοτήτων σαν μια «Μακεδονική» (ήτοι Ρώσικη) σαλάτα, στην οποία όμως πλειοψηφούσε το ελληνικό στοιχείο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕν είδει πρωινής προσευχής!
ΑπάντησηΔιαγραφή--------------------------
Δεν μπορούμε να αξιώνουμε τον σεβασμό των δικών μας μειονοτήτων όταν δεν σεβόμαστε εκείνες των άλλων. Ούτε να θεωρούμαστε ένα πολιτισμένο, δημοκρατικό κράτος όταν δεν αναγνωρίζουμε σε όλους τους πολίτες μας, όλα τα δικαιώματα.
Δεν μπορούμε να αξιώνουμε τον σεβασμό των δικών μας μειονοτήτων όταν δεν σεβόμαστε εκείνες των άλλων. Ούτε να θεωρούμαστε ένα πολιτισμένο, δημοκρατικό κράτος όταν δεν αναγνωρίζουμε σε όλους τους πολίτες μας, όλα τα δικαιώματα.
Δεν μπορούμε να αξιώνουμε τον σεβασμό των δικών μας μειονοτήτων όταν δεν σεβόμαστε εκείνες των άλλων. Ούτε να θεωρούμαστε ένα πολιτισμένο, δημοκρατικό κράτος όταν δεν αναγνωρίζουμε σε όλους τους πολίτες μας, όλα τα δικαιώματα.
Δεν μπορούμε να αξιώνουμε τον σεβασμό των δικών μας μειονοτήτων όταν δεν σεβόμαστε εκείνες των άλλων. Ούτε να θεωρούμαστε ένα πολιτισμένο, δημοκρατικό κράτος όταν δεν αναγνωρίζουμε σε όλους τους πολίτες μας, όλα τα δικαιώματα.
Δεν μπορούμε να αξιώνουμε τον σεβασμό των δικών μας μειονοτήτων όταν δεν σεβόμαστε εκείνες των άλλων. Ούτε να θεωρούμαστε ένα πολιτισμένο, δημοκρατικό κράτος όταν δεν αναγνωρίζουμε σε όλους τους πολίτες μας, όλα τα δικαιώματα.
--------------------
Το παραπάνω απόσπασμα θα πρέπει να τυπωθεί και να διανεμεται σε όλα τα σχολεια, κάθε μέρα, εν είδει πρωινής προσευχής!
Για την αντιγραφή
Παράγραφος - Με αγάπη
Μου κάνει εντύπωση το πόσο αβασάνιστα ορισμένοι βιάζονται να υιοθετήσουν ή να απορρίψουν τις θέσεις του κου Ν.Δ. για το συγκεκριμένο θέμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροσωπικά έχω διαβάσει κάποια πράγματα, αλλά δεν έχω ούτε τον χρόνο αλλά ούτε και τις απαραίτητες ειδικές γνώσεις για να καταλήξω στο οποιαδήποτε συμπέρασμα, κυρίως συνυπολογίζοντας το πόσο δαιδαλώδης μπορεί να είναι οι διαδρομές που συνδέουν την οποιαδήποτε "μη κυβερνητική οργάνωση", "κίνηση πολιτών" ή "πολιτικό σχηματισμό" με κέντρα λήψης αποφάσεων και διαμόρφωσης γεωπολιτικής εντός και εκτός συνόρων.
Επίσης για λόγους πληρότητας και μόνον, καλό θα ήταν να αναφερθεί ότι ως συν-επιμελητής της έκδοσης (όπως φαίνεται και στην σχετική φωτογραφία) φέρεται το αυτοαποκαλούμενο Αγγλιστί “Political Party of the Macedonian Minority in Greece” “EUROPEAN FREE ALLIANCE - RAINBOW” ,γεγονός που ο κος Ν.Δ. παρέλειψε να αναφέρει στο κυρίως σώμα των σχολίων του.
@Κ2825
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπως φαίνεται από την έκδοση οι παράγοντες ήταν τρεις: α) το Ευρωπαϊκό Γραφείο για τις λιγότερο ομιλούμενες γλώσσες β) η Ελληνική επιτροπή του ιδίου γραφείου και γ) Η Ευρωπαϊκή ελεύθερη συμμαχία - Ουράνιο Τόξο.
Έβαλα τον πρώτο - ως τον πιο σημαντικό.
Ας σημειωθεί ότι η έκδοση χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από το πρόστιμο (35.000€) που επέβαλε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ελληνική Κυβέρνηση για τα γεγονότα στην Φλώρινα (όπου καταστράφηκαν τα γραφεία του Ουράνιου Τόξου).
Κύριε Δήμου δεν έχετε καταλάβει κάτι πολύ απλό…
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Ελληνική κοινωνία ακολουθάει τις αρχές της Γαλλικής επανάστασης και του διαφωτισμού: Είναι Έλληνας όποιος ζει στην Ελλάδα ανεξάρτητα θρησκείας, σεξουαλικής προτίμησης, φυλής, γενεαλογικού δέντρου, DNA κλπ.
Για αυτό τον λόγο το κράτος δηλώνει πως στην χώρα μας δεν υπάρχουν μειονότητες, είμαστε όλοι ισότιμοι πολίτες.
Γυρνάω στο ύπνο του δικαίου (χωρίς διεθνές δίκαιο όμως...).
Για τον τρόπο που διαμορφώθηκε η εθνική συνείδηση στην Mακεδονία βασικό παραμένει το βιβλίο της καθηγήτριας Αναστασίας Καρακασίδου:
ΑπάντησηΔιαγραφήKarakasidou, Anastasia N.: Fields of Wheat, Hills of Blood, Chicago Univeristy Press
Πως πρωτοέμαθα περί «Μακεδονικού προβλήματος».
ΑπάντησηΔιαγραφήΉταν το 1983 και ξεκίνησα το ταξίδι μου για την Ευρώπη (interail) με το μυθικό τραίνο ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΕΞΠΡΕΣ (Αθήνα - Μόναχο, αν θυμάμαι καλά, μέσω Γιουγοσλαβίας).
Στη Θεσσαλονίκη ήρθαν στο κουπέ μας δύο κοπέλες Ελληνίδες από τη Φλώρινα και γνωριστήκαμε – πήγαιναν στην Γερμανία όπου έμεναν οι γονείς τους.
Στα Σκόπια μπήκε στο κουπέ μας κι ένας Γιουγκοσλάβος (όπως νόμιζα στην αρχή), μετανάστης στη Γερμανία κι αυτός.
Κάποια στιγμή πιάνει συζήτηση με τις δύο Ελληνίδες σε μια γλώσσα που νόμισα πως ήταν Σέρβικα.
«Μα καλά μιλάτε Σέρβικα;» ρωτήσαμε τις κοπέλες.
«Όχι, μιλάμε Μακεδόνικα!».
Έτσι πρωτοέμαθα για την ύπαρξη της γλώσσας, που ήταν απαγορευμένη και τη μιλούσαν μόνο στο σπίτι…
Στη συνέχεια μιλώντας με τον «Γιουγκοσλάβο», στα Γερμανικά, μας είπε και το ιστορικό : “Ich bin Macedonian” και μάθαμε και όλα τα σχετικά, περί Μακεδόνων στην Γιουγκοσλαβία, που δεν χώνευαν τον Τίτο, κ.λ.π., κ.λ.π.
Μετά, με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας ήρθαν τα «συλλαλητήρια» και οι γνωστές αντιδράσεις των Σαμαροπαπαθεμελήδων που εκμεταλλεύονταν την άγνοια του κόσμου και μας δημιούργησαν άλλο ένα «δυσεπίλυτο» πρόβλημα με έναν γείτονά μας.
Κρίμα!
kostas trend
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι κατά την κατάληψη της Θεσσαλονίκης το 1911, μόνο το 11% των κατοίκων της ήταν Έλληνες...
Την άποψη που έχω γιά το συγκεκριμμένο θέμα δεν την έχω διαμορφώση από βιβλία .Έχω συνεχείς επαφές μέσα από ταξίδια και φίλους απο την κεντρική μακεδονία.Πριν την "απελευθέρωση" στα περισσότερα χωριά δεν μίλαγαν ελληνικά.Ταλαιπωρήθηκαν πολύ από τη κυβέρνηση της Αθήνας (ρετσινόλαδο μου έλεγαν) γιά να μη μιλάνε τη γλώσσα τους.Εθνική συνείδηση δεν υπήρχε, αυτοπροσδιορίζονταν βάσει της περιοχής τους (είμαι από την Άρνισσα).Τα ελληνικά, στα χωριά πάντα, τα μίλησαν μετά 1920 και ουσιαστικά τα μιλάνε 2-3 γενειές τώρα.Μετά το 40 κυνηγήθηκαν πάλι και μερικοί πέρασαν τα σύνορα για να βρούν καταφύγιο.Αυτή τη στιγμή οικογένειες ζούν χωρισμένες στις 2 πλευρές των συνόρων.Μεταξύ τους πολλοί άνω των 45 μιλούν ακόμα τα ντόπια ενώ οι νεότεροι πλέον δεν τα γνωρίζουν.Εντυπωσιάστηκα από τα πανυγήρια τους όπου ή παίζουν οργανικούς σκοπούς ή τραγουδάνε (σπάνια) στα ντόπια.Μουσικοχορευτικά πάντως ανήκουν στον ευρύτερο χώρο των νοτίων βαλκανίων με ρυθμούς που απαντούνται μόνο σε αυτή την περιοχή (16/8, 15/8, 11/8) και πουθενά αλλού στην υπόλοιπη Ελλάδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήsapient
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο 96% της ομοιογένειας (δεν είναι δικό μου) φαντάζομαι ότι αναφέρεται σε κάποιο μέσον όρο εθνοτικής ομοιογένειας (π. χ. μπορεί να είσαι αλβανόφωνος, ή καθολικός και να νιώθεις Έλληνας).
Ο Ευαγγ. Αβέρωφ στο κακόφημο (αλλά απ' ό,τι φαίνεται ακριβές σε πολλά σημεία) "Φωτιά και τσεκούρι", αναφέρει ότι ομάδες συνεργατών του τακτικού στρατού, την περίοδο του εμφυλίου, συνελάμβαναν σλαβόφωνους για να ...διαπιστώσουν αν είναι Έλληνες ή όχι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι δύστυχοι έλεγαν "Είμαι Έλληνας", αλλά στα σλάβικα.
Και τους δολοφονούσαν....
Έχω μια θεία που ζει στον Καναδά (γεννήθηκε εκεί) και είναι μακεδονικής καταγωγής. Παντρεύτηκε το θείο μου που πήγε εκεί μετανάστης. Μέχρι πρόσφατα δεν ήξερα την καταγωγή της. Στον Καναδά, όταν προέκυψε μια παρεξήγηση, Έλληνες την αποκαλούσαν υποτιμητικά ‘Μακεδόνισα’. Η ίδια απαρνήθηκε σε μεγάλο βαθμό την καταγωγή της για να μπορέσει να συνυπάρξει. Και η επιτομή: ο θείος μου, μου στέλνει συνέχεια mail για να πάρει η Ελλάδα επιθετική θέση στο Μακεδονικό.
ΑπάντησηΔιαγραφή@doctor
ΑπάντησηΔιαγραφή“Και το οξύμωρο: Πολλοί Αρβανίτες είναι και ρατσιστές με τους ελληνοπόντιους!”
Καθόλου οξύμωρο, στην Ελλάδα οι ποιο «Αλβανοφάγοι» είναι οι Αρβανίτες και στην Γαλλία ο Le Pen έχει τεράστια πελατεία από παιδιά και εγγόνια μεταναστών (Ιταλών και Πορτογάλων) που πήγαν στην Γαλλία πριν τους Βορειοαφρικάνους.
@Υποκείμενο δικαίου
Για τον επίλογο σου, είναι ηλίθιο, όχι κωμικό να βλέπεις εθνικιστές να κατηγορούν την παγκοσμιοποίηση ότι θέλει να μας κάνει όλους ίδιους όταν αυτή είναι η απαίτηση ενός εθνικιστή.
@Stavros P (isisdoros)
Αυτό που αναφέρεις είναι κλασσική περίπτωση κατασκευής έθνους (το έχουν κάνει όλοι όχι μόνο η Ελλάδα). Απαγορεύει ή τέλος πάντων παίρνει μέτρα για την εξαφάνιση τους (σχολείο με μία γλώσσα ή θρησκεία κλπ) τις τοπικές διαφορές για να φτιάξει μία υπερτοπική ομοιομορφία και τελικά εθνική συνείδηση.
@Kostas trent
Ίσως και όχι ίσως να υπάρχει μία κοινή γλώσσα (όπως είναι σχεδόν τα Αγγλικά) και παράλληλα να υπάρχει και η μητρική.
@Απολλύων
Συμφωνώ πως οι μετανάστες (σε όλες τις χώρες) που δεν υιοθετούν την γλώσσα της χώρας που μένουν ή που ζουν σε άρνηση της κοινωνίας διαμονής τους αυτοκαταδικάζονται να ζουν στην μιζέρια και στο περιθόριο.
«στην Ελλάδα όλοι είναι ισότιμοι πολίτες, αρκεί να δέχονται να ονομάζονται "Έλληνες"» Ειρωνευόμουνα. Δεν φτάνει να δηλώνεις και να πιστεύεις Έλληνας για να είσαι ισότιμος πολίτης, αν είσαι (πχ) γύφτος ή μουσουλμάνος δεν είσαι και τόσο ισότιμος όσο και να δηλώνεις την Ελληνικότητα σου.
Κύριε Δήμου, αν και η δράσις σας σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία της δημοκρατικής Ευρώπης θα ήτο αρμοδιότης του εισαγγελέως, στο ξέφραγο αμπέλι που λέγεται Ελλαδιστάν αναγκαζόμεθα να επαναλαμβάνουμε τα αυτονόητα. (Για τους αναγνώστες· δι' υμάς προσωπικώς θα αρκούσε ο δημόσιος εμπτυσμός (μεταφορικώς φυσικά - είμαι απολύτως αντίθετος σε κάθε παράνομη ενέργεια).)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρώτον. Μπορώ εγώ, κύριε Δήμου, να αυτοπροσδιοριστώ ως "Νίκος Δήμου", και να πάω και στην τράπεζα να κάνω χρήσι του λογαριασμού σας; Οι κύριοι πώς αυτοπροσδιορίζονται ως "Μακεδόνες"; Αυτομάτως αρνείστε (αρνούνται) το πολύ προγενέστερα ασκηθέν δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού των (Ελλήνων) Μακεδόνων.
Δεύτερον. Η ντροπή της παραχωρήσεως της αιθούσης της ΕΣΗΕΑ, είναι ανεξίτηλο στίγμα στην ιστορία της Ελληνικής δημοσιογραφίας. Να θυμίσω μόνον ότι το άπλυτο, μισελληνικό "προοδευτικό" φασιστικό αριστερό αληταριό, ματαίωσε μόλις προ μηνών φασιστικώς την χρήσι της αιθούσης, παρ' ότι είχε συμφωνηθεί και κανονιστεί νομιμότατα και τυπικότητα, από τον σήμερα φυλακισμένο για τις απόψεις του Ντέιβιντ Ίρβινγκ. Αλλά οι ίδιοι "δημοκράτες" επέβαλαν (και η ΕΣΗΕΑ ντροπιαζόμενη τό απεδέχθη) την παρουσίασι στην ίδια αίθουσα ανθελληνικού εντύπου.
Αρκεί.
Λοιπόν, τέτοια θέματα, που αφορούν το παρελθόν της δημιουργίας του νεο-Ελληνικού κράτους, θέλουν πολύ προσεχτική αντιμετώπιση και μελέτη της ιστορίας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι, είναι σωστό επί της αρχής ότι δεν πρέπει να καταπιέζονται οι μειονότητες αν θέλουμε να μην καταπιέζονται οι Ελληνικές αλλού κτλ. Αλλά αυτά έχουμε την σχετική ευχέρεια να τα λέμε σήμερα όπου τα σύνορα είναι αρκετά παγιωμένα ήδη και η πολιτική μας κατάσταση αρκετά σταθερή (με όλα όσα αυτό συνεπάγεται ακόμη και σε οικονομικά ζητήματα), και επίσης είμαστε στην ΕΕ. Δηλαδή κατακτήσεις που όλοι οι κάτοικοι αυτής της χώρας έχουν άμεσο συμφέρον να τα διατηρήσουν και να τα ενισχύσουν.
Σε παλιότερες εποχές όλα αυτά που μας κάνουν να αισθανόμαστε ότι ζούμε σε μια ειρηνική και ασφαλή χώρα δεν υπήρχαν ούτε κατά διάνοια. Μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα κάποτε ήταν η Πελοπόννησος και η στερεά. Κάποιοι (οι αρχικοί κάτοικοι των «νέων περιοχών») έπρεπε να πληρώσουν το κόστος για να έχει η Ελλάδα την σημερινή της εδαφική έκταση είτε ήταν αυτό δίκαιο είτε άδικο γιαυτούς. Εκτός κι αν δηλώσουμε στους εαυτούς μας και στα σημερινά παιδιά ότι αδίκως και εγκληματικά κατέχουμε την σημερινή έκταση και ότι θα αισθανόμαστε πολύ καλύτερα με τον εαυτό μας αν τα πάνω σύνορά μας ήταν στην Θεσσαλία. Και βέβαια θα είχαμε πάνω από το μικρό αλλά δίκαιο κεφάλι μας τους Βούλγαρους και όποιους άλλους Σλάβους και έτσι οι καημένοι Σλαβομακεδόνες ή οι όποιοι άλλοι δεν θα είχανε αναγκαστεί (ενδεχομένως αλλά όχι και σίγουρα) να καταπιέσουν το γλωσσικό τους ιδίωμα ή να εγκαταλείψουν την αρχική τους «μακεδονική» ταυτότητα.
Την εποχή που οι επονομαζόμενες «νέες περιοχές» προσαρτίστηκαν στην Ελληνική επικράτεια, όσοι αυτοπροσδιορίζονταν Έλληνες και μιλούσαν την Ελληνική, μάλλον μειονότητα ήταν εκεί. Έχουμε διαβάσει μια απογραφή του πληθυσμού της Θεσσαλονίκης που δεν την έχω αυτή τη στιγμή πρόχειρη. Οι αυτοπροσδιοριζόμενοι ως Έλληνες ήταν κάτω του 30%, αν θυμάμαι καλά.
Αν δεν υπήρχαν οι άδικες μέθοδοι κατά της γλώσσας κτλ αυτών των πληθυσμών και αν δεν είχαν έρθει από την μικρά Ασία πόντιοι και άλλοι για να κατοικήσουν σ'αυτές τις περιοχές, μπορεί σήμερα να είχαμε ένα πρόβλημα αντίστοιχο με του Κοσσόβου. Και αναρωτιέμαι αν θα θέλαμε να είμαστε σήμερα σε μια τέτοια κατάσταση, αντιμέτωποι με την εδαφική συρρίκνωση, με πράξεις πιθανώς τρομοκρατίας, συγκρούσεων, πολιτικής αστάθειας, να μην είχαμε τα φόντα να είμαστε στην ΕΕ και να τρωγόμαστε με τα ρούχα μας και με τους γείτονές μας - αυτούς που μένουν δίπλα στο σπίτι μας και μέσα στα αμφισβητούμενα σύνορά μας.
Δεν έχω μεγαλύτερη γνώση της ιστορίας για να μιλήσω πιο συγκεκριμένα, αλλά πρέπει το κάθε ζήτημα να το βάζουμε μέσα στα ιστορικά του πλαίσια και οπωσδήποτε να τα κρίνουμε με βάση αυτά.
Γιατί η αδικία κατά των μειονοτήτων μιας εποχής μπορεί να ισοδυναμεί με την ειρήνη και τη σταθερότητα του σήμερα, που βγήκε μέσα από μια περιοχή που με άπειρους τρόπους ταρακουνήθηκε τα τελευταία 100 χρόνια και πάντα έβραζε και ακόμη εν μέρη βράζει.
Αν δούμε πίσω και με ειλικρίνεια την ιστορίας μας ως νεο-Ελληνικό κράτος, τότε για κάποιες «αδικίες» μπορεί να αισθανθούμε την ανάγκη, πολιτικά, να ευγνωμονούμε αυτούς που τις αποφάσισαν και τις εκτέλεσαν ακόμη κι αν σήμερα τελικά τις καταδικάζουμε από ανθρωπιστική άποψη. Και ενδεχομένως μια αδικία που έκανε κάποιους ανθρώπους να υποφέρουν μια εποχή, μπορεί να προστάτευσε πολύ περισσότερους ανθρώπους όλες τις επόμενες εποχές και ειδικά όσους ήταν πρόθυμοι να αυτοπροσδιορισθούν ως Έλληνες – ότι κι αν ήταν πριν. Γιατί αυτό ήταν το κυρίαρχο ρεύμα της αλλαγής. Αυτό στο οποίο χρωστάμε την σημερινή Ελλάδα.
Η μνημειώδης νεοελληνική μας κουτοπονηριά... Η ανυπαρξία στέρεας εθνικής συνείδησης μας έχει οδηγήσει σε ακρότητες και βίαιους «εξελληνισμούς» - σε εισαγωγικά, γιατί η νεοελληνική εθνική ταυτότητα συνεχίζει να είναι ζητούμενο. Η θρησκευτική και - κυρίως - γλωσσική ομογενοποίηση αποτέλεσε για το ελληνικό κράτος αναγκαία συνθήκη ενότητας ενός λαού που ακόμη διατηρεί ένα φυλετικό και όχι εθνικό χαρακτήρα πολιτικής συγκρότησης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατά τα λοιπά θεωρώ ότι η ύπαρξη (και η αποδοχή της ύπαρξης) «μειονοτήτων» συνιστά αποτυχία του κράτους δικαίου. Σε μια δημοκρατική και ευνομούμενη πολιτεία είναι αδιανόητο να υφίστανται μειονότητες και εδώ δεν αναφέρομαι σε κοινωνικές ή πολιτιστικές ομαδοποιήσεις. Σε μια δημοκρατική και ευνομούμενη πολιτεία όλοι οι πολίτες είναι ίσοι, εχουν όλοι τα ίδια διακαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις, αδιακρίτως. Η αναγνώριση μειονοτήτων σημαίνει ότι η παραπάνω θεμελιώδης αρχή ισχύει επιλεκτικά. Υπό αυτό το πρίσμα θεωρώ πολύ λογική και πολύ δημοκρατική την άρνηση της Γαλλίας να αναγνωρίσει «δικαιώματα των μειονοτήτων»: μια τέτοιου τύπου αναγνώριση θα σήμαινε έμμεση παραδοχή ότι υπάρχουν Γάλλοι πολίτες που είναι λιγότερο ίσοι από τους υπόλοιπους. Μακάρι και στην Ελλάδα να ήμασταν σε τέτοια κατάσταση στον τομέα της ισότητας που να μπορούσαμε να αρνηθούμε τα δικαιώματα των μειονοτήτων σ΄αυτή τη βάση (εδώ καλά - καλά δεν έχουμς λαϊκό κράτος...)
ΤΟΥΡΚΟΦΑΓΟΣ said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑρκεί.
Ευτυχώς!!
Εντρυφήσατε περαιτέρω Τουρκοφάγε την Αχιλλέως Τζαρτζάνου γραμματικήν και συντακτικόν ει την λογίαν γλώτταν μετερχόμενος σχολιάζοιτε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγγνώμη για την άσχετη με το ποστ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΑπάντησηΔιαγραφή-------------------------------------
ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΕΥΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΙΚΡΟΥΛΑ ΜΠΡΕΝ ΠΟΥ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Οι ευχες σας θα μεταφερθούν στην μητέρα της μικρούλας Brynne, ιδιοχείρως από την "Πανάσχημη", η οποία εδώ και πολυν καιρό συμπαραστέκεται στην εν λόγω οικογένεια (και όχι μόνο).
Παρόμοια πρωτοβουλία είχε λάβει (προ μηνών) ο αγαπημένος μου ΝικόΔημος για μένα και δεν σας κρύβω ότι η συμπαράστασή σας μας έδωσε απίστευτη δύναμη και κουράγιο.
Κάντε λοιπόν μια εύχη και για την μικρούλα Μπρεν!
Σας ευχαριστώ πολύ!
Με συγκίνηση και αγάπη
Παράγραφος
Λένε οι βουλγαροσκοπιανοί αντιγράφοντας τις "έρευνες" του "ιστορικού" Λιθοξόυ:
ΑπάντησηΔιαγραφή"Σύμφωνα την κάτω από διεθνή έλεγχο απογραφή του Χιλμή Πασά, οι ελληνόφωνοι ορθόδοξοι αποτελούσαν μια μειοψηφία, που ανερχόταν μόλις στο 10% του συνολικού πληθυσμού της Μακεδονίας."
Τί καταλαβαίνει κανείς από αυτό το προπαγανδιστικό πυροτέχνημα; Μα..., φυσικά, ότι η Μακεδονία είχε μόνον 10% Έλληνες, αλλά την πήραμε εμείς οι... κακοί εθνικιστές!
Ενώ, πρώτον, πήραμε μόνον το βιλαέτι της Θεσσαλονίκης, από τα τρία βιλαέτια της Οθωμανικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκης, Μοναστηρίου, Κοσσόβου), και χάσαμε το Μοναστήριον στο οποίο επίσης οι Έλληνες υπερτερούσαν των βουλγαριζόντων και σερβιζόντων. Εκτός αυτού, ο Λιθοξόου και οι βουλγαροσκοπιανοί παίρνουν όλους τους σλαβοφώνους, βλαχοφώνους κ.ά μη ελληνοφώνους (ή μεικτούς και διγλώσσους) Ρωμηούς ( = Ορθοδόξους Πατριαρχικούς = Ελληνικής συνειδήσεως, Ελληνοψύχους) (ακόμα και τους "φανατικούς Έλληνες", "γραικομάνους" Μακεδονομάχους σαν τον καπετάν Κώττα!) τους προσθέτουν στους Εξαρχικούς βουλγαρίζοντες και τους προσμετρούν όλους μαζί ως "σλαβομακεδόνες", θεωρώντας τους... έθνος, αντικείμενο "απελευθερώσεως" από την..."σλαβομακεδονική απελευθερωτική οργανωση"!
Πράγματι, ακριβώς η απογραφή αυτή του Χιλμή Πασά σε όλες τις έγκριτες εκδόσεις θεωρείται ως τεκμηριώνουσα τα δίκαια της Ελλάδος. Και δείτε πως διαστρέφουν οι βουλγαροσκοπιανοί τα δεδομένα. Τά δεδομένα λοιπόν της απογραφής είναι τα εξής.
[Άσε το άλλο. Μάς κατηγορούν κιόλας αυτοί οι "προοδευτικοί" και οι βουλγαροσκοπιανοί (ακραιφνείς εθνικιστές βουλγαροσκοπιανοί· οι ελλαδίτες "προοδευτικοί" μισούν τόν εθνικισμό μόνον όταν είναι Ελληνικός· όταν είναι βουλγαροσκοπιανός, τουρκικός, αμερικανικός, εβραϊκός ή ισλαμικός, τόν υποστηρίζουν!) ότι επιτύχαμε την εθνική καθαρότητα της Μακεδονίας μετά το 1922, εγκαθιστώντας τους πρόσφυγες Μικρασιάτες και εκδιώκοντας τους τούρκους! Λές και το θέλαμε! Άς μάς δώσουν λοιπόν την Ιωνία, τον Πόντο, την Ανατολική Θράκη, την Β. Ήπειρο, το Μοναστήρι και την Κύπρο, να γίνουμε γνησίως πολυπολιτισμικοί!]
ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 20ού ΑΙΩΝΑ
I) ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ, ΤΟΥ ΧΙΛΜΗ ΠΑΣΑ, ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, 1904
Για τα τρια βιλαέτια, Θεσσαλονικης, Μοναστηρίου, Κοσσυφοπεδίου:
Μωαμεθανοί: 1.729.000
Ελληνες: 647.932
Βουλγαρίζοντες: 527.784
Σέρβοι: 167.601
Εβραίοι: 48270
Ρουμανίζοντες Βλάχοι: 30.116
Η κατανομή των Ελλήνων και Βουλγάρων κατά βιλαέτι σύμφωνα με την ίδια στατιστική ήταν:
Βιλαέτι Θεσσαλονίκης: Ελληνες 373.217 , Βούλγαροι 177.317
Βιλαέτι Μοναστηρίου: Έλληνες 261.283 , Βούλγαροι 178.412
Βιλαέτι Κοσσυφοπεδίου: Ελληνες 13.468 , Βούλγαροι 172.055
Το βιλαέτι του Κοσόβου περιελάμβανε το βόρειο και βορειοανατολικό τμήμα της ΠΓΔΜ, το Κόσοβο, το νότιο τμήμα της Σερβίας στα σύνορά της με την ΠΓΔΜ, και το Σατζάκ (βόρεια του Κοσόβου) όπου κατοικούν ακόμη αρκετοί μουσουλμάνοι.
Το βιλαέτι της Θεσσαλονίκης περιελάμβανε την κεντρική και ανατολική ελληνική Μακεδονία, την "βουλγαρική Μακεδονία" δηλαδή ένα μικρό τμήμα της σημερινής Βουλγαρίας στο τριεθνές Ελλάδας-ΠΓΔΜ-Βουλγαρίας, και το νοτιοανατολικό τμήμα της ΠΓΔΜ (ακόμα μικρότερου μεγέθους από το βουλγαρικό) ακριβώς δυτικά της "βουλγαρικής Μακεδονίας"
Το βιλαέτι του Μοναστηρίου περιελάμβανε την δυτική ελληνική Μακεδονία, την ανατολικοκεντρική και νοτιοανατολική Αλβανία (ακριβώς πάνω από το νομό Καστοριάς) και το δυτικό-νοτιοδυτικό τμήμα της ΠΓΔΜ.
Είναι ευνόητο πως παρετέθη η τουρκική στατιστική, κι όχι οι βουλγαρικές ή οι ελληνικές, διότι αλλιώς θα υπήρχε η αντίρρηση πως δεν είναι αντικειμενικές. Η αλήθεια είναι πως καμμία δεν είναι αντικειμενική, ωστόσο τα νούμερα της τουρκικής στατιστικής είναι αντικειμενικότερα, και μάλιστα δίνουν τον ίδιο αριθμό για τους ελληνικούς πληθυσμούς, με τον αριθμό που έδιναν οι Έλληνες (650 χλδ). Επίσης, οι βουλγαρικές στατιστικές χρησιμοποιούν ως κριτήριο την γλώσσα, ενώ οι ελληνικές τη εθνική συνείδηση. Είναι όμως αυτονόητο πως όταν πρόκεται περί μεικτών ή δίγλωσσων πληθυσμών, τα κριτήρια αυτά ήταν ρευστά και ανακριβή.
[Σημ.: Ειδικώς για την Θεσσαλονίκη, της οποίας ειδικώς τα πληθυσμιακά δεδομένα επικαλούνται κατά σύστημα οι μισέλληνες, αποσιωπώντας τα πληθυσμιακά δεδομένα της συνολικής Μακεδονίας (βιλαέτια Θεσσαλονίκης και Μοναστηρίου, όπου οι Έλληνες ήταν πλειονότης), αποσιωπούνται εκ συστήματος οι συστηματικές προσπάθειες της οθωμανικής διοικήσεως για την πληθυσμιακή αλλοίωσί της. Αλλά, οι ίδιοι αυτοί "προοδευτικοί", προσπαθούν δολίως την ίδια πληθυσμιακή αλλοίωσι να επιτύχουν ΣΗΜΕΡΑ, μιλώντας για "πολυφυλετική βαλακνική πρωτεύουσα 3 εκατομμυρίων πληθυσμού!", χωρίς να μάς λένε τί εκατομμύρια είναι αυτά που θα εισβάλλουν, και βάσει ποίας νομοθεσίας και με τίνων την έγκρισι θα εισβάλλουν (πάντως όχι των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι δεν ρωτούνται).]
ΚΑΛΗΜΕΡΑ Κε ΔΗΜΟΥ
ΑπάντησηΔιαγραφή1985 ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΓΝΩΡΙΖΩ ΜΙΑ ΚΟΠΕΛΛΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΕΙΜΑΙ ΣΛΑΒΑ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΚΙ ΕΜΕΝΑ Ο ΕΝΑΣ ΜΟΥ ΠΑΠΠΟΥΣ ΗΤΑΝ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΤΗς ΠΑΝΤΩ ΕΓΩ.
ΕΡΩΤΑΣ ΤΡΕΛΛΟΣ ΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ ΗΤΑΝ ΕΞΑΛΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΤΟ ΑΝΕΧΟΝΤΑΝ ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΟ ΧΑΙΡΟΝΤΑΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥΣ. ΓΝΩΡΙΣΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝ ΚΑΙ ΤΗς ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΑ ΑΜΕΣΩΣ ΟΤΙ ΓΑΜΟΣ ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ. ΜΟΥ ΕΙΧΕ ΦΥΛΑΓΜΕΝΟ ΕΝΑ ΔΩΡΑΚΙ ΠΟΥ ΜΕ ΕΚΑΝΕ ΝΑ ΝΟΙΩΣΩ Ο ΠΙΟ ΣΥΝΤΗΡΙΚΛΑΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ. ΤΟΝ ΑΔΕΛΦΟ ΤΗΣ. ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΕΝΑΣ ΤΟΥΡΚΟΣΠΟΡΟΣ ΑΘΛΗΤΗΣ- ΕΙΧΑΜΕ ΟΛΟΙ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΕΙ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΥΜΝΟ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ- ΑΥΤΟΣ ΗΤΑΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΔΩΡΑΚΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ. ΕΝΑ ΠΑΡΤΥ ΟΡΜΟΝΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΕΩΣ ΠΟΥ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΜΠΑΧΑΛΟ ΣΤΟ ΦΙΝΑΛΕ ΜΙΑ ΠΑΤΡΙΝΙΑ ΓΙΑΤΙ ΑΡΧΙΣΕ ΤΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΕΣ. ΕΡΩΤΕΥΘΗΚΕ ΤΡΕΛΛΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΗ ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΕ ΤΙΣ ΡΑΔΙΟΥΡΓΙΕΣ ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΤΙΠΟΤΑ. Η ΠΑΡΕΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΜΕ ΚΛΑΣΣΙΚΑ ΔΥΑΔΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΠΟΤΕ ΦΑΝΕΡΑ. ΤΩΡΑ ΟΛΟΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΟΡΙΑ ΚΑΙ Η ΜΟΝΗ ΜΑΣ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΜΙΛΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟΤΕ. ΗΤΑΝ Ο ΜΟΝΟΣ ΜΑΣ ΚΑΝΟΝΑΣ. ΜΙΛΟΥΣΑΜΕ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΝΝΟΟΥΜΑΣΤΕ ΣΤΑ hot ΚΟΜΒΙΚΑ points ΤΩΝ sessions.
ΥΓ: Η ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ. ΠΟΙΟΣ ΟΜΩΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΑΦΗΓΗΣΗ;
Ας μη συγχέεται το λεγόμενο «δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό» (μεγάλη κουβέντα κι αυτή) με τη μειονότητα. Μειονότητα γίνεται μια πληθυσμιακή ομάδα όταν το δικαίωμά της στον αυτοπροσδιορισμό καθιστά τα μέλη της «λιγότερο ίσα» από τους υπόλοιπους πολίτες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είναι δουλειά της πολιτείας να αναγνωρίσει ή όχι τον αυτοπροσδιορισμό μιας πληθυσμιακής ομάδας, είτε αυτός είναι κοινωνικός, είτε εθνοτικός, είτε θρησκευτικός, είτε οτιδήποτε άλλο. Δουλειά μιας δημοκρατικής πολιτείας είναι να διασφαλίζει ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις σε όλους τους πολίτες της. Και να μην ασχολείται πώς αυτοπροσδιορίζεται ο καθένας. Άπαξ και ασχολείται σημαίνει ότι δεν έχει διασφαλίσει ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις σε όλους τους πολίτες και άρα έχει επιτρέψει να δημιουργηθούν μειονότητες.
Nikos Dimou said...
ΑπάντησηΔιαγραφήsapient
Το 96% της ομοιογένειας (δεν είναι δικό μου) φαντάζομαι ότι αναφέρεται σε κάποιο μέσον όρο εθνοτικής ομοιογένειας (π. χ. μπορεί να είσαι αλβανόφωνος, ή καθολικός και να νιώθεις Έλληνας).
Τρι Νοε 07, 11:44:45 πμ
Βλέπω ο ορθολογισμός δεν βοηθάει σήμερα :)
Περικλή, άδικα ασχολείσαι. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι, σε λίγο ο ΝΔ και οι παρατρεχάμενοι του που τόσο αβίαστα έσπευσαν να συμφωνήσουν, να ορμήσουν κατά πάνω σου. Που να ‘ρθει και ο Ηαρρυυσσσς να δεις τι έχει να γίνει λολ
ΞΕΧΑΣΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΟΤΙ Η ΜΙΑ ΓΙΑΓΙΑ ΤΗς ΠΑΤΡΙΝΙΑΣ ΗΤΑΝ ΣΜΥΡΝΙΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΛΗΘΕΙΑ ΛΕΩ Ο ΕΡΜΟΣ!!!
:))))
yannis j said...
ΑπάντησηΔιαγραφή"δειξτε μου ενα πολιτισμένο, δημοκρατικό κράτος (που εχει μεινοτητες σε αλλα κρατη)το οποιο σεβεται τις μειονοτητες των αλλων"
Όλα τα δυτικοευρωπαϊκά κράτη... που ανοίγουν τζαμιά και ορθόδοξους ναούς, διδάσκουν τις μειονοτικές γλώσσες στα σχολεία τους...
Nikos Dimou said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλα τα δυτικοευρωπαϊκά κράτη...
Της Ισπανίας συμπεριλαμβανομένης? Της Γαλλίας?
Δεν είμαι σίγουρος ότι "δικαιούμαι δια να ομιλώ" σύμφωνα τουλάχιστον με τον cyberdust, αφου ενέσκηψαν στο blog οι σοφοί που περιμένει (φαντάζομαι ότι εννοεί τον τουρκοφάγοσ που η επιστημονική του προσέγγιση σηματοδοτείται ήδη απο το nickname του...)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρ'όλα αυτά να σημειώσω ότι τα εν Ελλάδι μειονοτικά θέματα αλλάζουν πρόσωπο και δεδομένα, ανάλογα με το χρόνο αφετηρίας που τα εξετάζει κανείς (προ Χριστού, Βυζάντιο, Τουρκοκρατία, πριν το 1900, 1912-6, 1930 και μετά, κλπ).
Φοβάμαι ότι ο καθένας ξεκινά απο εκεί που τον βολεύει, θεωρώντας ότι το ιστορικό και κοινωνικό γίγνεσθαι πρέπει να μείνει εκεί ακίνητο, ότι έννοιες όπως ώσμωση, καταπίεση, υπερβολή, παραλογισμός δεν γίνονται αντιληπτές ούτε απο ανθρώπους, ούτε από την ιστορία και οι πολιτικές αποκλεισμού και πολλαπλών (αντισυνταγματικών εν πολλοίς) απαγορεύσεων, όπως αυτή του ελληνικού κράτους έναντι της μειονότητας στη Θράκη, όχι μόνο δεν απέδωσαν τα προσδοκώμενα (όποια και να ήταν) αλλά ακριβώς το αντίθετο.
Και πάντως το ότι κάνουν χειρότερα πράγματα οι γείτονες, δεν μπορεί τον 21ο αιώνα να δίνει δικαιολογία στο ελληνικό κράτος για αδικίες, άχρηστη επίδειξη δύναμης, σπατάλη και αποκλεισμό κοινωνικών ομάδων, και ενέσεις ενος "πατριωτικού" ψευδοσεναρίου στις φλέβες των δύσμοιρων πολιτών.
Χίλια χρόνια πριν οι Βυζαντινοί είχαν μεταφέρει σλαβόφωνους πληθυσμούς για να κατοικήσουν την ορεινή Πελοπόννησο που είχε χτυπηθεί απο λιμό. Εξ ού και τα τοπωνύμια (Στεμνίτσα, Μουλάτσι, Ζάτουνα, Δημητσάνα, Τρεσταινά, κλπ) που χρησιμοποιούνται και σήμερα παρά την επίσημη αλλαγή τους αρχές του 20ου αιώνα.
Ολοι αυτοί που αισθάνονται απευθείας απόγονοι του Περικλή και της Ασπασίας, μάλλον βρίσκονται σε ονείρωξη.
Εν κατακλείδι, όπως και σε πολλά άλλα η πληροφόρηση (το είδος, η ποιότητα και το εύρος) είναι κρίσιμο μέγεθος...
Ενας Ελληνας διπλωμάτης συζητά με έναν «ανύπαρκτο»!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤου ΤΑΚΗ ΜΙΧΑ
Είναι ασφαλώς σπάνιο ένας Ελληνας διπλωμάτης να δημοσιοποιεί με τη μορφή βιβλίου σχετικά πρόσφατες εμπερίες του. Γι' αυτό το βιβλίο τού εν ενεργεία διπλωμάτη Γρηγόρη Βασιλοκωνσταντάκη «Διπλωματία του επείγοντος» (το οποίο έχει προλογίσει ο Βασίλης Βασιλικός) παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον.
Ο κ. Βασιλοκωνσταντάκης ήταν ο πρώτος επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου που ιδρύθηκε στην Πρίστινα, μετά τον τερματισμό των εχθροπραξιών το φθινόπωρο του 1999. Από τη θέση του αυτή και συνεπικουρουμένος από την ελληνική ΜΚΟ Focus, ο Ελληνας διπλωμάτης έπαιξε σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της όχι ιδιαίτερα θετικής εικόνας της Ελλάδας που επικρατούσε μεταξύ των Αλβανών Κοσοβάρων.
Το βιβλίο του κ. Βασιλοκωνσταντάκη αποτελεί ένα πολύ σημαντικό τεκμήριο για την κατάσταση που επικρατούσε στην περιοχή και περιέχει ενδιαφέρουσες περιγραφές των Αλβανών, Σέρβων και Ευρωπαίων πρωταγωνιστών των εξελίξεων. Το βιβλίο πρόκειται να κυκλοφορήσει στα τέλη του μήνα.
Σε ένα κεφάλαιο ο συγγραφέας περιγράφει μια τυχαία συνάντησή του στην Πρίστινα με έναν Σλαβομακεδόνα ελληνικής καταγωγής. Παραθέτουμε αποσπάσματα από την περιγραφή της συνάντησης του Ελληνα διπλωμάτη με τον «ανύπαρκτο»:
«Τι στ' αλήθεια συμβαίνει εδώ;
Βγήκα απ' το "Γκραντ" σχεδόν τρέχοντας, καθώς βιαζόμουν να προλάβω τη λειτουργία στο τάγμα, αλλά ενώ κατευθυνόμουν στο τζιπ άκουσα μια άγνωστη φωνή να με καλεί στα ελληνικά:
"Κύριε! Κύριε... Εσένα λέω". Πάγωσα.
Στράφηκα. Εντελώς παράλογα -ήμουν ακόμη πολύ φρέσκος- φοβήθηκα πως θα γινόμουν δέκτης κάποιες απειλητικής προειδοποίησης για την παρουσία μου (ως εκπροσώπου της Ελλάδας, εννοείται) ή κάτι τέτοιο. Αλλά, σε γενικές γραμμές, μετά και την πολύ καλή δουλειά του FOCUS, η αλβανοκοσοβαρική πλευρά ήταν ανοιχτή απέναντι στη χώρα μας κι, επιπλέον, με τις διπλωματικές και ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες το κλίμα βελτιωνόταν αισθητά.
«Ελληνας δεν είσαι;»
Ο άνθρωπος, που εκλιπαρούσε πλέον απάντηση, ήταν γεροδεμένος σαραντάρης, ντυμένος ζεστά αλλά φτωχικά και με πολύ κουρασμένη όψη. Τα χαρακτηριστικά του δεν ήταν κοσοβάρικα. Στην ερώτησή μου για τον λόγο της επιμονής του -είχα αρχίσει ν' αργώ και ο Μάριαν, ο οδηγός του Γραφείου, μου 'δειχνε αδημονώντας το ρολόι του- ο άνθρωπος αυτός μού είπε κατά λέξη και με την ίδια βαριά προφορά τα παρακάτω λόγια, ενώ στα μάτια του γυάλιζαν δάκρυα που με πολλή προσπάθεια δεν τ' άφηνε να κυλήσουν:
"...Ελληνας δεν είσαι, κύριε; ...Εμαθα πως ήρθες... Σ' άκουσα που μιλάς ελληνικά και... να... ήθελα λίγο να τα μιλήσω... το νιώθω από μέσα μου...".
Και με πολύ δισταγμό πρόσθεσε:
"Ξέρεις, είμαι κι εγώ Ελληνας. Η μαμά μου ήταν ...πρόσφυγας... Στον παρτιζάνικο(!) πόλεμο έφυγε στο Shkup (Σκόπια, αλβανικά) και παντρεύτηκε τον μπαμπά μου εκεί... Μετά ήρθαν εδώ. Εγώ... εδώ γεννήθηκα. Η μαμά μου μιλούσε μονάχα ελληνικά πάντα... Συγγνώμη... Βιάζεσαι...".
Αποσβολώθηκα.
Ηταν η σειρά μου να συγκρατήσω τα δάκρυα πουμε πλημμύριζαν -ταπεινή σπονδή στην απόκρυφη Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας- και να τον τραβήξω απ' το μανίκι, καθώς ετοιμαζόταν να φύγει:
"Στάσου! Πώς σε λένε, πού μένεις, πού είναι η μητέρα σου, έχεις δουλειά;"...
Μείναμε στο lobby του "Γκραντ" για περισσότερο από μιάμιση ώρα. Ο Ismail, που τα ελληνικά του λύθηκαν εντελώς μετά από μισή ώρα κουβέντας και που δεν ήταν βέβαια μουσουλμάνος, είχε μεγαλώσει με τον πόνο που ένιωθε η μάνα του για την Ελλάδα και σχεδόν απέδιδε τον πρόσφατο και σχετικά πρόωρο χαμό της σ' αυτή την αθεράπευτη νοσταλγία της... Ο μπαμπάς του, Αλβανομακεδόνας (απ' το Τέτοβο), είχε πεθάνει πολύ παλαιότερα, θύμα μιας δύσκολης ζωής στα πρώτα χρόνια της ομοσπονδίας. Από τα λεγόμενα του αναπάντεχου συνομιλητή μου και χωρίς να επεκταθώ κατάλαβα ότι η μητέρα του στις δύσκολες εποχές είχε χαρακτηριστεί από τις αρμόδιες ελληνικές διοικητικές αρχές ως σλαβομακεδονικής συνειδήσεως και υπέθεσα ότι δεν θα μπόρεσε ποτέ να επιστρέψει στην ιδιαίτερη παρτίδα της, κάπου στην Πέλλα. Οπως και να 'χει, τα χείλη του Ismail δεν ξεστόμισαν ποτέ το παραμικρό παράπονο ή έστω κάποιον υπαινιγμό για τη μοίρα της Ελληνίδας μητέρας του. Κατάλαβα από την άλλη πλευρά ότι ο ίδιος δεν θα άντεχε ψυχολογικά να ταξιδέψει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τώρα. Και πάντως ποτέ δεν υπαινίχθηκε κάτι, αν και του έδωσα ευκαιρίες... Μοναχοπαίδι και ορφανός από πολύ μικρός, δούλευε νοσοκόμος στο νοσοκομείο της Μιτροβίτσα. Μου είπε με υπερηφάνεια πως ακόμη και τώρα, που τα πράγματα είχαν γίνει δύσκολα για τους Αλβανούς εργαζόμενους σε σερβικές επιχειρήσεις, η ελληνική καταγωγή του (που τη γνώριζαν φυσικά όλοι στον χώρο της δουλειάς του) του εξασφάλιζε προνομιακή μεταχείριση.
Δεσμευθήκαμε να συναντιόμαστε κάθε Πέμπτη απόγευμα στο lobby του "Γκραντ" και να τα λέμε. Το τηρήσαμε ευλαβικά, ακόμα και τις δύσκολες μέρες των διχοτομικών συγκρούσεων στη Μιτροβίτσα, που τον εξόρκιζα να μην πηγαίνει στη δουλειά, ώσπου να ησυχάσουν τα πράγματα. Ξέραμε βέβαια κι οι δύο μας πως τα πράγματα δεν θα ησύχαζαν...
Ιστορική ιδιαιτερότητα
Σε κάθε μας συνάντηση με πλημμύριζε η αίσθηση πως ο Ismail -άθελά του φυσικά- ενσάρκωνε μια συγκεκριμένη ιστορική ιδιαιτερότητα, έχοντας μάλιστα ο ίδιος επίγνωση ότι αποτελεί τρόπον τινά και θύμα της. Βέβαια -σκεφτόμουν-, στη γερασμένη μας ήπειρο εμφανίζονται κάπου-κάπου παρόμοιες συγκυριακές "ενσαρκώσεις": ας πούμε, κάπως αναλογικά, κάτι σαν Κορσικανός, εκ γενετής στο Μπέλφαστ. Μόνο που το μοναχικό προσωπικό αδιέξοδο του Ismail -αμείλικτη και συνάμα ανοικτίρμων επιλογή της Ιστορίας- με αφορούσε ευθέως.
Δύο Πέμπτες πριν φύγω τον κάλεσα στην αποχαιρετιστήρια δεξίωσή μου, που θα γινόταν την παραμονή της οριστικής μου αναχώρησης. Εδειξε μεγάλη χαρά για την πρόσκληση. Ωστόσο, για δικούς του λόγους, που δεν μου εξήγησε ποτέ φυσικά, δεν θέλησε να με τιμήσει με την παρουσία του: από τότε δεν ξανάκουσα τίποτα για τον Ismail...
...Ανέβηκα στο τζιπ με μελαγχολική διάθεση».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 09/01/2006
a loshn iz a diyalekt mit an armey un a flot: μια γλώσσα είναι μια διάλεκτος με στρατό και ναυτικό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι τα μακεδονικά διαφορετική γλώσσα απ' τα βουλγάρικα; Το ερώτημα είναι μάλλον πολιτικό παρά γλωσσολογικό. Το Abecedar μάλλον εκδόθηκε για να απομακρύνει τους σλαβόφωνους του ελληνικού κράτους απ' τη Βουλγαρία.
Η επιλογή του αλφαβήτου ήταν πολιτική πράξη. Έτσι έκαναν κι οι Αλβανοί. Στη Νότιο Αλβανία έγραφαν παλιά με το ελληνικό αλφάβητο, αλλά ξαφνικά το γύρισαν στο λατινικό όταν προσανατολίστηκαν προς την Ιταλία.
Το 96% "ομοιογένειας" επιτεύχθηκε με ομαδικές βαπτίσεις, απαγόρευση άλλων γλωσσών, πογκρόμ, εκτελέσεις...
Μόνο ομοιογενείς δεν είμαστε: κάθε περιοχή και μια διαφορετική νοοτροπία.
Για την πληθυσμιακή σύνθεση και γενικότερα τη νεότερη ιστορία της Μακεδονίας, διαβάστε το βιβλίο "Salonica, city of ghosts" του Mazower.
άσχετο, αλλά βρήκε η κοπέλα δουλειά να χαρούμε και με κάτι; λόγω στενότητας χρόνου τελευταία, σας διαβάζω μεν, δεν προλαβαίνω όμως να σχολιάζω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν το επίσημο ελληνικό κράτος δει κατάματα την ιστορία του και αναγνωρίσει τα λάθη του, θα κάνει ένα βήμα προς την ωριμότητα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΩς τότε θα παραπαίει στην προεφηβική ηλικία.
Στο Βελγιο, επειδη υπαρχει μια γερμανικη μειονοτητα (ουτε 100.000 ατομα), τα γερμανικα ειναι επισημη γλωσσα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ότι οι κρατικοί μηχανισμοί συνεργούν σε εγκληματα κατά των μειονοτήτων, το ότι δηλαδή και οι "άλλοι ευρωπαίοι εγκληματούσαν και εγκληματούν κατά το μάλλον ή ήττον (φερ΄ειπείν, τι ζωή έχουν τα πέντε εκατομμύρια μελαμψων στην Γαλλλια; τι γίνεται με τη Βασκία στην Ισπανία, ποιος θυμάται τα παράπονα των Νορβηγων για τη Σουηδία ή ποιος ασχολείται με την τύχη των ρωσικής καταγωγής πολιτών στις βαλτικές χώρες - τεράστιο ποσοστό- που δεν τους δόθηκε υπηκοότητα και η ΕΕ κωφεύει, τις πυρπολησεις ξενώνων στη γερμανία κοκ), επειδή λοιπον, λέω, και οι άλλοι ευρωπαίοι εγκληματούν, αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς πρέπει να κλείσουμε τα μάτια μας όταν πρόκειται για δικά μας εγκληματα ή αμέλειες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην περασμένη βδομάδα βρήκαν σε λάκκους και πηγάδια της περιοχής Αθηαίνου (ανάμεσα σε Λεκωσία και Λάρνακα) σκελετούς Τουρκοκυπρίων απο τις σε βάρος τους θηριωδίες κατά το 1964. Εντοπίσθησαν με τη βοήθεια ενός ογδοντάχρονου Ελληνοκυπρίου που ήξερε τότε τι και πώς έγινε. Ευτυχώς, τον τελευταίο καιρό η δική μας κυβέρνηση έχει αποδεχθεί σε μεγαλο βαθμό τις σε βάρος Τ/κ σφαγές του ΄64 - έχει αναρτήσει μάλιστα και κατάλογο τ/κ αγνοουμένων στην επίσηση σελίδα της Κυπριακής Κυβέρνησης (PIO) - τα έχω πει στο ποστ για την "Αννίτσα".
Να κλείσω κάπως αλλιώς:
Στον Καναδά είχα γνωρίσει αρκετούς "Σκοπιανούς" οι οποίοι βέβαια ήταν σχεδόν όλοι τους το ίδιο φανατικοί (ίσως και περισσότερο) εθνικιστές με τους Ελληνες της Μακεδονίας.
Χαριτολογώντας, είπα σε κάποιον συμφοιτητή μου (πολυ ευγενικό παιδί) ότ έχουμε κι εμείς στην Κύπρο τοπωνύμιο που το λεμε Μακεδονίτισσα, είναι προάστιο της Λευκωσίας).
"Και δεν μιλάνε μακεδονικά;" με ρώτησε με τα μάτια ορθάνοιχτα και όλο απορία. Κι εγώ έσκασα στα γέλια (συγγνώμη, αλλά μου φάνηκε αστείο) έτσι όπως μου το είπε στα σοβαρά!!!
Σας φιλω όλους, μακεδονομάχους και μη.
ΜΕ πολλή αγαπη
Παράγραφος
ΥΓ. Οταν θελησετε, περάστε για μια ευχή.
tsatsar said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα ρωτήσω κατι ; Υπάρχουν οικογένειες σήμερα στα όρια της ελληνικής επικράτειας που έχουν σαν μητρική τους γλώσσα τα "μακεδονικά" που μιλιούνται στη FYROM ;
Υπάρχουν οικογένειες που ζουν οι μισοί από τη μία και οι άλλοι μισοί από την άλλη πλευρά των συνόρων.Συνεννοούνται στα ντόπια.Παρεπιπτώντως καταλαβαίνουν και τους Σέρβους αλλά και τους βούλγαρους.Τα ντόπια όμως δεν είναι ούτε σέρβικα ούτε βουλγάρικα.
