Δευτέρα, Οκτωβρίου 30, 2006

Απλές γεύσεις

Έχω φάει σε εστιατόρια διάσημα και πανάκριβα (συνήθως πλήρωναν άλλοι) με πολλά αστέρια του οδηγού της Michelin ή σκούφους των Gault-Millau. Έχω δοκιμάσει φαγητά εξωτικά που μου έκαψαν τον οισοφάγο ή το στομάχι, έχω εξερευνήσει παράξενες γεύσεις που οι περισσότεροι δεν τολμούν ούτε να τις αναφέρουν.

Στα νιάτα μου, που είχα γερό στομάχι, η κουζίνα ήταν ένα από τα πρώτα «αξιοθέατα» της κάθε περιοχής που επισκεπτόμουν. Αλλά και όταν δεν ταξίδευα, δοκίμαζα τις γεύσεις στα διάφορα έθνικ εστιατόρια. Υπάρχουν χώρες που τις ξέρω μόνο από το φαγητό τους. Δεν έχω πάει στο Μεξικό, ούτε στην Ιαπωνία, αλλά πόσα τάκος και σούσι δεν έχω κατεβάσει.

Κι όμως… κι όμως. Παραμένω αθεράπευτος εραστής των απλών γεύσεων. Μία αυγοκομμένη κοτόσουπα, μία καραβίσια μακαρονάδα, μερικά παϊδάκια στα κάρβουνα, φρέσκο ψάρι στην σχάρα, μία χωριάτικη σαλάτα… Και ωραία, απλά γλυκά, για τα οποία δίνω την ψυχή μου.

Ποιος μπορεί ακόμα και σήμερα να αντισταθεί στην παιδική μας επιβράβευση, στις τότε ανώτατες ηδονές: δύο αυγά μάτια και (χειροποίητες) τηγανιτές πατάτες;

Όταν ζούσα στην ξενιτιά, αυτές οι γεύσεις μου έλειπαν. Έγραψα σε ένα κείμενο με τίτλο «Φυστίκια και Ραδίκια»:


Η νοσταλγία του ξενιτεμένου για την πατρίδα παίρνει διάφορες μορφές. Η δική μου ήταν γευστική.

Άλλοι μπορεί να αποζητούσαν τον ήλιο, άλλοι τους ανθρώπους – εγώ δεν είχα τέτοιες προσκολλήσεις. Οι περισσότεροι φίλοι μου ήταν εδώ, μαζί μου – όσο για τους γονείς μου, τους αγαπούσα καλύτερα από μακριά. Αλλιώς κινδύνευα, τόσο από την ασφυκτική αγάπη της μητέρας, όσο και από την άτεγκτη αυστηρότητα του πατέρα.

Τον ήλιο πάλι τον έβρισκα και σε άλλες Μεσογειακές χώρες. Όσο κι αν δεν φορούσε εθνόσημο, ήταν ο ίδιος ήλιος.

Αλλά την πίκρα από τα χόρτα του βουνού, δεν την έβρισκα πουθενά.

Παρόλο που ανήκω στους κοσμοπολίτες της γαστρονομίας και χαίρομαι να δοκιμάζω διαφορετικά και εξωτικά φαγητά, οι γεύσεις της παιδικής μου ηλικίας είναι η δική μου μυστική πατρίδα. (Ίσως πρόκειται για την βαθύτερη σχέση με την μητέρα, που εκφραζόταν άλλωστε μόνο μαγειρικά…) Το ρίγος της συγκίνησης που άλλοι νιώθουν στην επαφή τους με εθνικά σύμβολα, εγώ το ένιωσα όταν η μητέρα μου έστειλε, με ένα πιλότο της ΤΑΕ, τηγανητά μπαρμπούνια και ραδίκια άγρια.

Κι όταν γύριζα στην Ελλάδα η εθνική επανένταξή μου γινόταν με λαχανοντολμάδες, κάθε είδους λαδερά (αν ήταν καλοκαίρι) και απαρέγκλιτα μαντανοσάλτσα. Το εθνικό φαγητό του σπιτιού μου, οριστικά πια χαμένο, μαζί με το ξύλινο γουδί όπου δουλεύονταν ώρες ολόκληρες ο μαϊντανός.

Ένα άλλο γευστικό ορόσημο ήταν το Αιγινίτικο φυστίκι. Φρέσκο και (κυρίως) ψημένο ήταν μία γεύση στην οποία αδυνατούσα (και αδυνατώ) να αντισταθώ. Την εποχή εκείνη ήταν αδύνατο να τα βρεις στην Γερμανία και ή αποστολή τους γινόταν αφορμή για γευστικό όργιο.

Θυμάμαι ακόμα πόσο κλειστή και επαρχιώτικη ήταν τότε η αγορά τροφίμων. Σε κάθε χώρα έβρισκες μόνο τα δικά της προϊόντα. Τα εισαγόμενα ήταν ελάχιστα, παράξενα και πανάκριβα. Ούτε τουρισμός υπήρχε, ούτε η μετανάστευση, που πλούτισαν τους γευστικούς ορίζοντες.

Στο Μόναχο δεν έβρισκες ντομάτες - μόνο ντοματάκια (από αυτά που κάνουμε γλασέ). Έγραψα στους δικούς μου και μου έστειλαν μερικές μεγάλες. Το μισό πανεπιστήμιο πέρασε από το δωμάτιό μου να τις χαζέψει. Τα ροδάκινα ήταν μικρά και πράσινα, τα μήλα το ίδιο, τα πορτοκάλια εξωτικό φρούτο πολυτελείας.


Τώρα βέβαια υπάρχουν παντού τα πάντα. Εκτός από τα άγρια ραδίκια. Γι αυτό, κάθε φορά που ξαναγυρίζω στην Ελλάδα, επιστρέφω στην πίκρα τους.

261 σχόλια:

  1. @spiretos72 said...
    Άραγε υπάρχει κανένα εστιατόριο στην Αθήνα που να έχει fillet americain (or bifsteak tartare)?