Ο λόγος που έχουμε όλα αυτα τα προβλήματα είναι ακριβώς η ομοιογένειά μας. Δεν μάθαμε ποτέ την συνύπαρξη με τον διαφορετικό. Και πίσω από την δήθεν ανωτερότητά μας κρύβεται ο φόβος για τον άλλον.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντιγράφω από την μελέτη του καθηγητη Γκριν στο Γέϊλ κατι παρεμφερές:
Germany after unification illustrates the limitations of the economic hypothesis and the strength of the demographic hypothesis. Late in 1990, the German government changed its policy for locating foreigners and asylum-seekers. Up to that point, new settlers tended to go to what had formerly been West Germany. The new policy required 20% of the immigrants to go to the racially homogeneous East - a natural experiment in which rapid in-migration meets ethnic homogeneity. The result was an historic explosion of hate crime. Thousands of anti-foreigner attacks occurred through 1993, when the policy was reversed. Anti-foreigner attacks have declined markedly in each subsequent year, despite ongoing problems of high unemployment.
Δεν ΄μπορώ να φέρω στον νου μου οποιονδήποτε λαο με τέτοια υψηλή ομοιογένεια που δεν έχει παρόμοια προβλήματα.
Αδυνατώ να ταυτιστώ με τις σαχλαμάρες της ανωτερότητας μας. Με τις μπούρδες περί έθνους. Με τις γελοιότητες των παρελάσεων. Με την εθελοτυφλία μας σε θέματα απλά "τι μας συμφέρει οικονομικά σαν κράτος;" Η Α τακτική; Αυτήν ακολουθούμε. Και όχι την Δ και μας τραβάν και τα διεθνή κανάλια και γελάνε οι ξένοι που δεν διαδηλώνουν για το αν η Ιρλανδία είναι Εγγλέζικη πχ.
Η πατρίδα μου είναι ο πλανήτης γη.
Κανέναν συμπατριώτη έχω εδώ μέσα;
Καλά θα κάνουμε να κοιτάξουμε τι κάνουν άλλα κράτη, δυτικά εννοώ και όχι της Sub-Sahara Africa, με θεματα μειονοτήτων, διαφορετικών γλωσσων κτλ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι γιατι δεν θεωρουν το accomodation "εθνική μειοδοσία."
Αντίθετα εθνικό συμφέρον είναι.
πανάσχημη,
ΑπάντησηΔιαγραφήμιλάς για προσωπικές απόψεις, εγωιστικά. Προσπάθησε να έρθεις στη θέση ανθρώπων π.χ. στην επανάσταση του 21 ή στην ενσωμάτωση της Μακεδονίας κτλ στο τότε Ελληνικό κράτος, με τις συγκεκριμένες συνθήκες, γείτονες κτλ.
Οι άνθρωποι εκείνης της εποχής δεν ήταν μπροστά σε ένα πληκτρολόγιο και είχαν άλλα προβλήματα.
Μπορείς νοερά έστω να έρθεις στη θέση ενός Ελληνα στρατιώτη την στιγμή που έμπαινε στην Θεσσαλονίκη λίγες ώρες πριν από κάποιον Βούλγαρο;
Αν ήμουν στην θέση ενός τέτοιου Ελληνα στρατιώτη θα ένοιωθα χαρά από την μια αλλά και έναν βαθύ τρόμο για την επόμενη ημέρα.
Καθώς όλα θα εξακολουθούσαν να είναι ρευστά και αβέβαια.
Και θα προσπαθούσα να διαβάσω τα πρόσωπα των ανθρώπων, να αφουγκραστώ τα συναισθήματά τους. Να αναζητήσω την αποδοχή τους και το αύριο αυτού που με είχε φέρει εκεί.
Να ρωτήσω κάτι λαι εγώ; Ξέρει κανείς την καταγωγή του Παπαθεμελή;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠερικλή
ΑπάντησηΔιαγραφήΦυσικά το καταλαβαίνω αυτό.
Αλλά δεν είμαστε στο 21.
7 Νοεμβρίου 2006 έχουμε.
Από την άλλη μεριά να αλλάξουμε απόψεις απότομα, με τίποτα δεν το βλέπω. Θα ασχολούμεθα με τα "εθνικά" μας ενώ οι Ινδοί ασχολούνται με software.
Η Ινδία παρακαλώ...
"The Indian software industry has grown from a mere US $ 150 million in 1991-92 to a staggering US $ 5.7 billion (including over $4 billion worth of software exports) in 1999-2000"
Εμείς τι εξάγουμε;
Αντε να κρατήσεις ψυχραιμία.
@Πανάσχημη
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα προβλήματα ρατσισμού της Αν. Γερμανίας οφείλονται στον τρόπο σκέψης (παιδείας) με το οποίο μεγάλωσαν οι εκεί «Γερμανοί»*. Το κομμουνιστικό καθεστώς δεν τους «πέρασε» το guilt για τον Β’ΠΠ ούτε και την ανοχή στους τρίτους. Το ίδιο έγινε και στην χώρα μας. Φτιάξαμε τους μύθους «Οι έλληνες πολεμούν σαν ήρωες» κλπ και δεν μάθαμε από 50 εκατομμύρια θανάτους. Αυτό είναι το πρόβλημα μου με αυτά τα θέματα στην Ελλάδα.
Συμφωνώ πως η καλύτερη λύση για τον ρατσισμό είναι να ζήσει κάποιος με τους άλλους, δυστυχώς δεν είναι μία μέθοδος με ποσοστό ακριβείας 100%.
*Βάζω σε παρένθεση το «Γερμανός» γιατί η ενοποίηση της Γερμανίας απέδειξε πόσο ψεύτικα είναι τα έθνη. Οι Γερμανοί της Αν. Γερμανίας δεν είχαν και πολλά κοινά με τους Γερμανούς της Δυτικής, και δεν αναφέρομαι στο γεγονός ότι οι πρώτοι οδηγούσαν trabant ενώ οι δεύτεροι volkswagen.
@kostat trent
«Υπήρχαν, παρά τους περίφημους Μαρξιστικούς " Ό ρ ο υ ς κι αντικειμενικές συνθήκες" κι άλλες εναλλακτικές λύσεις» Υπάρχει και η Ε.Ε. και την ζούμε
@yannis_j
Συγχέεις μερικές έννοιες, τις μπερδεύεις στα κείμενα σου όλη την ώρα. Υπάρχει ένα χάσμα ανάμεσα στην αναγνώριση και τον σεβασμό (που έχει σημασία) μιας μειονότητας και στην ανεξαρτησία της.
@Neo J. Mnemonic
«Πως βρέθηκαν στη Βαλκανική χερσόνησο οι μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα;»
Όπως και οι χριστιανοί.
“Why are they then not "cared for", too, by a European organisation, I wonder?”
Τα Ελληνικά (και τα Πορτογαλικά κλπ) είναι επίσημες γλώσσες της Ε.Ε. και κρατών. Ο σκοπός του οργανισμού που ανέφερε ο Τάκης Αλεβαντής είναι η προστασία γλωσσών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, όπως τα Βλάχικα. Με εξαφάνιση δεν κινδυνεύουν μόνο οι μπάμιες Αλάσκας...
Αυτά για σήμερα, πρέπει να δικαιολογήσω την παρουσία μου στο γραφείο :)
ΧΡΙΣΤΙΝΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ τα καταλαβαίνω απόλυτα αυτα που μου λες.
Οι παππούδες μου ζούσαν σε ένα χωριο της Κοζάνης. Μετά από χρόνια σκληρης δουλιας είχαν κτισει ένα θαυμάσιο σπίτι διπατο με πέτρες, μεγάλωναν τα πέντε τους παιδια και μια μέρα ήρθαν οι Γερμανοί, τους έβγαλαν έξω, έριξαν ένα είδος βόμβας στο σπίτι και το μετέτρεψαν σε σταχτη. Η μητέρα μου ακόμα θυμάται την τετράμηνη διαμονή τους στο δάσος. Μέσα στο δάσος έζησαν, σαν τα ζώα, για 4 μήνες πριν φτάσουν Θεσσαλονικη, και να αρχίσουν πάλι από το 0 κάτω από πολύ άσχημες συνθήκες.
Δεν τους θυμάμαι να έχοουν εκφέρει κανενα μίσος εναντίον των Γερμανων. Η μητέρα μου λέει τα καλύτερα λόγια για την Γερμανια. Τα μισά μου ξαδέλφια εκει σπούδασαν.
Και αναρωτιέμαι.
Γιατί η δικη μου οικογενει δεν μίσησε τους Γερμανούς αλλά άλλες μίσησαν τους Τούρκους για παρόμοια συμπεριφορά;
(οχι βέβαια πως υπαινίσσομαι ότι η δική μου η οικογένεια ήταν καλύτερη ή κάτι τέτοιο... μακράν εμου τέτοιες σκέψεις...)
Αγαπητή xristina είπαμε να φέρουμε τους Τούρκους στην Ευρώπη όχι να γίνουμε και εμείς σαν αυτούς...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ κόσμος αλλάζει και ο εθνικισμός έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις.
Αργά, αλλά σταθερά αποδομούνται οι εθνικοί μύθοι, απαραίτητοι κάποτε για την εθνική συνοχή ενός νεογέννητου κράτους όπως ακριβώς είναι απαραίτητα τα παραμυθάκια σε ένα μικρό παιδί.
Είναι καιρός όμως να πούμε σε αυτό το παιδί ότι ο Άγιος Βασίλης δεν υπάρχει...
Είναι χρέος μας να ζήσουμε ειρηνικά και αρμονικά με τους γειτονικούς λαούς και να τους δείχνουμε τον δρόμο της ειρήνης, της συναδέλφωσης και της αρμονικής συνύπαρξης.
Και εγώ έχω μεγαλώσει στην Θράκη και δεν είχαμε ποτέ πρόβλημα με τους μουσουλμάνους οι οποίοι -σημειωτέον- ΔΕΝ αυτοπροσδιορίζονται όλοι ως εθνικά τούρκοι, υπάρχουν οι Πομάκοι και οι τσιγγάνοι επίσης...
doctor
Είχα δει μια εκπομπή στην ΕΤ-3 όπου ο εκπρόσωπος των τσιγγάνων της Θράκης (χριστιανός ορθόδοξος στο θρήσκευμα) κατήγγειλε ότι η ελληνική πολιτεία στέλνει τα παιδιά των τσιγγάνων που αυτοπροσδιορίζονται ως ΕΛΛΗΝΕΣ σε μειονοτικά σχολεία όπου μαθαίνουν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ τούρκικα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι έλληνες γονείς δεν θέλουν τα τσιγγανάκια στο σχολείο τους και έτσι στέλνουν και τους τσιγγάνους όπως και τους Πομάκους στην αγκαλιά της Τουρκίας...
doctor
Χριστινα
ΑπάντησηΔιαγραφήΦυσικά και δεν εννοώ ότι εσυ εκφράζεις μίσος.
Αλλά όμως αυτή την παρατήρηση έχω κάνει από πολλές πολλές περιπτώσεις.
Πες μου εσυ, γιατι μερικές οικογένειες μίσησαν (κυριως τους Τούρκους) ενώ άλλες όχι.
Ξανα, τονίζω, ότι δεν εννοούσα τίποτα προσωπικό για σενα.
Είχα στείλει επιστολή (τρεις φορές) στην ΕΡΤ για την δημιουργία της ΕΤ-4 όπου θα εκπέμπει στα τουρκικά, πομακικά και τσιγγάνικα και θα προωθεί την ειρήνη, την αρμονική συμβίωση και θα συμβάλλει στην εξάλειψη των προκαταλήψεων και του μίσους και όλο αυτό ως αντίβαρο στα δορυφορικά πιάτα στα χαμόσπιτα που παίζουν τούρκικα κανάλια στους μουσουλμάνους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟΥΔΕΠΟΤΕ έλαβα απάντηση από την ΕΡΤ, ούτε από τα δύο μεγάλα κόματα που για ψηφοθηρικούς λόγους εντάσσουν στους κόλπους τους ανθρώπους που υποσκάπτουν το μέλλον της Θράκης...
doctor
Υ.Γ. Δεν ξέρω πως σας ακούγεται ως ιδέα η δημιουργία της ΕΤ-4 και αν συμφωνείτε να κάνουμε κάτι όλοι εμείς, στέλνοντας όλοι κάποια επιστολή στην ΕΡΤ.
Διαβάστε εδώ για το ABECEDAR. Έχει πολλές και χρήσιμες πληροφορίες:
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.iospress.gr/ios1997/ios19970831.htm
doctor
xristina said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΗαρρυ μην ξαναποκαλεσεις την πατριδα μου Γκατζολια.
Τρι Νοε 07, 04:12:24 μμ
-------
Χαλάρωσε Χριστίνα και εγώ από εκεί είμαι γκζάνιμ (Τυχερό), μην παρεξηγείς τον harry, όλοι έχουμε ένα παρατσούκλι.
Μην γινόμαστε Νταλάρας vs Πανούσης τώρα...
φιλικά
doctor
harrygreco said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ σελιδοποιηση του μπλογκ υποφερει. Για να μην το κουραζουμε,οι ελ ( αρχαιοι ) πεθαναν & εμεις ειμαστε οι γραικοφωνοι Βαλκανιοι. Ειμαστε εθνος γλωσσικο & θρησκευτικο,οπως οι Καναδοι & οι Αυστραλοι,οχι εθνος-ρατσα.Ο συσχετισμος με αρχαιους ειναι μυθολογικος φασισμος,τον οποιο ονομαζω γραικικο ναζισμο,αντιστοιχο του Γερμανικου περι καταγωγης απο Αρεια Φυλη.
Τρι Νοε 07, 04:38:50 μμ
----------
Συμφωνώ και επαυξάνω.
doctor
Σε όσους πιστεύουν ακόμη στην καθαρότητα της φυλής συστήνω να διαβάσουν το υπέροχο The Seven Daughters of Eve του (στα ελληνικά
ΑπάντησηΔιαγραφήΟΙ ΕΠΤΑ ΚΟΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΑΣ εκδ. ΩΚΕΑΝΙΔΑ).
Κι εγώ συμφωνώ και το πάω ακόμα μακρύτερα.
ΑπάντησηΔιαγραφή"Φυλή" δεν υπάρχει. Ψαξτε στο GOOGLE να βρείτε
"An Easy Stereotype Called "Race"" του Boyce Rensberger που πρωτοδημοσιεύτηκε στην Ουασινγκτον ΠΟστ
και το
"Genetically Speaking, Race Doesn't Exist In Humans" από το Washington University in St. Louis
harrygreco said:
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να μην το κουραζουμε,οι ελ ( αρχαιοι ) πεθαναν & εμεις ειμαστε οι γραικοφωνοι Βαλκανιοι. Ειμαστε εθνος γλωσσικο & θρησκευτικο,οπως οι Καναδοι & οι Αυστραλοι,οχι εθνος-ρατσα.
Συμφωνώ. Επρεπε να είναι κοινός τόπος.
Ο συσχετισμος με αρχαιους ειναι μυθολογικος φασισμος,τον οποιο ονομαζω γραικικο ναζισμο,αντιστοιχο του Γερμανικου περι καταγωγης απο Αρεια Φυλη.
Διαφωνώ.
Οι Γερμανοί σε μεγάλο βαθμό επινόησαν τον δικό τους μύθο, όσο κι αν τους παρέσυρε ο τρελλο-Αυστριακός με το μουστάκι. Στους "Ελληνες" (post-1821) τους επεβλήθη από τις Μεγάλες Δυνάμεις. Ή άλλη επιλογή ήταν ενωμένα πολυ-πολιτισμικά Βαλκάνια. Δεν έγινε δεκτή. Μην αναλύσουμε εδώ γιατί.
Αλλά τότε, (και πίσω στο θέμα): αυτή η ομάδα αλλόφωνων περί την Φλώρινα, τί ακριβώς ζητάει;
Μια "συγγνώμη" για τον εξελληνισμό του προηγούμενου αιώνα;
Να την δώσω πρώτος εγώ. Et alors?
Να αυτοπροσδιορίζονται ως "Μακεδόνες" αντί για artists formerly known as Princes;
Δεν πα' να λέγονται όπως θέλουν...
Ζητάει κάτι άλλο;
Αν υποψιαστώ ότι κάποιοι άθελά τους λειτουργούν για τις εθνικιστικές ανάγκες άλλων...
Ηθελα να ήξερα γιατί αυτοί οι αρχαίοι ξεπηδούν πάντα στη μέση. Είτε ως αρχαίοι ημών κτλ και άλλοτε ως... φασιστόμουτρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτη συγκεκριμένη περίπτωση επέδραμαν ως φασιστόμουτρα μέσω κάποιων που νομίζουν ότι είναι πολύ πρωτότυπη πράξη η κάθαρση της... φυλής από τους εθνικούς της μύθους.
Γειά σου Harry ...πατριωτάκι (λόγω Αυστρίας)! Όλη μέρα περιμένω να αρχίσεις τα σχόλια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛοιπόν, να ξαναρχίσω τα "απλοϊκά" μου εγώ... Όπως μας λέγανε κάποιοι δάσκαλοι (όταν δεν υπήρχαν SUV και τους φτάναν τα λεφτά) και έδειχνε και η κακή TV (κάποτε υπήρχε καλή και τη λέγανε "ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ"), οι άνθρωποι, είτε ουρανοκατέβατοι ήρθαν, είτε από τον αναπαραγωγικό έρωτα των πιθήκων προήλθαν, στην αρχή τρώγαν ότι μαζεύανε. Μετά πετούσαν τα κουκούτσια και φύτρωσε δίπλα τους το φαγητό. Από τότε η επιβίωση και η ισχύς απαιτούσαν να έχεις γη για να πετάς τα κουκούτσια. Όσο περισσότερη τόσο καλύτερα! Και μετά, αφού είχαν γη αράξανε σε αυτή τη γη και αρχίσανε και γράφανε και φτιάχνανε και κανένα εργαλείο και έτσι έγινε και ο πολιτισμός και η τεχνολογία. Και πάντα όσο περισσότερη γη τόσο καλύτερα! Γι αυτό αρχίσανε να σκοτώνουνε και να διώχνουν ο ένας τον άλλο για να μαζέψουν περισσότερη γη. Και μετά περάσανε πολλάααα χρόνια και ο καθένας μάζευε πολλήηηηη γη σκοτώνοντας πολλούς "εχθρούς" για να πάρει τη γη τους και έτσι έγιναν τα χωριά, οι πόλεις, τα βασίλεια, οι αυτοκρατορίες και τελικά τα σημερινά εθνικά κράτη. Πάντα η επιβίωση και ισχύς εξαρτιόταν από το πόση γη έχεις δική σου. Πολύ πρόσφατα στην ιστορία, ανακάλυψε ο κάθε "βασιλιάς", "αυτοκράτορας", "πρωθυπουργός", ότι αν χρησιμοποιούσε τον όρο "καθαρός" για να χαρακτηρίσει αυτούς που είχε από κάτω, την οικογένειά τους, τη θρησκεία και τη γλώσσα τους, αμέσως με μαγικό τρόπο αυτοί δεχόταν να πεθαίνουνε δωρεάν για να παραμείνει η γη υπό την κατοχή του κάθε κυβερνήτη ή και να αυξάνεται η έκτασή της, ενώ για αιώνες πριν κανείς δεν ήταν τόσο κορόϊδο να πεθαίνει στο τζάμπα, όλοι παίρναν μισθό και ανταλάγματα για να πολεμήσουν, ακόμη και δικιά τους γη. (Αυτά να τα βλέπετε εκεί στις Στέϊτς που "ανακαλύψατε" τάχα το μάρκετινγκ...). Τελικά όμως με όλους αυτούς τους πολέμους και τους σκοτωμούς, αποκτήθηκε τόσο πολλή γη, που όσοι αράζανε εκεί γράφανε τόσο πολλά και φτιάχνανε τόσο καλά εργαλεία που πολιτισμός και τεχνολογία αναπτύχθηκαν τρομερά, τόσο που πια δεν εξαρτάται από την έκταση γης που έχεις η επιβίωση και η ισχύς! Αλλά ακόμη και σήμερα, πολλοί με ανεξήγητο μαγικό τρόπο είναι έτοιμοι να σκοτώσουν και να πεθάνουν δωρεάν, αν τους θίξεις την ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ οικογέννειας, θρησκείας και γλώσσας, ιδιαίτερα σε κάποιο μέρος της γης που έχει πολύ ήλιο και πολλές απεργίες και έρχονται πολλές όμορφες τουρίστριες τα καλοκαίρια και όλοι πίνουν ένα είδος κρύου καφέ... το φαινόμενο είναι ΚΑΘΑΡΑ μεταφυσικό...
spirosth said...
ΑπάντησηΔιαγραφήMπορεί κάποιος να δώσει ένα ορισμό για το ποιος είναι Έλληνας;
Ποιοί είναι τελικά οι Έλληνες; Μήπως έχει να κάνει μόνο με το τι νιώθει κάποιος;
AΚΡΙΒΩΣ! Έλληνας είναι αυτός που νιώθει Έλληνας, που αυτοπροσδιορίζεται ως Έλληνας.
Από ένα κείμενο του 99 για τα Βαλκάνια:
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαημένα Βαλκάνια!
Τι τόπος είναι αυτός γεμάτος ομορφιά, πάθος και μίσος, πλούσιος σε παραδόσεις και υπέροχη ποίηση - πλούσιος σε εξανδραποδισμούς, διώξεις και σφαγές. «Όπου ο εθνομάρτυρας του ενός λαού είναι ο εγκληματίας του άλλου, όπου ο ιδρυτικός μύθος ενός έθνους είναι ιστορία οδύνης και σφετερισμών για το άλλο» όπως γράφει ο Fred Reed.
Βαλκάνια: ένας χώρος θρύλων και ομίχλης όπου είναι όχι απλά δύσκολο, αλλά σχεδόν αδύνατο να μάθεις την ιστορική αλήθεια. Δεν υπάρχει «η» ιστορία, υπάρχουν πολλές αφηγήσεις. Κάθε εθνότητα έχει την δική της, που αποτελεί μέρος του συστατικού της μύθου. Εδώ θάλλει η «ιδεολογική χρήση της ιστορίας».
Σε εποχές που ήταν ποινικό αδίκημα να αποκαλέιες κάποιον σλαβόφωνο Βουλγαρο ο δικαστής ρώτησε τον κατηγορούμενο «γιατί αποκάλεσες τον κύριο Χ Βούλγαρο;» και ο κατηγορούμεος απάντησε: «εμ πως να τον πω, Γάλλο;»
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τότε σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας οι Σλαβόφωνοι και οι απόγονοι τους, οι πιο πολλοί από τους οποίους δε γνωρίζουν πλέον τη Μακεδονική (έπεσε και πολύ μπαστάρδεμα εδώ ππου τα λέμε...), αποκαλούνται από τους γραικόφωνους Γάλοι ή Γάλλλοι!
Οι όροι τώρα σύνήθως χρησιμοποιούνται με χαριτωμένο τρόπο και σε επίπεδο πλάκας τους αποδέχονται και οι ίδιοι οι σλαβόφωνοι. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως εμπεριέχουν ένα λανθάνοντα ρατσισμό και αυτό συμβαίνει κυρίως από την πλευρά των «τουρκόσπορων», οι οποίοι συχνά προσποιούνται την προφορά των «γάλλλων» (πχ λένε τη πόρτα αντι την πόρτα κτλ) με σκοπό να χλευάσουν. Η αλήθεια είναι πάντως ότι οι χαρακτήρες των Σλαβόφωνων και των Ποντίων ιδίως δεν είναι και τόσο συμβατοί.
Ο όρος ντόπιος επίσης στη Δ.Μ δεν σήμαίνει ό,τι και αλλόυ στην Ελλάδα (αυτόχθων, γηγενής κτλ) αλλά αναφέρεται αποκλειστικά –και ενίοτε ειρωνικά- στους σλαβόφωνους, είτε έχουν ελληνική συνείδηση είτε όχι.
Ο Harry στο στοιχείο του σήμερα οφείλει να γράψει...
Ωχ, ωχ δύσκολο θέμα πιάσατε κ. Δήμου (εάν και τί πάει να πει αυτό; Μόνο με εύκολα θα ασχολείται κανείς;). Εάν αυτό το post ανέβαινε σε συμβατικό μέσο θα είχαν ξιφουλκήσει όλοι εναντίον σας χαρακτηρίζοντας σας ως αρνησιπάτριδα, θα έλεγαν ότι είμαστε έθνος ανάδελφο, ότι μας επιβουλεύονται οι ξένοι και τα γνωστά, που δεν τα αναφέρω για να μην επεκταθώ και πιάσω χώρο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω την αίσθηση ότι η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης καλέιται έτσι, λόγω των διατάξεων της Συνθήκης της Λωζάννης. Συμβατικά, λοιπόν, ο όρος είναι σωστός. Ενδεχομένως, όμως, σήμερα να μην συνάδει με τις αντιλήψεις μας περί αυτοπροσδιορισμού. Θα μπορούσαμε να δεχθούμε την αλλαγή του χαρακτηρισμού διαπραγματευόμενοί την με κάτι άλλο. Διαπραγμάτευση δεν σημαίνει ήττα (αντίθετα ήττα είναι η ακινησία), όπως μας έχουν κάνει να πιστέψουμε, ούτε η έννοια του συμβιβασμού είναι έννοια εξοβελιστέα. Εννοείται, φυσικά, ότι μια τέτοια διαπραγμάτευση δεν θα πρέπει να γίνει υπό την σπάθη των απειλών. Επίσης, εάν και θα πρέπει ο εσωτερικός διάλογος να είναι θεσμοθετημένος και ενδεχομένως σε κάποιον βαθμό περιορισμένος, ώστε οι άλλες πλευρές να μην μπορέσουν να εκμεταλλευτούν το απόλυτο άνοιγμα των προτάσεων, αυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως αφορμή για να φαντασιώνονται κάποιοι ότι ξέρουν το συμφέρον του λαού και του έθνους και να τον λογοκρίνουν (πάντα για το συμφέρον του, φυσικά!)
Έχω την αίσθηση επίσης ότι η έννοια της μειονότητας είναι και θέμα αυτοπροσδιορισμού. Δεν μπορώ, λοιπόν, να χαρακτηρίσω κάποιον ότι είναι μέλος της Χ μειονότητας, εάν ο ίδιος το αρνείται.
Πρέπει, επίσης, να λάβουμε υπ' όψιν ότι οι μειονότητες προσεγγίζονται από διαφορετικές σκοπιές. Από γλωσσική, από νομική κλπ. Κάθε επιστήμη προσεγγίζει αλλιώς το φαινόμενο, αλλά οπωσδήποτε δίνει έναν τεχνικό χαρακτήρα στο λεξιλόγιο. Όσοι βρίσκονται έξω από τον χώρο, πχ όσοι διαβάζουν στις εφημερίδες ότι "οι ανθρωπολόγοι έκαναν συνέδριο για τα οικογενειακά έθιμα της μειονότητας των Πεντηκοστιανών στην Ελλάδα", τρομάζουν και φαντάζονται επαναχαράξεις συνόρων, απώλεια εδάφους, απώλεια ταυτότητας κλπ. Ο τεχνικός όρος, όμως, δεν ταυτίζεται πάντοτε με τον καθημερινό. Σκεφτείτε ότι άλλη σημασία δίνουμε εμείς στην έννοια "καταθλιπτικός" και άλλη οι εξειδικευμένοι επιστήμονες.
Νομίζω επίσης, ότι σε θέματα δικαιωμάτων η έννοια της αμοιβαιότητας είναι κάτι το σχετικό. Εάν πχ η γερμανική κυβέρνηση (κακώς) αποφασίσει ότι απαγορεύεται να διδάσκεται η ελληνική γλώσσα στα παιδιά των εκεί μεταναστών και κλείσει τα σχολεία τους, αυτό δεν μας δίνει το δικαίωμα σε αντίποινα να κλείσουμε τις Γερμανικές Σχολές Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Έχω την αίσθηση ότι αυτό δεν το απαγορεύει μόνο ο "ηθικός νόμος", αλλά και το ίδιο το συμβατικό δίκαιο. Ενδεχομένως κάποιος νομικός θα είναι καλύτερα πληροφορημένος.
Θυμήθηκα τώρα, που στην εποχή του Μακεδονικού είχε εκδοθεί το βιβλίο της κυρίας Καρακασίδου. Έφηβος τότε με είχε παρασύρει και εμένα το ρεύμα ότι οι πάντες μας μισούν και μας επιβουλεύονται. Παρ' ολ' αυτά μου είχε κάνει ασχημότατη εντύπωση ότι το βιβλίο της κυρίας Καρακασίδου στην Ελλάδα δεν αντιμετωπίσθηκε επιστημονικά (είχε ορθή μεθοδολογία, ήταν πρωτότυπο, αναγνώρισε τις οφειλές, πώς χρησιμοποίησε τις πηγές κλπ) αλλά εθνοφοβικά και δικαστικά, εάν θυμάμαι καλά, με το Δικαστήριο να πρέπει να κρίνει τον πατριωτισμό κλπ κάποιου. Κάτι ανάλογο έγινε και με το ερμήνευμα του λήμματος "Βούλγαρος" στο λεξικό Μπαμπινιώτη. Ευτυχώς, σήμερα τέτοια φαινόμενα (να ζητά δηλ. κανείς λογοκρισία έργων, επειδή φαντασιώνεται ότι βλάπτεται η πατρίς)φαίνεται να σπανίζουν. Στο κάτω κάτω εθνικόν το αληθινόν, δεν είχε πει ο Σωλομός;
Ντροπαλές μικρές ατάκες said...
ΑπάντησηΔιαγραφή"Θα μπορούσαμε να δεχθούμε την αλλαγή του χαρακτηρισμού διαπραγματευόμενοί την με κάτι άλλο".
Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι διαπραγματεύσιμα.
Επίσης έχετε δίκιο - στο διεθνές δίκαιο δεν ισχύει η αρχή της αμοιβαιότητας.
Δύο επισημάνσεις:
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμφανίζουμαι ως ένας από τους ομιλητές στην σημερινή παρουσίαση του ABECEDAR. Πρόκειται για παρεξήγηση - είχα εξαρχής δηλώσει ότι δεν μπορώ.
Κυκλοφορεί προκήρυξη στο Διαδίκτυο που προτρέπει σε βίαιες αντιδράσεις κατά της εκδήλωσης. Ελπίζω να μη γίνει τίποτα...
Δε μπορώ να καταλάβω γιατί το γυρνάμε στο ποιος είναι Έλληνας και ποιος όχι και μάλιστα προσβάλλουμε τόπους άλλων;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο θέμα είναι πως συμπεριφερόσμαστε εμείς ως Έλληνες, έθνος-κράτος, στους μετανάστες μας, στις μειονότητες μας.
Το θέμα το έθεσε σωστά η πανάσχημη-πανέμορφη και αν διαβάσει κανείς τα link που έχει δώσει βρίσκει πραγματικά τη ρίζα του προβλήματος. Το θέμα είναι οτι είμαστε λίγο ανώριμοι σαν λαός και πολύ εύκολα "ψαρώνουμε" σε κάθε είδους φασιστικό-εθνικιστικό δόλωμα τύπου Καρατζαφέρη, ιστορίες περί αρχαίων ελλήνων κτλ... Αν υπάρχουν ακόμη γυναίκες που βρίζουν τις κοπέλες απο το πρώην ανατολικό μπλόκ ότι τους παίρνουν τους άντρες ή από την άλλη άντρες που βρίζουν αλβανούς γιατί τους κλέβουν τις δουλειές (που αποκλείεται στην τελική να κάναν- σύνδεση με προηγούμενο Post) τότε τι περιμένουμε;
Το πολιτικό κόστος μιας αλλαγής πλεύσης της εκάστοτε κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα θα ήταν τεράστιο αν κρίνουμε από τις διαθέσεις του λαού μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Θεσσαλονίκη με τις διάφορες ιστορίες τόσο με τη συνεχή στήριξη του Ψωμιάδη όσο και με τα νέα έκτροπα με τον Πανούση...
Φυσικά δεν είμαστε η μόνη δυτική χώρα που τα έχει κάνει αυτά και μπορώ σύντομα να αναφέρω α)τη Γαλλία που όχι μόνο είχε κλείσει για κάποιο καιρό τα σύνορα αλλά οι Ιουδαϊστές γίνονται μέχρι και ανέκδοτα, οι μαροκινοί γελιοποιούνται για την ενδυμασία τους και β) το Βέλγιο που αν και εδράζει το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο αν ρατήσετε τους ανθρώπους στα χωρία θα δείτε πως όχι μόνο έχουν κόντρα με τους μετανάστες αλλά ακόμη και μεταξύ τους, Γαλλόφωνοι vs Φλαμανδών!
Παιδεία και πάλι παιδεία, αυτό μας λείπει...
My village is the whole world.
@Harry
ΑπάντησηΔιαγραφήΔε διαφώνω στην ουσία αλλά θεωρώ το να χαρακτηρίζει κανείς την Μικρασιατική καταστροφή απλώς ανταλλαγή πληθυσμών είναι λίγο υπερβολικό και εκμηδενιστικό. Εκτός κι αν αστειεύεστε...
Παρεπιπτόντως ο όρος γραικοναζιστές είναι από τους πιο πετυχημένους...LOL!
Ταραμίσια εμπειρία:
ΑπάντησηΔιαγραφήΓύρω στο 95' πήγαμε το καλοκαίρι στις Πρέσπες. Κάποια στιγμή αντιληφθήκαμε οτι οι ντόπιοι (κυρίως οι μεγαλύτεροι) μιλούσαν μεταξύ τους μια άγνωστη γλώσσα, σλάβικου τύπου. Και όχι πότε-πότε, αλλά συνεχώς.
Μετά από λίγες μέρες είχανε πανηγύρι στο χωριό. Οι ετοιμασίες ήταν υποτονικές. Το πανηγύρι επίσης. Σηκωθήκανε κανα-δυό Αθηναίοι συγγενείς, ψευτοχορέψανε κάτι καλαματιανά και τσάμικα της συμφοράς και ξανακάθησαν, απέναντι από μια ορχήστρα εμφανώς αμήχανη. Όταν ρωτήσαμε γιατί τόσο κέφι, μας είπανε: Με το "μακεδονικό" μας έχουν απαγορέψει να τραγουδάμε και να χορεύουμε τα δικά μας. Τι δουλειά έχουμε εμείς με τα καλαματιανά; Εμείς για να χαρούμε θέλουμε να ακούσουμε μπαϊντούσκα.
Μιλάμε για το 95, όχι για το 67 ή το 36...
Κατάλαβες Τουρκοφάγοσ; ή πιό σωστά Παμφάγοσ;
wikipedia
ΑπάντησηΔιαγραφή"In Greece, although groups may be considered to be speaking dialects heteronomous with standard Macedonian, they do not all identify their language with their national identity. The Slavic speaking minority in Greece varies on how it describes its language - most describe it as Slavic and proclaim a Greek national identity, although there are smaller groups, some of which describe it as Macedonian and espouse an ethnic Macedonian national identity, and some who describe it as Bulgarian and espouse a Bulgarian national identity. Some prefer to identify as dopii and their dialect as dopia which mean local or indigenous in Greek."
Sorry about the English folks... but no Greek fonts.
ΑπάντησηΔιαγραφήSome Athenians hate people from Thessaloniki. Some from Thessaloniki hate people from FYROM. Some people from FYROM hate some Albanians. Some Albanians hate some Serbs. Some Serbs hate some Americans. Some Americans hate some French. Some French hate some Belgians.
So you see it’s not an issue of this ethnicity and that ethnicity.
It’s an issue of lovers and haters
"In Greece, although groups may be considered to be speaking dialects heteronomous with standard Macedonian, they do not all identify their language with their national identity."
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε πολλές περοπτώσεις σλαβόφωνοι από την ίδια οικογένεια διαμόρφωσαν διαφορετική εθνική συνείδηση.
Σε αυτό συνετέλσαν και οι πολιτικές διώξεις του εμφυλίου καθώς πολύ πέρασαν στην άλλη πλευρά των συνόρων και ξεκίνησαν μια άλλη ζωή. Παλιότερα πολλοί απο δω έστελναν βοήθεια εκεί.
Ας μην ξεχνάμε κι ότι οι απόγονοι του συμβόλου του Ελλαδαρισμού και του ΕΟΤ/ΕΟΦ (ζορμάς the greek)διαμένουν στην ακατονόμαστη!
Dimou said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΝτροπαλές μικρές ατάκες said...
Επίσης έχετε δίκιο - στο διεθνές δίκαιο δεν ισχύει η αρχή της αμοιβαιότητας.
-------
Όχι κ. Δήμου, το ακριβώς αντίθετο ισχύει.
Ρητά το Σύνταγμά μας, στο άρθρο 28 παρ. 1, ορίζει ότι "... Η εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμβάσεων στους αλλοδαπούς τελεί πάντοτε υπό τον όρο της αμοιβαιότητας".
Εξαιρετικά σημαντική για το θέμα που συζητάμε είναι η διάταξη του άρθρου 5 παρ. 2 του Συντάγματος. Αν και είναι γνωστή, επιτρέψτε μου να την υπενθυμίσω, είναι από τις περιπτώσεις εκείνες που κάθε λέξη είναι σοφά διαλεγμένη και ενσωματώνει μεγάλο φορτίο νομικού πολιτισμού:
"Όλοι όσοι βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων. Εξαιρέσεις επιτρέπονται στις περιπτώσεις που προβλέπει το διεθνές δίκαιο".
antvol
ΑπάντησηΔιαγραφήμιλάμε για διαφορετικά πράγματα.
Η αρχή της αμοιβαιότητας που επικαλείται το Σύνταγμα είναι τυπική: αν το κράτος Χ αναγνωρίζει τους πολίτες μου αναγνωρίζω και εγώ τους δικούς του.
Η αρχή που επικαλέστηκα εγώ είναι ηθική. Αν το κράτος Χ βασανίζει τους δικούς μου μειονοτικούς αυτό δεν μου δίνει το δικαίωμα να κάνω το ίδιο στους δικούς του.
@harrygreco εφα -Πώς ονομαζεται ενας τουρκογραικος,απο την Ιστανμπουλ,που οταν τον αποκαλεις τουρκοσπορο τσαντιζεται & ζητα λογοκρισια απο τον μπλογκερ,ενω κατοπιν κανει κηρυγμα εναντιον της φυλετικης καθαροτητας ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΠληθώρα λαθών και παρανοήσεων.
1. Τουρκογραικός - δεν υπάρχει τέτοια έννοια. Υπάρχουν Έλληνες (ή Γραικοί αν θες) που κατοικούν στην Τουρκία (είτε γιατί γενήθηκαν εκεί είτε γιατί μετανάστευσαν είτε γιατί αποφάσισαν να αυτοπροσδιοριστούν έτσι). Προφανώς επινοήσατε τη λέξη για να κάνετε εφέ.
2. Τουρκόσπορος - ο όρος είναι υβριστικός (κάτι σαν μπάσταρδος) και χρησιμοποιείται μειωτικά για την προσωπικότητα του άλλου. Προφανώς και εγείρει αντιδράσεις, ιδίως στους Έλληνες της Πόλης, που έχουν διατηρήσει τον ελληνισμό τους (όχι τον φυλλετικό αλλά τον πολιτιστικό και τον θρησκευτικό) εν μεσω εχθρικού (φασιστικού αφού τόσο σας αρέσει η λέξη) περιβάλλοντος. Είναι ακριβώς σαν να πεις Βουλγαρόσπορο (ή ελληνόσπορο) αυτόν που θέλει να αυτοπροσδιορίζεται ως «Μακεδόνας».
Και η απαίτηση για διαγραφή των προσωπικών ύβρεων δείχνει ακριβώς αυτό - ο υβριζόμενος δεν δέχεται την ύβρι όπως δεν διανοείται να γίνει και αυτός υβριστής. Δεν δέχεται να τον βρίζουν όπως δεν βρίζει κι αυτός. Κάθε λέξη έχει τη σημασία της, τη σημειολογία της, την ιστορία της και τον πολιτισμό της αν θες. Βέβαια με την άνοδο της ασημαντότητας (κατά Καστοριάδη) είναι σίγουρο πως για ορισμένους οι λέξεις τουρκογραικός, τουρκόσπορος, μακεδόνας, φασίστας κλπ. έχουν χάσει την σημασία τους, την φόρτισή τους, την ιστορία τους. Για μερικούς όμως οι λέξεις συνεχίζουν να σημαίνουν κάτι - αλλοιώς δεν θα γράφαμε σε ιστολόγιο αλλά σε πορδολόγιο (και συγνώμη από τους ευαίσθητους και τον οικοδεσπότη).
Α Nikos Dimou said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ αρχή που επικαλέστηκα εγώ είναι ηθική. Αν το κράτος Χ βασανίζει τους δικούς μου μειονοτικούς αυτό δεν μου δίνει το δικαίωμα να κάνω το ίδιο στους δικούς του.
--------------
Αυτό είναι απόλυτα σωστό. Ακριβώς γιατί, όταν πρόκειται για τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου, δεν τίθεται θέμα αμοιβαιότητας (με τη νομική της έννοια) και διεθνούς δικαίου.
Γι αυτό και θύμησα το άρθρο 5 του Συντάγματος, το οποίο την ηθική υποχρέωση, στην οποία αναφέρεστε, την έχει, ευτυχώς, καταστήσει νομική (κι επομένως εξοπλισμένη με κυρώσεις):
Κάθε άνθρωπος, εφόσον βρίσκεται μέσα στα σύνορά μας, δεν μπορεί να τύχει καμιάς δυσμενούς διακρίσεως στα θεμελιώδη δικαιώματά του στη ζωή, την τιμή και την ελευθερία.
Κι αυτό ισχύει ανεξαρτήτως του ποια είναι η υπηκοότητά του και πώς συμπεριφέρεται το κράτος, του οποίου την υπηκοότητα έχει στους έλληνες. Ακόμη δηλ. κι αν τους βασανίζει, τους εκτοπίζει, τους εξολοθρεύει.
Κι ακόμη ισχύει ακόμη και γι αυτούς τους ταλαίπωρους που δεν έχουν καμία υπηκοότητα (ναι, υπάρχουν πολλοί, δυστυχώς).
Γι αυτό και μίλησα για νομικό πολιτισμό. Ο οποίος θέτει τα όρια στη μεταχείριση όλων. Στους οποίους συμπεριλαμβάνονται, βέβαια, κι όσοι ανήκουν σε κράτη που είναι βυθισμένα - ακόμη - σε σκοτεινό μεσαίωνα.
Το νόμιμο πολιτικό κόμμα Ουράνιο Τόξο έλαβε στις ευρωεκλογές του 2004 6.176 ψήφους και στον Νομό Φλωρίνης 1.203 και ποσοστό 3,13%.
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.ypes.gr/ekloges/content/gr/europ_fr.htm
Τι ακριβώς είναι αυτοί οι ψήφοι;
Δεν σημαίνουν κάτι;
Το ποσοστό είναι πολύ υψηλό για τον νομό Φλωρίνης, αν συνυπολογίσουμε την φασιστική συμπεριφορά της ελληνικής πολιτείας στο δικαίωμα του ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ.
Φυσικά η ελληνική πολιτεία εξετέθη διεθνώς με την Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου:
http://elawyer.blogspot.com/2005/10/blog-post_112997876225084105.html
Το δε Ουράνιο Τόξο ΟΥΔΕΠΟΤΕ έχει πει για απόσχιση της Μακεδονίας:
ΑπάντησηΔιαγραφή"Τονίστηκε από τη πλευρά του ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΤΟΞΟΥ πως η συμπεριφορά της ελληνικής πολιτείας σε αυτό το ζήτημα είναι αδικαιολόγητη με δεδομένο πως το ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ ως οργάνωση της εθνικής Μακεδονικής μειονότητας ΣΥΝΕΧΩΣ διακηρύττει (και ανάλογα πράττει) όχι μόνο πως τα σύνορα της χώρας μας πρέπει να είναι σεβαστά και απαραβίαστα αλλά και πως διαφωνεί με κάθε λύση που οδηγεί σε αυτονομία ή απόσχιση".
http://www.greekhelsinki.gr/dikaiomatika/10/articles/art_38.html
doctor
Απο την ΑΣΚΗΤΙΚΗ
ΑπάντησηΔιαγραφή"Δε μιλας εσυ. Μητε ειναι η ρατσα μοναχα μεσα σου που φωναζει.Μεσα σου οι αριφνητες γενεες των ανθρωπων - ασπροι, κιτρινοι, μαυροι - χιμουν και φωναζουν.
Λευτερωσου κι απο τη ρατσα. Πολεμα να ζησεις ολο τον αγωνιζομενον ανθρωπο.........
Κοιταξε τους ανθρωπους, λυπησου τους. Κοιταξε τον εαυτο σου αναμεσα στους ανθρωπους, λυπησου τον. Μεσα στο θαμπο σουρουπο της ζωης αγγιζουμε ο ενας τον αλλον, ψαχνομαστε, ρωτουμε, αφουγκραζομαστε. Φωναζουμε βοηθεια!
Τρεχουμε. Ξερουμε πως τρεχουμε να πεθανουμε, μα δεν μπορουμε να σταματησουμε. Τρεχουμε......"
Ορίστε και η Ελλάς που προστατεύει τις μειονότητες:
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.iospress.gr/mikro2003/mikro20031227.htm
doctor
Και βέβαια είναι βρισιά - που χρησιμοποιείται από τους φασιστοελληναράδες. Δες και σχετική ανάλυση στο http://www.megarevma.net/gia_ton_romio.htm. Αλλά και να πεις κάποιον φασίστα είναι βρισιά - καλά μην τον πεις κατάμουτρα, πες του πως «όταν νοιώθει υβριζόμενος (και διαμαρτύρεται) τότε επαληθεύει τον φασισμό του». Είναι ευγενικότερο και κανείς δεν θα σε κατηγορήσει ενώπιον δικαστηρίου ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι μερικές λέξεις είναι υβριστικές, γιατί χρησιμοποιήθηκαν - και χρησιμοποιούνται - υβριστικά και όχι εθνολογικά ούτε για να γίνει κατανοητή η μη καθαροαιμία ...
Και το να πεις ακόμη και σε μια γυναίκα ελαφρών ηθών κατάμουτρα «π.τ.να» είναι σίγουρα υβριστικό για όλον το κόσμο εκτός ίσως από κάποιους χωρίς ίχνος συναισθηματικής νοημοσύνης (EQ σε αντιδιαστολή με το γνωστό IQ).
Και μετά σου λένε ότι στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις...
ΑπάντησηΔιαγραφήharrygreco said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι αναφερομενοι στο γραικικο Συνταγμα ειναι καλοπροαιρετοι ή αφελεις ? Εδω υπαρχει απαρτχαηντ εναντιον ολων των αλλοεθνων,αλλοθρησκων ...
-------------
Ίσως δεν έγινα απόλυτα κατανοητός, σφάλμα μου. Η αναφορά στο Σύνταγμα δεν έγινε, βέβαια, για να υποδηλώσει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά για να τονίσει το ακριβώς αντίθετο.
Ότι δηλαδή τα φαινόμενα που επισημαίνονται στο post αυτό είναι απαράδεκτα, όχι μόνο γιατί συμβαίνουν (όσα συμβαίνουν και στο βαθμό που συμβαίνουν), αλλά και γιατί προσκρούουν στον θεμελιώδη νόμο της χώρας. Ο οποίος τα απαγορεύει. Απολύτως.
Κατά τα άλλα, όλοι μας, και πρώτος εγώ, μπορεί να είμαστε καμιά φορά αφελείς ή /και/ καλοπροαίρετοι, ανθρώπινο το βρίσκω. Αρκεί να μην περνάμε το όριο και γινόμαστε κακοπροαίρετοι. Γιατί τότε υπάρχει πρόβλημα.
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧωρίς να υπεισέρχομαι στην ουσία της συζήτησης (δεν έχω την απαιτούμενη γνωστική επάρκεια γι αυτό), θα θελα να θέσω τον εξής προβληματισμό:
ΑπάντησηΔιαγραφήΑς υποθέσουμε ότι υπήρχε ένα μαγικό ραβδί το οποίο θα μετέτρεπε αυτοστιγμεί την Ελλάδα σε αυτό που ο κος Ν.Δ. αποκαλεί “ένα πολιτισμένο δημοκρατικό κράτος” ... όπου το σύνολο των δικαιωμάτων της οποιοσδήποτε μειονότητας θα γινόταν απολύτως σεβαστό, θα αναγνωριζόταν το δικαίωμα της απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας στους αλλοδαπούς, θα εξέλειπαν τα όποια εθνοτικά/εθνικά στερεότυπα που εγκλωβίζουν και ποδηγετούν τον γηγενή πληθυσμό, θα έπαυε να υπάρχει ο, κατά ορισμένους, μύθος της ιστορικής συνέχειας του Ελληνισμού και η αντίστοιχη εθνικιστική μυθολογία κτλ κτλ.
Πόσο βιώσιμο πιστεύετε ότι θα ήταν ένα τέτοιο κράτος υπό τις παρούσες γεωπολιτικές συνθήκες σε μεσοπρόθεσμο, έστω, χρονικό ορίζοντα?
Πέραν της ηθικής & επιστημονικής πλευράς του ζητήματος μήπως θα πρέπει να εξετάσουμε την κατάσταση ΚΑΙ υπό το πρίσμα του τι είναι πολιτικά σκόπιμο και εφικτό ώστε να περιοριστεί η έκθεση μας, ως χώρας, σε πιθανούς εξωτερικούς κινδύνους?
ΕΣΤΩ λοιπόν ότι οι θέσεις του κου Ν.Δ., του ΙΟΥ, του κου Τριαρίδη και τόσων άλλων, είναι ηθικά και επιστημονικά ορθές ... κατά πόσο είναι όμως, κατά την θουκυδίδεια επιστημολογία, πολιτικά ρεαλιστικές?
harrygreco said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχω λονταρει & ειμαι ονλαην. Οσο βιωσιμη ειναι η Βρετανια & η Αμερικη.
-----
Κάτι σε μικρότερο μέγεθος, με κοντινότερους κακούς γείτονες σου βρίσκεται? :-)
ανθέλληνα, πολύ καίριο το σχόλιό σου. Κάτι τέτοιο θα ήθελα να γράψω στον Χαρρυγκρέκο αλλά βαριόμουν...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπ' την άλλη βέβαια δεν είναι δυνατόν κάθε φορά που αναφέρεται κάποιος σε έναν λαό να διευκρινίζει όλες τις συνιστώσες της διαμόρφωσής του. Είμαι σίγουρος οτι ο ΝΔ το ξέρει αυτό όταν λέει "τούρκοι" και "έλληνες"
2825 said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόσο βιώσιμο πιστεύετε ότι θα ήταν ένα τέτοιο κράτος υπό τις παρούσες γεωπολιτικές συνθήκες σε μεσοπρόθεσμο, έστω, χρονικό ορίζοντα?
--------
Κατά τη γνώμη μου, απόλυτα βιώσιμο. Κι όχι μόνο βιώσιμο, αλλά και κράτος - καταλύτης για την περιοχή. Κράτος που θα βοηθούσε όχι μόνο τον εαυτό του, αλλά και τους γείτονές του να βγουν από τον άγριο μεσαίωνα, να κοιτάξουν μπροστά, να ξεφοβηθούν, να ενταχθούν, σιγά σιγά, στο σύγχρονο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.
Το οποίο, ευτυχώς, έχει αφήσει για τα καλά πίσω του τις εθνικές καθάρσεις και μετασχηματίζεται, όλο και περισσότερο, σε ένωση ανθρώπων με βάση κοινές αξίες.
Όχι κοινό αίμα.
Γιατί κατάλαβε, μετά από συγκρούσεις αιώνων, ότι καθαρό αίμα δεν υπάρχει. Μόνο χυμένο αίμα υπάρχει, σπαταλημένο άδικα στο κυνήγι φρικωδών ιδεολογημάτων.
Διάβασα λίγα μόνο σχόλια και το κεφάλι μου έχει ήδη γίνει...καζάνι (ήταν που ήταν "πολτοποιημένος" ο εγκέφαλός μου από το διάβασμα Critical Psychology και critical κηρύσσεται η κατάστασή μου γενικότερα.. :)).
ΑπάντησηΔιαγραφήΞέρω πολύ λίγα ουσιαστικά για όλα αυτά και οι αντιδράσεις μου, όσο κι αν επιστρατεύω τη Λογική, τις όποιες και όσες γνώσεις μου και μια δόση Ορθολογισμού, δεν παύει να είναι σε κάποιο βαθμό συναισθηματικές.
Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, ζω στη Θεσσαλονίκη - από τη μία πλευρά «πάππου προς πάππου» (αλλά όχι και προπάππου!) Θεσσαλονικιά από την άλλη κάνουν εμφάνιση ποντιακές ρίζες. Τι είμαι??? (κατά το παιδικό "από πάνω σαν τηγάνι από κάτω σαν βαμβάκι από πίσω σαν ψαλίδι, τι είναι?"?!! Να μην είμαι κι εγώ χελιδόνι...)
Λέω ότι είμαι ελληνίδα, θεσσαλονικιά, στην καρδιά ενίοτε και κρητικιά(!), έχω ποντιακή καταγωγή κάπου στο βάθος, νιώθω ευρωπαία και γενικά έχω ένα άρωμα από "πολίτης του κόσμου" (για να είμαστε ακριβείς του Δυτικού κόσμου γιατί αν με "πετάξετε" στο Ουζμπεκιστάν μάλλον θα μου φύγει η μαγκιά και η παγκόσμια ταυτότητα together..).
Και παρότι δεν είναι από τις κεντρικές μου ταυτότητες η εθνική/φυλετική (αυτοπροσδιορίζομαι περισσότερο μέσω άλλων ταυτοτήτων-κατηγοριοποιήσεων) ένα τσίμπημα το τρώω όταν ακούω για Μακεδονία. Και, ειλικρινά, ΘΕΛΩ να το αποβάλω.
Μπαίνω χθες στο blog κάποιου που λέει ότι postάρει από Macedonia και έψαχνα να δω από ποια Macedonia εννοούσε.... την ελληνική, προωθώντας έτσι το concept «η Μακεδονία είναι ελληνική», ή «την άλλη», τη FYROM που ακόμα λέμε FYROM όταν όλοι λένε Μακεδονία..
Και ανακαλώ την προσπάθειά μου να εξηγήσω στους Φιλανδούς φίλους μου πριν από 8 χρόνια γιατί «κάνουν ΛΑΘΟΣ» που τη λένε Μακεδονία..
Και την αντίδρασή τι-να-σου-λέω-τώρα σε έναν φίλο μου Καναδό πριν από 2 χρόνια που σχεδιάζοντας το ταξίδι του στην Ελλάδα μπερδεύτηκε γιατί ψάχνοντας για αεροδρόμιο στη Θεσσαλονίκη έβρισκε αεροδρόμιο στη..Μακεδονία!
Τι να σας λέω τώρα! Μια χαρά ήμουν με την Critical Psychology μου..! :)
Περαστικά μας!
k2825 said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόσο βιώσιμο πιστεύετε ότι θα ήταν ένα τέτοιο κράτος υπό τις παρούσες γεωπολιτικές συνθήκες σε μεσοπρόθεσμο, έστω, χρονικό ορίζοντα?