    Νομίζω πως με τόσα που διάβασα θέλω πολύ να το δοκιμάσω

    ................

    Σου έστειλα mail.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με το που διάβασα το ποστ (έστω και με καθυστέρηση), συνειδητοποίησα ότι είναι ακριβώς αυτό που μου συμβαίνει το τελευταίο δίμηνο...
    Και δεν είναι θέμα πείνας. Αλλά τρώω συνέχεια μύδια, κους-κους, escalopes και croque-messieurs (και μάλιστα συνήθως όχι σπιτικά αλλά πολλές φορές κακομαγειρεμένα στην εστία)...
    Μέχρι που λέω να πω στη μητέρα μου να μου στείλει μερικά ντολμαδάκια της γιαγιάς με κούριερ. Επίσης συνειδητοποίησα πόσο μου λείπει το ελαιόλαδο παρόλο που ποτέ δεν μου άρεσαν τα φαγητά που κολυμπούν στο λάδι, αλλά εδώ δεν έχεις και πολλές επιλογές, είναι αρκετά πιο ακριβό για κάποιο περίεργο λόγο παρόλο που είναι μεσόγειος, και παράλληλα η γεύση του συνήθως δεν αντέχεται για σαλάτα παρά μόνο για μαγείρεμα.

    Αλλά για να μην γκρινιάζω μόνο, από τότε που ήρθα εδώ είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω, συν τοις άλλοις, τα τυριά και τα κρασιά των γάλλων που είναι πράγματι υπέροχα. Επίσης οι σαλάτες και τα φρούτα υπάρχουν σε μεγάλη αφθονία και δεν είναι ακριβότερα από την Ελλάδα ούτε κατώτερα σε γεύση (άλλωστε πόσα από αυτά που τρώμε στην Ελλάδα δεν είναι εισαγώμενα; )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γειά σας
    δέν άντεξα να διαβάσω όλα τα σχόλια, κάποια στιγμή τα σάλια που τρέξαν θα φτάναν στο πληκτρολόγιο...
    Με την άδειά σας όμως θα ήθελα να ασχοληθώ με τον "τρελό" του χωριού μας, τον Harry, και να του απευθύνω ένα ερώτημα, με θέμα την κουζίνα:

    Ας πούμε ότι ένας αφρό-Αμερικανός, από την πολιτισμένη και ισχυρή αυτή Δημοκρατία, με θύμα κάποιον "ελαφρύ" στο μυαλό, κατ' ευθείαν απόγονο του Μέγα Αλέξανδρου και του Περικλή και όχι Αλβανογραικό, Ενετότουρκο ή Σλαβομογγόλο κ.λ.π. διαπράξει σεξουαλικό έγκλημα. Προφανώς του αξίζει η τελευταίας τεχνολογίας ηλεκτρική καρέκλα ή θανατηφόρα ένεση!Ακόμη και η γκιλοτίνα, που όμως σαν σύμβολο της οπισθοδρομικής Ευρώπης, δεν θα ταίριαζε σε τόσο Δημοκρατικό περιβάλλον. Συνηθίζεται να προσφέρουν στον ετοιμοθάνατο ένα τελευταίο γέυμα!
    Έχει το δικαίωμα να διαλέξει ο ίδιος το μενού; Τί θα πρότεινε ο Harry ?

    (Ελπίζω σε μία gourmet απάντηση και δεν θα επανέλθω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναι, για σύνθετο φούρνο μιλάω. Συνοδεύεται και από σκεύος ροδίσματος όπως λέγεται που είναι ένα ταψάκι τεφλόν που απορροφά τα μικροκύματα για ψήσιμο από κάτω και σε συνδιασμό με το γκρίλ από πάνω, φτιάχνω την καλύτερη μηλόπιτα, πίτσα και γενικά, ψητά.

    Το βασικό ερώτημα είναι ακριβώς η αρχή λειτουργίας του. Αν δλδ. αυτή η ταλάντωση (2.4mz) των μορίων του νερού κ των λιπαρών της τροφής προκαλεί την όποια αλλοίωση.
    Αν προκαλεί, τότε ούτε για ζέσταμα δεν κάνει! :)

    -------------------

    Και κάτι σημαντικό για τους φίλους ζωόφιλους αλλά κυρίως γατόφιλους.

    Τώρα τον χειμώνα, πριν ξεκινήσετε με το αμάξι να χτυπάτε το καπώ πρώτα!
    Πολλά γατάκια βρίσκουν εκεί καταφύγιο λόγω ζέστης του κινητήρα.
    Πέρυσι γλύτωσα 2 γατάκια έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πανάσχημη δεν νομίζω ότι υπάρχει σωτηρία ούτε με πίτα ούτε με τίποτα εκτός αν μασουλάσει συνέχεια και μείνει σιωπιλός,μόλις ανοίξει το στόμα του καμμία γεύση δεν μπορεί να κρατήσει την κοπέλα κοντά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όσο για το fillet americain, είχα την ευκαιρία να το δοκιμάσω σε γαλλόφωνη περιοχή του Βελγίου, όχι λόγω γευσιγνωσίας, λόγω αδυναμίας συνεννόησης με την γλυκιά γαλλόφωνη σερβιτόρα. Μου σερβίραν μία ποσότητα τελείως ωμού μοσχαρίσιου κιμά (όχι μισο-ψημένου, ΤΕΛΕΙΩΣ ωμού), με ένα ωμό αυγό χυμένο επάνω και αρκετή μαγιονέζα στο πλάϊ και μπόλικο φρέσκο πιπέρι... Ξεπερνώντας την πρώτη έκπληξη, καθώς δεν ήξερα τί είναι αυτό το φαγητό, κατάφερα να το φαώ όλο, ίσως και να το ευχαριστηθώ λίγο... Κάθε κουζίνα έχει περίεργα και ωραία φαγητά. Το "μεγαλείο" της ελληνικής είναι η απλότητα και η νοστιμιά των πρώτων υλών που ακόμη μπορούμε να βρούμε εδώ, και όχι το (νοστιμότατο) χοιρινό κρέας που συνηθίσαμε πια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Harry
    Η σπανακοπιτα δεν γλυκαινει την ξυνιλα του criminal-loving...Να ζηταει ο φονιας συγνωμη & να αφηνεται ελευθερος."


    Τωρα Χαρυ δεν καταβάλω καμιά προσπάθεια να μην εκνευριστώ. Ατμομηχανή έγινα.
    Δεν μιλάνε τα λινκ ούτε ο εξαίσιος Ράιαν για criminal loving αλλά για τα λάθη που γίνονται.

    Γίνεται να διαβάσεις κάτι πριν το διαολοστείλεις;

    Η δε σπανακόπιτά μου δεν είναι για σένα. Παραμένει υπό καθεστώς copyright.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Harry
    Βλέπεις τι σου σένει ο αρχαίος; Παλιά θυμόσουν που σκιζόμουν να σε υπερασπιστώ;
    Περασμένα μεγαλεία...
    Αρχαίε...let him have it all!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Λοιπόν; ΄

    Πόσοι vegeterian και πόσοι vegan είναι εδώ μέσα; Και κυρίως γιατί;

    Κρεωφαγίας ημέραι στην ελληνική ορθόδοξη εκκλησία περί τας 50/έτος. Οι υπόλοιπες μέρες αυστηρή vegan άσκηση

    Is it worth the effort?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αχ Γεωργία αχ Γεωργία..Σοκολατα έεεε? Παχαίνει η άτιμη. Δοκίμασε μαύρες σοκολάτες με περιεκτικότητα κακάου πάνω από 70-75%.Μπορείς να φας χωρίς να κινδυνεύεις να παχύνεις. Οι σοκολάτες γάλακτος μπορεί να είναι πιο γλυκές αλλά τα κιλά δεν τα γλυτώνεις. Ακου μια κυρία με άσπρα μαλλιά (ψέμματα βαμμένα δυστυχώς) που έχει περάσει από όλα τα στάδια της μελέτης της σοκολάτας...λόγω αδυναμίας (στη σοκολάτα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. To vegan το βρίσκω υπερβολικό: τι πειράζει να τρως αυγά, γάλα και γαλακτομικά προϊόντα; Δεν σκοτώνεις τα ζώα τρώγοντας τα παράγωγα. Άρα vegetarian.

    Επιπλέον έτσι παίρνεις και τις πρωτεϊνες που χρειάζεται ο οργανισμός. Μία απόλυτη vegan δίαιτα θα έκανε ζημιά.

    Διαβάζω όμως σήμερα και γι αυτούς που λιμοκτονούν προκειμένου να ζήσουν περισσότερα χρόνια. Φαίνεται ότι αυτό στα ποντίκια πέτυχε.

    ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΠΟΝΤΙΚΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γεωργία δηλώνω ευχαρίστως μέλος στους Α.Σ αρκεί τα ιδρυτικά μέλη να χαίρουν....περισσότερης σοκολάτας.
    Μην κάνεις συνειρμούς καλό μου, πρόσεξε (όντως είναι ανίατη η κατάστασή σου) LOL LOL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εγώ ακολουθώ σκληρή δίαιτα Ninza πολεμιστή:καταπίνω ιπτάμενα σπαθιά,πινέζες,φουρκέτες και ό,τι πετάει στον αέρα και είναι μεταλλικό.Όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω shaolin.
    Παρακολουθώ σιωπηρά τη συζήτησή σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αμάν βρε Harry οι αφορισμοί σου. Ξέρω υπέρ-παχύσαρκους που έχουν περάσει τα 80 και είναι μία χαρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @Αθήναιος said...

    ..................

    Συμφωνώ απολύτως με το σχόλιό σας της Δευτέρας, Οκτ 30, 02:29:25 μμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @harry:

    Μάθε λοιπόν,Χάρρυ,ότι ο μεγαλύτερος αδελφός του πατέρα μου,80 ετών,ανεβαίνει σχεδόν τρέχοντας σκάλες πολλών ορόφων και από κιλά θα πρέπει να έχει περάσει τα 100,έχοντας ένα πολύ μέτριο ανάστημα...Αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να είσαι παχύσαρκος για να είσαι υγιής - κάθε άλλο.Απλώς εκείνος είναι μέσα στις εξαιρέσεις.Εγώ πιστεύω πάντως πως τον σώζει η εξωστρέφειά του,η καλωσύνη του και το ηχηρό του γέλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Από τη Ρόδο (για ένα συνέδριο) κι επιτέλους έφτιαξε η ασύρματη σύνδεση του laptop. Το πρώτο μπλογκ που μπαίνω, μετά τόσον καιρό.

    ΝΔ, συχνά λέω ότι η αγάπη για την πατρίδα περνάει πάντα από το στομάχι. Όχι ο δρόμος για την καρδιά ενός άντρα – οι σύγχρονοι άντρες ξέρουν να μαγειρεύουν.

    Τώρα, όπως θα ξέρουν αρκετοί, έζησα χρόνια στη Φινλανδία. Και το πρώτο πράγμα που έκανα στη Ρόδο, ήταν να ψάξω φινλανδικά ρεστοράν για κάποιες γεύσεις. Η ριζόπιτα (karjalan piiraka) μεγάλη αποτυχία. Η τάρτα σολομού όμως, εξαιρετική.

    Και αν διαβάζει η αγαπητή Παράγραφος, το εξαιρετικό μήνυμά της στο μπλογκ μου χρήζει χρόνου για να απαντήσω... Όσο με αφήνει η δουλειά, το σκέφτομαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Με την άδειά σας ΝΔ και αφού δεν τον έχετε πείσει -ακόμα- να bloggάρει, επιτρέψτε μου να παραθέσω ένα απόσπασμα από το κείμενό του Γιάννη Ευσταθιάδη "Ολίγα μαγειρέματα περί λογοτεχνίας και γαστρονομίας" απο τον δικτυακό τόπο gourmed.gr.