Όσο βιώσιμα είναι και όλα τα άλλα κράτη που δεν χρησιμοποιούν τον συνεχή μπαμπούλα της εξωτερικής απειλής (και της εσωτερικής 5ης φάλαγγας) για να βεβαιώσουν την ταυτότητά τους.
Η βιωσιμότητα ενός κράτους δεν εξαρτάται από ψεύδη, μύθους και καταπίεση. Ίσα ίσα που αυτά υπονομεύουν την παρουσία του.
απορίες Κ2κ.λ.π.:
ΑπάντησηΔιαγραφή"Πόσο βιώσιμο πιστεύετε ότι θα ήταν ένα τέτοιο κράτος?"
ΜΟΝΟ ενα τέτοιο κράτος είναι βιώσιμο!
"τι είναι πολιτικά σκόπιμο και εφικτό ώστε να περιοριστεί η έκθεση μας, ως χώρας, σε πιθανούς εξωτερικούς κινδύνους"
Οι κίνδυνοι για τη χώρα μας είναι αποκλειστικώς εσωτερικοί και μέχρι στιγμής δουλεύουν ρολόι...
antvol said: Γιατί κατάλαβε, μετά από συγκρούσεις αιώνων, ότι καθαρό αίμα δεν υπάρχει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι είναι το μόνο απλό να δει κανείς. Στοιχειώδεις αριθμητικούς υπολογισμούς να κάνει κάποιος υπολογίζοντας πόσους προγόνους ("καθαρούς" έλληνες, έτσι???....) έχει πίσω δύο και βάλε χιλιάδες χρόνια θα δει ότι τόσοι Έλληνες δεν έχουν υπάρξει στην ιστορία...
Θα το πάρω το παυσίπονο τελικά... :)
Αντιγράφω από το λεξικό της κοινής νεοελληνικής του ΑΠΘ.
ΑπάντησηΔιαγραφήτουρκόσπορος, ο (υβρ. α. για κάποιον που έχει Τούρκο πατέρα και χριστιανή μητέρα. β. (παρωχ.) χαρακτηρισμός που χρησιμοποιήθηκε παλαιότερα για Έλληνα που καταγόταν από τουρκικές ή τουρκοκρατούμενες περιοχές.
Αν ο Harrygreco πιστεύει ότι ο χαρακτηρισμός τουρκόσπορος δεν είναι υβριστικός, ας έχει τα κότσια να αποκαλύψει την ταυτότητά του και του υπόσχομαι πως εκατοντάδες Κωσταντινουπολίτες θα χαρούν ιδιαίτερα να ζητήσουν να ξεκαθαρίσει το ζήτημα η δικαιοσύνη.
Αποπροσανατολίζω προς στιγμήν τη συζήτηση, αλλά επειδή έθεσα μια απλή (λες να μην είναι ?) ερώτηση και σε προηγούμενο blog και απάντηση δεν πήρα, ξαναδοκιμάζω...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι είναι το blogging, πέραν του προφανούς, της ασύγχρονης δηλαδή επικοινωνίας, μεταξύ ΄δυνητικών΄συζητητών. Υπάρχει κάποιο blog για το blogging, που μπορώ ν μάθω πως ξεκίνησε αυτή η ιστορία;
@antvol , Nikos Dimou, x-taramas,
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορείτε να μου αναφέρετε έστω και μία χώρα του πολιτισμένου δυτικού κόσμου με αντίστοιχα βεβαρημένο ιστορικό (εθνοτικά, γεωπολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά) αυτού των σχέσεων της Ελλάδας με την Τουρκία? «Σε ίσους ίσα και σε άνισους άνισα ...» ή κάνω λάθος?
Αν κατάλαβα καλά θεωρείτε πχ ότι η πλήρης αναγνώριση των «δικαιωμάτων» της Τουρκικής μειονότητας στην Θράκη, υπό τους όρους που θέτουν οι εκεί πλειοψηφούντες μειονοτικοί και βάσει των αρχών του αυτοπροσδιορισμού, δεν θα γίνει αντικείμενο πολιτικής, κατ αρχήν, εκμετάλλευσης από την Τουρκία ούτε θα δημιουργήσει διοικητικές και κοινωνικές δυσλειτουργίες στην περιοχή της Θράκης ...
... και ότι δεδομένης της μη εφαρμογής της αρχής της αμοιβαιότητας στο διεθνές δίκαιο η Ελλάδα ΔΕΝ θα πρέπει να διαπραγματευτεί μια επωφελή για τα συμφέροντα της διευθέτηση του μειονοτικού ζητήματος της Θράκης αναζητώντας αντισταθμιστικά ωφελήματα αναφορικά πχ με το καθεστώς λειτουργίας του Πατριαρχείου και του Ελληνικού μειονοτικού πληθυσμού της Istanbul, αφού κάτι τέτοιο δεν θα ήταν ηθικά ορθό ...
@Zontas
http://en.wikipedia.org/wiki/Blog
Takis
ΑπάντησηΔιαγραφήWhy for crying out loud having a Turk father and a Christian mother is so bad? Because of tradition?
To all the sleeping cells, words of wisdom from Bill Clinton:
“A world without walls is the only sustainable world. . . . If the world is dominated by people who believe that their races, their religions, their ethnic differences are the most important factors, then a huge number of people will perish in this century.”
Harrygreco έσβησα το σχόλιό σου - έχεις ξεπεράσει τα όρια. Η λέξη που χρησιμοποιείς είναι ύβριστική - δεν θα αλλάξεις εσύ την ελληνική γλώσσα!
ΑπάντησηΔιαγραφήk2825
ΑπάντησηΔιαγραφήβλέπετε Τούρκους και στον ύπνο σας;
harrygreco σταμάτα τον τσαμπουκά - λίγο σεβασμό στο blog!
ΑπάντησηΔιαγραφή@2825
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ.
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήNikos Dimou said...
ΑπάντησηΔιαγραφήk2825
βλέπετε Τούρκους και στον ύπνο σας;
------
Ενίοτε ... Εσείς? ...
Για να μην παρεξηγηθώ, προσωπικά εντάσσω τις θέσεις σας στο πλαίσιο της «ισοσθένειας» για την οποία είχατε γράψει παλαιότερα και υπό αυτό το πρίσμα («της αναγκαίας διατάραξης την καθεστικυίας τάξης») συμφωνώ απολύτως μαζί σας.
Είμαι υποχρεωμένος όμως να υποβάλλω τον «μηχανισμό» σε ορισμένες δοκιμασίες ... να δώσω στην «συνάρτηση» κάποιες ακραίες τιμές ώστε να δω το «πεδίο τιμών» της ... «δια την εν τοις αντικειμένοις πράγμασι και λόγοις ισοσθένειαν» :-)
Τότε αγαπητή πανάσχημη ας αντικαταστήσουμε στην καθημερινή μας συναναστροφή το Κύριος με το μ.λάκας, το Κυρία με το που... και πάει λέγοντας. Δεν νομίζω να το κάνουμε (εγώ τουλάχιστον αρνούμαι να το κάνω) γιατί οι λέξεις αυτές είναι υβριστικές. Έτσι υβριστικό είναι και το τουρκόσπορος όταν απευθύνεται σε Κωνσταντινουπολίτες και άλλους Μικρασιάτες γιατί υποδηλώνει ακριβώς φασιστική και ρατσιστική νοοτροπία, αυτήν ακριβώς που τάχατε κατακρίνει και ο χάρυ. Ο οποίος ελλείψει επιχειρημάτων, προτιμά σαν τον παπαγάλο του γνωστού ποιήματος να αυτοεπαναλαμβάνεται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦυσικά και δεν πρόκειται να καταθέσω μύνηση. Εξάλλου δεν έχω γεννηθεί στην Πόλη και ο χαρακτηρισμός δεν με πιάνει. Και στο προηγούμενο post που προκάλεσε την μήνιν του πάλαι ποτέ να λέγεται, η αντίδρασή μου προκλήθηκε γιατί ακριβώς ο χαρακτηρισμός έγινε ονομαστικά και αμέσως μετά από ένα κείμενο που όταν το έγραφα έκλαιγα. Και επειδή αναφερόταν στους Πολίτες γενικά, που όχι μόνον είναι πρόγονοί μου αλλά και που μικρός ων, τους έζησα κατατρεγμένους από Τούρκους και Έλληνες μετά τις απελάσεις της δακετίες του 1960.
Στόχος βέβαια του διαλόγου ήταν να καταδειχτεί ότι ορισμένοι χαρακτηρισμοί είναι υβριστικοί και δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται αβασάνιστα, ιδιως όταν αφορούν κατηγοριοποιήσεις ολόκληρων πληθυσμών - κάτι στο οποίο επιδίδονται ιδιαίτερα οι φασίστες, χαρακτηρισμοί εναντίον των οποίων στρεφόταν και το αρχικό άρθρο. Όποιος συμφωνεί με τον οικοδεσπότη και με τις βασικές αρχές που αναφέρονται στο σημερινό άρθρο δεν βρίζει - και μάλιστα περιχαρακωμένος στην ανωνυμία του - ούτε αναπτύσσει τις περίεργες ρατσικές του αντιλήψεις περί τουρκογραικών για να αποδείξει τάχα ότι το ελληνικό καθεστώς και η ελληνική κοινωνία εισάγει διακρίσεις και καταπιέζει τους μη-ορθόδοξους μη ελληναράδες υπηκόους του. Αυτά είναι και γνωστά και εν πολλοίς ανεπτυγμένα από τον οικοδεσπότη μας και άλλους.
Αλλά νομίζω πως καταχράστηκα αρκετά του χώρου. Γι'αυτό και σταματώ εδώ.
Κατά την ταπεινή μου γνώμη η συζήτηση λοξοδρομεί σε ζητήματα αυτονόητα: είναι για παράδειγμα αυτονόητο ότι ουδείς διανοείται να πει τη μάνα του χαϊδευτικά ή ουδέτερα, "πουτάνα". Δεν πα να της κουβαλήσει, ύστερα, δεκάδες γλωσσολογικές αναλύσεις για να εξουδετερώσει την πιρκία της, δεν θα καταφέρει να την διαγράψει...
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ λέξη μπάσταρδος: συνήθως ανήκει στο λεξιλόγιο των "επιθετικών" συνανθρώπων μας και ως γνωστόν φανερώνει εμπάθεια και μίσος. Αυτός είναι ο κανόνας, έτσι το ξέρουμε. Για την γλωσσολογία (που έχω ψιλοσπουδάσει) ένα είναι το κριτήριο: η χρήση του λόγου και των διαδεδομένων σημασιών. Οι καλές προθέσεις, όταν είναι μεμονωμένες δεν μπρορούν ούτε ως εξαιρέσεις να ακουστούν.
Προσωπικά αισθάνομαι την ανάγκη να πω ότι προσπαθώ να σέβομαι τις ευαισθησίες των συνομιλητών μας και να μην εξαπολύω λέξεις που ίσως τους πληγώνουν. Δεν είναι αυτός ο σκοπός στη συζήτησής μας.
Θέλω να πω, ορισμένες λέξεις είναι από μόνες τους πολύ βαριές για να λέγονται, όπως πχ η λέξη "δαιμονισμένος". Αν και προσωπικά δεν πιστεύω σε θεούς και δαίμονες, ενοχλήθηκα αφάνταστα όταν μια θεούσα υπαινίχθηκε πως η επιληψία του παιδιού μου "είναι ένα μικρό διαμόνιο"! Πληγώθηκα ως μάνα, γιατί η συμβολική του "δαιμονίου" παραπέμπει στους απόβλητους της κοινωνίας και στη συνακόλουθη απόμονωση και δυστυχία τους.
Επί του θέματος: ζητούμενο είναι μάλλον ο συνταγματικός πατριωτικός, η μόνη ίσως λύση στο ζήτημα της πολιτικής αγωγής. Οι νόμοι και τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να είναι ο κανόνας μας, όπως επίσης και ο σεβασμός προς τις επιλογές των άλλου σε ό,τι έχει να κάνει με τα αισθήματα τού συνανήκειν που επιλέγει (είτε για ποδοσφαιρική ομάδα πρόκεται, είτε για εθνοτική είτε για πολιτιστική και γλωσσική κοινόητα).
Μάλιστα, όσο πιο πολυ η επισήμως πολυ-πολιτισμική κρατική ιδεολογία απέχει από τις πολιτιστικές, γλωσσικές και εθνοτικές ταυτότητες των πολιτών μιας κοινωνίας, τόσο περισσότερο προσεγγίζουμε στο όραμα του Συνταγματικού Πατριωτισμού.
Αν έχει κάποιο νόημα η λέξη πατρίδα, αυτό έχει να κάνει με την τυπική (σύνταγμα), ουσιαστική (κράτος δικαίου) και έμπρακτη (εφαρμογή των νομων) αποδοχή του "άλλου", δλδ του διαφορετικού, του αλλόδοξου, του αλλόθρησκου, του αλλοδαπού, του αλλόφυλου, του αλλογενούς συνανθρώπου-συμπολίτη.
Διαφορετικά, βράσε όρυζα.
Με πολλή αγάπη
Α.
Αχ βρε παράγραφε, νάσαι καλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήk2825 said...
ΑπάντησηΔιαγραφή@antvol ...
Μπορείτε να μου αναφέρετε έστω και μία χώρα του πολιτισμένου δυτικού κόσμου με αντίστοιχα βεβαρημένο ιστορικό (εθνοτικά, γεωπολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά) αυτού των σχέσεων της Ελλάδας με την Τουρκία? «Σε ίσους ίσα και σε άνισους άνισα ...» ή κάνω λάθος?
---
Όχι αγαπητέ φίλε, δίκαιο έχετε, η Ελλάδα είναι σε όλα μοναδική. Η πιο ξακουστή, η πιο ένδοξη, η πιο διάσημη, η πιο βασανισμένη χώρα του κόσμου, για να παραφράσω τον αλήστου μνήμης πρόεδρο της δημοκρατίας μας.
(Που, ανερυθρίαστα είχε δηλώσει ότι ο ίδιος είναι ο πιο βασανισμένος έλληνας της επταετίας. Και πως οι έλληνες είμαστε ανάδελφο έθνος).
Κι όλοι οι άλλοι, είναι γνωστό και μας ενσταλλάζεται μαζί με το γάλα που θηλάζουμε, μας επιβουλεύονται
α/ για τη γλώσσα μας, την πιο παλιά, την πιο όμορφη, την πιο εκφραστική του πλανήτη, καλές κι οι άλλες αλλά ατελείς, άσε που μας έχουν κατακλέψει,
β/ για τη θρησκεία μας, τη μόνη αληθινή, τόσο μάλιστα αληθινή που είναι πιο αληθινή κι από την ολόιδια θρησκεία βουλγάρων, σκοπιανών και άλλων παρακατιανών,
γ/ για την ιστορία μας, εμείς, μόνοι, έχουμε ηρωικό παρελθόν, των άλλων δεν συγκρίνεται, έχουν δώσει βέβαια κι αυτοί κάποιες μάχες, αλλά της πλάκας, κι αν η Ευρώπη σήμερα υπάρχει σε μας οφείλεται,
δ/ για τον πολιτισμό μας, εδώ τι να λέμε, εμείς χτίζαμε την Ακρόπολη κι αυτοί ζούσαν σε σπηλιές, κι όταν λέμε εμείς το εννοούμε, να, οι πατεράδες των πατεράδων μας, δηλαδή οι παππούδες μας,
ε/ για το πεπρωμένο μας (αφού, κάποτε, θα πάρουμε την πόλη και την Αγιά Σοφιά, αυτό είναι δεδομένο, οι λεπτομέρειες μένει να κανονιστούν).
Τέτοιος, λοιπόν, λαός δεν ματάγινε. Κι ούτε θα ματαγίνει. Εις τον αιώνα των αιώνων. Αμήν.
To σχόλιο του Antvol Τρι Νοε 07, 10:53:10 μμ διαβάστε το καλά, ειδικά εσείς που θεωρείτε την Ελλάδα ως κάτι το εξωγήινο και το μη συγκρίσιμο με τίποτα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΆκου ανάδελφο έθνος...
Εμείς και οι εβραίοι το λέμε μόνο αυτό.
doctor
yannis_j said...
ΑπάντησηΔιαγραφήη "μακεδονια" δεν ισχυριζεται οτι οι πολιτες της αποτελουν απογονους των αρχαιων μακεδονων?
Aυτό μόνο κάτι Καρατζαφέρηδες της απέναντι όχθης το έχουν ισχυριστεί - δίνοντας επιχειρήματα και στους δικούς μας. Οι εκάστοτε ακραίοι στηρίζουν ο ένας τον άλλο.
Ασφαλώς η γλώσσα δεν είναι ουδέτερη: βρίθει ρατσιστικών στερεοτύπων με θυμα κυρίως τη γυναίκα και μετά όλες τις άλλες κοινωνικές ομάδες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓι΄αυτό μίλησα περί "πολιτικής αγωγής" ( αυτή είναι το αντίδοτο στην αβασάνιστη επανάληψη απαξιωτικά φορτισμένων λέξεων και φράσεων με ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο). Απέφυγα να μιλησω για "πολιτική ορθότητα". Μάλλον, αυτή η φράση, δεν νομίζω οτι είναι λειτουργική στα πλαίσια της ευρωπαϊκής νοοτροπίας μας.
Το λεξιλόγιό μας, πράγματι, χρειάζεται "ξεσκαρτάρισμα" που θα βασίζεται όμως στην συστηματική θεωρία των γυναικείων σπουδών, στην επιστημονικά τεκμηριωμένη αντιρατσιστική κουλτούρα και "αποδιεολοδικοποιημένη" ιστορική αφήγηση κοκ. Τότε θα φέρει αποτέλεσμα. Αλλιώς, μονο παρεξηγήσεις θα προκαλεί.
Μακάρι κάποτε να μας προκύψει ένα τέτοιο ποστ!
Με πολλή αγάπη
Α.
Μετά τις μαλακίες του χαρρυυ που μας διασκέδασε πάλι απόψε, νάνε καλά, κάτι ανάλαφρο. Από το κείμενο: "Δεν κινδυνεύαμε ποτέ από τις μειονότητές μας."
ΑπάντησηΔιαγραφήΠως το συμπεραίνετε αυτό? Δεν είναι κάπως αυθαίρετο αυτό το συμπέρασμα? Μη είστε τόσο σίγουρος. Σας συμβουλεύω να ρίξετε μια ματιά τριγύρω σας και να συνομιλείτε περισσότερο με κόσμο και κοσμάκη. Σε αυτό θα βοηθήσει και μία προσεκτικότερη ανάγνωση της πρόσφατης ιστορίας. Όχι απλώς να αναμασάτε μία πιο κουλτουριάρικη έκδοση του πεπαλαιωμένου πια «δεν υπάρχει μακεδονικό ζήτημα».
(cyberdust ένας πραγματικά καθαρόαιμος ελληνόσπορος της βόρειας Ελλάδος (υπάρχουν και αυτοί))
cyberdust said...
ΑπάντησηΔιαγραφή(cyberdust ένας πραγματικά καθαρόαιμος ελληνόσπορος της βόρειας Ελλάδος (υπάρχουν και αυτοί))
Τρι Νοε 07, 11:12:19 μμ
----------
Μπορείτε να μου πείτε πως λεγόταν ο προπροπροπροπροπροπροπροπροπάπος σας;
Όχι φυσικά, το αγνοείτε, και εν τούτοις είστε βέβαιος για τον προ*50 πάπο σας ότι ήταν Μακεδών!!!
Και γω που πίστευα ότι υπήρχαν μόνο καθαρόαιμα άλογα και σκυλιά...
doctor
@antvol
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε αφορμή τα όσα ενδιαφέροντα μου απευθύνατε θα θελα να ρωτήσω το εξής:
Γιατί όταν ο οποιοσδήποτε αναφέρεται άμεσα ή έμμεσα στην έννοια του «εθνικού συμφέροντος» ή των «εθνικών δικαίων», υπό μια ρεαλιστικότερη της αμιγούς θεωρητικής δεοντολογίας οπτική, οφείλει κατ ανάγκην να είναι ένας υπερσυντηρητικός εθνικιστής χριστιανός ρατσιστής φασίστας Ελληναράς όπως εσείς υπαινίσσεστε (και όπως απροκάλυπτα ανέφεραν κάμποσοι από τους σχολιαστές)?
Πέραν των χιουμοριστικών λεκτικών εξυπνακισμών, μήπως είναι καιρός για ένα Reality Check? Λεω Μήπως ...
Καλησπέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠανάσχημη, εγώ σε "κατηγόρησα" ότι θα σου άρεσε ο G.B.Junior προχτές και απάντησες "που να τον κυκλοφορήσεις αυτόν..." έ, πές το μας κορίτσι μου ότι γουστάρεις τον εραστή τον Κλίντον και είσαι και Ντέμοκρατ! (μην παρεξηγηθούμε, που συμβαίνει έυκολα εδώ, ένα αστείο σου κάνω. Αλήθεια, για το κοριτσάκι μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο;) Επειδή μιλάμε για Βαλκάνια,ωραία ξηγήθηκε και ο Μπίλυ με τα “A world without walls is the only sustainable world. . . . If the world is dominated by people who believe that their races, their religions, their ethnic differences are the most important factors, then a huge number of people will perish in this century.”, γι αυτό δεν άφησε τοίχο για τοίχο όρθιο και προληπτικά πολύς κόσμος has perished από τις έξυπνες βόμβες της αμερικάνικης δικαιοσύνης που πέσανε στο πρόσφατο παρελθόν των βαλκανίων...
harrygreco said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι τα ζωα μπασταρδα ειναι...
Τρι Νοε 07, 11:23:20 μμ
------------------------------
Κι εγώ που έχω λαμπραντόρ με... πιστοποιητικά :)))
Με αγάπη
Α.
Oldman με προβλημάτισε το σχόλιό σας. Συνήθως εισπράττω επιθετικότητα (ακόμα και φτύσιμο δέχθηκα σήμερα) πολύ περισσότερη από όση ανταποδίδω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια ξανακοιτάξτε τα σημερινά σχόλια και κάντε μία στατιστική... θα το κάνω κι εγώ.
paragrafos said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγώ που έχω λαμπραντόρ με... πιστοποιητικά :)))
------------
Είναι λαμπραντορόσπορος; :)))
doctor
«Μπορείτε να μου πείτε πως λεγόταν ο προπροπροπροπροπροπροπροπροπάπος σας;»
ΑπάντησηΔιαγραφήΜέχρι το 1810 μπορώ να σου πω: Δημήτριος (Μήτσος), γνώριζε μόνον Ελληνικά (την τοπική διάλεκτο)
Paragrafos:
ΑπάντησηΔιαγραφή"Το λεξιλόγιό μας, πράγματι, χρειάζεται "ξεσκαρτάρισμα" που θα βασίζεται όμως στην συστηματική θεωρία των γυναικείων σπουδών"
Θέτεις ένα πολύ χοντρό θέμα, κατά τη γνώμη μου από τα σοβαρότερα και ίσως τα πιό αγνοημένα από τη γλωσσολογία: Το τί δηλώνουν για έναν πολιτισμό οι υποτιμητικές του εκφράσεις, σε ποιούς (πιό σωστά ποιές) απευθύνονται κ.λ.π.
Πράγματι, μακάρι να υπάρξει τέτοιο πόστ...
cyberdust said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜέχρι το 1810 μπορώ να σου πω: Δημήτριος (Μήτσος), γνώριζε μόνον Ελληνικά (την τοπική διάλεκτο)
-------
Μπορείτε να το αποδείξετε (με δημοτολόγια, ληξιαρχικές πράξεις κλπ);
Μέχρι τότε εγώ σας λέω ότι είμαι απευθείας απόγονος του Αριστοφάνη...
doctor
Κάποτε που δούλευα στο Μαρτίνο, εξεπλάγη το πόσο αρνητικά μιλούσαν οι ντόπιοι Αρβανίτες για τους Έλληνες, και αυτό στο κέντρο της Ελλάδος. Αργότερα, ακόμη πιο πολλή εξεπλάγη από τους Αρβανίτες της Μάντρας. Κατά άλλα και κατά Ν.Δ. δεν υπάρχουν φυγόκεντρες δυνάμεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήNikos Dimou said...
ΑπάντησηΔιαγραφήOldman με προβλημάτισε το σχόλιό σας. Συνήθως εισπράττω επιθετικότητα (ακόμα και φτύσιμο δέχθηκα σήμερα) πολύ περισσότερη από όση ανταποδίδω.
Για ξανακοιτάξτε τα σημερινά σχόλια και κάντε μία στατιστική... θα το κάνω κι εγώ.
Τρι Νοε 07, 11:30:44 μμ
---------------------------
Αγαπημένε ΝικόΔημε,
είστε ο μόνος καταξιωμένος συγγραφέας αποδοχής, που εκείνη την εποχή της "υστερικής μακεδονομαχίας" πήγε κόντρα στο ρεύμα.
Μετά ήλθε η λογοκρισία και οι παραιτήσεις σας.
Ποιος άλλος διανούμενος και τεράστια αναγνωσιμότητα τόλμησε κάτι τέτοιο;
Οι περισσότεροι, που θυμαμαι, λούφαξαν και περίμεναν να περάσει η μπόρα ώσπου να μιλησουν για άλλα θέματα, ανώδυνα.
Κάποιοι διανοούμενοι σιωπούν οταν δεν πρέπει, ενώ κάποιοι ελάχιστοι οθρώνουν του ανάστημά τους στο χείμαρρο και φυσικά διακαιώνονται εκ των υστέρων.
Ποιος θυμάται τη δίκη στη Λαμία;
Με απέραντη αγάπη και σεβασμό
Α.
cyberdust said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάποτε που δούλευα στο Μαρτίνο, εξεπλάγη το πόσο αρνητικά μιλούσαν οι ντόπιοι Αρβανίτες για τους Έλληνες, και αυτό στο κέντρο της Ελλάδος. Αργότερα, ακόμη πιο πολλή εξεπλάγη από τους Αρβανίτες της Μάντρας. Κατά άλλα και κατά Ν.Δ. δεν υπάρχουν φυγόκεντρες δυνάμεις.
Τρι Νοε 07, 11:42:38 μμ
----------
Τώρα έβαλες αυτογκόλ σαν τον Κωστούλα! Μόνο που εσύ πανηγυρίζεις κιόλας...
Δηλαδή υποστηρίζεις ότι είσαι Μακεδόνας καταγόμενος από αρχαίο Μακεδόνα;
Μου θυμίζει τον Κώδικα Ντα Βίντσι με την απόγονο του... Χριστού.
Δεν σας ειρωνεύομαι, απλά σας δείχνω σε πόσο μάταιο κόπο έχετε μπει για να αποδείξετε το αναπόδεικτο.
doctor
Στο στρατό γνώρισα έναν λοχαγό που επαναλάμβανε συνεχώς την ίδια ιστορία. Στην δεκαετία του 60 όταν υπηρετούσε σε χωριά της δυτικής Μακεδονίας και περνούσε με το τάγμα του από αυτά τα χωριά, οι ντόπιες γριές έβγαιναν από πίσω τους και τους φώναζαν. Αργότερα έμαθε από ντόπιο ότι τους έβριζαν και ότι θα «καλοπεράσουν» όταν έρθουν οι δικοί τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτά τα ολίγα προς γνώσιν του κ. ΝΔ ως προς τους κινδύνους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε λίγο θα μας πουν ότι ο οικογενειακός τους τάφος είναι στη Βεργίνα...
ΑπάντησηΔιαγραφή@poteX4:
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαζί σου.
I apologize for using English but I have to answer to Andrea's comment about my "digging" Clinton referring to Kossovo.