    Πριν αναφερθεί στη στενή σχέση μαγειρικής-λογοτεχνίας, επισκέπτεται και τις άλλες τέχνες επί τροχάδην:

    "Από τις χαριτόβρυτες συνθέσεις του Delalande που προορίζονταν να συνοδεύσουν τα βασιλικά γεύματα, ώς την Καντάτα του Καφέ του Bach και, βέβαια, τις γοητευτικές γαστρονομικές νότες του Rossini μέσα από διάφορα tourney-dos-re-mi-fa- κ.λ.π. που υμνούν τον αρακά, αλλά και το βούτυρο και τα ξερά σύκα, η μουσική βρίθει γεύσεων ή, μάλλον, συνενωμένων γεύσεων, goûts réunis, για να θυμηθούμε τον Couperin.

    Το ίδιο ο κινηματογράφος συνενώνει στα μεγάλα φαγοπότια του, από το αρχέτυπο σύμβολο της πείνας -την αρβύλα του χρυσοθήρα Chaplin-, έως το ερωτικό υπαινικτικό γεύμα στον Tom Jones του Tony Richardson.

    Όσο για τη ζωγραφική, ξεκινώντας με το δείπνο του Φαραώ από τον Τάφο του Ναχτ (15ος π.Χ αιώνας) και τα "δοχεία κρασιού, αβγά και κυνήγι" στην οικία Julia Felix της Πομπηίας (1ος μ.Χ αιώνας), περνά από τα πάσης φύσεως μεσαιωνικά banquets και, μετά, από το καλάθι με φρούτα του Caravaggio, για να συναντήσει αργότερα τις νεκρές φύσεις του Cézanne και του Matisse, τις "Φέτες σολομού" του Goya και το "Ζαμπόν" του Gauguin, και να καταλήξει στο "Ψωμί στο πανέρι" του Dali και στα ηδυπαθή εδέσματα του Ensor."

    Οι τέχνες συναντώνται και αλληλοεμπνέονται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. "...Ίσα ίσα,κατά την άποψή μου η παγκοσμιοποίηση είναι που τείνει να εξαφανίσει το ιδιαίτερο αυτό χρώμα και οσμή και γεύση του κάθε τόπου,και όχι που μας δίνει τη δυνατότητα της σύγκρισης.Σε λίγο θα είναι όλα ίδια και δε θα έχουμε με τι να τα συγκρίνουμε..."

    Αυτή είναι πράγματι η "επιφάνεια" της "παγκοσμιοποίησης". Αν δεν αποκτήσει πιό "βάθος", τότε αυτό μάλλον θα γίνει. Κάτω από την επιφάνεια, υπάρχει πλουραλισμός και η δυνατότητα για το local να γίνει "niche global".

    Θέμα για ειδικό ποστ, κ. ΝΔ?

    Ο γράφων, ασχολούμενος με την παραγωγή "τροφής για σκέψη" προς εξαγωγή τα τελευταία χρόνια, και επίδοξος "εστιάτορας γκουρμέ μενού για σκέψη" σε London, NYC, LA, κτλ, τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρώσει τη διατροφή του σε κοτόπουλο (σε διάφορες εκδόσεις, φιλέτο, στήθος ψητό, σούβλας, κοκκινιστό ή σε πίτα), ψάρια, βραστές πατάτες και λαχανικά, ντομάτα, ψωμάκι, και ελιές. Η επερχόμενη γκλαμουριά της εξ' ανάγκης αλλά και εκ φιλοσοφίας ζωής στο 21ο αιώνα λιτότητας στην μετά ΟΝΕ Ελληνική οικονομία.

    Και αποφυγή, για λόγους απεξάρτησης από σε έλλειψη και υψηλές τιμές αιχμής τροφές σε παραδοσιακές Ελληνικές εορτές. Κοτόπουλο στην Ανάσταση/Πάχα, κοτόπουλο και Χριστούγεννα και 31/12-1/1.

    Έχει και η λιτότητα και απλότητα και στην ένδυση (θέμα για ποστ ΝΔ??) και τη διατροφή (θέμα παρόν ποστ) τη γκλαμουριά της και την "φιλοσοφία" της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. witch said...
    Εκτός αν παγκοσμιοποίηση στο συγκεκριμένο θέμα εννοείτε ... ότι δεν υπήρχαν οι τοπικές κουζίνες προ παγκοσμιοποίησης..
    Ίσα ίσα,κατά την άποψή μου η παγκοσμιοποίηση είναι που τείνει να εξαφανίσει το ιδιαίτερο αυτό χρώμα και οσμή και γεύση του κάθε τόπου,και όχι που μας δίνει τη δυνατότητα της σύγκρισης.Σε λίγο θα είναι όλα ίδια και δε θα έχουμε με τι να τα συγκρίνουμε...

    Αυτή η είναι η κλασική "κλισέ" αντί- άποψη. Αλλά είναι εντελώς λάθος!

    α) υπήρχαν τοπικές κουζίνες αλλά δεν τις ξέραμε - εμπλουτίστηκε ο ορίζοντάς μας
    β) η παγκοσμιοποίηση ενισχύει το τοπικό. Επειδή υπάρχει ανταγωνισμός και ο κάθε τόπος θέλει να προβάλει το δικό του. Αυτό άλλωστε ζητάει και ο τουρίστας.
    γ) ο ανταγωνσιμός ένισχύει την δημιουργικότητα. Πριν 50 χρόνια στην Αθήνα υπήρχαν μερικά καλά αστικά ρεστοράν (Κωστής, Πάνθεον κλπ) που σέρβιραν μία άχρωμη διεθνή κουζίνα (σνίτσελ, πιλάφι με τοματάκια γλασέ, παστίτσιο) και μερικές ταβέρνες με πιο γευστικό αλλά επικίνδυνο λαϊκό μενού. Εστιατόρια σαν το Βαρούλκο ήταν αδιανόητα.
    Δημιουργικός σεφ δεν υπήρχε ΚΑΝΕΝΑΣ.

    Πάψετε να αναμασάτε τσίχλες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Nikos Dimou said...
    Διαβάζω όμως σήμερα και γι αυτούς που λιμοκτονούν προκειμένου να ζήσουν περισσότερα χρόνια. Φαίνεται ότι αυτό στα ποντίκια πέτυχε.
    ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΠΟΝΤΙΚΙ!
    ---

    Και μόνο η λέξη "ποντίκι" σε γατοblog ακούγεται άσεμνη ...

    Τέλος πάντων, για όποιον ενδιαφέρεται, η συντάκτρια του New York Magazine το αποτόλμησε για δυο μήνες.

    The Fast Supper
    Is a life lived on the edge of starvation worth living? Our hungry reporter gives the ultra-extreme Calorie Restriction Diet a two-month taste test
    By Julian Dibbell.

    Ζητείται εθελοντής για να δοκιμάσει την επαναστατική αυτή δίαιτα για λίγους μήνες. Μετά (αν βέβαια επιβιώσει) να μας γράψει εδώ τις εντυπώσεις του.

    Το άρθρο στη διεύθυνση:

    http://nymag.com/news/features/23169/index.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Antvol
    Sorry about the english...
    Anyway I have been on this diet for the last twenty years. Mostly vegetarian, low carbs, and calories no more than 1000 a day. (one meal a day, nothing else, no breakfast, no lunch, just dinner).
    I am doing great and the energy levels to the max!And I am not skin and bones either.
    Medical check ups always give me thumbs up.
    So it is safe and and very effective.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλησπέρα!
    Συμφωνώ με τον οικοδεσπότη!
    Είναι αυτό που είχε σωστά γράψει ο Μίμης Ανδρουλάκης glocal!
    Βγαίνει από το global και το local.
    Ακόμη και τα Μακ ντόναλτ πουλάνε πίτα με κεμπάπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Nikos Dimou said
    "To vegan το βρίσκω υπερβολικό: τι πειράζει να τρως αυγά, γάλα και γαλακτομικά προϊόντα; Δεν σκοτώνεις τα ζώα τρώγοντας τα παράγωγα. Άρα vegetarian.

    Επιπλέον έτσι παίρνεις και τις πρωτεϊνες που χρειάζεται ο οργανισμός. Μία απόλυτη vegan δίαιτα θα έκανε ζημιά."

    Το κακό είναι ότι τα γαλακτοκομικά και κυρίως τα αυγά που υπάρχουν στο εμπόριο,σε ένα μεγάλο ποσοστό,προέρχονται από ζώα που εκτρέφονται κάτω από άθλιες συνθήκες.Κότες που δεν κοιμούνται γιατί υπάρχει συνεχής φωτισμός στο χώρο που στοιβάζονται, περιορισμένος χώρος κλπ.
    Δεν τα σκοτώνεις, αλλά τα ταλαιπωρείς.Καλές πήγες πρωτεΐνης είναι η σόγια και αυγά από κότες ελευθέρας βοσκής.
    Χρόνια τρέφομαι με αυτά και δεν βλέπω να έχω πρόβλημα ,αντιθέτως νιώθω πιο υγιής και δυνατός.Επίσης όσοι πιστεύουν ότι μόνο με κρέας αποκτούν σωματική δύναμη(έτσι πίστευα και γω) τους λέω ότι κάνουν λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Απόσπασμα από το ποίημα "Στην κουζίνα"

    ...Λατρεύω απελπιστικά αυτή τη μοναξιά
    Που με πάθος μεγαλύτερο
    Κι από εκείνο του πιο Ξακουστού σεφ
    Με αγκαλιάζει
    Το μυαλό φέρνει λέξεις
    Η λογική κατσαρόλες
    Η παράνοια μπαχαρικά
    Η καρδιά φωτιά
    Και τα χέρια μου μαγειρεύουν τις λέξεις
    Έτσι χορταίνω τις μοναχικές μου νύχτες
    Όμως για να βγουν τα ποιήματα
    Απ’την κουζίνα
    Πρέπει να βεβαιωθώ
    Ότι ανάμεσα στους χορτασμένους
    Υπάρχουν και πεινασμένοι
    Για πιο σπάνιες συνταγές...

    Το υπόλοιπο βρίσκεται στο blog του Arlekinos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Καλησπέρα σε όλους!

    Πολύ καλό το τελευταίο ποστ και ελαφρύ και λίαν δημοφιλές!

    Καθόμουν και διάβαζα χθες το βράδυ και πόνεσαν τα μάτια μου ενώ συγχρόνως μου έτρεχαν τα σάλια…

    Κατά τη γνώμη μου η πιο γευστική κουζίνα είναι η γαλλική σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα κρασιά. Άλλο κρασί με τα ορεκτικά, άλλο με το κυρίως πιάτο και τέλος άλλο για το επιδόρπιο… Πανδαισία!


    Στην πρό(σ)κληση του οικοδεσπότη για συνταγές ελάχιστοι ανταποκρίθηκαν. Να υποθέσω ότι όλοι λίγο-πολύ τρώμε τα τετριμμένα ή το έχουμε ρίξει στα ντελίβερυ και φαστφουντ;

    Λοιπόν εγώ θα σας πω μια συνταγή για ψωμί και συγκεκριμένα για
    ελιόψωμο.

    Υλικά:

    500 ml νερό
    700 γραμ. αλεύρι (Μύλοι Αγ. Γεωργίου Νο 1)
    42 γραμ φρέσκια μαγιά (l’ hirondelle)
    1-2 κουταλιές του γλυκού αλάτι
    300 γραμ. ελιές καλαμών
    2-3 κουταλιές της σούπας λάδι
    Λίγη ρίγανη
    (Αντικολλητικό χαρτί ψησίματος)

    Σε ένα βαθύ μπωλ ανακατεύουμε το νερό με τη μαγιά και το αλάτι.
    Ρίχνουμε και το αλεύρι και το ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ζύμη.
    Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει 1.30 – 2 ώρες.

    Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τις ελιές, δηλ. τις κόβουμε στα δύο και τους αφαιρούμε το κουκούτσι.

    Όταν η ζύμη φουσκώσει, την βάζουμε σε ένα ταψί (που το έχουμε καλύψει με το αντικολλητικό χαρτί) και στη συνέχεια "μπήγουμε" όλες τις ελιές.

    Πριν το βάλουμε στο φούρνο το αλείφουμε από πάνω με το λάδι και ρίχνουμε και λίγο ρίγανη.

    Τέλος ψήνουμε στους 200 βαθμούς, στη μεσαία σκάλα του φούρνου, για 1 ώρα.

    Όταν το βγάλουμε από το φούρνο, το αφήνουμε για καμιά ώρα και μετά…το τρώμε!

    Καλή όρεξη!

    Σημ.: Τη συνταγή αυτή την έμαθα από ένα φίλο μου που όταν δοκίμασα μια φορά ελιόψωμο σπίτι του και ενθουσιάστηκα και τον ρώτησα από ποιο φούρνο το αγοράζει, μου είπε ότι το φτιάχνει μόνος του και του παίρνει 10 λεπτά – άντε 15 με τις ελιές.



    @emfortos

    Καγιανάς; Γιατί όχι – θα το δοκιμάσουμε κι αυτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Πριν λίγο ο Λαζόπουλος, με αφορμή μια πρόσφατη τηλεοπτική εμφάνιση του Πρέκα για την 28 Οκτωβρίου, είπε κάτι πολύ καλό:

    "Η εποχή είναι σαν την πορδή. Αν φύγει από τον κώλο, δε γυρνάει πίσω."

    Όπισθεν ολοταχώς λοιπόν!!!

    ΥΓ. Συγγνώμη για τα Γαλλικά και αν σας έκοψα την όρεξη, αλλά δε φταίω εγώ - η παγκοσμιοποίηση...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. "Παγκοσμιοποίηση δεν είναι να κάνουμε όλοι τα ίδια. Παγκοσμοιποίηση είναι να κάνει ο καθένας τα δικά του και να τα απολαμβάνουμε όλοι"
    (Διον. Σαββόπουλος)
    Ίσως να βάζαμε ένα "πρέπει νά" πριν το "είναι".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Άργησα να δω το τελευταίο κείμενο αλλά το διάβασα (και όλα τα σχόλια) με πολύ ενδιαφέρον.

    Το φαγητό μού φέρνει στο μυαλό διάφορες ανάκατες αναμνήσεις: Από τη μαγειρική της γιαγιάς μου (το καλύτερο ιμάμ this side of the universe) και τη μυρωδιά του πρώτου κέικ που έψησα στα 12 μου μέχρι τα άθλια school dinners του σχολείου μου στην Αγγλία, τη θεϊκή πάπια Πεκίνου στο Πεκίνο (καμία σχέση με τις πετσιασμένες αηδίες που μας σερβίρουν εδώ), την εκπληκτική Ταϊλανδέζικη κουζίνα (ακόμα και το fast food τους είναι εξαιρετικό!), την καλύτερη πίτσα που έχω φάει ποτέ (παραδόξως στην Ουάσιγκτον), τα βελγικά σοκολατάκια από εκείνο το μαγαζάκι όχι μακριά από τη Grande Place... και πόσα άλλα.

    Και τώρα να σας πω τον καημό μου: Εδώ στη Θεσσαλονίκη είναι ελάχιστα τα καλά εστιατόρια. Μάλιστα. Παρ' όλη τη μυθολογία περί θεσσαλονικιώτικης κουζίνας. Τα περισσότερα εστιατόρια σερβίρουν τετριμμένες, κακόμαγειρεμένες συνταγές (πόσα ακόμα μελιτζανομπουρεκάκια μπορώ να αντέξω;), συχνά δε φτιαγμένες με κακής ποιότητας πρώτες ύλες. Όσο για ξένες κουζίνες... ας καγχάσω. Δυο-τρία κινέζικα εστιατόρια (όχι σπουδαία), μερικά ιταλικά (μετριότατα ως κακά), δύο μεξικάνικα (χάλια), ένα λατινοαμερικάνικο (όχι πολύ κακό) και περίπου αυτά. Αυθεντική γαλλική κουζίνα πουθενά. Το Sushi Bar έκλεισε (ο Θεσσαλονικιός μόνο ντολμαδάκι τρώει). Στα ακριβά εστιατόρια, παντού ψευτο-fusion σαχλαμάρες. (Μα ποιος τους είπε ότι το fusion είναι εύκολο;) Και οι τιμές φωτιά και λαύρα. Κι όλα αυτά στην πόλη του ενός εκατομμυρίου κατοίκων!

    Μόνο όταν κατεβαίνω στην Αθήνα ικανοποιούνται κάπως οι περιπετειώδεις γευστικοί μου κάλυκες.

    Αναρωτιέμαι σε τι οφείλεται αυτή η γαστρονομική κατάντια της Θεσσαλονίκης. Ακόμα και το φαγητό εδώ χαρακτηρίζεται από έλλειψη ποιότητας, συντηρητισμό και εσωστρέφεια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Reactor
    Μην τα απλοποιείς τα πράγματα για τους μαύρους. ΟΙ διακρίσεις είναι μικρές σε επίπεδο διευθυντικό. Το κακό ξεκινά παό χαμηλα. 8% των λευκών είναι φτωχοί, 11% των Ασιατών, 24% των μαύρων και 23% των Ισπανόφωνων. Αν δεν καταλήγουν πολλοί λοιπόν στα πανεπιστήμια (τα δίδακτρα ακυρώνονται αν είσαι φτωχός, αλλά όμως λίγοι το εκμεταλεύονται αυτό)φυσικά και θα δούμε underepresentation.