ΑπάντησηΔιαγραφήDid you ever sit down and think, for a second, why the vast majority of Europeans including their intellectual elite were in favor of the intervention?
Because they were all blood thirsty animals?
Did you ever sit down to think why we -as Greeks- did not give a damn about the worst crime against humanity since WWII, the slaughter in Srebrenica? (7000-9000 Muslim men and boys were executed by our spiritual brothers, the Serbs?)
TAKIS
With all due respect sir, it's high time we put certain "obstacles" behind us. Especially if they belong to the arena of "words."
Pensierix said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε λίγο θα μας πουν ότι ο οικογενειακός τους τάφος είναι στη Βεργίνα...
Τρι Νοε 07, 11:54:40 μμ
-------
Πολύ καλό!!!
Και μένα έναν πρόγονό μου που περπάταγε στο νερό τον σταυρώσανε...
Τελικά η ιστορία είναι μια πόρνη, που όλοι την ξεσκίζουν ασύστολα. Εθνικόφρονες και μη
ΑπάντησηΔιαγραφήMalaka xarryyyyy egv monon alithiew grafv
ΑπάντησηΔιαγραφήΠέρα από το μύθο υπάρχει και η λογική:
ΑπάντησηΔιαγραφήακόμα κι αν βρεθεί κάποιος να έχει DNA "αρχαίο", τι σημαίνει αυτό;;;
Ακόμα δλδ κι αν κάποιος αποδείξει με γονιδιακές εξετάσεις την... καταγωγή του από τους αρχαίους, που δεν είναι απίθανο, τι σημαίνει αυτό;;;
Οτι είναι σοφός, ευφυής, θαυμαστός, λογικός, σώφρων, ανθρωπιστιστής, διάνοια;
Οτι θα γράψει τραγωδίες σαν τον Αισχύλο, το Σοφοκλη και τον Ευρυπίδη;
Οτι θα συνεχίσει την ιστορία του Πελοπονησιακού πολέμου εκεί που την άφησε ο Θουκυδίδης;
Οτι θα προχωρήσει την "ατομική θεωρία" του Δημόκριτου;
Η μήπως θ΄αρχισει να κυλάει πιθάρια σαν τον Διογένη;
Αν ναι, το βρήκα: ότι θα κυριεύσει τον κόσμο σαν τον... Καραγκιόζη!!!
Κείνο που με τρώει
κείνο που με σώζει...
Με αγάπη
Α.
Τον Απρίλιο – Μάιο του 1994, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Αθήνας διοργάνωσε έκθεση των αλφαβηταρίων που είχαν εκδοθεί στην Ελλάδα. Στην έκθεση, που ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, υπήρχαν όλα τα αναγνωστικά (και τούρκικα της δεκαετίας του 1920) εκτός από ένα: το ABECEDAR, το οποίο βέβαια υπήρχε στην Εθνική Βιβλιοθήκη (στα ξενόγλωσσα έντυπα με αριθμό: Γλωσσ. 1 ΗC/-α) σε δύο αντίτυπα καλοδιατηρημένα…
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάνω στην ώρα θυμήθηκα ένα τραγούδι με εκπληκτική εισαγωγή από τον Ζαμπέτα:
ΑπάντησηΔιαγραφή-------------------------
Ήταν γόνος παλαιάς οικογενείας
με οικόσημο και τίτλους ευγενείας
ο παππούς του ήτανε Επτανησιώτης
κι ο προπάππος του και κόντες και ιππότης
Κι ο απόγονος φοράει
τη μεγάλη τη Στολή
και Πορτιέρης έχει γίνει
σε Δραματική Σχολή
Ντρίνγκι-ντρίνγκι
ντρίνγκι-ντρίνγκι
ντρανγκ: Μανάρα
Ντρίνγκι-ντρίνγκι
ντρίνγκι-ντρίνγκι
ντρανγκ: Μανίτσα
Ντρίνγκι-ντρίνγκι
ντρίνγκι-ντρίνγκι
ντρανγκ: Μανούλα
Παίξε Γιώργο μπαγλαμά!
Τα πορτραίτα των προγόνων στα ντουβάρια
ξίφη ασπίδες λόγχες και κοντάρια
πατριώτες στρατηγοί και σταυροφόροι
κι ένα κάδρο της γιαγιάς σαν ήταν κόρη
Κι ο απόγονος φοράει
τη μεγάλη τη Στολή
και Πορτιέρης έχει γίνει
σε Δραματική Σχολή
Ντρίνγκι-ντρίνγκι
ντρίνγκι-ντρίνγκι
ντρανγκ: Μανάρα
Ντρίνγκι-ντρίνγκι
ντρίνγκι-ντρίνγκι
ντρανγκ: Μανίτσα
Ντρίνγκι-ντρίνγκι
ντρίνγκι-ντρίνγκι
ντρανγκ: Μανούλα
Παίξε Γιώργο μπαγλαμά!
-------------------------
Για την αντιγραφή
Παράγραφος - Με αγάπη
Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ φαίνεται απο την μη αποδοχή του αυτοπροσδιορισμού του άλλου και το βάφτισμά του με όνοματα και χαρακτηρισμούς που ΕΣΥ νομίζεις ότι είναι σωστα. Κλασική περίπτωση φασίστα είναι η φιγούρα του δικού μας αλβανογραικού ο οποίος αποδέχεται όλες σε όλες τις άλλες τις άλλες εθνότητες να αποκαλούνται με το όνομα που επιθυμούν εκτός απο τους Έλληνες. Να θεωρήσω ότι ο έφαγε πολύ ξύλο απο τα Ελληνάκια μικρός στο σχολείο (το ξύλο μεταξύ παιδιών βλέπετε δεν είναι σημερινή εφεύρεση) λόγω του ότι ο αρβανίτης παπούς του τον ανάγκαζε να μιλάει αλβανικά στο σπίτι και αυτή τη γλώσσα ήξερε και έτσι απέκτησε την αντιπάθεια προς τους Έλληνες; ή είχε συμβεί τίποτα χειρότερο (βλέπετε ούτε και οι βιασμοί -μεταξύ αγοριών- ήταν άγνωστο φαινόμενο). Καταλαβαίνω τον Τάκη στην Τουρκία να σε θεωρούν Έλληνα και στην Ελλάδα να έρχονται οι αλβανογραικοί (κατα δήλωσή τους) και να σε αποκαλούν τουρκόσπορο!!.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο τουρκόσπορος δεν αντέχει σε καμμιά επιστημονική ανάλυση. καμμία Τουρκάλα δεν παντρευόταν Έλληνα και όσοι Τούρκοι παντρευόντουσαν Ελληνίδα την έκαναν μουσουλμάνα και τα παιδιά ήταν καθαροί Τούρκοι. Βιασμοί που εννοεί ο γνωστός υβριστής υπήρχαν ελάχιστοι και μόνο σε περιόδους πολεμικής σύραξης.
Αργότερα ο γνωστός μας απέκτησε λεφτά πήρε και σπίτι στα βόρεια προάστια, ανέβηκε κοινωνικά αλλά όχι πνευματικά (δεν διαβάζω βιβλία έχει δηλώσει) αλλά δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το πρόβλημα της καταγωγής του και το μίσος του προς του Έλληνες. Αλβανογραικιά (αρβανίτισσα) δεν ήθελε να πάρει γιατί του θύμιζε την καταγωγή του. Ελληνίδα δεν τον άντεχε πάνω απο μια μέρα για τους γνωστούς λόγους (ήταν μέχρι να ανοίξει το στόμα του και να ρωτήσει "απο που είσαι;"). Ρουμάνες Ρωσίδες και λοιπές βόρειες (θεές κατα τη δήλωσή του) του αρέσουν αλλα έλα που θα προτιμούσε να έχουν λεφτά άσε που πιστέυει ότι είναι όλες π**τάνες. (άλλωστε π**τάνες θεωρεί όλες τις γυναίκες που έχουν πάνω απο τρείς σχέσεις στη ζωή τους).
Ο φασισμός του φαίνεται και στη σχέση του με τους ομοφυλόφυλους -υποτιμητικές αναφορές στους Αρχαίους Έλληνες στο Ηφαιστίωνα κ.λπ.- Το ότι αυτά συνέβαινα σε ένα τελείωσς διαφορετικό κοινωνικό περιβάλλον πρίν απο 2500 χρόνια είναι λεπτά γράμματα.
Έτσι μόνος ανάμεσα στα stock options επισκέπτεται τα blogs και προσπαθεί να πείσει τους άλλους ότι είναι φασίστες αφού δeν αποδέχονται τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς που τους αποδίδει.
Εγώ αισθάνομαικα αυτοχαρακτηρίζομαι Έλληνας χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο προπάπους μου ήταν ο Περικλής!!!. Το ότι αισθάνομαι Έλληνας βέβαια δεν μου δίνει κανένα πλεονέκτημα απέναντί σε όποιον δηλώνει ότι αισθανεται Αλβανός, Τούρκος, Σέρβος, Ρουμάνος κ.λπ. Ο μουσουλμάνος της Θράκης αν αυτοπροσιορίζεται (ελέυθερα βέβαια) Τούρκος είναι ΤΟΥΡΚΟΣ ανεξάρτητα απο την υπηκοότητα που έχει. Ακριβώς όπως και ο χριστινός της Κωνσταντινούπολης είναι Έλληνας αν δηλώνει ελέυθερα ότι είναι Έλληνας. Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει με τους Μακεδόνες της ΦΥΡΟΜ και είναι ότι Mακεδόνες πλέον ονομάζονται και οι κατοικοι της Ελληνικής Μακεδονίας και έτσι ο χαρακτηρισμός είμαι Μακεδόνας μπορεί να έχει διπλή σημασία. Χρειάζεται λοιπόν μια σύνθετη ονομασία και για τους δύο π.χ Έλληνας μακεδόνας για τους δικούς μας και "κατι" Μακεδόνας για τους άλλους (το "κατι" είναι δικό τους θέμα κυρίως). Αν οι άλλοι ονομάζονται σκέτο Μακεδόνες τότε το Έλληνας Μακεδόνας ακούγεται σαν μειονότητα των άλλων που ζεί στην Ελλάδα -γεγονός το οποίο δεν συμβαίνει-
Επίσης το να κρίνεις τις πράξεις του άλλου απο την εθνότητα του είναι φασισμός του χειρίστου είδους. Π.χ Ο Βουλγαράκης είναι Βουλγαρογραικός - είχε δηλώσει ο δικός μας- (άρα καταδικαστέος ότι και να κάνει).
Ο γνωστός λοιπόν Αλβανογραικός είνα καταδικαστέος όχι λόγω καταγωγής του αλλά γιατί είναι μονομανής υβριστής φασίστας.
Παράγραφε είσαι γλύκα
ΑπάντησηΔιαγραφήτο αντίθετο ακριβώς του μίσους και τους φασισμού που βγάζει ο αλβανογραικός.
με αγάπη για σένα και το αγγελούδι σου
Νομίζω ότι αυτό το post ήταν για να ξεσπαθώσει ο Harry.
ΑπάντησηΔιαγραφήGo on Harry, πες τα όλα μπας και αλλάξεις επιτέλους θέμα!
LOL LOL LOL!!!
doctor said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίχα στείλει επιστολή (τρεις φορές) στην ΕΡΤ για την δημιουργία της ΕΤ-4 όπου θα εκπέμπει στα τουρκικά, πομακικά και τσιγγάνικα και θα προωθεί την ειρήνη, την αρμονική συμβίωση και θα συμβάλλει στην εξάλειψη των προκαταλήψεων και του μίσους και όλο αυτό ως αντίβαρο στα δορυφορικά πιάτα στα χαμόσπιτα που παίζουν τούρκικα κανάλια στους μουσουλμάνους.
ΟΥΔΕΠΟΤΕ έλαβα απάντηση από την ΕΡΤ
To Ραδιοφωνικο Ιδρυμα Κυπρου κανει την παραγωγη (οχι απλα αναμεταδοση) τουρκοφωνων εκπομπων και φυσικα καθε βραδυ το δελτιο ειδησεων στο ΡΙκ2 ειναι στην Τουρκικη (haberler)
Φετος παιζει και μια σειρά δικης του "υπερπαραγωγης" με τουρκοκύπριους και ελληνοκυπριους ηθοποιους, και στις δυο γλωσσες (ιστορικου περιεχομενου)
Oλα αυτα ειναι υποκριτικα. Αλλαζουμε καναλι μολις πεσουμε στο Ρικ2. Οι τουρκοκυπριοι δεν βλεπουν αυτα τα βαρετα τολκ σοου και σειρες επιπεδου ρικ, ασε που πεθαινουν να μαθουν ελληνικα για να νιωθουν ισοτιμοι στη δουλεια.
harrys greco, ενταξει δεν ειμαστε ελληνες και ειμαστε αλβανοι και τουρκοι
ΑπάντησηΔιαγραφήγιατι μιλαμε ελληνικα?!?!
Harry καλησπέρα
ΑπάντησηΔιαγραφήόπως περίμενα από το πρωί, ξεσπάθωσες "ως Έλλην"... όμως κάτι ωραία που σου έγραψε ο Ανθέλην και άλλοι νωρίτερα, τα πέρασες στο ντούκου, είναι από τις μέρες που θέλεις τόσο πολύ να ασχοληθούμε μαζί σου, που φτάνεις στην αυτοακύρωση.
Προφανώς δεν υπάρχει κανένα "Ελληνικό" καθαρό έθνος, όπως δεν υπάρχει καθαρό "Αλβανικό", "Τουρκικό" κ.λ.π. Ιδιαίτερα για το Τουρκικό, ξεχνάς (ή δεν ξέρεις, ή κάνεις πως δεν ξέρεις) πως δεν είμασταν υπόδουλοι στους "καθαρούς" Τούρκους, αλλά μία επαρχία της ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ Αυτοκρατορίας,μιας από τις πολλές γύρω από το Αιγαίο, που περιλάμβανε τους απογόνους πληθυσμών αρχαίων Βαβυλωνίων και Ασυρίων, μέχρι αρχαίων Ελλήνων Μακεδόνων, Ρωμαίων, κατοίκων της βόρειας Αφρικής, Μογγολικά φύλλα και κάθε ινδοευρωπαικής καρυδιάς καρύδι... Και όπως οι χώρες που "κατείχε" η αυτοκρατορία αυτή, έτσι και η "πρωτεύουσα" ή η φυλή από την οποία προερχόταν ο εκάστοτε "αυτοκράτορας" δεν ήταν πάντα τα ίδια.
Το ότι έχεις κολήσει και αναφέρεις συνέχεια τους τουρκοτάδε ή αλβανοτέτοιους, ικανοποιεί την ανάγκη σου να σε προσέξουμε αλλά δίνει και λαβή στο κάθε φασιστόμουτρο που εμφανίζεται εδώ να "επιχειρηματολογεί"... Κακώς έστησες καυγά με τον κ. Αλεβαντη. Άκουσέ τα τώρα από τους cyber... (που μιλάνε εδώ λές και κάνουν cyber...sex με τον εαυτό τους).
Πανάσχημή μας, δεν είπα κάτι αντίθετο μ' εσένα, ούτε είμαι απ' αυτούς που βλέπαν τους Σέρβους αγγελούδια και διαδηλώναν υπέρ τους, αλλά να μην εμφανίζουμε και τον Κλίντον ως ...ειρηνοποιό!
Καλή σας νύχτα με την ίδια ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΑπάντησηΔιαγραφή--------------
Σας παρακαλώ, κάντε μια ευχή για την Brynne που χειρουργείται την ερχόμενη Παρασκευή
Με αγάπη - Παράγραφος
ΥΓ. Συγγνώμη για την επανάληψη
)))))))))))))))))))))))))))))))
ΑπάντησηΔιαγραφή((((((((((((((((((((((((((((((
Nėni mi nėni Hasánko
Sleep, sleep, little Hasán
va s-cîntu!
I will sing!
Flas shumë pak.
I speak very little.
Зборувате ли англиски?
Zboruvate li angliski?
Do you speak English?
dinleme beni
Listen to me
I wasn’t Muslim-Ya ha deedle deedle, bubba bubba deedle deedle dum.-If I wasn’t born Mohammedan Life for me would have been fun.I could live and prosper.On my land and I could even build a bigger house.I wouldn’t have to, every now and then,Run and hide like a mouse.If I wasn’t Muslim.Ya ha deedle deedle, bubba bubba deedle deedle dum.My neighbors wouldn’t set my home on fire.And surround me with barbed wire.I wouldn’t live in terror.Ya ha deedle deedle, bubba bubba deedle deedle dum.Books wouldn’t teach you that I was an error.In European history. I would not have to prove that I am not stupid.A backward and primitive villain.An alien threat to your way of life to be hunted down.I wouldn’t be so ashamed of the names of my relatives and mine.Of the Semitic language I speak to my God.
Φίλε Harry
ΑπάντησηΔιαγραφήτώρα που την κάνανε όλοι για ύπνο, επειδή ανέφερες κάτι για την ηθική σου και τις γυναίκες, δες το παρακάτω που σου στέλνω και πες μου τη γνώμη σου...
Πηγαίνετε στο site promotion για το νέο Υ www.lanciavyp.com
διαλέξτε gioca con le donne - μην βάλετε αριθμό κινητού πατήστε κατευθείαν entra...
μετά στη νέα σελίδα...διαλέξτε ένα συνδυασμό δύο χρώματων από τους διαθέσιμους και πληκτρολογήστε από κάτω gambe (μπούτια) & κλικ INVIA.
μετά διαλέξτε πάλι ένα νέο συνδυασμό πληκτρολογήστε tette (βυζιά) & κλικ INVIA.
μετά και από αυτή τη σκηνή διαλέξτε ξανά ένα συνδυασμό χρωμάτων πληκτρολογήστε culo (κ*λος) και φυσικά κλικ invia...
Tέλος ... διαλέξτε για τελευταία φορά ένα συνδυασμό
χρωμάτων...πληκτρολογήστε figa (Μ**νι) και click invia...
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΜΠΑΝΙΑ...
ΕΙΝΑΙ ΤΡΕΛΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΡΩΜΑΙΟΙ...!!! ή μάλλον ...ελληνόσποροι.. ή τουρκόσποροι? ή αλβανορωμαίοι?
Να μιλούσαμε καμια μέρα και για το Κοσοβο. Και πως το εθνος των καθαρόαιμων γύρισε την πλάτη στην εθνοκάθαρση του χασάπη των Βαλκανίων, μόνο και μόνο επειδή οι διωκόμενοι ήταν Μουσουλμάνοι. Και οι διώκοντες ξαδέλφια ορθόδοξοι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίχε δημοσιεύσει κάτι ασπρόμαυρες φωτογραφίες το L'EXPRESS, σκηνές μαζέματος Εβραίων στη Γερμανία σου θύμιζαν,πως τους έπαιρναν τις ταυτότητες, τις καίγαν, όλα τους τα παίρναν, και τα δικά μας κολοπεριοδικά δεν δημοσίευσαν ούτε μια.
Ηφαίστιο γίνομαι όταν τα θυμάμαι..
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να γνωρίσετε τα αίτια και τους λόγους, διότι πολλά εγγράφηκαν από άτομα μη γνωρίζοντες που όλα τα βλέπουν σαν ένα είδος folklore το οποίο μπορεί να προσελκύσει και τουρίστες κιόλας, και νομίζουν όπως οι Ρουμάνοι έχουν τα γερμανικά χωριά με τα γερμανικά λύκεια, το ίδιο θα μπορούσαμε εμείς κάτι αντίστοιχο να έχουμε. Είμαι σίγουρος, αυτή η ιστορία δεν διδάσκεται στα σχολεία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜερικές συνδέσεις:
Οι Σλαβομακεδόνες στην αντίσταση και στον εμφύλιο
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=279556
Συμπεράσματα της σύσκεψης των Σλαβομακεδόνων στελεχών του ΚΚΕ
http://www.eksegersi.gr/theoria/ilen.htm
http://www.eksegersi.gr/theoria/ipomnima.htm
εμείς τα στρώματα στην amoruso τα είχαμε κάτω...και το μπαλκονάκι που ήταν...και...τι..και παγωτά αλλά και πίτσα..που τρώγαμε με τρόπο ελληνικό την πίτσα μετά τα μακαρόνια...και ντουλάπες είχαμε...μεγάλες..του τοίχου...και κουβερτούλες...και σεντονάκια...και σιγά που σκεπαζόμασταν...δηλαδή μόνο για να νιώθουμε να μας πλακώνει...για να κρατάμε κόντρα...μετά πήρε το ποδήλατο και πήγε και σκοτώθηκε...κι από φαγητό μαύρα χόρτα...για σφαλιάρες...είχε και δύο ελίτσες στον αριστερό της ώμο και ούρλιαζε που αν δεν κρατιόμουνα εγώ...στις κρίσιμες στιγμές της επανάληψης. έφυγε όμως γιατί την έφαγε κι αυτή ο Τσακνής. αυτές οι ανωμαλίες: μη φοβάσαι μωρό μου η νυχτιά μαζί θα μας πάρει μακριά...τα γυαλιά μου τα μαύρα είναι πίσω απ' την πόρτα...που νάσαι. σε σκέφτομαι και πεινάω. και τα αλλαντικά του πατώματος που τρώγαμε...μισά μου τα έδινε και λίγο το ψωμί...μη φάω και χορτάσω. κι όσο κι αν δεν ήξερε να αγκαλιάσει, εμένα η κοσμοσφαίρα της μου λείπει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως επαναλαμβάνω, με κίνδυνο να γίνω κουραστικός, ότι οι δήθεν «προοδευτικές» παπαρολογίες που υποχρεωτικά συσχετίζουν, ή ακόμα χειρότερα ταυτίζουν, την αναφορά σε κάθε τι «εθνικό» ή «πατριωτικό» με τις ιδεοληψίες της φυλετικής ή γονιδιακής καθαρότητας/ανωτερότητας και την κατά-Χριστόδουλο Ελληνορθοδοξία είναι, πέρα από παρά-λογες, ιδιαίτερα επιζήμιες για τη χώρα και καθένα από εμάς ξεχωριστά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι το ίδιο ανακριβείς με κάποιες άλλες που εξ ορισμού χαρακτηρίζουν ως νοσταλγό του Pol Pot, υποστηρικτή σταλινικών καθεστωτικών πρακτικών και εθνικό μειοδότη οποιονδήποτε αυτοπροσδιοριζόμενο ως αριστερό.
Δυστυχώς η πραγματικότητα δεν είναι υποχρεωμένη να μας κάνει τα κέφια προσαρμοζόμενη στις απαιτήσεις των θεωριών μας, και οι συχνά καλοπροαίρετες προκατ απόψεις που φιλοξενούμε στοργικά εντός του κρανίου μας συχνά σπανίως επιβιώνουν ακόμα και ενός στοιχειώδους Reality Check (το γράφω για να το εμπεδώσω πρώτος απ όλους ο ίδιος) ...
Η αλήθεια είναι μία. Η επικράτεια της Ελλάδας αποτελείται (ακόμα) από ένα μωσαϊκό μικρότερων εθνοτήτων. Το «Έλληνας» είναι ο συνδετικός κρίκος. Κανείς σοβαρός δεν παίρνει στα σοβαρά τα περί αρχαίας Ελλάδος, αλλά είναι ένας μύθος που βολεύει ακόμα (προς το παρόν). Η πολυπόθητη ομοιογένεια δεν έχει επιτευχθεί ακόμα, απέχουμε έτη φωτός από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Όταν αυτοί έχει επιτευχθεί, μπορούμε να ξεχάσουμε όλους τους μύθους, αλλά πλέον κανείς δεν θα ενδιαφέρετε για αυτά. Εάν ενδώσεις σε ένα «δικαίωμα», πρέπει να ενδώσεις και στα υπόλοιπα και στους υπόλοιπους. Πολύ σύντομα οι φυγόκεντρες δυνάμεις γίνονται ανεξέλεγκτες και η «Ελλάς» κατακερματίζεται σε χίλια κομμάτια, αντιμαχόμενα μεταξύ τους έως θανάτου. Όλοι θα αρχίσουν να θυμούνται τους προπάππους τους και τελειωμός δεν υπάρχει. Θέλουμε τέτοια Ελλάδα? Είναι αυτό που επιθυμεί ο κ. ΝΔ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω γράψει πολλές φορές - και εδώ - για την διαφορά Πατρίδας και Έθνους αλλά και για το όνομα της Μακεδονίας. Η οποία μετά την Ρωμαϊκή εποχή ήταν πια απλώς το όνομα μιας γεωγραφικής περιοχής με μικτό πληθυσμό. Ένα μέρος αυτού του πληθυσμού επέλεξε να χρησιμοποιήσει τον γεωγραφικό προσδιορισμό ως εθνοτικό. Μια και δεν τον χρησιμοποιεί κανείς άλλος (οι κάτοικοι της Ελληνικής Μακεδονίας - ποικίλων προελεύσεων - είναι Έλληνες) ουδέν πρόβλημα. Έτσι κι αλλιώς κανείς δεν κατάγεται πια από τον Μεγαλέξαντρο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφή(Θα ήθελα να σχολιάσω το post, αλλά...)
Γάτε καλημέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήsorry για το άσχετο μια ερώτηση!
Δεν μπορώ να βρω πουθενά το απόλυτο και το τάβλι.
Τι κάνω????
Θα επανακυκλοφορήσει?
cyberdust said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕάν ενδώσεις σε ένα «δικαίωμα», πρέπει να ενδώσεις και στα υπόλοιπα και στους υπόλοιπους
-----------
Αυτά ακριβώς λέει και η Άγκυρα για τους Κούρδους, τους Αλεβίτες, τους έλληνες τους μειονοτικούς.