    Αλλά η πρόοδός τους από το 65 εντυπωσιακή. Τότε το 70% ζούσε στη φτώχια. Βρες μου εσύ έναν άλλο πληθυσμό που να έκανε τέτοιο άλμα.

    Η επόμενη φουρνιά φτωχών εδω πέρα είναι οι Ισπανόφωνοι, που ειναι walking bomb. Εγκαταλείπουν το λύκειο σε ποσοστά 30%, και κάνουν πολλά παιδιά. Είτε γιατι δεν μαθανε καλά Αγγλικά, είτε γιατί κάνουν παιδιά από τα 16, ή και το χειρότερο από όλα, τους λέει ο ιδιος ο πατέρας να το εγκαταλείψουν για να δουλέψουν σε φαστφουντάδικο και να φέρνουν σπίτι 300 δολλάρια την εβδομάδα.

    Το προβλημα είναι πολυδιαστατο και να μη το μπερδεύουμε με φυλές. Εχει να κάνει με κουλτούρα και φτώχια.



    Keramidogata
    Μπορεί να είμαι λιτοδιαιτη, αλλά κάθε φορά που βρίσκομαι Θεσσαλονίκη (τουλάχιστον 3 φορές το χρόνο) στα Λαδάδικα τη βγάζω.
    Τα καλύτερα vegetarian φαγητά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Αθεόφοβε
    Τι δεν κάθεσαι να διαβάσεις τα λινκ να δεις για ποιο πράγμα ακριβώς μιλάω;
    Λες να είμαι τόσο βλαμενη και να πηγαίνω τον Τεντ Μπάντυ;
    Ελεος Χαρυ....
    Διάβασε....ενα κλικ είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Αν δεν μου είχες σούρει όσα μου έχεις σούρει ως τώρα (θυμάσαι το "χαμηλό επίπεδο;" το οποίο εισέπραξα επειδή πιστευω οτι ένας πρόεδρος πρέπει να διαθέτει διψήφιο IQ;) θα έλεγα ότι έχεις και ποιητική φλέβα.

    Κορόϊδευε όσο θες για την σπανακόπιτα. Ως ότου βάλεις και συ ένα φλυτζάνι σιμιγδάλι και θα ευλογείς την ωρα και τη στιγμή που ανακοίνωσα, παγκοσμίως και αποκλειστικώς- το μυστικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Keramidogata said...

    Εδώ στη Θεσσαλονίκη είναι ελάχιστα τα καλά εστιατόρια

    Όχι τίποτ' άλλο άλλα να έχει κλείσει και το ΟΛΥΜΠΟΣ-ΝΑΟΥΣΑ ;(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. "Σαλτάρω" - όσο πάς και γίνεσαι πιο κακόγουστος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Αντιδραστήρα
    Το ξέρεις ότι μου είσαι εξαιρετικά συμπαθής.
    Θα μου επιτρέψεις λοιπόν μια μικρή συμβουλή.
    Μη κρίνεις κανένα έθνος αν δεν το ζήσεις.
    Κάπως μπορείς να το καταλάβεις με πολύπλευο σοβaρό διάβασμα.

    Αλλά ποτέ μη πέφτεις στις παγίδες του Περισσού. Η μονοτονία τους μου έγινε αβάσταχτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Ας κόψουμε τις σεμνότητες λοιπόν και ας πουμε την αλήθεια.
    Νούμερο 1 στον πλανήτη....?
    Η κουζίνα μου.
    Τελεία και παύλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Θα βραβευθεί η Μαργαρίτα Παπανδρέου από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο, επειδή δεν είναι στην κυβέρνηση ο Γιωργάκης να κλείσει τα υπόλοιπα. Όσο νάναι, θυμάσαι τη Samara, ανατριχιάζεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Καληνύχτα.
    Εχω να κάνω μπαρμικιου τώρα ενα σωλομό.
    Τη συμπαθειά μου στον Περισσό και την αγάπη μου σε όλους.
    ΠΣ
    Η "Ελένη" του Γκατζογιάννη θα έπρεπε να είναι required reading, αλλά τι το περάσαμε, Αμέρικα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Keramidogata, eπειδή δεν μπορείς να απολάυσεις τις πολύ πιθανόν αλλόκοτες γεύσεις που γουστάρεις έθαψες με τά εστιατόρια και την πόλη με τους κατοίκους(Γιά την Θεσσαλονίκη μιλάω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Να δώσω την άποψή μου για τα top 5;

    1)Σπονδή στο Παγκράτι.
    2)Βαρούλκο στην Πειραιώς
    3)Etrusco στην Κέρκυρα
    4)Abreuvoir στο Κολωνάκι
    5)Δουράμπεης στο Τουρκολίμανο για ψάρι.

    Είναι όλα σχετικά ακριβά. (>40 Ευρώ ανά άτομο).

    Βεβαίως όλα είναι υποκειμενικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Μιάς και μιλάμε για κουζίνα, έθνος και ένα σωρό άλλα σχετικά...
    Έ, εσείς οι Αθηναίοι, όλο το Νοέμβρη θα έχετε στο "Σταυρό του Νότου" ένα "θκό μας πιδί", τέκνο της Θεσσαλίας (ρε τους ξέρετε τους Θεσσαλούς; από Πηλέα, Ιάσωνα, Αχιλέα και βάλε.. μετά ανακαλύψαν τα βαμβάκια...)
    πηγαίνετε λοιπόν να ακούσετε τον Θανάση Παπακωνσταντίνου και ...θα γλύφετε τα δάχτυλά σας!

    Σε ποιά κουζίνα πρωτοφτιάξαν παγωτό; Αυτή είναι η καλυτερη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Ενα ψάρι περιφρονημένο και όχι ευρέως γνωστό είναι ο σκάρος. Υπάρχει μόνο στα Δωδεκάνησα, στην Κρήτη και σε κάποια νησιά των Κυκλάδων. Τρώγεται ολόκληρο χωρίς να αφαιρείς τα εντόσθια παρά μόνο την χολή. Τα εντόσθια μάλιστα και το δέρμα είναι το πιο νόστιμο μέρος του. Λέγεται ότι ο Λούκουλος τα μετέφερε στην Ρώμη, με τα πλοία της εποχής του, μέσα σε δεξαμενές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Keramidogata said
    Το Sushi Bar έκλεισε (ο Θεσσαλονικιός μόνο ντολμαδάκι τρώει).



    Αυτό είναι αλήθεια και με πονεί αλλά να δηλώνεις ότι η Σαλονίκη δεν έχει καλά μαγαζιά μάλλον πιο πολλά για σένα λέει παρά για την φτωχομάννα. Τι γίνεται ρε παιδιά όποιος μπαίνει στο blog του ΝΔ πρέπει να απομυθοποιεί κάτι ελληνικό; Τι είναι αυτό, πιστοποιητικό φρoνημάτων; Έλεος πια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. @ Antonios Liolios said...


    .......

    Οταν κάνουμε κριτική στην πατρίδα μας η στην ιδιαίτερη πατρίδα μας, δεν είμαστε κακοπροαίρετοι αλλά αντιθέτως. Συνήθως κάνουμε κριτική απο αγάπη. Επόμενο είναι αν κάπου πιστεύουμε (υποκειμενικά) ότι υστερεί να εκφράζουμε και κάποια πίκρα.

    Η Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνο φτωχομάνα αλλά κάποτε ήταν και η πιο κοσμοπολίτικη πόλη της Ελλάδας με συνέχεια στην ιστορία της. Αυτόν τον κοσμοπολιτισμό τον έχει χάσει. Ολοι θέλουμε να τον ξαναβρεί. Χρειάζεται όμως πιο ανοικτή νοοτροπία.

    Η καλοπροαίρετη κριτική δεν βλάπτει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. @reactor69
    Η Αμερική υπέθαλψε τον ίδιο τον Χίτλερ και πας να τους βγάλεις αρνάκια;!\

    Καλέ ποιοί τον υπέθαλψαν? Μάλλον οι Γερμανοί στο Germantown. Έχει που λέτε αγαπητοί συνblogόμενοι στο Upper East στο Manhattan μια περιοχή που παλιά μέναν πολοί Γερμανοί (ίσως και υποθάλπτοντες) και το λένε Germantown. Αργότερα διασκορπίστηκαν, αλλά έμεινε ενα Delicatessen στο 86 str. που έχει το καλλίτερο Leberkaese. Πιο καλό κι απ αυτό που έτρωγα στο Hauptbahnhof όταν έμενα στο Αμβούργο. (Είδατε πόσο περιτεχνικά μπήκα στο θέμα?).
    Μία φέτα Leberkaese με τηγανιτές πατάτες είναι όλα τα λεφτά.

    Στα εστιατόρια να προσθέσουμε και τον Θανάση σουβλάκι στο Μοναστηράκι?. Μεγαλώνει,σε λίγο φθάνει Σύνταγμα αλλα η γεύση ίδια.

    Πάω να κλέψω κάνα σοκολατάκι καθ ότι έχουμε Holoween και μοιράζουμε γλυκά στα πιτσιρίκια που μασκαρεύονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Κατοικώ στην Αθήνα. Ζω στον κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Κάνω δίαιτα για 30 ημέρες.
    Μέχρι σήμερα έχω χάσει 15 ημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Πριν λίγο, έριξα σε 1 κουταλιά λάδι λίγο λαρδί από καρφούρ και τα τσιγάρισα. Μετά τάραξα 2 αυγά με 3 κουταλιές αλεύρι, γάλα, μισό κουταλάκι βιτάμ, κάρυ, κόλιανδρο, τα έριξα μέσα και μου βγήκε καταπληκτικό!!!
    Η καλύτερη μου ομελέτα!
    Κάτι τέτοια πειράματα μου βγαίνουν πάντα σε καλό. :)
    Θα την κατοχυρώσω!
    Σλουρπ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Nikos Dimou said...
    Γρ γρ γρ...

    ο don γουργουρίζει ή το στομάχι του ΝΔ;

    παράξενο που δεν αναφέρθηκε ο Brillat-Savarin σε αυτό το ποστ


    ΥΓ συνταγή γλυκού, έχω μια για μπρόκολο κομπόστα αλλά μάλλον δε θα σας αρέσει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. "Η κατανάλωση – όπως και το φαγητό – είναι μία τέχνη: τέχνη της ζωής. Οι λεπταίσθητοι γαστρονόμοι ευφραίνονται, οι φαταούλες και λαίμαργοι, απλώς χοντραίνουν και εκχυδαΐζονται." - ΝΔ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Αγαπητέ Dion, citizen of the world

    Την κριτική και ειδικά την καλοπροαίρετη την αντέχω, την γκρίνια δεν την αντέχω με τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Καλημέρα και καλό μήνα!

    Κρύο κι οι γάτες χουχουλιάζουν.

    Όλη νυχτα παλι γαστρονομικά όργια.

    Συμφωνώ με τα 5 του dion.m όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά. Θα προσθετα και το Μήλος στο Χίλτον. Αλλά αυτη είναι η haute cuisine. Υπάρχουν και τα αστικά (Ιντεάλ) και τα λαϊκά - ταβέρνες, ψαράδικα...

    Αλλά δεν θα υποκαταστήσουμε το "Αθηνόραμα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Αχ κύριε Δήμου!

    Σας διαβάζω τώρα από την Ινδία, στην οποία πρόκειται να παραμείνω άλλους τρείς μήνες. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο δίκιο έχετε...

    (λαχανοντολμάδες...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. καλησπερα... μετα απο ενα τοσο μεγαλο κατεβατο συνταγων, γευσεων και οργιαστικων (ουρανισκικων) απολαυσεων, τολμω να προτεινω Χταποδακι στη σχαρα με λαδι , λεμονι και μαιδανο... συνοδευτικο για τσιπουρο, παρεα με μελιτζανακι τουρσι , συνταγη της γιαγιας μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.