Ίσως θα έπρεπε να σας προβληματίσει ότι σκέφτεστε όπως οι τούρκοι σε αυτό το θέμα.
doctor
Otan oi evesthisies peri mionotiton einai epilektikes, tote zhto pu kaikame! Pera apo aftes tis simvatikotites omos, tha prepei pistevo na enskipsume pano sto megalio tis anthropinhs fishs pu einai h pikilotita ths (politistikh, glossologikh, kinonikh ktl). Auth h pikilotita enkiate tin ekseliksh ths anthropotitas mesa sto xrono. Oti mas katatassei tora, stin opia katigoria, pernei tin endikish tu meta, giati liturgei san troxopedi stin metepita poreia, pu prepei na simatodotei to syllogiko mellon aproskopta.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔε με συγκινεί το Αιγαίο, όχι γιατί δεν είναι πανέμορφο, αλλά γιατί δεν το έχω ζήσει παρά μόνο ως τουρίστρια. Και αυτός ο καταγάλανος ουρανός και το γαλάζιο της θάλασσας δεν ανήκει στα βιώματα μου ενώ έχω μεγαλώσει σε αυτή τη χώρα. Ναι το ζούσα κάποια καλοκαίρια, όπως το ζούσαν και οι σκανδιναβοί και οι ιταλοί και πάει λέγοντας. Όταν στο δημοτικό ο δάσκαλος μας έλεγε για την ελληνική σημαία ότι το γαλάζιο είναι η θάλασσα και το λευκό ο αφρός των κυμάτων, σκεφτόμουν ότι αυτός που έκανε την σημαία θα πρέπει να ήταν ένας πολύ ρομαντικός κύριος, με το είδος του ρομαντισμού που διακατέχει αυτούς που κάνουν σύμβολα, ιδεώδη, ουτοπίες. Δεν είναι ότι δεν αγαπώ την θάλασσα. Την λατρεύω. Αλλά όπως επίσης λατρεύω τον ωκεανό, τις λίμνες, τα βουνά. Τις πεδιάδες δεν αντέχω. Τον Θεσσαλικό κάμπο. Τις απέραντες εκτάσεις της Arizona. Εκεί νιώθω να με πλακώνει ο ουρανός. Την θάλασσα την αγάπησα μάλλον κατά παρεκτροπή. Τα βουνά γιατί μέσα σε αυτά μεγάλωσα. Λέει σήμερα το yahoo ότι η θερμοκρασία εδώ feels like -10 C. Λογικό και αναμενόμενο, χειμώνας είναι. Αλλά νομίζω δεν θα το έβρισκε το ίδιο αναμενόμενο ο κύριος που έκανε την σημαία με τα γαλάζια και τα λευκά, εκείνος μάλλον άλλη Ελλάδα ξέρει. Και νομίζω ότι αν αυτός ο κύριος με συναντούσε πριν χρόνια το καλοκαίρι σε κάποια παραλία να παίζω με το κουβαδάκι μου μάλλον για γερμανάκι θα με περνούσε. Και τώρα πιάνει το κόλπο, αν θέλω να το παίξω ξένη στα πιο νότια της χώρας, πάντα πιάνει, ακόμη και στα μη τουριστικά μέρη. Δηλαδή στο συλλογικό ελληνικό υποσυνείδητο, ούτε το μέρος μου, ούτε η φάτσα μου πιάνονται ως greco vero? Οι Ιταλοί όμως, οι Ισπανοί, γιατί έχουν πιο πολλές ταυτότητες? Πιο μάγκες είναι ή έχουν πιο μεγάλες χώρες ή μεγαλύτερη ποικιλία? Και γιατί όταν πηγαίνω στην χμμμ Βόρειο Μακεδονία που λέει και η εργοτελίνα μοιάζω πιο πολύ με τους ανθρώπυς γύρω μου? Και φυσιογνωμικά και στον τρόπο που μιλάμε και φερόμαστε κι ας είναι άλλες γλώσσες. Και γιατί πολλοί Έλληνες που βλέπουν τη Αθήνα ως το κέντρο (που είναι, δεν διαφωνώ με αυτό) πιστεύουν ότι η νότια Ελλάδα είναι προάστιο της Αθήνας και η υπόλοιπη χώρα μια επαρχία άγνωστη? Και γιατί πολλοί ξένοι που έχουν φάει στη μάπα διαφημιστικές καμπάνιες του ΕΟΤ, το κλασσικό image της Ελλάδας, ήλιος, θάλασσα, μελαχροινές και μελαχροινοί, όταν με γνωρίζουν κάπου εκτός μαντεύουν ότι μάλλον είμαι Ελληνίδα πριν καν μιλήσω, από το παρουσιαστικό μου και ενθουσιάζονται όταν τους μιλώ για το μέρος μου (Δυτική Μακεδονία) που τυχαίνει να είναι η μόνη περιφέρεια αυτής της χώρας που δεν έχει παραλία? Αυτοί δηλαδή τόσο ψαγμένοι είναι και έχουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα αυτής της χώρας από κάποιους που μένουν εδώ?
ΑπάντησηΔιαγραφήDober dan.
Ευχαριστώ, καμμία αντίρρηση αλλά το ψάχνω και για να το έχω στη βιβλιοθήκη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΩς προς τους κινδύνους, ας μου επιτραπεί ένα τελευταίο. Πριν δύο εβδομάδες ήμουν στην Λούτσα σε κάτι γνωστούς μου Μακεδόνες (από τους άλλους). Το έφερε η συζήτηση, άναψε η κουβέντα και το ρίξαμε στην πολιτική, πρόσφατη ιστορία, και … έμεινα άφωνος(!!!) (ναι, υπάρχουν και αυτοί).
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετικά ενδιαφέρον και αποκαλυπτικό άρθρο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛίγες σκόρπιες σκέψεις, μια που αδυνατώ για αναλυτικότερη προσέγγιση:
-Ο λαός μας είναι γεμάτος αντιφάσεις. Από τη μια, τους τελευταίους αιώνες, αφομοιώσαμε με ιδανικό σχεδόν τρόπο, σε σύγκριση με τους περισσότερους άλλους λαούς που είχαν αντίστοιχα προβλήματα, κατά σειρά, Αρβανίτες, Μικρασιάτες, Πόντιους κ.α.
Από την άλλη, πράγματι εμφανίζουμε φόβο για το διαφορετικό και συμπτώματα ξενοφοβίας αρκετά σοβαρά τα τελευταία χρόνια.
- Τα Βαλκάνια είναι μια γνωστή σαλάτα εθνοτήτων που ζούσαν επί αιώνες αναμεμειγμένες στα πλαίσια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και τεχνητά και βίαια χωρίστηκαν κατά τον 19ο κυρίως αιώνα. Αλλά το κοινό παρελθόν, που έγινε από όλα τα νέα κράτη τιτάνια προσπάθεια να θαφτεί, δεν σβήνει τόσο εύκολα.
- Η Ελλάδα, στο πλαίσιο αυτό, δεν λειτούργησε καθόλου χειρότερα από τοςυ γείτονες της. Θυμάμαι το '88 που βρέθηκα στο Nessebur της Βουλγαρίας, ανθρώπους ντόπιους να προσπαθούν να μας παρασύρουν πίσω από κάποιο τοίχο για να μας μιλήσουν ελάχιστες λέξεις ελληνικά ή να μας πουν συγκινημένοι οτι τους μίλαγε ελληνικά ο παππούς τους, αλλά δεν έπρεπε, έλεγαν, να τους πάρει είδηση κανείς οτι μας μιλούσαν, διότι κινδύνευαν ακόμη και με φυλάκιση! Παρόμοιες καταστάσεις αντιμετώπιζαν όλο τον εικοστό αιώνα οι ελληνόφωνοι ή ελληνικής προέλευσης πληθυσμοί όλων των όμορων χωρών, πλην της Αλβανίας, περιέργως! (σήμερα, οι, όχι πολύ ευάριθμοι άλλωστε, πληθυσμοί αυτοί, διατηρούνται λιγότερο απο τους δικούς μας Σλαβομακεδόνες. Όχι χάρη στην φροντίδα των κρατών όπου ζουν, προφανώς!)
-Α, μια και μιλάμε για την Αλβανία και μια και λέγαμε για αντιφάσεις, ξεχνάτε όλοι σας ότι στην "εθνικιστική", "ξενόφοβη" και "επιθετική" Ελλάδα, που "θέλει να πάρει και το ξεροκόμματο ακόμα από τους καημένους τους φτωχούς γειτονικούς λαούς που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα", έτσι και τόλμαγες μέχρι το '89 να αναφερθείς σε "Βόρεια Ήπειρο", χαρακτηριζόσουν από δεξιούς και αριστερούς ως ακροδεξιό μίασμα; (εγώ τουλάχιστον στο πανεπιστήμιο όλη τη δεκαετία του '80 έτσι το βίωσα).
- Δεν διαφωνώ με το να μαθαίνουμε όλες τις πλευρές της ιστορίας. Αντίθετα, πιστεύω πως, ιστορικά, είναι επιτέλους καιρός να τις προβάλλουμε, να τις κοιτάξουμε κατάματα και να τις καλοχωνέψουμε-και τις δικές μας, και των γειτόνων μας. Όλοι μαζί, αν γίνεται!
-Ομοίως, δεν διαφωνώ με το ότι οφείλεις να καθαρίζεις τα του οίκου σου, άσχετα αν βρωμάει του γείτονα-πιστεύω βέβαια ότι αν βρωμάει του γείτονα οφείλεις να ασχοληθείς, διότι οι κατσαρίδες κι η χολέρα θα έρθουν και στο δικό σου. Δηλαδή, ή υψώνεις φράγματα και κλείνει ςπόρτες ή θα ασχοληθεί, δεν γίνεται αλλιώς. Ας ελπίσουμε ότι μπορούμε πια να κάνουμε το δεύτερο.
-Χωρίς να ανατρέπω τα ανωτέρω, σκέφτομαι τελευταία ότι το να βλέπεις και να τονίζεις μόνο τα δικά σου λάθη και να απαιτείς εσύ να είσαι τέλειος ενώ όλοι γύρω δεν είναι, το να πιστεύεις δηλαδή ότι οφείλεις να είσαι καλύτερος από τοςυ γύρω, πιο ώριμος, πιο ανεκτικός, πιο δημοκράτης, πιο σωστός, συνιστά άλλη μια μορφή εθνικισμού, με την έννοια της πίστης σε φυλετική ή εθνική ανωτερότητα. What do you think επ' αυτού;
9δεν εννοώ ότι δεν πρέπει να προσπαθούμε φυσικά για το καλύτερο. Αλλά προς όλες τις πλευρές. Διότι το συνεχές αυτομαστίγωμα, ομολογώ πως δεν μου λέει, με εκνευρίζει. Άσε που, λογικά, θα γεννήσει κι αντίδραση. Δε γίνεται μόνο με ξύλο, θέλει που και που και λίγο χάδι και μια καραμέλλα βρε αδερφέ!)
BTW, κύριε Δήμου, το πρόβλημα με τους Σκοπιανούς αυτοαποκαλούμενους Μακεδόνες και αποκαλούμενος από εμάς Σλαβομακεδόνες, προέκυψε ακριβώς διότι διεκδικούσαν και διεκδικούν α)αποκλειστικότητα ως προς την κληρονομιά του μεγάλου Αλεξάνδρου β)αποκλειστικότητα ως προς την χρήση του ονόματος Μακεδονία γ)κυριότητα στα εδάφη που καλύπτουν το σύνολο σχεδόν της ελληνικής αλλά και βουλγαρικής Μακεδονίας, με αντίστοιχη διεθνή προπαγάνδα, κυκλοφορία χαρτών, διδασκαλία στα σχολεία τους και διάθεση υποδαύλισης ιδεών απόσχισης της ελληνικής Μακεδονίας.
Ας μην ξεχνιόμαστε! Το αν η ελληνική πολιτική ή επικοινωνία περί του θέματος υπήρξε σωστή, είναι άλλο θέμα. Το πρόβλημα όμως υπήρξε και ίσως σε ένα βαθμό υπάρχει. Ας ελπίσουμε να διευθετηθεί μέσω της οικονομικής διείσδυσης και της παγκοσμιοποίησης. Σίγουρα πολλά θα αλλάξουν μέσα στον εικοστό πρώτο αιώνα και αργότερα, μάλλον θα αποδειχθεί ότι τα αυστηρά εθνικά κράτη του εικοστού αιώνα με τα αυστηρά απαράβατα σύνορα δεν ήταν παρά άλλο ένα διάλειμμα στην ιστορία.
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήαυτά που ακούμε: να γνωρίσουμε "τον άλλο" ή να εμβαθύνουμε σε εμάς "για να δούμε τον άλλο" και όλα αυτά τέλος πάντων και τα αντίστοιχα ότι επειδή μπήκαν κάποιοι σε ένα αεροπλάνο και ταξίδεψαν σε μία ξένη χώρα ότι αυτό είναι κάτι άρα παγκοσμιοποίηση - ανοησίες. στην πραγματική μου πραγματικότητα υπάρχουν όσα εγώ θέλω. τις συζητήσεις μου με τους ανθρώπους τις κάνω για θέματα ολοσχερώς πρακτικά που οδηγούν σε πράξεις. γι' αυτό κι έχουν νόημα. αν αποφασίσω να συζητήσω για θέματα που δεν με ενδιαφέρουν και εν γνώσει μου λέω ανοησίες, είμαι καλά πληροφορημένος ότι είμαι δημοσιογράφος και ότι η ψυχή μου είναι ένα κακογραμμένο ρεπορτάζ που δεν θα αξιωθεί να γίνει ποίημα. αν οι νεοφασίστες βάρβαροι πατριοδολάγνοι από τους Νεοέλληνες, αποφασίσουν να παραδεχθούν το σταυροδρόμι ως από καταβολής κόσμου πολυπολιτισμικό χώρο, θα βρεθούν αντιμετώποι με μία μικρή πραγματικότητα. και μάλλον είναι ανίκανοι έστω και γι' αυτό. και δεν είναι απαραίτητο. ο λιακόπουλος δηλώνει φυσικός και καθηγητής μέσης εκπαίδευσης. έτσι είναι οι κάτοχοι πτυχίου φυσικής χωρίς φυσική και έτσι είναι οι εκπαιδευτικοί και αποτελεί δείγμα αντιπροσωπευτικό τους. δίνει ο κόσμος μάχη για να δει την πραγματικότητα καημένε Βολταίρε. εμείς επιμένουμε ότι η πραγματικότητα δεν είναι αυτό που λένε αυτοί που ζουν με εντυπώσεις, όπως π.χ. οι φωτορεπόρτερς που μίλησαν π.χ. με τον Ωνάση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠριν δυο χρόνια τουλάχιστον είχαμε ασχοληθεί εκτενώς σε ένα ανοιχτό φόρουμ για το "Μακεδονικό". Τότε είχα διαβάσει σε Σκοπιανά φόρουμ συζήτησεις που γίνονταν στα Αγγλικά. Ηταν εμφανής ο φανατισμός των νεολαίων αυτής της χώρας για τον Μέγα Αλέξανδρο, την Μακεδονική τους καταγωγή κτλ (οι Μακεδόνες είμαστε εμείς και οι αρχαίοι δεν ήταν Ελληνες - πως θα μπορούσαν άλλωστε αφού ήταν δικοί μας πρόγονοι) μέχρι τον πιο απόλυτο παραλογισμό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης εκείνη την εποχή είχε γίνει και μια εκπομπή στην τηλεόραση (Φάκελοι) με επίσκεψη στα Σκόπια και σε σχολεία. Δυστυχώς δεν την είχα δει αυτήν την εκπομπή (κρίμα γιατί θα ήταν ένα μεγάλο κοινωνιολογικό μάθημα) αλλά κάποιος μετέφερε τα παρακάτω:
Στους φακελους των τελλογλου και παπαχελα ειπωθηκαν φοβερα και τρομερα πραγματα.
Πηγαν στα σκοπια και μπηκαν σε ενα σχολειο της πρωτευουσας.Με το που εμπαινες μεσα εβλεπες πανω σε σειρα "ηρωες" κομιτατζηδες, στο κεντρο χαρτη της μακεδονιας με συνορα στα τεμπη!!Ρωτησαν τους μαθητες παιδια ποια πιστευετε ειναι τα συνορα της χωρας σας και τα παιδια απαντησαν ο ενας λαρισα!!ο αλλος λεει mount olympus!ενας αλλος χαλκιδικη!φοβερα πραγματα.Και ολα αυτα με απολυτη σοβαροτητα.Ρωτουσαν θεωρειτε τον εαυτο σας απογονο του μεγαλου αλεξανδρου?και αυτοι απαντουσαν, ασφαλως τι ερωτηση ειναι αυτη!!!
Αυτά τα αφιερώνω σε όσους θεωρούν ότι μόνο κάποιοι... "ακραίοι" εκεί πέρα δίνουν βάση και στους εδώ. Και ότι όλο το ζήτημα είναι μεταξύ μερικών "ακραίων" και στις δυο πλευρές.
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήcyberdust said...
ΑπάντησηΔιαγραφήdoctor said...
Ίσως θα έπρεπε να σας προβληματίσει ότι σκέφτεστε όπως οι τούρκοι σε αυτό το θέμα.
doctor
Τετ Νοε 08, 09:42:42 πμ
Είμαι σίγουρος ότι συμβαίνει το αντίθετο. Αυτοί σκέφτονται σαν εμένα. Η Ελληνική πολιτεία και το πόσο (σχετικά) εύκολα αφομοίωσε ανομοιογενείς πολιτισμούς και πληθυσμούς σε ένα ενιαίο σύνολο ήταν πάντα ένα πρότυπο για τον Άττατουρκ, ο οποίος το θαύμαζε απεριόριστα. Στην Ελλάδα δούλεψε το «πας ορθόδοξος Έλλην» άριστα, το αντίστοιχο στην Τουρκία δυστυχώς όχι. Όπως και να έχει, η πολιτική είναι ένα άτιμο πράμα. Η δημιουργία ενός έθνους ακόμη χειρότερα, ειδικά όταν πρόκειται για ένα έθνος σαν το τούρκικο, που ήταν ανύπαρκτο μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα.
Stavros Katsaris said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΓάτε καλημέρα!
sorry για το άσχετο μια ερώτηση!
Δεν μπορώ να βρω πουθενά το απόλυτο και το τάβλι.
Πρέπει να υπάρχει στον Πατάκη (εκδότης) Εμμ. Μπενάκη 16 ή Ακαδημίας 65.
Maria Velliou & Periklis
ΑπάντησηΔιαγραφήOι μαξιμαλιστικές τάσεις στους βόρειους γείτονες δεν ήταν ποτέ επίσημη πολιτική του κράτους - μόνο μερικών ακραίων ομάδων. Βεβαίως οι Έλληνες αντίστοιχοι (Παπαθεμελής και Σια) έχουν μεγεθύνει αυτά τα φαινόμενα για να προκαλέσουν αντιδράσεις εδώ.
harrygreco said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟσο για τον ορο Μακεδονας,εκεινοι εθνικα,κρατικα,γλωσσικα,εμεις ( αλλα & οι αδελφοι μας Αλβανοι ) γεωγραφικα.
Για έναν παράξενο λόγο η απογραφή της (φυρο)Μακεδονίας του 2002, η οποία ελέγχθηκε από διεθνείς παρατηρητές, κατέδειξε 25,2% Αλβανούς που μιλούν Αλβανικά.
(ολογράφως: είκοσι πέντε κόμμα δύο τοις εκατό)
Μπορώ να καταλάβω λοιπόν τις ανάγκες εκείνων των κατοίκων που δεν είναι Αλβανοί να προσδιορίσουν όσο πιο σύντομα γίνεται και με ακρίβεια που πιθανόν να αλλοιώνει την Ιστορία και την Γεωγραφία τί είναι.
Αρχίζω να υποψιάζομαι σοβαρά ότι αρκετοί, τον αντι-εθνικισμό τους τον περιορίζουν στο ελληνικό κράτος, το οποίο έκανε μόνον όσα του έδωσε η ιστορία σε δυνατότητες για εθνοκάθαρση - σε αντίθεση με άλλα κράτη που ποζάρουν χαμογελώντας στις φωτό "πολιτισμένων".
Δεν αμφιβάλω ότι, αν μπορούσαμε, θα κάναμε περισσότερα.
Παρατηρώ επίσης ότι κανείς δεν απάντησε στο ερώτημα μου τί ακριβώς ζητάνε οι αλλόφωνοι περί την Φλώρινα, πέρα από την εύλογη συγγνώμη για τον βίαιο εξελληνισμό τους τον προηγούμενο αιώνα και την δυνατότητα να αυτο-αποκαλούνται όπως επιθυμούν (που είναι παράλογο και ανήθικο να μη δίνουμε).
Traum
ΥΓ. Είναι απλώς "αλλόφωνοι" γιατί έχουν ελληνικά διαβατήρια, πηγαίνουν σε ελληνικά σχολεία, βλέπουν Τατιάνα (=μετέχουν ελλ. παιδείας), πληρώνουν ελληνικούς φόρους και νοσηλεύονται σε ελληνικά νοσοκομεία. Μεταξύ άλλων. Ο εθνοτικός προσδιορισμός του κάθε κατοίκου της Ευρώπης σύντομα θα είναι ανέκδοτο.
Για τον Ατατούρκ υπήρξε πρότυπο και η Άννα Δρούζα που τα πρωτόκολλα της εφαρμόζονται σήμερα στο νεοελληνικό τηλεοπτικό στερέωμα. Στη λίμνη της Αγίας Λαύρας, την Άννα Δρούζα ήταν που έπνιξε ο π. Μεταλληνός. Και ο Ετσεβίτ που πέθανε προχθές, από απεριόριστο θαυμασμό πέθανε. Για την Άννα Δρούζα. Είδες που είχε καλεσμένο το κοπέλι το Γιώργο Ζερβάκη πως το έτρωγε με το τρίτο της το μάτι; Και δεν τραγουδάει όπως ο Τζουγανάκης. Λέει σαχλαμάρες τύπου "είδα στη στράτα το θεό και του είπα γεια πατέρα". Ενώ ο Μιχάλης Τζουγανάκης λέει τύπου: ωωωωω μια τιμωρία ο θεός μεγάλη μου έχει δώσει στο όνειρο να είμαστε μαζί και όταν ξυπνούμε όχι, στυην κλίνη σου καμιά φορά αέρας αν φυσήσει θα είναι δικός μου στεναγμός και να μη σε φοβίσει. Ο Οικονόμου αν βγει να τραγουδήσει τι θα πει. Κι αν δε μ' αγαπάς φιλάκια;
ΑπάντησηΔιαγραφήDodr Dan..
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάλλον οι Δημοκρατικοί παίρνουν
και τη Γερουσία...
Οι προστάτες των μειονοτήτων
στην Αμερική και όπου γης..
Θα γκρεμίσουν και το φράχτη
του Μπούς...
θα πάρουν τα πάνω τους
τα ισπανικά
σε αρκετες περιοχες ειναι
δευτερη επίσημη γλώσσα
@Trol
Πρεπει να χετε χιονοδρομικό
στην Κοζανη,Δημαρχάρα εχετε
..καιρός να αλλάξουν οι
αφίσες του ΕΟΤ...
Οι Ρωσοι τουρίστες φερνουν
καλα λεφτα...
:-)
Θα το ξανα-ματα-πω:
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ αρχαιολατρεία των Ελλήνων (κάτω harry, κάτω! κάτσε ήσυχα μπροστά στους καλεσμένους!) είναι αποτέλεσμα του Διαφωτισμού.
Το κίνημα του Διαφωτισμού, κατασκεύασε μια εικόνα της αρχαίας Ελλάδας, που την βάφτισε "αρχαία Ελλάδα" και στη συνέχεια την πρόβαλλε πάνω στην σύγχρονη Ελλάδα.
1. Αν δεν αμφισβητήσουμε τον Διαφωτισμό να τον βάλουμε (και βάλλουμε) στα σωστά του πλαίσια, δεν πρόκειται να καταφέρουμε να αποκοπούμε από την παραλυτική αναφορά στους αρχαίους Έλληνες.
2. Είμαι απόγονός τους; Λάθος ερώτημα δεν μπορώ να απαντήσω, πιθανότατα (99.9%) όχι.
3. Θέλω να είμαι απόγονός τους; Ενδιαφέρον ερώτημα. Αν απαντήσω "ναί", έπεται το "γιατί;". Η απάντηση στο "γιατί", είναι αναπόφευκτα "δεν είμαι ικανοποιημένος με αυτό που είμαι και δανείζομαι από το παρελθόν" ("μου" - υποτίθεται).
Αν απαντήσω όχι, τότε δημιουργώ τον Έλληνα - γιατί εγώ είμαι Έλληνας (κάτω harry, θα σ' αφήσω νηστικό λέω!) - που θέλω.
4. Ο άλλος είναι - λέει - Μακεδόνας, ή Τούρκος. Περί Μακεδόνων, δεν ξέρω ειλικρινά, κι όπως σημείωσε ευφυώς η Μαρία Βέλλιου, δεν είναι απλό.
Περί Τούρκων της Θράκης, που ξέρω κάποια πράγματα, όλα είναι σε βάρος του Ελληνικού κράτους, που ποτέ δεν αποφάσισε τι θέλει να κάνει με αυτούς τους ανθρώπους.
Nikos Dimou said...
ΑπάντησηΔιαγραφήOι μαξιμαλιστικές τάσεις στους βόρειους γείτονες δεν ήταν ποτέ επίσημη πολιτική του κράτους - μόνο μερικών ακραίων ομάδων. Βεβαίως οι Έλληνες αντίστοιχοι (Παπαθεμελής και Σια) έχουν μεγεθύνει αυτά τα φαινόμενα για να προκαλέσουν αντιδράσεις εδώ.
-------
Έχετε ταξιδέψει πρόσφατα στην Μακεδονία ή έχετε μιλήσει με Μακεδόνες? Έχετε διαβάσει Μακεδονικά newsgroups & bulletin boards? Το έκανα πρόσφατα με αφορμή ένα επαγγελματικό ταξίδι για την πληροφοριακή υποστήριξη μιας Ελληνικών συμφερόντων επιχείρησης εκεί ... Αν όχι, σας το συστήνω ανεπιφύλακτα, θα εκπλαγείτε με τα όσα θα ακούσετε από τους Μακεδόνες ...
Από την περιορισμένη (και εν πολλοίς αυθαίρετη) εμπειρία μου τείνω να καταλήξω στο ότι οι αλυτρωτικές και επεκτατικές τάσεις που υπάρχουν στην Μακεδονία αναπτύσσονται υπό την ανοχή, αν όχι την παρότρυνση, των επίσημων κρατικών αρχών και της εκεί πνευματικής ελίτ.
Σε κάθε περίπτωση «Η βαρεία αμέλεια εξισούται με δόλο» οπότε μάλλον θα ήταν καλύτερα να μην περιμένουμε την επίσημη ενσωμάτωση της απόδειξης των μαξιμαλιστικών τους διαθέσεων στο Μακεδονικό σύνταγμα για να δράσουμε (ορθά, ελπίζω, την φορά αυτή).
ergotelina
ΑπάντησηΔιαγραφήτι νομίζεις, έτσι θα το άφηνε ο δήμαρχος? κάνει χιονοδρομικό. στο βελβεντο (αυτό έχει τέτοιο όνομα, έχουν νορμανδική καταγωγή, άλλο μπέρδεμα και εκεί)
και φυσικα θα είναι καταπληκτικό χιονοδρομικό κι ας έχει άλλα τόσα τριγύρω...το μόνο που φοβάμαι για συναγωνισμό είναι το χιονοδρομικό στα μπίτολα (this is called μοναστήρι in the greek land) ...καταπληκτικό, πολύ καλές τιμές, και δίπλα στα σύνορα...και τι βλακεία για να πας εκεί να πρέπει να βγάλεις πράσινη κάρτα για το αυτοκίνητο, να περάσεις σύνορα, κτλ κτλ...διπλα είναι...και με τα σκι πας αν ξέρεις καλά :p
@Trol
ΑπάντησηΔιαγραφήΕναλλακτική λύση #1: Σύνορα με τη Λαμία
Εναλλακτική λύση #2: Κατασκευή της πρώτης σκατο-πράσινης βορειοελλαδίτικης σημαίας.
Γενικότερα πάντως μιλώντας δεν μπορώ να καταλάβω τον κομπλεξισμό και την τοπικιστική ρητορεία πολλών προβεβλημένων και δημοφιλών βορειοελλαδιτών αναφορικά με την Αθήνα (πχ επιχειρηματολογία Ψωμιάδη περί «κράτους των Αθηνών» κτλ), οι οποίοι μάλιστα όπως εκ των πραγμάτων προκύπτει, βρίσκουν εξαιρετικά ισχυρό έρεισμα στις τοπικές κοινωνίες.
Π.χ. Η καταγωγή μου είναι από την Κρήτη, μια περιοχή με εξαιρετικά ανεπτυγμένο τοπικισμό (όλοι μας φυλετικά καθαρές ψευτοπαλικαράδικες αραβόφατσες). Παρόλαυτα ποτέ δεν έγινε mainstream τάση το γαμοσταύρισμα των Αθηναίων και ο καταλογισμός στο Αθηνοκεντρικό πρότυπο ανάπτυξης όλων των κακών του τόπου. Προτιμούμε, βλέπετε, να πλακωνόμαστε στο ξύλο μεταξύ μας (πχ Χανιά vs Ηράκλειο).
Όταν παλαιότερα χρειάστηκαν αξιόπιστες θαλάσσιες συγκοινωνίες με την Ηπειρωτική Ελλάδα φτιάχτηκαν από τους ντόπιους εταιρίες λαϊκής βάσης (ANEK, MINΩΙΚΕΣ), ενώ όταν θεωρήθηκαν ώριμες οι συνθήκες και ληστρική η αντιμετώπιση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος προς του ντόπιους φτιάχτηκε η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα. Διαμαρτυρίες ναι, αλλά και παραγωγή έργου επίσης ... Όχι πάντα φταινε οι άλλοι ...
Ίσως βέβαια η οικονομική υπανάπτυξη της Β.Ελλάδας και οι ποδοσφαιρικές διαμάχες να έχουν καθοριστική επίδραση στον ψυχισμό πληθυσμών, όπου το αυτοπροσδιοριζόμενο ως ελληνικό στοιχείο πλειοψήφησε μετά το πρώτο τέταρτο του 20ού αιώνα ...
harrygreco
ΑπάντησηΔιαγραφήΜήπως μπορείς να μας αναφέρεις τα επιχειρήματά σου για να μιλήσουμε σοβαρά. Γιατί μέχρι τωρα μόνο προσωπικές υποθέσεις και βρισιές διαβάζουμε.
Τις υποθέσεις του παπού σου τις έχεις αναγάγει σε θεωρία και καραμπινάτο φασισμό.
Κάπου είναι ενθαρυντικό οτι στην Ελλάδα της παρακμής ειπάρχουνε και παιδιά όπως ο 13άχρονος Αλέξανδρος Ανδρικόπουλος. Παιδιά που ρίχνουνε γροθιές στο στομάχι των βολεμένων, με τις νευρώσεις της ευμάριάς τους.....Καλημέρα
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιάννης
«Σε σας μιλάω,
γονείς...»
Αναμφισβήτητα σε ό,τι αφορά την πιο συγκλονιστική είδηση από τον Τύπο και την τηλεόραση μέσα στο 2006 πρέπει να είναι η εξαφάνιση του συνομήλικού μου και συνονόματού μου Αλέξανδρου από τη Βέροια και η ιστορία με τον βιασμό μιας μαθήτριας της Αμαρύνθου.
Τα μαντάτα δυσάρεστα. Οι εμπλεκόμενοι, παιδιά της δικής μου ηλικίας, και τα σενάρια εφιαλτικά.
Οι συναισθηματικές διαταραχές μέσα στην ελληνική οικογένεια μεγάλες, και μια μανία να ανακαλύψουν συμπτώματα παραβατικά στα παιδιά τους.
Η νέα λέξη που πιπιλίζουν σαν καραμέλα οι μεγάλοι είναι η παραβατικότητα.
Η νέα μόδα που κατασκευάζουν οι επιστήμονες για να φωτογραφίσουν ένα παιδί άτακτο, κακό, είναι η λεξοπαραβατική.
Ξαφνικά, κρίνονται - απορρίπτονται παιδιά που μέχρι σήμερα ήταν λίγο πιο ζωηρά ή παιδιά από ξένες χώρες με άλλη κουλτούρα.
Ολα αυτά συμπληρώνονται με εκφράσεις υποτιμητικές και με πολύ πολύ μυστήριο. Σε ερώτηση που θα θέσουμε εμείς οι μικρότεροι: Γιατί τόση υστερία έτσι ξαφνικά; Τόση ευαισθησία; Σπεύδουν να μας απαντήσουν ότι το κάνουν από ενδιαφέρον ουσιαστικό και αγάπη.
Ας μην τρελαθούμε, αγαπητοί μου γονείς, ανεκπαίδευτοι κατά τα άλλα. Από εσάς ξεκινά το πρόβλημα.
Ναι, σε σας μιλάω. Δεν γεννιέται κανείς έτσι ξαφνικά παραβάτης, ούτε μας χτύπησε ίωση παραβατικότητας από τη μια στιγμή στην άλλη.
Εσείς μας την εισάγετε μαζί με τα επώνυμα ρούχα - τα ακριβά αυτοκίνητα - τα σπίτια με τις πισίνες. Μέσα από την τηλεόραση - τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που μας επιβραβεύουν με μπόνους, με έναν όρο, να σκοτώσουμε όλο και πιο πολλούς. Τέλος, μέσα από την αλλοδαπή ανεκπαίδευτη προβληματική baby sitter.
Θα σας θέσω κάποιες ερωτήσεις και αν έχετε θάρρος απαντήστε μας.
Πείτε μου, αν έχετε Θεό, πότε καθήσαμε στον καναπέ με παρατεταμένη αγκαλιά και χωρίς την πίεση του χρόνου του στρες σαν οικογένεια να μιλήσουμε για τους προβληματισμούς μας;
Να μιλήσουμε για ανθρώπους του πνεύματος και για την πρόοδο της επιστήμης;
Να τρέξουμε στη φύση;
Αφήστε, εγώ θα σας πω, γιατί από τρελό και από παιδί μόνο ακούς την αλήθεια.
Ποτέ. Με ακούτε. Ποτέ. Κάποτε όμως γινότανε. Τότε που υπήρχε το απόλυτο μέτρο σύγκρισης. Κάποτε, που συμβιβαζόσαστε με τη φτώχεια, αλλά ήσαστε ευτυχισμένοι γιατί ήσαστε τίμιοι. Αξιοπρεπείς. Δεν απορρίπτατε αξίες καθημερινές και η ζωή σας είχε χρώμα, γράφατε ποιήματα, διηγήματα την ώρα της δουλειάς.
Χωρίς να έχετε τίποτα, τα είχατε όλα.
Σήμερα παραβιάσατε τη συνείδηση, παύσατε μέσα σας να υποκαθιστάτε το θαυμαστικό με το ερωτηματικό.
Σήμερα εγκλωβιστήκατε στην καταλυτική αποχαύνωση.
Οι ανάγκες σας είναι άλλες. Τα θέλετε όλα χωρίς να μετράτε την τσέπη σας, αλλά τον εγωισμό σας.
Και να τα ακριβά αυτοκίνητα, τα ακριβά ρούχα. Και να τα δάνεια και οι λογαριασμοί.
Ψέματα λέω; Αν λέω, να με κάψει ο Θεός.
Αλήθεια δεν είναι πως όπου βρεθείτε μιλάτε για μια Λάμπρου, μια Μπεζαντάκου και ένα νινί που σέρνει καράβια; Αλήθεια δεν είναι πως μιλάτε για παρανομίες και για εύκολο χρήμα; - ναρκωτικά - σεξ - αδικία - όπλα - θάνατο - fame story; Αυθάδεια και όλα αυτά μπροστά μας; Αυτό για σας λέγεται παιδεία, κουλτούρα;
Αχ άρρωστε κόσμε, που κατοικείς στο ελληνόφωνο κρατίδιο με χαμένη μνήμη. Αχ! γονείς εσείς, ανεκπαίδευτοι και σαλταρισμένοι, ξύλο που σας χρειάζεται. Πέστε μου, για να μην τα πάρω, πότε είχαμε γονική παρουσία εμείς τα παιδιά του 21ου αιώνα; Πότε καθήσαμε ήρεμα στα γόνατά σας, έτσι, για να γνωριστούμε καλύτερα, να ανοίξουμε ένα βιβλίο του Καβάφη, του Ρίτσου, έναν Καζαντζάκη; Σαν εκείνο να δεις που διάβαζε η γιαγιά μας σε σας, «Ενα παιδί μετράει τα άστρα». Ποτέ. Ναι, ποτέ. Μας ακούτε νεοέλληνες και τσιφτετέλληνες γονείς; Ποτέ. Μας εκπαιδεύσατε να ζούμε σε έναν κόσμο χωρίς αισθητική. Σε έναν κόσμο που κερδίζετε με τη δύναμη της υποταγής, του φόβου, του όπλου, τη μαγκιά και την πνευματική μιζέρια.
Αλλά όταν έρθει η ώρα να δείτε κατάμουτρα το δημιουργικό σας χάλι, την κατάντια σας, αντί να προσπαθήσετε να επανορθώσετε, λέτε πως δεν μας αναγνωρίζετε.
Προς Θεού τόσο εγωισμός, μα τόσο...
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ
13 ετών
Μαθητής Α'τάξη Γυμνασίου
Βουλιαγμένης
Η "Ε" αφιερώνει την πρώτη της σελίδα σε μια γνήσια όσο και τολμηρή φωνή ενός παιδιού, γιατί είναι απάντηση σε πολλά από τα ερωτήματα που έχουν προκύψει αυτές τις μέρες γύρω κυρίως από τη λέξη «παραβατικότητα».
k2825
ΑπάντησηΔιαγραφήναι και εμένα με εκνευρίζει η ρητορεία περί αθηνών...γι αυτό λέω, τη δέχομαι σαν κέντρο και είναι .. η θεσσαλονίκη έχει χαθεί μέσα στον ίδιο της τον κομπλεξισμό ..κρίμα, για την ιστορία της
but still i am closer to bitola than thessaloniki
γι αυτό παίρνω τις εναλλακτικές σου λύσεις, θα σταματήσουν τα σύνορα στη λαρισα, η θεσ/νίκη θα μείνει απ έξω, μην πω και η βέροια και θα κάνουμε την σκατο-πράσινη σημαία με ένα δέντρο στη μέση a new nation indeed
εχμμμ...κασμερεύω, read behind that
ΕΜΕΝΑ ΠΑΝΤΩΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΜΙΛΟΥΣΑΝ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΠΕΡΝΟΥΣΑΝ ΓΙΑ ΑΡΑΒΑ. ΜΟΛΙΣ ΟΜΩΣ ΑΚΟΥΓΑΝ ΠΩΣ ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΑς ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΑ ΝΑ ΜΑΖΕΨΩ ΤΗΛΕΦΩΝΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΙΑ ΜΕΡΑ ΕΚΑΤΣΑ ΣΕ ΕΝΑ cafe ΣΕ ΜΙΑ ΑΡΑΒΙΚΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ. Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΑΡΑΒΑΣ. ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΑΛΛΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΟΥ ΔΕΝ ΗΡΘΕ ΚΑΝΕΙΣ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΠΟΥ ΕΛΕΓΑΝ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΩ ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΤΡΕΛΛΟΣ. ΟΙ ΑΡΑΒΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΗΤΑΝ ΚΑΧΥΠΟΠΤΟΙ ΜΑΖΙ ΜΟΥ. ΝΟΜΙΖΑΝ ΟΤΙ ΗΜΟΥΝ ΜΠΑΤΣΟΣ. Ο ΣΕΡΒΙΤΟΡΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΜΕ ΨΑΡΕΨΕΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΓΡΗΓΟΡΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΙΛΟΥΣΑ ΓΡΙ ΓΑΛΛΙΚΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΑΚΟΥΣΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ. ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΓΙΝΑΜΕ ΣΤΑΦΙΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ vodka ΜΕΡΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙ.
ΟΤΑΝ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑ ΣΤΟΥΣ ΓΑΛΛΟΥΣ ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΕΝΟΙ ΜΑΖΙ ΜΟΥ.
ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΤΙ-ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΤΗς ΜΟΔΑΣ. ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΠΡΙΝ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ Η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ.
ΥΓ:
ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΟΥ ΕΚΣΤΡΑΤΕΥΣΑΝ ΦΕΤΟΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕς ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ ΜΙΛΟΥΣΑΝ ΜΕ ΖΩΗΡΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΡΑΒΟΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΥΒΡΙΔΙΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΕ speedos ΕΝΩ ΜΙΛΟΥΣΕ ΑΠΤΑΙΣΤΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΚΟΥΓΕ ΣΑΚΗ ΡΟΥΒΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΑ ΑΥΤΙ ΚΑΙ ΕΜΙΝΕΜ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΛΟ;
Πρόσφατα διάβασα, οι Ιταλοί στην κατοχή είχαν στήσει ένα βραχύβιο βλαχόφωνο πριγκιπάτο στην Πίνδο. Δεν βρίσκω τον σχετικό σύνδεσμο, έχει κανείς πληροφορίες?
ΑπάντησηΔιαγραφή@svensken
ΑπάντησηΔιαγραφήΜακαρι να ειναι μια γνήσια όσο και τολμηρή φωνή ενός παιδιού....
@k2825
Οι Κρητικοί πως εχουν τη σημαία τους;;
:-)
Βγαλαν πρόσφατα
και ενα χαρτη απο Ευρωπη
με την Κρητη
ανεξαρτητη...
ΚΡΗΤΗ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ!
ΚΑΤΩ Η ...Η ΑΘΗΝΑ!....
:-)
@Cyberdust
Principatu di la Pind
ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΠΑΛΙ ΞΕΧΑΣΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΘΥΜΩΣΑΝ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΟΤΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΟΤΙ ΣΥΝΕΝΝΟΗΘΗΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΑΒΕς ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΑΓΓΛΙΚΑ. ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΚΑΤΙ ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΟ. ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΙΛΑΣ ΑΓΓΛΙΚΑ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓΙΑΤΙ ΞΕΧΑΝΩ ΟΜΩΣ ΟΤΑΝ ΜΙΛΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΡΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ; ΜΗΠΩΣ ΓΙΑΤΙ ΜΕΓΑΛΩΝΩ; ΜΠΑ. ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΚΙ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΣ.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ. ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΞΕΧΝΑΜΕ. ΚΑΜΙΑ ΦΟΡΑ ΒΕΒΑΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ ΕΝΩ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΑΥΤΟΙ ( ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΑΣ ΠΟΥΜΕ) ΝΑ ΞΕΧΝΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ.
ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΤΕ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΤΕ ΜΕ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΣΤΗΚΑΤΕ ΣΟΒΑΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΥ ΗΣΑΣΤΑΝ ΜΑΖΙ. ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΣΕΙΣ ΕΧΕΤΕ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΑΣ ΑΠΕΧΟΥΝ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΑΝ Η ΣΧΕΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗΚΕ ΜΕ ΡΗΞΗ. ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ.
ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΜΕ ΜΕΛΗ ΤΗς ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΑΣ. ΕΚΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΔΙΧΑΣΜΟΣ.
ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΖΩΝΤΑΝΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΣΧΕΣΗ ΑΝ ΜΙΛΗΣΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΑΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΘΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΤΕ ΟΤΙ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΚΟΙΤΟΥΣΑΤΕ ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΘΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΤΕ ΟΤΙ Ο ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΗΤΑΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ΕΚΕΙ.
Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΛΑΘΟΣ.
Οι Ιταλοί προσπάθησαν να δημιουργήσουν ερείσματα ανάμεσα στους βλαχόφωνους πληθυσμούς: Στήριξαν μάλιστα την ίδρυση του λεγόμενου «Βλαχικού Κράτους της Πίνδου», που το ανακήρυξαν σε πριγκιπάτο, με «πρίγκιπα» έναν διεθνή τυχοδιώκτη, τον Αλκιβιάδη Διαμάντη, που είχε από παλιά δεσμούς με το φασιστικό ρουμάνικο καθεστώς. Ακόμη, προσπάθησαν να συγκροτήσουν ένα δοσιλογικό στρατιωτικό σώμα, την επονομαζόμενη «Λεγεώνα των Βλάχων», που παρουσίαζαν ως απογόνους της 5ης Ρωμαϊκής Λεγεώνας. Οι προσπάθειες αυτές δεν τελεσφόρησαν: Σκόνταψαν στην καθολική σχεδόν άρνηση των βλαχικών πληθυσμών να ενσωματωθούν στην πολιτική και τη διοίκηση των κατακτητών, καθώς είχαν διαμορφωμένη ελληνική εθνική συνείδηση, αλλά και στην επίμονη και σθεναρή αντίσταση και προπαγάνδα του ΕΑΜ, στην ευρύτερη περιοχή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ δεύτερη χαρακτηριστική περίπτωση είναι εκείνη των νησιών: Οι Ιταλοί εμφανίστηκαν εκεί ως κληρονόμοι της μακρόχρονης βενετικής κυριαρχίας. Το γεγονός κατέστη περισσότερο φανερό στα Ιόνια νησιά, που τελούσαν υπό προσάρτηση. Οι Ιταλοί προσπάθησαν να αποκόψουν εντελώς τη διοίκηση των νησιών από την υπόλοιπη ελληνική επικράτεια. Εξέδωσαν νόμισμα (την «ιονική δραχμή»), ενώ ασκούσαν πολιτιστική προπαγάνδα, εμφανιζόμενοι ως απόγονοι των «Βενετών, που εκπολίτισαν τα νησιά». Οσοι αντιστέκονταν, χαρακτηρίζονταν «φορείς βυζαντινισμού και ανατολίτικης νοοτροπίας».
Rizospastis
"Στη Βόρεια Ελλάδα ο μακεδονικός λαός τα 'δωσε όλα για τον αγώνα και πολεμά με μια ολοκλήρωση ηρωισμού και αυτοθυσίας που προκαλούν το θαυμασμό. Δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι σαν αποτέλεσμα της νίκης του ΔΣΕ και της λαϊκής επανάστασης, ο μακεδονικός λαός θα βρει την πλήρη εθνική αποκατάστασή του έτσι όπως το θέλει ο ίδιος, προσφέροντας σήμερα με το αίμα του για να την αποχτήσει.Οι Μακεδόνες κομμουνιστές στέκονται πάντα επικεφαλής στην πάλη του λαού των.Ταυτόχρονα, οι Μακεδόνες κομμουνιστές πρέπει να προσέξουν τις διασπαστικές και διαλυτικές ενέργειες που ξενοκίνητα σοβινιστικά και αντιδραστικά στοιχεία αναπτύσσουν, για να διασπάσουν την ενότητα ανάμεσα στο μακεδονικό και τον ελληνικό λαό, διάσπαση που μόνο τον κοινό τους εχθρό, το μοναρχοφασισμό και τον αμερικανοαγγλικό ιμπεριαλισμό θα ωφελήσει. Παράλληλα, το ΚΚΕ πρέπει ριζικά να βγάλει απ' τη μέση όλα τα εμπόδια, να χτυπήσει όλες τις μεγαλοελλαδίτικες σοβινιστικές εκδηλώσεις και τα έργα, που προκαλούν δυσαρέσκεια και δυσφορία μέσα στο μακεδονικό λαό και έτσι βοηθούν τους διασπαστές στην προδοτική δράση τους, ενισχύουν το έργο της αντίδρασης. Ο σλαβομακεδονικός και ελληνικός λαός μόνον ενωμένοι μπορούν να νικήσουν. Διασπασμένοι μόνον ήττες μπορούν να πάθουν. Γι' αυτό η ενότητα στην πάλη των δύο λαών πρέπει να φυλάγεται σαν κόρη οφθαλμού και να ενισχύεται και να δυναμώνει σταθερά και καθημερινά".
ΑπάντησηΔιαγραφήΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ
50 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Η τελευταία πληγή του εμφυλίου
(ΙΟΣ)
Nikos Dimou said...
ΑπάντησηΔιαγραφήOι μαξιμαλιστικές τάσεις στους βόρειους γείτονες δεν ήταν ποτέ επίσημη πολιτική του κράτους - μόνο μερικών ακραίων ομάδων. Βεβαίως οι Έλληνες αντίστοιχοι (Παπαθεμελής και Σια) έχουν μεγεθύνει αυτά τα φαινόμενα για να προκαλέσουν αντιδράσεις εδώ.
Διάβασα του ίδιους τους Σκοπιανούς στα δικά τους φόρουμ. Ήταν απλοί μαθητές σχολείων και φοιτητές. Και από αυτό το reportaz βλέπουμε αντίστοιχη προπαγάνδα στα σχολεία και μάλιστα εντελώς παράλογη, η οποία σε πρώτη ανάγνωση έρχεται σε κραυγαλέα αντίθεση με τα προφανή συμφέροντα αυτής της χώρας. Επίσης κτίζουν «γιγάντια» αγάλματα του Μεγαλέξανδρου στις πλατείες.
Φυσικά και υπάρχει επίσημη πολιτική γιαυτά τα θέματα. Διδάσκουν τα παιδιά τους ότι η Ελληνική Μακεδονία είναι δική τους ως γνήσιων απόγονων του Μεγαλέξανδρου. Τί πιο επίσημο από αυτό; Αλλωστε ενσωμάτωναν αντίστοιχες αναφορές «αλυτρωτισμού» στο σύνταγμά τους που νομίζω ότι τώρα τις έχουν αφαιρέσει.
Επίσης θυμάμαι μια αναφορά του Πάγκαλου, που τότε πρέπει να ήταν ΥΠΕΧ, από μια επίσκεψή του στο γραφείο του Σκοπιανού ομολόγου του. Είδε ο Πάγκαλος έναν πίνακα με τον Μεγαλέξανδρο σε περίοπτη θέση και ο ΥΠΕΧ των Σκοπίων του είπε «α, ναι εσείς θεωρείται τον Μεγαλέξανδρο δικό σας», και ο Πάγκαλος, με βάση την δική του αφήγηση, απάντησε, «Εμάς δεν μας πειράζει να θεωρείτε το Μεγαλέξανδρο δικό σας αρκεί να μην το θεωρείτε μόνο δικό σας».
Προφανώς το ζήτημα δεν είναι τόσο απλό όσο θα ήθελε να το βλέπει ο Παπαθεμελής αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρήζει και προσοχής. Κατά κάποιο τρόπο, ακριβώς δίπλα μας και στην σύγχρονη εποχή, είμαστε μάρτυρες μιας διαδικασίας εθνογένεσης, που ίσως θα μπορούσε να μας διδάξει αλήθειες για μας τους ίδιους, για το νεο-Ελληνικό μας παρελθόν αλλά και για την ανθρώπινη ψυχολογία και τον «παραλογισμό» της (μπορεί και αναγκαίο – είναι μια τεράστια συζήτηση) όταν αυτή είναι αντιμέτωπη με μεταβατικές περιόδους.
Από την άλλη ας μην ξεχνάμε ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες είναι από του πιο μεγάλους (τουλάχιστον δεύτεροι) επενδυτές σε αυτήν την χώρα που εξαρτάται πολλαπλά από την Ελλάδα (π.χ. λιμάνι Θεσσαλονίκης) κτλ. Οι ίδιοι πιτσιρικάδες που θεωρούν ότι δικαιωματικά η Ελληνική Μακεδονία είναι «δική τους» μπορεί να τρώνε το ψωμί που κερδίζει ο γονιός τους σε μια Ελληνική επιχείρηση και να θεωρούν πολύ φυσικό κάποια στιγμή να έρθουν να σπουδάσουν σε Ελληνικό πανεπιστήμιο στην Θεσσαλονίκη. Υπάρχει μια άπειρη σχιζοφρένεια που δεν με εκπλήσσει.
Το θέμα είναι τεράστιο.
trol said:
ΑπάντησηΔιαγραφή"Όταν στο δημοτικό ο δάσκαλος μας έλεγε για την ελληνική σημαία ότι το γαλάζιο είναι η θάλασσα και το λευκό ο αφρός των κυμάτων..."
Κι εγώ δεν δίνω μεγάλη βάση στα σύμβολα. Αν δεν κάνω λάθος, όμως, το λευκό στην ελληνική σημαία συμβολίζει τα βουνά και όχι τον αφρό των κυμάτων...
Και μετά όταν οι κοπέλες δουν τι έπαθε η καλύτερη των φίλη, θα με επιθυμούν αποκλειστικώς, γιατί εγώ αυτήν θα την πιάσω στα χέρια μου και θα μαρτυρήσει. Θα της σπάω το κεφάλι με το σφυράκι μου και θα την αποκεφαλίζω με το δρεπανάκι μου και θα την κλωτσάω και θα την καρφώνω μαζί με τον παπουτσάκι μου στον τοίχο μέσα. Και όταν θα είναι ματωμένη και θα υποφέρει από τον πόνο, θα την ξανακλωτσήσω και θα απογειωθεί και θα σπάσει το γυάλινο τζάμι και θα προσγειωθεί μέσα στο πηγάδι. Και μετά εγώ θα πηδήξω μέσα στο πηγάδι και θα χοροπηδάω πάνω της και θα την ποδοπατάω μέχρι να λιώσουν τα αυτάκια της και να κουρελιασθούν τα ρουχαλάκια της. Κι όταν βγαίνω από το πηγαδάκι θα πίνω γάλα με χέμο και χυμούλη φραγκοσταφυλάκι, και θα παίρνω δύναμη να την αλέθω καλύτερα με τα ποδαράκια μου. Και θα πεθαίνει και θα πεθαίνει και θα με αγαπάει. Γιατί θα είμαι ο ερωτικός Σογκόκου και η Μαράι Χουακίνα της κολάσεως. Γιατί θύμα της κουζουλής καρδιάς είμαι και φαίνεται μου πως μια ζωή θα κουβαλώ καημούς της αγάπης Θεέ μου.
ΑπάντησηΔιαγραφή@Ergotelina,
ΑπάντησηΔιαγραφήΞέρεις πόσες γενιές Κρητών, αυτοπροσδιοριζόμενων ως αυτοτελούς εθνοτικής ομάδας αναζητούσα τον δικό της ζωτικό εδαφικό χώρο, περιμένουμε να δούμε την σημαία της Ανεξάρτητης Νέας Κρητικής Πολιτείας να κυματίζει περήφανη στον κεντρικό πύργο του «Κουλέ» πάνω απ τα λιοντάρια του Αγ.Μάρκου ... ??
Πλάκα, πλάκα, όσο κι αν σου φαίνεται παράξενο στο πρόσφατο παρελθόν έχει υπάρξει επίσημη πολιτική κίνηση με σκοπό την ανεξαρτητοποίηση της Κρήτης η οποία, δυστυχώς, δεν υποστηρίχθηκε στον βαθμό που έπρεπε από τον ντόπιο πληθυσμό. :-)))))
Αυτό που μου λείπει πάντως από την σπαρταριστή συζήτηση μέχρι στιγμής είναι ένας Βούλγαρος που θα εξηγήσει ποιά ακριβώς είναι η Μακεδονία από τη δική του σκοπιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΆιντε! :-)
τότε είχα κακό δάσκαλο που λένε.. :)
ΑπάντησηΔιαγραφήαισθητικά πάντως δεν είναι και άσχημη σημαία, don t u think? ούτε οι συνηθισμένες τριχρωμίες, ούτε παραφορτωμένη με παραπάνω σύμβολα που δεν ζωγραφίζονται και εύκολα...(ναι είχα πάρει Α όταν ο δάσκαλος μας έβαλε να ζωγραφίσουμε την σημαία, και τον ακριβή αριθμό ελευθερια-η-θανατος των λωρίδων πέτυχα, και τον σταυρό και την εναλλαγή χρωμάτων)
κούνια που με κούναγε
TraumMeister said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό που μου λείπει πάντως από την σπαρταριστή συζήτηση μέχρι στιγμής είναι ένας Βούλγαρος που θα εξηγήσει ποιά ακριβώς είναι η Μακεδονία από τη δική του σκοπιά!
Άιντε! :-)
ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΣΕ ΒΟΗΘΑ ΑΛΛΑ ΕΧΩ ΜΙΑ ΓΝΩΣΤΗ ΧΗΡΑ ΥΨΗΛΟΒΑΘΜΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΑΕΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΣΤΑ 85 ΤΗς ΒΡΕΘΗΚΕ ΜΕ ΒΟΥΛΓΑΡΑ ΕΣΩΚΛΕΙΣΤΗ
ΝΟΣΟΚΟΜΑ.
ΤΡΑΒΑΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΖΟΡΙ Η ΚΑΚΟΜΟΙΡΑ. ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟ ΟΜΩΣ ΤΡΑΒΑΕΙ Η ΚΟΡΗ ΤΗΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗς ΑΜΑΡΥΝΘΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΝΑ ΤΙΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΙΑΣΤΟΥΝ ΜΑΛΙ ΜΕ ΜΑΛΙ.
:))))
Ευχαριστώ Λίνα. Αυτά για να συνειδητοποιήσουν οι λίγοι ότι η ιστορία είναι ρευστή. Εν ολίγοις, εδώ είναι Βαλκάνια. Όχι παίξε γέλασε, και προπάντων όχι κεντρική Ευρώπη.
ΑπάντησηΔιαγραφή